Notat i forbindelse med Plan for sygehuse og speciallægepraksis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat i forbindelse med Plan for sygehuse og speciallægepraksis"

Transkript

1 Dato: 27. februar 2015 Notat i forbindelse med Plan for sygehuse og speciallægepraksis Vision, baggrund og regionale vilkår Region Nordjyllands strategi 2018 på sundhedsområdet er sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum. Regionens sundhedsplan og delplaner hertil skal bidrage til at indfri regionens strategi på sundhedsområdet hver dag og i hvert eneste patientforløb. Sagsnummer: 14/24217 Forfatter: mskr Emne: Plan for sygehuse og speciallægepraksis Planerne skal ruste Region Nordjylland imod de udfordringer, der er på sundhedsområdet, og som fortsat er betydelige i antal og mangfoldighed. Som eksempel kan fremhæves en regional økonomi på smalkost, en stigende efterspørgsel efter sundhedsydelser og en betydelig rekrutteringsudfordring. Samtidig er kravene til effektivitet og produktivitet stigende. Det samme gælder medicinudgifter, men også befolkningens forventninger til sundhedsvæsenet. En af delplanerne, Plan for sygehuse og speciallægepraksis sendes nu i høring i bl.a. kommuner. Det er besluttet, at planhorisonten for planen skulle udvides til 2020, så den skaber et planlægningsmæssigt grundlag for Nyt Aalborg Universitetshospital, der står klar i Der er en klar sammenhæng mellem Plan for sygehuse og speciallæger, Psykiatriplanen, Praksisplanen og Sundhedsberedskabsplanen. Derudover er der en klar sammenhæng med elementerne i Sundhedsaftalen, som kommunerne er en del af. Sundhedsaftalen danner de aftalemæssige rammer for den tværsektorielle indsats for patientforløb, der går på tværs af regioner og kommuner. Derfor er det naturligt, at der er sammenfald i kommunens opgaver i disse to planer Her følger en opsummering af de forhold i Plan for sygehuse og speciallægepraksis, der kan have betydning for Frederikshavn Kommune og dens borgere. Strukturelle ændringer Sygehus Vendsyssel, specielt Frederikshavn Der implementeres en ny profil for matriklen i Frederikshavn Med ændringerne på Sygehus Vendsyssel er det ønsket, at alle sygehusets matrikler bliver fagligt og økonomisk bæredygtige enheder. Det skal ske ved hjælp af en tilpasning af fordelingen af funktioner primært mellem Hjørring og Frederikshavn, hvor der de sidste år er sket en betydelig udvikling af aktiviteten.

2 Matriklen i Hjørring skal være den akutte matrikel. Matriklen i Frederikshavn skal være sygehusets center for planlagt behandling. Side2/12 Især for matriklen i Frederikshavn skabes en bæredygtig og mere skarp og tydelig profil. Hermed opnås bedre driftsvilkår for afvikling af den planlagte aktivitet, ligesom det er forventningen, at den skærpede profil kan bidrage til såvel fastholdelse som rekruttering af kompetent personale. Sygehusledelsen ser fortsat begrundet i såvel de fysiske rammer som produktivitetshensyn optimale muligheder for at udbygge den planlagte behandling på sygehuset i Frederikshavn. Sygehuset har allerede vist, at patientaktiviteten kan tilrettelægges med en hensigtsmæssig drift og kapacitetsudnyttelse særligt på det kirurgiske og ambulante område og dermed bidrage til at afhjælpe regionens forpligtigelse i forhold til ikke mindst udrednings- og behandlingsretten. Der er opstillet tre scenarier for udviklingen på Sygehus Vendsyssel, Frederikshavn. Fælles for dem er, at matriklen omdannes til primært at omfatte planlagt behandling - de interne medicinske senge flyttes - nuværende daghospitalsfunktion i Frederikshavn fastholdes og udvikles yderligere. De tre scenarier for aktiviteten i Frederikshavn: 1. 5-døgns sygehus hvor der lukkes ned fredag til aften 2. 6-døgns sygehus hvor der lukkes ned lørdag eftermiddag 3. 7-døgns sygehus Valget mellem scenarier vil i overvejende grad afhænge af fordelingen af den ortopædkirurgiske aktivitet i regionen. Den billeddiagnostiske aktivitet i weekenderne vil i et vist omfang kunne udføres i en udvidet åbningstid på hverdage, forudsat at patienterne vælger at gøre brug af dette tilbud (patienter kommer langs vej fra). Efter planens vedtagelse bliver der udarbejdet en endelig profil for sygehusmatriklen i Frederikshavn. For Frederikshavn Kommune betyder det at: En stor arbejdsplads og potentiale for uddannelsesinstitution fastholdes i kommunen. Arbejdspladser overføres til Hjørring, men der bliver behov for nye med andre funktioner i Frederikshavn. Frederikshavn Kommune bør intensivere understøttelsen af rekruttering af læger til Frederikshavn i samarbejde med Aalborg Universitet. Gennemføres planen vil borgere i Frederikshavn Kommune for manges vedkommende kunne modtage planlagt ortopædkirurgisk (herunder håndkirurgisk) og nogen almenkirurgisk behandling CT og MR skanning blodprøvetagning - dialyse samt ambulant behandling på en række områder i Frederikshavn. I materialet beskrives der, at nyopererede ryg- og hoftepatienter fra Aalborg Universitetshospital overflyttes til Frederikshavn med henblik på rehabilitering.

3 Opmærksomheden skal henledes på, at det giver kommunal medfinansiering for to indlæggelser, da det er overflytning mellem 2 sygehuse. Side3/12 Flytning af sengepladser Spredningen af sygehusfunktioner på flere forskellige matrikler indenfor samme organisatoriske enhed har vist sig uhensigtsmæssig. Derfor er nedenstående flytning af sengepladser indenfor interne medicinske senge og neurorehabiliteringssenge indarbejdet. Neurorehabilitering Der er en politisk beslutning om, at neurorehabiliteringsfunktionen skal samles for hele regionen, hvilket medfører, at 13 senge i Frederikshavn følger denne beslutning. (Der vil dog blive en overgangsperiode, hvor der placeres neurorehabiliteringspladser både i Brønderslev - i alt 37 pladser og i Frederikshavn - i alt 29 pladser (nuværende 13 + tilførsel af 16). En placering af de øvrige neurorehabiliteringssenge i Frederikshavn vil betyde at neurorehabiliteringen samles i samme driftsenhed, således at der i praksis bliver tale om ét center, der drives på to matrikler. Neurorehabiliteringssengene kan desuden etableres uden større anlægsmæssige tilpasninger, og der er tale om forholdsvis nye bygningsmæssige rammer. Den interesserede læser, kan læse nærmere i afsnit 15 i planen (s. 115) Frederikshavn Kommune ser frem til en endelige samling af neurorehabiliteringspladserne, så det giver et samlet fagligt miljø til bedste for borgeren. Flytning af interne medicinske senge i Frederikshavn De resterende 13 medicinske senge kan ikke drives driftsøkonomisk forsvarligt, hvorfor det vil være oplagt at flytte disse til matriklen i Hjørring også set i lyset af udnyttelsen af de knappe lægelige resurser indenfor specialet. De medicinske senge placeres sammen med Fælles Akut Modtagelsen (FAM). Samlingen af de medicinske senge sikrer, at overflytning af borgere i størst muligt omfang undgås. Det har vist sig, at overflytninger giver længere indlæggelsestid. Jo flere dage patienten er inaktiveret i forbindelse med indlæggelse, jo større muskelmasse tabes Det betyder for Frederikshavn kommune at: Medicinske patienter i Frederikshavn Kommune mister sengeafdeling i nærmiljøet. En samlet placering af FAM og medicinske senge minimerer dog de mange flytninger mellem matriklerne i Hjørring og Frederikshavn. Den fysiske afstand til udskrivningskonference i komplicerede patientforløb øges, hvilket lægger op til endnu mere brug af videokonferencer. Den interesserede læser henvises i øvrigt til bilag 4 i planen s. 9 om Frederikshavn Center for planlagt behandling

4 Alternativer til de foreslåede strukturændringer I forbindelse med udarbejdelsen af planen har der været alternative strukturændringer inde i overvejelserne, men ikke medtaget i de endelige forslag til ændring. Side4/12 Skagen Gigt- og Rygcenter I arbejdsprocessen er der indgået vurdering af konsekvenser ved en nedlæggelse af Skagen Gigt- og Rygcenter. Det skønnes dog, at en nedlæggelse vil medføre en merudgift på ca. kr. 2,6 mio., fordi flere borgere fra Nordjylland i så fald skal henvises til behandling i andre regioner. Derfor er en lukning af Skagen Gigt- og Rygcenter ikke beskrevet som et forslag til en strukturel ændring. Tidligere er en flytning af Skagen Gigt- og Rygcenter til matriklen i Frederikshavn beskrevet. Det er vurderet, at det kan medføre en besparelse på 2 mio. kr. Dette alternativ er ikke med i forslaget, idet det er vurderet, at det er mere hensigtsmæssigt at anvende matriklen i Frederikshavn til planlagt behandling samt neurorehabilitering. Neurorehabilitering, placering af regionalt center Inden for rammerne af den politiske beslutning om at samle neurorehabiliteringen, kunne der peges på to alternativer: En placering i Dronninglund eller en placering i Frederikshavn. Begge alternativer er beskrevet i planens afsnit 15 om neurorehabilitering. Baggrunden for fravalg af en placering i Dronninglund, er at anlægsudgifterne ved renovering heraf, overstiger den økonomiske ramme. Hvad angår en placering i Frederikshavn, har vurderingen været, at dette ligger uden for rammerne af budgetaftalen, hvoraf det fremgår, at neurorehabiliteringsfunktionen skal placeres centralt i regionen. Strukturelle ændringer i Speciallægepraksis Overlægeydernumrene i psykiatri (3), børnepsykiatri (2) og intern medicin (1) nedlægges. Der nedlægges 2 overlægeydernumre i børnepsykiatri, som har været ubesatte. Fra Frederikshavn Kommune er håbet, at det muligvis kan medvirke til, at der kan oprettes et deltidsydernummer. Det kan forhåbentlig være med til at forbedre kapaciteten på området. Kommunen har kendskab til, at der bl.a. er børn og unge, som tager til f.eks. Silkeborg, fordi ventetiden ofte er lang- og det knytter sig i praksis tæt til Psykiatriplanen. Antallet af overlægeydernumrene i anæstesiologi (7) bør tilpasses.

5 Aktivitetsmæssige tilpasninger Plan for sygehuse og speciallægepraksis beskriver en række udfordringer. Det bemærkes, at planen angiver, at størstedelen af disse påhviler det regionen at løse i samarbejde med kommunerne, almen praksis, speciallægepraksis og de øvrige aktører på området. Side5/12 De aktivitetsmæssige udfordringer er derfor gennemgået med henblik på, at se, hvad det betyder for Frederikshavn Kommune. 1. Krav om aktivitetsudvikling i relation til kvalitetsfonsbyggerierne I forbindelse med kvalitetsfondsbyggerierne af de nye super-sygehuse er der formuleret en række forudsætninger for fremskrivning af sygehusenes aktiviteter frem mod For Region Nordjylland betyder det: Fremskrivningsforudsætningerne omfatter, at den ambulante aktivitet stiger med 50 % fra 2007 til I perioden fra 2007 til 2013 har stigningen været 32 % (fra ambulante besøg til ). Der forestår dermed en udbygning af den ambulante aktivitet med ambulante besøg. Derudover forudsættes det, at den stationære aktivitet (målt på sengedage) falder med 20 % frem mod I perioden fra 2007 til 2013 er den faldet med 14 % (fra sengedage til sengedage). Det betyder, at der forestår en reduktion på yderligere 6 procentpoint (svarende til ca. 90 senge). For Frederikshavn Kommune betyder det, at der vil ske en omlægning i medfinansieringsudgifterne. Det er på nuværende tidspunkt uklart, hvad det betyder for kommunens omkostninger til dette. Dette skal også ses i relation til kommunens demografiske udvikling og befolkningens længere levetid. På lang sigt formodes der en positiv virkning på borgernes behov for sygehuskontakt, hvis arbejdet med de 5 rammesætninger i Sundhedspolitikken intensiveres endnu mere med god inspiration fra Sundhedsstyrelsens Forebyggelsespakker. 2. Et øget og vedvarende fokus på kvalitet, der samtidig med en stram økonomi, stiller store krav til regionernes prioriteringer For at bibeholde kvaliteten skal planlægning af aktiviteten ske bedst muligt. Derfor er der de seneste år set initiativer på omlægning fra akut til planlagt behandling og fra indlæggelser til ambulant behandling. En sammenligning af aktiviteten i Region Nordjylland med øvrige regioner viser på visse parametre, at Nordjylland ikke er kommet så langt som andre regioner. Det ses således, at: Region Nordjylland har færre indlæggelser pr indbyggere

6 Region Nordjylland har færre ambulante besøg pr indbyggere Den gennemsnitlige liggetid i Region Nordjylland er højere Frederikshavn Kommune kan understøtte arbejdet ved fokus på tidlig opsporing af sygdom ved systematiserede observationer af ændringer og tidlig indsats af den rette faggruppe (f.eks. Den kommunale Sygepleje, SOSU-assistenter, læge eller terapeut), så borgeren hjælpes på den mindst indgribende måde og forebyggelige indlæggelser minimeres. Side6/12 Når sygdom resulterer i sygehuskontakt, er der behov for at sygehusene intensiverer udredningsarbejdet. For komplekse borgere ses der lange udredningstider op til flere måneder. Det opleves, at borgerne under det lange udredningsforløb bliver dårligere, fordi de ikke får den rette behandling rettidigt. Dette kan også være medvirkende til længere liggetider. Det opleves også, at nordjyderne venter længere med at gå til læge ved alvorlig sygdom. Arbejdet i Den kommunale Sygeplejes udegående akutfunktion (herunder oprettelse af akutpladser) er faglige redskaber, der kan forebygge sygehuskontakt og lange indlæggelsestider. 3. Stigende krav til kvalitet, stigende efterspørgsel efter sundhedsydelser, men også et begrænset udbud af speciallæger Grundet sygehusenes størrelse og geografien har det de sidste 5 10 år været en udtalt udfordring at rekruttere sundhedspersonale i Nordjylland. Der arbejdes med opgaveglidning og aktivitetsplanlægning, da der i dag er ubalance mellem aktivitetsplanlægning og speciallægeresurser. For Frederikshavn Kommune betyder det et behov for intensiveringen af arbejdet med at tiltrække borgere / familier med sundhedsfaglig uddannelse, der kan arbejde i nærområdet. Det kan være danske borgere eller borgere af anden etnisk herkomst end dansk % af regionens sundhedsudgifter er bundet til 1 % af regionens borgere Visse faktorer her i blandt uddannelse har en stor betydning for borgernes forbrug af sundhedsydelser. Nogle meget komplekse og komplicerede patientforløb udfordrer sundhedsvæsenet mere end andre. Aktivitetsplanlægningen skal i højere grad være gearet til at håndtere denne 1 %, for at give disse borgere bedre patientforløb. Tilpasning af disse borgeres samlede forløb i kommunerne på tværs af fagområder, i almen praksis, i speciallægepraksis og på sygehusene. Region Nordjylland ønsker at indgå samarbejde herom med henblik på at udarbejde modeller for bedre håndtering af disse borgeres forløb. Der skal sættes fokus på aktiv patientstøtte og på at opbygge tilbud tæt på borgerne, der matcher borgernes behov.

7 Frederikshavn Kommunes socialindeks viser behov for, at kommunen indgår i dette samarbejde. Side7/12 Aktivitetsmæssige tilpasninger på det kirurgiske område og det medicinske område Med udgangspunkt i de aktuelle og kommende udfordringer på sundhedsområdet samt med udgangspunkt i en sammenligning af Region Nordjyllands aktivitet med de øvrige regioners aktivitet, iværksætter Regionen aktivitetsmæssige tilpasninger på det kirurgiske område og det medicinske område. Det indebærer: En optimering af de stationære kirurgiske patientforløb. Et øget fokus på omlægning af dagkirurgi Etablering af stærke sygehusvisitationer på regionens sygehuse Der etableres en sygehusvisitation på hvert sygehus. Borger kan dirigeres derhen, hvor der er kortest ventetid (Bedre patientforløb bedre kapacitetsudnyttelse). Sygehusvisitationen kan udvides til også at kunne informere om/henvise til eventuelle udgående funktioner samt kommunale akuttilbud. Hvad angår sidstnævnte, er det dog kommunerne, der har visitationsretten til tilbuddene. En opprioritering af subakutte ambulatoriespor og daghospitalsfunktioner Der skal skabes reelle alternativer til en akut indlæggelse/henvendelse (indenfor sygehuset rammer) For Kommunerne: Selv om der i Plan for Sygehuse og Speciallægepraksis arbejdes med subakutte tiltag, vil det måske også give god mening, at det tænkes sammen med eventuelle akutpladser i kommunerne. Der kan måske afprøves tværsektorielle fællestilbud. Øvrige opmærksomhedspunkter Akutte patientforløb Akutte hjertepatienter modtages kun på Aalborg Universitetshospital, hvor hjertespecialerne er samlet. Her kan bl.a. udføres Trombolysebehandling. For Frederikshavn kommune: Det medfører dog længere transport for borgere fra Sæby og nord på. Der bør derfor være fokus på kapacitet af akutbiler m.v.. Forventninger til de kommunale akuttilbud De kommunale akuttilbud består overordnet af to former for tilbud:

8 Udgående akutfunktioner bemandet med sygeplejersker, som efter aftale med almen praksis kan tage ud og tilse en patient inden for en time. Kommunerne i Region Nordjylland har i den kommende sundhedsaftale forpligtet sig til at prioritere oprettelsen af udgående akutfunktioner, og i alle kommuner (undtaget Thisted) er der oprettet sådanne udgående funktioner på nuværende tidspunkt. Forskellige typer af midlertidige sengepladser, som kommunerne tilbyder patienter, der har behov for akut sygeplejefaglig bistand og pleje. Det kan f.eks. dreje sig om: o akutpladser med sygeplejefaglig indsats i hele døgnet (herunder akutpladser med særlig fokus på genoptræning og rehabilitering). o o døgn rehabiliteringspladser med terapeutfaglige kompetencer. døgn- eller aflastningspladser til færdigbehandlede uden døgndækket sygepleje eller terapeutfaglige kompetencer. Side8/12 De forskellige former for døgnpladser i kommunalt regi er ikke en del af den indgåede sundhedsaftale. Størstedelen af regionens kommuner har dog oprettet forskellige typer af akutpladser, men der er endnu enkelte kommuner, som ikke har disse tilbud. Akuttilbuddene er primært målrettet ældre patienter, og hensigten med tilbuddene er at tilbyde sygeplejefaglig hjælp med det formål at forebygge indlæggelser. Dette sker i samarbejde med almen praksis på en sådan måde, at patienterne kan undgå indlæggelse. Størstedelen af de patienter, der henvises hertil, kan afsluttes derfra uden behov for sygehustilbud. En mindre andel kan, efter ophold på kommunale akuttilbud, have behov for efterfølgende henvisning til sygehusene. Udgangspunktet for anvendelsen af akutpladser skal være, at det er et bedre tilbud for borgeren end alternativet, eksempelvis en (akut) sygehusindlæggelse. Kvaliteten på akutpladser skal leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger til Kvalitet i akutfunktioner i den kommunale sygepleje april På akutpladser er det endvidere nødvendigt med let adgang til lægefaglig bistand. I sygehusplanen er det ønsket, at potentialet i de kommunale akuttilbud skal udnyttes fuldt ud, for at undgå uhensigtsmæssige indlæggelser. Der ønskes også igangsat projekter, hvor paramedicinere kan supplere kommunernes akutteams og praktiserende læger. Frederikshavn Kommune har ikke akutpladser efter Sundhedsstyrelsens kriterier. Kommunen har kun døgn- og aflastningspladser til færdigbehandlede uden døgndækket sygepleje. Der er terapeutfagligt personale i dagtimerne. De borgere, der i dag udskrives til aflastningspladserne på Kastaniegården er dog meget dårlige.

9 Tværsektorielt samarbejde opgaver og kommunikation Sygehusplanen beskriver - i lighed med Sundhedsaftalen - forventning om øget samarbejde mellem primær sektor (almen praksis, praktiserende speciallæger og kommunen) og sekundær sektor (sygehusene). Side9/12 Der er til stadighed en aktiv dialog om, hvor opgaverne i grænselandet mellem sygehus og kommunen er bedst placeret. Dette kendetegner også Plan for sygehuse og specialpraksis. Der ønskes fokus på at sikre gnidningsløse sektorovergange. For Frederikshavn Kommune har denne udfordring en særlig relation til de akutte patientforløb, hvor hastigheden generelt er høj og flowet til kommunerne er for opadgående. Men også kronikerområdet, træningsområdet og ambulante behandlinger er for opadgående, hvilket kan afstedkomme et pres på de kommunale aktiviteter efter udskrivning. Rettidig, præcis og fyldestgørende kommunikation er afgørende for gode og sikre sektorovergange. Der er en forventning om at kommunikationen på tværs af sektorerne kan ske umiddelbart og let. Der anvendes i dag e-breve. Denne løsning kan anvendes til kommunikation om indlagte patienter, men ikke til kommunikation om patienters ambulante kontakter. Der er behov for en model, hvor der er mulighed for kommunikation og rådgivning for alle typer patientforløb. Denne kommunikation skal også give mulighed for rådgivning fra sygehusene til det kommunale personale og almen praksis/vagtlægen. Sidstnævnte er ikke tænkt nok ind i kommunikationen i dag. God elektronisk kommunikation kræver en investering i systemer, der kan tale sammen. På sygehuset arbejdes der med Patientens team. Dette er i god tråd med det faglige teamsamarbejde omkring Triagering af borgeren, som er ved at blive indført i den kommunale pleje og sygepleje i Frederikshavn Kommune. Opgaveflytning / glidning: Når det ses, er det vigtig, at der sker en konkret afdækning af opgavens karakter og omkostninger forbundet med opgaven. Midlerne bør dernæst følge opgaveudførelsen. Forebyggelige genindlæggelser og nedbringelsen heraf Nordjylland har traditionelt få genindlæggelser. Der vurderes dog stadig at være potentiale i forbindelse med at bringe antallet af genindlæggelser ned. Der anbefales forløbskoordinering med fokus på: At alle særligt svækkede ældre medicinske patienter oplever tryghed i forbindelse med hjemkomst fra sygehus. Kommunal sygeplejerske til stede eller præcis aftale om første besøg af det kommunale plejepersonale.

10 Etablering af en opfølgende dialog mellem kommunal sygeplejerske og alment praktiserende læge med inddragelse af borger og evt. pårørende med henblik på fælles plan for det videre forløb. (Genoptræning, rehabiliteringsforløb eller opfølgende hjemmebesøg. Ovenstående kan suppleres med etablering af hente-hjem eller følge hjem ordninger, hvor det måtte være relevant. Side10/12 Fokus skal intensiveres i forhold til at nedbringe fejl og mangler med medicinafstemning i forbindelse med både indlæggelse og udskrivelse. Medicin er ofte årsag til genindlæggelser, fordi patienten ikke får den rette medicin. Med implementeringen af Fælles Medicin Kort (FMK), er der skabt det IT-mæssige grundlag for kommunikation om medicin på tværs af sektorer. Genindlæggelser sker ofte indenfor de første 3 dage. Det anbefales, at epikrisen sendes med patienten hjem og udsendes til almen praksis, når patienten forlader sygehuset. Der er endvidere forslag om, at almen praksis kobles på udskrivningskonference, hvor det er relevant, f.eks. via videokonference. Frederikshavn Kommune: Betragtningerne er vigtige. Der arbejdes med tryghed ved hjemkomst, opfølgende dialog og hjemmebesøg, medicinafstemning i det omfang resurserne tillader det. Ambulante tilbud, som alternativ til indlæggelser Sygehusplanen indeholder en målsætning om at øge antallet af ambulante tilbud som alternativ til indlæggelse. Dette skal ske i det rette samarbejde mellem almen praksis, sygehusene og kommunerne, således at uhensigtsmæssige indlæggelser undgås. Patienterne skal i den forbindelse opleve sikre og trygge overgange mellem sektorerne, hvor informationen skal flyde let, uhindret og uden forsinkelser, således at alle parter har de fornødne oplysninger til at sikre gode patientforløb. Frederikshavn Kommune har opmærksomhed på, om omlægning til endnu flere ambulant behandlinger giver øgede kommunale omkostninger. Indlæggelse i eget hjem, som alternativ til indlæggelser Sygehusplanen indikerer, at der bør afdækkes, om der er mulighed for et set up, der giver mulighed for at indlægge borgeren i eget hjem hvor behandlingsansvaret fastholdes i sygehusregi. Frederikshavn Kommune er allerede i gang med lignende via TeleCare Nord projektet på KOL området, der relaterer til denne tankegang. Det er vigtigt at midlerne følger opgaven.

11 Sygehushenvisning og -visitation Side11/12 I forbindelse med henvisning og visitation ved indlæggelse, lægges der i planen vægt på tidlig indsat. Det er vigtigt, at samarbejdet mellem kommune og sygehus starter med indsatsen i kommunen, hvor der f.eks. kan iværksættes træning tidligt i forløbene. Planen angiver, at der skal fokus på synliggørelse af hvilke kommunale tilbud, der findes. Inddragelse af patienter og pårørende Igennem hele sygehusplanen er det et ønske, at patient og pårørende skal inddrages endnu mere. Dette fokus skal selvfølgelig også være en del af kommunens strategi og skal også kendetegne samarbejdet i forbindelse med overgang mellem sygehus og kommune. Samarbejdet skal være med til at give borger/patient og pårørende indsigt i og tryghed ved det, der skal ske. I Frederikshavn Kommune vil der også blive arbejdet med endnu mere fokus på inddragelse af borger og pårørende. Konsekvenser af Plan for sygehuse og speciallægepraksis for hjælpemiddelområdet Frederikshavn Kommune: Demografien vil blive en udfordring for såvel sygehuse som kommuner. Her forudses en øget efterspørgsel efter hjælpemidler. Ligesom stigningen i antallet af ambulante besøg samt forkortelse af indlæggelsestiden gør, at beredskabet omkring hjælpemidler (udredning, vurdering, bestilling og levering), skal foregå i et stadigt mere effektivt og hurtigt tempo. I planen nævnes ligeledes, at flere lever længere med en livslang sygdom, hvilket også forventes at kunne give en stigning i efterspørgslen efter hjælpemidler. Det er vigtigt, at den elektroniske kommunikation mellem parterne skal prioriteres og udvikles. Det er positivt, at der er fokus og vilje til den gode overgang for den enkelte borger mellem sektorerne. Afsluttende bemærkninger: Overordnet set anses Plan for sygehuse og speciallægepraksis for værende spændende med mange gode initiativer og fokuspunkter for praksis fremadrettet. Det forventes at imødekomme mange af de udfordringer, der vil komme de næste år til stor gavn for borgerne, personalet og samarbejdspartnerne.

12 Accelererende sundhedsomkostninger i kommunerne Kommunerne er ligesom regionerne stillet overfor økonomiske udfordringer, der påkalder sig opmærksomhed i forhold til varetagelsen af sundhedsydelser, som kommunerne lovgivningsmæssigt og Sundhedsaftalemæssigt er forpligtiget til. Side12/12 Det er derfor nødvendigt at have fokus på de steder, hvor Plan for sygehuse og speciallægepraksis beskriver forventninger til kommunerne, som kan generere yderligere aktiviteter og deraf følgende omkostninger. Dette er særligt tilfældet på de områder, hvor kravet om forløbskoordinering gør sig gældende. Sundhedsprofilen for 2013 indikerer fremadrettede højere udgifter til sundhedsomkostninger bl.a. grundet: Demografiudviklingen - flere ældre borgere. Accelererede forløb på kronikere, akutte og planlagte forløb. (40 % af danskerne har en livsstilssygdom. Det er f.eks. meget foruroligende, at der forventes voldsomme stigninger i kræftbehandlingen i perioden fra : Kræftoperationer procent Strålebehandling procent Kemobehandling procent Behov for koordinering af forløb for borgere med flere lidelser. (32 % af regionens sundhedsudgifter i 2013 relateret til udredning og behandling af kun 1 % af regionens borgere) Mennesker med alvorlig psykisk lidelse. (60 % af overdødeligheden skyldes somatisk sygdom, mens 40 % tilskrives andre årsager, herunder primært selvmord) For at kommuner og regioner fælles vil kunne løse de fremtidige udfordringer på sundhedsområdet til bedste for borgeren, er der behov for, at der på landsplan tænkes i nye finansieringsmodeller. Modeller, der giver parterne i både primær og sekundær sektor et incitament til at løse opgaverne på hensigtsmæssige og nye måder.

Plan for sygehuse og speciallægepraksis

Plan for sygehuse og speciallægepraksis Plan for sygehuse og speciallægepraksis Det nordjyske sundhedsvæsen bliver hver eneste dag udfordret på økonomien, på kvaliteten og på evnen til at skabe sammenhæng i patientforløb på de enkelte sygehuse,

Læs mere

Sundhedspolitisk dialogforum. 27. Marts 2015 Afdelingschef Peter Larsen

Sundhedspolitisk dialogforum. 27. Marts 2015 Afdelingschef Peter Larsen Sundhedspolitisk dialogforum 27. Marts 2015 Afdelingschef Peter Larsen Baggrund og proces Sundhedsloven Processtart i september 2014 Styregruppe Temagrupper Advisory Board Høringsperiode og borgermøder

Læs mere

Præsentation af planer i høring. Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen

Præsentation af planer i høring. Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen Præsentation af planer i høring Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen Først: Lidt om rammerne Nordjyske egne og yderområder Aalborg Vendsyssel Thy-Mors Himmerland Yderområder 2010 2011 2012 2013

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015 Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015 24. april 2015 Region Nordjylland har den 26. februar

Læs mere

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan 2015-2020 Budget- og Planlægningsafdelingen Ref.: RBR Administrationen har gennemgået høringsversion af Psykiatriplan

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014

Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014 Tværsektoriel grundaftale - Ca. 20 delaftaler - I drift og fungerer - Fokus på samarbejde og kommunikation - Arbejdsdeling mellem sygehuse,

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis

Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis Punkt 15. Aalborg Kommunes høringssvar til udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis 2014-38341 Ældre- og Handicapudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Familie- og Socialudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

Notat i forbindelse med Psykiatriplan 2015 2020

Notat i forbindelse med Psykiatriplan 2015 2020 Dato: 27. februar 2015 Notat i forbindelse med Psykiatriplan 2015 2020 Resume - vision Psykiatriplan 2015-2020 er på vej i høring. Den indeholder visioner og målsætninger for, hvordan behandlingspsykiatrien

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune

Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune Punkt 8. Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune 2016-038037 Forvaltningsledelsen indstiller til Ældre- og Handicapudvalget: at Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til strukturplan

Region Nordjyllands udkast til strukturplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til strukturplan Region Nordjylland har den 26. februar 2007 sendt Udkast til strukturplan for det somatiske sygehusvæsen i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

Psykiatriplan

Psykiatriplan Psykiatriplan 2015-2020 Præsentation borgermøde i Aars 19. marts 2015 v. Psykiatridirektør Per Lund Sørensen Hovedvision for Psykiatrien 2015-2020 Patienter og pårørende oplever sikre og effektive patientforløb

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

Oplæg akutfunktion i Social Omsorg

Oplæg akutfunktion i Social Omsorg Oplæg akutfunktion i Social Omsorg Status i dag: Hedensted Kommunes akutfunktion er i dag udmøntet i et akutteam, som ikke er døgndækket. Det har åbent i tidsrummet 07.00 23.30, 365 dage om året. På udvalgsmødet

Læs mere

Regionsældrerådets forslag til input til ny Sundhedsaftale okt

Regionsældrerådets forslag til input til ny Sundhedsaftale okt Regionsældrerådets forslag til input til ny Sundhedsaftale okt. 2018. ---set med den ældre borgers/patients øjne. Det er vigtigt at der indgås gensidigt forpligtende aftaler mellem regioner, kommuner og

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Oplæg til temaer i en politisk sundhedsaftale mellem kommunerne og Region Sjælland Baggrund: Senest januar 2011 skal

Læs mere

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen centrale tal fra KL s dataindsamling april 2013 Indledning KL foretager som en del af opfølgningen på udspillet om Det nære sundhedsvæsen, og som led i udmøntningen

Læs mere

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatriplan 2015-2020 Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatrien i dag 1 Udvikling i antal henvisninger (indextal 2008=100) 225 200 175 150 125 100 143 134 107 I alt Voksenpsyk i alt B&U

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til sygehusplan Region Nordjylland har den 19. maj 2009 sendt Udkast til sygehusplan i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens 206 stk. 2 skal regionerne

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lidelser (fx lænde-ryg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed , Sygehusudvalg D i s t r i k t 1 N o r d j y l l a n d Gitte Funch khlite8@gmail.com Ole Guldberg- guldberg@dadlnet Ann Hjarbæk ahjarbaek@gmail.com Flemming Toftedahi-Olesen Flemming@ft-o.dk Torben Pedersen

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder Sundhed i Nordjylland - Fælleskommunale fokusområder Sundhedspolitisk Dialogforum 2017 Forord De senere år er der både kommunalt og regionalt arbejdet hårdt med at indfri Sundhedsaftalen 2015-2018 og

Læs mere

Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien

Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien Et styrket og udbygget akutberedskab i børneog ungdomspsykiatrien Juni 2008 Et styrket og udbygget akutberedskab i børne- og ungdomspsykiatrien Regionerne er for øjeblikket i gang med at udvikle viften

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen 18. JANUAR 2017 Styrket indsats for ældre medicinske patienter National handlingsplan

Læs mere

Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen

Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen Det nære sundhedsvæsen v/beskæftigelses-, social- og sundhedsdirektør Jesper Hosbond Jensen Økonomiaftalen for 2013 KL s udspil og anbefalinger Processen Uddrag af den politiske sundhedsaftale i Nordjylland

Læs mere

INDSATSER PÅ AKUTOMRÅDET

INDSATSER PÅ AKUTOMRÅDET 16-03-2015 INDSATSER PÅ AKUTOMRÅDET UDFORDRINGER OG MILEPÆLE Et inspirationsoplæg til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse 27. marts 2015 om akutområdet 1. Indledning Dette notat skal ses som inspirationsoplæg

Læs mere

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb... 1 Resumé... 2 1. Oplæg til ny organisering af rehabilitering og det sammenhængende borgerforløb...

Læs mere

Forslagsstiller Ændringsforslag Foreslået handling Administrationens bemærkninger 1. Jorun Bech (A) Side 19, 2. punkt om Sociale klausuler, 2.

Forslagsstiller Ændringsforslag Foreslået handling Administrationens bemærkninger 1. Jorun Bech (A) Side 19, 2. punkt om Sociale klausuler, 2. Ændringsforslag til Regionsrådets strategi 2018-2021 (version af 9. april 2018) Forslagsstiller Ændringsforslag Foreslået handling Administrationens bemærkninger 1. Jorun Bech (A) Side 19, 2. punkt om

Læs mere

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER Louise Stage & Tine Skovgaard Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Komite for helse og sosial i Bergen Kommunalreformen 2007 Kommunen del af sundhedsvæsnet

Læs mere

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020.

Thisted Kommune har den 26. februar 2015 modtaget høringsversion af Plan for sygehus- og speciallægepraksis 2015-2020 og Psykiatriplan 2015-2020. Afsender: Thisted Kommune Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Thisted Kommune Sundhed og ældre 15. april 2015 CPR / CVR: BrevID.: 1895404 Medarbejder: DRM Høringssvar fra Thisted Kommune

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Handleplan for kommunal medfinansiering.

Handleplan for kommunal medfinansiering. Handleplan for kommunal medfinansiering. 1) Indledning Vejen Kommune har siden 2009 investeret i projekter og indsatser for at reducere uhensigtsmæssige genindlæggelser forebyggende indlæggelser uhensigtsmæssige

Læs mere

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner 9. oktober 2017 Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner Baggrund Alle borgere har ret til udredning og behandling

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen

Kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen Kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen Kort orientering om krav og anbefalinger til varetagelse af særlige sygeplejeindsatser. Sundhedsstyrelsen har udgivet kvalitetstandarder

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse Beslutningsforslag nr. B 13 Folketinget 2018-19 Fremsat den 4. oktober 2018 af Stine Brix (EL), Eva Flyvholm (EL), Finn Sørensen (EL) og Øjvind Vilsholm (EL) Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse

Læs mere

Høringssvar vedr. Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen

Høringssvar vedr. Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen Sundhedsstyrelsen Høringssvar vedr. Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen KL takker for muligheden for at afgive høringssvar på Sundhedsstyrelsens faglige

Læs mere

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser

Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser NOTAT Kommunernes samarbejde med praktiserende læger om sygebesøg på midlertidige pladser, herunder særligt akutpladser De praktiserende lægers sygebesøg hos borgeren er som led i den nye overenskomst

Læs mere

Godkendelse af National handlingsplan 2016 "Styrket indsats for den ældre medicinske patient"

Godkendelse af National handlingsplan 2016 Styrket indsats for den ældre medicinske patient Punkt 6. Godkendelse af National handlingsplan 2016 "Styrket indsats for den ældre medicinske patient" 2016-038037 Anbefales.Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalget At

Læs mere

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune

Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Strategiske pejlemærker for Det Nære Sundhedsvæsen i Holbæk Kommune Bedre sammenhæng i tværsektorielle forløb Faglig udvikling Aktiv styring og planlægning Fokus og målgruppe (sundhedspolitikken) Fokus:

Læs mere

Analyse af stigning i Rebild Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet

Analyse af stigning i Rebild Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet Analyse af stigning i Rebild Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet September 2018 I den aktuelle økonomiopfølgning ultimo august, som også bliver forelagt for Sundhedsudvalget

Læs mere

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen)

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 13. Maj 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Sundhedsaftaler Sundhedsloven 205 Alle kommuner og regioner skal indgå

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Mod et sundhedsvæsen på to stærke ben?

Mod et sundhedsvæsen på to stærke ben? Mod et sundhedsvæsen på to stærke ben? Kort og godt om de to væsener til brug for KL s Sundhedskonference 2015 Indledning Denne pjece Mod et sundhedsvæsen på to stærke ben? er udarbejdet i forbindelse

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse, budget

Aktivitetsbeskrivelse, budget Titel Vederlagsfri fysioterapi Nr.: 621-01 Kommunen overtog den 1. august 2008 myndighedsansvaret for vederlagsfri fysioterapi til personer med svært fysisk handikap. Den vederlagsfri fysioterapi tilbydes

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer

Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer Oversigt over høringssvar Strategi for det nære sundhedsvæsen Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer Ældrerådet S. 9 under fakta boksen Konkret vil vi: afsnit 2 - Sikre sammenhængende forløb.

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

National handlingsplan: Styrket indsats for den ældre medicinske patient

National handlingsplan: Styrket indsats for den ældre medicinske patient National handlingsplan: Styrket indsats for den ældre medicinske patient - Indledende kommunale perspektiver Møde i Sundhedsstyregruppen 16. januar 2017 1 Et foranderligt felt med gensidige afhængigheder

Læs mere

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden har den 23. marts 2011 sendt Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring.

Læs mere

Aalborg Kommunes sundhedsstrategi:

Aalborg Kommunes sundhedsstrategi: Aalborg Kommunes sundhedsstrategi: Velfærd, forebyggelse og genoptræning. Lars Lund, konsulent Organisering af området 1. Fagforvaltninger fortsat ansvar for de store sundhedsdriftsområder: Sundhedspleje,

Læs mere

Bilag 1: Resume af behovsanalyse. Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020

Bilag 1: Resume af behovsanalyse. Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020 Bilag 1: Resume af behovsanalyse Behovet for botilbudslignende ydelser til borgere med sindslidelse 2016-2020 Resume af behovsanalysen I budgetaftale 2015 der det besluttet, at Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Læs mere

PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner

PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 27. juni 2014 Sagsnr. / Dok.nr. 2014-3805 Delpolitik PLO s politik vedr. lægebetjening af kommunale akutfunktioner Baggrund Der sker i disse år en omstilling i sundhedsvæsenet

Læs mere

- Akutpladser - Vurderingspladser - Rehabiliteringspladser - Aflastningspladser - Palliative pladser

- Akutpladser - Vurderingspladser - Rehabiliteringspladser - Aflastningspladser - Palliative pladser - 10 akutsygeplejersker - Opererer i tidsrummet 7.00-23.00 alle ugens dage - Akutpladser - Vurderingspladser - Rehabiliteringspladser - Aflastningspladser - Palliative pladser 1 Akutteamet i Sønderborg

Læs mere

KL s faglige forslag til en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient

KL s faglige forslag til en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient KL s faglige forslag til en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient KL har noteret sig, at der som led i finansloven for 2016 er afsat midler til en ny national handlingsplan for den

Læs mere

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen

Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Fremtidens sygeplejerske generalist eller specialist. Sammenhæng mellem patientforløb og sygepleje Vicedirektør Lisbeth Rasmussen Nykøbing F. Sygehus Det nye sundhedsvæsen Udviklingen går stærkt, og i

Læs mere

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Regeringen, KL og Danske Regioner har et fælles ønske om at Styrke Det Nære Sundhedsvæsen, et sundhedsvæsen, hvor patienterne

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi

Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi 1 Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi Effektive og sikre patientforløb, med mennesket i centrum er grundlaget for ideen om pædiatri i Thisted. Borgerne og ikke mindst børnene i området

Læs mere

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på Svendebjerghave og Genoptræningen NOTAT Sammenhængende indsatser i Center for Sundhed og Ældre Center for Sundhed og Ældre har et ønske om, at indsatser

Læs mere

Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune

Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune 1. AKUTFUNKTIONEN OG DET GODE AKUTFORLØB FOR PATIENTEN... 2 2. MÅLGRUPPE FOR AKUTOMRÅDET... 2 3. TILBUD OG INDSATSER TIL MÅLGRUPPEN... 3 3.1 DØGNTILBUD

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

Halsnæs Kommune har ingen kommentarer til del 2 i praksisplanen.

Halsnæs Kommune har ingen kommentarer til del 2 i praksisplanen. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation:

Læs mere

Projekt akutberedskab evaluering af funktionsmåde i praksis og resultater

Projekt akutberedskab evaluering af funktionsmåde i praksis og resultater Projekt akutberedskab 2013 2015 evaluering af funktionsmåde i praksis og resultater Opsummering Byrådet besluttede som led i budgetaftalen 2013-2014 at afsætte 1,6 mio. kr. i 2 år til etablering af 2 akutstuer.

Læs mere

Høringsvar til praksisplanen

Høringsvar til praksisplanen Dato: 6. september 2016 Brevid: 3045629 Primær Sundhed Høringsvar til praksisplanen Praksisplanen for Almen praksis har været sendt til rådgivning og vejledning hos Sundhedsstyrelsen samt til høring hos

Læs mere

ANALYSER AF CENTRALE DATA PÅ GENOPTRÆNINGSOMRÅDET

ANALYSER AF CENTRALE DATA PÅ GENOPTRÆNINGSOMRÅDET ANALYSER AF CENTRALE DATA PÅ GENOPTRÆNINGSOMRÅDET Seneste års udvikling fortsat i 213 Det er nu tredje gang, at KL publicerer en oversigt, som beskriver udviklingen af genoptræningsområdet efter sundhedsloven

Læs mere

Dato: 30. januar Brevid:

Dato: 30. januar Brevid: Dato: 30. januar 2018 Brevid: 3484099 Opsamling af hidtidige drøftelser omkring Regionsrådets strategi 2018-2021 1. Strategiens formål Strategiens formål vil omfatte: De områder, hvor der er brug for en

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd

Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd OUH Talks 27. juni 2018 Stephanie Lose Regionsrådsformand Region Syddanmark 1 Udgangspunkt for Region Syddanmark Sundhedsvæsenet

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser I nedenstående er udmøntningsplanen for den ældre medicinske patient præsenteret skematisk. Ønskesuddybet viden om udmøntningsplanen henvises til Fælles udmøntningsplan for den ældre medicinske patient

Læs mere

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007.

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. NOTAT Dato: 9. maj 2007 Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. En gennemførelse af de principper og sigtelinjer, der er indeholdt i sygehusplan

Læs mere

Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering

Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering Bilag 1 Til: Fra: Bilag til sagen: Kultur- og Sundhedsudvalget Sundhedsfremmecentret Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering I dette bilag præsenteres ledelsesinformation, som kan understøtte

Læs mere

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet Social og Sundhed Social- og Sundhedssekretariat Sagsnr. 66681 Brevid. 1113881 Ref. STPE Dir. tlf. 46 31 77 14 Steentp@roskilde.dk Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Læs mere

1 Indledning. 2 Shared care

1 Indledning. 2 Shared care 1 Indledning Anvendelsen af ny teknologi og samarbejde med praksissektoren er højt prioriterede udviklingsområder i Region Midtjyllands psykiatriplan. Regionsrådet nedsatte på den baggrund i februar 2008

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI

EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Fremtidens Psykiatri en helhedsorienteret plan EN HELHEDSORIENTERET PLAN TIL FREMTIDENS PSYKIATRI Psykisk trivsel er vigtigt for den enkelte og de pårørende, men også for sammenhængskraften i samfundet.

Læs mere

Hvor meget kan en øget indsats flytte? COHERE Steen Rank Petersen, Chefkonsulent

Hvor meget kan en øget indsats flytte? COHERE Steen Rank Petersen, Chefkonsulent Hvor meget kan en øget indsats flytte? COHERE Steen Rank Petersen, Chefkonsulent Baggrund Større andel af ældre borgere i befolkningen, flere med kronisk sygdom Færre i den arbejdsdygtige alder Økonomisk

Læs mere

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Opfølgning på forløbsprogrammerne i Region Midtjylland den 7. oktober 2013 Overlæge Bente Møller Hjerneskaderehabilitering i Danmark Kommunalreformen

Læs mere

Et stærkt fælles nordjysk sundhedsvæsen (version )

Et stærkt fælles nordjysk sundhedsvæsen (version ) Et stærkt fælles nordjysk sundhedsvæsen (version 260514) I Nordjylland er der gode traditioner for at samarbejde om at borgeren får det bedst mulige forløb i sundhedsvæsenet. Med nuværende sundhedsaftale

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Den 4. april 2013 Ref.: KRL J.nr. 1303-0002 Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Indledningsvist vil

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

Notat om oprettelse af akutteam og ændring af funktionen for 12 korttidspladser til Rehabiliteringspladser.

Notat om oprettelse af akutteam og ændring af funktionen for 12 korttidspladser til Rehabiliteringspladser. Notat om oprettelse af akutteam og ændring af funktionen for 12 korttidser til Rehabiliteringser. Baggrund for forslag er: For det første KL s udspil om det nære sundhedsvæsen som bl.a. indeholder visioner

Læs mere