Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum."

Transkript

1 Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum. Carsten S. Sørensen COWI, Danmark, css@cowi.dk Rene Mølgaard Jensen Aarsleff, Danmark, rmj@aarsleff.com Indledning I Aalborg, som er Danmarks 4. største by, sker der i disse år en kraftig omdannelse af byens centrale områder. Et af disse projekter er et m 2 butikscenter, som skal rumme indkøbscentret Friis med 70 butikker, et hotel, kontorer, lejligheder og ikke mindst et underjordisk 3 etagers parkeringshus. Artiklen omhandler byggegruben for dette parkeringshus. Byggegruben er 80 meter bred og 100 meter lang. Dybden er ca. 15 meter. Byggegrubevæggen blev valgt udført med en crushpiler, som både kan forbore og nedpresse stålspunsprofiler. Denne metode var det optimale valg for dette projekt med de givne bundforhold og udgravningsdybder. Der blev i alt nedpresset m 2 spuns. Rystelsesnivauet blev løbende registreret på sætningsfølsomme nabobygninger og her kunne næsten ikke registreres forøgede rystelser fra etableringen af væggen. Væggen blev afstivet med i alt 780 jordankre af forskellig længde. Ankrene skal kun afstive byggegrubens vægge i byggefasen, hvorfor de blev udført som midlertidige ankre. Alle ankre blev efterinjiceret for at sikre tilstrækkelig ankerkapacitet. Undervejs under etablering af byggegruben er der foretaget mange målinger, som f.eks. rystelsesmålinger af naboejendomme, bæreevne af ankre, hældningsmålinger af spuns, indmåling af spuns, pejling af grundvandsstand udenfor byggegruben, flytninger af naboejendomme mm. Resultater herfra er løbende sammenholdt med såvel projektforudsætninger som beregningsresultater. Artiklen beskriver byggegrubeprojektet med særlig fokus på erfaringer fra udførelsen. Byggeriets parter og nøgletal Bygherre er det nordjyske entreprenørfirma A. Enggaard, rådgivende ingeniør er Cowi og entreprenør for byggegruben er Aarsleff. Cowi er ansvarlig for projektets geotekniske forudsætninger. Aarsleff er ansvarlig for dimensionering og udførelse af byggegruben. Byggegrubespuns: m 2. Jordmængde: m 3. Jordankre: 780 stk. Jernbetonpæle: 1000 stk. Kontraktsum for byggegrubeindfatning og fjernelse af jord: 36 mio. DKK.

2 Jordbundsforhold Aalborg by er kendetegnet ved meget varierende bundforhold, som f.eks. blød bund til over 30 meters dybde. Andre steder kan der funderes direkte i glaciale eller ældre aflejringer. Det aktuelle projekt ligger i randen af et område med senglaciale leraflejringer til stor dybde. Leren har ringe permeabilitet men indeholder en del tynde sandslirer. Under leraflejringen findes et sandlag, som måske har direkte forbindelse til Limfjorden, som ligger ca. 500 meter fra byggegruben. Figur 1. Byggegruben 2008 Umiddelbart vest og syd for byggegruben findes de senglaciale aflejringer ikke. Her findes store mægtigheder af postglaciale aflejringer og fyld. Mange af ejendommene er enten pælefunderede eller direkte funderede. Da de fleste bygninger er gamle er deres funderinger ikke tidssvarende, hvorfor det er særdeles kompliceret at etablere en stor, dyb byggegrube på dette sted. De geotekniske forundersøgelser for butikscenteret viste gode og ensartede aflejringer. Aflejringens udrænede forskydningskapacitet blev ved vingeforsøg målt til c v = 100 til 300 kpa (stigende med dybden) og den drænede forskydningskapacitet blev ved triaxialforsøg målt til φ = 31 o. Lerens forbelastning er bestemt til σ pc = 300 kpa og konsolideringsmodul er bestemt til K = 20 MPa. Dimensionering af væg og ankre Væggen blev i den regningsmæssige brudgrænsetilstand dimensioneret efter plasticitetsteorien med udvikling af plasticitet i såvel byggegrubevæg som jord. Der er anvendt jordtrykskoefficienter beregnet ud fra en brudfigur med ét anker. Afstivningskræfter fra flere end ét anker er påsat væggen som ydre last. Momentet i væggen har været bestemmende for placering af afstivningskræfterne.

3 Figur 2 Momentfordeling i spuns bestemt ved hjælp af Plaxis Figur 3 Brudfigur bestemt ved hjælp af Plaxis (Udgravningskote -9 og terrænkote +2) Ankernes frie længde er bestemt ud fra udstrækningen af brudfigurerne bag væggen. Ankernes bundne længde blev bestemt ud fra jordens udrænede forskydningskapacitet og en skønnet værdi for effekten af efterinjiceringen. Alle ankrene blev godkendelsesprøvet og dermed blev den skønnede værdi eftervist. Byggegruben blev også undersøgt i anvendelsestilstanden. Her blev programmet Plaxis anvendt. Formålet hermed var at undersøge om flytninger af vægge og naboejendomme ville overskride grænseværdierne. Desuden skulle det undersøges om ankerkræfterne i anvendelsestilstanden var mindre end i den regningsmæssige brudgrænsetilstand. Etablering af byggegrubeindfatning Af hensyn til nabobygninger og støj blev der valgt en meget skånsom installationsmetode af spunsen, hvor en kombination af presning, forboring og spuling fandt sted. En Super Crush Piler blev anvendt. Denne kunne presse op til 1200 kn og trække op til 1600 kn. Den samlede vægt af maskinen var ca. 45 tons. Der kunne presses maksimalt 21 m lange spunsjern, hvilket var tilstrækkeligt, idet de længste jern i projektet var 16,5 m.

4 Figur 4 Foto af Super Crush Piler For at undgå drænkanaler bag spunsen ned langs denne forbores kun på byggegrubesiden af spunsen. Diameteren af boresneglen med casing var 50 cm. Endvidere presses spunsvæggen den sidste meter uden forboring som yderligere sikkerhed mod grundvandtransport rundt om vægspidsen. Spulingen fandt sted direkte igennem kernen af snegleboret, og der skulle anvendes ca. 1 m 3 vand pr. dobbeltjern. Der kunne installeres ca. 15 m 2 spuns pr. time. Materialerne, der blev fjernet i forbindelse med forboringen blev tilbageført dels ved reversibel boring og dels ved simpel tilbagefyldning med minigraver. Der blev i enkelte tilfælde suppleret med sand. Til eftervisning af tilbagefyldningsgraden er der efterfølgende blevet udført en række vingeforsøg på byggegrubesiden af spunsvæggen. I forbindelse med byggegrubespunsen er der udført en mindre grube, hvori tilkørselsrampen til p-kælderen skal etableres. Denne spunsvæg er udført med almindelig Silent Piler. Der er udført inklinometer-målinger på spunsvæggene med henblik at følge spunsvæggens vandrette flytninger for herved at kontrollere om beregningsresultater svarer til virkeligheden. Nedenstående figur viser et resultat af en sådan inklinometer-måling.

5 Figur 5 Vandret flytning af væg (koter er i meter og flytninger i mm) Boring af jordankre Projektet er fyldt med en stribe udfordringer. En af disse er træpæle: En del ankre skal bores ind under et fredet domhus, der er pælefunderet med træpæle, der står side om side. Spidskoten af disse træpæle er ukendt!

6 Figur 6 Aalborg Domhus bag byggegrubespunsen De næsten 800 jordankre blev udført med dobbeltroterende snegleboring med foringsrør med en diameter på 133 mm. De længste ankre var op til 20 m. De opborede materialer blev skyllet ud med vand under tryk. På hovedparten af strækningen, var der ankre i tre niveauer. Ankerhuller i spunsvæggen tætnes om nødvendigt, hvis der kom vand igennem. Ankrene blev testet helt op til 700 kn. På en enkelt strækning var det nødvendigt at etablere et ekstra niveau med ankre. Generelt kunne der bores ca. 85 m i timen pr. boremaskine på pladsen. Udgravning af byggegrube Efter installation af indfatningsvæggen udgraves indvendigt i etaper for etablering af jordankre i op til tre niveauer, som forspændes for at minimere flytninger af indfatning og jorden bag denne. Hovedparten af jorden, der blev gravet bort, var klassificeret som K0-jord, og kunne derfor indbygges i andre projekter. Den resterende del, K1 jord klassificeret som lettere forurenet blev kørt i deponi. Ramning af betonpæle Som fundering af det kommende byggeri, anvendes der betonpæle. Der er rammet ca pæle med længder i intervallet fra 12 m til 15 m. Da der rammes i bykernen af Aalborg, var det en forudsætning, at der blev anvendt en 6 tons hammer med støjdæmpning. Der blev rammet ca pæle pr. dag i produktionsperioden, der var opdelt i to. I forbindelse med pæleramningen blev der udført flytningsmålinger på nabobygninger samt vibrationsmålinger. Vibrationerne blev aldrig målt større end svarende til en svingningshastighed på 2 mm/sek. For solide naboejendomme medførte denne hastighed ingen skader eller

7 gener. Derimod medførte hastigheden for mindre solide naboejendomme ingen skader men derimod ubehagelige rystelser af skriveborde og f.eks. lamper. Pælene er dimensioneret som sætningsreducerende pæle, hvor pælene i den karakteristiske lastsituation alene kan optage belastningen fra bygningen. I den regningsmæssige lastsituation skal såvel pæle som fundament (pilecap) optage belastningen. Grundvandskontrol Spunsvæg og ankre er dimensioneret for hydrostatisk vandtryk på såvel for som bagside. For at sikre hydrostatisk vandtryk på forsiden af spunsvæggen blev der etableret grædebrønde inde i byggegruben. Disse skulle ligeledes sikre mod at der kunne ske løftning af byggegrubens bund på grund af vandtryk i de indlejrede sandslirer i Aalborg-leren. Sikring mod global løftning af byggegrubens bund er sikret ved 4 filterboringer boret i hjørnerne af byggegruben. Disse boringer er ført ned til et sandlag under Aalborg-leren i kote -29. Dette sandlag kan stå i forbindelse med vandet i den nærliggende Limfjord. Mens byggeriet foregår, er trykniveauet i dette lag sænket til kote -4. Herved sikres tilstrækkelig sikkerhed mod løftning i tilfælde af ekstremt højvande i Limfjorden. Konklusion Byggegruben er nu etableret med et godt resultat. Dimensioneringen er foretaget på baggrund af en traditionel forundersøgelse suppleret med triaxialforsøg til bestemmelse af lerens drænede styrkeparametre. Udbøjning af væggen var større end forventet, hvilket kan tilskrives at afstanden fra regningsmæssig til karakteristisk brudtilstand var i underkanten. Den anvendte sikkerhed var i overensstemmelse med den danske funderingsnorm, DS415. De målte flytninger var også større end de flytninger, der blev bestemt ved hjælp af programmet Plaxis.

Kristiansand C4 Markens Center Agenda

Kristiansand C4 Markens Center Agenda Agenda C4 Markens Center Fundering med sekantpæle 1. C4 Markens Center - projektet 2. Züblin s kontrakt 3. Udførelsesmetodik 4. Udfordringer 5. Fordele ved sekantpælevæggen 6. Det endelige resultat Züblin

Læs mere

NGF møde 2015.03.19 Alternative Støttekonstruktioner NGF møde 19.03.2015

NGF møde 2015.03.19 Alternative Støttekonstruktioner NGF møde 19.03.2015 Alternative Støttekonstruktioner NGF møde 19.03.2015 ZÜBLIN A/S Marts 2015 2 Morten Schousboe Rasmussen Civilingeniør (B) 1991, Licentiat 1996 Ansat: -1995-1996: Carl Bro Anlæg, Glostrup -1996-2002: Aarsleff

Læs mere

1 Geotekniske forhold

1 Geotekniske forhold 1 Geotekniske forhold Den geotekniske del i denne projektrapport omhandler udformning af byggegrube og grundvandssænkningsanlæg samt fundering af bygværket. Formålet med afsnittet er at bestemme en fornuftig

Læs mere

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32.

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Situationsplan OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Oversigtskort JORDBUNDSUNDERSØGELSE FOR PARCELHUS TOFTLUND, RYTTERVÆNGET 26 GEOTEKNISK

Læs mere

Caspar Thrane Leth, COWI A/S

Caspar Thrane Leth, COWI A/S DGF-møde 24-09-2015 Direkte fundering på kalk Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) Caspar Thrane Leth, COWI A/S 1 Indhold Organisation Introduktion til projektet Forventet geologi og tilgængelig viden

Læs mere

Geoteknisk placeringsundersøgelse på J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals.

Geoteknisk placeringsundersøgelse på J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals. J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals Side 1 Geoteknisk placeringsundersøgelse på J. Weinkouffsvej 5, Hirtshals. Indholdsfortegnelse 1. Projekt...2 2. Mark- og laboratoriearbejde...2 3. Jordbunds- og vandspejlsforhold...2

Læs mere

FUNDERING. 6 Analyse af byggefelt. 6.1 Bygningens udformning

FUNDERING. 6 Analyse af byggefelt. 6.1 Bygningens udformning 6. Analyse af byggefelt FUNDERING I dette kapitel behandles funderingen af Arkaden. Til bestemmelse af hvilken funderingsmetode, der skal anvendes, er der først lavet en jordbundsanalyse af byggefeltet

Læs mere

Byggegrubeskakt i kalk

Byggegrubeskakt i kalk Byggegrubeskakt i kalk Præsentation af projekt for HOFORs fjernvarmetunnel under Københavns Havn, ved DGF møde den 24.09.2015, Carsten Holm Rønnow, NIRAS Dagorden 1. Projekt 2. Geotekniske og hydrogeologiske

Læs mere

Nordhavnsvejen, Banekrydsningen - monitering vs numeriske beregninger af byggegrube

Nordhavnsvejen, Banekrydsningen - monitering vs numeriske beregninger af byggegrube Nordhavnsvejen, Banekrydsningen - monitering vs numeriske beregninger af Præsenteret og udarbejdet af: Carsten Lyse, COWI Sabina Brammer, Rambøll SAMSPIL MELLEM JORD OG KONSTRUKTION Aftenens menu Kort

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Vertigo i Tivoli. Lindita Kellezi. 3D Finit Element Modellering af Fundament. Nordeuropas vildeste og hurtigste interaktive forlystelse

Vertigo i Tivoli. Lindita Kellezi. 3D Finit Element Modellering af Fundament. Nordeuropas vildeste og hurtigste interaktive forlystelse Vertigo i Tivoli 3D Finit Element Modellering af Fundament Nordeuropas vildeste og hurtigste interaktive forlystelse Lindita Kellezi Vertigo - svimmelhed Dynamisk højde 40 m Max hastighed 100 km/t Platform

Læs mere

PARKERINGSKÆLDER UNDER TORVET SILKEBORG

PARKERINGSKÆLDER UNDER TORVET SILKEBORG FEBRUAR 2012 SILKEBORG KOMMUNE PARKERINGSKÆLDER UNDER TORVET SILKEBORG GEOTEKNISK RISIKOVURDERING I FORBINDELSE MED MILJØVURDERINGER ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45

Læs mere

Nyt overhalingsspor i Ringsted

Nyt overhalingsspor i Ringsted Nyt overhalingsspor i Ringsted Møde i Geoteknisk Forening En geoteknikers hverdag 2009-10-22 & 2009-10-28 v/ Jesper Fink Petersen & Peter Folsted Indhold Hvad er KØR-projektet? Gennemgang af projektet

Læs mere

Dias 1. Sekant pælevægge. VDW Boring. Østergades Hotel, Århus. Sidefod

Dias 1. Sekant pælevægge. VDW Boring. Østergades Hotel, Århus. Sidefod Dias 1 Sekant pælevægge. Østergades Hotel, Århus Dias 2 Metoden Materiel. Udførelse (Boreleder, boresekvens, udstøbning, armering) Tolerancer. Afstandskrav til nabobebyggelser. Jordbundsforhold. Dokumentation.

Læs mere

Froland kommune. Froland Idrettspark. Statisk projektgrundlag. Februar 2009

Froland kommune. Froland Idrettspark. Statisk projektgrundlag. Februar 2009 Froland kommune Froland Idrettspark Statisk projektgrundlag Februar 2009 COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Froland kommune Froland Idrettspark

Læs mere

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD JUNI 2006 Sag 24.0683.01 Geoteknisk rapport nr. 1 Odder, Østerlunden 21, Saksild Side 1 Orienterende jordbundsundersøgelse Klient : Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

Hvad er Lodret Efterspænding? Tekniske løsninger Hvor benyttes Lodret Efterspænding? Tietgen Kollegiet Efterspændte dæk Video Tietgen Kollegiet

Hvad er Lodret Efterspænding? Tekniske løsninger Hvor benyttes Lodret Efterspænding? Tietgen Kollegiet Efterspændte dæk Video Tietgen Kollegiet PROGRAM Hvad er Skandinavisk Spændbeton KORT! Hvad er Lodret Efterspænding? Tekniske løsninger Hvor benyttes Lodret Efterspænding? Tietgen Kollegiet Efterspændte dæk Video Tietgen Kollegiet Lidt om A/S

Læs mere

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS Omlægning af Stenløse Å Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS 31. AUGUST 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Stedlige forhold og fremtidigt forløb af vandløb 3 2.1 Fremtidigt forløb af

Læs mere

Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler

Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler Nik Okkels GEO, Danmark, nio@geo.dk Marianne Bondo Hoff GEO, Danmark, mbh@geo.dk Morten Rasmussen GEO, Danmark, msr@geo.dk Abstract: I forbindelse

Læs mere

Geoteknisk Forundersøgelse

Geoteknisk Forundersøgelse Entreprise Geoteknisk Forundersøgelse Denne del dækker over de geotekniske forhold ved Kennedy Arkaden. Herunder behandlingen af den geotekniske rapport og den foreliggende geotekniske rapport. I afsnittet

Læs mere

OKTOBER 2016 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS BYGGEGRUND 1 ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT RAPPORT NR. 7

OKTOBER 2016 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS BYGGEGRUND 1 ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT RAPPORT NR. 7 OKTOBER 2016 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS BYGGEGRUND 1 ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT RAPPORT NR. 7 ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Sikkerheden stilles for hele optionens kontraktperiode på 10 år.

Sikkerheden stilles for hele optionens kontraktperiode på 10 år. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. maj 2015 15/02710-9 Allan Højgaard ahm@vd.dk 7244 2315 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende udbud 6714.102 Etape 6714 Holstebro N - Aulum Udbud

Læs mere

Scandic Aarhus City. Byggegrube midt i Aarhus

Scandic Aarhus City. Byggegrube midt i Aarhus Byggegrube midt i Aarhus Slide 2 Design - Placering Udførelse Design Placering: Slide 3 Design Udførelse Design Krav til byggegrube: 3000 m 2 2 etagers parkeringskælder Minimal indflydelse på nabobygninger

Læs mere

DANSK GEOTEKNISK FORENING DANISH GEOTECHNICAL SOCIETY

DANSK GEOTEKNISK FORENING DANISH GEOTECHNICAL SOCIETY DANSK GEOTEKNISK FORENING DANISH GEOTECHNICAL SOCIETY Referat Referent: Jannie Hansen og Caspar Thrane Leth Møde 1. Foråret/Efteråret 2009 Torsdag den 12. marts 2009, kl. 17.00 til ca. 21.00 Odense Congress

Læs mere

Forstærkning af Lillebæltsbroens (1935) fundering

Forstærkning af Lillebæltsbroens (1935) fundering Forstærkning af Lillebæltsbroens (1935) fundering Carsten Steen Sørensen Technical Director 1 Agenda Lillebæltsbroen (1935) Introduktion til forstærkningsprojektet Projektorganisation Hvad opdagede vi?

Læs mere

Geoteknisk undersøgelse Sag nr. 25391 Kongeskrænten 1 Smørum

Geoteknisk undersøgelse Sag nr. 25391 Kongeskrænten 1 Smørum DJ MILJØ & GEOTEKNIK P/S RÅDGIVENDE INGENIØRER FRI Geoteknisk undersøgelse Sag nr. 9 Kongeskrænten Smørum. Formål Formål med undersøgelsen er at give en orientering om jordbundsforholdene samt de hydrauliske

Læs mere

DGF - Dimensioneringshåndbog

DGF - Dimensioneringshåndbog DGF - Dimensioneringshåndbog Jordtryk Spunsvægge og støttemure Torben Thorsen, GEO trt@geo.dk DGF - Dimensioneringshåndbog Dimensioneringshåndbog bliver en håndbog for dimensionering af geotekniske konstruktioner

Læs mere

Hvad er forskellen på skråningsanlæg 1:2 og 2:1?

Hvad er forskellen på skråningsanlæg 1:2 og 2:1? Hvad er forskellen på skråningsanlæg 1:2 og 2:1? Carsten S. Sørensen, fagleder i geoteknik og fundering, Cowi css@cowi.dk Abstrakt Tidligere var det normalt i Danmark at anlægge vejskråninger med anlæg

Læs mere

De vigtigste dimensioneringsprincipper for gravitationsfundamenter

De vigtigste dimensioneringsprincipper for gravitationsfundamenter De vigtigste dimensioneringsprincipper for gravitationsfundamenter Dansk Geoteknisk Forening 12. november 2009 Jakob Hausgaard Lyngs, COWI Agenda Særlige udfordringer Overordnede grænsetilfælde og generelle

Læs mere

Vandtryk bag indfatningsvægge

Vandtryk bag indfatningsvægge Vandtryk bag indfatningsvægge gge Søren Gundorph Geo Kompagniet Geo Kompagniet 1 Indhold og formål 1. Vandfyldte trækrevner bag indfatningsvægge gge - 9.6 (5)P Formålet er at præcisere, hvornår r og hvorledes

Læs mere

FFL. Ud- og ombygning. Opsummering

FFL. Ud- og ombygning. Opsummering Opsummering Pos. Betegnelse Enhed Mængde Enhedspris Miljø Sum FASE 1 sum - - - 10.874.357 Heraf deponeringsafgift og miljøtekniske undersøgelser 2.742.082 FASE 2 sum - - - 18.417.854 Heraf deponeringsafgift

Læs mere

LOGBOG Oversigt over byggeprocessen for udførende

LOGBOG Oversigt over byggeprocessen for udførende Lægning af ledninger For både stive og fleksible rør gælder, at rørene har: tilstrækkelig styrke til at tåle de påførte laster (trafik, jord osv.) tilstrækkelig modstandsdygtighed overfor mekaniske, kemiske,

Læs mere

NOVEMBER 2017 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT BYGGEGRUND 3 RAPPORT NR. 1

NOVEMBER 2017 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT BYGGEGRUND 3 RAPPORT NR. 1 NOVEMBER 2017 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT BYGGEGRUND 3 RAPPORT NR. 1 ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40

Læs mere

Grindsted. Kornelparken Udstykning af grunde Vurdering af ekstraomkostninger til fundering

Grindsted. Kornelparken Udstykning af grunde Vurdering af ekstraomkostninger til fundering Grindsted. Kornelparken 190-206 Udstykning af grunde Vurdering af ekstraomkostninger til fundering Geo projekt nr. 201635 Rapport 2, 2017-09-26 Sammenfatning Aalborg Kommune påtænker at sælge 9 grunde

Læs mere

Horisontalbelastet pæl

Horisontalbelastet pæl Horisontalbelastet pæl Anvendelsesområde Programmet beregner bæreevnen for enkeltpæle i lagdelt jord. Både vertikal og horisontal belastning af pælen er tilladt. Desuden kan en eventuel overbygnings stivhed

Læs mere

Beboermøde omhandlende skakten ved Sønder Boulevard

Beboermøde omhandlende skakten ved Sønder Boulevard Mødereferat Titel Dato 1 december 2010 Beboermøde omhandlende skakten ved Sønder Boulevard Sted Oehlenschlægersgades Skole, Oehlenschlægersgade 55-57, 1663 København V Deltagere Referent 70 beboere omkring

Læs mere

Tilladelse til etablering af kanaler ved Teglholmen Nord i Københavns Havn

Tilladelse til etablering af kanaler ved Teglholmen Nord i Københavns Havn COWI A/S Att.: Troels Wenzel Parallelvej 2 2800 Kgs Lyngby Sendt elektronisk til TRW@cowi.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

PARKERINGSKÆLDER UNDER TORVET SILKEBORG

PARKERINGSKÆLDER UNDER TORVET SILKEBORG FEBRUAR 2012 SILKEBORG KOMMUNE PARKERINGSKÆLDER UNDER TORVET SILKEBORG VURDERING AF ETAPEOPDELING AF UDFØRELSESFASEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

Michael Rosenlund Lodahl, COWI

Michael Rosenlund Lodahl, COWI DGF 12.06.2014 Forstærkning af Lillebæltsbroen Overblik over udførte undersøgelser og vurderinger Michael Rosenlund Lodahl, COWI 1 Agenda Introduktion til Lillebæltsbroen Baggrund for forstærkningsprojektet

Læs mere

Hvad må man som nabo til Metroen? Bestemmelser og begrænsninger for naboejendomme til den underjordiske del af Københavns Metro

Hvad må man som nabo til Metroen? Bestemmelser og begrænsninger for naboejendomme til den underjordiske del af Københavns Metro Hvad må man som nabo til Metroen? Bestemmelser og begrænsninger for naboejendomme til den underjordiske del af Københavns Metro Indhold 3 For Metroens sikkerhed 4 Om servitutten 5 Belastninger 7 Udgravninger

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13. Gravearbejde At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.13 Gravearbejde Januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. At-vejledninger bruges

Læs mere

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 1

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Metoder til fornyelse og afpropning af stik

Metoder til fornyelse og afpropning af stik Metoder til fornyelse og afpropning af stik Side 6 Side 6 Side 7 Indholdsfortegnelse Indledning 4 Fornyelse med Aarsleff Strømpeforing 5 Aarsleff Hatprofil 5 Side 7 Kort Hatprofil fra 6 Lang Hatprofil

Læs mere

Borede og slidsede byggegrubeindfatninger. Züblin A/S, , Søren Kjær 1

Borede og slidsede byggegrubeindfatninger. Züblin A/S, , Søren Kjær 1 Züblin A/S, 03.03.2011, Søren Kjær 1 Agenda Borede løsninger - Sekantpæle Generelt / normgrundlag Udførelsesmetodik Fordele Referenceprojekter Slidsede løsninger Generelt / normgrundlag Udførelsesmetodik

Læs mere

Vejledning Sådan laver du en faskine

Vejledning Sådan laver du en faskine Natur og Miljø Vejledning Sådan laver du en faskine November 2011 1 Hvorfor er det en god ide at nedsive regnvand? Regnvand, som siver ned gennem jorden, bliver til grundvand, og vi henter vort drikkevand

Læs mere

KØGES NYE VEJTUNNEL. Arbejdet med Køges nye vejtunnel gik i gang i foråret 2015, og tunnelen forventes at stå klar i løbet af efteråret 2016.

KØGES NYE VEJTUNNEL. Arbejdet med Køges nye vejtunnel gik i gang i foråret 2015, og tunnelen forventes at stå klar i løbet af efteråret 2016. KØGES NYE VEJTUNNEL En ny 150 meter lang vejtunnel under jernbanen skal forbinde den nordlige del af Ivar Huitfeldtsvej med Værftsvej på den anden side. Med vejtunnelen bliver trafikken i fremtiden ledt

Læs mere

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering Projektering / Etagedæk og Lofter / Dimensionering Dimensioneringstabeller De efterfølgende tabeller 1 og 2 indeholder maksimale spændvidder for Gyproc TCA etagedæk udført med C-profiler. Spændvidder er

Læs mere

Bilag 1 Standard ansøgningsskema

Bilag 1 Standard ansøgningsskema Bilag 1 Standard ansøgningsskema Journal nr. Modtaget, dato: Ansøgning om tilladelse til etablering af pileanlæg Pileanlæg opbygget som anført i "Retningslinier for etablering af pileanlæg op til 30 pe"

Læs mere

Geoteknik programpakke. januar 2013

Geoteknik programpakke. januar 2013 Dimension Geoteknik programpakke januar 2013 StruSoft DK Filial af Structural Design Software in Europe AB, Sverige Salg Diplomvej 373 2 Rum 247 DK-2800 Kgs Lyngby Udvikling Marsallé 38 DK-8700 Horsens

Læs mere

Tjuvholmen fundering af parkeringssænkekasser

Tjuvholmen fundering af parkeringssænkekasser Agenda Tjuvholmen fundering af parkeringssænkekasser 1. Tjuvholmen projektet 2. Züblins kontrakt 3. Udførelsesmetodik 4. Udfordringer 5. Kassemontage Züblin Scandinavia A/S, oktober 2008, Søren Kjær 1

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Vester Skerninge Kirke d. 16. december 2010

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Vester Skerninge Kirke d. 16. december 2010 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Vester Skerninge Kirke d. 16. december 2010 Vester Skerninge sogn, Sallinge hrd., Svendborg amt., Stednr. 09.04.26 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen

Læs mere

Fredensborg Kommune. oktober 2014 NIVÅ HAVN. Kystbeskyttelse

Fredensborg Kommune. oktober 2014 NIVÅ HAVN. Kystbeskyttelse Fredensborg Kommune oktober 2014 NIVÅ HAVN Kystbeskyttelse PROJEKT Kystbeskyttelse Fredensborg Kommune Projekt nr. 213629 Dokument nr. 1213055809 Version 2 Udarbejdet af JOS Kontrolleret af JAD Godkendt

Læs mere

A. Byggepladsindretning

A. Byggepladsindretning A. Byggepladsindretning I dette afsnit beskrives hvorledes byggepladsen indrettes. Dette omfatter en fastlæggelse af hvilket materiel, der skal forefindes på pladsen samt en bestemmelse af hvor dette placeres.

Læs mere

- dit unikke byggekoncept JUNGET

- dit unikke byggekoncept JUNGET - dit unikke byggekoncept JUNGET Fakta om JUNGET i Hinnerup Projekt: Lager/udstilling, værkstedsbygning, højlager samt administrationsbygning i 3 etager med delvis kælder, Sigma 1-3, 8382 Hinnerup. Bebygget

Læs mere

Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning. 14/03/2013 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 1

Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning. 14/03/2013 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 1 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 14/03/2013 Risikovurdering af kritisk grundvandssænkning 1 Grundvandssænkning ved etablering af parkeringskælder ved Musikkens Hus Baggrund og introduktion

Læs mere

Miljø og afløb WWW.RC.DK

Miljø og afløb WWW.RC.DK Miljø og afløb WWW.RC.DK RC BETONVARER RC Betonvarer er en alsidig betonvareproducent med stor kompetence indenfor levering af kundetilpassede løsninger til miljø- og afløbsbranchen. En stab af erfarne

Læs mere

Ophængt forskalling til støbning af brodæk

Ophængt forskalling til støbning af brodæk SYNOPSIS - 2008 Ophængt forskalling til støbning af brodæk Thomas Nielsen Pladsleder hos E. Pihl & Søn A.S. Akademiingeniør 1990. Telefon 4527 7200, mobil 4093 1509, e-mail thn@pihl-as.dk, web www.pihl-as.dk

Læs mere

NYT BYGGERI PÅ KANALVEJ. ETAPE 2 INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Resumé omfang af ansøgning 3 1.2 Byggeriet 4

NYT BYGGERI PÅ KANALVEJ. ETAPE 2 INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Resumé omfang af ansøgning 3 1.2 Byggeriet 4 DANICA EJENDOMME NYT BYGGERI PÅ KANALVEJ. ETAPE 2 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk GRUNDVANDSHÅNDTERING OG KONTROL I ANLÆGSFASEN ANSØGNING

Læs mere

Denne montagevejledning er gældende for 12 volt anlæg med MPPT regulator.

Denne montagevejledning er gældende for 12 volt anlæg med MPPT regulator. Denne montagevejledning er gældende for 12 volt anlæg med MPPT regulator. Tilykke med din nye vedvarende energikilde. Før montage af anlægget bør denne vejledning grundig læses igennem. For optimal ydelse

Læs mere

Bekendtgørelse. DK 711.5. Jordbundsundersøgelser for boligbyggeri. L Estrup.

Bekendtgørelse. DK 711.5. Jordbundsundersøgelser for boligbyggeri. L Estrup. HKB /-5 Bekendtgørelse. DK 711.5 Det bekendtgøres herved, at boligministeriet den 13. februar 1957 med hjemmel i lov nr. 181 af 29. april 1938 om byplaner, jfr. bekendtgørelse nr. 242 af 30. april 1949

Læs mere

3.2.2. 216 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Vægge med stålsøjler. Vægge med stålsøjler

3.2.2. 216 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Vægge med stålsøjler. Vægge med stålsøjler Projektering / Specialvægge / lmen beskrivelse I industribygninger eller haller kan det være nødvendigt at foretage en opdeling i takt med bygningernes ændrede anvendelsesområde. Det er oplagt at foretage

Læs mere

Vægge med stålsøjler. Projektering / Specialvægge / Vægge med stålsøjler. Stålbjælker Ved meget høje vægge foretages en yderligere

Vægge med stålsøjler. Projektering / Specialvægge / Vægge med stålsøjler. Stålbjælker Ved meget høje vægge foretages en yderligere Vægge med stålsøjler lmen beskrivelse I industribygninger eller haller kan det være nødvendigt at foretage en opdeling i takt med bygningernes ændrede anvendelsesområde. Det er oplagt at foretage delingen

Læs mere

FORSØG MED 37 BETONELEMENTER

FORSØG MED 37 BETONELEMENTER FORSØG MED 37 BETONELEMENTER - CENTRALT, EXCENTRISK OG TVÆRBELASTEDE ELEMENTER SAMT TILHØRENDE TRYKCYLINDRE, BØJETRÆKEMNER OG ARMERINGSSTÆNGER Peter Ellegaard November Laboratoriet for Bærende Konstruktioner

Læs mere

NY BRO OVER GUDENÅEN VED RESENDALVEJ, RESENBRO

NY BRO OVER GUDENÅEN VED RESENDALVEJ, RESENBRO SEPTEMBER 2013 SILKEBORG KOMMUNE NY BRO OVER GUDENÅEN VED RESENDALVEJ, RESENBRO GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT RAPPORT NR. 2 ADRESSE COWI A/S Vejlsøvej 51 8600 Silkeborg Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

NOTAT. Anlægsbeskrivelse. 1. Ikke teknisk resume

NOTAT. Anlægsbeskrivelse. 1. Ikke teknisk resume NOTAT Projekt Aarhus Letbane, Standsningssted ved Thorsager Kunde Aarhus Letbane Notat nr. 1 Dato 2015-11-19 Til Fra Henrik Scharling Bernberg Stine Baldus Gæmelke Anlægsbeskrivelse Dette notat giver en

Læs mere

Metro til Nordhavn Supplerende VVM. VVM-redegørelse

Metro til Nordhavn Supplerende VVM. VVM-redegørelse Metro til Nordhavn Supplerende VVM VVM-redegørelse September 2014 Metro til Nordhavn Supplerende VVM VVM-redegørelse Udarbejdet af: Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, Center for Byudvikling Redaktion

Læs mere

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC).

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Opstartsrapport ForskEl projekt nr. 10688 Oktober 2011 Nabovarme med varmepumpe i Solrød Kommune - Bilag 1 Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Som en del af det

Læs mere

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Startside Forrige kap. Næste kap. Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Copyright Trafikministeriet, 1996 1. INDLEDNING Klienten for de aktuelle geologiske/geotekniske undersøgelser

Læs mere

Geoteknisk Forening, Generalforsamling 2014. Læring. Carsten Steen Sørensen

Geoteknisk Forening, Generalforsamling 2014. Læring. Carsten Steen Sørensen Geoteknisk Forening, Generalforsamling 2014 Læring Carsten Steen Sørensen 1 Læring Lære selv Lære andre Formidling 2 Det at lære Ingeniøreksamen fra Danmarks Ingeniør Akademi i Aalborg i 1977 Ansættelse

Læs mere

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning Notat Projektnavn Kunde Projektleder GVI - ny opvisningsbane Gentofte Kommune Morten Stryhn Hansen Projektnummer 3531800113 Dokument ID Til Udarbejdet af Kvalitetssikret af Godkendt af Vurdering af forhold

Læs mere

Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens

Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens Horsens museum har nu gravet i Ole Worms Gade i Horsens i snart et år, og udgravningen fortsætter et stykke ind i det nye

Læs mere

Fiskeri på Dansk Klimatisk Fiskeavl dengang og nu

Fiskeri på Dansk Klimatisk Fiskeavl dengang og nu Fiskeri på Dansk Klimatisk Fiskeavl dengang og nu fiskeri fra før fiskeri gik i fisk Af: Steen Knudsen, arkæolog og udgravningsleder Forundersøgelserne på Dansk Klimatisk Fiskeavl, maj 2104 Som en del

Læs mere

Nyborg, Sænkning af Storebæltsvej

Nyborg, Sænkning af Storebæltsvej Nyborg, Sænkning af Storebæltsvej Tekst Bygherre: DSB SALG Vejmyndighed: Nyborg Kommune Entreprenør: Per Aarsleff A/S Rådgiver: Carl Bro as Miljø: DGE Anlægsperiode: Juli 2004- juli 2005 Oversigtsbillede

Læs mere

Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro

Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro Fra: Sendt: 26. januar 2017 10:17 Til: '' Cc: Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert Emne: SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro Kategorier: Grøn kategori Hej Josepha

Læs mere

5 Kommentarer til støjforhold i forbindelse med rammearbejdet ved Søndre Havn 9. 6 Bygningsskadelige vibrationer 9

5 Kommentarer til støjforhold i forbindelse med rammearbejdet ved Søndre Havn 9. 6 Bygningsskadelige vibrationer 9 KØGE KOMMUNE Støjmæssig vurdering af fundering af pæle ved byggefelter ved Søndre Havn i Køge ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK

Læs mere

Betonkonstruktioner, 6 (Spændbetonkonstruktioner)

Betonkonstruktioner, 6 (Spændbetonkonstruktioner) Betonkonstruktioner, 6 (Spændbetonkonstruktioner) Førspændt/efterspændt beton Statisk virkning af spændarmeringen Beregning i anvendelsesgrænsetilstanden Beregning i brudgrænsetilstanden Kabelkrafttab

Læs mere

Uponor. No-Dig-systemer. No-Dig-systemer. Uponor NO-DIG-SYstemer 569

Uponor. No-Dig-systemer. No-Dig-systemer. Uponor NO-DIG-SYstemer 569 Uponor Uponor NO-DIG-SYstemer 569 indhold 13.0 - indhold... 569 13.1 - indledning... 571 13.2 Uponor No-Dig-system Pipebursting...573 Dimensionering...576 13.3 Uponor No-Dig-system Omega-Liner...579 Godkendelser....

Læs mere

Banebranchen Konference 2014

Banebranchen Konference 2014 Banebranchen Konference 2014 Tema: Lillebæltsbroen Room 5 Ved Niels Mortensen, nmgeo, & Søren Boysen, Banedanmark Søren Boysen: Forstærkning af Lillebæltsbroens fundering Niels Mortensen: Plastisk ler

Læs mere

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste.

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. 1 Indhold 1 Sikkerhedsregler ved brug af centralstøvsugeren...............

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

Ansøgning Etablering af pileanlæg

Ansøgning Etablering af pileanlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af pileanlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal etableres: Matr.

Læs mere

Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse: 26.

Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse: 26. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0017 / 118055 Navn: Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse:

Læs mere

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Til Fra Vokslev Samråd Aalborg Kommune Vandmiljøafdelingen 16-04-2008 Sagsnr.: 2008-8960 Dok.nr.: 2008-77873 Init.: KBF Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Indeværende projektforslag

Læs mere

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn Notat Allingvej rørbassin - forundersøgelser Projekt: Allingvej rørbassin Udfærdiget af: Jacob Goth, Charlotte Krohn Projektnummer: 30.5228.41 Dato: 16. maj, 2018 Projektleder: Bo Bonnerup Kontrolleret

Læs mere

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE Klatreribbe HURLUMHEJHUS med masser af muligheder 10 Af Søren Stensgård. Idé: Birgitte Matthiesen. Foto: Lasse Hansen. Tegninger: Christian Raun Gør Det Selv 10/2004 Det flotte legehus

Læs mere

OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005

OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005 OBM 9782 Nonnebakken - Arkæologisk udgravning af vikingetidig ringborg Maj 2005 Af Museumsinspektør Karl Brix Zinglersen Opgravningen foregik bag Allégade 73 i det smalle stykke af matriklen op til nabobygningen.

Læs mere

Lodret belastet muret væg efter EC6

Lodret belastet muret væg efter EC6 Notat Lodret belastet muret væg efter EC6 EC6 er den europæiske murværksnorm også benævnt DS/EN 1996-1-1:006 Programmodulet "Lodret belastet muret væg efter EC6" kan beregne en bærende væg som enten kan

Læs mere

Center for Bygninger, Konstruktion

Center for Bygninger, Konstruktion Københavns Kommune N O T A T VEDR.: DATO: 2005 REV.: 8. februar 2016 FRA: Konstruktion INDHOLDSFORTEGNELSE Formål... 3 Der skal både undersøgelser og ofte beregninger til, før du må fjerne en væg... 3

Læs mere

Geoteknisk Rapport. Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge Sag nr.:

Geoteknisk Rapport. Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge Sag nr.: Geoteknisk Rapport Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge Sag nr.: 22.863 Jord Teknik A/S Borupvang 5E 2750 Ballerup Tlf. 4492 2244 Mail: jt@jord-teknik.dk CVR-nr. 37297607 Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge

Læs mere

JORDBUNDSUNDERSØGELSER

JORDBUNDSUNDERSØGELSER JORDBUNDSUNDERSØGELSER KOMPETENT RÅDGIVNING GEOTEKNIK OG MILJØ KOMPRIMERINGSKONTROL 04-09-6 Sag nr. 477 Byggemodning Vestergårds Allé, Vest. Etape og 4, 86 Hørning Parcel nr.: 5 Figur Situationsplan :000

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af varer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af varer Indhold Indledning... 1 Transport- og adgangsveje.... 2 Parkering...

Læs mere

VIGTIG VIDEN OM JORDBUNDSPRØVER. Vejledning til grundejere og rådgivere

VIGTIG VIDEN OM JORDBUNDSPRØVER. Vejledning til grundejere og rådgivere VIGTIG VIDEN OM JORDBUNDSPRØVER Vejledning til grundejere og rådgivere INDHOLD Hvorfor bør man supplere med flere undersøgelser end kommunens?... 4 Hvornår har jeg mulighed for ekstra refusion?... 4 Hvor

Læs mere

Referenceblad for vingeforsøg

Referenceblad for vingeforsøg Referenceblad for vingeforsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité Revision August 999. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af vingeforsøg i kohæsionsjord. Ved vingeforsøg

Læs mere

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT CHR. HANSEN A/S GEOTEKNISKE UNDERSØGELSER FOR PPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 8 Kongens Lyngby TLF 45 56 4 FAX 45 56 4 99 99 WWW cowi.dk GEOTEKNISK DATARAPPORT INDHOLD Indledning Mark og laboratoriearbejde

Læs mere

Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 400.000 m³ grundvand 7.juli.

Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted. Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 400.000 m³ grundvand 7.juli. Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Tilladelse til midlertidig bortledning af indtil 400.000 m³ grundvand 7.juli. 2015 Billund Kommune meddeler hermed Billund Vand A/S tilladelse til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning.

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning. Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning Bilag Bilag 1 - Geologiske profiler I dette bilag er vist 26 geologiske

Læs mere

Vejledning i at lave en faskine.

Vejledning i at lave en faskine. Vejledning i at lave en faskine. Betingelser for at lave en faskine. Grundejeren skal have tilladelse fra kommunen for at kunne nedsive tagvand. Kommunen giver normalt tilladelsen, når: Der kun afledes

Læs mere

OBM 2595, Gyngstruplund SØ et.2

OBM 2595, Gyngstruplund SØ et.2 OBM 2595, Gyngstruplund SØ et.2 - Forundersøgelse forud for råstofindvending. Af arkæolog Michael Borre Lundø. Arkæologisk Rapport nr. 422, 2013 Indledning...s. 3 Udgravningens forhistorie.....s. 3 Udgravningens

Læs mere