Procesoperatør Hovedforløb V.6

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Procesoperatør Hovedforløb V.6"

Transkript

1 Procesoperatør Hovedforløb V.6 2. Hovedforløb I dette afsnit beskrives forhold vedrørende undervisningen i uddannelsen, og uddannelsens didaktiske praksis i hovedforløbet. 2.1 Praktiske oplysninger Læs nærmere om vores udbud af uddannelser og praktiske informationer på Informationer om medarbejdere og ledelse kan findes på skolens hjemmeside 2.2 Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag Skolens pædagogiske grundlag Undervisningen Struktur og læringsmål Vi sætter mål for undervisningen som tydeligøres for eleverne så de ved hvad de skal lære og hvorfor de skal lære det. Læringsmålene sættes på baggrund af mål i bekendtgørelser eller uddannelsesordninger for de forskellige uddannelser samt viden om elevernes forudsætninger. Formativ Evaluering Vi evaluerer formativt og giver elever feedback baseret på læringsmål som er konstruktivt, fokuseret og fremadrettet. Feedback bliver givet i forhold til elevers progression, arbejdsprocesser og resultater. Elever vil opleve flere former for feedback som skriftligt og mundligt feedback, genevalueringer, feedbacksamtaler, elev-elev feedback, eller som feedback fra læreren til klassen. Differentieret Undervisning Differentiering betyder at læreren tilpasser undervisningen til forskellige elevforudsætninger således at eleverne arbejder med de samme overordnede læringsmål men kan nå læringsmålene på forskellige måder, i forskellige tempi og i forskellig grad. Det gør vi således: Vi niveaudeler. Tilrettelæggelse og gennemførelse af et hvilket som helst undervisningsforløb indebærer, at læreren tager udgangspunkt i og tilpasser undervisningen til elevernes forskelligartede forudsætninger. Vi anvender varierende metoder i undervisningen. Al undervisning og forløb planlægges med varierede metoder så den er involverende og motiverende for eleverne. Metoderne kan eks. være klasseundervisning, gruppearbejde, projektarbejde, selvstudier, Co-operative Learning, innovativ pædagogik. Vi bygger på elevens styrkesider. Elevernes styrkesider foldes ud gennem inddragelse i planlægning, gennemførsel og evaluering af undervisningen. Det er læreren der skal sikre de faglige mål, men eleverne kan have indflydelse på udvælgelse af det faglige indhold (hvor det er muligt ifølge fagplanen), valg af arbejdsformer, valg af materialer samt undervisningsplanlægning og tidsforbrug. Helhedsorienteret Undervisning Undervisningen tilrettelægges mest muligt ud fra princippet om helhedsorienteret undervisning hvor læringsforløb tilrettelægges med en praksisnær tilgang så de afspejler den verden, som eleverne skal bruge deres faglige, teoretiske og praktiske færdigheder i.

2 Eleverne kan således se og forstå anvendelsen af det, som de lærer. Det gør vi således: Eleven løser problemstillinger og opgaver fra det virkelige liv på en realistisk måde og lærer at bruge deres teoretiske og praktiske færdigheder i sammenhænge. Vi skaber bro mellem elevens skoleliv og erhvervsliv ved at inddrage elevers viden og erfaringer fra praktikplads, studiejob, fritidsinteresser etc. Vi tilrettelægger undervisningen på tværs af flere fag i uddannelsen og har fokus både på fagenes egen faglighed og på de sammenhænge, de optræder i inden for uddannelsen. IT Skolen vægter inddragelse af pædagogisk IT i udvikling af undervisningsmetode og materiale. Med inddragelse af pædagogisk IT udvikles mere fleksible undervisningsmateriale, der understøtter undervisningsdifferentiering og elevernes læringsmål. Den undervisende lærer Den undervisnede lærer er designer af undervisningen idet han eller hun plan lægger og designer effektive læringsprocesser, lærings aktiviteter og evaluerings metoder. Disse processer inkluderer synlig struktur og læringsmål, involverer eleverne aktivt i egne læringsmål, og tilbyder eleverne forskellige tilgange til dét, de skal lære. Læreren arbejder systematisk med at afprøve undervisningsmetoder, der fremmer elevernes læring bedst muligt og reflekterer konstant over valg af indhold, metoder, elevernes medinddragelse og aktivitetsformer. Læreren evaluerer løbende undervisningsmetoder og undervisningspraksis i fag, moduler, forløb og projekter, og implementerer de bedste metoder på skolen. Evalueringerne deles med den pædagogiske ledelse samt den pædagogiske udvikling og kvalitet afdeling og bruges til at forbedre og udvikle undervisningen. Den lærende elev Den lærende elev ønsker og arbejder for at få en (erhvervs) faglig uddannelse og indgår i læreprocesser, hvor eleven aktivt involveres i egne læringsmål og tilegner sig ny viden, udvikler færdigheder, nye handlekompetencer og kreativitet. Elevens udvikling og uddannelse bygger på studiekompetencer, herunder faglige -, personlige- og sociale kompetencer. Eleverne møder hver dag, er forberedte til undervisningen, udviser respekt og tager hensyn til andre. 2.3 Kriterier for vurdering af elevernes kompetencer og forudsætninger Realkompetencevurdering (RKV) bliver foretaget af studievejleder og en lærer, inden for de første 2 uger af grundforløbet. Det foregår ved samtaler, og eller praktiske/teoretiske opgaver. Realkompetencer bliver vurderet i forhold til de standarder, adgangskrav eller kompetencemål, der findes på uddannelsen En realkompetencevurdering er en individuel vurdering af alle elevens kompetencer. Målet med en realkompetencevurdering er at anerkende og afklare alle kompetencer. De kompetencemål der opfyldes registreres af læreren i Elevplan. Elevens personlige uddannelsesplan forefindes i Elevplan. Elev og kontaktlærer udfylder uddannelsesplanen med relevante oplysninger. Kontaktlærer godkender herefter uddannelsesplanen.

3 2.4 Undervisningen i hovedforløbet Skolen følger vejledninger i uddannelsesordninger med hensyn til planlægning og gennemførelse af hovedforløb. Skolen samarbejder med øvrige skoler i regionen og i Danmark vedrørende udbud af valgfri specialefag. Skolen anvender Elevplan derfor beskrives følgende i de konkrete læringsaktiviteter og læringselementer: Den nærmere struktur for de enkelte undervisningsforløb Beskrivelse af hvordan mål og delmål fra de forskellige skolefag i uddannelsen, indgår i læringsaktiviteterne, som skolen har opdelt undervisningen i. 2.5 Bedømmelsesplan I den daglige bedømmelse, vurderes både på faglige og personlige kompetencer. Eleven skal bestå alle læringselementer for at bestå forløbet. Det er lærerteamet, som vurderer, om eleven har opnået kompetencerne jvf bekendtgørelse og uddannelsesordning.

4

5 Der skelnes mellem Løbende og afsluttende bedømmelse. Løbende bedømmelse Bedømmelse er det praktiske og konstruktive redskab, der anvendes i forhold til elevens udvikling og opnåelse af personlige, almene og faglige kompetencemål for Hovedforløbet Den løbende bedømmelse er et centralt element i afdelingens kvalitetssikring og består af: Bedømmelse af elevens faglige og almene kompetencer. Bedømmelse af elevens personlige kompetencer. Løbende bedømmelse af faglige og almene kompetencer Lærerne giver gennem skoleperioden eleverne evalueringsopgaver med udgangspunkt i synlige læringsmål samt gennemfører evalueringssamtaler, hvor elev og lærer diskuterer forløb, metoder og udbytte af undervisningen. Formålet med denne evaluering er at hjælpe og vejlede eleven. Den løbende evaluering gennemføres under et skoleforløb ved en samtale mellem elev og den eller de lærere, som underviser eleven. Evalueringen ved samtalen har form af en verbal tilkendegivelse af elevens faglige niveau i forhold til tidspunktet i uddannelsen. Ved afslutningen af et læringselement foretager læreren en bedømmelse af elevens arbejdsproces og standpunkt. De punkter der vil indgå er som følger: Elevens teoretiske forståelse for emnet. Elevens praktiske færdigheder Elevens holdning til samarbejde, kvalitet, leveringssikkerhed, dokumentation, oprydning og rengøring. Elevens forhold til arbejdsmiljø samt personlig og materiel sikkerhed. Elevens behov for lærerstøtte og aktivitetsniveau. Elevens tidsforbrug og mødedisciplin. Ved bedømmelsen anvendes 7-trinsskalaen. Afsluttende prøve Forløbet afsluttes med en prøve eller et projekt, der viser de opnåede færdigheder og kompetencer. Bedømmelsesplaner for de forskellige undervisningsforløb er beskrevet i læringsaktiviteterne i Elevplan, under afsnittet evaluering. Den konkrete beskrivelse af bedømmelsen fremgår af læringsaktiviteterne i Elevplan. Bedømmelse af sociale og personlige kompetencer Ved bedømmelse af de konkrete opgaver i læringselementerne, indgår også en bedømmelse af elevens sociale og personlige kompetencer ud fra nedenstående skema.

6 Karakter Beskrivelse Afvejning af sociale og personlige kompetencer for den aktuelle karakter 12 Den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller uvæsentlige mangler. 10 Den fortrinlige præstation, der demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål, med nogle mindre væsentlige mangler. Udviser udpræget grad selvstændighed og ansvarsfølelse Er god til samarbejde og udvise empati Kan kommunikere på højt plan (fx giver konstruktiv feedback) Udviser høj grad af fleksibilitet Er omstillingsparat Udviser selvstændighed og ansvarsfølelse Er god til samarbejde og kommunikere samt kan udvise empati Er omstillingsparat og fleksibel 7 Den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler. Kan efter igangsætning arbejde selvstændigt og udvise ansvarsfølelse Kan samarbejde og kommunikere Er begrænset omstillingsparat og fleksibel 4 Den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler. 02 Der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål. 00 Den utilstrækkelige præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål. Udviser efter igangsætning begrænset evne til arbejde selvstændigt og udvise ansvarsfølelse Kan samarbejde og kommunikere Er begrænset omstillingsparat og fleksibel Udviser efter igangsætning ringe evne til at arbejde selvstændigt og udviser ringe ansvarsfølelse Har svært ved samarbejde og kommunikere Er begrænset omstillingsparat og fleksibel Udviser ringe evne til at arbejde selvstændigt og udviser ingen ansvarsfølelse Har svært ved samarbejde og kommunikere -3 Den helt uacceptable præstation. Udviser ingen selvstændighed eller ansvarsfølelse Kan ikke samarbejde eller kommunikere

7 2.8 Eksamensregler Der henvises til skolens eksamensreglement på skolens hjemmeside. 2.9 Samarbejde med det faglige udvalg, praktikvirksomheden og elev. De lokale uddannelsesudvalg for de forskellige uddannelser gennemfører møder ca. 4 gange årligt. På møderne drøftes blandt andet behovet for fornyelse af de lokale undervisningsplaner, samt udviklingen af en pædagogisk og økonomisk hensigtsmæssig tilrettelæggelse af skoleundervisningen. I forbindelse med afsluttende bedømmelse af undervisningsforløb er der ofte tilknyttet erhvervscensorer, disse er ofte personer som sidder i de lokale uddannelsesudvalg for de forskellige uddannelser. Censorerne kan dog også være lærere fra andre erhvervsskoler. diplomuddannelse i erhvervspædagogik (DEP) - eller de erhverver uddannelsen inden for 4 år. Derudover 2 almene fag på A niveau eller erhvervelse af disse senest 3 år efter ansættelsen. Lærere som underviser i certifikatkurser og lignende har den nødvendige uddannelse i henhold til de krav som stilles af myndigheder og organisationer Overgangsordninger Skolen følger de faglige udvalgs anbefalinger i forhold til overgangsordninger. Alle lærlinge på gamle uddannelsesaftaler, der ikke er påbegyndt det første hovedforløb (H1) 1. januar 2018, overgår til den nye uddannelse/nye specialer Lærerkvalifikationer, ressourcer og udstyr Alle undervisere har en grundlæggende erhvervsrettet uddannelse eller anden relevant professionsuddannelse inden for deres specifikke uddannelsesområde, med mindst 5 år erhvervserfaring samt en pædagogisk grunduddannelse (PG), eller

8 Varighed: 2. Uddannelsen varer fra 2 år og 6 måneder til 5 år, inklusive grundforløbet. Stk. 2. For elever, der skal gennemføre uddannelsen som erhvervsuddannelse for unge, varer uddannelsens trin 1, procesarbejder, 1 år og 6 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 12 uger tilrettelagt med mindst en skoleperiode. Uddannelsens speciale varer yderligere 2 år, hvoraf skoleundervisningen i udgør 23 uger fordelt på mindst to skoleperioder. Stk. 3. For elever, der skal gennemføre uddannelsen som erhvervsuddannelse for voksne (euv-forløb), varer uddannelsens trin 1, procesarbejder, 1 år og 3 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 11 uger. Uddannelsens speciale varer yderligere 1 år og 6 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 20 uger. Stk. 5. Uanset bestemmelserne i stk. 2 og 3 varer uddannelsens hovedforløb for elever i eux-forløb 4 år, hvoraf skoleundervisningen udgør 64,6 uger fordelt på mindst tre skoleperioder. Alle skole- og praktikperioder, der ikke er afsluttende, skal have et omfang af ca. et halvt års varighed. Stk. 6. En skole med et hertil tilstrækkeligt elevantal i eux-forløb skal tilrettelægge undervisningen i parallelle spor, således at eleverne i et spor er i praktikuddannelse, mens eleverne i et andet spor er i skoleundervisning. Skoleperioder, der indeholder undervisning i gymnasiale fag, skal afsluttes ved en gymnasial eksamenstermin. Stk. 4. Den i stk. 3 nævnte skoleundervisning opdeles i mindst to skoleperioder for euv-forløb efter 66y, stk. 1, nr. 2, i lov om erhvervsuddannelser.

9 Kompetencemål for procesoperatører. 4 i bekendtgørelsen om erhvervsuddannelser til procesoperatør. Fag: Kompetancer for hovedforløbet til procesoperatør version 6 gældende fra og fremefter Niveau: Uden niveau 1)Eleven kan udføre enkle opgaver ved planlægning og gennemførsel af team baseret procesindustriel produktion med fysiske, kemiske og biologiske enhedsoperationer i overensstemmelse med gældende krav, regler og instruktioner for sikkerhed, miljø og hygiejne. 2)Eleven kan opstarte, stoppe, genstarte og foretage enkel omstilling af produktion på proces- og produktionsanlæg. 3)Eleven kan udtage enkle prøver og udføre enkle driftsanalyser samt registrere og dokumentere rele-vante produktionsog kvalitetsmæssige forhold. 4)Eleven kan udføre transport- og lager opgaver i tilknytning til produktionen. 5)Eleven kan anvende styrings-, regulerings- og overvågningssystemer ud fra faglig viden om SRO til overvågning af produktionen samt udføre korrigerende handlinger ved rutineprægede afvigelser fra normal produktion. 6)Eleven kan medvirke ved fejlfinding, fejlretning og justering af enkle mekaniske og styrings- og reguleringstekni- ske fejl og mangler på produktions- og procesanlæg i samarbejde med reparatører og teknikere. 7)Eleven kan udføre rengøring, rundering, kontrol og inspektion af produktionsud styr ud fra faglig viden om udstyrets virkemåde og funktion. 8)Eleven kan udføre demontage og montage af komponenter og enkelt produktions- og procesudstyr teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt. 9)Eleven kan anvende relevante fagudtryk og begreber ved rutinepræget rapportering, overlevering og fejlmelding. 10)Eleven kan medvirke ved gennemførsel af løbende forbedringer i produktionen samt projekt- og udviklingsarbejde med andre faggrupper. 11)Eleven kan koble teoretiske faglige begreber, metoder, værktøjer og bereg ninger med praktiske operatøropgaver i virksomheden. 12)Eleven kan planlægge og gennemføre team-baseret produk tion i ønsket kvalitet, til aftalt tid, med mindst muligt ressourceforbrug samt i overensstemmelse med gældende instruktioner, procedurer og systemer for produktion, sikkerhed, dokumentation, kvalitet, hygiejne og miljø. 13)Eleven kan udtage prøver og udføre tilhørende analyser af kemiske, fysiske og biologiske processer og produktion samt omsætte resultater til aktiv handling i produktionsprocessen. 14)Eleven kan tilkoble, opstarte samt varetage drift af og produktion på hjælpeanlæg i produktionen. 15)Eleven kan udføre proaktiv overvågning af produktion og procesflow via it-baserede styrings-, regulerings- og overvågningssystemer ud fra faglig viden i relation til SRO komponenter, enheder og systemer. 16)Eleven kan udføre rengøring, kontrol og omstilling af produktionsudstyr.

10 17)Eleven kan udføre fejlfinding, fejlretning, justering og fejl melding af enkle mekaniske og styrings- og reguleringstekniske fejl og mangler på produktions- og procesanlæg teknisk, håndværks- og sikkerhedsmæssigt korrekt. 18)Eleven kan udføre kompliceret fejlfinding, fejlretning, reparation og vedligehold af proces- og produktionsanlæg i samarbejde med interne og eksterne reparatører og teknikere. 19)Eleven kan udnytte produktionsudstyret effektivt ud fra faglig viden om produktionsudstyrets komponenter, enheder og systemer. 20)Eleven kan udføre operatøropgaver miljø- og energibevidst samt medvirke til minimering af produktionens miljø belastning gennem reduktion af produktionens ressource forbrug (energi, vand og materialer). 21)Eleven kan med baggrund i viden om procesindustriens produktions- og markedsvilkår selvstændigt gennemføre løbende forbedringer samt medvirke ved effektivisering og optimering af produktion og ressourceforbrug i teams og som del af tværgående arbejdsgrupper og projekter. 22)Eleven kan rapportere og kommunikere i en procesindustriel organisation på dansk og engelsk. 23)Eleven kan anvende fremmedsprogede manualer, håndbøger og informationsteknologiske værktøjer til faglig vidensøgning. 24)Eleven kan anvende og revidere/udarbejde teknisk dokumentation. Stk. 2. Kompetencemålene nr. 1-11, stk. 1, gælder for alle elever på hovedforløbet. Stk. 3. Kompetencemålene nr , stk. 1, gælder for specialet. Stk. 4. I eux-forløb skal følgende fag m.v. gennemføres ud over de i stk. 2 og 3 fastsatte mål: 1)Dansk på A-niveau, fra uddannelsen til teknisk studentereksamen med uddannelsestiden 155 timer svarende til 6,2 uger. 2)Engelsk på B-niveau, fra uddannelsen til teknisk studentereksamen med uddannelsestiden 120 timer svarende til 4,8 uger. 3)Matematik på B-niveau, fra uddannel sen til teknisk studentereksamen med uddannelsestiden 125 timer svarende til 5 uger. 4)Fysik på B-niveau, fra uddannelsen til teknisk studentereksamen med uddannelsestiden 90 timer svarende til 3,6 uger. 5)Kemi på B-niveau, fra uddannelsen til teknisk studentereksamen med uddannelsestiden 135 timer svarende til 5,4 uger. 6)Teknikfag på B-niveau Design og produktion, bekendtgørelse om særlige gymnasiale fag m.v. til brug for erhvervsuddannelser, dog med uddannelsestiden 100 timer svarende til 4 uger. 7)Større skriftlig opgave, bekendtgørelse om særlige gymnasiale fag m.v. til brug for erhvervsuddannelser, uddannelsestid 25 timer svarende til 1 uge. 8)Eksamensprojekt, bekendtgørelse om særlige gymnasiale fag m.v. til brug for erhvervsuddannelser, dog med ud dannelsestiden 15 timer svarende til 0,6 uge. 9)Valgfag i form af et løft af niveau i et fag (uddannelsestid 100 timer svarende til 4 uger). Stk. 5. Skolen skal som minimum udbyde matematik A som valgfag.

11 Stk. 6.Alle skoleperioder, med undtagelse af den sidste, skal bestå af undervisning af både gymnasiale fag og erhvervsuddannelsesfag i et sådan omfang, at der er muligheden for samspil og synergi mellem de enkelte aktiviteter. Skolens samlede tilrettelæggelse af undervisningen i eux-forløbet skal sikre synergien mellem erhvervsuddannelsens kompetencemål og målene for de gymnasiale fag efter stk. 4. Skolen skal sikre, at undervisningen i fag på gymnasialt niveau så vidt muligt knytter an til den konkrete elevgruppes erhvervsuddannelser, herunder at opgaver, projekter m.v. i rimeligt omfang giver mulighed for at inddrage viden, begreber og indhold fra den enkelte elevs uddannelse. Stk. 7.Uddannelsestiden for de gymnasiale fag i hovedforløbet omfatter den samlede lærerstyrede elevaktivitet, dvs. den tid, eleverne deltager i forskellige former for lærerstyret undervisning og i øvrige aktiviteter, som er organiseret af skolen til realisering af fagets formål, herunder faglig og metodisk vejledning. Uddannelsestid omfatter dog ikke elevernes forberedelse til undervisningen, det skriftlige arbejde og de officielle prøver. Skolen skal ved tilrettelæggelsen af undervisning i gymnasiale fag, hvor der ikke i uddannelsestiden indgår tid til afholdelse af prøver, sørge for at medregne fornøden tid hertil. Stk. 8.Omfanget af det skriftlige arbejde i fagene opgøres i elevtid. Elevtiden er den forventede tid, en gennemsnitlig elev på det pågældede niveau skal bruge for at udfærdige en besvarelse af de skriftlige opgaver i faget. Elevtiden omfatter ikke interne prøver. For elever i eux-forløb skal der mindst afsættes 500 timers elevtid til den enkelte elevs skriflige arbejde. Elevtiden fordeles af skolen med passende inddragelse af de principper for fordeling af elevtid, som fremgår af reglerne om de gymnasiale uddannelser. Dele af elevtiden kan af hensyn til synergien i det samlede eux-forløb og elevernes progression afvikles i forbindelse med andre dele i forløbet end de gymnasiale fag, herunder grundfag i grundforløbet. Stk. 9.Samspillet mellem skole og praktikvirksomhed beskrives i uddannelsesordningen, bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. Godskrivning og merit 5. Kriterier for skolens vurdering af, om der er grundlag for godskrivning på baggrund af elevens erhvervserfaring og tidligere uddannelse samt bestemmelserne om merit, er fastsat i bilag 1. Stk. 2.Elevens uddannelsesforløb afkortes yderligere, i det omfang elevens individuelle kompetencer giver grundlag herfor. Stk. 3.Bekendtgørelse om merit i de gymnasiale uddannelser finder anvendelse for merit i fag på gymnasialt niveau, når fagene indgår som led i et eux-forløb.

12 Fagnummer og navn Vejledende tid i uger Procesarbejder (trin 1) Procesoperatør (trin 2) Procesoperatør (trin 1 + trin 2), samlet varighed Grundfag Kemi F 2 X Kemi E 2 (X) (2) Kemi C 2 X 2 Obligatoriske uddannelsesspecifikke fag Procesarbejder (trin 1) Proces fysik 1 X Styring, regulering og overvågning 1 2,5 X 2, Procesteknologi 1 2,5 X 2, Produktionsudstyr 1 1,5 X 1, Produktionsstyring og organisering 1 1,5 X 1,5 Procesoperatør (trin 2) Styring, regulering og overvågning 2 5 X Procesteknologi 2 4 X Produktionsudstyr 2 3 X Produktionsstyring og organisering 2 2 X Produktion og optimering 4,6 X 4, L-AUS arbejde i produktionen 0,4 X 0,4 Valgfri specialefag Produktion i biotekindustrien 1 X Fejlfinding på automatik og instrumentering 1 X Fejlfinding på komplekse procesanlæg 1 X 1

13 Fagrække procesoperatør specialet procesarbejder H1-H2 Fagrække PO H1/H2 Læringsmål Undervisningsindhold Evaluering Proces fysik (1 uge) Eleven kan anvende grundlæggende fysisk viden om temperatur, flow, tryk, el og energi samt fysiske love, formler, begreber og SI-enheder med præfikser i forhold til forståelse, bearbejdning og løsning af procestekniske problemstil linger med tilhørende beregninger Eleven undervises i grundlæggende fysisk viden om temperatur, flow, tryk, el og energi samt fysiske love, formler, begreber og SI-enheder med præfikser i forhold til forståelse, bearbejdning og løsning af procestekniske problemstillinger med tilhørende beregninger Summativ evaluering ved elevfremlæggelser. Styring, regulering og overvågning I (2,5 uger) Rutineret niveau Eleven kan med faglig viden om SRO komponenter/enheder/systemer over våge produktionen via styrings-, regu lerings- og overvågningssystemer Eleven kan medvirke til forebyggelse af produktionsforstyrrende fejl samt fejlfinding og fejlretning af enkle sty rings- og reguleringstekniske fejl på produktions/procesanlæg inkl. fejl melding og dokumentation Eleven kan udføre relevante beregnin ger og målinger i forbindelse med løs ning af opgaverne Eleven kan anvende it som værktøj i relation til styring, regulering og over vågning Introduceres til kontrolrum med overvågningsudstyr og dataopsamling Introduceres til Lineclearance-begrebet på procesanlæggene for forebyggelse af fejl Metodegennemgang af systematisk fejlfinding Teoretisk introduktion til PID-regulering Gennemgang af typiske fejl og anvendte løsninger Der undervises i teoretisk beregning af EL-tekniske beregninger Introduceres til PLC- styring og programmering

14 Procesteknologi I (2,5 uger) Rutineret niveau Eleven kan varetage produktion på samt rengøring og kontrol af produktionsudstyr Eleven kan udtage prøver, udføre enkle målinger og analyser, vurdere prøveresultater og efter behov iværksætte korrigerende handlinger Eleven kan udføre opgaverne i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Udarbejdelse og udførelse af en rengøringsinstruktion(sop) Udarbejdelse af 5S auditskema Produktanalyse og registrering ved simuleret driftskørsler, samt korrigerende handling ved afvigelser Løbende evaluering af elevernes praktiske udførsel og forståelse af opgaverne og sammenhængen Produktionsudstyr I (1,5 uger) Rutineret niveau Eleven kan udføre rengøring og dag ligt operatør vedligehold samt kontrol og omstilling af produktionsudstyr Eleven kan udføre fejlmelding, fejlfin ding og fejlretning/justering af enkle mekaniske fejl og mangler på produk tions/procesanlæg i overensstem melse med gældende instruktioner og procedurer Eleven kan medvirke til effektiv udnyttelse af produktionsudstyret ud fra faglig viden i relation til produktionsudstyrets komponenter/enheder/systemer samt sammenhængen mellem det mekaniske og det styringstekniske. Introduktion til brug af kemiske produkter i forbindelse med rengøring eks. Koncentrationer, egenskaber, kemiske reaktioner og sikkerhed i brugen af disse Introduceres til Lineclearance-begrebet på procesanlæggene for forebyggelse af fejl Metodegennemgang af systematisk fejlfinding gennemgang af Pumpeteknik, ventilteori osv. Gennemgang af typiske fejl og anvendte løsninger Teorien omkring flaskehalsidentifikation, kapacitetsberegninger og maskinbelastninger, effektiviseringstiltag

15 Produktionsstyring og organisering I (1,5 uger) Rutineret niveau Eleven kender egen rolle og placering i et produktionsflow og kan medvirke ved gruppeorienteret produktion. Eleven kan kommunikere og rapportere i tilknytning til operatørfunktionen samt medvirke ved udformning af produktionsplaner. Eleven er bevist om globaliseringens indflydelse på virksomhedens produktionsprocesser og konkurrenceevne Eleven kan tage medansvar for egne læreprocesser Teambaseret driftssimuleringer og problemløsningsopgaver der gennemgås transaktions-analyser. Tavlemøder samt planlægning efter Gantt-metode Batchdokumentation over produktionen udført efter GMP-mindset. Teoretiske LEAN-optimeringsmetoder anvendes i praksis i forbindelse med simuleret produktionsmiljø for at styrke virksomhedens konkurrenceevnen. Erfaringsdeling fra erhvervslivet samt tilhørende virksomhedsbesøg om forventninger og krav der stilles til eleven Kemi F 2,0 uger Eleven har kendskab til anvendelse af kemiske begreber og modeller. Eleven kan under vejledning foretage beregninger i sammenhæng med det kemifaglige arbejde. Eleven kan under vejledning arbejde eksperimentelt med faget. Eleven kan under vejledning udføre forsvarligt arbejde med kemikalier. Eleven kan kan foretage søgning og anvende kemisk information samt relevante it-værktøjer. Eleven kan under vejledning dokumentere og formidle resultater af sit kemifaglige arbejde. Summativ evaluering ved elevfremlæggelser.

16 Produktion i biotekindustri 1,0 uge Deltageren kan med baggrund i viden om fermenteringstankes opbygning og virkemåde, medvirke ved bioteknologisk produktion, hvor der arbejdes med mikroorganismer. Deltageren kan foretage oprensning af produkter og udføre processer i forbindelse med proteinsyntese, gæring, enzymer og gensplejsning. Teorier om Bioteknologisk produktion indenfor fermentering, cellegenetik og udstyr. Praktiske laboratorieøvelser indenfor fermentering

17 Fagrække procesoperatør speciale procesoperatør H3-H4 Fagrække PO H3-H4 Læringsmål Undervisningsindhold Evaluering Styring, regulering og overvågning II (5 uger) Avanceret niveau Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre planlægge samt udføre proaktiv overvågning af produktion og procesflow via styrings-, regulerings- og overvågningssystemer Eleven kan udføre montage, demontage, kontrol, justering og vedligehold af udstyr til styring, regulering og overvågning af proces/produktionsanlæg Eleven kan udføre fejlfinding, fejlretning og reparation af gængse/repræsentative styrings- og reguleringstekniske fejl på produktions/procesanlæg Eleven kan i samarbejde med interne/ eksterne reparatører og teknikere udføre kompliceret fejlfinding, fejlretning, reparation og vedligehold Eleven kan anvende og udarbejde teknisk dokumentation i tilknytning til styring, regulering og overvågning af procesanlæg. Eleven kan medvirke ved kalibrering og validering af udstyr Eleven kan anvende it som værktøj i tilknytning til udstyr og systemer til styring, regulering og overvågning. Eleven undervises i opgaver hvor der arbejdes i selvstyrende grupper, hvor de i praktiske driftscenarier skal forholde sig til tidsplanlægning under korrekt udført drift på anlæg. Eleven undervises i vedligehold af instrumenteringskomponenter, såsom Pt-100 og flowtransmitter og udfører praktiske vedligeholds opgaver. Eleven undervises i PI diagram, el-diagram og funktionsdiagram og udfører praktiske opgaver hvor de skal læse og tolke dokumenter. Eleven undervises i basal kalibreringsteknik og i generelle valideringsprincipper. Der undervises i brugen af HMI/ SCADA-systemer under praktiske driftscenarier. Eleven undervises i teoretiske beregninger som er knyttet de praktiske kørsler på anlæggene - såsom effektberegninger, udnyttelsesgrader, reguleringssløjfer mm.

18 Procesteknologi II (4,0 uger) Avanceret niveau Eleven kan indgå i SRO-projekter inden for optimering, test, udvikling, renovering og ny-etablering af produktion og procesanlæg. Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Eleven kan medvirke i projekter inden for optimering, test, udvikling, renovering og nyetablering af produktion og procesanlæg. Eleven kan udtage repræsentative prøver, foretage kemiske/fysiske analyser, behandle prøveresultater statistisk korrekt samt omsætte prøveresultater til korrigerende og optimerende handlinger. Eleven kan redegøre for funktionen af typiske enhedsoperationer med tilhørende gængs udstyr, der anvendes i større procesanlæg samt anvende denne viden til at planlægge og iværksætte drift af eksisterende anlæg og idriftsættelse af nye anlæg. Eleven kan anvende viden om fysik og kemi i sit arbejde og tage de nødvendige forholdsregler ved arbejdets udførelse.

19 Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre styre og overvåge procesanlæg til forarbejdning af kemiske og fysiske processer med hensyntagen til generelle og specifikke krav omkring procesforløbet. Eleven kan tilkoble, opstarte og varetage driften af forsynings- og hjælpeanlæg til produktionen. Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer. Produktionsudstyr II (3,0 uger) Avanceret niveau Eleven kan planlægge og udføre montage og demontage samt kontrol, justering, fejlfinding, fejlretning og vedligehold samt tilhørende beregninger på baggrund af faglig viden om måleteknik og produktionsudstyrets komponenter og enheder Eleven kan planlægge og udføre daglig vedligeholdelse af procesanlæg for at forebygge fejl og nedbrud og sikre en sikker og effektiv drift. Eleven kan anvende og udarbejde teknisk dokumentation i tilknytning til produktionsudstyret. Der undervises i den praktiske præventive udførelse af vedligeholdsopgaver efter gældende principper (såsom TPM). Der arbejdes med praktiske teknisk dokumentation af skolernes anlæg - heriblandt P&I-diagrammer, PFD, Komponentlister mm. Dimensionering af anlægget, herunder krav til varmeveksling, pumpetyper og kapaciteter, rørdimensionering mm

20 Produktionsstyring og organisering II (2 uger) Avanceret niveau Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre indgå i projekter og udvikling af produktionsanlæg og procesanlæg Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Eleven kan indgå og arbejde i forskellige organisationsformer samt deltage i job- og virksomhedsrelaterede projekter og udviklingsforløb. Eleven kan kommunikere og rapportere samt udføre dokumentation i tilknytning til procesoperatørens jobfunktioner Eleven kan arbejde efter gængse styringssystemer i procesindustrien med baggrund i forståelse og viden om normer og standarder samt medvirke til revision af styringssystemerne. Eleven kan planlægge, organisere og effektivisere arbejdsopgaver under iagttagelse af krav om effektivitet og økonomisk givtig produktion Eleven kan anvende relevante lean/ effektiviseringsværktøjer i arbejdet

21 Eleven kan dokumentere forståelse for læreprocesser og er bevidst om egne motivationsmæssige styrker og udviklingspotentialer Eleven kan tage medansvar for tilrettelæggelse af egne og andres læreprocesser og redegøre for vigtigheden af kunne tilegne sig og anvende ny viden i operatørarbejdet Produktion og optimering. (4,6 uger) Avanceret niveau Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre gennemføre gruppeorienteret produktion på produktions/ procesanlæg, hvor der foregår fysiske/ kemiske processer inkl. tilhørende lager- og transportopgaver og i overensstemmelse med virksomhedens instruktioner, procedurer og systemer for produktion, dokumentation, sikkerhed, kvalitet, miljø mv. Eleven kan tage ansvar for at gribe ind ved afvigelser fra normal produktion samt udføre korrigerende handlinger Gennemføre løbende forbedringer samt medvirke ved effektivisering og optimering af produktion og ressourceforbrug selvstændigt, i teams og som del af tværgående arbejdsgruper/ -projekter med baggrund i viden om procesindustriens produktions- og markedsvilkår Eleverne undervises i teamarbejde hvor der tages hensyn til hele produktionen på et af skolens anlæg med tilhørende lager- og transportopgaver, dette sker ud fra opnået og demonstreret viden om bl.a. sikkerhed, miljøpåvirkning, SOP er samt produktionsdokumentation under samtidig opretholdelse af ønsket produktkvalitetsniveau. Eleverne undervises i videreudviklingen af egne beskrivelser og SOP er af skolens anlæg hvor der samtidig opretholdes sporbarhed i dokumenterne. Elever undervises i fagengelske udtryk gennem læsning af faglitteratur og instruktioner. Eleven undervises bl.a. i Flaskehalsidentifikation, kritisk vej, og udfører praktiske analyser i driftscenarier heriblandt flowmålinger, kapacitets og vare- og materiale-behov.

22 Eleven kan medvirke ved udarbejdelse/revision af instruktioner og procedurer Eleven kan tage initiativ til og i samarbejde med andre faggrupper identificere, udarbejde og formidle forslag til forbedring og optimering af produktionen Eleven kan anvende fremmedsprogede manualer og informationsteknologiske værktøjer til faglig vidensøgning Eleven kan udføre relevante beregninger, målinger og analyser i forbindelse med produktionens gennemførsel Eleven kan udføre vedligehold og omstilling teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer

23 Kemi C 2 Uger Eleven opnår kendskab til vigtige kemiske stoffers egenskaber og anvendelse og til udvalgte kemiske reaktioners betydning for teknologiske, miljø- og samfundsmæssige forhold. Eleven kan benytte det kimeiske fagsrpog, herunder kemisk formelsprog. Eleven opnår elementære færdigheder i eksperimentelt arbejde og laboratorieteknik, herunder viden om sikkerhedsregler og miljøaspekter ved håndtering af kemikalier. Eleven kan beskrive stoffers opbygning og kemiske reaktioner. Eleven opnår øvelse i at udtrykke sig mundtligt og skriftligt om kemiske problemstillinger og eksperimenter. Eleven kan udføre beregninger i forbindelse med det kemifaglige arbejde. Eleven opnår grundlæggende faglige forudsætninger for at vurdere kemiens betydning for det enkelte menneske, samfundet og den teknologiske udvikling. Eleven kan planlægge, gennemføre og vurdere eksperimentelt arbejde med anvendelse af laboratorieudstyr eller andet relevant udstyr. Eleven kan arbejde med kemikalier på forsvarlig måde i forbindelse med eksperimentelt arbejde og begrunde handlemåde i forhold hertil, herunder vurdere sikkerhed og risikomomenter. Der afholdes mundtlig eksamen i faget med bedømmelse 7 trinsskalaen og præstationsstandarder

24 Eleven kan identificere og forholde sig til kemiske problemstillinger fr erhvervslivets produktion. Eleven kan indhente og kritisk anvende kemisk information fra forskellige kilder. Eleven kan udvælge, anvende og vurdere relevante it-værktøjer til f.eks. simulering, informationssøgning- og behandling, databehandling og præsentation. Eleven kan dokumentere det kemifaglige arbejde gennem at registrere og efterbehandle data og iagttagelser samt beskrive eksperimenter og præsentere undersøgelsesresultater såvel skriftligt som mundtligt. Eleven kan formidle og perspektivere den opnåede kemiske viden.

25 Kemi E 2,0 uger Grundfag Eleven kan identificere og har viden om udvælgelse og anvendelse af kemiske begreber og modeller. Eleven kan demonstrere samt udføre beregninger i forbindelse med det kemifaglige arbejde. Eleven kan identificere og være bevidst om kemiens betydning for den teknologiske udvikling. Eleven kan demonstrere og være be vidst om eksperimentelle arbejdsmetoder. Eleven kan under vejleding udføre forsvarligt arbejde med kemikalier. Eleven kan foretage søgning, udvælge og anvende kemisk information samt relevante it-værktøjer. Eleven kan udarbejde dokumentation og foretage en formidling af resultaterne. Der gives en eksamenskarakter e

26 Fagrække procesoperatør speciale procesoperatør H5 Fagrække PO H5 Læringsmål Undervisningsindhold Evaluering Styring, regulering og overvågning II (5 uger) Avanceret niveau Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre planlægge samt udføre proaktiv overvågning af produktion og procesflow via styrings-, regulerings- og overvågningssystemer Eleven kan udføre montage, demontage, kontrol, justering og vedligehold af udstyr til styring, regulering og overvågning af proces/produktionsanlæg Eleven kan udføre fejlfinding, fejlretning og reparation af gængse/repræsentative styrings- og reguleringstekniske fejl på produktions/procesanlæg Eleven kan i samarbejde med interne/eksterne reparatører og teknikere udføre kompliceret fejlfinding, fejlretning, reparation og vedligehold Eleven kan anvende og udarbejde teknisk dokumentation i tilknytning til styring, regulering og overvågning af procesanlæg. Eleven kan medvirke ved kalibrering og validering af udstyr Eleven kan anvende it som værktøj i tilknytning til udstyr og systemer til styring, regulering og overvågning. Eleverne undervises i systematisk fejlfinding på instrumenterings- og elektriske komponenter på diverse procesanlæg. Eleven undervises i fortolkning og formidling af fejltyper, heriblandt i brugen af fagtekniske begreber. Eleverne undervises i valideringsprincipper for produktionsanlæg i forbindelse med modificering/tilbygning/ændringer der er foretaget på et eksisterende anlæg samt et nyetablering af anlæg. Eleven undervises i praktisk vedligehold, hvor der tages hensyn til den korrekte brug af værktøj samt at opgaven udføres i et korrekt afspærret miljø udført i forhold til de gældende instruktioner og procedurer.

27 Eleven kan indgå i SRO-projekter inden for optimering, test, udvikling, renovering og ny-etablering af produktion og procesanlæg. Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Procesteknologi II (4,0 uger) Avanceret niveau Eleven kan medvirke i projekter inden for optimering, test, udvikling, renovering og nyetablering af produktion og procesanlæg. Eleven kan udtage repræsentative prøver, foretage kemiske/fysiske analyser, behandle prøveresultater statistisk korrekt samt omsætte prøveresultater til korrigerende og optimerende handlinger. Eleven kan redegøre for funktionen af typiske enhedsoperationer med tilhørende gængs udstyr, der anvendes i større procesanlæg samt anvende denne viden til at planlægge og iværksætte drift af eksisterende an læg og idriftsættelse af nye anlæg. Eleven kan anvende viden om fysik og kemi i sit arbejde og tage de nødven dige forholdsregler ved arbejdets udførelse.

28 Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre styre og overvåge procesanlæg til forarbejdning af kemiske og fysiske processer med hensyntagen til generelle og specifikke krav omkring procesforløbet. Eleven kan tilkoble, opstarte og varetage driften af forsynings- og hjælpeanlæg til produktionen. Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Produktionsudstyr II (2,5 uger) Avanceret niveau Eleven kan planlægge og udføre montage og de-montage samt kontrol, justering, fejlfinding, fejlretning og vedligehold samt tilhørende beregninger på baggrund af faglig viden om måleteknik og produktionsudstyrets komponenter og enheder Eleven kan planlægge og udføre daglig vedligeholdelse af procesanlæg for at forebygge fejl og nedbrud og sikre en sikker og effektiv drift. Eleven kan anvende og udarbejde teknisk dokumentation i tilknytning til produktionsudstyret. Eleven undervises i forebyggende vedligeholdsprincipper (eks. TPM) på skolens procesanlæg og udarbejder herefter en vedligeholdsplan samt finde velegnede alternativer til nye komponenter ved eks. Udskiftning i forbindelse med optimering eller slidtage. Eleven gennemfører undervejs i hovedforløbene sine opgaver gennem projektarbejde hvori optimering af procesanlægget naturligt indgår og udarbejder den tilhørende dokumentation.

29 Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre indgå i projekter og udvikling af produktionsanlæg og procesanlæg Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Eleven undervises i praktisk vedligehold, hvor der tages hensyn til den korrekte brug af værktøj samt at opgaven udføres i et korrekt afspærret miljø udført i forhold til de gældende instruktioner og procedurer. Eleven gennemfører en superviseret Kaizen event på et af skolens proccesanlæg og udarbejder derigennem forslag til forbedringer/ optimeringer. Produktion og optimering. (4,6 uger) Avanceret niveau Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre gennemføre gruppeorienteret produktion på produktions/procesanlæg, hvor der foregår fysiske/kemiske processer inkl. tilhørende lager- og transportopgaver og i overensstemmelse med virksomhedens instruktioner, procedurer og systemer for produktion, dokumentation, sikkerhed, kvalitet, miljø mv. Eleven kan tage ansvar for at gribe ind ved afvigelser fra normal produktion samt udføre korrigerende handlinger Eleverne afprøver under supervision forskellige driftscenarier og kan udfra opnået erfaring samt på baggrund af tidligere udarbejdet dokumentation eller eks. ændrede myndighedskrav, tage stilling til afvigende parametre og gribe ind med korrigerende handlinger.

30 Gennemføre løbende forbedringer samt medvirke ved effektivisering og optimering af produktion og ressourceforbrug selvstændigt, i teams og som del af tværgående arbejdsgrupper/-projekter med baggrund i viden om procesindustriens produktions- og markedsvilkår Eleven kan medvirke ved udarbejdelse/revision af instruktioner og procedurer Eleven kan tage initiativ til og i samarbejde med andre faggrupper identificere, udarbejde og formidle forslag til forbedring og optimering af produktionen Eleven kan anvende fremmedsprogede manualer og informationsteknologiske værktøjer til faglig vidensøgning Eleven kan udføre relevante beregninger, målinger og analyser i forbindelse med produktionens gennemførsel Eleven kan udføre vedligehold og omstilling teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer

31 Produktionsstyring og organisering II (2 uger) Avanceret niveau Eleven kan indgå og arbejde i forskellige organisationsformer samt deltage i job- og virksomhedsrelaterede projekter og udviklingsforløb. Eleven kan kommunikere og rapportere samt udføre dokumentation i tilknytning til procesoperatørens jobfunktioner Eleven kan arbejde efter gængse styringssystemer i procesindustrien med baggrund i forståelse og viden om normer og standarder samt medvirke til revision af styringssystemerne. Eleven kan planlægge, organisere og effektivisere arbejdsopgaver under iagttagelse af krav om effektivitet og økonomisk givtig produktion Eleven kan anvende relevante lean/ effektiviseringsværktøjer i arbejdet Eleven kan dokumentere forståelse for læreprocesser og er bevidst om egne motivationsmæssige styrker og udviklingspotentialer Eleven kan tage medansvar for tilrettelæggelse af egne og andres læreprocesser og redegøre for vigtigheden af kunne tilegne sig og anvende ny viden i operatørarbejdet Eleverne afprøver under supervision forskellige driftscenarier eks med en simulering af en normal arbejdsdags varighed hvori grupperne roterer på de forskellige anlæg og derfor skal overlevere anlægget til næste hold samt rapportere driftstal eller afvigelser mm. til holdfører.

32 Fagrække procesoperatør speciale procesoperatør H6 Fagrække PO H6 Læringsmål Undervisningsindhold Evaluering Produktionsstyring og organisering II (2 uger) Avanceret niveau Eleven kan indgå og arbejde i forskellige organisationsformer samt deltage i job- og virksomhedsrelaterede projekter og udviklingsforløb. Eleven kan kommunikere og rapportere samt udføre dokumentation i tilknytning til procesoperatørens jobfunktioner Eleven kan arbejde efter gængse styringssystemer i procesindustrien med baggrund i forståelse og viden om normer og standarder samt medvirke til revision af styringssystemerne. Eleven kan planlægge, organisere og effektivisere arbejdsopgaver under iagttagelse af krav om effektivitet og økonomisk givtig produktion Eleven kan anvende relevante lean/ effektiviseringsværktøjer i arbejdet Eleven kan dokumentere forståelse for læreprocesser og er bevidst om egne motivationsmæssige styrker og udviklingspotentialer Eleven kan tage medansvar for tilrettelæggelse af egne og andres læreprocesser og redegøre for vigtigheden af kunne tilegne sig og anvende ny viden i operatørarbejdet

33 Styring, regulering og overvågning II (5 uger) Avanceret niveau Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre planlægge samt udføre proaktiv overvågning af produktion og procesflow via styrings-, regulerings- og overvågningssystemer Eleven kan udføre montage, demontage, kontrol, justering og vedligehold af udstyr til styring, regulering og overvågning af proces/produktionsanlæg Eleven kan udføre fejlfinding, fejlretning og reparation af gængse/repræsentative styrings- og reguleringstekniske fejl på produktions/procesanlæg Eleven kan i samarbejde med interne/eksterne reparatører og teknikere udføre kompliceret fejlfinding, fejlretning, reparation og vedligehold Eleven kan anvende og udarbejde teknisk dokumentation i tilknytning til styring, regulering og overvågning af procesanlæg. Eleven kan medvirke ved kalibrering og validering af udstyr Eleven kan anvende it som værktøj i tilknytning til udstyr og systemer til styring, regulering og overvågning. Eleven kan indgå i SRO-projekter inden for optimering, test, udvikling, renovering og ny-etablering af produktion og procesanlæg.

34 Procesteknologi II (4,0 uger) Avanceret niveau Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Eleven kan medvirke i projekter inden for optimering, test, udvikling, renovering og nyetablering af produktion og procesanlæg. Eleven kan udtage repræsentative prøver, foretage kemiske/fysiske analyser, behandle prøveresultater statistisk korrekt samt omsætte prøveresultater til korrigerende og optimerende handlinger. Eleven kan redegøre for funktionen af typiske enhedsoperationer med tilhørende gængs udstyr, der anvendes i større procesanlæg samt anvende denne viden til at planlægge og iværksætte drift af eksisterende an læg og idriftsættelse af nye anlæg. Eleven kan anvende viden om fysik og kemi i sit arbejde og tage de nødven dige forholdsregler ved arbejdets udførelse.

35 Produktionsudstyr II (2,5 uger) Avanceret niveau Eleven kan selvstændigt og i samarbejde med andre styre og overvåge procesanlæg til forarbejdning af kemiske og fysiske processer med hensyntagen til generelle og specifikke krav omkring procesforløbet. Eleven kan tilkoble, opstarte og varetage driften af forsynings- og hjælpeanlæg til produktionen. Eleven kan udføre relevante beregninger og målinger i forbindelse med løsning af opgaverne Eleven kan udføre opgaverne teknisk, håndværksmæssigt og sikkerhedsmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende instruktioner og procedurer Eleven kan planlægge og udføre montage og de-montage samt kontrol, justering, fejlfinding, fejlretning og vedligehold samt tilhørende beregninger på baggrund af faglig viden om måleteknik og produktionsudstyrets komponenter og enheder Eleven kan planlægge og udføre daglig vedligeholdelse af procesanlæg for at forebygge fejl og nedbrud og sikre en sikker og effektiv drift. Eleven kan anvende og udarbejde teknisk dokumentation i tilknytning til produktionsudstyret.

Praktikerklæring for procesoperatør med speciale i Pharma

Praktikerklæring for procesoperatør med speciale i Pharma Praktikerklæring for procesoperatør med speciale i Praktikerklæringen er et dialogværktøj mellem elev, erhvervsskole og praktikvirksomhed. Den indeholder en liste over de praktikmål, eleven skal nå gennem

Læs mere

Hovedforløbet Murer, version 08

Hovedforløbet Murer, version 08 Hovedforløbet Murer, version 08 Hovedforløb I dette afsnit beskrives forhold vedrørende undervisningen i uddannelsen, og uddannelsens didaktiske praksis i hovedforløbet. 2.1 Praktiske oplysninger Mureruddannelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til procesoperatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til procesoperatør BEK nr 445 af 04/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 9. december 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 17/04820 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til procesoperatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til procesoperatør BEK nr 350 af 26/04/2018 Udskriftsdato: 12. juni 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/06588 Senere ændringer til

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør Udstedt af det faglige udvalg for elektronikoperatør uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 556 af

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til procesoperatør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til procesoperatør BEK nr 254 af 14/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for landbrugsuddannelsen

Uddannelsesordning for landbrugsuddannelsen Udstedelsesdato: 5. juni 2013 Uddannelsesordning for landbrugsuddannelsen Udstedt af Fællesudvalget for landbrugsuddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 330 af 11/04/2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 378 af 8. april

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Væksthusgartner

Uddannelsesordning for uddannelsen til Væksthusgartner Uddannelsesordning for uddannelsen til Væksthusgartner Udstedelsesdato: 24. maj 2012 Udstedt af Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug i henhold til bekendtgørelse nr. 330 af 11/04/2012 om uddannelserne

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedelsesdato: den 15. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 371 af 15/04/2013

Læs mere

Uddannelsesordning for landbrugsuddannelsen

Uddannelsesordning for landbrugsuddannelsen Uddannelsesordning for landbrugsuddannelsen Udstedelsesdato 1. august 2011 Udstedt af Fællesudvalget for Landbrugsuddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 853 af 11/07/2011 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedelsesdato 5. juli 203 Uddannelsesordning for uddannelsen til Ernæringsassistent Udstedt af Fagligt udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 32 af 2. marts 203 om

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktionsgartner

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktionsgartner Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktionsgartner Udstedelsesdato: 24. maj 2012 Udstedt af Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug i henhold til bekendtgørelse nr. 330 af 11/04/2012 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen Udstedelsesdato: 1. august 2011 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr 857 af 11. juli 2011 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til BEK nr. 509 af 31/05/2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Hovedforløbet Godschauffør LUP

Hovedforløbet Godschauffør LUP Hovedforløbet Godschauffør LUP EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon 55 75 33 00. Fax 55 75 33 50 E-mail eucsj@eucsj.dk Undervisningsplanen er fastsat

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker BEK nr 435 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.46T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 372 af 15/4/2013 om uddannelserne i

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 557 af 28. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg.

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg. Hovedforløbet Elektrikeruddannelse Installationsteknik Generel information om skolen Praktiske oplysninger Generelt for skolen Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Dyrepasser

Uddannelsesordning for uddannelsen til Dyrepasser Undervisningsministeriet den 21. september 2011 Sagsnr. 108.534.021 Udstedelsesdato: 25. maj 2012 Uddannelsesordning for uddannelsen til Dyrepasser Udstedt af Fællesudvalget for Landbrugsuddannelser i

Læs mere

Eventkoordinatoruddannelse med specialer

Eventkoordinatoruddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Eventkoordinatoruddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til støberitekniker BEK nr 326 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.23T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

2) foretage beregninger i sammenhæng med det naturfaglige arbejde, 4) arbejde sikkerhedsmæssigt korrekt med udstyr og kemikalier,

2) foretage beregninger i sammenhæng med det naturfaglige arbejde, 4) arbejde sikkerhedsmæssigt korrekt med udstyr og kemikalier, Formål Faget skal give eleverne indsigt i det naturfaglige grundlag for teknik, teknologi og sundhed, som relaterer sig til et erhvervsuddannelsesområde. For niveau E gælder endvidere, at faget skal bidrage

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2016 Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 328 af 27/03/2015

Læs mere

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Rengøringstekniker- og serviceassistentuddannelsen 2018 - STH /LR//sit 181218 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Skolen... 3 3. Pædagogiske overvejelser...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til. pædagogisk assistent Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. marts 2010 pædagogisk assistent Uddannelsesordningen er udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistent og social- og sundhedsuddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 328 af 27/03/2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline PC supporter

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Frontline PC supporter Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 28. marts 2008 Frontline PC supporter Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 1244 af 23. oktober 2007 om

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skov- og naturtekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skov- og naturtekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til naturtekniker Udstedelsesdato: 22. maj 2012 Udstedt af Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug i henhold til bekendtgørelse nr. 330 af 11/04/2012 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør Sagsnr.: 060.09S.541 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 436 af 13/04/2015 om uddannelsen

Læs mere

Odense Tekniske Skole Byggeri & Teknologi Uddannelse Vvs-uddannelse Speciale Vvs -, tag - og facademontør. 3. hovedforløb Naturfag Timetal 2,0 uge

Odense Tekniske Skole Byggeri & Teknologi Uddannelse Vvs-uddannelse Speciale Vvs -, tag - og facademontør. 3. hovedforløb Naturfag Timetal 2,0 uge Odense Tekniske Skole Afdeling Byggeri & Teknologi Uddannelse Vvs-uddannelse Speciale Vvs -, tag - og facademontør Forløb / Fag / Aktivitet / Projekt 3. hovedforløb Naturfag Timetal 2,0 uge Læreplansfag

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktionsgartner

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktionsgartner Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2011 Produktionsgartner Udstedt af Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug i henhold til bekendtgørelse nr. 853 af 11/07/2011 om uddannelserne

Læs mere

Odense Tekniske Skole Byggeri & Teknologi Uddannelse Vvs-uddannelse Speciale Vvs - og energimontør. 3. hovedforløb Naturfag Timetal 2,0 uge

Odense Tekniske Skole Byggeri & Teknologi Uddannelse Vvs-uddannelse Speciale Vvs - og energimontør. 3. hovedforløb Naturfag Timetal 2,0 uge Odense Tekniske Skole Afdeling Byggeri & Teknologi Uddannelse Vvs-uddannelse Speciale Vvs - og energimontør Forløb / Fag / Aktivitet / Projekt 3. hovedforløb Naturfag Timetal 2,0 uge Læreplansfag mv. i

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for forsyningsoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 487 af 21. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til produktør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til produktør BEK nr 436 af 13/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.38T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 255 af

Læs mere

Kontoruddannelse med specialer

Kontoruddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og procesuddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og procesuddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og procesuddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 372 af 15. april 2013

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Elektronikoperatør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2014 Elektronikoperatør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 454 af 08/05/2014 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Bedømmelseskriterier Naturfag

Bedømmelseskriterier Naturfag Bedømmelseskriterier Naturfag Grundforløb 2 rettet mod social- og sundhedsuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen NATURFAG NIVEAU E... 2 NATURFAG NIVEAU C... 5 Gældende for prøver afholdt på

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til køletekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til køletekniker BEK nr 328 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juli 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.65T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist

Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist 4.2 1. Uddannelsesordning for uddannelsen til mejerist 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for mejeristuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 462 af 14/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.55T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Forsyningsoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Forsyningsoperatør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2014 Forsyningsoperatør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 454 af 08/05/2014 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker

Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker Udstedt af det faglige udvalg for mediegrafikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 462 af 14. april

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker

Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker 1 Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Ud over tekstdelen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen Udstedt af det faglige udvalg for vindmølleoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg)

Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg) Skolens bedømmelsesplan De merkantile erhvervsuddannelser Tradium Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg) Nedenstående bedømmelsesplan gælder for grundforløbet på Tradium (hg) 2014 og 15. Bedømmelsesplanen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 327 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.11T.541 Senere ændringer

Læs mere

Teknisk isolatør. Sidst revideret august 2017

Teknisk isolatør. Sidst revideret august 2017 Undervisningsplan for Teknisk isolatør Sidst revideret august 2017 Planen revideres løbende i forhold til resultater af løbende evalueringer og kvalitetsmålinger. Revisionerne drøftes på møder med det

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til procesoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til procesoperatør Uddannelsesordning for uddannelsen til procesoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 476 af 17/04/2015 om uddannelsen til procesoperatør.

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Social- og Sundhedsassistentuddannelsen på SOPU Særudgave

Lokal undervisningsplan for Social- og Sundhedsassistentuddannelsen på SOPU Særudgave Lokal undervisningsplan for Social- og Sundhedsassistentuddannelsen på SOPU Særudgave Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. august 2015 1 Praktiske oplysninger Se link:

Læs mere

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri

Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri Fagbilag Jordbrug, skovbrug og fiskeri 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til jordbrug, skovbrug og fiskeri. Der arbejdes

Læs mere

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Den lokale undervisningsplan for Grundforløbet Afsnit 2 og 3 Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Gældende fra den 1. januar 2013 Indhold 2.0 Indgangen Sundhed, omsorg og pædagogik... 1 2.1 Praktiske oplysninger...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværkeruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværkeruddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværkeruddannelsen Udstedelsesdato: 16. maj 2008 Udstedt af det faglige udvalg for beklædning i henhold til bekendtgørelse nr. 151 af 04/03/2008 om

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen elektronik og svagstrøm

Uddannelsesordning for uddannelsen elektronik og svagstrøm praktik 0 uger praktik 0 uger praktik 0 uger praktik 0 uger praktik 5 uger 5 uger 0 uger 0 uger 0 uger 0 uger 0 uger 0 uger 0 uger 0 uger 0 uger Uddannelsesordning for uddannelsen elektronik og svagstrøm

Læs mere

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen Uddannelsesordning for sundhedsuddannelsen Udstedelsesdato: 15. marts 2010 Udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen i henhold til følgende

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Produktør Uddannelsesordning for uddannelsen til Produktør Udstedelsesdato: 15.juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse 329 af 11.04.12 om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for grafisk tekniker

Tekstdel - Uddannelsesordning for grafisk tekniker Tekstdel - Uddannelsesordning for grafisk tekniker 1 Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Udover tekstdelen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 377 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Automatik og procesuddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Automatik og procesuddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 15. januar 20 Automatik og procesuddannelsen Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 138 af 28/02/2008 om

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Procesoperatøruddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2013 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 372 af 15/4/2013 om uddannelserne i

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 567 af 02/06/2014 om uddannelserne i den

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 336 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/06591 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesordning for fotografuddannelsen

Uddannelsesordning for fotografuddannelsen Uddannelsesordning for fotografuddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2013 Udstedt af Billedmediernes Faglige Udvalg i henhold til Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang medieproduktion

Læs mere

Fagbilag Miljø og genbrug

Fagbilag Miljø og genbrug Fagbilag Miljø og genbrug 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til miljø og genbrug. Der arbejdes med et eksemplarisk afgrænset

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frisør

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til frisør BEK nr 291 af 23/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.84T.541 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1634 af

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 326 af 26/03/2015

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Eventkoordinator

Uddannelsesordning for uddannelsen til Eventkoordinator 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Eventkoordinator Udstedt af det faglige udvalg for Uddannelser inden for Oplevelsesområdet i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler

Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Uddannelsesordning for uddannelsen til Overfladebehandler Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af det faglige udvalg for [uddannelse] i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til [uddannelsens

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 015 Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager Udstedt af det Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 494 af /04/015 om erhvervsuddannelsen til

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og proces

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og proces Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og proces 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for [uddannelse] i henhold til bekendtgørelse nr. 489 af 21/04/2015 om uddannelsen

Læs mere

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer

1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN. Navn. Uddannelsesretning og holdnummer 1 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede UDDANNELSESPLAN Navn Uddannelsesretning og holdnummer 2 Personlig uddannelsesplan Grundforløb for tosprogede Indholdsfortegnelse: Præsentation og

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til modelsnedker BEK nr 337 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.52T.541 Senere ændringer til

Læs mere

Undervisningsplan for

Undervisningsplan for Undervisningsplan for Tagdækker Sidst revideret august 2017 Side 1 Planen revideres løbende i forhold til resultater af løbende evalueringer og kvalitetsmålinger. Revisionerne drøftes på møder med det

Læs mere

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold

Fysik C-niveau. FYSIK C-NIVEAU EUX Velfærd. Indhold Fysik C-niveau Indhold Fagets identitet og formål:... 2 Mål og indhold... 2 Dokumentation... 3 Didaktiske principper... 4 Løbende evaluering... 4 Standpunktsbedømmelse... 4 Afsluttende prøve... 4 Bilag

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skibsmekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato:28.03.2008 Skibsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser for skibsmekanikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og proces

Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og proces Uddannelsesordning for uddannelsen til Automatik og proces 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. juli 2017 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 215 af 9/03/2016

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager

Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager Sagsnr.: 060.09S.54. Ikrafttrædelsesdato: [dato. måned. år] Uddannelsesordning for uddannelsen til plastmager Udstedt af det Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen

Læs mere

GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER

GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER GVU-PLAN FOR INDUSTRIOPERATØRER GVU-UDDANNELSE SPECIALE NAVN CPR-NUMMER ADRESSE TELEFON EMAIL GVU-VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ BAGGRUND AF DOKUMENTATION, UDTALELSER FRA NUVÆRENDE OG TIDLIGERE ARBEJDSGIVERE

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Naturfag Niveau F, E og C

PRØVEVEJLEDNING. Naturfag Niveau F, E og C PRØVEVEJLEDNING Naturfag Niveau F, E og C Gældende for hold med start efter 1. januar 2017 Indhold Formål... 2 Mål... 2 Forudsætning for prøven... 2 Prøveform... 2 Prøvens tilrettelæggelse... 2 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker

Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. januar 2018 Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker Udstedt af det faglige udvalg for mediegrafikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 462 af 14. april

Læs mere

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse.

Alle lærere i afdelingen gennemfører et internt kontaktlærerkursus, samt får en pædagogisk uddannelse. 2. Uddannelsen 2.1 Praktiske oplysninger Uddannelse: Hovedforløb Elektriker Medarbejdere Afdelingens pædagogisk ansvarlige er uddannelseschef Lars Bagger Hansen. Uddannelseleder Johannes Simonsen 41800092

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til procesoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til procesoperatør Sagsnr.: 060.09S.541 Uddannelsesordning for uddannelsen til procesoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2016 Udstedt af det faglige udvalg for procesindustrien i henhold til bekendtgørelse nr. 254

Læs mere