Tendinopatier. Evidens og behandlings protokol

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tendinopatier. Evidens og behandlings protokol"

Transkript

1 Tendinopatier Evidens og behandlings protokol

2 Indika'oner ESWT er indikeret ved kroniske tendinopa2er, hvor konserva2v behandling har været u2lfredss2llende eller som et alterna2v 2l kirurgi

3 Akillestendinopati

4 Resultater? Der er anvendt forskellige shockbølge kilder og protokoller. Et niveau-i-studie med 48 patienter sammenlignede piezoelektrisk feswt og placebo ESWT og fandt bedre resultater for feswt-gruppen (1). Furia rapporterede gode resultater for insertions (2) og ikke insertions (3) akillestendinopati med reswt. I et RCT viste Rompe et al. (4), at reswt er mere effektiv end eksentriske belastningsøvelser ved akillestendinopati ved 15-måneders opfølgningsevaluering. Derudover er der demonstreret overlegen effektivitet af kombineret eksentrisk belastning og ESWT sammenlignet med eksentrisk træning alene hos disse patienter (5).

5 Resultater? Gerdesmeyer et al. (8) fremhævede virkningen af både feswt og reswt i kronisk akillestendinopati. På den anden side fandt, Costa et al. (6) ingen signifikante forskelle mellem feswt og kontrolgrupper med hensyn til smerte, funktion og livskvalitet for 49 patienter med akillestendinopati efter 3 måneder i en Level-I RCT. Disse forfattere konkluderede, at der ikke var nogen støtte til brugen af feswt i akillestendinopati. ESWT blev udført en gang om måneden i 3 måneder, i stedet for ugentlige intervaller i henhold til standardanbefalingerne (13,14). To ældre patienter fik total seneruptur efter ESWT, men overraskende blev der ikke udført nogen komplementære undersøgelser før behandling for at udelukke tidligere partielle rupturer.

6 Resultater? Tre systema*ske li.eratur gennemgange (7, 9,10) og 1 li.eratur gennemgang (11) viste mellem 60 og 72 måneder at ESWT havde *lfredss*llende bevis for effek*viteten af lav energi ESWT ved behandling af ikke-inser*ons kronisk akillestendinopa* eher manglende konserva*v behandling og før man overvejer kirurgi, især i kombina*on med eksentrisk træning.

7 Ekstrakorporal shockbølgeterapi ved langvarig akillessenetendinopa5 Lo7e Hasselbalch & Per Hölmich Ugeskr Læger 2017;179:V ESWT gerne kombineret med excentrisk træning ser ud 7l at have en effekt på langvarig akillessenetendinopa7 både ved inser7onen og midt på senen. Forskellene i studiekvalitet og design gør det imidler7d svært at sammenligne resultaterne direkte. Der er brug for at få klarlagt den bedste behand lingsmodel ved brug af ESWT 7l behandling af akillessenetendinopa7. Det er eksempelvis endnu ikke klarlagt, om fokuseret og radial ESWT frembringer forskellige resultater. I frem7dige studier bør følgende værdier angives for bedre at kunne sammenligne resultater fra forskellige instrumenter: energifluxdensitet i mj/ mm2, antallet af shock og varigheden mellem behandlinger.

8 Plantar fasciitis

9 Buchbinder et al. (15) fandt i 2003 ikke noget bevis for at støtte anvendelsen af ESWT i plantar fasciitis. I 2003 betragtede en anden RCT elektromagnetisk ESWT for at være ineffektiv i dette felt (16). Resultater? Gollwitzer et al. (21), fandt i en undersøgelse af behandling af kronisk plantar fasciitis med en elektromagnetisk enhed, smertereduktion hos 69,2% af patienterne i ESWT-gruppen sammenlignet med 34,5% i kontrolgruppen. Ogden et al. (22) konkluderede i en RCT, at elektrohydraulisk feswt er effektiv og sikker, og at den kliniske forbedring holdt ved 1 år.s opføgning. I et niveau-i-studie sammenlignede Wang et al. (18) feswt med konservauve behandlingsformer. feswt gruppen havde fremragende eller gode resultater hos 82,7% af pauenterne sammenlignet med 55% i kontrolgruppen på opfølgning mellem 60 og 72 måneder. ESWT gruppen havde en også en meget lavere Ulbagefaldsrate.

10 Gerdesmeyer et al. (19), rapporterede i en RCT, en samlet succesrate på 61% med reswt sammenlignet med 42,2% i placebogruppen på 12 uger. Resultater? For nylig viste en multicenterundersøgelse (23), at kombinationen af et plantar fasciaspecifikt strækprogram med lav-energi reswt opnår bedre resultater end reswt alene. Tre meta-analyser (24,25,26) viste, at ESWT er effektiv til behandling af kronisk plantar fasciitis. Aqil et al. 128 anbefalede anvendelsen af ESWT behandling i plantar fasciitis på basis af dets virkning og sikkerhed.

11 Resultater? Flere undersøgelser har sammenlignet feswt med opera8on (27,28,29,30), der understøber brugen af shockbølge behandling på grund af dens effek8vitet (24,28,30) og fordi pa8enter hur8gt kan genoptage alle ak8viteter (27) og atleter har mulighed for at fortsæbe sportsak8viteter (29). Siden 2010 har American College of Foot and Ankle Surgeons anbefalet ESWT som en behandlingsvalg af plantar fascii8s med eller uden hælspore, når konserva8v behandling har svigtet (31).

12 Patella tendinopa,

13 Der findes ingen evidensbaseret protokol til behandling af patellatendinopati (32,34,35,36). Eksentrisk-/tung styrketræning ser ud til at være første behandlingsvalg (34,35,36,37). Lovende resultater er blevet vist med ESWT (32,33,38,39,40,41,42). Wang et al.(38) sammenlignede feswt og konservativ behandling i et RCT og opnåede gode eller fremragende resultater i 90% af feswt-gruppen ved den 2 til 3-årige opfølgningsevaluering sammenlignet med 50% i den konservative behandlingsgruppe. Resultater?

14 Resultater? Furia et al. (39) sammenlignede reswt og standardbehandling i en retrospektiv undersøgelse og rapporterede efter 1 år tilfredsstillende resultater i 75,8% af patienterne, der modtog en enkelt session med lav-energi reswt sammenlignet med 17,2% i andre ikke-operative terapier. I modsætning sammenlignede Zwerver et al. feswt behandling i et RCT med en placebogruppe(43) med piezoelektrisk ESWT hos atleter og fandt ikke signifikante forskelle mellem grupperne hvad angår smerte og funktion ved 22 uger. En anden nylig RCT på 52 atleter diagnosticeret med patellatendinopati evaluerede man effekten af ESWT med et eksentrisk træningsprogram og man fandt ikke forskelle ved 6 måneders opfølgning (44).

15 Peers et al. (41) sammenlignede e3erfølgende feswt med opera<on hos 28 pa<enter over 24 måneder og viste fremragende eller gode resultater i henhold <l Roller og Maudsley score i 66% af ESWT-gruppen. ForfaKerne konkluderede, at feswt i kronisk patellatendinopa< er et alterna<v <l kirurgi uden at resultere i uarbejdsdyg<ghed, når konserva<v behandling fejler. Gennemgang af likeraturen viser, at ESWT er sikker og effek<v <l behandling af patellatendinopa< (32,33,40) og støker anvendelsen af feswt og reswt <l patellatendinopa< med moderate eller lavintensitetsprotokoller. Resultater?

16 Trokanter smerte syndrome/laterale hoftesmerter

17 Resultater? Der er ingen evidensbaseret protokol for behandling af laterale hoftesmerter (45). To undersøgelser gav niveau II og III bevis for reswt effektivitet hos 74% af patienterne henholdsvis ved 15 måneder (45) og 78,8% ved 12 måneder (46). Rompe et al. (45) sammenlignede reswt med 2 andre behandlingsmetoder, steroidinjektion og hjemme træning, i en quasi- RCT. Selvom reswt var ringere end steroidinjektion efter 1 måned, viste reswt bedre resultater efter 4 måneder sammenlignet med steroidinjektion og hjemmetræning og det matchede hjemmetræning ved 15 måneder (45).

18 Resultater? Furia et al. (46) sammenlignede reswt og nonoperativ terapi hos patienter med trokanter smerte syndrom. reswt gruppen havde signifikant forbedring med hensyn til smerte, funktion og Roller og Maudsley-skalaer end standardbehandlingsgruppen ved 12 måneder. Skønt den foreliggende evidens for ESWT ved trokanter smerte syndrom/laterale hofte smerter er begrænset, forekommer reswt mere effektivt end et hjemmeøvelsesprogram og lokal kortikosteroidinjektion efter kort og mellemlang opfølgning (op til 15 måneder) (45,46,47).

19 Epikondyli*s lateralis

20 Flere systematiske litteratur gennemgange og metaanalyser har vist modstridende beviser (77-79). Det er svært at fortolke dataene på grund af forskelligheden i undersøgelsesdesign og brugen af forskellige shockbølge-fabrikater (80). Resultater? Pettrone og McCall (81) rapporterede en signifikant forbedring med hensyn til smerte og funktion i den aktive behandlingsgruppe efter 6 og 12 måneder sammenlignet med placebogruppen i en undersøgelse med niveau-i-bevis. I en litteratur gennemgang af Thiele et al. (76) oplyste forfatterne, at adskillige kliniske forsøg har opnået meget gode resultater ved anvendelse af ESWT for lateral epikondylitis. Denne undersøgelse omfattede kun Level-I studier ved hjælp af feswt og reswt, og forfatterne konkluderede, at lateral epicondylitis er en primær indikation for ESWT.

21 Resultater? Lee et al. (82) fandt gode resultater, når man sammenlignede steroidinjek:oner med ESWT i lateral og medial epikondyli:s. Radwan et al. (83) fandt ingen signifikante forskelle mellem feswt og perkutan tenotomi. Styrken af evidensen er svag! reswt og feswt kan afprøves, når konventionel rehabiliteringsbehandling er mislykkedes.

22 ESWT må anses for at være et alterna3v 3l kirurgi for flere kroniske tendinopa3er på grund af dets effek3vitet, sikkerhed og ikke-invasive karakter. De bedste undersøgelser, der understøtter brugen af ESWT, blev opnået med lavt til medium energiforbrug (0.10-0,30 mj/mm2; 3-6 behandlinger) for kroniske tendinopatier i en omfattende rehabiliteringsramme. Konklusion! På grund af variabiliteten i behandlingsprotokollerne er den metodiske kvalitet af mange ESWT-undersøgelser begrænset. Yderligere forskning fra veludformede studier af høj kvalitet er nødvendige for at standardisere behandlingsparametrene og afdække den optimale ESWT tilgang. Med passende patientselektering, passende indikationer, homogene ESWTterapeutiske protokoller og korrekt anvendelse kan ESWT yde et væsentligt bidrag til ikke-invasiv behandling af visse kroniske tendinopatier

23 Skulder tendinopati med forkalkning

24 ESWT behandling er et veldokumenteret alternativ forud for invasive procedurer, når konservativ behandling er mislykkedes for forkalkninger i rotator cuffen, beskrevet for Gärtner type-i eller II (48,49) Gerdesmeyer et al. (52), fandt i et multicenter randomiseret kontrolleret forsøg (RCT), der omfattede 144 patienter, signifikant bedre resultater hos patienter behandlet med feswt, både lav og høj energi sammenlignet med placebo, hvilket resulterede i forbedring med respekt for smerte, skulderfunktion og calciumresorption i 86% i højenergigruppen ved 1 år sammenlignet med 37% i lav energigruppen og 25% i placebo ESWT-gruppen. Cosentino et al. (53) rapporterede i et enkeltblindet forsøg med feswt en signifikant bedring i skulderfunktionen, et fald i smerte sammenlignet med placebo og kalciumresorption på 71% ved anvendelse af feswt ved 6 måneder. Hsu et al. (54) opnåede i et RCT gode eller fremragende resultater hos 87,9% af patienterne behandlet med højenergi feswt. Resultater?

25 Cacchio et al., (51) opnåede en overraskende høj grad af reabsorption ved anvendelse af reswt (86,6% fuldstændig og 13,4% delvis resorption) ved 6 måneders opfølgning De fleste undersøgelser har dog fundet, at høj-energi feswt mere sandsynligt vil resultere i bedre radiografiske og kliniske resultater (49,50,52-60). Flere systematiske litteratur gennemgange og metaanalyser har vist, at højenergy feswt er en sikker og effektiv behandling (55-60). Kim et al.(61) sammenlignede reswt med ultrasonisk guided needling og rapporterede, at sidstnævnte behandlingsmetode var mere effektiv i funktionel genopretning og smertelindring på kort sigt. Imidlertid påpegede Moya et al. (62) talrige metodologiske mangler i undersøgelsen. Resultater?

26 Resultater? Radwan et al. (65) fandt ingen signifikant forskel i forhold til kontrolgruppen. Her blev dog behandlet uden at lokalisere calciumaflejringer med røntgen eller ultralyd, og ESWTbehandlingsprotokollen var ikke standardiseret (62). Rompe et al. (63) og Rebuzzi et al. (64) sammenlignede feswt med åben og artroskopisk kirurgi henholdsvis. De konkluderede, at resultaterne er sammenlignelige, og at højenergi feswt bør være første valg, når konservativ behandling er mislykkedes. Sammenfattende, set i betragtning af effektivitet ved smertereduktion (49,50,52-60,63,64), funktionelle resultater (49,52,55-60,63,64), resorptionshastighed (49,52-55, 57,58,60,63), sikkerhed (49,53,54,58) og ikke-invasive behandling, kan højenergi feswt behandling anbefales, når konservativ behandling er mislykket.

27 Skuldertendinopati uden forkalkning Skuldertendinopatier uden forkalkning med ESWT er kontroversiel (67). Både gode og dårligt udførte studier viser i mange tilfælde utilstrækkelige inklusionskriterier (brede aldersgrupper, heterogene populationer og utilstrækkelige diagnostiske evalueringer). Det er problematisk at inkludere "subakromial smerte" (68) eller "ikke-specifik skulder smerte" (69) som en diagnose af skulder sygdom, hvis alle mulige differentierede diagnoser ikke er udelukket. Denne forvirring afspejles i resultaterne af metaanalyserne og systematiske litteratur gennemgange (56,57, 59). Huisstede et al. (57) fandt ingen stærke beviser til at understøtte effekten af ESWT for behandling af rotator manchet tendinopati. Speeds (59) systematiske litteratur gennemgang understøttede ikke lavdosis eller højdosis feswt. ESWT kan ikke anbefales med den nuværende evidens til behandling af skulder tendinopati uden forkalkninger.

28 ESWT anses for at være et alternativ til kirurgi for flere kroniske skulder tendinopatier med forkalkning. Konklusion! Der anbefales feswt med lavt til medium energiniveau (0,20-0,30 mj/mm2; 3-6 behandlinger) i en samtidig rehabiliteringsramme.

29 Referencer 1. Rasmussen S, Christensen M, Mathiesen I, Simonson O. Shockwave therapy for chronic Achilles tendinopathy: a double-blind, randomized clinical trial of efficacy. Acta Orthop Apr;79(2): Furia JP. High-energy extracorporeal shock wave therapy as a treatment for inservonal Achilles tendinopathy. Am J Sports Med May;34(5): Furia JP. High-energy extracorporeal shock wave therapy as a treatment for chronic noninservonal Achilles tendinopathy. Am J Sports Med Mar;36 (3): Epub 2007 Nov Rompe JD, Furia J, Maffulli N. Eccentric loading compared with shock wave treatment for chronic inservonal Achilles tendinopathy. A randomized, controlled trial. J Bone Joint Surg Am Jan;90(1): Rompe JD, Furia J, Maffulli N. Eccentric loading versus eccentric loading plus shock-wave treatment for midporvon Achilles tendinopathy: a randomized controlled trial. Am J Sports Med Mar;37(3): Epub 2008 Dec Costa ML, Shepstone L, Donell ST, Thomas TL. Shock wave therapy for chronic Achilles tendon pain: a randomized placebo-controlled trial. Clin Orthop Relat Res Nov;440: Mani-Babu S, Morrissey D, Waugh C, Screen H, Barton C. The effecvveness of extracorporeal shock wave therapy in lower limb tendinopathy: a systemavc review. Am J Sports Med Mar;43(3): Epub 2014 May Gerdesmeyer L, Miaermayr R, Fuerst M, Al Muderis M, Thiele R, Saxena A, Gollwitzer H. Current evidence of extracorporeal shock wave therapy in chronic Achilles tendinopathy. Int J Surg Dec;24(Pt B): Epub 2015 Aug Al-Abbad H, Simon JV. The effecvveness of extracorporeal shock wave therapy on chronic Achilles tendinopathy: a systemavc review. Foot Ankle Int Jan;34 (1): Kearney R, Costa ML. InserVonal Achilles tendinopathy management: a systemavc review. Foot Ankle Int Aug;31(8):

30 Referencer 11. Roche AJ, Calder JD. Achilles tendinopathy: a review of the current concepts of treatment. Bone Joint J Oct;95-B(10): Scott A, Huisman E, Khan K. Conservative treatment of chronic Achilles tendinopathy. CMAJ Jul 12;183(10): Epub 2011 Jun Ioppolo F, Rompe JD, Furia JP, Cacchio A. Clinical application of shock wave therapy (SWT) in musculoskeletal disorders. Eur J Phys Rehabil Med Apr;50 (2): Epub 2014 Mar Wang CJ. An overview of shock wave therapy in musculoskeletal disorders. Chang Gung Med J Apr;26(4): Buchbinder R, Ptasznik R, Gordon J, Buchanan J, Prabaharan V, Forbes A. Ultrasound-guided extracorporeal shock wave therapy for plantar fasciitis: a ran- domized controlled trial. JAMA Sep 18;288(11): Haake M, Buch M, Schoellner C, Goebel F, Vogel M, Mueller I, Hausdorf J, Zamzow K, Schade-Brittinger C, Mueller HH. Extracorporeal shock wave therapy for plantar fasciitis: randomised controlled multicentre trial. BMJ Jul 12;327 (7406): Chuckpaiwong B, Berkson EM, Theodore GH. Extracorporeal shock wave for chronic proximal plantar fasciitis: 225 patients with results and outcome predictors. J Foot Ankle Surg Mar- Apr;48(2): Epub 2009 Jan Wang CJ, Wang FS, Yang KD, Weng LH, Ko JY. Long-term results of extracor- poreal shockwave treatment for plantar fasciitis. Am J Sports Med Apr;34 (4): Gerdesmeyer L, Frey C, Vester J, Maier M, Weil L Jr, Weil L Sr, Russlies M, Stienstra J, Scurran B, Fedder K, Diehl P, Lohrer H, Henne M, Gollwitzer H. Radial extracorporeal shock wave therapy is safe and effective in the treatment of chronic recalcitrant plantar fasciitis: results of a confirmatory randomized placebo-controlled multicenter study. Am J Sports Med Nov;36(11): Epub 2008 Oct Ibrahim MI, Donatelli RA, Schmitz C, Hellman MA, Buxbaum F. Chronic plantar fasciitis treated with two sessions of radial extracorporeal shock wave therapy. Foot Ankle Int May;31(5):391-7.

31 Referencer 21. Gollwitzer H, Saxena A, DiDomenico LA, Galli L, Bouche RT, Caminear DS, Fullem B, Vester JC, Horn C, Banke IJ, Burgkart R, Gerdesmeyer L. Clinically relevant effeckveness of focused extracorporeal shock wave therapy in the treatment of chronic plantar fasciiks: a randomized, controlled mulkcenter study. J Bone Joint Surg Am May 6;97(9): Ogden JA, Alvarez RG, Levi[ RL, Johnson JE, Marlow ME. Electrohydraulic high- energy shock-wave treatment for chronic plantar fasciiks. J Bone Joint Surg Am Oct;86(10): Rompe JD, Furia J, Cacchio A, Schmitz C, Maffulli N. Radial shock wave treatment alone is less efficient than radial shock wave treatment combined with Kssue-specific plantar fascia-stretching in pakents with chronic plantar heel pain. Int J Surg Dec;24(Pt B): Epub 2015 May Aqil A, Siddiqui MRS, Solan M, Redfern DJ, GulaK V, Cobb JP. Extracorporeal shock wave therapy is effeckve in treakng chronic plantar fasciiks: a meta-analysis of RCTs. Clin Orthop Relat Res Nov;471(11): Epub 2013 Jun Chang KV, Chen SY, Chen WS, Tu YK, Chien KL. ComparaKve effeckveness of focused shock wave therapy of different intensity levels and radial shock wave therapy for treakng plantar fasciiks: a systemakc review and network meta-analysis. Arch Phys Med Rehabil Jul;93(7): Epub 2012 Mar Dizon JN, Gonzalez-Suarez C, Zamora MT, Gambito ED. EffecKveness of ex- tracorporeal shock wave therapy in chronic plantar fasciiks: a meta-analysis. Am J Phys Med Rehabil Jul;92(7): Othman AM, Ragab EM. Endoscopic plantar fasciotomy versus extracorporeal shock wave therapy for treatment of chronic plantar fasciiks. Arch Orthop Trauma Surg Nov;130(11): Epub 2009 Dec Radwan YA, Mansour AM, Badawy WS. Resistant plantar fasciopathy: shock wave versus endoscopic plantar fascial release. Int Orthop Oct;36(10): Epub 2012 Jul Saxena A, Fournier M, Gerdesmeyer L, Gollwitzer H. Comparison between extracorporeal shockwave therapy, placebo ESWT and endoscopic plantar fasciot- omy for the treatment of chronic plantar heel pain in the athlete. Muscles Ligaments Tendons J Jan 21;2(4): Weil LS Jr, Roukis TS, Weil LS, Borrelli AH. Extracorporeal shock wave therapy for the treatment of chronic plantar fasciiks: indicakons, protocol, intermediate results, and a comparison of results to fasciotomy. J Foot Ankle Surg May- Jun;41(3):

32 Referencer 31. Thomas JL, Christensen JC, Kravitz SR, Mendicino RW, Schuberth JM, Vanore JV, Weil LS Sr, Zlotoff HJ, Bouche R, Baker J; American College of Foot and Ankle Surgeons Heel Pain CommiMee. The diagnosis and treatment of heel pain: a clinical pracpce guideline-revision J Foot Ankle Surg May-Jun;49(3)(Suppl):S Mani-Babu S, Morrissey D, Waugh C, Screen H, Barton C. The effecpveness of extracorporeal shock wave therapy in lower limb tendinopathy: a systemapc review. Am J Sports Med Mar;43(3): Epub 2014 May Leal C, Ramon S, Furia J, Fernandez A, Romero L, Hernandez-Sierra L. Current concepts of shockwave therapy in chronic patellar tendinopathy. Int J Surg Dec;24(Pt B): Epub 2015 Oct Figueroa D, Figueroa F, Calvo R. Patellar tendinopathy: diagnosis and treatment. J Am Acad Orthop Surg Dec;24(12):e Gaida JE, Cook J. Treatment oppons for patellar tendinopathy: cripcal review. Curr Sports Med Rep Sep-Oct;10(5): Larsson ME, Ka ll I, Nilsson-Helander K. Treatment of patellar tendinopathy a systemapc review of randomized controlled trials. Knee Surg Sports Traumatol Ar- throsc Aug;20(8): Epub 2011 Dec Visnes H, Bahr R. The evolupon of eccentric training as treatment for patellar tendinopathy (jumper s knee): a cripcal review of exercise programmes. Br J Sports Med Apr;41(4): Epub 2007 Jan Wang CJ, Ko JY, Chan YS, Weng LH, Hsu SL. Extracorporeal shockwave for chronic patellar tendinopathy. Am J Sports Med Jun;35(6): Epub 2007 Feb Furia JP, Rompe JD, Cacchio A, Del Buono A, Maffulli N. A single applicapon of low-energy radial extracorporeal shock wave therapy is effecpve for the management of chronic patellar tendinopathy. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc Feb;21 (2): Epub 2012 May Everhart JS, Cole D, Sojka JH, Higgins JD, Magnussen RA, SchmiM LC, Flanigan DC. Treatment oppons for patellar tendinopathy: a systemapc review. Arthroscopy Apr;33(4): Epub 2017 Jan 16.

33 Referencer 41. Peers KH, Lysens RJJ, Brys P, Bellemans J. Cross-sec9onal outcome analysis of athletes with chronic patellar tendinopathy treated surgically and by extracorporeal shock wave therapy. Clin J Sport Med Mar;13(2): Vulpiani MC, Vetrano M, Savoia V, Di Pangrazio E, TrischiXa D, FerreZ A. Jumper s knee treatment with extracorporeal shock wave therapy: a long-term follow- up observa9onal study. J Sports Med Phys Fitness Sep;47(3): Zwerver J, Hartgens F, Verhagen E, van der Worp H, van den Akker-Scheek I, Diercks RL. No effect of extracorporeal shockwave therapy on patellar tendinopathy in jumping athletes during the compe99ve season: a randomized clinical trial. Am J Sports Med Jun;39(6): Epub 2011 Feb Thijs KM, Zwerver J, Backx FJ, Steeneken V, Rayer S, Groenenboom P, Moen MH. Effec9veness of shockwave treatment combined with eccentric training for patellar tendinopathy: a double-blinded randomized study. Clin J Sport Med Mar;27(2): Rompe JD, Segal NA, Cacchio A, Furia JP, Morral A, Maffulli N. Home training, local cor9costeroid injec9on, or radial shock wave therapy for greater trochanter pain syndrome. Am J Sports Med Oct;37(10): Epub 2009 May Furia JP, Rompe JD, Maffulli N. Low-energy extracorporeal shock wave therapy as a treatment for greater trochanteric pain syndrome. Am J Sports Med Sep;37(9): Epub 2009 May Mani-Babu S, Morrissey D, Waugh C, Screen H, Barton C. The effec9veness of extracorporeal shock wave therapy in lower limb tendinopathy: a systema9c review. Am J Sports Med Mar;43(3): Epub 2014 May Ga rtner J, Simons B. Analysis of calcific deposits in calcifying tendini9s. Clin Orthop Relat Res May;254: Moya D, Ramo ń S, Guiloff L, Gerdesmeyer L. Current knowledge on evidence- based shockwave treatments for shoulder pathology. Int J Surg Dec;24(Pt B): Epub 2015 Sep Albert JD, Meadeb J, Guggenbuhl P, Marin F, Benkalfate T, Thomazeau H, Chale`s G. High-energy extracorporeal shock-wave therapy for calcifying tendini9s of the rotator cuff: a randomised trial. J Bone Joint Surg Br Mar;89(3):

34 Referencer 51. Cacchio A, Paoloni M, Barile A, Don R, de Paulis F, Calvisi V, Ranavolo A, Frascarelli M, San=lli V, Spacca G. Effec=veness of radial shock-wave therapy for calcific tendini=s of the shoulder: single-blind, randomized clinical study. Phys Ther May;86(5): Gerdesmeyer L, Wagenpfeil S, Haake M, Maier M, Loew M, Wo rtler K, Lampe R, Seil R, Handle G, Gassel S, Rompe JD. Extracorporeal shock wave therapy for the treatment of chronic calcifying tendoni=s of the rotator cuff: a randomized controlled trial. JAMA Nov 19;290(19): Cosen=noR,DeStefanoR,SelviE,Fra=E,MancaS,FredianiB,MarcolongoR. Extracorporeal shock wave therapy for chronic calcific tendini=s of the shoulder: single blind study. Ann Rheum Dis Mar;62(3): Hsu CJ, Wang DY, Tseng KF, Fong YC, Hsu HC, Jim YF. Extracorporeal shock wave therapy for calcifying tendini=s of the shoulder. J Shoulder Elbow Surg Jan-Feb;17(1): Ioppolo F, Tadoli M, Di Sante L, Vendido T, Tognolo L, Delicata M, Rizzo RS, Di Tanna G, San=lli V. Clinical improvement and resorp=on of calcifica=ons in calcific tendini=s of the shoulder aeer shock wave therapy at 6 months follow-up: a systema=c review and meta-analysis. Arch Phys Med Rehabil Sep;94(9): Epub 2013 Mar Bannuru RR, Flavin NE, Vaysbrot E, Harvey W, McAlindon T. High-energy extra- corporeal shock-wave therapy for trea=ng chronic calcific tendini=s of the shoulder: a systema=c review. Ann Intern Med Apr 15;160(8): Huisstede BM, Gebremariam L, van der Sande R, Hay EM, Koes BW. Evidence for effec=veness of extracorporal shock-wave therapy (ESWT) to treat calcific and non-calcific rotator cuff tendinosis a systema=c review. Man Ther Oct;16 (5): Epub 2011 Mar Louwerens JK, Sierevelt IN, van Noort A, van den Bekerom MP. Evidence for minimally invasive therapies in the management of chronic calcific tendinopathy of the rotator cuff: a systema=c review and meta-analysis. J Shoulder Elbow Surg Aug;23(8): Epub 2014 Apr Speed C. A systema=c review of shockwave therapies in soe =ssue condi- =ons: focusing on the evidence. Br J Sports Med Nov;48(21): Epub 2013 Aug Verstraelen FU, In den Kleef NJ, Jansen L, Morrenhof JW. High-energy versus low-energy extracorporeal shock wave therapy for calcifying tendini=s of the shoul- der: which is superior? A meta-analysis. Clin Orthop Relat Res Sep;472 (9): Epub 2014 May 29.

35 Referencer 61. Kim YS, Lee HJ, Kim YV, Kong CG. Which method is more effec=ve in treatment of calcific tendini=s in the shoulder? Prospec=ve randomized comparison between ultrasound-guided needling and extracorporeal shock wave therapy. J Shoulder El- bow Surg Nov;23(11): Epub 2014 Sep Moya D, Ramo ń S, d Agos=no MC, Leal C, Aranzabal JR, Eid J, Schaden W. Incorrect methodology may favor ultrasound-guided needling over shock wave treatment in calcific tendinopathy of the shoulder. J Shoulder Elbow Surg Aug;25(8):e Rompe JD, Zoellner J, Nafe B. Shock wave therapy versus conven=onal surgery in the treatment of calcifying tendini=s of the shoulder. Clin Orthop Relat Res Jun;387: Rebuzzi E, Colee N, Schiavee S, Giusto F. Arthroscopy surgery versus shock wave therapy for chronic calcifying tendini=s of the shoulder. J Orthop Traumatol Dec;9(4): Epub 2008 Aug Radwan YA, ElSobhi G, Badawy WS, Reda A, Khalid S. Resistant tennis elbow: shock-wave therapy versus percutaneous tenotomy. Int Orthop Oct;32 (5): Epub 2007 Jun Rebuzzi E, Colee N, Schiavee S, Giusto F. Arthroscopy surgery versus shock wave therapy for chronic calcifying tendini=s of the shoulder. J Orthop Traumatol Dec;9(4): Epub 2008 Aug Speed CA, Richards C, Nichols D, Burnet S, Wies JT, Humphreys H, Hazleman BL. Extracorporeal shock-wave therapy for tendoni=s of the rotator cuff. A double- blind, randomised, controlled trial. J Bone Joint Surg Br May;84(4): Engebretsen K, Grotle M, Bautz-Holter E, Ekeberg OM, Juel NG, Brox JI. Su- pervised exercises compared with radial extracorporeal shock-wave therapy for subacromial shoulder pain: 1-year results of a single-blind randomized controlled trial. Phys Ther Jan;91(1): Epub 2010 Nov Zhang JY, Fabricant PD, Ishmael CR, Wang JC, Petrigliano FA, Jones KJ. U=li- za=on of platelet-rich plasma for musculoskeletal injuries: an analysis of current treatment trends in the United States. Orthop J Sports Med Dec 21;4 (12): Buchbinder R, Johnston RV, Barnsley L, Assendelk WJJ, Bell SN, Smidt N. Surgery for lateral elbow pain. Cochrane Database Syst Rev Mar 16;3: CD

36 Referencer? 71. Green S, Buchbinder R, Barnsley L, Hall S, White M, Smidt N, Assendel? W. Acupuncture for lateral elbow pain. Cochrane Database Syst Rev. 2002;1: CD Krogh TP, Bartels EM, Ellingsen T, Stengaard-Pedersen K, Buchbinder R, Fred- berg U, Bliddal H, Christensen R. ComparaUve effecuveness of injecuon therapies in lateral epicondylius: a systemauc review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Sports Med Jun;41(6): Epub 2012 Sep Loew LM, Brosseau L, Tugwell P, Wells GA, Welch V, Shea B, Poitras S, De Angelis G, Rahman P. Deep transverse fricuon massage for treaung lateral elbow or lateral knee tendinius. Cochrane Database Syst Rev Nov 8;11:CD Silagy M, O Bryan E, Johnston RV, Buchbinder R. Autologous blood and platelet rich plasma injecuon therapy for lateral elbow pain. Cochrane Database Syst Rev. 2014;2:CD Speed CA, Nichols D, Richards C, Humphreys H, Wies JT, Burnet S, Hazleman BL. Extracorporeal shock wave therapy for lateral epicondylius a double blind randomised controlled trial. J Orthop Res Sep;20(5): Thiele S, Thiele R, Gerdesmeyer L. Lateral epicondylius: this is sull a main indicauon for extracorporeal shockwave therapy. Int J Surg Dec;24(Pt B): Epub 2015 Oct Sims SE, Miller K, Elfar JC, Hammert WC. Non-surgical treatment of lateral epicondylius: a systemauc review of randomized controlled trials. Hand (N Y) Dec;9(4): Buchbinder R, Green SE, Youd JM, Assendel? WJ, Barnsley L, Smidt N. Shock wave therapy for lateral elbow pain. Cochrane Database Syst Rev Oct 19;4: CD Dingemanse R, Randsdorp M, Koes BW, Huisstede BM. Evidence for the ef- fecuveness of electrophysical modaliues for treatment of medial and lateral epi- condylius: a systemauc review. Br J Sports Med Jun;48(12): Epub 2013 Jan Rompe JD, Maffulli N. RepeUUve shock wave therapy for lateral elbow tendin- opathy (tennis elbow): a systemauc and qualitauve analysis. Br Med Bull. 2007;83: Epub 2007 Jul Peirone FA, McCall BR. Extracorporeal shock wave therapy without local an- esthesia for chronic lateral epicondylius. J Bone Joint Surg Am Jun;87 (6):

37 Referencer 82. Lee SS, Kang S, Park NK, Lee CW, Song HS, Sohn MK, Cho KH, Kim JH. Effec- >veness of ini>al extracorporeal shock wave therapy on the newly diagnosed lateral or medial epicondyli>s. Ann Rehabil Med Oct;36(5): Epub 2012 Oct Radwan YA, ElSobhi G, Badawy WS, Reda A, Khalid S. Resistant tennis elbow: shock-wave therapy versus percutaneous tenotomy. Int Orthop Oct;32 (5): Epub 2007 Jun 6.

Ekstrakorporal shockbølgeterapi ved langvarig akillessenetendinopati

Ekstrakorporal shockbølgeterapi ved langvarig akillessenetendinopati Ekstrakorporal shockbølgeterapi ved langvarig akillessenetendinopati Lotte Hasselbalch & Per Hölmich STATUSARTIKEL Sports Orthopedic Research Center Copenhagen, Ortopædkirurgisk Afdeling, Amager-Hvidovre

Læs mere

Trochantersmertesyndrom

Trochantersmertesyndrom Trochantersmertesyndrom Laterale hoftesmerter Fysioterapeut Lønne Godskesen Idrætsklinikken, Middelfart Sygehus Fyraftensmøde 25-04-2017 Patologi Risikofaktorer Kvinde (4:1) over 40 Overgangsalder Bredt

Læs mere

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI).

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Kort klinisk retningslinje vedr.: Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Udarbejdet af SAKS (Dansk Selskab for Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi) Forfattere:

Læs mere

Manuel behandling for patienter med hofteartrose

Manuel behandling for patienter med hofteartrose Manuel behandling for patienter med hofteartrose Muskel- og ledsygdomme er den vigtigste årsag til funktionsbegrænsning i Danmark En dansker mister i gennemsnit 7 år med god livskvalitet pga muskel- og

Læs mere

Bilag I: Oversigt over litteratursøgning... II. Bilag II: Inkluderede videnskabelige artikler... IV. Bilag III: Spørgeskema... VI

Bilag I: Oversigt over litteratursøgning... II. Bilag II: Inkluderede videnskabelige artikler... IV. Bilag III: Spørgeskema... VI Bilagsfortegnelse Bilag I: Oversigt over litteratursøgning... II Bilag II: Inkluderede videnskabelige artikler... IV Bilag III: Spørgeskema... VI Bilag IV: Godkendelse fra opererende overlæge... XV Bilag

Læs mere

Oش îéfiàش appleمà ë -

Oش îéfiàش appleمà ë - pages 1-28sept2007 25-10-07 14:32 ط 3 A NAKOôHH اéfiàش àâàëâapple ص ش îشطط â ش appleشµâà ëشش â دàâàë دéâ : œ é apple ش appleâ ë êë êس êط شâ âé س, êش âص é apple ë, Dip.MDT appleش âشàà : ا àà 15-17, µ é

Læs mere

Effekten af ESWT på Fasciitis plantaris.

Effekten af ESWT på Fasciitis plantaris. Effekten af ESWT på Fasciitis plantaris. Af: Mikkel Schondel Thorbjørn Haslund Anders Brøndt Christian Pagh Vejleder Carsten Jørgensen Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion... 3 2. Forskningsspørgsmål...

Læs mere

Hvad træning kan føre til

Hvad træning kan føre til Hvad træning kan føre til Rehabilitering Hvad sker der med KOL-patienten? Dyspnoe Angst Depression Tab af muskelmasse Immobilitet Social isolation Hvad er KOL-patientens problem? Reduktionen i muskelstyrke

Læs mere

Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik. Mikkel Andersen

Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik. Mikkel Andersen Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik Mikkel Andersen 1 Definition: Vertebroplastik: Deramond & Galibert 1984 Terapeutisk procedure hvor der injiceres knoglecement i vertebrale

Læs mere

Rehabilitering efter blokade. Fysioterapeut Lønne Godskesen Idrætsklinikken, Middelfart Sygehus

Rehabilitering efter blokade. Fysioterapeut Lønne Godskesen Idrætsklinikken, Middelfart Sygehus Rehabilitering efter blokade Fysioterapeut Lønne Godskesen Idrætsklinikken, Middelfart Sygehus Agenda Hvornår må man starte med rehabilitering i form af manipulation, mobilisering og bløddelsbehandling

Læs mere

Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter

Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter Christian Wong Overlæge Børnesektionen Ortopædkirurgisk afdeling 333 Hvidovre Hospital cwon0002@regionk.dk Soeren.boedtker@regionh.dk Disposition ved CP hofte fordrag

Læs mere

Anbefalingsgrad for diagnose, forebyggelse og behandling af fasciitis plantaris.

Anbefalingsgrad for diagnose, forebyggelse og behandling af fasciitis plantaris. 1 Fasciitis plantaris. Baggrund Den plantare aponeurose og kaldes også fascia plantaris (Theodorou et al 2000). Den består af tre bånd det laterale, mediale og centrale bånd. Det centrale bånd udspringer

Læs mere

3.12 Fibromyalgi. Baggrund. Evidensbaseret grundlag for fysisk træning

3.12 Fibromyalgi. Baggrund. Evidensbaseret grundlag for fysisk træning 3.12 Fibromyalgi Baggrund De diagnostiske kriterier for fibromyalgi er beskrevet af American College of Rheumatology (1) og senere justeret i en konsensusrapport fra 1996 (2). Fibromyalgi er betegnelsen

Læs mere

Forebyggelse af nedslidning indenfor rengøringsbranchen. Marie Birk Jørgensen Forsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Forebyggelse af nedslidning indenfor rengøringsbranchen. Marie Birk Jørgensen Forsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Forebyggelse af nedslidning indenfor rengøringsbranchen Marie Birk Jørgensen Forsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Konklusioner: 1.Reng.assistenter vil gerne have sundhedsfremme også

Læs mere

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Hvilke spørgsmål ønskes besvaret Baggrund for spørgsmål(ene) Kort beskrivelse af problemfeltet og argumentation for projektets

Læs mere

K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn.

K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn. 1. Kort klinisk retningslinie vedr. K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn. Anbefaling: Overvej at sætte 2-3 K-tråde lateralt fremfor krydsede k-tråde sat medialt

Læs mere

Løbeskader skal de løbes væk? Mandag den 5. Maj 2014

Løbeskader skal de løbes væk? Mandag den 5. Maj 2014 Løbeskader skal de løbes væk? Mandag den 5. Maj 2014 Spydspidsfunktion - AAUH Motiveret og fastholdt løbetræning på et evidensbaseret grundlag: Medierne Læger, Fysioterapeuter, IT-udviklere, Epidemiologer,

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

1. Opdatering af Kort klinisk retningslinie vedr.

1. Opdatering af Kort klinisk retningslinie vedr. Bilag 6 1. Opdatering af Kort klinisk retningslinie vedr. K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn. Anbefaling: Overvej at sætte 2-3 K-tråde lateralt fremfor krydsede

Læs mere

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Evidensbaseret Praksis DF Region Nord Marts 2011 Jane Andreasen, udviklingsterapeut og forskningsansvarlig, MLP. Ergoterapi- og fysioterapiafdelingen,

Læs mere

Konsensusdokument. Best Clinical Practice for fysioterapi til patienter med hoftenær fraktur under primær indlæggelse

Konsensusdokument. Best Clinical Practice for fysioterapi til patienter med hoftenær fraktur under primær indlæggelse Konsensusdokument Best Clinical Practice for fysioterapi til patienter med hoftenær fraktur under primær indlæggelse Kristensen MT 1, Beyer N 2, Foss NB 3, Holm B 1, Kehlet H 4, Isaksson H 1, Testrup SP

Læs mere

LØBESKADER SKAL DE LØBES VÆK? AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR FOLKESUNDHED RASMUS OESTERGAARD NIELSEN LØBESKADER - SKAL DE LØBES VÆK?

LØBESKADER SKAL DE LØBES VÆK? AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR FOLKESUNDHED RASMUS OESTERGAARD NIELSEN LØBESKADER - SKAL DE LØBES VÆK? LØBESKADER SKAL DE LØBES VÆK? THE FOOT PRONATION GUY... RASMUS ØSTERGAARD NIELSEN å ø ø ø ø LØB ER POPULÆRT 35 30 25 20 15 10 5 0 1975 1993 1998 2004 2007 2011 Andelen af den voksne Danske befolkning der

Læs mere

Teknologi og evidensvurdering

Teknologi og evidensvurdering Teknologi og evidensvurdering Onsdag d. 27. april 2011 Susanne Wulff Svendsen, overlæge, ph.d. Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet Herning Formål For patienter med impingement syndrom / rotator

Læs mere

Der mangler evidens for fysioterapi til hoftenære frakturer

Der mangler evidens for fysioterapi til hoftenære frakturer cochrane Der mangler evidens for fysioterapi til hoftenære frakturer Der er et stort behov for RCT-studier af høj kvalitet, der undersøger, hvilken fysioterapi der er den bedste til hoftenære frakturer

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning Anders Troelsen A-kursus, Traumatologi, Odense, September 2013 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er

Læs mere

Patellar tendinopati. Patella tendinopati af Stig Midtiby, fysioterapeut, MSc. og Birk Mygind Grønfeldt, fysioterapeut, MSc.

Patellar tendinopati. Patella tendinopati af Stig Midtiby, fysioterapeut, MSc. og Birk Mygind Grønfeldt, fysioterapeut, MSc. 1 Patellar tendinopati Patellar tendinopati (PT), også kendt som springerknæ, er en smertefuld kronisk overbelastningsskade som typisk ses hos sportsaktive personer, og er specielt hyppig i idrætsgrene

Læs mere

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Behandlingsanbefalinger Danske (2012) og internationale kliniske retningslinjer for knæ- og hofteartrose anbefaler information, træning

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Anbefalingsgrad for diagnose, forebyggelse og behandling af patella tendinopati

Anbefalingsgrad for diagnose, forebyggelse og behandling af patella tendinopati 1 PATELLA TENDINOPATI Baggrund Patella tendinopati (PAT), også kendt som springerknæ, er en smertefuld kronisk overbelastningsskade som typisk ses hos sportsaktive personer, og er specielt hyppig i idrætsgrene

Læs mere

1. Titel: Tenodese eller tenotomi af caput longum m. bicipitis brachii

1. Titel: Tenodese eller tenotomi af caput longum m. bicipitis brachii Kort klinisk retningslinje vedr. 1. Titel: Tenodese eller tenotomi af caput longum m. bicipitis brachii Ved patologi i bicepssenen, hvor der findes indikation for tenotomi af bicepssenen ved labrum, bør

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 6 Bilag 6 Resumé Titel: Klinisk retningslinje om farmakologisk behandling af patienter i tidlig og sen palliativ fase med Cancer Relateret Fatigue (CRF). Arbejdsgruppe Marianne Spile, klinisk sygeplejespecialist,

Læs mere

Badminton verdens sundeste idræt

Badminton verdens sundeste idræt Badminton verdens sundeste idræt Få Fremtiden på banen 10.Juni 2017 Niels Christian Kaldau, MD. Afdelingslæge Artroskopisk Center Hvidovre Diplomlæge i Idrætsmedicin Når badminton ikke er sundt Er badminton

Læs mere

Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer

Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer Projekttitel/aspekt Kontakt Fagkonsulent/ projektleder Kontakt søgespecialist NKR for behandling af meniskpatologi i knæet. Guidelines Nis Nissen / Lone

Læs mere

Fasciitis plantaris BAGGRUND. Fasciitis plantaris af Michael Skovdal Rathleff

Fasciitis plantaris BAGGRUND. Fasciitis plantaris af Michael Skovdal Rathleff 1 Fasciitis plantaris BAGGRUND Den plantare aponeurose udspringer fra calcaneus og hæfter på de distale fodknogler. Den danner den senede understøtning af foden der kaldes fascia plantaris (Theodorou et

Læs mere

Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici. Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen. Henning Boje Andersen

Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici. Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen. Henning Boje Andersen Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen Dansk selskab for Patientsikkerhed 17. maj 2017 Henning Boje Andersen Danish Technical University DTU 2

Læs mere

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen SERMs v/bente L Langdahl Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen receptor og/eller. Det er forskellen i affinitet for de to typer østrogen receptorer, der giver

Læs mere

Oش apple صê ش ëà ë àfiàëà

Oش apple صê ش ëà ë àfiàëà pages 1-43new 22-10-07 13:33 ط 4 A NAKOôHH اéfiàش àâàëâapple ص ش îشطط â ش appleشµâà ëشش â دàâàë دéâ : êëâapple صâطâµ ش apple ش âàشêëش قدê êط شâ âé س, êش âص é apple ë, Dip.MDT appleش âشàà : ا àà 15-17,

Læs mere

Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities

Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities B I R G I T T E M A D S E N, P S Y C H O L O G I S T Agenda Early Discovery How? Skills, framework,

Læs mere

Arbejdsdokument Evidenstabel

Arbejdsdokument Evidenstabel Arbejdsdokument Evidenstabel Dette arbejdspapir kan anvendes til kritisk gennemgang af den litteratur, der skal danne grundlag for retningslinjens anbefalinger. DMCG: DMCG-PAL Retningslinjens titel: Farmakologiske

Læs mere

Fysioterapi i behandling af patienter med knæog hofteartrose

Fysioterapi i behandling af patienter med knæog hofteartrose Fysioterapi virker Fysioterapi i behandling af patienter med knæog hofteartrose Træning er en vigtig del af behandlingen af patienter med hofte- og knæartrose og har en moderat effekt på smerter og funktionsevnenedsættelse.

Læs mere

Knee-extension strength or leg-press power after fast-track total knee arthroplasty: Which is better related to performance-based and selfreported

Knee-extension strength or leg-press power after fast-track total knee arthroplasty: Which is better related to performance-based and selfreported Knee-extension strength or leg-press power after fast-track total knee arthroplasty: Which is better related to performance-based and selfreported function? Peter K Aalund 1, Kristian Larsen 2,3, Torben

Læs mere

Effektiv træning. Hvorledes designer man effektive læringsprogrammer (f.eks. i Den Motiverende Samtale) Gå hjem møde 1.

Effektiv træning. Hvorledes designer man effektive læringsprogrammer (f.eks. i Den Motiverende Samtale) Gå hjem møde 1. Effektiv træning Hvorledes designer man effektive læringsprogrammer (f.eks. i Den Motiverende Samtale) Gå hjem møde 1. december 2010 Dean Fixsen Dean Fixsen er leder af The National Implementation Research

Læs mere

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloploastik Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Aurikellukning ved atrieflimmer (AF) Grethe Andersen Professor dr. med Aarhus Universitets Hospital

Aurikellukning ved atrieflimmer (AF) Grethe Andersen Professor dr. med Aarhus Universitets Hospital Aurikellukning ved atrieflimmer (AF) Grethe Andersen Professor dr. med Aarhus Universitets Hospital Orale antikoagulantia og Atrieflimmer (AF) CHADS 2 DS 2 -VASc score > 1 Orale antikoagulantia; klasse

Læs mere

Almindelige idrætsskader hos motionisten

Almindelige idrætsskader hos motionisten Torsdag, 13. november 2014 kl. 9.00-12.30 Almindelige idrætsskader hos motionisten Hvorfor giver motion skader? Hvordan diagnosticeres de hyppigste skader klinisk? Behandling af idrætsskader, hvordan gør

Læs mere

Dødelighed i ét tal giver det mening?

Dødelighed i ét tal giver det mening? Dødelighed i ét tal giver det mening? Jacob Anhøj Diagnostisk Center, Rigshospitalet 2014 Hospitalsstandardiseret mortalitetsrate, HSMR Definition HSMR = antal d/odsfald forventet antal d/odsfald 100 Antal

Læs mere

Nedenstående tabeller er en opsummering af anbefalinger for diagnose, forebyggelse og behandling af achilles tendinopati

Nedenstående tabeller er en opsummering af anbefalinger for diagnose, forebyggelse og behandling af achilles tendinopati 1 ACHILLES TENDINOPATI Baggrund Denne gennemgang omhandler midtsene achilles tendinopati (AT) defineret som en akut eller kronisk smerte associeret til en achillessene skade, hvor senen ikke er ruptureret

Læs mere

Danske erfaringer med hjemme-niv

Danske erfaringer med hjemme-niv Danske erfaringer med hjemme-niv Gentofte Hospital Torgny Wilcke Lungemedicinsk afdeling Y Gentofte Hospital Ingen interesse konflikter i forhold til aktuelle emne Princip i Non Invasiv Ventilation To

Læs mere

Akut EVAR ved rumperet abdominal aorta- aneurisme

Akut EVAR ved rumperet abdominal aorta- aneurisme Akut EVAR ved rumperet abdominal aorta- aneurisme Dansk Radiologisk Selskab 9. årsmøde, Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin videnskabelige møde og Dansk Ultralyd diagnostisk Selskabs

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning A-kursus i Traumatologi, OUH Oktober 2011 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er der risiko for? Hvilket

Læs mere

Excentrisk træning til behandling af kronisk achilles tendinopati

Excentrisk træning til behandling af kronisk achilles tendinopati Excentrisk træning til behandling af kronisk achilles tendinopati Et forskningstræningsprojekt af Katrine Kirkegaard og Helene Juhl-Olsen 08.01.2013 Indholdsfortegnelse Forside s. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Søgeprotokol for opdatering på NKR 10 KOL

Søgeprotokol for opdatering på NKR 10 KOL Søgeprotokol for opdatering på NKR 10 KOL Projekttitel/aspekt Opdateret søgning på NKR for KOL - Primærlitteratur Projektleder / fagkonsulent Henriette Callesen / Camilla Koch Ryrsø Søgespecialist Kirsten

Læs mere

Morten Schultz Larsen Odense University Hospital

Morten Schultz Larsen Odense University Hospital Morten Schultz Larsen Odense University Hospital Objectives Distale tibia Behandling og resultater - historisk Moderne behandlingsprincipper Resultater Proksimale tibia Moderne behandlingsprincipper Mekaniske

Læs mere

VEJLEDNING Genoptræningsforløbsskrivelse. borgere med subacromial impingement syndrom

VEJLEDNING Genoptræningsforløbsskrivelse. borgere med subacromial impingement syndrom 02.07.19 Genoptræningsforløbsskrivelse for borgere med subacromial impingement syndrom Indhold Indledning... 3 Flowchart... 5 Baggrundsviden... 7 Problemstilling... 7 Evidens... 7 Litteratur... 9 Referencer...

Læs mere

Medforfattere. Carl-Göran Hagert Anders Ingemann Larsen Lise Hedegaard Laursen Svend Kreiner Gert Thomsen 05-10-2010

Medforfattere. Carl-Göran Hagert Anders Ingemann Larsen Lise Hedegaard Laursen Svend Kreiner Gert Thomsen 05-10-2010 Arbejdsrelaterede neuropatiske armsmerter. Arbejdsmedicinsk afdelings 25 års jubilæum Jørgen Riis Jepsen, Arbejdsmedicinsk afdeling, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg joergen.riis.jepsen@svs.regionsyddanmark.dk

Læs mere

Achilles Tendinopati BAGGRUND. Achilles Tendinopati, af Thomas Linding Jakobsen, Forskningsfysioterapeut, MSc., ph.d.

Achilles Tendinopati BAGGRUND. Achilles Tendinopati, af Thomas Linding Jakobsen, Forskningsfysioterapeut, MSc., ph.d. 1 Achilles Tendinopati BAGGRUND Denne litteraturgennemgang omhandler midtsene achilles tendinopati (AT) defineret som en akut eller kronisk smerte associeret til en achillesseneskade, hvor senen ikke er

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for hofteartrose ikkekirurgisk behandling og genoptræning efter THA

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for hofteartrose ikkekirurgisk behandling og genoptræning efter THA KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for hofteartrose ikkekirurgisk behandling og genoptræning efter THA Baggrund og formål Hofteartrose er en hyppig lidelse i Danmark, hvor

Læs mere

Indhold. 1. Definition og årsager

Indhold. 1. Definition og årsager Indhold 1. Definition og årsager...1 a. Kort beskrivelse og ICD-10 kode...1 b. Ætiologi...1 c. Patogenese...1 a. Symptomer...2 b. Kliniske fund...3 c. Parakliniske fund...3 d. Differential diagnoser...3

Læs mere

Hvor mange har egentlig kræft?

Hvor mange har egentlig kræft? Hvor mange har egentlig kræft? John Brodersen Professor, speciallæge i almen medicin, ph.d. Center for Forskning & Uddannelse i Almen Medicin, IFSV, KU Forskningsenheden for Almen Praksis, Region Sjælland

Læs mere

Erektiv dysfunktion og ESWT

Erektiv dysfunktion og ESWT Erektiv dysfunktion og ESWT Lars Lund Professor, overlæge, dr.med. Urologisk Afdeling L Odense Universitetshospital Hvad er erektiv dysfunktion? ED er den manglende evne til at få eller beholde en erektion

Læs mere

1. Indikatorer for fokuseret shockwave behandling af smerter på ydersiden af låret/hoften

1. Indikatorer for fokuseret shockwave behandling af smerter på ydersiden af låret/hoften Protokol resume. 1. Indikatorer for fokuseret shockwave behandling af smerter på ydersiden af låret/hoften (Clinical Predictors of Extracorporal Shockwave Therapy Efficacy in patients presenting with lateral

Læs mere

Epidemiology of Headache

Epidemiology of Headache Epidemiology of Headache Birthe Krogh Rasmussen MD, DMSc Denmark Prevalences Distribution in the population Risk factors Consequences The thesis is based on the following publications: 1. Rasmussen BK,

Læs mere

Forskningsnetværk. Kenneth Jay

Forskningsnetværk. Kenneth Jay CV Uddannelse/ansættelsessted PhD, Syddansk Universitet, Odense & Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø; 2013 31 maj 2016 MSc. Human fysiologi, Københavns Universitet; august 2009 maj 2011 BSc.

Læs mere

Disposition. Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen)

Disposition. Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen) Fod Ankel Disposition Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen) Disposition Fasciitis Plantaris Distorsio talocruralis (Ankels distorsionen) Fod Fasciitis Plantaris Fod undervisning

Læs mere

National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer)

National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer) National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer) Anette Skjold Sørensen Ergoterapeut Odense Universitetshospital DSF Håndterapi Kolding d. 21.10.14 Nationale

Læs mere

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I.

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I. Eksperimentelle undersøgelser Epidemiologisk design I Observerende undersøgelser beskrivende: Undersøgelsesenheden er populationer regional variation migrationsundersøgelser korrelationsundersøgelser tidsrækker

Læs mere

Rygsmerter en global udfordring i en dansk sammenhæng

Rygsmerter en global udfordring i en dansk sammenhæng DEPARTMENT OF SPORTS SCIENCE AND CLINICAL Rygsmerter en global udfordring i en dansk sammenhæng Jan Hartvigsen Professor PhD 272 February 2017 27 3 February 2017 27 4 February 2017 Leveår med nedsat funktion

Læs mere

Status -virker rehabilitering efter kræft

Status -virker rehabilitering efter kræft Status -virker rehabilitering efter kræft Christoffer Johansen Afdeling for Psykosocial Kræftforskning, Institut for Epidemiologisk Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse Rehabiliterings feltet har mange

Læs mere

DISTALE RADIUSFRAKTURER

DISTALE RADIUSFRAKTURER DISTALE RADIUSFRAKTURER Frakturtyper, behandling og kirurgiske adgange Morten Schultz Larsen FORMÅL Fraktur Klassifikation Diagnose Behandling NKR Funktionsniveau Operativ teknik Komplikationer og hvordan

Læs mere

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Alfa-1-antitrysin mangel hos børn Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Hvad er det? Alfa-1-antitrypsin Proteinstof Produceres i leveren Fungerer i lungerne Regulerer neutrofil elastase balancen

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Kognitiv terapi og behandling af PTSD og ASD Chris Freeman MD Indholdsfortegnelse Hvad er kognitiv adfærdsterapi (KAT/CBT)

Læs mere

Summe-opgaver: Achilles-skader

Summe-opgaver: Achilles-skader Achilles Summe-opgaver: Achilles-skader 11 årig dreng der spiller fodbold x 3/uge + kamp Træner og forældre ser at han er begyndt at halte, men kan godt spille videre. Der har ikke været noget traume Drengen

Læs mere

Protokol artikler hvorfor, form og hvornår

Protokol artikler hvorfor, form og hvornår Protokol artikler hvorfor, form og hvornår Erik Poulsen Institute of Sports Science and Clinical Biomechanics Nordic Institute of Chiropractic and Clinical Biomechanics Department of Orthopaedic Surgery

Læs mere

MBT i kort format? - en præsentation af forsøgsprotokollen og det

MBT i kort format? - en præsentation af forsøgsprotokollen og det MBT i kort format? - en præsentation af forsøgsprotokollen og det bagvedliggende rationale Sophie Juul, ph.d. studerende 1 Titel Short-term versus long-term outpatient mentalizationbased treatment for

Læs mere

Titel: "Muskeloskeletale ekstremitetsskader i skolebørn med særligt fokus på overbelastningsskader, årstidsvariation og kropssammensætning"

Titel: Muskeloskeletale ekstremitetsskader i skolebørn med særligt fokus på overbelastningsskader, årstidsvariation og kropssammensætning Eva Jespersen Fysioterapeut, Master i Rehabilitering, Ph.d. RICH, Centre of Research in Childhood Health Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet E-mail: ejespersen@health.sdu.dk Mobil: 41440892

Læs mere

Modtagelse af svært tilskadekomne.

Modtagelse af svært tilskadekomne. Modtagelse af svært tilskadekomne. Siden 1996 har vi på Odense Universitetshospital haft en særlig registrering af svært tilskadekomne, både fra trafikuheld og fra øvrige ulykker. Disse registreringer

Læs mere

NKR for hofteartrose

NKR for hofteartrose NKR for hofteartrose Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik Søren Thorgaard Skou Fysioterapeut, ph.d. Forskningsansvarlig Fysio- og Ergoterapi Slagelse/Næstved/Ringsted

Læs mere

Periacetabularosteomi (PAO) for patienter over 45 år med symptomatisk hoftedysplasi.

Periacetabularosteomi (PAO) for patienter over 45 år med symptomatisk hoftedysplasi. 1. Kort klinisk retningslinje vedr.: Periacetabularosteomi (PAO) for patienter over 45 år med symptomatisk hoftedysplasi. Anbefaling: Med svag underliggende dokumentation anbefales at overveje at undlade

Læs mere

Det randomiserede kontrollerede forsøg og evidens-baseret medicin

Det randomiserede kontrollerede forsøg og evidens-baseret medicin Det randomiserede kontrollerede forsøg og evidens-baseret medicin Laust Hvas Mortensen Institut for Folkesundhedsvidenskab E-mail: lamo@sund.ku.dk Epi forelæsning 2 Dias 1 Hvordan ved vi om behandlingen

Læs mere

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering II

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering II Eksperimentelle undersøgelser Kim Overvad Institut for Epidemiologi og Socialmedicin Aarhus Universitet Efterår 2001 Epidemiologisk design I Observerende undersøgelser beskrivende: Undersøgelsesenheden

Læs mere

Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser. Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling

Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser. Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling Fysisk sundhed hos psykisk syge 6 Incidence rate ratio for død blandt psykisk syge mænd sammenlignet

Læs mere

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund?

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Forebyggelse af overvægt og fedme hos børn hvad ved vi fra kontrollerede randomiserede undersøgelser? Berit L Heitmann, Professor PhD Enheden for Epidemiologisk

Læs mere

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström x IPS og Sherpa Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström IPS Individual placement and support Beskæftigelsesindsats til

Læs mere

Evidenspyramiden kort fortalt. Forskningstræning Modul 1

Evidenspyramiden kort fortalt. Forskningstræning Modul 1 Evidenspyramiden kort fortalt Forskningstræning Modul 1 Enhedens navn Evidens Pyramiden Meta-analysis Systematic Review RCT Cohort studies Case Control studies Case series/case reports Animal research/laboratory

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 4 Bilag 4 Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Befolkningstype Intervention Resultat Kommentarer kvalitet Escalante et Gong, Shun et 2014 RCT, crossover 2014 Metaanalys e + 42 kvinder med

Læs mere

Udarbejdelse af anbefalinger

Udarbejdelse af anbefalinger 1 Hver kliniske vejledning udmunder i anbefalingsgrader indenfor diagnostik, forebyggelse, behandling og effektmål. Vurdering af evidensniveau Behandling og Forebyggelse 1a Systematisk review af RCT (med

Læs mere

Suprakondylære humerusfrakturer. AOT Advanced Principles Course Middelfart april 2016

Suprakondylære humerusfrakturer. AOT Advanced Principles Course Middelfart april 2016 Suprakondylære humerusfrakturer Lasse Bayer AOT Advanced Principles Course Middelfart april 2016 Anatomi Triangular struktur skaber styrke Lateral column Medial column Trochlea Anatomi Trochlea er centrum

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

F YS 111(211 og 311) Undervisningsplan for Fysioterapiteori og metode - Whiplas Associated Disorders/nakke (WAD)

F YS 111(211 og 311) Undervisningsplan for Fysioterapiteori og metode - Whiplas Associated Disorders/nakke (WAD) F YS 111(211 og 311) Undervisningsplan for Fysioterapiteori og metode - Whiplas Associated Disorders/nakke (WAD) Formål: Belyse WAD ud fra en klassisk naturvidenskabelig synsvinkel samt ud fra andre sociologiske

Læs mere

Diætbehandling ved diætist bør overvejes frem for kostråd ved type 2-diabetes Snorgaard, Ole; Møller, Grith; Andersen, Henning Keinke

Diætbehandling ved diætist bør overvejes frem for kostråd ved type 2-diabetes Snorgaard, Ole; Møller, Grith; Andersen, Henning Keinke university of copenhagen Københavns Universitet Diætbehandling ved diætist bør overvejes frem for kostråd ved type 2-diabetes Snorgaard, Ole; Møller, Grith; Andersen, Henning Keinke Published in: BestPractice

Læs mere

Akillessene ruptur Funktionel genoptræning efter ikke-operativ behandling

Akillessene ruptur Funktionel genoptræning efter ikke-operativ behandling Akillessene ruptur Funktionel genoptræning efter ikke-operativ behandling Marianne Christensen¹, Maria Svennergren², Thomas Budolfsen² ¹Aalborg Universitetshospital, ²Hvidovre Hospital Program Baggrund

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 3 Bilag 3. SfR Checkliste. Kilde 14 SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Daniels J, Sun S, Zafereo J, Minhajuddin A, Nguyen C, Obel O, Wu R, Joglar J. Prevention

Læs mere

Introduktion til "Systematic Review" Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College

Introduktion til Systematic Review Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College Introduktion til "Systematic Review" Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College 1 Program 11.30-12.00 Præsentation af SR hvad er det og hvad kan det bruges til? 12.00-12.10 Summe:

Læs mere

ViSS.dk Videnscenter Skanderborg, Sølund Side 1 Dyrehaven 10 C, Pavillon 3 8660 Skanderborg viss@skanderborg.dk telefon: 87948030

ViSS.dk Videnscenter Skanderborg, Sølund Side 1 Dyrehaven 10 C, Pavillon 3 8660 Skanderborg viss@skanderborg.dk telefon: 87948030 Velfærdsteknologi målrettet mennesker med demens Demens udvikles i mange tilfælde langsomt og snigende. Symptomerne er i begyndelsen ofte uspecifikke, lette at overse og kan forveksles med fx milde symptomer

Læs mere

A-kursus Middelfart 2014

A-kursus Middelfart 2014 A-kursus Middelfart 2014 Lumbal prolaps Jesper Lundberg, neurokirurg Videncenter for Rheumatologi og Rygsygdomme Glostrup Hospital A-kursus i Middelfart: Opgave! Da vi gerne vil ruste vores kursister bedst

Læs mere

ASCO Brystkræft

ASCO Brystkræft ASCO 2016 - Brystkræft Abstract LBA1: A Randomized Trial (MA17R) of Extending Adjuvant Letrozole for 5 Years of Aromatase Inhibitor Therapy alone or Preceded by Tamoxifen in Postmenopausal Women with Early-stage

Læs mere

Bilag 10: Evidenstabel

Bilag 10: Evidenstabel Bilag 10: Evidenstabel Forfatter År Studietype Studi ets kvalit et Befolkningstyp e Intervention Resultater (outcome) Kommentarer Candy et al. 2011 Systematisk cochrane ++ Patienter i palliativ indsats

Læs mere

Musiklytning til patienter i skærmning Schou, K., Pedersen, I. N. & Bonde, L. O. 2010 I : Psykiatrisk Sygepleje. 18, 2, s. 25-28 4 s.

Musiklytning til patienter i skærmning Schou, K., Pedersen, I. N. & Bonde, L. O. 2010 I : Psykiatrisk Sygepleje. 18, 2, s. 25-28 4 s. Adjunkt Institut for Kommunikation Institut for Kommunikation Musikterapi Kroghstræde 6, 1 9220, Aalborg Ø Danmark Kroghstræde 6, 5 9220, Aalborg Ø Danmark E-mail: schou@hum.aau.dk Telefon: 9940 7238,

Læs mere

Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes. Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG

Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes. Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG Metaanalyse af 39 studier med aktiv beh vs. placebo Død 10 %* CV-død

Læs mere