FAKTAKORT TIL PRINT OG UDKLIPNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAKTAKORT TIL PRINT OG UDKLIPNING"

Transkript

1 FAKTAKORT TIL PRINT OG UDKLIPNING Uddeles løbende til grupperne, når du kan fornemme, at der er behov for indspark. Det er meningen, at grupperne skal have tildelt forskellige fakta, så deres diskussioner måske drejer i forskellige retninger. Dette kan efterfølgende lede op til en diskussion omkring kildekritik og til vigtigheden af at undersøge sagen fra flere sider. FAKTA FRA ARTIKEL Det seneste årti har der været en signifikant/stor stigning i miljøforringelse og tab af økosystemtjenester* i de fleste dele af verden. I Sydøstasien er hovedårsagen til skovrydning landbrug, særligt palmeolieproduktion. Denne hurtige landbrugsudvikling har resulteret i tab af habitat**, fragmentering*** af naturområder og herved tab af biodiversitet****. * Økosystemtjenester: ressourcer og goder, som mennesker og samfund får fra naturens økosystemer ** habitat: et levested for en organismer f.eks. plante- og dyrearter *** Fragmentering: opdelt i mindre stykker ****Biodiversitet: mangfoldigheden af levende organismer Balancing oil palm cultivation with forest and biodiversity conservation. Burleigh Dodds Science Publishing Limited, Carl Traeholt, Copenhagen Zoo, Southeast Asia FAKTA FRA ARTIKEL Biologisk skadedyrsbekæmpelse* er en vigtig del af bæredygtig palmeolieproduktion. Jo mere biologisk bekæmpelse, der finder sted, jo mindre behov er der for giftige kemikalier til bekæmpelse af skadedyrsudbrud. Mulig biologisk bekæmpelse i forbindelse med palmeolieproduktion er f.eks. at give mulighed for, at vilde leopardkatte, ugler og kobraslanger kan leve i plantagen og fungere som rottebekæmpelse. *Biologisk bekæmpelse betyder, at man bruger levende organismer til at bekæmpe andre skadevoldende organismer. Som eksempel kan nævnes mariehøns, der bruges til bekæmpelse af bladlus. Balancing oil palm cultivation with forest and biodiversity conservation. Burleigh Dodds Science Publishing Limited, Carl Traeholt, Copenhagen Zoo, Southeast Asia Using leopard cats (Prionailurus bengalensis) as biological pest control of rats in a palm oil plantation, 2013 Journal of Indonesian Natural History Vol 1 No 1. Silmi M., Mislan, Anggara S. and Dahlen B.

2 FAKTA FRA ARTIKEL Biologisk skadedyrsbekæmpelse* er en vigtig del af bæredygtig palmeolieproduktion. Jo mere biologisk bekæmpelse, der finder sted, jo mindre behov er der for giftige kemikalier til bekæmpelse af skadedyrsudbrud. Mulig biologisk bekæmpelse i forbindelse med palmeolieproduktion er f.eks. at plante en masse nytteplanter, hvis blomster tiltrækker rovinsekter, som f.eks. rovhvepse. Disse hvepse lægger æg eller æder nogle af de billelarver eller møl, som normalt ville æde oliepalmen. *Biologisk bekæmpelse betyder, at man bruger levende organismer til at bekæmpe andre skadevoldende organismer. Som eksempel kan nævnes mariehøns, der bruges til bekæmpelse af bladlus. Balancing oil palm cultivation with forest and biodiversity conservation. Burleigh Dodds Science Publishing Limited, Carl Traeholt, Copenhagen Zoo, Southeast Asia OBSERVATION Oliepalmemarkerne har delt flere regnskovsområder op i små stykker (fragmenteret regnskoven), så det er umuligt for dyrene at komme fra det ene stykke regnskov til det andet. I de små stykker regnskov kan det være svært for dyrene at finde en mage, som de ikke er i tæt familie med. Det er derfor nødvenligt at give mulighed for, at dyrene naturligt kan bevæge sig fra det ene stykke regnskov til det andet bl.a. for at undgå indavl*. Hvordan kan man gøre dette? *Indavl: kønnet formering mellem beslægtede individer FARKTA FRA RAPPORT Palmeolie er den mest udbredte/brugte vegetabilske olie i verden - den bruges til madlavning, som kilde til energi og kan findes på hylden i næsten alle supermarkeder.

3 FARKTA FRA RAPPORT Oliepalmer er utroligt effektive. De giver mere olie på samme mængde jord end nogen anden ledende olieafgrøde - fire til ti gange mere end soja, rapsfrø og solsikke. Når man kigger på denne afgrødes effektivitet og alsidighed kombineret med en relativ lav produktionsomkostning, er det ikke overraskende, at den globale efterspørgsel efter palmeolie er mere end fordoblet de sidste ti år. FARKTA FRA RAPPORT Palme- og palmekerneolie er meget alsidig. Anvendelsen spænder fra madolie, snacks, bagværk og frosne fødevarer til sæber, vaskemidler og tandpasta. Palmolie anvendes også i stigende grad som råmateriale til biobrændstoffer. FARKTA FRA RAPPORT Den store vækst i palmeolieforbruget har bragt økonomiske og beskæftigelsesmæssige fordele for millioner af producenter, men væksten har også bragt hidtil usete trusler mod skoven, dyrelivet og folk i de områder, palmeolien er dyrket og høstet. FARKTA FRA RAPPORT - SKOVRYDNING Der er store sociale og miljømæssige risici forbundet med palmeolie som ikke er produceret bæredygtigt; Da oliepalmer kun gror i fugtige troper, sker udviklingen og udvidelsen af oliepalmeplantager ofte på bekostning af den tropiske regnskov og betyder hermed at skoven ryddes.

4 FARKTA FRA RAPPORT - KLIMA Der er store sociale og miljømæssige risici forbundet med palmeolie som ikke er produceret bæredygtigt; Skove bliver ofte fældet og brændt af for at gøre plads til oliepalmer. I forbindelse med dette afgives en stor mængde drivhusgasser, særligt når plantagerne anlægges på fugtig tørvebund (peatland), som er karbonrig jord, der normalt oplagrer mere karbon end skovene. FARKTA FRA RAPPORT - ARTER Der er store sociale og miljømæssige risici forbundet med palmeolie som ikke er produceret bæredygtigt; Ødelæggelse af skov kan også betyde tab af vigtige levesteder for udrydningstruede dyrearter. FARKTA FRA RAPPORT - UDNYTTELSE Der er store sociale og miljømæssige risici forbundet med palmeolie som ikke er produceret bæredygtigt; Udvikling af palmeolieplantager på stor skala kan lede til sociale konflikter mellem virksomheder, regering og lokalsamfund over jordbesiddelse og rettigheder, såvel som menneskerettigheder. Herunder flytning af lokalsamfund, tvangsarbejde og børnearbejde. FARKTA FRA RAPPORT - INDUSTRI Hvis markedet i Europa, som efterspørger bæredygtig palmeolie, boykotter palmeolie, vil palmeolieproducenterne vende sig mod andre markeder i verden, hvor der ikke er lige så stor efterspørgsmål på bæredygtig olie.

5 FARKTA FRA RAPPORT Pris Kilde: International Monetary Fund FARKTA FRA RAPPORT - EFFEKTIVITET Oliepalmen producerer mere olie per hektar end nogen anden afgrøde. Derfor vil boykotning af palmeolie kunne have utilsigtede konsekvenser på skov og/eller samfund, da det vil være nødvendigt at rydde mere land for at producere den sammen mængde olie. FARKTA FRA RAPPORT - ØKONOMI Oliepalmen giver store økonomiske fordele til det producerende land, da det genererer arbejdspladser og indkomstmuligheder for millioner af landmænd såvel som billioner i eksportindtægter til regeringen. Antallet af jobs forbundet med storproduktion af palmeolie er større end andre store landbrugsproduktioner, som f.eks. soya. Mindre producenter rapporterer ofte, at de tjener mere ved at producere palmeolie end alternative afgrøder.

6 RSPO RSPO* er en medlemsorganisation og en certificeringsordning. Mere end medlemmer i over 70 lande repræsenterer RSPO. Disse repræsentanter dækker hele palmeolieforsyningskæden lige fra småproducenter og storproducenter, fabrikanter, forbrugsvarer producenter og detailhandlere til investorer og sociale og miljømæssige NGO'er. Medlemmerne har i fællesskab udarbejdet en certificeringsordning for bæredygtig palmeolieproduktion. For at blive RSPO-certificeret skal producenten leve op til en række standarder. Bl.a. må der ikke ryddes primær (urørt) regnskov og en høj biodiversitet, landbrug, miljø og sociale aspekter vægtes lige højt Resultatet af RSPO-konceptet er, at palmeoliesektoren spiller en aktiv rolle i bevarelsen af biodiversitet**, som en del af beskyttelsen af vigtige økosystemprocesser og menneskers velfærd. Krav til RSPO-certificering: *RSPO: Roundtable on Sustainable Palm Oil. **Biodiversitet: mangfoldigheden af levende organismer Balancing oil palm cultivation with forest and biodiversity conservation. Burleigh Dodds Science Publishing Limited, Carl Traeholt, Copenhagen Zoo, Southeast Asia RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil.

7 PONGO ALLIANCE Palm Oil NGO (PONGO) Alliance er en alliance mellem flere store palmeolieproducenter og naturbevarelsesorganisationer, der har til mission at understøtte den rette forvaltning af orangutanger og andet dyreliv inden for plantager. En af de største udfordringer i PONGO Alliance er at sætte gang i et generelt skridt væk fra at adskille orangutanger og plantager og fra automatisk at fjerne orangutanger fra plantager under påskud af, at de vil have det bedre et andet sted. PONGO Alliance mener, at tiden er inde til at finde måder, hvormed man tillader frie orangutanger at leve og opdrættes i plantagelandskaber, der indeholder områder og korridorer* af oprindelige eller restaurerede skove. *Korridorer: bælte af regnskov fra et regnskovsområde til et andet. Pongo alliance statement on survival of orangutans in oil palm landscapes. 21 september 2017 SOJAPRODUKTION Den intensive produktion af soja i Argentina og Brasilien har forskellige miljø- og naturmæssige konsekvenser. Landbrugsproduktionen af soja og eksporten fra Argentina og Brasilien påvirker miljøet både på et lokalt og globalt plan. Ved skovrydning, dræning af vådområder og etablering af monokulturer som sojabønnemarker øger man risikoen for tab af biodiversitet og habitatfragmentering (Knudsen et al., 2006). Knudsen MT, Halberg N, Olesen JE, Byrne J, Iyer V og Toly N Global trends in agriculture and food systems. In global development of organic agriculture: challenges and prospects 1-48 Soja og palmeolie, certificeringsordninger til dokumentation af bæredygtighed i forbindelse med production. John H. Hermansen, Marie Trydeman Knudsen og Janni Sørensen. DCA rapport nr. 020 marts Aarhus Universitet DCA - nationalt center for fødevarer og jordbrug PALMEOLIEPRODUKTION Det væsentligste miljøproblem forbundet med produktionen af palmeolie er konverteringen af naturarealer til oliepalmeplantager, hvilket er en kritisk trussel for mange truede arter, da deres levesteder forsvinder. Derudover kan der være miljøproblemer forbundet med brug af giftstoffer i produktionen, luftforurening ved afbrænding af skov, jorderosion og kraftig sedimentering til floder og vandløb samt udledning af spildevand fra palmeoliemøllerne. Soja og palmeolie, certificeringsordninger til dokumentation af bæredygtighed i forbindelse med production. John H. Hermansen, Marie Trydeman Knudsen og Janni Sørensen. DCA rapport nr. 020 marts Aarhus Universitet DCA - nationalt center for fødevarer og jordbrug

8 SOJA- OG PALMEOLIEPRODUKTION Det er vigtigt at være opmærksom på, at certificeringsordningerne Round Table on Responsible Soy Association (RTRS) og Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) stadig tillader brugen af pesticider i modsætning til økologisk certificering herunder også pesticider, som er forbudt i Danmark. Soja og palmeolie, certificeringsordninger til dokumentation af bæredygtighed i forbindelse med produktion. John H. Hermansen, Marie Trydeman Knudsen og Janni Sørensen. DCA rapport nr. 020 marts Aarhus Universitet DCA - nationalt center for fødevarer og jordbrug RSPO NEXT Nogle palmeolieproducenter, bl.a. det danskejede United Plantation er nu klar til næste skridt mod en bæredygtig palmeolieproduktion. RSPO* NEXT er en frivillig indsats som palmeolieproducenter, der allerede lever op til RSPO-certificeringen for bæredygtig palmeolieproduktion, kan arbejde videre med. RSPO NEXT kræver en uafhængig tredjepart verificering af, at der leves op til de stillede krav. ** *** *RSPO: Roundtable on Sustainable Palm Oil. **GHG: Green house gas drivhusgasser ***Peat: tørvejord RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil.

9 CERTIFICERING PÅ TVÆRS På en resolution I EU parlamentet i april 2017 med fokus på palmeolie og skovrydning, blev det anbefalet, at alt palmolie, der kommer ind i EU, skal være bæredygtigt. Der findes allerede frivillige certificeringsordninger, hvoraf den mest udbredte certificering for bæredygtig palmeolie er RSPO. Regeringerne i otte EU-lande (Belgien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Sverige og England) har allerede forpligtet sig til kun at købe fra producenter med certificeret palmeolie. Palm oil: Economic and environmental impacts. At a glance February Europa parliament

10 FORBRUGERRÅDET TÆNK Forbrugerrådet Tænk anbefaler 16 forskellige mærker, men har undladt at anbefale RSPO*-mærkningen, fordi den i højere grad henvender sig til virksomhederne end til forbrugerne. Dermed er det de færreste forbrugere, der kender til certificeringen. Desuden skrives palmeolie ofte som vegetabilsk fedtstof på produktet i stedet for som palmeolie, da palmeolie ikke er populært at putte i produkterne. Derfor skiltes der ikke altid med, om der er brugt RSPO-certificeret palmeolie, da forbrugeren så vil blive opmærksom på, at der er palmeolie i produktet. RSPO-certificeringen er snarere en hjælp til andre virksomheder, der laver produkter, som indeholder palmeolie, siger Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk. * RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil. Forbrugerrådet tænk april 2018 FORBRUGERRÅDET TÆNK Mange forbrugere lægger vægt på, at den mad, de køber, ikke blot smager godt, men at de også skal kunne spise den med god samvittighed. Vi vil gerne føle os trygge ved, at de varer, vi køber, er produceret ansvarligt. Det er ikke en opgave, vi forbrugere selv kan løfte, da det ville kræve et studium, hver gang vi handler. Derfor er det overordnet godt, at der findes certificeringsordninger. Men virksomhederne bør stramme kriterierne i RSPO og sørge for, at de bliver overholdt, siger Vibeke Myrtue Jensen og henviser til en undersøgelse i 2016, hvor Amnesty International påviste, at arbejderne på nogle RSPO-certificerede farme arbejder i op til 12 timer i døgnet ugens syv dage, at der blev brugt børnearbejde, og at der var problemer med giftstoffer. Forbrugerrådet tænk april 2018 FORBRUGERRÅDET TÆNK Endelig mener Forbrugerrådet Tænk, at RSPO-kriterierne ikke er ambitiøse nok. Det handler blandt andet om, at RSPO kun beskytter primær regnskov og ikke al regnskov, som de burde, for at modvirke afskovning. Dernæst mangler der gennemsigtighed i certificeringen, og så er produkterne blandede. Det vil sige, at der godt kan være høje andele af ikke-certificeret palmeolie i en certificeret palmeolie. Generelt er kriterierne svage. Der er dannet et andet initiativ POIG, hvor NGO ere og palmedyrkere er gået sammen om at bygge oven på RSPO ved at sætte standarden højere, hvilket også er et symptom på, at kriterierne er for lave, siger Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk. Forbrugerrådet tænk april 2018

11 FORBRUGERRÅDET TÆNK Greenpeace ønsker løsninger, der rækker længere end RSPO-certificeringen. Vi ønsker, at firmaer støtter målsætninger om blandt andet at gå imod træfældning og udnyttelse af tørvområder, siger Bagus Kusuma, skovaktivist for Greenpeace i Sydøstasien og selv fra Indonesien. Han mener desuden, at det er for nemt at blive RSPO-certificeret, og at RSPO-standarderne ikke bliver håndhævet strengt nok: RSPO-medlemmer bryder jævnligt RSPO s principper og kriterier, og ordningen har desuden ikke demonstreret tilstrækkelig kapacitet til handling. Forbrugerrådet tænk april 2018 FORBRUGERRÅDET TÆNK Den har været igennem en masse børnesygdomme. Men den gør det bedste, den kan, og RSPO-standarden er det bedste, vi har, når det handler om at sikre produktionen af palmeolie. Mere end 20 procent af den globale palmeolieforsyning er certificeret efter standardens kriterier. Certificering betyder, at palmeolien produceres på en måde, der bevarer naturressourcerne og beskytter de skove og floder, som det vilde dyreliv kalder hjem, siger soja- og palmeolierådgiver hos WWF Verdensnaturfonden Hlif Ivy Linnetved. Hun siger, at der bestemt er plads til forbedringer for eksempel i forhold til, hvor store krav der kan sættes til de virksomheder, der ønsker at være en del af RSPO-ordningen. Forbrugerrådet tænk april 2018 GLOBAL EFETRSPØRGSEL AF VEGETABILSKE OLIER Source: Oilseeds - World Markets and Trade, USDA, January 2017 RSPO

12 VEGETABILSKE OLIER SAMMENLIGNING AF PRODUKTION De forskellige vegetabilske afgrøders effektivitet. Tons olie pr. hektar. Procent af totalt landområde brugt til vegetabilsk olieproduktion fordelt på forskellige afgrøder (til venstre) og det tilsvarende relative bidrag til total olieproduktion for hver af afgrøderne (til højre). Oli World 2016 European Palm Oli Alliance. Oil palm and biodiversity. A situation analysis by the IUCN Oil Palm Task Force. Meijaard, E., Garcia-Ulloa, J., Sheil, D., Wich, S.A., Carlson, K.M., Juffe-Bignoli, D., and Brooks, T.M. IUCN, Iternational Union for Conservation of Nature and Natural Resources

13 VEGETABILSKE OLIER SAMMENLIGNING AF FORBRUG European Palm Oli Alliance. PALMEOLIE I EUROPA ESPO s overvågningsrapport 2017 viste følgende om Europas forbrug af palmeolie: 74% af palmeolien importeret til Europa var RSPO-certificeret bæredygtig palmeolie. 99% af palmeolien importeret i Europa kunne spores tilbage til oliemøllen. 84% af palmeolien importeret til Europa er under; ingen skovrydning, ingen dyrkning på tørvejord, ingen udnyttelse (No Deforestation, No Peat, No Exploitation, NDPE) * RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil. CHOOSING SUSTAINABLE PALM OIL Progress report on the import and use of sustainable palm oil in Europe. ESPO, European sustainable palm oli. Monitoring report. Udgiver januar PALMEOLIE I EUROPA DI Fødevarer er en uafhængig erhvervsorganisation under Dansk industri (DI), der i 2014 etablerede erhvervsinitiativ for bæredygtig palmeolie med den målsætning, at alt palmeolie i fødevareindustrien skal være bæredygtigt. Det er estimeret at 65% af den importerede palmeolie til Danmark i 2017 var RSPO*-certificeret bæredygtig palmeolie. * RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil. DI Fødevarer CHOOSING SUSTAINABLE PALM OIL Progress report on the import and use of sustainable palm oil in Europe. ESPO, European sustainable palm oli. Monitoring report. Udgiver januar 2019.

14 OPRINDELIGE REGNSKOVSFOLK Skovene er hjem for millioner af mennesker, og endnu flere er afhængige af de ressourcer, skovene skaber i form af tømmer og afgrøder som kakao og andre frugter med mere. En stor del af verdens resterende regnskovsområder er beboet af oprindelige folk. I mange lande har de oprindelige folk ikke juridiske rettigheder til skovområderne. Det er på papiret staten eller andre, der ejer skovene, selvom de oprindelige folk boede der længe før, staten overhovedet kom til. Det er uretfærdigt og i strid med de internationale menneskerettigheder. Verdens skove. Hvorfor er regnskovene vigtige? KLIMA Regnskoven er vigtig for klimaet. Den producerer regn til resten af verden, binder CO2 og andre drivhusgasser og forhindrer dermed disse i at bidrage til den globale opvarmning. Det anslås, at rydning af skov står for mellem % af verdens udledning af drivhusgasser. At forhindre rydning af skov er derfor en effektiv og billig måde at modvirke klimaforandringerne. Verdens skove. Hvorfor er regnskovene vigtige? VAND Skovenes floder, vandløb og vådområder sørger for 75% af verdens tilgængelige ferskvandsressourcer, som skal dække alle vores huslige, landbrugsmæssige, industrielle og økologiske behov. Skovene sikrer klodens ferskvand, og skove med vådområder er helt nødvendige for at forvalte vores ferskvandsressourcer. De bidrager derfor essentielt til livet på jorden. Regnskovenes vandbalance er en skrøbelig størrelse. For hvor lille kan regnskoven holde til at blive og stadig være i stand til at fordampe vand nok til, at der atter kan falde regn over skoven? Verdens skove. Hvorfor er regnskovene vigtige?

15 MEDICIN I øjeblikket kommer 121 typer receptpligtig medicin, der sælges i hele verden, fra planteafledte kilder. 25% af de vestlige lægemidler er afledt af ingredienser fra regnskoven. Verdens skove. Hvorfor er regnskovene vigtige? FÆLDNING Når man fælder et træ midt i skoven eller flere træer langs kanten af skoven, blotlægges andre træer, der ikke er vant til deres nye plads i systemet. De tørrer derfor ud og i værste fald dør eller brænder. Ligeledes kan det at fjerne en art fra systemet forstyrre så meget, at der opstår en ubalance, som det ikke er muligt for økosystemet selv at rette op på og i sidste ende overleve. Det er derfor vigtigt at sikre, at regnskoven ikke fragmenteres*. * Fragmentering: opdelt i mindre stykker Verdens skove. Hvorfor er regnskovene vigtige?

KÆRE LÆRER/UNDERVISER

KÆRE LÆRER/UNDERVISER KÆRE LÆRER/UNDERVISER Tak fordi du har valgt at gå på opdagelse med dine elever i materialet Perspektiver på regnskoven udviklet til 7.-9. klasse. Dette materiale skal ses som en forlængelse af materialet

Læs mere

Burger King og afskovning

Burger King og afskovning Burger King og afskovning Som verdens næststørste burgerkæde bruger Burger King enorme mængder af soja, kød og palmeolie i sin mad. Hver dag langes 11 millioner Whoppers, Crispy Chickens Jr., Bacon Kings

Læs mere

Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder

Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder Sustainable Agriculture De globale udfordringer er store: Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder Niels Bjerre, Agricultural Affairs Manager Hvad laver du? Jeg høster Jeg producerer

Læs mere

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af palme(kerne)olie

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af palme(kerne)olie Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af palme(kerne)olie På vej mod i morgen. 1 Indhold 1. Vores forretningsprincipper 3 Ressource-, klima-, miljøbeskyttelse og biodiversitet 3 Fødevare-

Læs mere

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder Inger Kærgaard FSC -mærkede udgivelser - papir fra ansvarlige kilder Hvorfor vælge FSC-mærket papir? FSC-mærket er verdens hurtigst voksende mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir. Ved at købe og

Læs mere

Dansk Alliance for Ansvarlig Soja

Dansk Alliance for Ansvarlig Soja 24. sept. 2019 Dansk Alliance for Ansvarlig Soja Baggrund Soja anvendes til forskellige formål i fødevareproduktion, herunder langt overvejende til dyrefoder men også i mindre grad til færdigprodukter

Læs mere

NATUR OG BIODIVERSITET

NATUR OG BIODIVERSITET NATUR OG BIODIVERSITET Hvad betyder den for dig? Biodiversitet er en betegnelse for alle de forskellige former for liv på kloden. Den er hele grundlaget for vores trivsel på jorden og for økonomien. Vi

Læs mere

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Dagens program 13.00-13.15: Kaffe og registrering 13.15-13.25: Velkomst ved 13.25-13.45: Introduktion til og FSC-ordningen 13.45-14:05:

Læs mere

International palmeolie-indkøbspolitik

International palmeolie-indkøbspolitik International palmeolie-indkøbspolitik Version: August 2015 Vores udgangspunkt ALDI Nord-koncernen (herefter ALDI Nord ) handler enkelt, ansvarligt og pålideligt. I over 100 år har traditionelt købmandsskab

Læs mere

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger Grøn omstilling? Skovrydning CO 2 -neutralitet? Land grabbing

Læs mere

WASA ET GODT VALG FOR PLANETEN

WASA ET GODT VALG FOR PLANETEN WASA ET GODT VALG FOR PLANETEN WASAS LØFTE VORES BRAND ER 100% CO2 -KOMPENSERET 1 Vi tror på, at det er vigtigt at gøre en indsats for vores planet ved at reducere vores CO2 udslip og CO2-kompensere. Dette

Læs mere

Hvad er bæredygtighed? Brundtland

Hvad er bæredygtighed? Brundtland Hvad er bæredygtighed? Brundtland 2... 24. januar 2014 Bæredygtighed Er ikke et videnskabeligt faktuelt begreb, men et normativt princip, ligesom f.eks. Lovgivning Er baseret på en grundtanke om naturlige

Læs mere

Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet. John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010

Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet. John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010 Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010 COP 15 og reduktioner (eller mangel på samme) Copenhagen Accord: Vi bør samarbejde

Læs mere

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af te

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af te Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af te På vej mod i morgen 1 Indhold 1. Vores forretningsprincipper 3 Ressource-, klima-, miljøbeskyttelse og biodiversitet 3 Fødevare- og ernæringssikkerhed

Læs mere

De igangværende initiativer

De igangværende initiativer De igangværende initiativer Agenda: Lidt om Dansk Energi Energiaftalen og biomasse Forbrug af biomasse Bæredygtighed Regulering og bæredygtighed Den danske brancheaftale Energiaftale af 2012 50% vind

Læs mere

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vivian Kvist Johannsen Skov & Landskab

Læs mere

DONG Energy planlægger at reducere brugen af fossile brændsler ved at konvertere til biomasse

DONG Energy planlægger at reducere brugen af fossile brændsler ved at konvertere til biomasse DONG Energy krav til bæredygtig biomasse Indlæg på Naturstyrelsens workshop om skovprogram 3. marts 2014 26. februar 2014 Jens Price Wolf, DONG Energy Thermal Power Dok #: 1814004 Doc ansvarlig: misch

Læs mere

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien.

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC F000100 FSC FSC F000208 A.C. All rights - FSC reserved Danmark - All rights reserved Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC Danmark 14/09/2016 FSC F000208 Hvad er FSC og hvad

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Professor Jørgen E. Olesen TATION 1 Mål 2: Udrydde sult, opnå fødevaresikkerhed, sikre bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug 23: afslutte

Læs mere

Redegørelse for Energistyrelsens samarbejde med United Plantations

Redegørelse for Energistyrelsens samarbejde med United Plantations NOTAT 17. september 2010 J.nr. 1603/1108-0005 Ref. Redegørelse for Energistyrelsens samarbejde med United Plantations Politiken har i en række artikler fokuseret på miljø- og arbejdsforhold på United Plantations

Læs mere

Forskere tog fejl: Den grønne planet set fra oven FAKTA

Forskere tog fejl: Den grønne planet set fra oven FAKTA 20 års daglig satellitovervågning viser, at det ikke kun er den stigende mængde CO2 i atmosfæren, der gør verden grønnere. Det er også menneskelige tiltag som intensiveret landbrug og skovrejsning - især

Læs mere

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder?

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Af: Kristin S. Grønli, forskning.no 3. december 2011 kl. 06:51 Vi kan fordoble mængden af afgrøder uden at ødelægge miljøet, hvis den rette landbrugsteknologi

Læs mere

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Aarhus Kommune stiller krav om, at alle træbaserede produkter skal have en lovlig og bæredygtig oprindelse. Denne brochure

Læs mere

International palmeolieindkøbspolitik

International palmeolieindkøbspolitik International palmeolieindkøbspolitik Version: November 2016 Vores udgangspunkt Enkelt, ansvarsbevidst, pålidelig: I mere end 100 år har traditionelle købmandsværdier dannet grundlag for ALDIs vedvarende

Læs mere

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu?

Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? Hvor er økologisk produktion udfordret af forbrugernes forventninger og hvor skal vi sætte ind nu? ved Sybille Kyed Landbrugspolitisk Chef Økologisk Landsforening December 2016 Reglernes forankring og

Læs mere

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat

Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ DET SKAL I BRUGE Ordlisten Teksten Landbruget i Danmark - et værre svineri? To-kolonnenotat Ordkendskabskort LÆRINGSMÅL 1. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste

Læs mere

SOJA OG PALMEOLIE. Certificeringsordninger til dokumentation af bæredygtighed i forbindelse med produktion

SOJA OG PALMEOLIE. Certificeringsordninger til dokumentation af bæredygtighed i forbindelse med produktion SOJA OG PALMEOLIE Certificeringsordninger til dokumentation af bæredygtighed i forbindelse med produktion JOHN E. HERMANSEN, MARIE TRYDEMAN KNUDSEN OG JANNI SØRENSEN DCA RAPPORT NR. 020 MARTS 2013 AU AARHUS

Læs mere

Masser af biomasse? NOAHs Forlag

Masser af biomasse? NOAHs Forlag Masser af biomasse? Vi skal af med de fossile brændsler så hurtigt som muligt. Presset for at det skal ske er ved at være så stort, at hverken regering, energiselskaber eller industrien tør ignorere det.

Læs mere

Masser af biomasse? NOAHs Forlag

Masser af biomasse? NOAHs Forlag Masser af biomasse? Vi skal af med de fossile brændsler så hurtigt som muligt. Presset for at det skal ske er ved at være så stort, at hverken regering, energiselskaber eller industrien tør ignorere det.

Læs mere

Europa-Huset 19.11.2015

Europa-Huset 19.11.2015 Opgør med myterne om Danmark som foregangsland EuropaHuset 19.11.2015 Støttet af Tankevækkende tendenser i energiforbruget Det samlede energiforbrug i EU28 har ligget nærmest konstant siden 1995 på trods

Læs mere

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark. Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 613 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. april 2019 Europa-Kommissionens delegerede retsakt om fastlæggelse af kriterier for biobrændstoffer

Læs mere

Certificering af Aalborg Kommunes skove.

Certificering af Aalborg Kommunes skove. Punkt 12. Certificering af Aalborg Kommunes skove. 2012-1258. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering sag om certificering af de kommunalt ejede skove i Aalborg

Læs mere

Bilag 11 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger

Bilag 11 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger Bilag 11 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger 1 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger Når Danmark afrapporterer

Læs mere

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten.

1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. LEKTION 3C MAD ELLER MILJØ LÆRINGSMÅL 1. Forberedelse fremstilling. I kan få viden fra en tekst, I læser, og finde de vigtigste ord i teksten. 2. Forberedelse fremstilling. I kan være med i en fælles idémylder

Læs mere

REGNSKOV OG/ELLER PALMEOLIE? Louise Nordbjerg, Skoletjenesten København ZOO

REGNSKOV OG/ELLER PALMEOLIE? Louise Nordbjerg, Skoletjenesten København ZOO REGNSKOV OG/ELLER PALMEOLIE? Louise Nordbjerg, Skoletjenesten København ZOO REGNSKOVEN Baggrund Hvorfor Komplekst emne Perspektivering og problemstillinger Objektiv og kildekritisk Handlemuligheder vs.

Læs mere

Biodiversitetsgårde i Danmark

Biodiversitetsgårde i Danmark NaturErhvervstyrelsen, Center for Planter & Landbrugslov, Nyropsgade 30 1780 København V Biodiversitetsgårde i Danmark Foreningen for bæredygtig udnyttelse af landbrugets ge Formand: Holger Jessen

Læs mere

fremtid vækst balance Next step af erhvervets store kampagne

fremtid vækst balance Next step af erhvervets store kampagne fremtid vækst balance Next step af erhvervets store kampagne Next step af erhvervets store kampagne Fremtiden er ikke så sort, som den har været LANDBRUG & FØDEVARER MEDLEMMER: Budskabet fra første del

Læs mere

Red regnskoven. brug bæredygtigt tropisk træ. Dansk Træforening

Red regnskoven. brug bæredygtigt tropisk træ. Dansk Træforening Red regnskoven brug bæredygtigt tropisk træ Dansk Træforening Red regnskoven brug bæredygtigt tropisk træ Brugen af tropisk træ bliver ofte automatisk kædet sammen med noget negativt. Det at bruge tropisk

Læs mere

Varefakta-mærke Nøglehullet Fuldkornslogo

Varefakta-mærke Nøglehullet Fuldkornslogo Bag om mærkerne Dyrevelfærdsmærket, Rainforest Alliance-logoet, Nøglehullet og Svanemærket Der kommer flere og flere mærker på varerne i supermarkedet. Logoer og symboler sættes på produkter for hurtigt

Læs mere

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord.

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord. Vi har kun en jord! De miljøproblemer, vi hører om i medierne, er ofte usynlige for det blotte øje. Vi kan ikke se hullet i ozonlaget, lugte de hormonforstyrrende stoffer i legetøjet, smage resterne af

Læs mere

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1)

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1) BEK nr 1182 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 1606/1123-0057

Læs mere

Visioner for en ny landbrugs politik

Visioner for en ny landbrugs politik Visioner for en ny landbrugs politik Alarmerende behov for nytænkning af EU s landbrugspolitik og forvaltning af landbrugsjorden VI BØR HAVE RET TIL ET LANDBRUG, DER PASSER PÅ NATUREN, OG SOM LANDMANDEN

Læs mere

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1 Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1 I medfør af 26, stk. 4, 31, stk. 7 og 8, og 32, stk.1, i

Læs mere

Gummitræflis eksempel på en bæredygtig ressource fra Afrika

Gummitræflis eksempel på en bæredygtig ressource fra Afrika Gummitræflis eksempel på en bæredygtig ressource fra Afrika Bæredygtige Biobrændsler Dansk Energi og IDA Energi Konference København 26. november 2014 Agenda: Hvorfor er bæredygtighed vigtigt for VERDO

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Anke Stubsgaard 6. oktober 2014 Kompetenceudvikling til Økologisk Bæredygtighed 66% reduktion af klimaaftryk Aug 2014: Aug 2014: Fyens Stiftstidene

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 27.7.2011 B7-0000/2011 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2011 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5 om EU's

Læs mere

Europa-Parlamentet og klimakonferencen i Cancún

Europa-Parlamentet og klimakonferencen i Cancún Europa-Parlamentet og klimakonferencen i Cancún FN s klimakonference i Cancún, Mexico, der finder sted fra den 29. november 10. december 2010, er det seneste håb i bestræbelserne på at nå til enighed om

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER 10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER BÆREDYGTIGHED ER BLEVET EN GLOBAL TREND SSI report 2014: Bæredygtighedsmærkninger vinder

Læs mere

Notat vedrørende drivhusgasreduktionsforløb og budgetter i en dansk klimalov. Kim Ejlertsen og Palle Bendsen

Notat vedrørende drivhusgasreduktionsforløb og budgetter i en dansk klimalov. Kim Ejlertsen og Palle Bendsen Notat vedrørende drivhusgasreduktionsforløb og budgetter 2012-2050 i en dansk klimalov Kim Ejlertsen og Palle Bendsen NOAH Energi og Klima, 3. december 2011 Vores forslag til reduktionsmål i en dansk klimalov

Læs mere

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING FORSKNINGSPLATFORME TIL UDVIKLING AF EN BÆREDYGTIG BIOØKONOMI PRODEKAN KURT NIELSEN, AARHUS UNIVERSITET UNI VERSITy DE

Læs mere

Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen

Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen Den økologiske myte miljø- og miljøpåvirkning ved økologisk produktion Bente Andersen 40229611 bea@plantekonsulenten.dk 1983: Cand agro. KVL 1983: Planteavlsassistent Skanderbog LBF 1984-1996: Landskontoret

Læs mere

REDEGØRELSE. For samfundsansvar 2017 ALDI Danmark ApS jf Årsregnskabslovens 99 a

REDEGØRELSE. For samfundsansvar 2017 ALDI Danmark ApS jf Årsregnskabslovens 99 a REDEGØRELSE For samfundsansvar 2017 ALDI Danmark ApS jf Årsregnskabslovens 99 a DENNE REDEGØRELSE ER EN DEL AF LEDELSESBERETNINGEN I ÅRSRAPPORTEN FOR REGNSKABSPERIODEN 01.01.2017 31.12.2017. REDEGØRELSEN

Læs mere

Udfordringer og potentiale i jordbruget under hensyn til miljø og klimaændringerne

Udfordringer og potentiale i jordbruget under hensyn til miljø og klimaændringerne AARHUS UNIVERSITET Udfordringer og potentiale i jordbruget under hensyn til miljø og klimaændringerne Indlæg ved NJF seminar Kringler Maura Norge, den 18 oktober 2010 af Institutleder Erik Steen Kristensen,

Læs mere

KOSTbar KLODE. Klimaforandringer og biodiversitet. Mad, klima og natur

KOSTbar KLODE. Klimaforandringer og biodiversitet. Mad, klima og natur KOSTbar KLODE Klimaforandringer og biodiversitet. Mad, klima og natur klimaforandringer og biodiversitet Mad, klima og natur Indhold: 1. Intro: Hvad er problemet? side 5 2. Vores kost påvirker klimaet

Læs mere

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Denmark

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Denmark ZA5223 Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Denmark FLASH 290 BIODIVERSITY Q1. Har du nogensinde hørt om biodiversitet?

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg

Det Energipolitiske Udvalg Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 21 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg Biobrændstoffer Den 12. oktober 2006 Ole Brinch-Nielsen Administrerende direktør A/S Dansk Shell Agenda Shells erfaringer

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

Bæredygtighedskriterer for træ erfaringer at bygge videre på?

Bæredygtighedskriterer for træ erfaringer at bygge videre på? Bæredygtighedskriterer for træ erfaringer at bygge videre på? Oplæg på konference om Bæredygtig Biomasseproduktion Radisson Blu Odense 13. september 2011 Af Christian Lundmark Jensen Regeringens Bæredygtighedsstrategi

Læs mere

1 Indledning... 4 2 Præsentation af problemstillingen for palmeolie... 7

1 Indledning... 4 2 Præsentation af problemstillingen for palmeolie... 7 1 Forord Denne rapport præsenterer et 6. semesters bachelorprojekt udarbejdet af tre geografistuderende på Aalborg Universitet. Rapporten er udarbejdet i perioden d. 10. februar til d. 2. juni 2014. I

Læs mere

FSC-certificerede produkter fra SCA

FSC-certificerede produkter fra SCA FSC-certificerede produkter fra SCA Hvad er FSC? FSC (Forest Stewardship Council) er en uafhængig, international organisation, som støtter udvikling af miljømæssigt bæredygtige, socialt fordelagtige og

Læs mere

Plast i fremtiden. Jannick Schmidt. 24. maj NBE netværksmøde om Plast i frem6den, 24. maj, Hirtshals

Plast i fremtiden. Jannick Schmidt. 24. maj NBE netværksmøde om Plast i frem6den, 24. maj, Hirtshals NBE netværksmøde om Plast i frem6den, 24. maj, Hirtshals Plast i fremtiden Jannick Schmidt 24. maj 2018 Det Danske Center for Miljøvurdering Aalborg Universitet Rendsburggade 14, room 4.315 9000 Aalborg,

Læs mere

Mere biomasse. Hvorfra, hvordan og hvor meget? Niclas Scott Bentsen. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Mere biomasse. Hvorfra, hvordan og hvor meget? Niclas Scott Bentsen. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Mere biomasse Hvorfra, hvordan og hvor meget? Niclas Scott Bentsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Temaer HVOR MEGET mere biomasse? Mere biomasse HVORFRA? Mere biomasse HVORDAN? HVOR MEGET

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Mark Rutte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Mark Rutte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Mark Rutte Jeg er Hollands premierminister. Holland ligger meget lavt, 40% af vores land ville blive oversvømmet, hvis vi ikke havde et stort system af diger og dæmninger. Derfor har Holland

Læs mere

REGNSKOVEN KORT FORTALT

REGNSKOVEN KORT FORTALT REGNSKOVEN KORT FORTALT Verdens regnskove Den tropiske regnskov er et af verdens ældste økosystemer, og man mener, at der har eksisteret regnskov på Jorden i 60 80 millioner år. Verdens regnskove ligger

Læs mere

Hvordan får vi mest biodiversitet for pengene?

Hvordan får vi mest biodiversitet for pengene? Hvordan får vi mest biodiversitet for pengene? Anders Højgård Petersen Center for Makroøkologi, Evolution og Klima Københavns Universitet Center for Macroecology. Evolution and Climate Natural History

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion Planteproduktionen i dag... 4 Status... 4 Fødevareforsyning og befolkningsudvikling... 5 Rammevilkår...

Læs mere

EGO Clean Light - Fakta!

EGO Clean Light - Fakta! - Fakta! EGO Clean Oil er en ny revolutionerende lampeolie, der udvikler markant mindre CO2-forurening Nyt miljøvenligt produkt fra EGO Indeklima EGO introducerer EGO Clean Light, som er et vegetabilsk

Læs mere

Klimabelastning og import af Soya

Klimabelastning og import af Soya Klimabelastning og import af Soya 22. Februar 2012 NOTAT Efter aftale med fødevareministeriet er udarbejdet et kort notat omkring klimaproblematikken ved den store import af soya til foderbrug i dansk

Læs mere

Generelle oplysninger om respondenten

Generelle oplysninger om respondenten Offentlig høring om Refit-evalueringen af EU's lovgivning om plantebeskyttelsesmidler og pesticidrester Felter med en * skal udfyldes. Generelle oplysninger om respondenten Bemærk: Denne spørgeundersøgelse

Læs mere

OBAMBUS. Vores formål med produktet er at skabe budskabet om at bambus bare er bedre økonomisk, miljømæsigt og æstetisk.

OBAMBUS. Vores formål med produktet er at skabe budskabet om at bambus bare er bedre økonomisk, miljømæsigt og æstetisk. OBAMBUS Vi er vilde med bambus af ganske simple årsager: Det er den hurtigst voksende plante i verden og dermed en fantastisk kilde til bæredygtig produktion. Samtidig er bambus et af de hårdeste materialer,

Læs mere

Estimaterne for hvedeproduktionen stiger igen. Denne måned med 3,9 millioner ton.

Estimaterne for hvedeproduktionen stiger igen. Denne måned med 3,9 millioner ton. Estimaterne for hvedeproduktionen stiger igen. Denne måned med 3,9 millioner ton. Produktionen af hvede i EU-27 stiger med 2,2 millioner tons, udbytterne under hvedehøsten er større end forventet i Frankrig

Læs mere

Vand - det 21. århundredes olie. Ændringer i egnethed for dyrkning af uvandet korn

Vand - det 21. århundredes olie. Ændringer i egnethed for dyrkning af uvandet korn Økonomisk analyse 7. juni 2011 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Vand - det 21. århundredes olie Verden præget af ubalancer Verden står i det

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 26157 Den 15. maj 2014 FVM 273 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

BÆREDYGTIGT TRÆ I DANMARK OG VERDEN

BÆREDYGTIGT TRÆ I DANMARK OG VERDEN BÆREDYGTIGT TRÆ I DANMARK OG VERDEN En introduktion til FSC-certificeret træ HVORFOR FSC? FSC, A.C. All rights reserved FSC-SECR-0104 Presentation October 9, 2008 1 WWF VURDERER: 50% af alt træ fra congo

Læs mere

The soil-plant systems and the carbon circle

The soil-plant systems and the carbon circle The soil-plant systems and the carbon circle Workshop 15. november 2013 Bente Hessellund Andersen The soil-plant systems influence on the climate Natural CO 2 -sequestration The soil-plant systems influence

Læs mere

Aichi-målene, hvad går de ud på?

Aichi-målene, hvad går de ud på? Aichi-målene, hvad går de ud på? Natur og Miljø Konferencen, Herning den 6. juni 2018 Annette Samuelsen Biodiversitetskonventionen og dens to protokoller Konventionen (CBD) Vedtaget i Rio 1992 og trådte

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 18 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 18 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 18 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen/ Departementet Sagsnr.: 2015-29-22-01052 / 2015-8907 Den 9. oktober 2015 MFVM 437 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Agenda Center Albertslund

Agenda Center Albertslund Er dit træ certificeret, miljømærket eller bare fyldt med kobber? -En guide til indkøb og brug af træ, trævarer og papir Agenda Center Albertslund For et bæredygtigt Albertslund! Indledning 3 Bæredygtigt

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 94 Offentligt ØKOLOGI MYTER & FAKTA

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 94 Offentligt ØKOLOGI MYTER & FAKTA Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 94 Offentligt ØKOLOGI MYTER & ØKOLOGI MYTER & NR. 1 Økologisk landbrug giver et lavere udbytte, og derfor fører økologisk landbrug til sult og mindre

Læs mere

Marie Trydeman Knudsen Knudsen

Marie Trydeman Knudsen Knudsen Marie Mit oplæg Trydeman Knudsen FREMTIDENS INNOVATIVE LØSNINGER Hvordan arbejder vi på at skabe en mere klima- og miljøvenlig fødevareproduktion? Livscyklusvurderinger og grundlæggende spørgsmål om klima

Læs mere

BÆREDYGTIG BIOMASSE. DONG Energy 4. oktober 2017

BÆREDYGTIG BIOMASSE. DONG Energy 4. oktober 2017 BÆREDYGTIG BIOMASSE DET LANGE PERSPEKTIV, MARKED, TEKNOLOGI OG FREMTID DONG Energy 4. oktober 2017 DONG Energy går forrest i energiomstillingen Global markedsleder indenfor havvind Biomasse Nul Kul fra

Læs mere

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Af Peder Størup - Naturbeskyttelse.dk Så kom de længe ventede anbefalinger fra Natur- og Landbrugskommissionen endelig for dagens lys, og der

Læs mere

RAPPORT. soja. Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af soja

RAPPORT. soja. Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af soja RAPPORT DK 2011 soja Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af soja Zig Koch / WWF indhold: Sammenfatning 5 1. Indledning 6 2. nuværende sojaproduktion rydder tropiskskov 2.1 Afskovning i

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Giuseppe Conte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Giuseppe Conte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Giuseppe Conte Jeg er Italiens premierminister. Jeg er leder af et land der har været hårdt økonomisk presset med stor gæld. Alligevel har vi valgt at have fokus på miljøet. Vi ved, hvor

Læs mere

Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen?

Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen? Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen? NEPCon aktiviteter og personale Selskaber i 12 lande Ca. 100 medarbejdere Globalt netværk Skovcertificering > 25 million hektar >

Læs mere

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1)

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1) BEK nr 1619 af 15/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr 2016-10510

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskerne og fødevareudfordringen

Økonomisk analyse. Danskerne og fødevareudfordringen Økonomisk analyse 11. juni 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne og fødevareudfordringen Om 30 år er der 9 mia. mennesker på jorden.

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring RESUMÉ Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring Fra april til juli 2015 gennemførte Europa-Kommissionen en åben offentlig høring om fugledirektivet og habitatdirektivet. Høringen

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Hanne Bach, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet Pia Frederiksen (Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet), Vibeke Langer (Det

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Juni 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets

Læs mere

Din REgnskov. Undervisningsforløb. biiodiversitet og evolution

Din REgnskov. Undervisningsforløb. biiodiversitet og evolution Din REgnskov Undervisningsforløb biiodiversitet og evolution BIO / NATGEO Side 2 DIN regnskov De tropiske regnskove udgør et enestående og fascinerende økosystem. Med deres kompleksitet og udbredelse samt

Læs mere

Eksporten sendes længere væk end nogensinde

Eksporten sendes længere væk end nogensinde Den 3. december 2012 Eksporten sendes længere væk end nogensinde Dansk eksport sælges længere og længere væk fra den danske grænse. Udviklingen vil fortsætte i den kommende periode, da væksten i Europa

Læs mere

PENSIONSKASSERS PENGE I PALMEOLIE. Danske investeringer medvirker til jordtyveri og afskovning

PENSIONSKASSERS PENGE I PALMEOLIE. Danske investeringer medvirker til jordtyveri og afskovning PENSIONSKASSERS PENGE I PALMEOLIE Danske investeringer medvirker til jordtyveri og afskovning NOVEMBER 2015 Copyright 2015 Danwatch Alle rettigheder forbeholdt Forfattere: Norma J. Martinez og Kathrine

Læs mere