Undervisningsmateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningsmateriale"

Transkript

1 Undervisningsmateriale klasse

2 Om forestillingen Tango er en historie om en dansk udvandrers utrolige skæbne. En mand prøver at få brikkerne i familiens historie til at falde på plads. Hvem var hans oldefar? Hvorfor talte familien aldrig om ham? Og hvad skete der egentlig med ham, da han forsvandt i Argentina? En Argentinsk tangoguitarist og en dansk skuespiller mødes og fortæller med ord, musik og billeder en historie om en oldefar, som man nok kunne lære noget af. Hvis man tør! Tango er en musikalsk og eventyrlig fortælling for alle fra 10 år. Forestillingen er produceret i samarbejde mellem Nørregaards Teater, Black Box Theatre og Teater O. Medvirkende: Alejandro Sancho og : Lars Dammark Instruktør: Asta Kamma August Dramatiker: Lars Dammark Scenograf: Carsten Wittrock Dramaturg: Anne Majgaard Basse Komponist: Alejandro Sancho Kostumer: Birgitte Nisbeth Lysdesigner og teknik: Mik Manley Andersson Billedbehandling: Ole Højer Hansen Værksted: Ole Funch Plakat: Mette Dahlquist

3 Om undervisningsmaterialet Som kunstnerisk oplevelse kan en teaterforestilling sagtens stå alene. Men en fælles teateroplevelse giver samtidig mulighed for et anderledes fagligt forløb, hvor I kan udnytte teatrets særlige rum og virkemidler til at styrke elevernes faglige, æstetiske og sociale kompetencer. Derfor har vi udarbejdet dette undervisningsmateriale, der lægger op til at give teateroplevelsen plads uden for teatersalen. Hensigten med undervisningsmaterialet er først og fremmest at vække elevernes nysgerrighed og kritiske refleksion omkring forestillingen og dens tematikker. Derfor forholder materialet sig åbent og spørgende, og der gives ingen korrekte svar eller facitliste. Opgaverne er udviklet med henblik på grundskolens mellemtrin og med udgangspunkt i folkeskolens Fælles Mål for dansk, billedkunst og historie. Ofte er opgaverne udarbejdet således, at du som underviser kan skrue op og ned for niveauet, så det passer til dine elever. Undervisningsmaterialet indeholder både før- og efteropgaver, og de er enten mærket lærervejledning eller opgaveark. Dem, der er mærket lærervejledning er lærerstyrede aktiviteter, og i opgavebeskrivelsen forklares det, hvordan du som lærer kan gennemføre øvelsen. Opgaver, der er mærket opgaveark er mere elevstyrede aktiviteter og er lige til at printe og udlevere.

4 Før I skal i teatret, lærervejledning Inden I skal i teatret og se Tango, kan I arbejde med elevernes forventninger til teateroplevelsen og til forestillingen. I kan således åbne op for og give bedre betingelser for den kunstneriske oplevelse. Formålet med tegneøvelsen nedenfor er at aktivere elevernes viden om og forventninger til det at gå i teatret, mens opgavearket på næste side giver eleverne mulighed for at danne deres egne forventninger til, hvad forestillingen handler om. TEGNEØVELSE: ASSOCIATIONER I skal bruge: Papir og noget at tegne med Bed eleverne om hver især at tegne det, de tænker pa, na r du siger: Teater. Hæng alle tegningerne op et sted i klassen. Opsamling: Med udgangspunkt i tegningerne kan I snakke om, hvad der er særligt ved teatret. Skriv eventuelt nøgleord som fx skuespiller, publikum, scene og scenografi, rekvisit, replik osv. op pa tavlen. Spørg eventuelt også, om der er nogen, der har været i teatret før. Kan de huske, hvad forestillingen hed, og hvad den handlede om? Hvordan oplevede de det at være i teatret?

5 Før I skal i teatret, opgaveark I skal snart i teatret og se en forestilling, der hedder Tango. Hvad mon den handler om? GRUPPEARBEJDE: MEDDIGTNING Find papir og noget at skrive/tegne med frem. Nedenfor ser I nogle ord, som alle har noget at gøre med handlingen i Tango. I skal nu skriv en lille historie eller lave en tegneserie, hvor I bruger alle ordene fra boksen. OLDEFAR TANGO SKIB DANSESKOLE KÆRLIGHED ARGENTINA DRØM KUFFERT BREV

6 Teateroplevelser, lærervejledning I har været i teatret og set forestillingen Tango. De fleste forestillinger har et indhold, men en teateroplevelse er mere end bare det. Det er også en social og sanselig oplevelse, og det er netop den totale, kunstneriske oplevelse, I nu skal arbejde med. Formålet med øvelsen er at give plads til hele teateroplevelsen ved at give den enkelte elev mulighed for at reflektere over og give udtryk for sin personlige, kunstneriske oplevelse samt at få indblik i, at andre måske har oplevet noget andet. Med øvelsen spørger du eleverne, hvad den vigtigste oplevelse var for dem hver især. Herved opdager du måske, at også lyd og lys eller kammeraternes hvisken var vigtige. Det gør ikke oplevelsen af selve forestillingen mindre men viser blot, at eleverne har en kompleks forståelse af teateroplevelsen. Rigdommen i de forskellige oplevelser er værd at holde fast i, og det er netop det, øvelsen understøtter. Øvelsen er udviklet af Louise Ejgod Hansen, Pernille Welent Sørensen og Tine Eibye. Læs mere pa ØVELSE: TEATEROPLEVELSER I skal bruge: Papir og noget at tegne med Start eventuelt med lidt fysisk opvarmning. Det giver god energi og klarer tankerne inden øvelsen. Fortæl eleverne, at de skal tænke tilbage på forestillingen og det, de oplevede i teatret. De skal tænke på det, som de oplevede som vigtigt. Det, som gjorde mest indtryk på dem. Bed dem om at tegne det, de kommer til at tænke på. De må gerne tegne flere tegninger. Lad dem tegne i stilhed de første 10 minutter. Du kan spille noget afslapningsmusik imens, fordi det kan hjælpe med at skabe bedre koncentration. Efter 10 minutter kan eleverne begynde at snakke med hinanden om det, de tegner. På den måde får eleverne mulighed for at supplere deres visuelle fremstilling af teateroplevelsen med en sproglig. Gå selv rundt mellem eleverne og spørg ind til deres tegninger. Eleverne færdiggør deres tegninger og vælger den, der bedst fremstiller deres teateroplevelse. Hæng tegningerne op i klassen, og giv eleverne tid til at kigge på hinandens tegninger.

7 Refleksionsspørgsmål, lærervejledning I Tango møder vi en mand, der prøver at få brikkerne i familiens historie til at falde på plads. Hvem var hans oldefar? Hvorfor talte familien aldrig om ham? og hvad skete der egentlig med ham, da han forsvandt i Argentina? Refleksionsspørgsmålene kan bruges til at få hul på en snak om forestillingen og elevernes umiddelbare tanker og reaktioner samt afklare eventuelle tvivl, eleverne måtte have omkring forestillingens handling. I kan tage alle spørgsmålene fra en ende eller se, hvor snakken bringer jer hen. SPØRGSMÅL: Hvem er Alejandro? Hvor kommer han fra? Hvorfor dukker han lige pludselig op? SPØRGSMÅL: Hvorfor tager oldefaren ikke til Tandil, som han havde lovet oldemoren? Hvorfor hæver han forlovelsen? SPØRGSMÅL: Hvorfor har de aldrig talt om oldefaren i mandens familie? SPØRGSMÅL: Hvorfor danser de ikke i mandens familie? SPØRGSMÅL: Da manden læser oldefarens brev op, siger Alejandro: Wow, det kræver mod at være ærlig; at gå efter det, man elsker. Hvad mener han med det? Hvorfor kræver det mod at være ærlig og gå efter, man elsker? SPØRGSMÅL: På et tidspunkt siger Alejandro, at manden ligner sin oldefar mere og mere, fordi han har et særligt lys i øjnene. SPØRGSMÅL: På et tidspunkt bygger manden en hule, hvor han kan gemme sig. Man hører nogen sige: Det ser så grimt ud, når han danser! og Det ville være nemmere at holde af ham, hvis han var mere normal. Hvem tror I, det er, der siger sådan? Hvorfor siger de det? Hvordan tror I, han har det med, at nogen siger sådan til ham? Hvad er det for et lys, Alejandro snakker om? Hvorfor får manden dette lys i øjnene? Alejandro siger også, at oldefarens lys ville være blevet slukket, hvis han var taget tilbage til Danmark. Hvad mener han med det?

8 Teaterrummet, lærervejledning At se en teaterforestilling er anderledes end at se en film, for teater kræver noget helt særligt af sit publikum. I teatret må vi bruge vores fantasi til at forestille os, at vi er der, hvor skuespillerne siger, vi er. Udover scenografien bruger skuespillerne forskellige hjælpemidler som rekvisitter, kostumer, lys og lyd til at fortælle historien og vise os, hvor den udspiller sig. GRUPPEARBEJDE: SCENOGRAFIEN I skal bruge: 5 stk. A3-ark og tuscher i flere farver Skriv Scenografi på det ene A3-ark, Rekvisitter på et andet, Kostumer på et tredje, Lys på et fjerde, og Lyd på det sidste. Hæng de fem A3-ark op i klassen, så der er god plads omkring dem. Inddel eleverne i 5 grupper og fordel grupperne ved de fem ark. Vær sikker på, at alle ved, hvad de ord, der står på A3-arkene, betyder. Giv nu grupperne 10 minutter til at skrive eller tegne alt det, de kan huske fra forestillingen om det, der står på deres A3-ark. Opsamling: Lad grupperne fremlægge det, de har skrevet og tegnet. Resten af klassen kan kommentere og supplere med det, de selv husker fra forestillingen. TEGNEØVELSE: BILLEDER I HOVEDET I skal bruge: Papir og tuscher/farver Spørgsmål, du kan stille... Hvor tror I, vi er henne, i starten af forestillingen? Hvilke steder kommer vi forbi i løbet af historien? Hvilke teknikker bruger skuespillerne til at skabe de forskellige steder? Hvordan bliver rekvisitterne brugt? Lagde I mærke til, hvordan lyd og lys bliver brugt? Hvilken effekt giver det? I løbet af historie kommer vi forbi en masse steder. Spørg eleverne, hvor mange af stederne, de kan huske? Bed eleverne hver især vælge ét af de steder. De skal nu tegne det sted, som de forestiller sig, at det ser ud. Opfordr dem til at få så mange detaljer med som muligt. Lav en udstilling med alle jeres tegninger og snak om, hvad der gav dem de billeder i hovedet.

9 Dramaøvelse, lærervejledning Med dramaøvelsen får I mulighed for at grave ned i og fortolke forestillingens tematikker på en aktiv måde. Eleverne skal bruge deres krop til at udtrykke forskellige stemninger og tematikker fra forestillingen. De skal med andre ord fortælle historier uden ord. ØVELSE: FIGURER MED KROPPEN I skal bruge: God plads Start eventuelt med lidt fysisk opvarmning. Det giver god energi og klarer tankerne inden øvelsen. Inddel klassen i mindre grupper på 4-5 elever. Grupperne skal nu lave en figur med deres kroppe, hvor de udtrykker en tematik fra forestillingen (se boks for forslag). Du kan vælge at give alle grupper den samme tematik eller forskellige. Fortæl eleverne, at deres figurer ikke må snakke eller røre sig. Alle skal stå helt stille. Giv grupperne tid til at udforme og øve deres figurer. Når grupperne er klar, viser de deres figurer for resten af klassen. Lad de andre elever gætte på, hvad figuren forestiller, og hvad der sker, før gruppen får lov til selv at forklare. Snak også om, hvordan tematikkerne kommer til udtryk i forestillingen. Gentag eventuelt med flere runder og tematikker. Forslag til tematikker Kærlighed Familie Venskab Svigt Savn Drøm Konflikt Migration Osv.

10 Verdenskortet, lærervejledning I forestillingen møder vi en mand, der fortæller historien om sin oldefar, der for over 100 år siden rejste til Argentina for at bosætte sig der. Allerede dengang forlod mennesker deres hjem for at rejse ud og skabe sig et liv andre steder i verden. I dag lever vi i den grad i en globaliseret verden, hvor mennesker, sprog og kulturer spreder sig langt ud over nationalstaternes grænser. Vi spiser burgere og pizza, fejrer Halloween og synger med på Last Christmas. I din klasse sidder der måske elever, der har rødder og familie i andre lande. ØVELSE: VERDENSKORTET Formålet med øvelsen er at illustrere, hvordan verden hænger sammen, og at vi hver dag bruger og forholder os til resten af verden. I skal bruge: God plads Start eventuelt med lidt fysisk opvarmning. Det giver god energi og klarer tankerne inden øvelsen. I skal op og stå og forestille jer, at der ligger et stort, usynligt verdenskort på gulvet, og at I står ovenpå kortet. Udpeg verdenshjørnerne og vis eventuelt, hvor Danmark ligger. Du skal nu stille eleverne en række spørgsmål og bede dem svare på spørgsmålene ved at stille sig et sted på verdenskortet. Måske de skal have hjælp til at finde de forskellige lande. Efter hvert spørgsmål spørger du ind til, hvor eleverne står, og hvorfor de står netop der. Opsamling: Eleverne har sikkert flyttet sig rigtig meget rundt på verdenskortet og på den måde besøgt mange forskellige lande. Det viser, at de ved en masse om verden, og at de bruger verden. Vi er forbundet på tværs af grænser. Forslag til spørgsmål Hvor vil I allerhelst rejse hen i verden? Hvor er jeres trøje produceret? Hvor stammer jeres yndlingsret fra? Tænk på den seneste film, I har set. Hvor er den produceret? Hvilket land har I senest besøgt? Hvor i verden stammer jeres familie fra? Har i venner eller familie i andre lande? Hvor? Hvor i verden er der mest konflikt lige nu? Hvor vil I gerne bo, når I bliver voksne?

11 Udvandring og indvandring, opgaveark I årene udvandrer ca mennesker fra Danmark for at bosætte sig andre steder i verden. Det er omkring en tiendedel af Danmarks befolkning på den tid og dobbelt så mange, som der bor i Odense i dag. Fra hele Europa udvandrer hele 52 millioner mennesker i denne periode. Langt størstedelen af udvandrerne tilhører den fattige underklasse på landet. De er husmænd, der ejer meget lidt eller ingen jord, tjenestefolk eller fæstebønder, som ikke ejer men lejer et stykke jord af godsejerne. Udvandrerne rejser ud i verden med drømmen om at skabe sig et bedre liv. De fleste af de danske udvandrere tager til USA eller Canada, men ca tager til Argentina ligesom Et skib, der forlader Danmark, mens venner og oldefaren i Tango. familie vinker farvel på kajen Mange af de danskere, der tager til Argentina, bosætter sig i og omkring byen Tandil, der ligger ca. 300 km. sydøst for hovedstaden, Buenos Aires. I Tandil bygger udvandrerne danske kirker og skoler og opretter danske idrætsforeninger. De gør alt, hvad de kan, for at bevare den danske kultur. De gifter sig med hinanden og blander sig ikke med resten af det argentinske samfund. I dag bor der ca efterkommere af dansk afstamning i og omkring Tandil. Efterhånden som tiden er gået, og der ikke er kommet flere udvandrere fra Danmark, har indbyggerne i Tandil blandet sig mere og mere med argentinerne. Der er dog stadig nogen, der snakker dansk, og man holder fortsat fast i de danske traditioner. Man mødes og ser Dronningens nytårstale og holder jul som i Danmark. Man fejrer også både MortensEn skole som dem, danske udvandrere byggede i Argentina aften og Sankt Hans, som dog kaldes San-Juan. SPØRGSMÅL: Hvorfor tror I, de danske udvandrere og deres efterkommere holder fast i det danske sprog og de danske traditioner? (Fortsættes næste side)

12 I dag går menneskestrømmen ikke længere ud af Europa. I 2016 kom der derimod ca. 2 millioner mennesker til Europa og ca til Danmark. I Danmark bor der i dag ca indvandrere eller efterkommere af indvandrere. SPØRGSMÅL: Hvor kommer indvandrerne fra? Hvorfor kommer de til Europa og Danmark? Mange snakker om, at dem, der kommer til Danmark, skal integrere sig og tage det danske sprog og de danske traditioner til sig. Men ligesom de danske udvandrere tog det danske sprog og danske traditioner med sig til Argentina, har dem, der kommer til Danmark, også et sprog og traditioner med sig fra deres hjemland. SPØRGSMÅL: Hvilke traditioner kender I, som stammer fra audlandet? Har I selv nogle traditioner, eller fejrer I højtider, som stammer fra udlandet? Skal man tale dansk, når man bor i Danmark? Må man tale andre sprog? Skal man fejre danske højtider og have danske traditioner, når man bor i Danmark? Må man godt fejre andre højtider og have andre traditioner? HVIS I VIL VIDE MERE OM DE DANSKE UDVANDRERE ARTIKEL Da danskerne udvandrede : udvandrerne HJEMMESIDE om udvandrerne til USA: UDVANDRERARKIVET, hvor man bl.a. kan læse breve: fra udvandrerne til deres familie i Danmark: FORSKNINGSPROJEKT, der undersøger det danske sprog blandt udvandrerne og deres efterkommere: ARTIKEL om de danske samfund i Argentina: BOG: Sønnichsen, Ole Rejsen til Amerika. Fortællingen om de danske ud vandrere. København: Gyldendal. BOG: Breve hjem fra danske udvandrere (2003). København: Forum

13 Hvis det var dig, opgaveark I forestillingen vælger oldefaren, Elias, at hæve forlovelsen med oldemoren, Elva, derhjemme og blive i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, hvor han gifter sig med Maria Rosita og åbner en tangodanseskole. Han skriver et brev til Elva, hvor han forklarer, hvorfor han ikke kan gifte sig med hende, og hvorfor han vil blive i Buenos Aires i stedet for at tage til Tandil, som de havde aftalt. SKRIVEØVELSE: SKRIV ET BREV Find papir og noget at skrive med frem Forestil dig, at du er rejst ud i verden, og at du nu har besluttet dig for ikke at vende hjem til Danmark igen. Skriv et brev til én hjemme i Danmark, hvor du fortæller, hvor du er henne i verden, hvordan man lever der, og hvorfor du har valgt at blive.

14 Anmeld forestillingen, opgaveark En anmeldelse er en personlig vurdering af en bog, en teaterforestilling, en restaurant eller en anden form for kulturel begivenhed. I en anmeldelse er det en god ide først at give en kort beskrivelse eller resumé af det, der skal anmeldes, og derefter ens personlige vurdering. Det er vigtigt, at man begrunder sin vurdering og forklarer, hvorfor man fandt det anmeldte godt eller dårligt, sjovt eller kedeligt, interessant eller uvedkommende osv. SKRIVEØVELSE: ANMELD FORESTILLINGEN Find papir og noget at skrive med frem Skriv en anmeldelse af Tango. Ideer: Hvad handler Tango om? Hvad er godt/interessant ved forestillingen? Hvorfor er det godt? Hvad er dårligt ved forestillingen? Hvorfor er det dårligt? Hvorfor skal andre gå ind og se Tango?

UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse MERIDIANO. Undervisningsmateriale

UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse MERIDIANO. Undervisningsmateriale UNDERVISNINGSMATERIALE 0. - 4. klasse Undervisningsmateriale : INDHOLDSFORTEGNELSE Ark 1) Om forestillingen... s. 3 Ark 2) Introduktion til underviseren... s. 4 Ark 3) At åbne for teateroplevelsen - En

Læs mere

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Fra 13 år Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen s. 3 s. 4 s. 7 s. 9 Introduktion Åbne op for teateroplevelsen, øvelse 1a, b, c, d. (Kan

Læs mere

DET SOM INGEN VED UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE. undervisningsmateriale ZeRUM v. Maria Holst Andersen.

DET SOM INGEN VED UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE. undervisningsmateriale ZeRUM v. Maria Holst Andersen. Plakat: Marie Rosendahl Chemnitz UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE 1 INTRODUKTION TIL LÆREREN Kære lærer, Dette undervisningsmateriale lægger op til aktiv stillingtagen til forestillingens temaer

Læs mere

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU Se min skygge Se min skygge Fra 6 år 2011 UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Om forestillingen... 3 3 Introduktion til læreren... 4 4 Workshops... 5 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd Introduktion til undervisningsmaterialet Mørkeræd 1 Introduktion til undervisningsmaterialet Kære underviser Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen på mellemtrinnet. Alle

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET KÆRE LÆRER Du sidder her med skolematerialet til Knud Romers ABC et dansealfabet. I kan se forestillingen og nyde den uden forberedelse, men vi

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib Dette skolemateriale er tænkt som et oplæg til at arbejde videre med forestillingen i fagene dansk, drama og billedkunst. Det består af nogle korte

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

WaUW PRAGTFULD SCENEKUNST FOR DAGTILBUD OG SKOLE

WaUW PRAGTFULD SCENEKUNST FOR DAGTILBUD OG SKOLE WaUW PRAGTFULD SCENEKUNST FOR DAGTILBUD OG SKOLE 2019 2020 WaUW PRAGTFULD SCENEKUNST FOR DAGTILBUD OG SKOLE Kære lærere i Næstved Kommune. Så er det blevet tid til at præsentere programmet for næste sæson

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

U nd ervis n i ng sma teriale - elev

U nd ervis n i ng sma teriale - elev EUROpAMESTEREN U nd ervis n i ng sma teriale - elev Dansk, Samfundsfag, Drama, Billedkunst, Idræt Fra 10 år P roduce re t af Te at e r O i s a m a r b e jd e m e d Nør r e g a a r d s Te a t e r Medvi

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale 360 Undervisningsmateriale Dansk / Drama / Samfundsfag / Billedkunst Elevernes eksemplar E n f o r e s t i l l i n g a f : N i l s P. M u n k, A n d e r s V a l e n t i n u s D a m o g L a r s D a m m

Læs mere

tegn og ga t E -Ligeva rd og fa lleskab E E R D O MK A E T I

tegn og ga t E -Ligeva rd og fa lleskab E E R D O MK A E T I tegn og ga Et -Ligeva Erd og fa Elleskab T D A O M K E R I Indhold Tegn og gæt øvelse der lægger op til en diskussion om stereotyper. Formål At eleverne opnår en forståelse for, at vi alle er forskellige,

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Idé: Stig Reggelsen Skjold Tekst: Morten Andersen og Linda Fallentin Instruktion: Theresa D. Grønning Scenografi: Morten Andersen Konsulent: Neville Tranter (NL) Lysdesign: Jesper

Læs mere

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære Du skal se to film o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper Du skal lære o o o o o At tale på dansk om karakterer i film. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. At læse og forstå korte tekster

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

Kort om forestillingen Om materialet Om Teater Fluks

Kort om forestillingen Om materialet Om Teater Fluks Tak fordi du har valgt at se og arbejde med forestillingen Flygtning Transportable med dine elever. Vi håber du får stor glæde af både forestillingen og dette materiale. Kort om forestillingen I forsøget

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

LES MOUTONS af Corspus (Canada)

LES MOUTONS af Corspus (Canada) Alders- LES MOUTONS af Corspus (Canada) gruppe Alle Undervisningsmateriale 1 af 20 Om LES MOUTONS Det canadiske teater CORPUS præsenterer 30 minutter i fårenes liv. Formålet med denne unikke performance

Læs mere

Kære forældre. Rigtig god fornøjelse!

Kære forældre. Rigtig god fornøjelse! Kære forældre Dette er tænkt som en introduktion til forestillingen, som I kan læse højt for jeres børn. Den fortæller lidt om, hvordan forestillingen er lavet og om selve historien om Ivan Olsen. Introduktionen

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal elevernes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Mozarts symfoni nr. 34

Mozarts symfoni nr. 34 Mozarts symfoni nr. 34 På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Mozart Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du,

Læs mere

Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS. af Teater Next. For 1. til 3. klassetrin

Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS. af Teater Next. For 1. til 3. klassetrin 1 Undervisningsmateriale til DEN LILLE PRINS af Teater Next For 1. til 3. klassetrin 2 Indhold Til læreren... 3 Opvarmningsøvelser... 4 Del 1 Introduktion til mime... 5 Del 2 Følelser... 6 Del 3 Karakterer...

Læs mere

Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN

Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN Et undervisningsmateriale til forestillingen UNDERSKOVEN 1 KLASSETRIN: 3. -7. klasse VELEGNET TIL FAGENE: Dansk, Idræt, Musik og Drama. MEDVIRKENDE // PERFORMERE: Lars Gregersen Camila Sarrazin Filippa

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Børn og unges rettigheder

Børn og unges rettigheder Artikel 2 Vi er alle sammen forskellige, men vi er også alle sammen ens. Vi er nemlig alle sammen mennesker, og har lige ret til at have det godt. Vi har lige ret til at lege og være med til at bestemme.

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal børnenes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme.

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme. Vejledning Begrebet vold leder ofte tankerne hos børn og unge hen på historier fra nyhedsmedierne og til vold i film. Episoder fra skolegården og klubben kan også være noget af det de tænker på. At voldsbegrebet

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

U n d ervis n i n g sma teriale - lærer

U n d ervis n i n g sma teriale - lærer EUROpAMESTEREN U n d ervis n i n g sma teriale - lærer Dansk, Samfundsfag, Drama, Billedkunst, Idræt Fra 10 år P roduce re t af Te at e r O i s a m a r b e jd e m e d Nør r e g a a r d s Te a t e r Medvi

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Tankegangen. Her finder du: Formål De fem temaer Sådan gør du Mere viden om værkerne Undervisningsform Ideer til undervisningen

LÆRERVEJLEDNING. Tankegangen. Her finder du: Formål De fem temaer Sådan gør du Mere viden om værkerne Undervisningsform Ideer til undervisningen Tankegangen Formål Formålet med Tankegangen er at præsentere fem temaer, der giver inspiration til tematisk billedarbejde og billedsamtaler. Gennem komparative billedvisninger og tankevækkende spørgsmål

Læs mere

UNDERVISNINGS- MATERIALE TIL NÅR BLADENE FALDER

UNDERVISNINGS- MATERIALE TIL NÅR BLADENE FALDER UNDERVISNINGS- MATERIALE TIL NÅR BLADENE FALDER Teatret Kimbri, Frederiks Alle 20B, 8000 Århus C, Tlf: 50 42 35 13, teatretkimbri@gmail.com, wwwt.teatretkimbri.dk INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 7 8 10 11 12

Læs mere

et undervisningsforløb

et undervisningsforløb et undervisningsforløb Her skal du arbejde med en af tidens helt store fortællinger, nemlig Lene Kaaberbøls Skammerens datter. Forløbet er som en tretrinsraket: Først skal du læse begyndelsen af romanen

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

I TEATRET INSPIRATIONSHÆFTE TIL UNDERVISEREN FØR- OG EFTER TILTAG. - øvelser og inspiration før og efter dit teaterbesøg / teaterværksted

I TEATRET INSPIRATIONSHÆFTE TIL UNDERVISEREN FØR- OG EFTER TILTAG. - øvelser og inspiration før og efter dit teaterbesøg / teaterværksted I TEATRET INSPIRATIONSHÆFTE TIL UNDERVISEREN FØR- OG EFTER TILTAG - øvelser og inspiration før og efter dit teaterbesøg / teaterværksted AARHUS TEATER Aarhus Teater Læring Sæson 2017/18 S. 2 AARHUS TEATER

Læs mere

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen 3 workshops der handler om sociale kompetencer, empati, følelser og forskellige udtryksformer. Teatereventyr er en fortælleform der inddrager børnene

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Undervisningsplan for faget drama

Undervisningsplan for faget drama Formål for faget drama Formålet med undervisningen i drama er at udvikle elevernes lyst til og færdighed i at bruge drama som udtryksmiddel og fremme deres indsigt i og glæde ved teatrets særlige kommunikationsform.

Læs mere

BØRNEHAVENS SUPERHELT

BØRNEHAVENS SUPERHELT BØRNEHAVENS SUPERHELT Forfatter: Mariane Siem Illustrationer: Thor Guldager Dramaturger: Tanja Phaff Louring og Anne Noller Nygaard Skuespillere: Margrethe, Carla, Karen, Jonas, Asta Marie, Milan, Gustav,

Læs mere

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand Introduktion til undervisningsmaterialet Min far og Vrede mand 1 Undervisningsmateriale til Min Far og Vrede Mand Kære lærer. Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen i indskolingen.

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 FILM-X lærervejledning, Lav gyserfilm 1 LAV GYSERRFILM Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 I gyserfilmgenren spilles der ofte på filmens mest effektive virkemidler. Eleverne producerer i dette

Læs mere

Legende Lette Læreplaner. Børneworkshops med teaterimprovisation, leg og historiefortælling

Legende Lette Læreplaner. Børneworkshops med teaterimprovisation, leg og historiefortælling Legende Lette Læreplaner Børneworkshops med teaterimprovisation, leg og historiefortælling Legende Lette Læreplaner Xeneriet tilbyder børneworkshops, der inddrager drama og historiefortælling i arbejdet

Læs mere

Langt borte fra 1.-4. klasse

Langt borte fra 1.-4. klasse 1.-4. klasse Land Canada, 2003 Sprog Dansk tale Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel From far Away Instruktion Shira Avni og Serene El-Haj Daoud Varighed 7 min. Niveau 1. - 4. kl. Fag Billedkunst,

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Visuel Identitet til Teater MAKværk

Visuel Identitet til Teater MAKværk Teater til Teater Teater 2 teater teater v æ r k 2 Teater 3 3 Teater 4 4 Teater 5 5 Teater Præsenterer BEVAR MIG VEL NU MED 3D LYD!!! 14.-21. September 2012 på Bellahøj køb billetter på billetnet Koncept

Læs mere

kommunikation interpersonal Interpersonel kommunikation Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 4a - Drejebog - Interpersonel kommunikation - s1

kommunikation interpersonal Interpersonel kommunikation Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 4a - Drejebog - Interpersonel kommunikation - s1 4a - Drejebog - Interpersonel - s1 Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? Interpersonel Indhold Denne øvelsesrække består af to øvelser, der beskæftiger sig med i forhold til kulturmødet. Øvelsesrækken

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Læs mere om Kulturrygsækken på. www.copenhagenkids.dk. Tak for samarbejde til. Tak for tilskud til 2013/14. Daginstitutioner

Læs mere om Kulturrygsækken på. www.copenhagenkids.dk. Tak for samarbejde til. Tak for tilskud til 2013/14. Daginstitutioner Læs mere om Kulturrygsækken på www.copenhagenkids.dk Tak for samarbejde til Tak for tilskud til 2013/14 Daginstitutioner KULTURRYGSÆKKEN Tilbud om kunst og kultur til daginstitutionerne i København Kulturrygsækken

Læs mere

UDSKOLINGEN / VENSKABER

UDSKOLINGEN / VENSKABER EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / VENSKABER Lærervejledning Venskaber. Indhold og formål: Venskaber behandler elevernes egne venskabsrelationer perspektiveret

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Uge 15: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY

Uge 15: Verden omkring mig. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 15: Verden omkring mig Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp uge_15_guidevejl_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 Pædagogiske læreplaner. 6. TEMA: Kulturelle udtryksformer og værdier. Bandholm Børnehus 2011 Kulturel viden er det ubevidste blik, mennesker møder verden med. Først i mødet med de andre og det anderledes,

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Landet under. Landet under UNDERVISNINGSMATERIALE FRA 6 ÅR. undervisningsmateriale fra ZeBU

Landet under. Landet under UNDERVISNINGSMATERIALE FRA 6 ÅR. undervisningsmateriale fra ZeBU Landet under UNDERVISNINGSMATERIALE FRA 6 ÅR INDHOLDSFORTEGNELSE Om forestillingen 3 Introduktion til læreren 4 At åbne op for den kunstneriske oplevelse 5 Elevark, brainstorm før teateroplevelsen 5 Teateroplevelser,

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal børnenes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Dans Film. Teater Design

Dans Film. Teater Design Forsi Dans Film Musik Lyd & LyS Teater Design Indhold En skole - En scene - En Fremtid Varme Værdier Cool Performance Dans Film Musik Lyd & Lys Teater Design Hvorfor Musik Og Teater? De Boglige Fag Studietur

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Tøseriets pensum. Pige- og kvindeliv...

Tøseriets pensum. Pige- og kvindeliv... Tøseriets pensum. Pige- og kvindeliv... Onsdag den 28. august & onsdag den 4. september: intro til Tøseriet Herefter emnet Barndom ungdom. Almen snak om det der sker når man går fra at være barn til ung

Læs mere

Rejsen til GUD. Fra 6 år. Undervisningsmateriale. Rejsen til GUD. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til GUD. Fra 6 år. Undervisningsmateriale. Rejsen til GUD. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU Undervisningsmateriale 2013 Fra 6 år Rejsen til GUD Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Om forestillingen... 3 Introduktion til læreren... 4 At åbne op for den kunstneriske oplevelse...

Læs mere

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse, filmspot og diskussion. Eleverne skal ved hjælp af billeder arbejde med deres egne forventninger til og fordomme

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Lærervejledning Før Under Efter. sorg

Lærervejledning Før Under Efter. sorg Lærervejledning Før Under Efter sorg i børnehøjde Indhold Om lærerens ansvar og rolle 2 Før 3 Under 4 Efter 4 Anbefalet materiale til videre arbejde 5 Rådgivning til børn og hjælp til selvhjælp 6 Om forestillingen

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen.

Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen. Formål og undervisningsplan for faget drama på Davidskolen. Februar 2010 UHL og JWK 1 Formål for faget drama Undervisningen i drama på Davidskolen bygger på skolens kristne værdigrundlag. Formålet med

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE for elever fra 6. kl. LINEDANSEREN - om at forfølge en drøm SPILLEPERIODE: 25. FEBRUAR - 9. MARTS

UNDERVISNINGSMATERIALE for elever fra 6. kl. LINEDANSEREN - om at forfølge en drøm SPILLEPERIODE: 25. FEBRUAR - 9. MARTS UNDERVISNINGSMATERIALE for elever fra 6. kl. LINEDANSEREN - om at forfølge en drøm SPILLEPERIODE: 25. FEBRUAR - 9. MARTS Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Teater Nordkrafts PR-afd. Copyright Teater

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere