Horns Rev. - et vindkraftværk i Nordsøen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Horns Rev. - et vindkraftværk i Nordsøen"

Transkript

1 Horns Rev - et vindkraftværk i Nordsøen Speak: Et hold møllebyggere på vej til job på Horns Rev ud for den jyske vestkyst. I sommerhalvåret 2002 udfordrede i hundredvis af mænd Nordsøen. De har bygget verdens hidtil største vindmøllepark på havet. 80 møller knejser nu over havet. Parken er samtidig verdens første vindkraftværk. Det er nemlig muligt at regulere el-produktionen som udgør maksimalt 160 megawatt. Det er stadig dyrere at producere vedvarende energi - sammenlignet med almindelig elproduktion. Men brændslet - altså vinden - er gratis og forureningsfri. Møllerne bliver hele tiden større og mere effektive De viser vejen til at nedbringe den globale udledning af CO2. Byggeriet af havmølleparken er et led i Danmarks klimapolitik. Arbejdet blev sat i gang efter pålæg fra den danske regering til kraftværksselskabet Elsam og det systemansvarlige transmissionsselskab Eltra. Elsam har rejst møllerne. Eltra sørgede for transformerplatform og kabler til transmissionsnettet i land. Vindkraftværket kan fremstille over 600 millioner kilowatt-timer om året. Det svarer til næsten to procent af Danmarks samlede elforbrug. Mølleparken er placeret i horisonten vest for Blåvands Huk og dækker et areal på 20 kvadratkilometer. Langt til havs og dog synligt fra land i klart vejr. Scene 1: Tidligere kaldte søfolk Horns Rev for "Djævlens horn", fordi mange sejlskibe mødte deres endeligt på revet.

2 Havvindmølle-Projektet er resultatet af mange års dansk udviklingsarbejde omkring vindkraft på land og til søs. I 14 år har Elsam indsamlet erfaringer fra en forsøgsmølle i Tjæreborg Enge ved Esbjerg. Den må her vige for en prototype af den mølle, som i dag står på Horns Rev. På forsøgsmøllen blev teknologien afprøvet - og servicemandskab fik øvet rutiner, inden byggeriet på Horns Rev gik i gang i foråret Tre år forinden rejste Elsam en meteorologi-mast på Horns Rev. Målingerne viste, at området er ideelt til vindmøller. Den gennemsnitlige vindhastighed er tæt på 10 meter i sekundet. Det betyder, at vindens energiindhold er halvanden gang større her end på de bedste placeringer på land. På Horns Rev er bølgerne en stor del af tiden så høje, at serviceskibe ikke kan lægge til ved møllerne. I de situationer fires servicemandskabet i stedet ned fra luften. Uvildige forskningsinstitutioner har kortlagt mølleparkens indflydelse på dyr og planteliv. Her placerer biologer en satellit-sender på en sæl. Senderen afslører dyrenes vandringer i mølle-området. Dramatik ser det ud - men apparatet falder af i løbet af tre måneder - helt af sig selv. Forskerne følger også udviklingen efter at anlægsarbejdet er afsluttet. Ved Oksbøl dér hvor kablet fra mølleparken føres over land har arkæologerne gjort uventede fund. De fandt bopladser fra jernalderen - og på stranden rester af en fiskerbebyggelse fra 1500-tallet. Scene 2: Indtil for et par årtier siden var vindmøller mest en opgave for landsbysmeden. I dag er det en teknologisk udfordring for specialister. Møllerne er bygget i Danmark og har hver en effekt på to megawatt. De måler 110 meter fra havets overflade til øverste vingespids. Møller på det åbne hav udsættes for store belastninger på grund af de barske vejrforhold. Derfor stilles særlige krav til konstruktionen. Det e r både dyrt og vanskeligt at reparere på havet. Mølletårnene er fremstillet i tre sektioner af plader, der valses til cylindre. Jernpladen hér vejer alene 7,5 ton.

3 En stor del af arbejdet som pulver-svejsningen hér - klares af robotter. Men når det gælder beslag, døre og montering er det nødvendigt med folk, som kan bruge værktøj. Hver eneste svejsning kontrolleres ved hjælp af ultralyd. Den mindste svaghed og hele svejsningen laves om. Nacellen som møllekabinen kaldes - er fyldt med avanceret, men driftssikker teknologi. Møllevingen er 39 meter lang og vejer 6,5 ton. Når rotoren regnes med er møllens samlede vingefang på 80 meter. Vingen støbes af glasfiber imprægneret med epoxy. PVC bruges til at forstærke vingen, som på de tyndeste sted bare måler et par millimeter. Scene 3: Det hollandske skib "Buzzard" er i gang med at ramme fundamentspæle til møllerne ned i havbunden. "Buzzard" er et jack-up fartøj. Når det har placeret sig nøjagtigt på det sted, hvor pælen skal rammes ned, stikker det sine fire ben ned på sandbunden og løfter sig derefter op i en stabil stilling. Havdybden varierer mellem seks og 14 meter. Fundamentet eller monopælen, der skal bære mølle nr. 43, rammes her 22 meter ned i sandet - gennem et filterlag på 900 tons småsten. Senere lægges større sten omkring pælen. Stenlagene sikrer at sandet bliver liggende og holder fundamentet på plads. En halv time før nedramningen begynder aktiveres såkaldte "pingere" og "sælskræmmere". Det sker for at jage eventuelle sæler, marsvin og fisk væk inden det går løs. På monopælen monteres et overgangsstykke med platform, kabelrør og anløbslejder. Overgangsstykket har øverst en krans med bolte, som selve mølletårnet fastgøres til. Scene 4:

4 I Esbjerg ligger den 1200 tons store transformerplatform. Den er sejlet hertil fra et hollandsk værft og skal placeres på Horns Rev. Platformen skal samle produktionen fra de 80 møller og hæve spændingen, inden strømmen sendes i land til det overordnede højspændingsnet. Denne del af projektet står Eltra for. Flydekranen "Asian Herkules" bugserer platformen til mølleparkens nordøstlige hjørne. Flydekranen er klar til det endelige løft - 40 minutter senere er platformen placeret 14 meter over havet. Platformen rummer 150 kilovolt-transformer, overvågningsudstyr, mandskabsfaciliteter, helikopterdæk og anløbsplads. Scene 5: Imens arbejder kranskibe med at rejse vindmøller. Under gunstige vejrforhold kan der rejses to møller i døgnet. Pladsen er trang ombord og kraftig vind kan helt standse arbejdet. Der er 560 meter mellem møllerne. Parkens samlede areal på 20 kvadratkilometer, svarer til fodboldbaner. Den store afstand mellem møllerne sikrer, at de ikke tager vind fra hinanden. På kajen i Esbjerg samles de øverste tårnsektioner samt nacellen og to af vingerne før afsejling til byggepladsen. Forarbejdet i land mindsker arbejdet til søs. Til gengæld bliver løftene tungere. Tårn og nacelle vejer tilsammen 240 tons - og fundamentet lidt mere. Så hele møllen nærmer sig en samlet vægt på 500 ton. Når vejret tillader det foregår montagearbejdet i døgndrift. Her lægger navigatøren kranskibet Ocean Hanne i position ved et møllefundament. Også kranskibene støtter sig til havbunden mens møllerne rejses. Alligevel skal skibets placering hele tiden justeres efter tidevand og strømforhold. Til slut løftes den sidste vinge på plads med et særligt konstrueret ophæng. Inde i tårnet er der elevator op til nacellen - men den fungerer først, når der er strøm i møllen. Så under montagearbejdet er trappen den eneste vej til toppen.

5 En sej tur minutter varer den - alt efter konditionen.. Øverst på nacellen er der en platform, som servicemandskab kan fires ned på fra helikopter. (evt. Allan Øs billeder) I hver mølle er der sovebrikse og nødrationer, som kan bruges af mandskab, der eventuelt er blæst inde. Scene 6: 150 kilovolt-kablet til land er næsten 20 cm i diameter og dermed verdens hidtil tykkeste søkabel. Det er 21 kilometer langt og er fremstillet i én længde på fabrikken i Norge. Det vejer 72 kilo pr. meter. Udlægningen begynder 800 meter ud for kysten ved Oksby. Søkablet trækkes i land fra udlæggerskibet H.P. Lading, men vægten gør det nødvendigt at flåde kablet ind til stranden. Også strømforholdene gør arbejdet vanskeligt. Ved hjælp af et par tusinde trisser trækkes søkablet videre den sidste kilometer over klitten og gennem marsken til kabelstationen ved Oksby, hvor det forbindes med landkablet. Sidste forhindring er havdiget, som kablet føres under gennem et rør. Det klares kun med lidt ekstra hjælpemidler. Derefter sætter kabelskibet kurs mod transformerplatformen. Udlægningen er begunstiget af usædvanligt roligt vejr. Et par dage senere er kablet fremme ved platformen. Nu mangler man kun at spule kablet godt en meter ned i havbunden. Scene 7: En 90 tons elektrisk spole er kommet med skib fra fabrikken i Istanbul. Den skal nu fragtes fra Esbjerg til Oksby ad veje, der ikke er beregnet til så lange transporter. De 90 tons elektronik skal nu bakses det sidste stykke vej ind på fundamentet i kabelstationen.

6 Spolen skal bl.a. sikre stabil spænding på den i alt 57 kilometer lange kabelforbindelse fra Horns Rev til transformerstation Karlsgårde nordøst for Varde. Scene 8 Sikkerheden er i top hele tiden. For arbejdspladsen på Horns Rev er både vanskelig og farlig. Går noget galt, skal hjælpen hentes langt væk. Derfor har hele arbejdsstyrken og andre med ærinder i mølleparken gennemgået et sikkerhedskursus. Her er det en gruppe norske, tyske og britiske arbejdere, der lærer at overleve. Scene 9: Vindkraftværket er opdelt i fem sektioner med 16 møller i hver. Fra hver sektion fører et kabel på havbunden hen til transformerplatformen. Møllerne er indbyrdes forbundet med kabler. Det britiske kabelskib gør her klar til udlægning. Skibet kan hverken sejle eller manøvrere, men må hjælpes af slæbebåde og ankre, før kablerne kan føres i havet. En dykker fører kablet ind i et beskyttelsesrør ved møllefundamentet. Herfra trækkes kablet op i møllen, hvor det monteres. Når kablet er på plads, bliver det spulet godt en meter ned i havbunden ved hjælp af vognen her. Scene 10: Det meste monteringsarbejde på transformerplatformen er klaret i land, men de sidste småting må laves efter platformens placering på Horns Rev. Og heldigvis er vejret i sit gode lune.

7 Tyske montører arbejder her side om side med danske kolleger. Men Senere vil der ikke opholde sig fast mandskab på platformen. Servicemandskabet må kun i nødstilfælde overnatte ombord. Transformerens vigtigste funktion er at hæve spændingen fra 33 til 150 kilovolt. Det meste grej til transformerplatformen sejles ud fra Esbjerg. Det tager let et par timer - så det gælder om at huske det hele. Platformen har sit eget nødstrømsanlæg, som her testes en sidste gang, inden den første mølle sættes i drift. Scene 11: Det sker her - i slutningen af juli Samtidigt registrerer teknikerne i Elsams kontrolrum i Esbjerg den første strøm fra verdens første vindkraftværk. Godt fire måneder senere i midten af december er alle 80 møller i drift. Møllerne går automatisk i gang, når det blæser mere end 4 meter i sekundet - og standser hvis vinden kommer over 25 sekundmeter. Det sker af sikkerhedsmæssige grunde. Fra kontrolrummet kan møllernes drift overvåges døgnet rundt. Som vindkraftværk er mølleparken indrettet så produktionen kan reguleres fra land man kan altså "skrue" ned og op for strømmen efter behov. Den avancerede teknologi gør det desuden muligt at anvende mølleparken til at regulere spænding og frekvens i det overordnede net. Byggeriet af vindmølleparken på Horns Rev har givet den danske energisektor vigtig viden til brug ved kommende vindmølleparker til søs - herhjemme og i udlandet. For dem kommer der mange af. Det tyder alt på.

HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK

HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK HORNS REV 1 HAVMØLLEPARK Mennesker har i årtusinder udnyttet vinden som energikilde. Udviklingen bevæger sig i dag fra mindre grupper af vindmøller på land til større vindmølleparker på havet. Vindkraft

Læs mere

HORNS REV 2 EN AF VERDENS STØRSTE HAVMØLLEPARKER

HORNS REV 2 EN AF VERDENS STØRSTE HAVMØLLEPARKER HORNS REV 2 EN AF VERDENS STØRSTE HAVMØLLEPARKER 5. maj 2008 - Første spadestik / Maj 2008 - Første fundament Juli/aug. 2008 - Kabelarbejde indledes Aug. 2008 - Transformerstation installeres HORNS REV

Læs mere

Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system

Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system Jesper R. Kristoffersen Civilingeniør EE A/S Vindkraft Automation & Overvågningssystemer Offshore Seminar

Læs mere

Anlægget Strømmens vej fra havvindmøllerne til elnettet.

Anlægget Strømmens vej fra havvindmøllerne til elnettet. http://energinet.dk/da/anlaeg OG PROJEKTER/Anlaegsprojekterel/Nettilslutning af Anholt havmoellepark/sider/anlaegget.aspx Du er her: Forside > ANLÆG OG PROJEKTER > Anlægsprojekter - el >Nettilslutning

Læs mere

Havn og skibe. Logistisk mesterpræstation. Havne

Havn og skibe. Logistisk mesterpræstation. Havne Havn og skibe Logistisk mesterpræstation Efter den komplicerede planlægnings- og godkendelsesfase følger den egentlige logistiske kraftakt: Byggeriet af en havmøllepark er et detaljearbejde, hvor samtlige

Læs mere

Velkommen til Testcenter Høvsøre og Testcenter Østerild

Velkommen til Testcenter Høvsøre og Testcenter Østerild Velkommen til Høvsøre og Østerild 1 Havvindmøller testes på land Havsøre Både Høvsøre og Østerild ligger ved den jyske vestkyst Høvsøre Østerild Østerild DTU Lyngby Campus DTU Risø Campus Historien går

Læs mere

Hvordan findes den rigtige lokation?

Hvordan findes den rigtige lokation? Hvordan findes den rigtige lokation? At finde et sted med masser af vindressourcer, til din vindmøllepark, kaldes siting. Efter indledende forberedelse foretages siting som en del af tilbudsfasen for Vindmøllepark-projektet.

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system

Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system Jesper R. Kristoffersen Civilingeniør EE A/S Vindkraft Automation & Overvågningssystemer Offshore Seminar

Læs mere

Horns Rev 3 projektet generelt Spørgsmål svar

Horns Rev 3 projektet generelt Spørgsmål svar Horns Rev 3 projektet generelt Spørgsmål svar Hvad koster det? De ilandføringsinstallationer, som ENDK er ansvarlige for, er budgetteret til 1.534 mio. kr. i 2013-priser. Ilandføringsinstallationerne inkluderer

Læs mere

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen Vores samfundsmæssige nytte Om Energinet.dk på el- og gasregningen Energinet.dk varetager samfundets interesser, når Danmark skal forsynes med el og naturgas. Vi ejer energiens motorveje og har ansvaret

Læs mere

Indvielse af Danmarks største havmøllepark på havnen i Hvide Sande

Indvielse af Danmarks største havmøllepark på havnen i Hvide Sande Indvielse af Danmarks største havmøllepark på havnen i Hvide Sande Kronprins Frederik spadserede efter indvielsesfesten i Hvide sande forbi auktionshallen omklædt til en tur i helikopter. Helikopter turen

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

Vindlaboratoriet. Vindenergi

Vindlaboratoriet. Vindenergi Vindlaboratoriet Vindenergi Vindenergi er en af de meget synlige energiformer, når vi snakker om vedvarende energi. Overalt ser man vindmøller i landskabet, og i mange år har Danmark været blandt de førende

Læs mere

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland. DK Monteringsvejledning Markise Elektrisk MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.dk Sikkerhedsforskrifter 1. Det anbefales at markisen monteres

Læs mere

Så er du bedre sikret

Så er du bedre sikret Så er du bedre sikret 1 Offshore konference 28. november 2003 i Ebeltoft Underwriting overvejelser for Havmøller 2 3 ting er afgørende for fastsættelse af præmier og vilkår: Erfaring, viden og indsigt

Læs mere

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG 10 KW VINDMØLLE SEPEEG SOL VIND LED DESIGN OG TEKNIK Direkte dreven 10 kw vindmølle, som kombinerer den nyeste teknologi med solid, gennemprøvet mekanik Osiris 10 er en vindretningsorienteret (downwind)

Læs mere

MOBIL LAB. Vindlaboratoriet VIND ENERGI. Introduktion Om vindlaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling

MOBIL LAB. Vindlaboratoriet VIND ENERGI. Introduktion Om vindlaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Vindlaboratoriet VIND ENERGI Introduktion Om vindlaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Introduktion Vindenergi er en af de meget synlige energiformer, når vi snakker om vedvarende

Læs mere

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG

INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG MILJØVURDERING AF VESTERHAV SYD JULI 2019 INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG MILJØVURDERING AF VESTERHAV SYD Rådgiver Orbicon A/S Linnés Allé 2 2630 Taastrup 2 HVAD ER MILJØVURDERING

Læs mere

Offshore Wind Tenders in Denmark Kriegers Flak Havvindmøllepark

Offshore Wind Tenders in Denmark Kriegers Flak Havvindmøllepark Kriegers Flak Havvindmøllepark Chefkonsulent Lisbeth Nielsen Nye havvindmølleprojekter i Danmark Energiaftale 2012 Horns Rev 3: 400 MW Kriegers Flak: 600 MW 350 MW kystnært udbud 50 MW forsøgsordning for

Læs mere

1.1 Løsningsfase del 1 Løsningfase del 1 blev brugt til at udvikle koncepter til løsninger af problemstillinger

1.1 Løsningsfase del 1 Løsningfase del 1 blev brugt til at udvikle koncepter til løsninger af problemstillinger 1 Løsningsfase I dette kapitel vil der blive udarbejdet forskellige løsnings forslag der vil leve op til problem beskrivelsen samt de opstillede kravspecifikationer 1.1 Løsningsfase del 1 Løsningfase del

Læs mere

Etableringen af ilandføringskablet og transformerstationen til havmølleparken tilfalder Energinet.dk.

Etableringen af ilandføringskablet og transformerstationen til havmølleparken tilfalder Energinet.dk. 1 Projektbeskrivelse 1.1 Indledning Energistyrelsen har den 19. marts 2007 godkendt DONG Energy s ansøgning af 13. oktober 2006 om etablering af en havbaseret vindmøllepark på en række nærmere specificerede

Læs mere

WeWind-En transportabel vindmølle. Af Matilde Laursen, Lærke Rosenstand Schousboe og Clara Lolck

WeWind-En transportabel vindmølle. Af Matilde Laursen, Lærke Rosenstand Schousboe og Clara Lolck WeWind-En transportabel vindmølle Af Matilde Laursen, Lærke Rosenstand Schousboe og Clara Lolck 1 Indhold Introduktion og baggrund for projektet....3 Hypotesen.3 Materialer og fremgangsmåde..3 Resultater..

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Byg selv en Savonius vindmølle

Byg selv en Savonius vindmølle 1 Byg selv en Savonius vindmølle Byggevejledning Formålet med aktiviteten Byg selv en Savonius-vindmølle er: At lade børn og unge på en pædagogisk, lærerig, og kreativ måde opleve, at de af kendte og tilgængelige

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem-

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- KLIMA-, ENERGI- OG BYGNINGSMINISTERIET Energinet.dk info@enerqinet.dk Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- Ministeren førsel af forundersøgelser for storskala havmølleparker ved

Læs mere

ANHOLT Havmøllepark. 21. april 2016. Jens Nybo Jensen

ANHOLT Havmøllepark. 21. april 2016. Jens Nybo Jensen ANHOLT Havmøllepark 21. april 2016 Jens Nybo Jensen DONG Energy er en af Nordeuropas førende energikoncerner Vores forretning er baseret på at fremskaffe, producere, distribuere og handle energi og tilknyttede

Læs mere

Illumi rigger den digitale logbog til

Illumi rigger den digitale logbog til Case A2SEA Illumi rigger den digitale logbog til Når offshore-specialisterne A2SEA planter kæmpe vindmøller midt ude på havet, bruger de Illumis digitale logbog til at logge geografiske og geologiske data.

Læs mere

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist.

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Forudsætninger: funktioner (matematik) og primære vindsystemer

Læs mere

Notat om placering af ny havvindmøllepark

Notat om placering af ny havvindmøllepark Notat om placering af ny havvindmøllepark Kontor Energikontor I Dato 2. januar 2019 J nr. 2018-3864 / MARKR Det fremgår af Energiaftale 2018, at der udbydes en ny havvindmøllepark på ca. 800 MW til nettilslutning

Læs mere

Siemens Power Generation 2005. All Rights Reserved. Siemens Wind Power

Siemens Power Generation 2005. All Rights Reserved. Siemens Wind Power Siemens Wind Power Produktions- og administrationsbygninger i Brande Siemens Wind Power s hovedkontor har ligget i Brande siden 1980 Den nuværende kontorbygning blev bygget i 2001 Udvidelse med 15,000

Læs mere

Havmøllepark Horns Rev 3

Havmøllepark Horns Rev 3 Havmøllepark Horns Rev 3 VVM redegørelse og miljørapport Del 2 Det marine miljø Kolofon Titel: Havmøllepark Horns Rev 3. VVM redegørelse Del 2 Det marine miljø Emneord: VVM, transformerstationer, havmøllepark,

Læs mere

Projektet skulle afklare hvilke muligheder, der forelå og hvilket udviklingsarbejde, der eventuelt kunne sættes i gang.

Projektet skulle afklare hvilke muligheder, der forelå og hvilket udviklingsarbejde, der eventuelt kunne sættes i gang. NOTAT Fordeling: 29. august 2002 Elsam: PF TW: HG Telefon: 79 23 33 33 Telefax: 75 56 44 77 Vor ref.: HG/bf Projekt nr.: 11746.51.02 Side 1 af 5 + bilag Kontrol: HG Godkendt: BF Eltra dok nr. 137893, sag

Læs mere

Mere information. Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Tlf. 70 10 22 44 E-mail: info@energinet.dk www.energinet.dk

Mere information. Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Tlf. 70 10 22 44 E-mail: info@energinet.dk www.energinet.dk Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Tlf. 70 10 22 44 E-mail: info@energinet.dk www.energinet.dk Mere information Du kan få mere at vide om Skagerrak 4-forbindelsen ved at gå ind på vores hjemmeside

Læs mere

Integration af vindkraft. Flemming Nissen

Integration af vindkraft. Flemming Nissen Integration af vindkraft CEPOS og CEESA analyser Flemming Nissen Baggrund Grunden til at det er vigtigt at beskæftige sig med problemstillingerne i forbindelse med integration af vindkraft i elsystemet

Læs mere

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG 10 KW VINDMØLLE SEPEEG SOL VIND LED DESIGN OG TEKNIK Direkte dreven 10 kw vindmølle, som kombinerer den nyeste teknologi med solid, gennemprøvet mekanik Osiris 10 er en vindretningsorienteret (downwind)

Læs mere

Offshore kabel-projektering Set fra bygherres side.

Offshore kabel-projektering Set fra bygherres side. Offshore kabel-projektering Set fra bygherres side. Thomas Kvarts Kabelingeniør Energinet.dk Dok. 764/09_v2 1 Fakta om Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed under Klima-, Energiog Boligministeriet

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

Kriegers Flak Havmøllepark. VVM-redegørelse Del 3: Det marine miljø

Kriegers Flak Havmøllepark. VVM-redegørelse Del 3: Det marine miljø Kriegers Flak Havmøllepark VVM-redegørelse Del 3: Det marine miljø Kolofon Titel: Kriegers Flak Havmøllepark. VVM-redegørelse. Del 3 Det marine miljø. Emneord: VVM, transformerplatform, havmøller, havmøllepark,

Læs mere

Modulopbyggede GENERATORANLÆG. - og alt, hvad dertil hører... KVA Diesel ApS Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern

Modulopbyggede GENERATORANLÆG. - og alt, hvad dertil hører... KVA Diesel ApS Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Modulopbyggede GENERATORANLÆG - og alt, hvad dertil hører... KVA Diesel ApS Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736 4111 Fax (+45) 9736 4013 info@kva-diesel.dk www.kva-diesel.dk Diesel generatoranlæg

Læs mere

Flot stubmølle til haven

Flot stubmølle til haven SPÆNDENDE MODELARBEJDE: Flot stubmølle til haven Møllen her er en tro kopi af en rigtig stubmølle, og du kan selv bygge den for 1000 kroner. Sammen med dette nummer af Gør Det Selv får du nemlig en komplet

Læs mere

Der findes ikke dårligt vejr

Der findes ikke dårligt vejr Der findes ikke dårligt vejr HAKITEC beskytter din arbejdsplads mod dårligt vejr! Regn og rusk, kulde og blæst. Der findes ikke dårligt vejr. HAKITEC beskytter din arbejdsplads og det lønner sig. I dag

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Juli 2000 Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker Marinarkæologisk besigtigelse af side scan sonar kontakter ved Rødsand

Læs mere

Oplæg til præcisering, Strategisk Energiplan. Udgangspunktet Situationen og fakta Scenarier Opsamling & næste skridt

Oplæg til præcisering, Strategisk Energiplan. Udgangspunktet Situationen og fakta Scenarier Opsamling & næste skridt Oplæg til præcisering, Strategisk Energiplan Udgangspunktet Situationen og fakta Scenarier Opsamling & næste skridt Hvordan skaber vi en CO2-neutral energiproduktion på Bornholm? Scenarie 1 Brug af kommercielt

Læs mere

KVA VIND 10. Designet, konstrueret og produceret i Danmark - til danske forhold!

KVA VIND 10. Designet, konstrueret og produceret i Danmark - til danske forhold! KVA VIND 10 10 kw husstandsvindmølle > Nyt, kompakt design > Større vingefang > Høj effektivitet > Meget lydsvag Designet, konstrueret og produceret i Danmark - til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej

Læs mere

Havvindmøller mødes med kold luft

Havvindmøller mødes med kold luft Havvindmøller mødes med kold luft Vindmøller deler vandene blandt beboere i Kalundborg, hvor et energiselskab vil opføre en møllepark i Jammerland Bugt. sted, og vi forholder os til den lovgivning og de

Læs mere

Integreret energisystem Elevvejledning

Integreret energisystem Elevvejledning Integreret energisystem Elevvejledning Baggrund Klodens klima påvirkes af mange faktorer. For at kunne erstatte energiforsyningen fra fossile brændsler som kul, olie og naturgas, skal der bruges vedvarende

Læs mere

DANSK DESIGN. Gitterbakker. EL-UP Effektivt & Elegant. - Elegant - Effektivt - Ingen bolte - Glides sammen - Stærke samlinger

DANSK DESIGN. Gitterbakker. EL-UP Effektivt & Elegant. - Elegant - Effektivt - Ingen bolte - Glides sammen - Stærke samlinger DNSK DESIGN Gitterbakker E-UP Effektivt & Elegant - Elegant - Effektivt - Ingen bolte - Glides sammen - Stærke samlinger E-UP Gitterbakker til ethvert formål Dana Metal Danmark Dana Metal Danmark er en

Læs mere

Offentligt borgermøde

Offentligt borgermøde Offentligt borgermøde Udbyneder Forsamlingshus Mandag den 4. december 2017 46 nye vindmøller ved Overgaard Randers Kommune Aftenens program, kl. 19.00 21.00 Velkommen, v. RK chef Rune Asmussen, 5 min.

Læs mere

Antenneguiden. Anvendelse af ekstern antenne giver højere datatransmissionshastighed. Daimler Mobile Partner ApS

Antenneguiden. Anvendelse af ekstern antenne giver højere datatransmissionshastighed. Daimler Mobile Partner ApS Antenneguiden Anvendelse af ekstern antenne giver højere datatransmissionshastighed og et mere stabilt signal. Daimler Mobile Partner ApS Uanset om man anvender 2G/GSM (også kaldet GPRS), 3G/UMTS eller

Læs mere

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Brugervejledning Rørventilator Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. Må kun installeres af en autoriseret elinstallatør. Sikkerheds instruktioner ADVARSEL

Læs mere

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Produktionen af batterier til elbiler forurener så meget, at det tager adskillige år at indhente en tilsvarende dieselbil i CO 2 -regnskabet Kan du klare dig

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

Notat. Kystnære havvindmøller nordøst for Grenaa Havn. Dato: August 2016 Reference: Jesper Kaas Schmidt Journalnr.: 16/9428

Notat. Kystnære havvindmøller nordøst for Grenaa Havn. Dato: August 2016 Reference: Jesper Kaas Schmidt Journalnr.: 16/9428 Notat Dato: August 2016 Reference: Jesper Kaas Schmidt Journalnr.: 16/9428 Kystnære havvindmøller nordøst for Grenaa Havn Økonomiudvalget behandlede på sit møde den 7. juni 2016 en sag om kystnære havvindmøller

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Den mobile mølle VIND ENERGI Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling MOBIL LAB Introduktion Som supplement til test af vindmøller i Mobil Lab s vindtunnel, giver

Læs mere

ANTENNEGUIDEN. Anvendelse af ekstern antenne giver højere datatransmissionshastighed. Daimler Mobile Partner ApS

ANTENNEGUIDEN. Anvendelse af ekstern antenne giver højere datatransmissionshastighed. Daimler Mobile Partner ApS ANTENNEGUIDEN Anvendelse af ekstern antenne giver højere datatransmissionshastighed og et mere stabilt signal. Daimler Mobile Partner ApS Uanset om man anvender 2G/GSM (også kaldet GPRS), 3G/UMTS eller

Læs mere

Byg selv en lille vindrose

Byg selv en lille vindrose Byg selv en lille vindrose Byggevejledning til vindrose samt tivolimølle med hejsefunktion Formålet med aktiviteten: Byg selv en vindrose er, at lade børn opleve, at de selv kan lave noget inden for vedvarende

Læs mere

Jyske borgmestres bøn: Se nu at indgå et bredt forlig om vindmøller! - UgebrevetA4.dk

Jyske borgmestres bøn: Se nu at indgå et bredt forlig om vindmøller! - UgebrevetA4.dk VINDMØLLE-JOB Jyske borgmestres bøn: Se nu at indgå et bredt forlig om vindmøller! Af Thomas Bro Sæhl @ThomasSaehl Tirsdag den 26. juni 2018 På tværs af partiskel opfordrer borgmestre i Jylland nu kraftigt

Læs mere

visualiseringer vindmøller, horns rev 2 havmøllepark bilag til vvm-redegørelse

visualiseringer vindmøller, horns rev 2 havmøllepark bilag til vvm-redegørelse visualiseringer vindmøller, horns rev 2 havmøllepark bilag til vvm-redegørelse OKTOBER 2006 0. Indledning Denne rapport beskriver de visuelle forhold i forbindelse med den planlagte vindmøllepark ud for

Læs mere

Potentialet i bølgekraft som ny stor vedvarende energikilde og industri.

Potentialet i bølgekraft som ny stor vedvarende energikilde og industri. Potentialet i bølgekraft som ny stor vedvarende energikilde og industri. www.wavestarenergy.com Folketingets Energipolitiske Udvalg den 26. april 2007 1 Bølgeenergi er en 100 år gammel historie.. Det er

Læs mere

Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov. 1. Baggrund. 1.1 Politisk Energiforlig. 1.2 El-infrastrukturredegørelsen

Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov. 1. Baggrund. 1.1 Politisk Energiforlig. 1.2 El-infrastrukturredegørelsen Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov 2. juni 2009 CHJ/CHJ 1. Baggrund 1.1 Politisk Energiforlig I februar 2008 blev der indgået et bredt politisk forlig vedrørende energipolitikken

Læs mere

Sejerø Bugt Havmøllepark

Sejerø Bugt Havmøllepark Sejerø Bugt Havmøllepark VVM-redegørelse og miljørapport Del 2: Det marine miljø 04.12.2015. Kolofon Titel: Sejerø Bugt Havmøllepark. VVM-redegørelse og miljørapport. Del 2: Det marine miljø Emneord: VVM,

Læs mere

Revideret projektbeskrivelse for vindmøller i Velling Mærsk på baggrund af offentlig høring

Revideret projektbeskrivelse for vindmøller i Velling Mærsk på baggrund af offentlig høring Revideret projektbeskrivelse for vindmøller i Velling Mærsk på baggrund af offentlig høring 1 Oprindeligt projekt og beliggenhed Projektområdet ligger vest for Lem og syd for Velling mellem Vennervej,

Læs mere

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR BeoLab 1 Brugervejledning BeoLab 1 højttaleren leveres i to kasser: Den ene indeholder søjlen, og den anden indeholder bundpladen. Denne betjeningsvejledning beskriver, hvordan du samler BeoLab 1 højttalersøjlen

Læs mere

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter. VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN NEM HULE Byg EN NEM HULE Varighed: Langt forløb Denne hule kan du bygge derhjemme, evt. sammen med en voksen. Husk at få hjælp af en voksen, når der skal bruges stiksav og

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

Udvikling i dansk vindenergi siden 2009

Udvikling i dansk vindenergi siden 2009 Udvikling i dansk vindenergi siden 2009 De vigtigste faktorer for de seneste års vindenergi i Danmark - Færre, men større møller - Vindens energiindhold, lavt i 2009, 2010 og 2013 - højere i 2011 og 2012.

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Energinet.dk. energi til dig og Danmark. Vi forbinder energi og mennesker

Energinet.dk. energi til dig og Danmark. Vi forbinder energi og mennesker Energinet.dk energi til dig og Danmark Vi forbinder energi og mennesker Kom indenfor Når du træder ind ad døren i Energinet.dk, træder du ind i en virksomhed, der arbejder for dig og Danmark. Det er vores

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

Bolgebetvingere Trin for trin

Bolgebetvingere Trin for trin Årstid: Forår og sommer Lokation: En stor sø Forløbets varighed: 4-5 trin + en formiddag og eftermiddag Bolgebetvingere Trin for trin Formål Dette mærke har som formål, at pigerne skal få et praktisk kendskab

Læs mere

Hørt om store vindmøller

Hørt om store vindmøller Hørt om store vindmøller Negativt 1. De larmer voldsomt (både vingerne og rotorerne). Det er korrekt, at for de møllertyper vi kender i Danmark i dag gælder det, at de store møller udsender mere støj end

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Videnseminar om Olie og Gas. Ressourcer og Indvinding OLGAS: Status og perspektiver for dansk offshore ved Offshore Center Danmark Mandag, den 20. marts 2006 www.offshorecenter.dk 1 Program 1. Offshore

Læs mere

V90-3,0 MW En lettere vej til mere energi

V90-3,0 MW En lettere vej til mere energi V90-3,0 MW En lettere vej til mere energi Vingeteknologisk innovation 3 44 meter førende vingeteknologi I vores bestræbelser på at forøge effektiviteten for vores V90-3,0 MW mølle har vi foretaget gennemgribende

Læs mere

1.0 Møllens hovedtræk... 3. 1.1 Regler... 3

1.0 Møllens hovedtræk... 3. 1.1 Regler... 3 Brochure KVA Vind 6 Indholdsfortegnelse 1.0 Møllens hovedtræk... 3 1.1 Regler... 3 2.0 Beskrivelse af KVA Vind 6... 4 3.0 Tegning af KVA Vind 6 på 20.5m mast... 5 4.0 Tegning af fundament til 20.5m mast...

Læs mere

Opgavesæt om vindmøller

Opgavesæt om vindmøller Opgavesæt om vindmøller ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Forord... 1 Opgaver i udstillingen 1. Poul la Cour... 1 2. Vindmøllens bestrøgne areal... 3 3. Effekt... 4 4. Vindmøller og drivhuseffekt...

Læs mere

Præsentation af visualiseringer

Præsentation af visualiseringer Præsentation af visualiseringer Sammenfatning spørgsmål og svar fra informationsmøder den 26. og 28. juni 2018 På informationsmøderne den 26. og 28. juni 2018 på Helnæs, i Thorøhuse og i Nordborg blev

Læs mere

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Debatoplæg VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune Debatoplæg Testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune

Læs mere

1. Tage med hældning på under 15 grader

1. Tage med hældning på under 15 grader 1. Tage med hældning på under 15 grader 1.1. Arbejde ved tagkant på tage med en hældning på under 15 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på under 15 grader, skal sikres mod nedstyrtning

Læs mere

Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale

Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale 1. Ejersnitflade mellem Energinet.dk og koncessionshaver 2. 6 figurer af platformen, herunder areal til koncessionshavers lavspændingsanlæg 3. Kort

Læs mere

Bilag 2 til Aftale om Klimapartnerskab Aftale om køb og indløsning af RECS certifikater, Horns Rev II

Bilag 2 til Aftale om Klimapartnerskab Aftale om køb og indløsning af RECS certifikater, Horns Rev II Bilag 2 til Aftale om Klimapartnerskab Aftale om køb og indløsning af RECS certifikater, Horns Rev II Mellem parterne Hørsholm kommune, Ådalsparkvej, 2, 2970, Hørsholm, cvr-nr. DK70960516, herefter kaldet

Læs mere

Bornholm Havmøllepark. VVM-redegørelse Del 2: Det marine miljø

Bornholm Havmøllepark. VVM-redegørelse Del 2: Det marine miljø Bornholm Havmøllepark VVM-redegørelse Del 2: Det marine miljø April 2015 1 Kolofon Titel: Bornholm Havmøllepark. VVM-redegørelse Del 2: Det marine miljø. Emneord: VVM, Havmøllepark, Natura 2000, Bilag

Læs mere

Uge Side 1 af 9

Uge Side 1 af 9 Uge 45 5.11.2015 Side 1 af 9 Forwardkontrakter år 2016 40,00 EUR/MWh Futures - 2016 38,00 Nordpool Tyskland DK1 DK2 36,00 34,00 32,00 30,00 28,00 26,00 24,00 22,00 20,00 27-11-2014 27-01-2015 27-03-2015

Læs mere

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 De vigtigste faktorer for de seneste års vindenergi i Danmark - Færre, men større møller - Vindens energiindhold, lavt i 2009 og 2010 - højere i 2011? - De 2 seneste

Læs mere

Havmøllepark Horns Rev 3

Havmøllepark Horns Rev 3 Havmøllepark Horns Rev 3 VVM redegørelse Del 2 Det marine miljø Kolofon Titel: Havmøllepark Horns Rev 3. VVM redegørelse Del 2 Det marine miljø Emneord: VVM, transformerplatform, havmøller, havmøllepark,

Læs mere

DANSK DESIGN. Gitterbakker. EL-UP Effektivt & Elegant. - Elegant - Effektivt - Ingen bolte - Glides sammen - Stærke samlinger

DANSK DESIGN. Gitterbakker. EL-UP Effektivt & Elegant. - Elegant - Effektivt - Ingen bolte - Glides sammen - Stærke samlinger DANSK DESIGN Gitterbakker E-UP Effektivt & Elegant - Elegant - Effektivt - Ingen bolte - Glides sammen - Stærke samlinger E-UP Gitterbakker til ethvert formål Dana Metal Danmark Dana Metal Danmark er en

Læs mere

Overdækningen er bygget, så den passer til huset, fordi vi har brugt samme materiale og malet med samme farve.

Overdækningen er bygget, så den passer til huset, fordi vi har brugt samme materiale og malet med samme farve. LET SVÆRHEDSGRD: Opgaven er ikke svær. Du skal bare bruge vaterpas og tommestok flittigt. TIDSFORRUG: Selve arbejdet kan udføres på to enkelte arbejdsdage med flere dages mellemrum (tørretid for stolpebetonen).

Læs mere

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd)

Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Bilag 1 Vedr. forundersøgelser for en havmøllepark i Vesterhavet på op til 200 MW (Vesterhav Syd) Energinet.dk skal foretage forundersøgelser på søterritoriet for at byggemodne et område til en havmøllepark

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen 1 4 2 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt. * Installation

Læs mere

Tjuvholmen fundering af parkeringssænkekasser

Tjuvholmen fundering af parkeringssænkekasser Agenda Tjuvholmen fundering af parkeringssænkekasser 1. Tjuvholmen projektet 2. Züblins kontrakt 3. Udførelsesmetodik 4. Udfordringer 5. Kassemontage Züblin Scandinavia A/S, oktober 2008, Søren Kjær 1

Læs mere

Produktion. Figur 1. Gas 1. Gas 2. Gas 3. Gas 4. Gas flamme til opvarmning

Produktion. Figur 1. Gas 1. Gas 2. Gas 3. Gas 4. Gas flamme til opvarmning ProDUktIon Produktion Produktion af fiber kan reelt deles op i to dele, produktion af glasset (selve fiberen) og påsætning af kappen. Der er efterhånden ikke så mange steder, hvor man i dag producerer

Læs mere

SAMLING AF 2, 3 OG 4-DELTE MASTER

SAMLING AF 2, 3 OG 4-DELTE MASTER 10 732 002 KORT VEJLEDNING I SAMLING AF 2, 3 OG 4-DELTE MASTER RUNDKONISKE OG POLYGONALE I GALVANISERET STÅL Rev. 5 27-03-2017 Konto nr. 5471200 8213 www.danintra.dk 1 FORBEREDELSE AF STEDET, HVOR MASTEN

Læs mere

Beskrivelse af Tangspærre

Beskrivelse af Tangspærre Beskrivelse af Tangspærre Baggrunden I 2012 deltog vi i DM i Entrepreneurship med en ide om at holde tang og brandmænd væk fra strandene. Ideen vandt DM og fik så stor efterfølgende respons, at grundlaget

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning Installationsvejledning Introduktion Figur 1, Systemoversigt og individuelle komponenter -2- Introduktion INTRODUKTION Liste over dele Antal/højde Kilde: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Produktbeskrivelse A1 1

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Jeanette Hallundbæk, Hallundbæk Consult ApS Iben Nielsen, Projektleder, Sønderborg Forsyning Peter Rathje, Direktør, ProjectZero Anne Eiby, Projektchef,

Læs mere