Forklaring af opgaven med forhandling af overgang til den højere pensionsprocent.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forklaring af opgaven med forhandling af overgang til den højere pensionsprocent."

Transkript

1 I dette dokument finder du Forklaring af opgaven med forhandling af overgang til den højere pensionsprocent. Baggrundspapir om forhandlingerne ved OK18, hvorfor løsningen blev som den gjorde, og hvorfor resultatet er vigtigt for DS FAQ besvarelse af en række vigtige spørgsmål Gennemgang af processen, så du har mulighed for at tjekke, at der er styr på alle opgavens dele.

2 Notat Dato 7. februar 2019 EL Side 1 af 3 Opgaven med forhandling af overgang til højere pensionsprocent for kandidater i socialt arbejde Baggrund og forklaring af opgaven: Ved OK18 indgik DS og KL aftale om, at socialrådgivere i basisstillinger, som har en kandidatuddannelse i socialt arbejde (cand.soc), indplaceres med en pensionsprocent på 18,63 %. Det svarer til den pensionsprocent, andre akademiske uddannede har på det kommunale område. Bestemmelsen gælder nyansatte og socialrådgivere, som modtager kandidatgraden pr. 1. april 2019 og frem. For allerede ansatte med en kandidatuddannelse i socialt arbejde er aftalt en overgangsbestemmelse, som indebærer, at der skal optages drøftelser om, hvordan det sikres, at de kan opnå den højere pensionsprocent. Ved overgang kan der ske hel eller delvis modregning, således at den ansatte betaler den højere pensionsprocent med en nedgang i nettolønnen. Overgangen kan ikke medføre, at den ansattes bruttoløn falder. Den grundlæggende udfordring ved overgangsordningen er derfor, at den kan indebære, at nogle medlemmer vil opleve, at selvom de får lige så mange penge samlet set efter omlægningen, vil de stå med færre penge udbetalt, da en større del af lønnen vil blive indbetalt til pension. Det er denne overgang og den mulige modregning, du skal forhandle sammen med din regionskonsulent. Formålet er at få flest muligt over på den høje pensionsprocent uden modregning. Som udgangspunkt er det arbejdsgiver, der har fat i den lange ende i forhold til spørgsmålet om modregning. Det betyder, at hvis det ikke lykkes os at overbevise arbejdsgiver om at lade være, kan de bestemme, at de foretager fuld modregning ved omlægningen til en højere pensionsprocent. Det er derfor op til regionskonsulenten og dig i fællesskab at overbevise arbejdsgiver om, at det er uhensigtsmæssigt at modregne. Det har din regionskonsulent en masse idéer til, hvordan man gør.

3 Side 2 af 3 Illustration af overgang. Nedenstående illustration viser den samlede løn før og efter en pensionsforhøjelse med modregning. Illustrationen tager udgangspunkt i et regneeksempel, hvor medlemmet har en nettoløn på kr. før omlægningen. kr kr kr kr kr.585 kr kr.567 kr kr kr Pension Særlig feriegodtgørelse Nettoløn kr kr kr kr kr.0 Samlet løn før ( kr) Samlet løn efter ( kr) Illustration 1: overgang til højere pensionsprocent med fuld modregning Bemærk, hvordan den samlede løn er uændret før og efter omlægningen, men pensionen udgør en større del og nettolønnen en tilsvarende mindre del. Overgang uden modregning er illustreret nedenfor ud fra samme beregningseksempel som før.

4 Side 3 af 3 kr kr kr kr kr kr.585 kr.585 kr kr Pension Særlig feriegodtgørelse kr kr kr Nettoløn kr kr kr.0 Samlet løn før ( kr) Samlet løn efter ( kr) Illustration 2: overgang til højere pensionsprocent uden modregning Bemærk, hvordan nettolønnen og den særlige feriegodtgørelse (i modsætning til illustration 1) er uændret imens pensionen stiger.

5 Notat Dato 1. februar 2019 EL Side 1 af 4 Gennembruddet ved OK18 for kandidater i socialt arbejde (cand.soc) i kommunerne. I overskriftsform er fortællingen om OK18-resultatet i forhold til socialrådgivere med kandidatuddannelse i socialt arbejde (cand.soc): 1. OK18 resultatet er et længe ventet gennembrud for DS 2. Pr. 1. april 2019 får alle nyansatte kandidater i socialt arbejde (cand.soc) i kommunale basisstillinger pensionsprocent på 18,63 pct. 3. Anerkendelse af deres kandidatuddannelse og kompetenceniveau 4. Gennembruddet havde en pris allerede ansatte kandidater i socialt arbejde (cand.soc) i basisstillinger skal have en forhandlet løsning 5. Målrettet indsats for at opnå forhandlet løsninger til allerede ansatte Høj pensionsprocent til kandidater i socialt arbejde er et gennembrud Ved OK18 fik DS et længe ventet gennembrud for vores cand.soc ere, idet de får ret til forhøjet pensionsprocent. Det betyder, at DS overenskomst formelt anerkender de socialrådgivere, som har gennemført kandidatuddannelsen i socialt arbejde med en pensionsprocent på 18,63 pct. (for alle nyansatte) pr. 1. april Pensionsprocenten svarer til den pensionsprocent, andre akademisk uddannede har på det kommunale område. Anerkendelse af kandidater i socialt arbejde Kandidater i socialt arbejde med socialrådgiverbaggrund bidrager til at styrke indsatsen omkring sociale problemer og socialt arbejdes praksis. At blive kandidat i socialt arbejde er for socialrådgivere samtidig udtryk for én af flere karriere- og kompetenceudviklingsmuligheder, hvor socialrådgiveren bl.a. kvalificerer sig til at arbejde med socialt arbejde på et højere teoretisk niveau, end professionsbacheloruddannelsen muliggør. F.eks. som konsulenter, ledere, undervisere eller forskere. Siden 2011, hvor DS fik forhandlingsretten for uddannede socialrådgivere med en kandidatuddannelse i socialt arbejde indskrevet i den kommunale overenskomst, har DS derfor arbejdet på, at overenskomsten skal anerkende kandidatuddannelsen på niveau med andre akademiske uddannelser. Det er noget, vi har stillet krav om ved flere overenskomstforhandlinger, uden at der har været en forhandlingsmæssig åbning fra arbejdsgivers side.

6 Side 2 af 4 Ved OK15 opnåede DS det resultat, at vi med KL aftalte at indgå et såkaldt periodeprojekt, omkring hvordan vi kunne anerkende kandidater i socialt arbejde overenskomstmæssigt og lønmæssigt svarende til andre akademiske uddannede på det kommunale område. Formålet har været at modne KL til OK18-forhandlingerne. Og det virkede. Ved OK18 kom den åbning, vi har ventet på, idet vi fik muligheden for at aftale en pensionsprocent for kandidater i socialt arbejde, som er på niveau med andre kommunalt ansatte akademikeres, dvs. på 18,63 pct. Indplaceringen gælder ansatte i basisstillinger. Ledere indplaceres således med 18,55 % pension, uanset om de har en kandidatuddannelse eller ej. Det er en vigtig sejr for DS langsigtede uddannelsespolitiske strategiske arbejde og løndannelsen for socialrådgivere, der vælger at efter/videreuddanne sig på kandidatniveau. Ingen roser uden torne Arbejdsgiverne stillede imidlertid det krav, at de alene ville acceptere at hæve pensionsprocenten for alle nyansatte kandidater i socialt arbejde pr. 1.april 2019 eller derefter. Mens allerede ansatte kandidater i socialt arbejde efter forhandling skal hæves til den højere pensionsprocent med mulighed for at modregne i lønnen. KL s begrundelse var, at de ikke ville pålægge de enkelte ansættelsesmyndigheder en ekstra udgift, som de ikke havde kunnet budgettere med. Arbejdsgivers betingelse betyder, at vi i overgangsperioden vil have to udfordringer: 1. For det første kan det potentielt betyde, at selvom den samlede bruttoløn (løn + pension) ikke vil falde, vil nogle allerede ansatte kandidater i socialt arbejde opleve en nedgang i den udbetalte månedlige løn. 2. For det andet indebærer det en væsentlig forhandlingsopgave for organisationen at sikre, at flest muligt overføres uden modregning, og oplever en ren forhøjelse. Om forhandlingerne Anerkendelse af kandidater i socialt arbejde var det af DS krav, der blev brugt mest tid og flest kræfter på under DS forhandlinger med KL. Vi kan derfor med sikkerhed sige, at dette var det bedste, der kunne opnås. Spørgsmålet var, om vi ville acceptere betingelsen med de udfordringer, den indebærer, eller om vi ville frafalde kravet. I de overvejelser indgik flere forhold: 1. For det første kan man ikke regne med, at sådan et tilbud kommer igen ved næste overenskomstforhandling. (Eksempelvis vil et skifte i forhandlingsleder fra KL s side betyde, at DS mangeårige lobbyarbejde skulle startes forfra. Samtidig vil et

7 Side 3 af 4 skifte i den politiske linje i Løn- og Personaleudvalget eller en uforudset problemsag på et lignende område kunne betyde, at tilbuddet ikke kom igen i overskuelig fremtid.) 2. For det andet forventes antallet af kandidater i socialt arbejde i kommunerne at stige i de kommende år. Man må derfor regne med, at KL kun vil blive mindre tilbøjelig til at hæve den samlede gruppe af kandidater i socialt arbejde (både nuværende og kommende ansatte) i fremtiden. 3. Det stigende antal kandidater i socialt arbejde betyder også, at selv hvis den samme åbning skulle komme igen ved OK21 eller senere, vil forhandlingsopgaven kun blive endnu større, idet udfordringerne med den potentielle modregning vil omfatte flere medlemmer. Efter grundige overvejelser besluttede forhandlingsdelegationen at acceptere KL s betingelse. For selv om at forliget ikke er perfekt, er det trods alt et vigtigt gennembrud og én af DS forhandlingsmæssige mærkesager. Langsigtet betydning På sigt betyder forliget, at socialrådgivere, som tager kandidatuddannelsen i socialt arbejde, anerkendes formelt i overenskomsten og har en pensionsprocent, som er sammenlignelig med andre kommunalt ansatte akademikere. Dette har stor symbolsk betydning, idet det demonstrerer, at socialrådgivere med en kandidatuddannelse, der er omfattet af overenskomsten, har et formelt kompetenceniveau på niveau med andre akademikeres og bør honoreres derefter. Det har præcis været det, som mange kandidater i socialt arbejde har efterspurgt. Målrettet indsats for at sikre forhandlet løsninger til alle Den målrettede indsats er delt op i tre faser: Lokalisering, Kontakt og Sparring, Forhandling. Lokalisering Socialrådgivere i kommunale basisstillinger med en kandidat i socialt arbejde skal lokaliseres det er ikke oplysninger, DS nødvendigvis har i medlemsregistret. De oplysninger vi har, vil vi selvsagt bruge. Kontakt og Sparring Der informeres bredt om indsatsen, så det enkelte medlem for hvem det er relevant selv kan tage kontakt til konsulent eller TR. Men TR og/eller konsulent tager også kontakt til de relevante medlemmer for at sparre omkring en højere pensionsprocent. Sparringsfasen (eller forventningsafstemning) er vigtig, fordi der kan ske modregning i eksisterende løntillæg. Forhandling

8 Side 4 af 4 Som udgangspunkt har DS uddelegeret forhandlingsretten til dig som TR. På grund af forhandlingsopgavens kompleksitet vil forhandlingen om overgang til ny pensionsprocent for kandidater i socialt arbejde imidlertid ske i tæt samarbejde med regionskonsulenten.

9 Notat Dato 7. februar 2019 EL Side 1 af 3 FAQ vigtige spørgsmål og svar Hvem er omfattet? Bestemmelsen omfatter kandidater i socialt arbejde, som er ansat i en kommunal basisstilling, eller som tiltræder i en sådan senest 31. marts 2019, eller som allerede er ansat og bliver uddannet kandidat i socialt arbejde senest 31. marts En basisstilling er en stilling, som er aflønnet på grundløn , 34, 37, kr. eller kr. (dvs. ikke den samlede løn, men den grundløn man er indplaceret på, og hvortil der kan være tillagt løntrin eller tillæg.) Betyder det noget, hvilken stilling kandidaten er ansat i? Så længe der er tale om en basisstilling omfattet af socialrådgiveroverenskomsten, er vedkommende omfattet af bestemmelsen. Det gælder, uanset om vedkommende arbejder med noget andet eller det samme som sine kolleger. Kommunerne vurderer i andre sammenhænge kandidatuddannede efter, om de er ansat i en stilling, der forudsætter akademisk uddannelse, i forhold til om de skal indplaceres efter en akademikeroverenskomst eller ej. Denne vurdering har ingen relevans for, om en socialrådgiver med en kandidat i socialt arbejde skal have den højere pensionsprocent. Det er således alene et spørgsmål om, hvorvidt en kandidat i socialt arbejde er ansat i en basisstilling eller ej, der har betydning for, om de er omfattet af den højere pensionsprocent. (Se Hvem er omfattet). Hvad gælder for kandidater i socialt arbejde, som er ledere? Kandidater i socialt arbejde, som er ansat i en lederstilling og dermed indplaceret på grundløn eller , er ikke omfattet bestemmelsen og beholder således deres pensionsprocent på 18 % (18,55 % pr. 1. april 2019) Hvad gælder for andre kandidater end kandidater i socialt arbejde? Socialrådgivere med andre kandidatuddannelser end kandidat i socialt arbejde (cand.soc) er ikke formelt omfattet af den højere pensionsprocent. Det vil dog være nærliggende, at man ved de lokale lønforhandlinger ser på socialrådgivere med andre kandidatuddannelser, og prøver at få dem indplaceret med en højere pensionsprocent ved brug af lokale lønmidler.

10 Side 2 af 3 Grunden til, at andre kandidatuddannelser ikke er omfattet af den højere pensionsprocent er, at den eneste kandidatuddannelse, der er formelt omfattet af overenskomsten, er kandidat i socialt arbejde (cand.soc). Socialrådgivere med andre kandidatuddannelser end kandidat i socialt arbejde, kan godt være omfattet af overenskomsten, hvis de er ansat på baggrund af deres socialrådgiveruddannelse. Når kandidatuddannelsen ikke i sig selv er omfattet af overenskomsten, kan man imidlertid ikke centralt aftale forhøjet pensionsprocent for den pågældende uddannelse. Cand.soc dækker således over en lang række uddannelser (kriminologi, samfundsvidenskabelig jura og mange andre), som ikke er omfattet bestemmelsen. På samme vis er cand.scient.soc heller ikke omfattet. Hvad betyder modregning? Modregning betyder, at den højere pensionsindbetaling finansieres indenfor lønnen. Dvs. at en større del af medlemmets løn går til pension og en mindre del udbetales. Se også illustration 1. Hvor meget kan der modregnes og hvordan? Når en kandidat i socialt arbejde stiger fra 15 % pension (pr. 1. april 2019 stiger pensionen for alle til 15 %) til 18,63 % pension, finansieres den højere pensionsindbetaling af den udbetalte løn. Den udbetalte løn bliver således 3,01 % mindre og pensionsindbetalingen tilsvarende større. (bemærk, at den udbetalte løn ikke falder procentuelt lige så meget, som pensionen stiger, hvilket skyldes almindelige regneregler samt indregning af den særlige feriegodtgørelse). (For socialrådgivere på grundløn stiger pensionen fra 18,3 til 18,63. Den udbetalte løn bliver derfor kun 0,27 % mindre). Et fald i den udbetalte nettoløn på 3,01 % vil pr. 1. oktober 2019 være opvejet af de generelle lønstigninger, således at selvom et medlem oplever modregning, vil vedkommende stadig have fået lønstigninger samlet set, når der sammenlignes med lønnen inden OK18 (dvs. lønnnen i marts 2018). Nedenfor fremgår de generelle stigninger i 2018 og 2019, som følger af OK18-forliget. Af tabellen kan man se, at de generelle stigninger i 18 og 19 udgør 3,4 %, hvilket mere end opvejer den mulige nedgang i nettoløn ved modregning i forbindelse med overgang til den højere pensionsprocent (3,01 %).

11 Side 3 af 3 Dato Generel lønstigning April ,1 % Oktober ,16 % Oktober ,14 % Generelle stigninger i 2018 og ,4 % Tabel 1, Generelle stigninger i 2018 og 2019 som følge af OK18-forliget. Hertil kommer tre stigninger i Hvor store disse bliver, afhænger af udmøntningen fra reguleringsordningen, som ikke kendes endnu. Kan et medlem sige nej tak til den højere pensionsprocent? Når de centrale parter indgår aftaler, er de bindende for alle omfattet af forhandlingsretten. Ligesom en arbejdsgiver ikke kan sige nej til at give alle socialrådgivere den pensionsstigning pr. 1. april 2019, vi indgik aftale om ved OK18, kan et medlem heller ikke sig nej tak til den særlige pensionsstigning, der gælder for kandidater i socialt arbejde. Hvis et medlem er særligt bekymret for en eventuel modregning, kan vedkommende dog vælge ikke at dokumentere sin kandidatuddannelse overfor arbejdsgiver. Bestemmelsen træder nemlig først i kraft i det øjeblik, arbejdsgiver modtager dokumentation for uddannelsen. Hvis medlemmet tidligere har dokumenteret uddannelsen for arbejdsgiver, er dette selvsagt ikke en mulighed. Man dokumenterer sin uddannelse ved at fremsende eksamensbevis eller lignende til sin arbejdsgiver. Hvad gælder, hvis et medlem får sin kandidatuddannelse efter 1. april 2019? Socialrådgivere, som uddannes til kandidat i socialt arbejde efter 1. april 2019, indplaceres på den høje pensionsprocent uden modregning. Hvad gælder, for en kandidat i socialt arbejde, som bliver ansat efter 1. april 2019? Kandidater i socialt arbejde, som ansættes efter 1. april 2019, indplaceres på den høje pensionsprocent uden modregning. Hvad sker der, hvis en kandidat i socialt arbejde skifter job efter 1. april 2019? Hvis en kandidat i socialt arbejde skifter job efter 1. april 2019, indplaceres vedkommende på den højere pensionsprocent uden modregning.

12 Notat Dato 7. februar 2019 EL Side 1 af 2 Processen for håndtering af overgang til højere pensionsprocent for kandidater i socialt arbejde Måske har du allerede gennemført den nedenstående proces. I så fald skal du have stor tak for din indsats, og du behøver naturligvis ikke gå øvelsen igennem igen. Hvis ikke du allerede har gjort det, kan du se her, hvad du skal gøre. Processen for håndtering af overgang består af tre dele: 1. Lokalisering. Først skal du have lokaliseret alle de relevante socialrådgivere indenfor dit forhandlingsområde. Vi har skrevet ud i bladet og sendt mail direkte til de medlemmer, som står anført med en kandidatuddannelse i vores medlemssystem, at de skal kontakte dig, hvis de falder indenfor målgruppen. Derfor er du måske allerede blevet kontaktet af nogle. Derudover kan du overveje, om du skal skrive ud til medlemmerne i klubben og bede dem henvende sig, hvis de har en kandidatuddannelse i socialt arbejde, ligesom du kan bruge dit almindelige kendskab til kollegerne. Når du har et billede af, hvem, om nogen, der er omfattet hos dig, skal oplysningerne formidles til din regionskonsulent. Hvis der ikke er nogen kandidater i socialt arbejde i dit forhandlingsområde, skal du selvsagt ikke gøre mere. 2. Kontakt og sparring Derefter aftaler du og regionskonsulenten, hvem der skal tage kontakt til hver enkelt og forklare overgangen, forhandlingerne og hvad de indebærer. Medlemmerne skal således gøres opmærksom på, hvilke konsekvenser overgangsordningen potentielt kan have. 3. Forhandling Når alle kandidater i socialt arbejde er lokaliseret, og der har været etableret en kontakt med hvert enkelt medlem, skal der forhandles overgang. Som bekendt har DS uddelegeret forhandlingsretten til dig som TR. På grund af forhandlingsopgavens kompleksitet sker forhandlingen i denne opgave i tæt samarbejde med regionskonsulenten.

13 Side 2 af 2 Udgangspunktet er derfor, at du og regionskonsulenten forhandler sammen, men det aftaler I konkret.

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019

Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse. Juni 2019 Akademikerne og Finansministeriets fælles vejledning om ny stillingskategori for chefkonsulenter med personaleledelse Juni 2019 Indhold 1. En ny karrierevej for akademikere i staten 4 1.1 En ny stillingskategori

Læs mere

Vejledning om forhandling af vilkår for jordemødre med overbygningsuddannelse

Vejledning om forhandling af vilkår for jordemødre med overbygningsuddannelse Vejledning om forhandling af vilkår for jordemødre med overbygningsuddannelse Indhold Overenskomsternes dækningsområde ift. kandidater og andre overbygninger... 2 Kandidatuddannelser... 2 Master og ph.d.-uddannelser...

Læs mere

Notat Dato 12. september 2016 DGN. Side 1 af 5. Løn og løndannelse for socialrådgivere ansat som familiebehandlere

Notat Dato 12. september 2016 DGN. Side 1 af 5. Løn og løndannelse for socialrådgivere ansat som familiebehandlere Notat Dato 12. september 2016 DGN Side 1 af 5 Løn og løndannelse for socialrådgivere ansat som familiebehandlere Indledning Der er i størrelsesorden 250 socialrådgivere som er medlem af faggruppen for

Læs mere

DANSK SOCIALRÅDGIVERFORENING HK/KOMMUNAL. Forlig om fornyelse af aftale og overenskomst for socialrådgivere og socialformidlere

DANSK SOCIALRÅDGIVERFORENING HK/KOMMUNAL. Forlig om fornyelse af aftale og overenskomst for socialrådgivere og socialformidlere KL DANSK SOCIALRÅDGIVERFORENING HK/KOMMUNAL SAG-2017-04660 Tid: Den 6. maj, kl. 01:45 Sted: Emne: KL Forlig om fornyelse af aftale og overenskomst for socialrådgivere og socialformidlere Deltagere: Repræsentanter

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

LPnyt nr. 2019:08 Forlig med Sundhedskartellet

LPnyt nr. 2019:08 Forlig med Sundhedskartellet LPnyt nr. 2019:08 Forlig med Sundhedskartellet Indholdsfortegnelse Resumé... 1 Indhold... 1 Løn og pension... 2 Overenskomst for Sundhedskartellets basispersonale... 2 Overenskomst for Sundhedskartellets

Læs mere

O.15 43/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl.

O.15 43/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl. 6.30.12 Side 1 Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl. KL Frederiksberg Kommunalforening Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og

Læs mere

Lønvejledning og løntabeller. Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner

Lønvejledning og løntabeller. Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner Lønniveau pr. 1. oktober 2018 Gældende indtil 31.3.2019 Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker ansat i regioner

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG. Overenskomstforhandlingerne det kommunale område

SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG. Overenskomstforhandlingerne det kommunale område SUNDHEDSKARTELLETS SPECIELLE FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2018 - det kommunale område Løn Der er afsat 0,35% i organisationsmidler Alle specielle forbedringer træder i kraft 1. april 2019, hvor organisationsmidlerne

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

Vejledning til TR om kandidatstillinger og overenskomsternes A-skala (kandidatskala) mv.

Vejledning til TR om kandidatstillinger og overenskomsternes A-skala (kandidatskala) mv. Vejledning til TR om kandidatstillinger og overenskomsternes A-skala (kandidatskala) mv. Indledning I juni 2016 bliver de første kandidater i ergoterapi, cand.san. ergo, færdiguddannet. Det er vigtigt

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Gennemgang af overenskomstforlig med Danske Ark 2012

Gennemgang af overenskomstforlig med Danske Ark 2012 Gennemgang af overenskomstforlig med Danske Ark 2012 Nedenfor gennemgås de væsentligste elementer i overenskomstforliget som Konstruktørforeningen, Arkitektforbundet og Teknisk Landsforbund indgik med

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

Aftale om særlige vilkår for administrative chefstillinger i Københavns Kommune. 5.30.01 O.13 49/2013 Side 1

Aftale om særlige vilkår for administrative chefstillinger i Københavns Kommune. 5.30.01 O.13 49/2013 Side 1 Aftale om særlige vilkår for administrative chefstillinger i Københavns Kommune KL Akademikerne HK/KOMMUNAL 5.30.01 Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Administrerende direktører...

Læs mere

Lønvejledning og løntabeller. Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner

Lønvejledning og løntabeller. Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner Lønniveau pr. 1. april 2019 Gældende indtil 30. september 2019 Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker ansat

Læs mere

Sådan bruger du Lønbarometeret. Vejledning for ikke-ledende sygeplejersker og radiografer i kommuner og regioner

Sådan bruger du Lønbarometeret. Vejledning for ikke-ledende sygeplejersker og radiografer i kommuner og regioner Sådan bruger du Lønbarometeret Vejledning for ikke-ledende sygeplejersker og radiografer i kommuner og regioner Indhold 1. Udfyld felterne Ikke ledende i region/kommune 3 Arbejdsgiver 3 Ledende eller ikke-ledende

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund)

Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund) Kendelse i faglig voldgift: HK/Privat (faglig sekretær Anne Jette Bonde, HK/Privat) mod 3F Guldborgsund (Niels Henriksen, 3F Guldborgsund) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i medfør af 2007 overenskomst

Læs mere

Overenskomst for ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder (44.01)

Overenskomst for ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder (44.01) Kommunernes Landsforening Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Att.: Konsulent Allan Winter Graversen Ledernes generelle og specielle krav til OK 2018 København den 12. december 2017 Hermed

Læs mere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere De årlige lokale lønforhandlinger for ledere Der er ved de seneste mange overenskomstrunder afsat specifikke midler til lokal løndannelse med en forpligtelse til udmøntning. Både i 2011 og 2013 blev det

Læs mere

2-årig overenskomst Samlet ramme 2,22 % (efter reguleringsordningen 2,16 %) Reguleringsordningen bevares Pensionsforbedringer Fysioterapeutiske

2-årig overenskomst Samlet ramme 2,22 % (efter reguleringsordningen 2,16 %) Reguleringsordningen bevares Pensionsforbedringer Fysioterapeutiske Kommunerne - OK 13 Hovedpunkter 2-årig overenskomst Samlet ramme 2,22 % (efter reguleringsordningen 2,16 %) Reguleringsordningen bevares Pensionsforbedringer Fysioterapeutiske kandidater omfattes nu af

Læs mere

Lønbarometeret. Ordbog

Lønbarometeret. Ordbog Lønbarometeret Ordbog Anciennitet For kommuner og regioner kan du indtaste antal års anciennitet. Ancienniteten regnes som det antal år, du har haft arbejde i fast stilling som sygeplejerske eller radiograf

Læs mere

Bilag 3 Lønforløb for akademikere i Kræftens Bekæmpelse i gammel lønstruktur Akademikere (kandidater) Trinforløb Kræftens Bekæmpelses grundløn (Årligt

Bilag 3 Lønforløb for akademikere i Kræftens Bekæmpelse i gammel lønstruktur Akademikere (kandidater) Trinforløb Kræftens Bekæmpelses grundløn (Årligt Bilag 3 Lønforløb for akademikere i Kræftens Bekæmpelse i gammel lønstruktur Akademikere (kandidater) Trinforløb Kræftens Bekæmpelses grundløn (Årligt grundbeløb marts 2012) Akademikere i gammel lønstruktur

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet

Gennemgang af OK11-resultatet Gennemgang af OK11-resultatet Gennemgang af resultaterne fra overenskomstforhandlingerne 2011 på det statslige, det kommunale og det regionale. Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indhold 01. Generelt...

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 5. september 2014 i faglig voldgiftssag, 2013.0131 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Gentofte Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Sagen angår lønsammensætningen

Læs mere

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Brug løn aktivt - ellers mister du indflydelse Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Udgivet af KL Specielle Overenskomstforhandlinger Økonomisk Sekretariat Brug løn aktivt ellers mister du indflydelse

Læs mere

Strategi: Forhandling og lønfastsættelse af ansatte i atypiske stillinger

Strategi: Forhandling og lønfastsættelse af ansatte i atypiske stillinger Strategi: Forhandling og lønfastsættelse af ansatte i atypiske stillinger Forord Ved overenskomstforhandlingerne 2011 aftalte Sundhedskartellet bestemmelser for atypiske stillinger. Der er de senere år

Læs mere

FORHÅNDSAFALE INDGÅET MELLEM BUPL FYN OG NYBORG KOMMUNE VEDRØRENDE NY LØN FOR AFDELINGSLEDERE OG PÆDAGOGER I UNGDOMSSKOLEREGI PR. 1.

FORHÅNDSAFALE INDGÅET MELLEM BUPL FYN OG NYBORG KOMMUNE VEDRØRENDE NY LØN FOR AFDELINGSLEDERE OG PÆDAGOGER I UNGDOMSSKOLEREGI PR. 1. Side 1 af 6 FORHÅNDSAFALE INDGÅET MELLEM BUPL FYN OG NYBORG KOMMUNE VEDRØRENDE NY LØN FOR AFDELINGSLEDERE OG PÆDAGOGER I UNGDOMSSKOLEREGI PR. 1. JANUAR 2007 Forhåndsaftalen gælder fra 1. januar 2007. Forhåndsaftalen

Læs mere

30.32 O.15 31/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte socialrådgivere og socialformidlere

30.32 O.15 31/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte socialrådgivere og socialformidlere Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte socialrådgivere og socialformidlere KL Dansk Socialrådgiverforening HK/KOMMUNAL Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser...

Læs mere

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav www.gl.org Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav Repræsentantskabet skal på repræsentantskabsmødet 26. april 2017 vedtage GL s krav til OK18. Hovedbestyrelsen indstiller, at nedenstående 15 krav

Læs mere

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte Her får du en oversigt over overenskomstresultaterne på det kommunale og regionale område. Oversigten indeholder både de generelle OK-resultater samt

Læs mere

O.18 10/2018 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat personale ved kommunale døgninstitutioner mv. i Københavns Kommune

O.18 10/2018 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat personale ved kommunale døgninstitutioner mv. i Københavns Kommune Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat personale ved kommunale døgninstitutioner mv. i Københavns Kommune KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle

Læs mere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere

De årlige lokale lønforhandlinger for ledere De årlige lokale lønforhandlinger for ledere Da der i de overordnede forhandlinger på hele det offentlige arbejdsmarked har været prioriteret generelle lønstigninger og pensionsforbedringer, er der ikke

Læs mere

64.04 O.15 22/2016 Side 1

64.04 O.15 22/2016 Side 1 Side 1 Aftale vedrørende aflønning mv. for det pr. ultimo marts 1976 reglementsansatte pædagogisk uddannede personale ved kommunale døgninstitutioner og ved selvejende døgninstitutioner, hvormed kommunalbestyrelsen

Læs mere

Regionale medlemsmøder om OK11. Jordemoderforeningen

Regionale medlemsmøder om OK11. Jordemoderforeningen Regionale medlemsmøder om OK11 Jordemoderforeningen 1 Urafstemning Elektronisk eller pr. brev Ja, nej eller blank Elektronisk fortrydelsesret Frist den 28. marts kl. 12 Anonym afstemning Optælling kontrolleres

Læs mere

LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER

LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER LØNPOLITIKKER OG STRATEGIER FOA SOCIAL- OG SUNDHEDSAFDELINGENS OVERORDNEDE LØNPOLITIK Fagforeningens overordnede lønpolitik fastlægger en række lønprincipper, der skal bruges som styringsredskab for det

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det regionale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

OK18 Det gode arbejdsliv

OK18 Det gode arbejdsliv OK18 Det gode arbejdsliv Baggrundstæppet for OK18 Det gode arbejdsliv HELE arbejdslivet og for ALLE socialrådgivere HB s politiske prioriteringer OK18-oplæg Baggrundstæppet OK17 OK-forhandling på private

Læs mere

Lønvejledning og løntabeller

Lønvejledning og løntabeller Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker og radiografer ansat i regioner og kommuner Lønniveau pr. 1. oktober 2019 Gældende indtil 31.december 2019 Lønvejledning og løntabeller Sygeplejersker ansat

Læs mere

Forhåndsaftale. for. Socialrådgivere. ansat i. Region Midtjylland

Forhåndsaftale. for. Socialrådgivere. ansat i. Region Midtjylland Forhåndsaftale for Socialrådgivere ansat i Region Midtjylland 2008-2011 Dækningsområde Nærværende forhåndsaftale gælder for socialrådgivere der er omfattet af overenskomsten/aftalen mellem Danske Regioner

Læs mere

Hvad kendetegner IDAs/DdLs nye overenskomst på det kommunale område

Hvad kendetegner IDAs/DdLs nye overenskomst på det kommunale område Hvad kendetegner IDAs/DdLs nye overenskomst på det kommunale område IDA/DdL- overenskomsten lægger sig i sit indhold tæt op ad AC-fællesoverenskomsten men har enkelte resultater, der er specifikke for

Læs mere

NOTAT. om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje

NOTAT. om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje Notat, opdateret 29. april 2009 NOTAT om de nye overenskomstbestemmelser vedrørende gæstedagpleje FOA Frederikshavn * Constantiavej 35 * 9900 Frederikshavn * Telefon: 46971170 frederikshavn@foa.dk * www.foa.dk/frederikshavn

Læs mere

Forhandlingskartellets Fællesaftale (Aftale for tjenestemandsansatte)

Forhandlingskartellets Fællesaftale (Aftale for tjenestemandsansatte) handlingskartellets Fællesaftale (Aftale for tjenestemandsansatte) KL Danske Skov- og Landskabsingeniører og Have- og Parkingeniører HI Organisation for ledende medarbejdere i Idræts-, Kultur og Fritidssektoren

Læs mere

Teknisk gennemgang af overenskomstresultatet for Fagforeningernes Fælles overenskomst i BUPL

Teknisk gennemgang af overenskomstresultatet for Fagforeningernes Fælles overenskomst i BUPL Teknisk gennemgang af overenskomstresultatet for Fagforeningernes Fælles overenskomst i BUPL Indholdsfortegnelse 1. Fagforeningernes Fælles Overenskomst FFO - hvorfor en fælles overenskomst? 2. Overenskomstens

Læs mere

De lokale forhandlinger 2010

De lokale forhandlinger 2010 De lokale forhandlinger 2010 Der blev ved OK08 afsat 1,25 % til lokal lønforhandling både i 2009 og 2010 til Sundhedskartellets ledergrupper altså i alt 2,5 % i denne overenskomstperiode. Vi har her i

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det regionale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det regionale område DET SAMLEDE RESULTAT FOR OK13 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,92 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen)

Læs mere

Lederlønpolitik. Med indførelsen af Ny løn blev der vedtaget en fælles erklæring mellem overenskomstens parter hvor det blev slået fast, at

Lederlønpolitik. Med indførelsen af Ny løn blev der vedtaget en fælles erklæring mellem overenskomstens parter hvor det blev slået fast, at Lederlønpolitik Dansk Psykolog Forenings overordnede mål at, sikre bedst mulige løn- og ansættelsesvilkår for ledere. Dette sker gennem overenskomstforhandlinger på det offentlige og private område og

Læs mere

BLF-tema. Lønseddel. Læs din

BLF-tema. Lønseddel. Læs din Bornholms Lærerforening BLF-tema Læs din Lønseddel I denne folder kan du læse om, hvordan du læser din lønseddel. Bl.a. forklaringer på, hvad din løn består af, og hvad de enkelte punkter betyder. September

Læs mere

Aftale om udmøntningsgaranti af nye midler til lokal løndannelse

Aftale om udmøntningsgaranti af nye midler til lokal løndannelse Side 1 Aftale om udmøntningsgaranti af nye midler til lokal løndannelse KL Sundhedskartellet Indholdsfortegnelse Side 09.30 Side 2 Kapitel 1 Område, definition og formål... 3 1. Aftalens område...3 2.

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN PRIVATE DAGINSTITUTIONER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler et JA til de 6 forhandlingsresultater, der er opnået for private daginstitutioner

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område

SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne det kommunale område SUNDHEDSKARTELLETS FORLIG Overenskomstforhandlingerne 2013 - det kommunale område DET SAMLEDE RESULTAT 2-årig aftale Generelle lønstigninger på 1,91 procent (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

DATA FOR MAJ 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR MAJ 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR MAJ 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS 19. august 2010 4 Personaleomsætning 5 Datagrundlag INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt nettoløn

Læs mere

AFTALE OM UDMØNTNINGSGARANTI AF NYE MIDLER TIL LOKAL LØNDANNELSE PÅ SUNDHEDSKARTELLETS OMRÅDE

AFTALE OM UDMØNTNINGSGARANTI AF NYE MIDLER TIL LOKAL LØNDANNELSE PÅ SUNDHEDSKARTELLETS OMRÅDE REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET 11.20.7 Side 1 AFTALE OM UDMØNTNINGSGARANTI AF NYE MIDLER TIL LOKAL LØNDANNELSE PÅ SUNDHEDSKARTELLETS OMRÅDE = Nyt i forhold til tidligere gældende

Læs mere

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne. Behandling af forhandlingsresultaterne fra OK18 Indstilling: Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

Organisationsforhandlinger LC - KL

Organisationsforhandlinger LC - KL Organisationsforhandlinger LC - KL Forlig 8. maj 2018 vedr. overenskomsterne for: Lærere m. fl. i folkeskole og spec.unv. for voksne Professionsbachelorer i ernæring og sundhed øvrige LC-overenskomster

Læs mere

FORHÅNDSAFTALE OM NY LØN. For fysioterapeuter og ergoterapeuter. ved. Center for Hjælpemidler og Kommunikation. Aabenraa kommune. pr. 1.

FORHÅNDSAFTALE OM NY LØN. For fysioterapeuter og ergoterapeuter. ved. Center for Hjælpemidler og Kommunikation. Aabenraa kommune. pr. 1. FORHÅNDSAFTALE OM NY LØN For fysioterapeuter og ergoterapeuter ved Center for Hjælpemidler og Kommunikation Aabenraa kommune pr. 1.april 2009 XuoJ D < ry>u\ty\ > tcr*> Generelle forhold Betingelser Forhåndsaftalen

Læs mere

Håndtering af medarbejdere fra kommunal løn til statslig løn

Håndtering af medarbejdere fra kommunal løn til statslig løn Håndtering af medarbejdere fra kommunal løn til statslig løn Med udgangspunkt i de spørgsmål der er indsendt, har hhv. Personalestyrelsen og Økonomistyrelsen forsøgt at beskrive hvordan rammerne er for

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde KL BUPL - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund

Læs mere

33.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber

33.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber Side 1 Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber KL FOA Fag og Arbejde Det Offentlige Beredskabs Landsforbund Indholdsfortegnelse Side 1.

Læs mere

Over halvdelen har haft lokale lønforhandlinger

Over halvdelen har haft lokale lønforhandlinger Oktober 2012 Over halvdelen har haft lokale lønforhandlinger I perioden September-Oktober gennemførte DS en undersøgelse om lokale lønforhandlinger blandt tillidsrepræsentanterne og fællestillidsrepræsentanterne

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S MOVIA Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S KL FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Løn... 3 3.

Læs mere

Er mandatet i orden? - om at få et mandat af klubben

Er mandatet i orden? - om at få et mandat af klubben Er mandatet i orden? - om at få et mandat af klubben marts 2011 TR og klubben indgår aftaler Siden 1. juli 2002 har aftale- og forhandlingsretten været uddelegeret til klubberne. Med decentraliseringen

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger KL De Offentlige Tandlæger Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

Sådan bruger du Lønbarometeret. Vejledning for ledende sygeplejersker og radiografer i regioner og kommuner

Sådan bruger du Lønbarometeret. Vejledning for ledende sygeplejersker og radiografer i regioner og kommuner Sådan bruger du Lønbarometeret Vejledning for ledende sygeplejersker og radiografer i regioner og kommuner Indhold 1. Udfyld felterne Ledere i en region eller kommune 3 Arbejdsgiver 3 Ledende eller ikke-ledende

Læs mere

FORHÅNDSAFTALE FOR TEKNISKE DESIGNE- RE/BYGGETEKNIKERE/BAC.SCIENT.CONS. i konservering m.fl. I VEJLE AMT.

FORHÅNDSAFTALE FOR TEKNISKE DESIGNE- RE/BYGGETEKNIKERE/BAC.SCIENT.CONS. i konservering m.fl. I VEJLE AMT. VEJLE AMT Løn- og personaleafdelingen. OK 02 FORHÅNDSAFTALE FOR TEKNISKE DESIGNE- RE/BYGGETEKNIKERE/BAC.SCIENT.CONS. i konservering m.fl. I VEJLE AMT. INDLEDNING. Der er afholdt forhandling den 25.september

Læs mere

Redskaber til dig, der skal forhandle lokalt. Vejledning til regneark

Redskaber til dig, der skal forhandle lokalt. Vejledning til regneark Redskaber til dig, der skal forhandle lokalt Vejledning til regneark 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad kan regnearkene bruges til?... 3 Vælg det regneark, som er relevant for dig... 3 Opdatering

Læs mere

Referat fra regionalt TR møde d. 24. februar 2016.

Referat fra regionalt TR møde d. 24. februar 2016. Referat fra regionalt TR møde d. 24. februar 2016. 1. Dagsorden godkendt. Præsentationsrunde. 2. Information fra hovedbestyrelsen (Kirsten Ægedius og Sanne Jensen): Arbejder aktuelt med at definere foreningen,

Læs mere

TR-statistik 2014 BTA/EHH 26. november 2014

TR-statistik 2014 BTA/EHH 26. november 2014 TR-statistik 2014 BTA/EHH 26. november 2014 1. Indledning. Der er kun sket små forskydninger i TR-dækningen siden 2013. Det viser den netop udarbejdede TR-statistik. I kommunerne er TR-dækningen faldet

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL. 1. Overenskomst-/aftaleperiode

FORHANDLINGSPROTOKOL. 1. Overenskomst-/aftaleperiode Resultat af forhandlingerne mellem BUPL Forbund og HK-Privat, Akademikernes Centralorganisation, Fagligt Fælles Forbund og Dansk Socialrådgiverforening vedrørende fornyelse af den tværfaglige fællesoverenskomst

Læs mere

33.02 O.15 51/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat beredskabs- og ambulancepersonale

33.02 O.15 51/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat beredskabs- og ambulancepersonale Side 1 Aftale for tjenestemandsansat beredskabs- og ambulancepersonale KL FOA Fag og Arbejde Det Offentlige Beredskabs Landsforbund Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser...

Læs mere

Hospitalsenheden Vest Danske Fysioterapeuter/ Ergoterapeutforeningen. Aftale om lokal løndannelse for ikke-ledende fysioterapeuter og ergoterapeuter

Hospitalsenheden Vest Danske Fysioterapeuter/ Ergoterapeutforeningen. Aftale om lokal løndannelse for ikke-ledende fysioterapeuter og ergoterapeuter Dato: 5. april 2013 Journalnr: 1-13-7-18-10 Aftale om lokal løndannelse for ikke-ledende fysioterapeuter og ergoterapeuter Aftalen gælder fra 1. april 2013 og indeholder generelle bestemmelser og følgende

Læs mere

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 2 OK 2018 RESULTATER INDHOLD DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 FÆLLES FOR BÅDE DET REGIONALE OG DET KOMMUNALE OMRÅDE 3 Reallønsfremgang 3 Parallelitet med det private 3 Lavtløns-

Læs mere

44.02 O.18 10/2019 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder

44.02 O.18 10/2019 Side 1. Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder Side 1 Aftale vedrørende tjenestemandsansat ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder KL Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Hvem er omfattet... 3 2 Generelle bestemmelser... 3 3. Supplerende

Læs mere

Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018:

Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018: Socialpædagogerne Sydjyllands lønpolitik for overenskomstperioden 2015 til 2018: Socialpædagogerne Sydjyllands mål er: At faget og faglighed bringes i centrum. At der er synlig sammenhæng mellem løn, funktioner

Læs mere

Aftale pr. 1. april 2013 om lønninger for ansatte inden for Sundhedskartellets forhandlingsområde O.13 38/2013 Side 1

Aftale pr. 1. april 2013 om lønninger for ansatte inden for Sundhedskartellets forhandlingsområde O.13 38/2013 Side 1 Aftale pr. 1. april 2013 om lønninger for ansatte inden for Sundhedskartellets forhandlingsområde KL Sundhedskartellet 07.30 Side 1 Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet af aftalen... 3 1. Område... 3 Kapitel

Læs mere

Løn på det regionale område

Løn på det regionale område Løn på det regionale område LØNSTATISTIK 2017 Spørgsmål vedrørende pressebrug kontakt DM's pressetelefon T: 29 11 60 80. Nærværende notat må kun citeres med udtrykkelig kilde-henvisning til Dansk Magisterforening.

Læs mere

Organisationsaftale (forhåndsaftale om løn) indgået mellem Gribskov Kommune og DLF/Kreds 34. Gældende for overenskomstperioden 01.04.15-31.03.

Organisationsaftale (forhåndsaftale om løn) indgået mellem Gribskov Kommune og DLF/Kreds 34. Gældende for overenskomstperioden 01.04.15-31.03. Organisationsaftale (forhåndsaftale om løn) indgået mellem Gribskov Kommune og DLF/Kreds 34 Gældende for overenskomstperioden 01.04.15-31.03.2018 1. Aftalens område Denne aftale har hjemmel i og supplerer

Læs mere

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune

Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune Delpolitik om Lønpolitik i Gentofte Kommune 1. Indledning Lønpolitikken er den overordnede beskrivelse af, hvordan vi ønsker at bruge løn i samspil med de øvrige personalepolitiske værktøjer til at indfri

Læs mere

Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01)

Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01) 3. september2015/lbb/lra Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01) Forhåndsaftalen er indgået mellem Viborg Kommune og Viborg Lærerkreds og udarbejdet med henvisning

Læs mere

OK 13 Staten. Resultatet

OK 13 Staten. Resultatet OK 13 Staten Resultatet Det økonomiske resultat af OK13 på Statens område skal afgjort fortolkes ud fra den kontekst der er forhandlet i Lønstigning: 1. april 2013 0,82% som præcis modsvares af negativ

Læs mere

Konsulentordninger Vejledning om chef- og specialkonsulentordninger. regioner og kommuner

Konsulentordninger Vejledning om chef- og specialkonsulentordninger. regioner og kommuner DM Nimbusparken 16 2000 Frederiksberg Telefon 38 15 66 00 dm@dm.dk www.dm.dk Konsulentordninger Indhold Indledning... 3 Staten... 3 Løn... 3 Plustid... 5 Karriere- og kompetenceudvikling... 5 Regioner

Læs mere

Gennemgang af resultatet om ny overenskomst mellem Boligselskabernes Landsforening og Akademikerorganisationerne.

Gennemgang af resultatet om ny overenskomst mellem Boligselskabernes Landsforening og Akademikerorganisationerne. Gennemgang af resultatet om ny overenskomst mellem Boligselskabernes Landsforening og Akademikerorganisationerne. Der er aftalt en 3-årig overenskomst for perioden 1. april 2011 31.marts 2014. Lønregulering

Læs mere

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb 12. oktober 2015 Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb Lederen Ansættelsesudvalg Formalier Før ansættelsessamtalen Overvejelser inden stillingsopslaget Lederen tager initiativ til nedsættelse

Læs mere

DATA FOR FEBRUAR 2015 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA

DATA FOR FEBRUAR 2015 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA DATA FOR FEBRUAR 2015 ER NU TILGÆNGELIGE I SIRKA 07. maj 2015 INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede, bruttoløn samt nettoløn

Læs mere

Aftale pr. 1. april 2005 om lønninger for kommunalt ansatte

Aftale pr. 1. april 2005 om lønninger for kommunalt ansatte Aftale pr. 1. april 2005 om lønninger for kommunalt ansatte (bortset fra Københavns og Frederiksberg kommuner) KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Side 1 Side 2 Kapitel 1. Aftalens område...3

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde

Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte pædagoger ved kommunale daginstitutioner, skolefritidsordninger eller klubber inden for BUPL s forhandlingsområde KL BUPL - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund

Læs mere

42.02 O.18 50/2018 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale

42.02 O.18 50/2018 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale Side 1 Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti

Læs mere

Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl.

Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl. XX/2018 Side 1 Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl. KL Blik- og Rørarbejderforbundet Dansk El-bund Dansk Metal Fagligt Fælles bund 3F FOA Fag og Arbejde Fødevareforbundet NNF Malerforbundet i

Læs mere

Tiltrædelsesaftale for ingeniører og landinspektører. 31.02 O.13 45/2013 Side 1

Tiltrædelsesaftale for ingeniører og landinspektører. 31.02 O.13 45/2013 Side 1 Tiltrædelsesaftale for ingeniører og landinspektører m.fl. KL Ingeniørforeningen, IDA Den danske Landinspektørforening, DdL Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Tiltrædelse og gældende aftaler... 3 2. Hvem

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler, at du stemmer ja til OK-18 på frie grundskoler Forløbet omkring OK-18 har på mange

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger KL De Offentlige Tandlæger Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

Forslag til Kongresdokument 1 Frikøbtes løn og ansættelsesvilkår

Forslag til Kongresdokument 1 Frikøbtes løn og ansættelsesvilkår Forslag til Kongresdokument 1 Frikøbtes løn og ansættelsesvilkår Motivering I henhold til vedtægternes 14, stk. 2 b er hovedbestyrelsen forpligtet til at fremsætte forslag således, at kongressen fastsætter

Læs mere