FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland"

Transkript

1 FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland Baggrund og formål Den 1. december 2018 trådte samarbejdsaftalen SamarbejdsaftalenKlikHer mellem Lif og Region Sjælland i kraft, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og regionens sygehuse. Derudover regulerer aftalen specifikt aftaler om sygehusansatte personers deltagelse i advisory boards. Med aftalen slår begge parter fast, at samarbejdet mellem de faglige miljøer på sygehusene og lægemiddelvirksomheder er vigtig for udviklingen og kvalitetssikringen af medicin. Virksomhederne har brug for de faglige miljøers feedback om f.eks. lægemidlets effekt, bivirkninger m.v., og de faglige miljøer har behov for at være fagligt opdateret på forskningsområdet og om behandlingsfremskridt for at kunne sikre patienterne den bedst mulige behandling. Centralt for aftalen er, at den beskriver spilleregler for at sikre, at man som lægemiddelvirksomhed og som ansat kan agere på sikker grund uden, at der kan stilles spørgsmålstegn ved deltagelse i de efteruddannelsesarrangementer som industrien selv afholder, de sponsorater, som de yder til sundhedspersoners deltagelse i internationale kongresser arrangeret af 3. part (eksempelvis faglige selskaber), de forskellige former for kontraktbaserede samarbejdsrelationer eller direkte møder parterne imellem. Aftalen fastlægger, at sygehusene skal godkende og udvælge sundhedspersoner, der skal deltage i konkrete efteruddannelsesarrangementer tilbudt af lægemiddelvirksomheder. Dette skal ske på en transparent og uafhængig måde samt via sygehusledelsen. Endvidere skal ansattes deltagelse i advisory boards godkendes af afdelingsledelsen.

2 OM HABILITET Hvad skal sundhedspersonen være opmærksomhed på ift. habilitet? GÆLDENDE HABILITETSREGLER Sundhedspersonen skal være opmærksom på om han eller hendes deltagelse i et virksomhedsfinansieret arrangement eller en samarbejdsrelation med en virksomhed (eks. om advisory boards) kan medføre inhabilitet i forhold til en bestemt sag, jf. Forvaltningslovens og Lægemiddellovens habilitetsbestemmelser. Der er særlige forhold som medlemmer af Lægemiddelkomitéen (LMK) i Region Sjælland og medlemmer af Medicinråd mv. skal være opmærksomme på. Herunder henvises til Medicinrådets habilitetspolitik, hvoraf det bl.a. fremgår, at du (som udgangspunkt) ikke kan deltage i Medicinrådets arbejde, hvis: 1) du deltager eller inden for de to seneste år har deltaget i advisory board for en ansøgende eller konkurrerende virksomhed, eller 2) du får sponsoreret kongresdeltagelse eller rejser af en ansøgende eller konkurrerende virksomhed, mens du er råds- eller fagudvalgsmedlem. Spørgsmål om habilitet skal altid afklares på baggrund af en konkret vurdering af de foreliggende omstændigheder, idet nærmeste leder i tvivlstilfælde træffer beslutning om sundhedspersonens deltagelse.

3 OM SAMARBEJDET OM EFTERUDDANNELSESARRANGEMENTER Må lægemiddelvirksomheder invitere sygehusansatte sundhedspersoner til at deltage i efteruddannelsesarrangementer i Region Sjælland? Ja, det må de gerne. Med både aftalen mellem Lif og Region Sjælland og Danske Regioners principbeslutning fra februar 2018 er det slået fast, at samarbejdet også om efteruddannelse skaber værdi for begge parter samt patienterne og er fuldt ud tilladt. Der er aftalt et sæt spilleregler, hvoraf det følger, at virksomheder skal sende invitationer til efteruddannelse til sygehusledelsen. Du kan læse nærmere i aftalen samt i dette FAQ, hvad det betyder. Må sundhedspersoner deltage i de videnskabelige selskabers årsmøder? Ja, det må de gerne og på uændrede vilkår. Dvs. sundhedspersoner må gerne deltage også i de tilfælde, hvor en eller flere lægemiddelvirksomheder har sponseret (helt/eller delvist) et specifikt fagligt arrangement ved et fagligt selskabs årsmøde eller har betalt for en udstillingsstand. Hvilke typer sundhedspersoner er omfattet? ALLE Alle sygehusansatte sundhedspersoner i Region Sydsjælland er omfattet af aftalen mellem Lif og Region Sjælland. Med andre ord er den ikke afgrænset til en bestemt faggruppe som eksempelvis læger.

4 OM INVITATIONER OG DELTAGERE Hvem skal lægemiddelvirksomheder sende invitationer til? SYGEHUSLEDELSEN Lægemiddelvirksomheder skal sende invitationer til efteruddannelsesarrangementer til sygehusledelserne i Region Sjælland. På ENLI s hjemmeside kan man finde en oversigt over de korrekte kontaktoplysninger på ledelsesniveau, som virksomheden skal sende invitationerne til på hvert sygehus i regionen. Hvem beslutter, hvem der kan deltage? SYGEHUSLEDELSEN Sygehusledelsen træffer beslutning om deltagelse, herunder udvælger og godkender hvilke medarbejdere, der efter indstilling fra afdelingsledelsen deltager i aktiviteten. Hvilke typer efteruddannelsesarrangementer er omfattet af aftalen? ALLE ARRANGEMENTER Det er virksomhedernes egne faglige arrangementer såsom konferencer, kurser og symposier mv. samt tilbud om sponsering af udgifter i forbindelse med medarbejderens deltagelse i faglige arrangementer, som er arrangeret af en 3. part (eks. internationale videnskabelige kongresser). Endvidere er virksomheders tilbud om at betale for sundhedspersoners adgang til webbaserede præsentationer fra kongresser (eks. Live-transmissioner eller on demand) omfattet. Sådanne tilbud skal ligeledes godkendes af sygehusledelsen, som beslutter hvor mange og hvem (sundhedspersoner), der får adgang hertil.

5 Hvordan kan virksomheden sikre, at det er fagligt relevante personer, der deltager? FAGLIG MÅLRETNING Lægemiddelvirksomheden kan i invitationen oplyse, om efteruddannelsesarrangementet er målrettet sundhedspersoner med særlige kompetencer, specialer eller subspecialer. Der må ikke være tale om, at invitationen er målrettet specifikke personer, hverken direkte eller indirekte. Derfor anbefales det også, at virksomheder ikke bliver for snævre i deres målretning, sådan at invitationen kan opfattes som personspecifik. Kan virksomheder takke nej til ledelsens valg? Lægemiddelvirksomheden kan takke nej til sygehusledelsens valg af deltager, hvis dette er begrundet i personens manglende faglige relevans i forhold til efteruddannelsesarrangementet. Det kan eksempelvis være, hvis personen ikke følger den faglige målretning, som oplyst i invitationen. For nærmere afgrænsning af faglig målretning henvises til ovenstående spørgsmål/svar. Tilsvarende kan firmaet takke nej, hvis det er begrundet i lovgivning, virksomheds- eller branchespecifikke compliance eller habilitetsregler. Er det tilladt for virksomheden at stille betingelser til sundhedspersonens deltagelse i invitationer? KUN ÉN Invitationer indebærer en forpligtelse for sundhedspersonen til at deltage i de pågældende faglige elementer ved arrangementet, men der kan ikke herudover knyttes yderligere forpligtelser til deltagelsen. Dvs., at virksomheden eksempelvis ikke kan betinge, at sundhedspersonen skal deltage i et specifikt fagligt indlæg/ symposie el. lign. på en kongres, et særskilt fagligt aftenarrangement, eller at sundhedspersonen er forpligtiget til at fremlægge sin viden fra kongressen for andre sundhedspersoner, når han/ hun er retur. Virksomheder må dog gerne i invitationen oplyse om, hvis deltagerne er velkomne til at deltage i eksempelvis et fagligt standalone symposium på en kongres el. lign.

6 Hvornår kan virksomheden forvente et svar på en invitation? MÅL ER INDENFOR 14 DAGE Regionen har ifølge aftalen en målsætning om, at ledelsen indenfor 14 dage giver meddelelse til virksomheden om, hvorvidt invitationen ønskes imødekommet, samt hvem der i givet fald kan deltage. Proceduren er, at virksomheden sender invitationer til sygehusledelsen via de kontaktoplysninger, som regionen har angivet, og som fremgår af ENLI s hjemmeside. Godkendes invitationen ikke af sygehusledelsen, vil der blive givet tilbagemelding herom til afsender af invitationen. Hvis invitationen godkendes, videresendes den til den/de relevante afdelingsledelser, der derefter kan beslutte, hvem af deres ansatte invitationen evt. skal gælde og kan tilmelde sig. Hvis der er gået mere end 14 dage og virksomheden ikke er blevet orienteret om, at invitationen ikke er godkendt af sygehusledelsen, kan virksomheden dermed som udgangspunkt antage, at invitationen er godkendt.

7 OM INFORMATION OM ARRANGEMENTER Hvordan kan virksomheder sende save-the-date skrivelser inden for rammerne af aftalen? INKL. FORELØBIGT PROGRAM OG VIA SYGEHUSLEDELSEN FØRST Save-the-date skrivelser må alene sendes, når de inkluderer et foreløbigt program for det faglige arrangement, og skal altid indledningsvist sendes til sygehusledelsens orientering. Når ledelsen er orienteret, kan save-the-date information inkl. foreløbigt program formidles bredere, hvis de 1) ikke samtidig har karakter af at være en invitation og 2) ikke er målrettet specifikke sundhedspersoner, men Region Sjælland generelt via alle de relevante sundhedspersoner for det kommende arrangement. Må virksomheder formidle information om kommende efteruddannelsesarrangementer eks. via deres hjemmeside eller nyhedsbreve, som regionens sundhedspersoner har adgang til at læse? Lægemiddelvirksomheder må gerne formidle information om efteruddannelsesarrangementer eksempelvis om det faglige program, tid og sted. Det centrale er, at sådan generel information om arrangementet 1) ikke må have karakter af at være en invitation, samtidig med, at der 2) ikke på eks. hjemmesiden er adgang til et tilmeldingsmodul/ link el. lign. for sundhedspersoner. Dog er det tilladt at sende nyhedsbreve indeholdende invitationer, hvis disse alene er målrettet og afgrænset til personer på sygehusenes ledelsesniveau (eller øvrige sundhedspersoner IKKE ansat på regionens sygehuse).

8 OM ARRANGEMENTER PÅ SYGEHUSENE Hvad er betingelsen for arrangementer, der afholdes på sygehusene? SYGEHUS ER AFSENDER Den ansvarlige sygehusenhed (sygehus eller afdelingsledelse) skal fremstå som afsender på invitationer til efteruddannelsesarrangementer, som afholdes på sygehusene. Sygehuse og lægemiddelvirksomheder kan på ledelsesniveau indgå en samarbejdsaftale, hvor virksomheden yder et sponsorat til arrangementet. I sådanne tilfælde er det en forudsætning, at det fremgår specifikt af invitationen, hvilke(n) lægemiddelvirksomhed(er), der har bidraget med økonomisk eller anden form for støtte til arrangementet. Om direkte møder og kontraktlige samarbejdsrelationer Er samarbejde om klinisk forskning eller faglige undervisningsydelser i form af oplæg, foredrag mv omfattet af samarbejdsaftalen? NEJ Samarbejdsaftalen omfatter ikke samarbejde om eksempelvis klinisk forskning eller hvor sundhedspersoner leverer faglige undervisningsydelser i form af oplæg, foredrag el. lign. Det betyder også, at møder, hvis formål er afgrænset til sådanne samarbejdsformer ikke omfattes af aftalen. Samarbejder er fortsat fuldt ud tilladt indenfor rammerne af den eksisterende lovgivning, regionale bibeskæftigelsesregler, retningslinjer på sygehuse samt brancheetiske regler. Regionen understreger, at der ses meget positivt på samarbejdet mellem lægemiddelvirksomheder og de sygehusansatte sundhedspersoner.

9 Hvilke former for kontraktlige samarbejdsformer er omfattet af samarbejdsaftalen? ADVISORY BOARDS Aftalen omfatter specifikt advisory boards. Lægemiddelvirksomheden skal fremsende ethvert udkast til aftaler mellem lægemiddelvirksomhed og sygehusansat sundhedsperson om deltagelse i et virksomhedsinitieret advisory board til afdelingsledelsen (eller sygehusledelse, hvis deltagelsen vedrører afdelingsledelsen selv) med henblik på, at lederen på forhånd skriftligt godkender aftalen mellem virksomheden og sundhedspersonen. Lægemiddelvirksomheden må gerne initialt kontakte sundhedspersonen for at afdække om advisory boardet overhovedet har personens interesse/ faglige relevans. Der mindes om, at samarbejde om advisory boards udover indeværende aftale også er reguleret af Lægemiddelstyrelsens tilknytningsregler, de regionale retningslinje vedr. bibeskæftigelse samt de brancheetiske regler under ENLI Er det tilladt at holde møder mellem lægemiddelvirksomheder og sundhedspersoner på regionens hospitaler? Ja, det er fuldt ud tilladt. Det fremgår af aftalen mellem Lif og Region Sjælland, at den ikke specifikt regulerer de direkte møder mellem repræsentanter for lægemiddelvirksomheder og sygehusansatte sundhedspersoner men derimod er afgrænset til efteruddannelsesarrangementer defineret som virksomhedernes egne faglige arrangementer såsom konferencer, kurser og symposier mv. samt tilbud om sponsering af udgifter i forbindelse med medarbejderens deltagelse i faglige arrangementer, som er arrangeret af en 3. part (eks. internationale videnskabelige kongresser). Det skal dog understreges, at regionens interne regler stiller krav om, at afdelingsledelsen skal forhåndsorienteres om eller godkende sådanne møder (tilsvarende som det også er tilfældet i de øvrige regioner). Endvidere skal man være opmærksom på, at regionen i sit interne regelsæt bl.a. har fastlagt, at repræsentanter fra lægemiddelvirksomheder kun må informere om produktorienterede emner.

10 OM KRAV OM TILSLUTNING TIL ENLI Hvordan sikres det, at reglerne overholdes? VIA ENLI Lægemiddelvirksomheder, der afholder eller giver støtte til konkrete efteruddannelsesarrangementer målrettet regionens sygehuse, skal anmelde disse til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI), som kontrollerer, at aftalen, lovgivningen og de brancheetiske regler overholdes, herunder at reglerne for faglig relevans og niveau af forplejning og lokalitet overholdes (eks. forbud mod underholdning samt ekstravagant eller luksuriøst niveau). Hvad er forpligtigelsen i forhold til anmeldelse til ENLI? SOM HIDTIL Det skal fremgå af lægemiddelvirksomhedernes invitationer, at efteruddannelsesarrangementet er anmeldt til ENLI. Lægemiddelvirksomheder, der allerede er tilsluttet ENLI skal blot gøre det, de hidtil har gjort dvs. anmelde sine arrangementer til ENLI før de afholdes og angive, at dette er sket (eller vil ske), på sine invitationer. Kan de lægemiddelvirksomheder, som ikke har tilsluttet sig de etiske regler og kontrol, fortsætte sine efteruddannelsesaktiviteter? NEJ Der findes nogle lægemiddelvirksomheder, som ikke ønsker at tilslutte sig de brancheetiske regler og kontrol. De virksomheder anmelder heller ikke deres arrangementer til ENLI, og kan derfor ikke overholde forudsætningerne for at sende invitationer til efteruddannelse til regionen.

11 OM ØVRIGE SPØRGSMÅL Er samarbejdsaftalen afgrænset til lægemidler Samarbejdsaftalen er afgrænset til virksomheders aktiviteter der vedr. lægemidler. Aktiviteter, der udelukkende vedrører produkter, der ikke er at betegne som et lægemiddel (hverken helt eller delvist), f.eks. medicinsk udstyr, hudplejeprodukter og lignende produkter er ikke omfattet af samarbejdsaftalen med Lif. Afgrænsningen følger i øvrigt også af den tilsvarende definition af anvendelsesområde i ENLIs reklamekodeks. Hvor lang tid bør lægemiddelvirksomheder gemme dokumentation for, at man har overholdt kravene i samarbejdsaftalen MIN. ÈT ÅR Det er der ikke fastlagt konkrete krav til i aftalen. Det anbefales dog, at virksomheden internt gemmer relevant dokumentation i minimum ét år efter det afholdte arrangement. Kan virksomheden kontakte regionen vedr. konkrete samarbejdsudfordringer eller spørgsmål? Ja det er altid en god idé at række ud til dialog med regionen i sådanne tilfælde for i fællesskab at drøfte evt. spørgsmål, uklarheder, udfordringer og mulige løsninger.

FAQ. for samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland

FAQ. for samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland FQ for samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland Introtekst Den 1. december 2018 trådte en samarbejdsaftale mellem Lif og Region Sjælland i kraft. ftalen regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem

Læs mere

LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark

LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark LIF FAQ om aftalen med Region Syddanmark Baggrund Den 1. juni 2018 trådte en aftale i kraft mellem Lif og Region Syddanmark, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og

Læs mere

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark F Lif F om aftalen med Region Syddanmark Baggrund Den 1. juni 2018 trådte en aftale i kraft mellem Lif og Region Syddanmark, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og

Læs mere

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark

FAQ. Lif FAQ om aftalen med Region Syddanmark F Lif F om aftalen med Region Syddanmark Baggrund Den 1. juni 2018 trådte en aftale i kraft mellem Lif og Region Syddanmark, som regulerer samarbejdet om efteruddannelse mellem lægemiddelvirksomheder og

Læs mere

1. Spørgsmål vedr. afgrænsning og definitioner

1. Spørgsmål vedr. afgrænsning og definitioner FAQ for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden (FAQ en er udarbejdet af Lif og Region Hovedstaden i fællesskab) 1. Spørgsmål vedr. afgrænsning og definitioner Q: Hvornår træder aftalen i kraft?

Læs mere

FAQ. for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden

FAQ. for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden F for Samarbejdsaftale mellem Lif og Region Hovedstaden Introtekst Lif og Region Hovedstaden har med virkning pr. 1. maj 2018 indgået en fælles Samarbejdsaftale om samarbejde om vidensdeling, faglig rådgivning

Læs mere

FAQ for Samarbejdsaftalen mellem Lif og Region Hovedstaden

FAQ for Samarbejdsaftalen mellem Lif og Region Hovedstaden FQ for Samarbejdsaftalen mellem Lif og Region Hovedstaden Introtekst Lif og Region Hovedstaden har med virkning pr. 1. maj 2018 indgået en fælles Samarbejdsaftale om samarbejde om vidensdeling, faglig

Læs mere

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv.

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. 1. Formål De etiske regler sikrer en ramme for samspillet mellem lægemiddelindustri og patientforeninger mv., sådan at samarbejdet

Læs mere

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset)

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset) Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset) 1 Formål De etiske regler sikrer en ramme for samspillet mellem lægemiddelindustri og patientforeninger

Læs mere

Habilitetspolitik for medlemmer af lægemiddelrådet

Habilitetspolitik for medlemmer af lægemiddelrådet Habilitetspolitik for medlemmer af lægemiddelrådet Region Syddanmarks lægemiddelråd ønsker åbenhed omkring medlemmernes tilknytning til lægemiddelindustrien. Rådet har derfor vedtaget denne habilitetspolitik,

Læs mere

Virksomheders økonomiske støtte til deltagelse i kompetenceudvikling og efteruddannelse, regional retningslinje

Virksomheders økonomiske støtte til deltagelse i kompetenceudvikling og efteruddannelse, regional retningslinje Virksomheders økonomiske støtte til deltagelse i kompetenceudvikling og efteruddannelse, regional retningslinje Udgiver Region Midtjylland Fagligt ansvarlig Mads Skipper/MADSKI/RegionMidtjylland Version

Læs mere

Version 1.0 Maj 2016 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud

Version 1.0 Maj 2016 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud VEJLEDNING til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud Vejledningen til Etiske regler for lægemiddelbranchens donationer og tilskud (Donationskodekset) vil blive opdateret løbende i

Læs mere

Efter ønske fra en lang række Lif-medlemsvirksomheder, som har efterspurgt mere specifik guidance i forhold til fortolkningen af EFPIAs gaveforbud.

Efter ønske fra en lang række Lif-medlemsvirksomheder, som har efterspurgt mere specifik guidance i forhold til fortolkningen af EFPIAs gaveforbud. HYPPIGE SPØRGSMÅL OM GAVEFORBUD Dato: 20. januar 2015 Supplerende FAQ til EFPIAs gaveforbud Nærværende FAQ er udarbejdet som et dansk supplement til EFPIAs FAQ (Edition February 2014 med supplerende præcisering

Læs mere

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i 20. International Congress of Parkinson`s diseas and Movement Disorders

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i 20. International Congress of Parkinson`s diseas and Movement Disorders Institut Produits Synthèse (IPSEN) C/O Institut Produits Synthèse (IPSEN) AB Kista Science Tower, Färögatan 33 SE-164 51 Kista Sweden København, den 1. juli 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2016-2830, Sponsorat

Læs mere

HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM

HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE, DECEMBER 2013 HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM SUNDHEDSPERSONER OG LÆGEMIDDEL- OG MEDICOINDUSTRIEN I dag samarbejder mange læger, tandlæger, apotekere

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af UCB Nordic A/S den 12. september 2014.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående arrangement, anmeldt af UCB Nordic A/S den 12. september 2014. UCB Nordic A/S Arne Jacobsens Allé 15 2300 København S København, den 23. september 2014 Vedr.: Ac-2014-3837, Aftenkursus for yngre reumatologer - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog

Læs mere

Alle medlemmer af RADS fagudvalg skal naturligvis leve op til ovenstående habilitetskrav under hele fagudvalgets levetid.

Alle medlemmer af RADS fagudvalg skal naturligvis leve op til ovenstående habilitetskrav under hele fagudvalgets levetid. NOTAT 3. juni 2013 Fremgangsmåde ved vurdering af habilitet i fagudvalg under RADS Baggrund En høj faglighed er sammen med regler omkring habilitet og uafhængighed en forudsætning for RADS troværdighed.

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE

INDHOLDSFORTEGNELSE Anmelderguide INDHOLDSFORTEGNELSE Formål med guiden. s. 3 www.enli.dk... s. 4 Login....... s. 5 Vælg hvilken sagstype, der skal anmeldes.. s. 6 Anmeldelse af eget arrangement.... s. 7 Anmeldelse af sponsorat

Læs mere

Version 1.1 Juni 2017 VEJLEDNING. til Etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lobbykodekset)

Version 1.1 Juni 2017 VEJLEDNING. til Etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lobbykodekset) VEJLEDNING til Etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lobbykodekset) Vejledningen til Etiske regler for lægemiddelbranchens regler for dialog og forhandling med beslutningstagere

Læs mere

Til Sundhedsdirektørkredsen. Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin d. 2. oktober 2017 Sagsnr Lægers efteruddannelse og habilitet

Til Sundhedsdirektørkredsen. Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin d. 2. oktober 2017 Sagsnr Lægers efteruddannelse og habilitet Til Sundhedsdirektørkredsen Lægers efteruddannelse og habilitet Tværregionalt Forum for Koordination af Medicin d. 2. oktober 2017 Sagsnr. 17028171 Indhold Notatet opsummerer baggrunden for, at habilitet

Læs mere

ENLI s Guide vedrørende prælancering

ENLI s Guide vedrørende prælancering ENLI s Guide vedrørende prælancering NB! Du kan søge i vejledningen i pdf-form ved at trykke Ctrl + F og indtaste dit søgeord. Generelt vedr. prælancering Lægemidler, der ikke er godkendt til det danske

Læs mere

Branchegruppen for Life Sciences

Branchegruppen for Life Sciences Den 1. juli 2014 Nyhedsbrev Branchegruppen for Life Sciences Nye regler for samarbejde (tilknytning og modtagelse af økonomiske fordele) mellem sundhedspersoner og lægemiddel- og medicoindustrien samt

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af xxxxxxx den 15. marts 2018, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af xxxxxxx den 15. marts 2018, til kontrol. Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx København, den 16. april 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2018-1224, Sponsorat til Dermatologisk afdeling, Roskilde Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer PFE ApS den 26. juni 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer PFE ApS den 26. juni 2017, til kontrol. Pfizer PFE ApS Lautrupvang 8 2750 Ballerup København, den 17. juli 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-2885, Skejby Symposium Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Pfizer

Læs mere

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin.

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin. N O T A T Model for vurdering af lægemidler 04-04-2016 Sag nr. 16/551 Dokumentnr. 13982/16 Thomas Birk Andersen Ann Vilhelmsen 1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet

Læs mere

Xxxx xx København, den 24. november Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx kontrol.

Xxxx xx København, den 24. november Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx kontrol. Xxxxx x Xxxxx x Xxxx xx København, den 24. november 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-4784, Nefrologi i teori og praksis, januar 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lifs Lobbykodeks)

Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lifs Lobbykodeks) Vedtaget af Lifs medlemmer den 10. december 2009 Lifs etiske regler for dialog og forhandling med beslutningstagere (Lifs Lobbykodeks) Formål 1 Lægemiddelvirksomheder er i løbende dialog og forhandling

Læs mere

Version 1.0 Juni 2016 GUIDE. vedr. økonomisk sponsorstøtte og udstillingsstande

Version 1.0 Juni 2016 GUIDE. vedr. økonomisk sponsorstøtte og udstillingsstande GUIDE vedr. økonomisk sponsorstøtte og udstillingsstande NB! Du kan søge i vejledningen i pdf-form ved at trykke Ctrl + F og indtaste dit søgeord. Denne guide har til formål at give information til hospitaler,

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde, anmeldt af LEO Pharma A/S den 18. marts 2014.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde, anmeldt af LEO Pharma A/S den 18. marts 2014. LEO Pharma A/S Industriparken 55 2750 Ballerup København, den 16. april 2014 Vedr.: Ab-2014-1439, DSCF s årsmøde 2014 - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til kontrol ovenstående årsmøde,

Læs mere

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser N O T A T Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionernes svar på ministerens spørgsmål vedr. håndtering af henvendelser fra patienter med alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccination. 16-12-2013

Læs mere

DANSKE KONGRES i KLINISK BIOKEMI Ste Konventum, Helsingør, juni 2017

DANSKE KONGRES i KLINISK BIOKEMI Ste Konventum, Helsingør, juni 2017 1 14 13. DANSKE KONGRES i KLINISK BIOKEMI Ste Konventum, Helsingør, 14. 16. juni 2017 INVITATION Den 13. kongres i Dansk Selskab For Klinisk Biokemi afholdes den 14. til 16. juni 2017 på Konventum i Helsingør

Læs mere

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer

Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Habilitetspolitik i Medicinrådet og procedurer vedr. habilitetserklæringer Inhabilitet generelt Den, der virker indenfor den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende

Læs mere

Vedr.: EN , Regionsmøde HIV og Hepatitis den 24. september 2015

Vedr.: EN , Regionsmøde HIV og Hepatitis den 24. september 2015 Bristol-Myers Squibb Denmark, filial af Bristol-Myers Squibb AB, Sverige Lyngby Hovedgade 98 3. 2800 Lyngby København, den 20. oktober 2015 AFGØRELSE Vedr.: EN-2015-4457, Regionsmøde HIV og Hepatitis den

Læs mere

Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt)

Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt) Ændringslog version 1 Dato Version Ad Ændring (hovedsageligt) 07.02.2011 1.1 Dokument oprettet 11.10.2011 1.2 1 stk. 2 Fortolkningsbidrag til Reklamekodekset generelt. 2, stk. 2, litra c, nr. 5 Omtale

Læs mere

Version 1.1 Januar 2017 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv.

Version 1.1 Januar 2017 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. VEJLEDNING til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. Vejledningen til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset)

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: Sentinel datafangst aktivitet (ROSA) tilbudt af indklagede.

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: Sentinel datafangst aktivitet (ROSA) tilbudt af indklagede. Afgørelse vedr. KO-2013-4620 ROSA, undervisning i Sentinel datafangst Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: København, den 26. november 2013 Klager: og Indklagede:

Læs mere

AN-2012-2070, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykkene fagligt og rimeligt niveau

AN-2012-2070, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykkene fagligt og rimeligt niveau AN-2012-2070, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykkene fagligt og rimeligt niveau Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-2070 Afgørelsesdato: 21. juni 2012 Ankenævn: Michael Clan

Læs mere

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel

Forretningsorden for Medicoindustriens Udredningspanel Medicoindustrien vedtog 22. marts 2018 et sæt nye etiske retningslinjer. Disse retningslinjer er identiske med Medtech Europe Code of Ethical Business Practice, Guidelines on the Interactions with Healthcare

Læs mere

Det skal du vide, når du som sundhedsperson samarbejder med en virksomhed

Det skal du vide, når du som sundhedsperson samarbejder med en virksomhed Det skal du vide, når du som sundhedsperson samarbejder med en virksomhed Denne pjece samler de fleste informationer om den anmeldelses- og ansøgningspligt, du er omfattet af som sundhedsperson, når du

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af Norpharma A/S den 20. december 2016, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af Norpharma A/S den 20. december 2016, til kontrol. Norpharma A/S Frydenlundsvej 30 2950 Vedbæk København, den 19. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5759, Netværksgruppemøde for sygeplejersker Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement,

Læs mere

Vedr.: Ab , sponsorat til konferencen: Visionsprojekt Lungekræft 2017

Vedr.: Ab , sponsorat til konferencen: Visionsprojekt Lungekræft 2017 Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx Xxxxxxxx xx København, den 2. februar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-0224, sponsorat til konferencen: Visionsprojekt Lungekræft 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI 1 Sanktioner ENLI kan idømme en virksomhed sanktioner, hvis virksomheden anmelder reklameaktiviteter eller andre aktiviteter, der vurderes at være i strid ENLI s regelsæt,

Læs mere

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt:

Granskningsmandspanelets vurdering: Efter gennemført høring har Granskningsmandspanelet genvurderet sagen og fundet, at følgende regel er overtrådt: Servier Danmark A/S Roskildevej 39 2000 Frederiksberg København, den 1. december 2017 AFGØRELSE Vedr.: R-2017-4928, udlevering af vægkalender til lægeklinik Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017

Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017 Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, den 26. november 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-4755, EASC & AASLD Highlight 2017 Øst & Vest Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat til Smeil

Læs mere

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger

AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnet AN-2011-1480 Ulovlig indikationsangivelse, brug af udsagnet sikkerhed, mangelfulde prisoplysninger Ankenævnets sagsnr.: AN-2011-1480 Afgørelsesdato: 23. november 2011 Ankenævn: Klageemne: Klager:

Læs mere

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har ved henholdsvis mail af 12. og 14. december 2016 svaret i sagen.

Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige har ved henholdsvis mail af 12. og 14. december 2016 svaret i sagen. Amgen, filial af Amgen Aktiebolag, Sverige Strandvejen 70 2. 2900 Hellerup København, den 22. december 2016 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5460, Post-congress meeting ASN 2016 Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

AN , sponsorering af sundhedspersoners deltagelse i fagligt arrangement, underholdning, parallelt arrangement

AN , sponsorering af sundhedspersoners deltagelse i fagligt arrangement, underholdning, parallelt arrangement AN-2015-2301, sponsorering af sundhedspersoners deltagelse i fagligt arrangement, underholdning, parallelt arrangement Ankenævnets sagsnr.: AN-2015-2301 Afgørelsesdato: 22. juni 2015 Ankenævn: Strange

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts 2018, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts 2018, til kontrol. Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxx København, den 4. april 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2018-1207, sponsorat til DAREMUS Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Xxxxx den 15. marts

Læs mere

Habilitetserklæring for medlemmer/observatører Fagudvalget vedrørende svær astma

Habilitetserklæring for medlemmer/observatører Fagudvalget vedrørende svær astma Habilitetserklæring for medlemmer/observatører Fagudvalget vedrørende svær astma Navn: Titel/stilling: Arbejdssted: Organisation du repræsenterer: Daniel Pilsgaard Henriksen Læge, Phd Klinisk farmakologi

Læs mere

Vedr.: EN Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse

Vedr.: EN Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse Novartis Healthcare A/S Lyngbyvej 172 2100 København Ø København, den 22. december 2011 Vedr.: EN-2011-001 - Egen drift, Fokusgruppe om behandling af ADHD hos børn og unge - afgørelse Baggrund: ENLI s

Læs mere

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9.

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 17. marts 2017

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Novartis Healthcare A/S den 27. oktober 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt af Novartis Healthcare A/S den 27. oktober 2017, til kontrol. Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 14. november 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2017-4652, PhD and Postdoc meeting in Copenhagen Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx København, den 24. maj Vedr.: Aa , arrangementet: Netværksmøde for nyere MS sygeplejersker

Xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx København, den 24. maj Vedr.: Aa , arrangementet: Netværksmøde for nyere MS sygeplejersker Xxxxxx Xxxxxx xxxxxxxxx København, den 24. maj 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-2385, arrangementet: Netværksmøde for nyere MS sygeplejersker Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxxxxden 30. august 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxxxxden 30. august 2017, til kontrol. Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 05. september 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3631, New horizons in oral therapies in psoriasis Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement,

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende sjældne knoglemetaboliske sygdomme

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende sjældne knoglemetaboliske sygdomme Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende sjældne knoglemetaboliske sygdomme 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2012-2202, Sponsorering af deltagelse i fagligt arrangement, fortolkning af udtrykket rimeligt niveau Ankenævnets sagsnr.: AN-2012-2202 Afgørelsesdato: 21. juni 2012 Ankenævn: Michael Clan (formand),

Læs mere

xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014

xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014 Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx Xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx København, den 22. januar 2014 Vedr.: Aa-2013-6188, 5th Int. Immunology Summit, Hilton Prague - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby. København, den 9. februar 2015

GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby. København, den 9. februar 2015 GlaxoSmithKline Pharma A/S Nykær 68 Sektion for lægemidler 2605 Brøndby København, den 9. februar 2015 Vedr.: Ab-2015-0069, DSKO Årsmøde 2015 - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til

Læs mere

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i GA2LEN Global Urticaria Forum/Urticaria

Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i GA2LEN Global Urticaria Forum/Urticaria X X X København, den 1. december 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2016-4984, sponsorat til deltagelse i GA2LEN Global Urticaria Forum/Urticaria Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående sponsorat, anmeldt

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse April 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2016 om hospitalslægers

Læs mere

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff

Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff AN-2014-0917, sponsorat af legat til læger Ankenævnets sagsnr.: AN-2014-0917 Afgørelsesdato: 28. april 2014 Ankenævn: Michael Clan (formand), Lars Almblom, Strange Beck og Kim Dalhoff Anke af afgørelse:

Læs mere

Version 1.2 Juli 2019 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv.

Version 1.2 Juli 2019 VEJLEDNING. til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. VEJLEDNING til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. Vejledningen til Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset)

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Høring over udkast til lovforslag om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter. Lægemiddelstyrelsen har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag

Læs mere

Samarbejdsaftale. 1. Parter Mellem undertegnede. AstraZeneca A/S. (herefter kaldet Virksomheden ) medundertegnede

Samarbejdsaftale. 1. Parter Mellem undertegnede. AstraZeneca A/S. (herefter kaldet Virksomheden ) medundertegnede AstraZeneca A/S AstraZeneca Nordic-Baltic Arne Jacobsens Allé 13 DK-2300 Copenhagen Denmark T: +45 43 66 64 62 F: +45 43 66 61 00 astrazeneca.dk astrazeneca.com Samarbejdsaftale 1. Parter Mellem undertegnede

Læs mere

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog ovenstående sponsorat til kontrol, anmeldt af Institut Produits Synthèse (IPSEN) den 5. januar 2015.

Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog ovenstående sponsorat til kontrol, anmeldt af Institut Produits Synthèse (IPSEN) den 5. januar 2015. Institut Produits Synthèse (IPSEN) C/O Institut Produits Synthèse (IPSEN) AB Kista Science Tower, Färögatan 33 SE-164 51 Kista Sweden København, den 23. januar 2015 Vedr.: Ad-2015-0010, Sponsorat til TOXINS

Læs mere

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar Vedr.: Aa , arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald

Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar Vedr.: Aa , arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxx xxxx København, den 12. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-0027, arrangement: Hårde Nødder 9, et casebaseret møde om anfald Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015

Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Referat af bestyrelsesmøde i Danmarks 3R-Center den 3. februar 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sekretariatet orienterer 3. Bestyrelsens arbejde i 2015 4. Årsrapport 5. Symposium 2015 6. Kendskab

Læs mere

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016.

Vedr.: Ab , Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016. Novartis Healthcare A/S Edvard Thomsens Vej 14, 3.sal 2300 København S København, den 31. marts 2016 AFGØRELSE Vedr.: Ab-2016-1318, Sponsorat til Dansk Selskab for Cancerforskning's årsmøde 2016. Baggrund:

Læs mere

Vedr.: Aa , Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer

Vedr.: Aa , Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer Celgene ApS Kristianiagade 8, 3. sal 2100 København Ø København, den 25. september 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3912, Eftermiddagsmøde vedrørende RWD på Pancreas Cancer Baggrund: Granskningsmandspanelet

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017, anmeldt af xxxxxxxxx den 14. september 2017, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017, anmeldt af xxxxxxxxx den 14. september 2017, til kontrol. Xxxxxxxx Xxxxxxxx xxxxxxxxxxx København, 6. oktober 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2017-3899, Highlights fra ERS 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement: Highlights fra ERS 2017,

Læs mere

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI 1 Sanktioner Stk. 1. ENLI kan idømme en virksomhed sanktioner, hvis virksomheden anmelder reklameaktiviteter eller andre aktiviteter, der vurderes at være i strid

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxx den 21. oktober 2016, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxx den 21. oktober 2016, til kontrol. Xxxxxxxx Xxxxxxxx Xxxxxx xx København, den 2. november 2016 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-4851, Fyraftensmøde Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af xxxxxxxx den 21. oktober

Læs mere

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af MSD Danmark ApS den 02. november 2015, til kontrol.

Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående arrangement, anmeldt af MSD Danmark ApS den 02. november 2015, til kontrol. MSD Danmark ApS Lautrupbjerg 4 2750 Ballerup København, den 18. november 2015 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2015-5111 og Aa-2015-5130, Patienten på tværs af 4 specialer Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Nyhedsbrev 13. september 2012

Nyhedsbrev 13. september 2012 Opdateret vejledning ENLI har i dag opdateret vejledningen til reklamekodekset, som findes på www.enli.dk. Alle egentlige ændringer er anført i ændringsloggen bagest i dokumentet. Også tidligere versioner

Læs mere

Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 20. juni Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i: 6th FFN Global Congress 2017

Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 20. juni Vedr.: Ad , sponsorat til deltagelse i: 6th FFN Global Congress 2017 Xxxxxxxxxx Xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx København, den 20. juni 2017 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2017-2572, sponsorat til deltagelse i: 6th FFN Global Congress 2017 Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Ny model for vurdering af lægemidler

Ny model for vurdering af lægemidler Ny model for vurdering af lægemidler RESUMÉ Dette punkt beskriver en næsten endelig model for vurdering af lægemidler. Det nye i forhold til den model, som bestyrelsen på sit møde den 10. december 2015

Læs mere

Vedr.: Aa arrangement: Møde for sygeplejersker "Den effektive livsstilssamtale"

Vedr.: Aa arrangement: Møde for sygeplejersker Den effektive livsstilssamtale Xxxxxxxxx Xxxxxxxxx Xxxxxxxxxxxx København, den 10. januar 2017 AFGØRELSE Vedr.: Aa-2016-5667 arrangement: Møde for sygeplejersker "Den effektive livsstilssamtale" Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog

Læs mere

Den faglige profil i Gynækologi og Obstetrik

Den faglige profil i Gynækologi og Obstetrik Den faglige profil i Gynækologi og Obstetrik Gynækologi og obstetrik er et meget alsidigt speciale med en bred grunduddannelse og mulighed for senere efteruddannelse indenfor bl.a. områderne reproduktiv

Læs mere

Vedr.: Aa-2011-0971, Anmeldelse af Nordic Breakfast Meeting ifm. ECTRIMS + ACTRIMS i Amsterdam, Holland - Afgørelse

Vedr.: Aa-2011-0971, Anmeldelse af Nordic Breakfast Meeting ifm. ECTRIMS + ACTRIMS i Amsterdam, Holland - Afgørelse XXXXX København, den 19. december 2011 Vedr.: Aa-2011-0971, Anmeldelse af Nordic Breakfast Meeting ifm. ECTRIMS + ACTRIMS i Amsterdam, Holland - Afgørelse Baggrund: ENLI s granskningsmandspanel udtog til

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionernes Medicinpulje

Ansøgningsskema til Regionernes Medicinpulje Ansøgningsskema til Regionernes Medicinpulje Baggrund Danske Regioners bestyrelse har etableret en uafhængig forskningspulje på medicinområdet. Puljens størrelse er 22 mio. kr. i 2015 og ansøgningsfristen

Læs mere

Vejledning om tandlægers tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder

Vejledning om tandlægers tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder UDKAST Vejledning om tandlægers tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder Indhold 1 Indledning... 2 2 Reglerne... 2 2.1 Anmeldelses- og tilladelsesordningen... 2 2.2 Hvilke virksomheder er omfattet?...

Læs mere

En begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien

En begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien En begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien Indhold 1. Hvorfor en begynderguide til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien? 3 2. Hvem er ENLI? 4 Hvem står bag ENLI? 4 Et professionelt, sagligt

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR MEDICINRÅDET

KOMMISSORIUM FOR MEDICINRÅDET KOMMISSORIUM FOR MEDICINRÅDET 1. Baggrund 1.1 I 2009 besluttede Danske Regioner at stifte et rådgivende råd, Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin ( RADS ). RADS har fungeret som et regionalt samarbejde,

Læs mere

Lægemiddelindustriens kodeks. vedrørende reklame mv. for lægemidler. rettet mod sundhedspersoner

Lægemiddelindustriens kodeks. vedrørende reklame mv. for lægemidler. rettet mod sundhedspersoner Lægemiddelindustriens kodeks vedrørende reklame mv. for lægemidler rettet mod sundhedspersoner 2011 1973-2011 38 års selvjustits på lægemidler Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI) Version 1.3 Januar

Læs mere

Principaftale om etablering af Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet

Principaftale om etablering af Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet Lægeforeningen (LF), Danmarks Apotekerforening (DA), Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Industriforeningen for Generiske Lægemidler (IGL), Parallelimportørforeningen (PI) Principaftale om etablering af

Læs mere

Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen

Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen Til: Fra Danske Regioner Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen Kopi til: 14. august 2009 Direkte tlf: 33959698 Notat vedrørende håndtering af bivirkninger på hospitaler 1. Indledning Ministeriet

Læs mere

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI

Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI Sanktions- og gebyrregulativ for ENLI 1 Sanktioner Stk. 1. ENLI kan idømme en virksomhed sanktioner, hvis virksomheden anmelder reklameaktiviteter eller andre aktiviteter, der vurderes at være i strid

Læs mere

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15 Dagsorden for møde i: Bestyrelsen for Dato for møde: 21. januar 2016, kl. 18.30-20.30. For referat: Sted: Video - LifeSize Deltagere: Bente Andersen, Bjarne Rittig-Rasmussen, Anette Spence, Hans Stryger

Læs mere

Evaluering spørgeskema Efteruddannelse DNS. Spørgeskemaet blev sendt ud til 124 personer d. 30. november 2015.

Evaluering spørgeskema Efteruddannelse DNS. Spørgeskemaet blev sendt ud til 124 personer d. 30. november 2015. Lægeforeningen Den 27. jan. 2016/ssj Evaluering spørgeskema Efteruddannelse DNS Sammenfatningsrapport Spørgeskemaet blev sendt ud til 124 personer d. 30. november 2015. 1. rykkermail: Udsendt til 73 personer

Læs mere

Referat Uddannelsesudvalg Bioanalyse

Referat Uddannelsesudvalg Bioanalyse Referat Uddannelsesudvalg Bioanalyse Mødedato: 05. oktober 2017 Starttidspunkt: Kl. 11.00 Sluttidspunkt: Kl. 13.00 Mødested: Lokale: B0.38 Deltagere: Campus Roskilde, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde

Læs mere

November Rigsrevisionens notat om beretning om. hospitalslægers bibeskæftigelse

November Rigsrevisionens notat om beretning om. hospitalslægers bibeskæftigelse November 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om hospitalslægers bibeskæftigelse (beretning nr. 3/2016) 29.

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i Congress Controversies in Ophthalmology

Vedr.: Ad , Sponsorat til deltagelse i Congress Controversies in Ophthalmology Xxxxxxx Xxxxxxx xxxxxxxxxxxx København, den 8. februar 2018 AFGØRELSE Vedr.: Ad-2018-0317, Sponsorat til deltagelse i Congress Controversies in Ophthalmology Baggrund: Granskningsmandspanelet udtog ovenstående

Læs mere

Guidelines for hvordan patientforeninger kan samarbejde med medicinalindustrien og hjælpemiddelproducenter

Guidelines for hvordan patientforeninger kan samarbejde med medicinalindustrien og hjælpemiddelproducenter Guidelines for hvordan patientforeninger kan samarbejde med medicinalindustrien og hjælpemiddelproducenter gældende fra 1. januar 2009 Formålet med disse guidelines er at hjælpe patientforeninger med at

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende gigtsygdomme

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende gigtsygdomme Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende gigtsygdomme 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

Referat netværksmøde for kliniske undervisere d

Referat netværksmøde for kliniske undervisere d Referat netværksmøde for kliniske undervisere d. 18.09.17 Referent: Stine Ordstyrer: Esra 1. Uddannelsesleder Ane kruse holder oplæg fra 9-10 Ane beretter om skolens tanker omkring opbygningen af dokument

Læs mere

Sagsbehandlingsregler for ENLI

Sagsbehandlingsregler for ENLI Sagsbehandlingsregler for ENLI Generelle regler 1 Habilitet Forvaltningslovens regler om habilitet finder anvendelse i sager, der behandles i såvel Granskningsmandspanelet som i Ankenævnet. 2 Definition

Læs mere