Plejeplan for Vejlby, Strib og Røjleskov kirkegårde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Plejeplan for Vejlby, Strib og Røjleskov kirkegårde"

Transkript

1 1 Plejeplan for Vejlby, Strib og Røjleskov kirkegårde Besluttet af: Vejlby, Strib, Røjleskov menighedsråd Dato: Opdateret: Generel beskrivelse af kirkegården, herunder plejeudtryk Kirkegårdene består af med traditionelle gravsteder, urnegrave og plæner med plade. Bestemmelser for kirkegårdens og gravstedernes udformning, gravstedsindhegning og beplantning skal være i overensstemmelse med kirkegårdsvedtægterne. Plejeplanen omfatter flg. elementer side Enårige blomster 2 Roser 3 Stauder og bunddække 4 Græs 5, 6 og 7 Hække 8 og 9 Buske 10 og 11 Træer 12 og 13 Bevoksninger 14 og 15 Vand bassin 16 Belægninger 17, 18 og 19 Gravstedselementer 21, 22, 24, 25 og 26 Gravminder 20 og 27 Kirkegårdsdiger 23 Generelle opgaver 28, 29 og 30 Definition af udtryk 31,32, 33, 34, 35, 36, 37,og 38 Plejeplanen omfatter flg. generelle opgaver Løvopsamling Vinterpleje/ snerydning Pyntning af kirkegården Oprydning Ukrudstbekæmpende midler må ikke anvendes på kirkegården. Der må ikke anvendes plastic eller lignende underlag for ralbelægning på gravsteder eller andre arealer.

2 2 ENÅRIGE BLOMSTER Der er en lang tradition for at bruge enårige blomster på kirkegården. Enårige blomster er med til at understege kirkegårdens haveudtryk. Enårige blomster er planter, som ryddes efter blomstring. Der skelnes mellem forårs-, sommer-, efterårs-, og vinterblomster. Plejen sigter mod, at planterne kan opleves både på afstand og tæt på, hvor den enkelte plantes vækstform, blomstring, farve og duft opleves. Enårige blomster anvendes på individuelle gravsteder og kollektive gravanlæg. Enårige blomster anvendes også i bede eller kummer i forbindelse med fællesmonumenter, ved pladser og kapeller og andre steder på kirkegården. Planterne fremtræder sunde og i god vækst. Arter og sorter fremtræder i overensstemmelse med deres karakter. Døde og udlevede planter forekommer ikke. Visne blomster og frøstande skæmmer ikke helheden. Afskårne stængler og andet afklip forekommer ikke. Ukrudt (bør) ikke forefindes. Kanter mod andre elementer afsluttes naturligt og i harmoni med elementets karakter. Til enårige blomster regnes også løg og knolde, som ryddes (f.eks. juletulipaner) eller optages for vinteropbevaring (f.eks. knoldbegonier). Jord udskiftes i kummer/bede hvert år, og der vandes efter behov.

3 3 ROSER Brug af roser på kirkegården er en tradition med rødder i den romantiske stilperiode. Roser bruges som udtryk for følelser. F.eks. er røde roser symbol på kærlighed. Der skelnes mellem prydroser, buskroser og klatreroser. Prydroser kræver intensiv pleje, både når de vokser solitært og i rosenbede. Plejen sigter mod, at rosernes blomsterpragt, frodighed og duft kan opleves tæt på og som en del af helheden. Roser anvendes på individuelle gravsteder, kollektive gravanlæg og på kirkegårdens parkarealer. Roserne fremtræder sunde, i god vækst og med rig blomstring. Visne blomster skæmmer ikke helheden. Høje årsskud er afklippet inden vækstsæsonens afslutning. Ved vækstsæsonens begyndelse bryder årsskud fra grene i lav højde. Vildskud forekommer ikke. Generende ukrudt må ikke forekomme. Afskårne stængler og afklip forekommer ikke. Kanter mod andre elementer afsluttes naturligt og i harmoni med elementets karakter.

4 4 STAUDER OG BUNDDÆKKE Traditionelt er stauder og bunddække blevet anvendt som pynt på kirkegårdens gravsteder. Stauder og bunddække er flerårige, urteagtige planter, som anvendes for at opnå en æstetisk virkning. Plejen sigter mod, at stauder bidrager til frodighed med udgangspunkt i arternes forskellige blomsterpragt, højde, farve, bladform og duft. Hvor forskellige stauder plantes sammen i bede, skal plejen sikre et varieret, men harmonisk udtryk. Plejen af bunddække skal sikre et ensartet og harmonisk fladedække. Stauder anvendes solitært eller sammen i kompositioner, hvor man ønsker en permanent, dekorativ plantning. Bunddække anvendes, hvor der ønskes en grøn, harmonisk flade alene eller som underlag for anden beplantning mv. Planterne fremtræder sunde og i god vækst. Arter og sorter fremtræder i overensstemmelse med deres karakter og det tilsigtede udtryk. Visne blomster, gamle stængler og frøstande er afpudset inden vækstsæsonens start (tidspunkt, metode og omfang afhænger af art, plantningstype og anlæggets karakter). Ukrudt forefindes ikke efter lugning. Afskårne stængler og afklip forekommer ikke. Kanter mod andre elementer afsluttes naturligt og i harmoni med elementets karakter. Prydgræsser, bregner, løgvækster og visse lave halvbuske kan indgå i bede med stauder eller bunddække, hvis deres vækstform og plejekrav gør dem egnede. Som eksempler på almindeligt anvendte halvbuske kan nævnes lavendel, vinca, pachysandra eller hedera.

5 5 PRYDPLÆNE Tidligere tiders kirkegårde var dækket af græs, som blev plejet ved høslet eller afgræsning. I dag skelnes mellem forskellige typer af græs afhængigt af det ønskede plejeudtryk, med prydplænen som det fineste. Kirkegårdens prydplæner fremstår som grønne, velklippede flader. Plejen sigter mod, at prydplænen fastholdes og udvikles som prydplæne. Målet er, at kirkegårdens prydplæner fremstår som præcise, jævne, tætte og grønne flader uden større mængder ukrudt. Prydplæner anvendes, hvor vigtige områder ønskes markeret med et særligt velplejet udtryk. Prydplænen fremstår altid som en velklippet flade. Prydplænen er tæt, sammenhængende og i god vækst. Græsset er mellem 3 og 6 cm højt. Klumper bør så vidt muligt undgås. Der accepteres mindre indslag af anden flora. Kanter er afklippede mod andre elementer. Afstukne kanter er jævne og regelmæssige, dog skarpe umiddelbart efter afstikning. Prydplænen hæver sig ikke omkring faste elementer Kanter omkring gravstensplader skal være afstukket.

6 6 GRÆSPLÆNE Græsplæner bruges på kirkegårdenes parkarealer og i kollektive gravanlæg, f.eks. plader i græs. Desuden har græsplænen fået en større udbredelse på ledige gravarealer, efterhånden som overflødige gravsteder sløjfes helt eller delvis. Kirkegårdens græsplæner fremstår som klippede, grønne flader. Plejen sigter mod, at græsplænen fastholdes og udvikles som græsplæne. Målet er, at græsplænerne fremtræder med en sammenhængende græsflade, hvor ukrudt kan forekomme og afklip kan forekomme i mindre omfang. Græsplæner findes typisk på parkarealer, herunder på gangarealer samt på anonyme og kollektive gravarealer og ledige eller nedlagte gravstedsområder Græsplænen fremstår som en klippet flade. Græsplænen er tæt, sammenhængende og i vækst. Små pletter med mindre god tæthed og vækst accepteres. Græsset er mellem 4 og 8 cm højt. Der kan i begrænset omfang forekomme afklip i klumper. Der kan forekomme kørespor eller anden mekanisk skade. Der accepteres et vist indslag af anden flora. Kanter er afklippede mod andre elementer. Afstukne kanter er jævne, dog skarpe umiddelbart efter afstikning.

7 7 SLÅET GRÆS Slået græs svarer i udtryk til tidligere tiders græsdækkede kirkegård. I dag anvendes slået græs i naturprægede områder, eller hvor der ønskes en lavere plejeindsats. Slået græs anvendes også som et udtryksmæssigt alternativ til andre græselementer for at skabe kontrast og variation. Slået græs består af græs og urter, der slås nogle få gange om året. Plejen sigter mod, at det slåede græs er mellemhøjt, og at det giver en lejlighedsvis oplevelse af græs og urters vækst og blomstring. Slået græs finder anvendelse på skråninger, naturprægede områder samt ved indkørsler og stier, samt hvor der ønskes variation på store græsflader mv. Arealet domineres af græsser og vilde urter. Det slåede græs er mellem 5 og 30 cm. Kanter mod andre elementer afsluttes naturligt og i harmoni med elementets karakter. Rodukrudt forekommer kun begrænset. Stier og vejes fritrumsprofil må ikke generes væsentligt. Blomstereng er slået græs med et tilsigtet indslag af blomstrende urter

8 8 GRAVSTEDSHÆKKE Gravstedshække er et kulturhistorisk element, som er blevet brugt siden tallet til at indramme de enkelte gravsteder. Gravstedshækkene har stor betydning for oplevelsen af kirkegårdens gravstedsmønster og struktur. Gravstedshække er lave hække klippet i præcise former, der afgrænser og indrammer det enkelte gravsted og inddeler gravanlægget i individuelle gravsteder. Plejen sigter mod, at gravstedshækken fastholdes og udvikles som sammenhængende, ensartet indhegning af gravsteder. Gravstedshække anvendes især i gravanlæg med individuelle gravsteder. Gravstedshække fremtræder sunde og i vækst. Gravstedshække er tætte og grønne Efter klipning fremtræder gravstedshække med de foreskrevne dimensioner. Uregelmæssigheder i hækforløbet f.eks. som følge af sætninger forekommer normalt ikke i længere perioder. Gravstedshækken er jævn, sammenhængende og uden større huller i løvdækket. Afklip forekommer ikke. Træer og buske af andre arter forekommer ikke. Ukrudt bør ikke forekomme i gravstedshækken. Gravstedshækkene må kun bestå af Tuja. Tuja skiftes efterhånden ud med Taxus baccata Brande /taks ved fornyelse. Højde på hækkene fremover: Benævnelse Strib Vejlby Gl. Vejlby ny Røjleskov Baghække 0,9 m 0,9 m 0,9 m 0,3 0,4 m Sidehække 0,3 0,4 m 0,2 m buksbom 0,3-0,4 m 0,3-0,4 m 0,3-0,4 m taks Sidehække 0,3-0,4 m 0,3-0,4 m mod gang Forhække brosten brosten brosten brosten

9 9 KLIPPEDE HÆKKE > Klippede hække er et vigtigt element på kirkegårde, hvor de skaber rum, markerer grænser og danner læ. Hække er linjeformede plantninger af klippede vedplanter. Plejen sigter mod, at hækken fastholdes og udvikles på en hensigtsmæssig måde i forhold til intentioner og formål. Målet er, at hækken fremstår præcist og ensartet som en grøn væg. Hække anvendes typisk til indramning af gravrum og som arkitektoniske element. Hækkene fremtræder sunde og i vækst. I løvfældende hække, hvor stammerne ses i perioder, er de enkelte planter i hækken jævnbyrdige. Hækken er tæt og grøn, dog ikke lige efter klipning og i vinterperioden, når der er tale om helt eller delvis løvfældende arter. Hækkens løv dækker den væsentligste del af sider og top. Hækken går ikke ind i stier og vejes fritrumsprofiler. Afklip forekommer ikke. Træer og buske af andre arter forekommer ikke efter lugning. Ukrudt forekommer ikke efter lugning. Højde tilstræbes på max. højde 1,40m Højde på hæk mod ejendommene Røjlemosevej 2 og 4, målt fra vores side af hækken. Takshæk 1 1,2 m Bøgehæk1,4m

10 10 FORMKLIPPEDE BUSKE Der er tradition for at formklippe buske og små træer, især på kirkegårdens gravarealer. Formklippede buske er enkeltbuske, som er klippet i form. Plejen sigter mod, at elementet fastholdes og udvikles i en ønsket, smuk og hensigtsmæssig form tilpasset forholdene. Målet er en præcis form, som kan være enten geometrisk eller organisk. Formklippede buske finder oftest anvendelse i områder med haveudtryk. Busken er tæt og grøn, dog ikke lige efter klipning samt i vinterperioden for helt eller delvis løvfældende arter. Busken går ikke væsentligt ind over stier og vejes fritrumsprofiler. Efter klipning fremtræder busken præcis med den foreskrevne højde, bredde og form. Afklip forekommer ikke. Der bør som hovedregel anvendes sorter, som egner sig til formning. Formklipning er sjældent en god løsning for buske, som er blevet for store. Form se pænt ud og højde skal tilpasses omgivelserne.

11 11 FRITVOKSENDE BUSKE Fritvoksende buske plantes på gravsteder og gravanlæg og anvendes også på kirkegårdens parkarealer. Fritvoksende buske er buske, der plantes solitært eller i mindre grupper. Plejen sigter mod, at elementet fastholdes og udvikles på en hensigtsmæssig måde i forhold til den naturlige vækstform. Målet er, at buskene fremtræder med frodighed i vækst og blomstring. Fritvoksende buske anvendes som et dekorativt element på gravsteder og parkarealer mm. Fritvoksende buske er veludviklet og i god vækst. Arter og sorter fremtræder i overensstemmelse med deres karakter. Fritvoksende buske ser normalt ikke beskårede ud. Fritvoksende buske har en rig blomstring i forhold til art og sort. Fritvoksende buske går ikke væsentligt ind i stier og vejes fritrumsprofiler. Træer og buske af fremmede arter forekommer ikke efter lugning. Ukrudt forekommer ikke efter lugning. Kanter mod andre elementer afsluttes naturligt og i harmoni med elementets karakter. Fritvoksende buske kan stå i bar jord eller bunddække. Der skal tages udgangspunkt i pladsforholdene ved valg af art og sort.

12 12 FULDKRONEDE TRÆER > Store fuldkronende træer langs kirkegårdens mure eller diger er et historisk element af stor betydning for oplevelsen af kirkegården som et særligt rum. På samme måde som randtræerne er trærækker og solitære fuldkronede træer tæt knyttet til den danske kirkegårdstradition. Fuldkronede træer er træer, der får lov til at udvikle en naturlig kroneopbygning, som er karakteristisk for art og sort. Plejen sigter mod, at elementet fastholdes og udvikles som sundt, fuldkronet træ. Beskæring foretages for at fremme vækstform, samt for at sikre fritrumsprofiler eller tilgodese sikkerheden. Fuldkronede træer giver karakter, danner rum, samt skaber læ og skygge. Fuldkronede træer anvendes på kirkegårdens parkarealer og i større gravanlæg, hvor pladsen tillader det. Fuldkronede træer kan anvendes solitært eller i rækker, alleer og grupper, hvor der er god plads. Fuldkronede træer er veludviklede og i god vækst. Fuldkronede træer har et for art og sort karakteristisk udtryk. Fuldkronede træer ser normalt ikke beskårne ud. Kronen udgør normalt mindst 2/3 af træet højde, enkeltstammede træer har en gennemgående stamme som først forgrenes i en højde, hvor det er hensigtsmæssigt i forhold til ønsket fritrumsprofil. Forveddede vanris forekommer ikke på den nedre del af stammen. Hvis kravene til kronens frihøjde ikke opfyldes under etableringsfasen, kan det være svært at rette op senere. Snylteplanter på træer tillades, men holdes under kontrol så træet ikke skades. Vedr. Strib Kirkegård henvises til rapport fra Svend Andersens planteskole af 2012.

13 13 FORMEDE TRÆER Tidligere tiders slots- og herregårdshaver har været inspirationskilde til kirkegårdens formede træer. Formede træer er træer, hvor kronen er synligt formet ved klipning eller beskæring. Plejen sigter mod, at elementet fastholdes og udvikles som formede træer. Målet er, at træerne fremtræder med et bestemt, styret udtryk. Formede træer danner rum og markerer indgange, afgrænsninger mm. Formede trærækker anvendes, hvor der ønskes et bestemt, styret udtryk eller hvor pladsforholdene er begrænsede. Træerne står oftest på række og formes f.eks. som stammehæk, pyramider, kugler, kegler mm. Det formede træ fremtræder sundt og i vækst. Beskårne træer er efter beskæring, skåret ind til de foreskrevne knuder. Afklip forekommer ikke på tilstødende elementer. Forveddede vanris på den nedre del af stammen forekommer ikke. Knudebeskæring, hvor træets skud regelmæssigt klippes tilbage til det samme sted, er den mest almindelige form for formning ved beskæring.

14 14 LEVENDE HEGN Levende hegn er et element fra det åbne landskab, som har fundet anvendelse på kirkegårdens parkarealer. Levende hegn består af en eller flere rækker af træer og buske. De valgte arter er oftest robuste og fortrinsvis hjemmehørende. Plejen sigter mod, at elementet fastholdes og udvikles som et levende hegn. Målet er, at hegnet fremtræder naturligt med begrænset beskæring eller klipning. Levende hegn markerer afgrænsninger, sikrer læ og danner rum. Levende hegn anvendes, hvor der ønskes en robust overgang til naboarealer og for at sikre læ og afskærmning mod støj og uønskede ud- og indsyn. Det levende hegn fremtræder sundt og i vækst. Det levende hegns kant mod andre elementer er fri for visuelt generende høje urter samt afskårne grene. Det levende hegn går ikke væsentligt ind i stier og vejes fritrumsprofiler. Kanter mod andre elementer afsluttes naturligt og i harmoni med det levende hegns karakter. Det levende hegns sider kan være beskårede eller klippede for at overholde de foreskrevne dimensioner. Afklip forekommer ikke på tilstødende elementer.

15 15 SKOV Skov er et element fra landskabet, som tilgodeser et ønske om en mere naturpræget begravelsesplads på nyere tiders kirkegårde. Skoven er en ekstensiv bevoksning af træer, som har en høj grad af biologisk balance. Skovens kronedække begrænser opvækst. Skovbunden består af den naturligt forekommende urtevegetation. Den etablerede skov giver en rumlig oplevelse både indefra og udefra, og kan herudover give læ og skygge samt afskærme. Plejen sigter mod at opretholde skovkarakteren. Målet er, at træerne er sunde og opleves som en helhed. Skoven anvendes på kirkegårdene som afgrænsning eller som ekstensive gravarealer, f.eks. egentlige skovkirkegårde. Skoven danner en sammenhængende bevoksning af træer, og der er mulighed for færdsel i den. Skovens bund udgøres af naturligt forekommende græsser og andre urter, samt eventuelt af vedagtig opvækst. Skoven er veludviklet og i god vækst. Kanter mod andre elementer afsluttes naturligt og i harmoni med skovens karakter. Skovens kant mod andre elementer er fri for visuelt generende høje urter samt afskårne grene.

16 16 BASSIN Bassiner kan indgå på forskellig måde i nyere kirkegårdsanlæg, f.eks. i de formelle anlæg fra første halvdel af 1900-tallet eller i moderne anlæg. Et bassin er en konstruktion med faste kanter og bund. Bassinet er uden tilløb eller afløb og med et permanent vandspejl. Plejen sigter mod, at bassinet fremtræder som et attraktivt element, der virker samlende i anlægget. Bassiner finder anvendelse på kirkegården, hvor der ønskes en særlig virkning, f.eks. ved blomstereller opholdspladser Bassinet er sikkerhedsmæssigt i orden. Vandstanden må kun svinge inden for et beskrevet interval. Eventuel beplantning er frodig og veludviklet. Filteret renses efter behov.

17 17 LØSE BELÆGNINGER Løse belægninger af perlesten hører i dag med til billedet af den traditionelle kirkegård. Perlestenene var og er et billigt og fleksibelt alternativ til bar jord på kirkegårdens gangarealer, som tidligere var det almindelige. En løs belægning er en opbygget befæstelse, hvor et løst materiale f.eks. perlesten, skærver, grus, stenmel mv. danner overflade. Vedligeholdelsen sigter mod, at den løse belægning har en passende fremtræden i forhold til det aktuelle udtryk i anlægget, og at den er en behagelig overflade at færdes på. Vedligeholdelsen sikrer, at belægningen er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand, manglende materialer tilføjes og ujævnheder oprettes, så belægningen bevarer sin funktionalitet. Løse belægninger anvendes til færdsel, ophold mv. Evt. toplag skal være jævnt fordelt. Overfladen skal være uden lunker. Rodukrudt forekommer ikke. Området omkring kirken, rives hver uge og ukrudt bør ikke forekomme. Krav afhængige af udtryk Haveudtryk Parkudtryk Naturudtryk Belægningens fremtræden Oftest nyrevet, jævn og så vidt muligt fri for ukrudt Jævn og nogenlunde fri for ukrudt Nogenlunde jævn Evt. toplags tykkelse er Mellem 1-2 cm Mellem 1-3 cm Ikke over 4 cm Belægningens kanter Står skarpt Kan stå lidt uskarpt Forekommer naturligt Tykke lag af løse materialer undgås. Hvor traditionelle jordgange findes, kan disse beskrives som løse belægninger. Stenmel, slotsgrus, eller faste belægninger for adgang til kirkerne bør fastlægges for fremtiden.

18 18 FLADEDÆKNING Fladedækning med perlesten på individuelle gravsteder er en udbredt praksis. Den har sin rod i et ønske om at dække den bare jord, som var udbredt i tidligere tiders havekultur. En fladedækning består af et løst materiale uden bærelag udlagt på jord for at dække en flade. Vedligeholdelsen sigter mod, at fladedækket fremstår dækkende og uden ukrudt i overensstemmelse med anlæggets karakter og det aktuelle udtryk. Fladedække finder anvendelse på gravsteder, i bede, under plantninger mv., hvor færdsel ikke forekommer. Der er ikke huller i dækmaterialet. Dækmaterialet fremstår jævnt. Lagtykkelsen er afstemt med fladedækningens funktion. Kanter mod andre elementer svarer til det aktuelle plejeudtryk. Rodukrudt forekommer ikke. Oftest nyrevet, jævn og så vidt muligt fri for ukrudt Tykke lag af dækmateriale i bede og lignende kan have en negativ indflydelse på planternes vækst. Lagtykkelse af dækmaterialet skal være 1-2 cm

19 19 STENKANTER Stenkanter bruges på kirkegårde som dekorative elementer og som afgrænsning af belægninger, bede mv. Stenkanter bruges desuden som forkant for gravsteder eller til at afgrænse gravstedet på tre eller fire sider. Enkelte steder i landet er der tradition for, at stenkanter kan indramme kistegravsteder, men de fleste steder bruges stenkanter som alternativ til hækafgrænsning, især af urnegravsteder. Stenkanter er smalle, langstrakte elementer af kant- eller belægningssten. Materialet er natursten, tegl eller beton. Vedligeholdelsen sigter mod, at stenkanten har en passende fremtræden i forhold til anlægget og det ønskede udtryk. Stenkanter finder anvendelse som afgrænsning af individuelle gravsteder, bede mv., som kantsten, som dekorativt element, som ledelinjer i færdselsarealer eller for at optage eller skabe mindre terrænspring. Fuger er fyldte og tætte. Rodukrudt forekommer ikke. Hvor en kant støder op til en belægning, accepteres samme mængde ukrudt i den langsgående fuge som på belægningen. Krav afhængige af udtryk Haveudtryk Parkudtryk Naturudtryk Kanten fremstår Jævn og oftest fri for ukrudt Jævn og nogenlunde fri for ukrudt Nogenlunde jævn og fri for generende ukrudt Ukrudt i stødfugerne accepteres op til 5 % 10 % Intet krav

20 20 REGISTREREDE BEVARINGSVÆRDIGE GRAVMINDER Gravminder bærer vidnesbyrd om de personer, den tid og det samfund, de repræsenterer. De er derfor en del af vor kulturhistoriske arv. For at bevare de vigtigste dele af denne kulturarv registreres bevaringsværdige gravminder på landets kirkegårde med henblik på bevaring for eftertiden. Registrerede bevaringsværdige gravminder er gravminder, som er registrerede som bevaringsværdige i overensstemmelse med lovgivningen. Registreringen kan også omfatte andre dele af gravstedet eller gravstedet som helhed. Vedligeholdelsen sigter mod at bevare de værdier, som er baggrund for registreringen. Registrerede bevaringsværdige gravminder kan være placeret på det oprindelige gravsted, eller kan være samlet i lapidarier. Gravmindet er i forsvarlig stand og vedligehold i samråd med eksperter på området. Gravmindet patinerer i overensstemmelse med de valgte materialer og det ønskede udtryk. Gravmindets vandrette linjer er fastholdt som vandrette i overensstemmelse med det ønskede udtryk. Gravmindet fremtræder passende rengjort. Der bør udarbejdes en vedligeholdelsesstrategi for de registrerede bevaringsværdige gravminder, med henblik på at bevare kulturarven. Dette bør ske i samarbejde med eksperter på området.

21 21 INDIVIDUELLE GRAVSTEDER I BRUG Det individuelle gravsted indrettes, plejes og vedligeholdes som udgangspunkt af de brugsberettigede. De individuelle gravsteder udformes individuelt i overensstemmelse med de brugsberettigedes ønske og inden for vedtægternes rammer. De individuelle gravsteder kan have meget forskellige størrelser fra de mindste urnegravsteder til store familiegravsteder med flere kistegravpladser. Plejen sigter mod at opretholde en værdig ramme om den afdødes minde. Individuelle gravsteder findes i kirkegårdens gravanlæg med individuelle gravsteder. Gravstedet opfylder kravene i kirkegårdsvedtægten. Gravstedet er værdigt og vel vedligeholdt jævnfør lovgivningen. Beplantningen generer ikke hække, nabogravsteder eller færdselsarealers fritrumsprofiler. Gravstedet er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Vejledende maksimum højde for beplantninger 1,70 m, tilpasses for det enkelte gravsted og kirkegård. Opgaver i forbindelse med individuelle gravsteder i brug er de brugsberettigedes ansvar og kvalitetsbeskrives derfor kun i det omfang, kirkegården overtager disse opgaver som ydelser efter aftale og mod betaling.

22 22 LEDIGE INDIVIDUELLE GRAVSTEDER Et udbud af ledige gravsteder er ønskeligt, så der er flere valgmuligheder for de pårørende i forbindelse med nye kistebegravelser og urnenedsættelser. Ledige individuelle gravsteder er individuelle gravsteder, som ikke er i brug. Det individuelle gravanlægs fælleselementer er opretholdt, f.eks. gravstedshækken. Ledige gravsteder er ofte udlagt med fladedække eller som bed med f.eks. buske, stauder, græs eller andet. Plejen sigter mod, at de ledige gravsteder indgår som en harmonisk del af gravanlægget og fremhæver de gravsteder, som er i brug. Der henvises til tilstandskravene for de aktuelle elementer. Beplantning generer ikke hække, nabogravsteder mv. Ledige gravsteder kan beplantes med græs, bunddække, bunddækkende buske eller stauder, så det indgår som en harmonisk del af gravanlægget.

23 23 KIRKEGÅRDSDIGER Kirkegårdsdiger er et af de ældste elementer på vore kirkegårde. Formålet er at markere kirkegårdens særlige rum og at sikre gravfreden. Kirkegårdsdiger er stendiger, oftest bygget af lokale materialer og efter stedlige traditioner. Sammen med den tilknyttede flora af gamle kulturplanter, de såkaldte reliktplanter, repræsenterer kirkegårdsdigerne en vigtig kulturhistorisk arv. Et kirkegårdsdige er en indhegning opbygget af natursten efter stedlige traditioner, og omfattet af lovgivningsmæssig beskyttelse. Ud over selve diget kan elementet også omfatte græs- eller beplantningselementer, og regnes derfor til de sammensatte elementer. Kirkegårdsdiget er oftest opbygget af markafsamlede sten. Det kan være opbygget dobbeltsidigt med stenfyld eller en kerne af jord, eller det kan være ensidigt med en græsklædt jordvold til den ene side. Diget kan være kronet af sten, græstørv, hække eller hegn, efter stedlig tradition. Plejen sigter mod, at kirkegårdsdiget og dets nærmeste omgivelser med eventuelle reliktplanter bevares som kulturhistorisk element, og at det er funktionelt som indhegning og i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Diget er bygget efter stedlige traditioner. Diget er uden udskridninger eller sammensynkninger i længere perioder. Historisk vegetation respekteres. Vedagtigt ukrudt forekommer ikke. Rodukrudt forekommer kun i begrænset omfang. Nyplantede træer findes ikke indenfor en meter fra diget. Gamle kirkegårdsdiger er beskyttet af lovgivningen som et vigtigt kulturhistorisk levn, bl.a. med den frøbank, som ofte er bevaret i og ved diget. Der bør udarbejdes en bevarings- og plejestrategi for diget og de nærmeste omgivelser som en del af plejeplanen.

24 24 GRAVANLÆG MED INDIVIDUELLE GRAVSTEDER Oprindelig var indhegningen af individuelle gravsteder de brugsberettigedes ansvar, og der var ikke nogen egentlig plan for placeringen af gravstederne. Dette blev opfattet som et praktisk og æstetisk problem, og derfor blev det almindeligt, at kirkegården sørgede for en fælles indhegning af gravstederne med hække, ligesom de fleste kirkegårde blev reguleret. Gravanlæggene med individuelle gravsteder blev dermed til de gravanlæg, som er almindelige på kirkegårdene i Danmark. Individuelle gravanlæg er anlæg med mulighed for individuel indretning af det enkelte gravsted. Gravanlægget består af de individuelle gravsteder, som ofte sammenbindes af fælles elementer. Beskrivelse af gravanlægget med individuelle gravsteder: FÆLLES ELEM ENTER De fælles elementer er typisk de elementer, som omgiver de individuelle gravsteder og giver disse en vis fælles ramme. Fælles elementer er oftest gravstedshække, men kan også være stenkanter, græsplæner mv. Art og beskrivelse på kirkegården INDIVIDUELT GRAVSTED Individuelle gravsteder er sammensat af individuelle elementer. De er individuelt indrettet og den væsentligste del af gravanlægget. Beskrivelse, servitutter og lign. på kirkegården Anlæggets fælles elementer opfylder tilstandskravene for disse. Buketter, kranse, lygter og anden pynt er placeret i overensstemmelse med vedtægterne. Opgaver udført på anlægget opfylder tilstandskravene for disse. Ydelser udført på anlægget opfylder tilstandskravene for disse. Gravanlæg uden fælles elementer kan forekomme. Et gravanlæg med individuelle gravsteder kan være større eller mindre end det egentlige gravareal. I kirkegårdsvedtægten beskrives begrænsninger for individuelle minderitualer og indretningen af gravstedet. Ligeledes beskrives karakteren af de fælles elementer.

25 25 KOLLEKTIVE GRAVANLÆG Kollektive gravanlæg er en forholdsvis ny gravform, som kombinerer fordelene ved det individuelle gravsted og det anonyme gravanlæg. Der er oftest gravminde ved det enkelte gravsted, og der er større eller mindre mulighed for minderitualer ved den enkelte gravplads. Kirkegården plejer og vedligeholder gravanlægget. Kollektive gravanlæg er anlæg med en fælles beplantning, hvor det enkelte gravsted ikke nødvendigvis er afgrænset, men er markeret med et gravminde. Det kollektive gravanlæg kan bestå udelukkende af fælleselementer, eller der kan være en begrænset mulighed for individuelle elementer. Kollektive gravanlæg kan være skove og lunde, trægrupper, græsplæner, busketter, stauder mv. I det følgende beskrives mål og anvendelse, samt tilstandskrav for fælles og individuelle elementer. Beskrivelse af det kollektive gravanlæg, herunder dets udstrækning: FÆLLES ELEM ENTER Ud over beplantning mv. kan fælles elementer være gravminder, som stilles til rådighed af kirkegården. Art og beskrivelse på kirkegården INDIVIDUELE ELEM ENTER Individuelle elementer kan supplere et kollektivt gravanlæg. Typiske individuelle elementer kan være gravminder eller bede til årstidens blomster mv. Beskrivelse, servitutter og lign. på kirkegården Anlæggets fælles elementer opfylder tilstandskravene for disse. Individuelle elementer opfylder kravene i kirkegårdsvedtægten, og er værdige og vel vedligeholdte. Individuel beplantning generer ikke hække, nabogravsteder eller færdselsarealers fritrumsprofiler. Individuelle elementer er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Buketter, kranse, lygter og anden pynt er placeret i overensstemmelse med vedtægterne. Opgaver udført på anlægget opfylder tilstandskravene for disse. Ydelser udført på anlægget opfylder tilstandskravene for disse. Urne gravsteder/cirkelgravsteder. Beplantning max. 1,35 m i højden Der må kun placeres en gravsten med max. mål 70x50 cm Udv. diameter på gravsted 132 cm, indv. diameter 120 cm.

26 26 ANONYME GRAVANLÆG Det anonyme gravanlæg blev almindeligt i midten af 1900-tallet i forbindelse med stigningen i kremationer og som et alternativ til et traditionelt gravsted. Ideen med gravanlægget er, at de efterladte ikke har ansvaret for et gravsted. Gravformen havde sin storhedstid i 60 erne og 70 erne og benyttes stadig til en væsentlig del af urnenedsættelserne. Anonyme gravanlæg anvendes visse steder også til kistebegravelser. Anonyme gravanlæg er anlæg, hvor den enkelte gravplads ikke er markeret. Gravanlægget består derfor kun af fælles elementer. Den enkelte gravplads ligger i et fælles anlæg, ofte græs eller en skovbevoksning. Gravanlægget består af de elementer, hvor kister og urner bliver nedsat, og af fælles blomsterpladser og monumenter, samt andre elementer som hører til gravanlæggets funktion. Målet med anonyme gravanlæg er at give mulighed for en anonym begravelse, hvor de pårørende ikke har ansvar for pasning og vedligeholdelse af gravstedet. Mindehandlinger mv. henvises til fællesmonumentet. Plejen sigter mod at opfylde tilstandskravene for de elementer gravanlægget består af. Beskrivelse af det anonyme gravanlæg, herunder dets udstrækning: Anlæggets elementer opfylder tilstandskravene for disse. Buketter, kranse, lygter og anden pynt er placeret i overensstemmelse med vedtægterne. Opgaver udført på anlægget opfylder tilstandskravene for disse. Ydelser udført på anlægget opfylder tilstandskravene for disse. Det anonyme gravanlæg kan være større eller mindre end det egentlige gravareal.

27 27 LAPIDARIER Lapidarium betyder udstilling eller samling af sten. Lapidarier er blevet almindelige på kirkegårdene med den øgede bevidsthed om vigtigheden af at bevare kulturhistoriske værdier på kirkegårdene. Lapidarier er anlæg med samlinger af gravsten og andre gravminder, som er placeret udenfor gravstederne. Gravminderne kan være registrerede bevaringsværdige gravminder eller andre gravminder, der ønskes bevaret på kirkegården. Beskrivelse af lapidariet, herunder evt. dets udstrækning: Bunddække vedbend, hosta eller bregner.

28 28 TØMNING AF AFFALDSKURVE, INDSAMLING AF VISNE BUKETTER MV. Opgaven indeholder tømningen af papirkurve og affaldsbeholdere samt indsamling af visne buketter mv. på gravanlæg, hvor dette hører under erhvervelsesydelsen. Visne, løse buketter og andre skæmmende effekter forefindes ikke efter buketindsamling. Affaldsbeholdere, papirkurve mv. er ikke overfyldte eller forårsager lugtgener. Bårebuketter mv. henlagt på grav eller blomsterplads henligger en passende tid under hensyntagen til stedlig tradition og de pårørendes ønsker. Indsamling af pynt og personlige effekter fra nylig anlagte grave er følsomt og beror på indlevelse i hvert enkelt tilfælde. FJERNELSE AF AFFALD OG LØSE MATERIALER Opgaven omfatter fjernelse af affald og generende løse materialer fra kirkegårdens parkarealer og de dele af gravanlæggene, som er kirkegårdens ansvar. Omfanget af fjernelse af affald og løse materialer afhænger af brugen af arealerne og det valgte udtryk. Krav afhængige af udtryk Haveudtryk Parkudtryk Naturudtryk Mindre affald, løse Ingen* Begrænset* Spredt* materialer og lignende a Let affald b Ingen* Ingen* Begrænset* Større affald c Ingen* Ingen* Ingen* a b c Mindre affald, løse materialer og lignende betegner synlige papirstumper, cigaretskod, f laskekapsler, pløre, grus, jord og lignende. Let affald betegner aviser, pap- og plasticemballage, plasticposer, papkasser, f lasker, dåser og lignende Større affald betegner byggeaffald, hav eaffald f ra priv ate haver, v rag af cykler og lignende. * Forekomst af løse materialer: Ingen: Affald eller løse materialer må normalt ikke ses. Begrænset: Affald eller løse materialer kan f orekomme få steder. Spredt: Affald eller løse materialer kan forekomme f lere steder, men dominerer ikke helheden.

29 29 FJERNELSE AF NEDFALDENT LØV Fjernelse af løv omfatter blade, som tabes fra træer og buske på kirkegårdens parkarealer og gravarealernes fælles elementer. Omfanget af opgaven afhænger af størrelse og art af træer og buske, men også vejrliget og det valgte udtryk spiller en rolle. Krav afhængige af udtryk Haveudtryk Parkudtryk Naturudtryk Omfang af opsamling af løv Nedfaldent løv opsamles og fjernes løbende, i forbindelse med grandækning. Nedfaldent løv opsamles og fjernes normalt en eller to gange i sæsonen. Nedfaldent løv opsamles og flyttes sjældent. Løv omkring kirken og på udsatte steder, fjernes løbende. PYNTNING AF KIRKEGÅRDEN Pyntning af kirkegården omfatter forskellige tilbagevendende pyntningsopgaver i gravanlæg og på parkarealer som for eksempel grandækning, opsætning af levende lys eller flaghejsning på særlige mærke- eller helligdage. Efter bisættelse/begravelse tages flaget ned til fyraften.

30 30 VINTERTJENESTE Vintertjeneste omfatter snerydning og glatførebekæmpelse. Formålet er at sikre fremkommelighed og en sikker og behagelig færdsel på kirkegården. Omfanget af vintertjenesten afhænger af vejrliget, men også af i hvilket omfang færdselsarealerne skal være farbare. Vintertjeneste udføres efter ruteplan på kort. Sneen ryddes, når der er et snedække, og i et tidsrum som anført i plejeplanen. Relevante områder er ryddet og gruset i forbindelse med gudstjenester, andre kirkelige handlinger og højtideligheder. Faste belægninger er ryddet, så overfladen er synlig, løse belægninger, så de er farbare. I udgangspunktet udføres rydningen i en bredde tilpasset færdselens art. Belægninger er ikke skadet efter rydning. Sneen er ryddet til den side, hvor snevolde vil genere mindst og altid væk fra bygninger. På hverdage ryddes omkring kirken, sognegården og præstegården. Ved kirkelige handlinger ryddes til og fra kirken og parkeringsarealer. Fortovet ved Præstegården i Vejlby ryddes. Ud over rydning og grusning kan vintertjeneste også bestå af f.eks. aflastning af hække, buske, træer eller tage i forbindelse med kraftigt snefald eller isslag.

31 Strib Kirkegård 31 Arealtyper Haveudtryk 3 Præcist kultiveret udtryk Blomster Enårige blomster Stauder og bunddække Roser Slyng og klatreplanter Græs Prydplæne Parkudtryk 2 Robust kontrolleret udtryk Græsplæne Naturudtryk 1 Selvgroet udtryk Slået græs Hække og pur Gravstedshække Prydhække Klippede hække Klippet pur Fritvoksende hække

32 32 Buske Træer Bevoksninger Vand Formede buske Fritvoksende buske Busket Bunddækkende buske Fuldkronede træer Formede træer Bassin Levende hegn Krat Lund Skov

33 Røjleskov Kirkegård 33 Arealtyper Haveudtryk 3 Præcist kultiveret udtryk Blomster Enårige blomster Stauder og bunddække Roser Slyng og klatreplanter Græs Prydplæne Slået græs Parkudtryk 2 Robust kontrolleret udtryk Græsplæne Naturudtryk 1 Selvgroet udtryk Hække og pur Gravstedshække Prydhække Klippede hække Klippet pur Fritvoksende hække

34 34 Buske Træer Bevoksninger Vand Formede buske Fritvoksende buske Busket Bunddækkende buske Fuldkronede træer Formede træer Bassin Levende hegn Krat Lund Skov

35 35 Vejlby Ny Kirkegård Arealtyper Haveudtryk 3 Præcist kultiveret udtryk Blomster Enårige blomster Stauder og bunddække Roser Slyng og klatreplanter Græs Prydplæne Parkudtryk 2 Robust kontrolleret udtryk Græsplæne Slået græs Naturudtryk 1 Selvgroet udtryk Hække og pur Gravstedshække Prydhække Klippet pur Fritvoksende hække Klippede hække

36 36 Buske Træer Bevoksninger Vand Formede buske Fritvoksende buske Busket Bunddækkende buske Formede træer Bassin Fuldkronede træer Krat Lund Levende hegn Skov

37 37 Vejlby Gl. Kirkegård Arealtyper Haveudtryk 3 Præcist kultiveret udtryk Blomster Enårige blomster Stauder og bunddække Roser Slyng og klatreplanter Græs Prydplæne Slået græs Parkudtryk 2 Robust kontrolleret udtryk Græsplæne Naturudtryk 1 Selvgroet udtryk

38 38 Hække og pur Buske Træer Bevoksninger Vand Gravstedshække Prydhække Klippede hække Klippet pur Fritvoksende hække Formede buske Busket Bunddækkende buske Fuldkronede træer Formede træer Levende hegn Bassin Fritvoksende buske Krat Lund Skov

Hvordan kvalitetsbeskrivelser, Håndbogen og udviklingsplaner kan bruges i praksis

Hvordan kvalitetsbeskrivelser, Håndbogen og udviklingsplaner kan bruges i praksis Hvordan kvalitetsbeskrivelser, Håndbogen og udviklingsplaner kan bruges i praksis Pleje- og kvalitetsbeskrivelser Forskelligt formål, forskellig målgruppe 2 3 4 Sammenhæng i driftsstyringen Kvalitetsbeskrivelser

Læs mere

Kvalitetsbeskrivelser for kirkegårde

Kvalitetsbeskrivelser for kirkegårde Kvalitetsbeskrivelser for kirkegårde PARK- OG LANDSKABSSERIEN 41 / 2010 Standardbeskrivelser med mål og tilstandskrav for kirkegårdenes drift Af Susanne Guldager, Palle Kristoffersen og Christian Philip

Læs mere

Kvalitetsbeskrivelser for kirkegårde

Kvalitetsbeskrivelser for kirkegårde Kvalitetsbeskrivelser for kirkegårde PARK- OG LANDSKABSSERIEN 41 / 2010 Standardbeskrivelser med mål og tilstandskrav for kirkegårdenes drift Af Susanne Guldager, Palle Kristoffersen og Christian Philip

Læs mere

Plejeplan for Nyborg Assistenskirkegård

Plejeplan for Nyborg Assistenskirkegård Plejeplan for Nyborg Assistenskirkegård Inholdsfortegnelse Indledning... 4 Elementoversigt sorteret efter plejeniveau... 5 Forklaring til Elementoversigt... 6 Tre forskellige Udtryk... 6 Oversigtskort

Læs mere

Plejeplan for Gråbrødre kirkegård

Plejeplan for Gråbrødre kirkegård Plejeplan for Gråbrødre kirkegård 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Elementoversigt, sorteret efter plejeniveau... 5 Forklaring til Elementoversigt... 6 Tre forskellige Udtryk... 6 Plejeplaner tilpasset

Læs mere

Nyborg Kirkegårde. Gravstedssydelser. Pleje og vedligeholdelse af individuelle gravsteder:

Nyborg Kirkegårde. Gravstedssydelser. Pleje og vedligeholdelse af individuelle gravsteder: Pleje og vedligeholdelse af individuelle gravsteder: Individuelle gravsteder er små afgrænsede arealer med forskellige anlægstyper, der er sammensat af delelementer. Kistegravsteder er typisk 3 eller 6

Læs mere

Plejeplan for Nyborg Kirkegård

Plejeplan for Nyborg Kirkegård Plejeplan for Nyborg Kirkegård Inholdsfortegnelse Indledning... 4 Elementoversigt sorteret efter plejeniveau... 5 Forklaring til Elementoversigt... 6 Tre forskellige Udtryk... 6 Oversigtskort over plejeniveau...

Læs mere

Plejeplan for Himmelev Kirkegård

Plejeplan for Himmelev Kirkegård Plejeplan for Himmelev Kirkegård 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 De tre plejeniveauer... 5 Elementoversigt, sorteret efter plejeniveau... 5 Forklaring til Elementoversigt... 5 Oversigts over plejeniveau

Læs mere

Nyt redskab i driftsstyringen Brug af det nye beskrivelsessystem

Nyt redskab i driftsstyringen Brug af det nye beskrivelsessystem Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning Nyt redskab i driftsstyringen Brug af det nye beskrivelsessystem Christian Philip Kjøller Dias 1 Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning Indhold Udvikling

Læs mere

Plejeplan for Østre Kirkegård

Plejeplan for Østre Kirkegård Plejeplan for Østre Kirkegård 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 5 Elementoversigt, sorteret efter plejeniveau... 6 Forklaring til Elementoversigt... 7 Tre forskellige Udtryk... 7 Plejeplaner tilpasset

Læs mere

Plejeplan for Gl. Vor Frue Kirkegård

Plejeplan for Gl. Vor Frue Kirkegård Plejeplan for Gl. Vor Frue Kirkegård 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Elementoversigt, sorteret efter plejeniveau... 5 Forklaring til Elementoversigt... 6 Tre forskellige Udtryk... 6 Plejeplaner tilpasset

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 18 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Beplantning: Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET KRAT KLIPPET

Læs mere

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side Indholdsfortegnelse: Græs Brugsplæne 2 Græsflade 3 Fælledgræs 4 Naturgræs 5 Buske Bunddækkende buske 6 Prydbuske 7 Busket 8 Krat 9 Hæk Hæk 10 Fritvoksende hæk 11 Hegn 12 Træer Fritvoksende træer 13 Trægrupper

Læs mere

Drift af grønne områder ved skoler

Drift af grønne områder ved skoler Drift af grønne områder ved skoler Park & Natur har ansvaret for vedligeholdelse af alt det grønne omkring institutionerne i Aalborg kommune. For at brugernes forventninger svarer til det, der udføres

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Revideret februar

Indholdsfortegnelse. Revideret februar Indholdsfortegnelse Indledning... 5 Forklaring til Elementoversigt... 6 Tre forskellige Udtryk... 6 Elementoversigt, sorteret efter plejeniveau... 7 Oversigtskort over plejeniveau på Østre Kirkegård...

Læs mere

Elementbeskrivelser: Beplantninger Beplantnings--faggruppen UDBUD 2012

Elementbeskrivelser: Beplantninger Beplantnings--faggruppen UDBUD 2012 B01 Prydbuske. Prydbuske bruges solitært (= enkeltstående) eller i grupper. Oplevelsen sker primært i kraft af buskenes blomstring, løv, høstfarve, frugter eller anden særlig karakter. Den enkelte plantes

Læs mere

Tilstandskrav - krav til elementets tilstand skal altid være opfyldt. Udførelseskrav - vil blive udført det angivne antal gange. Antal gange pr.

Tilstandskrav - krav til elementets tilstand skal altid være opfyldt. Udførelseskrav - vil blive udført det angivne antal gange. Antal gange pr. 1 april - 31 oktober Brugsplænen har en rimelig jævn ensartet overflade med regelmæssige kanter og en græsartssammensætning der tåler et vist slid og tørke Brugsplænens primære formål er at tjene som underlag

Læs mere

BRUGERARK FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD

BRUGERARK FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD BRUGERARK FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD Takster gældende fra: 1. januar 215 31. december 215 TAKSTER PR. 1. JANUAR 215 GÆLDENDE FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD INDLEDNING. Taksterne for Erhvervelse, Begravelse og

Læs mere

Tillæg til. VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde. Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder. Østre Kirkegård

Tillæg til. VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde. Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder. Østre Kirkegård Tillæg til VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder Østre Kirkegård Horsens Kirkegårde den 14. oktober 2014 Side 1 af 16 Side 2 af 16 Generelt Disse beskrivelser

Læs mere

Græs klippet. MATERIELGÅRDEN Innovative, effektive, gode til at lytte

Græs klippet. MATERIELGÅRDEN Innovative, effektive, gode til at lytte Græs klippet 2016 - plejeniveau 3 Græsset er i god vækst og ikke højere end 8 cm med 3,5 cm klippehøjde, dog 15 cm tæt ved genstande og øvrige elementer. Plænen fremstår som en overordnet jævn flade. Der

Læs mere

Tillæg til. VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde. Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder. Nordre Kirkegård

Tillæg til. VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde. Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder. Nordre Kirkegård Tillæg til VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder Nordre Kirkegård Horsens Kirkegårde, den 14. oktober 2014 Side 1 af 6 Side 2 af 6 Generelt Disse beskrivelser

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 15 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET FRUGTBUSKE KRAT BUSKET MED

Læs mere

BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI

BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI Takster gældende fra: 1. januar 213 31. december 213 Kirkegårdenes kontor Kong Magnus Vej 13 4 Roskilde Tlf. 4635 89 www.roskilde-kirkegaarde.dk

Læs mere

Takster for. Aabenraa Kirkegård. pr. 1. januar 2014. Aabenraa Sogn. Afregning

Takster for. Aabenraa Kirkegård. pr. 1. januar 2014. Aabenraa Sogn. Afregning Afregning Afregning for kirkegårdens ydelser sker forud for 1/2 år ad gangen, således at fakturaer vedr. vedligeholdelse og blomster udsendes primo året, mens fakturaer vedr. grandækning mv. udsendes medio

Læs mere

Udgave udleveret Plejeplan for Silkeborg Vestre Kirkegård

Udgave udleveret Plejeplan for Silkeborg Vestre Kirkegård Udgave udleveret 9.3.2017 Plejeplan for Silkeborg Vestre Kirkegård Indholdsfortegnelse Elementoversigt sorteret efter plejeniveau... 5 Forklaring til Elementoversigt... 6 Tre forskellige Udtryk... 6 Oversigtskort

Læs mere

Plejeplan for Farum Bymidte og nærliggende parker

Plejeplan for Farum Bymidte og nærliggende parker Plejeplan for Farum Bymidte og nærliggende parker Maj 2014 PLEJEPLN - Farum Bymidte og nærliggende parker Indholdsfortegnelse 1.0 Græs 2.0 Blomster 3.0 Buske 4.0 Hække Indledning Visioner og målsætninger

Læs mere

RYE OG KIRKE SONNERUP KIRKEGÅRDE. Information om gravsteder

RYE OG KIRKE SONNERUP KIRKEGÅRDE. Information om gravsteder RYE OG KIRKE SONNERUP KIRKEGÅRDE Information om gravsteder BEGRAVELSE OG BISÆTTELSE Handlingen i kirken samt erhvervelse af gravsted i fredningstiden, er gratis for medlemmer af folkekirken, der bor eller

Læs mere

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015 ROSKILDE DOMPROVSTI Kirkegårdenes Brugerark med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015 Brugerarket er fælles for alle kirkegårde i provstiet med justering for Himmelev Sogns Kirkegård Kirkegårdstakster

Læs mere

D. TAKSTER PR. 1. OKTOBER 2010 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE I GL. ROSKILDE KOMMUNE ERHVERVELSE OG FORNYELSE AF GRAVSTEDER

D. TAKSTER PR. 1. OKTOBER 2010 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE I GL. ROSKILDE KOMMUNE ERHVERVELSE OG FORNYELSE AF GRAVSTEDER D. TAKSTER PR. 1. OKTOBER 21 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE I GL. ROSKILDE KOMMUNE INDLEDNING. Taksterne for Erhvervelse og fornyelse, Begravelse og urnenedsættelse, Benyttelse af kirke og kapel samt Kremation

Læs mere

MERN MENIGHEDSRÅD. Kirkegå rdståkster. for Mern kirkegård

MERN MENIGHEDSRÅD. Kirkegå rdståkster. for Mern kirkegård MERN MENIGHEDSRÅD Kirkegå rdståkster for Mern kirkegård Takster gældende for 1. april 2011 31. marts 2012 Taksterne for Erhvervelse og fornyelse samt Begravelse og urnenedsættelse er opdelt i 3 takstgrupper:

Læs mere

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne HØRSHOLM KIRKEGÅRD Beskrivelse af forskellige afdelinger for urnegravsteder Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne URNEGRAVSTEDER Servitutter på urnegravsteder Gravstedet købes for 10 år, som er fredningstiden

Læs mere

KIRKEGÅRDSTAKSTER FOR VORDINGBORG KIRKEGÅRDE

KIRKEGÅRDSTAKSTER FOR VORDINGBORG KIRKEGÅRDE KIRKEGÅRDSTAKSTER FOR VORDINGBORG KIRKEGÅRDE Takster gældende fra 1. januar 2015 31. december 2015 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE VED VORDINGBORG KIRKE Taksterne for Erhvervelse og fornyelse, Begravelse og

Læs mere

Praktisk håndbog i kirkegårdsdrift Guldager, Susanne; Kristoffersen, Palle; Kjøller, Christian Philip

Praktisk håndbog i kirkegårdsdrift Guldager, Susanne; Kristoffersen, Palle; Kjøller, Christian Philip university of copenhagen Praktisk håndbog i kirkegårdsdrift Guldager, Susanne; Kristoffersen, Palle; Kjøller, Christian Philip Publication date: 2010 Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets

Læs mere

Almen Kirkegårds kapel

Almen Kirkegårds kapel s kapel Kapellet, der er tegnet af arkitekt H.A. Boss, blev opført i 1891 i nyromansk stil af røde mursten med skifertag og ligger med indkørsel fra Hasserisgade. I kapellet findes der 130 siddepladser,

Læs mere

Kirkegårdstakster & Ordensregler. for. Magleby & Borre Kirkegårde

Kirkegårdstakster & Ordensregler. for. Magleby & Borre Kirkegårde Kirkegårdstakster & Ordensregler for Magleby & Borre Kirkegårde Takster gældende for 1. jan. 2015 31. dec. 2015 I. Medlem af folkekirken Inden for komm. Ved Medlem af folkekirken Indenfor komm. forstås

Læs mere

Søndersø Kirkegård - en vejledning

Søndersø Kirkegård - en vejledning 12 Søndersø Kirkegård - en vejledning Vejledning vedrørende gravsteder Denne vejledning vil kort oplyse om de forskellige former for kiste- og urnegravsteder, der i dag findes på SØNDERSØ KIRKEGÅRD, som

Læs mere

Hjerting Kirkegård. Livet på kirkegården - Den grønne have.

Hjerting Kirkegård. Livet på kirkegården - Den grønne have. Hjerting Kirkegård Hjerting Kirkegård Livet på kirkegården - Den grønne have. At besøge kirkegården i Hjerting er som at besøge en smuk have. Efter at have passeret det grønne dige, som omkranser kirkegården,

Læs mere

Bramming kirkegårde Sct. Ansgar Kirkegård

Bramming kirkegårde Sct. Ansgar Kirkegård Bramming kirkegårde Sct. Ansgar Kirkegård En vejledning ved valg af gravsted Hvilke tanker gør man sig om valg af gravsted? Nogle har selv valgt deres gravsted, men hvis det ikke er sket. Står de efterladte

Læs mere

PILOT FYN 2010 - vejdrift side 67 af 8 SAB Beplantning 10 Nov 2010 Entreprise VSD-06 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB)

PILOT FYN 2010 - vejdrift side 67 af 8 SAB Beplantning 10 Nov 2010 Entreprise VSD-06 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) PILOT FYN 2010 - vejdrift side 67 af 8 PILOT FYN 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) VSD Entreprise 06 Beplantning På Strækninger og sideanlæg PILOT FYN 2010 - vejdrift side 68 af 8 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

på kirkegårdene ved Vig kirke

på kirkegårdene ved Vig kirke på kirkegårdene ved Vig kirke www.vigkirke.dk Gravsteder på kirkegårdene ved Vig kirke Her en orientering og et tilbud til dem, der skal have passet et gravsted. Vig Kirkes menighedsråd vil med denne folder

Læs mere

Østre Kirkgårds Kapel

Østre Kirkgårds Kapel Østre Kirkgårds Kapel Kapellet, der er tegnet af arkitekt Logan Nørgaard, blev indviet i 1969. Bygningen er opført i rød tegl. I kapellet findes der 100 siddepladser, og der er installeret teleslynge.

Læs mere

Begravelser og gravsteder

Begravelser og gravsteder Begravelser og gravsteder Vejledning Denne folder er ment som en hjælp til orientering om forhold og muligheder på Ølstykke Kirkegårde i forbindelse med begravelser og bisættelser. Indhold Begravelser

Læs mere

Bramming kirkegårde Sct. Ansgar Kirkegård

Bramming kirkegårde Sct. Ansgar Kirkegård Bramming kirkegårde Sct. Ansgar Kirkegård En vejledning ved valg af gravsted Hvilke tanker gør man sig om valg af gravsted? Nogle har selv valgt deres gravsted, men hvis det ikke er sket. Står de efterladte

Læs mere

Løgumkloster kirkegård

Løgumkloster kirkegård Løgumkloster kirkegård Klostergade 7 6240 Løgumkloster Tlf.:7474 5243 Kontortid mandag til fredag fra kl. 9,30 til 10.00 Udover denne tid kan vi træffes på tlf..: 4084 2494 Indhold: Indhold 2 Div. Orientering

Læs mere

RYE OG KIRKE SONNERUP KIRKEGÅRDE. Information om gravsteder

RYE OG KIRKE SONNERUP KIRKEGÅRDE. Information om gravsteder RYE OG KIRKE SONNERUP KIRKEGÅRDE Information om gravsteder BEGRAVELSE OG BISÆTTELSE Handlingen i kirken samt erhvervelse af gravsted i fredningstiden, er gratis for medlemmer af folkekirken, der bor eller

Læs mere

Temadag om kirkegårde 3. september 2015. Fra tanke til handling! Indlæg ved Henning Looft

Temadag om kirkegårde 3. september 2015. Fra tanke til handling! Indlæg ved Henning Looft Temadag om kirkegårde 3. september 2015 Fra tanke til handling! Indlæg ved Henning Looft moos+looft landskabsarkitekter MDL www.moos-looft.dk Engen - en ny afdeling Engen og fortællegyngen Sønd Dagens

Læs mere

Balle Kirkegård BALLE KIRKEGÅRD

Balle Kirkegård BALLE KIRKEGÅRD Balle Kirkegård BALLE KIRKEGÅRD 1 2 Balle Kirkegård Balle Kirkegård består af 2 afdelinger: Den gamle afdeling, omkring kirken, er traditionelt anlagt med gravsteder, der er indhegnet med stedsegrønne

Læs mere

Grundejerforeningen Lundegårdsparken

Grundejerforeningen Lundegårdsparken Hermed fremsendes som aftalt materiale vedrørende licitation for vedligeholdelse af foreningens grønne områder m.v. Materialet indeholder: 1. Beskrivelser 2. Tilbudsliste 3. Almindelige betingelser 4.

Læs mere

Sæby Kirkegård. Nyttige oplysninger ved valg af gravsted

Sæby Kirkegård. Nyttige oplysninger ved valg af gravsted Sæby Kirkegård Nyttige oplysninger ved valg af gravsted Sæby Kirkegård Har et areal på 30.000 m2, og rummer 2850 kistegravsteder og 800 urnegravsteder. Den ældste del af den nuværende kirkegård blev indviet

Læs mere

Hedensted St. Dalby Kirkegårde Informationskatalog

Hedensted St. Dalby Kirkegårde Informationskatalog Hedensted St. Dalby Kirkegårde Informationskatalog Dødsfald Valg af gravsted Valg muligheder af ydelser Prisliste for diverse ydelser 1 Indledning Tanken bag dette informationskatalog er, at kunne give

Læs mere

Gravsteder Bispebjerg kirkegård

Gravsteder Bispebjerg kirkegård Gravsteder Bispebjerg kirkegård Kære pårørende Denne oversigt er udarbejdet til familien, som skal vælge gravsted på Bispebjerg Kirkegård. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen; I skal derfor

Læs mere

Kirkegå rdståkster. for. Køng Svinø Kirkegå rde

Kirkegå rdståkster. for. Køng Svinø Kirkegå rde Kirkegå rdståkster for Køng Svinø Kirkegå rde Takster gældende for 1. januar 2019 31. december 2019 Taksterne for Erhvervelse og fornyelse samt Begravelse og urnenedsættelse er opdelt i 3 takstgrupper:

Læs mere

Takster Slagelse Kirkegårde

Takster Slagelse Kirkegårde TAKSTER PR. 1. JANUAR 2018 SCT. PEDERS KIRKEGÅRD, HANS TAUSENSGADE 19B TLF. 58 53 01 33 MANDAG-FREDAG KL. 9.00-13.00 SCT. MIKKELS KIRKEGÅRD, PARKVEJ 1 TLF. 58 52 05 92 TIRSDAG OG TORSDAG KL. 10.00-13.00

Læs mere

TAASTRUP NYKIRKE Kirkegårdskontoret Birkedalsvej 2 2630 Taastrup Email: kg@taastrupnykirke.dk Tlf: 70 10 02 16 Fax: 43 99 65 69 Regulativ for kirkegårdens afdeling 11 nr. 001-260. Anvendelse: Afdelingen

Læs mere

Drift af grønne områder ved institutioner

Drift af grønne områder ved institutioner Drift af grønne områder ved institutioner Park & Natur har ansvaret for vedligeholdelse af alt det grønne omkring institutionerne i Aalborg kommune. For at brugernes forventninger svarer til det, der udføres

Læs mere

Assens Provsti Gias ydelser

Assens Provsti Gias ydelser Assens Provsti Gias ydelser Pleje og Vedligehold (1 års aftaler) Gennemgang ca. hver 3. uge i sæsonen Lugning Almindelig beskæring Indsamling af buketter Rivning og fejning Opsamling af løv Rensning af

Læs mere

Ydelser og takster Vedsted Kirkegård 2012

Ydelser og takster Vedsted Kirkegård 2012 Ydelser og takster Vedsted Kirkegård 2012 Taksterne er fastsat af Jammerbugt Provsti som grundbeløb der reguleres en gang årligt. Faktor 2012 = 36,05 Henvendelse om gravsteder kan ske til kirkegårdskontoret

Læs mere

BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI

BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI Takster gældende fra: 1. oktober 211 3. september 212 Kirkegårdenes kontor Kong Magnus Vej 13 4 Roskilde Tlf. 4635 89 www.roskilde-kirkegaarde.dk

Læs mere

Takster 2015 1/12 2014-1/12 2015. Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde

Takster 2015 1/12 2014-1/12 2015. Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde Takster 2015 1/12 2014-1/12 2015 Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde Erhvervelse af gravsted Gravsteder kan erhverves på Gamle, Vestre, Østre, Uhre og Skærlund kirkegårde. Erhvervelsen er gratis for folkekirkemedlemmer.

Læs mere

Østre Kirkgårds Kapel

Østre Kirkgårds Kapel Østre Kirkgårds Kapel Kapellet, der er tegnet af arkitekt Logan Nørgaard, blev indviet i 1969. Bygningen er opført i rød tegl. I kapellet findes der 100 siddepladser, og der er installeret teleslynge.

Læs mere

Græs. Brugsplæne. Referencebilleder:

Græs. Brugsplæne. Referencebilleder: Græs Brugsplæne Brugsplæner findes i haver, parker og boligområder, og kan anvendes til ophold, leg og boldspil. Brugsplæner har typisk stor slidstyrke og brugsværdi. Brugsplæner er ensartede i deres udtryk

Læs mere

Kirkega rdstakster. for. kirkega rde

Kirkega rdstakster. for. kirkega rde k2 Indsætte egen kirke/kirker Kirkega rdstakster for Keldby og Elmelunde kirkega rde Takster gældende for 1. januar 31. december 2015 Taksterne for Erhvervelse og fornyelse samt begravelse og urnenedsættelse

Læs mere

Kvalitetsbeskrivelser for Ringsted Sogn

Kvalitetsbeskrivelser for Ringsted Sogn Kvalitetsbeskrivelser for Ringsted Sogn Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse: Introduktion. 2 Oversigtskort over Ringsted Kirkegård. 3 Oversigtskort over Sct. Bents Kirke og Sognegård 4 Oversigtskort

Læs mere

Gravsteder Assistens kirkegård

Gravsteder Assistens kirkegård Gravsteder Assistens kirkegård Kære pårørende Denne oversigt er udarbejdet til familien, som skal vælge gravsted på Assistens Kirkegård. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen; I skal derfor ikke

Læs mere

Vejledning om gravsteder

Vejledning om gravsteder Vejledning om gravsteder På de tre kommunale kirkegårde i Aalborg kan du erhverve følgende typer af gravsteder (det er dog ikke alle gravstedstyper, der findes på alle tre kirkegårde): Traditionelt kistegravsted

Læs mere

PLEJEHÅNDBOG. for Ringsted-Sorø Provstis kirkegårde

PLEJEHÅNDBOG. for Ringsted-Sorø Provstis kirkegårde PLEJEHÅNDBOG for Ringsted-Sorø Provstis kirkegårde 1 Hvorfor en plejehåndbog? INDHOLD side Hvorfor en plejehåndbog? 2 Status - plejen i dag Forbedret plejestyring Fra plejehåndbog til plejeplan 4 A. Kortlægning,

Læs mere

Søndre Kirkegårds kapel

Søndre Kirkegårds kapel s kapel Kapellet, der er tegnet af arkitekt K.W. Orland, blev opført i 1933. Kapellet er udvendig beklædt med granitkvadre og på østgavlen over hovedindgangen er indhugget en engel af billedhugger Frantz

Læs mere

Løgumkloster kirkegård. Klostergade Løgumkloster Tlf.: Mobil tlf..:

Løgumkloster kirkegård. Klostergade Løgumkloster Tlf.: Mobil tlf..: Løgumkloster kirkegård Klostergade 7 6240 Løgumkloster Tlf.:7474 5243 Mobil tlf..: 4084 2494 E-mail: lgkl.kirkegaard@gmail.com Indhold: Indhold 2 Div. Orientering 3 og 4 Uddrag af ordensreglement 5 Alm.

Læs mere

GUNDSLEV KIRKEGÅRD FALSTER PROVSTI

GUNDSLEV KIRKEGÅRD FALSTER PROVSTI GUNDSLEV KIRKEGÅRD FALSTER PROVSTI Beskrivelse af Gundslev kirkegård eksisterende forhold omkring gravsteder i dag, samt oplæg til den fremtidige udvikling af Gundslev kirkegård. Begrundelse for denne

Læs mere

TAKSTER PR. 1. JANUAR 2019

TAKSTER PR. 1. JANUAR 2019 TAKSTER PR. 1. JANUAR 2019 SCT. PEDERS KIRKEGÅRD, HANS TAUSENSGADE 19B TLF. 58 53 01 33 MANDAG-FREDAG KL. 9.00-12.00 og 13.00-14.00 SCT. MIKKELS KIRKEGÅRD, PARKVEJ 1 TLF. 58 52 05 92 TIRSDAG OG TORSDAG

Læs mere

GRAVSTED KERTEMINDE KIRKEGÅRD. Hvilken gravstedsform kan vi vælge, og hvad vil det betyde?

GRAVSTED KERTEMINDE KIRKEGÅRD. Hvilken gravstedsform kan vi vælge, og hvad vil det betyde? GRAVSTED PÅ KERTEMINDE KIRKEGÅRD Hvilken gravstedsform kan vi vælge, og hvad vil det betyde? Der er mange ting at tage stilling til i forbindelse med et dødsfald. Oven i sorgen skal der her og nu træffes

Læs mere

Driftsstyring på kirkegårde

Driftsstyring på kirkegårde Driftsstyring på kirkegårde Udgivere Kirkeministeriet Foreningen af Danske Kirkegårdsledere Skov & Landskab, Københavns Universitet Smuk ramme Kirkegårdene er en smuk og værdig ramme om livets afslutning,

Læs mere

Sakskøbing Kirke og kirkegård Sakskøbing sogn

Sakskøbing Kirke og kirkegård Sakskøbing sogn Sakskøbing Kirke og kirkegård Sakskøbing sogn Vejledning ved dødsfald og valg af gravsted Juni 2016 Adresser Kirkegårdskontor Maribovej 1, 4990 Sakskøbing. Tlf.: 61 22 18 93 - mail: sakskoebingkirkegaard@mail.dk

Læs mere

Kirkegården Frederikskirken i Skåde

Kirkegården Frederikskirken i Skåde Kirkegården Frederikskirken i Skåde 1 Frederikskirkens kirkegård Hermed en kort orientering om de forskellige former for gravsteder på kirkegården, samt vedtægter m.m. Efter forudgående aftale vil besigtigelse

Læs mere

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015 ROSKILDE DOMPROVSTI Kirkegårdenes Brugerark med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015 Brugerarket er fælles for alle kirkegårde i provstiet med justering for Jyllinge Kirkegård TAKSTER

Læs mere

Takster for kirkegårdene i Ringkøbing-Skjern Provstier 2019

Takster for kirkegårdene i Ringkøbing-Skjern Provstier 2019 Takster for kirkegårdene i Ringkøbing-Skjern Provstier 2019 D. Takster Erhvervelse og fornyelse af gravsteder. Fredningstiden er 25 år for kister/15 år for urner. Barnegravsteder 15 år. Egetræskister eller

Læs mere

Ejby Kirke og Kirkegård

Ejby Kirke og Kirkegård Ejby Kirke og Kirkegård Indhold Om Ejby Kirke... 3 Det traditionelle gravsted... 4 Det traditionelle urnegravsted... 4 Urne- og kistegravplads i fællesgrav... 4 Urne- og kistegravplads under plade i græs...

Læs mere

Løsning kirkegård. Denne folder oplyser om begravelsesformer, vedligeholdelser, fredningsperioder, priser m.m.

Løsning kirkegård. Denne folder oplyser om begravelsesformer, vedligeholdelser, fredningsperioder, priser m.m. Løsning kirkegård 2019 Denne folder oplyser om begravelsesformer, vedligeholdelser, fredningsperioder, priser m.m. Ny plan for Løsning kirkegård Lavet 2018 Der er lavet en ny plan for kirkegårdens udseende

Læs mere

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2013

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2013 ROSKILDE DOMPROVSTI Kirkegårdenes Brugerark med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2013 Brugerarket er fælles for alle kirkegårde i provstiet med justering for Himmelev Sogns Kirkegård Kirkegårdstakster

Læs mere

Vonge og Øster Nykirke kirkegårde.

Vonge og Øster Nykirke kirkegårde. Vonge og Øster Nykirke kirkegårde. 1 Vejledning. Denne pjece er lavet for at give brugerne af kirkegården indsigt i, hvilke begravelsesformer der kan vælges inden for kistebegravelse og urnenedsættelse

Læs mere

Græsslåningselementer

Græsslåningselementer Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 5 Græsslåningselementer Græsslåning omfatter følgende elementer: Element Langs kørebanen Brugsplæne Naturgræs Fælledgræs Overdrev Strandeng Græsarmering Oversigter

Læs mere

HVORFOR GØRE NOGET VED DET GRØNNE OG HVORFOR EN DRIFT- OG PLEJEPLAN

HVORFOR GØRE NOGET VED DET GRØNNE OG HVORFOR EN DRIFT- OG PLEJEPLAN ERIKSMINDEKVARTERET HVORFOR GØRE NOGET VED DET GRØNNE OG HVORFOR EN DRIFT- OG PLEJEPLAN DRIFT- OG PLEJEPLANEN Indhold/gennemgang af elementer og tilbudsliste, kvalitetssikring mv. Hvad er det I skal bruge

Læs mere

Valg af gravsted. Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde

Valg af gravsted. Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde Valg af gravsted Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde Døden er naturlig, men kan være svær for de efterladte. Der er forskellige praktiske ting, der skal tages stilling til i forbindelse med begravelsen.

Læs mere

Gravsteder. Skivholme, Sjelle og Skjørring kirker. Orientering om kirkegårdene. ved

Gravsteder. Skivholme, Sjelle og Skjørring kirker. Orientering om kirkegårdene. ved Gravsteder ved Skivholme, Sjelle og Skjørring kirker Orientering om kirkegårdene De fleste af os vil før eller siden skulle tage stilling til forhold vedrørende begravelse eller bisættelse, gravsted m.

Læs mere

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for kistegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne

HØRSHOLM KIRKEGÅRD. Beskrivelse af forskellige afdelinger for kistegravsteder. Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne HØRSHOLM KIRKEGÅRD Beskrivelse af forskellige afdelinger for kistegravsteder Hørsholm, Kokkedal og Rungsted sogne KISTEGRAVSTEDER Servitutter på kistegravsteder Til én jordbegravelse købes et gravsted

Læs mere

VEJLEDNING VED VALG AF GRAVSTED PÅ JERSLEV-HELLUM-MYLUND KIRKEGÅRDE

VEJLEDNING VED VALG AF GRAVSTED PÅ JERSLEV-HELLUM-MYLUND KIRKEGÅRDE VEJLEDNING VED VALG AF GRAVSTED PÅ JERSLEV-HELLUM-MYLUND KIRKEGÅRDE KIRKEGÅRDSKONTORET Borgergade 33-9740 Jerslev J Graver ved Jerslev Kirkegård Carsten Kamper Larsen træffes bedst kl. 9-10 tirsdag til

Læs mere

Gravsteder sundby kirkegård

Gravsteder sundby kirkegård Gravsteder sundby kirkegård Kære pårørende Denne oversigt er udarbejdet til familien, som skal vælge gravsted på Sundby Kirkegård. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen; I skal derfor ikke forhaste

Læs mere

Kirkegården Frederikskirken i Skåde

Kirkegården Frederikskirken i Skåde Kirkegården Frederikskirken i Skåde 1 Frederikskirkens kirkegård Kirkegårdskontoret: 86 27 78 68 mandag-fredag kl. 9-12 Kirkegårdsleder: Thomas Brevik tcb@km.dk 40 12 30 10 træffetid tirsdage 9-12.30,

Læs mere

HVOR GÅR DU HEN, NÅR DINE KÆRE GÅR BORT? Vejledning fra Silkeborg Kirkegårde og Krematorium

HVOR GÅR DU HEN, NÅR DINE KÆRE GÅR BORT? Vejledning fra Silkeborg Kirkegårde og Krematorium HVOR GÅR DU HEN, NÅR DINE KÆRE GÅR BORT? Vejledning fra Silkeborg Kirkegårde og Krematorium Side 2 Side 3 INDHOLD SILKEBORG KIRKEGÅRDE OG KREMATORIUM Valg af begravelsesform (kiste eller urne)... 6 Rettigheder

Læs mere

En vejledning ved valg af gravsted på NORDBORG KIRKEGÅRD

En vejledning ved valg af gravsted på NORDBORG KIRKEGÅRD En vejledning ved valg af gravsted på NORDBORG KIRKEGÅRD Det rigtige gravsted Denne folder henvender sig til familien, der skal vælge gravsted. Valg af gravsted er en beslutning, som rækker mange år frem,

Læs mere

Omregningsfaktoren ganges med tallet i rubrikken for at få prisen i kr. D. Takster

Omregningsfaktoren ganges med tallet i rubrikken for at få prisen i kr. D. Takster Omregningsfaktoren ganges med tallet i rubrikken for at få prisen i kr. Omregningsfaktoren for 2012 er 39,5. D. Takster A. en reguleres hvert år med omregningsfaktoren, som udsendes fra Ribe Stift til

Læs mere

Anlæg og pasning af gravsteder

Anlæg og pasning af gravsteder Anlæg og pasning af gravsteder Gravstedstyper På de tre kommunale kirkegårde Almen-, Søndre- og Østre Kirkegård findes følgende gravstedstyper: Traditionelle kistegrave Denne type gravsteder giver mulighed

Læs mere

Kvalitetshåndbog for drift af grønne områder i Sønderborg Kommune 2012

Kvalitetshåndbog for drift af grønne områder i Sønderborg Kommune 2012 Kvalitetshåndbog for drift af grønne områder i Sønderborg Kommune 2012 Forord Kvalitetshåndbogen beskriver plejen af alle de grønne områder, der administreres af Veje & Trafik, Sønderborg kommune. Kvalitetshåndbogen

Læs mere

anlæg og pasning af gravsted

anlæg og pasning af gravsted anlæg og pasning af gravsted Foto: Lars Gundersen Foto: Lars Gundersen anlæg og pasning af gravsted Når du har valgt et gravsted, skal du tage stilling til, hvordan anlægget skal se ud. Det vil sige, hvilke

Læs mere

Tilbudssum i alt. Ved samlet overdragelse af følgende entrepriser tilbydes følgende fradrag på samtlige priser i denne entreprise:

Tilbudssum i alt. Ved samlet overdragelse af følgende entrepriser tilbydes følgende fradrag på samtlige priser i denne entreprise: Forside Undertegnede tilbyder at udføre nedenstående arbejder på det i Særlige Betingelser og Vilkår af angivne grundlag for en betaling af: 1. Fællesydelser kr. 2. Standardpleje (overført) kr. 3. Bestillingsarbejde

Læs mere

Snejbjerg kirkegård. - En vejledning

Snejbjerg kirkegård. - En vejledning Snejbjerg kirkegård - En vejledning Indholdsfortegnelse Snejbjerg Kirkegård.2 Gravstedsformer.2 Traditionel gravsteder...3 Kombinations gravsteder..4 Plæne kiste / urnegrave med mindeplade..4 Urnegrave

Læs mere

Ved begravelse på Engholm kirkegård

Ved begravelse på Engholm kirkegård Ved begravelse på Engholm kirkegård Oplysninger om kirkegården Formålet med denne folder Ved dødsfald er der mange ting, de efterladte skal tage stilling til. For at lette dette arbejde har Engholmkirken

Læs mere