MÆRSK OLIE OG GAS as

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MÆRSK OLIE OG GAS as"

Transkript

1 MÆRSK OLIE OG GAS as VURDERING AF VIRKNINGEN PÅ MILJØET FRA YDERLIGERE OLIE OG GAS AKTIVITETER I NORDSØEN AUGUST 2010

2 SAMMENFATNING Vurdering af virkning på miljøet i perioden 2011 til 2015 Denne redegørelse for miljøpåvirkninger forbundet med drifts- og udbygningsaktiviteter i driftsområderne i perioden , Vurdering af virkningen på miljøet fra yderligere brønde, juni 2010 (VVM 2010), planlægges at træde i kraft fra VVM 2010 forudsætter, at der i femårsperioden kan bores og idriftsættes op til yderligere 150 brønde i Nordsøen samt foretages de tilhørende udvidelser af de eksisterende anlæg, tilføjelser af nye samt lokale tilpasninger af kapaciteter. Redegørelsen giver en samlet oversigt over igangværende og mulige nye aktiviteter i området og de heraf følgende mulige påvirkninger af miljøet. Dermed opnås et helheds overblik og indsigt, som sikrer, at de samlede påvirkninger af miljøet kendes og vurderes. Samtidig giver det mulighed for at prioritere indsatsen fremover for at forbedre miljøet. I redegørelsen findes således: En samlet beskrivelse af eksisterende og mulige fremtidige udbygninger; Skøn over udbygninger, produktion og udledning i perioden ; En opdateret og detaljeret kortlægning af natur og miljø i området; Gennemgang af anvendte metoder til vurdering af virkning på miljøet; Vurderinger af den samlede effekt på miljøet fra eksisterende og fremtidige udbygninger, omfattende boring og drift af brønde samt bygning og drift af anlæg; Vurderinger af alternative drifts- og udbygningsteknologier; Vurderinger af mulige konsekvenser af ikke-planlagte hændelser. Aktiviteter, der måtte komme til i perioden , og som i omfang eller art ikke kan udføres inden for rammerne af nærværende redegørelse, vil medføre, at vurderingen opdateres, eller at aktiviteterne dækkes af separat miljøvurdering. Beskrivelse af installationer og driftsforhold De eksisterende og mulige fremtidige udbygninger er beskrevet, og sikkerhedsforanstaltninger med henblik på forebyggelse mod udslip og mod eskalation af mindre uheld til større er belyst. Driften af de nye installationer forventes at foregå som en integreret del af de eksisterende anlæg.

3 Produktion og udledning Rammer for produktion og udledninger associeret med hvert af de beskrevne eksisterende og mulige fremtidige udbygninger, opdelt på boring og drift af brønde og anlæg, er blevet evalueret. Monitering og rapportering af aktiviteter, kemikalieanvendelse, udledninger, emissioner og spild er kort beskrevet, og etablerede styresystemer er gennemgået. Kortlægning af natur og miljø i området I forbindelse med udarbejdelsen af denne VVM har Mærsk Olie og Gas AS indsamlet den seneste information om miljø- og naturforhold i den centrale del af Nordsøen. Informationerne stammer bl.a. fra de nyeste publicerede artikler og rapporter samt anerkendte databaser som opdateres løbende. Mærsk Olie og Gas AS regelmæssige moniteringer af bundfauna og fysiske/kemiske forhold foretaget omkring udvalgte offshoreinstallationer er ligesom data fra undersøgelser af fisk anvendt i VVM en til beskrivelse af forholdene i aktivitetsområdet. Disse oplysninger er blevet samlet i et omfattende kortmateriale (Mærsk 2005), som danner en del af grundlaget for at vurdere eventuelle effekter forbundet med offshore olie og gas produktion. Miljøbeskrivelsen fokuserer på området omkring udbygningerne, men inddrager hele Nordsøen inklusive kystområderne i Danmark, Norge, Tyskland, Holland og Storbritannien. Det påvises, at udbygningsområdet er typisk for den centrale Nordsø. Hydrografiske og meteorologiske forhold samt havbund og de biologiske karakteristika er beskrevet. Biologisk set ligger det vurderede område i den mellemproduktive centrale Nordsø, hvilket kommer til udtryk bl.a. i fiskeristatistikker for området og i områdets begrænsede betydning for havfuglebestande. Bundfaunaen er karakteristisk for store dele af den centrale Nordsø med en sammensætning, der hovedsagelig bestemmes af vanddybden. Der er ikke blevet identificeret specielt følsomme naturtyper i området, men det udgør en del af det naturlige gydeområde for flere betydningsfulde fiskearter. Metoder til vurdering af virkning på miljøet Hvor det har været relevant, er forskellige vurderingsmetoder af mulige påvirkninger af miljøet anvendt. Som eksempler kan nævnes: Tilgængelige metoder og data fra offentligt tilgængeligt materiale. Erfaringer fra daglig drift af eksisterende anlæg. Laboratorie- og feltskalaforsøg af nye teknologier. Laboratorieafprøvning og feltmålinger af indvirkning af produktion og kemikalier på dyr and planter. Pre-screening til bestemmelse af enkelte kemikaliers giftighed.

4 Hydrodynamiske beregninger til bestemmelse af udbredelse af udledninger. Beregninger til bestemmelse af enkelte elementers forholdsmæssige påvirkning af miljøet ud fra en miljøvurderingsmodel. De mest markante påvirkninger analyseres derefter i detaljer, men også de mindre påvirkninger vurderes. Prioritering af mulige tiltag til forbedringer Som nævnt ovenfor har Mærsk Olie og Gas AS anvendt flere metoder til vurdering af påvirkningerne af miljøet fra de igangværende og mulige yderligere aktiviteter. Hensigten har været at: få et samlet overblik over påvirkningerne, identificere de mest kritiske påvirkninger, prioritere den fremtidige indsats, hvor der er bedst mulighed for at mindske en eventuel påvirkning af miljøet. Som et eksempel kan nævnes udledning af produceret vand, hvor vurderingsproceduren er, som følger: 1 For de enkelte udledningssteder er indhold/koncentration af naturligt forekommende stoffer bestemt ved laboratorieanalyse og tilsatte kemikalier basers på doseringsraten. 2 Ved en særlig beregningsmetode bestemmes den relative skadelighed af de enkelte stoffer og kemikalier i det udledte vand. Beregningsmetoden (Environmental Impact Factor, EIF) bruges til at identificere stoffer/kemikalier, som i særlig grad påvirker miljøet. 3 Parallelt hermed gennemføres vurdering og kategorisering af de enkelte stoffer/kemikalier (i henhold til pre-screening kriterier) for at vurdere toksicitet, bionedbrydelighed og en eventuel risiko for ophobning i marine organismer. Hermed er det muligt at identificere stoffer/kemikalier som relativt set ikke optræder i særlig store mængder, men som alligevel kan være skadelige. 4 På baggrund af ovenstående vurderes muligheden for at eliminere, reducere og/eller substituere brug af de mest skadelige stoffer/kemikalier. 5 Fortyndingsberegninger for resterende udledning foretages ved brug af 3-dimensionale strømningsmodeller for området omkring udbygningerne. Derved bestemmes koncentrationen af udledningerne omkring udledningsstederne. 6 Som kontrol gennemføres laboratoriemålinger af udledningernes skadelighed for miljøet, herunder særligt for indvirkning på standard fauna-typer. 7 Yderligere kontrol opnås gennem regelmæssig miljømonitering offshore. 8 Såfremt effekten af den resterende udledning ikke vurderes acceptabel, vil vurderingsproceduren blive gentaget.

5 Nedenstående figur illustrerer ovennævnte fremgangsmåde og konceptet om kontinuerlig forbedring. Udviklingskoncepter Der er Mærsk Olie og Gas AS målsætning gennem principperne om BAT (Best Available Technique) og BEP (Best Environmental Practices) til stadighed at søge at minimere påvirkningerne af miljøet. Det vil sige, at der ved etablering og udvidelser af anlæg anvendes den til enhver tid bedste til rådighed værende, praktisk anvendelige teknologi således, at fremtidige anlæg i miljømæssig henseende vil være lige så gode eller bedre end tidligere anlæg. Effekten af miljøforbedrende tiltag som stadig er i udviklingsstadiet og endnu ikke implementeret, er i miljøvurderingen ikke tage med i betragtning, men vil på sigt kunne reducere miljøbelastningen.

6 Konsekvenser af ikke-planlagte hændelser Store oliespild vil kunne påvirke områder, hvor der på forskellige tidspunkter på året optræder følsomme bestande af havfugle og fisk. Påvirkningsområdet kan i et lidet sandsynligt værste tilfælde strække sig til dele af en af de omkransende kyster, hvor følsomme naturområder og visse kommercielle interesser ville kunne blive påvirket. Risikoen er højst, om end stadig meget lille, for den jyske vestkyst, men der er også en lille sandsynlighed for påvirkning af tyske, norske og britiske kyster. Konsekvenserne af et eventuelt større oliespild gennemgås for virkninger på økosystemet, ligesom sundhedseffekter og socioøkonomiske effekter vurderes. Effekterne antages at optræde i begrænsede områder afhængigt af spildets drivretning og varighed. Risikoen for, at olie driver i land, betragtes som meget lille. I en sådan situation kan de socioøkonomiske konsekvenser være store i den pågældende lokalitet, men ubetydelige på regionalt/nationalt niveau. Eventuelle kumulative effekter Der er relativt store afstande mellem platformene i Mærsk Olie og Gas AS aktivitetsområde i Nordsøen, og da de beregnede potentielle påvirkningsafstande for udledningerne fra de enkelte platforme maksimalt er meter for henholdsvis produceret vand og meter for boreoperationer, vurderes der ikke at være risiko for kumulative effekter som følge af samtidige påvirkninger fra flere felter. Øvrige aktiviteter indenfor disse afstande af de nævnte udledningerne, såsom skibstrafik er af kortere varighed og vurderes derfor ikke at have nogen betydelig kumulativ miljøeffekt. Grænseoverskridende påvirkninger Et stort olieudslip vil potentielt kunne have grænseoverskridende påvirkninger. Således vil olie kunne ramme norske, tyske og engelske kyster, dog med en meget lav sandsynlighed (<1/320 år) og olien vil have en meget lang drivtid med tilsvarende lavere skadespåvirkning pga. ændringer i oliens sammensætning. I forbindelse med et stort olieudslip er der risiko for, at olien spredes ind i det tyske Natura 2000 område "DE Doggerbank", der ligger umiddelbart syd for den danske sektor. Ved et stort udslip fra en platform i den sydlige del af Mærsks aktivitetsområde, som beskrevet i DHI 2010, er der op til 68 % sandsynlighed for, at olien vil nå det nævnte Natura 2000 område. Udpegningsgrundlaget for det tyske Natura 2000 område er naturtype 1110 (sandbanker med lavvandet vedvarende dække af havvand) samt de to arter 1351 (marsvin) og 1365 (spættet sæl). Medmindre olien dispergeres med dispergeringsmidler forventes ingen eller kun en ringe del af den spildte olie at nå havbunden. Det forventes ikke, at en eventuel oliefilm på havoverfladen vil have konsekvenser for naturtype Det kan ikke udelukkes, at enkelte individer af marsvin og spættet sæl kan blive påvirket, hvilket dog ikke vil have målelige effekter på Nordsøbestandene. Vurdering af langsigtede miljøeffekter For at vurdere eventuelle langsigtede miljøeffekter forbundet med olie og gas produktionen, er de forventede emissioner for aktiviteterne i Nordsøen fremskrevet til De langsigtede miljøeffekter vil, som følge af faldende emissioner, reduceres i forhold til i dag og vurderes således også på lang sigt at være meget begrænsede.

7 Konklusion Det kan med baggrund i de foretagne miljøvurderinger konkluderes, at de planlagte aktiviteter med boring af brønde, etablering af anlæg, bortskaffelse af anlæg, udledninger til havet, emissioner til atmosfæren vurderes at medføre en begrænset belastning af miljøet. Eventuelle påvirkninger begrænser sig til områder umiddelbart omkring udledningspunkter og har ikke betydning for økosystemet i den centrale Nordsø. Kun uplanlagte hændelser med meget lille sandsynlighed for at indtræffe f.eks. et større oliespild - kan give en væsentlig, om end midlertidig, miljøpåvirkning i større afstand fra de eksisterende og planlagte installationer. Mærsk Olie og Gas AS vil virke for, at arbejdet med at forbedre indvindingen fra udbygningerne vil fortsætte, samtidig med at den fortsatte drift og udbygning i perioden tilrettelægges og udføres indenfor rammerne af nærværende vurdering, således at påvirkningerne af miljøet kan forventes at blive tilsvarende eller mindre end rammerne vurderet heri. Hvor det skønnes relevant, vil Mærsk Olie og Gas AS iværksætte eller deltage i tiltag, som kan forebygge og/eller begrænse en eventuel påvirkning af miljøet. Det er Mærsk Olie og Gas AS langsigtede målsætning gennem anvendelse af principperne om BAT og BEP at sikre miljøet bedst muligt mod skadelige påvirkninger. Målet søges nået over tid gennem en prioriteret indsats med reduktion af udledninger af de til enhver tid mest skadelige stoffer. Løbende monitering af miljøforhold skal samtidig verificere vurderingen af miljøpåvirkninger og sikre, at eventuelle uforudsete påvirkninger bliver detekteret.

8

9 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING Generelt Gældende regler Anden relevant national lovgivning Natura Internationale aftaler Eventuelle ændringer af gældende regler KONCESSIONS- OG OPERATØRFORHOLD BESKRIVELSE AF UDBYGNINGERNE Beliggenhed Beskrivelse af reservoirerne Generel beskrivelse af produktionsanlæggene Beskrivelse af de enkelte behandlingsanlæg Dan F Dan F behandlingscenteret Bemandede satellitplatforme Ubemandede satellitinstallationer Rørledninger Halfdan Halfdan behandlingscenteret Ubemandede satellitinstallationer Rørledninger Gorm Gorm behandlingscenteret Bemandede satellitplatforme Ubemandede satellitinstallationer Rørledninger Behandlingsanlæggene på Tyra Tyra Vest Rørledninger Tyra Øst Bemandede satellitplatforme Ubemandede satellitplatforme Rørledninger Nye anlæg siden VVM Olieeksportsystem Generelt Udlastning offshore Bøjeforankret lagertanker (FSO)

10 4. BORING AF BRØNDE Generel beskrivelse Boreteknik Brøndmønstre og brøndtyper Fordeling af brøndtyper Stimulering Zonestimulering CAJ Liner stimulering Planlagt stimulering Prøveproduktion Udledninger Boremudder Borespåner ("cuttings") Cement "Brine" Stimuleringsvæske Completion Fluid (ibrugtagningsvæske) Andre kemikalier Prøveproduktion af brønde Sikring af brønde mod udslip PRODUKTION OG INJEKTION Forventet fremtidig produktion og injektion Yderligere faciliteter Demontering af faciliteter BESKRIVELSE AF DET OMGIVENDE MILJØ Indledning Afgrænsning af miljøvurderingsområdet Videngrundlaget Hydrografiske og meteorologiske forhold Kyster Dybder, bølgehøjder Cirkulation Strøm Vind Saltholdighed Temperatur Lagdeling og fronter Nedbør Ilt forhold Næringssalte Havbundsforhold Bundfauna

11 6.4.1 Bundfaunasamfund i Aktivitetsområdet Plankton Blæksprutter Fisk Fiskesamfund Bestandenes tilstand Gyde og opvækstpladser Havpattedyr Fugle Natura 2000 områder Sammenfatning: Miljøet i Aktivitetsområdet Socioøkonomiske forhold MILJØPÅVIRKNINGER AF DE PLANLAGTE AKTIVITETER Fremgangsmåde ved miljøvurdering Vurdering af mulige miljøeffekter i forbindelse med boringer Udledning af boremudder og borespåner Udledning af restprodukter i forbindelse med brøndcementering Stimulering og færdiggørelse af brønd Prøveproduktion af brønd Efterladelse af brønde Vurdering af mulige miljøeffekter som følge af produktionsaktiviteter Behandling af produceret olie, udledning af produktionsvand Behandling af produceret gas Injektion af havvand og produceret vand Miljøpåvirkninger, som er fælles for bore- som produktionsaktiviteter Drænvand Udledning af spildevand Kraft produktion og transport Generering af fast affald Anlæg og fysisk tilstedeværelse af offshore installationer Forstyrrelser af havbunden Støj Udledninger i forbindelse med trykprøvning af rørledninger Sikkerheds- og beskyttelseszoner Fysiske strukturer på havoverfladen Oliespild Sammenfatning af miljøpåvirkninger BETYDNINGSFULDE MILJØPÅVIRKNINGER Udledning af borespåner og boremudder Art og mængde af udledningerne Påvirkning af havmiljøet Udledning af produktionsvand

12 8.2.1 Art og mængde af udledningerne Påvirkning af havmiljøet Forebyggende tiltag Vurdering af miljøpåvirkninger i forhold til produktionsanlæggene Dan F behandlingscenteret (alle Dan platforme) Dan satellitinstallationer - Kraka Dan satellitinstallationer - Regnar Dan satellitinstallationer - Alma Halfdan behandlingscenteret Halfdan satellitinstallationer Halfdan Nordøst Gorm behandlingscenteret Gorm satellitinstallationer - Skjold Gorm satellitinstallationer - Rolf Gorm satellitinstallationer - Dagmar Tyra behandlingscentret Tyra satellitinstallationer - Tyra Sydøst Tyra satellitinstallationer - Roar Tyra satellitinstallationer - Valdemar Nord/Jens Tyra satellitinstallationer Harald/Lulita Tyra satellitinstallationer - Svend Tyra satellitinstallationer - Adda Tyra satellitinstallationer - Elly Tyra satellitinstallationer - Luke Tyra satellitinstallationer - Freja Tyra satellitinstallationer - Bo og Boje (Valdemar) Andre nye prospekter/satellitinstallationer Eventuelle kumulative effekter Grænseoverskridende påvirkninger MILJØPÅVIRKNINGER FRA UFORUDSETE UDLEDNINGER Kemikaliespild Oliespildscenarier Omfang og vurdering af småspild Beskrivelse af spildt olie Store olieudslip Vurdering af anvendelse af simuleringen Oliens spredning og nedbrydning på havet Karakteristika ved råolierne Olietypernes forskellige opførsel Udbredelse af olie på overfladen og i vandsøjlen Påvirkede naturressourcer Påvirkninger af dyrelive Påvirkning af havfugle Betydning af områderne

13 9.5.3 Påvirkninger af vandlevende organismer Fiskeyngel og æg Planteplankton Dyreplankton Bundlevende organismer Havpattedyr Socioøkonomiske konsekvenser Kystfiskeri og havbrug Havfiskeri Turisme Grænseoverskridende påvirkninger Forhold, der kan begrænse virkningerne af et oliespild Olieberedskab VURDERING AF LANGSIGTEDE MILJØEFFEKTER KONTROLSYSTEMER Miljøsikring Kontrol og indberetning af kemikalieforbrug og udledning samt emissioner Miljøvurdering af kemikalier Energiledelsessystem Overvågning af natur og miljøforhold DATAKVALITET, TEKNISKE MANGLER OG MANGLENDE VIDEN Behandlede emner Miljøvurdering Beskrivelse af det omgivende miljø Miljøpåvirkninger i forbindelse med de planlagte aktiviteter Miljøeffektvurderinger Modellering af aflejringer på havbunden Kort- og langtidseffekter Miljøpåvirkninger i forbindelse med uheldssituationer Socioøkonomisk vurdering REFERENCER APPENDIKS 1 Mærsk Olie og Gas AS Produktionsanlæg i Nordsøen 5

14 1. INDLEDNING 1.1 Generelt I 1999 udsendtes miljøredegørelsen Vurdering af virkningen på miljøet fra yderligere brønde, juni 1999 (VVM 1999) for de af Mærsk Olie og Gas AS opererede områder i Centralgravsområdet i Nordsøen for perioden til Efterfølgende viste fundet af Halfdan samt yderligere studier, at tidligere antagelser om, at reservoirerne under de enkelte felter var adskilte, ikke var korrekte. Dette gav anledning til opjustering af indvindingspotentialet i det centrale område, og i 2001 blev VVM 1999 suppleret med Vurdering af virkningen på miljøet ved udbygning af Halfdan området - april 2001 (VVM 2001). VVM 1999 omfattede boring af op til 69 brønde, hvoraf 4 var antaget at være efterforskningsbrønde med øget prøveproduktion. VVM 2001 omfattede yderligere boring af op til 80 brønde i området i og omkring Halfdan. Samlet omfatter de to VVM'er således 145 udbygningsbrønde, hvoraf 26 brønde fra VVM 1999 og de 80 brønde fra VVM 2001 er henført til området i og omkring Halfdan. Ved udgangen af 2004 var der boret 131 brønde i forbindelse med udbygninger med reference til nævnte miljøredegørelser. VVM 2005, som lå i umiddelbar forlængelse af VVM 1999 og VVM 2001, omfattede yderligere boring af op til 151 nye produktions- og injektionsbrønde. Til denne miljøvurdering blev der i forbindelse med Halfdan Fase 4 udbygningplanen lavet et tillæg dækkende 8 yderligere brønde, installation af HBD proces platformen og ændring af for de eksisterende platforme (HBA og HBB) fra ubemandet til bemandet status. Ved udgangen af 2010 forventes der boret 90 brønde i forbindelse med udbygningerne omtalt i VVM De udestående boringer er ikke fundet rentable og dermed blevet udskudt eller opgivet. Mærsk Olie og Gas AS forudser fortsat drift af eksisterende anlæg og videreudbygninger i de opererede områder i Nordsøen for at forbedre indvindingen af olie og for at opfylde indgåede kontrakter vedrørende salg af gas. Det forventes, at aktivitetsniveauet vil fortsætte nogenlunde på niveau med tidligere år, hvilket svarer til, at der i femårsperioden vil være behov for at bore op til 150 nye produktions- og injektionsbrønde brønde i de af Mærsk Olie og Gas AS opererede områder. Nærværende Vurdering af Virkningen på Miljøet (VVM), juni 2010 (VVM 2010) omfatter disse aktiviteter. VVM 2010 ligger således i forlængelse af VVM 2005 som udgår, når VVM 2010 træder i kraft. VVM 2010 dækker som de øvrige VVM er de af Mærsk Olie og Gas AS opererede koncessions- og licensområder i Centralgravsområdet af Nordsøen beliggende vest for 6 grader og 15 sekunder østlig længdegrad af den danske del af Nordsøen. Dette Aktivitetsområde fremgår af Figur

15 Figur 1.1 Maersk koncessionskort Vurderingen omfatter boring af yderligere brønde, ændringer af eksisterende anlæg, tilføjelse af nye anlæg og drift af både eksisterende og nye brønde og anlæg. Dermed opnås et helhedsoverblik som sikrer, at de samlede påvirkninger af miljøet kendes og vurderes. Samtidig giver det mulighed for at prioritere indsatsen fremover for at begrænse påvirkningen af miljøet. Der er også medtaget vurdering af mulige miljøkonsekvenser af uforudsete udledninger under boring og drift. Som ansvarlig operatør er det Mærsk Olie og Gas AS langsigtede målsætning gennem anvendelse af principperne om Best Available Technology (BAT) og Best Environmental Practices (BEP) at sikre miljøet bedst muligt mod skadelige påvirkninger. Målet søges nået over tid gennem en prioriteret indsats med reduktion af udledninger af de til enhver tid mest skadelige stoffer. I øjeblikket pågår der for at sikre miljøet bedst muligt en lang række initiativer for reduktion af flaring, VOC emission, NO x emission, energiforbrug, røde/gule kemikalier samt udledning af dispergeret olie. Det er i vurderingen af mulige udvidelser af anlæg antaget, at der anvendes teknologi svarende til minimum den anvendte i de nuværende anlæg. Det er hensigten til enhver tid at anvende den bedste til rådighed værende, praktisk anvendelige teknologi således, at fremtidige anlæg miljømæssigt vil være lige så gode eller bedre end eksisterende anlæg. Dette medfører, at nogle af vurderingerne må anses for at give et for pessimistisk billede af påvirkningerne af miljøet. 7

16 Anlæggene planlægges bortskaffet, når der ikke mere er anvendelse for dem, og demonteringen vil blive udført i henhold til relevante nationale og internationale forskrifter. I de senere år er andre operatører begyndt at demontere udtjente anlæg, og der gøres en del erfaringer hermed. Mærsk Olie og Gas AS følger udviklingen og vil til sin tid, hvor relevant, benytte den viden og erfaring, der oparbejdes. Der planlægges i perioden demontering af enkelte anlæg. Nogle brønde forventes permanent nedlukket (dekommissioneret) og få andre genboret. Flere projekter med tilpasning af anlæggene til de fremtidige behov vurderes i øjeblikket, hvilket kan resultere i en reduktion af installationer, udstyr og bemanding offshore og dermed også en reduktion i påvirkningen af miljøet. Længst fremme i planlægningen er vurderingen af Tyra Øst som forventes effektueret i 2014/15. Hvorledes en evt. fjernelse af installationer vil foregå er ikke endeligt fastlagt på nuværende tidspunkt, men der forventes ikke være nogen nævneværdig påvirkning af miljøet i den forbindelse. VVM 2010 dækker aktiviteter over en femårsperiode. Opstår der undervejs væsentlig ny viden, som vurderes at kunne påvirke beslutninger relateret til VVM 2010, eller ændres aktivitetsplanerne, således at aktiviteterne ikke med rimelighed kan indeholdes inden for VVM 2010 s rammer, er det hensigten at opdatere eller supplere vurderingen. 1.2 Gældende regler Kravet om at udarbejde en VVM-redegørelse for kommerciel indvinding af olie og naturgas på havområdet er baseret på EU's VVM-direktiv (85/337/EØF). Direktivet er for offshoreaktiviteters vedkommende implementeret i dansk lov via Undergrundsloven (Lovbekendtgørelse nr. 889 af 04/07/2007), 28 a og den dertil hørende Bekendtgørelse nr. 359 af 25/03/2010 om VVM, konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter ved projekter om kulbrinteindvinding, rørledninger, m.v. på søterritoriet og kontinentalsoklen. Energistyrelsen er den ansvarlige myndighed. 1.3 Anden relevant national lovgivning Lov om ændring af visse miljølove (Lov nr. 447 af 31/4/2000), 3 som ændrer Havmiljøloven til at indeholde regler om indsigelsesret for offentligheden ved implementering af nye virksomheder eller væsentlige ændringer af en virksomhed. Lov om CO 2 -kvoter (Lovbekendtgørelse nr. 348 af 09/05/2008) om reduktion af udledningen af drivhusgasser. Havmiljøloven (Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af havmiljøet nr. 929 af 24/09/2009). Den tilhørende Bekendtgørelse nr. 394 af 17/07/1984 om udledning i havet af stoffer og materialer fra visse havanlæg specificerer, hvilken information der kræves for at opnå udledningstilladelser og Bekendtgørelse nr. 508 af 18/06/2005 om forebyggelse af luftforurening fra skibe og platforme regulerer emissioner til atmosfæren. I henhold til bekendtgørelsen må der ikke udledes stoffer og materialer til havet uden tilladelse fra Miljøstyrelsen. Bekendtgørelsen foreskriver formen og indholdet af den nødvendige udledningsansøgning. 8

17 Andre relevante bekendtgørelser under Lov om beskyttelse af Havmiljøet (Havmiljøloven) er: Bekendtgørelse nr. 573 af 18. juni 2008 om indberetning i henhold til lov om beskyttelse af havmiljøet. Bekendtgørelse nr. 395 af 17. juli 1984 om beredskab i tilfælde af forurening af havet fra visse havanlæg. Begge bekendtgørelser omhandler håndtering af oliespildssituationer. Havstrategidirektivet 2008/56/EF af 17/06/2008 er implementeret i dansk ret ved Lov om Havstrategi (Lov nr. 522 af 26/5/2010. Heri beskrives reglerne for fastlæggelse af god miljøstandard i form af 11 deskriptorer, der som første led i implementeringen skal fastlægges af myndighederen senest 15. juli Natura 2000 I 1979 vedtog EU-landene EF-fuglebeskyttelsesdirektivet med det formål at sikre levesteder for udvalgte fuglearter. I 1992 blev EF-habitatdirektivet vedtaget med det formål at sikre den biologiske mangfoldighed i form af bestemte naturtyper og beskyttelseskrævende arter udover fugle. Disse to direktiver betegnes i forvaltningen samlet som Natura Natura 2000-direktiverne er implementeret i dansk lov bl.a. gennem bestemmelser i Miljømålsloven, Skovloven og Naturbeskyttelsesloven. EF-habitatdirektivet kræver, at det forud for enhver beslutning om en aktivitet i et Natura 2000-område skal dokumenteres, at den pågældende aktivitet ikke medfører negativ indvirkning på den gunstige bevaringsstatus for de arter eller naturtyper, der indgår i udpegningsgrundlaget, eller påvirker områdets integritet i negativ retning. Dokumentation gælder både påvirkninger af den aktuelle bevaringsstatus for arter og naturtyper samt muligheden for opnåelse af gunstig bevaringsstatus ved forskellige tiltag. Aktiviteter som foregår udenfor området og som har en negativ indvirkning på biologiske forhold inde i Natura 2000-området skal også afværges. I Danmark er der udpeget 113 fuglebeskyttelsesområder og 254 habitatområder som led i de internationale forpligtelser i forhold til direktivet. Der er ingen Natura 2000 områder udpeget på dansk territorium i umiddelbar nærhed af Mærsk Olie og Gas AS' aktivitetsområder. 1.5 Internationale aftaler Havmiljøloven og tilhørende bekendtgørelser giver vide rammer til miljøministeren eller hans bemyndigede, i de fleste tilfælde Miljøstyrelsen, til at fastsætte nærmere bestemmelser for lovens håndhævelse. Administrationen af bekendtgørelserne sker bl.a. under hensyntagen til en række internationale aftaler og konventioner, som Danmark har tilsluttet sig. I OSlo og PARis Konventionen (Konventionen for beskyttelse af det marine miljø i Nordøstatlanten), i daglig tale forkortet til OSPAR, er der vedtaget en række anbefalinger og beslutninger, der bl.a. pålægger medlemslandene følgende: 9

18 At stille nærmere bestemte krav til udledninger fra offshoreaktiviteter. Fra udgangen af 2006 har kravene for henholdsvis mængden af dispergeret olie i udledt produceret vand været 30 mg/l som månedligt gennemsnit og 85 % af niveauet for den totale mængde olie udledt til havet med produceret vand i At rapportere om anvendelse og udledning af produkter og kemikalier offshore. At sørge for at produkter og kemikalier, der anvendes offshore, er vurderet med hensyn til deres miljømæssige virkninger. At operatørerne skal anvende "Bedst Tilgængelig Teknik" (Best Available Technology, BAT) og "Bedste Miljømæssig Praksis" (Best Environmental Practice, BEP), under iagttagelse af forsigtighedsprincippet, i deres bestræbelse på at reducere eventuelle påvirkninger på miljøet. Målet for år 2020 er, at udledning af produceret vand ikke giver anledning til uønskede effekter i havmiljøet. NEC direktivet 2011/81/EF af 23 oktober 2001 om nationale emissionslofter for visse forurenende stoffer, herunder Svovldioxid (SO 2), Nitrogenoxider (NO x ), flygtige organiske forbindelser (VOC), samt ammoniak (NH 3 ). 1.6 Eventuelle ændringer af gældende regler. Mærsk Olie og Gas AS er opmærksom på, at der kan forventes ændrede grænseværdier for SO 2, NO x, VOC og NH 3 under NEC direktivet, samt et nyt regelsæt for vurdering af udledning af produceret vand. De forventede ændringer er endnu ikke klar defineret, og derfor ikke inkluderet i denne VVM. Mærsk Olie og Gas AS forholder sig løbende til internationale og nationale forpligtigelser og forventer at disse vil indgå i handlingsplaner med de relevante myndigheder om løbende miljø forbedringer. På nuværende tidspunkt foreligger der følgende handlingsplaner: Handlingsplan for en mere energi-effektiv indvending af olie og gas i Nordsøen. Handlingsplan for beskyttelse af miljøet i forbindelse med olie- og gasoperatørernes aktiviteter i den danske del af Nordsøen Desuden er der aktiviteter relateret til rationaliseringsprojekter på Tyra, Dan og Gorm, samt relateret til CO 2 injektion. 10

19 2. KONCESSIONS- OG OPERATØRFORHOLD Koncessionsområdet under A.P. Møllers Eneretsbevilling af 8. juli 1962 udgøres af Det Sammenhængende Område bestående af de danske offshore blokke 5504/7, 8, 11, 12, 15 og 16 samt 5505/13, 17 og 18, samt af Harald-feltafgrænsningen i blokkene 5604/21 og 22, Freja-feltafgrænsningen i blokkene 5603/27 og 28, Svend-feltafgrænsningen i blok 5604/25, Elly-feltafgrænsningen i blokkene 5504/5 og 6 samt Rolffeltafgrænsningen i blokkene 5504/10 og 14 uden for Det Sammenhængende Område. Felterne under Eneretsbevillingen udvikles af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et partnerskab etableret mellem A.P. Møller (39 %), Shell (46 %) og Chevron (15 %) med henblik på gennemførelse af aktiviteter under Eneretsbevillingen. Derudover er A.P. Møller rettighedshaver sammen med Shell, Chevron og DONG i tilladelse 9/95 (Maja) og tilladelse 5/99 (Kraka udvidelse), hvor Mærsk Olie og Gas AS er operatør. Fra 2012 vil partnerskabet bestå af A.P. Møller (31.2 %), Shell (36.8 %), Chevron (12 %) og den danske stat (20 %) Endvidere er Mærsk Olie og Gas AS operatør for det samlede Lulitafelt, der dels er beliggende inden for Harald-feltafgrænsningen, dels er beliggende i tilladelserne 1/90 og 7/86, hvori også deltager firmaer uden for DUC. Luke 1-X (Licens 8/06) blev boret i 2009 med 23 % DUC ejerandel og Mærsk Olie og Gas AS som operatør. Desuden forventes desuden Trym feltet sat i drift i 2010 med Mærsk Olie og Gas AS operatør og DONG E&P Norge samt Bayerngas Norge som rettighedshavere. A.P. Møllers og DUC s nuværende tilladelsesområder fremgår af figur 1.1. I løbet af femårsperioden for aktiviteterne under VVM 2010 vil ændringer af koncessionsforhold og licenser, herunder eventuelt tilføjelse af yderligere licenser for A.P. Møller og/eller DUC partnerne kunne ske. VVM 2010 forventes ikke påvirket heraf under forudsætning af at operatør og aktivitetsområde, som defineret i Kapitel 1, består. 11

20 3. BESKRIVELSE AF UDBYGNINGERNE 3.1 Beliggenhed Udbygninger drevet af Mærsk Olie og Gas AS findes alle i Centralgravsområdet af Nordsøen ca. 220 km vest for Esbjerg (se Figur 3.1 og 3.2 ). Området betegnes Aktivitetsområdet. Figur 3.1 Området der indgår i beskrivelsen af denne rapport. Aktivitetsområdet er markeret med firkant. 12

21 Figur 3.2 Mærsk Aktivitetsområdet. Eksisterende udbygninger blev idriftsat fra 1972 og fremover. I tabellen nedenfor er angivet første idriftsættelse af et felt. De fleste felter har siden været omfattet af en eller flere videreudbygninger. Første idriftsættelse Dan 1972 Gorm 1981 Skjold 1982 Tyra 1984 Rolf 1986 Kraka 1991 Dagmar 1991 Regnar 1993 Valdemar 1993 Roar 1996 Svend 1996 Harald 1997 Lulita 1998 Halfdan 2000 Tyra Sydøst 2002 Halfdan Nordøst

22 I perioden kan idriftsættelse af nedenstående felter blive aktuel: Muligt idriftsættelses-tidspunkt Trym 2010 Alma 2011 Valdemar 2011 Boje Adda*) 2013 Elly 2013 Luke 2014 Freja Endnu ikke fastlagt Hejre Endnu ikke fastlagt Lucy Endnu ikke fastlagt Valdemar Endnu ikke fastlagt Bo Syd * forventes sat i drift i 2010 via TEB-23, mens en satellitudbygning tidligst forventes i Mulig produktion fra felterne er omtalt i sektion Beskrivelse af reservoirerne De fleste af de af Mærsk Olie og Gas AS drevne felter er kalkreservoirer beliggende i en dybde af omkring m til m. Kalkreservoirerne er typisk fra Danien og Maastrichtien perioden. Sammenlignet med de i den øvrige Nordsø typisk forekommende sandstensreservoirer, har kalkreservoirerne en ringe gennemtrængelighed (permeabilitet). Det betyder, at det er nødvendigt at bore relativt mange brønde i felterne. Ved udvikling og indførelse af følgende nye teknologier er det gradvist lykkedes Mærsk Olie og Gas AS at forbedre indvindingsgraden fra reservoirerne: lange, horisontale brønde anvendelse af vandinjektion Perforate, Stimulate and Isolate (PSI) Fracture Aligned Sweep Technology (FAST) Controlled Acid Jetting (CAJ) Enkelte felter, fortrinsvis beliggende i den nordlige del af aktivitetsområdet (Harald Vest og Lulita) samt endnu ikke udbyggede Freja, Elly og Alma er jurassiske sandstensreservoirer. Reservoirerne indeholder forskellige mængder og blandinger af olie og gas. Følgende er fortrinsvis oliefelter: Dan, Regnar, Kraka, Halfdan, Skjold, Gorm, Rolf, Dagmar, Valdemar, Svend, Freja og Lulita, mens andre fortrinsvis er gasfelter: Alma, Halfdan Nordøst, Tyra Sydøst, Tyra, Roar, Elly, Harald, Adda og Boje. Produktionen fra alle felterne er en blanding af olie, gas og vand. Under kulbrinterne i reservoirerne findes normalt vandførende lag. Det ligger derfor i felternes natur, at produktionens sammensætning ændrer sig over tid. Efter et indledende højere produktionsniveau vil olie- og gasproduktionen gradvist falde over en længere tid samtidigt med, at vandproduktio- 14

23 nen fra de vandførende lag og fra mulig vandinjektion vil stige. Således forventes vandmængden til sidst at kunne udgøre mere end 90 % af den samlede produktion fra en brønd. Da vand er tungere end olie og gas, tilføjes gas ofte til væskesøjlen i brønden for at gøre denne lettere således at produktionen kan løftes til overfladen. Dette behov forstærkes yderligere af, at trykket i reservoirerne samtidig falder over tid. Udbygningerne er opbygget således, at behandling af produktionen fortrinsvist foregår centralt på fem behandlingscentre. Dan, Halfdan og Gorm behandler olieproduktion væsentligst fra felterne selv og fra satellitudbygningerne. Olien har typisk en massefylde på omkring 860 kg/m 3 og har et gasindhold på typisk omkring 100 (Nm 3 gas pr. m 3 olie). CO 2 -indholdet er typisk omkring 1 %, men de nye felter Elly og Luke har et betydelige højere indhold. Bortset fra Dagmar er der ingen felter med væsentligt indhold af naturligt forekommende H 2 S. Tyra Øst og Vest centrene behandler især gas fra Tyra, Tyra Sydøst, Roar, Halfdan Nordøst og Harald Øst og Vest og olie fra Valdemar, Svend og Lulita. Der er dog også produktion af olie fra flanken af Tyra og Tyra Sydøst. Gas fra Tyra, Tyra Sydøst og Roar er relativ tør med et kondensat-gasforhold på omkring 250 (m 3 pr. mio. Nm 3 ). Kondensat fra Tyra og Roar har en massefylde på omkring 760 kg/m 3. Harald Øst kalkreservoiret indeholder en væsentligt rigere gas (med større indhold af tunge kulbrintekomponenter) end gassen fra Tyra og Roar. Harald Øst gassen har således et kondensat-gasforhold på omkring 600 (m 3 pr. mio. Nm 3 ). Det jurassiske sandstensreservoir Harald Vest har ligeledes en rig gas med et kondensat-gasforhold på omkring 400 (m 3 pr. mio. Nm 3 ). Harald Vest kondensat og olie fra Lulita er meget voksholdig med en massefylde på omkring 860 kg/m 3 og et gas-olieforhold på omkring 300 (Nm 3 pr. m 3 ). Harald Øst, Harald Vest og Lulita har et CO 2 indhold på omkring 3 % og et lille naturligt indhold af H 2 S. Dagmar feltet er det højest beliggende reservoir i det danske sokkelområde i en dybde på m. Som anført i afsnit 3.1 har en del af felterne nu været i produktion i mange år. Som en naturlig konsekvens heraf er vandproduktionen blevet høj og stiger fortsat. Injektion af vand har været anvendt i en årrække i Skjold, Gorm, Dan og Halfdan for at forbedre indvindingen af olie. Det injicerede vand er fortrinsvist renset havvand; kun på Gorm og Skjold injiceres også produceret vand. I 2010 er der dog planlagt en test med nedpumpning af produceret vand i første omgang 2 Dan brønde. På grund af naturligt forekommende urenheder i havvand har injektion heraf resulteret i vækst af sulfatreducerende bakterier (SRB) og dannelse af H 2 S i reservoirerne. H 2 S er observeret i Skjold, Gorm og Dan. H 2 S dannelsen har været mest udpræget i det stærkt opsprækkede Skjold reservoir, noget mindre i det mindre opsprækkede Gorm reservoir og væsentlig mindre i det lidet opsprækkede Dan reservoir. Der er endnu ikke målt væsentlig H 2 S dannelse i Halfdan. Typisk H 2 S produktion for felter, som har udviklet H 2 S er: Skjold 610 kg/dag Gorm 480 kg/dag Dan 730 kg/dag Halfdan 150 kg/dag 15

24 Typisk naturligt forekommende H 2 S produktion fra de øvrige felter: Dagmar*) 0 kg/dag Lulita 1 kg/dag Harald Øst 4 kg/dag Harald Vest 19 kg/dag *) Dagmar producerer ikke i øjeblikket. I Tyra reinjiceres gas for at øge indvindingen af olie/kondensat. Også i Gorm feltet kan gas reinjiceres, men gasreinjektion foretages normalt ikke, da vandinjektion skønnes mere effektiv. 3.3 Generel beskrivelse af produktionsanlæggene Produktionen fra brøndene må behandles før eksport til land. Produktionen skal separeres i gas, olie og vand. Gassen dehydreres, behandles for kulbrintedugpunkt og komprimeres. Olie stabiliseres ved sænkning af trykket, så der sker en afgasning. Vandet renses (jf. afsnit 8.2.3) før udledning. Udbygningerne er på vanddybder fra 33 m til omkring 65 m. Vanddybden er omkring m i Dan, Halfdan, Gorm og Tyra og stiger til 65 m ved Harald. På disse vanddybder kan brønde bores ved brug af mobile jack-up borerigge i stedet for at anvende platformbaserede eller semi-submersible borerigge, som normalt anvendes i den britiske og norske del af Nordsøen, hvor vanddybden er større. Jack-up borerigge står midlertidigt på havbunden ved platformene, mens der bores. Alle øvrige anlæg er placeret på platforme, der er fastgjort til havbunden. Platformene understøtter: brøndstyr, hvor igennem brønde bores behandlingsanlæg til olie, gas og vand gasafbrændingstårne beboelse broer med rørforbindelser mellem nærtstående platforme stigrør forbundet til undervandsrørledninger med forbindelse til fjerne platforme eller land. Anlæggene omfatter udstyr til produktionsbehandling, samt hjælpeudstyr såsom nødnedlukningssystem, nødnedblæsningssystem, brand- og gasdetektionssystem, brandvandssystem m.m. Platformene er udført som gitter-konstruktioner af stål med rørformede elementer, som har et gunstigt forhold mellem styrke og lastmodstand fra bølgepåvirkningen. Platformene forankres typisk i havbunden med stålpæle, som rammes ned i havbunden. 16

25 Behandlingsudstyr og beboelse anbringes på platformen over bølgerne. Figur 3.3 viser en STAR type platform med funderingspæle, som er udviklet af Mærsk Olie og Gas AS til anvendelse specielt på satellitfelter. Figur 3.3 STAR platform Platformene beskyttes i bølgezonen og derover mod korrosion med et malingssystem, medens beskyttelsen mod korrosion under vandet normalt sker ved en katodisk beskyttelse bestående af offeranoder og evt. maling. For nuværende eksisterer en enkelte undervandsudbygning. Det er Regnar, hvor der produceres til Dan anlægget fra et brøndhoved placeret på havbunden. 17

26 En oversigt over de eksisterende og planlagte felter er vist på Figur 3.4, mens potentielt fremtidige felter på Figur 3.5. Figur 3.4 Oversigt over eksisterende samt planlagte felter. 18

27 Figur 3.5 Oversigt over eksisterende, planlagte samt potentielt fremtidige felter. I nærværende vurdering er det antaget, at nye platforme ligeledes bygges som stålgitter-konstruktioner eller som undervandsudbygninger. Det er muligt i stedet at anvende 19

28 jernbetonplatforme, for eksempel som sænkekonstruktioner. Jernbeton er dog ikke fundet hensigtsmæssig på de relativt lave vanddybder i aktivitetsområdet. På tilsvarende vanddybder i andre dele af Nordsøen anvendes ligeledes stål. Undervandsrørledninger transporterer produktionen mellem platforme og til land. Enten transporteres produktionen ubehandlet (multifase), delvis behandlet (f.eks. væske, våd gas, gas ved lavt tryk) eller færdigbehandlet (stabiliseret råolie, løftegas, gas til salgsspecifikation, injektionsvand). Rørledningerne nedgraves normalt i havbunden, både af hensyn til rørledningernes stabilitet og af hensyn til beskyttelse mod fiskeri med bundslæbende trawl og lignende. Rørledningerne er beskyttet mod korrosion med et malingssystem og yderligere katodisk med offeranoder. For at hindre opbuling ( upheaval buckling ) af varme rørledninger ved termisk ekspansion overdækkes dele af rørledningerne desuden med sten. Indvendig korrosionsbeskyttelse af rørledningerne sker ved tilsætning af korrosionsinhibitor til den transporterede væske. Rørledninger, som transporterer vandvåd gas, tilsættes hydratinhibitor. Rørledningernes stigrør på platformene er i de tilfælde, hvor de ikke er placeret mellem platformenes ben, beskyttet af fendere mod sammenstød med forsyningsskibe eller andre både ved platformene. Alle rørledningerne forsynes med trykalarmer til registrering af eventuelle rørbrud og med ventiler til isolering af rørledningerne fra platformene. De centrale behandlingsanlæg til færdigstabilisering af olie omfatter Dan F, Gorm og Tyra Øst. Disse anlæg omfatter også gasbehandling. På Tyra Øst og Tyra Vest komprimeres gassen til det fastsatte eksporttryk. Det er ligeledes muligt at færdigbehandle gas på Gorm (denne mulighed planlægges udfaset inden 2015), men normalt efterbehandles og komprimeres Gorm gassen på Tyra Øst før eksport, da kulbrintedugpunktet her kan sænkes yderligere. På Dan F sker en delvis behandling af gassen (komprimering og afvanding), mens kulbrinte-dugpunktsbehandling og komprimering før eksport sker på Tyra. På Halfdan er en del af gassen behandlet på platformen, og resten sendes ubehandlet til Dan, hvor behandlingsfaciliteter er tilgængelige. På Harald behandles gassen færdig, men komprimering til eksport finder sted på Tyra. De forskellige behandlingsanlæg og deres satellitter udgør således et integreret system sammenbundet af rørledninger. På Gorm samles al olie/kondensat produktion og sendes via rørledning til Filsø pumpestationen på Vestkysten af Jylland og videre over land til udskibning i Fredericia. Tilsvarende samles den færdigbehandlede gas på enten Tyra Øst for at kunne blive eksporteret til Nybro i Vestjylland, hvorfra den føres ind i landledningsnettet i Danmark, eller på Tyra Vest, hvorfra den i rørledning til hollandsk sektor ledes ind i NOGAT systemet, som er forbundet med det hollandske landledningsnet. Mærsk Olie og Gas AS centrale produktionsanlæg er bygget med henblik på at adskille de forskellige aktiviteter på separate platforme for at mindske risikoen for, at ulykker kan brede sig, hvilket er meget væsentligt for sikring af miljøet mod forurening og for personsikkerheden. Typisk er f.eks. brønde og stigrør med gas eller ustabiliseret olie placeret på separate platforme. Hermed opnås størst mulig adskillelse mellem reservoirer og undersøiske rørledninger - som i uheldssituationer udgør de væsentligste kilder til udslip af kulbrinter - og de behandlingsanlæg og beboelser, hvor de fleste mennesker befinder sig. 20

29 Produktionsbrønde med høj vandproduktion må ofte tilføjes injektion af gas (gasløft) for at fastholde produktiviteten af brøndene. Ved gasløft injiceres gas ned i produktionsrøret gennem en gasløftventil for at mindske vægten af væskesøjlen i produktionsrøret til overfladen. Løftegassen føres ned i brønden gennem rumfanget i ringen mellem det inderste foringsrør og produktionsrøret. Til transport mellem platforme og borerigge og land benyttes forsyningsskibe, mens persontransport normalt varetages med helikopterer. Ubemandede satellitplatforme, som f.eks. Dagmar, Kraka, Roar, Svend og Valdemar bemandes dog med båd fra permanent bemandet platform (med helikopterdæk). Platforme og borerigge serviceres endvidere lejlighedsvis af vagtskibe samt dykkerog stimuleringsfartøjer. I forbindelse med flytning af borerigge og ved konstruktionsarbejde anvendes ankerhåndteringsfartøjer. Desuden kan der ved konstruktionsarbejder blive anvendt fartøjer til beboelse (rig), konstruktionsarbejde, kranoperationer, rørlægning, rock dumping m.m. Behandlingscentrene har pt. følgende satellitudbygninger tilknyttet, jf. Figur 3.4: Dan F: Platformene omkring Dan B, Dan E, Kraka og Regnar Halfdan: Halfdan B og Halfdan C Gorm: Skjold platformene, Rolf og Dagmar Tyra: Harald platformene, Valdemar platformene, Tyra Sydøst, Roar og Svend. Satellitfelterne er typisk ubemandede brøndplatforme uden behandlingsudstyr eller med en separering i gas og væske (ved overvejende gasproduktion). Hvor antallet af brønde er stort, eller hvor omfanget af forbehandling nødvendiggør det, er satellitplatformene bemandede (Dan B, Skjold, Harald), jf. Appendiks Beskrivelse af de enkelte behandlingsanlæg Behandlingscentrene med oliestabilisering og gasbehandling, Dan F, Halfdan, Gorm og Tyra, omfatter brøndhovedplatforme, i visse tilfælde også med behandlingsudstyr, broforbundne til kombinerede behandlings-, hjælpefunktions- og beboelsesplatforme. Hvert center har typisk også en broforbundet gasafbrændingsplatform. Procesanlæggene har trinvis stabilisering af olie og kondensat i separatorer, behandling af produktionsvand i hydrocykloner og afgasningsbeholdere samt gasbehandling med afvanding og komprimering. En simpliceret separationsproces er vist i Figur 3.6, ofte anvendes der flere separationstrin. Da kulbrintedugpunktsbehandlingen kun findes på enkelte anlæg og kun har minimal emissionsmæssig betydning, er denne udeladt på figuren. 21

30 Figur 3.6 Halfdan HDA processystem Behandlingsanlæggene er sikret mod overtryk, dvs. mod kulbrinteudslip med to uafhængigt virkende beskyttelsessystemer: Et sikkerhedsventilsystem mod overtryk og et nødnedlukningssystem for brønde, stigrør og behandlingsanlæg. Nødnedlukningssystemet omfatter desuden et trykaflastningssystem, således at gas i behandlingsanlægget kan fjernes, og systemerne trykaflastes. Gas fra sikkerhedsventiler og trykaflastningen afbrændes i gasafbrændingstårn. Afbrændingstårnene har typisk soniske brændere for at opnå den bedst mulige forbrænding. På alle anlæg stabiliseres olie og kondensat til 12 Reid Vapour Pressure (RVP) før eksport til land, hvorved eksport videre med tankskibe kan ske uden yderligere behandling (afgasning). Den eksporterede gas fra Tyra Øst og Tyra Vest til land må ikke have et H 2 S-indhold over 5 mg/nm 3. H 2 S fjernes på Skjold, Gorm, Dan og i mindre grad på Halfdan og Harald ved en kemisk reaktion med et tilsat kemikalie (såkaldt H 2 S scavenger) samt ved opblanding med H 2 S-fri gas fra felter uden H 2 S (primært Tyra og Roar). Der er gasbehandlingsanlæg på Harald, medens Tyra Øst og Vest både har gas- og olie/kondensatbehandling. Der er vandinjektionsanlæg på Dan F og på Gorm F som forsyner henholdsvis Dan, Halfdan, Gorm og Skjold reservoirerne. Vandinjektionsanlæggene tager injektionsvandet fra havvandet i kølevandssystemet, således at vandet har den højest mulige temperatur. Vandet pumpes typisk igennem et grovfilter til et finfilter, hvor partikler i vandet fjernes fra injektionsvandet. Derefter afiltes injektionsvandet i en afiltningsbe- 22

VURDERING AF VIRKNINGEN PÅ MILJØET FRA YDERLIGERE BRØNDE

VURDERING AF VIRKNINGEN PÅ MILJØET FRA YDERLIGERE BRØNDE FRA YDERLIGERE BRØNDE JULI 2005 SAMMENFATNING Vurdering af virkning på miljøet i perioden 2006 til 2010 Denne redegørelse for miljøpåvirkninger forbundet med drift- og udbygningsaktiviteter i de opererede

Læs mere

PRODUKTION 17. december 2015 MB 1

PRODUKTION 17. december 2015 MB 1 PRODUKTION 1 17. december 2015 PRODUKTION I 2014 blev der produceret 9,6 mio. m 3 olie. Dette var et fald i olieproduktionen på 6 pct. i forhold til 2013. Mængden af salgsgas faldt fra 2013 til 2014 med

Læs mere

PRODUKTION 20 december 2016 MB 1

PRODUKTION 20 december 2016 MB 1 PRODUKTION 1 20 december 2016 PRODUKTION I 2015 blev der produceret 9,1 mio. m 3 olie. Dette var et fald i olieproduktionen på 5,5 pct. i forhold til 2014. Mængden af salgsgas var stabil fra 2014 til 2015

Læs mere

RESSOURCER OG PROGNOSER

RESSOURCER OG PROGNOSER RESSOURCER OG PROGNOSER 1 29. august 2016 RESSOURCER OG PROGNOSER Energistyrelsen udarbejder hvert andet år en opgørelse over de danske olie- og gasressourcer og en produktionsprognose på lang sigt. I

Læs mere

RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER

RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER 3 0. august 2018 1 RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER Energistyrelsen udarbejder hvert år en opgørelse af de danske olie- og gasressourcer og en produktionsprognose på lang

Læs mere

DANMARKS PRODUCERENDE FELTER

DANMARKS PRODUCERENDE FELTER DANMARKS PRODUCERENDE FELTER 2011 INDHOLD Danmarks producerende felter. 2 Signaturforklaring 3 Cecilie feltet 4 Dagmar feltet 6 Dan feltet 8 Gorm feltet 10 Halfdan feltet 12 Halfdan feltet (hovedfelt)

Læs mere

VVM for Syd Arne Feltudbygning og produktion. Ikke-teknisk resumé

VVM for Syd Arne Feltudbygning og produktion. Ikke-teknisk resumé VVM for Syd Arne Feltudbygning og produktion Ikke-teknisk resumé 2006 Udarbejdet af: COWI A/S for Hess Denmark ApS Layout: COWI A/S Oplag: 200 stk. Fotos: Hess Denmark ApS, Scanpix Udgivelsesdato: Oktober

Læs mere

Vurdering af Virkningen på Miljøet (VVM) fra yderligere brønde

Vurdering af Virkningen på Miljøet (VVM) fra yderligere brønde Vurdering af Virkningen på Miljøet (VVM) fra yderligere brønde Ikke-teknisk resume - Juli 2005 Indholdsfortegnelse Side 4 Beskrivelse af felter og udbygninger Felternes position Reservoirbeskrivelse og

Læs mere

VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET (VVM) FOR ETABLERING OG DRIFT AF ADDA OG TYRA N INDHOLD. 1 Introduktion 3. 2 Omfang og metode 5

VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET (VVM) FOR ETABLERING OG DRIFT AF ADDA OG TYRA N INDHOLD. 1 Introduktion 3. 2 Omfang og metode 5 MAERSK OIL VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET (VVM) FOR ETABLERING OG DRIFT AF ADDA OG TYRA N ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk IKKE-TEKNISK

Læs mere

Lancering af 7. Udbudsrunde. Pressebriefing den 24. april 2014

Lancering af 7. Udbudsrunde. Pressebriefing den 24. april 2014 Lancering af 7. Udbudsrunde Pressebriefing den 24. april 2014 7. udbudsrunde Baggrund for runden 7. runde herunder økonomiske vilkår og Fremtidigt udbud af arealer - efter 7. udbudsrunde Tidsplan Spørgsmål

Læs mere

Tilsyn med olie- og gas aktiviteterne på dansk område

Tilsyn med olie- og gas aktiviteterne på dansk område Tilsyn med olie- og gas aktiviteterne på dansk område Energiindvindingsområdet Havanlægsenheden www.ens.dk Anne Højer Simonsen Olie-gas aktiviteterne i tal Produktionsanlæg: 10 bemandede, 11 ubemandede,

Læs mere

RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER

RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER 27. august 2019 1 RESSOURCEOPGØRELSE OG PROGNOSER Energistyrelsen udarbejder hvert år en opgørelse af de danske olie- og gasressourcer og en produktionsprognose på lang

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen

Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Wintershall Noordzee BV P.O. Box 1011 NL 2280 CA Rijswijk Netherlands Miljøstyrelsen Virksomheder J.nr. MST-400-00012 Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Generel

Læs mere

Bekendtgørelse om vurdering af virkning på miljøet (VVM) ved projekter om etablering m.v. af elproduktionsanlæg på havet 1)

Bekendtgørelse om vurdering af virkning på miljøet (VVM) ved projekter om etablering m.v. af elproduktionsanlæg på havet 1) BEK nr 68 af 26/01/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 25. november 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0033

Læs mere

Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K. Virksomheder J.nr. MST Ref. hebec/emibm 16. december 2016

Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K. Virksomheder J.nr. MST Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K Virksomheder J.nr. MST-400-00011 Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Generel tilladelse for Hess Danmark til anvendelse, udledning og anden bortskaffelse af

Læs mere

Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen

Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen 1 Olie- og gasproduktion Den historiske olie- og gasproduktion for perioden 1990-2014 er vist på figur 1, og Energistyrelsens prognose fra 2015

Læs mere

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 28 KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 28 KONTROL OG OVERVÅGNINGSPROGRAM 1612 28.1 Indledning 1612 28.2 Principperne for kontrol-

Læs mere

Status for den danske Offshore handlingsplan

Status for den danske Offshore handlingsplan Miljøstyrelsen 25.06.2008 tva Status for den danske Offshore handlingsplan Miljøministeren fremlagde den 19. december 2005 den såkaldte Offshore handlingsplan (jf. Bilag 2) med det formål, at miljøpåvirkningerne

Læs mere

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1 ØKONOMI 1 5. oktober 2015 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til handelsbalancen for olie og gas og medvirket til, at Danmark er nettoeksportør af olie og gas.

Læs mere

Miljøstatusrapport 2013 Den danske Nordsø

Miljøstatusrapport 2013 Den danske Nordsø Miljøstatusrapport Den danske Nordsø Forord Maersk Oil Miljøstatusrapport 1 Forord Integreret miljøledelse og højt aktivitetsniveau Indhold Forord 3 Miljøperformance - resumé 5 Fokusområder i 014 7 8 Aktivitetsniveauet

Læs mere

Boreteknologi og vandrette boringer

Boreteknologi og vandrette boringer 1 Sub-soil konference. Tirsdag den 6. februar 2007 Boreteknologi og vandrette boringer Ved Allan Christensen Offshore Center Danmark Program Generel rundtur i olie/gas brøndteknikken 1. De danske koncessioner

Læs mere

Handlingsplan for en mere energieffektiv indvinding af olie og gas i Nordsøen

Handlingsplan for en mere energieffektiv indvinding af olie og gas i Nordsøen NOTAT 8. april 2009 J.nr. 1115/1068-0001 Ref. hea/kle/jha/jlk/jbc/jsk Indvinding og energiteknologi Side 1/5 Handlingsplan for en mere energieffektiv indvinding af olie og gas i Nordsøen 2009-2011 Energiforbruget

Læs mere

Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006

Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006 Offshorebranchen fremtidens og mulighedernes marked Seminar på KursusCenter Vest Torsdag d.23 marts 2006 Velkomst: Status og perspektiver for dansk offshore - vurderet af Peter Blach fra kompetence centeret

Læs mere

Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen

Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen Arbejdstilsynet Offshore olie og gas Landskronagade 33 2100 København Ø T 70 12 12 88 at@at.dk www.at.dk CVR nr. 21481815 Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen I henhold til artikel

Læs mere

1. INTRODUKTION. Indholdsfortegnelse

1. INTRODUKTION. Indholdsfortegnelse M I L J Ø S T A T U S R A P P O R T D E N D A N S K E N O R D S Ø 2 0 10 1. INTRODUKTION Indholdsfortegnelse 1. Introduktion Politik for sundhed, sikkerhed og miljø (HSSE) Virksomhedsprofil Forord - Kurt

Læs mere

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE Titel: Forslag til beskyttede områder i Kattegat Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 Må citeres med kildeangivelse.

Læs mere

Miljøstatusrapport. Juni 2016

Miljøstatusrapport. Juni 2016 Miljøstatusrapport 215 Juni 216 Miljødata 215 Hovedaktiviteter på dansk sokkel Myndighedskrav og - tilladelser Olie Gas Danmark (OGD) har siden 214 udgivet en årlig miljøstatusrapport. Formålet med miljøstatusrapporten

Læs mere

VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET FOR HEJRE-FELTET, UDBYGNING OG PRODUKTION IKKE-TEKNISK RESUMÉ, 2011

VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET FOR HEJRE-FELTET, UDBYGNING OG PRODUKTION IKKE-TEKNISK RESUMÉ, 2011 VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET FOR HEJRE-FELTET, UDBYGNING OG PRODUKTION IKKE-TEKNISK RESUMÉ, 2011 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 2 Hejre 3 VVM-processen 4 Etablering og drift af produktionsanlæg

Læs mere

JUNI 2014 MAERSK OIL. Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) for etablering og drift af Adda og Tyra N

JUNI 2014 MAERSK OIL. Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) for etablering og drift af Adda og Tyra N JUNI 2014 MAERSK OIL Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) for etablering og drift af Adda og Tyra N ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Notat om offentlig høring af VVM-redegørelser for Harald, Halfdan og Tyra felterne

Notat om offentlig høring af VVM-redegørelser for Harald, Halfdan og Tyra felterne Notat om offentlig høring af VVM-redegørelser for Harald, Halfdan og Tyra felterne Kontor/afdeling Center for Energiressourcer Dato 11. april 2017 J nr. 2015 5115, 2015 5116 og 2015 5117 Høringsnotat om

Læs mere

Udviklingspotentialet i den danske del af Nordsøen

Udviklingspotentialet i den danske del af Nordsøen Udviklingspotentialet i den danske del af Nordsøen Indlæg ved Steffen B. Olsen, Energistyrelsen 1 Disposition Indledning Udbygning og produktion Efterforskning Afrunding 2 olie, mio. m 3 30 20 Produktionsprognoser

Læs mere

Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet

Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet Arlas rensningsanlæg ved Nr. Vium Trin 1 Videncentret for Landbrug Trin1-Teknisk notat Juni 2013 Vand Miljø Sundhed Undersøgelse af spildevandsudledning

Læs mere

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf.

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 176 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse

Læs mere

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1 Endelave Havbrug Hvem er jeg Beskrivelse af Havbrug og Kompensationsopdræt Tab af næringsstoffer (N2000 og VRD) Forstyrrelse af naturtyper og arter (N2000) Tab af medicin (VRD) Forstyrrelse af andre aktiviteter

Læs mere

Tirsdag, den 15. maj 2007 Ilulissat Offshore Center Danmark og dansk offshore

Tirsdag, den 15. maj 2007 Ilulissat Offshore Center Danmark og dansk offshore Tirsdag, den 15. maj 2007 Ilulissat Offshore Center Danmark og dansk offshore 1 Offshore Center Danmark Program 1. Offshore Center Danmark - Baggrund og arbejde 2. Offshore sektoren og dens betydning for

Læs mere

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Miljøregnskab 2010 2011 NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Basisoplysninger Nybro Gasbehandlingsanlæg Nybrovej 185 6851 Janderup CVR-nr.: 27.21.05.38 P-nr.: 1.003.049.158 Nybro Gasbehandlingsanlæg er en behandlingsenhed

Læs mere

Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen

Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen Arbejdstilsynet Offshore olie og gas Landskronagade 33 2100 København Ø T 70 12 12 88 at@at.dk www.at.dk CVR nr. 21481815 Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen I henhold til artikel

Læs mere

Rapporten, som vedrører 2018, er udformet i det fælles format, som Kommissionen har vedtaget.

Rapporten, som vedrører 2018, er udformet i det fælles format, som Kommissionen har vedtaget. Arbejdstilsynet Offshore olie og gas Landskronagade 33 2100 København Ø T 70 12 12 88 at@at.dk www.at.dk CVR nr. 21481815 Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen om oplysninger om indikatorer for større

Læs mere

Status for den danske offshorehandlingsplan til udgangen af 2008

Status for den danske offshorehandlingsplan til udgangen af 2008 Miljøstyrelsen 20.4.2010 tva Status for den danske offshorehandlingsplan til udgangen af 2008 Den første offshorehandlingsplan (jf. Bilag 2) blev fremlagt af miljøministeren den 19. december 2005 med det

Læs mere

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1)

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1) (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4200-00029 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om indholdet

Læs mere

Mærsk Olie og Gas A/S Britanniavej Esbjerg

Mærsk Olie og Gas A/S Britanniavej Esbjerg Mærsk Olie og Gas A/S Britanniavej 10 6700 Esbjerg Miljøstyrelsen - Virksomheder J.nr. MST-400-00023 Ref. Hebec/emibm Den 16. december 2016 Generel tilladelse for Mærsk Olie og Gas A/S (Mærsk Olie) til

Læs mere

Bekendtgørelse om indsendelse af oplysninger om indvinding (produktion) af kulbrinter fra Danmarks undergrund

Bekendtgørelse om indsendelse af oplysninger om indvinding (produktion) af kulbrinter fra Danmarks undergrund Bekendtgørelse om indsendelse af oplysninger om indvinding (produktion) af kulbrinter fra Danmarks undergrund I medfør af 25, stk. 2, 34 a og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund (undergrundsloven),

Læs mere

Danmarks Havstrategi. Miljømålsrapport

Danmarks Havstrategi. Miljømålsrapport Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 413 Offentligt < &? Danmarks Havstrategi Miljømålsrapport Miljøministeriet Naturstyrelsen Indholdsfortegnelse Forord 3 1. Indledning 4 1.1 Introduktion 4 1.2 God

Læs mere

RESSOURCER OG PROGNOSER

RESSOURCER OG PROGNOSER RESSOURCER OG PROGNOSER 2016 RESSOURCER OG PROGNOSER Energistyrelsen udarbejder hvert andet år en opgørelse over de danske olie- og gasressourcer og en produktionsprognose på lang sigt. I de mellemliggende

Læs mere

VVM for Syd Arne - feltudbygning og produktion

VVM for Syd Arne - feltudbygning og produktion Hess Denmark ApS VVM for Syd Arne - feltudbygning og produktion Oktober 2006 Hess Denmark ApS VVM for Syd Arne - feltudbygning og produktion Oktober 2006 Dokument nr 62341-A-2 Revision nr 1 Udgivelsesdato

Læs mere

PLAN FOR UDBUD AF GEOTERMI BILAG 2 INDLEDENDE KONSEKVENSVURDERING JF. HABITATDIREKTIVET. Til Energistyrelsen

PLAN FOR UDBUD AF GEOTERMI BILAG 2 INDLEDENDE KONSEKVENSVURDERING JF. HABITATDIREKTIVET. Til Energistyrelsen Til Energistyrelsen Dokumenttype Bilag 2 til plan for udbud af geotermi Dato December 2012 BILAG 2 INDLEDENDE KONSEKVENSVURDERING JF. HABITATDIREKTIVET Revision 2 Dato 2012-12-17 Udarbejdet af MJK, SSB

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

VVM ens betydning og potentiale i store og komplekse sager DONG/Shell Hejre projekt i Fredericia

VVM ens betydning og potentiale i store og komplekse sager DONG/Shell Hejre projekt i Fredericia VVM ens betydning og potentiale i store og komplekse sager DONG/Shell Hejre projekt i Fredericia VVM for begyndere 9. November 2011 Klaus Hougaard Miljøstyrelsen Odense Projektet er affødt af en planlagt

Læs mere

Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen

Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen Offshore og naturgas Postboks 1228 0900 København C Tlf. 70 12 12 88 Fax 70 12 12 89 at@at.dk Offentliggørelse af Danmarks årlige rapport til EU-Kommissionen I henhold til artikel 24 og 25 i offshoresikkerhedsdirektivet

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

17. marts 2015 UDKAST

17. marts 2015 UDKAST Bekendtgørelse om beredskab ved forurening af havet fra olie- og gasanlæg, rørledninger og andre platforme 1 I medfør af 34 a, stk. 3, 34 b, stk. 2, 39, stk. 1, 48, stk. 1, og 61, stk. 1, i lov om beskyttelse

Læs mere

Forslag til lokalplan 2.10 og tillæg til kommuneplan nr. 7

Forslag til lokalplan 2.10 og tillæg til kommuneplan nr. 7 MILJØVURDERING AF PLANER - SCREENINGSSKEMA 30. november 2016 Forslag til lokalplan 2.10 og tillæg til kommuneplan nr. 7 Læsevejledning Lov om miljøvurdering af planer og programmer indebærer, at offentlige

Læs mere

NOTAT 18. juli 2011 Opdateret 9. april 2014

NOTAT 18. juli 2011 Opdateret 9. april 2014 NOTAT 18. juli 2011 Opdateret 9. april 2014 Vejledning i forbindelse med ansøgning om forundersøgelsestilladelse med henblik på opstilling af havmøller uden for udbud Et havmølleprojekt skal have 3 typer

Læs mere

STENLILLE NATURGASLAGER

STENLILLE NATURGASLAGER Miljøregnskab 2010 Miljøregnskab 2013 STENLILLE NATURGASLAGER Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Basisoplysninger... 3 Virksomhedsprofil... 4 Væsentlige ressourceforbrug og miljøpåvirkninger...

Læs mere

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014 Miljøstyrelsen mst@mst.dk Teknik og Miljø Natur Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Telefax: 76292010 horsens.kommune@horsens.dk www.horsenskommune.dk Sagsnr.: 09.02.15-K02-1-14 MST-1270-00615

Læs mere

M IL JØSTATUSR A PPORT 2012 Den danske del af Nordsøen

M IL JØSTATUSR A PPORT 2012 Den danske del af Nordsøen M IL JØSTATUSR A PPORT 2012 Den danske del af Nordsøen Miljøstatusrapport 2012 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Forord af Mark Wallace 3. Danske aktiviteter 4. Udledningstilladelser 5. Miljøcertificering

Læs mere

Seminar: Automation & Overvågningssystemer. Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset

Seminar: Automation & Overvågningssystemer. Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset 1 Seminar: Automation & Overvågningssystemer Torsdag den 2. juni 2005 i Musikhuset Offshore Center Danmark Dagens Program Automation & Overvågningssystemer Offshore Seminar på Musikhuset i Esbjerg Torsdag,

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet)

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) 1 I lov nr. 522 af 26. maj 2010 om havstrategi, som ændret ved 24 i lov nr. 580 af 18. juni 2012,

Læs mere

[...] m.fl., over Energistyrelsen af 11. december 2002 Godkendelse af videreudbygning af Dan B-blok og Dan Vestflanke i Nordsøen

[...] m.fl., over Energistyrelsen af 11. december 2002 Godkendelse af videreudbygning af Dan B-blok og Dan Vestflanke i Nordsøen (Anvendelse af Danmarks undergrund) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] m.fl., over Energistyrelsen af 11. december 2002 Godkendelse af videreudbygning af Dan B-blok og Dan Vestflanke i

Læs mere

Farlige kemikalier i offshore-branchen kan udpeges. Internationalt samarbejde. Vurdering af offshore-kemikalier

Farlige kemikalier i offshore-branchen kan udpeges. Internationalt samarbejde. Vurdering af offshore-kemikalier Farlige kemikalier i offshore-branchen kan udpeges Der anvendes årligt omkring en million tons kemikalier ved offshore-aktiviteterne i Nordsøen, hvoraf omkring 50.000 tons anvendes i den danske del. Der

Læs mere

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune

VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk miljo.teknik@glostrup.dk Tlf: 4323 6100 VVM Screening af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Glostrup Kommune 25-03-2019 18/5824 1. Introduktion Glostrup

Læs mere

Tilsynsrapport Varslet tilsyn Skjold i Gorm produktionsenheden Den 6. november 2012

Tilsynsrapport Varslet tilsyn Skjold i Gorm produktionsenheden Den 6. november 2012 Notat Tilsynsrapport Varslet tilsyn Skjold i Gorm produktionsenheden Den 6. november 2012 Kemikalieinspektionen J.nr. MST-404-00015 Ref. Ancsk/Tokbu Den 22. november 2012 Formål med tilsynet Der var tale

Læs mere

MAERSK OIL ESIA-16 IKKE-TEKNISK RESUMÉ ESIS GORM

MAERSK OIL ESIA-16 IKKE-TEKNISK RESUMÉ ESIS GORM Rettet til Maersk Oil Dokumenttype Ikke Ikke-teknisk teknisk resume resumé Dato August 2015 Denne danske udgave er en oversættelse af den originale engelske udgave. I tilfælde af uoverensstemmelse er den

Læs mere

Bekendtgørelse om vurdering af virkninger på miljøet (VVM) af havbrug beliggende længere end 1 sømil fra kysten 1)

Bekendtgørelse om vurdering af virkninger på miljøet (VVM) af havbrug beliggende længere end 1 sømil fra kysten 1) BEK nr 382 af 25/04/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-1253-00010 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Herning Vand A/S, Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning

Herning Vand A/S,   Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning TEKNIK OG MILJØ Herning Vand A/S, E-mail: info@herningvand.dk Herning Kommune, Vej, Trafik og Byggemodning Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf: 9628 2828 Lokal 9628 8047 lucia.aagaard@herning.dk

Læs mere

ØKONOMI Februar 2017 MB 1

ØKONOMI Februar 2017 MB 1 ØKONOMI 1 Februar 217 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til samfundsøkonomien via skatteindtægterne samtidig med, at aktiviteterne i Nordsøen skaber arbejdspladser

Læs mere

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Læsevejledning Offentlige myndigheder skal foretage en miljøvurdering af planer og programmer, der kan få en væsentligt indvirkning på miljøet,

Læs mere

Muligheder og udfordringer i Grønland. Mulighed for meget store fund. Stor kommerciel usikkerhed. Miljømæssigt følsomt område

Muligheder og udfordringer i Grønland. Mulighed for meget store fund. Stor kommerciel usikkerhed. Miljømæssigt følsomt område DONGs engagement i Grønland Udfordringer og perspektiver Grønland Muligheder og udfordringer i Grønland Mulighed for meget store fund Stor kommerciel usikkerhed Miljømæssigt følsomt område Multi milliard

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer. Den lovgivningsmæssige vinkel

Miljøvurdering af planer og programmer. Den lovgivningsmæssige vinkel Miljøvurdering af planer og programmer Den lovgivningsmæssige vinkel af Specialkonsulent Gert Johansen Introduktion Intentionerne med loven og direktivet bæredygtighed sammenhæng mellem projekter bedre

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om andres brug af anlæg til indvinding, behandling og transport m.v. af kulbrinter (tredjepartsadgang)

Udkast. Bekendtgørelse om andres brug af anlæg til indvinding, behandling og transport m.v. af kulbrinter (tredjepartsadgang) Bekendtgørelse om andres brug af anlæg til indvinding, behandling og transport m.v. af kulbrinter (tredjepartsadgang) I medfør af 16, stk. 8, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning.

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning. 12. oktober 2018 Notat Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning Projekt nr.: 227462 Dokument nr.: 1229911198 Version 1 Revision 00 Udarbejdet

Læs mere

Energistyrelsens klassifikationssystem for olie- og gasressourcer

Energistyrelsens klassifikationssystem for olie- og gasressourcer Senest revideret juni 2011 Energistyrelsens klassifikationssystem for olie- og gasressourcer Energistyrelsen benytter et klassifikationssystem for kulbrinter til at opgøre Danmarks olie- og gasressourcer,

Læs mere

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 29 EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 29 EVENTUELLE MANGLER 1617 29.1 Det marine område 1617 29.2 Lolland 1619 29.3 Fehmarn 1620 29.4 Sammenfatning

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 4. juni 2014 Vores reference: 30.5227.51 Udarbejdet

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Svar på Spørgsmål 47 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Svar på Spørgsmål 47 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Svar på Spørgsmål 47 Offentligt J.nr. SN 2001-401-1373 Den 25. august 2005 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 47 stillet af Folketingets

Læs mere

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING

HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING Til Hørsholm Kommune Dokumenttype Notat Dato Marts 2017 HØRSHOLM KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2017 SMV-SCREENING HØRSHOLM KOMMUNE SMV-SCREENING Revision 0 Dato 2017-03-01 Udarbejdet af LSC

Læs mere

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg Idéoplæg Oktober 2015 VVM-redegørelse Marts 2016 Sammenfattende redegørelse Juli 2016 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse 3 1.1 Indhold 3 1.2 Den videre

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1.

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1. Frederikshavn Kommune Dato 15.05.2013 Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen vedr. Totals skifergasprøveboring, fase 1. Den 27. februar 2013 besluttede byrådet

Læs mere

Miljøstatusrapport 2013

Miljøstatusrapport 2013 Miljøstatusrapport 2013 Olie Gas Danmark Knabrostræde 30 DK-1210 København K Tlf. : +45 3841 1880 E-mail: info@oilgasdenmark.dk Design: e-types Daily Tryk: Jyderup Bogtryk/Offset Tekst- og databearbejdning:

Læs mere

A8-0249/139

A8-0249/139 21.10.2015 A8-0249/139 139 Jens Rohde and others Artikel 4 stk. 1 1. Medlemsstaterne begrænser som minimum deres årlige menneskeskabte emissioner af svovldioxid (SO2), nitrogenoxider (NOx), andre flygtige

Læs mere

Hjørring Kommune har modtaget anmeldelse af etablering af rekreativt bakkelandskab på ejendommen matr.nr. 1a V. Tirup By, Skt. Olai.

Hjørring Kommune har modtaget anmeldelse af etablering af rekreativt bakkelandskab på ejendommen matr.nr. 1a V. Tirup By, Skt. Olai. Hjørring Kommune Materielgården, Hjørring Kommune Vesterhedevej 251 9800 Hjørring Att: Jens Baggesen TeamVandogJord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon72333333 Fax72333030 hjoerring@hjoerring.dk

Læs mere

Tilsynsrapport Varslet tilsyn på Gorm Den 24. april 2014

Tilsynsrapport Varslet tilsyn på Gorm Den 24. april 2014 Notat Tilsynsrapport Varslet tilsyn på Gorm Den 24. april 2014 Kemikalieinspektionen J.nr. MST-404-00029 Ref. Ancsk/Jarch Den 16. juni 2014 Med ændringer d. 27. juni 2014 Miljøstyrelsen gennemførte et

Læs mere

Foreløbig status for de danske offshorehandlingsplaner til udgangen af 2010

Foreløbig status for de danske offshorehandlingsplaner til udgangen af 2010 Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 678 Offentligt Miljøstyrelsen 10.06.2011 tva Foreløbig status for de danske offshorehandlingsplaner til udgangen af 2010 Indhold Side 3 Introduktion

Læs mere

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg NOTAT Miljøteknologi Ref. HEIRA Den 1. november 2017 Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg Direktiv om begrænsning af visse luftforurenende

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Regionsrådsmøde den 14. maj 2013. Sag nr. 7. Emne: Råstofplan 2012. Bilag 8 og 9

REGION HOVEDSTADEN. Regionsrådsmøde den 14. maj 2013. Sag nr. 7. Emne: Råstofplan 2012. Bilag 8 og 9 REGION HOVEDSTADEN Regionsrådsmøde den 14. maj 2013 Sag nr. 7 Emne: Råstofplan 2012 Bilag 8 og 9 Koncern Miljø Til: Regionsrådet Regionsgården Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38665000 Fax 38665700

Læs mere

VVM-screenings skema ny vej fra den nye by Nye og til Høvej s krydsning af Letbanen Nye

VVM-screenings skema ny vej fra den nye by Nye og til Høvej s krydsning af Letbanen Nye VVM-screening i henhold til 3, stk. 1 og bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere

Naturstyrelsen Haraldsgade København Ø. 29. april 2014

Naturstyrelsen Haraldsgade København Ø. 29. april 2014 Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø. 29. april 2014 Vedr.: Danmarks Jægerforbunds bemærkninger til Natura 2000 basisanalyser Ref.: Mail fra Naturstyrelsen dateret 20. december 2013 vedr. offentliggørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 J. nr. MST-52100-00002 UDKAST 13. august 2012 Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 8, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, 39, stk.

Læs mere

VURDERING AF VIRKNING PÅ MILJØET (VVM) RAVN FELTET

VURDERING AF VIRKNING PÅ MILJØET (VVM) RAVN FELTET MAJ 2014 WINTERSHALL NOORDZEE B.V. VURDERING AF VIRKNING PÅ MILJØET (VVM) RAVN FELTET IKKE-TEKNISK RESUMÉ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 33

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 33 KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 33 Varde Kommune September 2007 Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 2004-2016, Gl. Varde Kommune Baggrund Baggrunden for kommuneplantillægget er et ønske om at

Læs mere

VURDERING AF VIRKNING PÅ MILJØET RAVN FELTET

VURDERING AF VIRKNING PÅ MILJØET RAVN FELTET MAJ 2014 WINTERSHALL NOORDZEE B.V. VURDERING AF VIRKNING PÅ MILJØET RAVN FELTET ENDELIG RAPPORT MAJ 2014 WINTERSHALL NOORDZEE B.V. VURDERING AF VIRKNING PÅ MILJØET RAVN FELTET ENDELIG RAPPORT Dette dokument

Læs mere

DANMARKS OLIE- OG GASPRODUKTION. samt anden anvendelse af undergrunden

DANMARKS OLIE- OG GASPRODUKTION. samt anden anvendelse af undergrunden DANMARKS OLIE- OG GASPRODUKTION samt anden anvendelse af undergrunden 2013 Forord Mens EU-landenes afhængighed af importeret naturgas fra især Norge, Rusland og Nordafrika nærmer sig 70 pct., har Danmark

Læs mere

MAERSK OIL ESIA-16 IKKE-TEKNISK RESUMÉ ESIS HALFDAN. Maersk Oil. Ikke-teknisk resume. September 2015

MAERSK OIL ESIA-16 IKKE-TEKNISK RESUMÉ ESIS HALFDAN. Maersk Oil. Ikke-teknisk resume. September 2015 Rettet til Maersk Oil Dokumenttype Ikke-teknisk resume Dato September 2015 Denne danske udgave er en oversættelse af den originale engelske udgave. I tilfælde af uoverensstemmelse er den engelske udgave

Læs mere

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer

Bekendtgørelse om indsatsprogrammer NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00035 Ref. maric/bho/spe Den 18. december 2014 Udkast til Bekendtgørelse om indsatsprogrammer Bilag 5 Grundlæggende foranstaltninger Indsatsprogrammernes grundlæggende

Læs mere

Screening af Vandforsyningsplan

Screening af Vandforsyningsplan Screening af Vandforsyningsplan 2019-2028 I henhold til Miljøvurderingsloven 1 er der pligt til at miljøvurdere planer, hvor der fastlægges rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der kan

Læs mere

MAERSK OIL ESIA-16 IKKE-TEKNISK RESUMÉ ESIS DAN

MAERSK OIL ESIA-16 IKKE-TEKNISK RESUMÉ ESIS DAN Rettet til Maersk Oil Dokumenttype Ikke-teknisk resumé Dato August 2015 Denne danske udgave er en oversættelse af den originale engelske udgave. I tilfælde af uoverensstemmelse er den engelske udgave gældende

Læs mere

VVM for Hejre-feltet C086-COWI-S-DG-0002 rev. 1

VVM for Hejre-feltet C086-COWI-S-DG-0002 rev. 1 Indholdsfortegnelse 1. Resumé... 7 2. Introduktion... 20 2.1 Hejre-feltet... 20 2.2 VVM-omfang... 24 3. Nationale og internationale krav... 29 4. Alternative udbygningsløsninger... 36 4.1 0-alternativ...

Læs mere