Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver"

Transkript

1 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver Der har været en del opgaver i studentereksamenssæt både i biologi og bioteknologi hvor sekvenser eller stamtræer skal analyseres. I det følgende skitseres hvorledes software kan bruges i den forbindelse. Se kilderne sidst i denne vejledning for at se hvilke eksamensopgaver om fylogeni og sekvensanalyse der indgår. Ligeledes er sekvenserne der anvendes i disse eksempler, opskrevet i fasta-formatet sidst i dette dokument og kan direkte kopieres ind i et UNICODEtekstprogram og anvendes dér. Analyse af stamtræer I opgaverne med afbillede stamtræer, fx genetisk variation hos krondyr, den afrikanske elefant, giraffer og hvalros og remmesæl, er der stamtræer der skal analyseres. Det er vigtigt at bruge begreberne fra bogen Regn med biologi i analysen af stamtræerne så fagsproget bliver korrekt. Ligeledes skal man være opmærksom på at det der adskiller arterne, er længden af de vandrette streger, og man bør betragte alle stamtræer som træer uden rod hvor alle arter hele tiden udvikler sig væk fra hinanden, når der ikke længere sker en opblanding af genpuljerne. Det vil sige at selvom en outgroup udgør en lang streg, er der forskel på organismen ved grenens begyndelse og ved grenens spidser længden af grenen viser hvor stor forskel der er. Se Regn med biologi side Der har i flere studentereksamenssæt været opgaver hvor man ud fra sekvensdata skal kunne udtale sig om afstamningsforhold eller genetisk variation se kildelisten. For at løse disse opgaver kan det være nødvendigt at skitsere et stamtræ eller fremstille en afstandsmatrix fordi det på en overskuelig måde viser de forskelle, der er i sekvenserne. De fleste opgaver findes i pdf-format, og det er muligt at kopiere sekvensdataene ind i et tekstbehandlingsprogram. Den videre analyse er lidt forskellig efter om der bruges Mac eller pc, og de to veje behandles derfor herefter i hver sit afsnit: Analyse af sekvensdata med pc Det er muligt at kopiere sekvensdataene ind i et tekstbehandlingsprogram som Notesblok til Windows Disse skal gemmes i fasta-formatet og kan derefter direkte indlæses i Geneious eller MEGA. Man begynder med at kopiere fra pdf-filen og sætte det ind i Notesblok. Se figur 1. Her er anvendt data fra opgaven fra 2006 om truede tigre.

2 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 2/14 Figur 1. Data kopieret direkte fra pdf-filen med opgaven ind i tekstbehandleren Notesblok. Herefter skal data stilles op så det svarer til fasta-formatet. Det betyder at hver sekvens skal have en overskrift, der begynder med tegnet større end (>). Efter det skrives typisk navnet på organismen i ét ord. På linjen under dette skrives sekvensen som hører til overskriften. Man behøver ikke at tage sig af mellemrum mellem data i sekvensen; bogstaverne læses i rækkefølge. Herefter kan man skive en ny overskrift og en ny sekvens ind og dermed konvertere tabeldata fra opgavesættet til fasta-formatet. Se figur 2. Så skal filen gemmes som fx tigre.fasta. Det gøres ved at vælge Filer Gem som. Herefter skrives et filnavn, og i dialogboksens felt Filtype skiftes fra *.txt til Alle filer HUSK DET. Se figur 3. Gem filen på Skrivebordet. Figur 2. Data fra figur 1 omsat til fasta-formatet.

3 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 3/14 Figur 3. Husk at ændre filtypen når der gemmes i fasta-formatet. Fasta-formatet er en universel filtype til at importere og eksportere filer der indeholder sekvensdata. Fasta-filer kan derfor både åbnes af MEGA og Geneious. OBS: DET ER VIGTIGT AT BRUGE MEGA 7 TIL PC DA UPGMA-STAMTRÆER FOR NÆRVÆRENDE TEGNES FORKERT I SENERE UDGAVER AF MEGA. Først gennemgås hvorledes man fremstiller en afstandsmatrix i MEGA ud fra sekvensdata. Bagest i denne hjælpefil er sekvenserne skrevet ind i fasta-formatet så de er lige til at kopiere ind og anvende til dette formål. Åben MEGA og træk filen tigre.fasta ind i programmet. Herefter skal MEGA vide noget om indholdet af fasta-filen. Det første der spørges om, er om filen skal analyseres eller alignes. Vælg Analyze idet opstillede sekvenser er alignet, med mindre andet er angivet. Herefter skal der svares på hvilken type sekvens det er vælg Nucleotide Sequences og tryk OK. Det sidste spørgsmål man skal svare på, er om sekvensen koder for et protein. Til det spørgsmål svares nej: Tryk på No. DET ER VIGTIGT AT HUSKE ET NEJ HER. Meget hurtigt vil man komme til at trykke Yes for det er man vant til, men med mindre det er proteinkodende DNA, skal der svares No. Vælg herefter Compute Pairwise Distances. Se figur 4. Og svar efterfølgende ja til at bruge de indlæste data til at udregne den parvise forskel: Tryk Yes.

4 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 4/14 Figur 4. MEGA kan bruges til at udregne en afstandsmatrix. Herefter skal præferencerne sættes for hvordan afstandsmatrixen skal fremstilles. Ved de fleste opgavetyper er det fint at sammenligne antallet af forskelle mellem de enkelte sekvenser som svarer til det, man kan tælle manuelt. Derfor sættes Model/Method til No. of differences. Se rød ring på figur 5. Det færdige resultat bliver en afstandsmatrix der viser, hvor store forskellene er mellem de enkelte tigerarter, eller egentlig viser afstandsmatrixen hvor store forskelle, der er i de enkelte sekvenser, når man sammenligner dem parvis. Der hvor det mindste tal er stort, er der mindst forskel mellem de to sekvenser, og de to taxa er derfor tættest beslægtede. Det omvendte gælder for de to fjernest beslægtede taxa. Se figur 6. Man kan ved ikonet hvor der står 0.00Ó, få vist flere decimaler og ved ikonet med 0.0Ô få vist færre decimaler. Hvis man kun skal tælle forskelle, er brug af heltal det mest korrekte. Andre afstandsmetoder, se Regn med biologi, bør præsenteres med maksimalt det antal decimaler som sekvenslængderne kan berettige. Sammenlignes 1000 baser, kan decimaltallet maksimalt være tre decimaler.

5 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 5/14 Figur 5. Opsætning af hvorledes afstandsmatrixen skal tegnes. Figur 6. Afstandsmatrix der viser forskellen mellem sekvenserne for de enkelte arter tigre. Analyse af sekvensdata med Mac Når man skal arbejde med sekvensdata på en Mac, løber man ind i det problem at Mac ikke har en UNICODE-teksteditor installeret. Det skal derfor gøres først. Nyere Mac-styresystemer kan ikke køre 32 bit-programmer og en del af de gratisprogrammer der findes til UNICODEtekstbehandling, er derfor ikke længere brugbare. Hent derfor Brackets på

6 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 6/14 og installér programmet. Når man åbner Brackets fra Launchpad første gang, skal man svare at det er i orden at åbne et program hentet fra internettet. Klik Åbn. Programmet starter desværre ikke op med en tom side, men med en velkomstside. Vælg derfor Filer Ny. Figur 7. Data kopieret direkte fra pdf-filen med opgaven ind i tekstbehandleren Brackets. Disse skal gemmes i fasta-formatet og kan derefter direkte indlæses i Geneious eller MEGA. Man begynder med at kopiere fra pdf-filen og sætte det ind i Brackets. Se figur 7. Her er anvendt data fra opgaven fra 2006 om truede tigre. Herefter skal data stilles op så det svarer til fasta-formatet. Det betyder at hver sekvens skal have en overskrift, der begynder med tegnet større end (>). Efter det skrives typisk navnet på organismen i ét ord. På linjen under dette skrives sekvensen som hører til overskriften. Man behøver ikke at tage sig af mellemrum mellem data i sekvensen; bogstaverne læses i rækkefølge. Herefter kan man skrive en ny overskrift og en ny sekvens ind og dermed konvertere tabeldata fra opgavesættet til fasta-formatet. Se figur 8. Figur 8. Data fra figur 7 omsat til fasta-formatet. Herefter skal filen gemmes som fx Tigre.fasta. Det gøres ved at vælge Filer Gem som. Herefter skrives et filnavn: Tigre.fasta. Se figur 9. Gem filen på Skrivebordet.

7 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 7/14 Figur 9. Husk at ændre filtypen når der gemmes i fasta-formatet. Fasta-formatet er en universel filtype til at importere og eksportere filer der indeholder sekvensdata. Fasta-filer kan derfor både åbnes af MEGA og Geneious. DET ER VIGTIGT AT BRUGE MEGA 6 TIL MAC DA UPGMA-STAMTRÆER I ØJEBLIKKET TEGNES FORKERT I SENERE UDGAVER AF MEGA. Først gennemgås hvorledes man fremstiller en afstandsmatrix i MEGA ud fra sekvensdata. Bagest i denne hjælpefil er sekvenserne skrevet ind i fasta-formatet, så de er lige til at kopiere ind og anvende til dette formål. Åben MEGA. Klik på File Open a File/Session. Navigér til Desktop (Skrivebordet) i øverste del af dialogboksen. Klik herefter på Tigre.fasta og Open. Herefter skal MEGA vide noget om indholdet af fasta-filen. Det første der spørges om, er om filen skal analyseres eller alignes. Vælg Analyze idet opstillede sekvenser er alignet, med mindre andet er angivet. Herefter skal der svares på hvilken type sekvens, det er vælg Nucleotide Sequences og tryk OK. Det sidste spørgsmål man skal svare på, er om sekvensen koder for et protein. Til det spørgsmål svares nej: Tryk på No. DET ER VIGTIGT AT HUSKE ET NEJ HER. Meget hurtigt vil man komme til at trykke Yes for det er man vant til, men med mindre det er proteinkodende DNA, skal der svares No. Vælg herefter Compute Pairwise Distances. Se figur 10. Og svar efterfølgende ja til at bruge de indlæste data til at udregne den parvise forskel. Tryk Yes. Figur 10. MEGA kan bruges til at udregne en afstandsmatrix.

8 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 8/14 Herefter skal præferencerne sættes for hvordan afstandsmatrixen skal fremstilles. Ved de fleste opgavetyper er det fint at sammenligne antallet af forskelle mellem de enkelte sekvenser, som svarer til det man kan tælle manuelt. Derfor sætte Model/Method til No. of differences. Se rød ring på figur 11. Det færdige resultat bliver en afstandsmatrix der viser, hvor store forskellene er mellem de enkelte tigerarter, eller egentlig viser afstandsmatrixen hvor store forskelle der er i de enkelte sekvenser, når man sammenligner dem parvis. Der hvor det mindste tal står, er der mindst forskel mellem de to sekvenser, og de to taxa er derfor tættest beslægtede. Det omvendte gælder for de to fjernest beslægtede taxa. Se figur 12. Man kan ved ikonet hvor der står 0.00Ó, få vist flere decimaler og ved ikonet med 0.0Ô få vist færre decimaler. Hvis man kun skal tælle forskelle, er brug af heltal det mest korrekte. Andre afstandsmetoder, se Regn med biologi, bør præsenteres med maksimalt det antal decimaler som sekvenslængderne kan berettige. Sammenlignes 1000 baser, kan decimaltallet maksimalt være tre decimaler. Figur 11. Opsætning af hvorledes afstandsmatrixen skal tegnes.

9 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 9/14 Figur 12. Afstandsmatrix der viser forskellen mellem sekvenserne for de enkelte arter tigre. Opgaveresultat for tigre for både pc og Mac Det ses på afstandsmatrixen at de to tættest beslægtede arter er Indokinesisk tiger 1 og Sibirisk tiger med 7 baseforskelle i den undersøgte sekvens. De to tigre der er fjernest beslægtede, er Sydkinesisk tiger og Indokinesisk tiger 1 med 18 forskelle i den undersøgte sekvens. Herefter kan fremstilles et træ som man i opgaven bedes skitsere. Klik på Phylogeny-ikonet og vælg Construct/Test UPGMA Tree. Svar Yes til at anvende de indlæste data. Vælg No. of differences under Model/method. Stamtræet er vist i figur 13. Er man fortrolig med sekvensværktøjet, er det en god måde at analysere og visualisere sekvensdata. Dette stamtræ viser de samme data som er udregnet i referencefilen Sibirisk tiger Indokinesisk tiger Indokinesisk tiger Sydkinesisk tiger Sumatra tiger Bengalsk tiger Figur 13. Stamtræ af tigre ud fra data fra vejledende opgavesæt, 2006.

10 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 10/14 Dolkhaler På samme måde som tidligere vist, kan man kopiere sekvensdata fra opgaven med dolkhaler fra august 2013 ind i tekstbehandlingsprogrammet (Pc: Noteblok, Mac: Brackets) og gemme som en fasta-fil. Et spørgsmål stillet i opgaven lyder: Redegør for baggrunden for de genetiske forskelle mellem dolkhaler vist i figur 4. Inddrag eksempler fra figuren. Det er faktisk svært at se forskellene i det alignment der vises i opgaven, men man kan fremstille et stamtræ og vha. det illustrere de genetiske forskelle. Stamtræet ses i figur 8. Arterne i stamtræet er følgende: 1 og 2 er Limulus polyphemus fra USA s østkyst. 3-6 er Tachypleus giga hvor 3-5 stammer fra Thailands vestkyst, og 6 kommer fra Vietnam. 7-8 er Tachypleus tridentatus fra Kina, og 9-13 er Carcinoscorpius rotundicauda hvor 9-10 kommer fra Thailands vestkyst, og kommer fra Vietnam. Det ses at Tachypleus tridentatus (7 og 8) slet ikke udviser genetiske forskelle i de analyserede sekvenser, fordi der ikke er en vandret linje mellem de to arter; de er alene adskilt af en lodret streg. For at adskille arterne kan det være en god idé at give hver art forskellig farve så stamtræet understreger artsinddelingen. Se hvorledes man kan adskille taxa efter farver i Supplerende materiale 4.9 og i bogen Regn med biologi side 98. Det er dog nemmest med Geneious og brug af Species Delimitation plugin. Søg efter det via Google: Species Delimitation Geneious og download det. Åben Geneious og dobbeltklik på det downloadede plugin i Overførsler. Pluginet er installeret. Træk med musen filen Dolkhaler.fasta fra Skrivebordet ind i mappen Local i Geneious. Klik på Alignment i næste dialogboks da data er alignet. Klik herefter på ikonet Tree, og stamtræet er færdigt til analyse. Hvis der står grenlængder på stamtræet, kan de fjernes ved at fjerne flueben i Show Branch Labels til højre for stamtræet. Klik derefter på den knude der forbinder 1 og 2 (Limulus polyphemus), og klik på Add Selection under Species Delimitation. Herefter klikkes på knuden der forbinder 3-6, og der klikkes Add Selection. Dette gentages for 7-8 og for Stamtræet i figur 14 er fremstillet med p-afstande i stedet for antal mutationer. Derfor er afstandsinddelingen for neden sat til en streg der viser en forskel på 0,02 eller 2 %. Når stamtræet skal analyseres, er de populationer som har fælles stamform (i samme farve), længst mod venstre i stamtræet; de der har størst genetisk forskel. Det vil sige at 1 og 2 udviser størst variation. Herefter, i faldende orden: 3-6, 9-13 som har samme variation og 7-8 der ikke udviser genetisk variation i den undersøgte sekvens Figur 14. Stamtræer over dolkhaler. Opgave 3, august 2013.

11 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 11/14 Kopiering af data ind i sekvensanalyseværktøjer og efterfølgende visualisering i form af tegning af et stamtræ er en god måde at analysere sekvensdata på. Mange informationer som kan være svære at læse, når man ser på sekvensdata alene, kan analyseres ved at få data tegnet som stamtræer; svarende til at det giver et overblik over data at fremstille en graf over kvantitative data i en tabel. Keglesnegle og conotoksiner Man bliver i denne opgave fra maj 2017 bedt om: Angiv, hvilke to familier der er er nærmest beslægtede. Inddrag figur 2. Begrund dit svar. Figur 2 i opgaven viser et udsnit af sekvenser som kan gemmes som fasta-fil i dette eksempel er filen kaldt keglesnegle.fasta. Danske specialtegn er ikke brugbare i en *.fasta-fil. Ret derfor 'Porcelænssnegle' til 'Porcelaenssnegle' i *.fastafilen. Herefter åbnes MEGA, og filen trækkes ind i programmet med musen. Vælg Analyze i dialogboksen. Herefter skal der svares på hvilken type sekvens, det er vælg Nucleotide Sequences og tryk OK. Det sidste spørgsmål man skal svare på, er om sekvensen koder for et protein. Til det spørgsmål svares nej. Man kan først lave en afstandsmatrix og se hvor det laveste tal i antal forskelle er, og dermed finde ud af hvilke forskelle der er mellem de forskellige arter. Dette gøres som vist i eksemplet med de truede tigre. Resultatet fremgår af figur 15. Det ses at der er 4 forskelle i den aktuelle sekvens mellem Tonnidae og porcelænssnegle; der er 5 forskelle mellem Tonnidae og keglesnegle, og der er 7 forskelle mellem keglesnegle og porcelænssnegle. Figur 15. Afstandsmatrix der viser forskelle i de viste sekvenser for snegle. Opgave 1, maj Man kan også fremstille et stamtræ der viser forskellene. Hvis man vil have tegne et stamtræ, der viser de præcise forskelle mellem arter, bør man tegne et træ der ikke har en rod; fx et minimum-evolution-træ. Se Regn med biologi side 78 og Supplerende materiale 4.1. Vælg derfor Phylogeny Construct/Test Minimum-Evolution tree. Træet ses på figur 16.

12 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 12/ Porcelaenssnegle Tonnidae Keglesnegle Figur 16. Stamtræ der viser snegles afstamningsforhold. Opgave 1, maj Den korteste afstand mellem to taxa (porcelænssnegle og Tonnidae) er 4 forskelle i den udvalgte sekvens; udregnet ved at lægge de to længder sammen (3+1). Afstanden fra porcelænssnegle til keglesnegle er 7 (3+0,5+3,5). Afstanden mellem keglesnegle og Tonnidae er 5 (3,5+0,5+1). Derfor er porcelænssnegle og Tonnidae tættest beslægtet med kun 4 forskelle. Kender man sine sekvensanalyseprogrammer godt, er det en meget hurtig måde til at løse eksamensopgaver hvori der indgår sekvenser. Fordelen er at man ikke behøver at frygte, at man tæller forkert i en sekvens, og man kan nemt visualisere forskelle og derved argumentere for et rigtigt svar på opgaven. Udfordringen er at man skal have styr på fasta-formatet, og man skal have styr på sit sekvensanalyseprogram. Fasta-filer Sekvenserne kan kopieres ind i Notesblok eller Brackets og gemmes som fasta-filer som beskrevet i dette dokument. Opgave 2. Truede tigre, 2006 >Sibirisk_Tiger GCACCGTACCCCCCTCACTTTGTGGCACCTCTATATAATGCTACTAGGCTGCCG >Sydkinesisk_Tiger ACGCCGCACTCCCTCCGCTTTGTGGCATCTCTACATGATGCCATCAAGCCACTG >Indokinesisk_Tiger_1 GTACCGCACCCCCCTCGCTTTATAGCACTTCTATATAATGCTACTAGGCTGCTG >Indokinesisk_Tiger_2 GCGCCGCACCCCCCTCGCTTTGTGATATCTTTACGTAATGCTACTAGGCTGCCG >Sumatra_Tiger ACGCCGCACCCCCTTCGCTTTGCGGCGTCTCTACATAACGCCATTAGGTTGCTG >Bengalsk_Tiger GCGCCGGACCCCCCTTGCTCTGTGGCATCTCTACATAACGTCATTAGACTGCTG

13 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 13/14 Opgave 1. Keglesnegle og conotoksiner, 2015 >Keglesnegle GACTGCTTTAAGGTTGTTGATTC >Porcelaenssnegle GACAGCCCTTAGTTTATTAATTC >Tonnidae TACAGCTTTAAGTTTATTAATTC Opgave 3. Dolkhaler, 2013 >1 TTTTA TAGTT ATACC TGTAA TAATC GGAGG ATTTG GAAAC TGACT TATTC CTC >2 TTTTA TAGTT ATACC TGTAA TCATC GGAGG ATTTG GAGAC TGACT TATTC CTC >3 TTTTA TAGTA TTACC TGTAA TAATT GGAGG TTTTG GTAAT TGATT AACCC CAT >4 TTTTA TAGTA ATACC TGTGA TAATT GGAGG TTTTG GTAAT TGATT AACCC CAT >5 TTTTA TAGTA ATACC TGTGA TAATT GGAGG TTTTG GTAAT TGATT AACCC CAT >6 TTTTA TAGTA ATACC TGTAA TAATT GGAGG TTTTG GTAAT TGATT AACCC CAT >7 TTTTA TAGTA ATACC AGTAA TAATT GGAGG TTTTG GTAAC TGACT AACCC CAT >8 TTTTA TAGTA ATACC AGTAA TAATT GGAGG TTTTG GTAAC TGACT AACCC CAT >9 CTTTA TAGTA ATACC AGTAA TAATT GGGGG TTTTG GAAAC TGATT AACTC CCT >10 CTTTA TAGTA ATACC AGTAA TAATT GGGGG TTTTG GAAAC TGATT ACCTC CCT >11 CTTTA TAGTA ATACC AGTAA TAATT GGAGG TTTTG GAAAC TGATT AACTC CCT >12 CTTTA TAGTA ATACC AGTAA TAATT GGAGG TTTTG GAAAC TGATT AACTC CCT >13 CTTTA TAGTA ATACC AGTAA TAATT GGAGG TTTTG GAAAC TGATT AACTC CCT

14 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Side 14/14 Kilder i kronologisk rækkefølge efter udgivelse: Opgavekommissionen i biologi: Opgave 2. Truede tigre fra Biologi A (stx) Vejledende opgavesæt 2 maj 2006, Undervisningsministeriet, Opgavekommissionen i biologi: Opgave 2. Endosymbiose fra Biologi A (stx) Vejledende opgavesæt 1 Efterår 2012, Undervisningsministeriet, Opgavekommissionen i bioteknologi: Opgave 3. Dolkhaler fra Bioteknologi A (stx) studentereksamenssæt 22/8 2013, Undervisningsministeriet, Opgavekommissionen i biologi: Opgave 3. Genetisk variation hos krondyr fra Biologi A (stx) studentereksamenssæt 3/6 2013, Undervisningsministeriet, Opgavekommissionen i biologi: Opgave 2. Den afrikanske elefant fra Biologi A (stx) studentereksamenssæt 1/6 2016, Undervisningsministeriet, Opgavekommissionen i biologi: Opgave 1 Keglesnegle og conotoksiner fra Biologi A (stx) studentereksamenssæt 24/5 2017, Undervisningsministeriet, Opgavekommissionen i biologi: Opgave 2. Giraffer fra Biologi A (stx) studentereksamenssæt 31/ Undervisningsministeriet, 2018.

Bioteknologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1 og 2 skal begge opgaver besvares. Af opgaverne 3 og 4 skal en og kun en af opgaverne besvares.

Bioteknologi A. Studentereksamen. Af opgaverne 1 og 2 skal begge opgaver besvares. Af opgaverne 3 og 4 skal en og kun en af opgaverne besvares. Bioteknologi A Studentereksamen Af opgaverne 1 og 2 skal begge opgaver besvares. Af opgaverne 3 og 4 skal en og kun en af opgaverne besvares. frs122-btk/a-22082012 nsdag den 22. august 2012 kl. 09.00-14.00

Læs mere

Populationsgenetik hos to hvalarter

Populationsgenetik hos to hvalarter REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Populationsgenetik hos to hvalarter I Regn med biologi side 98, figur 94 vises et fylogenetisk stamtræ over grønlandshval og sydlig rethval. Dette supplerende

Læs mere

UPGMA-metoden eksempel truede tigre

UPGMA-metoden eksempel truede tigre REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.5) UPGMA-metoden eksempel truede tigre UPGMA står for Unweighted Pair Group Method with Arithmetic mean og er en metode til at udregne grenlængder i stamtræer

Læs mere

Genetiske afstande og afstandsmatricer

Genetiske afstande og afstandsmatricer Genetiske afstande og afstandsmatricer Denne vejledning indeholder en række små øvelser og opgaver der illustrerer, hvordan man ud fra genetiske sekvenser kan udregne en gennemsnitlig evolutionær afstand

Læs mere

Herunder er vist en afstandsmatrice for fem pattedyr: Ulv (U), moskusokse (M), kænguru (K), isbjørn (I) og vildsvin (V).

Herunder er vist en afstandsmatrice for fem pattedyr: Ulv (U), moskusokse (M), kænguru (K), isbjørn (I) og vildsvin (V). Fylogenetiske træer Dette dokument indeholder først et eksempel på hvordan man kan bruge UPGMA-metoden til at danne fylogenetiske træer ud fra en afstandsmatrice, og derefter en række øvelser der illustrerer

Læs mere

Geneious en manual til elevbrug

Geneious en manual til elevbrug REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Geneious en manual til elevbrug Indhold INTRODUKTION TIL GENEIOUS... 2 DATABASERNE HOS NCBI... 2 ORGANISÉR PROJEKTET... 3 SØGNING... 3 UDVIDET SØGNING... 4

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

mac - installation af Maple 2018 med SKOLE-pakken

mac - installation af Maple 2018 med SKOLE-pakken mac - installation af Maple 2018 med SKOLE-pakken Download først de relevante installere til både Maple 2018 og til Skole-pakken. De downloadede filer vil som standard havne i mappen Overførsler den har

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

mac - installation af Maple 2016 med GYM-pakken

mac - installation af Maple 2016 med GYM-pakken mac - installation af Maple 2016 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 2016 og til Gym-pakken. De downloadede filer vil som standard havne i mappen Overførsler den har du

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Indsæt og opret et billede på én gang

Indsæt og opret et billede på én gang Indsæt og opret et billede på én gang Du kan nu oprette og indsætte billeder på forside og tekst-sider og felter i én arbejdsgang altså uden at først oprette dem i Mediearkivet. Billeder kan indsættes

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Installationer og afinstallationer

Installationer og afinstallationer Installationer og afinstallationer Installation af cute.pdf Cute.pdf er en kunstig printer. Den printer ikke papir men filer. I praksis laver den alle mulige filer om til formatet: pdf (konverterer). 1:

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Danmarks Tekniske Universitet Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Indledning De følgende sider giver en gennemgang af de øverlser i har lavet under jeres besøg på DTU, som en del af

Læs mere

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi

Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Analyse af en lineær regression med lav R 2 -værdi Denne gennemgang omhandler figur 13 i Regn med biologi. Man kan sagtens lave beregninger på egne data. Forsøgsmæssigt kræver det bare en tommestok tapet

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Håndtering af prisfiler fra Mekonomen

Håndtering af prisfiler fra Mekonomen Håndtering af prisfiler fra Mekonomen Når der er prisopdateringer fra Mekonomen, vil du modtage en mail med prisfilerne vedhæftet. I denne modtagne mail fra Mekonem vil der være en kort beskrivelse af,

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

Upload, Download og aflever opgaver

Upload, Download og aflever opgaver Upload, Download og aflever opgaver Table of Contents Upload og Download... 3 Upload en enkelt fil til Fronter... 4 Upload flere filer til Fronter... 10 Download filer fra Fronter... 16 Aflevering af opgaver...

Læs mere

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip.

ASB E-mailsignatur. Figur a: eksempel. http://asb.dk/inline/services/kommunikationsforum/skabeloner/emailsignatur.aspx og hent filen asb_signatur.zip. ASB E-mailsignatur I det følgende vil det forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Vejledning i installation af chipkortlæsere

Vejledning i installation af chipkortlæsere Vejledning i installation af chipkortlæsere fra Nets P. 1-15 Indholdsfortegnelse Vejledningens formål og indhold... 3 Formål... 3 Indhold... 3 Læsevejledning... 3 Rettigheder... 3 Softwareunderstøttelse

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, stx Om tegning på pdf-filer med Adobe Acrobat Reader og andre programmer

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, stx Om tegning på pdf-filer med Adobe Acrobat Reader og andre programmer Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, stx Om tegning på pdf-filer med Adobe Acrobat Reader og andre programmer Nils Kruse Fra sommeren 2018 bliver eksamensopgaverne i skriftlig fysik A udleveret digitalt.

Læs mere

UPLOAD, DOWNLOAD OG AFLEVER OPGAVER

UPLOAD, DOWNLOAD OG AFLEVER OPGAVER UPLOAD, DOWNLOAD OG AFLEVER OPGAVER Table of Contents Upload og Download... 3 Upload en enkelt fil til Fronter... 4 Upload flere filer til Fronter...11 Download filer fra Fronter...18 Aflevering af opgaver...21

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Introduktion til de praktiske øvelser

Introduktion til de praktiske øvelser Introduktion til de praktiske øvelser Vi vil i dag fokusere på tre forskellige online so4ware 6l SNP analyser snptree NDtree CSIphylogony Introduktion til SNP analyser h@p://cge.cbs.dtu.dk/services/all.php

Læs mere

Du modtager en mail, når arrangøren af dit møde/kursus/arrangement har gjort klar til afregning, typisk få dage efter kurset er gennemført.

Du modtager en mail, når arrangøren af dit møde/kursus/arrangement har gjort klar til afregning, typisk få dage efter kurset er gennemført. Vejledning til rejseafregning via Mit DSR Når du har været til et møde, et kursus eller andet DSR arrangement, som berettiger til refusion af rejseudgifter og andre udlæg i henhold til DSR s rejseregler,

Læs mere

Arbejd videre med statistik

Arbejd videre med statistik Danmarks Statistik databanker@dst.dk Arbejd videre med statistik Vejledning i PC-AXIS og Statistikbanken Danmarks Statistik juni 2003 1 www.dst.dk www.statistikbanken.dk Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2

Læs mere

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer Indledning

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer Indledning 040915 ipad for let øvede modul 10 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås, hvordan man kan få en computer og ipad'en til at spille sammen : * Hvordan overføres fotos fra PC til ipad? * Hvordan

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

27611 Eksamen Sommer 2007

27611 Eksamen Sommer 2007 - Side 1 af 10-27611 Eksamen Sommer 2007 Dette sæt indeholder 4 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan, under selve eksamen (25. Maj 2007 klokken 9:00

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab I det følgende bliver du vejledt i, hvordan du indlæser en licensfil efter installation af Mamut Stellar version 7, samt hvordan du kommer hurtigt i gang

Læs mere

Word tips til skriftlig eksamen

Word tips til skriftlig eksamen Word tips til skriftlig eksamen Indhold Word tips til skriftlig eksamen... 1 Forord...2 Sidehoved...3 Sidefod...3 Sidetal og side x af y...4 Gem som skabelon...5 Indsæt sideskift...6 Vis koder...6 Tekstformatering...7

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse

Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse Grundlæggende WordPad i 11 lette trin Til Elisabeth 2013 SeniorKultur/AluData :: Vanløse 1 ordpad er en grundlæggende tekstbehandlingsprogram, der er inkluderet i Windows W (siden Windows 95, hvor det

Læs mere

5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER 5.1 TRIN

5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER 5.1 TRIN 5. OPSÆTNING DOKUMENTSKABELONER Under fanen Dok. skabeloner kan du arbejde med de skabeloner som du har i systemet, eller du kan oprette nye. I denne vejledning kigger vi på hvordan du kan tilrette selve

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 3.0. MV-Nordic

SkanRead hjælp. SkanRead 3.0. MV-Nordic SkanRead hjælp SkanRead 3.0 MV-Nordic SkanRead hjælp: SkanRead 3.0 MV-Nordic Ophavsret 2014 MV-Nordic Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD og programmenuen... 3 3.

Læs mere

INSTALLATION AF FIREWALL

INSTALLATION AF FIREWALL INSTALLATION AF FIREWALL For at din computer kan blive beskyttet optimalt skal du installere en såkaldt firewall. En firewall er et program, der starter op, hver gang du tænder for din computer og som

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

IIS 8.0 & 8.5 & 10.0 SSL Administration

IIS 8.0 & 8.5 & 10.0 SSL Administration IIS 8.0 & 8.5 & 10.0 SSL Administration Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Generering af CSR... 4 Installation af certifikat bestilt via CSR... 8 Installation af mellemudsteder certifikat... 8 Installation

Læs mere

Sådan bruger man CCleaner

Sådan bruger man CCleaner Sådan bruger man CCleaner CCleaner er et gratis program, der kan bruges til oprydning på computere. F.eks. efterlader enhver søgning på internettet en midlertidig fil på computeren, og ved afinstallation

Læs mere

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro

ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S. Instruktion og nyheder i TAL. Automatisk ro Ny forbedret udtalebog. Automatisk ro ViTre ver. 91 Opdatering fra ScanDis A/S Instruktion og nyheder i TAL Automatisk ro Ny forbedret udtalebog Automatisk ro ScanDis A/S ViTre version 91 opdatering Side 1 Ny indstilling af oplæsning med funktionen

Læs mere

Øvelser rundt på computeren

Øvelser rundt på computeren Øvelser rundt på computeren Kursister med it-færdigheder bør læse øvelserne igennem. Hvis der er elementer, som er ukendte, bør du udføre øvelserne. Hvis øvelserne derimod er kendt information kan øvelserne

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp: SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2011 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Krypter dine mails når det er nødvendigt

Krypter dine mails når det er nødvendigt Krypter dine mails når det er nødvendigt Af Thomas Bødtcher-Hansen Hvor og hvornår skal vi kryptere vores mails? De paranoide mennesker krypterer alle deres mails og de naive mennesker ingen af deres mails.

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Vedr. Google Drive File Stream

Vedr. Google Drive File Stream Side 1 9. marts 2018 Steen Toft Jørgensen Vedr. Google Drive File Stream Google stopper som meddelt synkroniseringen af Google Drev ned på computeren d. 12. maj 2018. Det er kun aktuelt, hvis man har installeret

Læs mere

Brug af Zeiss DuraMax

Brug af Zeiss DuraMax Brug af Zeiss DuraMax Indhold Opstart af Duramax... 3 Brug af eksisterende Measurement Plan (Program)... 4 Opmåling af emne... 4 Udprintning... 6 Import af CAD model... 7 Klargør solid til måling... 8

Læs mere

Skyfillers Online Backup. Kundemanual

Skyfillers Online Backup. Kundemanual Skyfillers Online Backup Kundemanual Kundemanual Indhold Opsætning... 2 Installation... 2 Download software... 2 Installation under Windows... 2 Installation under Mac OS X... 3 Log ind... 3 Tilpas kontoindstillinger...

Læs mere

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, htx

Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, htx Tegninger ved skriftlig prøve i fysik A, htx Om tegning med Adobe Acrobat Reader og andre programmer Nils Kruse Fra sommeren 2018 bliver de skriftlige eksamensopgaver i fysik A, htx, udleveret digitalt.

Læs mere

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation)

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Hvis du ikke kan opgradere computeren, som kører Windows Vista, til Windows 7, så skal du foretage en brugerdefineret installation.

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Introduktion til de praktiske øvelser

Introduktion til de praktiske øvelser Introduktion til de praktiske øvelser Vi vil i dag fokusere på tre forskellige online software til SNP analyser snptree NDtree CSIphylogony Introduktion til SNP analyser http://cge.cbs.dtu.dk/services/all.php

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Afregning af rejser på Mit HK

Afregning af rejser på Mit HK Afregning af rejser på Mit HK HK 28-06-2018 1 af 10 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. 2. INDLEDNING 3 2.1 Find afregning på Mit HK 3 3. UDFYLDNING AF AFREGNING 4 3.1 Kørsel i egen bil 5 3.2 Udgiftsposter 8 3.3 Intet

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR ELBAPRINT SERVICE

BRUGERVEJLEDNING FOR ELBAPRINT SERVICE SOFTWARE FORUDSÆTNINGER TRIN 1: IDENTIFICER DIG, ELLER OPRET DIN SIDE TRIN 2: VÆLG FORMAT TIL DIN LABEL TRIN 3: VÆLG DIT DESIGN, ELLER ARBEJD PÅ EN TOM LABEL TRIN 4: IMPORTER DINE DATA I DINE LABELS, ELLER

Læs mere

Immunologisk bioinformatik

Immunologisk bioinformatik Immunologisk bioinformatik Øvelsesvejledning Introduktion til øvelsen Når man i dagligdagen taler om influenza, bliver virussen ofte forbundet med forbigående og ufarlig sygdom. Som regel har mennesker

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

TTS-Link Brugermanual

TTS-Link Brugermanual TTS-Link Brugermanual til enkel og effektiv dyreregistrering Juni 2016 Elektronisk registrering med XRS Stavantenne og XR3000/EW7 Vejecomputer Up- og download af besætningsdata til Dyreregistreringen Eksport

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Galleri modul. Side 1 af 18

Galleri modul. Side 1 af 18 Galleri modul Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Installation... 3 Oprette menupunkt... 5 Kategoriseret menupunkt (Avanceret)... 6 Opsætning... 9 Generel opsætning... 10 Opsætning

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

Nspire 4.2 kom godt i gang

Nspire 4.2 kom godt i gang Nspire 4.2 kom godt i gang Disse 3 knapper åbner nyt dokument, henter eksisterende dokument og gemmer det åbne dokument Her kan dokumentet lukkes Indstillinger Indstillinger 1. Først skal vi have den rigtige

Læs mere

Adgang til skolens Linux-server hjemmefra. Sådan gør du:

Adgang til skolens Linux-server hjemmefra. Sådan gør du: Adgang til skolens Linux-server hjemmefra. Denne lille manual skulle gerne hjælpe dig i gang med brugen af skolens server, således at den bliver din naturlige arbejdsplads for alt, hvad der hedder skolearbejde

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Xerox. Øvelse med tekst og billeder Nattergalen

Xerox. Øvelse med tekst og billeder Nattergalen Xerox Øvelse med tekst og billeder Nattergalen 1. opsætning af dokument i InDesign: - Klik File > New. I dialogboksen udfyldes indstillingerne som vist herunder. Det er vigtigt, at tage stilling til størrelser

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Vejledning til rejseafregning via Mit TL. Indhold. Log ind. Sådan kommer du i gang med afregningen. Side

Vejledning til rejseafregning via Mit TL. Indhold. Log ind. Sådan kommer du i gang med afregningen. Side Indhold 1 Log ind 1 Sådan kommer du i gang med afregningen 1 Kørsel 2 Udgiftsposter 5 Print af afregning og hvor langt er afregningen i processen? 6 Udbetaling og ændring af bankkontonummer 7 Teknisk hjælp

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Mappen Lænderyg præsentation DaneSpine kan placeres et vilkårligt sted på PC (drev/mappe).

Mappen Lænderyg præsentation DaneSpine kan placeres et vilkårligt sted på PC (drev/mappe). Lænderyg Præsentationsværktøj Vejledning Klargøring Præsentationsværktøjet udgøres af 2 Excel-filer: PV_laenderyg.xlsm (selve præsentationsværktøjet) og Laenderyg_data.xlsx (data til indlæsning). For at

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme.

Her følger en kort guide til, hvordan du bærer dig ad med at læse bogen på de forskellige elektroniske platforme. Kære læser: E-bogen om Akvakultur er lavet i formatet epub3, som er meget fleksibelt og tilpasser sig de forskellige platforme. Bogen kan læses både på pc, Mac, tablets og smartphones, men der er ingen

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Indhold VDI... 1 Installer fra UCL programmer... 2 Installer fra web... 7 Kør fra browser... 16

Indhold VDI... 1 Installer fra UCL programmer... 2 Installer fra web... 7 Kør fra browser... 16 VDI VDI står for Virtual Desktop Infrastructure. VDI er en virtuel Windows pc med UCL image. VDI bruges til at tilgå SIS, når man ikke er på UCLs netværk med kabel eller dockingstation. VDI bruges fra

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner)

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner) Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter (Regioner) Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes

Læs mere

ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL

ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S. Nyheder og instruktion TAL ViTre - Opdatering version 84-87 fra ScanDis A/S Nyheder og instruktion TAL Fejlrettelse: F6 virkede ikke hvis udklipslæsning var slået fra. Fejlrettelse: SEORD Korrektur regler virkede ikke optimalt.

Læs mere