Forord - Kollektiv trafik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord - Kollektiv trafik"

Transkript

1 2012

2 Forord - Kollektiv trafik Byrådet i Viborg Kommune vedtog 29. februar 2012 Trafikplan for Viborg midtby. Dette notat danner baggrund for trafikplanens afsnit vedrørende kollektiv trafik i Viborg midtby og indeholder en status for den kollektive trafik i Viborg midtby, hvilke problemstillinger og udfordringer der ses i den kollektive trafik samt de visioner, der danner baggrund for en række forslag til ændringer i den kollektive trafik. Følgende forslag fra baggrundsnotatet er indarbejdet i Trafikplan for Viborg midtby, som Byrådet har vedtaget: Nyt bybussystem er med bl.a. dobbeltradial opbygning, integration af lokale buslinjer i bybussystemet og kørsel primært på de større veje. Bybusterminalen placeres på Trappetorvet. Busserne kører rundt om torvet, hvorved der ikke er buskørsel i nedre Gravene. Forslag om at overveje at indføre realtidsinformation som service til brugerne af den kollektive trafik er ligeledes medtaget i Trafikplan for Viborg Midtby.

3 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Status på den kollektive trafik i Viborg Det nuværende bussystem Passagerer i det nuværende bybussystem Stoppestedernes benyttelse og dækning Ressourceforbrug 10 3 Problemstillinger i den kollektive trafik i Viborg Manglende overskuelighed Gangafstande Sløjfer eller radialer Korrespondance Busstørrelser Placering af bybusterminalen Den fremtidige byudvikling 12 4 Visioner og formål for den kollektive trafik Visioner Formål Principper for et nyt bybussystem Vigtige funktioner, der bør betjenes af kollektiv trafik Forslag til et fremtidigt bybussystem Placering af bybusterminalen Chaufførfaciliteter Andre tiltag for bustrafikken Fremtidssikring 38 5 Forslag til projekter 38 Bilag: Oversigt over bybuslinjer i Viborg 40

4 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 2 / 42 1 Indledning Et af temaerne i trafikplanen for Viborg midtby er den kollektive trafik. Fokuspunkterne for den kollektive trafik er: - Ruteoptimering / omlægning af buslinjer - Betjeningsprincipperne for midtbyen - Placering af terminaler - Betjening af eksisterende bolig- og arbejdspladsområder samt institutioner - Betjening af nye byområder (herunder Kaserneområdet og Banebyen) Dele af dette notat er baseret på undersøgelser og arbejdsnotater vedrørende en ny kollektiv trafikplan i Viborg, som blev udarbejdet af Midttrafik i Idet der skal være en god og sammenhængende kollektiv trafik i hele Viborg, rækker notatet geografisk set ud over midtbyen. Det opstillede fremtidige bybussystem i dette notat skal ses som et forslag. 2 Status på den kollektive trafik i Viborg I dette afsnit præsenteres det nuværende kollektive trafiksystem i Viborg. Da fokus i trafikplanen er på Viborg midtby, vil bybusnettet, bybusterminalen og rutebilstationen være centrale elementer i præsentationen. Desuden præsenteres tal for anvendelsen af bybuslinjerne og stoppestederne. 2.1 Det nuværende bussystem Det nuværende bybussystem i Viborg består af 6 bybuslinjer, som køres af i alt 11 driftsbusser. Der bruges ca køreplantimer pr. år i bybussystemet. Dele af byen betjenes desuden af en række regionale og to lokale buslinjer Bybusnettet Figur 1 viser en oversigt over det samlede bybusnet i Viborg i dag, mens de enkelte bybuslinjer er vist i bilag bagerst i notatet. Bybusnettet er et dobbeltradialt system, hvor alle 6 linjer kører på tværs af bymidten med fælles bybusterminal på Trappetorvet. Dele af de dobbeltradiale bybuslinjer køres som ruter med sløjfekørsel på dele af forløbet. Grundlæggende er der halvtimesdrift på alle 6 bybuslinjer i dagtimerne på hverdage. Aften og weekend køres der med hovedsageligt timedrift på enkelte linjer eller retninger. Det betyder, at enkelte områder i Viborg aften og weekend ikke har nogen betjening eller kun betjenes i én retning.

5 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 3 / 42 Figur 1 Oversigt over det samlede bybusnet i Viborg bestående af 6 bybuslinjer og de eksisterende stoppesteder på linjerne. Til højre på figuren ses placeringen af bybusterminalen på Trappetorvet og rutebilstationen ved banegården Bybusterminalen Bybusterminalens placering på Trappetorvet har en central beliggenhed i Viborg midtby med meget kort afstand til gågadenettet. Samtidig er der kun ca. 500 m til rutebilstationen og banegården. Trappetorvet betjenes af alle bybuslinjer og benyttes som omstigningssted mellem de forskellige linjer. Skift mellem de enkelte buslinjer er mulig, idet pauserne i køreplanen er indlagt på Trappetorvet. Der er dog ikke planlagt korrespondance mellem busserne på Trappetorvet. Korrespondancer er vigtige på linjer med kvartersdrift eller lavere frekvens og sikrer, at man kan foretage en omstigning. I praksis planlægges korrespondancer som bestemte tidspunkter i bussernes køreplaner, hvor forskellige buslinjer mødes. Flere af de regionale og lokale buslinjer betjener også Trappetorvet. Dette drejer sig om de regionale buslinjer til Skive, Aalestrup, Hobro, Farsø samt de lokale buslinjer til Hald Ege - Birgittelyst - Almind og Dollerup - Finderup.

6 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 4 / 42 Figur 2 Til venstre: Trappetorvet set mod nord. Til højre: stor busaktivitet på Trappetorvet - med den nuværende køreplanlægning er der i dagtimerne på hverdage 22 bybusser i timen, der passerer Trappetorvet Rutebilstationen Der er omstigningsmuligheder mellem de lokale og regionale buslinjer samt bybuslinjerne 1, 2, 3, 4 og 5 på rutebilstationen. De lokale buslinjer og bybuslinjerne stopper enten på Toldbodgade eller på selve rutebilstationen, mens de regionale buslinjer alle stopper på rutebilstationen. Da rutebilstationen er placeret i forlængelse af banegården, er der også forbindelse mellem buslinjerne og regionaltogene. Figur 3 Rutebilstationen i Viborg ved banegården med sygehuset i baggrunden. 2.2 Passagerer i det nuværende bybussystem Midttrafik gennemførte i perioden 2-6. oktober 2008 en passagertælling, der bl.a. omfattede bybuslinjerne i Viborg. Passagertællingen blev gennemført i

7 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 5 / 42 uge og dækkede over tre hverdage og to weekenddage. Uge 40 og 41 betragtes typisk som repræsentative uger for det årlige passageromfang, da tidspunktet ligger mellem sommerperiodens mindre belastning og vinterperiodens større belastning. Dog vil der være en vis usikkerhed i et årligt passagertal, der er beregnet på baggrund af en tælling over fem dage. Tabel 1 viser antallet af daglige (fordelt på hverdag og weekend), ugentlige og årlige passagerer på de 6 bybuslinjer i Viborg. Derudover ses antallet af påstigere pr. køreplantime. Det fremgår, at linje 2 har det største passagertal på uge- og årsbasis. Således rejser ca. hver fjerde passager med linje 2. Linje 2 betjener - ud over midtbyen - storcenterområdet, hvilket genererer mange kunder i weekenden, og Houlkærområdet, hvorfra en væsentlig del af bolig-arbejdsture i hverdagen genereres. Bybuslinjer Hverdage Weekend Ugesum Årssum Påstigere pr. køreplantime 1 Ellekonebakken - Trappetorvet - H. C. Andersens Vej Viborg Storcenter - Trappetorvet - Odshøj Liseborg - Trappetorvet - Skaldehøj Hedevænget - Trappetorvet - Vestervang Trappetorvet - Lundvej Amtmandshøjen - Trappetorvet - Fuglebakken Alle linjer Tabel 1 Antallet af ugentlige passagerer fordelt på hverdage og weekend samt antallet af årlige passagerer på bybuslinjerne i Viborg. Kilde: Midttrafiks passagertælling Figur 4 - Figur 7 viser den daglige passagerbelastning på de 6 bybuslinjer på hverdage, lørdage og søndage. Ikke overraskende er den kollektive trafik præget af bolig-arbejdsrejser i hverdagen, hvor spidsperioderne ligger kl. 7-8 om morgenen og kl om eftermiddagen. På lørdage ligger spidsperioden for rejser med bus inden for butikkernes åbningstid, dvs. i tidsperioden kl På søndage er rejsemønsteret mere jævnt fordelt henover døgnet. Det fremgår, at antallet af passagerer på en hverdag er 3-4 gange så stort som på lørdage, samt at der på de alle linjer, bortset fra linje 3 er flere passagerer om lørdagen end om søndagen.

8 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 6 / 42 Antal passagerer fordelt på de enkelte bybuslinjer Antal passagerer Figur 4 Hverdag Lørdag Søndag Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Bybuslinje Daglig passagerbelastning på de 6 bybuslinjer i Viborg. Kilde: Midttrafiks passagertælling fra Antal påstigere pr. time pr. hverdag Antal påstigere Linje 6 Linje 5 Linje 4 Linje 3 Linje 2 Linje Tidsrum Figur 5 Passagerbelastningen i løbet af et hverdagsdøgn for de 6 bybuslinjer i Viborg. Kilde: Midttrafik 2008.

9 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 7 / 42 Antal påstigere pr. time pr. lørdag Antal påstigere Linje 6 Linje 5 Linje 4 Linje 3 Linje 2 Linje Tidsrum Figur 6 Passagerbelastningen i løbet af et lørdagsdøgn for de 6 bybuslinjer i Viborg. Kilde: Midttrafik Antal påstigere pr. time pr. søndag 120 Linje Linje 5 Antal påstigere Linje 4 Linje 3 Linje 2 Linje Tidsrum Figur 7 Passagerbelastningen i løbet af et søndagsdøgn for de 6 bybuslinjer i Viborg. Kilde: Midttrafik Figur 8 viser den maksimale passagerbelastning på bybuslinjerne i løbet af passagertællingen fra Det ses, at kun tre af bybuslinjerne havde en passagerbelastning i nærheden af kapaciteten, som er 70 passagerer i 12-meter busser, i løbet af passagertællingen. Selv i spidsperioden er der således en restkapacitet for alle linjer - især i weekenden, hvor de fleste busafgange har en maksimal belastning på under 20 passagerer på en enkelt afgang.

10 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 8 / Maks. belastning Hverdage Lørdage Søndage 10 0 Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Figur 8 Den maksimale belastning opgjort i antal passagerer på de 6 bybuslinjer på hverdage, lørdage og søndage på baggrund af data fra Midttrafiks passagertælling. Bybusserne har en kapacitet på 70 passagerer. 2.3 Stoppestedernes benyttelse og dækning Figur 9 og Figur 10 viser det daglige antal på- og afstigere på stoppestedsniveau for de 6 bybuslinjer i Viborg fra passagertællingen i Det mest benyttede stoppested er Trappetorvet med ca daglige påstigere og ca daglige afstigere. Stoppestedet ved Houlkær Centret følger herefter med ca. 300 på- og afstigere. Andre stoppesteder blandt de mest benyttede er rutebilstationen, Skt. Jørgens Vej samt ved Viborg Storcenter. Derudover er der mange påstigere ved stoppestedet på Guldstjernevej og mange afstigere ved stoppestederne i Gravene ved Føtex samt ved Mathias Port. Der er mange stoppesteder, hvor antallet af passagerer er meget beskedent. Det fremgår, at mange af de kollektive trafikrejser fra midtbyen sker med påstigning på Trappetorvet, mens rejser til midtbyen afsluttes mere spredt i området omkring gågadenettet.

11 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 9 / 42 Figur 9 Det daglige antal påstigere på stoppestedsniveau for bybuslinjerne i Viborg. Kilde: Midttrafiks passagertælling, Figur 10 Det daglige antal afstigere på stoppestedsniveau for bybuslinjerne i Viborg. Kilde: Midttrafiks passagertælling, 2008.

12 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 10 / 42 Figur 11 viser den nuværende dækning af Viborg inden for en afstand på 400 m fra stoppestederne på bybuslinjerne. Figur 11 Den nuværende dækning af Viborg inden for en afstand på 400 m fra stoppestederne på bybuslinjerne. Der er generelt en god dækning af byområdet. Således har mere eller mindre alle områder på nær den nordlige del af erhvervsområdet vest for Indre Ringvej adgang til en bybuslinje inden for en afstand på 400 m, der anvendes som afstandskriterium i byområde i flere danske byer. Afstande mellem 200 m og 600 m er ikke ualmindelige i byområder i Danmark. 2.4 Ressourceforbrug Tabel 2 viser driftsøkonomien for det nuværende system. Beregningen er foretaget for køreplanåret 2009/10 (28. juni 2009 til 26. juni 2010). Der bruges 11 busser på bybusserne og 2 busser på de to lokalruter. En del af bybuslinjerne er vognmæssigt koblet sammen, så den enkelte bus ved endestation eller fra Trappetorvet kører videre på en anden linje. Til at gennemkøre alle radialer én gang bruges 293 minutter på bybussystemet, og der er en samlet terminaltid på 37 minutter. De to lokalruter har varierende terminaltid på mellem 0 og 15 minutter.

13 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 11 / 42 Linje Antal køreplantimer I alt bybusser og lokalruter Tabel 2 Nuværende antal køreplantimer på bybusser og lokalruter. 3 Problemstillinger i den kollektive trafik i Viborg I dette afsnit opridses nogle af de problemområder, der er i det nuværende bussystem. 3.1 Manglende overskuelighed Det nuværende bybussystem er temmelig uoverskueligt for personer, der ikke er daglige brugere. For eksempel er der en del steder i yderområderne, hvor der ikke anvendes samme linjenummer på de to retninger på en given vejstrækning. Som bybuskunde i Viborg skal man derfor ofte benytte én bybuslinje for at komme ud og en anden linje for at komme hjem igen. 3.2 Gangafstande I 2009 blev der gennemført en kundeundersøgelse af Midttrafik om den kollektive trafik i Viborg. Kundeundersøgelsen havde 107 respondenter og viste, at langsommere og godt dækkende linjer foretrækkes. Samtidig viser passagertællingerne imidlertid, at der er mange stoppesteder, hvor der er meget få passagerer. Desuden må det konstateres, at gangafstandene i store dele af byen ikke er særlig store, fordi der mange steder køres ind i boligområderne med lange rejsetider til følge. 3.3 Sløjfer eller radialer I den nuværende køreplan findes såvel radiallinjer som linjer med sløjfekørsel. Fordelen ved radiale linjer er, at der skabes en mere direkte kørsel, da bussen kører samme rute i begge retninger. Rejsetiden bliver kortere for kunderne. Det er ligeledes muligt at forlænge radiallinjer uden at øge køretiden væsentligt.

14 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 12 / 42 Ulempen kan være, at bussen ikke kommer meget rundt i området, hvorfor gangafstanden til den ønskede linje kan blive længere end ved sløjfekørsel. Ved sløjfekørslen er fordelen, at bussen kan betjene et større geografisk område, men ulempen er, at køretiden oftest bliver længere end ved radialkørslen. For at imødekomme denne problemstilling kan man anvende to ringruter, så der kører en bus i hver retning på ruten. En anden ulempe ved sløjfekørsel er at ruten ikke kan forlænges, hvis der tilkommer nye bydele længere ude, som skal betjenes. Forlængelser vil nemlig indebære meget lange køretider for passagerer på de dele af ruten, hvor der køres i sløjfe. 3.4 Korrespondance I den nuværende køreplan er der ikke planlagt korrespondance mellem bybusserne på Trappetorvet, men i mange tilfælde er det muligt at skifte mellem buslinjerne, fordi opholdstiderne på Trappetorvet er temmelig lange (op til 12 minutter). 3.5 Busstørrelser I Viborgs bybussystem anvendes 12 meter busser med en passagerkapacitet på 76 passagerer. Ved passagertællingen i efteråret 2009 var der en passagerbelastning på over 45 passagerer på kun 8 afgange af alle bybusafgangene. I det nuværende bybussystem kunne man derfor overveje at anvende mindre busser på nogle af ruterne. Der findes 9-10 meter busser med en passagerkapacitet på 45 passagerer. Anvendelse af 9-10 meter busser kan dog være en ulempe, idet det sandsynligvis vil kræve, at flere entreprenører skal investere i nyt materiel til næste udbud af bybusdriften, hvilket kan påvirke konkurrencen. Ligeledes kan der i spidsperioderne forekomme situationer, hvor det med 9-10 meter busser bliver nødvendigt at indføre dubleringsbusser, hvilket vil give en væsentlig merudgift til driften. Dette kunne f.eks. opstå i en fremtidig situation, hvor bybusnettet er forlænget ud til nye byområder i kanten af Viborg. 3.6 Placering af bybusterminalen Der lægges i Midtbyplanen fra 2009 op til, at det bør undersøges, om det er trafikalt og økonomisk muligt at omlægge buslinjerne, så der kan ske en trafikal fredeliggørelse af Nedre Gravene. Dette har sammenhæng med ønsket om at binde de to gågader Vestergade og St. Mathias Gade endnu bedre sammen, end de er i dag. 3.7 Den fremtidige byudvikling Viborg Kommune har med afsæt i midtbyplanen og kommuneplanen - begge fra udformet en række idéskitser, der anviser mulighed for fortætning af

15 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 13 / 42 midtbyen, samt udpeget en række byudviklingsområder omkring Viborg, der skal sikre bolig- og erhvervsudbygningen i de kommende år Midtbyen De væsentligste planlagte projekter i Viborg midtby er omdannelse og fortætning af Banebyen, etablering af Toldbodcentret på den gamle slagterigrund, udvidelse af Regionshospitalet samt omdannelsen af Kaserneområdet, hvor etableringen af et nyt Rådhus og en uddannelseby er i fuldt gang. Planer om etablering af Viborg Arena og/eller forbedring af stadionhallerne på Kaserneområdet er desuden på tegnebrættet. I forbindelse med udvidelsen af Regionshospitalet er det planlagt at etablere en ny vej i Banegraven. Formålet med vejen er dels at aflaste Skt. Jørgens Vej og Toldbodgade for gennemkørende trafik samt trafik til og fra hospitalet og dels at sikre bedre tilgængelighed til hospitalet. Planerne med denne vej bør ligeledes overvejes i forbindelse med den fremtidige kollektive trafikplanlægning Udenfor midtbyen Uden for midtbyen er der flere større byudviklingsområder med mulighed for etablering af bolig- og erhvervsområder. Områderne er delt op i Vestbyen, Sydbyen og Østbyen. Figur 12 viser en oversigt over de væsentligste fortætnings- og byudviklingsområder i og omkring Viborg. Det forventes, at disse områder alle er færdigudbyggede - med undtagelse af Banebyen - inden 2030, dvs. inden for visionsperspektivet for trafikplanen for Viborg midtby.

16 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 14 / 42 Figur 12 Oversigt over planlagte og forventede områder til byudvikling eller byomdannelse (markeret som blå områder). Bybuslinjernes betjening (de røde linjer) rækker i dag ikke ud til mange af disse områder. 4 Visioner og formål for den kollektive trafik I november 2009 godkendte byrådet 6 overordnede formål med den kollektive trafik i Viborg, der tager udgangspunkt i etableringen af et nyt bybussystem. 4.1 Visioner 2 af de 6 overordnede formål kan betegnes som visioner Geografisk dækning Viborg by vil fortsat udvikle sig, og nye bolig- og erhvervsområder vil komme til. Det nye system skal derfor kunne dække et større geografisk område. Det skal ske gennem dels udretning af linjer og dermed hurtigere forløb og dels større omløb på linjerne. Herudover skal det søges at integrere betjening med lokale og regionale linjer, hvor det er muligt.

17 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 15 / Letopfatteligt system For at tiltrække kunder til den kollektive trafik er det vigtigt, at de nemt kan forstå, hvordan de kan bruge bussen. Derfor skal der skabes et letforståeligt og brugbart system. Linjeføringer og køreplaner skal derfor være simple og ensartede - uanset om det er dagtimer, aften eller weekend. Afvigende ruteforløb på enkelte afgange bør principielt undgås, men der kan være enkelttilfælde, hvor det alligevel kan anvendes for at mindske driftsomkostningerne eller for at betjene en institution i forbindelse med start eller sluttidspunkt for institutionens brugere. 4.2 Formål De øvrige 4 formål udmønter, hvordan visionerne skal opfyldes Høj frekvens For kunder er det vigtigt, at man hyppigt kan komme med en bybus. Høj frekvens giver større fleksibilitet for kunderne og gør dermed bussystemet mere konkurrencedygtigt over for andre trafikformer Kortere rejsetider For kunder er det vigtigt, at man kan komme hurtigt frem til sit formål. Derfor skal linjerne i systemet køre så direkte som muligt, så de fleste kunder får mere direkte betjening til de vigtigste funktioner Færre busskift (dobbeltradiale linjer) Det skal være nemt at rejse med bybus i Viborg, og det skal ske med så få busskift som muligt. Et busskift opfattes negativt af kunder. Derfor skal bybuslinjerne bindes sammen på tværs af bybusterminalen, så det er tydeligt for kunden, at man kan rejse på tværs af Viborg uden at skulle skifte bus. Sammenbindingen bør ske ud fra kendskab til pendlingen i Viborg, men naturligvis må driftsøkonomiske overvejelser også med i vurderingerne Gode korrespondancemuligheder Der skal dannes et korrespondancesystem i Viborg, hvor bybusserne mødes på bybusterminalen i faste tidsrum, hvor der er gode muligheder for at skifte mellem bybusser. 4.3 Principper for et nyt bybussystem Geografisk dækning Det nye bussystem skal - uden ruteændringer i det nuværende byområde - kunne udvides til at betjene de nye byområder, der tilkommer i de kommende år.

18 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 16 / 42 Desuden skal de nuværende lokalruter integreres i bybussystemet. I områder, hvor der er god betjening af regionalruter, overlades busbetjeningen til disse, idet det er ressourcespild at have parallelle systemer Sløjfer eller radialer Kørsel helt eller delvist i sløjfer er ikke i overensstemmelse med målsætningen om kortere rejsetider og er desuden meget uhensigtsmæssigt på de linjer, der bliver forlænget ud til oplandsbyer og senere til de mange nye byudviklingsområder, der vil tilkomme i planperioden frem til Det fremtidige bybussystem baseres derfor alene på radiallinjeprincippet og uden sløjfekørsel Frekvenser Bybussystemet etableres som et reelt halvtimedriftssystem i dagtimerne på hverdage, men køreplanerne for de enkelte linjer tilrettelægges så vidt muligt, så områder med flest kunder får kvarterdrift Gangafstande Forslaget til nyt rutenet baseres på, at nogle ruter bliver rettet ud og primært kører på de større veje med den konsekvens, at det bliver hurtigere for busserne at køre igennem ruterne, men samtidig naturligvis, at nogle passagerer får lidt større gangafstand til stoppestedet Korrespondance I et fremtidigt system bliver der kvartersdrift på enkelte strækninger i den indre del af byen, men i det meste af byområdet vil der blive halv- eller endog timesdrift. For at undgå for store ventetider ved omstigning bør der være korrespondance mellem bybuslinjerne ved det centrale omstigningssted. Ellers bliver den tid, der skal bruges til at skifte for lang til, at kunderne vil bruge systemet Busstørrelser Det nye bybusnet opbygges, så linjerne efterhånden kan forlænges til de nye byområder, der tilkommer i planperioden. Dette vil alt andet lige medføre behov for mere kapacitet i den enkelte bus. Det vil derfor kun være på enkelte linjer, at det kan være relevant at bruge mindre busser, og 12 meter busser bør derfor stadig være den generelt anvendte bybus i Viborg. Dette har konsekvenser for hvilke veje, busserne kan køre ad - især i den centrale del af byen. Muligheden for at anvende mindre busser på enkelte linjer bør dog undersøges, når det nye bybussystem er fastlagt.

19 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 17 / Vigtige funktioner, der bør betjenes af kollektiv trafik Figur 13 viser vigtige mål, som den kollektive trafik bør betjene inden for kort afstand. Målene omfatter både eksisterende og fremtidige funktioner eller byområder. Der er taget udgangspunkt i en god betjening af disse mål i det nye bybussystem. Der er vist følgende vigtige mål for den kollektive trafik i midtbyen: - Gågadesystemet - Sct. Mathias Centret - Toldbodcentret - Banegården og rutebilstationen - Regionshospitalet Der er vist følgende vigtige mål for den kollektive trafik i den østlige del af Viborg: - Houlkær Centret inkl. boligområde og Viborg Gymnasium & HF - Mercantec på Vinkelvej - Asmildkloster Landbrugsskole og Nørresø kollegiet Der er vist følgende vigtige mål for den kollektive trafik i den nordlige del af Viborg: - Viborg Katedralskole - Viborg Rådhus - Uddannelsesby Viborg, Viborg Stadion og evt. Viborg Arena - Mercantec på H. C. Andersensvej - Ungdomsskolen (Reberbanen) Der er vist følgende mål for den kollektive trafik i den vestlige del af Viborg: - Viborg Storcenter - Ungdomsskolen (Rughavevej) Der er vist følgende mål for den kollektive trafik i den sydlige del af Viborg: - Boligområde ved Ellekonebakken Derudover er der de store byudviklingsområder øst, vest og syd for Viborg, som på sigt skal betjenes af bybussystemet.

20 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 18 / 42 Figur 13 Vigtige mål, som det fremtidige bybussystem bør betjene. 4.5 Forslag til et fremtidigt bybussystem Principper for nyt bybussystem Det nye bybussystem opbygges ud fra de principper, der er beskrevet i foregående afsnit: - Dobbeltradialt system opbygget af 10 enkeltradialer, hvor 5 linjer kommer ind til bybusterminalen fra nord og 5 fra syd. - Både nuværende og fremtidige lokalruter er en integreret del af bybussystemet. - Systemet er uden sløjfekørsel og dermed forberedt på, at det kan forlænges til nye byområder, efterhånden som disse udbygges. - Kørslen er fjernet fra en del af de veje, der betjenes nu, for at opnå en kortere rejsetid. Der bliver nogle dele af byen, hvor gangafstandene bliver større end i dag. - Som udgangspunkt har linjerne halvtimesdrift i dagtimerne på hverdage og timesdrift i øvrig driftstid. Der er dog afvigelser fra dette.

21 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 19 / 42 - Der bliver korrespondance på bybusterminalen mellem et antal linjer fire gange i timen. Korrespondancetiden bør ikke være mere end 3-4 minutter. - Der bruges 12 meter busser overalt, men det bør løbende vurderes, om der er linjer, hvor der kan bruges mindre busser. Figur 14 viser forslaget til det nye bybussystem, som beskrives nærmere i næste afsnit. Figur 14 Forslaget til det nye bybussystem opbygget af 10 enkeltradialer med 5 radialer fra nord og 5 radialer fra syd Betjeningen af byen og omegnen Figur 15 viser det foreslåede bybussystems dækning inden for en afstand på 400 m fra de 10 radiallinjer. Selvom der er gennemført en udretning af linjerne - med længere gangafstande i nogle områder til følge - opnås en bedre dækning af det nordlige byområde med bybussystemet. Derimod får boligområdet vest for Houlkærvej en lidt længere gangafstand end i dag. Bybussystemet er opbygget således, at der ved forlængelser af linjerne kan opnås betjening af alle større byudviklingsområder uden for Viborg.

22 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 20 / 42 I de følgende afsnit beskrives, hvordan de enkelte byområder i Viborg betjenes med de nye radiallinjer i bybussystemet. Figur 15 Dækningen inden for 400 meter fra de nye radiallinjer. Houlkær og Overlund Ved Houlkær Centret og Viborg Gymnasium & HF etableres en ny terminal, hvor to bybuslinjer (A og D), der går hhv. nord og syd om Nørresø mødes, og hvor også regionallinjer fra Randers og Hobro kører ind til. Der foreslås etableret en ny busvej mellem Skaldehøjvej og Fristrupvej og en bussluse for regionallinjerne mellem Kokholmvej og Nordre Ringvej. Tilslutningen til Nordre Ringvej bør ske i et signalreguleret kryds og alternativt i et niveaufrit tilslutningsanlæg. Overlund betjenes af bybuslinje B, der på sigt kan forlænges til nye byområder ved Spanggårdsvej. Bruunshåb Til betjening af Bruunshåb etableres en ny bybuslinje (C), der kan forlænges til Tapdrup på de tidspunkter, hvor der er behov for dette af hensyn til skolebørn.

23 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 21 / 42 Denne bybuslinje kan forlænges til de nye byområder syd for Søndersø, efterhånden som disse udbygges. Bybuslinje C betjener ligeledes Mercantec på Vinkelvej. Sydvestområdet Bydelene vest for Søndersø betjenes af 3 linjer. Den ene linje (E) betjener Teglmarken og Ellekonebakken. Desuden kører denne linje til Hald Ege, Finderup og Dollerup, idet de nuværende lokalruter bliver integreret i linjen. Linjen kan forlænges til de nye bydele ved Birgittelyst efterhånden som disse udbygges. Det bør overvejes at indføre telebusbetjening af Finderup og Dollerup, så der kun køres efter behov. Hvis dette sker, kan der et passende sted f.eks. på Koldingvej ved Ellekonedalen etableres omstigning til linje E, så telebussen ikke kører helt til centrum. Liseborgområdet betjenes af linje F. Der skal etableres en bussluse mellem rundkørslen på Indre Ringvej og Falkevej. Linjen kan forlænges til nye bydele ved Møgelkærvej, når disse etableres. Det fordrer, at der laves en bussluse mellem Liseborgvej og Møgelparken. Storcentret betjenes af linje G med endestation på Liseborgvej. Også denne linje kan forlænges mod vest, når nye byområder kommer til. Nordvestområdet Nordvestområdet betjenes af tre linjer, hvor den ene (J) kører helt til Løgstrup, idet den overtager regionallinjernes betjening af denne by. De to andre linjer betjener henholdsvis Engelsborg og Jegstrupvej (H) samt VFF og Rughavevej (I). Industriområderne ved Fabriksvej og Vognmagervej betjenes dels af regionallinjer og dels af den nye bybuslinje til Løgstrup (J). Bybuslinje A og D betjener Viborg Katedralskole fra Gl. Skivevej. Bybuslinje D betjener desuden Mercantec og etageboligerne på H. C. Andersensvej. Bybuslinje D suppleres af den omlagte regionallinje 50, som betjener Viborg Katedralskole fra N. F. S. Grundtvigsvej. Kaserneområdet Der køres fremover på Tingvej i Kaserneområdet i stedet for ad Rødevej med bybuslinje A, D og J. Linje A og D kører via Eksercerpladsen mellem Tingvej og Rødevej. Et alternativ kunne være at etablere en busvej med bussluse med adgang til Vesterrisvej, som dermed giver god betjening af Rådhuset, Via University College og Viborg Friskole. Linje J fortsætter ad Prinsens Allé mod nordvest og kører således direkte forbi det nye Rådhus (Figur 16). Hertil kører regionallinjerne fra nord gennem Kaserneområdet, som i dag. Den omlagte regionallinje 50 vil også køre gennem Kaserneområdet.

24 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 22 / 42 Kaserneområdet bør i fremtiden betjenes med en bybus minimum hvert kvarter. Figur 16 Principskitse for den fremtidige kollektive betjening af Kaserneområdet fra Tingvej og Prinsens Allé. Der er vist et alternativ, hvor en busvej med bussluse forbinder Tingvej med Vesterrisvej. Kaserneområdet bør i fremtiden betjenes af en bybus minimum hvert kvarter. Med stiplet linje er vist den omlagte regionallinje 50, der i fremtiden kører ad N. F. S. Grundtvigsvej og dermed supplerer bybuslinjernes betjening Ressourceforbrug Forslag til driftsomfang på de enkelte linjer fremgår af Tabel 3. De foreslåede frekvenser har udgangspunkt i den nuværende betjening af de enkelte bydele, hvor højtrafik i dagens bybussystem svarer til dagtimer på hverdage, mens lavtrafik svarer til aftentimer på hverdage og i weekenden. Disse frekvenser bør vurderes nøjere i sammenhæng med passagertællinger. Især i de trafiksvage tidspunkter er det sikkert muligt at køre med lavere frekvens og dermed spare ressourcer.

25 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 23 / 42 Linje Frekvens i timen Højtrafik Lavtrafik Køretid i minutter pr. retning A. Randersvej - Houlkær B. Overlund C. Bruunshåb D. Nørremøllevej - Houlkær E1. Ellekonebakken - Teglmarken E2. Hald Ege E3. Dollerup - Finderup F. Højparken - Fuglebakken G. Storcentret H. Engelsborg - Jegstrupvej I. VFF - Vestervangsvej J. Vognmagervej - Løgstrup Tabel 3 Frekvenser og køretider for de 10 radiallinjer. På baggrund af de gældende bybuskøreplaner er det beregnet, at der skal bruges 284 minutter til betjening i begge retninger af det område, som allerede betjenes af bybussystemet i dag. I denne beregning er A-radialen regnet dobbelt, idet frekvensen er fordoblet i tidsrum med højtrafik i forhold til i dag. Beregningen er inklusive betjening af Bruunshåb, men uden Løgstrup, Hald Ege, Dollerup og Finderup, hvilket svarer omtrent til samme geografiske område, som bybussystemet betjener i dag. Der kræves stadig 11 busser til betjening af selve bybussystemet. Til betjening af Hald Ege, Finderup og Dollerup bruges der i dag 2 busser, og det bliver også tilfældet i det nye system, med mindre man ændrer betjeningen af Dollerup og Finderup til telebus med omstigning et sted på Koldingvej. I så fald kan der formentlig spares en bus. Betjening med bybus af Løgstrup er ny, men det må antages, at ressourcerne hertil er overført fra den nye lokalrute mellem Viborg og Løgstrup, der har samme forløb som bybuslinje J. Det kan således konkluderes, at betjeningen af de bydele og omegnsbyer, der hidtil er betjent af bybusser og lokalruter, kan gennemføres med de samme ressourcer, som anvendes i dag. Der er muligheder for at reducere betjeningen i de trafiksvage tidspunkter, så der herigennem er muligheder for at spare i ressourceforbruget. Det må gøres i den konkrete køreplanlægning og på basis af nye passagertællinger på det tidspunkt, planen skal gennemføres. Betjening af de nye bydele, der kommer til fremover, kan derimod ikke ske, uden at der tilføres nye ressourcer.

26 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 24 / Placering af bybusterminalen Midtbyplanen forudsætter, at mulighederne for at fredeliggøre Trappetorvet undersøges. Der er forskellige grader for fredeliggørelsen af Trappetorvet: - Reduktion af antallet af busser på Trappetorvet, men bibeholdelse af bustrafik i Nedre Gravene (et 0+ alternativ). - Fjernelse af busserne fra Nedre Gravene, men bibeholdelse af bybusterminalen på Trappetorvet. - Placering af bybusterminalen et andet sted end Trappetorvet, hvorfra alle busser fjernes. Trappetorvet og Nedre Gravene omdannes til gågadeområde Trappetorvet 0+ med bustrafik i nedre Gravene Regional- og lokalbusserne kan fjernes fra Trappetorvet og omlægges til Boyesgade. Derved vil der komme 166 færre busser ad Gravene pr. dag. Det svarer til en reduktion med 33 % i forhold til busdriften i dag. I spidstimen vil antallet af busser reduceres fra ca. 40 til 22 bybusser i forhold til de gældende køreplaner. Forslaget vil give en trafikal fredeliggørelse af strækningen, der vil kunne skiltes som gågade med buskørsel og cykling tilladt. Andre tiltag kunne være at indføre brugen af lydsvage busser og kravet om lav hastighed for at styrke opfattelsen af nedre Gravene som gågade Trappetorvet med gågade i nedre Gravene Et alternativt forslag til en fortsat placering af bybusterminalen på Trappetorvet, hvor busserne fjernes fra nedre Gravene, forudsætter, at Trappetorvet ombygges, så det er muligt for busserne at køre mellem Gravene og Grønnegade via Trappetorvet. Nedre Gravene omdannes i stedet til gågade med cykeltrafik. Regional- og lokallinjerne flyttes til Boyesgade, således at der er kapacitet nok til at kunne opnå korrespondance mellem 5-6 bybuslinjer mindst to gange i timen i dagtimer på hverdage. Dette vil kræve 5-6 holdepladser, der svarer til samme kapacitet, som bybusterminalen på Trappetorvet har i dag. Boyesgade vurderes at være bred nok til, at to busser kan passere hinanden. Der foreslås eventuelt gennemført prøvekørsler for at verificere dette.

27 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 25 / 42 Figur 17 Skitseforslag til bybusterminal på den nordlige del af Trappetorvet. Figur 17 viser en principskitse for, hvordan udstrækningen af Trappetorvet kan reduceres, samtidig med at antallet af holdepladser i dag opretholdes. Bussernes kørselsretning bliver primært ned ad Gravene og op ad Grønnegade, mens det forslås at lade parkeringstrafik til Preislers Plads køre ned ad Grønnegade og op ad Gravene (Figur 18). På denne måde opnås færrest mulige konfliktpunkter mellem bil- og bustrafikken. For at udnytte de to nordligste holdepladser, skal nogle af buslinjerne dog køre ned ad Grønnegade og tilbage ad samme vej, efter at have kørt rundt om Trappetorvet. Såfremt denne løsning vælges, bør bussernes kørselsgeometri testes i den videre projekteringsfase. Det anslås, at ombygningen af Trappetorvet kan udføres for ca kr. Dette beløb omfatter opbrydning og retablering af det berørte areal samt udgifter til projektering, tilsyn og uforudsete udgifter. Udgifter til nedlæggelse af det

28 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 26 / 42 eksisterende signalanlæg syd for Trappetorvet er ikke medtaget, ligesom det forudsættes, at den resterende del af Trappetorvet bibeholdes i sin nuværende form. Løsningen indebærer, at alle linjer skal bruge mere tid til kørslen i centrum i forhold til i dag. Det vil være en stor ulempe for de passagerer, der skal på tværs af byen. For 4 radialer er der desuden ikke tilstrækkelig overskud i omløbet til, at det kan rummes inden for den forudsatte busindsats. Det må derfor påregnes, at løsningen vil kræve indsats af to busser mere, hvilket svarer til en forøgelse af det nødvendige busantal på 15 %. Figur 18 Bussernes kørsel, hvis nedre Gravene lukkes, men bybusterminalen bibeholdes på Trappetorvet. Den øgede trafikmængde i Boyesgade er problematisk i forhold til p- søgeringen, og hovedcykelruten mellem Banegården og Kaserneområdet, da Boyesgade er smal. Dette kan løses ved, at p-søgeringen flyttes fra Boyesgade til Gothersgade, hvor der i forvejen er en større P-plads, samt ved at der anlægges smalle cykelstier på Boyesgade. Denne problematik gør sig gældende for alle forslag undtagen 0+ løsningen. En omlægning af busruterne fra nedre Gravene til Boyesgade vil give øget støjpåvirkning i Boyesgade. Det er ved en hastighed på 50 km/t i Boyesgade vurderet, at støjniveauet vil ændre sig fra 67 db, i 10 meters afstand fra gademidte, til 69 db, altså en forøgelse på 2 db. Forøgelsen af støjniveauet vil generelt ikke opleves som en tydeligt hørbar ændring, men da niveauet i forvejen er højt (den vejledende støjgrænse er 58 db for boliger), skal der gøres en indsats for at undgå denne forøgelse f.eks. gennem en støjmæssigt gunstigere vejbelægning eller en generel hastighedsnedsættelse.

29 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 27 / Øvre Gravene og Vestergade En anden mulighed er at fjerne busserne fra nedre Gravene og flytte bybusterminalen til øvre Gravene og Vestergade. Derved bevares terminalens centrale placering i forhold til gågaden. Løsningen medfører, at nedre Gravene kan omdannes til gågade med cykeltrafik. Regional- og lokallinjerne omlægges til Boyesgade. Boyesgade vurderes at være bred nok til, at to busser kan passere hinanden. Der foreslås eventuelt gennemført prøvekørsler for at verificere dette. Det foreslås ligeledes at foretage en prøvekørsel for at verificere, at en bus kan foretage højresving fra Gravene til Grønnegade med den eksisterende krydsudformning. Figur 19 Skitseforslag til bybusterminal i øvre Gravene og Vestergade. Ændringen kan kun gennemføres, hvis Trappetorvet ombygges, så det bliver muligt for busserne at køre mellem Trappetorvet og Grønnegade. Figur 19 viser en skitse over, hvordan en bybusterminal kan udformes på Vestergade og i Gravene. Af- og påstigning flyttes til den nordlige side af Vestergade og til den vestlige side af Gravene. Bussernes kørselsretning bliver ned ad Gravene og op

30 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 28 / 42 ad Grønnegade, mens det foreslås at lade parkeringstrafik til Preislers Plads køre nedad Grønnegade og op ad Gravene. På denne måde bliver der ingen konflikter mellem bilister og svingende busser. Løsningen kræver etablering af en busbane i øvre Gravene, der medfører, at kantstens- og taxaparkering i øvre Gravene skal nedlægges. Løsningen indebærer, at alle linjer skal bruge mere tid til kørslen i centrum. Det vil være en stor ulempe for de passagerer, der skal på tværs af byen. For 4 radialer er der desuden ikke tilstrækkelig overskud i omløbet til, at det kan rummes inden for den forudsatte busindsats. Det må derfor påregnes, at løsningen vil kræve indsats af to busser mere, hvilket svarer til en forøgelse af det nødvendige busantal på 15 %. Løsningen betyder desuden, at bybusterminalen bliver mere spredt end i dag med lidt større gangafstande for omstigende passagerer og passagerer med ærinde især syd for Trappetorvet. Figur 20 Bussernes kørsel, hvis nedre Gravene lukkes, men bybusterminalen bibeholdes på Trappetorvet Andre placeringer af bybusterminalen En fjerde mulighed er at fjerne alle busserne fra Trappetorvet og flytte bybusterminalen til en helt anden placering. De muligheder, der vurderes, er vist på Figur 21. Placering af bybusterminalen på en anden lokalitet end Trappetorvet vil medføre flere busser i Boyesgade, som i dag er en del af p-søgeringen. P-søgeringen bør i denne løsning flyttes til Gothersgade, således at der er plads til busserne og cyklister i Boyesgade.

31 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 29 / 42 Figur 21 Mulige placeringer af bybusterminalen i Viborg. Jernbanegade Den øvre del af Jernbanegade mellem Vesterbrogade og Trekronervej omdannes til bybusterminal, og alle bybusser kører gennem Boyesgade i begge retninger. Der bliver derved langt flere busser i Boyesgade. Dette kan gøre det nødvendigt helt eller delvist at fjerne biler fra denne strækning. Løsningen skal derfor ses i sammenhæng med løsningen for andre trafikarter. Det vurderes dog ikke nødvendigt at udvide Boyesgade. Den øvre del af Jernbanegade har tilstrækkelig bredde og længde til, at bybusterminalen kan rummes på dette sted. Længden af terminalområdet bliver ca. 80 meter, og det er nødvendigt, at Trekronervej lukkes ud mod Jernbanegade. Placeringen bevarer bybusterminalen med nær tilknytning til centrum. Afstanden til den vestlige del af gågaden (Sct. Mathias Gade) vil være blot ca. 100 m. Samtidig reduceres afstanden til Sct. Mathias Centret og det fremtidige Toldbodcenter.

32 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 30 / 42 Figur 22 Bussernes ruter, hvis bybusterminalen placeres i den øvre del af Jernbanegade. Figur 23 viser en skitse til udformningen af bybusterminalen. Her er det forudsat, at der stadig kører biltrafik på Jernbanegade, og at cyklister færdes med den øvrige trafik. Dette betyder, at de eksisterende cykelstier på Jernbanegade må nedlægges. En lignende løsning findes på Boulevarden i Aalborg. Her deles cyklister, bilister og busser om et vejareal med en bredde på 6,5 m, og uheldsforekomsten er meget lille på strækningen. På Boulevarden er der en ÅDT på ca biler pr. døgn. Det forudsættes, at bybusserne holder i den rækkefølge, de ankommer til terminalen, og at de afgår samlet, idet der er korrespondance ved terminalen. Her er der ligeledes en lignende løsning på Østerågade i Aalborg, hvor der ikke er erfaret problemer med trafiksikkerheden. Det vil ikke være muligt at etablere omstigning mellem bybusser og regionalbusser på bybusterminalen.

33 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 31 / 42 Figur 23 Skitseforslag til bybusterminal i Jernbanegade. Jernbanegade/Sct. Mathias Port I stedet for at alle bybusserne får terminal i den øvre del af Jernbanegade, kan nogle af busserne placeres i Sct. Mathias Port og resten i Jernbanegade. Ulempen er, at der bliver større gangafstand mellem bybusserne, hvilket medfører, at opholdstiden ved terminalen bliver længere. Denne løsning har en kapacitet, der gør det muligt at etablere omstigning mellem regionalbus og bybus på bybusterminalen. I forbindelse med trafikale vurderinger af det fremtidige vejnet i midtbyen er det blevet vurderet, at der på sigt kan blive behov for en ombygning af den eksisterende rundkørsel på Toldbodgade ved Dumpen til et signalreguleret kryds. Dumpen skal som følge heraf ensrettes i sydgående retning for at kunne opretholde en acceptabel trafikafvikling på Toldbodgade. Hvis dette tiltag viser sig

34 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 32 / 42 nødvendigt, vil dette forslag ikke kunne realiseres fuldt ud, idet busser kun vil kunne køre i sydlig retning ad Dumpen. Figur 24 Bussernes ruter, hvis bybusterminalen placeres i den øvre del af Jernbanegade og i Sct. Mathias Port. Rutebilstationen Bybussystemer i middelstore byer blev oprindeligt etableret for at transportere borgerne mellem boligområderne og midtbyens arbejdspladser og butikker. Udflytningen af arbejdspladser og etablering af nye butikscentre har mindsket denne rolle, og transport af uddannelsessøgende spiller til gengæld en stadig større rolle i bybussystemerne. Som konsekvens af dette er centralt placerede bybusterminaler i mange byer flyttet til en placering ved Banegården. I flere byer har dette medført passagertab. Det kan også blive en konsekvens i Viborg, men det skal med i betragtningen, at gangafstanden mellem Trappetorvet og Banegården kun er 500 meter - altså en afstand, der kan tilbagelægges på under 5 minutter, hvilket er overkommeligt for de fleste. Placeringen ved Banegården giver en bedre betjening af det fremtidige Toldbodcenter. Det foreslås, at bybusterminalen integreres i rutebilstationen, så alle bybusser kører gennem denne terminal på samme måde som regionalbusserne. Hvis der

35 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 33 / 42 ikke er tilstrækkelig kapacitet i terminalen, kan der skaffes flere stoppesteder ved at terminalen udvides mod nord eller syd, hvor der i dag er cykelparkering. En fordel ved denne løsning er, at der kan etableres gode omstigningsforhold mellem bybusser og regionalbusser. Der vil være ulemper for passagererne, idet de mange passagerer på linjerne fra syd og vest, der skal til gågadeområdet, får påført en øget rejsetid, fordi busserne holder 3-4 minutter på terminalen før viderekørsel ad Jernbanegade- Boyesgade. Løsningen kan desuden medføre, at der skal bruges flere busser til driften, idet der bliver mere kørsel på de enkelte linjer, når de skal gennem terminalen. Figur 25 Bussernes ruter, hvis bybusterminalen placeres på Rutebilstationen. Vendersgadekarréen Det har været foreslået at lade bybusserne køre ind i Fynsgade og videre herfra mod Trappetorvet ved et gennembrud gennem karréen. Dette kan gøres på to måder, som vist på Figur 26. I begge forslag kører al bustrafik på Boyesgade syd for Fynsgade. Regionalbusserne kører på hele Boyesgade, og der vil således ikke være mulighed for omstigning mellem bybusser og regionalbusser på bybusterminalen. Løsningen øverst anses for temmelig uhensigtsmæssig for bustrafikken, fordi busstoppestederne nødvendigvis må placeres, så der bliver meget stor indbyrdes afstand og dermed lange omstigningstider. Der skal være plads til 3 busser i

36 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 34 / 42 hver retning. Der kan placeres to busser i hver retning på det nord-sydgående vejstykke inde i Vendersgadekarréen, men de øvrige busser må placeres på Trappetorvet, så der bliver en afstand på ca. 80 meter mellem busserne. Figur 26 Bussernes ruter, hvis bybusterminalen placeres i Vendersgadekarréen. Der er to løsningsmuligheder. Ved løsningen nederst kan busstoppestederne placeres i forlængelse af Fynsgade umiddelbart vest for Trappetorvet, hvilket sikrer kortere omstigningstider. Fuldstændig sammenbinding af gågaderne opnås ikke ved denne løsning, da busserne stadig skal bruge den østlige side af Trappetorvet til kørsel.

37 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 35 / 42 Fordele og ulemper ved de forskellige placeringer Tabel 4 viser fordele og ulemper ved de forskellige placeringer af bybusterminalen, hvor der er fokuseret på overordnede betragtninger vedrørende afstand til gågade, ændringer på vejene samt drifts- og anlægsøkonomi. Placering Trappetorvet (uændret kørsel) Trappetorvet 0+ løsning med bustrafik i nedre Gravene Øvre Gravene og Vestergade Jernbanegade Trappetorvet med gågade i nedre Gravene Jernbanegade/Sct. Mathias Port Rutebilstationen Vendersgadekarréen Afstand til nærmeste gågade 0 m 0 m 0 m 0 m 100 m 50 m 500 m 0 m Gågader Uændret Muligt at skilte Nedre Gravene som gågade med buskørsel tilladt Gågade i Nedre Gravene Gågade i Nedre Gravene og på Trappetorvet Omstigningsforhold Uændret Ingen omstigning mellem regionalbusser og bybusser på Trappetorvet Ingen omstigning mellem regionalbusser og bybusser Større gangafstand mellem bybusser Uændret Ingen omstigning mellem regionalbusser og bybusser Større gangafstand mellem bybusser Trafikforøgelse i Boyesgade Uændret Regional- og lokallinjer omlægges til Boyesgade Al bustrafik omlægges til Boyesgade Al bustrafik omlægges til Boyesgade syd for Fynsgade Påvirkning af den øvrige trafik Uændret Mindre trafik i Nedre Gravene Ændrede kørselsforhold til og fra Preislers Plads Nedlæggelse af cykelsti på Jernbanegade Trekronervej lukkes mod Jernbanegade Uændret Uændret Påvirkning af busdriften Uændret Uændret Væsentlig øgning, idet der skal to busser mere i drift (svarende til 15 %) Uændret Muligvis øgning i driftsudgift og risiko for passagerfrafald Uændret Anlægsinvesteringer Ombygning af Trappetorvet Ombygning af Jernbanegade Ombygning af Jernbanegade og Sct. Mathias Gade Udvidelse af antal perroner på rutebilstationen Ny gade anlægges gennem karréen Tabel 4 Sammenligning mellem løsningerne for placering af bybusterminalen.

38 Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik 36 / 42 Det enkelte forslags påvirkning af drifts- og anlægsøkonomien bør underkastes nærmere analyser i en kollektiv trafikplan. 4.7 Chaufførfaciliteter Da der i dag ikke er planlagt korrespondance på Trappetorvet, har mange af busserne en forholdsvis lang ventetid for at sikre, at passagerer kan skifte til en anden bus. Dette giver mulighed for chaufførerne at benytte sig af de eksisterende chaufførfaciliteter på Trappetorvet. I et fremtidigt bybussystem med planlagt korrespondance ved bybusterminalen må der forventes kortere opholdstider ved bybusterminalen end i dag. Derfor bør der - uafhængigt af den fremtidige placering af bybusterminalen - etableres chaufførfaciliteter ved endestationerne på de enkelte radialer, hvor chaufførernes pauser vil blive indarbejdet i køreplanen. 4.8 Andre tiltag for bustrafikken Shuttlebus i centrum Midttrafik har udarbejdet et forslag, hvor bybusterminalen flyttes til Banegården, og hvor centrum som konsekvens heraf betjenes med en shuttlebusrute, hvor der anvendes eldrevne minibusser (Figur 27). Figur 27 Eldrevet minibus fra Orvieto i Italien. I Randers har der siden den 10/ kørt en Citybus med kvartersdrift i kun én retning i dagtimerne. Citybussen havde 32 afgange i hverdage og 18 afgange i weekenden. Citybussen blev oprettet i forbindelse med flytningen af bustrafik fra Østervold og havde især som formål at sikre den fortsatte betjening af Østervold og Adelgade. Omkostningerne til at køre citybussen var ca. 1,5 mio kr. om året. En passagertælling foretaget af Midttrafik viste, at citybussen

Viborg Bybusser nyt bybusnet K10

Viborg Bybusser nyt bybusnet K10 Viborg Bybusser nyt bybusnet K10 I forbindelse med udbud af bybuskørslen i 2009, med driftsstart til køreplanskiftet 2010, ønsker Viborg Kommune et oplæg på moderniseringen af bybusbetjeningen i Viborg.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat Viborg Kommune Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat Viborg Kommune Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning Midttrafik Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dato Journalnr Sagsbehandler Telefon Simon Skovly

Dato Journalnr Sagsbehandler  Telefon Simon Skovly [Udarbejdet til: Viborg Kommune] Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 25-10-2011 12.11.00 1-30-75-1-211-1-10 Simon Skovly ssk@midttrafik.dk 87 40 83 23 Notat - Viborg bybus 2012 i tal Notat Omlægning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat Viborg Kommune Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik. Viborg Kommune. Teknisk notat Viborg Kommune Trafikplan Viborg midtby - den kollektive trafik Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Ændringer til Viborg bybusser til køreplanskiftet juni 2010

Ændringer til Viborg bybusser til køreplanskiftet juni 2010 Ændringer til Viborg bybusser til køreplanskiftet juni 2010 Nærværende notat beskriver mulighederne for at gennemføre ændringer i det nuværende bybussystem i Viborg til køreplanskiftet juni 2010. Ændringerne

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Baggrund Sydtrafik udarbejdede i 2009 sin første trafikplan (8-siders resumé vedlagt som bilag). Trafikplanen bygger i væsentlig grad

Læs mere

Det overordnede mål er at fredeliggøre

Det overordnede mål er at fredeliggøre KOLDING KOMMUNE BYMIDTEN SKAL FREDELIGGØRES TRAFIKALT Det overordnede mål er at fredeliggøre bymidten i trafikal henseende og højne sikkerheden for de»bløde«trafikanter samt forbedre de handicappedes forhold.

Læs mere

Forudsætningerne for FynBus svar er det nuværende regionale rutenet.

Forudsætningerne for FynBus svar er det nuværende regionale rutenet. Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Direktion lho@fynbus.dk Telefon direkte: 6311 2201 Den 29. august 2008 Høringssvar vedr. forslag til principper for bustrafik FynBus har i brev af 18. juni 2008

Læs mere

Herning bybusser Køreplanskift juni 2013

Herning bybusser Køreplanskift juni 2013 8. februar 2013 Edith Blynning Herning bybusser Køreplanskift juni 2013 Rute ændring, beskrivelse, gennemgang og behandling af høringssvar for Herning Bybusser Linje 1A Gullestrup Ændring af ruteføring:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Oplæg til kollektiv trafikplan i Faaborg- Midtfyn Kommune. Faaborg-Midtfyn Kommune. Notat fra FynBus/COWI.

Indholdsfortegnelse. Oplæg til kollektiv trafikplan i Faaborg- Midtfyn Kommune. Faaborg-Midtfyn Kommune. Notat fra FynBus/COWI. Faaborg-Midtfyn Kommune Oplæg til kollektiv trafikplan i Faaborg- Midtfyn Kommune Notat fra FynBus/COWI COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab.

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab. Nordjyllands Trafikselskab Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen 1. Projekttitel Projektets titel er: Busfremkommelighed på Centerringen i Randers. 2. Resumé Projektet omfatter ombygning af den trafikalt overbelastede rundkørsel

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

Kollektiv trafikplan for Randers Kommune Bilag

Kollektiv trafikplan for Randers Kommune Bilag Bilag Juni 2009 Kollektiv trafikplan for Randers Kommune Bilag Juni 2009 Side 1 Indholdsfortegnelse Figur 1: Det samlede busnet i Randers Kommune Bybusser...4 Figur 2: Det samlede busnet i Randers Kommune.

Læs mere

Trafikplan. Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé

Trafikplan. Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé Trafikplan Bedre korrespondancer Flere afgange med faste minuttal Direkte ruteforløb Bedre betjening af Billund Lufthavn Kortere

Læs mere

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015.

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015. Notat Til: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Vallensbæk kommuner Kopi til: Ballerup og Egedal kommuner, TOR, KAV, MKL Sagsnummer Sagsbehandler TOR JBN Direkte +45 36 13 16 40 66 Fax - JBN@moviatrafik.dk

Læs mere

Principper for natbusbetjening - Høringsudgave. Oktober 2010

Principper for natbusbetjening - Høringsudgave. Oktober 2010 Principper for natbusbetjening - Høringsudgave Oktober 2010 Høringsudgave oktober 2010 Resumé Natbuskørsel er en lille, men vigtig del af Sydtrafiks tilbud af kollektiv trafik. Knap 500 personer benytter

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 04-10-2011 Dato: 26-08-2011 Sag nr.: TMU 85 Sagsbehandler: Charlotte Schleiter Kompetence: Fagudvalg [ ] Økonomiudvalget

Læs mere

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen Notat Til: Region Sjælland Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler LRI Direkte +45 36 13 16 51 Fax - LRI@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 3. marts 2014 Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Læs mere

Notat Forslag til justeringer, ruter og køreplaner Kollektiv trafik i Svendborg Kommune

Notat Forslag til justeringer, ruter og køreplaner Kollektiv trafik i Svendborg Kommune FynBus 29. april 2013-1 - PLAN SAZ/SJ Notat Forslag til justeringer, ruter og køreplaner Kollektiv trafik i Svendborg Kommune Indledning Dette notat beskriver FynBus forslag til justeringer i Svendborg

Læs mere

Behandling af høringssvar. høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014

Behandling af høringssvar. høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014 Behandling af høringssvar høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014 Indholdsfortegnelse Takster... 2 Betjeningstidsrum, korrespondancer, afgangstider og frekvens... 2 Bredgade og Låsbygade... 3 Sdr.

Læs mere

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene.

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Servicemål for kollektiv trafik 1. Nuværende servicemål regional kørsel Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Ved optælling af antal ture lægges følgende

Læs mere

Sag nr.: TEKNISK UDVALG REFERAT. Trafikplan for Viborg midtby - Kollektiv trafik

Sag nr.: TEKNISK UDVALG REFERAT. Trafikplan for Viborg midtby - Kollektiv trafik Sag nr: Mødedato: 2 marts 2011 TEKNISK UDVALG REFERAT Cirius-sag nr: 2009/52127 Sagsbehandler: bo1 Trafikplan for Viborg midtby - Kollektiv trafik Teknisk Udvalg besluttede på sit møde 5 januar 2011 (sag

Læs mere

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1.

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1. Letbaner i Århus Afdelingsleder Rigmor Korsgaard; Århus Kommune Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI A/S Hvad er en letbane? Begrebet letbane dækker over et bredt spekter fra de traditionelle sporvogne

Læs mere

Potentialer i Randers bybusser

Potentialer i Randers bybusser Randers kommune Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 8. januar 2016 1-30-75-1-205-1-12 Per Elbæk pel@midttrarfik.dk 2078 5588 Potentialer i Randers bybusser Midttrafik har i samarbejde med Randers

Læs mere

Bilag 3: Letbanen i Østjylland

Bilag 3: Letbanen i Østjylland Bilag 3: Letbanen i Østjylland Letbane i Århusområdet Der pendles mere og længere end nogensinde før, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I dag er store dele af vejsystemet i Østjylland overbelastet

Læs mere

Spørgsmål & Svar. ny trafikplan SPØRGSMÅL OM LOKALE ÆNDRINGER I FASE 2 (SOMMER 2012)

Spørgsmål & Svar. ny trafikplan SPØRGSMÅL OM LOKALE ÆNDRINGER I FASE 2 (SOMMER 2012) Spørgsmål & Svar ny trafikplan Vi arbejder stadig på de nye køreplaner, og der kan fortsat ske ændringer bl.a. som følge af politiske beslutninger. Informationerne opdateres på sydtrafik.dk i takt med,

Læs mere

UDKAST. MT Højgaard A/S. 1 Indledning. Sorgenfri Torv Trafikanalyse, sammenfatning. 17. januar 2014 SB/PSA

UDKAST. MT Højgaard A/S. 1 Indledning. Sorgenfri Torv Trafikanalyse, sammenfatning. 17. januar 2014 SB/PSA UDKAST MT Højgaard A/S Sorgenfri Torv Trafikanalyse, sammenfatning 17. januar 2014 SB/PSA 1 Indledning I forbindelse med planerne for området omkring Sorgenfri Torv har Via Trafik analyseret de fremtidige

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

Regelmæssig og direkte

Regelmæssig og direkte Regelmæssig og direkte 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

FORSLAG TIL NYT BUSNET I HILLERØD SYD INDHOLD. 1 Baggrund 3. 2 Resumé 3 2.1 Fordele og ulemper 4. 3 Princip for ændret drift 7

FORSLAG TIL NYT BUSNET I HILLERØD SYD INDHOLD. 1 Baggrund 3. 2 Resumé 3 2.1 Fordele og ulemper 4. 3 Princip for ændret drift 7 HILLERØD KOMMUNE, MOVIA FORSLAG TIL NYT BUSNET I HILLERØD SYD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk UDKAST INDHOLD 1 Baggrund 3 2 Resumé

Læs mere

Nyt bybusnet Træder i kraft juni 2015

Nyt bybusnet Træder i kraft juni 2015 LOGO1TH_LS_POSrød Nyt bybusnet Træder i kraft juni 2015 1 2 Busserne starter tidligere om morgenen og slutter senere om aftenen Derfor nye bybusruter Se de vigtigste forbedringer og nye tiltag Det nuværende

Læs mere

Den behovsstyrede kørsel omfatter telekørsel, den individuelle handicapkørsel (lovpligtige), Midttur og kan-kørsel for Midttrafik.

Den behovsstyrede kørsel omfatter telekørsel, den individuelle handicapkørsel (lovpligtige), Midttur og kan-kørsel for Midttrafik. Bilag 2: Behovsstyret kørsel Den behovsstyrede kørsel omfatter telekørsel, den individuelle handicapkørsel (lovpligtige), Midttur og kan-kørsel for. Telekørsel Telekørslen er en del af den offentlige servicetrafik

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Behandling af høringssvar

Behandling af høringssvar Behandling af høringssvar Rute 200 Skanderborg-Aarhus-Hinnerup/Hammel Høringsforslag I forbindelse med Trafikplan Aarhus 2017, som skal træde i kraft når letbanen kører næste år, foreslås afgangene på

Læs mere

Notat Betjening af Åbyskov med bybussystemet i Svendborg

Notat Betjening af Åbyskov med bybussystemet i Svendborg FynBus 11. juli 2014 PLAN SAZ/SJ Notat Betjening af Åbyskov med bybussystemet i Svendborg Baggrund FynBus har den 1. juli modtaget Notat vedr. muligheder for justeringer i den kollektive (Åbyskov og Troense).

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Notat Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 1220 København K TRU 142 Transport- og Bygningsministeriet

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

TRAFIKPLAN 2017 Horsens Kommune Forslag

TRAFIKPLAN 2017 Horsens Kommune Forslag TRAFIKPLAN 2017 Horsens Kommune Forslag Se forslag til ændringer her 1 2 HORSENS KOMMUNE TRAFIKPLAN 2017 Med baggrund i betjeningsomfanget, passagertællinger, demografiske data, placering af virksomheder

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland En fælles vision fra kommunerne og Region Sjælland Et samlet syn

Læs mere

Overraskende hurtig 1

Overraskende hurtig 1 Overraskende hurtig 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY Linjer

Læs mere

NOTAT. Projekt Trafikredegørelse omkring Tingvej Kunde Viborg Kommune Notat nr. 1. Dato 2015-08-25

NOTAT. Projekt Trafikredegørelse omkring Tingvej Kunde Viborg Kommune Notat nr. 1. Dato 2015-08-25 NOTAT Projekt Trafikredegørelse omkring Tingvej Kunde Viborg Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-08-25 Til Per Christensen Fra Brian Rosenkilde Jeppesen, Christian Sellebjerg og Stig Grønning Søbjærg Dato 2015-08-25

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

NYT BYBUSNET I RANDERS Status og høring

NYT BYBUSNET I RANDERS Status og høring NYT BYBUSNET I RANDERS Status og høring Baggrund Randers Kommune har bedt Midttrafik undersøge potentialerne ved en mere grundlæggende ændring af principperne for bybusnettet i Randers. Midttrafik har

Læs mere

Transportanalyse, løsningsdel. Udvalgsmøde 30. november 2017

Transportanalyse, løsningsdel. Udvalgsmøde 30. november 2017 Transportanalyse, løsningsdel Udvalgsmøde 30. november 2017 Agenda Opsamling på hidtidig proces Busnettets struktur og økonomi i dag Analyse af den nuværende betjening Anbefalinger Løsningsforslag Fordele

Læs mere

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 En pendlerstrategi for Fyn Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 INVITATION: FynBus skal i henhold til Fælles fynske strategi for interessevaretagelse

Læs mere

Vurdering af butiksplacering ved Kattegatvej

Vurdering af butiksplacering ved Kattegatvej Skagen Kommune Vurdering af butiksplacering ved Kattegatvej Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk 1 Baggrund Kommuneplanen

Læs mere

Sankt Jørgens Vej, Svendborg

Sankt Jørgens Vej, Svendborg Sankt Jørgens Vej, Svendborg Prioritering af trafiksikkerhedsprojekter Granskning af løsningsmuligheder Udarbejdet af: Gunvor Winther Dato: 11.07.2014 Version: 02 Projekt nr.: 7108-001 MOE A/S Åboulevarden

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Memo Titel Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Dato 5 august 2011 Til Trafikstyrelsen COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik.

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik. NOTAT Team GIS og Sekretariat Sags id.: 13.05.16-P17-1-14 Sagsbeh.: DL0UCP 07-05-2014 Høring af trafikplan 2014-2018 for Sydtrafik. Trafikplan 2014-2018 er godkendt af Sydtrafiks bestyrelse og sendes i

Læs mere

Finansiering af Vestbanen og Trafikplanen fra 2012 Beskrivelse af finansieringsmuligheder Beskrivelser af berørte ruter

Finansiering af Vestbanen og Trafikplanen fra 2012 Beskrivelse af finansieringsmuligheder Beskrivelser af berørte ruter Bestyrelsesmøde, den 28. januar 2011 Dagsordenspunkt nr.: 02/11, bilag nr. 10 J. nr.: 70-19-01-10 H. C. Bonde Finansiering af Vestbanen og Trafikplanen fra 2012 af finansieringsmuligheder r af berørte

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

Eksisterende busruter

Eksisterende busruter BILAG TIL DAGSORDEN TIL ØKONOMI, TEKNIK OG MILJØUDVALGET 19. APRIL 2010 SOLRØD KOMMUNE Teknisk Administration Ændringer af buskørslen fra 2011 Eksisterende busruter Buslinjer i 2010: 97N 121 126 210 212

Læs mere

Undersøgelser på Aalborg Nærbane

Undersøgelser på Aalborg Nærbane Undersøgelser på Aalborg Nærbane Af Jesper Mølgaard DSB jesperm@dsb.dk Bo Mikkelsen Aalborg Kommune 1. Indledning og formål Aalborg Nærbane mellem Skørping og Lindholm blev officielt taget i brug 14. december

Læs mere

Notat. Til: Ballerup Kommune. Kopi til: 3. december 2015. Arbejdsprogram for trafikbestilling 2017 i Ballerup Kommune

Notat. Til: Ballerup Kommune. Kopi til: 3. december 2015. Arbejdsprogram for trafikbestilling 2017 i Ballerup Kommune Notat Til: Ballerup Kommune Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler KAV Direkte +45 36 13 17 76 Fax - kav@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 3. december 2015 Arbejdsprogram for trafikbestilling

Læs mere

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 02-03-2016 Sagsnr. 2016-0051357 Den Kvikke Vej Vidensbydel Nørre Campus er en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning

Læs mere

Eksisterende forhold. Kollektiv trafik

Eksisterende forhold. Kollektiv trafik 30 God sammenhæng og god service i den kollektive trafik vil gøre den mere attraktiv at benytte. Er det kollektive trafik-system attraktivt at benytte kan behovet for individuel biltrafik mindskes, hvilket

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

Linje 4 er en af de store succeser i bybusnettet. Den bliver flittigt brugt af borgerne til og fra industriområderne.

Linje 4 er en af de store succeser i bybusnettet. Den bliver flittigt brugt af borgerne til og fra industriområderne. Dato: 15.april 2016 J-nr: 70-04-02-15-09 Kontaktperson: Sif Lind Rasmussen Direkte tlf.nr.:7660 8667 Notat Evaluering af Kolding Bybussystem Generelt Det er generelt Sydtrafiks opfattelse, at Koldings

Læs mere

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen By- og Kulturforvaltningen Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen Byudvikling Byrum og Mobilitet By- og Kulturudvalget har på udvalgsmøde 12. januar 2016 bedt By- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Baggrund Betjening af Mørkhøj Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag

Baggrund Betjening af Mørkhøj Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Notat Til: Nikolai Hansen Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler KAV Direkte +45 36 13 17 76 Fax - kav@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 15. januar 2015 Bybus Gladsaxe økonomioverslag

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat Region Nordjylland Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Odense Byråd. Åben. Referat. Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00. Byrådssalen. Afbud fra: Niclas Turan Kandemir

Odense Byråd. Åben. Referat. Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00. Byrådssalen. Afbud fra: Niclas Turan Kandemir Odense Byråd Åben Referat Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00 Byrådssalen Afbud fra: Niclas Turan Kandemir I stedet for Niclas Turan Kandemir mødte Abdisalan Yussuf Hassan A: Sager til afgørelse i Økonomiudvalget/Byråd

Læs mere

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Giv os din mening om de kommende køreplaner

Giv os din mening om de kommende køreplaner 11. januar 2012 Pressemeddelelse Giv os din mening om de kommende køreplaner Midttrafik vil gerne høre kundernes mening om forslagene til nye køreplaner og ruteføringer for busruter og bybuslinjer, som

Læs mere

Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune. Drøftelse i Teknisk Udvalg

Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune. Drøftelse i Teknisk Udvalg Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune Drøftelse i Teknisk Udvalg Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune Udfordringen Der sker i disse år store ændringer i samfundet også indenfor den måde, hvorpå

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

Kollektiv Trafikplan Horsens 2017 Trafikplan for den kollektive bustrafik i Horsens kommune Forkortet udgave.

Kollektiv Trafikplan Horsens 2017 Trafikplan for den kollektive bustrafik i Horsens kommune Forkortet udgave. Kollektiv Trafikplan Horsens 2017 Trafikplan for den kollektive bustrafik i Horsens kommune Forkortet udgave. Horsens Kommune har i samarbejde med Midttrafik udarbejdet en Trafikplan for den kollektive

Læs mere

Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017

Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017 Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017 På Teknisk Udvalgs møde den 12. september var der foretræder fra Beder- Malling, Hasle og Gellerup

Læs mere

Bybussystemet er i grove træk bygget op som illustreret i figur 1.

Bybussystemet er i grove træk bygget op som illustreret i figur 1. Dato: 18. januar 2017 J. nr.: 70-04-02-22-16 Kontaktperson: Sif Lind Rasmussen Direkte tlf.nr.: 7660 8667 Korrespondanceanalyse Kolding Kommune Formål Formålet med analysen er at få belyst mulighederne

Læs mere

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Kommuner Region Midtjylland Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Dato 23. juni 2008 Journalnummer 1-30-75-16-08 Kontaktperson Grethe Hassing Midttrafiks bestyrelse har den 20. juni 2008

Læs mere

TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 REITAN EJENDOMME TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold 1 3 Vurdering

Læs mere

Notat. Til: Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Hørsholm, Fredensborg og Helsingør Kommuner. Kopi til: Januar 2013. Udbud af buslinje 353

Notat. Til: Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Hørsholm, Fredensborg og Helsingør Kommuner. Kopi til: Januar 2013. Udbud af buslinje 353 Notat Til: Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Hørsholm, Fredensborg og Helsingør Kommuner Kopi til: RNS, RSK, KOP Sagsnummer Sagsbehandler BEN+JHI Direkte 36 13 16 14 Fax - JHI@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65

Læs mere

FEBRUAR 2014 MOVIA OG KØGE KOMMUNE +WAY PÅ 101A I KØGE SAMMENFATNING AF PROJEKT VER 2.0

FEBRUAR 2014 MOVIA OG KØGE KOMMUNE +WAY PÅ 101A I KØGE SAMMENFATNING AF PROJEKT VER 2.0 FEBRUAR 2014 MOVIA OG KØGE KOMMUNE +WAY PÅ 101A I KØGE SAMMENFATNING AF PROJEKT VER 2.0 +WAY PÅ 101A I KØGE 3 +Way - næste skridt for 101A? 1 Sammenfatning Denne sammenfatning er revideret af Køge Kommune

Læs mere

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. Side 1 af 7 Indledning Der er siden 1999 arbejdet med løsninger til at opbygge et højklasset kollektivt trafiksystem i Aarhusområdet. De forskellige

Læs mere

Generelt. Tekst til høring. Fakta og økonomi for høring. Høringssvar. Samlet forslag. Beslutning

Generelt. Tekst til høring. Fakta og økonomi for høring. Høringssvar. Samlet forslag. Beslutning Generelt Når der sammenlignes passagertal fra 2011 og 2012, skal der tages højde for, at der i tællingen for 2012 kun blev talt påstigere i myldretiden (morgenen og eftermiddag). Afstigere er blevet noteret

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde 13. februar 2014 3 Tilsagnsnotat Der er i 1. runde udmøntet for 55,2 mio. kr. til 14 projekter. I pulje til forbedring

Læs mere

Status efter 1 år Forsøg med rute 23 til Morud.

Status efter 1 år Forsøg med rute 23 til Morud. FynBus 24. februar 2014 PLAN Status efter 1 år Forsøg med rute 23 til Morud. RK/SJ Baggrund Nordfyns Kommune gennemfører i samarbejde med FynBus og Busbanden 5462 et 2-årigt forsøg i 2013-14 med øget busbetjening

Læs mere

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Mrk. Fremkommelighedspuljen By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks

Læs mere

Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1

Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1 Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1 2. Resumé Korridoren mellem Aalborg Midtby og Universitetsområdet

Læs mere

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 30 Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 Gennemsnit af borgernes prioritering på hjemmesiden. Tema Point Uheld

Læs mere

Den kollektive trafik i Slagelse Kommune

Den kollektive trafik i Slagelse Kommune Slagelse Kommune/Movia Den kollektive trafik i Slagelse Kommune Slutrapport Februar 2011 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse Kommune/Movia

Læs mere

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Aarhus Kommune Att. Teknisk Udvalg Rådhuset 8100 Århus C Skåde, den 12. juni 2016 Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Fremlæggelse mandag den 13. juni kl.

Læs mere

3 Løsningsbeskrivelse og linjeføring 3. 1 Baggrund og formål

3 Løsningsbeskrivelse og linjeføring 3. 1 Baggrund og formål MOVIA IDÉOPLÆG TIL +WAY I HOVEDSTADSOMRÅDET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund og formål 1 2 +WAY konceptet

Læs mere

NY VEJREGELHÅNDBOG OM KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE VEJFORUM 2011

NY VEJREGELHÅNDBOG OM KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE VEJFORUM 2011 NY VEJREGELHÅNDBOG OM KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE VEJFORUM 2011 Jacob Deichmann, Rambøll By & Trafik, sekretær for Vejregelgruppen Kollektiv Trafik på veje I november 2011 blev et nyt forslag til Vejregelhåndbog

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje til Rødovre... 1 Indledning Rødovre Kommune har ønsket en opdatering af de trafikale og økonomiske konsekvensberegninger, der i 2013

Læs mere

Udvidelse af rute 161/162 aften/weekend eller som alternativ telekørsel

Udvidelse af rute 161/162 aften/weekend eller som alternativ telekørsel OPLÆG: Udvidelse af rute / aften/weekend eller som alternativ telekørsel Indledning Siden ændringerne i forbindelse med køreplanskiftet i 2010 er aften- og weekendbetjening på rute - af og til blevet rejst

Læs mere

Tema 5: Trafik og sikkerhed

Tema 5: Trafik og sikkerhed Tema 5: Trafik og sikkerhed Under udviklingstemaet Trafik & Sikkerhed ønsker vi at arbejde med projektet indenfor forbedring af trafiksikkerhed, offentlig transport og forbedrede skoleveje. en for temaet

Læs mere

Omlægning af rute 112 vurdering efter høring

Omlægning af rute 112 vurdering efter høring Horsens Kommune ato agsbehandler e-mail Telefon 20. februar 2015 Rikke Rasmussen rr@midttrafik.dk 8740 8248 Omlægning af rute 112 vurdering efter høring Midttrafik har i samarbejde med Horsens kommune,

Læs mere

Bussituationen for Grenaa Handelsskole, Grenaa Gymnasium, Grenaa Tekniske Skole og 10. Klasse Center Djursland

Bussituationen for Grenaa Handelsskole, Grenaa Gymnasium, Grenaa Tekniske Skole og 10. Klasse Center Djursland Trafikudvalget 2007-08 (2. samling) TRU alm. del Spørgsmål 996 Offentligt Djurslands Erhvervsskoler Bussituationen for Grenaa Handelsskole, Grenaa Gymnasium, Grenaa Tekniske Skole og 10. Klasse Center

Læs mere

UDKAST. Vordingborg Kommune. Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat. NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO

UDKAST. Vordingborg Kommune. Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat. NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO UDKAST Vordingborg Kommune Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1 Buslinjer... 4 2.2 Trafikafvikling

Læs mere

Lone Nielsen - Teknisk sek.

Lone Nielsen - Teknisk sek. Lone Nielsen - Teknisk sek. Fra: Johanne Høgsholm Sendt: 25. februar 2009 14:24 Til: Johanne Høgsholm Emne: VS: Movias trafikkort og forslag til busdrift i Furesø, Gladsaxe, Herlev, Ballerup og Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Notat Følsomhedsanalyse på buskapaciteten i Svendborg (belægningsprocent)

Notat Følsomhedsanalyse på buskapaciteten i Svendborg (belægningsprocent) FynBus 2. marts 2012 PLAN SAZ/sj Notat Følsomhedsanalyse på buskapaciteten i Svendborg (belægningsprocent) Baggrund. FynBus har modtaget en henvendelse fra Svendborg Kommune, hvor kommunen ønsker at få

Læs mere