Notat. Chefkonsulent Mads Helleberg Dorff Christiansen Landbrug & Fødevarer. E T

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Chefkonsulent Mads Helleberg Dorff Christiansen Landbrug & Fødevarer. E T"

Transkript

1 Side 1 af 11 Til Fra Mads Helleberg Dorff Christiansen Cc Niels Peter Nørring Dato 9. august 2013 Nærværende notat søger overordnet at give et overblik over den politiske udvikling for biobrændstoffer, herunder de emner som kendetegner biobrændstofdebatten. Det skal indledningsvist fastslås, at rammevilkår for og den politiske udvikling omkring biobrændstoffer er uhyre kompliceret at beskrive. Det skyldes bl.a. en meget kompleks lovgivning, en følelsesladet debat og uenighed om de videnskabelige undersøgelser, der ligger til grund for særligt de miljømæssige vurderinger af biobrændstoffer. et kan derfor ikke ses som en udtømmende beskrivelse af biobrændstofområdet, men er som nævnt blot et overordnet overblik over den politiske status og emner, som efterfølgende kan søges yderligere uddybet. I den sammenhæng vedlægger jeg mine kontaktdetaljer: Chefkonsulent Mads Helleberg Dorff Christiansen Landbrug & Fødevarer E mdc@lf.dk T et er opbygget så det tager udgangspunkt i den gældende lovgivning for biobrændstoffer fra Herefter beskrives de kritiske røster, som er rejst i NGO-miljøet i forhold til biobrændstoffer, og som har medvirket til, at EU- Kommissionen har fremlagt forslag til ny lovgivning om biobrændstoffer. Det forslag beskrives, hvorefter de danske interesser analyseres, og Landbrug & Fødevarers position i forhold til forslaget opregnes. Afslutningsvist gives en opdateret status over de politiske forhandlinger af forslaget. Politisk baggrund for regulering af biobrændstoffer Produktionen af biobrændstoffer i Europa er øget markant over det seneste årti grundet kravene i hhv. direktiv 98/70/EF om kvaliteten af benzin og dieselolie (FQD) og direktiv 2009/28/EF om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (VE).

2 Side 2 af 11 Det overordnede mål i FQD er at nedbringe emissionerne af drivhusgasser for transportbrændstof med 6% frem mod 2020, mens det overordnede mål i VEdirektivet er, at 10% af energiforbruget til transport i 2020 skal komme fra vedvarende energikilder. Hertil indeholder begge direktiver en række bæredygtighedskrav i forhold til den biomasse, som benyttes til produktionen af biobrændstoffer. I henhold til VE-direktivet, som udmøntes nationalt (og som også vil være primært fokus i dette notat), har den danske regering fastsat et overordnet iblandingskrav af biobrændstoffer på 5,75% opgjort i forhold til det samlede brændstofforbrug til transport. Det er videre udspecificeret i et iblandingskrav for hhv. biodiesel på 7% og for bioethanol på 5%. Frem mod 2020 forventes en udvidelse af det kollektive iblandingskrav til 10%. Dette vil dog afhænge noget af den regulering af biobrændstoffer, som netop nu diskuteres, og som nærværende notat søger at give et overblik over. Nedenstående tabel 1 viser, at Danmark på ingen måde har været et forgangsland i introduktionen af biobrændstoffer i transportsektoren. Det gør udfordringen i at nå 10% vedvarende energi i transport i 2020 ekstra stor (tabel 1 er dog tal fra 2009/2010 og skal derfor tages med forbehold for, at det er før indførelsen af de danske iblandingskrav). Det modsatte gør sig gældende for, Sverige som allerede i 2010 næsten var på 8% vedvarende energi i transport, mens Tyskland, Storbritannien og Finland alle har været noget længere i udviklingen end Danmark. Tabel 1 Kilde: EU-Kommissionen, præsentation Parlamentet 10. juli 2013 Bemærk: Tal er fra 2009 og 2010 og før iblandingskrav blev implementeret i Danmark.

3 Side 3 af 11 Kritiske røster om biobrændstoffer Siden vedtagelsen af VE-direktivet har der løbende været kritik af EU s biobrændstofpolitik fra særligt en række grønne NGO er. De har fokuseret på klimaeffekten og fødevarepriser. iluc og klimaeffekten En række kritiske rapporter har søgt at påvise, at biobrændstoffer reelt har højere drivhusgasudledninger end fossile brændsler, når man medregner de ændringer i arealanvendelsen, der vil kunne følge af øget efterspørgsel på landbrugsafgrøder. Dette er også benævnt biobrændstoffers indirekte forskydningseffekter eller iluc (indirect land use change). iluc er den direkte årsag til, at EU-kommissionen har fremlagt forslag til ny regulering på biobrændstofområdet. Allerede ved vedtagelsen af VE-direktivet i 2009 blev det besluttet, at Kommissionen senest i 2014 skulle fremlægge et direktivforslag, som tager højde for iluc i forhold til biobrændstoffers udledning af drivhusgasser. iluc som følge af biobrændstofproduktion kan finde sted ved at anvendelse af afgrøder fra jorder, hvor der tidligere er blevet produceret fødevarer eller foder. Det vil kunne fortrænge disse afgrøder, som i stedet vil skulle produceres et andet sted. Dette vil i visse tilfælde kunne medføre konvertering af ikkelandbrugsjord (f.eks. skov, savanne, eller andet) til landbrugsjord. I andre tilfælde vil den stigende efterspørgsel på landbrugsafgrøder kunne mødes med udbyttestigninger eller mere intelligent udnyttelse af afgrøderne. Det er derfor vigtigt at understrege, at øget efterspørgsel ikke automatisk leder til konvertering af jord. Således understreger EU-Kommissionen, at øget efterspørgsel på biobrændstoffer kan imødekommes enten med stigende udbytter eller konvertering af land. Overordnet set er der mange kritikpunkter af iluc modellernes forklaringskraft, og modellerne når også frem til vidt forskellige resultater. I tabel 2 ses eksempler på iluc for bioethanol baseret på majs. De modellerede iluc drivhusgasemissioner falder med over 650% fra nogle af de første modelberegninger til nogle af de seneste. Foruden at vise en stor forskellighed i modellernes forklaringskraft viser det også, at efterhånden som modeller og data bliver bedre, er iluc faldet.

4 Side 4 af 11 Tabel 2 Kilde: André Faaij, Utrecht Universitet, præsentation i Bruxelles, 28. januar 2013 ILUC modellerne bygger på en række antagelser om bl.a. et velfungerende globalt marked, en økonomisk rationalitet osv. Fordelen ved dette er naturligvis, at man kan indføre en række data og herefter få output baseret på de samme præmisser. Problemet er dog, at der i denne simplificering overses en lang række afgørende faktorer bl.a., at det globale marked er reguleret, at der er handelshindringer, at der er forskelle i afgrøder (fx olieafgrøder), regionale forskelle samt at aktører i det globale marked ikke er fuldt oplyste. Det forekommer derfor efter Landbrug & Fødevarers opfattelse og en lang række kilder i forskningsmiljøet - utilstrækkeligt, at benytte en iluc model ukritisk og som om, at det er videnskabelig fremstilling af virkeligheden. Et eksempel på en mangel i iluc er, hvordan overførsel af landbrugsviden og bedre dyrkningsmæssig praksis kan skabe et generelt bedre udbytte i fx Afrika. Det er uklart, hvordan dette er indregnet i iluc-modeller. Et andet eksempel er iluc-modellernes brug og afhængighed af historiske data. Disse data er ofte mangelfulde og tager ikke højde for de ændringer, som har fundet sted i landbruget og skovbruget igennem de seneste mange år. Herunder udbyttestigninger og effektiviseringer. Landbrug & Fødevarer påstår naturligvis ikke, at iluc som sådan ikke eksisterer. Der er iluc ved alle arealændringer også ved økologi, urbanisering, kaffedyrkning etc., men området er så komplekst, at de modeller, som er fremlagt, ikke for nærværende på nogen fair og rimelig måde redegør for sammenhængen.

5 Side 5 af 11 Fødevarepriser og fødevareproduktion Det andet spørgsmål, som har været oppe at vende og senest med en europæisk kampagne fremført af ActionAid (i Danmark ved Mellemfolkeligt Samvirke), er mad vs. brændstoffer, altså om efterspørgslen på biobrændstoffer er medvirkende til stigende fødevarepriser, og i øvrigt underminerer verdens fødevareproduktion. Det er dog efter Landbrug & Fødevarers opfattelse en kunstig diskussion. Landbrugsafgrøder, som benyttes til biobrændstoffer, vil også skabe væsentlige mængder proteinfoder det er faktisk ofte den væsentligste indtægtskilde og primære årsag til produktionen af afgrøder. I den sammenhæng er biobrændstof blot et bi-produkt. Fx er biodieselproduktionen med til at nedbringe det strukturelle proteinunderskud i EU med 13 millioner tons proteinfoder. Alternativet ville være en øget import fx fra Sydamerika. Endvidere er det ifølge EU-Kommissionen globalt set kun 3 millioner hektarer, som bruges til at dække EU s forbrug af biobrændstoffer. Det kan sættes overfor de 11,2 millioner hektarer landbrugsjord, som ifølge Eurostat er udtaget af produktion bare i EU. Hertil kommer, at der på globalt plan er enorme muligheder for at øge landbrugsudbyttet gennem bedre landbrugspraksis, afgrøder og dyrkningssystemer fx i Afrika. Selv i Europa er der store forskelle mellem øst og vest i udbytter. Der er altså ingen evidens for, at biobrændstoffer baseret på landbrugsafgrøder umiddelbart skulle udgøre nogen trussel mod fødevareproduktionen. Endvidere viser videnskabelige analyser, at biobrændstoffer har haft en meget begrænset indvirkning på de seneste års stigning i fødevarepriserne (EU- Kommissionen (2013), Von Witzke (2011) og Brockmeyer, Yang & Engelbert (2013)). Ifølge EU-Kommissionen er prisen på korn således kun steget med 1-2 % og olieafgrøder med 4% grundet brug af biobrændstoffer i EU i årene I tabel 3 ses beregninger fra Hohenheim Universitet i Tyskland, som med basisår 2004 beskriver prisudviklingen for en række afgrøder frem mod 2020 og biobrændstoffers indvirkning herpå.

6 Side 6 af 11 Tabel 3 Kilde: Brockmeyer; Yang und Engelbert (2013) i præsentation af Michael Schmitz, Justus Liebig Universitet Giessen (Bruxelles, juni 2013). Som eksempel forventes hvedeprisen med indeks 100 i 2004 at være steget med ca. 33 procentpoint i 2020, men heraf vil biobrændstoffer kun tegne sig for små 1,1 procentpoint af stigningen svarende til en andel på 3,4% af prisstigningen. For olieafgrøder vil biobrændstoffer udgøre lidt højere 3,3 procentpoint. Påstanden om at biobrændstoffer skulle presse fødevarepriserne væsentligt op og derved udgøre et problem for fx lavtlønslande ser ifølge ovenstående kilder ikke ud til at holde. Kommissionens direktivforslag ny regulering Som nævnt i ovenstående blev det ved vedtagelsen i 2009 af VE-direktivet besluttet, at Kommissionen senest i 2014 skulle fremlægge et direktivforslag, som tager højde for iluc i forhold til biobrændstoffers udledning af drivhusgasser. Efter massivt pres fra en række NGO er med henvisning til især iluc og stigende fødevarepriser fremlagde Kommissionen allerede sit direktivforslag den 17. oktober 2012, hvilket altså er et par år før, at det var påkrævet. Direktivforslaget bygger bl.a. på en række modelberegninger af iluc udarbejdet af Kommissionens Joint Research Centre og IFPRI (International Food Policy Research Institute), som viser, at der kan være væsentligt forøgede emissioner ved brug af biobrændstoffer, hvis iluc medregnes. Modellerne indeholder dog de samme usikkerheder som ved andre iluc beregninger (jf. ovenstående diskussion).

7 Side 7 af 11 Indhold i reguleringen Formålet med direktivforslaget er at fremme brugen af avancerede biobrændstoffer, som laves på baggrund af restprodukter (fx halm), og samtidig begrænse brugen af konventionelle biobrændstoffer, som laves af fødevareafgrøder (fx raps, hvede). De væsentligste elementer i kommissionens forslag er, at konventionelle biobrændstoffer maksimalt kan tælle 5% i forhold til opnåelse af de 10% vedvarende energi i VE-direktivet, samt at avancerede biobrændstoffer vil kunne tælle helt op til firedobbelt i forhold til opnåelse af 10% målet om vedvarende energi i transport. Herudover lægger Kommissionen op til, at der skal indrapporteres de hidtidige beregnede iluc-værdier. iluc-værdierne skal altså ikke danne baggrund for lovgivning, men derimod blot være genstand for en obligatorisk rapportering. Det skyldes de væsentlige usikkerheder i modeller og data forbundet med fastlæggelse af iluc. Kommissionen har derfor ikke fundet modellerne modne til at kunne danne grundlag for regulering, men derimod kun for rapportering. Danske interesser Til trods for EU-Kommissionens gode intentioner vil direktivforslaget set fra Landbrug & Fødevarers side medføre en lang række udfordringer og problemer. Den danske produktion af biobrændstoffer er overvejende baseret på animalsk restaffald samt en mindre andel baseret på raps. Bioethanol produceres for nærværende kun i meget begrænset omfang i Danmark på et demonstrationsanlæg hos Dong Energy i Kalundborg. Kommissionens direktivforslag beskytter også produktionen baseret på animalsk restaffald, hvor Daka Biodiesel er en dansk nøglespiller. Protein og raps Derimod vil det foreslåede loft på 5% i forhold til konventionelle biobrændstoffer udgøre en væsentlig udfordring i forhold til fortsat leverance af protein til den europæiske husdyrproduktion. Protein er et meget vigtigt bi- og restprodukt fra produktionen af biobrændstoffer fx er det 60% af rapsen, som bliver til proteinholdigt dyrefoder og kun 40% bliver til olie. Hertil kommer en væsentlig eksport af raps til brug for biodieselproduktion i udlandet. Raps indgår naturligt i sædskiftet, og ved et så lavt loft som 5% på konventionelle biobrændstoffer er der en risiko for, at efterspørgslen på raps vil falde så meget, at det vil blive uøkonomisk at dyrke raps.

8 Side 8 af 11 Halm og bio-baserede produkter På globalt plan er stort set alt biobrændstof konventionelt, men der arbejdes stærkt på at etablere en produktion af avancerede biobrændstoffer. Dette er også tilfældet i Danmark, hvor bl.a. Dong Energy og Novozymes arbejder på at etablere en produktion af avancerede biobrændstoffer ved Holstebro, også benævnt Maabjerg Energy Concept. En sådan produktion vil være af stor værdi for landbrugserhvervet, da det øger eller skaber værdi af en lang række bi- og slutprodukter i landbrugsproduktionen fx halm. Det kan derfor være medvirkende til at diversificere og øge indtjeningen til landbruget. Maabjerg Energy Concept vil dog kræve milliardinvesteringer i et bioraffineringsanlæg, hvilket igen forudsætter, at der er en holdbar business case. Produktionen af avancerede biobrændstoffer er dyrere end produktionen af konventionelle biobrændstoffer, hvorfor produktionen af avancerede biobrændstoffer påkræver enten offentlig støtte eller et reguleret markedstræk fx et iblandingskrav. Umiddelbart kan Kommissionens direktivforslag om at firedoble tællingen af avancerede biobrændstoffer lyde besnærende i forhold til at fremme avancerede biobrændstoffer. I teorien burde det jo gøre de avancerede biobrændstoffer endnu mere attraktive, da det herved bliver nemmere for medlemslandene at leve op til EU s mål om vedvarende energi i transport. Problemet er dog, at den firedobbelte tælling vil betyde, at der rent volumenmæssigt ikke skabes nogen væsentlig forøget efterspørgsel på avancerede biobrændstoffer. Tværtom. Det som nominelt er 0,5% vil jo tælle 2% i forhold til målet om 10% vedvarende energi i I den sammenhæng er det vigtigt at understrege, at avancerede biobrændstoffer medfører en lang række andre positive sidegevinster som ofte overses. Avanceret bioraffinering af biomasse til biobrændstoffer vil kunne skabe en kritisk masse af produktion, som er nødvendig for, at industrien konkurrencedygtigt vil kunne begynde at lave plastik, kemi, protein m.v. baseret på kulstof fra biomassen. Avancerede biobrændstoffer skal derfor indtænkes i en bredere sammenhæng og ses som trædesten for en bedre ressourceudnyttelse, bioøkonomien og dermed det fossilfri samfund. Og at der skabes et markedstræk for biobaserede materialer. Landbrug & Fødevarers politiske position For det danske landbrugs- og fødevareerhverv er der derfor rigtig mange interesser forbundet med produktion og brug af biobrændstoffer, hvorfor Landbrug & Fødevarer nok indtager rollen som en af de mest aktive organisationer i Danmark og EU på området. Formålet med dette arbejde er at sikre en holdbar løsning, som både tager hensyn til den kritik, som er rejst af konventionelle biobrændstoffer samtidig med at overgangen til avancerede biobrændstoffer fremmes herunder også bioøkonomien.

9 Side 9 af 11 Landbrug & Fødevarer arbejder på at stimulere udviklingen af de mest bæredygtige biobrændstoffer gennem primært at introducere et 2,5% iblandingskrav for avancerede biobrændstoffer og et loft på 7,5% for iblanding af konventionelle biobrændstoffer. Samtidig arbejdes for enkelttælling som led i opfyldelse af det aktuelle 10% mål for vedvarende energi i transportsektoren i 2020, da flertælling ikke vil fremme nogen former for biobrændstoffer. Landbrug & Fødevarer ønsker også at styrke tiltag, der kan hindre afskovning og fremme bedre overvågning og styring af landområder i særligt tredje verdenslande. Det er her, langt størstedelen af udfordringerne i forhold til produktion af biobrændstoffer findes. Europæisk landbrug bør derfor ikke straffes for manglende regulering og resthåndhævelse i andre dele af verden. Politisk status EU-Kommissionens direktivforslag er siden fremlæggelsen den 17. oktober 2012 blevet diskuteret i hhv. EU s Ministerråd og Parlamentet og det afgørende slag tegner sig til at skulle finde sted dette efterår. Ministerrådet I Ministerrådet er den politiske situation forholdsvist rodet i forhold til at finde en løsning. Et blokerende mindretal bestående af Danmark, Sverige, Tyskland, Storbritannien m.fl. ønsker at fastholde eller sænke Kommissionens loft på konventionelle biobrændstoffer på 5%. Heroverfor står et andet blokerende mindretal bestående af bl.a. Spanien, Polen, Ungarn, Tjekkiet m.fl. som blokerer for, at der overhovedet skal være et loft på de konventionelle biobrændstoffer. En række lande, bl.a. Italien og Danmark, har fremsat forslag om indførsel af et obligatorisk iblandingskrav af avancerede biobrændstoffer, hvilket har fået betydelig medvind og ifølge det irske formandsskabs fremskridtsrapport nok er det forslag, som har mødt mindst modstand blandt medlemsstaterne. Det danske forslag om en 2% iblanding af avancerede biobrændstoffer, men med firedobbelttælling, hvilket reelt set kun betyder 0,5% krav om iblanding af avancerede biobrændstoffer, er efter Landbrug & Fødevarers opfattelse dog alt for lavt. Også i forhold til iluc er der en væsentlig uenighed. Det litauiske formandskab, som overtog formandsskabet i EU den 1. juli, har meldt ud, at de vil fortsætte arbejdet med at skabe et kompromis i forhold til direktivforslaget, men der forventes først rigtigt at ske en udvikling, når Parlamentet har vedtaget sin holdning.

10 Side 10 af 11 Parlamentet I Parlamentet er de to centrale udvalg på området hhv. miljøudvalget og energiudvalget. Energiudvalget Ultimo juni vedtog energiudvalget sin indstilling til kommissionens direktivforslag. Udvalget foreslår et loft på iblanding af konventionelle biobrændstoffer på 6,5%, hvilket altså er noget højere end de 5% foreslået af Kommissionen. Endvidere støtter udvalget en øget produktion af avancerede biobrændstoffer gennem indførsel af obligatoriske iblandingskrav i transportsektoren. De foreslåede minimumskrav er således 0,5% i 2016, 2,5% i 2020 og 4% i 2025 uden tællinger. Hertil kommer at energiudvalget foreslår, at Kommissionen skal rapportere om den videnskabelige udvikling på iluc, og hvis der kan opnås enighed om de estimerede iluc-emissioner, skal disse rapporteres fra september Miljøudvalget Medio juli besluttede miljøudvalget sin indstilling til Kommissionens direktivforslag. Som forventet er miljøudvalget mere restriktivt end energiudvalget vedrørende de konventionelle biobrændstoffer og foreslår således et loft på iblanding på 5,5%, hvilket jo er meget tæt på Kommissionens 5%. Energiudvalgets forslag om et iblandingskrav på avancerede biobrændstoffer har ligeledes inspireret miljøudvalget til at vedtage et sådant. Der er tale om et 2% iblandingskrav, men med dobbelttælling, hvilket i realiteten reducerer iblandingskravet til 1%. Dermed opstår den særlige situation, at energiudvalgets indstilling i forhold til avancerede biobrændstoffer er mere grønt end miljøudvalgets. Udover de to primære udvalg, hhv. miljøudvalget og energiudvalget, så er seks andre udvalg blevet hørt om Kommissionens direktivforslag. Det gælder bl.a. Landbrugsudvalget og Udviklingsudvalget. Med forskellige nuancer er der i stort set alle udvalg støtte til indførsel af et iblandingskrav for avancerede biobrændstoffer samt at loftet på konventionelle biobrændstoffer hæves fra de 5% som foreslået af Kommissionen. Overordnet set er situationen i både Parlamentet og Ministerrådet derfor uafklaret. Der er derfor en betydelig risiko for, at der ikke opnås en fælles holdning i september/oktober, hvor forhandlingerne mellem Rådet, Parlamentet og Kommissionen ellers skal starte. Det forlyder bl.a., at Polen, Ungarn, Spanien, Slovakiet og Tjekkiet har et ønske om, at der ikke opnås enighed på noget tidspunkt og at det samlede direktivforslag derfor kan falde. Proces fremadrettet Energiudvalget og miljøudvalgets ændringsforslag til Kommissionens direktivforslag er sat til afstemning den 10. september i Parlamentets plenar i

11 Side 11 af 11 Strasbourg. Det forudses, at energiudvalget og miljøudvalget vil søge at indgå visse kompromisser forud for afstemningen, men under alle omstændigheder forventes der at være størst opbakning i plenaren til energiudvalgets forslag. Det litauiske formandskab har tilkendegivet, at mandatet fra plenaren i parlamentet er en forudsætning for opnåelse af en fælles holdning i Ministerrådet, hvilket bør finde sted senest på miljørådsmødet i Luxemborg d. 14. oktober. Herefter er der små to måneder til trepartsforhandlinger mellem Parlamentet, Ministerrådet og Kommissionen under litauisk formandskab før miljø- og energirådsmøderne december Ovenstående tidsplan kan blive forsinket, dels i Parlamentet, hvis der stilles mange ændringsforslag forud for plenarforsamlingen, dels i Ministerrådet, hvis staterne ikke udviser fornøden fleksibilitet og dermed ikke opnår enighed om en fælles holdning. Hvis ikke der nås et resultat under litauerne, forventes direktivforslaget ikke videre behandlet før end i 2015, da parlamentet skal på valg i maj 2014, og Barressokommissionens mandat udløber ultimo oktober Det vil medføre, at der ikke sættes et europæisk loft over iblandingen af konventionelle biobrændstoffer, og at der ikke kommer et iblandingskrav for avancerede biobrændstoffer.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark. Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 613 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. april 2019 Europa-Kommissionens delegerede retsakt om fastlæggelse af kriterier for biobrændstoffer

Læs mere

Landbrug & Fødevarer ønsker følgende hovedprincipper lagt til grund for Kommissionens arbejde med bæredygtig bioenergi for perioden efter 2020.

Landbrug & Fødevarer ønsker følgende hovedprincipper lagt til grund for Kommissionens arbejde med bæredygtig bioenergi for perioden efter 2020. Dato 4. marts 2016 Side 1 af 5 Ref.: MDC Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Høringssvaret er sendt elektronisk til lmj@ens.dk, bha@ens.dk, cpo@ens.dk, stkje@efkm.dk, hao@ens.dk Landbrug & Fødevarers

Læs mere

Høring: Materiale fra workshop om livscyklusvurdering af biomasse til energi og transport

Høring: Materiale fra workshop om livscyklusvurdering af biomasse til energi og transport Side 1 af 5 Notat Til Energistyrelsen; Jakob Møller Fra Mads Helleberg Dorff Christiansen, Thomas Holst Cc Niels Peter Nørring, Søren Korsholm Dato 23. april 2013 Høring: Materiale fra workshop om livscyklusvurdering

Læs mere

Europa-Huset 19.11.2015

Europa-Huset 19.11.2015 Opgør med myterne om Danmark som foregangsland EuropaHuset 19.11.2015 Støttet af Tankevækkende tendenser i energiforbruget Det samlede energiforbrug i EU28 har ligget nærmest konstant siden 1995 på trods

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Dansk analyse om bæredygtighed

Dansk analyse om bæredygtighed Xxxx Xxxxx Xxx xxx xxx xx. xxx. xx Bæredygtighed Dansk analyse om bæredygtighed Jacob Møller Chefkonsulent, Energistyrelsen 1 Analyse af anvendelsen af bioenergi i Danmark Jacob Møller, Energistyrelsen

Læs mere

Rådsmøde (miljø) den 18. juni 2013

Rådsmøde (miljø) den 18. juni 2013 Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3246 - miljø Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT Klima-, Energi- og Bygnings-ministeriet 15. maj 2013 Rådsmøde (miljø) den 18. juni 2013 Dagsorden 1. Kommissionens forslag

Læs mere

Status på EU s 2030 klimamål og Kommissionens vinterpakke - med fokus på det biobaserede samfund

Status på EU s 2030 klimamål og Kommissionens vinterpakke - med fokus på det biobaserede samfund Status på EU s 2030 klimamål og Kommissionens vinterpakke - med fokus på det biobaserede samfund Ved Søren Jacobsen Kontorchef, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Læs mere

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget?

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Plantekongressen 2011, Direktør Claus Søgaard-Richter, 11. januar 2011 Baggrund: Rammen FN (IPCC) Danmark har forpligtet

Læs mere

EU-reguleringens indvirkning på dansk transport- og energipolitik Lisa Bjergbakke, lbj@ens.dk Energistyrelsen

EU-reguleringens indvirkning på dansk transport- og energipolitik Lisa Bjergbakke, lbj@ens.dk Energistyrelsen Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Bilag 11 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger

Bilag 11 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger Bilag 11 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger 1 Drivhusgasudledning fra animalsk fødevareproduktion internationale sammenligninger Når Danmark afrapporterer

Læs mere

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen

Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer. Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Alternative drivmidler til transport - fokus på biobrændstoffer Lisa Bjergbakke og Carsten Poulsen Målsætninger energi og transport Andelen af vedvarende energi i transportsektoren øges til 10 pct. i 2020

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef Muligheder for landbruget i bioenergi (herunder biogas) Bioenergi Politik

Læs mere

Rådsmøde (energi) den 13. juni 2014

Rådsmøde (energi) den 13. juni 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3321 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt S AM L E N OT AT Klima-. Energi- og Bygningsministeriet 26. maj 2014 Rådsmøde (energi) den 13. juni 2014 Dagsorden Side

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Miljøstyrelsen 1. marts 2007 Industri og Transport MST/DK; MIM/VIBEJ Miljøministeriet Miljøpolitisk område, EU-Koordinationen DEP-251-00008 GRUNDNOTAT

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A7-0279/181. Ændringsforslag. Corinne Lepage, Jens Rohde for ALDE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A7-0279/181. Ændringsforslag. Corinne Lepage, Jens Rohde for ALDE-Gruppen 4.9.2013 A7-0279/181 181 Artikel 2 nr. 2 litra c nr. ii Direktiv 2009/28/EF Artikel 3 stk. 4 afsnit 2 litra d d) Ved beregningen af biobrændstoffer i tælleren må andelen af energi fra biobrændstoffer,

Læs mere

Green Mobility: The Future of Transportation in Denmark and in the EU Grøn Mobilitet: Fremtidens Transport i Danmark og EU

Green Mobility: The Future of Transportation in Denmark and in the EU Grøn Mobilitet: Fremtidens Transport i Danmark og EU Green Mobility: The Future of Transportation in Denmark and in the EU Grøn Mobilitet: Fremtidens Transport i Danmark og EU Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, 7760 Hurup Thy, Danmark VE II and the

Læs mere

Bæredygtig biomasse til energi grønne arbejdspladser. Jesper Lund-Larsen 3F LF

Bæredygtig biomasse til energi grønne arbejdspladser. Jesper Lund-Larsen 3F LF Jesper Lund-Larsen 3F LF 04-05-2017 1 Mål 7: Bæredygtig Energi Vi skal sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris 7.1 Inden 2030 skal alle mennesker

Læs mere

Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog

Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog Hvilke EU-processer bør danske aktører have særligt fokus på for at fremme udviklingen af bioøkonomien i Danmark Danmarks nationale bioøkonomipanel har på deres

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 56 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 56 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 56 Offentligt Europaudvalget, Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget og Miljø- og Fødevareudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer Den 12.

Læs mere

CO2 og VE mål for EU og Danmark. Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet

CO2 og VE mål for EU og Danmark. Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet CO2 og VE mål for EU og Danmark Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet Disposition 1. EU: Klima- og energipakken 2. Danmark: Energiaftalen af 21.02.2008 3. Opfølgninger herpå EU s klima-

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 27.7.2011 B7-0000/2011 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2011 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5 om EU's

Læs mere

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Pia Frederiksen, Seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab, AU Medlem af Klimarådet Biomassens betydning for grøn omstilling Klimaperspektiver og anbefalinger

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014 Økonomisk analyse 25. april 214 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark, EU og fødevareproduktion Hvor mange, og hvem, skal den danske fødevareklynge

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Dagsorden 1. Kommissionens forslag om ændring af brændstofkvalitetsdirektivet og VE-direktivet (ILUC)

Dagsorden 1. Kommissionens forslag om ændring af brændstofkvalitetsdirektivet og VE-direktivet (ILUC) Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3233 - Miljø Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT Klima-, Energi- og Bygningsministeriet 19. februar 2013 Rådsmøde (miljø) den 21. marts 2013 Dagsorden 1. Kommissionens forslag

Læs mere

Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder

Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder Sustainable Agriculture De globale udfordringer er store: Hvor vigtigt er det vi dyrker landbrug i Norden? Mad til milliarder Niels Bjerre, Agricultural Affairs Manager Hvad laver du? Jeg høster Jeg producerer

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige

Læs mere

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd Anvendelse af oprindelsesgarantier Notat fra Det Økologiske Råd Resumé Oprindelsesgarantier er jf. direktiv om vedvarende energi beviser på, at den elproduktion som ligger til grund for garantien, er produceret

Læs mere

Rådsmøde (energi) den 7. juni 2013

Rådsmøde (energi) den 7. juni 2013 Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3243 - Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt S AM L E N OT AT Klima-. Energi- og Bygningsministeriet 15. maj 2013 Rådsmøde (energi) den 7. juni 2013 Dagsorden 1. Kommissionens

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018

Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Strategi for forskning og udvikling på markområdet 2014 2018 Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion Planteproduktionen i dag... 4 Status... 4 Fødevareforsyning og befolkningsudvikling... 5 Rammevilkår...

Læs mere

IDA Miljø. Anvendelsen af grønne ressourcer i det biobaserede samfund. Biomassens betydning i det biobaserede samfund 12.

IDA Miljø. Anvendelsen af grønne ressourcer i det biobaserede samfund. Biomassens betydning i det biobaserede samfund 12. IDA Miljø Biomassens betydning i det biobaserede samfund 12. november 2013 Anvendelsen af grønne ressourcer i det biobaserede samfund Chefkonsulent Bruno Sander Nielsen Ressourcer Ressourcestrategien og

Læs mere

Generelle oplysninger om respondenten

Generelle oplysninger om respondenten Offentlig høring om Refit-evalueringen af EU's lovgivning om plantebeskyttelsesmidler og pesticidrester Felter med en * skal udfyldes. Generelle oplysninger om respondenten Bemærk: Denne spørgeundersøgelse

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Hvor vigtig er fast biomasse i den fremtidige energiforsyning. Finn Bertelsen Energistyrelsen

Hvor vigtig er fast biomasse i den fremtidige energiforsyning. Finn Bertelsen Energistyrelsen Hvor vigtig er fast biomasse i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen Energistyrelsen Seminar om handlingsplan for udvikling og demonstration inden for kraftvarme fra fast biomasse den 15. juni

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0334 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0334 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0334 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING FORSKNINGSPLATFORME TIL UDVIKLING AF EN BÆREDYGTIG BIOØKONOMI PRODEKAN KURT NIELSEN, AARHUS UNIVERSITET UNI VERSITy DE

Læs mere

NOTAT 10. Klima effekt og potentiale for substitution af fossil energi. Christian Ege og Karen Oxenbøll, Det Økologiske Råd

NOTAT 10. Klima effekt og potentiale for substitution af fossil energi. Christian Ege og Karen Oxenbøll, Det Økologiske Råd NOTAT 10 Klima effekt og potentiale for substitution af fossil energi Christian Ege og Karen Oxenbøll, Det Økologiske Råd 12. Januar 2015 Dette notat beskriver antagelser og beregninger af den klima-effekt,

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 3. august

Læs mere

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01.

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. november 2012 (09.11) (OR. en) 15867/12 ENV 838 ENER 444 IND 186 COMPET 672 MI 700 ECOFIN 920 TRANS 381 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget:

Læs mere

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Replik Djævlen ligger i detaljen Professor Jørgen E. Olesen De langsigtede mål for 2050 (Klimakommissionen) Uafhængige af olie, kul og gas

Læs mere

Biomasse og det fleksible energisystem

Biomasse og det fleksible energisystem Biomasse og det fleksible energisystem Indlæg ved energikonference 5. oktober 2009 af Institutleder Erik Steen Kristensen Spørgsmål som vil blive besvaret 1. Biomasse til energi mængder og typer? 2. Klima-

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Tendenser for verdens fødevareproduktion og forbrug. Leif Nielsen Cheføkonom Landbrug & Fødevarer

Tendenser for verdens fødevareproduktion og forbrug. Leif Nielsen Cheføkonom Landbrug & Fødevarer Tendenser for verdens fødevareproduktion og forbrug Leif Nielsen Cheføkonom Landbrug & Fødevarer Op i helikopteren Globale megatrends i de kommende 10-20 år Fødevareproduktion Efterspørgsel Megatrends

Læs mere

Masser af biomasse? NOAHs Forlag

Masser af biomasse? NOAHs Forlag Masser af biomasse? Vi skal af med de fossile brændsler så hurtigt som muligt. Presset for at det skal ske er ved at være så stort, at hverken regering, energiselskaber eller industrien tør ignorere det.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om mindre afhængighed af olie i transportsektoren

Forslag til folketingsbeslutning om mindre afhængighed af olie i transportsektoren Kopi af Sfs beslutningsforslag - http://www.folketinget.dk/samling/20051/beslutningsforslag/b20/som_fremsat.htm B 20 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om mindre afhængighed af olie i transportsektoren.

Læs mere

Masser af biomasse? NOAHs Forlag

Masser af biomasse? NOAHs Forlag Masser af biomasse? Vi skal af med de fossile brændsler så hurtigt som muligt. Presset for at det skal ske er ved at være så stort, at hverken regering, energiselskaber eller industrien tør ignorere det.

Læs mere

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på Gastekniske Dage den 24. maj 2017 Dagsorden

Læs mere

Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt. Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen

Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt. Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen Oversigt Baggrund: Energiforbrug og CO 2 -udledning Global klimapolitik:

Læs mere

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Biomasse.Dok.2.5 København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær,

Læs mere

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1 Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1 I medfør af 26, stk. 4, 31, stk. 7 og 8, og 32, stk.1, i

Læs mere

Hvor meget kan biobrændsstoffer til transport nedbringe CO 2 -udledningen?

Hvor meget kan biobrændsstoffer til transport nedbringe CO 2 -udledningen? Klimaændringer og CO 2 -målenes betydning for fremtidens planteavl Temadag 9. oktober 2007 kl. 9:30-15:30 på Landscentret Hvor meget kan biobrændsstoffer til transport nedbringe CO 2 -udledningen? Henrik

Læs mere

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse Organisation for erhvervslivet December 2009 Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse AF KONSULENT CAMILLA DAMSØ PEDERSEN, CDP@DI.DK Der er et stort potentiale for at sænke verdens CO2-udslip

Læs mere

Biomassens rolle i den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland Midt.energistrategi Partnerskabsmøde Viborg, den 28.

Biomassens rolle i den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland Midt.energistrategi Partnerskabsmøde Viborg, den 28. Biomassens rolle i den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland Midt.energistrategi Partnerskabsmøde Viborg, den 28. oktober 2014 Biomasse til energi i Region Midt, 2011 TJ 34 PJ Energiforbrug fordelt

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Aftale muligvis på vej mellem Europa-Parlamentet og Rådet om 4- pakken:

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende energieffektivitet og

Læs mere

Udvikling i landbrugets produktion og struktur

Udvikling i landbrugets produktion og struktur Udvikling i landbrugets produktion og struktur Indlæg ved jens Ejner Christensen Verdens befolkning fremskrevet i mia. personer Befolkningsvækst og fødevareefterspørgsel, pct. pr. år 1979-99 2000-15* 2015-30*

Læs mere

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger Grøn omstilling? Skovrydning CO 2 -neutralitet? Land grabbing

Læs mere

Fald i produktionen af hvede på verdensplan

Fald i produktionen af hvede på verdensplan Fald i produktionen af hvede på verdensplan Forventningerne til den globale hvedeproduktion for 2009/2010 falder med 1,6 millioner ton. Faldet er ikke stort og ikke andet en markederne havde forventet.

Læs mere

Klimabelastning og import af Soya

Klimabelastning og import af Soya Klimabelastning og import af Soya 22. Februar 2012 NOTAT Efter aftale med fødevareministeriet er udarbejdet et kort notat omkring klimaproblematikken ved den store import af soya til foderbrug i dansk

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 18 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 25. januar 2008 Europa-Kommissionens klima- og energipolitiske udspil

Læs mere

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Teknologiudvikling indenfor biomasse Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Fremtidens teknologi til biomasse Flere faktorer spiller ind: Teknologi Love og afgifter Biologi, økologi

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren for

Læs mere

De igangværende initiativer

De igangværende initiativer De igangværende initiativer Agenda: Lidt om Dansk Energi Energiaftalen og biomasse Forbrug af biomasse Bæredygtighed Regulering og bæredygtighed Den danske brancheaftale Energiaftale af 2012 50% vind

Læs mere

Verdens fødevareforsyning frem mod 2050 og dansk landbrugs rolle

Verdens fødevareforsyning frem mod 2050 og dansk landbrugs rolle Verdens fødevareforsyning frem mod 2050 og dansk landbrugs rolle Af Direktør Henrik Zobbe Fødevareøkonomisk Institut Det Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Disposition Indledning Malthus

Læs mere

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K./. Til Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologis orientering vedlægges

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Fakta om klima og energi

Læs mere

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 17. oktober 2007 En ny Ioannina-afgørelse Man har på det seneste i de europæiske medier

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

- Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse

- Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse Ny GUDP-strategi - Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns

Læs mere

VE direktivet vs.2. Dialogmøde Brancheaftale Bæredygtig Biomasse

VE direktivet vs.2. Dialogmøde Brancheaftale Bæredygtig Biomasse VE direktivet vs.2 Dialogmøde Brancheaftale Bæredygtig Biomasse Forhandlingsforløb for VE direktivet (biomasse) RÅDET 30. nov. 2016 CION præsenterer forslag til revision af VEdirektivet 1. kvartal Tekniske

Læs mere

NATURE ENERGY

NATURE ENERGY NATURE ENERGY 29-05-2017 1 NATURE ENERGY KONCERNEN Nature Energy koncernen er ejet af de fynske kommuner og har ca. 135 ansatte FORRETNINGS- OMRÅDER Distribution af gas på Fyn Salg af og handel med naturgas,

Læs mere

Transportens energiforbrug og udledning af CO 2 frem til 2050

Transportens energiforbrug og udledning af CO 2 frem til 2050 Transportens energiforbrug og udledning af CO 2 frem til 2050 Roadmap afsluttende seminar for de to følgegrupper 27. maj 2014 Anders Kofoed-Wiuff Ea Energianalyse Formål med referencefremskrivninger At

Læs mere

9261/18 js/kb/clf 1 D2

9261/18 js/kb/clf 1 D2 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 2015/0288 (COD) 9261/18 JUSTCIV 122 CONSOM 152 DIGIT 105 AUDIO 40 DAPIX 155 DATAPROTECT 100 CODEC

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af Parisaftalen

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af Parisaftalen Dato 10. august 2016 Side 1 af 5 Ref.: MDC Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Høringssvaret er sendt elektronisk til ens@ens.dk og ehc@ens.dk; lsh@ens.dk Landbrug & Fødevarers høringssvar til

Læs mere

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017.

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 207 (OR. en) 2439/7 FIN 562 PE-L 37 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Budgetudvalget De Faste Repræsentanters Komité/Rådet 560/7

Læs mere

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. oktober 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0045 (CNS) 14949/14 FISC 181 ECOFIN 1001 RAPPORT fra: til: formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 14576/14

Læs mere

Direktiv om kvaliteten af benzin og dieselolie og direktiv om vedvarende energi. Rådets holdning (10710/2/2014 C8-0004/ /0288(COD))

Direktiv om kvaliteten af benzin og dieselolie og direktiv om vedvarende energi. Rådets holdning (10710/2/2014 C8-0004/ /0288(COD)) 23.4.2015 A8-0025/ 001-096 ÆNDRINGSFORSLAG 001-096 af Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed Indstilling ved andenbehandling Nils Torvalds A8-0025/2015 Direktiv om kvaliteten af benzin og

Læs mere

Biobrændstoffers miljøpåvirkning

Biobrændstoffers miljøpåvirkning Biobrændstoffers miljøpåvirkning Anders Kofoed-Wiuff Ea Energianalyse Stockholm, d.15. januar 2010 Workshop: Svanemærkning af transport Godstransportens miljøelementer Logistik Kapacitetsudnyttelse, ruteplanlægning

Læs mere

Bæredygtighed i dansk energiforsyning

Bæredygtighed i dansk energiforsyning Kunstmuseet Arken, torsdag d. 15. marts 2007 WEC-konference: Den Nye Danske Energioffensiv Michael Madsen Civilingeniørstuderende Aalborg Universitet Esbjerg Esbjerg Tekniske Institut Niels Bohrs Vej 8,

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2013 November 2013 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug

Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug April 2011 3 Udvikling i danske personbilers Forord Forord Trafikstyrelsen har bl.a. til opgave at monitorere udviklingen i den danske personbilpark i

Læs mere

Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt?

Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt? Hvordan kan vi alle spise bæredygtigt? Fødevarer og den måde, vores mad producereres på, optager mange, og projekter, der beskæftiger sig med disse problemstillinger, udgør over en tredjedel af de initiativer,

Læs mere

Deklarering af el i Danmark

Deklarering af el i Danmark Til Deklarering af el i Danmark 4. juni 2015 CFN/CFN Elhandlere er, ifølge Elmærkningsbekendtgørelsen, forpligtet til at udarbejde deklarationer for deres levering af el til forbrugerne i det forgangne

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2019 C(2019) 2055 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 13.3.2019 om supplerende regler til direktiv (EU) 2018/2001 for så vidt angår fastsættelse

Læs mere

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1)

Bekendtgørelse om bæredygtighed m.v. af biobrændstoffer og flydende biobrændsler, som anvendes til aktiviteter omfattet af lov om CO 2 -kvoter 1) BEK nr 1182 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 1606/1123-0057

Læs mere

Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014

Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014 Erhvervsmæssige potentialer ved grøn omstilling af transportsektoren Udarbejdet for Energistyrelsen 05.09.2014 Intro Formålet med analysen er, at undersøge om der er erhvervsmæssige områder i relation

Læs mere

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 353 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Kontor FK2 Dato 10. august 2018 J

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om bæredygtige biobrændstoffer og om reduktion af drivhusgasser fra transport 1)

Bekendtgørelse af lov om bæredygtige biobrændstoffer og om reduktion af drivhusgasser fra transport 1) LBK nr 674 af 21/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2505/1230-0001 Senere

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

Biogas og Bæredygtigheds certificering. Torben Ravn Pedersen

Biogas og Bæredygtigheds certificering. Torben Ravn Pedersen Biogas og Bæredygtigheds certificering Torben Ravn Pedersen Biogasproduktion -afsætning af energi fra biogasanlæg Proces Energi Proces Opgradering Kraftvarme Opvarmning, kraftvarme 2 [ThisDoc*Subject]

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være?

Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være? Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være? Hvem styrer hvad: EU, medlemslandene og kommunerne Jørgen S. Madsen, EU-chef,

Læs mere