Demens Fredericia - årsplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Demens Fredericia - årsplan"

Transkript

1 2018 Januar måned PR for de De små demensvenner TV2 og Tv syd. Vi er i gang med udbredelse De små demensvenner /på tværs af alder til alle plejecentre i samarbejde mellem daginstitutionerne, idræt i dagtimerne og personale på plejecentrene. Demenskonsulenterne er undervist i en familie orienteret tilgang i dialogen med den demente og de pårørende. Demenskurser afholdt for nyansat personale på demensafdelinger og i vikarkorpset. Det gøres kontinuerligt for at sikre vedvarende høje kompetencer for frontpersonalet. Februar måned Udarbejdelse af spørgeguide til borger / pårørende interview. Vi ønsker at komme i en endnu tættere dialog med borger og pårørende om deres behov, ønsker til støtte, vejledning, rådgivning og indsatser frem mod en demenshandleplanen. 8. februar: Indslag i TV syd bragt om fastelavnsfest med de små demensvenner på plejecenter Øster Elkjær. 19. februar: Projektleder for Rådgivnings og aktivitetscenter Lillebælt starter. (Lokalafdelinger i Fredericia og Kolding kommune) Marts måned Opstart interview i forhold til borgernes oplevelser jf. ovenstående. Disse interview bliver et væsentligt bidrag til Demens handleplanen frem mod Demensvenlig Fredericia. Afklaring af såvel midlertidig som permanent placering af Rådgivnings- og aktivitetscenteret i Sundhedshuset. Det skal besluttes, hvordan det ønskes markeret. Se under juni måned. Etablering af en Lokal demensalliance. Planlægning og indkaldelse forberedes. Den lokale demensalliance skal følge demensindsatserne, og have fokus på fortsat udvikling i og tilpasning af tilbud med udgangspunkt i de aktuelle behov og ønsker. Der inviteres til deltagelse af repræsentanter fra Seniorrådet, Frivilligcentret, Ældre Sagen, Idræt i dagtimerne, Skt. Georg Gilderne og Alzheimerforeningen. Der kan inviteres andre interessenter ind ad hoc. Arbejdet er sat i gang. Opstart af uddannelse af yderligere 15 demens videnspersoner. Vi har disse fagpersoner med en høj demensfaglighed i alle distrikter såvel i hjemmeplejegrupperne og på plejecentrene.

2 Demenskonsulenter uddannes i et særligt observationsredskab, som har fokus på borgerens trivsel. Redskab bruges til at øge trivslen hos demente borger, samt styrke kompetencerne hos personalet. Metoden tager udgangspunkt i en tæt observation af borgeren, feedback til personalet og efterfølgende nye fokuspunkter i fht trivsel, som der kan arbejdes videre med. 5. marts: Deltagelse i inspirationstur til Demens- og Rådgivningscenter Kallerupvej i Odense, sammen med kollegerne i Kolding. Kallerupvej har været inspirator til de nye Rådgivnings og aktivitetscentre. 12. marts: Demensteamet har afholdt første officielle arrangement i Sundhedshuset omkring Marte Meo fra kl Det var godt besøgt. 12. marts: Vi har haft besøg af ældreminister Thyra Frank på Madsbyhus, som ønskede at se på nyskabelsen samvær og fællesskaber på tværs af generationer med de små demensvenner med efterfølgende dialog med Senior og handicapudvalget. 15. marts: Vi starter undervisning af superbrugere i systemet Min Livshistorie. Superbrugerne får til opgave at afholde af nogle livshistoriecaféer, hvor borgere kan få hjælp til at lave deres egen livshistorie i billeder, tekst og video. Status nov.18: Livshistoriecafeerne bliver kørt af to frivillige, og der er planlagt workshops den 7.1, 8.1, 5.2, 12.2, 5.3 og marts: Senior og Handicapudvalget besøgte alle plejecentre. Der var en rundvisning, og der bliver set på mulig placering af 10 nye demensplejeboliger. 19. marts: Senior og handicapudvalget holder udvalgsmøde med anbefaling til Byrådet om, hvor placeringen af 10 nye demensplejeboliger skal placeres, og at der udvides til 14 pladser. 19. marts: Senior og Handicapudvalget beslutter hvor, og hvordan puljen fra Sundheds- og Ældreministeriet til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem ønskes anvendt. Fredericia Kommune tildeles mio. kr. som bruges i 2018 på plejecentrene. Omprioriteres fra 2019 til hjemmeplejen. 26. marts: 2 demenskonsulenter fra Fredericia kommune deltager som undervisere af frontpersonalet på Sygehus Lillebælt omkring demens. Basispersonale på en række afdelinger ønskes opkvalificeret. Vi har givet tilsagn om undervisning af 18 hold af 2 timer. Holdene afvikles i 2018 og Der er honorering herfor. Er afviklet for 2018.

3 April måned 1.april: Musikterapeut tilknyttet byens plejecentre starter. Der er lavet pressemeddelelse om det spændende tiltag. 26. april: Pulje fra Sundhedsstyrelsen, Meningsfulde aktivitetstilbud til mennesker med demens er søgt sammen med Kolding kommune. Målgruppen er yngre demente, og der er god sammenhæng til indsatser i regi af Rådgivnings og aktivitetscentret. Ansøgningen tog udgangspunkt i de helt konkrete behov og ønsker, som er afdækket i samtalerne med de yngre demente og deres pårørende. Vi har sammen med Kolding Kommune fået andel i midlerne, og vi har ansat en medarbejder til varetagelsen af opgaven i puljeperioden. Status: foreningsmatcheren er i kontakt med de første borgere. Juni måned August - September måned Uge 26 åbnes dørene til Rådgivnings og aktivitetscenteret. Der vil være åben rådgivning mandag den 25. juni fra kl og tirsdag fra kl Den officielle indvielse er den 25. juni kl , hvor snoren skal klippes. Der er lavet pressemeddelelse, invitationen er sat op i aktivitetscentrene på biblioteket, givet videre fra mund til mund ligesom alle der ved vores ansøgning har været med i fht interessetilkendegivelser er inviteret. Minister Thyra Frank er inviteret men har ikke haft mulighed for at deltage. Vi er i færd med at uddannet 2 af aktivitetsmedarbejdere til demensklovne. De besøger alle plejecentrene med mellemrum. Erfaringer viser, at klovnens besøg skaber glæde. De 2 aktivitetsmedarbejdere er midt i uddannelsen nu og de kommer snart i praktik på Hybyhus, Rosenlunden/Madsbyhus og Øster Elkjær. Status: De er uddannet pr og har onsdagene til rådighed for at komme rundt på plejecentrene. De er aktuelt i gang med at besøge plejecentrene til deres personalemøder, for at fortælle om hvad de kan med deres klovnerier, hvorefter vi forventer der vil blive stor efterspørgsel på deres kunnen. Vi arbejder på at et Teknologibibliotek i regi af Rådgivnings- og aktivitetscenteret som åbnes i efteråret. Indkøbene er meget snart afsluttet, og det bliver muligt at se udvalget i Demensfællesskabet Lillebælt på Sundhedshuset. Status november: Teknologibiblioteket er næsten færdigt, frivillige og konsulenter er undervist i brugen af de ting, vi har. Når der er besøgende trækker teknologierne stor opmærksomhed, og mange ser store muligheder. I samarbejde med Helle R. Christiansen fra Hjælpemidler& kommunikation er alle teknologierne blevet mærket i forhold til hvad der kan visiteres, hvad kan ikke, priser og stregkoder.

4 Oktober måned 5. september: Møde i Demensalliancen 21. september: Demensmesse er afholdt fredag den 21. september i Fredericia idrætscenter. Traditionen tro åbnedes dørene for alle interesserede og der var en blanding af indlæg på scenen og stande. Der var ca. 250 fremmødte, og der var meget positive tilbagemeldinger på dagen. Uddannelse af nyansat personale tilknyttet de almene boliger på plejecentrene og de udekørende teams. Uddannelsen vedr. viden om og omsorg for demente. Det gøres kontinuerligt for at sikre vedvarende høje kompetencer for frontpersonalet. 24. oktober: Møde i demensalliancen proces vedr. udvælgelse af fokusområder. Besøg fra Holland i Sundhedshuset, herunder demensfælleskabet. En demenskonsulent er blevet uddannet i Demencia Care Mapping, hvilket er en observations og analysemetode, der kan anvendes til at belyse, hvorfor en borger måske er udad reagerende, eller har en anden adfærd, der kan være til gene for borgeren selv eller andre. November måned 30. november: Der har været ønske om besøg af et demensplejecenter. Svendborg, Odense, Ålborg har været på tale. Der er nu lavet aftale den 30. november i Svendborg fra kl , hvor socialudvalgsformand Hanne Klit og Ældrechef Kirsten Vie vil vise plejecentret frem og fortælle om deres tanker om det. Deltagere er Senior og handicapudvalget og Seniorråd, plejechef Marianne Hansen og Mona. Demensfællesskabet er med i sundhedsugerne og åbningen af sundhedshuset og Sundhedsugerne 45 & 46 Demensteamet og Demensfællesskabet Lillebælt deltog med følgende: Åbent hus og foredrag i Demens, Demensfællesskabet Lillebælt og demenskonsulenterne: - Den 7. november kl , med foredrag kl den 12. november kl , foredrag kl Der kom desværre ikke været nogen til undervisning, så en refleksion er, om vi har reklameret tydeligt nok.

5 Åbent hus Demensfællesskabet Lillebælt ved demenskonsulenterne: Den 6. november kl Den 9. november kl Den 13. november kl Den 14. november kl Den 15. november kl Den 16. november kl Der har været nogle enkelte besøgende. Igen har reklamen for arrangementet været svært at få øje på. Samtidig har der ikke været skiltning, så folk har haft svært ved at finde rådgivningscenteret. December Møde i demensalliancen uddybning af indsatser, samt drøftelse af indhold af borgermøde primo Styregruppen i rådgivnings og aktivitetscenteret besøger teknologilejlighed i Odense den 21. december. På udvalgsmødet den 17. december præsenteres tidsplanen for demenshandleplanen. Marts marts: forventet behandling af demenshandleplan i Senior- og Handicapudvalget April april: Forventet behandling af demenshandleplan i Økonomiudvalget 29. april: Forventet godkendelse af demenshandleplan i Byrådet temamøde forud skal afklares Herefter tages kontakt til ministeriet i fht, at Fredericia nu er en af landets 98 demensvenlige kommuner. Det er et ønske, at alle kommuner er det inden Sideløbende i 2018 og 2019 Demensfællesskabet Lillebælt Rådgivnings- og Aktivitetscenter for demente og pårørende: De oplyste aktiviteter tilbydes til borgere i såvel Fredericia som Kolding. Aktiviteter der er planlagt: -Der er åben rådgivning 2 x2 timer ugl i begge kommuner ved demenskonsulenterne. -Fredericia har åben rådgivning ved Alzheimer foreningen x 1 om måneden. Fra den 29.november er der også rådgivning om torsdagen fra kl ved en konsulent og de frivillige (opstart for de frivillige) - Min livshistorie Cafe er startet i Fredericia. Der er uddannet 12 instruktører. Der kører workshops på Tavlhøj, Øster Elkjær og i Demensfællesskabet Lillebælt.. - Der er lavet kalendere for aktiviteter i både Fredericia og Kolding.

6 -Der er holdt fælles opstarts orienteringsmøde med de frivillige. Her var der hhv. 22 fra Fredericia og 5 fra Kolding fremmødt. Der tilgår løbende flere interesserede, og der arbejdes på at få talt med alle inden 2 modul afholdes. Der er behov for, at holde et ekstra modul 1 for frivillige, da der er mange nye der ikke kunne komme den første dag. Frivillig centeret er en meget aktiv aktør i det arbejde. Modul 1 er planlagt og afholdt den 9. oktober Modul 2 er planlagt og afholdt den 24. oktober Når de frivillige er uddannet, skal der sættes massivt ind på PR, så der er kommer borgere/ opgaver i begge lokalcentre. Vi arbejder på telefontid til de frivillige/ kontakt som en del af udviklingen af RAC. De frivillige skal have gode og meningsfyldte opgaver at møde ind til. Status november. Alle de frivillige har nu været gennem uddannelsen. Der kommer dog stadigvæk flere frivillige til, hvilket vi snakker om at oprette undervisning til i det nye år. De uddannede frivillige er der møder med omring aktiviteter og rådgivning, forventer opstart af forskellige aktiviteter i december og frem. Der arbejdes også på at lave reklame for Demensfælleskab Lillebælt til arrangementer, på gågaden, biblioteket, virksomheder mv. Dette er de frivillige, der går ud til dette, støttet af demenskonsulent og leder. Aktiviteter for pårørende, demensramte og frivillige: Musikken i mit liv afholdes i Fredericia d oktober og den november ved musikterapeut Astrid (Fredericia) 23. oktober jura ved Dorthe Vennemose Buus, jurist (Kolding) 20. november Da Aage forsvandt ved Rita Knudsen (Kolding) 26. februar 2019 foredrag med Anne Aamand om kommunikation og samvær (Kolding) 26. marts det usynlige tab- om sorg og demens ved Lone Vesterdahl, sognepræst (Kolding). 13. december 2018 kl på IPS Preben Kock (Fredericia) 19. december 2018 kl øl smagning med Ralf Fredericia sundhedshus 8. januar herregruppe- Fredericia, hver 14 dag 17. januar 2019 kl damegruppe Fredericia, hver 14 dag 23. januar kl madlavning for par, Fredericia 24. januar kl foredrag v/ Helle Rosborg Black cruise koordinator, Fredericia 29. januar kl foredrag Per Skovsen- Fredericia gennem tiden (Fredericia) 12. marts kl foredrag Kasper Friche (Fredericia) 9. maj kl foredrag v/ Helle Rosborg Black cruise koordinator, Fredericia

7 Afholdes den både 24. januar og den 9. maj. Når skibene kommer ind, bliver der arrangeret tur ned for at tage imod et af de store skibe. Andre aktiviteter: Den 20. november 2018 havde vi møde med borgere med en demenssygdom og deres pårørende. Vores mål med dette møde var en brainstorm på hvilke ønsker om aktiviteter de kunne ønske, vi byder ind med i Demensfælleskab Lillebælt regi. En del af ønskerne fremgår af ovenstående. Der kom flere ønsker, som vi vil arbejde videre med i 2019, for os har det været vigtigt at få gang i nogle aktiviteter hurtigst muligt, hvilket er dem der er nævnt ovenfor. Alle aktivitet bliver på sigt varetaget af frivillige. I opstartsperioden vil demenskonsulent og leder deltage på skift. Musikken i mit liv workshops med musikterapeut, den 15.1, 20.2, 11.3 Her kan man få lavet en playliste med musik man rigtig godt kan lide, og som man kan tage i brug, hvis man får en demenssygdom eller har sygdommen og bliver dårligere. Det er et rigtig godt redskab til at berolige med.

Demens Fredericia - årsplan 2018

Demens Fredericia - årsplan 2018 Januar måned PR for de De små demensvenner TV2 og Tv syd. Vi er i gang med udbredelse De små demensvenner /på tværs af alder til alle plejecentre i samarbejde mellem daginstitutionerne, idræt i dagtimerne

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE PLEJEN DEMENSHANDLEPLAN FOR FREDERICIA

FREDERICIA KOMMUNE PLEJEN DEMENSHANDLEPLAN FOR FREDERICIA FREDERICIA KOMMUNE PLEJEN DEMENSHANDLEPLAN FOR FREDERICIA FREDERICIA KOMMUNE PLEJEN FORORD Fredericia Kommune vil være kendt som en demensvenlig kommune. Vi vil synliggøre, hvad vi gør, og hvilke initiativer

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Fredericia Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Projektbeskrivelse. Fanø Kommune som demensvenlig kommune

Projektbeskrivelse. Fanø Kommune som demensvenlig kommune Titel på projekt Fanø Kommune som demensvenlig kommune Sagsnr. 2017-3233 Dokument nr. 2018-6601 Udarbejdet af: DL/LA Udarbejdet/revideret d. 17.11.2017 Version nr. 1 Projektleder: Dorthe Lodberg Projektejer:

Læs mere

SAMMEN OM DEMENS I FREDERICIA

SAMMEN OM DEMENS I FREDERICIA SAMMEN OM DEMENS I FREDERICIA Demenshandleplan for Fredericia FORORD Fredericia Kommune vil være kendt som en demensvenlig kommune. Vi vil synliggøre, hvad vi gør, og hvilke initiativer vi vil sætte i

Læs mere

Status på udmøntning af Demenspolitikken i Tønder Kommune

Status på udmøntning af Demenspolitikken i Tønder Kommune Status på udmøntning af Demenspolitikken i Tønder Kommune Indledning I 2015 godkendte Kommunalbestyrelsen demenspolitikken Et værdigt liv med Demens. Demenspolitikken beskriver den overordnede ramme for,

Læs mere

Seniorrådet Beslutningsprotokol nr. 2. Dato: Kl: Sted: Lokale 422 DAGSORDEN

Seniorrådet Beslutningsprotokol nr. 2. Dato: Kl: Sted: Lokale 422 DAGSORDEN Seniorrådet Beslutningsprotokol nr. 2 Dato: 14.03.2018 Kl: 10.00-12.00 Sted: Lokale 422 Deltagere: Seniorrådet, Mona Nederby Larsen, Janni Sadolin Hougaard Fraværende: Ingen 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Dette er Kolding Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er et supplement til pjecen Rehabilitering, hjælp og pleje i Kolding Kommune. Pjecen er

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018

KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 KOLDING KOMMUNES DEMENSSTRATEGI 2012-2018 l i v s k v a l i t et a fl a stn i n g a f på r ø r e n d e d e m e n s fa g l i g s p e c i a l e n h e d ko o r d i n e r et i n d s ats u n d e r s t ø tt

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 7. marts 2018 Kl. 14:00 Jysk Park, Radisson Blu, Ansvej 108, 8600 Silkeborg Medlemmer Jan Fischer (A) Michael Aakjær (A) Helle

Læs mere

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget Kommissorium for Senior- og Handicapudvalget 2018-2021 Baggrund Byrådet har et særligt ansvar overfor borgere med særlige fysiske eller psykiske behov. Byrådet ønsker en rehabiliterende tilgang for at

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Det bedste liv med demens

Det bedste liv med demens Det bedste liv med demens Kolding 2019-2025 1 Forord Demens er et vigtigt emne, som vi i Seniorudvalget prioriterer højt. For det første fordi antallet af mennesker med demens er stigende. For det andet

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Ballerup Kommune har en række tilbud til demensramte borgere og deres pårørende. Her i pjecen kan

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Vil du vide mere? Kommunens hjemmeside: www.ballerup.dk Demenslinien - telefonrådgivning: 5850 5850 Alzheimerforeningen: 3940 0488, www.alzheimer.dk www.videnscenterfordemens.dk Når hukommelsen svigter

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1)

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1) Handleplan 2013-2016 1 Forebyggelse Handlekatalog til ældrestrategien 2013 Tema Temaeftermiddage (1) Initiativet et med initiativet er at gøre viden, råd og inspiration om forebyggelse let tilgængelig

Læs mere

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner Sundhed og Omsorg Sagsnr. 298156 Brevid. 3111968 Ref. BETI Dir. tlf. 3084 1391 betinaa@roskilde.dk NOTAT: Opsamling på høringssvar til demensstrategien 15. marts 2019 I høringsprocessen er der indkommet

Læs mere

Seniorrådet Beslutningsprotokol nr. 1. Dato: Kl: Sted: Lokale 620 DAGSORDEN

Seniorrådet Beslutningsprotokol nr. 1. Dato: Kl: Sted: Lokale 620 DAGSORDEN Seniorrådet Beslutningsprotokol nr. 1 Dato: 25.01.2018 Kl: 12.00-14.30 Sted: Lokale 620 Deltagere: Seniorrådet, Mona Nederby Larsen, Janni Sadolin Hougaard Fraværende: Flemming Larsen DAGSORDEN 1. Godkendelse

Læs mere

Demensområdet Kvalitetsstandard 2014

Demensområdet Kvalitetsstandard 2014 Demensområdet Kvalitetsstandard 2014 Hvis du har mistanke om, at du eller en du kender, har en demenssygdom eller har symptomer på det, kan du kontakte kommunens demenskonsulent. Hvad er formålet? Hvad

Læs mere

Demens. Har du hukommelsesbesvær eller demens? Er du pårørende til en person med demens? Eller vil du vide mere om demens?

Demens. Har du hukommelsesbesvær eller demens? Er du pårørende til en person med demens? Eller vil du vide mere om demens? Demens Har du hukommelsesbesvær eller demens? Er du pårørende til en person med demens? Eller vil du vide mere om demens? Tilbud fra Silkeborg Kommune Hvad er demens? Demens er en samlet betegnelse for

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2017 Rise Parken

Uanmeldt tilsyn 2017 Rise Parken Uanmeldt tilsyn 2017 Rise Parken Opsummering Rise Parken Vurdering: Godkendt Sted: Rise Bygade 50, 6230 Rødekro Dato for tilsyn: 10.10.2017 Anmeldt/ej anmeldt: Uanmeldt tilsyn Boliger: Rise Parken har

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

SOS Demens Samspil om Sygdom Demens. Projektleder - Michael Sorgenfri H. Pedersen

SOS Demens Samspil om Sygdom Demens. Projektleder - Michael Sorgenfri H. Pedersen SOS Demens Samspil om Sygdom Demens Før man starter et projekt - Skal man sørge for, at der er ressourcer nok! Økonomi: Tid: Det har vi 1.000.000 kr. årligt + midler fra Socialministeriets pulje for Udvikling

Læs mere

Opsamling på input fra ca. 200 deltagere på borgermøde den 8. juni om Skive som demensvenlig kommune

Opsamling på input fra ca. 200 deltagere på borgermøde den 8. juni om Skive som demensvenlig kommune Opsamling på input fra ca. 200 deltagere på borgermøde den 8. juni om Skive som demensvenlig kommune Input og idéer er samlet under de 4 temaer, som blev drøftet: Tilgængeligt og demensvenligt samfund

Læs mere

DEMENS UGE SEPTEMBER

DEMENS UGE SEPTEMBER 2018 DEMENS 17. - 21. UGE SEPTEMBER Randers kommune ønsker at bakke op om den internationale Alzheimersdag fredag den 21. september. Det gør vi i år ved at invitere borgere i Randers til en uge med fokus

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Demens Tilbud om støtte, træning og samvær

Demens Tilbud om støtte, træning og samvær Demens Tilbud om støtte, træning og samvær Hvad er demens? Demens er en samlet betegnelse for en gruppe sygdomme, der angriber hjernen og svækker de intellektuelle funktioner. Mennesker med demens har

Læs mere

Serviceudgifter. Fredericia Kommune Senior- og Handicapudvalget Næste politiske behandling Handlinger Tids-horisont.

Serviceudgifter. Fredericia Kommune Senior- og Handicapudvalget Næste politiske behandling Handlinger Tids-horisont. Mio. kr., netto (-prisniveau) (+) = udgift/budgetudvidelse, (-) = indtægt/budgetreduktion Handlinger Tids-horisont Næste politiske behandling Status Serviceudgifter Senior- og Handicapudvalget 8,356 Styrkelse

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

Tilbud til borgere med demenssygdom og deres pårørende

Tilbud til borgere med demenssygdom og deres pårørende Tilbud til borgere med demenssygdom og deres pårørende 1 Indholdsfortegnelse Få en snak med demensteamet Hvad er demens Hjælpemidler til borgere med demenssygdom Pårørendegrupper Spis sammen Foredrag og

Læs mere

Demensuger i Odder marts 2018

Demensuger i Odder marts 2018 Demensuger i Odder 7.-24. marts 2018 Vi vil gerne for 3. gang invitere alle i Odder til demensuger. Ugerne arrangeres i et stærkt samarbejde på tværs af Odder bibliotek, Ældresagen, Alzheimerforeningen

Læs mere

Katalog med indsatser til Ældrepulje 2015

Katalog med indsatser til Ældrepulje 2015 Katalog med er til Ældrepulje 2015 Det er muligt at søge ift. følgende emner: 1. Styrket rehabiliterings- og genoptrænings 2. Bedre praktisk hjælp og personlig pleje 3. Bedre forhold for de svageste ældre

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Kirketoften

Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Kirketoften Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Kirketoften Opsummering Plejehjemmet Kirketoften Vurdering: Godkendt Sted: Kirketoften 60, 6200 Aabenraa Dato for tilsyn: 26.09.2018 Anmeldt/ej anmeldt: Uanmeldt tilsyn

Læs mere

Samvirkende Menighedsplejer BASISKURSUS 2014

Samvirkende Menighedsplejer BASISKURSUS 2014 Samvirkende Menighedsplejer BASISKURSUS 2014 For frivillige fra aflastnings- og vågetjenester samt fra besøgstjenester, som også har aflastningsopgaver målrettet demente, alvorligt syge og døende onsdag

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2018-2022 Ingen står alene med Demens Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den demente,

Læs mere

Vision for projektet Visionen for det nye demensrådgivnings- og aktivitetscenter er at øge livskvaliteten for mennesker

Vision for projektet Visionen for det nye demensrådgivnings- og aktivitetscenter er at øge livskvaliteten for mennesker Projektbeskrivelse PROJEKT Østsjællands Demensrådgivnings- og Aktivitetscenter Projektleder Sandra Dahl Scott Mundus Dato 01.03.2018 Vision for projektet Visionen for det nye demensrådgivnings- og aktivitetscenter

Læs mere

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015

Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015 Oversigtsskema forslag til anvendelse af Puljen til løft af ældreområdet ansøgning 2015 august 2014 Prioritet Indsats (herunder kategori 1-4 se ansøgningsskema) 1 God dag ved egen kraft på plejecentrene.

Læs mere

Overdragelsespapir til Senior- og Handicapudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget

Overdragelsespapir til Senior- og Handicapudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget Overdragelsespapir til Senior- og Handicapudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget 2018 2021 Indledning Vi har i Social- og Omsorgsudvalget udarbejdet et overleveringsnotat til det nyvalgte Senior-

Læs mere

Uanmeldt tilsyn Diakonhjemmet Enggården

Uanmeldt tilsyn Diakonhjemmet Enggården Uanmeldt tilsyn 2018 Diakonhjemmet Enggården Opsummering Diakonhjemmet Enggården Vurdering: Godkendt Sted: Engløkke 30, 6372 Bylderup-Bov Dato for tilsyn: 24.08.2018 Anmeldt/ej anmeldt: Ej anmeldt tilsyn

Læs mere

Demensstrategi Orientering på SSU 13. august Ældre og Sundhed Demenstrategi

Demensstrategi Orientering på SSU 13. august Ældre og Sundhed Demenstrategi Demensstrategi 2017-2020 Orientering på SSU 13. august 2019 Ældre og Sundhed Demenstrategi Antallet af demente borgere er stigende Assens Kommune i 2017 Antal +60 årige: 11.973 borgere Estimat af + 60

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet 2015 Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet 8.198.000 kr. Indsatser Ansøgt 2014 Forventet forbrug 2014 Ressourcebehov

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE UDBYDER ESBJERG KOMMUNE TITEL Visiteret Dagtilbud SUNDHED & OMSORG Alle tilbuddene skal visiteres, og der foretages altid en individuel vurdering af behov. Midlertidig døgnophold

Læs mere

Nyhedsbrev juni 2019

Nyhedsbrev juni 2019 Nyhedsbrev juni 2019 Særlig Søndag Fælles gåtur på volden med guide Projekt Særlig Søndag var den 26. maj på en samlet gåtur på Fredericias historiske voldanlæg med en guide fra Fredericia Museum, samt

Læs mere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere www.faidh.dk Om os En selvejende institution med 28 års erfaring med at tilbyde Idræt for ALLE, der kan dyrke motion i dagtimerne uanset forudsætninger. Består af to projekter samt Idræt i dagtimerne.

Læs mere

Fanø Kommune en demensvenlig kommune. Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025

Fanø Kommune en demensvenlig kommune. Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025 Fanø Kommune en demensvenlig kommune Fanø Kommunes demensstrategi og demenshandlingsplan 2025 1 Fanø En demensvenlig kommune Fanø Kommune vil være en demensvenlig kommune. Det betyder at vi understøtter

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell Anna

Læs mere

Ballerup Kommunes kvalitetsstandarder for Dagtilbud til voksne

Ballerup Kommunes kvalitetsstandarder for Dagtilbud til voksne Ballerup Kommunes kvalitetsstandarder for Dagtilbud til voksne o Daghjem o Samværsgrupper for borgere med demens o Aktivitetsklub for yngre med demens eller demenslignende symptomer 2017 Kvalitetsstandarden

Læs mere

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre Demens Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen Sundhed og Ældre Randers kommune arbejder på, at give borgere med demens og deres pårørende, en vifte af tilbud, som kan sættes sammen efter

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Rønshave

Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Rønshave Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Rønshave Opsummering Plejehjemmet Rønshave Vurdering: Godkendt Sted: Padborgvej 20, 6330 Padborg Dato for tilsyn: 20.11.2018 Anmeldt/ej anmeldt: Uanmeldt tilsyn Boliger:

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Grønnegården

Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Grønnegården Uanmeldt tilsyn 2018 Plejehjemmet Grønnegården Opsummering Plejehjemmet Grønnegården Vurdering: Godkendt Sted: Langrode 11, 6200 Aabenraa Dato for tilsyn: 26.09.2018 Anmeldt/ej anmeldt: Uanmeldt tilsyn

Læs mere

Referat af beboer- og pårørendemøde den

Referat af beboer- og pårørendemøde den Referat af beboer- og pårørendemøde den 25.04.2017. Dagsorden: 1. Præsentation v/ny områdeleder på Plejecenter Bredebo, Tina Bardrum 2. Den nye ældrestrategi i Lyngby-Taarbæk Kommune 3. Værdighedsmilliarden

Læs mere

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 14. august 2017 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A

Ældrerådet. Referat af Ældrerådets møde mandag den 14. august 2017 kl Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 14. august 2017 kl. 10.00 Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 2A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen Inge Lund Christensen X Kirsten Feld X

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Aflastning af pårørende til demente i egen bolig 1. 2. Projektets titel: Frikvarter til pårørende et samarbejdsprojekt mellem Aalborg Kommune og frivillige organisationer

Læs mere

Nyhedsbrev. Nyhedsbrevet bedes videresendt til bestyrelse, medlemmer og frivillige i jeres forening/gruppe tak!

Nyhedsbrev. Nyhedsbrevet bedes videresendt til bestyrelse, medlemmer og frivillige i jeres forening/gruppe tak! Nyhedsbrev Nyhedsbrevet bedes videresendt til bestyrelse, medlemmer og frivillige i jeres forening/gruppe tak! FRIVILLIGCENTRETS JULEAFTENSARRANGEMENT 2018 for udsatte/hjemløse borgere i Fredericia mandag

Læs mere

Demensområdet Kvalitetsstandard 2016

Demensområdet Kvalitetsstandard 2016 Demensområdet Kvalitetsstandard 2016 Hvis du har mistanke om at du, eller en du kender, har en demenssygdom, eller har symptomer på det, kan du kontakte kommunens demenskonsulent. Hvad er formålet? Hvad

Læs mere

Mål 2017 Demensområdet

Mål 2017 Demensområdet Mål Demensområdet Indsatsområder: Sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Kompetenceudvikling og kvalitetsløft Tilbud til borgere med demens og deres pårørende Frivillige Teknologi Den samlede strategiplan

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2020 Skønnet antal borgere med demens i Faxe Kommune Fordeling af demensdiagnoser Procentvis forekomst af demens hos +60 årige Den Nationale Handlingsplan for demens Ny national handlingsplan

Læs mere

Demensområdet Når hukommelsen svigter

Demensområdet Når hukommelsen svigter Demensområdet Når hukommelsen svigter Pjece 2018 Formål med pjecen: Allerød Kommune vil gerne udbrede information om kommunes tilbud for at give dig den bedste rådgivning, information, støtte og vejledning,

Læs mere

Pleje opfølgning på indsatsområder 2013

Pleje opfølgning på indsatsområder 2013 Pleje opfølgning på indsatsområder 2013 1. Ydelser til borgerne 1.1 Fredericia Former Fremtiden - Længst muligt i eget liv vers. 3.0 Visionen for Længst muligt i eget liv version 3,0 er: En kommune med

Læs mere

Demensteam i Kolding Kommune. Senior- og Sundhedsforvaltningen

Demensteam i Kolding Kommune. Senior- og Sundhedsforvaltningen Demensteam i Danmark Tal fra Kolding kommune 88 519 indbyggere statistisk er der 1180 borgere med demens i ca. 400 af disse er kendt af demenskonsulent og bor i eget hjem i 2020 vil der være 1537 demente

Læs mere

Strategi-og handleplan på demensområdet

Strategi-og handleplan på demensområdet Strategi-og handleplan på demensområdet. 2017-2019 Indhold Indledning... 2 Den nationale Demenshandleplan 2017-2025... 3 De tre nationale mål... 3 5 nationale fokusområder... 4 Viborg kommunes Strategi

Læs mere

Demensvenligt Nordsjælland - Gennem viden og relationer

Demensvenligt Nordsjælland - Gennem viden og relationer Demensvenligt Nordsjælland - Gennem viden og relationer Tværkommunalt projekt 2017 2019 Symposium 2 Demensvenligt samfund Partnerskabet Demensvenligt Nordsjælland Hvorfor et partnerskab? Stigning i borgere

Læs mere

Demens. - et problem i hverdagen

Demens. - et problem i hverdagen Visitationen Furesø Kommune: Henvendelse ved behov for hjemmehjælp, hjemmesygepleje, hjælpemidler, daghjem, aflastning, visiterede boliger og træning. TLF: 72 35 56 30 Hverdage 9.00-14.00, torsdag 10.00

Læs mere

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens.

Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Puljeopslag: Forbedret brug af livshistorier i plejen og omsorgen for mennesker med demens. Regeringen og satspuljepartierne har som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet for 2017-2020 afsat

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016-2021 Baggrund Demensstrategien består af 12 målsætninger for de kommunale indsatser på demensområdet. Målsætningerne skal tilsammen medvirke til, at borgere med demens i Herning Kommune

Læs mere

Prioritering af puljemidler til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem

Prioritering af puljemidler til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem Acadre sagsnr.: 18/1703 Sagsforløb: SSU- ØU-KB -Åben sag Mødedato: 30-04-2018 Sagsansvarlig enhed: Sagsbehandler: glheps Prioritering af puljemidler til bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejehjem Baggrund

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015)

SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Dato: Sagsbeh.: Sagsnr.: Indsatsområde Nuværende indsatser Indsatser understøttet af pulje Udgift 2014 (2015) SOLRØD KOMMUNE NOTAT Emne: Til: Bilag vedr. sag om støtte fra puljen til løft af ældreområdet Byrådet Dato: 28.01.14 Sagsbeh.: DOSA Sagsnr.: 14/574 Nedenstående er en uddybning af de 6 foreslåede indsatser,

Læs mere

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014

Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 93 Statusnotat Aktivt Seniorliv K O L D I N G K O M M U N E 2014 Aktivt Seniorliv Sund aldring er tæt forbundet med en aktiv tilværelse. Alle mennesker har ønsker for deres liv og har ressourcer, der skal

Læs mere

Aktivitets- og Frivilligcenter. Status 2018

Aktivitets- og Frivilligcenter. Status 2018 Aktivitets- og Frivilligcenter Status 2018 Indhold Solrød Kommunes Aktivitets- og Frivilligcenter 3 3 3 Daghjem og Demensdaghjem 4 Aktivitetscenter 4 Frivilligcenter og det frivillige sociale arbejde 5

Læs mere

Leif Jakobsen Jens Ove Nielsen Erik Buus Annalise Laursen Lillian Lund Rose

Leif Jakobsen Jens Ove Nielsen Erik Buus Annalise Laursen Lillian Lund Rose Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 17. april 2018 Kl. 13:30 A-huset Hovedgaden 69 F, 8410 Rønde Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell Anna

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose

Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose Dato 15-11-2018 krgr Sagsnr. 7-2810-21/1 Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til at deltage i en forsøgsordning med befordring af

Læs mere

Tilsynsrapport for varslet tilsyn.

Tilsynsrapport for varslet tilsyn. Tilsynsrapport for varslet tilsyn. Basisoplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Vækst huset Tilbudstype Aktivitetstilbud efter SEL 104 Der er herudover et u visiteret tilbud under væksthuset / Klubben

Læs mere

Hvad er demens? (Kilde: Nationalt Videnscenter for demens) Foto: colourbox. Forsidefoto: Rico Bergholdt Hansen, Ambrosius Ege, Tåsinge

Hvad er demens? (Kilde: Nationalt Videnscenter for demens) Foto: colourbox. Forsidefoto: Rico Bergholdt Hansen, Ambrosius Ege, Tåsinge Demenspolitik 1 Hvad er demens? Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme, der svækker hjernens funktioner. Det viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse, men også andre mentale færdigheder

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. maj 2018 Kl. 13:30 Søhusparkens Café Søhusvej Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 15. maj 2018 Kl. 13:30 Søhusparkens Café Søhusvej Ebeltoft. Medlemmer. Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 15. maj 2018 Kl. 13:30 Søhusparkens Café Søhusvej 8 8400 Ebeltoft Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2010 Tilsynsrapport Gråsten Plejecenter

Uanmeldt tilsyn 2010 Tilsynsrapport Gråsten Plejecenter Uanmeldt tilsyn 2010 Tilsynsrapport Gråsten Plejecenter Indholdsfortegnelse 1. TILSYN OMFANG OG GENNEMFØRELSE... 2 1.1 Interview... 2 1.2 Rapport... 2 2. KONKLUSION OG ANBEFALINGER PÅ TILSYNSBESØGET...

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE

FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE FREDERICIA KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK RESPEKT, LIGEVÆDIGHED, DIALOG OG SAMARBEJDE VÆRDIGHEDSPOLITIKKEN 2019-2022 har fokus på syv områder Vi har haft en værdighedspolitik siden 2016. Den

Læs mere

Aktiv med demens. 23. Maj 2019

Aktiv med demens. 23. Maj 2019 Aktiv med demens 23. Maj 2019 1 Baggrund Idéen om et aktivitets- og rådgivningscenter på demensområdet i Aalborg / Nordjylland havde rumsteret nogle år i både kommunalt og frivilligt regi Projektet blev

Læs mere

emens Demensstrategi Ingen står alene med Demens

emens Demensstrategi Ingen står alene med Demens emens Ingen står alene med Demens Demensstrategi 2018-2022 Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den

Læs mere

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET KOM MED Demensvenner i seniorklubber og foreninger Demens er en sygdom, der kommer os alle ved. Vi møder den blandt de mennesker vi omgiver os med i hverdagen - 90.000

Læs mere

Forslag til indsatser under Værdighedspuljen

Forslag til indsatser under Værdighedspuljen Forslag til indsatser under Værdighedspuljen Center Pleje og Omsorg, april 2016 De fem temaområder Værdighedspolitikken rummer fem temaområder, som bekriver, hvordan Rebild Kommunes ældrepleje skal understøttes

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

Oplæg ved projektleder Annette Søby. Konference 29. november 2018 i Oslo

Oplæg ved projektleder Annette Søby. Konference 29. november 2018 i Oslo Oplæg ved projektleder Annette Søby Konference 29. november 2018 i Oslo Oplæg Baggrund Proces Nye samarbejdspartnere: Frivillige Støtteforening Forskning Uddannelse Svendborg kommune Antal borgere pr.

Læs mere

MODULBESKRIVELSE. KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygeplejefaglig dokumentation om og med patienten Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus

MODULBESKRIVELSE. KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygeplejefaglig dokumentation om og med patienten Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus MODULBESKRIVELSE Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygeplejefaglig dokumentation om og med patienten Sygehus Lillebælt, Vejle

Læs mere

Demensområdet. Svendborg Kommune Årsrapport 2015. Myndighedsafdelingen Demenskonsulenterne Charlotte Gehring Karoline Raundahl Louise Damgaard

Demensområdet. Svendborg Kommune Årsrapport 2015. Myndighedsafdelingen Demenskonsulenterne Charlotte Gehring Karoline Raundahl Louise Damgaard Demensområdet Svendborg Kommune Årsrapport 2015 Myndighedsafdelingen Demenskonsulenterne Charlotte Gehring Karoline Raundahl Louise Damgaard Side 1 af 15 Indhold 1.1 Indledning side 3 1.2 Fremskrivning

Læs mere

FÆLLESSPISNING. Brede. Mandage. Mandage en gang om måneden. Mandag-fredag. Tirsdage GÅ-TURSHOLD SELVTRÆNING I STYRKERUM STYRKETRÆNING/YOGA PÅ GULV

FÆLLESSPISNING. Brede. Mandage. Mandage en gang om måneden. Mandag-fredag. Tirsdage GÅ-TURSHOLD SELVTRÆNING I STYRKERUM STYRKETRÆNING/YOGA PÅ GULV Brede Mandage GÅ-TURSHOLD Kl. 10.00-12-00: Vi går 10 km Kl. 10.30-11.30: Vi går 1-2 km med turfører fra Aktivitetscentret. Start og slut ved caféen på Plejecenter Bredebo, Mølleåparken 2. Mere information

Læs mere

Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017

Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017 Demensstrategi Holstebro Kommune efterår 2017 Holstebro Kommunes målsætning på demensområdet er at bidrage til for den demensramte og for pårørende og netværk omkring den demensramte 15 02 2018 2 Hvorfor?

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Øster Elkær, Fredericia Kommune. Tirsdag den 7. juni 2016 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Øster Elkær, Fredericia Kommune. Tirsdag den 7. juni 2016 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Øster Elkær, Fredericia Kommune Tirsdag den 7. juni 2016 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Fredericia Kommune aflagt tilsynsbesøg på Øster Elkær. Generelt er

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2017 Plejehjemmet Lergården

Uanmeldt tilsyn 2017 Plejehjemmet Lergården Uanmeldt tilsyn 2017 Plejehjemmet Lergården Opsummering Plejehjemmet Lergården Page 2 Vurdering: Godkendt Sted: Lergården 88-98, 6200 Aabenraa Dato for tilsyn: 28.09.2017 Anmeldt/ej anmeldt: Uanmeldt tilsyn

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende

Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse. Titel: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende Valgfri uddannelsesspecifikt fags beskrivelse Titel: Samarbejde med borgeren med og pårørende Formål: At eleven får styrket sine faglige kompetencer i forhold til arbejdet hos borgere med og at eleven

Læs mere

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Nældebjerg Plejecenter

Greve Seniorråd. Referat. Greve Kommune. Mandag den kl på Nældebjerg Plejecenter Greve Seniorråd Mandag den 03.04.17 kl. 9-12 på Nældebjerg Plejecenter Kirsten Andersen (formand) Elo Knudsen (næstformand) Finn Brozek Flemming Vahlgreen Knud Bloksgaard Palle Jacobsen Sigurd Arnfred

Læs mere