Børneperspektiv i forskning om de 0-2 årige?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børneperspektiv i forskning om de 0-2 årige?"

Transkript

1 Børneperspektiv i forskning om de 0-2 årige? Thomas Gitz-Johansen Institut for Mennesker og Teknologi Roskilde Universitet

2 Oplæg 1. Om vuggestueforskningsprojektet 2. Om metoden spædbarnsobservation 3. Om omsorg i vuggestuen

3 Forskningsprojekt En del af projektet: At ha det godt sammen med Pernille Juhl, Niklas Chimirri og Kim Rasmusen (RUC), støttet af BUPL Fokus: 1. Børnenes følelsesmæssige tilstande ( hvordan har de det? ) 2. Det følelsesmæssige klima i hverdagen 3. Pædagogernes følelsesmæssige omsorgsarbejde 4. Udviklingen over tid

4 Fra læring til (følelsesmæssig) omsorg, behov og udvikling Nutiden barnesyn: Det kognitive barn (Dion Sommer, i Leg, Dannelse og Udvikling, 2015, s. 67) Omsorg kan alment betragtes som en virksomhed rettet mod et andet menneske med henblik på at imødekomme dette menneskes behov og velbefindende. (Diderichsen 1991, s. 18) konstant mangelfuld omsorg vil få vidtrækkende negativ betydning for hele barnets udvikling. (Sommer 1996, s. 93)

5 Allan Schore: Vi bør ha fokus på den tidlige følelsesmæssige udvikling den vigtigste forudsætning for et tilfredsstillende liv som voksen er barndommens følelsesmæssige sundhed, dernæst barnets adfærd. Den mindst vigtige faktor er barnets intellektuelle udvikling. husk, at det er den højre hjernehalvdel der er den vigtigste hvad angår reguleringen af følelser og indre tilstande og håndteringen af social interaktion. Lige nu er der for meget fokus på ( ) funktionen af en senere udviklet venstre hjernehalvdel. Vuggestuer og børnehaver bør holde fokus på de sociale og følelsesmæssige erfaringer som støtter en sund udvikling af den højre hjernehalvdel, og særligt hvis børnene kommer meget tidligt i institution.

6 Sue Gerhardt: Vigtigheden af den følelsesmæssige omsorg Tidlige oplevelser har en stærk virkning på babyens fysiologiske systemer, fordi de er så ufærdige og sarte. ( ) Selv hjernen, som vokser hurtigst i de første halvandet år af livet, vil måske ikke udvikle sig tilfredsstillende, hvis babyen ikke får de rigtige vækstforhold. det, der synes at være mest afgørende for babyen, er den udstrækning, i hvilken forælderen eller omsorgspersonen er emotionelt tilgængelig og til stede for ham, er opmærksom på hans signaler og regulerer hans sindstilstande, hvilket er noget, babyen ikke selv kan gøre. Sue Gerhardt, 2004, Kærlighed gør en forskel, s. 39

7 Spædbarnsobservation Udviklet på Tavistock Instituttet i London af Esther Bick til træning af psykoanalytikere Esther Bick ( ) Senere anvendt som kvalitativ forskningsmetode i spædbarns indre verden Min træning: På uddannelsen til jungiansk psykoanalytiker ved Jung Instituttet i København

8 Indlevende observationsspørgsmål at bevæge sig fra det ydre til det indre Hvordan mon det er at være det vuggestuebarn lige nu? Hvis det var mig, der stod eller sad og gjorde sådan, som det barn gør lige nu, hvordan ville jeg så have det? Hvad føler jeg ved at sidde og kigge på barnet og dets voksne lige nu? (bliver jeg glad, trist, anspændt, forvirret, m.m.)

9 De helt nære observationer så tæt på som muligt Sophia [står] lænet ind over en hynde. ( ) Hun siger ikke noget, men kigger bare. ( ) Hun holder en grøn gummibold mellem hænderne, og mens hun kigger ud på rummet, leger hendes fingre langsomt med bolden. Hendes fingre bevæger sig langsomt hen over boldens overflade, som om hun mærker boldens form og konsistens. På et tidspunkt kommer der et stykke legetøj lavet af stof op på hynden ( ), og Sophia tager legetøjet og lader igen fingrene lege roligt med det ved at holde det i hånden og lade fingrene mærke på det. Jeg får indtryk af, at hun med fingrene mærker på stoffets bløde overflade. Imens kigger hun ud på omgivelserne med en lille rynke i panden. Lidt senere mister hun både bold og stof-legetøj, og så begynder hendes fingre langsomt at mærke på hyndens kant, der er blød, og hvor der er en lille revne med en lynlås nede i. Imens bevæger hun nogle gange benene og underkroppen lidt fra side til side, som om hun øver musklerne lidt, eller måske som om hun mærker efter, hvordan det føles at bevæge sig sådan. Hendes øjne flytter sig ikke på noget tidspunkt fra, hvad der sker i rummet omkring hende, og hendes fingre lader til at føle og sanse, mens de bevæger sig langsomt rundt af sig selv. Hun siger ikke noget.

10 Indlevelse i observationerne at slutte fra det ydre til det indvendige Jeg prøver at forestille mig, hvordan Sophia mon har det. Det er lidt svært, for der kommer ikke rigtig noget ud fra hende. Måske er det primære, at der ikke kommer noget ud fra hende, men at hun selv tager indtryk til sig med øjnene og fingrene og måske også fra kroppen, som hun bevæger lidt. Jeg får det indtryk, at hun er lidt afskærmet, og at hun står og tager indtryk ind og lader dem bundfælde sig inden i sig, indtil hun på et tidspunkt selv er parat til at have et mere aktivt samspil med omverdenen. Det virker, som om hun tager til sig, men at hun ikke er klar til at give noget fra sig, og mit indtryk er, at hun selv vil bestemme, hvilke og hvor mange indtryk og påvirkninger der kommer ind udefra.

11 Brug af eget følelsessystem (modoverføring) at spejle den andens følelser Lisa sidder med en blå skovl i sandkassen ved siden af pigen Alicia. En lidt større pige kommer hen og tager skovlen. Lisa kigger op på hende, stivner et øjeblik, men reagerer ellers ikke. Måske vurderer Lisa, at den anden pige er for stor til, at hun kan gøre noget, og Lisas reaktion bliver ligesom indeni. ( ) Lisa siger ikke noget, og hendes ansigtsudtryk ændrer sig næsten ikke. Men hendes øjenbryn sænkes lidt, og hendes læber bliver lidt trutmund, og jeg får indtryk af, at hun er ked af det; jeg mærker i hvert fald selv en lille gråd i brystet ved at se på hende. Lisa sidder lidt på kanten, og det virker så, som om hun kommer sig over hændelsen.

12 Den følelsesmæssige påvirkning af mig Supervisionen i går sidder stadig i kroppen på mig. Jeg har sovet meget dårligt i nat, og jeg føler mig absolut ikke frisk i dag. Jeg har på fornemmelsen, at jeg ikke har fået bearbejdet alt efter supervision i går. Der er stadig noget tilbage i kroppen. [ ] Jeg er træt og har brug for at hvile mig. Jeg må samle kræfter til at tage i vuggestuen i morgen. Det er ekstremt hårdt at tænke på, at det kan være, at en masse små børn i vuggestuer landet over måske sidder med følelser, der ligner dem, som jeg sidder med. Følelser af savn og følelser af den tunghed, som jeg selv har fået kontakt til. Det er en næsten ubærlig tanke. [ ] Jeg har lyst til at komme væk fra dette forskningsprojekt.

13 Den følelsesmæssige påvirkning af småbørnsobservatører generelt Esther Bick: Modoverføringspresset er stærkere på børneterapeuter end på terapeuter, der arbejder med voksne (1962, s. 30, egen oversættelse). Ole Henrik Hansen: Jeg kunne ikke mere til sidst. Jeg kunne ikke holde ud at observere, hvordan vi lærer små børn at afskære sig helt fra det emotionelle. Det var kun, fordi min kone kaldte mig en kryster, da jeg var ved at give helt op, at jeg fuldførte. (Berlingske Tidende, 28. april 2012). Derfor skal man undervejs gå i supervision og analytisk terapi!

14 At være en sikker base : at være tilgængelig og responsiv snarere end igangsættende Kirsten og Lene er i denne situation bestemt ikke passive, selvom de nærmest ikke tager nogle initiativer i kontakten til børnene. De er i stedet meget responsive, og børnenes henvendelser eller smil bliver altid besvaret. De er simpelthen til rådighed. Pigen Alicia klatrer rundt på Kirsten og virker til at have det dejligt sådan. Alicia er sikkert en smule utryg ved, at jeg er i rummet, men når hun er på Kirsten, virker hun glad. ( ) Selvom de voksne ikke igangsætter noget, er det bestemt ikke et inaktivt rum. Børnene løber rundt og leger eller sidder hos Lene og Kirsten. Det virker som et rigtig godt rum at lege i [bl.a.] fordi Lene og Kirsten sidder der og er til rådighed, og responderer velvilligt på det, man giver dem.

15 Intersubjektivitet et pædagogisk højdepunkt: jeg viser dig at jeg har opfanget hvordan du har det Kirsten er ved at skifte Sophia inde i puslerummet. ( ) Under hele forløbet har de en lille samtale i gang. Samtalen foregår sådan, at Sophia udbryder en lyd, og at Kirsten straks fanger lyden og giver den tilbage til Sophia. Sophias lyde er typisk små udbrud, der kommer som en brummen inde fra hende. Det er ikke lyde, som starter langsomt og så bygger sig op eller ændrer tone og intensitet undervejs. Det er korte udbrud, der har en ret høj intensitet hele vejen. Kirstens udbrud kommer lige efter Sophias, og jeg får fornemmelsen af en vis timing fra Kirstens side; Sophias lyde kommer som små, kraftige udbrud, og Kirsten svarer med en hurtighed, der matcher fornemmelsen og intensiteten i Sophias lyde. Når Sophia giver en slags brummen fra sig, så kan Kirsten godt finde på at svare med et ja, men selvom Kirsten lyd er forskellig, så har hendes ja samme følelse af bestemthed og intensitet som Sophias oprindelige lyd, og ja et kommer med en hurtighed, som matcher den rytme, som Sophias udbrud sætter. Det kræver altså en vis musikalitet fra Kirstens side at opfange Sophias lyde og at give dem tilbage med en tilsvarende tone, intensitet og hastighed.

16 Brugen af kroppen og stemmen: omsorgen for barnets følelsesliv På et tidspunkt sidder en af pædagogerne med Amalie i favnen, så Amalie lægger tæt op ad pædagogens bryst og kind. De er meget tæt, og Amalie bliver virkelig helt omsluttet af en beskyttende og trøstende krop. Hun virker trøstet, som hun hænger hen hos pædagogen, og hendes ansigt ser lidt træt ud med store øjne, der er våde af gråd. Alicia, der er syg i dag og sidder med en sut i munden, begynder at græde. [ ] Pædagogen Dorthe tager Alicia op til sig for at trøste hende. Lisa begynder også at græde, og nu står Dorthe med to børn, der begge klynker. Hun vugger dem og siger små trøstende lyde og kysser dem også lidt.

17 Der er rigtig meget gråd at høre på stuen i dag. Selv pigen Sophia, som jeg indtil nu næsten ikke har hørt græde, begynder at græde, da hun ser mig. ( ) Pædagogen Malene henter nu maden ind på stuen, og jeg oplever, at jeg selv ser frem til, at madroen skal sænke sig over stuen, som den plejer at gøre. Det sker dog ikke helt, og under hele måltidet må de tre voksne håndtere den barnegråd, der kan komme fra snart det ene og snart det andet barn. Netop som hun har sat sig for at spise, hører Malene, at Marie er vågnet i sin barnevogn udenfor og er begyndt at græde. Malene ser opgivende ud og rejser sig og henter Marie. Hun kommer ind igen med Marie på armen og sætter sig ved bordet med Marie på skødet. Pigen Sophia ligger i sin barnevogn inde på stuen, og nu begynder hun at græde. Malene henter barnevognen hen til bordet, så hun nu sidder med Marie på skødet, mens hun vugger Sophia i barnevognen og giver to børn mad. Imens skal Malene også selv sørge for at få noget af maden at spise. Vibeke sidder ovre ved sit bord med fire små børn, hvoraf tre af dem skal mades. Der bliver roligere, mens de spiser, men lidt inde i måltidet begynder et af børnene at græde. Vibeke prøver at made ham med en ske, og drengen tager lidt mere mad til sig, men holder ikke op med at græde. I stedet bliver hans gråd højere og højere, indtil han sidder med vidtåben mund og græder. Hans mund er stadig halvt fyldt af mad, tårerne løber ned ad hans kinder, der er tilsølede af mad, og der er mad ned ad hans tøj. Pædagogmedhjælperen Susanne, der ikke er færdig med sin egen mad, kommer og tager drengen op og tager ham ind i puslerummet for at skifte ham. Han har lavet lort i bleen, viser det sig. ( ) Da børnene har fået noget at spise, stopper gråden ikke. Næste skridt for personalet er at få alle dem, der skal sove nu, lagt i deres barnevogne og få dem til at sove. De voksne farer rundt og prøver at trøste dem, der begynder at græde, få gjort børnene rene efter maden (der er mange madrester på sådan nogle vuggestuebørn, efter at de har spist), få børnenes ble skiftet, give dem pyjamas på, få dem lagt i barnevogn og få barnevognen kørt ud i rummet, hvor de sover. Imens skal grædende børn hele tiden gøres rolige, så de ikke græder. Da Malene med et barn på armen passerer Marie, der sidder i en højstol, siger Malene med en meget bestemt stemme til Marie, at nu skal HUN ikke begynde at græde. Jeg har på fornemmelsen, at Malene her er ved at få nok, og at det stressniveau, som de grædende børn giver, er ved at gøre hende arrig. Lidt senere er nogle af børnene lagt i seng, så der er lidt mere ro på, men Marie, som nu sidder på gulvet med noget legetøj, begynder nu at græde en smule. Malenes ansigt ser surt ud, og hun når lige at sige et vredt ord til Marie, men hun tager sig så i det og siger noget venligt i stedet og får Marie sat på en madras med noget legetøj. Hun får dog i den stressede og hektiske atmosfære taget lidt for hårdt fat i Marie, og Marie begynder at græde. Selvom hun givetvis er stresset og træt og ved at få nok af grædende børn, må Malene igen få sit temperament under kontrol og gøre sig rolig og gøre nogle få rolige bevægelser og sige nogle få rolige ord, så Marie kan sidde lidt alene med legetøjet. Jeg er selv ret meget rundt på gulvet af den hektiske stemning og af børnegråden.

18 Mange nye børn på kort tid et slidt personale og observatør Jeg lader mig synke ned i trætheden sammen med pædagogerne Malene og Dorthe, så jeg får ikke observeret ret meget i dag. Jeg har været meget i vuggestuen denne og sidste uge, og jeg har de seneste dage siddet og gennemgået mine noter. Det slider følelsesmæssigt på mig, og det gør mig udmattet. Pædagogmedhjælperen Susanne fortæller mig med en trist stemme, at selvom personalet giver alt, hvad de har, så kan de gå hjem med en følelse af at have svigtet børnene. ( ) Pædagogen Malene fortæller mig så, at der snart starter en ny lille dreng på stuen, Niels. Jeg lægger derefter mærke til, at der er en smule frygt i personalets stemmer, når de taler om ham. Dels skulle der være nogle udfordringer med ham, og dels er de allerede kørt helt trætte af nye små børn.

19 Omsorgsarbejdet i præstationssamfundet citater fra workshop om at ha det godt i dagtilbud At drikke kaffe er for mig blevet synonym med ladhed. I en periode føler vi, at vi ikke må drikke kaffe. (pædagog) Vi må ikke stå og snakke med hinanden. Vi skal hele tiden snakke med børnene. (leder) Det er en udfordring, at vi hele tiden bliver vurderet af forældrene, der komme på samme tidspunkt hver dag. (pædagog) Det er hele den offentlige sektor, der har fokus på præstation. Med den mistro, bliver det man yder bare mindre. (leder)

20 Et manglende fokus på det væsentlige fra workshops med daginstitutionspersonale Når vi på ledelsesplan taler om kerneopgaven, så taler vi om læring. Mellem os pædagoger og på institutionen, kan vi godt tale om os som mennesker, men vi kan ikke tale om det videre ud, og der føler vi os klemt. (leder) Hvis vi ikke fortæller om, hvad rækkefølgen er i, hvad der er vigtigst, så kommer der til at stå læreplaner over det hele. Vi har fuldstændig glemt det helt basale. (pædagog) Vi har et fag, hvor det er svært at forklare hvad vi laver af det uhåndgribelige. (pædagog) Lige nu er der fokus på sprogscreening, så jeg skal sørge for, at børnene kan præstere bedre på sprogscreeninger, men det koster et andet sted. I det er der børn, der tabes totalt. (leder)

21 Cirkler af Omsorg Samfundsmæssige/politiske/økonomiske betingelser Institution og ledelse Pædagogfællesskab Pædagog Barn/Børn Hvis jeg bliver stresset, ender det i barnet. (pædagog) Thomas Gitz-Johansen Roskilde Universitet

Pædagogisk Omsorg i Vuggestuen

Pædagogisk Omsorg i Vuggestuen Pædagogisk Omsorg i Vuggestuen Konklusioner fra observationer blandt de yngste i en vuggestue Thomas Gitz-Johansen, lektor, Ph.d. Metode: Spædbarnsobservation En del af projektet: At ha det godt sammen

Læs mere

FORSKNING VUGGESTUEN. Forskeren taler om 3 cirkler af omsorg, som du kan læse om i artiklen på de næste sider.

FORSKNING VUGGESTUEN. Forskeren taler om 3 cirkler af omsorg, som du kan læse om i artiklen på de næste sider. FORSKNING VUGGESTUEN Forskeren taler om 3 cirkler af omsorg, som du kan læse om i artiklen på de næste sider. 40 BØRN&UNGE FORSKNING nr.12 15. august 2017 Omsorg er vigtigere end læring i vuggestuen Der

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn

Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn s. 4 - Amning og mad s. 5 - Hjælp til at passe jeres barn

Læs mere

INSTRUKTION TIL SPØRGESKEMAET SEAM (Social-Emotional Assessment/Evaluation Measure) undersøger børns sociale og følelsesmæssige adfærd.

INSTRUKTION TIL SPØRGESKEMAET SEAM (Social-Emotional Assessment/Evaluation Measure) undersøger børns sociale og følelsesmæssige adfærd. Social-Emotional Assessment/ Evaluation Measure RESEARCH EDITION Barnets navn: Respondentens navn: Preschool Pædagog with Skema Ages I for Aldersinterval developmental 2-17 range måneder 36 66 months Barnets

Læs mere

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Valg af Læringsmål: Læringsmål: Ud fra den overordnede læreplan se stjernen vælges et læringsmål. (0 til 2.år) Beskriv den aktuelle sammenhæng

Læs mere

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn 0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte 0-2 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en

Læs mere

Bilag 2 1. Observationsdag

Bilag 2 1. Observationsdag Bilag 2 1. Observationsdag Der er den pågældende dag 8 børn samt 3 voksne på stuen. Børnegruppen består af: Drengen T på 2 år og 10 mdr., drengen B på 2 år og 3 mdr., pigerne L, A og H samt drengen E på

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Formål med pjecen. Betydningen af at gå i vuggestue

Indholdsfortegnelse. Formål med pjecen. Betydningen af at gå i vuggestue Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue s. 3 At søge en vuggestueplads s. 5 Forældrenes rolle til en god start i vuggestuen s. 6 Motorik s. 7 At være optaget af egen

Læs mere

Virkningsfuldt pædagogisk arbejde i dagtilbud

Virkningsfuldt pædagogisk arbejde i dagtilbud Virkningsfuldt pædagogisk arbejde i dagtilbud Center for Børneliv 20. juni Lone Svinth, Lektor, Ph.d. i Pædagogisk Psykologi Virkningsfuldt pædagogisk arbejde (Ringsmose & Svinth, 2019) Ø 10 kommuner og

Læs mere

BREAK FREE. Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT. Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT

BREAK FREE. Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT. Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT BREAK FREE Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT OKTOBER 2018 1 INT TOILET - AFTEN 1, pige på ca 17 år står på toilettet med en, ca 17 år. Der er afdæmpet

Læs mere

Øje for børnefællesskaber

Øje for børnefællesskaber Øje for børnefællesskaber At lytte åbent og at indleve sig i et barns oplevelse af en bestemt situation, at acceptere samt at bekræfte er vigtige elementer når vi forsøger at bevare en anerkendende holdning

Læs mere

Anvendelse af Spædbarnsterapiens metode, i pædagogisk og behandlingsmæssig praksis.

Anvendelse af Spædbarnsterapiens metode, i pædagogisk og behandlingsmæssig praksis. Anvendelse af Spædbarnsterapiens metode, i pædagogisk og behandlingsmæssig praksis. Spædbarnsterapien kan anvendes på mange måder. Den kan væsentligst anvendes i terapi, hvor vi arbejder med tidlige traumer,

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Rapport Forældreinterview Søbjerggård

Rapport Forældreinterview Søbjerggård Rapport Forældreinterview Søbjerggård Hvor gammelt er dit barn? I hvor høj grad oplever du et godt samarbejde med personalet i dit barns dagtilbud? (du kan uddybe dit svar på næste side) Du kan evt. uddybe

Læs mere

Helhedstilbuddet Blindenetværket. Helhedstilbuddet Blindenetværket 108, 104

Helhedstilbuddet Blindenetværket. Helhedstilbuddet Blindenetværket 108, 104 Helhedstilbuddet Blindenetværket 108, 104 NIVEAU 1 (Problemfri adfærd) Anni er rolig hun sidder stille, går roligt med, accepterer at have ble på og er tavs eller snakker, synger eller siger lyde. Anni

Læs mere

Politisk ansvarlig: Mogens Bech Madsen Redaktion: Birgit Stechmann Layout og illustration: Bente Stensen Christensen, girafisk design Produktion:

Politisk ansvarlig: Mogens Bech Madsen Redaktion: Birgit Stechmann Layout og illustration: Bente Stensen Christensen, girafisk design Produktion: Babyaktiviteter Politisk ansvarlig: Mogens Bech Madsen Redaktion: Birgit Stechmann Layout og illustration: Bente Stensen Christensen, girafisk design Produktion: FOAs trykkeri Aktivitetskort for de små

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Blomsterhaven Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Leder Jette Blixt Normerede pladser 0-3 år 28 Normerede pladser

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET.

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. Formålet med politikken i Stjerneskuddet er at skabe åbenhed og tryghed både i forhold til forældre om et emne, der kan være svært at tale om, men også over

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Daginstitution Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Daginstitution-Sex.indd 1 15/01/13 11.15 Du har en samtale

Læs mere

Stjernestund. Et manuskript af. Josephine Bellaiche. Endelige manuskript, 10 April 2018

Stjernestund. Et manuskript af. Josephine Bellaiche. Endelige manuskript, 10 April 2018 Stjernestund Et manuskript af Josephine Bellaiche Endelige manuskript, 10 April 2018 1 Scene 1. INT VÆRELSE. AFTEN ligger i sengen og rør ved plastisk stjernerne. Baggrundsmusik kommer over og filmens

Læs mere

Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk?

Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk? Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk? Viden om hjernens funktioner Mod og villighed til at se på sig selv som en vigtig aktør i omgivelserne og samspillet med børnene Lyst

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

4 blokke hver deres fokus

4 blokke hver deres fokus Struktur og forløb 6.30 9.30 BLOK 1 9.30 12.00 BLOK 2 12.00 14.00 BLOK 3 14.00 17.00 BLOK 4 Morgen Formiddag Middag Eftermiddag HYGGE KREATIVITET UDELIV FRI LEG 4 blokke hver deres fokus BLOK 1 BLOK 2

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen.

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Patientinformation Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Børneafdeling H6 Udviklingstilpasset omsorg (NIDCAP) Kære forældre Tillykke med den lille ny. Vi håber, at opholdet her på afdelingen

Læs mere

Pædagogernes fagforening, BUPL Østjylland, har for tredje år i træk lavet en spørgeskemaundersøgelse

Pædagogernes fagforening, BUPL Østjylland, har for tredje år i træk lavet en spørgeskemaundersøgelse Kære politiker. Her har du nogle beretninger om pædagogernes og børnenes virkelighed i Randers Kommune. Med dette skrift ønsker vi at sætte fokus på de rammer og vilkår, man her har besluttet for børn,

Læs mere

Velkommen til vuggestuen i Solskin

Velkommen til vuggestuen i Solskin Velkommen til vuggestuen i Solskin En ny tid begynder for jeres barn og for jer. Der vil være mange indtryk med nye voksne, nye venner og forventninger børn og voksne imellem. Vuggestuen i Solskin hedder

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnegården i Slagelse INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. Børnegården i Slagelse INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

SE BARNET INDEFRA: At arbejde med tilknytning i dagpleje- og institutionskontekster. Landskonferencen Kvalitet i dagplejen

SE BARNET INDEFRA: At arbejde med tilknytning i dagpleje- og institutionskontekster. Landskonferencen Kvalitet i dagplejen SE BARNET INDEFRA: At arbejde med tilknytning i dagpleje- og institutionskontekster. Landskonferencen Kvalitet i dagplejen Hotel Nyborg Strand den 29. maj 2017 Mette Skovgaard Væver Ph.D. lektor i klinisk

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

Facitliste til grundbog

Facitliste til grundbog Facitliste til grundbog KAPITEL 2 Opgave 12: Blive-passiv A: 1. Patienten bliver opereret. 2. Pizzaen/ Maden bliver spist. 3. Tøjet bliver vasket. 4. Bilen bliver repareret. 5. Lejligheden (/ Huset/ Værelset/

Læs mere

Information til nye forældre Til dig, hvis barn skal snart i vuggestuen

Information til nye forældre Til dig, hvis barn skal snart i vuggestuen Information til nye forældre Til dig, hvis barn skal snart i vuggestuen Den Integrerede Institution Den Flyvende Kuffert Nyrnberggade 33 2300 København S Tlf.: 32571706 www.den-flyvende-kuffert 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister Trækronerne omsorgsplan september 2006 Når nogen mister Når børn bearbejder sorg Børns sorgproces er anderledes end voksnes. Børn går ofte ind og ud af sorgen og har en naturlig evne til at fortrænge voldsomme

Læs mere

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier?

Vuggestedet, Århus kommune. Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Hvordan identificeres relationsforstyrrelser hos gravide og spædbarnsfamilier? Vuggestedet, Vuggestedet, Århus Århus kommune kommune There is no such thing as a baby Winnicott. Århus Kommune Vuggestedet,

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje.

Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje. Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje. Denne folder vejleder dig i, hvad du kan øve med dit barn, så I får de bedste betingelser for en god opstart, når du skal aflever dit barn

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Amning, når dit barn skal opereres

Amning, når dit barn skal opereres Egne noter: Amning, når dit barn skal opereres Videnscenter for amning af børn med specielle behov Børneafdelingerne Blegdamsvej 9 2100 København Ø Telefon Børneklinikken 3082: 35 45 30 82 Børnekirurgisk

Læs mere

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens Særligt Sensitive Børn ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens For følsom Ængstelig Sart Sårbar Bekymre sig Genert Tilbageholdende Indadvendt Frygtsom Hæmmet Neurotisk

Læs mere

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas!

Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Nicklas ser ikke farer ved noget Han skubber til de andre Han har et voldsomt temperament Sansemotorisk træning skabte en helt anden Nicklas! Af Lajla Kristiansen og Hanne Fosgerau, pædagoger og uddannede

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap 1 Seksuelle overgreb Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap Brug kortene til at skabe dialog i medarbejdergruppen Du bliver ringet

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer gentager lyde, bevægelser og ansigtsudtryk efter andre bevæger sig mod eller rækker ud efter andre

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan 2016-2018 1. Fakta 1.1. Navn på børnehus/dagplejegruppe 1.2. Aktionslæringsperiode: 1.3. Navne på deltagere i det professionelle læringsfællesskab omkring

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Rødlundvænget Harlev J. Tlf

Rødlundvænget Harlev J. Tlf Velkommen til Børnehuset Børnehuset Pilehaven Rødlundvænget 35 8462 Harlev J Tlf. 87 13 83 46 Åbningstider: Mandag torsdag kl.6.30 kl. 17. Fredag kl.6.30-16.30 Vores hjemmeside finder I under http://aarhus.inst.dk.

Læs mere

Kære forældre. Tiden er inde til et nyhedsbrev. Et af de længere..

Kære forældre. Tiden er inde til et nyhedsbrev. Et af de længere.. Kære forældre. Tiden er inde til et nyhedsbrev. Et af de længere.. Først vil jeg gerne sige, alle jer der deltog i forældrekaffe mandag den 11. april tak for en hyggelig eftermiddag. Den første rigtige

Læs mere

Hvem er vi. En god start

Hvem er vi. En god start BØRNEHUSET BAVNEHØJ Velkommen til Børnehuset Bavnehøj Herluf Trolles Gade 6 8200 Aarhus N. tlf.: 20354620 Pædagogisk Leder: Jane Iversen kontakt mail: jai@aarhus.dk Hvem er vi Vi er en integreret institution

Læs mere

Tidlig indsats kræver systematik, tværfaglig viden og et fælles sprog om småbørns sociale og følelsesmæssige udvikling.

Tidlig indsats kræver systematik, tværfaglig viden og et fælles sprog om småbørns sociale og følelsesmæssige udvikling. Tidlig indsats kræver systematik, tværfaglig viden og et fælles sprog om småbørns sociale og følelsesmæssige udvikling. Workshop ved Socialstyrelsens temaseminar Den gode anbringelse, 30. maj 2017 Mette

Læs mere

Ammeplan for børn født før uge 34

Ammeplan for børn født før uge 34 Patientinformation Ammeplan for børn født før uge 34 Børneafdeling H6 Kære Tillykke med dit barn/børn. Du har født for tidligt, men det betyder ikke at du ikke kan komme til at amme dit barn. At få amningen

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

En dag er der ingenting tilbage

En dag er der ingenting tilbage For et halvt år siden fik Helle Johansen at vide, at hun lider af demenssygdommen Alzheimers. Den har ændret hende for altid, og hun kæmper stadig med at forene sig med tanken om, at sygdommen er uhelbredelig.

Læs mere

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune Det adopterede barn i dagtilbud i Silkeborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Det adopterede barns historie 5 Det adopterede barn i dagtilbud 6 Den første tid i dagtilbud. 11 Opmærksomheder, tegn og handlemuligheder

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden

Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden 1 FORÆLDRE SAMMEN En brugsbog til jer, der forbereder jer på at blive fædre og mødre. Den stiller jer nogle af de mange spørgsmål, som det kan være vigtigt at tænke over og snakke om på vej til at få barn

Læs mere

Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj 8.30

Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj 8.30 Med pædagog Julie Berg på Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj 8.30 Min arbejdsdag begynder kl. 8.30. Vi åbner kl. 6, og vi har ofte børn, fra vi åbner vuggestuen. Faktisk kan jeg godt lide de tidlige og

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Gøngehuset Dato: 11. april 2014 kl.8-10.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Børneområdet skal hvert år gennemføre

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

Velkommen til store og små

Velkommen til store og små Velkommen til store og små ForældreRum: Skærmtid i dit lille barns nærvær Torsdag d. 5 september 2019 Sammen stopper vi svigt Den digitale opmærksomhedsrøver ForældreRum den 5. september, 2019 Mette Kim

Læs mere

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN De fleste børn i tre til seks års alderen synes, at kroppen er spændende især de kropsdele, der normalt er gemt under tøjet. Barnet interesserer sig også

Læs mere

THE MAKEOVER 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009

THE MAKEOVER 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009 10.F, Engstrandskolen 3. gennemskrivning, november 2009 1. INT. KLASSEVÆRELSE. DAG Kameraet kører rundt i klassen. Ved vinduet sidder et par piger og hvisker. Længere inde i klassen sidder et par af de

Læs mere

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. TMH i Center for Dagtilbud INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse

KIDS KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER RAPPORT DANSK PSYKOLOGISK FORLAG. TMH i Center for Dagtilbud INSTITUTION: Deltagelse og indflydelse KIDS RELATIONER Socio-emotionel udvikling Opmærksomhed Sprog og kommunikation Deltagelse og indflydelse Kritisk tænkning og erfaringsdannelse Selvudvikling LEG OG AKTIVITET KVALITETSUDVIKLING I DAGINSTITUTIONER

Læs mere

Velkommen til vuggestuen i Børnehaven Sommerfugl.

Velkommen til vuggestuen i Børnehaven Sommerfugl. Velkommen til vuggestuen i Børnehaven Sommerfugl. Vi ønsker, at jeres barn vil få en dejlig tid i vuggestuen. Vi håber desuden, at I vil få glæde af denne forældrefolder, hvor I bl.a. kan læse om vores

Læs mere

Hvorfor skal børn kunne selv?

Hvorfor skal børn kunne selv? kan selv vil selv Det gavner både barnet, hverdagen derhjemme og det pædagogiske personales arbejdsmiljø, når barnet kan selv. For barnet både kan og vil gerne hjælpe til. I denne pjece kan du få information

Læs mere

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Målgruppe: SFO alder 6-9 år Opgave/problembeskrivelse : Kevin og Christian Vores problemstilling er, at børn er for meget inden for og det er ikke sundt, fordi man skal

Læs mere

Tilsynsrapport. Uanmeldte tilsyn. Faktuelle oplysninger. Dato for tilsynsbesøget Institutionsbeskrivelse

Tilsynsrapport. Uanmeldte tilsyn. Faktuelle oplysninger. Dato for tilsynsbesøget Institutionsbeskrivelse Center Børn og Unge Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Tilsynsrapport Journalnr: 28.09.00-K09-8-17 Ref.: Mathilde Egelund Rasmussen Dato: 21-05-2019 Uanmeldte

Læs mere

Social udvikling. Sammenhæng:

Social udvikling. Sammenhæng: Social udvikling Sammenhæng: Mennesket er et socialt væsen. Barnet er fra fødslen afhængigt af kontakt med og stimulation fra andre mennesker. Gennem barndommen er et tæt følelsesmæssigt samspil med betydningsfulde

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Interessen har spredt sig til mange faggrupper

Interessen har spredt sig til mange faggrupper Interessen har spredt sig til mange faggrupper Mange mennesker med vidt forskellige uddannelser og arbejdsområder har lyttet og ladet sig inspirere, når vi har holdt oplæg om vores udvikling af spædbarnsterapiens

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Side 12 Revideret Juli 2015 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Side 11 Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn. Denne vejledning er henvendt

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen

Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Barnets krop og bevægelse i vuggestuen Sammenhæng Hvad er vilkårene og nuværende status? Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring,

Læs mere

Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue

Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue Overgang fra hjem til vuggestue. Vuggestuen er ofte barnets første rigtige møde med nye og anderledes omgivelser, hvor det indgår i en sammenhæng med andre børn

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen

Robuste børn. hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD. Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Robuste børn hvad gør vi i vores hverdag? LÆSSØESGADE DAGTILBUD Vuggestuen Børnehaven Ankersgade Gerlachsgade Vuggestuen Langenæs D.I.I. Børnehuset Kirkedammen Vuggestuen Læssøesgade D.I.I. Børnehuset

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

Noter: 2

Noter: 2 1 Noter: 2 Noter: 3 Vi har hver især nogle måder at håndtere problemer i tilværelsen på, som vi foretrækker. På samme måde som en tennisspiller har nogle favoritslag eller vinderslag. Ligesom en tennisspiller,

Læs mere

Øvelsespraktik Opgave. Perioden 14 Aug.- 27Okt Børns leg og konflikter. Afleverings Dato: 23 oktober Praktikvejleder: Mette Barslev.

Øvelsespraktik Opgave. Perioden 14 Aug.- 27Okt Børns leg og konflikter. Afleverings Dato: 23 oktober Praktikvejleder: Mette Barslev. Øvelsespraktik Opgave. Perioden 14 Aug.- 27Okt. 2006. Børns leg og konflikter. Afleverings Dato: 23 oktober 2006. Praktikvejleder: Mette Barslev. Praktik lærer: Noona Jensen. Elev: Lisbeth Bjørkquist pv06e

Læs mere