Handlingskatalog. Handlinger til håndtering af dilemmaer Opgaveudvalget Specialundervisning på skoleområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handlingskatalog. Handlinger til håndtering af dilemmaer Opgaveudvalget Specialundervisning på skoleområdet"

Transkript

1 Handlingskatalog Handlinger til håndtering af dilemmaer Opgaveudvalget Specialundervisning på skoleområdet

2 Fælles struktur og rammer Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Sikre brugen af specialpædagogiske kompetencer på tværs af skoler Sikre et fælleskommunalt ansvar for, at vi har plads til alle børn, der kommer tilbage til almenområdet fra specialtilbud Understøtte samarbejdet med elevråd og mellem elevråd i Det fælles elevråd Skabe en tydelig fælles tilgang til processen i overgange Opdatere skolebestyrelsers kompetencer til arbejdet med fællesskaber og specialundervisning Sikre et bredt fokus på arbejdet med specialundervisning via et advisory board eller lignende Understøtte muligheden for et forældreforum for forældre til børn med særlige behov

3 Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Sikre brugen af specialpædagogiske kompetencer på tværs af skoler Baggrund for anbefalingen Der er behov for et vidensteam på tværs af kompetencecentre og special- og almenkoler, der hurtigt kan rykke ud ved behov for observation, sparring, fagligt løft mm. Det vil bidrage til, at de voksne omkring eleverne vejledes ift. en enkelt elev, en familie eller en klasse og det skal sikre åbenhed for forskellige metodiske tilgange. Formålet er, at vejledningen kan finde sted, når behovet er der og bidrage til udvikling af den professionelle indsats med henblik på, at skabe sammenhængende, helhedsorienteret tidlig indsats for det enkelte barn fra morgen til aften både i skolen, GFO og hjemmet. Vurdering af ressourcebehovet bl.a. for at sikre en tidlig indsats. Vidensteamet skal have ressourcer til at rykke ud i kortere og længere perioder. Vidensteamet skal have en hotline. Der er behov for pædagogisk ledelse af teamet. Det skal være muligt at trække på eksterne kompetencer. Der er behov for at etablere en funktion, der sikrer koordineringen af efterspørgsel og udbud. Forvaltningen står for etableringen af dette vidensteam. Skolernes ledelser skal skabe fælles visitationsproces til teamet og skal være ansvarlige for anvendelsen af teamet.

4 Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Sikre et fælleskommunalt ansvar for, at vi har plads til alle børn, der kommer tilbage til almenområdet fra specialtilbud Baggrund for anbefalingen Der er behov for en fælles og tydelig organisering af tilbageslusning af børn fra kompetencecentre og specialskoler til almenområdet. Det er et fælles kommunalt ansvar, at vi har skoler, hvor fællesskaberne har plads til forskellighed. Det betyder, at børnene er velkomne i alle klasser med ledige pladser under hensyntagen til klassens samlede trivsel. Der udarbejdes en budgetmodel, der understøtter et mere smidigt samarbejde mellem skolerne ved en elevs overgang fra en til en anden skole og imellem tilbud. Der skal være en tydelig procedure. Det skal være tydeligt, hvordan viden og erfaring om barnet bringes i spil i disse skift og det skal sikres, at familien orienteres og involveres bl.a. i arbejdet med sociale og faglige mål. Skolevisitationen har beslutningskompetencen til i samarbejde med forældre at placere barnet det mest optimale sted. Skolevisitationen sikrer, at det er tydeligt, at muligheden for frit skolevalg også gælder for forældre til børn med særlige behov. Sammen har skoleledelserne drøftelser af betydningen af det fælles ansvar.

5 Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Understøtte samarbejdet med elevrådet og mellem elevråd i Det fælles elevråd Baggrund for anbefalingen Eleverne er vigtige i arbejdet med fællesskaber og samarbejdet med bestyrelsen. Der er et potentiale i inddragelse af deres viden og erfaringer. Eleverne har andre oplevelser af og perspektiver på hverdagen i og udenfor skolen også når det gælder fællesskaber med forskellighed. Der er behov for at nytænke elevrådets rolle og samarbejde både på tværs af skoler i kommunen og på den enkelte skole, for at sikre at elevrådet arbejder effektivt hele året og samarbejder med skolebestyrelsen også når det er svært. Det er én vej til at få alle i tale jf. pejlemærket i ENUNGPOLITIK. Elever skal inddrages i udarbejdelse af en skabelon for elevrådsarbejdet. Eleverne på hver enkelt skole skal have indflydelse på samarbejdet med den lærer, der faciliterer elevrådet. Hvert enkelt elevråd skal støttes i at sikre, at alle elever kommer i tale, også børn med særlige behov - fx ved at afsætte tid til drøftelser i klassens tid. Forvaltningen understøtter etablering af og kontinuitet i samarbejdet i Det fælles elevråd - fx ved at mødes på skift på skolerne, hvor skolens elevrådsformandsskab er værter. Skolens ledelse sikrer, at der er en procedure for elevrådets arbejde, at deres møder lægges ind i skolens årshjul, og at elevrådsrepræsentanter har en aktiv rolle i skolens bestyrelse. Forvaltningen etablerer og understøtter Det fælles elevråd.

6 Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Skabe en tydelig fælles tilgang til processen i overgange Baggrund for anbefalingen Viden og erfaringer kan medvirke til at skabe sammenhæng i overgange for børn. Barnets forældre har den vigtigste rolle på tværs af disse overgange. For at sikre samarbejdet og for at skabe tydelighed om den professionelle indsats, er der behov for en procedure for arbejdet i overgangen fra dagtilbud til skole, mellem skoler og overgange i skolen for et barn med særlige behov. Med en tydelig fælles tilgang til processen i overgange, opnår vi, at det vigtige forældresamarbejde begynder så tidligt som muligt i alle nye samarbejder, hvilket giver den bedste mulighed for at yde den rette støtte. Der skal skabes en procedure for overgange for børn med særlige behov. Ved særlige behov eller en særlig opmærksomhed er der altid et fysisk overgangsmøde mellem dagtilbud og skole initieret af skolen med deltagelse af skolens ressourceperson. Forældrene skal have mulighed for at tage f.eks. en læge eller anden relevant fagperson med, for at sikre anvendelse af relevant viden. Når et barn med særlige behov begynder i skole, så følges barnet af en ressourceperson enten fra dagtilbuddet eller fra skolen. Det sammen gælder for overgange mellem skoler og ved skift mellem trin, hvor lærerteamet skiftes ud. Der skal sikres fokus på både faglige og sociale mål. Afgivende pædagogiske personale orienterer om særlige behov. Nyt personale orienteres og vejledes. Modtagerskolen inviterer til overgangsmøde med relevante deltagere (forældre har mulighed for at pege på relevante deltagere til dette møde). Modtagerskolen udarbejder tidligt i samarbejde med forældre en handleplan med sociale og faglige mål for barnet.

7 Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Opdatere skolebestyrelsers kompetencer til arbejdet med fællesskaber og specialundervisning Baggrund for anbefalingen Skolebestyrelserne skal have et kompetenceløft, der kan styrke dem i arbejdet og samarbejdet med skoleles ledelse omkring opgaven fællesskaber med forskellighed og skolens håndtering af specialundervisning. Et kompetenceløft bidrager med viden til bestyrelsen og øger dermed muligheden for at handle. Der skal skabes indhold til dette kompetenceløft, der sikrer sammenhæng til den faglige indsats på kommunens skoler. Det er som minimum bestyrelsens ambassadør for fællesskaber, der deltager. Forvaltningen udarbejder form og indhold i samarbejde med skolerne og sikrer, at det udbydes til bestyrelserne fx 2 gange årligt.

8 Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Sikre et bredt fokus på arbejdet med specialundervisning via et advisory board eller lignende Baggrund for anbefalingen For at understøtte skolernes arbejde med specialundervisning og børn med særlige behov, er der brug for et vedvarende og bredt fokus. Det skal sikre et fortsat fokus på denne gruppe børn, når opgaveudvalget Specialundervisning på skoleområdet stopper. Nedsættelse af et advisory board eller lignende. Tilhørende netværksgrupper med særlige fokusområder, kan sikre den røde tråd mellem skole, GFO, forældre, fritidsliv, erhvervsliv (fx praktik), kultur mm. Der er behov for at undersøge om det nuværende advisory board på skoleområdet vil kunne være platformen for dette. Forvaltningen er tovholder og ansvarlig for opstart.

9 Forvaltningen skal skabe struktur og rammer for at: Understøtte muligheden for et forældreforum for forældre til børn med særlige behov Baggrund for anbefalingen Forældre til børn med særlige behov kan drage nytte af at tale med andre i lignende situationer, enten på skolen eller på tværs af alle skoler i kommunen. Frivilligcentret i Gentofte har erfaringer med et sådan forum, men meget få forældre kender tilbuddet. Etablering af et forældreforum bidrager til, at forældre til børn med særlige behov har et trygt rum, hvori erfaringer, udfordringer og spørgsmål kan vendes. Samtidig skabes et forum for refleksion, videns- og erfaringsudveksling. Målet er samskabelse mellem forvaltning, frivillige, forældre og fagprofessionelle. Undersøgelse af, hvilke behov og ønsker, der eksisterer i denne målgruppe. Etablering af et forældreforum, der matcher de aktuelle behov. Forvaltningen identificerer aktuelle behov i samarbejde med skolernes netværk (ressourceteam, AKT, forældre m.fl.). Forvaltningen sikrer, at erfaringer fra tidligere netværk bruges (der er lavet en evaluering under Handicappolitikken) Forvaltningen og relevante parter faciliterer tilbuddet.

10 Fælles udgangspunkt på skolerne Hver enkelt skole og skolebestyrelse skal skabe en tydelig lokal ramme for skolens indsats i arbejdet med fællesskaber ved at: Udarbejde et årshjul for skolens arbejde med fællesskaber (til indskoling, mellemtrin og udskoling) Have en fortælling om skolens helhedsorienterede indsats Organisere ansvar og kompetencer i et ressourceteam eller lignende Arbejde eksplicit med fællesskaber, sociale og personlige kompetencer fra 0. klasse Udarbejde en plan for håndtering af forældrebekymring omkring ressourcetildeling og specialundervisning

11 Den enkelte skole skaber en tydelig ramme for skolens indsats i arbejdet med fællesskaber ved at: Udarbejde et årshjul for skolens arbejde med fællesskaber Beskrivelse Det er vigtigt, at skolebestyrelser på alle skoler udarbejder et årshjul for arbejdet med fællesskaber. Mange problematikker kan tages i opløbet eller måske helt undgås, hvis den rette viden og tydelighed fra skolen når forældrene på det rette tidspunkt. Et årshjul bør derfor indeholde krav og forventninger (evt. skabeloner) til, hvornår og hvordan forældre og elever på de forskellige klassetrin inddrages i arbejdet med klassens og skolens fællesskaber. Det er vigtigt, at medarbejderne har skolebestyrelsens og ledelsens opbakning til de givne drøftelser. Derfor kan et årshjul også henvise til relevant materiale på skolen (principper, politikker, skabeloner). Et årshjul indeholder bl.a. : Hvilke drøftelser har forældre- og elevgruppen hvornår? Hvornår og hvordan møder forældre (og elever) oplæg om trivsel og mobning, sociale medier osv.? Skolebestyrelser og kontaktforældre drøfter roller og opgavefordeling (inspiration fra Bakkegårdsskolen) Skolebestyrelsens årlige temamøde om fællesskaber og specialundervisning. Forvaltningen udarbejder et udkast til indhold på baggrund af opgaveudvalgets anbefalinger og eksisterende praksis. Skolebestyrelsen udarbejder et årshjul. Ledelsen tager initiativ til evaluering af årshjulet.

12 Den enkelte skole skaber en tydelig ramme for skolens indsats i arbejdet med fællesskaber ved at: Have en fortælling om skolens helhedsorienterede indsats Beskrivelse Skolens arbejde med elevers personlige og sociale kompetencer er lige så vigtigt som arbejdet med de faglige mål. Derfor er det vigtigt, at alle skolebestyrelser sammen med skolens ledelse udarbejder og formidler en fortælling om skolens helhedsorienterede indsats som supplement til undervisningsministeriets karakteropgørelse over alle skoler. Skolebestyrelsen skal forholde sig til: Hvordan elevernes oplevelser af trivslen på skolen tydeliggøres og hvordan eleverne inddrages fx ved at lade eleverne beskrive, hvordan de lærer at samarbejde, at lytte og at gøre plads til hinanden? Hvordan et kvantitativt element inddrages i fortællingen (fx trivselsundersøgelser) Hvordan de søger inspiration fra andre skoler og bestyrelser? Forvaltningen forventer, at skolen forholder sig til og offentliggør resultater fra trivselsmålinger. Skolebestyrelsen og ledelsen udvikler sammen en fortælling om den helhedsorienterede indsats. Bestyrelsesformand og skoleleder bruger formandssamling og skolelederkreds som sparring og ideudveksling.

13 Den enkelte skole skaber en tydelig ramme for skolens indsats i arbejdet med fællesskaber ved at: Organisere ansvar og kompetencer i et ressourceteam eller lignende Beskrivelse For at sikre den bedste udnyttelse af ressourcerne, skal hver enkelt skole organisere kompetencer og ansvar omkring elever med særlige behov i et ressourceteam eller lignende. Etablering af et ressourceteam på hver skole bidrager til optimal udnyttelse af disse ressourcer, optimal mulighed for kompetenceudvikling og tryghed for alle børn og familier, der har særlige behov. Der er en gennemgående person, der støtter og har kontakten med elever og familier (som fx Bakkegårdsskolens organisering med koordinator for børn fra ViTo (Videnscenter for tosprogede)) Kompetencerne i skolernes ressourceteam bidrager til kvalificering af opgaveløsningen på tværs af skolerne. Hver enkelt skoleledelse har ansvaret for etablering af en klar organisering sammen med medarbejderne. Skoleledelser imellem kan med fordel drøfte, hvad der virker. Teamet skal bl.a. støtte forældre og elever i kommunikationen med andre elever og forældre (opfordre til åbenhed), herunder tale med forældrene og eleven om, hvordan de gerne vil tale om de særlige behov, skrive om det, kan få andre til at fortælle, fortælle om adfærd og behov fremfor diagnose osv.

14 Den enkelte skole skaber en tydelig ramme for skolens indsats i arbejdet med fællesskaber ved at: Arbejde eksplicit med fællesskaber, sociale og personlige kompetencer fra 0. klasse Beskrivelse For at fokusere på vigtigheden af et godt og rummeligt fællesskab, skal alle skoler arbejde eksplicit med fællesskaber og forskellighed og med barnets personlige og sociale kompetencer fra 0. klasse. Det er et stærkt signal til alle forældre og børn, når alle skoler allerede fra 0. klasse arbejder med fællesskaber og det at gå i skole. Indsatsen kan samtidig øge samarbejdet med forældre/hjemmet om at støtte op om og deltage i fællesskabet. Det er vigtigt at vise betydningen af et godt fællesskab med plads til forskellighed for alle børns skolegang hele skoletiden. I fællesskabsforløbet er skolens ressourceteam inde som medundervisere, da de har blik for, hvad fællesskabet omkring børnene og det enkelte barn kan. Gennem en fælles forløbsindsats (hver klasse arbejder med, hvordan vi alle tager hensyn til, at klassen er sammensat af netop dem, den er) arbejder 0. klasser med fællesskaber og med det at gå i skole. Forvaltningen koordinerer indsatsen på tværs af skoler i samarbejdet med skolernes ledelse (fx gennem Det faste udvalg for fællesskaber). Ressourceteamet skal deltage i undervisningen af 0. klasser på den enkelte skole.

15 Den enkelte skole skaber en tydelig ramme for skolens indsats i arbejdet med fællesskaber ved at: Udarbejde en plan for håndtering af forældrebekymring omkring ressourcetildeling og specialundervisning Beskrivelse Hver enkelt skole forpligtes på at udarbejde en plan for, hvordan konkrete bekymringer blandt en gruppe af forældre eller hos en enkelt forælder håndteres. Det er vigtigt, at fællesskabet mellem forældre i klassen ikke udfordres grundet uenighed, der opstår som følge af en beslutning hos skolens ledelse. Skolen skal derfor sikre tydelighed omkring arbejdsgangen, når fx en forælder oplever, at der bruges for mange eller for få ressourcer på et enkelt barn eller når en gruppe af forældre oplever, at ressourcefordelingen er ulige. En beslutning om særlig ressourcetildeling skal altid begrundes med et svar på spørgsmålet hvorfor?. Ved uenighed eller utryghed skal forældre via klasselæreren i kontakt med ledelsen eller skolens ressourceteam. Det skal være tydeligt, at det er ledelsens ansvar at vise forældrene, at deres perspektiv er hørt og at der gøres noget. Det betyder, at hvis der intet ændres, så skal det altid være tydeligt, hvad skolen har gjort og hvorfor. Uanset om forældrene får ret eller ej så har de krav på tilbagemelding. Ledelsen og ressourceteamet har ansvaret for at tage hånd om bekymringen.

16 Idévifte til skolebestyrelser Skolebestyrelsen har mulighed for at lade sig inspirere til håndteringen af dilemmaer med følgende handlinger: Fællesmøder mellem elever og forældre socialmøder. Lad elever og forældre samarbejde om klassens fællesskab ved at mødes om det Trivselsgrupper for forældre. Forældre har også brug for at skabe nye fællesskaber og tage ansvar for hinanden Samarbejde ud af skolen og med andre skoler om børn med særlige behov. for børn med særlige behov kommer alle børn til gode og børn har brug for fællesskaber med forskellighed Synliggørelse af elevrådets og skolebestyrelsens arbejde med fællesskaber. Lad elevråd og skolebestyrelse tage ansvar i skolens fortælling om fællesskaber Involvering af eleverne i trivselsarbejdet gennem fx Fri For Mobberi. elevernes stemme er vigtig i arbejdet med fællesskaber

17 Skolebestyrelsen har mulighed for at lade sig inspirere til håndteringen af dilemmaer med: Fællesmøder mellem elever og forældre socialmøder Baggrund for anbefalingen Ofte drøftes klassens trivsel og fællesskab mellem forældre og pædagogisk personale, selvom eleverne kan have andre perspektiver til denne drøftelse. Samtidig opleves det, at forældre er imødekommende og samarbejdsvillige, når børnene er til stede. Socialmøder er møder med deltagelse af både elever og forældre og lærere. Møderne kan bl.a. bidrage til den ordentlige tone blandt forældre og kan samtidig sikre, at børnenes perspektiv høres. Socialmøder skal samtidig bidrage til, at forældre møder de andre elever og forældre i klassen, hvilket skaber mulighed for nye relationer på tværs af etablerede fællesskaber mellem forældre. Klassemøder på alle årgange fx i forbindelse med allerede planlagte forældremøder. Struktur og form kan variere efter alder og skal tage hensyn til børn med særlige behov og deres familier. Skoleledelsen og bestyrelsen udarbejder rammen for brug af socialmøder. Klasselæreren samarbejder med kontaktforældregruppen og nogle elevrepræsentanter om planlægning mv. Kontaktforældre og ressourceteam har fokus på invitation af børn med særlige behov og deres familier.

18 Skolebestyrelsen har mulighed for at lade sig inspirere til håndteringen af dilemmaer med: Trivselsgrupper for forældre Baggrund for anbefalingen Mange skoler etablerer trivselsgrupper blandt elever. På samme måde kan trivselsgrupper blandt forældre understøtte fællesskaber på tværs af klassens forældre. Det er vigtigt, at grupperne både inkluderer forældre til børn med særlige behov og andre sårbare forældre. Målet er samhørighed og trivsel i fællesskabet. Lærere og pædagoger, der er tilknyttet den enkelte klasse, beslutter eller lægger op til drøftelse af etablering af trivselsgrupper. Det hører til etableringen at tale om, at fælles aktiviteter skal udtænkes så alle kan deltage og der skal vises hensyn til enlige forældre, forældre med begrænsede økonomi, forældre med børn med særlige behov mfl. Kontaktforældre eller ressourceteam yder særlig støtte og kommunikation til sårbare forældre, så de får mulighed for at deltage i fællesskabet.

19 Skolebestyrelsen har mulighed for at lade sig inspirere til håndteringen af dilemmaer med: Samarbejde ud af skolen og med andre skoler om børn med særlige behov Beskrivelse Skoler må ikke lukke sig om sig selv. Der er et stort potentiale i at dele, alt det der virker og i at være fælles om nogle opgaver. Den form for samarbejde vil også styrke fællesskaber med forskellighed. Samarbejder på tværs af skoler er et stort skridt mod Den åbne skole og en åbning mod det omgivende samfund. Det bidrager til forskellighed og til at hylde elevernes forskellighed, hvis eksterne aktører inviteres ind i skolen med et nyt blik på bl.a. elevernes styrker. Skolen identificerer eksterne aktører for at etablere et samarbejde. Skolebestyrelsen og ledelsen etablerer samarbejder ud af skolen med fokus på fællesskaber (fx skøjteprojekt på Søgårdsskolen). Der skal sikres videndeling om projekter skoler imellem. Videndeling og ideudvikling kan bl.a. ske, når Elevråd mødes på tværs af skoler, trivselsrepræsentanter mødes på tværs af skoler og ved at invitere uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv, lokalavis, museer, frivillige osv. til ideudvikling. Skolebestyrelsen og ledelsen har ansvaret for, at det sker. Medarbejderne involveres i ideudviklingen. Et Advisory board eller lignende kan ideudvikle udarbejde input til nærpraksis.

20 Skolebestyrelsen har mulighed for at lade sig inspirere til håndteringen af dilemmaer med: Synliggørelse af elevrådets og skolebestyrelsens arbejde med fællesskaber Beskrivelse Hverken skolebestyrelsen eller elevrådet kan tage opgaven med udvikling af fællesskaber med forskellighed på sig, uden opbakning fra og samarbejde med de øvrige forældre og elever. Der er behov for at udbrede kendskabet til elevrådets og skolebestyrelsens arbejde og rolle i arbejdet med inkluderende fællesskaber. Skolebestyrelsesmedlemmer deltager på forældremøder, orienteringsmøder mv. Elevrådsrepræsentanter kan deltage på forældremøder. Lån DELTAG-bilen og lave morgen-kaffe/kakao arrangementer, når der er behov for input til arbejdet med skolens fællesskaber. Søg ungepuljen til elevrådets arrangement. Husk information på intra. Skoleledelsen har sammen med bestyrelsen ansvar for at sætte de rette fora op. Skolebestyrelsen har ansvaret for informationen på skole/forældreniveau. Elevrådsrepræsentanter informerer egen klasse gennem budskaber, som elevrådsformanden er blevet støttet i at udarbejde. Elevrådet informerer på intra.

21 Skolebestyrelsen har mulighed for at lade sig inspirere til håndteringen af dilemmaer med: Involvering af eleverne i trivselsarbejdet gennem fx Fri For Mobberi Beskrivelse Der er behov for, at eleverne involveres i trivselsarbejdet efter behov. Det er vigtigt, at der er tid og rum til at tale om trivsel - Vi taler ikke om det, hvis der ikke er tid til det. Ved at involvere eleverne i trivselsarbejdet inddrages elevernes stemmer, og de får mulighed for at tage del i og ansvar for opgaven med at skabe fællesskaber med plads til forskellighed. Der skal sættes tid af til involvering. Fx kan der arbejdes med trivsel som tema i en trivselsuge (som fx uge6). Ledelsen har ansvaret for i fællesskab med medarbejderne at planlægge form og indhold arbejdes der fx med trivsel.dk, Fri For Mobberi, Poul Stallard, Cool-kids, Social thinking, Kat-kassen eller andet. AKT og/eller ressourceteamet er relevante parter til fx at tilbyde viden om psykologi, trivsel og samhørighed i grupper. Et eventuelt vidensteam kan yde supervision og derved sikre videndeling.

Opgaveudvalget Specialundervising på skoleområdet. 10 borgere, 5 politikere, 7 møder, 4 arbejdsgrupper og 1 workshop April 2017-januar 2018

Opgaveudvalget Specialundervising på skoleområdet. 10 borgere, 5 politikere, 7 møder, 4 arbejdsgrupper og 1 workshop April 2017-januar 2018 Opgaveudvalget Specialundervising på skoleområdet 10 borgere, 5 politikere, 7 møder, 4 arbejdsgrupper og 1 workshop April 2017-januar 2018 Dilemmaer - Når fællesskabet på folkeskolerne udfordres Opgaveudvalget

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget for Specialundervisning på skoleområdet

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget for Specialundervisning på skoleområdet GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalget for Specialundervisning på skoleområdet Mødetidspunkt 24-10-2017 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Indholdsfortegnelse Opgaveudvalget for Specialundervisning

Læs mere

SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI

SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI FORBEREDELSE HVEM LAVER ANTIMOBBESTRATEGIEN? Skolebestyrelsen har ansvaret for, at skolen har en antimobbestrategi. Det er også dem, der skal godkende indholdet af

Læs mere

Sortedamskolens. Antimobbestrategi

Sortedamskolens. Antimobbestrategi Sortedamskolens Antimobbestrategi Overordnet forståelse af mobning Mobning kan forstås som gentagende udstødelseshandlinger, der opstår i ét eller flere af skolens fællesskaber. Handlingerne kan være forskelligartede

Læs mere

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi)

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Formålet er at udvikle trygge børnefællesskaber med plads til alle. Fællesskaberne bygger på værdier, der er forpligtende

Læs mere

Gældende fra den 1. januar. 2018

Gældende fra den 1. januar. 2018 Antimobbestrategi for Stige skole Gældende fra den 1. januar. 2018 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Mobning blandt børn i skolen opstår altid i utrygge kulturer. Alle børn har ret til og

Læs mere

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Børn og unge skal være i trivsel Trivsel går på tre ben: det relationelle, det personlige og det faglige.

Læs mere

ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE

ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE Revideret 1.-10.- 2015 INKLUSION ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE. At SKOLEN skal inkludere elever med særlige behov sættes der ikke spørgsmål ved. Men hvordan Skolen inkluderer elever

Læs mere

sådan arbejder I med skolens digitale værdier

sådan arbejder I med skolens digitale værdier Vær digital sådan arbejder I med skolens digitale værdier Hvis du vil i gang med en proces, hvor I sætter skolens digitale kultur og elevernes digitale trivsel på dagsordenen, er det vigtigt, at du som

Læs mere

Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget

Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget Mødetidspunkt 29-01-2018 17:10 Mødeafholdelse Rådssalen Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 17:40 Tilstede: Anne Hjorth, Jesper

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Gladsaxe Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning?

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning? GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Brædstrup Skole Udarbejdet (dato): September 2009 Hvad forstår vi ved trivsel? I skolens værdigrundlag står: Trivsel og tryghed er vigtige faktorer i forhold til elevernes

Læs mere

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE Strategi for talentudvikling i Fredericias dagtilbud og skoler. 1 TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE BØRNENE ER FREMTIDEN. Byrådet har vedtaget en vision

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet [princip 1] Princip for kommunikation mellem skole og hjem Formål: Princippet for kommunikation mellem skole og hjem skal sikre, at skolen og forældrene

Læs mere

Modelfoto: Ulrik Jantzen. DropMob fra A-Å FRITIDSHJEM OG -KLUB. Sådan laver I en antimobbestrategi, der virker

Modelfoto: Ulrik Jantzen. DropMob fra A-Å FRITIDSHJEM OG -KLUB. Sådan laver I en antimobbestrategi, der virker Modelfoto: Ulrik Jantzen DropMob fra A-Å FRITIDSHJEM OG -KLUB Sådan laver I en antimobbestrategi, der virker DropMob er udviklet med hjælp fra: Nivå Skole og Børnehusene Nivå (Basen Fritidsklub, Galaxen

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen

Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Antimobbestrategi, trivsel i og uden for skolen Strategien er udviklet i samarbejde med skolens børn, lærere, ledelse og skolebestyrelse. Trivsel og fællesskab Glade børn lærer bedst. Sådan siger børnene

Læs mere

Antimobbestrategi. Begreber:

Antimobbestrategi. Begreber: Antimobbestrategi Formål Med vores antimobbestrategi ønsker vi at forebygge mobning. Søndre Skole vægter trivsel meget højt og af samme årsag finder vi mobning uacceptabelt på skolen. Det skal være et

Læs mere

Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper

Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper Understøttende materiale til metoden Trivselsgrupper www.trivselsgrupper.dk Trivsel er, når alle er med Forældresamarbejdet i en klasse er, når man skaber rammen for at alle forældrene i klassen samarbejder

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Nørrevangsskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Vildbjerg Skole Værdiregelsæt Skolens værdier - Det forstår vi ved værdien, sådan tager vi ansvar, og det skal værdien fremme: Første værdi Vi passer på hinanden

Læs mere

Gældende fra den FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Syvstjerneskolen Gældende fra den 15.11. 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Syvstjerneskolen lægger vægt på at skabe et udbytterigt og trygt læringsmiljø, hvor trivsel

Læs mere

Formål. Målgruppen er skoler, der ikke har valgt model, samt LP-skoler. Modellen kan også benyttes af PALS-skoler.

Formål. Målgruppen er skoler, der ikke har valgt model, samt LP-skoler. Modellen kan også benyttes af PALS-skoler. Herningmodel Skole Baggrund Efterspørgsel fra flere skoler. Herningmodel Skole er inspireret af elementer fra LP, PALS og erfaringer indhentet i kommunen siden 2008. Herningmodel Skole skal understøtte

Læs mere

Rynkeby Friskoles antimobbestrategi

Rynkeby Friskoles antimobbestrategi Rynkeby Friskoles antimobbestrategi Antimobbestrategi indeholder følgende punkter: 1. Rynkeby Friskoles antimobbestrategi 2. Mål med handleplanen 3. Definition af mobning 4. Status på mobning 5. Forebyggelse

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning.

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. Antimobbestrategi for Nærum Skole Gældende fra den 01-10-2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. BEGREBER

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Mødetidspunkt 25-09-2017 20:05 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget 25-09-2017 20:05

Læs mere

at medvirke til sikring af elevernes trivsel i klassen at medvirke til at klassens forældre lærer hinanden at kende

at medvirke til sikring af elevernes trivsel i klassen at medvirke til at klassens forældre lærer hinanden at kende Princip omkring trivselsgrupper og kontaktforældre på Stensballeskolen. Skolebestyrelsen har som konsekvens af konklusionerne på trivselsgruppe-undersøgelsen i 2013, truffet beslutning om at ændre på princippet

Læs mere

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Den inkluderende skole FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Disposition Baggrund og værdier Forståelse af inklusion Et inkluderende læringsmiljø Forudsætninger kompetencer og viden En kompleks og fælles

Læs mere

FÆLLESSKABER FOR ALLE

FÆLLESSKABER FOR ALLE FÆLLESSKABER FOR ALLE 2014-2015 PÆDAGOGISKE ILDSJÆLE LÆRINGSUGER TEMATISEREDE LÆRINGSDAGE LÆRINGSUGER FOR NYE INKLUSIONSVEJLEDERE LOKALE LÆRINGSFORLØB OG PROJEKTER NETVÆRK FOR INKLUSIONSVEJLEDERE AKTIONSLÆRING

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Inklusion på Skibet Skole

Inklusion på Skibet Skole Inklusion på Skibet Skole Definition Inklusion er, at man sammen kan leve forskelligt i verden og ikke i forskellige verdener. Arbejdet og processen er allerede i fuld gang Inklusionsaften for forældre

Læs mere

SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI. Fritidshjem og -klubber

SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI. Fritidshjem og -klubber SÅDAN LAVER I JERES ANTIMOBBESTRATEGI Fritidshjem og -klubber FORBEREDELSE HVEM LAVER ANTIMOBBESTRATEGIEN? Det er den pædagogiske leder, der beslutter, om jeres fritidshjem eller -klub skal have en antimobbestrategi.

Læs mere

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber Antimobbestrategi Formål Hvad er formålet med jeres antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er, at skolen forebygger og reducerer mobning (digitalt og på skolen) i videst mulige omfang og

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 2 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE Ungdomsskolen

TÅRNBY KOMMUNE Ungdomsskolen Kastrup den 1.8.2017 Princip for trivsel og god omgangstone Antimobbestrategi INDLEDNING HVAD ER MOBNING? MÅLET MED ANTIMOBBESTRATEGIEN FOREBYGGELSE AF MOBNING HÅNDTERING AF MOBNING FORANKRING INDLEDNING

Læs mere

Langebjergskolen HVAD ER MOBNING?

Langebjergskolen HVAD ER MOBNING? Langebjergskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 1 Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 På baggrund af den nye specialundervisningslov (april 2012), Favrskov Kommunes Børn- og Ungepolitik samt Hadsten Skoles fokus på inklusion tænkes denne

Læs mere

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune.

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune. Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION April 2012 I SKOLEN kommune. INKLUSION. Fra Fremtidens skole : I en inkluderende skole oplever alle elever sig selv og hinanden som en naturlig del af skolens

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING?

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

At elever og ansatte er glad for deres hverdag på skolen og at man passer på hinanden At man føler sig værdsat og respekteret

At elever og ansatte er glad for deres hverdag på skolen og at man passer på hinanden At man føler sig værdsat og respekteret Antimobbestrategi for Pilehaveskolen Gældende fra den Januar 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? At arbejde for en mobbefri skole. At alle elever, forældre og personale gør en indsats

Læs mere

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Mål 1: Mål der knytter sig til Højere faglighed Styrke faglig læsning og skrivning (målet er 2-årigt) Vi vil fortsætte arbejdet med at styrke den faglige læsning

Læs mere

Trivselspolitik, Østskolen

Trivselspolitik, Østskolen Vedtaget i skolebestyrelsen 12-01-2015 Formål: Vi på Østskolen ønsker med denne trivselspolitik at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen,

Læs mere

Når forældre aktivt tager medansvar for trivslen på skolen. Forældremøde, Ganløse Skole 2/3-09

Når forældre aktivt tager medansvar for trivslen på skolen. Forældremøde, Ganløse Skole 2/3-09 Trivselsambassadører Når forældre aktivt tager medansvar for trivslen på skolen Forældremøde, Ganløse Skole 2/3-09 Sammen mod mobning Forløb Den 10. marts 2004 underskrev 26 parter Trivselserklæringen.

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalget for Specialundervisning på skoleområdet

Referat af møde i Opgaveudvalget for Specialundervisning på skoleområdet GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalget for Specialundervisning på skoleområdet Mødetidspunkt 05-09-2017 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 19.00

Læs mere

Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem

Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem Amager Fælled Skole er en skole med en vilje til at møde elever og forældre med respekt og en vilje til at dyrke mangfoldigheden. Men også en

Læs mere

Trivselserklæring, Hylleholt skole

Trivselserklæring, Hylleholt skole Formål: Vi på Hylleholt Skole ønsker med denne trivselserklæring at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen, hvor det tydeliggøres, dels hvad

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Sags-id: 28.00.00-P20-6-13 Inden for følgende områder: o Læringsmiljøer o Inklusion o Tidlig forebyggende indsats o Overgang fra dagpleje til daginstitution

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Antimobbestrategi. Definitioner formuleret af forsker Helle Rabøl Hansen

Antimobbestrategi. Definitioner formuleret af forsker Helle Rabøl Hansen Antimobbestrategi Formål - at fremme elevernes trivsel, så de oplever et optimalt læringsmiljø, hvor forskellighed betragtes som en styrke for fællesskabet - at gøre skolens elever, lærere, pædagoger,

Læs mere

Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI

Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI MÅLET MED VORES TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole ønsker at fremme arbejdet med trivsel. Derfor har den lovpligtige antimobbestrategi ændret

Læs mere

Trivselspolitik. Kjellerup Skole

Trivselspolitik. Kjellerup Skole Trivselspolitik Kjellerup Skole Trivselspolitik på Kjellerup Skole Ved skoleårets start 2006 var der udarbejdet et hæfte, som var blevet til på baggrund af drøftelser i elevråd, pædagogisk råd og skolebestyrelse.

Læs mere

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre.

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre. Anti-mobbe-strategi Mobning er en pågående, vedvarende, utryghedsskabende og ekskluderende adfærd, som fratager en enkelt person eller en gruppe sin integritet. De(n) mobbede er afmægtige i situationen

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Gældende fra den 01/ Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning.

Gældende fra den 01/ Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. Antimobbestrategi for Nærum Skole Gældende fra den 01/03-2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. BEGREBER

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn September 2018 Lokal handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionspolitik fra 2016, og på baggrund af skolernes udviklingsplan og de otte skolepolitiske mål.

Læs mere

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Indhold 1. Hærvejsskolens værdier... 1 2. Værdierne i praksis... 2 3. Ordensregler... 4 4. Hvad gør vi for at leve op til vores værdier... 4 5. Hvad gør vi ved brud på det

Læs mere

Kolind Centralskole Antimobbestrategi 2017

Kolind Centralskole Antimobbestrategi 2017 170128 Antimobbestrategi - MAXI Pagten og vores antimobbestrategi er tæt forbundet. Antimobbestrategien give pagten konkret form og anviser praktiske handlinger i hverdagen. Den er blomstens rødder. Definition:

Læs mere

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser.

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Undervisningsministeriet udsendte i august 2016 en fælles aktionsplan mod mobning i daginstitution, grundskole og på ungdomsuddannelser i Danmark (vedhæftet

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for, at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

Trivsel definerer vi som en følelse af fysisk, mental og social velvære og tilfredshed.

Trivsel definerer vi som en følelse af fysisk, mental og social velvære og tilfredshed. Antimobbestrategi for Boesagerskolen Gældende fra den 1. oktober 2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Med udarbejdelsen af denne antimobbestrategi ønsker vi at fremme trivsel og modvirke

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling Antimobbestrategi Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling God undervisning er tæt forbundet med bl.a. et læringsfremmende og stimulerende klima i klassen. På Al Quds Skole arbejder

Læs mere

Gerbrandskolen HVAD ER MOBNING?

Gerbrandskolen HVAD ER MOBNING? Gerbrandskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske og gentagende udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Handlingerne kan godt være

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen

Ledelse, der løfter naturfagsundervisningen naturfagsundervisning Mål for temadagen at skabe et fælles vidensgrundlag om naturfagsundervisning blandt skoleledere, naturfagskoordinatorer og lokale ressourcepersoner. at tydeliggøre sammenhæng mellem

Læs mere

Handleplan for inklusion jan 2018

Handleplan for inklusion jan 2018 Handleplan for inklusion jan 2018 1. Baggrund 2. Værdigrundlag for inklusion 3. Mål 4. Handletrin i forhold til det pædagogiske arbejde 5. Handleplan - redskaber 6. Handleplan aktører 1. Baggrund Børn

Læs mere

Trivselsmålingen 2016 Nivå Skole på 1. pladsen!

Trivselsmålingen 2016 Nivå Skole på 1. pladsen! Trivselsmålingen 2016 Nivå Skole på 1. pladsen! På Nivå Skole besvarede eleverne i løbet af marts 2016 spørgsmål vedrørende deres trivsel og deres undervisningsmiljø i årets nationale obligatoriske Trivselsmåling.

Læs mere

Modelfoto: Ulrik Jantzen SÅDAN BIDRAGER FORÆLDRENE. til en antimobbestrategi, der virker

Modelfoto: Ulrik Jantzen SÅDAN BIDRAGER FORÆLDRENE. til en antimobbestrategi, der virker Modelfoto: Ulrik Jantzen SÅDAN BIDRAGER FORÆLDRENE til en antimobbestrategi, der virker INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING TIL FORÆLDRENE KORT OM FORLØBET FOR FORÆLDRE FORBEREDELSE SÅDAN GIVER I JERES INPUT

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2017

Gældende fra den 1. august 2017 Antimobbestrategi for Skolefællesskabet, Skals/Ulbjerg Gældende fra den 1. august 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe, udvikle og vedligeholde vores skoler og SFO'er som et

Læs mere

Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj

Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj Udviklingskontrakt 2018 for Landsbyordningen Ejer Bavnehøj I udviklingskontrakten fremgår det, hvilke udviklingsmål vi skal arbejde med i årets løb. ene viser både, hvordan vi bidrager til realiseringen

Læs mere

1. Princip om skolen som et fælles projekt

1. Princip om skolen som et fælles projekt 1. Princip om skolen som et fælles projekt Alle elever, lærer og forældre deltager aktivt i at gøre skolen til et fælles projekt for at understøtte at alle elever trives og føler sig som en vigtig del

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Skelgårdsskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Sådan gør vi, når vi arbejder med trivsel på Nymarken

Sådan gør vi, når vi arbejder med trivsel på Nymarken Sådan gør vi, når vi arbejder med trivsel på Nymarken Nymarksskolen baserer sit pædagogiske arbejde på overbevisningen om, at barnet eller den unge er et unikt menneske. Dette Menneske skal føle sig set

Læs mere

Antimobbestrategi for Ubberud Skole

Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategien har til formål at forebygge mobning på Ubberud Skole ved at: - skabe og styrke gode og trygge fællesskaber mellem eleverne - gøre elever, lærere

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Ødis Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller voksen)

Læs mere

Lindehøjskolens Trivselspolitik og Antimobbestrategi

Lindehøjskolens Trivselspolitik og Antimobbestrategi Lindehøjskolens Trivselspolitik og Antimobbestrategi Indholdsfortegnelse Indledning Lindehøjskolens trivselspolitik - Mål for trivselspolikken - Handleplaner og procedurer - Tiltag - Medinddragelse af

Læs mere

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole - 1 - Aulum Hodsager Skoles Antimobbestrategi - Denne antimobbestrategi er udarbejdet på baggrund af tanker, dialog og forslag fra skolens elever, skolebestyrelsen,

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Adfærd, kontakt og trivsel - på Strøbyskolen

Adfærd, kontakt og trivsel - på Strøbyskolen HANDLEPLAN FOR Adfærd, kontakt og trivsel - på Strøbyskolen -En inkluderende og innovativ folkeskole med plads til den enkelte i fællesskabet, med det sigte at være blandt de bedste af landets folkeskoler

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Fusionsproces mellem CDA og CUD

Fusionsproces mellem CDA og CUD Fusionsproces mellem CDA og CUD Proces Struktur Tendenser Mål Aktiviteter Oplæg 10. november 2016 11-11-2016 1 Dagtilbud og skole går hånd i hånd i implementering af den nye organisering 11-11-2016 2 Sammenlægningen

Læs mere

Løsning Skoles antimobbestrategi

Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles vision er, at vi i samarbejde med forældrene vil udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, som de kan. Løsning skoles profil er INNOVATION og ENTREPRENØRSKAB,

Læs mere

STÅR SAMMEN MOD MOBNING

STÅR SAMMEN MOD MOBNING valby skole STÅR SAMMEN MOD MOBNING 2018 VALBY SKOLE MOBNING opstår pga. MANGLENDE SAMMENHOLD, LAV TOLERENCE OG STOR KEDSOMHED Kilde: Helle Rabøl Hansen ANTIMOBBESTRATEGI SAMMEN OM AT OPBYGGE GODE FÆLLESSKABER

Læs mere

Princip for forældres deltagelse og samarbejde omkring skolens liv og barnets skolegang

Princip for forældres deltagelse og samarbejde omkring skolens liv og barnets skolegang Princip for forældres deltagelse og samarbejde omkring skolens liv og barnets skolegang Formål: Forældrenes deltagelse i barnets skolegang skal sikre, at skolen og forældrene i samarbejde tager ansvar

Læs mere