BALTIC PIPELINE PROJECT LILLEBÆLT CROSSING FÆNØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BALTIC PIPELINE PROJECT LILLEBÆLT CROSSING FÆNØ"

Transkript

1 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 1/11 BALTIC PIPELINE PROJECT LILLEBÆLT CROSSING FÆNØ BESKRIVELSE AF ANLÆGSAKTIVITETER - OFFSHORE [DATO] [NAVN] [DATO] A Issued for Information AGE JHF LAE XBEE [NAVN] REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 1. Introduktion Baltic Pipe projektet medfører etablering af en ny rørføring på tværs af Danmark. Ved en analyse af mulige ruteføringsalternativer er det fastlagt at forbindelsen mellem Jylland og Fyn skal krydse Lillebælt syd for Fænø. Energinet er ansvarlig for projektet samt fastlæggelse af den valgte linjeføring. Den overordnede ruteføring for Jylland og Fyn er vist ved den orange linje på Figur 1: Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia info@energinet.dk CVR-nr Date: 4. Februar 2019 Author: AGE Figur 1 Baltic Pipe ruteføring henover Jylland og Fyn. Ruteføringen for Lillebælt inkluderer henholdsvis en landsektion på Jylland fra linjeventil station Sdr. Stenderup til nord for Gl. Ålbo camping, en offshore sektion som krydser Lillebælt syd for Fænø samt en landsektion på Fyn fra Middelfart til linjeventil station Svenstrup. Den projekterede ruteføring er vist i Figur 2. Krydsningen af Lillebælt er tillagt stor risiko på grund af krævende forhold inkl. strøm i Lillebælt og de er således behov for gunstige betingelser og vejrforhold for sikker udførelse. Figur 2 Ruteføring Lillebælt

2 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 2/11 Formålet med dette notat er at beskrive anlægsmetoden for den marine del samt de enkelte anlægsaktiviteter i forbindelse med vurdering af virkninger på havpattedyr i Lillebælt. Som det fremgår af ovennævnte figur vil rørledningen, der krydser Lillebælt, blive installeret med en kurve syd for Fænø for at undgå påvirkning af Natura2000 området syd for projektområdet. For at kunne installere rørledningen med denne kurve er der behov for sideværtsmodhold, der kan sikre at rørledning guides i denne kurve. Krævet sideværtsmodhold etableres ved at installere stål guide pæle, der rammes ned i havbunden syd for Fænø. 2. Anlægsaktiviteter Installationen af rørledningssektionen på tværs af Lillebælt omfatter en række sekventielle aktiviteter som kan initieres efter at nødvendige miljøgodkendelser foreligger samt afsluttet ekspropriation af de påvirkede arealer på land. Den forventede rækkefølge inkluderer: Forberedelse til anlægsarbejderne mobilisering, etablering af arbejdsarealer, etablering af røroplagringsplads og opstrengningsområde på Jyllandssiden Sammensvejsning og forberedelse af rørlednings sektioner på Jyllandssiden Gravning af rørgrøft i havbunden på tværs af Lillebælt Etablering af spunset render lokalt ved ilandsføringspunkterne på henholdsvis Jyllands- og Fynssiden. Disse spunset render kan eventuelt udføres samtidig med gravning af rørgrøft Installation af 30 guide pæle (7-10 pæle), i farvandet syd for Fænø Opsætning og klargøring af kraftigt trækspil på land på Fynssiden og installation af trækwire tværs over Lillebælt Rør-sektioner trækkes fra Jylland til Fyn langs havbunden i den gravede rørgrøft Tildækning af rørledningen med stenmateriale. Dette arbejde udføres fra pramme med gravemaskine og/eller fra specielle fartøjer til installation af sten materiale på havbunden til vands Fjernelse af spunspæle og guide pæle Trykprøvning af rør samt visuel inspektion Oprydning/reetablering af område på land Anlægsaktiviteterne er illustreret i Figur 3. Opgaven vil blive udført af kvalificerede entreprenører, der af Energinet vil blive kontraheret til opgaven for udførelse i henhold til et godkendt design og godkendte procedurer.

3 Figur 3 Illustration af anlægsaktiviteter i Lillebælt Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 3/11

4 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 4/11 De enkelte anlægsaktiviteter er overordnet beskrevet i det følgende. Den endelige sekvens af anlægsaktiviteter, nødvendigt udstyr og tidsplan etableres i samarbejde med Entreprenøren, som endnu ikke er udpeget. Dette forberedende arbejde forventes i udført i slutningen af Mobilisering Jylland og Fyn Forberedende arbejde med etablering af arbejdsarealer på henholdsvis Jylland og Fyn samt mobilisering af udstyr, maskinel og fartøjer. På Jyllandssiden etableres et arbejdsareal hvor de individuelle rør med en længde på ca. 12m kan svejses sammen til længere strenge på ca km. Rørene vil blive lagret på en dedikeret lagringsplads. På Fynsiden etableres et arbejdsareal til det trækspil, som skal trække rørledningen fra Jylland på tværs af Lillebælt til Fyn. Der foretages marine forundersøgelser af jordbunden i Lillebælt langs ruten til rørledningen. 2.2 Havbundarbejde Gravning af en ca. 2m dyb rende i Lillebælt hvor rørledningen skal installeres. Gravearbejdet på den dybe vestlige del af Lillebælt (40-50m dybde) udføres af en såkaldt sandsuger, et skib som kan suge sand og jord op fra havbunden og lagre det i skibet, hvorefter det sejles væk og deponeres. På den lavere del syd for Fænø og i den østlige del mod Fyn udføres grave arbejdet vha. en pram med en gravmaskine, som kan arbejde på en dybde ned til ca. 20meters vanddybde. Gravearbejdet udføres i døgndrift. Efter endt gravearbejde udføres en visuel inspektion af rende vha. en ROV (Remote Operated Vehicle) for at bekræfte at rørgrøften er udført i henhold til projekterings krav og installations procedurer. 2.3 Etablering af spunsvægge I parallel med grave arbejdet etableres spunsvægge på hhv. Jyllandssiden og Fynsiden. Formålet med spunsvæggene er og sikre stabilitet af den gravede rende i overgangen mellem vand og landdelen. Renden graves mellem spunsvæggene, en såkaldt Cofferdam. Etableringen af ilandføringen, herunder både etablering af spunsvægge og udgravning af rørledningsgraven imellem dem udføres sekventielt fra landsiden og forudsætter derfor adgang til landområderne. På Jyllandssiden forventes ca. 2x40 meter spunsvægge til vands, mens der forventes ca. 2x60 meter på Fynssiden til vands. De enkelte spunsjern etableres til en dybde i havbunden på ca. 6-8 meter ved brug af vibrering og ramning. Typisk etableres spunsvæg så meget som muligt ved brug af vibrering, hvilket er helt afhængig af jordbundsforholdene. Når vibrering ikke kan benyttes skiftes til ramning. Jordbundsforholdene i Lillebælt er af en sådan karakter at ramning anses som nødvendig.

5 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 5/11 Anlægsarbejdet udføres i dagstimerne i henhold til Kolding kommunes støjvejledning. Dette betyder arbejde i hverdage fra 7:00 18:00. Arbejdet består af en del forberedende arbejde med blandt andet håndtering af spunsjern, positionering af udstyr med mere. Den effektive tid med vibrering eller ramning er antaget til cirka 6-7 timer per dag, helt afhængig af jordbundsforhold og uforudsete hændelser såsom nedbrud af udstyr, sten i havbunden og andet. Der etableres dobbelte boblegardiner (DBBC) omkring anlægsområdet for spunsramning på søterritoriet. Etableringen af DBBC reducerer udbredelse af undervandsstøj betragteligt i størrelsesordenen db (se bilag 2). I parallel med gravearbejdet forberedes rørledningen i sektioner på Jyllandssiden. Der forventes i alt 4 sektioner på ca. 1km. 2.4 Pæle ramning i Lillebælt Ruteføringen, som illustreret i Figur 2, har en kurvet rute syd for Fænø. Dette er nødvendigt for at undgå Natura2000 området syd for ruteføringen. For at kunne etablere rørledningen i Lillebælt på den beskrevne måde er det nødvendigt at der etableres nogle guidepæle, som rørledningen kan trækkes rundt om. Disse pæle skal etableres i en forgravet rørledningsgrav, da det anlægsteknisk er vanskeligt at grave en rende, hvis pælene er installeret på forhånd. Hver enkel pæl vil indledningsvist blive forsøgt vibreret ned, men grundet områdets geologiske forhold forventes det at der hurtigt vil blive skiftet til ramning. De enkelte pæle har en diameter på ca. 76cm (30 ) og skal installeres ca m ned i havbunden. Etableringen vil ske fra skib eller pram. Arbejdet med installation af guide pæle forventes udført ved arbejde hele døgnet over en periode på op til tre uger. Der forventes installation af en enkelt pæl om dagen, måske flere afhængig af forholdene. Typisk består arbejdet med pæle installationen af en stor del forberedende arbejde med positionering og opankring af skib/pram, positionering af pæl på rette lokation og med rette orientering samt opsætning af udstyr. Selve perioden med ramning er forventeligt 3-5 timer per pæl. Arbejdets varighed, herunder antal timer for ramning afhænger af jordbundsforholdene og uforudsete hændelser såsom vejrforhold, evt. sten i havbunden, udstyr der fejler og lignende uforudsete hændelser. Der etableres dobbelte boblegardiner (DBBC) omkring anlægsområdet for spunsramning på søterritoriet. Etableringen af DBBC reducerer udbredelse af undervandsstøj betragteligt i størrelsesordenen db (se bilag 2).

6 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 6/11 Når arbejdet med at få pælene ned i havbunden er udført, påmonteres et såkaldt rullearrangement på hver pæl, så rørledningen kan guides rundt om pælene, når den trækkes over bæltet. Arbejdet med rullearrangementerne forventes ikke at være støjende. Efter endt arbejde udføres en visuel inspektion for at bekræfte, at arbejdet er udført i henhold til procedurer. 2.5 Trækspil og Trækwire Etablering af et trækspil på Fyn med en kapacitet på ca. 800 tons. Den ca. 160 tons tunge trækwire trækkes over bæltet til Jylland vha. af pram og slæbebåd. Wiren installeres på havbunden i den gravede rørgrøft. 2.6 Rørledningen trækkes over Lillebælt Træwiren sikres på den første af de fire. 1 km rørstrenge. Røret trækkes kontinuerligt og kontrolleret ud fra kysten af Jylland, langs havbunden og krydser bæltet. Efter at den første 1km sektion er trukket ud i Lillebælt stoppes operationen og den næste 1km sektion svejses på. Herefter fortsættes arbejde med at trække rørledningen langs havbunden over Lillebælt. Syd for Fænø sørger guide pælene for at rørledningen kan trækkes i kurven langs guide pælene og med retning mod Fyn. Selve trække operationen skal udføres i en periode med gunstige vejrforhold idet arbejdet udføres kontinuerligt indtil rørledningen er på Fyn. Selve arbejdet bør ikke stoppes undervejs grundet eksempelvis dårligt vejr.

7 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 7/ Reetablering af bundforhold og installation af sten Efter endt arbejde med at trække rørledningen fra Jylland til Fyn fyldes rørledningen med vand for at sikre stabilitet. Vandet i rørledningen benyttes ligeledes til den senere tryk test for at tjekke røret er intakt. Sten og skærver installeres over rørledningen langs hele ruteføringen for beskytte rørledningen, sikre stabilitet og genetablere havbunden. Arbejdet forventes udført vha. et specialfartøj på den vestlige og dybe del af Lillebælt mens arbejdet kan foregå med en pram og en gravmaskine på den lave østlige del af Lillebælt samt syd for Fænø. 2.8 Tryk test og inspektion af rørledningen Efter endt arbejde med installation af sten og skærver langs rørledningen fjernes spunsvægge og pælene syd for Fænø. Rørledningen tryktestes med vand i røret for at sikre at røret er intakt. Efter tryktesten tømmes rørledningen for vand og tørres og præserveres indtil samling med landdelen på hhv. Jylland og Fyn som er planlagt i Udvendig inspektion af rørledningen udføres for at bekræfte arbejdet er udført i henhold til procedurer samt at bekræfte positionen af røret til brug ved senere inspektioner. Slutteligt udføres oprydning af arbejdsarealerne på Jylland og Fyn samt re-etablering af disse.

8 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 8/11 3. Tidshorisont for Anlægsarbejdet Krydsningen af Lillebælt vurderes at have en høj grad af kompleksitet i sin udførelse og denne delstrækning er i Baltic Pipe projektet planlagt til udførelse i 2020 og er betinget af at blive udført under de mest gunstige vejrforhold og dermed at undgå anlægsarbejde i vinter perioden Der forventes et installationsvindue i sommerperioden fra maj til september og en samlet anlægsperiode inkl. oprydning og sikring af gasledningen med tildækning mv. frem til og med november måned. Er der dele af de kritiske elementer i operationen, med især trækning af rørledningen som går galt, er det usandsynligt at man ville kunne nå at forsøge et nyt træk i For at gøre tidsplanen robust, og sikre mod forsinkelser til operationsfasen er bygherre nødt til at etablere rørledningen i 2020, og have 2021 som sikring mod uforudsete hændelser. Anlægsarbejdets sekvens og afhængigheder er beskrevet i afsnit 2. Igangsættelsen af anlægsperioden i Lillebælt er afhængig af 3 ting: 1. Vejrforhold Anlægsarbejdet på havet forudsætter at der kan regnes med en længere sammenhængende periode hvor vejrforhold tillader arbejde på havet. Forhold som vind, frost og strømforhold kan gøre anlægsarbejdet uhensigtsmæssigt fra en sikkerheds- og sundheds- perspektiv og vil medføre store anlægstekniske risici. 2. Kontraktindgåelse Energinet er i gang med at gøre klar til at købe en entreprenør som kan udføre Lillebælt krydsningen. Erhvervelsen af en entreprenør er en længere proces, og Energinet er underlagt en række lovgivninger, herunder EU-lovgivninger som sætter en naturlig begrænsning på hvor hurtigt man kan erhverve en entreprenør. Efter der er indgået kontrakt er det endvidere vigtigt at entreprenøren kan sætte sig grundigt ind i sin opgave, og har tid til at forstå blandt andet vilkår fra myndigheder osv. Dette vil sætte en yderligere begrænsning på hvornår anlægsarbejdet kan igangsættes. Endvidere skal entreprenøren kunne nå en mobilisering af ressourcer, herunder skibe og mandskab. Det skal bemærkes at mobilisering til havs forventes at tage længere tid, da der generelt er en lavere tilgængelighed af udstyr til det havbaserede arbejde. Det er derfor højest tvivlsomt om der kan igangsættes anlægsarbejde inden 1. maj. 3. Ekspropriationen Spunsvægge og øvrige arbejder som relaterer sig til land, er afhængige af at Energinet har adgang til arbejdsarealer. Processen med at få denne adgang kan først igangsættes når landtilladelserne er givet, og er en langvarig proces. Det forventes derfor ikke at energinet har gennemført ekspropriationsprocessen før tidligst 1. maj Der kigges dog på muligheder for at fremskynde denne proces. Arbejdet til vands med gravning, spunsning og pæle ramning vil påbegyndes så tidligt det er praktisk muligt, men realistisk 1. maj 2020 hvor arealerne på hhv. Jylland og Fynsiden er eksproprieret. I Lillebælt er strømhastighederne generelt høje, og i vinterhalvåret er strømhastighederne specielt høje, hvilket gør det marine arbejde vanskeligt, bl.a. med positionering og opankring af de

9 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 9/11 krævede fartøjer. Endvidere vil højere strøm og større bølger gøre de marine arbejder vanskeligere og farligere. For højere strøm hastigheder og for større bølge laster, vil selve rørledningen også blive eksponeret for højere hydrodynamiske laster som vil gøre selve trækning vanskeligere, og øge risiko for uønskede hændelser. Derfor bør det marine anlægsarbejde ikke udføres i vinter perioden af hensyn til sikkerhed, miljø og arbejdsforhold. Energinet er underlagt lovgivning som betyder at entreprenøropgaven med etablering af Lillebælt krydsningen skal foregå i en vis rækkefølge og på en bestemt måde, der sikrer en ligeværdig og fair udbudsproces. Dette betyder også at udbudsprocessen er langvarig, og idet entreprenøren skal udføre forberedende design arbejde og forbedrede detaljerede installations procedure inden anlægsarbejdet kan påbegyndes. Tidsplan og tidsperioder for de enkelte aktiviteter revideres i samarbejde med Entreprenøren, idet den designede krydsning skal præciseres i forhold til det udstyr og mandskab entreprenøren har til rådighed. Dette forventes udført i starten af Dermed forventes det ikke at anlægsarbejdet til vands kan begynde tidligere end marts eller april Ved opstart den 1. maj 2020 forventes arbejdet med spunsvægge på hhv. Jyllandssiden og Fynsiden udført i løbet af maj måned. Etablering af arbejdsarealer herunder udlægning af køreplader og lignende forventes at kunne klares inden for 1 2 uger, hvorefter arbejdet med at etablere spunsvæggene vil kunne igangsættes. Estimeret installations periode med spunsvæg og ramning på søterritoriet er inkluderet i Tabel 1. Tabel 1 Estimeret installations periode og vibrering/ramning af spunsvæg på søterritoriet - Jylland og Fyn. Spunsvæg Jylland Fyn Total estimeret længde (til vands) 80m (2x40 meter) 120m (2x60 meter) Dybde i havbunden ~6-8 meter ~6-8 meter Arbejdsperiode ~2 uger på hverdage ~3 uger på hverdage Effektiv tid med ramning af spuns timer timer Kolding Kommune, retningslinjer for anlægsstøj: ningslinjer_for_miljoeforhold.pdf Middelfart Kommune, retningslinjer for anlægsstøj: Udgravningen af en rørledningsgrav i Lillebælt tager op mod 2 måneder, inklusiv mobilisering af udstyr. Der skal bruges forskelligt udstyr på de forskellige dele af Lillebælt, og det er hensigtsmæssigt at grave arbejdet udføres samtidigt med spunsvæggene etableres og udgraves.

10 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 10/11 Arbejdet med pæle ramning syd for Fænø forventes udført ved arbejde i dagtimerne (07:00 18:00) i ugens hverdage (mandag-fredag) med pause i weekenderne over en periode på op til tre uger. Som nævnt i Sektion 2.3 vil installationen af pælene indledningsvist forsøges etableret med vibrering, men der vil blive skiftet til ramning, hvis vibreringen ikke kan får pælen ned. Størstedelen af arbejdet ved installation af pælene er relateret til forberedende arbejde såsom positionering, opsætning af udstyr mm., hvor selve arbejdet med at få pælen ned i havbunden (vibrering/ramning) er begrænset til antageligt 3-5 timer per pæl. Der kan kun etableres én pæl ad gangen, og dermed vil der være pauser i rammestøjen imellem hver pæl, som er styret af hvor hurtigt entreprenøren kan sætte op til næste pæl. Arbejdsperioden for vibrering/ramning af trækpæle er afhængig af jordbundsforhold og uforudsete hændelser såsom sten i havbunden. Estimeret installations periode med pæle er inkluderet i Tabel 2. Tabel 2 Estimeret Installations periode og vibrering/ramning af pæle syd for Fænø. Pæle Antal pæle Dybde i havbunden Arbejdsperiode Syd for Fænø 7-10 stks ~15-20m ~3uger på hverdage 07:00 18:00 Effektiv tid med pæle ramning ~50 timer (80 timer*) * 80 timer inklusiv buffer, til uforudsete hændelser forventeligt kan det udføres på op mod 50 timer. Trækwiren trækkes over Lillebælt inden rørledningen trækkes langs havbunden og krydser Lillebælt. Arbejdet med trækning af rørledningen forventes udført i september måned og har en varighed på ca. 1 uge. Rørledningen fyldes med vand og dækkes efterfølgende af et stenlag. Afhængig af den nødvendige mængde sten forventes en varighed på op til 2 måneder. Afslutningsvis udføres tryktest og inspektion af rørledningen. Anlægsarbejdet til vands forventes afsluttet i Q mens oprydning og genetablering af arbejdsarealer til lands forventes afsluttet i begyndelsen af Afværgeforanstaltninger i forhold til marsvin Afværgeforanstaltninger i forhold til marsvin. Dobbelte boblegardiner etableres som beskrevet ovenfor. I forhold til marsvin gælder helt overordnet følgende: Kilde: DCE præsentation på møde 1. februar 2019, Miljøstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 Kbh. Ø

11 Baltic Pipeline Project Lillebælt Crossing Fænø 11/11 Det er ikke realistisk, at entreprenører kan være klar til igangsættelse af anlægsarbejde tidligere end start maj måned, selvom Energinet vil forsøge at få kontrakter på plads så tidligt som muligt. Efter indgåelse af kontrakt skal entreprenøren mobilisere udstyr og mandskab, og da der først er adgang til landområderne 1. maj kan arbejdet med spunsning og gravning i havbunden realistisk først være klar til igangsættelse medio maj. I forhold til marsvin vil det være at foretrække at lægge så meget arbejde som muligt så tidligt som muligt, minimere perioder med ramning og holde pauser helst på op til 13 timer med jævne mellemrum. På den baggrund ses følgende muligheder for afværgeforanstaltninger: Alt arbejde med spuns og pæle påbegyndes og fortsættes så længe som muligt med vibrering, Der arbejdes ikke i weekend med spuns og pæle, således at marsvin kan migrere gennem området i pauserne, Spunsning udføres parallelt på jyllands- og fynssiden, Gravning og spunsning startes så tidligt som muligt og kan forventeligt gennemføres i maj måned. Der holdes minimum 13 timers daglige pauser i spunsningsarbejdet, da der ikke arbejdes fra kl. 18:00 7:00 næste dag. I praksis vil det forventeligt blive længere pauser, idet den effektive vibrering/ramme tid ligger på 6-7 timer om dagen. Vibrering/ramning af pæle: o Arbejdet kan starte parallelt med vibrering/ramning af spuns. Forventeligt vil man kunne starte dette arbejde 3 uger inde i maj måned. Hvis alt går som håbet, vil man med arbejde i døgndrift kunne nå at blive færdig med dette arbejde i maj/første uge af juni. Ved pælene går der rigtig meget tid med forberedelse af vibrering/ramning, så på et døgns arbejde forventes ikke mere end 3-5 timers vibrering/ramning, men ved problemer må der rum i tidsplanen, så der påregnes omkring otte timer. I bedste fald vil arbejdet kunne klares inden for 10 arbejdsdøgn med i hvert fald 13 timer mellem ramning af hver nye trækpæl. Imidlertid er det så vanskelig en operation, at det er helt nødvendigt med nogen elastik i arbejdet både i forhold til, hvornår arbejdet kan gå i gang, og hvor hurtigt det kan gå, hvilket vil sige i helt worst case mulighed for arbejde to uger ind i juni, o Alternativt kan man skubbe arbejdet med pælene til august måned. Da der her er rigelig tid i forhold til at kunne forberede arbejdet er det realistisk også med elestik i arbejdet at kunne gennemføre vibrering/ramning på tre uger i august måned under samme konditioner for arbejdets udførsel som ovenfor.

BALTIC PIPE PROJECT ANSØGNING OM ANLÆGSTILLADELSE - RESUMÈ

BALTIC PIPE PROJECT ANSØGNING OM ANLÆGSTILLADELSE - RESUMÈ 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT BALTIC PIPE PROJECT ANSØGNING OM ANLÆGSTILLADELSE - RESUMÈ +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 39 31 48 78 Dato: 21. januar 2019 Forfatter:

Læs mere

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet 1 VELKOMMEN TIL BORGERMØDE Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet HVORFOR ER VI HER I AFTEN INFORMATION DIALOG SEND DINE BEMÆRKNINGER TIL MILJØSTYRELSEN OG ERHVERVS- STYRELSEN SENEST 12. APRIL

Læs mere

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Bernt Falk Egdalen, projektleder, Energinet

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Bernt Falk Egdalen, projektleder, Energinet 1 VELKOMMEN TIL BORGERMØDE Bernt Falk Egdalen, projektleder, Energinet SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED HVORFOR ER VI HER I AFTEN INFORMATION DIALOG SEND DINE BEMÆRKNINGER TIL MILJØSTYRELSEN

Læs mere

Etablering af nyt søkabel på tværs af Lillebælt

Etablering af nyt søkabel på tværs af Lillebælt Til farvandets brugere og berørte parter Etablering af nyt søkabel på tværs af Lillebælt Høring til brug for Søfartsstyrelsens behandling 6. november 2012 Energinet.dk skal i foråret 2013 i forbindelse

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune

Administrationsgrundlag. for. Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune Administrationsgrundlag for Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune Vibrationer 1. Gyldighedsområde Nærværende administrationsgrundlag omfatter alle tilfælde af

Læs mere

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn.

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Sag nr. 08.580.01 Ekstern virksomhedsstøj Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Juni 2009 NIRAS A/S Jesper Konnerup \\arhkfs01\data\sag\08\580.01\project

Læs mere

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE,

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, Birgitte Maria Tøttrup Maddock Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DATO: 06-04-2017 INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, FÅÅBORG HAVN I relation til

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at anlægge udløbsledning, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at anlægge udløbsledning, på de vilkår som fremgår nedenfor. Middelfart Spildevand Strandvejen 100 5500 Middelfart Sendt på mail til pp@middelfartspildevand.dk Kystdirektoratet J.nr. 15/00744-16 Ref. Bertram Tobias Hacke 13-10-2015 Tilladelse til etablering af udløbsledning

Læs mere

Der er i forbindelse med ansøgningsmaterialet indsendt en konsekvensvurdering, som Kystdirektoratet har fundet tilfredsstillende.

Der er i forbindelse med ansøgningsmaterialet indsendt en konsekvensvurdering, som Kystdirektoratet har fundet tilfredsstillende. Middelfart Kommune Teknisk Forvaltning Natur & Miljø Att. Lena Marie Bau Østergade 21 5580 Nørre Åby Kystdirektoratet J.nr. 14/00270-14 Ref. Anne Villadsgaard 10-09-2014 Tilladelse til etablering af to

Læs mere

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet

VELKOMMEN TIL BORGERMØDE. Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet 2 VELKOMMEN TIL BORGERMØDE Søren Juul Larsen, chefprojektleder, Energinet HVORFOR ER VI HER I AFTEN INFORMATION DIALOG SEND DINE BEMÆRKNINGER TIL MILJØSTYRELSEN OG ERHVERVS- STYRELSEN SENEST 12. APRIL

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

TEKNISK GENNEMGANG AF BALTIC PIPE-PROJEKTET

TEKNISK GENNEMGANG AF BALTIC PIPE-PROJEKTET TEKNISK GENNEMGANG AF BALTIC PIPE-PROJEKTET Orientering v. Energinet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 152 Offentligt Torben Brabo, Sofie Leweson og Bent Sømod Energipolitisk

Læs mere

NMU j.nr KUAS j.nr

NMU j.nr KUAS j.nr Survey med wiretræk og magnetometer i den lavvandede del af kabeltracéet fra vindmølleparken Horns Rev 2 ved Blåbjerg Plantage, Henne Strand. NMU 2493 Jørgen S. Dencker Survey med wiretræk og magnetometer

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Vejdirektoratet, Skanderborg Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Sendt på mail til sveg@cowi.dk Kystdirektoratet J.nr. 15/00832-13 Ref. Bertram Tobias Hacke 16-10-2015 Tilladelse til etablering af

Læs mere

Bilag 6. Teknisk notat. Tiltagskatalog for projekter til forbedret hydrologi i våde lysåbne naturtyper

Bilag 6. Teknisk notat. Tiltagskatalog for projekter til forbedret hydrologi i våde lysåbne naturtyper Bilag 6 Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Teknisk notat Tiltagskatalog for projekter til forbedret hydrologi i våde lysåbne naturtyper 10. juni 2014 Vores

Læs mere

Kabelprojekt Bilstrup-Idomlund

Kabelprojekt Bilstrup-Idomlund Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Kabelprojekt Bilstrup-Idomlund 17. juni 2016 MSL/MSL Ansøgning om dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3, museumslovens 29 a samt ansøgning om krydsningstilladelse

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Jeanette Hallundbæk, Hallundbæk Consult ApS Iben Nielsen, Projektleder, Sønderborg Forsyning Peter Rathje, Direktør, ProjectZero Anne Eiby, Projektchef,

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere

Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro

Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro Fra: Sendt: 26. januar 2017 10:17 Til: '' Cc: Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert Emne: SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro Kategorier: Grøn kategori Hej Josepha

Læs mere

Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale

Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale 1. Ejersnitflade mellem Energinet.dk og koncessionshaver 2. 6 figurer af platformen, herunder areal til koncessionshavers lavspændingsanlæg 3. Kort

Læs mere

2 Miljøstyrelsen / Idéoplæg - supplerende høring i forbindelse med afgrænsning af miljøkonsekvensrapporten for Baltic Pipe

2 Miljøstyrelsen / Idéoplæg - supplerende høring i forbindelse med afgrænsning af miljøkonsekvensrapporten for Baltic Pipe 2 Miljøstyrelsen / Idéoplæg - supplerende høring i forbindelse med afgrænsning af miljøkonsekvensrapporten for Baltic Pipe Titel: Idéoplæg i forbindelse med afgrænsning af miljøkonsekvensrapporten for

Læs mere

Tilladelse til projektændring i uddybning af nyt færgeleje i Thyborøn Havn

Tilladelse til projektændring i uddybning af nyt færgeleje i Thyborøn Havn Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Sendt elektronisk til lene.bast@lemvig.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse til projektændring

Læs mere

Forskrift for miljøhensyn ved anlæg af Letbanen i Herlev Kommune

Forskrift for miljøhensyn ved anlæg af Letbanen i Herlev Kommune Forskrift for miljøhensyn ved anlæg af Letbanen i Herlev Kommune April 2017 Letbanen er et omfattende anlægsarbejde, der foregår i tæt bebyggede dele af byen, og skaber mange og komplekse nabogener. Miljølovgivningen

Læs mere

Forskrift for miljøhensyn ved anlæg af Letbanen i Glostrup Kommune

Forskrift for miljøhensyn ved anlæg af Letbanen i Glostrup Kommune Forskrift for miljøhensyn ved anlæg af Letbanen i Glostrup Kommune Dato 27/1 2017 1. Formål Denne forskrift fastsætter regler for støj, støv og vibrationer i forbindelse med anlæg af letbanen i Glostrup

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Soundport Nyhavn 55 1051 København K Kystdirektoratet J.nr. 14/00609-18 Ref. Sanne Østergaard Kilde 21-10-2014 Tilladelse til ny spuns ud for matr. nr. 1aeg Kastrup By, Kastrup i Tårnby Kommune. Kystdirektoratet

Læs mere

Natspærringer, alle spor, ca. 1 uges varighed i april/maj 2017, kl : Søgegravninger og opbrydninger i baneoverkørslen.

Natspærringer, alle spor, ca. 1 uges varighed i april/maj 2017, kl : Søgegravninger og opbrydninger i baneoverkørslen. Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Køge Kyst; lj@koegekyst.dk Arkil A/S; ksn@arkil.dk Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Dispensation fra forskriftens krav

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune UDKAST

Administrationsgrundlag. for. Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune UDKAST Administrationsgrundlag for Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune UDKAST Vibrationer Byggetekniske krav som skal overholdes i alle tilfælde af fundering, udgravning,

Læs mere

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde 20/09/13 Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde Indledning I forbindelse med klagesagen over døgnarbejdet på Marmorkirken

Læs mere

Uddybning af tidevandsrenderne Slagters Lo og Dybet, Fanø

Uddybning af tidevandsrenderne Slagters Lo og Dybet, Fanø Uddybning af tidevandsrenderne Slagters Lo og Dybet, Fanø Side 1 af 12 Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø Kontaktperson: Jacob Bay Telefon 75 660 660 www.fanoe.dk e-mail jkb@fanoe.dk Sønderho Havn Støtteforening

Læs mere

Miljøkonsekvensrapport. Baltic Pipe. Introduktion og samlet konklusion. Februar 2019

Miljøkonsekvensrapport. Baltic Pipe. Introduktion og samlet konklusion. Februar 2019 Baltic Pipe Miljøkonsekvensrapport Introduktion og samlet konklusion Februar 2019 Medfinansieret af Den Europæiske Unions Connecting Europe-faciliteten 1 Introduktion... 3 1.1 Baggrund for projektet...

Læs mere

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund I Thorup-Skallerup bæk er der i udpeget tre vandløbsindsatser (kort 1). de udpegede indsatser, omhandler restaurering

Læs mere

HANSTHOLM HAVN. UDVIDELSE BORGERMØDE OM VVM BORGERMØDE OMKRING VVM 28. JUNI 2017

HANSTHOLM HAVN. UDVIDELSE BORGERMØDE OM VVM BORGERMØDE OMKRING VVM 28. JUNI 2017 HANSTHOLM HAVN. UDVIDELSE BORGERMØDE OM VVM HVORFOR UDVIDE? Havnen er 50 år gammel og bygget til datidens fiskeskibe. Siden 1967 er der sket en kraftig udvikling i flåden hen imod større og anderledes

Læs mere

Lodsejermøde om gasledningen Baltic Pipe. Den 6. marts, Vejen Idrætscenter Den 8. marts, Centrovice Den 12. marts, Herlufmaglehallen

Lodsejermøde om gasledningen Baltic Pipe. Den 6. marts, Vejen Idrætscenter Den 8. marts, Centrovice Den 12. marts, Herlufmaglehallen Lodsejermøde om gasledningen Baltic Pipe Den 6. marts, Vejen Idrætscenter Den 8. marts, Centrovice Den 12. marts, Herlufmaglehallen Foreningerne bag Fyns Familielandbrug Familielandbruget Sydvest Familielandbruget

Læs mere

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Den nye bane København Ringsted Notat vedr. økonomiske konsekvenser ved en forøget frihøjde for Køgevej Dato: 15.februar 2013 Versionshistorie 1 Ver. nr.

Læs mere

Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst

Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst Bilag 7 - Revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst 1. Indledning Som varslet i Aktstykke 140 (afgjort den 3. juni 2010) har Femern A/S på baggrund af drøftelser med de danske og tyske myndigheder

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Juli 2000 Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker Marinarkæologisk besigtigelse af side scan sonar kontakter ved Rødsand

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger Indtast CVR-nummeret på den virksomhed, som du ansøger på vegne af. Oplysninger om virksomheden

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

Anmeldelse af ændringer eller udvidelse af Storstrøm- eller Femern-forbindelserne

Anmeldelse af ændringer eller udvidelse af Storstrøm- eller Femern-forbindelserne Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

ANSØGNING OM 4A-GODKENDELSE TIL FORUNDERSØGELSE OG ETABLERING AF SØKABLER I ALSSUND

ANSØGNING OM 4A-GODKENDELSE TIL FORUNDERSØGELSE OG ETABLERING AF SØKABLER I ALSSUND 1/7 Energistyrelsen v/ Hanne Christensen Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 ANSØGNING OM 4A-GODKENDELSE TIL FORUNDERSØGELSE OG ETABLERING

Læs mere

Tillæg 4 til dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til Holstebromotorvejen

Tillæg 4 til dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til Holstebromotorvejen Side 1/6 Vejdirektoratet v/ Niels Krogh Kristensen Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Dato: 18-09-2015 Sagsnr.: 01.05.09-P17-1-11 Henv. til: Bo Boysen Larsen Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7803

Læs mere

Dimensionering af EL-kabel of vand- og spildevandsledninger er ikke en del af dette notat men skal findes andetsteds.

Dimensionering af EL-kabel of vand- og spildevandsledninger er ikke en del af dette notat men skal findes andetsteds. 27. juni 2018 Notat Middelgrundsfonden MGF Forsyning Projekt nr.: 225785 Dokument nr.: 1228988840 Version 2 Revision Udarbejdet af JOS Kontrolleret af CHU Godkendt af 1 INDLEDNING Det Danske Spejderkorps

Læs mere

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT BANEDANMARK OMLÆGNING AF VALMOSEGRØFTEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTBESKRIVELSE INDHOLD 1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften

Læs mere

BYGGEMODNING OG PLANPROCES FOR NØRRE NYTOFT INDHOLD. 1 Introduktion. 2 Byggemodning. 1 Introduktion 1. 2 Byggemodning Byggemodningsproces 2

BYGGEMODNING OG PLANPROCES FOR NØRRE NYTOFT INDHOLD. 1 Introduktion. 2 Byggemodning. 1 Introduktion 1. 2 Byggemodning Byggemodningsproces 2 FANØ KOMMUNE Address BYGGEMODNING OG PLANPROCES FOR NØRRE NYTOFT INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Byggemodning 1 2.1 Byggemodningsproces 2 3 Planproces 2 3.1 Forslag til optimeret tidsplan / planproces 3 3.2

Læs mere

Skibstrafik ved Masnedsund

Skibstrafik ved Masnedsund Skibstrafik ved Masnedsund Høringsrapport vedrørende lukning for gennemsejling Januar 2015 Ringsted-Femern Banen E3005 Ny Masnedsund Bro Banedanmark Ringsted-Femern Banen Amerika Plads 15 2100 København

Læs mere

Afgørelse om at omlægning af åløbet Valmosegrøften-Vasegrøften. i forbindelse med Ringsted-Femern Banen.

Afgørelse om at omlægning af åløbet Valmosegrøften-Vasegrøften. i forbindelse med Ringsted-Femern Banen. Banedanmark banedanmark@bane.dk Att. Klaus Vandall Larsen kvl@bane.dk Amerika Plads 15 2100 København Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 Sendt pr. mail Sagsnr.:TS50802-00007

Læs mere

Banebranchen Konference 2014

Banebranchen Konference 2014 Banebranchen Konference 2014 Tema: Lillebæltsbroen Room 5 Ved Niels Mortensen, nmgeo, & Søren Boysen, Banedanmark Søren Boysen: Forstærkning af Lillebæltsbroens fundering Niels Mortensen: Plastisk ler

Læs mere

Kvælstofbelastning i Guldborgsund

Kvælstofbelastning i Guldborgsund Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat Dato 23-10-2015 RFB_10_03_05_Nr2004_Kvælstofbelastning i Guldborgsund Kvælstofbelastning i Guldborgsund 1.1 Vedtagne vandplaner og udkast

Læs mere

Kabelprojekt mellem Bilstrup og Idomlund Bilag vedrørende fokusområder i Holstebro Kommune Skive Kommune

Kabelprojekt mellem Bilstrup og Idomlund Bilag vedrørende fokusområder i Holstebro Kommune Skive Kommune Kabelprojekt mellem Bilstrup og Idomlund Bilag vedrørende fokusområder i Holstebro Kommune Skive Kommune Dok. 15/00917-4 1/7 Holstebro Kommune Nordre Ringvej nordvest om Holstebro Energinet.dk har været

Læs mere

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, nr. 2, nr. 3 og nr. 4.

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, nr. 2, nr. 3 og nr. 4. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. februar 2012 11/16726-9 Carsten Sandgaard cac@vd.dk 7244 2220 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Totalentrepriseudbud 6620.103 Spuns Nord

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens Sendt på mail til fllun@assens.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/01889-20 Ref. Peter Lomholt Langdahl 14-07-2016 Tilladelse til etablering af spunsvæg og badetrappe

Læs mere

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn.

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn. HOFOR A/S Ved Eiko Steinhauer (Sendt elektronisk) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse

Læs mere

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 28 KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 28 KONTROL OG OVERVÅGNINGSPROGRAM 1612 28.1 Indledning 1612 28.2 Principperne for kontrol-

Læs mere

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger Hvis du ansøger for en privatperson, skal du indtaste ansøgers navn og adresse. Ansøger du på vegne

Læs mere

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Program for dagen Formiddag Velkomst og fælles gennemgang af projektet Spørgsmål og svar Ejendomsvis/personlig gennemgang af projektet Eftermiddag Besigtigelse af projektet

Læs mere

Dykkerulykke i Lillebælt den 12. oktober 2005

Dykkerulykke i Lillebælt den 12. oktober 2005 Redegørelse fra Opklaringsenheden Dykkerulykke i Lillebælt den 12. oktober 2005 Ulykken Den 12. oktober kl. 09.45 fik en erhvervsdykker dykkersyge, da han i forbindelse med fotografering af en vandledning

Læs mere

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn.

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +4541780482 Fax 7262 6790 chbe@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Anne Bytofte Vode-Nielsen Kullinggade 21 5700 Svendborg Sendt på mail til: mie.vode.moll@svendborg.dk Kystdirektoratet J.nr. 15/00540-30 Ref. Jeppe Bech Carlsen 29-04-2016 Tilladelse til etablering af

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til ny spuns og opfyld, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til ny spuns og opfyld, på de vilkår som fremgår nedenfor. Samsø Kommune att.: Joachim Machholm kommune@samsoe.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/01564-12 Ref. Thomas Larsen 11-04-2016 Tilladelse til ny spuns og opfyld i Ballen Lystbådehavn, matr.nr. 149a Brundby By,

Læs mere

Thy-Mors-Salling. Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune

Thy-Mors-Salling. Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune Thy-Mors-Salling Bilag vedrørende fokusområder i Struer Kommune Thisted Kommune Morsø Kommune Skive Kommune 1 Struer Kommune Grøn korridor vest for station Struer Der er en grøn korridor vest for station

Læs mere

Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig

Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. oktober 2013 Thomas Eske Holm Ib

Læs mere

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn HOFOR A/S CVR-Nummer 10073022 Ørestads Boulevard 35

Læs mere

KNUD E. HANSEN A/S NAVAL ARCHITECTS DESIGNERS MARINE ENGINEERS FÆRGEN A/S

KNUD E. HANSEN A/S NAVAL ARCHITECTS DESIGNERS MARINE ENGINEERS FÆRGEN A/S FÆRGEN A/S SKIBSTEKNISK VURDERINGER AF MOLS LINIENS TILBUD FOR FÆRGEBETJENING AF BORNHOLM KNUD E. HANSEN A/S NAVAL ARCHITECTS DESIGNERS MARINE ENGINEERS Lundegaarden Claessensvej 1 DK-3000 Helsingor Denmark

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. SELFESTATE Aps Turbinevej 10 5500 Middelfart Kystdirektoratet J.nr. 14/00901-11 Ref. Henrik Junker Fogh 03-12-2014 Tilladelse til uddybning og anlæg af anløbsplads ud for matr. nr. 15t, Middelfart Markjorder,

Læs mere

Nyt overhalingsspor i Ringsted

Nyt overhalingsspor i Ringsted Nyt overhalingsspor i Ringsted Møde i Geoteknisk Forening En geoteknikers hverdag 2009-10-22 & 2009-10-28 v/ Jesper Fink Petersen & Peter Folsted Indhold Hvad er KØR-projektet? Gennemgang af projektet

Læs mere

VVM anmeldelse. Biogasledning, Sdr. Vium Bioenergi Øster Vejrupvej 15, Sdr. Vium. Projekt nr

VVM anmeldelse. Biogasledning, Sdr. Vium Bioenergi Øster Vejrupvej 15, Sdr. Vium. Projekt nr VVM anmeldelse Biogasledning, Sdr. Vium Bioenergi Øster Vejrupvej 15, Sdr. Vium Projekt nr. 760.8240 Maj 2016 VVM anmeldelse 1. Projektansvarlig HMN Gasnet P/S Vognmagervej 14 8800 Viborg forestår anlæg

Læs mere

Sallingsundbroen. Skibsstødssikring af Sallingsundbroen

Sallingsundbroen. Skibsstødssikring af Sallingsundbroen Sallingsundbroen Skibsstødssikring af Sallingsundbroen Hvad er skibsstødssikring? Vejdirektoratet er i gang med at sikre Sallingsundbroen mod skibsstød. Hvad er skibsstød og skibsstødssikring? Vi kalder

Læs mere

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg Idéoplæg Oktober 2015 VVM-redegørelse Marts 2016 Sammenfattende redegørelse Juli 2016 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse 3 1.1 Indhold 3 1.2 Den videre

Læs mere

Bilag 3 Notat. 1. Baggrund og forudsætninger. Omlægning af spildevandstrykledning ved Tuborg Nord. Carlsberg Ejendomme

Bilag 3 Notat. 1. Baggrund og forudsætninger. Omlægning af spildevandstrykledning ved Tuborg Nord. Carlsberg Ejendomme Bilag 3 Notat Projekt Omlægning af spildevandstrykledning ved Tuborg Nord Rambøll Danmark A/S Bredevej 2 DK-2830 Virum Danmark Kunde Emne Fra Carlsberg Ejendomme Vurdering af udførelsesmetode, omkoblingstid

Læs mere

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 1. Baggrund Femern A/S har i april 2012 udarbejdet en revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet, som tager højde for de udfordringer, der er

Læs mere

Tilladelse til etape 2 og 3 i udvidelse af Vordingborg Havn

Tilladelse til etape 2 og 3 i udvidelse af Vordingborg Havn Vordingborg Havn Vesthavnen 5 4760 Vordingborg Sendt elektronisk til: LBNE@orbicon.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Michael Kudsk mlk@niras.dk Miljø Charlotte Møller chm@niras.dk

Læs mere

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 16. april 2013 Thomas Eske Holm Karsten Dahl Jonas Teilmann

Læs mere

Udført/kontrol: PSJ/LTJ Nr.: 2 Dato: Rev.:

Udført/kontrol: PSJ/LTJ Nr.: 2 Dato: Rev.: NOTAT Sagsnavn: E300X Åmarksvej bro nr. 17614 Sag nr.: 14-0134 Emne: Ansøgning om tilladelse til midlertidigt jorddepoter Udført/kontrol: PSJ/LTJ Nr.: 2 Dato: 2017-11-07 Rev.: 2018-01-25 Ansøgning om 19

Læs mere

Teknisk Notat Rev. 2 N

Teknisk Notat Rev. 2 N Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Teknisk Notat Rev. 2 N2.128.15 Frederiksberg Ejendomme Etablering af P-kælder og nybygning på Skolen ved

Læs mere

Claus Juul Nielsen Projektleder hos DCM Øst Aps Tlf: /

Claus Juul Nielsen Projektleder hos DCM Øst Aps Tlf: / Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Orbicon A/S Att.: Britt Tang Pedersen Claus Juul Nielsen Projektleder hos DCM Øst Aps Tlf: 31 90 75 31 / cjn@dcm.dk Dato

Læs mere

Tilladelse til etablering af midlertidig erhvervshavn/kaj anlæg i Roskilde Fjord

Tilladelse til etablering af midlertidig erhvervshavn/kaj anlæg i Roskilde Fjord SWECO Sendes elektronisk til christinalund.lojtnant@sweco.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.: TS6020103-00162 Dato:09-06-2017 Sagsbehandler:

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter Udvidet resumé 37 Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig projektgennemførelse af store anlægsprojekter - med ny bane og motorvejsudvidelse på Vestfyn som illustrativt eksempel Ole Kveiborg, COWI A/S,

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Oplysninger om ansøger Fornavn Jesper Lundgren Efternavn Madsen Virksomhedens CVR 31080207 Virksomhedens

Læs mere

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear Industrivej 2 4683 Rønnede Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk Dear NY VINDMØLLEPARK VED TUREBYLILLE I FAXE KOMMUNE - ANSØG- NING OM DISPENSATION TIL ETABLERING AF TO NYE OVERKØRSLER INDENFOR

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Vejdirektoratet Peter Holt Guldalderen 12 2640 Hedehusene Kystdirektoratet J.nr. 15/00288-20 Ref. Bertram Tobias Hacke 08-06-2015 Sendt på mail til ph3@vd.dk Tilladelse til erosionsbeskyttelse ved Ny Lillebæltsbro

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Else-Marie Hjerrild Lorenzen Else-marie.lorenzen @atkinsglobal.com

Læs mere

Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum.

Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum. Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum. Carsten S. Sørensen COWI, Danmark, css@cowi.dk Rene Mølgaard Jensen Aarsleff, Danmark, rmj@aarsleff.com Indledning I Aalborg,

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Thisted Kommune, Drifts- og Anlægsafdelingen Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Sendt på mail til jc@thisted.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/02244-11 Ref. Peter Lomholt Langdahl 14-07-2016 Tilladelse til renovering

Læs mere

Notat. Til: Albertslund Kommune. Kopi til: Vallansbæk Kommune, Ballerup Kommune, Egedal Kommune. 18. april 2018

Notat. Til: Albertslund Kommune. Kopi til: Vallansbæk Kommune, Ballerup Kommune, Egedal Kommune. 18. april 2018 Notat Til: Albertslund Kommune Kopi til: Vallansbæk Kommune, Ballerup Kommune, Egedal Kommune Sagsbehandler JSM Direkte +45 36 13 16 96 Fax - jsm@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798

Læs mere

Endelig tilladelse til opfyldning af Fordgraven i Københavns

Endelig tilladelse til opfyldning af Fordgraven i Københavns Danica Ejendomsselskab Holmens Kanal 2 1060 København K Sendt elektronisk til: mha@niras.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Endelig tilladelse til

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev Dato 13. marts 2017 Sagsbehandler Leif Hald Pedersen Mail LHP@vd.dk Telefon 7244 3606 Dokument 17/00417-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev I

Læs mere

Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen, Sallingsundbroen og Svendborgsundbroen.

Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen, Sallingsundbroen og Svendborgsundbroen. Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen, Sallingsundbroen og Svendborgsundbroen September 2014 1 af 3 TILBUDS- OG AFREGNINGSGRUNDLAG (TAG) TAG angiver

Læs mere

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelse Juni 2017 Ny motorvej på strækning fra Give til Haderslev Med aftale mellem regeringen (V, LA og K), S, DF,

Læs mere

Nicolaj Thomassen, Morten Larsen, Allan Bo Mikkelsen og Morten Søndermand

Nicolaj Thomassen, Morten Larsen, Allan Bo Mikkelsen og Morten Søndermand NOTAT Projekt Medfinansiering Brendstrupgrøften Projektnummer 1331500203 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Aarhus Kommune Brendstrupgrøften del 2 som medfinansieringsprojekt Gitte K.

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Aalborg Kommune Boulevarden 13 9000 Aalborg Att.: Michael Damm pr. mail til: Mette.hildebrand@aalborg.dk Kystdirektoratet J.nr. 15/00789-14 Ref. Thomas Larsen 08-10-2015 Tilladelse til fjordhave ved Lindholm

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Michael Kudsk mlk@niras.dk Miljø Charlotte Møller chm@niras.dk

Læs mere

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Vandledningsstien Nuværende forhold Vandledningsstien forbinder Gladsaxe og Københavns kommuner, se figur 1 Strækningen er en nordlig forlængelse

Læs mere

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Fra: Til: Alle er enige! Der skal tænkes og forberedes arbejdsmiljøforhold i hele processen - og derefter! Sund fornuft!!

Læs mere

Notat. Til: Albertslund Kommune. 22. februar Busdrift i Ring 3 under anlæg af letbanen - Albertslund Kommune. Resumé

Notat. Til: Albertslund Kommune. 22. februar Busdrift i Ring 3 under anlæg af letbanen - Albertslund Kommune. Resumé Notat Til: Albertslund Kommune Sagsbehandler JSM Direkte +45 36 13 16 96 Fax - jsm@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 22. februar 2018 Busdrift i Ring 3 under anlæg af letbanen -

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Havneøen 1 P/S c/o Kirk Kapital A/S Havneøen 1 7100 Vejle Sendt pr. mail Kystdirektoratet J.nr. 18/00846-16 Ref. Lotte Beck Olsen 31-05-2018 Tilladelse til etablering af flydebroer ud for matr.34ax Engene,

Læs mere