Populationsgenetik hos to hvalarter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Populationsgenetik hos to hvalarter"

Transkript

1 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Populationsgenetik hos to hvalarter I Regn med biologi side 98, figur 94 vises et fylogenetisk stamtræ over grønlandshval og sydlig rethval. Dette supplerende materiale viser hvorledes man kan finde sekvenser, fremstille et stamtræ som det viste i figuren, og hvordan man kan regne på genetiske forskelle i populationer ud fra sådant et stamtræ. Find sekvenser For at undersøge om der er forskel i genetisk variation hos de to hvalarter, kan man anvende programmet Geneious til at søge på NCBI s server. Herefter anvendes programmet MEGA til at fremstille et stamtræ og til at kvantificere forskellene i de to nucleotiddatasæt (grønlandshval og sydlig rethval). Begynd med at åbne Geneoius og markér Nucleotide på NCBI s søgefunktion som, vist på figur 1. Figur 1. Søgefunktionen i Geneious. Der skal søges på nucleotider. Der vil i populationer kun forekomme små forskelle i DNA, og det gælder derfor om at søge på et område med en hurtig substitutionsrate og ingen bevarende selektion kontrolregionen i mtdna er på den baggrund velegnet til disse undersøgelser. Man skal derfor søge på hvalarten grønlandshval (Balaena mysticetus) og på control region. I figur 2 vises efter at have klikket på More options i Geneious søgefelt og så valgt + for flere søgninger i søgefeltet: Søg på Balaena mysticetus i det øverste søgefelt og på control region i det nederste søgefelt. Figur 2. Søgning på grønlandshval og kontrolregionen i Geneious. I denne undersøgelse skal der bruges data til et stamtræ med de to hvalarter, og der skal bruges data fra hver hvalart til kvantitativ analyse. Fremstil derfor en mappe ved at højreklikke på Local

2 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Side 2/8 i stistrukturen til højre og der vælge New folder ; navngiv den Hvaler. På samme måde opstilles to undermapper der henholdsvis hedder Sydlig Rethval og Grønlandshval. I søgningen kommer der nu nogle sekvenser på 453 baser frem blandt mange andre. Sortér i sekvenserne ved at klikke på Sequence length i resultatvinduet som vist med rød ring i figur 3. Markér alle sekvenserne fra og med AF til og med AF (68 i alt) og træk dem over i mappen Hvaler. Figur 3. Man kan sortere de fundne data ved at klikke på overskriften over de enkelte kategorier. Disse 68 filer trækkes også over i mappen Grønlandshval. Man kan kopiere filerne fra en mappe til en anden ved at holde <Crtl> eller <CMD> nede, mens man trækker filerne fra den ene mappe til den anden. Det samme gentages for sydlig rethval: Foretag en søgning som før, hvor Nucleotide markeres, og der søges efter Eubalaena australis og control region. Filerne med længden baser (AF AF395053), i alt 9 sekvenser, overføres til mappen Hvaler og til mappen Sydlig rethval. Fordi Geneious' funktioner er begrænsede, skal data færdigbehandles i programmet MEGA. Der er derfor to muligheder for at arbejde videre. Man kan lade Geneious lave alignmentet og herefter eksportere alignede data til MEGA, eller man kan eksportere de fundne datafiler over i MEGA som *.fasta -filer og så foretage alt det yderligere arbejde, herunder alignment, i MEGA. Begge dele gennemgås i denne tekst fordi man på den måde kan lære noget om, hvordan data kan udveksles mellem programmer. Det er dog klart nemmest til dette formål at anvende den førstnævnte fremgangsmåde. Fremgangsmåde 1: Alignment i Geneious Dobbeltklik på mappen Hvaler og markér alle filerne ved at trykke på <Crtl>+A (pc) eller <CMD>+A (Mac). Vælg herefter Align/Assemble Pairwise/Multiple Align vent til der kommer en alignment-fil frem i mappen. Den hedder Nucleotide alignment. Klik på den fil så den markeres. Klik derefter i menulinjen: Files Export Selected Documents MEGA alignment (*.meg). Herefter kommer en dialogboks frem hvor man kan navngive filen. Kald den Hvaler. Under Tags kan man skrive en note, men der behøver ikke at stå noget så bare lad feltet stå tomt. Nederste felt i dialogboksen henviser til hvor man vil gemme filen. Gem fx på skrivebordet og flyt evt. senere filen ind i en anden mappe. Man advares om at der kan være et datatab ved at gå fra *.geneious-formatet til mega-, men tryk bare på Proceed. Fremstil på samme måde alignment af alle filerne i hver af mapperne Grønlandshval og Sydlig Rethval og eksportér resultaterne som hhv. grønlandshval.meg og sydligrethval.meg (uden mellemrum i filnavnet filtypenavnet sætter programmet automatisk).

3 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Side 3/8 Fremgangsmåde 2: Alignment i MEGA Filerne fundet i Geneious, eksporteres som *.fasta-filer hvor hver enkel sekvens placeres i en enkel *.fasta-fil. Disse samles til én *.fasta-fil, og man laver et alignment i MEGA. Markér alle datafiler i mappen Hvaler. Klik herefter på File Export Batch Export. Geneious foreslår at filerne eksporteres som Geneious-format, men vælg i stedet FASTA sequences/aligment som vist på figur 4. Eksportér filerne til skrivebordet. Figur 4. Eksport af data som *.fasta-filer. I næste dialogboks trykkes OK uden flueben i Wrap sequence line, og Sequence skal være i Upper case. Der dukker nu en mappe op på skrivebordet (hvis det er der, I har gemt den) som hedder Batch Export. I den mappe ligger nu 69 fasta-filer som skal kombineres til én *.fasta-fil, hvor sekvenserne står under hinanden, og som kan importeres i MEGA. Der er forskel i proceduren, alt efter om man bruger en pc eller en Mac. Samling af information i en fil Pc Klik på starttasten (den med de fire felter som et flag) og skriv CMD. Der kommer et vindue op med et kommandopromt. Et kommandopromt fungerer på den måde at man kan skrive kommandoer og udføre dem ved at trykke på <enter>. De kommandoer der skal foretages, skal ske i mappen Batch Export på skrivebordet. Derfor skal der skiftes bibliotek til mappen Batch Export. Det gøres som vist i figur 5, ved at skrive cd (change directory), trykke på mellemrumstasten og trække mappen Batch Export ind i kommandopromtet. Figur 5. Kommandopromtvinduet i en pc. Efter tryk på <enter> kan man som vist i figur 5, tredje linje, se at stien før > peger ind i Batch Export, og de kommandoer man laver herefter, foregår alene i mappen Batch Export på skrivebordet. Da *.fasta-filer er tekstfiler, kan de omdøbes til tekstfiler vha. følgende kommando: rename *.fasta *.txt <enter>

4 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Side 4/8 Alle filerne beholder deres navne, men filtypen ændres. Herefter kopieres alle filernes indhold sammen i en fil som kaldes hvaler.txt. Det gøres vha. følgende kommando: copy *.txt hvaler.txt <enter> Kommandoen kan læses som: Kopiér indholdet af alle filer der ender med txt, ind i filen hvaler.txt. Dette gøres i alfabetisk rækkefølge efter filnavnet. rename *.txt *.fasta <enter> Filen hvaler.fasta trækkes ud på skrivebordet, og mappen Batch Export slettes. Proceduren gentages for filerne hhv. i mappen Grønlandshval og Sydlig Rethval. Filerne der flyttes ud på skrivebordet, kaldes hhv. grønlandshval.fasta og sydligrethval.fasta. Mac Man skal bruge to programmer: programmet NameChanger (hentes i AppStore) og programmet Terminal som computeren har indbygget. Gå til Lanchpad og start NameChanger og Terminal. Dobbeltklik på mappen Batch Export, markér alle filerne og træk dem over i NameChangers venstre side hvor der står Original Filename, som vist i figur 6. I boksen over Original Filename skrives fasta, og i boksen over Renamed Filename skrives txt. Herved omdøbes *.fasta-filer til tekst-filer når man trykker på Rename. Figur 6. Omdøbning af filer med NameChanger (Mac). Start Terminal. Som vist i figur 7, er Terminal et kommandoprogram hvor man i tekst kan indsætte forskellige kommandoer. I Terminalvinduet skriver man cd (cd efterfulgt af et mellemrum) og trækker mappen Batch Export ind i Terminalvinduet. Tryk <enter>. Skriv herefter cat *.txt > hvaler.txt (læg mærke til at der er mellemrum på begge sider af > ). Afslut med at trykke <enter>. Figur 7. Terminalvinduet på en Mac.

5 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Side 5/8 I NameChanger trykkes på Clear, og i mappen Batch Export findes filen hvaler.txt som trækkes over i NamChangers venstre side, hvor der i venstre boks så skrives txt og i højre boks skrives fasta tryk Rename, og filen er omdøbt til en *.fasta-fil. I mappen Batch Export vælges filen hvaler.fasta som trækkes ud på skrivebordet. Mappen Batch Export slettes. Proceduren gentages for filerne i hhv. mappen Grønlandshval og Sydlig Rethval. Filerne der flyttes ud på skrivebordet, kaldes hhv. grønlandshval.fasta og sydligrethval.fasta. Fra *.fasta til en alignet fil i MEGA Man har når man er nået hertil, tre filer liggende på skrivebordet: enten hvaler.meg, grønlandshval.meg og sydligrethval.meg eller hvaler.fasta, grønlandshval.fasta og sydligrethval.fasta alt efter om man har fulgt fremgangsmåde 1 eller fremgangsmåde 2. Har man *.fasta-filer liggende på skrivebordet, skal de nu alignes: Åben filen hvaler.fasta i MEGA ved at vælge File Open a File/Session. En dialogboks spørger herefter om man vil analysere eller aligne data. Vælg Align. Programmet Alignment Explorer åbner og ser ud som figur 8. Ved at klikke på W i menuen laves et alignment ved hjælp af ClustalW-algoritmen. Vælg Align DNA og svar OK til de forslag der derefter kommer op alignmentet er færdigt på få øjeblikke. Vælg herefter Data Export Alignment MEGA format. Skriv OK til Title og No til Protein-coding nucleotide sequence data. Filen kommer ud på skrivebordet. Proceduren gentages for hhv. grønlandshval.fasta og sydligrethval.fasta. Derved har man uanset fremgangsmåde, filerne hvaler.meg, grønlandshval.meg og sydligrethval.meg liggende på skrivebordet. Man kan også vælge at lave et alignment ud fra Musclealgoritmen. Så skal man klikke på ikonet ved siden af W, som forestiller en bøjet arm. Figur 8. Alignment Explorer i MEGA.

6 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Side 6/8 Fremstilling af stamtræ i MEGA Fordi Geneious i gratisversionen ikke kan farve dele af stamtræer, kan man lave stamtræet i MEGA som vist på figur 94 side 98 i Regn med biologi. Åben filen hvaler.meg. Vælg Phylogeny Construct/Test UPGMA tree. Sæt Model/Method til Jukes-Cantor-model. Klik Compute. Stamtræet der kommer frem, indeholder en masse information om grenlængde og navn på sekvenserne og andet. Klik på ikonerne i venstre side så ingen af ikonerne er markerede. Derved fremstår stamtræet som tegnet uden yderligere information end selve stamtræet. Find den knude som samler alle individerne af sydlig rethval. Klik på knuden og vælg ikon nummer 7 i venstre side som viser en farvet del af stamtræet med en firkantet parentes omkring. Ved klik på dette ikon åbnes en boks der hedder Subtree Drawing Options og som er vist i figur 9. I fanebladet Property sættes Branch Line til at være en anden farve end sort. I Regn med biologi er valgt blå. I fanebladet Display fjernes flueben i Display Bracket. Klik på OK. Stamtræets størrelse kan reguleres. Ikonet øverst der viser en hammer (se rød ring figur 10), kan sætte afstanden mellem grenene, grenlængden og bredden af stamtræet. Et brugbart stamtræ fremkommer hvis man sætter Taxon Separation til 10 pixels, Branch Length til 100 og Tree Width til 400. Figur 9. Mulighed for at markere dele af et stamtræ som noget andet end det øvrige stamtræ. Figur 10. Redigering af stamtræets størrelsesforhold.

7 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Side 7/8 Kvantitativ analyse En rigtig god funktion i MEGA er at programmet kan lave afstandsmatrixer. Det skal nu undersøges hvad den gennemsnitlige forskel på sekvenserne er for henholdsvis grønlandshval og sydlig rethval. Begynd med at åbne filen grønlandshval.meg i MEGA. Vælg som vist på figur 11, herefter Distance Compute Overall Mean Distance. Vælg Model/ Method til at være p-distance. Figur 11. Menulinjen med mulighed for at fremstille afstandsmatrixer. Der fremkommer herefter en beregning af den gennemsnitlige forskel i sekvenserne inden for de fundne arter af grønlandshval. Det ses af figur 12a at forskellen er 0,0184 for grønlandshval. Gøres det samme for sydlig rethval fås som vist i figur 12b, en middelværdi på 0,0204, der altså er højere end for grønlandshvalen. Med de data der her er til rådighed, kan man derfor underbygge at jagten på grønlandshval har medført et tab af genetisk variation, idet variationen er større blandt de 9 rethvaler end blandt de 68 grønlandshvaler. a b Figur 12. Gennemsnitlig genetisk forskel på bestande (p-afstand). a. Grønlandshval, b. Sydlig rethval. Evt. viderebehandling i Excel Ønsker man at overføre sine data til Excel for at foretage yderligere beregninger, kan man vælge Distance Compute Pairwise Distances. Svar OK til de dialogbokse der fremkommer. Vælg derefter Compute, og programmet danner en afstandsmatrix med p-afstande. Hvis man klikker på XL i menuen for oven, kan man få overført matrixen til Excel og regne videre dér. Hvis man vil eksportere en matrix og ikke bare en kolonne med parvise sammenligninger, skal Export Type som vist i figur 14, ændres til Matrix (der er en begrænsning på 255 kolonner), og man kan også fastlægge antallet af decimaler (vælg 4) jo lavere p-værdier, jo flere decimaler er nødvendige. Ved tryk på Print/Save Matrix starter Microsoft Excel (Windows), eller man kan gemme en Excel-fil som man navngiver (Mac).

8 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Side 8/8 Figur 14. Eksport af afstandsmatrix til Excel fra MEGA.

Geneious en manual til elevbrug

Geneious en manual til elevbrug REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Geneious en manual til elevbrug Indhold INTRODUKTION TIL GENEIOUS... 2 DATABASERNE HOS NCBI... 2 ORGANISÉR PROJEKTET... 3 SØGNING... 3 UDVIDET SØGNING... 4

Læs mere

Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver

Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver Der har været en del opgaver i studentereksamenssæt både i biologi og bioteknologi hvor sekvenser eller stamtræer

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Dit personlige SkoleKom

Dit personlige SkoleKom Dit personlige SkoleKom Når du første gang åbner dit skrivebord på SkoleKom har det et standardudseende I form af en standard-baggrund og et standard-resumé. Du kan nu tilpasse baggrunden, så den passer

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal

Tillæg til ViTal v.4.5.5. Nyheder i ViTal Tillæg til ViTal v.4.5.5 Nyheder i ViTal Oplæseroversigten er udvidet så den indeholder: Flag og sprognavn for hver oplæser. Dialogboksen Oplæseroversigt kan justeres i størrelsen. Favoritliste som hjælper

Læs mere

Sådan bruger du Google Drev

Sådan bruger du Google Drev Sådan bruger du Google Drev Start med at gå ind på www.google.dk. Øverst til højre kan du logge ind hvis du ikke allerede er det. De fleste har en Google konto af en eller anden art, Gmail, Youtube, Google

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Organisering af billeder.

Organisering af billeder. Organisering af billeder. Da du startede Picasa op for første gang, havde du mulighed for at scanne hele computeren igennem for billeder eller lade Picasa holde øje med nogle bestemte mapper (mine billeder,

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 6 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 6 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 7

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Organisér dine referencer

Organisér dine referencer Organisér dine referencer Indhold Ved import af referencer... 2 Opret en Folder... 3 Opret en undermappe... 4 Fjern/søg efter dubletter... 5 Fjern dubletter/søg efter dubletter i specifik Folder... 5 Vedhæfte

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows...

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows... Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 2 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 10 3. Arkivering... 11 3.1 Mac OS X... 11 3.2 Windows... 17 4. Visning af arkiveret materiale... 18 4.1 Mac OS

Læs mere

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 1 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 9 3. Arkivering... 10 3.1 Mac OS X... 10 3.2 Windows... 14 4. Visning af arkiveret materiale... 15 4.1 Mac OS

Læs mere

Vejledning til brug af FirstClass

Vejledning til brug af FirstClass Vejledning til brug af FirstClass - opdateret januar 2013 Indhold Installation af FirstClass foretages kun første gang... 2 Hent FirstClass-klienten... 2 Installer FirstClass-klienten... 3 Ændre kodeord...

Læs mere

Vejledning. Indhold. 1. Backup og gendannelse af Sticky Notes. 2. Backup af Sticky Notes i Windows 7

Vejledning. Indhold. 1. Backup og gendannelse af Sticky Notes. 2. Backup af Sticky Notes i Windows 7 Vejledning Afdeling UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole IT Oprettet 21.01.2019 Redigeret 18.03.2019 Udarbejdet af Jane Yasmin Back og Lone Petersen Dokumentnavn Backup og gendannelse af Sticky Notes

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Filer og Mapper. Filer. Mapper

Filer og Mapper. Filer. Mapper Indhold Filer og Mapper... 3 Filer... 3 Mapper... 3 Stifinder... 4 Eksempler på stifinder... 5 Markering af drev, filer og mapper... 5 Vælg vilkårlige mapper/filer... 7 Selandias drev... 8 Opret ny mappe...

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

3 Tilføj printer "HP-GL/2 devices, ADI 4.3 - for Autodesk by HP" 5 Klik "Printer ikonet" - Print/Plot configuration

3 Tilføj printer HP-GL/2 devices, ADI 4.3 - for Autodesk by HP 5 Klik Printer ikonet - Print/Plot configuration Plot filer fra AutoCad 14. 1 Åben Autocad 14 2 Klik "Filer" og vælg "Printer setup" 3 Tilføj printer "HP-GL/2 devices, ADI 4.3 - for Autodesk by HP" 4 Klik "Ok" 5 Klik "Printer ikonet" - Print/Plot configuration

Læs mere

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version xgalleri xgalleri opstod ud fra ønsket om at lægge en større samling billeder på nettet. Der findes mange programmer, som kan bruges til at lægge datafiler på nettet; men de fungerer typisk på den måde,

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Sådan gør du Microsoft Excel 2013 Microsoft Excel 2013 Indholdsfortegnelse Beskyttelse... 3 Diagram... 5 Flyt og kopiér... 6 Formatering... 8 Frys ruder... 12 Sideopsætning og udskriv... 13 Sortering... 15 Udskrive diagrammer... 16 Diagram...

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Åbn Word. bunden af skærmen vises her: (hold musen stille mens der peges på tekstboks, og der fremkommer en lille tekst: Tekstboks) klik på tekstboksikonet

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Indsæt og opret et billede på én gang

Indsæt og opret et billede på én gang Indsæt og opret et billede på én gang Du kan nu oprette og indsætte billeder på forside og tekst-sider og felter i én arbejdsgang altså uden at først oprette dem i Mediearkivet. Billeder kan indsættes

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Opgavestyring, op og download af mange filer

Opgavestyring, op og download af mange filer 1 Opgavestyring, op og download af mange filer Det er muligt at downloade alle besvarelser i en arbejdsgang til din PC, hvorefter der kan rettes og kommenteres på besvarelserne, til sidst kan alle de kommenterede

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Kort om indlæsning af excel filer til budgetkladder i Navision

Kort om indlæsning af excel filer til budgetkladder i Navision Kort om indlæsning af excel filer til budgetkladder i Navision Hovedproceduren er 1. I excel dannes en fil med en bestemt kolonnerækkefølge 2. Denne fil gemmes som semikolonsepareret fil (CSV MSDOS) 3.

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Denne gennemgang omhandler figur 13 i Regn med biologi. Man kan sagtens lave beregninger på egne data. Forsøgsmæssigt kræver det bare en tommestok tapet

Læs mere

Vejledning i installation af chipkortlæsere

Vejledning i installation af chipkortlæsere Vejledning i installation af chipkortlæsere fra Nets P. 1-15 Indholdsfortegnelse Vejledningens formål og indhold... 3 Formål... 3 Indhold... 3 Læsevejledning... 3 Rettigheder... 3 Softwareunderstøttelse

Læs mere

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Projekter Et Projekt, består af alle de ingredienser, der er samlet sammen til et bestemt design. Til en samplerquilt, kan man f.eks gemme alle de forskellige blokke man har tænkt sig at bruge. Emnerne

Læs mere

Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS

Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS e-service Titelblok i OrCAD Capture og Capture CIS Side 1 af 11 Oprettelse af Titelblok i Capture og Capture CIS Note skrevet af : Nordcad Systems Technical Support Revision : April 2003, Release 14.2/9.2.3,

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

A. Overførsel af billeder fra kamera til PC... 1. B. Filstruktur på pc en... 2. C. Filtyper (CR2, NEF, DNG, JPG samt andre)... 3

A. Overførsel af billeder fra kamera til PC... 1. B. Filstruktur på pc en... 2. C. Filtyper (CR2, NEF, DNG, JPG samt andre)... 3 FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2011 8. SEPTEMBER 2011 Medbring kamera, USB-stick, kortlæser, kabel og bærbar pc. Der vil være brug for flere instruktører, så også de, der allerede kan organisere

Læs mere

Open Office Tekst

Open Office Tekst Side 1 af 17 Open Office 3.4.1 Tekst Vejledning ver. 1.07 Anvendes og udvikles løbende ved en på Præsthøjgården Side 2 af 17 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 4 1.1. Indledning... 4 1.2. Lidt om

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Nye brugere på Mægler Cloud

Nye brugere på Mægler Cloud Nye brugere på Mægler Cloud - Kom godt fra start Finder du ikke svaret på dit spørgsmål i nedenstående liste, så kontakt C&B Support på mail support@cb.dk (husk at angive kundenummer) eller telefon 4332

Læs mere

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer VUC IT Niveau G Drev Mapper Filer Harddiske og andre lagringsmedier ( drev ) Det mest enkle er at tænke på disk-drev som et arkivskab. Drev navngives med et bogstav. Normalt navngives med C:, D:, E: osv.

Læs mere

Redigering i Windows Movie Maker

Redigering i Windows Movie Maker Redigering i Windows Movie Maker Fotografen har oprettet en mappe på skrivebordet som hedder ledelses udvikling. I den nyoprettede mappe har han placeret den videofil som du skal arbejde med. Nu skal du

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE.

BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE. BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE. www.mcikast.dk På hjemmesiden kan du se alle de kommende ture både i indland og udland. Du kan også se de ture, som er kørt. Alle turene er placeret i

Læs mere

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder:

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder: NVivo-øvelser for PC Før du går i gang med øvelserne, er det selvsagt nødvendigt at importere øvelsesmaterialet ind i NVivo. Der er her tale om fire nytårstaler (fra 1994, 2002, 2010 og 2012) som Word-dokumenter.

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Opret sag 1 Knyt part til sag 1 Opret Word dokument 2 Arkivér dokument 2 Arkivér dokumenter fra sagsfane

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

FRA KAMERA TIL COMPUTER

FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA KAMERA TIL COMPUTER FRA CANON FS200 TIL LIQUID Før optagelserne kan redigeres, skal de kopieres fra kameraet til computeren. Det foregår i to trin. Først kopieres optagelserne fra kameraet til din

Læs mere

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet.

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er, at programmet skal registreres (programmet kan dog bruges i 30 dage, hvis det ikke

Læs mere

- 1) Overskrift Hvis du ikke kan finde på en oplagt overskrift lige nu, så skriv bare et eller andet. Du kan redigere i det senere:

- 1) Overskrift Hvis du ikke kan finde på en oplagt overskrift lige nu, så skriv bare et eller andet. Du kan redigere i det senere: Sådan opretter du en nyhed med tilknyttede materialer 1. Klik på Log ind: 2. Skriv dit netværksid og din adgangskode og klik igen på Log ind: 3. Klik på Opret nyhed: 4. Nu åbner din editor. Det er hensigtsmæssigt

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Der er flere muligheder for at flytte billeder fra kamera til computer. Hvilken du benytter, afhænger af temperament

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Statistik på Geocaching.com

Statistik på Geocaching.com Statistik på Geocaching.com Hvis vi gerne vil have statistik på vores profil på Geocaching.com, vel at mærke en statistik der er lidt mere spændende end den der findes der i forvejen, kan vi genere en

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI af 1 side 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI GENERELT...3 LOGIN...3 STARTSIDEN...4 SIDE...5 SIDE ELEMENTER...6 SIDE LAYOUT...7 STJÆL MED ARME OG BEN HEL SIDE...8 STJÆL MED ARME OG BEN

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere

Organisér og del dine referencer

Organisér og del dine referencer Organisér og del dine referencer Indhold Ved import af referencer... 2 Opret en Folder... 3 Opret en undermappe... 4 Fjern/søg efter dubletter... 5 Fjern dubletter/søg efter dubletter i specifik Folder...

Læs mere

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten

Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering, sortering m.v. i Klienten Afgrænsning/filtrering I det efterfølgende gennemgås de tre standard afgrænsnings-/filtrerings metoder i Prisme Klient: Avanceret filter Er den overordnede

Læs mere

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : - Oprette, - markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper. Guide Denne computer & Handlinger Af Frank Skibby Jensen 2003 www.3wave.dk I alt 5 Sider Handlinger du kan foretage er f.eks at du kan : Oprette, markere og kopiere, klippe og slette filer eller mapper.

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

TYPO3 TRIN FOR TRIN 3

TYPO3 TRIN FOR TRIN 3 TYPO3 TRIN FOR TRIN 3 De indledende øvelser er fuldstændig de samme som i TYPO3 TRIN FOR TRIN 1 side 1-2. Du åbner altså din browser, skriver ale.dk/typo3 i Adressefeltet, og klikker på ordet Side i menuen

Læs mere

F11 avanceret patient søgning.

F11 avanceret patient søgning. F11 avanceret patient søgning. Har man albiz, som er al dentes udvidede statistikmodul, har man også en udvidet søgefunktion. Har man ikke albiz, står der Statistik på 3. skuffe, i stedet for albiz. Albiz

Læs mere

Genetiske afstande og afstandsmatricer

Genetiske afstande og afstandsmatricer Genetiske afstande og afstandsmatricer Denne vejledning indeholder en række små øvelser og opgaver der illustrerer, hvordan man ud fra genetiske sekvenser kan udregne en gennemsnitlig evolutionær afstand

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: Outlook Side 1 Microsoft Outlook 2010 Hvordan skriver og sender jeg en e-mail? Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk.

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Denne guide hjælper dig igennem installationen fra download via vores hjemmeside til du kan køre programmet og søge i vores varenumre. Programmet er designet

Læs mere

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Sådan åbner du WEB-direct...2 2. Firmaopslag...3 3. Markedsudvalg...4 4. Udskrift af liste...14 5. Eksport af data...15 6. Fletning i Word...18 7. Brevfletning til ansøgninger...27

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere