Samlede høringssvar, 2. høringsfase Kommuneplanstrategi2011 og Landdistriktspolitik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samlede høringssvar, 2. høringsfase Kommuneplanstrategi2011 og Landdistriktspolitik"

Transkript

1 Samlede høringssvar, 2. høringsfase Kommuneplanstrategi2011 og Landdistriktspolitik

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Horreby og omegn Vi bor i hjertet af Falster! Guldborgsund Kommune Stab og Plan Parkvej Nykøbing F Horreby 23. december 2011 Bemærkninger til Kommuneplanstrategi 2011 og Landdistriktspolitik Hvem er vi? Vi repræsenterer foreninger, bestyrelser mv. fra hjertet af Falster. Området dækker landsbyerne Falkerslev, Virket, Horreby, Nr. Ørslev, Sdr. Kirkeby, Sdr. Alslev, Eget og Karleby og det omgivende landdistrikt. I Horreby og omegn er vi er glade for at byrådet har valgt at sætte fokus på landdistriktet, både gennem en ny landdistriktspolitik og gennem Kommuneplanstrategi Generelt set er vi enige i de strategiske mål og visionen i landdistriktspolitikken, men vi skal gøre opmærksom på at der er forskel på at have længere til andre goder og have langt til andre goder. I Kommuneplanstrategi 2011 er vi glade for der er fokus på bosætning og landdistrikts- udvikling, men har nogle bemærkninger vedrørende bymønstret, som uddybes her under. Bymønster skal revideres Det eksisterende bymønster bygger primært på, hvilke byer der historisk set har været store og haft udvikling, og er langt hen af vejen udtryk for, hvordan vi valgte at indrette de gamle kommuner i 1960 erne og 1970 erne. Bystrukturen blev i første omgang overført fra den gamle regionplan og de gamle kommuneplaner.

16 Men nu er Guldborgsund Kommune kommet gennem den første kommuneplanperiode og skal til at tegne strukturen for kommunen fra år 2013 og frem til år I den første kommuneplanperiode har kommunen gennemgået store forandringer på servicestrukturen, hvoraf den største ændring for borgerne samlet set har været den nye skolestruktur. Der bør være sammenhæng mellem de servicestrukturer, der er i kommunen og bymønstret. Guldborgsund Kommune har i Kommuneplan beskrevet, hvad der er af servicefunktioner i landdistriktscentrene. Jf. Kommuneplanen indeholder landdistriktscentrene skole, daginstitutioner, udvalgsvarehandel, dagligvarehandel, idrætsanlæg mv. Det fremtidige bymønster bør revideres ud fra den nye skolestruktur, og ud fra de områder byrådet vil satse på i fremtiden. Det er vigtigt for os som borgere, at vi kan se der er sammenhæng mellem det politikerne beslutter den ene dag, og det de beslutter den anden dag, for at vi fortsat kan have tillid til dem/jer. Horreby skal være landdistriktscenter og bosætningsområde Horreby ligger som naturligt centrum i hjertet af Falster omgivet af landsbyerne Falkerslev, Virket, Horreby, Nr. Ørslev, Sdr. Kirkeby, Sdr. Alslev, Eget og Karleby med tilhørende landdistrikt. Horreby er en byzone by med mulighed for fortsat udvikling, og kan dermed styrkes som landdistriktscenter i området. Horreby ligger i det brede bælte mellem Nykøbing F og Nr. Alslev, hvor byer og landsbyer er i vækst, og Horreby har i de senere år haft en pæn befolkningstilvækst på 3 %. Med sin relative nærhed til Nykøbing F, og motorvejen, kombineret med nærhed til basale offentlige og private servicefunktioner, er Horreby og omegn et attraktivt bosætningsområde, hvor man kan kombinere det at bo rigtigt på landet med nærheden til en større by, hvor man kan få alt det man ikke kan få på landet. Derfor ønsker vi også at få status som bosætningsområde. I området findes der mange selvstændige erhvervsdrivende, inden for en bred vifte af brancher, fra landbrug og håndværkere over, servicevirksomheder som frisører og catering firmaer, til konsulenter.

17 Servicefunktioner I Horreby findes der både en offentlig og privat integreret institution, en folkeskole, gode idrætsfaciliteter i form af Horrebyhallen med tilhørende Gymnastikhus med springgrav, samt dagligvare-/udvalgsvarehandel, tankstation, privat CO 2 -neutralt fjernvarmeværk, mv. Horreby lever derfor op til kommuneplanens krav til et landdistriktscenter i forhold til servicefunktioner. Kultur og fritid Horreby er kulturelt centrum i området, både inden for foreningslivet herunder idræt og landsbyforeninger mv. men også inden for litteratur, musik, og sociale arrangementer. Med sine aktivitetstimer under folkeoplysningsloven er Horreby det sted der forgår flest aktiviteter, men der er også mange aktivitetstimer i både Karleby ( timer) og Nr. Ørslev ( timer). Aktiviteterne tiltrækker mange borgere fra hele området, men søges også af borgere bosiddende i Nykøbing F, Stubbekøbing og Horbelev. Mejerigrunden i centrum af Horreby fungerer som samlingsplads/ torv i byen, hvor borgerne i området samles til skt. Hans bål, juletræstænding og div. arrangementer i løbet af året. I Horreby kirke afholdes der koncerter (f.eks. Sebastian, Anne Dorte Michelsen, Poul Dissing, Rasmus Lybert) og aftenhøjskolen afholder foredrag om litteratur, rejser, mv. Men også i kirkerne i Karleby, Sdr. Kirkeby, Sdr. Alslev, Nr. Ørslev og Falkerslev, er der forskellige ikke- religiøse arrangementer over året. Projekt Horreby og omegn I Horreby og omegn er vi opmærksomme på, at den positive udvikling i området ikke kommer af sig selv, og at hvis den skal fastholdes, skal der være en sammenhængskraft på tværs af, alder, køn, social baggrund, foreninger, landsbyer, mv. Derfor har vi startet flere projekter op i området. Der er dannet et koordineringsudvalg, der fungerer som paraply organisation for foreninger, bestyrelser mv. i området.

18 I Karleby er man ved at renovere, den gamle Brugs, som i dag fungerer som foreningslokale og forsamlingshus i området. I Horreby arbejdes der dels på at udvide, de eksisterende idrætsfaciliteter med et motionsrum. Desuden arbejdes der på at skaffe midler til at købe og forskønne mejerigrunden. Endeligt arbejdes der på at skabe et ensartet udtryk ved indkørslen til alle landsbyer i området, der dels skal understrege at man er kommet til et sammenhængende område, og dels skal være med til at underbygge den eksisterende sammenhængskraft i området. Sidst men ikke mindst arbejdes der på at blive en del af Blomstrende landsbyer, da det passer godt ind i de projekter, vi i forvejen arbejder med. Sammenfatning Kort sagt ønsker vi at Bymønstret skal tages op som tema til revision i Kommuneplanstrategien 2011 og at Horreby udpeges som landdistriktscenter, og dermed som bosætningsområde, i den efterfølgende Kommuneplan. For os der bor i hjertet af Falster fungerer Horreby som fyrtårn og center for hele området, og en positiv udvikling i Horreby vil derfor kunne smitte af på landdistriktet og landsbyerne omkring Horreby og dermed Guldborgsund Kommune. Definitionsmæssigt er Horreby en landsby, men det er en stor landsby med mange servicefunktioner offentlige som private og udgør derfor et landdistriktscenter. Horreby er eksemplet på at bosætning, jordbrug og øvrigt erhverv kan trives side om side gør det muligt for os at fortsætte den gode udvikling. Frivillige, engageret og aktive borgere kommer ikke af sig selv, det er vigtigt, at vi bliver taget seriøst, og at politikerne står ved det, der er sagt. Det er vigtigt, at man ikke bare siger, at man bakker op, men at man også gør det i praksis, og honorerer aktive lokalmiljøer. Glade, tilfredse og stolte borgere er den bedste reklame for kommunen.

19 Med venlig hilsen Helge Thiesson Annelise Hansen Jens Erik Myssen Horreby og omegns bylaug Karleby og omegns landsby forening Karleby Menighedsråd Vivi Thiesson Pia Hasselby Merete Christiansen Nr. Ørslev Gymnastikforening Horreby Badmintonklub Horreby Menighedsråd Magnus K. Jørgensen Kirsten Høegh-Andersen Henning Matthiesen Møllebakkens Venner Møllebakkeskolens Bestyrelse Sdr. Alslev Menighedsråd Tina Leire Maria K. Jørgensen John Nielsen Bellingegård Sportsrideklub De fire årstiders Bestyrelse Nr. Ørslev Menighedsråd Henning Bondegaard Morten Koborg Jørgen Jesper Strange Listrup Ungdoms og Idræts Møllebakken Vuggestue og Børnehave Falkerslev Menighedsråd Forening Lis Høegh-Andersen Horreby Aftenhøjskole Kurt Carlsen Sdr. Kirkeby Menighedsråd

20 DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING i Guldborgsund Kommune Sven Aabolt Christensen Skovby Tværvej Nørre Alslev Tlf.: / Mail: sven@aabolt.dk og guldborgsund@dn.dk Til GULDBORGSUND KOMMUNE Stab og Plan plan@guldborgsund.dk Vedr. Høring af Kommuneplanstrategi 2011 og Landdistriktspolitik for Guldborgsund Kommune Guldborgsund kommune har den vedtaget en kommuneplanstrategi og en landdistriktspolitik, der begge er udsendt i høring. Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Guldborgsund Kommune har følgende bemærkninger til det udsendte: Vedr.: Bosætning og Jordbrug & natur: DN finder det naturligt at opdele landdistriktet i de 2 udviklingsområder: Bosætning samt Jordbrug & Natur. Og ligeledes udpegningen af de 10 indsatsområder.

21 Vi er imidlertid forbeholdne overfor idéen om Bosætningsområder, der bygger på tanken om et bybånd. Det er her rimeligt, at man satser på de 7 landdistriktscentre og at man yderligere åbner for en kommunalt støttet udbygning af 3 af de større landsbyer (Gundslev, Ønslev og Tingsted). Men vi må protestere mod at den samme mulighed gives 5 mindre landsbyer (Skerne, Torkilstrup, Gundslevmagle, Nørre Kirkeby og Bruntofte). DN må således fraråde, at man udpeger landsbyer, der er registreret som kulturmiljøer. Vi skal her henvise til registrantens sårbarhedsvurderinger: Sårbar over for væsentlige ændringer af byens struktur, og i særlig grad sårbar over for yderligere byggeri på de udflyttede gårdes plads. Og det er ude af trit med virkeligheden, når man som motivering for udpegning af bosætningsområderne bl.a. anfører, at grundlaget for privat service eksempelvis detailhandel vil blive styrket. Det kan ikke være ubekendt, at der i nævnte mindre landsbyer ikke længere eksisterer detailhandelsforretninger (bortset fra gårdbutikker), og at privat service i øvrigt kun findes sporadisk. DN skal derfor foreslå, at man reducerer bosætningsområderne til primært at omfatte de landsbyer, som har detailhandelsforretninger (dagligvareforretninger) altså landdistriktscentrene og derudover de udpegede 3 større landsbyer. Endvidere mener vi, at man bør anvende weekendbolig-instrumentet mere konstruktivt. Vi foreslår således, at man omkring hovedbyen, centerbyerne og turismecentret samt bosætningsområderne og endvidere alle øvrige landsbyer med dagligvareforretninger (f.eks. Maglebrænde og Orehoved) udlægger zoner svarende til et passende handelsopland, hvor der ikke udstedes weekendtilladelser. DN er kritisk over for de lempelser i Planloven, som bl.a. giver mulighed for opførelse af huse i umiddelbar tilknytning til afgrænsede landsbyer. Man vil ikke kunne nægte sådanne private initiativer, men vi mener ikke, det skal være en kommunal opgave, således som pinden på side 10 i Kommuneplanstrategien kan opfattes: Mulighed for boligudbygning udenfor landsby-afgrænsninger. Vedr.: Indsatsområdet Klima.

22 I det udsendte forslag til kommuneplanstrategi er et indsatsområde klima. DN foreslår, at den klimamæssige indsats udvides på følgende nedenstående måder. Kysten har været særligt beskyttet, siden den blev omfattet af Naturbeskyttelsesloven i Her fastlagde man en 100 m strandbeskyttelseslinje fra vegetationens begyndelse og ind i landet. Den skulle beskytte kysten mod byggeri og andre ændringer i kystens tilstand. Senere er denne linje ændret til 300 m. Naturen er imidlertid på tilbagetog og klimaudfordringen reel: Vandstanden i de danske farvande forventes at stige med 0,3 1,0 m i dette århundrede. Det foreslås derfor: 1. At der under landdistriktspolitikkens klimaindsat udpeges egnede arealer langs kysten til klimabufferzone, der sikrer naturen plads til at bevæge sig ind i landet, når havet stiger. 2. At der planlægningsmæssigt sikres så fri kystdynamik som muligt, således at der tages stilling til, hvor der kan kystsikres, og at dette kun accepteres til beskyttelse af bysamfund, kulturarv eller større infrastrukturanlæg, og det skal ske med de mindst indgribende metoder. 3. At der planlægningsmæssigt tages højde for stigende grundvand. 4. At der planlægningsmæssigt tages højde for ekstrem nedbør. Ad. 1: Klimabufferzoner: På længere sigt vil havene oversvømme de helt kystnære naturtyper. Arealerne til natur mellem vandlinje og infrastruktur samt dyrkede arealer vil langsomt blive mindre, og kystnaturtyper - som eksempelvis strandenge - vil mange steder forsvinde. Det vil derfor være naturligt at gøre plads til

23 engene længere ind i landet, hvor det er muligt. Det skal ske via planlægning, f.eks. ved at udpege områder til klimabufferzoner. Ellers vil de sårbare, artsrige og værdifulde naturtyper mellem det stigende hav og de dyrkede arealer indsnævres eller helt forsvinde. Zonens bredde vil variere afhængig af den lokale topografi fra få meter og op til flere kilometer ind i landet. I bufferzonen bør ny infrastruktur undgås, og dispensationer til byggeri og anlæg bør minimeres. I fald de gives, bør det udelukkende ske under forudsætning af selvrisiko i forhold til kommende oversvømmelser. Ny kystnær natur inden for klimabufferzonen kan samtidig virke beskyttende i forhold til havstigningens påvirkning af infrastruktur og bebyggelse. Ad. 2: Fri kystdynamik kontra kystsikring. Med klimaforandringerne skal der findes balance mellem fri kystdynamik og sikring af væsentlige samfundsinteresser. Kystsikring er problematisk, fordi alle former for sikring mod erosion unddrager havet for materiale. Herved begrænses nedbrydningen udvalgte steder på kysten. Samtidigt mangler eller forsinkes materialet til opbygning af kysten andre steder. Kystsikring fratager kysten sin naturlige dynamik, og derfor skal kystsikring begrænses mest muligt. Som udgangspunkt skal den fri kystdynamik råde, og parallelt med kystlinjen skal der skabes plads til kystnaturen når havet stiger. Det må dog erkendes, at fri kystdynamik ikke er mulig overalt, fordi hensynet til væsentlige samfundsinteresser flere steder gør, at fri dynamik ikke med rimelighed kan råde. Udfordringen er at finde balancen mellem kystsikring og fri kystdynamik, især i en klimaforanderlig fremtid. Vi ved, at klimaændringerne betyder, at havet stiger, og at mere ekstreme vindforhold vil føre til krav om mere kystsikring.

24 DN mener, at ny kystsikring kun bør tillades til sikring af bysamfund, kulturarv og større infrastrukturanlæg, f.eks. veje, jernbaner og lufthavne. I områder, hvor der i dag ikke er kystsikret, mener DN således ikke, at der bør gives tilladelse til kystsikring af for eksempel naturområder, sommerhusområder, spredt bebyggelse og landbrugsjord. Vi foreslår derfor en restriktiv planlægning, der sikrer kystområder mod anvendelse til formål, som senere kan fordre kystsikring, og at kommunen som led i planlægningen ophæver eventuelle uaktuelle arealreservationer i kystnærhedszonen. Det foreslås endvidere, at arealer til bebyggelse langs kysten uden for byerne forbeholdes formål, som efter en konkret vurdering har et reelt behov for en kystnær placering. Ad. 3: Stigende grundvand. Klimaforandringerne medfører også, at grundvandet stiger. Det giver mere vand til alle våde naturtyper og til vandløbene og fører til stigende krav om at sikre samfundsmæssige og private interesser også inde i landet. En naturlig løsning vil være at skaffe plads til de øgede vandmængder så langt oppe i vandløbsoplandene og i lavbundsområderne som muligt og herved sørge for, at vandmængdernes afstrømning mod havet forsinkes ved store nedbørsmængder og ved at lade ådalene oversvømme. Derved minimeres risikoen for oversvømmelse af bebyggede arealer. Er der væsentlige behov for at sikre mod oversvømmelser fra baglandet i eksempelvis lavtliggende byer, skal digesikring ske så tæt som muligt på det truede, så mindst muligt areal får en unaturlig hydrologi. Ad. 4: Ekstrem nedbør. Falster har i 2011 været ramt af ekstreme nedbørsmængder. Dette har bl.a. ramt store sommerhusområder, der er beliggende på afvandede arealer mange under havniveau. Med forventede havstigninger vil større områder end i dag komme til at ligge under havniveau. Sommerhuse under havniveau er udsatte ved høj grundvandsstand eller oversvømmelse/opstuvet vand. Derudover har landbrugsområder stået under vand.

25 Som væsentligste og stort set eneste - afhjælpning har der været talt og skrevet meget om grødeskæring i vandløb, ligesom der har været talt for mere radikale overgreb på de i forvejen regulerede vandløb. DN ønsker at pege på, at man i forbindelse med planlægning også kunne lave forebyggelse, bl.a. ved følgende foranstaltning: - at der udlægges aflastningsområder i form af søer/vådområder, våde enge, der kan lede vandet væk fra beboede områder ved kraftig regn, - at ådale reserveres og friholdes for bebyggelse med henblik på, at de kan oversvømmes og derved opsuge overskydende vandmængder - at der ikke udlægges arealer til bebyggelse i områder, der nu eller fremtidigt ville være i risiko for oversvømmelse (lavbundsarealer), og at der i eksisterende områder til fremtidigt byggeri fastsættes krav til sokkelkoter. Endelig skal der peges på en helt konkret ting, der bør med i en kommende planlægning. De kommende vandstigninger kan få alvorlige konsekvenser for transformatorstationer og lignende tekniske anlæg. F.eks ville det være relevant at stille krav om sokkelkoter eller anden form for beskyttelse mod vandindtrængen. DN håber, at ovenstående betragtninger og kommentarer må indgå i det fortsatte planlægningsarbejde, og stiller sig fortsat til rådighed for en positiv dialog. På afdelingsbestyrelsens vegne - venlig hilsen Sven Aabolt DN Guldborgsund

26

27

28

29

30 GSIR Nystedvej Sakskøbing Guldborgsund sports- og idrætsråd Høringssvar vedr. strategi for landdistrikterne. GSIR har deltaget i Ekstern følgegruppe for kommuneplanstrategi. Vi er glade for at blive inddraget i dette vigtige arbejde, og vi har prøvet på at deltage aktivt i processen. I starten havde møderne karakter af udelukkende at have til formål at være orienterende og give information til efterretning. Følgegruppen er meget bredt repræsenteret og sidder med en viden og indsigt fra mange forskellige borgere og interessesynspunkter, og det havde været bedre, hvis der havde været mere tid til at udarbejde f.eks. version 2. Det havde også været en god idé at inddrage følgegruppen bedre under udarbejdelse af version 1. Der er et gennemgående ønske om samspil, dialog og åbenhed mellem borgere, embedsmænd og politikere. Det gælder såvel i forskellige udviklingsprocesser som i den daglige sagsbehandling. Der efterspørges en dynamisk landdistriktspolitik, der tænker i helheder og som favner alle aldersgrupper i samfundet. Vi kunne tænke os en differentieret landdistriktspolitik, hvor kommunen støtter særlig op om de områder, hvor der er stærke lokale kræfter og engagement til stede. Vi har sat 7 punkter op, som er vigtige for at skabe liv i landdistrikterne: 1. Varierede fritids- og turismefaciliteter. 2. Markedsføring af landdistrikternes kvaliteter. 3. Mobilisere lokale ressourcer og faciliteter. 4. Attraktive bosætningsmuligheder. 5. Tidssvarende infrastruktur og kommunikation. 6. Erhvervsudvikling i balance.

31 7. Forskønnelse af landsbyerne. GSIR har udarbejdet 10 bud på målsætninger/handlinger for Guldborgsund kommunes fremtidige arbejde med landdistrikterne (punkterne står i vilkårlig rækkefølge): 1. Åbenhed. 2. Mangfoldighed. 3. Differentiering. 4. Dynamik. 5. Samspil, kommunikation og helhedstænkning. 6. Information og synlighed. 7. Serviceydelser. 8. Infrastruktur. 9. Samlingssteder, foreningsliv og lokalt kulturliv. 10. Bosætningspolitik. Et aktivt fritids- og kulturliv er en væsentlig årsag til, at nogle landsbyer er i stand til at bevare eller øge deres bosætningsniveau. I mange landsbyer i Guldborgsund kommune magter foreningslivet og andre borgere at samarbejde på tværs og tænke nye tanker i forhold til at fremtidssikre det lokale fritidsliv, så aktiviteter, faciliteter og organisering matcher borgernes behov og de ændrede arbejds- og familiestrukturer. Det sociale sammenhold/netværk og den lokale identitetsfølelse er limen, der holder det hele sammen og incitamentet til den omfattende frivillige og ulønnede arbejdsindsats, som landsbyernes kultur og fritidsliv er funderet på. Det er i vid udstrækning også denne sociale kapital, der skal bane vejen for, at de øvrige stedbundne værdier og udviklingspotentialer bringes i spil. Guldborgsund kommune spiller en væsentlig rolle i forhold til at fastholde og styrke den sociale kapital i landsbyerne gennem styrkelse af lokale samlingssteder. Samlingssteder er både identitetsbevarende og skabende og basis for forskellige typer af netværk. Netværk, som i forhold til det lokale engagement både indadtil og udadtil kan være helt afgørende for udviklingen af området. Det er vigtigt, at kommunens landdistriktspulje følger de personer, der fremmer udvikling. GSIR foreslår, at centerbyerne også får mulighed for at søge midler i landdistriktspuljen. I kommuneplanen er der omtalt nogle områder som landdistriktscentre. Det er svært at forstå, hvorfor Horreby og Nr. Vedby ikke skal være landdistriktscentre i den nye kommuneplan. I mange planer og brochurer står der omtalt, at Guldborgsund kommune har et rigt og frodigt foreningsliv. GSIR finder det vigtigt, at der laves en statusrapport på, hvordan foreningslivet har det i kommunen. Det er vigtigt, at Guldborgsund kommune får et sagligt materiale, der belyser fritidslivets vilkår 2011 i stedet for de sædvanlige sætninger, man hæfter på alle vegne. Guldborgsund sports- og idrætsråd. Ebbe Bressing.

32 Kære Stab og Plan Det er med interesse, jeg har læst og gennemgået jeres hæfter og tegninger for udkast til Kommuneplan Strategi I hæftet på side 4 Fokus på bosætning og side 7 Lokal Agenda 21 Strategier Hvis man ønsker øget bosætning og udbygning, bæredygtighed, bedre miljø osv. hvorfor arbejder Stab og Plan så ikke med infrastrukturen i Guldborgsund Kommune og for den sags skyld hele Sydhavsøerne. Guldborgsund kommune ønsker en ny ø, Marieø, ud for Marielyst og Scandlines nye superfærger, som betyder at trafikken ikke bare bliver fordoblet men flerdobles og helt galt i sommerhalvåret. Jeres planlægning med infrastruktur gavner ikke, hverken bosætning eller miljøet, uanset hvad i kommer med af gode tilbud på transport, børneområdet, skole, ældrepleje, foreningsliv, Blomstrende landsbyer, kulturlivet osv. I hæftet står intet om infrastrukturen, det bør og skal i tage med, så man undgår skævvridning af alders sammensætning og faldende indbyggertal. I viser på et kort Afstand til motorveje i kørt tid det må være utopi den ene halvdel af året, at komme fra Gedser, Gedesby og Marielyst på mellem 40 og 25 minutter, det tager næsten den dobbelte tid, når Marieø og Scandlines nye færger kommer eller bare 1 af disse 2 tiltag bliver til virkelighed. Med så dårlig fremkommelighed giver det grobund for at socialt dårlige stillede personer og familier bosætter sig i området. Det er ønskeligt at Stab og Plan tager infrastrukturen med i Kommuneplan Strategi, så nye tilflyttere og lokale borgere kan opfatte fremtidig trafik som positiv og miljørigtig. Hvad gør man for at bevare spisestedet Traktør stedet ved Pomlenakke, så det ikke falder ud i havet? Bliver der i den nye Kommuneplan Strategi muligt i fremtiden at lægge yderligere en eller flere rækker sommerhuse bag ved Ulslev Strand Sommerhuse Er det muligt i den nye Kommuneplan Strategi at udvide Ulslev Strand Campingplads, hvis et behov måtte komme. Det var forslag for at skabe muligheden for øget bosætning og bedre miljø i den nærmeste fremtid, både for nye tilflyttere og lokalbeboere fortsat vil bo her. Idestrup den 25.december 2011 Med venlig hilsen Frode Vest Hansen Havlykkevej Idestrup frode.vest.h@mail.dk

33

34

INDSIGELSER OG KOMMENTARER TIL Forslag til Kommuneplanstrategi og Landdistriktspolitik.

INDSIGELSER OG KOMMENTARER TIL Forslag til Kommuneplanstrategi og Landdistriktspolitik. INDSIGELSER OG KOMMENTARER TIL Forslag til Kommuneplanstrategi og Landdistriktspolitik. Alle høringssvar indgår i den samlede vurdering og den fortsatte sagsbehandling i det omfang de vurderes at være

Læs mere

kommuneplanstrategi En strategi med fokus på landdistrikterne i Guldborgsund Kommune

kommuneplanstrategi En strategi med fokus på landdistrikterne i Guldborgsund Kommune kommuneplanstrategi 2011 En strategi med fokus på landdistrikterne i Guldborgsund Kommune 1 vi sikrer mulighed for at bo tæt på de tilbud, der får hverdagen til at hænge sammen fotos benyttet i kommuneplanstrategi2011

Læs mere

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition Vi ønsker mangfoldighed og sammenhæng nær & DYNAMISK Derfor vil vi styrke og udbygge kommunen, så hvert område bruger sin egenart og sine specielle kvaliteter

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen,

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance. Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Jane Kragh Andersen, Erhvervsstyrelsen, Et oplæg om lovforslaget Politisk aftale Status for proces Hovedindhold i lovforslaget formålsbestemmelse

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling Den moderniserede planlov Fokus på vækst og forenkling Hvad går ændringerne ud på? 1. Ændring i planlovens formålsbestemmelser 2. Kort om ændringer i byzonen 3. Liberalisering af landzonereglerne 4. Øget

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Strategisk planlægning i landdistrikterne

Strategisk planlægning i landdistrikterne INDSATS 1 Strategisk planlægning Strategisk planlægning handler om lokale planer for landsbyerne. Hvordan sikrer vi at kommuneplaner og lokale planer hænger sammen? Fra landspolitiske side lægges der op

Læs mere

Indhold og procesplan for planstrategien

Indhold og procesplan for planstrategien Notat Haderslev Kommune Udvikling & Kultur Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk Dir. tlf. 74341711 kile@haderslev.dk 13. december 2006 Sagsident:

Læs mere

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest

Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab. Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Tillæg til Plan- og udviklingsstrategi - Holbæk i Fællesskab Nyt byudviklingsområde i Holbæk Vest Forord Formål Erhvervsministeren har med brev af den 10. februar 2017 inviteret kommunerne til at forberede

Læs mere

Muligheder, fordele og ulemper

Muligheder, fordele og ulemper Februar 2019 Sag.nr. 01.01.01-P19-4-01 Jørgen Krog Muligheder, fordele og ulemper Erhvervsstyrelsen har indkaldt til anden runde for at søge om udlæg af udviklingsområder i kystnærhedszonen, udlæg og om

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder

Vejledning om udviklingsområder Vejledning om udviklingsområder ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Indledning Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder.

Læs mere

Byernes roller i fritiden En analyse i Midtjylland

Byernes roller i fritiden En analyse i Midtjylland Byernes roller i fritiden En analyse i Midtjylland Miljøministeriet Realdania Byernes roller i fritiden en analyse i Midtjylland Udarbejdet af Region Midtjylland og Plan09. Telefoninterviews er gennemført

Læs mere

Udviklingsområder i kystnærhedszonen

Udviklingsområder i kystnærhedszonen Udviklingsområder i kystnærhedszonen Hvad er kystnærhedszonen? Det er en 3km bred zone langs alle Danmarks kyster. Formålet med den er, at vi skal passe på det danske kystlandskab. I denne zone er det

Læs mere

IDÉhøring Kommuneplan

IDÉhøring Kommuneplan IDÉhøring Kommuneplan 2017-2029 Sønderborg Kommune ønsker at indsamle lokal viden og gode idéer til arealudlæg og andet, som kan gavne det videre arbejde med revisionen af kommuneplanen. Temaerne der skal

Læs mere

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Fællesskab i Kerteminde Kommune Velkommen til Dialogmøde Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Aftens program 18.30-19.30 Kommunernes planlægning, ved Jesper Hempler, Formand for Teknik- og

Læs mere

KOMMUNEPLAN OG DET ÅBNE LAND. DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009

KOMMUNEPLAN OG DET ÅBNE LAND. DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009 DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009 Roller i det åbne lands planlægning: Kommunen: emner efter planlovens 11a (11b stk.2) Regionen: Regional råstofplan Regional udviklingsplan Staten:

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Kommuneplanlægning efter planloven

Kommuneplanlægning efter planloven Kommuneplanlægning efter planloven 12. September 2018 Pia Graabech Agenda Planloven Indsigelser Kommuneplanen Lovændringer Erhvervsstyrelsen 2 Planlovens formål 1, stk. 1: Loven skal sikre en sammenhængende

Læs mere

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune Landdistriktspolitik Nordfyns Kommune 2017-2021 Forord Kære læser Det er med stor glæde, at vi præsenterer dig for Nordfyns Kommunes landdistriktspolitik. Der tales meget om land og by, hovedstad og provins,

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Evaluering af Landdistriktspuljen 2011

Evaluering af Landdistriktspuljen 2011 NOTAT Evaluering af Landdistriktspuljen 2011 Baggrund Landdistriktspuljen er oprettet som en medfinansieringspulje, der skal understøtte Guldborgsund Kommunes Landdistriktspolitik. Formålet med Landdistriktspuljen

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan 2013-25 for Holbæk Kommune - Retningslinjer og rammebestemmelser for Klimatilpasningsplan Forslaget behandles i byrådet den 18. december

Læs mere

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling

Vejledning om udviklingsområder. Planlægning og byudvikling Vejledning om udviklingsområder Med moderniseringen af planloven åbnes der mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen. Planlægning og byudvikling Indledning Med moderniseringen

Læs mere

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn

KP Havneomdannelse - Hvalpsund Havn KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Plannavn Titel Undertitel Dato for offentliggørelse af forslag KP09-15-037 Havneomdannelse - Hvalpsund Havn Havneomdannelse - Hvalpsund Havn 6. november 2013

Læs mere

Prioritering af ansøgning om lokalplan og kommuneplantillæg for boliger og institutionsformål på ejendommen Roskildevej 264, Vipperød

Prioritering af ansøgning om lokalplan og kommuneplantillæg for boliger og institutionsformål på ejendommen Roskildevej 264, Vipperød HOLBÆK KOMMUNE Dato: Sagsb.: 9. august.2019 Jørgen Rasmussen Prioritering af ansøgning om lokalplan og kommuneplantillæg for boliger og institutionsformål på ejendommen Roskildevej 264, Vipperød Bilag

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

Høringssvar fra en række foreninger fra Idestrup og Omegn vedrørende forslag om ændret skolestruktur i Guldborgsund Kommune

Høringssvar fra en række foreninger fra Idestrup og Omegn vedrørende forslag om ændret skolestruktur i Guldborgsund Kommune Høringssvar fra en række foreninger fra Idestrup og Omegn vedrørende forslag om ændret skolestruktur i Guldborgsund Kommune Idestrup, november 2010. Følgende foreninger i Idestrup og omegn ønsker at tilkendegive

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE Januar 2015 Indledning Regeringens overordnede målsætning er, at det også i fremtiden skal være muligt at bo og virke i alle dele af landet. Dette kræver nytænkning

Læs mere

Retningslinjerevision 2019 Klima

Retningslinjerevision 2019 Klima Retningslinjerevision 2019 Klima Indholdsfortegnelse Klima 3 Risiko for oversvømmelse og erosion 4 Sikring mod oversvømmelse og erosion 6 Afværgeforanstaltninger mod ekstremregn 8 Erosion og kystbeskyttelse

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Holger Bisgaard, Planlægning og Byudvikling, maj 2017 Status Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016.

Læs mere

Modernisering af planloven Juni 2017

Modernisering af planloven Juni 2017 Modernisering af planloven Juni 2017 Baggrund Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016: Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 17

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 17 KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 17 BOLIGOMRÅDE VED RISHØJGÅRD, HOLBÆK vækst og bæredygtighed plan og strategisk forsyning BYBJERG UDBY HAGESTED HØRBY GISLINGE MÅRSØ SVINNINGE TUSE KUNDBY HOLBÆK SØSTRUP REGSTRUP/NR.

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Nyt fra Erhvervsstyrelsen Hvad er på dagsordenen i ERST? Baggrund for lovforslaget om

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel

Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel Den reviderede planlov - set fra en planlæggers vinkel Peer Frank - Niras planlægning Den reviderede planlov: Omfattende revision af planloven Vedrører Detailhandel Kystzonen Landzonen Grønt Danmarkskort

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Kommuneplan for Odsherred Kommune

Tillæg nr. 5 til Kommuneplan for Odsherred Kommune Center for Teknik og Miljø Tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2017-29 for Odsherred Kommune Omhandlende boligområde, centerområde og lavbundsareal i Fårevejle Kirkeby BAGGRUND FOR TILLÆGGET Kommuneplantillægget

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

VÆKST AKTIVT LIV UDDANNELSE. Debatmøde om fremtiden i Høje-Taastrup Kommune. Invitation til

VÆKST AKTIVT LIV UDDANNELSE. Debatmøde om fremtiden i Høje-Taastrup Kommune. Invitation til VÆKST UDDANNELSE AKTIVT LIV Invitation til Debatmøde om fremtiden i Høje-Taastrup Kommune Udarbejdet af Høje-Taastrup Kommune, december 2011 Foto: Høje-Taastrup Kommune, Kenn Thomsen Foto: Høje-Taastrup

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Betina Hagerup, direktør i Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling i hele

Læs mere

Strategi for Bosætning. Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune

Strategi for Bosætning. Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune Strategi for Bosætning Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016 Proces- og tidsplan September 2014 Baggrund Bornholms udviklingsplan(bup) bliver omdøbt til Bornholms udviklingsstrategi (BUS), Bornholms udviklingsstrategi skal

Læs mere

Dagsorden Velkomst v/marie Stærke Gennemgang af Forslag til Kommuneplan Pause Spørgsmål og diskussion 21.

Dagsorden Velkomst v/marie Stærke Gennemgang af Forslag til Kommuneplan Pause Spørgsmål og diskussion 21. Forslag Dagsorden 19.00 Velkomst v/marie Stærke 19.05 Gennemgang af Forslag til Kommuneplan 2017 19.45 Pause 20.00 Spørgsmål og diskussion 21.00 Afrunding Kommuneplan 2017 Kommuneplanen er bindende for

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance

Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Forslag til modernisering af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, Planlægning og Byudvikling Ny regering (VLAK) Ny minister (Brian Mikkelsen) Vi

Læs mere

Fra vision til plan Hedensted Kommune - Niels Rauff Kystkonferencen 21.september 2011

Fra vision til plan Hedensted Kommune - Niels Rauff Kystkonferencen 21.september 2011 Hedensted En vækstorienteret landkommune, hvor udviklingen bygger på de særlige muligheder i de enkelte lokalsamfund, og hvor borgerne er tæt på demokratiet, fritidslivet og kommunens service. Fra vision

Læs mere

1. Bosætning. 2 stevns kommune

1. Bosætning. 2 stevns kommune Vision Stevns Kommune vil være kendt som et stærkt lokalsamfund i Øresundsregionen - i storslået natur, en alsidig kultur og med god plads til både at bo og leve i. 1 stevns kommune 1. Bosætning Stevns

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder

Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen Tillæg til Planstrategi 2016 Den moderniserede planlov giver nye muligheder for udpegning af udviklingsområder

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Planstrategi 2015

Velkommen til borgermøde om Planstrategi 2015 Velkommen til borgermøde om 27. oktober 2015 Formål Først og fremmest sige tak for jeres bidrag Fortælle om Byrådets Fremhæve det væsentlige i strategien Mulighed for høringssvar Opfølgning på Planstrategi

Læs mere

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande Planstrategi 2019 Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande I forbindelse med udarbejdelsen af Planstrategi 2019 har Byrådet besluttet at sætte fokus på udviklingen af midtbyerne

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde. Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune

Puls, sjæl og samarbejde. Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune Puls Sjæl Samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted

Læs mere

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen

Den nye planlov. muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder. Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Den nye planlov muligheder og udfordringer i de kystnære sommerhusområder Mette Kristoffersen, Aalborg Kommune, By- og Landskabsforvaltningen Lovforslag om modernisering af planloven Lovforslag om modernisering

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Dato: 5. maj Til: Erhvervsstyrelsen,

Dato: 5. maj Til: Erhvervsstyrelsen, Dato: 5. maj 2017 Til: Erhvervsstyrelsen, hoeringplan@erst.dk Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk Danmarks Naturfredningsforenings høringssvar til vejledning om Grønt Danmarkskort,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV

KAPITEL 9 FORSLAG TIL ÆNDRING AF PLANLOV Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Plan Dato 8. februar 2017 Sagsnr. 15/15187 Notat om forventede planlovsændringer Nedenstående er uddrag gengivet fra Kommuneplan 2017-2029 for Trekantområdet.

Læs mere

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd Lokalråd og Toksværd Lokalområde / Toksværd Vi ønsker et stærkt lokalsamfund bygget på sammenhold, omsorg og gensidig respekt! Vi vil være synlige Lokalråd og Toksværd Forord: Hvad og hvorfor har vi sat

Læs mere

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser.

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige boliggrunde tæt på by, indkøbsmuligheder, S-tog og med direkte adgang til fælleden. Dato 6.06.205 Version 0 Revideret - SIKALEDDET

Læs mere

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Tlf. 9816 5964 Træffes bedst efter kl. 17 E-mail: Arkitekt@MBAndersen.dk 26. oktober 2009 Viborg Stiftsøvrighed Ref. løbe nr. 620902/09 Stiftsøvrigheden

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Sigmund Lubanski, Underdirektør, Erhvervsstyrelsen Vækst og udvikling i hele Danmark - Hvad er formålet? Regeringen ønsker vækst og udvikling

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

Hjørring Kommune FOROFFENTLIGHED. Kommuneplan Forslag til nye arealudlæg og arealændringer til byudviklingsformål

Hjørring Kommune FOROFFENTLIGHED. Kommuneplan Forslag til nye arealudlæg og arealændringer til byudviklingsformål Hjørring Kommune FOROFFENTLIGHED Kommuneplan 2013 Forslag til nye arealudlæg og arealændringer til byudviklingsformål Maj 2012 Indledning Forud for udarbejdelse af forslag til Kommuneplan 2013 skal der

Læs mere

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Danmarks Naturfredningsforenings bud på et landbrug der tilgodeser miljø, natur, landskab og klima/energi Indlæg v. Lars Vilhelm Hansen

Læs mere

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne 1. Intro Først en række afstemninger for at lære udstyret at kende. Dernæst en runde ved bordene, hvor I lærer

Læs mere

Den nye planstrategi. Middelfart 13. april 2010. Timing og Motivation??

Den nye planstrategi. Middelfart 13. april 2010. Timing og Motivation?? Den nye planstrategi Middelfart 13. april 2010 Timing og Motivation?? Fakta Landkommune 90.637 ha. og 63.000 borgere i sommerperioden mange flere (årligt ca. 1 mio. turisme -overnatninger). Sammenlægningskommune

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet.

Kelleris, Espergærde. Espergærde SV mellem Kelleris Hegn og Grydemoseområdet. Indhold Kelleris, Espergærde...2 Hornebyvej 71, Hornbæk...4 Harboesvej, Hornbæk...6 Ørsholtvej 25, Gurre...8 Birkehegnet, Ålsgårde...10 RIKA Plast, Saunte Bygade...12 1 Kelleris, Espergærde Lokalitet Espergærde

Læs mere

Fremtidens natur med klimaændringer

Fremtidens natur med klimaændringer Fremtidens natur med klimaændringer CLIWAT-møde den 17. september 2009 Fremtidige udfordringer i de enkelte sektorer Allan Andersen, Danmarks Naturfredningsforening Fremtidens natur med klimaændringer

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 11. april 2005 J.nr.: 03-31/800-0121 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

LANDDISTRIKTS POLITIK

LANDDISTRIKTS POLITIK LANDDISTRIKTS POLITIK 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige identitet, sine

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Bilag. Screening af ændringer til mål og rammer

Bilag. Screening af ændringer til mål og rammer Bilag Screening af ændringer til mål og rammer Vurdering 1: Ikke relevant 2: Ikke væsentlig påvirkning 3: Mulig væsentlig påvirkning 4: Væsentlig påvirkning. Ændring (område/emne): Lokal retningslinje

Læs mere

RAMME FOR OG RÆKKEVIDDE AF LANDDISTRIKTSPOLITIK 2011 ØKONOMIUDVALGET

RAMME FOR OG RÆKKEVIDDE AF LANDDISTRIKTSPOLITIK 2011 ØKONOMIUDVALGET RAMME FOR OG RÆKKEVIDDE AF LANDDISTRIKTSPOLITIK 2011 ØKONOMIUDVALGET 06.12.2010 Det er besluttet at udarbejde en Landdistriktspolitik for Guldborgsund Kommune, samt udviklingsprofiler for kommunens forskellige

Læs mere

Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer Bosætning

Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer Bosætning Landdistriktspolitikken for Ikast-Brande Kommune Visioner og indsatsområder August 2011 Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune 4 Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale

Kommuneplantillæg nr Centerområde, Støvring Ådale Kommuneplantillæg nr. 16 - Centerområde, Støvring Ådale Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 6 Kommuneplanramme 09.C7 - Centerområde 7 2 Redegørelse Baggrund Støvring har de seneste år oplevet stor

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Revision af kommuneplan

Revision af kommuneplan Revision af kommuneplan Arbejdet med at udarbejde en ny planstrategi for kommunen er i fuld gang, jf. den procesbeskrivelse Byrådet vedtog den 1. marts 2011. Der har i løbet af sommer og efteråret 2011

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere