MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 MADKUNDSKAB. Kartoflen i skolehaven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 1 MADKUNDSKAB. Kartoflen i skolehaven"

Transkript

1 SIDE 1 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN MADKUNDSKAB Kartoflen i skolehaven

2 SIDE 2 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN

3 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 3 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Dette forløb foregår i september måned og handler om råvaren kartoflen. Det kan være hensigtsmæssigt at inddrage klassens understøttende timer eller arbejde tværfagligt med naturfagslæreren, da der er havearbejde, som kan optage meget af tiden i forløbet. Forløbet Kartoflen i skolehaven sætter fokus på, hvordan man kan tilberede kartofler på forskellige måder, og hvilke kartoffelsorter der egner sig til hvad. Eleven skal også udvikle smag i retter med kartofler igennem undersøgende og eksperimenterende arbejdsformer. Formål Formålet med læringsforløbet er, at eleverne får erfaringer med kartoflens råvarekvalitet, smag og tilberedning. Eleverne skal lære råvaren kartoflen at kende gennem teori omhandlende grundsmage og tilberedningsmetoder samt øvelser i anvendelse af disse. Undervisningen er en brik i at forberede eleverne til at kunne træffe begrundede madvalg, der vedrører fødevarekvalitet, smag og madlavning. Klassetrin klasse Tid på året September

4 SIDE 4 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN FÆLLES MÅL KOMPETENCEOMRÅDE KOMPETENCEMÅL Færdigheds- og vidensmål Fødevarebevidsthed Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, sundhed, smag og bæredygtighed. Råvarekendskab Eleven kan redegøre for almindelige råvarers smag og anvendelse. Eleven har viden om råvaregruppers smag og anvendelse. Madlavning Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte ideer til virkelighed i madlavningen. Grundmetoder og madteknik Eleven kan lave mad ud fra enkle grundmetoder og teknikker. Eleven har viden om grundmetoder og teknikker i madlavning. Smag og tilsmagning Eleven kan skelne mellem forskellige grundsmage, konsistens og aroma. Eleven har viden om grundsmage, konsistens og aroma.

5 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 5 EksemplER på læringsmål Eleven kan kende forskellige kartofelsorter. Eleven kan tilberede kartoflen på forskellige måder. Eleven kender de fem grundsmage og kan på begyndende vis anvende dem i madlavningen. Faglige begreber - Kartoffelsorter - Sæson - Holdbarhed - C-vitamin - De fem grundsmage - Madlavningsteknikker som kogning, bagning osv.

6 SIDE 6 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN BESKRIVELSE AF UNDERVISNINGSAKTIVITETEN Omfang og forløb LEKTION 1-3 September De fem grundsmage og kartofler LEKTION September Suppe i skolehaven LEKTION September Kog, steg og bag kartoflen I KLASSEN I skolehaven I skolehaven Planlægning Undervisningsforløbet planlægges i tre på hinanden følgende uger i september, hvor kartoflerne er klar til at blive gravet op. Arbejdsform Forløbet har fokus på undersøgende og eksperimenterende arbejde. Opgaverne kan formuleres som workshops, hvor eleverne er aktive og i dialog med hinanden og underviserne om opgavens løsning. Materialevalg Materialevalget tager udgangspunkt i skolehavens og faglokalets muligheder i form af redskaber, fødevarer, opskrifter, bøger m.v.

7 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 7 GennemførSEL af undervisningsforløb LEKTION 1-3. De fem grundsmage og kartofler Intro I de første tre lektioner skal eleverne lære de fem grundsmage at kende med fokus på kartoflen som råvare. Læringsmål på elevniveau - Du kan koge kartofler. - Du kender de fem grundsmage; surt, sødt, salt, bittert og umami. - Du kan smage, hvilke grundsmage der er tale om og sætte ord på dem. Materialer 2 kg kogefaste skrællekartofler Cremefraiche eller eddike (surt) Honning (sødt) Smør og salt (salt) Ruccula eller mørk chokolade (bittert) Parmesanost (umami) Gennemførsel I starter i faglokalet til madkundskab, hvor du taler med eleverne om, hvad dagens program er. Du kan starte med at spørge eleverne om, hvad de synes smag er. Derefter præsenterer du de fem grundsmage. Eleverne får udleveret et smagskompas, så de kan følge med i gennemgangen af grundsmagene. Eleverne inddeles i grupper, hvor der skal koges kartofler. Hver gruppe tildeles en grundsmag og tilhørende ingredienser. Du fortæller kort, hvordan en kartoffel skrælles og koges, samt hvordan man ved kartoflen er kogt. Grupperne koger kartofler. Der smeltes mørk chokolade, hvis dette vælges at anvendes til den bitre kartoffel.

8 SIDE 8 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN De kogte kartofler vendes nu i grundsmagsingredienserne (se side 17). Du taler løbende med grupperne om, hvordan de vil præsentere grundsmagskartofler. Alle eleverne samles, og de præsenterer hver især deres grundsmagskartoffel. Alle smager på de forskellige kartofler, og hver gruppe indsætter kartoflerne på det udleverede smagskompas. Der organiseres oprydning og rengøring undervejs. Alle vasker hænder og repeterer hygiejneregler. Den resterende rengøring i køkkenet færdiggøres. Opsamling Der samles i fællesskab op på, hvad eleverne har lært om de fem grundsmage. Gruppernes resultater på smagskompasset fremlægges, I taler om, hvilke kartofler der smagte bedst osv. Her kan der eksempelvis spørges til, hvilke grundsmage der findes (uden eleverne kigger på deres smagskompas), samt eksempler på hvilken slags mad, der har de forskellige grundsmage. Eleverne kan også komme med eksempler på, hvilke grundsmage de før har smagt i retter derhjemme. Hygiejneregler Madlavningens tre hygiejnegrundregler er: Varm op, så bakterier dræbes. Køl af, og kom hurtigt i køleboks. Undgå at sprede bakterier, fx fra jord til bræt og kniv.

9 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 9 LEKTION SUPPE I SKOLEHAVEN INTRO I skolehaven går dagens arbejde ud på at høste frø, kartofler og grøntsager og tilberede en suppe med ristede frø til. Læringsmål på elevniveau - Du kan udvælge fødevarer til en ret, hvor hovedingrediensen er kartofler. - Du kan sammensætte ingredienser til en velsmagende ret, kan tilsmage og eksperimentere med smag. MATERIALER Små spande til indsamling af frø (en til hver sort) Papirposer og sprittusser til frøposer En greb pr. gruppe elever Spande til grøntsager og kartofler fra elevernes have Øvrige ingredienser til retten (se opskrift side 15) Køkkenudstyr til madlavning Brænde Tændstikker og aviser Service til at spise af og med Opvaskeudstyr Håndsæbe Opvaskemiddel Viskestykker, klude og evt. en tørrebakke GENNEMFØRSEL Du taler med eleverne om, hvad dagens program er. Du kan spørge eleverne om, de har en idé om, hvad frøene på planterne bruges til? Om de kan se kartoffelplanterne? Du og eleverne udforsker haven og ser på forskellige frø og planter. I taler om, hvad frøet kan bruges til, og hvordan de spredes og hvorfor de har forskellige størrelser og udseende. Eleverne undersøger, hvilke frø, der er modne og klar til at blive høstet. Eleverne høster frø og putter dem i poser og skriver navn på. Nogle kan evt. gemmes til at riste og komme på suppen som tilbehør. Du samler eleverne i havestykket med kartofler og grøntsager og viser, hvordan man skal bruge en greb uden at hakke f.eks. kartofler over. Eleverne deles i grupper og graver op, ryster jord af og sorterer i spande.

10 SIDE 10 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN Du opfordrer eleverne til at tale om, om de vil følge opskriften, eller om de vil eksperimentere med at komme andre grøntsager i. Eleverne går i gang med madlavningen ved deres bålsted. Eleverne fordeler selv arbejdet imellem dem. Hver gruppe vælger en elev til at være bålansvarlig. De bålansvarlige tænder bål og holder gang i bålet. Du fungerer som vejleder under madlavningen, går rundt mellem grupperne, snakker med dem og hjælper dem, der har brug for hjælp. Taler med grupperne om, hvordan de vil præsentere deres ret, og om de har et særligt navn eller kendetegn for deres suppe. Det kan være en speciel krydderurt eller et krydderi, der skal i deres suppe eller drysses over til sidst. Du opfordrer eleverne til at overveje, hvordan de gerne vil have, den anden gruppe tager imod jeres suppe, samt overveje hvordan de selv vil tage imod den anden gruppes suppe. Du organiserer oprydning og opvask undervejs i madlavningen. Hurtige elever kan høste solsikkekerner eller andre frø til at riste på panden som tilbehør til suppen. Når alle grupper er færdige med deres mad, dækker de pænt op ved deres bord, henter evt. blomster og inviterer nabogruppen over på suppe. Hver gruppe præsenterer deres suppe for en anden gruppe, hvor der fokuseres på de grøntsager, den er lavet af, og eventuelle særlige kendetegn for suppen. De to grupper nyder suppen sammen, inden de går over til nabobordet og bytter roller. Der må gerne gøres noget ud af det fælles måltid, det med at sidde sammen, spise og nyde maden, og hvordan den samme suppe kan smage forskelligt. Du går rundt mellem grupperne, smager på deres supper og udfordrer dem til at sætte ord på smag og konsistens og resultat. Du organiserer oprydning både omkring bålsted, spiseplads og i haven. Kartoffel-og grønsagsaffald bringes til kompost.

11 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 11 LEKTION Kog, steg og bag kartoflen Intro I de sidste tre lektioner skal eleverne lære om forskellige kartofelsorter og hvad de enkelte sorter er bedst i madlavningen. De skal tilegne sig viden om kartoffelsæson, sæsonens betydning for C-vitaminindholdet og hvordan kartoflen håndteres og tilberedes. Læringsmål på elevniveau - Du har kendskab til forskellige kartoffelsorter. Du ved, hvornår kartoflen er i sæson og kender sæsonens betydning for C-vitaminindholdet - Du kan tilberede kartoflen med forskellige metoder og smagstilsætninger og sætte ord på smag. - Du ved, hvor længe en kartoffel kan holde sig. Materialer Forskellige sorter kartofler (se side 12) Evt. grundsmage fra lektion 1-3 Piskeris/håndmixer eller kartoffelpresse Evt. ekstra kartoffelskrællere Ingredienser til kartoffelretter (se side 13-15) Gennemførsel Du introducerer eleverne for dagens kartoffeltema og tilhørende læringsmål. Du samler op fra de to forrige gange i madkundskab hvor I har tilberedt kartofler på forskellig vis. Du skriver dagsorden og tidsplan på tavlen. I forlængelse af præsentationen af dagens kartoffel tema tales der med klassen om, hvornår kartoflen er i sæson og om kartoflens C-vitaminindhold og C-vitaminets betydning for kroppen. Der er lagt forskellige sorter kartofler frem for eleverne. Du spørger til, om eleverne kan se forskel på kartoflerne. Du præsenterer navnene på de forskellige kartoffelsorter, der ligger fremme, og fortæller, hvad de skal bruges til. Eleverne inddeles i grupper. De kartofler, der er lagt frem, skal eleverne undersøge og beskrive med udgangspunkt i udseende, størrelse, farve m.m. Eleverne skriver beskrivelserne ned i grupperne. Der kan også skrives ned, hvilke retter med kartofler eleverne kender og har smagt tidligere.

12 SIDE 12 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN Der laves fem forskellige retter med forskellige kartoffelsorter, så eleverne får en fornemmelse af, hvilke retter de enkelte kartoffelsorter egner sig bedst til. Retterne smages til med udgangspunkt i det eleverne lærte i lektion 1-7. Når alle grupper er færdige med deres mad, dækker de pænt op ved deres bord og inviterer nabogruppen over på deres ret. Hver gruppe præsenterer deres ret for en anden gruppe, hvor der fokuseres på den kartoffelsort, den er lavet af og den tilberedningsmetode, der er anvendt. Du går rundt mellem grupperne, smager på deres kartoffelretter og udfordrer dem til at sætte ord på smag og tilberedningsmetoder. Du organiserer oprydning. Opsamling Du snakker med eleverne om, hvilke kartofler der egner sig til kogte, bagte, mosede kartoffelretter m.v. I snakker om retterne. Eleverne skriver ned i skemaet med beskrivelserne fra tidligere. Her skriver de ned, hvilke sorter der anvender sig til hvad. Du og eleverne følger sammen op på, hvad de nu ved om kartoflen. Der samles op på kartoffelsæson, C-vitamin, kartoffelsorter og deres anvendelse i madlavningen. Kartoflens farveændringer Solanin er et giftigt bittert stof, som dannes sammen med det grønne plantefarvestof, klorofyl, når kartoflen udsættes for sollys. Hvis det grønne område er mindre end en 2-krone, kan man nøjes med at skære det grønne væk. For højt indhold af solanin kan give hovedpine eller mavesmerter. Chlorogensyre er en syre i kartoflen, der medvirker til den mørkfarvning, der kan indtræde kort tid efter, kartoflen er kogt. Syren danner et kompleks med jernet i kartoflen. Når komplekset kommer i forbindelse med ilt, iltes det til mørkfarvede forbindelser. Eksempler på kartoffelsorter Melede kartofler - f.eks. Raja, Bintje, Estima. Voksagtige kartofler f.eks. Asparges, Sieglinde og nye kartofler. Faste kartofler f.eks. Sava, Revelino, Folva, Ditta, Ukama og Hansa. Phenolase er en enzymatisk brun-/rødfarvning, der finder sted i rå, skrællede kartofler. Denne farvning er afhængig af sort, dyrkningsbetingelser m.m.

13 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 13 OPskrifter VARM KARTOFFELSALAT 4 personer KARTOFFELRÖSTI 4 personer Ingredienser 750g skrællekartofler (kogefaste) 2 løg (200g) 25g smør (2 spsk.) Ca. 1 ½ dl vand ½ - ¾ dl hvidvinseddike eller kryddereddike ½ tsk sukker 1 ½ tsk groft salt 1 knsp peber fra kværn Evt. Persille eller dild Fremgangsmåde Kog kartoflerne møre i letsaltet vand ca. 20 min. og pil dem. Skær de pillede kartofler i ½ cm tykke skiver. Pil løg, og skær dem i tynde skiver. Smelt smør i en gryde. Tilsæt løgskiver, vand og eddike. Kog løgene til de er klare ca. 5 min. Tilsæt sukker, salt og peber. Vend kartoffelskiverne i. Rør dem forsigtigt rundt, og varm retten ved svag varme. Pynt evt. med skyllet hakket persille eller dild. Denne opskrift tager udgangspunkt i en opskrift fra bogen Mad af Ingeborg Suhr Ingredienser 1 kg skrællekartofler (gerne melede) 1 tsk salt 1 knsp peber fra kværn 1 løg 3 spsk olie Fremgangsmåde Skræl og riv kartoflerne groft. Læg dem i et rent viskestykke. Knug saft ud så de bliver tørre. Krydr dem med salt og peber. Pil og hak løget. Lav enten en stor eller to små kartoffelrösti. Varm en eller to pander med olie, og sautér løg. Kom kartoflerne på og tryk dem sammen til en pandekage med en palet. Steg ved middel varme ca. 10 min. til röstien er brun og mør. Vend den på et grydelåg og steg den sprød på den anden side ca. 10 min. Denne opskrift tager udgangspunkt i en opskrift fra bogen Mad af Ingeborg Suhr Tip Rösti kan brunes på panden først og derpå bages færdig i ovnen ved 200.

14 SIDE 14 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN KARTOFFELMOS 4 personer HASSELBACHKARTOFLER 4 personer Ingredienser ½ -1 kg kartofler (melede) 3-4 dl mælk 25 g smør (2 spsk) ½ tsk groft salt ½ knsp peber fra kværn Ingredienser 1 kg skrællekartofler (kogefaste) 25 g smør (2 spsk) 1 tsk salt fra kværn ½ knsp peber fra kværn Evt. 25 g hasselnødflager Fremgangsmåde Skræl kartoflerne. Skær dem i mindre stykker og kog dem i vand uden salt i ca. 20 min. til de er møre. Hæld kogevandet fra. Mos dem med et piskeris, en kartoffelpresser eller en håndmikser. Varm mælken og pisk den i mosen til passende konsistens. Rør smør i. Smag til med salt og peber. Fremgangsmåde Skræl kartoflerne. Skær dem knap igennem i tynde skiver. Skiverne skal hænge sammen i bunden. Anbring kartoflerne i et ovnfast fad og pensl dem med smeltet smør. Krydr med salt og peber. Drys med hasselnødflager. Bag kartoflerne midt i ovnen ved 225 ca. 40 min. til de er møre. Denne opskrift tager udgangspunkt i en opskrift fra bogen Mad af Ingeborg Suhr Denne opskrift tager udgangspunkt i en opskrift fra bogen Mad af Ingeborg Suhr Tip For at undgå, at kartoffelmos bliver klistret eller lang, skal kartofler til mos koges i usaltet vand og væsken/mælken skal være varm. Tip Nem udskæringsmetode: Læg kartoflen foran et tyndt (ca. 1 cm) skærebræt og skær dem i tynde skiver ned til brættets kant.

15 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 15 RÅSTEGTE KARTOFLER 4 personer KARTOFFELSUPPE 4 personer Ingredienser 1 kg kartofler (kogefaste skrællekartofler) 2 spsk olie Evt. 2 stk. syltede chilier eller 1 stk. peberfrugt og frisk rosmarin 1 tsk groft salt Fremgangsmåde Skræl kartoflerne. Skær dem i små ensartede tern. Varm olien på en pande. Kom kartoflerne i og steg dem ved middel varme ca. 15 min. Tilsæt evt. syltede chili eller peberfrugt udskåret i tern. Tilsæt evt. rosmarinblade de sidste 5 min. Krydr med salt. Denne opskrift tager udgangspunkt i en opskrift fra bogen Mad af Ingeborg Suhr Ingredienser 750 g faste kartofler i tern 1 liter vand 3 små fed hvidløg i tynde skiver 2 tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 dl klippet purløg 3 spsk. kapers - uden lage 1 finthakket rødløg Fremgangsmåde Skyl kartoflerne. Bring vand, kartofler, hvidløg, salt og peber i kog i en gryde. Kog suppen ved svag varme og under låg i ca. 15 min., eller til kartoflerne er møre. Tilsæt purløg og smag til. Bland imens rødløg og kapers i en skål og server ved siden af. Denne opskrift tager udgangspunkt i en opskrift fra Karolines Køkken.

16 SIDE 16 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SMAGE-5-KANT Analysér og vurdér smag og intensitet og sæt ord på. Kilde: smagensdag.dk

17 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 17 Grundsmage Sødt Sukker, honning, rød peber, grønne ærter, gulerødder, bagte rødbeder, ketchup Surt Citron, eddike, syrnede mælkeprodukter, syltede agurker Salt Salt, kapers, tang, soja Bittert Nødder, rucola, kål, mørk chokolade, øl, malt, grape Umami Tang, parmaskinke, parmesan, blåskimmelost, svampe, løvstikke, soltørrede tomater, fiskesovs, ansjoser Analysér konsistensen i forskellige kartoffelsorter, vurdér den, og sæt ord på Blød Cremet Fast Fedtet Geleret Grynet Hårdt Klistret Knasende Klumpet Luftigt Melet Mørt Saftigt Sejt Slimet Snerpende som får munden til at trække sig sammen Sprødt Svampet Trævlet Tørt Vandet Viskositet = tyndteller tyktflydende Kilde: Om kartoflen SÆSON DYRKNING C-VIT. INDHOLD OPBEVARING FORÅR Lægges til spiring og sættes i jorden Lavt Køligt, f.eks. i en garage SOMMER Nye kartofler Umodne kartofler Højt Kort holdbarhedstid EFTERÅR Modne kartofler Højt Køligt og mørkt 4-6 VINTER Gamle kartofler Daler måned for måned Køligt og mørkt 4-6 FORÅR Gamle kartofler Ringe Køligt og mørkt 4-6

18 SIDE 18 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN Forslag til evaluering tegn på læring Eleven kender de fem grundsmage og kan give eksempler på mad, som har en eller flere af grundsmagene. Eleven kan kende forskellige sorter kartofler. Eleven kan gøre rede for kartoflens sæson. Eleven kan tilberede retter med kartofler. Eleven kender forskellige tilberedningsmetoder, som kogning, bagning og stegning. Eleven kan undersøge og vurdere kartoflens smag.

19 MADKUNDSKAB KARTOFLEN I SKOLEHAVEN SIDE 19 LINKS OG LITTERATUR LINKS om kartofler i fx 1997, 1999, 2011 og 2013 materiale FILM Eventyret om den vidunderlige kartoffel LITTERATUR Kartofler på bordet Af Kille Enna, Politikens Forlag Historien om den heldige kartoffel Af Johannes Møllehave, People s Press Jr. Den lille bog om kartofler Af Kirsten Skaarup, Legind Nordic 100 kartoffelretter Af Esther Steen-Møllere, E-bog. SFA-89. Klik på link i PDF og gå direkte til materialet!

20

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag SMAGENS DAG SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September Materiale til Smagens Dag 2007 Udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Juni 2007 Indhold Indholdsfortegnelse.. 2 Del 1:

Læs mere

Smagens Dag 2013 Mærk Smagen

Smagens Dag 2013 Mærk Smagen Smagens Dag 2013 Mærk Smagen Elevmateriale af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Indhold Workshop 1 - Intro 3 - De 5 grundsmage 3 Workshop 2 - Mærk konsistensen 5 Workshop 3 - Hvad betyder temperaturen?

Læs mere

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus l rervejledning Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Tak til: Kirsten Marie Pedersen, Hanne Birkum og Mikkel Østergaard Troelsen. indhold

Læs mere

"Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg

Mad kan sagtens være nemt og hurtigt KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg "Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU - med kød, fjerkræ og æg Hurtige og nemme opskrifter med kød, fjerkræ og æg Opskrifterne er fra voresmad.dk. Det er testede opskrifter, hvor

Læs mere

Madpakken gennem 200 år

Madpakken gennem 200 år Madpakken gennem 200 år Materiale til temadage om madpakkens historie i forbindelse med Skolen 200 års jubilæum Materialet er udarbejdet af Frugtformidlingen Aps i 2014 Eventuelle spørgsmål rettes her

Læs mere

Primitiv madlavning -i naturen

Primitiv madlavning -i naturen Primitiv madlavning -i naturen Gilwell projekt af Søren Bundgaard 2002 Mad i det fri Madlavning i det fri lægger op til en anderledes madoplevelse end i det traditionelle indendørs køkken. Det tager længere

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere

MAD I GLØDER. Auberginemos Mos auberginekødet og bland det med: Tomatpure Hvidløg Salt Peber Tomatstykker Creme fraiche eller flødeost evt.

MAD I GLØDER. Auberginemos Mos auberginekødet og bland det med: Tomatpure Hvidløg Salt Peber Tomatstykker Creme fraiche eller flødeost evt. MAD I GLØDER Mange råvarer kan bages direkte i gløderne, fordi de har en naturlig skal, der beskytter dem. Det kan være skræl på frugt eller grøntsager eller et fedtlag på kød. Denne beskyttende skal er

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR Velkommen Med udgivelsen, Madleg inspiration til børns maddannelse og måltidskultur, håber vi at bidrage til, at det store maddannelsesarbejde der allerede

Læs mere

Opskrifter på mad ved bål og udekomfur

Opskrifter på mad ved bål og udekomfur Opskrifter på mad ved bål og udekomfur Fra bogen Fyr og flamme mad, bål og økologi i børnehøjde af Lise Faurschou Hastrup, 2005 Udgivet af Børnehaven Ajstrup Gl. Skoles Forlag www.ajstrup.dk/fyrogflamme.htm

Læs mere

Lammefilosofi. Retter med lammekød

Lammefilosofi. Retter med lammekød Lammefilosofi Retter med lammekød EC Edition Per H. Jacobsen Lammefilosofi er skrevet og produceret af Per H. Jacobsen ISBN 978-87-91392-18-4 EAN 9788791392184 Ebog 2009 Per H. Jacobsen og EC Edition 2007

Læs mere

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Økologisk indmad. Tunge Sprængt oksetunge 1 kg tunge lage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Sprængning af kød er en mild saltning, som tilfører kødet saftighed og smag. Kog saltlagen sammen, køl ned og læg

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Spis godt Når kræft er en del af hverdagen Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Opskrifter: Louisa Lorang Smoothies side 20-2: Jens Jepson Ernæringsfaglige kilder:

Læs mere

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk!

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! 50 sunde opskrifter Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! Velkommen og velbekomme! Her får du 50 sunde opskrifter, der er lige til at gå til med de varmeste hilsner fra Fitnews! Du kommer omkring alle de

Læs mere

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6 Mad i dagplejen Indhold Introduktion til materialet Å 1 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2 2. Dagens måltider Å 6 3. Lav frokost efter de 8 kostråd ernæringsanbefalinger til dagplejen Å 10 4. Madplaner

Læs mere

Fra pizza til popcorn

Fra pizza til popcorn Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Ernæringsenhedens kogebog til børn og unge 2008 Fra pizza

Læs mere

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid

Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Succesopskrifter, der simrer med... Lækkert kød, velbrygget øl og god tid Indholdsfortegnelse Forord.... 8-9 Okseskank, porrerfrites og Brown Ale.... 10-11 Hel lammebov med fennikel, porrer og Brown Ale....

Læs mere

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Rigshospitalet 2005 Gert Almgren-Hansen / www.mados.dk (foto og layout) Christian Hovmann (opskrifter og vejledninger) Brug af

Læs mere

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær 4 5 Synk Let Mad til dig med synkebesvær Februar 2013 Udgiver / Center for Kræft og Sundhed København Københavns Kommune Nørre

Læs mere

Mormors køkken. - lavet efter Mesterslagterens originale opskrifter

Mormors køkken. - lavet efter Mesterslagterens originale opskrifter Mormors køkken - lavet efter Mesterslagterens originale opskrifter Mesterslagterens originale opskrifter Mormors køkken Mørbradgryde med sennepssauce Mørbradgryde med sennepssauce.. 3 Boller i karry...

Læs mere

1 Praktiske køkkentips og kulinariske

1 Praktiske køkkentips og kulinariske 1 Praktiske køkkentips og kulinariske kneb Agurk Bitter agurk skæres i stave og lægges i koldt vand natten over; næste dag er den bitre smag forsvundet. Ananas Viser det sig, at den ananas, man kommer

Læs mere

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING... 6 GÆRDEJE HVERDAG - INDLEDNING... 7 GRUNDOPSKRIFT (20-25 boller)... 8 MINIRUGBRØD (16 stk.)... 9 KARTOFFELBRØD (1 brød eller 10 boller)... 10 FIBERRUDER (12 stk.)...

Læs mere

Kogebogens 1-27. Kogebogens 1-27

Kogebogens 1-27. Kogebogens 1-27 Kogebogens 1-27 Kogebogens 1-27 Forord Hos Bruun & Hjejle har vi høje krav til os selv og alt, hvad vi laver. Kvalitet, godt håndværk og passion samt nytænkning er lige så vigtige for juraen, som det er

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Bål, trangia og friluftsmad, 1. modul Råd og vejledning...9 Teori...10 Øvelse...16 Hvordan kan det gøres?...18

Bål, trangia og friluftsmad, 1. modul Råd og vejledning...9 Teori...10 Øvelse...16 Hvordan kan det gøres?...18 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side 1 GRØN KERNE LEJR- OG FRILUFTSLIV Indhold Indledning Målbeskrivelse...2 Hvorfor Lejr- og friluftsliv?...2 Opbygningen af et modul...3 Lærte du noget?...4 Praktikopgaven...4

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Håndbog om sunde skolekantiner et tiltag i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik Håndbogen om sunde skolekantiner er forankret i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor

Læs mere