Baggrundsinfo forud for foretræde for Sundhedsudvalget torsdag 10 april 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrundsinfo forud for foretræde for Sundhedsudvalget torsdag 10 april 2014"

Transkript

1 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 347 Offentligt Baggrundsinfo forud for foretræde for Sundhedsudvalget torsdag 10 april 2014 I 1991 gav folketinget reelt kiropraktorerne et statsbeskyttet monopol på det, der i dag i loven benævnes manuel behandling af kroppens led og som heri beskrives som en del af kiropraktisk behandling. (Bilag 1: Artikel fra DR: politik ikke evidens bag blåstempling af kiropraktik) Det betyder, helt konkret, at alle, der manuelt behandler kroppens led og som ikke er autoriserede kiropraktorer kan retsforfølges af Sundhedsstyrelsen og i værste fald frakendes deres ret til at praktisere. Det gælder f.eks. nævnt i tilfældig rækkefølge: Osteopater, Shiatsu-massører, Thaimassører, Body-sds massører, samt en lang række andre behandlere - og det vil gå ud over tusindvis af danskere, der hvert år får deres led manuelt behandlet af behandlere, der ikke har autorisation. Monopolparagrafferne i loven og bekendtgørelsen burde elimineres, da de ikke, som det er hensigten med loven, øger patientsikkerheden, men reelt set blot virker til at beskytte en bestemt faggruppe. Den 21. maj i år starter en meget principiel sag ved retten i Roskilde, hvor Bengt Valentino Andersen, der er en af stifterne af det danske behandlingssystem Body-sds, er blevet politianmeldt for at udføre kiropraktisk manipulation. Det er anden gang for det fik han i 2009 en noget kryptisk dom for, hvor han blev dels dømt og dels frikendt for en lignende anklage. Med baggrund i dårlig rådgivning fra den daværende advokat, undlod han at anke dommen og betalte det krævede bødebeløb. I den aktuelle sag kræves det, at Bengt Valentino Andersen udover en bøde også frakendes retten til at arbejde som massør, og dermed behandle. (Bilag 2: Artikel fra BT: Tiltalt for at lave ulovlig massage) Denne henvendelse til Folketingets Sundhedsudvalg handler ikke om den aktuelle og foreløbigt enkeltstående sag. Hvis Bengt Valentino Andersen, der i øvrigt erklærer sig uskyldig, dømmes kan han flytte sine klinikker og sit system til Malmø eller Flensborg og fortsætte sit arbejde derfra. For i vores nabolande Sverige og i Tyskland vil han kunne drive sin forretning uden at blive anklaget for ulovligheder. Så det er ikke hans sag, der er interessant. Nej, henvendelsen til Sundhedsudvalget handler om det principielle og helt urimelige i, at en enkelt faggruppe af Folketinget har fået monopol på at behandle danskernes led, og at danskerne som en konsekvens heraf kan fratages retten til selv at bestemme, hvem de vil behandles af. Det er forhold som folketingets partier af hensyn til danskernes frie valg og adgang til behandlingsmuligheder bør ændre.

2 De juridiske fakta Men hvor er det egentlig, at problemet er opstået? For at finde det svar, skal der kigges på loven om autorisation af sundhedspersonale. Baggrunden for loven er som der står i 1. Kapital: at styrke patientsikkerheden. Kapitel 1 Formålet med autorisationsordninger 1. Lovens formål er at styrke patientsikkerheden og fremme kvaliteten af sundhedsvæsenets ydelser gennem autorisation af nærmere bestemte grupper af sundhedspersoner, hvor andres virksomhed på det pågældende virksomhedsområde kan være forbundet med fare eller særlig fare for patienter. Stk. 2. En autorisation efter denne lov giver indehaveren ret til at anvende en bestemt titel, jf. afsnit II. Stk. 3. For læger, tandlæger, kiropraktorer, jordemødre, kliniske tandteknikere, kontaktlinseoptikere og optometrister samt tandplejere forbeholdes den autoriserede endvidere ret til at udøve en bestemt sundhedsfaglig virksomhed, jf. afsnit II. Det er selvsagt en god ide og et ædelt ærinde. Så er der to kapitler om fysioterapeuter og ergoterapeuter: Kapitel 15 Ergoterapeuter 58. som ergoterapeut meddeles den, der har bestået dansk ergoterapeuteksamen eller en udenlandsk eksamen, der kan sidestilles hermed, jf. 2 og 3. Stk. 2. Ret til at betegne sig som ergoterapeut har kun den, der har autorisation som ergoterapeut. Stk. 3. Ministeren for sundhed og forebyggelse kan fastsætte regler om udøvelse af ergoterapeutvirksomhed og om afgrænsning heraf. Kapitel 16 Fysioterapeuter 59. som fysioterapeut meddeles den, der har bestået dansk fysioterapeuteksamen eller en udenlandsk uddannelse, der kan sidestilles hermed, jf. 2 og 3. Stk. 2. Ret til at betegne sig som fysioterapeut har kun den, der har autorisation som fysioterapeut. Stk. 3. Ministeren for sundhed og forebyggelse kan fastsætte regler om udøvelse af fysioterapeutvirksomhed og om afgrænsning heraf. Derefter følger så kapitlet omhandlende kiropraktorer. Kapitel 12 Kiropraktorer 52. som kiropraktor meddeles den, der har bestået dansk kiropraktoreksamen eller en udenlandsk eksamen, der kan sidestilles hermed, jf. 2 og 3. Stk. 2. Ret til at betegne sig som kiropraktor har kun den, der har autorisation som kiropraktor.

3 Stk. 3. Ret til at udøve kiropraktorvirksomhed har kun den, der har autorisation som kiropraktor, jf. dog stk. 6. Stk. 4. Kiropraktorvirksomhed omfatter diagnostik, forebyggelse og kiropraktisk behandling af biomekaniske funktionsforstyrrelser i rygsøjle, bækken og ekstremiteter. Stk. 5. Ministeren for sundhed og forebyggelse kan fastsætte regler om udøvelse af kiropraktorvirksomhed, jf. stk. 4, og om afgrænsning heraf. Stk. 6. Lægers og fysioterapeuters virksomhed berøres ikke af bestemmelserne i stk Der er - som det fremgår - temmelig stor forskel på den autorisation og retsstilling, der gælder for ergo- og fysioterapeuterne i forhold til kiropraktorerne, det ses i stk. 3 og særligt stk. 4, hvor der beskrives, hvad kiropraktorvirksomhed omfatter. Og i bekendtgørelsen forklares Kiropraktorvirksomhed og kiropraktisk behandling nærmere sådan her: Bekendtgørelse om kiropraktorvirksomhed I medfør af 7, stk. 2 og 15, stk. 3, i lov nr. 415 af 6. juni 1991 om kiropraktorer m.v. som ændret ved lov nr. 502 af 30. juni 1993 fastsættes: Kiropraktorvirksomhed 1. Kiropraktorvirksomhed omfatter diagnostik, forebyggelse og kiropraktisk behandling af biomekaniske funktionsforstyrrelser og heraf afledte smertetilstande i rygsøjle, bækken og ekstremiteter. Stk. 2. Ved kiropraktisk behandling forstås manuel behandling af kroppens led. I forbindelse med den kiropraktiske behandling kan kiropraktoren tillige anvende bløddelsbehandling og anden relevant supplerende behandling. Og det er her, særligt i stk. 2, at problemet virkelig opstår. For når kiropraktisk behandling ifølge loven er lig med manuel behandling af kroppens led, ja så er alle behandlere, der laver en eller anden form for manuel behandling af led, som de ovenfor nævnte behandlingsformer reelt set kiropraktik. Og altså dermed ulovlige. Det er sagens kerne! Da den aktuelle sag nu engang handler om Body-sds versus kiropraktik og ikke en af de mange andre behandlingsformer, der også kan blive ramt loven, som den er udformet i dag, kommer her nogle få konkrete oplysninger om de to behandlingsformer. Body-sds Behandlingsformen blev grundlagt af Bengt Valentino Andersens farfar i 1949 og videreudviklet af hans far og ham selv. For en snes år siden begyndte man at uddanne andre i Body-sds kropsbehandlinger. Uddannelsen tager 3 år og dele af undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde med læger. Undervisningen i patologi og anatomi varetages af eksterne, godkendte undervisere. Der er igennem årene uddannet omkring 280 body-sds-terapeuter. Hvor mange af dem, der bruger det de har lært i deres daglige arbejde, er der ikke fortegnelser over. Men 47 af dem er licenstagere i Body-sds. Det betyder, at de er forpligtet til altid at følge Body-sds retningslinjer for behandling, samt at de skal deltage i efteruddannelse i systemet hver eneste år.

4 Herudover er der i selve virksomheden Body-sds A/S 22 ansatte medarbejdere, og der er her pt. registreret aktuelle klienter og der foretages i gennemsnit behandlinger årligt. Der er ikke lavet en brugbar opgørelser over, hvor mange klienter licenstagerne har. Selve teknikken Body-sds bruger deres egne udviklede ledfrigørelsesteknikker, der ikke er skadelige for led eller muskler og der anvendes ikke hverken fiksering eller låsning af led, ligesom leddene heller ikke bringes til yderstillinger eller udsættes for stød eller skub. Det man vil forbinde med kiropraktiske manipulationer. Teknikken er pulserende motion af leddet i dets naturlige bevægeretninger, som ind i mellem kan afføde, at leddene giver knæklyde fra sig. Knæklyde forbindes uretmæssigt af mange med kiropraktiske manipulationer. Men disse knæklyde kan altså også opstå mere naturligt, som for eksempel når man helt enkelt strækker sig om morgenen eller når man retter sine ben ud, hvis de har været bøjet længe. De sidste to beskrivelser er i familie med de knæklyde, der kan opstå under en Body-sds behandling. Bevægelserne i Body-sds kan foretages både langsomt og hurtigt. Og desværre har det vist sig, at de, når de foretages hurtigt og vises på en tv-optagelse, tilsyneladende kan forveksles med kiropraktiske manipulationer. Det er i hvert fald, hvad Sundhedsstyrelsen hævder, idet et tv-indslag fra 2010, hvor Bengt Valentino Andersen i et kort klip ses behandle en klients nakke, er baggrunden for den kommende retssag. Ifølge en af landets førende eksperter på området, tidligere overlæge ved Neurokirurgisk afdeling på Rigshospitalet og stifter og tidligere leder af Rygcentret, Lektor og Dr.Med Svend Erik Børgesen er der i Body-sds hverken tale om anvendelse af kiropraktiske manipulationsteknikker eller i øvrigt andre farlige teknikker. Leddene bringes ikke til låsning ej heller til og derfor heller ikke forbi - den restriktive barriere. (Bilag 3: Spørgsmål manipulationsbehandlinger) Der er aldrig i firmaets historie blevet udbetalt skades-erstatning til en kunde. Body-sds har naturligvis en ansvarsforsikring, der dækker erstatninger i tilfælde af skader. Forsikringen har som nævnt aldrig været anvendt. Body-sds koster ikke de danske statsborgere en krone. Patienterne betaler selv for deres behandlinger. Man kan hævde, at det sparer statskassen for udgifter til behandlinger i det offentlige sundhedssystem. (Bilag 4: Topdanmark det vil spare samfundet og os for penge) Kiropraktik Kiropraktikkens historie ligner til forveksling historien om Body-sds, bortset fra at kiropraktikken blev udviklet af amerikaneren D.D.Palmer, der startede på det i Også han blev efterfulgt af sin søn, og de kæmpede stærkt for anerkendelsen af kiropraktikken. Det gjorde elektroingeniøren Sofus Larsen også, da han i 1920 åbnede den første praksis i København, hvor han blev stærkt anklaget for kvaksalveri. Som modtræk ansatte Sofus Larsen en læge i klinikken, men det hjalp ikke. Lægen blev ekskluderet af lægeforeningen, fordi man mente at kiropraktik var en overtrædelse af lægeloven. Men sådan ændrer tingene sig over tid i takt med at overtro og måske også brødnid erstattes af viden. Og herhjemme fik kiropraktorerne altså autorisation i (Bilag 1: Artikel fra DR: politik ikke evidens bag blåstempling af kiropraktik)

5 På baggrund af den kommende retssag er det selvfølgelig relevant at spørge, hvilken dokumenteret effekt, der er af den kiropraktiske behandling siden den er blevet autoriseret og har fået en lovmæssig særstatus. Svaret er: ingen. I Danmarks radios udsendelse Detektor fra den 27. Februar i år fastslår professor i biomekanik ved Syddansk Universitet Jan Hartvigsen, der står for kiropraktoruddannelsen, at der ikke er nogen videnskabelig dokumentation for kiropraktikkens effekt, og det på trods af kiropraktorernes behandlingsmonopol siden (Bilag 5 Professor - vi kender ikke effentken af knæk hos kiropraktoren) Da kiropraktorerne fik autorisation betød det også tilskud fra Staten til behandlingerne. Den årlige udgift til kiropraktisk patientbehandling andrager i dag ca. 110 mill. Kr. (kilde: DR) Erstatninger: I 2013 blev der anmeldt 40 behandlingsskader hos kiropraktorer. 34 blev afgjort, men kun 3 anerkendt. Det svarer til 8,8 %. Der blev udbetalt i alt kr. i erstatning. I 2012 blev anmeldt 44 skader. 55 blev afgjort og kun 6 anerkendt svarende til 10,9 % - Citat fra Dansk Kiropraktorforenings hjemmeside. Sammenholdt med at der aldrig er udbetalt erstatninger til Body-sds patienter, må det være rimeligt at konklurere, at Kiropraktorforeningens anklager om, at Body-sds behandlingen er farlig, savner ethvert grundlag. Men selvom det er patientsikkerhed og ikke et fags monopol, der er formålet med autorisationsloven, kan Body-sds og mange andre ufarlige behandlingsformer, altså blive kendt ulovlige med baggrund i den omtalte lov. Sammenfatning Denne henvendelse har ikke til formål at hæmme kiropraktorerne i deres arbejde, endsige forsøge at ændre noget overordnet ved deres autorisation. Formålet er alene at sikre, at også de ikke-autoriserede behandlere, der hver eneste dag hjælper danskere med lidelser i bevægeapparatet uden af få skattekroner til det, kan få lov til at fortsætte deres arbejde, uden at skulle frygte retssager og påstande om ulovlige behandlingsteknikker. Og derudover ubegrundede beskyldninger om farlighed i behandlingen. (Bilag 6: Hvorfor er det vigtigt, vi har alternative behandlere?, Bilag 7: Professor, DrMedSci, MD,MSci Lars Heslets personlige oplevelse med Body-sds) Med baggrund i ovenstående er det håbet, at Sundhedsudvalget og Sundhedsministeren vil arbejde for en ændring af de dele af loven (med gult markerede), der giver kiropraktorerne en de facto monopolstilling til manuel behandling af kroppens led, og som derfor modsat giver alle alternative behandlere en helt håbløs retsstilling. Derved får kiropraktorerne en autorisation til deres arbejde og titel, der er på linje med fysioterapeuterne og ergoterapeuternes. Og danskerne bliver ved med at have muligheden for at vælge alternative behandlingsformer, hvis de vil det.

Beretning. ændring af retsstillingen for udvalgte behandlere

Beretning. ændring af retsstillingen for udvalgte behandlere Beretning nr. 10 Folketinget 2014-15 Beretning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 14. april 2015 Beretning om ændring af retsstillingen for udvalgte behandlere 1. Udvalgsarbejdet Under et

Læs mere

Forespørgsel om vurdering af risici ved manipulationsbehandling

Forespørgsel om vurdering af risici ved manipulationsbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S Frederiksberg, den 24. april 2015 Forespørgsel om vurdering af risici ved manipulationsbehandling Sundhedsstyrelsen har den 25. marts 2015 anmodet

Læs mere

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå?

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? 02.10.2013 Oplæg Kort præsentation Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Nord Autorisationsloven vedrørende forbeholdt virksomhedsområde,

Læs mere

Bliver du truet med at miste din autorisation?

Bliver du truet med at miste din autorisation? Bliver du truet med at miste din autorisation? I Social- og sundhedssektoren får vi rigtig mange henvendelser, der handler om, at ledere truer med at fratage social- og sundhedsassistenternes autorisation,

Læs mere

Data i autorisationsregisteret

Data i autorisationsregisteret Dato 1. maj 2014 Sagsnr. 2-1010-5/1 aah aah@sst.dk Data i autorisationsregisteret Faggruppe Påbegyndt autorisationsordning i Sundhedsstyrelsen Bandagist 1. september 2003 Lov nr. 431 af 10. juni 2003 om

Læs mere

Velkommen til Plenum 1. Fremtidens muskuloskeletale dagsorden den nye virkelighed

Velkommen til Plenum 1. Fremtidens muskuloskeletale dagsorden den nye virkelighed Velkommen til Plenum 1 Fremtidens muskuloskeletale dagsorden den nye virkelighed De sundhedsfaglige og økonomiske perspektiver, som tegner sig i fremtiden i forhold til det muskuloskeletale Kjeld Møller

Læs mere

Politisk nyhedsbrev. Nr. 4/ Tema: Manuel behandling og manipulation

Politisk nyhedsbrev. Nr. 4/ Tema: Manuel behandling og manipulation Politisk nyhedsbrev Nr. 4/ 2015 Tema: Manuel behandling og manipulation Efter et langt forløb er der nu lavet et kommissorium, der skal danne baggrund for en undersøgelse af manuel behandling og manipulation.

Læs mere

Vejledninger / Instrukser

Vejledninger / Instrukser Vejledninger / Instrukser Dagens Mål At få viden om sundhedsstyrelsens vejledninger på medicinhåndteringsområdet for derigennem forstå egen rolle i medicinhåndtering i Kommunen. At kende og anvende Kommunes

Læs mere

Sundhedspersonale - Behandling af straffesager mod sundhedspersonale-2

Sundhedspersonale - Behandling af straffesager mod sundhedspersonale-2 Sundhedspersonale - Behandling af straffesager mod sundhedspersonale-2 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;særlige persongrupper, straffeproces Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 27.4.2011 Status: Historisk

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson BEK nr 599 af 10/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0909636 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Forslag til Lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 48 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: SUMHBR Sags nr.: 0903650 Dok. Nr.: 345708 Dato: 9. november 2010 Forslag til Lov

Læs mere

2010/1 LSF 97 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december Forslag. til. (Autorisation som optometrist m.v.)

2010/1 LSF 97 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december Forslag. til. (Autorisation som optometrist m.v.) 2010/1 LSF 97 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december 2016 Ministerium: Indenrigs- og Sundhedsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 0903650 Fremsat den 9. december 2010 af indenrigs-

Læs mere

Torben Andersen Tandlægekonsulent, Rødekro. Hvad må klinikassistenterne lave?

Torben Andersen Tandlægekonsulent, Rødekro. Hvad må klinikassistenterne lave? Hvad må klinikassistenterne lave? Autorisationsloven fornyet 1. januar 2007 (gælder nu ALLE) Hvorfor en ny autorisationslov? Tidligere love påp tandplejeområdet: det: Lov om tandlæger Lov om tandplejere

Læs mere

Lovbekendtgørelse 2008-12-17 nr. 1350 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed(*)

Lovbekendtgørelse 2008-12-17 nr. 1350 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed(*) Lovbekendtgørelse 2008-12-17 nr. 1350 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed(*) Afsnit I Fælles bestemmelser om autorisation af sundhedspersoner Kapitel 1 Formålet med autorisationsordninger

Læs mere

Fremsat den 27. oktober 2016 af sundheds- og ældreministeren (Sophie Løhde) Forslag. til

Fremsat den 27. oktober 2016 af sundheds- og ældreministeren (Sophie Løhde) Forslag. til Lovforslag nr. L 47 Folketinget 2016-17 Fremsat den 27. oktober 2016 af sundheds- og ældreministeren (Sophie Løhde) Forslag til Lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed LBK nr 1356 af 23/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1607319 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet

Sundheds- og Ældreministeriet Sundheds- og Ældreministeriet sum@sum.dk bgb@sum.dk Forsikring og Pensions høringssvar - manuel behandling og obligatorisk ansvarsforsikring takker for muligheden for at komme med bemærkninger til Forslag

Læs mere

2016/1 LSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december Forslag. til. (Ændring af kiropraktorers forbeholdte virksomhedsområde m.v.

2016/1 LSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december Forslag. til. (Ændring af kiropraktorers forbeholdte virksomhedsområde m.v. 2016/1 LSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december 2016 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin. Fremsat den 27. oktober 2016 af sundheds- og ældreministeren (Sophie

Læs mere

Høringsnotat. FTF har endvidere i anledning af høringen kommenteret lovforslaget.

Høringsnotat. FTF har endvidere i anledning af høringen kommenteret lovforslaget. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 28. marts 2008 Kontor: Retsstillings og Internationalt kt. J.nr.: 2007-1531-84 Sagsbeh.: iho Fil-navn: Høringsnotat Høringsnotat Forslag til lov om ændring

Læs mere

Lovforslaget er desuden offentliggjort på under Høringsportalen.

Lovforslaget er desuden offentliggjort på  under Høringsportalen. Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMBGB Koordineret med: Sagsnr.: 1608147 Dok. nr.: 186442 Dato: 27. oktober 2016 Høringsnotat vedr. Forslag til lov om ændring

Læs mere

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;særlige persongrupper, straffeproces Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 16.7.2014 Status: Historisk Udskrevet:

Læs mere

LOV nr 1555 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019

LOV nr 1555 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019 LOV nr 1555 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1804374 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

HØPAspræsentation ved SUU foretræde den 19. marts 2019

HØPAspræsentation ved SUU foretræde den 19. marts 2019 spræsentation ved SUU foretræde den 19. marts 2019 Praktiserende øre-næse-halslæge Bjarne J. Hansen formand for, foreningen af høreapparatbehandlende øre-næse-halslæger praksis. Øre-næse-halslæge Morten

Læs mere

I lov nr. 351 af 19. maj 2004 om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere foretages følgende ændring:

I lov nr. 351 af 19. maj 2004 om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere foretages følgende ændring: Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: JURPSYK Sagsbeh.: DEPSIST Koordineret med: Sagsnr.: 1702082 Dok. nr.: 339153 Dato: 03-04-2017 Forslag til Lov om ændring af lov om en brancheadministreret registreringsordning

Læs mere

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale-3

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale-3 Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale-3 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;særlige persongrupper, straffeproces Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 8.7.2013 Status: Historisk Udskrevet:

Læs mere

Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag. til

Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag. til Lovforslag nr. L 208 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag til Lov om ændring af lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative

Læs mere

Lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed Lov nr. 451 af 22.05.2006 Lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Landstal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Landstal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Landstal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores data

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Social-

Læs mere

Forslag. alternative behandlere.

Forslag. alternative behandlere. 2016/1 LSF 208 (Gældende) Udskriftsdato: 29. april 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1702082 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen

Læs mere

Hvordan kan evidensbaseret praksis være med til at forbedre kvaliteten af den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske praksis?

Hvordan kan evidensbaseret praksis være med til at forbedre kvaliteten af den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske praksis? Hvordan kan evidensbaseret praksis være med til at forbedre kvaliteten af den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske praksis? Temamøde Implementering af ergoterapeutiske og fysioterapeutiske kliniske retningslinjer

Læs mere

Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse

Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse J.nr. 5099 Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse 1. Indledning Dette notat indeholder en vurdering

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader www.patientforsikringen.dk 1 Alle, der bliver behandlet i det offentlige eller private sundhedsvæsen, er omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

D.O.1. / Kapitel 3 Fraskrivelse, fratagelse og generhvervelse af autorisation samt virksomhedsindskrænkning og ophør heraf

D.O.1. / Kapitel 3 Fraskrivelse, fratagelse og generhvervelse af autorisation samt virksomhedsindskrænkning og ophør heraf Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed Herved bekendtgøres lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Ministeriet for Sundheds og Forebyggelse Holbergsgade København K Att. Mads Kirkegaard Den 15. januar 2015 Ref.: SNR Medlems nr.: Sagsnr.

Ministeriet for Sundheds og Forebyggelse Holbergsgade København K Att. Mads Kirkegaard Den 15. januar 2015 Ref.: SNR Medlems nr.: Sagsnr. Ministeriet for Sundheds og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Att. Mads Kirkegaard Den 15. januar 2015 Ref.: SNR Medlems nr.: Sagsnr.: Dansk Sygeplejeråds høringssvar vedrørende: Høring over

Læs mere

Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer

Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer Problemstilling Målgruppe Formål Definition af begreber Beskrivelse - Generelle betingelser for indhentelse af oplysninger

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed LBK nr 877 af 04/08/2011 Udskriftsdato: 16. april 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Kommunal jura, j.nr. 1005895 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed LBK nr 877 af 04/08/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 20. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Kommunal jura, j.nr. 1005895 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed LBK nr 877 af 04/08/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 15. december 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Kommunal jura, j.nr. 1005895 Senere ændringer

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet

Sundheds- og Ældreministeriet Sundheds- og Ældreministeriet sum@sum.dk sist@sum.dk Ansvarsforsikring til RAB ere - Forsikring og Pensions høringssvar takker for muligheden for at afgive bemærkninger til Forslag til Lov om ændring af

Læs mere

Betænkning afgivet af Sundheds- og Ældreudvalget den 6. december Betænkning. over

Betænkning afgivet af Sundheds- og Ældreudvalget den 6. december Betænkning. over Til lovforslag nr. L 47 Folketinget 2016-17 Betænkning afgivet af Sundheds- og Ældreudvalget den 6. december 2016 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og

Læs mere

Notat om visse spørgsmål i forbindelse med Sundhedsudvalgets behandling af lovforslag nr. L 171

Notat om visse spørgsmål i forbindelse med Sundhedsudvalgets behandling af lovforslag nr. L 171 Sundhedsudvalget 2010-11 (Omtryk - Notatets tekst er ændret) L 171 Bilag 5 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: JVI/CVA/SDY/JVB Sags nr.: 1105432 Dok. Nr.: 529957

Læs mere

Ansættelse af sundhedsfagligt

Ansættelse af sundhedsfagligt Ansættelse af sundhedsfagligt personale gode råd og præciseringer 2013 Ansættelse af sundhedsfagligt personale gode råd og præciseringer Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen kan frit refereres med tydelig

Læs mere

Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå?

Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Karen Marie Dencker Oversygeplejerske, cand.scient.san. 23.05.2013 Oplæg Kort præsentation Sundhedsstyrelsens Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Til samtlige politikredse og regionale statsadvokater. Straffesager mod sundhedspersonale

Til samtlige politikredse og regionale statsadvokater. Straffesager mod sundhedspersonale Til samtlige politikredse og regionale statsadvokater DATO 26. no v e m be r 20 1 5 J O U R N A L N R. RA- 2 0 15-820- 0 0 28 B E D E S A N F Ø R T V E D S V A R S K R I V E L S E R S A G S B EH A N DL

Læs mere

http://capweb01/sjp/getdocument.asp?errtemplate=errordescription.txt&systemkey=... Page 1 of 1 01-02-2010 Fra: Kis Thuesen Sendt: 2. juni 2009 15:02 Til: Kis Thuesen Emne: VS: privat/offentlig Vedhæftede

Læs mere

Klage over 5 advokater -1-

Klage over 5 advokater -1- Klage over 5 advokater -1- Klage over 5 advokater Chr.gave 11 4220 Korsør E:mail Palle@flebo.dk Telefon 31 22 71 96 1 Klage over 5 advokater -1- Til Fra Advokatsamfundet Dato 23. marts 2013 Klage over

Læs mere

Behandling af børn med bevægeapparats-klager i Svendborgprojektet - en tre årig undersøgelse.

Behandling af børn med bevægeapparats-klager i Svendborgprojektet - en tre årig undersøgelse. Svendborg, den 28.11.2011 Til elever og forældre Behandling af børn med bevægeapparats-klager i Svendborgprojektet - en tre årig undersøgelse. Vi skriver til jer for at spørge, om I vil deltage i et projekt

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=121913

https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=121913 Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virk... Page 1 of 16 Oversigt (indholdsfortegnelse) LBK nr 1350 af 17/12/2008 Gældende Offentliggørelsesdato: 20-12-2008 Ministeriet

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed AND nr 1472 af 16/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0909636 Senere ændringer til

Læs mere

Udkast. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v.

Udkast. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Social-, Børne- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2013-3122 Beb 6. januar 2014 Udkast Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Rettighedsfrakendelse

Rettighedsfrakendelse Rettighedsfrakendelse Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: rettighedsfrakendelse;erhvervsforhold;sundhed; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 30.3.2016 Status: Gældende Udskrevet: 5.1.2017 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 479 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: JURMED Sagsbeh.: SUMMSB Sags nr.: 1206415 Dok. nr.: 1007533 Dato: 20. august

Læs mere

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister.

Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats og Sundhedsminister. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 100 Offentligt Til Sundhedsudvalget, Vi har tidligere fremsendt et omfattende oplysningsmateriale til sundhedsordfører, partiformænd samt Stats

Læs mere

Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation

Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Instruks for kompetencer, ansvar, opgavefordeling og delegation Ansvarlig: Forstander Målgruppe: Alle medarbejdere, der udfører sundhedsfaglige opgaver og behandling Udarbejdet af: Ad hoc arbejdsgruppe

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud

Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud Line Vaaben 28. juni 2013 AFSTEMNING: Sundhedsstyrelsen finder ikke anledning til at forbyde rituel omskæring af drengebørn i Danmark,

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 13. december 2016, kl , Lokale (Christiansborg)]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 13. december 2016, kl , Lokale (Christiansborg)] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 289 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPAAK Koordineret med: - Dok.

Læs mere

Vejledning om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger

Vejledning om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger Vejledning om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger Vejledningen knytter sig til lov nr. 219 af 14. april 1999 om virksomhedsansvarlige læger med de senere ændringer, der er foretaget ved lov nr. 362

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Sundhedsfaglig Grunduddannelse

Sundhedsfaglig Grunduddannelse Sundhedsfaglig Grunduddannelse Lektionsplan 2019-2020 NB: ret til ændringer forbeholdes specielt i foråret! Undervisere på uddannelsen er Fysiologi: Nana Byriel og Jens Steen Nielsen Anatomi: Sune Hansen

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere

Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere I medfør af 2, stk. 2 og 3 a, stk. 2, i lov nr. 351 af 19. maj 2004 om en brancheadministreret registreringsordning

Læs mere

Ret til behandling i udlandet inden for EU

Ret til behandling i udlandet inden for EU Ret til behandling i udlandet inden for EU Professor, dr. jur. Mette Hartlev WELMA Dias 1 Ret til behandling i EU Hvad siger den danske lovgivning om danske patienters ret til at søge behandling i andre

Læs mere

Visioner for en kiropraktisk specialist uddannelse.

Visioner for en kiropraktisk specialist uddannelse. Visioner for en kiropraktisk specialist uddannelse. Rygcenter Fyn, Ringe 11. januar 2008 Med nærværende dokument beskrives visioner for en dansk specialkiropraktor uddannelse. Visionerne for uddannelsens

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Forord Uanset hvor i sundhedsvæsenet sygeplejersker arbejder, møder vi borgere og patienter, der bruger komplementær

Læs mere

Udfordring til hoved og hænder

Udfordring til hoved og hænder Udfordring til hoved og hænder KIROPRAKTIK SYDDANSKUNIVERSITET.DK Kan du lide at løse svære sygehistorier, blive udfordret intellektuelt, være en del af et større behandlerteam og bruge dine hænder? Har

Læs mere

UDKAST af 5. marts 2008

UDKAST af 5. marts 2008 Sundhedsudvalget (2. samling) SUU alm. del - Bilag 228 Offentligt UDKAST af 5. marts 2008 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: Kontor: RETINT J.nr.: 2007-1531-84 Sagsbeh.: IHO Fil-navn: Lovudkast_SOSU_02.doc

Læs mere

Udkast til: Bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser i klage- og tilsynssager på sundhedsområdet

Udkast til: Bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser i klage- og tilsynssager på sundhedsområdet Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 46 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Den 20. oktober 2005. Udkast til: Bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser i klage- og tilsynssager på sundhedsområdet

Læs mere

Hold Fast gruppeforsikring

Hold Fast gruppeforsikring Vejledning om dækning til Hold Fast gruppeforsikring tegnet i tilknytning til pensionsordning i PenSam 1. Dækning Forsikringen dækker, hvis kunden i forsikringstiden dokumenterer at være i fare for at

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

KIRO PRAKTIK. i kommunen

KIRO PRAKTIK. i kommunen KIRO PRAKTIK i kommunen Tænk kiropraktik ind i kommunens nye sundhedsprofil Allerede i dag har en lang række kommuner og praktiserende kiropraktorer et velfungerende samarbejde. I forbindelse med kommunalreformen

Læs mere

Sådan bruger du PensionDanmark Sundhedsordning. www.pension.dk/sundhed

Sådan bruger du PensionDanmark Sundhedsordning. www.pension.dk/sundhed Sådan bruger du PensionDanmark Sundhedsordning www.pension.dk/sundhed Om din sundhedsordning Hvis du har sundhedsordningen, kan du få hurtig behandling af problemer og gener i led, muskler og sener. Du

Læs mere

Styrke & Helbred. Forord

Styrke & Helbred. Forord Forord I 2011 lavede Bengt og jeg bogen Kunsten at give slip som fik en overvældende god modtagelse af både anmeldere og læsere. Fordi processen var så givende for os begge, besluttede vi at lave endnu

Læs mere

Lovgivning Indrapporteringer Offentliggørelse

Lovgivning Indrapporteringer Offentliggørelse Lovgivning i Indrapporteringer Offentliggørelse Årskursus 7. marts 2009 Afdelingstandlæge Mette Halberstadt Sundhedsstyrelsen Folketinget vedtager lovgivningen Sundhedsstyrelsen administrerer den Sundhedsstyrelsen

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: Folketinget, tirsdag den 8. november 2011 kl. 14. Dok nr.:

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: Folketinget, tirsdag den 8. november 2011 kl. 14. Dok nr.: Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 106 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Anledning: Taletid: Samråd N, O, P (10 min.) Tid og sted: Folketinget,

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx.xx.2012 FM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Efter at Grønlands Hjemmestyre overtog sundhedsområdet fra Den Danske Stat den 1. januar 1992, har Sundhedsvæsenets

Læs mere

Autorisation af farmaceuter som sundhedspersoner for styrkelse af patientsikkerheden

Autorisation af farmaceuter som sundhedspersoner for styrkelse af patientsikkerheden Sekretariatet Pharmadanmark Autorisation af farmaceuter som sundhedspersoner for styrkelse af patientsikkerheden Ref.nr. 13-1044 - Af Iben Treebak - 07-01-2014 Indledning I Danmark er sundhedspersoner

Læs mere

Vedrørende afgivelse af urigtige oplysninger til Folketinget.

Vedrørende afgivelse af urigtige oplysninger til Folketinget. Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 28 Offentligt Rude d. 15. oktober 2010 Nedenstående er fremsendt til: Statsminister Lars Lykke Rasmussen, justitsminister Lars Barfoed, indenrigs- og sundhedsminister

Læs mere

Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer. Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer

Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer. Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer Regionshuset Viborg Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer. It-stab Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Vejledning til adgang til Region

Læs mere

Dansk Tandplejerforening har klaget til Konkurrencerådet over Sygeforsikringen "danmark"s retningslinjer for tilskud til tandplejebehandling.

Dansk Tandplejerforening har klaget til Konkurrencerådet over Sygeforsikringen danmarks retningslinjer for tilskud til tandplejebehandling. Sygeforsikringen Rådsmødet den 25. november 1998 J.nr. 2:800-16/ld 1. Resumé Dansk Tandplejerforening har klaget til Konkurrencerådet over Sygeforsikringen "danmark"s retningslinjer for tilskud til tandplejebehandling.

Læs mere

B3672006 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B3672006 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3672006 - JJ UDSKRIFT F ØSTRE LNDSRETS DOMBOG D O M fsagt den 30. juni 2014 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne nne Louise Bormann, Susanne Skotte Wied (kst.) og Thomas Verner Jørgensen (kst.)).

Læs mere

Retten i Hillerød D O M. afsagt den 6. juni 2011. Rettens nr. 7-3289/2010 Politiets nr. 0900-99110-00007-09, Advokatur S. Anklagemyndigheden mod T

Retten i Hillerød D O M. afsagt den 6. juni 2011. Rettens nr. 7-3289/2010 Politiets nr. 0900-99110-00007-09, Advokatur S. Anklagemyndigheden mod T Retten i Hillerød D O M afsagt den 6. juni 2011 Rettens nr. 7-3289/2010 Politiets nr. 0900-99110-00007-09, Advokatur S. Anklagemyndigheden mod T Anklageskrift er modtaget den 19. oktober 2010. T er tiltalt

Læs mere

Sundhedsfaglig Grunduddannelse

Sundhedsfaglig Grunduddannelse Sundhedsfaglig Grunduddannelse Lektionsplan 2019-2020 NB: ret til ændringer forbeholdes Undervisere på uddannelsen er Fysiologi: Klaus Rasmussen og Alexander Teddy Stachurska Anatomi: Klaus Rasmussen og

Læs mere

Temadag DSR. 8. april 2019

Temadag DSR. 8. april 2019 Temadag DSR 8. april 2019 Dagens program Om Styrelsen for Patientsikkerhed Brug af medhjælp Dokumentation Instrukser Utilsigtede hændelser Nyt om lovgivning 10. april 2019 Departementet Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson. Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4

Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson. Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4 Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4 Hvorfor faget KKD Vi arbejder med KKD fordi: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation

Læs mere

Sundhedsfaglig Grunduddannelse

Sundhedsfaglig Grunduddannelse Sundhedsfaglig Grunduddannelse Lektionsplan 2017-2018 NB: ret til ændringer forbeholdes specielt i foråret! Undervisere på uddannelsen er Fysiologi: Nana Byriel og Jens Steen Nielsen Anatomi: Sune Hansen

Læs mere

FOA - Fag og Arbejde vil meget gerne benytte muligheden for at afgive høringssvar på ovennævnte vejledning.

FOA - Fag og Arbejde vil meget gerne benytte muligheden for at afgive høringssvar på ovennævnte vejledning. Sundhedsstyrelsen Att. Anne Mette Dons Islands Brygge 67 2300 København S Høringssvar vedr. Udkast til vejledning om autoriserede sundhedspersoners brug af medhjælp til udførelse af forbeholdt sundhedsfaglig

Læs mere

DANSK KIROPRAKTOR FORENINGS STANDARDANSÆTTELSESAFTALE. for kiropraktorers ansættelse hos en privat praktiserende kiropraktor. (Opdateret april 2012)

DANSK KIROPRAKTOR FORENINGS STANDARDANSÆTTELSESAFTALE. for kiropraktorers ansættelse hos en privat praktiserende kiropraktor. (Opdateret april 2012) DANSK KIROPRAKTOR FORENINGS STANDARDANSÆTTELSESAFTALE for kiropraktorers ansættelse hos en privat praktiserende kiropraktor (Opdateret april 2012) DKFs standardansættelsesaftale for kiropraktorer april

Læs mere

FAKTA OM PRAKSISSEKTOREN

FAKTA OM PRAKSISSEKTOREN FAKTA OM PRAKSISSEKTOREN 1 Det nære regionale sundhedstilbud Denne publikation er en kort introduktion til de nære regionale sundhedstilbud, som er samlet i det, der kaldes praksissektoren. Regionerne

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser Maj 2012 RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser

Læs mere

Sundhedsfaglig Grunduddannelse

Sundhedsfaglig Grunduddannelse Sundhedsfaglig Grunduddannelse Lektionsplan 2018-2019 NB: ret til ændringer forbeholdes specielt i foråret! Undervisere på uddannelsen er Fysiologi: Nana Byriel og Jens Steen Nielsen Anatomi: Sune Hansen

Læs mere

TR møde Odense. Sektor. 27. november Karen Stæhr

TR møde Odense. Sektor. 27. november Karen Stæhr TR møde Odense 27. november 2008 Jeg vil komme ind på; overenskomst 08 faglighed contra besparelser autorisation rekruttering og fastholdelse hvad gør FOA på vej mod årsmøde 2010 fag og organisering Overenskomst

Læs mere

Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af.

Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af. Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af. Kære ATO-medlem Forhandlingerne mellem Tandlægeforeningens klinikejere og Danske Regioner

Læs mere

Forslag til Lov om autorisation af sundhedspersoner og anden regulering af sundhedsfaglig virksomhed

Forslag til Lov om autorisation af sundhedspersoner og anden regulering af sundhedsfaglig virksomhed Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 95 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 10. november 2005 Kontor: 1.s.kt. J.nr.: 2004-1531-36 Sagsbeh.: bra Fil-navn: Autorisationslov UDKAST Forslag

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v.

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. ANG nr 1083 af 08/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, j.nr.

Læs mere

Studieordning. Tandplejeruddannelsen S K O L E N F O R K L I N I K A S S I S T E N T E R O G T A N D P L E J E R E

Studieordning. Tandplejeruddannelsen S K O L E N F O R K L I N I K A S S I S T E N T E R O G T A N D P L E J E R E S K O L E N F O R K L I N I K A S S I S T E N T E R O G T A N D P L E J E R E K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studieordning Tandplejeruddannelsen 2010 Studieordning for Tandplejeruddannelsen

Læs mere