2010/ Ejer af 3v Bøgelund By, Karup Martin Byskov Jeppesen Vallerbækvej Karup Tlf: /

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2010/ Ejer af 3v Bøgelund By, Karup Martin Byskov Jeppesen Vallerbækvej Karup Tlf: /"

Transkript

1 2010/63153 Notat vedr. opdyrkning af hede på matr. 3v Bøgelund By, Karup og samt etablering af hjortefarm på hede på matr. 3l Bøgelund By, Karup Naturplan/JMH/ Ejer af 3v Bøgelund By, Karup Martin Byskov Jeppesen Vallerbækvej Karup Tlf: / Ejer af 3l Bøgelund By, Karup Lars Kjærgaars Nielsen Vallerbækvej Karup Tlf: Baggrund Viborg Kommune har i forbindelse med besigtigelser af overtrædelser konstateret dykning af hede på matr. nr. 3v Bøgelund By, Karup samt etablering af hjortefarm på hede på matr. nr. 3l Bøgelund By, Karup. Ønsket kontakt til ejerne med henblik på yderligere oplysninger samt vurdering af eventuel overtrædelse af naturbeskyttelseslovens 3. Møde med begge ejere på stedet den 7. december Desuden er området besigtiget af Viborg Amt den 25. august Ejernes oplysninger 3v Bøgelund By, Karup Martin Byskov Jeppesen (MBJ) oplyser, at han har været forpagter af arealet fra 1989, hvorefter han overtog ejendommen i Ved overtagelsen i 2008 konverteredes en juletræsbeplantning til mark. Konverteringen omfattede også det sydvestlige hjørne, som MBJ opfattede som skov, idet der var mange meget store træer på denne del af stykket. Træerne havde efter hans opfattelse nærmest karakter af læskov for de åbne arealer mod øst. Området med træer lignede meget det nuværende træbevoksede areal hos nabo med hjortefarm mod vest. MBJ mener ikke, området kunne karakteriseres som hede før opdyrkningen, men som skov, og ønsker arealet udtaget af 3 registreringen. MBJ henviser også til, at der i lysninger hos naboen efter hans mening er mangel på typiske hedeplanter som hedelyng. Desuden mener MBJ, at hans stykke, som før var udyrket, på grund af opdeling som følge af vejene ikke opfylder arealkravet på kvm. 3l Bøgelund By, Karup Lars Kjærgaard Nielsen (LKN) oplyser, at han købte arealet i 2008, hvorefter han fik hegnet sat op. Området græsses med i alt 7 hjorte fordelt på 3 voksne og 2 kalve af krondyr og af 1 dådyr med 1 lam. Dyrene går på arealet hele året og fodres med hø, roer og kartofler. De går i hele indhegningen, som også omfatter nåletræerne plantet for ca år siden mod nord og et åbent stykke op mod huset. Dyrene bruger de tætte nåletræer mod nord til at stå i læ under. Dyrene er meget tamme og nydes af gæster langs vejen. LKN har ikke været opmærksom på, at etablering af indhegningen og hjortegræsningen kunne være i konflikt med naturbeskyttelsesloven. LKN henviser desuden til, at kommunen selv har opsat en større elboks i den sydlige del af matriklen, sandsynligvis uden dispensation eller tilladelse.

2 Luftfotos En analyse af arealer med tegn på hede ud fra tilgængelige fotos fremgår af nedenstående oversigt: 3v 3l S for gl. tværvej 3l N for gl. tværvej Omr. 1 Omr. 2 Omr. 3 Bemærkninger 1954 O O / X O Omr. 2 beplantet mod S og opdyrket mod N 1975 O O / X(?) O " 1982 O 1987 O X 2006 X 2008 (H) X / (H) Hjortefarm etableret 2008, jvf. ejer, ses ej på luftfoto 2010 X H X / H O = Beplantning X = Opdyrknking H = hjorterfarm omr. 3 omr. 2 omr. 1 Områdeinddeling angivet på luftfoto 2002

3 Det fremgår af luftfotos, at område 1 beliggende på matr. nr. 3v tidligere har været tæt skov, jvf. situationen i 1954 og Fra 1982 ses begyndende åbne pletter eller lysninger, som har været forudsætning for en mulig udvikling af en hedepræget vegetation mellem de spredte træer. Arealet virker mest åbent i Herefter sker en langsom tilvækst af træernes kronelag, men der er stadig flere åbne partier. I 2010 er arealet omdannet til mark. Område 2 beliggende på matr. nr. 3l har en tilsvarende udviklingshistorie som område 1 med tæt skov i den sydlige del på luftfotos i 1954 og Fra 1982 ses begyndende åbne pletter i skoven parallelt med område 1. Den nordlige del er åben på alle luftfotos, med tegn på opdyrkning i 1954 samt muligvis også i På alle lysåbne områder har vegetationen samme karakter som på andre større hedearealer i den nærmeste omegn, blandt andet mod sydøst. Område 3 på 3l fremstår som beplantet areal på tidlige luftfotos frem til 1987, hvorefter der på et tidspunkt frem mod 1992 er foretaget fældning. Området beplantes igen mellem 2002 og 2004, det vil sige, at det har ligget lysåbent hen cirka år. I den lysåbne periode har arealet samme karakter som om de lysåbne områder mellem træerne mod syd og på store hedearealer i den nærmeste omegn mod sydvest. Besigtigelse af området (se fotos bilag 1) Der er tale om et ret fladt terræn bestående af sandjord, med mosaik af marker, plantager og heder. 3v Bøgelund By, Karup Område 1 på 3v var ved besigtigelsen sprøjtet mark. Der var på grund af opdyrkning ingen tegn på naturpræget vegetation herunder hede. Bearbejdning af jorden er foretaget helt ud til de omkringliggende veje, så der heller ikke langs vejkanterne kunne findes rester af den tidligere vegetation. 3l Bøgelund By, Karup Område 2 på 3l er længst mod syd præget af høje rødgran. På spredte lysåbne partier blev der ved besigtigelsen fundet en del bølget bunke i undervegetationen med pletvis islæt af engelsød, bredbladet mangeløv, rød svingel, hedelyng og sandstar. De samme arter blev fundet i de åbne områder nord for træerne uden for hjorteindhegningen, her i tættere dække. Desuden blev der omkring hjorteindhegningen fundet arter som revling, almindelig hvene, almindelig røllike, lancet vejbred og almindelig hønsetarm samt pletter med rensdyrlav og områder i tilgroning med gyvel. Området må vegetationsmæssigt betegnes som en glidende overgang fra plantage på de mest skyggede partier ned mod trekanten mellem vejene mod syd til græs- og dværgbuskhede på de lysåbne partier mellem træerne og på de helt åbne områder mod nord. Langs Urhanevej øst for indhegningen blev der registreret en mindre række nyplantede nåletræer. Vegetationen inden for indhegningen var meget kortgræsset og nedtrådt og der var flere steder slidskader som følge af dyrenes tråd, især langs med hegnet.

4 Område 3 på 3l bestod af ca. 5-8 meter høje grantræer, nederst med afgrenede og/eller afbidte stammer. Der var ved besigtigelsen ikke tegn på hedevegetation. Ved besigtigelsen foretaget af Viborg Amt den25. august 1993 betegnes det 3 registrerede område på 3v og 3l under et som hede beliggende i skovareal. Af plantearter nævnes hedelyng, revling og bølget bunke, og der anføres indvandring af fyr, birk og enkelte gyvel. På et foto taget på den mest åbne del af område 2 på 3l inden for den nuværende indhegning med hjorte ses typisk intakt hede med blomstrende hedelyng. Det samlede 3 areal på 3v og 3l blev ved kontrolmåling opgjort til 5600 kvm. Lovgivning Det vurderes på grundlag af luftfotos samt den nuværende og tidligere besigtigelse af området, at hovedparten af de nuværende og tidligere udyrkede arealer i trekanten mellem Vallerbæksvej og Urhanevej kan defineres som hede, der opfylder betingelserne for at være omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Det gælder også de mest lysåbne partier mellem træerne på både 3v og 3l, hvor der har kunnet udvikle sig hedevegetation siden den tydelige lyssætning af skoven for år siden mellem årene 1975 og Vurderingen bekræftes af, at der ved besigtigelsen i 2011 blev fundet partier med hedelyng på lysåbne partier mellem træerne på 3l, uden for hjorteindhegningen. Det foreslås at foretage en endelig udpegning af arealerne som 3 hede som angivet med grønt på efterfølgende luftfoto. Udpegningen svarer i store træk til den hidtidige registrering. Arealet udgør samlet set cirka kvm, idet områdets veje ikke regnes for en reel opdeling af hedearealet.

5 Det vurderes, at opdyrkningen på 3v er ulovlig i henhold til naturbeskyttelseslovens 3, for de dele som indgår i forslaget til udpegning. For 3l vurderes det ligeledes, at hegningen med hjortegræsningen er ulovlig i henhold til naturbeskyttelseslovens 3 på de dele som indgår i forslaget til udpegning. Græsningstætheden er for stor, så vegetationen skades rent fysisk. Desuden vurderes de tilførte næringsstoffer gennem fodring af dyrene at være til skade for den næringsfattige hedevegetation. Hjorte kan være med til at holde hæmme tilgroning på heder og de kan i naturlige bestande sandsynligvis have en positiv plejevirkning gennem deres afgræsning. I rapporten "Græsning og Høslæt i Naturplejen" (Buttenschøn, R.M., Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen og Center for Skov, Landskab og Planlægning, Københavns Universitet, Hørsholm, 2007) anføres det, at krondyr gerne æder fødeemner på heder, herunder især græsser og halvgræsser, samt lyng og andre dværgbuske om sommeren. Desuden ædes mange urter om sommeren, samt skud og nåle fra nåletræer om vinteren. I områder med fritlevende bestande af krondyr anføres en tæthed på 1-5 dyr per 100 ha. Som eksempel på græsningstætheder for store indhegninger kan nævnes ca. 275 dyr per 100 ha i Jægersborg Dyrehave. Fra Høstemark Skov som drives af Aage V. Jensen Naturfond skønnes 1 dyr per 10 ha at kunne afstedkomme et græsningstryk, som kan give højere naturkvalitet på arealer, der også omfatter heder. Den pågældende indhegning på 3l udgør i alt ca. 1,6 ha og rummer 7 dyr fordelt på 5 kronhjorte og 2 dådyr. Det svarer til ca. 435 dyr per 100 ha. Dette er over 40 gange så høj tæthed som vurderet ideel for naturkvaliteten i Høstemark Skov. Selvom der er tale om grove skøn, som er svære at sammenligne, må det konkluderes, at hjorteindhegningen på 3l ikke vil kunne fungere uden stor skade på hedevegetationen, heller ikke ved en reduktion af dyrenes antal. Desuden er den seneste plantning af rækken af nåletræer langs østsiden af indhegningen i modstrid med 3 i naturbeskyttelsesloven. Forslag til videre sagsforløb Det foreslås, at sende ejerne af 3v og 3l en høring om endelig udpegning af 3 arealer med hede, med oplysninger om at man ifølge naturbeskyttelsesloven ikke må ændre naturtilstanden uden foregående dispensation fra kommunen. Ejeren af 3v gøres opmærksom på, at opdyrkningen af det 3 udpegede område anses for ulovligt, og at kommunen vurderer, at indgrebet er af en sådan art, at man sandsynligvis ikke ville have givet dispensation til opdyrkningen, hvis der var søgt om det. Som forudsætning for fuld lovliggørelse bør et areal på minimum 1200 kvm, svarende til det opdyrkede 3 udpegede område, i spidsen af den etablerede mark ned mod krydset ved Vallerbækvej udtages af fremtidig dyrkning, gødskning og sprøjtning. Dette vil i løbet af en længere årrække på år sandsynligvis kunne genskabe en ny hedevegetation på stedet, med indvandring af arter fra 3l og andre nærliggende hedeområder.

6 Ejeren af 3l gøres opmærksom på, at etableringen af hjorteindhegningen samt den mindre plantning af nåletræsrækken øst for indhegningen inden for det 3 udpegede område anses for ulovligt, og at kommunen vurderer, at indgrebet er af en sådan art, at man sandsynligvis ikke ville have givet dispensation til det, hvis der var søgt om det. Som forudsætning for fuld lovliggørelse bør indhegningen ændres eller fjernes, så græsningen ikke berører det 3 udpegede areal, og de plantede nåletræer skal fjernes. For at nedbringe virkningen af den tilførte næring gennem fodring af dyrene kan det eventuelt overvejes at pålægge høslæt og fjernelse af det afslåede materiale en eller to sæsoner. Afgræsningen har dog varet så kortvarigt, at sidstnævnte måske ikke er nødvendigt (?). --- Opmærksomheden henledes på endnu et stort hedeareal på cirka 2,5-3 ha umiddelbart SØ for området, som tilsyneladende ikke er med i 3registreringen? Arealet er kun overfladisk betragtet fra nord, hvor der er typisk hedevegetation med bl.a. hedelyng, sandstar og bølget bunke. Desuden er der spredte bjergfyr og ener. Hede, som ikke er 3 registreret jvf. Miljøportalen? Afgræsning skønnet ud fra luftfoto, ej nærmere besigtiget.

7 Bilag 1. Fotodokumentation

8 1.Opdyrket areal på 3v 2. hjortehegn langs Vallerbækvej

9 3. Hjortehegn på 3l langs Urhanevej. Intakt revling i forgrunden, nedslidt og nedbidt område i indhegningen

10 4. Hjortehegn på 3l langs Urhanevej. Intakt hedelyng i forgrunden uden for indhegningen. 5. Ny række af nåletræer på 3l langs Urhanevej. 6. Lysåbent parti på 3l mellem høje graner mod syd, indsat bevoksning med hedelyng syd for hegnet.

11 7. Elboks opsat langs Vallerbækvej længst mod syd på 3l i skovpræget område

12 Bilag 2 Luftfotos 2010

13

14

15

16

17

18

19

20

Besigtigelse hedeareal på 3l Bøgelund By, Karup og nærtliggende opdyrket areal

Besigtigelse hedeareal på 3l Bøgelund By, Karup og nærtliggende opdyrket areal Notat Dato: 29. juni 2012 Kopi til: - Teknik og miljø Dato: 16. august 2012 Sagsnr.: 12/35627 Sagsbehandler: dhb Emne: Besigtigelse af 3v Bøgelund By, Karup Besigtigelse hedeareal på 3l Bøgelund By, Karup

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning og rydning af beskyttet hede

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning og rydning af beskyttet hede Jens Eskildsen Stenbæksvej 9 7200 Grindsted Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning og rydning af beskyttet hede Du har søgt om tilladelse til afgræsning og rydning af et beskyttet hedeareal

Læs mere

Til Statsforvaltningen Midtjylland St. Blichers Vej 6 Postboks 151 6950 Ringkøbing Århus den 13 februar 2012

Til Statsforvaltningen Midtjylland St. Blichers Vej 6 Postboks 151 6950 Ringkøbing Århus den 13 februar 2012 Til Statsforvaltningen Midtjylland St. Blichers Vej 6 Postboks 151 6950 Ringkøbing Århus den 13 februar 2012 Vedr: Afregistrering af beskyttet natur på matrikel Barde By, Vorgod 3c samt matrikel Barde

Læs mere

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for matr. 3a V. Vrøgum By, Ål, Blåvandshuk Kommune. Arealet er den centrale del af Vrøgum Kær. Kæret er omfattet af Overfredningsnævnets

Læs mere

Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar Søren Nordahl Hansen, biolog

Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar Søren Nordahl Hansen, biolog Ny eller overset natur hvorfor nu det? 15. januar 2015 Oplæg om Viborg Kommunes erfaringer med statens 3-gennemgang Baggrund om 3-registrering i Viborg Kommune Resultat af statens gennemgang i Viborg Kommune

Læs mere

Plejeplan for Lille Norge syd

Plejeplan for Lille Norge syd Plejeplan for Lille Norge syd Plejeplanen er udarbejdet for en femårig periode (2008-2013) Plejeplanen skal sikre, at arealet plejes i henhold til fredningens formål Miljø- og naturafdelingen, Teknik-

Læs mere

Kan fåreavlere leve af at lave aftaler med kommuner og naturstyrelse?

Kan fåreavlere leve af at lave aftaler med kommuner og naturstyrelse? Kan fåreavlere leve af at lave aftaler med kommuner og naturstyrelse? 13/02/17 Anette Rosengaard Holmenlund Sheep and Goat Consult www.hyrdetimer.dk, 24 85 99 17 1 Skrev Hyrdetimer håndbog i fårehold og

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N40 Karup Å, Kongenshus og Hesellund Heder Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat BILAG 3 Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat 4.12.2014 Lokalitet 1 Lokalitet 1 består af et moseområde på 3,8 ha, som ligger i ådalen langs vandløbet Skinderup Bæk vest for Skinderup

Læs mere

D O M. afsagt den 19. februar 2018 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Stig Glent-Madsen og Tine Fomsgaard (kst.

D O M. afsagt den 19. februar 2018 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Stig Glent-Madsen og Tine Fomsgaard (kst. D O M afsagt den 19. februar 2018 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Stig Glent-Madsen og Tine Fomsgaard (kst.)) i ankesag V.L. S 1397 17 Anklagemyndigheden mod Peter Christensen

Læs mere

Skov 11 - Lodbjerg Plantage

Skov 11 - Lodbjerg Plantage Skov 11 - Lodbjerg Plantage Lodbjerg Plantage rummer to hoveddele: Den åbne del mod vest med strand, klit og klithede og den egentlige plantage øst herfor. For den åbne dels vedkommende er der af skovdistriktet

Læs mere

Pleje af tørre naturtyper

Pleje af tørre naturtyper Pleje af tørre naturtyper Biolog Hanne Tindal Madsen Agri Nord Natur og Miljø Natur, beskyttelse og pleje Naturtyper Beskrivelse enkelte Danmark Beskyttelse Lovgivning Administration Pleje Typer Praksis

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 24, stk. 4.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 24, stk. 4. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. marts 2015 J.nr.: NMK-512-00101 Ref.: LTP AFGØRELSE i sag om offentlighedens adgang i Faxe Kommune Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Mose omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3 på Stamholmen 156.

Mose omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3 på Stamholmen 156. NOTAT Mose omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3 på Stamholmen 156. Mosevegetation fra den centrale, vestlige del af matrikel 245 med Tagrør, Kær-Tidsel, Dun-Birk og Grå-Pil. Indhold Registreringer i 2018

Læs mere

Dispensation til afbrænding af hedeareal

Dispensation til afbrænding af hedeareal Dato 07-02-2019 Sagsnr: 773-2019-1866 Dispensation til afbrænding af hedeareal Morsø Kommune ønsker som led i naturplejen af foretage afbrænding af et 3 beskyttet hedeareal på matrikel 13k, 16o og 17d,

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af beskyttet hede

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af beskyttet hede Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af beskyttet hede Du har søgt om tilladelse til rydning af et beskyttet hedeareal på matr. nr. 2c, 2g og 1dq, Kirkeby By, Sdr. Omme. Matriklerne er

Læs mere

Anbefalinger vedr. Naturpleje af Mellemområdet, Lille Vildmose

Anbefalinger vedr. Naturpleje af Mellemområdet, Lille Vildmose Afd. For Skov, Natur og Biomasse Anbefalinger vedr. Naturpleje af Mellemområdet, Lille Vildmose Rita Merete Buttenschøn Foto: Jan Skriver Dias 1 Målsætninger for Mellemområdet Bevare et åbent græsningspræget

Læs mere

Landskabelig vurdering af to eventuelle vindmølleområder i Herning Kommune. Marts-april 2013

Landskabelig vurdering af to eventuelle vindmølleområder i Herning Kommune. Marts-april 2013 Landskabelig vurdering af to eventuelle vindmølleområder i Herning Kommune Marts-april 2013 Indledning Herning Kommune har modtaget to ansøgninger med projektforslag til opstilling af vindmøller i to områder

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning, oprykning af rødder, skrælning af træer og hedehøstning

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning, oprykning af rødder, skrælning af træer og hedehøstning Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning, oprykning af rødder, skrælning af træer og hedehøstning Billund Kommune og Skovselskabet Slauggård ApS, som ejer dele af Randbøl hede, har indgået

Læs mere

Ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til rydning af vedplanter i en 3-beskyttet mose ved Stenløkken

Ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til rydning af vedplanter i en 3-beskyttet mose ved Stenløkken Ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til rydning af vedplanter i en 3-beskyttet mose ved Stenløkken Hermed ansøges om tilladelse til at gennemføre en rydning af op til 5 kiler ind i

Læs mere

Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato:

Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato: Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato: 08-12-2016 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om tilladelse til etablering af et dyrehold

Læs mere

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling 01-10- 2012 Frederikshavn Kommune/Natur Sagsbehandler: sili Administrative

Læs mere

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017

Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017 Brugerrådsmøde ved Naturstyrelsen Vadehavet tirsdag den 2. maj 2017 Deltagere: Martin Martinsen Hans Pedersen Schmidt Bent Pedersen Werner Straadt Poul Bundgaard Bente Krog Niels Erik Physant Henrik Præstholm

Læs mere

AFSLAG PÅ DISPENSATION

AFSLAG PÅ DISPENSATION AFSLAG PÅ DISPENSATION Dato: 15. november 2018 Sagsnr.: 01.05.02-P21-1-18 Advokatfirmaet Himmerland ApS Bindslev & Kjeldsen Kirkegade 1 9600 Aars Att: Advokat Carsten Kjeldsen Sendt til mail: mk@advhim.dk

Læs mere

Opførsel af transformerstation

Opførsel af transformerstation POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK att. Lars Hansen Thy Mors Energi Elsøvej 107 7900 Nykøbing Mors Opførsel af transformerstation Struer

Læs mere

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for

Læs mere

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 31-10-2012 JOURNALNUMMER 01.05.08-P19-5-12 Bilag 1 -Naturnotat RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ ØSTERGADE

Læs mere

MAJ 2013 MIDDELFART KOMMUNE PLEJEPLAN FOR RUDBÆKS BAKKE

MAJ 2013 MIDDELFART KOMMUNE PLEJEPLAN FOR RUDBÆKS BAKKE MAJ 2013 MIDDELFART KOMMUNE PLEJEPLAN FOR RUDBÆKS BAKKE ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2013 MIDDELFART KOMMUNE PLEJEPLAN FOR

Læs mere

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Lisbeth Nielsen, Rita Merete Buttenschøn og Leo Kortegaard Opsummering af projektets resultater På de himmerlandske

Læs mere

I/S Søndergård skal også sikre sig, at man har alle nødvendige tilladelser eller godkendelser til dit projekt, herunder byggetilladelse.

I/S Søndergård skal også sikre sig, at man har alle nødvendige tilladelser eller godkendelser til dit projekt, herunder byggetilladelse. Teknik og Miljø Virksomhedsmiljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 I/S Søndergård Stanghedevej 13 8800 Viborg clp@viborg.dk viborg.dk Dato: 14-10-2014 Afgørelse om opførelse af ny malkestald

Læs mere

Naturplan Granhøjgaard marts 2012

Naturplan Granhøjgaard marts 2012 1 Naturplan Granhøjgaard marts 2012 Jørgen & Kirsten Andersen Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Rydning af

Læs mere

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev)

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Til landmænd og deres konsulenter. Af naturkonsulent Anna Bodil Hald Natur & Landbrug, www.natlan.dk Hvor findes den højeste og den laveste naturkvalitet

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Dette er stormfaldsplanen for Stråsøkomplekset i Vestjylland. Stråsøkomplekset er et stort sammenhængende naturområde på ca. 5.200 ha. Udover Stråsø Plantage består området

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan. version: 09.02.11

Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan. version: 09.02.11 Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan version: 09.02.11 August 2011 INDHOLD Formål Baggrund Nuværende naturtilstand Fremtidig naturtilstand Beskrivelse af naturplejen Naturtilstand

Læs mere

Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven

Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven Områderne er besigtiget af Peter Lange og Bente Sørensen d. 30. oktober

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N200 Navnsø med hede Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afbrænding på Randbøl Hede

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afbrænding på Randbøl Hede Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afbrænding på Randbøl Hede Naturstyrelsen har søgt om tilladelse den 7. februar 2019 til at fortsætte afbrænding på matr. nr. 11a Frederiksnåde Koloni, Vorbasse

Læs mere

Du har i en afgørelse af fået tilladelse til at opføre en kornsilo på 12,6 meters højde.

Du har i en afgørelse af fået tilladelse til at opføre en kornsilo på 12,6 meters højde. POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK CHRISTIAN RIIS SINDBERG Kallerupvej 5 7790 Thyholm DATO 09-07-2015 Opførelse af en kornsilo på ejendommen

Læs mere

Dispensation til rydning af vedplanter på hede på matr. 692 og 739 Brøns ejerlav, Brøns

Dispensation til rydning af vedplanter på hede på matr. 692 og 739 Brøns ejerlav, Brøns Miljø og Natur Niels Lund Frifeltvej 42 6780 Skærbæk Direkte tlf.: +4574929295 Mail: cb1@toender.dk Sags id.: 01.05.08-P25-49-18 Ks: LSJ 20. februar 2019 Dispensation til rydning af vedplanter på hede

Læs mere

4. HEDER. Bevarelse. Oprindelse og anvendelse. Hederne i Århus Amt

4. HEDER. Bevarelse. Oprindelse og anvendelse. Hederne i Århus Amt . HEDER Hederne er en karakteristisk naturtype i Jylland og findes normalt på mager, sandet jord. De dominerende planter er dværgbuske så som hedelyng og revling. Men tilsvarende arealer, domineret af

Læs mere

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup PALUDAN ApS Hesnæsvej 71 Hesnæs 4850 Stubbekøbing HOLBÆK KOMMUNE Dato: 29. januar 2016 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 16 / 3338 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Dispensation til oprensning af søer

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af vandhul

Landzonetilladelse til etablering af vandhul Peter Muller Larsen Ellelausvej 17 8660 Skanderborg e-mail: petermullerlarsen@gmail.com Dato: 9. september 2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-5041-16 Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 8794

Læs mere

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hjardemål Klitplantage ligger ved Jammerbugten, øst for Hanstholm. Plantagen ligger syd og vest for Hjardemål Klit og har sin største udstrækning

Læs mere

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket.

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket. Tilladelse til skovrejsning i negativ område Dato: 26-08-2019 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om skovrejsning på matr. nr. 5eø Vorbasse by, Vorbasse. Projektområdet er 24 ha hvoraf 3,7 ha tilplantes.

Læs mere

Indgreb i 3 naturbeskyttede arealer Jammerbugt Kommune December 2009

Indgreb i 3 naturbeskyttede arealer Jammerbugt Kommune December 2009 Indgreb i 3 naturbeskyttede arealer Jammerbugt Kommune December 2009 Undersøgelse fra Naturbeskyttelse.dk 1 Gennemgang af 3 naturbeskyttede arealer i Jammerbugt Kommune Formål: At få indblik i omfanget

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning og optagning af rødder.

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning og optagning af rødder. Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning og optagning af rødder. Dato: 29.11.2016 Du har søgt om tilladelse til rydning og optagning af rødder på matr. nr. 1c, 1aa og 5a, Moltkenbjerg, Vorbasse.

Læs mere

Hedepleje i Vestjylland med vandrende hyrde og afbrænding i mosaik.

Hedepleje i Vestjylland med vandrende hyrde og afbrænding i mosaik. Hedepleje i Vestjylland med vandrende hyrde og afbrænding i mosaik. Annette Rosengaard Holmenlund* Berit Kiilerich** Mons Kvamme*** *Agronom, Sheep and Goat Consultant. **Fårehyrde, Lystbækgaard. ***Botaniker,

Læs mere

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET Den 4. december 2018 Sagsnr.: 18/05227 Klagenr.:1000658 MBT-NH AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET OPHÆVELSE OG HJEMVISNING af afslag på dispensation i sag om opførelse af staldbyggeri indenfor

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning af hede

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning af hede Erik Juul Rasmussen Rosmarksvej 3 4900 Nakskov Sendt til e-mail: juuljuul@mail.dk Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79946800 vardekommune@varde.dk Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

Palle Kjær Gyvelhøjen Spøttrup. august 2017

Palle Kjær Gyvelhøjen Spøttrup. august 2017 Palle Kjær Gyvelhøjen 16 7860 Spøttrup 11. 25. september august 2017 Lovliggørende dispensation til opsætning af shelter, samt afslag til lovliggørende dispensation til fastholdelse af beplantning Skive

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. september 2013 J.nr.: NMK-503-00059 Ref.: bemad AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor

Læs mere

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn Geder som naturplejer - med fokus påp gyvel - Rita Merete Buttenschøn Skov & Landskab, Københavns K Universitet Forsøgsareal: Ca. 40 ha stort overdrev på Mols (habitatnaturtype surt overdrev ) Græsningsdrift

Læs mere

Frederikshavn Kommune besigtigede en del af området sammen med 4 medlemmer af grundejerforeningen den 6. februar 2017.

Frederikshavn Kommune besigtigede en del af området sammen med 4 medlemmer af grundejerforeningen den 6. februar 2017. Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Grundejerforeningen Lodskovvadvej Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 Dato: 10. februar 2017 Angående

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning og afgræsning af hede samt statusvurdering af hede.

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning og afgræsning af hede samt statusvurdering af hede. Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning og afgræsning af hede samt statusvurdering af hede. Du har søgt om tilladelse til rydning og afgræsning på matr. nr.1t, Silkeborg Gde., Grene. Matriklen

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afbrænding i Gyttegård plantage

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afbrænding i Gyttegård plantage Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afbrænding i Gyttegård plantage Naturstyrelsen har søgt om tilladelse til afbrænding på matr. nr. 4am og 4a Trøllund By, Hejnsvig og 1b Løvlund Gde., Grene.

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN

FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN 2. udkast, januar 2013/ARP Debatten har vist, at rigtig mange mennesker holder meget af Granhaugen og har stærke ønsker om, hvordan Granhaugen skal udvikles

Læs mere

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3?

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Frederiksborg Amt, Landglégbsafdelingen, oktober 2005 Udgiver: Tekst, foto og kort: Kort: ISBN: Frederiksborg Amt, Teknisk Forvaltning Janni Lindeneg Copyright

Læs mere

Plan for vedligeholdelse af Navet, matr. 63a

Plan for vedligeholdelse af Navet, matr. 63a Plan for vedligeholdelse af Navet, matr. 63a Hensigten med denne plan er at beskrive Navet, som området fremstår med forskellige naturtyper og beplantninger samt den blanding af begge, som findes mellem

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur BEK nr 1236 af 24/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 12. august 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Landbrugsstyrelsen, j.nr.17-1264-000002 Senere ændringer

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose 1 1. Beskrivelse af området Fuglebeskyttelsesområde: F69 Kogsbøl og Skast Mose 557 hektar Kogsbøl og Skast Mose ligger centralt i det åbne land mellem Ballum,

Læs mere

Notat om skovbevoksningen i den østlige del af Christiansminde ud for ejendommen Gammel Hestehauge 2, der tilhører Svend Ipsen.

Notat om skovbevoksningen i den østlige del af Christiansminde ud for ejendommen Gammel Hestehauge 2, der tilhører Svend Ipsen. Notat om skovbevoksningen i den østlige del af Christiansminde ud for ejendommen Gammel Hestehauge 2, der tilhører Svend Ipsen. Indledning I forbindelse med renovering af den østlige del af Christiansminde

Læs mere

Landskabet er under stadig forandring

Landskabet er under stadig forandring Landskabet er under stadig forandring I det danske klima er løvskov den naturlige vegetation. Når landskabet ikke er skovklædt i dag, skyldes det, at jordbrug, plantager, bebyggelser og anlæg har fortrængt

Læs mere

Projektbeskrivelse Skægs Mølle

Projektbeskrivelse Skægs Mølle Projektbeskrivelse Skægs Mølle Ansøgning til brug ved myndighedsgodkendelser efter skovloven, naturbeskyttelsesloven og planloven Billede 1: Overløbsværket ved Skægs Mølle Projektejer Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

Du har søgt om dispensation til at etablere en vej og en affalds-ø på matr Kirkeby, Rømø.

Du har søgt om dispensation til at etablere en vej og en affalds-ø på matr Kirkeby, Rømø. Miljø og Natur Pau Schramm Vestervej 35 6792 Rømø Direkte tlf.: +4574929295 Mail: cb1@toender.dk Sags id.: 01.05.08-P25-30-18 Ks: LSJ 24. juli 2018 Dispensation til etablering af vej og affalds-ø i hede

Læs mere

Kommunen registrerer derfor arealer beskrevet i skemaet herunder og på luftfotos side 2 og i bilag 1 som beskyttede efter Naturbeskyttelseslovens 3.

Kommunen registrerer derfor arealer beskrevet i skemaet herunder og på luftfotos side 2 og i bilag 1 som beskyttede efter Naturbeskyttelseslovens 3. Hjørring Kommune Hjørring kommune Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Afgørelsen sendes også til bruger af arealet Hjørring Golfklub Ændrede registreringer af beskyttet natur ved Hjørring Golfbane Team

Læs mere

Dispensation til udvidelse af græsningsfold på beskyttet hede med Enebær på ejendommen matr.nr. 1-c, Ulkerup Skov, Egebjerg sydøst for Hov Vig.

Dispensation til udvidelse af græsningsfold på beskyttet hede med Enebær på ejendommen matr.nr. 1-c, Ulkerup Skov, Egebjerg sydøst for Hov Vig. Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Den 1. september 2014 Dispensation efter naturbeskyttelseslovens 3 Dispensation til udvidelse af græsningsfold på beskyttet hede med Enebær på ejendommen

Læs mere

Sønder Feldborg Plantage N63 Indholdsfortegnelse

Sønder Feldborg Plantage N63 Indholdsfortegnelse Sønder Feldborg Plantage N63 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af området... 2 2. Udpegningsgrundlag... 3 3. Foreløbig trusselsvurdering... 3 4. Modsatrettede interesser... 9 5. Naturforvaltning og pleje...

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til tynding og rydning af hede

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til tynding og rydning af hede HedeDanmark Herning Voldsgårdvej 28 Studsgård 7400 Herning Att: Henning Bilberg (hbi@hededanmark.dk) Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79946800 vardekommune@varde.dk Dispensation efter naturbeskyttelsesloven

Læs mere

Vdr. Forslag til plejeplan for skovbevoksninger ved Drejens Boligby

Vdr. Forslag til plejeplan for skovbevoksninger ved Drejens Boligby Drejens Boligby 18. februar 2015 Vdr. Forslag til plejeplan for skovbevoksninger ved Drejens Boligby Denne plejeplan skal ses som forslag til hvordan skovbevoksningerne ved Farøvej, Langøvej og Samsøvej

Læs mere

Samtidig ophæves den tidligere registrering af to mindre søer på ejendommen, med lok. nr og Høng.

Samtidig ophæves den tidligere registrering af to mindre søer på ejendommen, med lok. nr og Høng. Returadresse:, 4400 Kalundborg Dorte Lyngholm Solbjergvej 28 Solbjerg 4270 Høng DATO 2. juni 2016 SAGS NR. 326-2016-3118 BETJE N D IG SELV www.kalundborg.dk 1. Beskyttet sø på din ejendom I forbindelse

Læs mere

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge.

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge. 1 of 5 Notat om naturinteresser indenfor forslag til fredning, Eskerod Dette notat er udarbejdet som støtte for en kommunal stillingtagen til det fredningsforslag, der i februar 2014 er udarbejdet af Danmarks

Læs mere

Hanstholm Kystskrænt (Areal nr. 54)

Hanstholm Kystskrænt (Areal nr. 54) Hanstholm Kystskrænt (Areal nr. 54) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hanstholmknuden er Jyllands nordvestligste forbjerg. Arealerne ved Hanstholm Kystskrænt består af forland og klitslette op mod stejle, nordvendte

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE GRUNDEJERFORENINGEN ØRNBJERG 1 Forord. Igennem årene har der i foreningen været flere forslag om, at det kunne være interessant

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen

Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beliggenhed, areal og ejendomsforhold... 2

Læs mere

Hessellund Hede N40, del 3

Hessellund Hede N40, del 3 Hessellund Hede N40, del 3 Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlag...2 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 3.1 Søer...3 3.2 Vandløb...3 3.3 Terrestriske naturtyper...5

Læs mere

Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug

Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug Af Signe Normand, Aarhus Universitet Resumé Der er i 2015 og 2016 gennemført vegetationsundersøgelser på arealet plejet af Ferbæk ejerlaug.

Læs mere

Klostermarken - areal nr. 408

Klostermarken - areal nr. 408 Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser side 1 Klostermarken - areal nr. 408 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Naturstyrelsen overtog administrationen af arealet i 2002 efter Forsvarsministeriet.

Læs mere

Ejendommen matr.nr. 65b Helsingør Overdrev, adresse. Gurrevej 166 3000 Helsingør.

Ejendommen matr.nr. 65b Helsingør Overdrev, adresse. Gurrevej 166 3000 Helsingør. Fra den 1. november sender Helsingør Kommune posten digitalt! Gå ikke glip af vigtig post, husk derfor at tjekke din postkasse jævnligt på www.borger.dk. For at få adgang til din digitale postkasse skal

Læs mere

Ejer er allerede gået i gang med ændringerne i terrænet og afventer dermed ikke en eventuel klages opsættende virkning.

Ejer er allerede gået i gang med ændringerne i terrænet og afventer dermed ikke en eventuel klages opsættende virkning. Klage over dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til ændring af facader, etablering af hejs og flytning af vej på ejendommen matr.nr. 121 al Povlsker beliggende Fyrvej 11, Bornholm Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning af træer på beskyttet hedeområde

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning af træer på beskyttet hedeområde Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning af træer på beskyttet hedeområde Du har ansøgt om dispensation fra naturbeskyttelsesloven til fældning af træer, rydning og optrækning af rødder på et

Læs mere

Afrapportering af græsningsprojekt ved Svanevig

Afrapportering af græsningsprojekt ved Svanevig Afrapportering af græsningsprojekt ved Svanevig Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for Lolland

Læs mere

Overgangszone 4-2. Overgangszone 3-2. Overgangszone 4-2

Overgangszone 4-2. Overgangszone 3-2. Overgangszone 4-2 Overgangszone 4-2 Overgangszone 3-2 Overgangszone 4-2 Vurdering, prioritering og beslutning af fremtidig drift af overgangszonearealer: Område 3-2. Hvidbjerg landskabelige værdier biologiske værdier friluftsmæssige

Læs mere

Skov 51 Tved Plantage

Skov 51 Tved Plantage Skov 51 Tved Plantage Afgrænsning mod Hanstholm Vildtreservat, oversigtskort 1. Kalkskrænt ved Sårup mm. 750abc (HED 10.5 ha, ENG 8.4 ha, ORE 2.4 ha) i alt 21.3 ha. Kreaturgræsset klithede, eng og stejl,

Læs mere

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Notat vedrørende søområdet Side 1 Baggrund Grundejerforeningen Smidstup Strandpark ønsker at få set på deres lille søområde med nye øjne samt fokus på de rekreative

Læs mere

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019. Plejeplan udarbejdet for Faxe kommune 2014 Feltarbejde, foto og afrapportering: Eigil Plöger Fotos AGLAJA AGLAJA v. Eigil Plöger

Læs mere

Fårup Klit (skov nr. 76)

Fårup Klit (skov nr. 76) Fårup Klit (skov nr. 76) Beskrivelse Generelt Fårup Klit kaldes lokalt for læplantagerne. Administrativt kalder vi de sammenhængende områder for sti 100. Skoven er et smalt bånd af træbevoksning, der strækker

Læs mere

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Arbejdsplan for Krebseklovandhullet April 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund og formål... 3 2. INDSATS... 5 2.1 Formål... 5 2.2 Levested for grøn mosaikguldsmed...

Læs mere

FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN

FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN 1. udkast, august 2012/ARP U D K A S T Debatten har vist, at rigtig mange mennesker holder meget af Granhaugen og har stærke ønsker om, hvordan Granhaugen

Læs mere

SKOVEN, PUBLIKUM OG VILDTET PÅ KOLLISIONSKURS?

SKOVEN, PUBLIKUM OG VILDTET PÅ KOLLISIONSKURS? SKOVEN, PUBLIKUM OG VILDTET PÅ KOLLISIONSKURS? Forskningsprojekter i St. Hjøllund Vildtvenlig skovforyngelse uden hegn Forsøg med midlertidig hegning, elhegn og elektronisk vildtafværgning Publikums

Læs mere

RFR Rørvig Foreningsråd

RFR Rørvig Foreningsråd RFR Rørvig Foreningsråd Projektforslag Reetablering af parti af det historiske Højsandet i Rørvig Forslagets begrundelse og hovedidé Den 16 meter høje indlandsklit, Højsandet, består af rent flyvesand,

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Natur og Miljø Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 18. juli 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-5-17 BY OG LANDSKAB Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere