Træ er opskriften på billigere byggeri og kortere byggetid med bæredygtighed som sidegevinst

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Træ er opskriften på billigere byggeri og kortere byggetid med bæredygtighed som sidegevinst"

Transkript

1 1. november 2017 PRESSEMEDDELELSE Træ er opskriften på billigere byggeri og kortere byggetid med bæredygtighed som sidegevinst London bygger mere og mere i træ og det er udelukkende fra et økonomisk incitament, da det både er billigere at bygge i træ og byggetiden er væsentligt reduceret. Drivkraften bag den stigende byggelyst i træ er entreprenørerne. Dette var blandt de positive oplevelser, som danske byggeeksperter fik, da de var på studiebesøg i London i Den danske delegation, der var på studiebesøg i den engelske hovedstad var repræsenteret af: Træinformation v/mikael Koch Teknologisk Institut v/peder Fynholm Vandkunsten v/kim Dalgaard Chora Conection/GO2WOOD v/david Goehring. Mikael Koch, direktør hos Træinformation, opsummerer her sin oplevelse fra studiebesøget i London, samt hvad vi i Danmark kan lære af England, når det gælder byggeri i træ: Vi havde møde med direktørerne fra tegnestuen Waugh Thistleton Architects og entreprenørselskabet B&K Structures med sloganet Optimised Hybrid Solutions. De fortalte om deres erfaringer med opførelsen af forskellige CLTbyggerier i London og alle fordelene forbundet med at bygge i træ. Fordele ved at bygge i træ For alle fleretagers byggerier i CLT (Cross Laminated Timber) gælder, at når 2. etage er klar, kan apteringen begynde, mens resten rejses. Dette giver en stor gevinst i form af tidsbesparelse, samt fordi at elementerne er store men lette og kan håndteres af få mænd med mindre kraner som igen giver en reduceret transporttid og samlet set en mindre miljøbelastning. Konstruktionen giver store statiske og arkitektoniske friheder. Erfaringer viser desuden, at CLTbygninger ikke kollapser ved gaseksplosion. Der sker kun lokale skader, som ikke breder sig statisk, da der er tale om én sammenhængende struktur der bærer. Første projekt på Exton Street: tilbygning på 43 m2 på seks timer Opførelsen af en tilbygning på en svært tilgængelig grund i den meget trafikerede gade Exton Street midt i London krævede en anden tilgang for at løse udfordringen med ikke at blokere gaden og få materialerne ind i en svært tilgængelig gård.

2 Det var fundet af CLT, der blev løsningen, og tegnestuens første møde med denne effektive byggeproces med store lette løft og en hurtig samling der dannede rammerne for en tilbygning i træ tilbage i Her lykkedes det fire mand på kun seks timer at rejse tilbygningen med en grundplan på 43 m2 i 3 plan. Andet projekt på Murray Grove: 9 etagers ejendom på 27 dage I 2008 fik tegnestuen næste projekt på Murray Grove, som var en boligejendom på 9 etager med en grundplan på 17,5 17,5 m, bestående af: roterede planer med 4 lejligheder pr. etage, i alt 29 lejligheder bærende vægge, gulv og kerner i CLT på i alt 900 m3 146 mm CLT-dæk med trægulv øverst, nedhængt gipsloft, total tykkelse 300 mm 128 mm CLT-vægge, isolering, luftspalte, facadeplader, ingen dampmembran tætning omkring vinduer og elementsamlinger med fugebånd, fugemasse, dækket med tape for at undgå snavs under byggeriet og ved støbning af gulve. Billede: lejlighed i råhuset, Murray Grove Den 9-etagers CLT-konstruktion blev rejst af fire mand på 27 arbejdsdage på et reduceret fundament ved anvendelse af en teleskopkran. En af grundene til at valget faldt på CLT var mindre byggestøj i en kortere periode af hensyn til naboerne. Noget som også vægtes højt i DGNB.

3 Tredje projekt på Dalston Lane: verdens største byggeplads for træbyggeri Verdens til dato største træbyggeri er i år påbegyndt på Dalston Lane i London. Den primære grund til valget af CLT som bærende konstruktion er, at projektet kan tilføres 2 etager mere i forhold til jordens bæreevne, da der ligger en undergrundsbane under. Billede: facade på byggeriet, Dalston Lane Grundet historiske omgivelser og krav fra lokalplanen, er bygningen skalmuret uden på en PUR-isolering, monteret på CLT med indvendige gipsvægge uden dampmembran, hvilket betyder, at bygningen fremstår traditionel. Gevinsten ved valget af CLT fremfor beton er en reduktion i byggetiden på otte måneder, dvs. 20 i stedet for 28 måneder. Antallet af lastvognstog, der fragter materiale til råhuset, reduceres fra 700 til 90, hvilket udover at skåne miljøet, har stor betydning i Londons tætte trafik. Til byggeriet bruges der ton træ = m3 træ = træer, hvilket lyder af meget, men husk på at et træ svarer til en persons årlige papirforbrug, og 4 træer svarer til et hjem for en person i snit ved disse byggerier. Prisen er pr. m2, hvilket er 15% billigere end ved in situ betonbyggeri som var alternativet her. Billede: montering af skillevæg, Dalston Lane

4 Andre projekter i London, der er bygget på rekordtid Wood Berry Down: 5 etagers ejendom med 18 lejligheder og bærende CLTkonstruktion. Planlagt byggetid af råhus: 5 uger Faktisk byggetid af råhus: 3,5 uger Forbrug af træ: 275 m3 Billede: Etagedæk, Curtain Place Curtain Place: 7 etagers boligejendom fra Dæk og kerner er CLT, drager og søjler er af stål med samme fine tolerancer. Konstruktionen tillader stor fleksibilitet for indretningen. Byggetid ved CLT: 10 måneder Byggetid ved beton: 16 måneder Projekt med statisk/arkitektonisk frihed Et andet interessant projekt er fra Whitmore Road, hvor bygningen har et gennemgående åbent rum midtvejs i bygningen, mens rum over og under har bærende skillevægge. CLT giver nogle statiske muligheder, der ellers er svære at løse, og giver dermed større arkitektonisk frihed (se illustration til venstre).

5 For eksempel kan der indskydes en dobbelthøj etage, der spænder fra facade til facade i hele bygningens længde. Det er således facaden, der overfører kræfterne til de overliggende etager, hvor det her er skillerummene og ikke facaden, der er den bærende konstruktion. Det er en konstruktionstype, der er meget udfordrende i andre materialer. Forklaringen er at store dele af konstruktionen optræder sammenhængende og den store styrke i forhold til sin vægt, hvor træ vejer 20% af beton og kun 6% af stålets. Vægt-/styrkeforholdet af træ svarer til aluminiums forhold. I alt er der brugt 500m3 CLT på dette byggeri. Film om Englands højeste træbygning: BSkyB Believe in Better Building En helt andet type byggeri er BSkyB Believe in Better Building, som er Englands højeste træbygning til dato. Byggeriet består af en bærende limtræskonstruktion med CLT-dæk og trækassette-facader. Man har udviklet en kort film, som fortæller om rationalet bag byggeriet, byggemetode og træelementer. Englands interesse for træbyggeri med historiske øjne I forhold til den danske tilbageholdenhed med træbyggeri, kan Englændernes forståelse for træets potentiale måske findes i historien, hvor de producerede fly af træ, og under 2. verdenskrig havde et bombefly af træ kaldet Moskitoen. Tyskerne var mildest talt ikke begejstrede for dette fly, da det var datidens hurtigste flytype grundet sin lave vægt, usynlig på radar og det kunne tilmed bygges hurtigt på et hvert snedkeri uden avancerede værktøjer. Hvornår giver det mening af bygge med CLT i Danmark? Vi skal i dansk kontekst hvor vi har stor erfaring med elementbyggeri lære hvornår det giver mening at bygge med CLT-konstruktioner. Op til 4 etager behøver det ikke at være baseret udelukkende på CLT, da træskeletkonstruktioner er rigeligt stærke. Der skal en del træ til at give plads mellem indervæg og yderbeklædning til de påkrævede isoleringstykkelser. Dette kan ske industrielt med facade og dækelementer eller som rummoduler eller en kombination af begge, hvor de tekniske installationer placeres i de færdigproducerede rummoduler. Træskelet til et 4-etagers byggeri kan også udformes som en kombination af limtræsskelet og CLT i dæk og tag samt afstivende vægelementer. Op til 20 etager kan anvendes et ret banalt CLT elementprincip med bærende vægge, dæk og tag i CLT meget lig princippet ved betonelementer samlet med vinkelbeslag. Den primære forskel er, at det er hurtigere at bygge, at der er behov for mindre mandskab og at det giver løft af større elementer. Alt kan forankres uden støvende og støjende boringer med kvartstøv og ankre, men ved direkte montage med skruer. Tolerancer måles helt ned til millimeter og arbejder derfor fint sammen med stål-detaljer til for eksempel elevatormontering m.v.

6 CO2-reduktionen medregnet i energirammen, som alternativ til solpaneler En anden interessant oplevelse ved besøget i London var, at myndighederne tillod, at man kunne undlade at opsætte solceller på ejendommen for at opfylde energirammen. I stedet godkendte man at CO2-reduktionen ved at bruge træ fremfor beton eller stål fordeles over 50 år, hvilket typisk svarer til gevinsten ved et solcelleanlæg. I Danmark er vi nu i den situation, at vi har brug for løsninger, der kan opfylde 2020-kravene. Vi skal finde energireduktioner, der ikke er adfærdsafhængige. Vi skal derfor se på: 1. hvordan vi bygger og 2. med hvilke materialer. 0ver 50 år bruger vi nu 50% af den totale energi, dels til at fremstille materialer, dels til at bygge bygningen. Så her er et stort potentiale i tillæg til det økonomiske aspekt og byggetiden. Fordelene ved at bygge i træ Der er rigtigt mange fordele ved at bygge i træ, inklusiv: - Kort byggetid - Billigere - Mindre transport - Løft af større elementer - Behov for færre mand til montage - Mindre støj fra byggepladsen - Mindre støv ingen kvartsstøv ved boring, åndedrætsværn, ankre og plugs er ikke nødvendige - Simple teknikker og værktøjer i princippet er der kun tale om elementer, vinkelbeslag og skruer - Yderst bæredygtigt, til at skille ad, genbruge en fornyelig ressource - Giver godt indeklima og træ føles og ser varmere ud Bryd vanetænkningen i Danmark! Lad os inspirere i Danmark og bryde lidt med vanetænkningen. Det viser sig jo at være nemt hurtigt, billigt og bæredygtigt at bygge i træ. Byggeriets kinder-æg med mange arkitektoniske muligheder og velegnet til forskelligartede bygningskategorier. Om Træinformation Træinformation har siden 1954 forsynet den danske byggebranche og private forbrugere med viden om anvendelse og vedligeholdelse af træ. Organisationen har i dag knap 1000 medlemsvirksomheder. For yderligere oplysninger, kontakt gerne: Direktør Mikael Koch på telefon eller mk@traeinfo.dk

P1 Morgen: TRÆBYGGERI OG DETS POTENTIALER I DANMARK

P1 Morgen: TRÆBYGGERI OG DETS POTENTIALER I DANMARK 1. november 2017 PRESSEMEDDELELSE P1 Morgen: TRÆBYGGERI OG DETS POTENTIALER I DANMARK Når der i fremtiden skal bygges store byggerier, enten i højden eller i bredden, så kan det blive i træ, og ikke i

Læs mere

Hvad bør en visionær, bygherre gøre sig af overvejelser, når han/hun skal bygge for de næste 100 år? DAKOFAs Årskonference 20.

Hvad bør en visionær, bygherre gøre sig af overvejelser, når han/hun skal bygge for de næste 100 år? DAKOFAs Årskonference 20. Anna-Mette Monnelly - Bæredygtighedschef/ NCC Danmark, annmon@ncc.dk Hvad bør en visionær, bygherre gøre sig af overvejelser, når han/hun skal bygge for de næste 100 år? DAKOFAs Årskonference 20. september

Læs mere

Notat vedr. Indlejret energi

Notat vedr. Indlejret energi Notat vedr. Indlejret energi......... 17.059 - Dansk Beton den 25. oktober 2017 Indledende bemærkninger er blevet bestilt af Dansk Beton til at lave en sammenligning af CO2 udledningen for råhuset til

Læs mere

HVORDAN FREMMER VI BEDST BRUGEN AF TRÆ I BYGGERIET?

HVORDAN FREMMER VI BEDST BRUGEN AF TRÆ I BYGGERIET? HVORDAN FREMMER VI BEDST BRUGEN AF TRÆ I BYGGERIET? Lone Wiggers Partner Arkitekt MAA MNAL C.F. MØLLER ARCHITECTS KØBENHAVN 1990-2018 TØMMER CRADLE TO CRADLE - MULTIPLE PRODUKTER OG APPLIKATIONER FORRESTRY

Læs mere

CASE HOUSING HYLDESPJÆLDET. Et forsøg med facaderenovering

CASE HOUSING HYLDESPJÆLDET. Et forsøg med facaderenovering CASE HOUSING HYLDESPJÆLDET Et forsøg med facaderenovering HELHEDSORIENTERET FORSØG MED RENOVERING Den almene boligbebyggelse Hyldespjældet i Albertslund er centrum for et helhedsorienteret forsøgsprojekt,

Læs mere

W W W. E X PA N. D K

W W W. E X PA N. D K WWW.EXPAN.DK I D E E N : EXPAN BYGGESYSTEM ENKELT OG RATIONELT BYGGERI EXPAN er det komplette byggesystem til hele råhuset. EXPAN er rationelt, tidsbesparende byggeri til tiden..! EXPAN er sikker planlægning

Læs mere

Højhusbyggeri i træ. GoGreenwithAarhus Wood Conference - 7. november 2018 Peder Fynholm - Teknologisk Institut

Højhusbyggeri i træ. GoGreenwithAarhus Wood Conference - 7. november 2018 Peder Fynholm - Teknologisk Institut Højhusbyggeri i træ GoGreenwithAarhus Wood Conference - 7. november 2018 Peder Fynholm - Teknologisk Institut Hvorfor beskæftiger Teknologisk Institut sig med det emne? Teknologisk Institut har eksisteret

Læs mere

Hvorfor TOWER OF WOOD Aarhus?

Hvorfor TOWER OF WOOD Aarhus? Hvorfor TOWER OF WOOD Aarhus? I Danmark har vi ikke tradition for at bygge i træ slet ikke fleretagers bygninger. Selvom interessen for at bygge med træ er tiltagende og vi lige nu ser flere eksempler

Læs mere

Vægelementet. Inspiration og Teknik. kvalitetsporebeton

Vægelementet. Inspiration og Teknik. kvalitetsporebeton Vægelementet Inspiration og Teknik kvalitetsporebeton Vægelementet Vægelementet solide fordele Vægelementet fra H+H Danmark A/S er den professionelle løsning til bagmure og skillevægge. Et effektivt system,

Læs mere

RATIONELT MILJØRIGTIGT LANDBRUGSBYGGERI

RATIONELT MILJØRIGTIGT LANDBRUGSBYGGERI RATIONELT MILJØRIGTIGT LANDBRUGSBYGGERI DEN INTELLIGENTE LØSNING TIL MODERNE LANDBRUGSBYGGERI ENKLE OG ANERKENDTE PRODUKTER EXPAN Byggesystem består af skræddersyede væg- og facadeelementer, der er støbt

Læs mere

rammekonstruktioner BOFLEX Design og energioptimering med et fleksibelt byggesystem

rammekonstruktioner BOFLEX Design og energioptimering med et fleksibelt byggesystem rammekonstruktioner i træ BOFLEX Design og energioptimering med et fleksibelt byggesystem kerto rammerne omfatter HELE løsningen DE ENKELTE KERTO DELE SAMLES FRA FABRIKKEN SÅLEDES, AT DE LEVERES SOM ET

Læs mere

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning

Produktbeskrivelse -&Montagevejledning Produktbeskrivelse -&Montagevejledning 2011 Patentanmeldt Malskærvej 3, Gylling info@bsbyggeservice.dk Produktbeskrivelse Produkt BS FALSEN er den energi rigtige type fals til vindues- og døråbninger i

Læs mere

Massivbyggeri med Ytong - god økonomi og enkle, rene linier

Massivbyggeri med Ytong - god økonomi og enkle, rene linier Massivbyggeri med Ytong - god økonomi og enkle, rene linier Massivbyggeri med Ytong understøtter moderne arkitektur med rene linier Enkelt og fleksibelt byggeri med massive ydervægge Nye, skærpede krav

Læs mere

Træarbejde med systemudvikling

Træarbejde med systemudvikling PERFEKTION I TRÆ Træarbejde med systemudvikling målfast fabrikation af massivt materiale magnum board sikrer lynhurtigt byggeri materialet sikrer sund og økologisk levevis fremstilles individuelt og er

Læs mere

Statiske beregninger. Børnehaven Troldebo

Statiske beregninger. Børnehaven Troldebo Statiske beregninger Børnehaven Troldebo Juni 2011 Bygherre: Byggeplads: Projekterende: Byggesag: Silkeborg kommune, Søvej 3, 8600 Silkeborg Engesvangvej 38, Kragelund, 8600 Silkeborg KLH Architects, Valdemar

Læs mere

Træelementer. Dagsorden Thomas Larsen Produktion af tegninger Produktion af træelementer Kvalitetssikring Spørgsmål stilles gerne undervejs

Træelementer. Dagsorden Thomas Larsen Produktion af tegninger Produktion af træelementer Kvalitetssikring Spørgsmål stilles gerne undervejs Træelementer Dagsorden Thomas Larsen Produktion af tegninger Produktion af træelementer Kvalitetssikring Spørgsmål stilles gerne undervejs Thomas Larsen Uddannelser 1990-96 Teknonom Ledelsesteknisk linje

Læs mere

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. Easy Business Solutions. EasyFix Mini. EasyFix. Standard. Made in Denmark

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. Easy Business Solutions. EasyFix Mini. EasyFix. Standard. Made in Denmark Justerbare, Bærende Søjler Standard Mini Easy Business Solutions Made in Denmark er patenteret og er den eneste justerbare bærende søjle fremstillet til hurtig og let montage i byggeri. er nem, hurtig

Læs mere

Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer

Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer Titel Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer Udarbejdet af Teknologisk Institut Beton Gregersensvej 2630 Taastrup

Læs mere

Pharma Science Center 2014

Pharma Science Center 2014 Pharma Science Center 2014 Laboratoriebyggeri med udfordrende og komplekse facadeløsninger Indhold Projektdetaljer Entreprenøren udtaler Projektering 4 6 8 Montering Entreprenøren udtaler Det gode samarbejde

Læs mere

Flemming knudsen www.faarup-beton.dk

Flemming knudsen www.faarup-beton.dk Hus opført i betonelementer 24-01-2007 Ingeniørhuset i København Kalvebod Brygge 31-33 1780 København V 1 Flemming knudsen Faglig uddannelse som tømrer Bygningsingeniør fra Odense Teknikum 1969 Ansat på

Læs mere

SENHJERNESKADECENTER NORD, FREDERIKSHAVN

SENHJERNESKADECENTER NORD, FREDERIKSHAVN NYHEDSBREV NR. 6 DEN 10. maj 2011. Facader begynder at tage for med færdige overflader, Facadepuds er udført på boligerne og facadeplader på servicebygning er så småt opstartet. Facadeplader på servicebygning.

Læs mere

I dette kapitel behandles udvalgte dele af bygningens bærende konstruktioner. Følgende emner behandles

I dette kapitel behandles udvalgte dele af bygningens bærende konstruktioner. Følgende emner behandles 2. Skitseprojektering af bygningens statiske system KONSTRUKTION I dette kapitel behandles udvalgte dele af bygningens bærende konstruktioner. Følgende emner behandles : Totalstabilitet af bygningen i

Læs mere

Når du skal fjerne en væg

Når du skal fjerne en væg Når du skal fjerne en væg Der skal både undersøgelser og ofte beregninger til, før du må fjerne en væg Før du fjerner en væg er det altid en god idé at rådføre dig med en bygningskyndig. Mange af væggene

Læs mere

Forhandler. Pro-File A/S Skånevej 2 6230 Rødekro Tlf.: 73 63 10 00 Fax: 73 63 10 01 info@profile.dk www.profile.dk

Forhandler. Pro-File A/S Skånevej 2 6230 Rødekro Tlf.: 73 63 10 00 Fax: 73 63 10 01 info@profile.dk www.profile.dk Limtræ brochure 0208 - der tages forbehold for trykfejl Forhandler Pro-File A/S Skånevej 2 6230 Rødekro Tlf.: 73 63 10 00 Fax: 73 63 10 01 info@profile.dk www.profile.dk Hüttemann Limtræ Lige bjælker Bjælkespær

Læs mere

HAVELEJLIGHEDER. - en ny boligtype. version 3.2

HAVELEJLIGHEDER. - en ny boligtype. version 3.2 HAVELEJLIGHEDER - en ny boligtype version 3.2 UiD 2004 Hvilke boligtyper imødekommer nutidens krav? Parcelhuset kan indrettes individuelt, adgangsforholdene er private og haven er ens egen... men det er

Læs mere

Nyt nationalt skovprogram

Nyt nationalt skovprogram Nyt nationalt skovprogram Trends i anvendelsen af træ til byggeri 3. marts 2014 1 Markedsledende inden for industrielt fremstillet modulbyggeri (Modulbyggeri med træ som bærende konstruktion) 2 Modulproduktion

Læs mere

Bygcom A/S. Montagevejledning. Retningslinjer og vejledning for montage af BYGCOM-elementer. BYGCOM a/s. Øresundsvej Esbjerg.

Bygcom A/S. Montagevejledning. Retningslinjer og vejledning for montage af BYGCOM-elementer. BYGCOM a/s. Øresundsvej Esbjerg. Bygcom A/S Montagevejledning Retningslinjer og vejledning for montage af BYGCOM-elementer BYGCOM a/s Øresundsvej 5 6715 Esbjerg Info@Bygcom.com 71993442 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion... 2 2 Tilbehør

Læs mere

ALBERTSLUND SYD GÅRDHUSENE PRØVEHUS

ALBERTSLUND SYD GÅRDHUSENE PRØVEHUS ALBERTSLUND SYD GÅRDHUSENE PRØVEHUS Albertslund Syd, gård- og rækkehusene, Albertslund Syd, gårdhusene, 1966 2007 løsningsforslag gårdhuse NOVA5 arkitekter as løsningsforslag gårdhuse NOVA5 arkitekter

Læs mere

BETONARBEJDER PÅ BLOX DANSK BETONDAG 2017 BLOX. OMA Stedebouw NL (Rem Koolhaas) Ove Arup, Cowi, VLA, Sweco. Züblin har 2 kontrakter:

BETONARBEJDER PÅ BLOX DANSK BETONDAG 2017 BLOX. OMA Stedebouw NL (Rem Koolhaas) Ove Arup, Cowi, VLA, Sweco. Züblin har 2 kontrakter: BETONARBEJDER PÅ BLOX DANSK BETONDAG 2017 BLOX Bygherre: Realdania Byg A/S Rådgiver: OMA Stedebouw NL (Rem Koolhaas) Ove Arup, Cowi, VLA, Sweco Züblin har 2 kontrakter: - EW Enabling Works Byggegrube -

Læs mere

AMROC VENTILERET FACADE

AMROC VENTILERET FACADE DK / OKTOBER 2018 MONTAGEVEJLEDNING AMROC VENTILERET FACADE 2 MOLAND AMROC VENTILERET FACADE MONTAGEVEJLEDNING JUNI 2018 3 Indhold Produkter...4 Montage på metal og træ...5 Montage af facadeplader...6

Læs mere

Tabel A.1: Tidsforbruget for de præfabrikerede betonelementer. [Appendiks anlægsteknik, s.26-29]

Tabel A.1: Tidsforbruget for de præfabrikerede betonelementer. [Appendiks anlægsteknik, s.26-29] A. I dette afsnit opstilles de enkelte aktiviteters tidsforbrug. Dette gøres ud fra de i mæ ngdeberegningen fundne mængder. Udførelsestiderne, der benyttes, er fastsat ud fra dataene i kilden [Appendiks

Læs mere

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Oversigt Meget er sagt om træ et par slides om begreber Øgede krav nødvendiggør

Læs mere

Tegningsnummer Emne Tegningsdato Målestok Tegnet af Godkendt af Rev. Rev. dato

Tegningsnummer Emne Tegningsdato Målestok Tegnet af Godkendt af Rev. Rev. dato 2.00.0. Træhuse - pladsbyggeri Dato: 2015-07-01 100 Ydervæg - 195 mm massive stolper - vandret vægbeklædning - principsnit 2009-09-01 1:5 MBS Træinfo 110 Ydervæg - 195 mm massive stolper - lodret vægbeklædning

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Appendiks A Cases 1 RenovActive Foto: Velux A/S. Billedet viser projektet før / efter renoveringen. Generelle oplysninger Navn RenovActive Bygningstype Tæt-lav to etageres rækkehus Oprindelig opført 1923

Læs mere

Styroment Projekterings - og montagevejledning

Styroment Projekterings - og montagevejledning ...fokus på isolering Styroment Projekterings - og montagevejledning l kortere byggetid l enkel montering l effektiv fundering l lette materialer ...fokus på isolering Indhold Projekteringsvejledning...........................3

Læs mere

Montage af Masterboard GZ

Montage af Masterboard GZ Montage af Masterboard GZ Masterboard Tykkelse 0 mm Bredde 900 00 mm Længde 00 mm Vægt m² 0,,, kg Beklædningsklasser, brand K 0 B-s,d0 K 0 B-s,d0 Reaktion på brand A Anvendelse: Masterboard er en uorganisk

Læs mere

Norman Foster. Kendte Bygningsværker:

Norman Foster. Kendte Bygningsværker: Norman Foster Kendte Bygningsværker: Millau Viaduct Broen ligger i det sydlige Frankrig og har skabt en direkte vej mellem Paris og Barcelona. Den spænder 2460 meter, den store udfordring var ikke at ødelægge

Læs mere

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer

Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Energiløsning store bygninger UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udvendig efterisolering af betonsandwichelementer Mange etageejendomme fra 1960 erne og 1970 erne er udført i betonelementer

Læs mere

Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft

Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft lindab vi forenkler byggeriet Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft Lindab InDomo et komplet kanalsystem, som er designet til integration i boligens konstruktion Lindab InDomo Lindab

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Højhuse i træ er fremtiden

Højhuse i træ er fremtiden 42 Højhuse i træ er fremtiden Højhuse i træ står overfor et internationalt gennembrud, bare ikke i Danmark. Selvom højhuse i træ er bæredygtige, klimavenlige, hurtige at opføre og lige så sikre som højhuse

Læs mere

Smartere murværk. Mere energieffektivt murværk af tegl, v/ Poul Christiansen

Smartere murværk. Mere energieffektivt murværk af tegl, v/ Poul Christiansen Smartere murværk Mere energieffektivt murværk af tegl, v/ Poul Christiansen Murværksvision 2025 Med tegl kan produceres spændende bygningsarkitektur med æstetisk patinering. Smartere murværk Udvikling

Læs mere

Højisolerede betonelementer. Den bedste måde at opnå lavenergi på

Højisolerede betonelementer. Den bedste måde at opnå lavenergi på Højisolerede betonelementer Den bedste måde at opnå lavenergi på Kort om HIBE - elementer HIBE - elementer er højisolerede betonelementer, udført som slanke, bærende og ikke bærende elementer, der monteres

Læs mere

3D printere State of the art

3D printere State of the art 3D printere State of the art Besøg hos Total Kustom Firma : Total Kustom Dato for besøg: 2016-12-09 Varighed af besøg: 09.00-15.30 Kontaktpersoner ved besøget: Andrey Rudenko Interviewet er udført af:

Læs mere

ENGPARKEN. Mere information, tak! Nr.12. Information om renoveringsprojektet til alle beboere i Afdeling 7. Marts

ENGPARKEN. Mere information, tak! Nr.12. Information om renoveringsprojektet til alle beboere i Afdeling 7. Marts ENGPARKEN Information om renoveringsprojektet til alle beboere i Afdeling 7 Marts 2017 Nr.12 Mere information, tak! Fra tid til anden modtager afdelingsbestyrelsen og/eller administrationen henvendelser

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING. Retningslinjer og vejledning for montage af BYGCOM-stålelementer

MONTAGEVEJLEDNING. Retningslinjer og vejledning for montage af BYGCOM-stålelementer MONTAGEVEJLEDNING Retningslinjer og vejledning for montage af BYGCOM-stålelementer Indhold 1 Introduktion... 1 2 Tilbehør og produkter... 2 3 Montagetegninger og illustrationer... 4 4 Håndtering af elementer

Læs mere

Kontaktinformation. Navn: Navn: Martin Nielsen. Morten Jensen. Stilling: Stilling: Bygningskonstruktør. Direktør. Tlf.: 60 68 53 63. Tlf.

Kontaktinformation. Navn: Navn: Martin Nielsen. Morten Jensen. Stilling: Stilling: Bygningskonstruktør. Direktør. Tlf.: 60 68 53 63. Tlf. Kontaktinformation Martin Nielsen Morten Jensen Direktør Bygningskonstruktør Tlf.: 60 68 53 63 Tlf.: 23 83 37 85 Mn@Bygcom.com Mj@Bygcom.com Jacob Levsen Olesen Inja Langanin Bygningskonstruktør Sælger

Læs mere

Højisolerede betonelementer

Højisolerede betonelementer Højisolerede betonelementer En ny måde at opnå lavenergi på Generelt Da 40 % af Danmarks energiforbrug går til opvarmning, ventilation og elektricitet i vore boliger, bliver kravene stadig større fra de

Læs mere

1 ÅRS EFTERSYN AF NYE BOLIGER

1 ÅRS EFTERSYN AF NYE BOLIGER 1 ÅRS EFTERSYN AF NYE BOLIGER Journal nr.: N38-S1 (851-S297-S) Dato: 13-06-2013 Bygningsejer: Himmerland Boligforening Sankelmarksgade 8-10 9000 Aalborg info@abhim.dk Afdeling: 62, Niels Bohrs Vej Niels

Læs mere

BOLIGSELSKABET SJÆLLAND BOSJ

BOLIGSELSKABET SJÆLLAND BOSJ BOLIGSELSKABET SJÆLLAND BOSJ 22.03.2018 BOSJ - BOLIGSELSKABET SJÆLLAND VILHELM LAURITZEN ARKITEKTER Træ som grundlæggende materiale. Det re muligt at bygge højt i træ og samtidigt stabilt. Træet fældes

Læs mere

Træinformation. Mikael Koch. Træ og Bæredygtighed

Træinformation. Mikael Koch. Træ og Bæredygtighed Mikael Koch Træ og Bæredygtighed 1 Ny dagsorden Træinformation De næste generationer skal have de samme muligheder som de foregående 3 De 3 søjler Social Bæredygtighed Miljømæssig Bæredygtighed Økonomisk

Læs mere

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. EasyFix Mini. EasyFix Standard. Testet af

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. EasyFix Mini. EasyFix Standard. Testet af Justerbare, Bærende Søjler Standard Mini Testet af er patenteret og er den eneste justerbare bærende søjle fremstillet til hurtig og let montage i byggeri. er nem, hurtig og praktisk fordi: er et væsentligt

Læs mere

INTRO TIL VEJLEDNINGSINDSATS PÅ BÆREDYGTIGHEDSOMRÅDET LCA OG LCC VÆRKTØJER

INTRO TIL VEJLEDNINGSINDSATS PÅ BÆREDYGTIGHEDSOMRÅDET LCA OG LCC VÆRKTØJER INTRO TIL VEJLEDNINGSINDSATS PÅ BÆREDYGTIGHEDSOMRÅDET LCA OG LCC VÆRKTØJER HARPA BIRGISDOTTIR, SENIORFORSKER, SBI Byggepolitisk strategi initiativ 31 Bæredygtighedspakke med en række vejledninger til opførelse

Læs mere

Drejebog Elementmontage. Logistik & Produktionsvejledning. 23.04.2015 Mikael D. Lauridsen

Drejebog Elementmontage. Logistik & Produktionsvejledning. 23.04.2015 Mikael D. Lauridsen Drejebog Elementmontage Logistik & Produktionsvejledning 23.04.2015 Mikael D. Lauridsen Indholdsfortegnelse Drejebog Elementmontage 1 Logistik 3 Byggeplads 3 Procesopstartsmøde 4 Sikkerhed 4 Montage 5

Læs mere

FØRST KOMMER BYEN, SÅ HUSET

FØRST KOMMER BYEN, SÅ HUSET Tegl 6 Marts Tegl 7 Marts Tekst: Redaktionen Fotos: Roland Halbe FØRST KOMMER BYEN, SÅ HUSET I følge projektteamet bag kunstmuseet i Ravensburg er byggeriet et resultat af en undtagelsesvis harmonisk kærlighedstrekant

Læs mere

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne U D R = 2 min R mid R ln R min mid R R ln R + R ( R R )( R R )( R R ) min mid min R max min max min max mid mid R max max R ln R mid max Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig

Læs mere

VI VINDER I VORES BRANCHE GENNEM INNOVATION, KOMMERCIEL EKSPERTISE OG EFFEKTIV ANVENDELSE AF ALLE RESSOURCER. Læs Knauf vision og værdier på knauf.

VI VINDER I VORES BRANCHE GENNEM INNOVATION, KOMMERCIEL EKSPERTISE OG EFFEKTIV ANVENDELSE AF ALLE RESSOURCER. Læs Knauf vision og værdier på knauf. HVEM ER KNAUF? VI VINDER I VORES BRANCHE GENNEM INNOVATION, KOMMERCIEL EKSPERTISE OG EFFEKTIV ANVENDELSE AF ALLE RESSOURCER. Læs Knauf vision og værdier på knauf.dk VI SKABER VÆRDI FOR DEN DANSKE BYGGEBRANCHE

Læs mere

KÆRE BEBOER I AB BELLMANSGADE 7-37 April 2012

KÆRE BEBOER I AB BELLMANSGADE 7-37 April 2012 KÆRE BEBOER I AB BELLMANSGADE 7-37 April 2012 BYGGERIET NU SKER DER NOGET! Byggeriet udføres som hovedentreprise af NCC Construction Danmark A/S. NCC har sat deres skurby op over garageanlægget og afspærret

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter løsninger til energirigtig boligventilation, der

Læs mere

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning.

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Energiforbrug Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Varmeisolering - nybyggeri Et nybyggeri er isoleringsmæssigt i orden,

Læs mere

EX SERIEN FACADER I FIBERCEMENT MED SKJULT MONTERING VELKOMMEN TIL VORES VERDEN

EX SERIEN FACADER I FIBERCEMENT MED SKJULT MONTERING VELKOMMEN TIL VORES VERDEN EX SERIEN FACADER I FIBERCEMENT MED SKJULT MONTERING VELKOMMEN TIL VORES VERDEN > MODERNE OG INNOVATIV Farver, overflader og samlinger - skab et unikt udseende med fremtidens muligheder 2 www.hbc.dk >

Læs mere

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. EasyFix Standard. EasyFix Mini

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. EasyFix Standard. EasyFix Mini EasyFix Justerbare, Bærende Søjler EasyFix Standard EasyFix Mini EasyFix er patenteret og er den eneste justerbare bærende søjle fremstillet til hurtig og let montage i byggeri. EasyFix er nem, hurtig

Læs mere

DRIFTSENERGI OG INDLEJRET ENERGI DANVAK DAGEN 5. APRIL 2017

DRIFTSENERGI OG INDLEJRET ENERGI DANVAK DAGEN 5. APRIL 2017 DRIFTSENERGI OG INDLEJRET ENERGI DANVAK DAGEN 5. APRIL 2017 SENIORFORSKER HARPA BIRGISDÓTTIR ? Hvilken rolle spiller indlejret energi og drivhusgasser i bygninger i Danmark i dag? 2 Nyeste tal Kontor Parcelhus

Læs mere

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. EasyFix Mini. EasyFix. Standard

EasyFix. Justerbare, Bærende Søjler. EasyFix Mini. EasyFix. Standard EasyFix Justerbare, Bærende Søjler EasyFix Standard EasyFix Mini EasyFix er patenteret og er den eneste justerbare bærende søjle fremstillet til hurtig og let montage i byggeri. (Tilbehør) EasyFix er nem,

Læs mere

Informationsdag 29. August 2007 SCC Hvornår og hvordan?

Informationsdag 29. August 2007 SCC Hvornår og hvordan? Informationsdag 29. August 2007 SCC Hvornår og hvordan? Informationsdag 29. August 2007 Hvorfor SCC frem for traditionel beton? Arbejdsmiljø, pris og produktivitet Lars Gredsted, MT Højgaard a/s 1 Formålet

Læs mere

DEKO PV. den klassiske systemvæg

DEKO PV. den klassiske systemvæg DEKO PV den klassiske systemvæg 2 DEKO PV når det skal være nemt og fleksibelt I nutidigt byggeri er det afgørende at indrette sig med fleksible løsninger, der er nemme og hurtige at montere, og som kan

Læs mere

Santex Udestue 80-86 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende

Santex Udestue 80-86 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende Santex Udestue 80-86 med Santex Fast tag og med Synlig tagrende Læs hele monteringsvejledningen igennem, inden du begynder at montere. Dette er en generel monteringsvejledning for Santex Udestue 80-86,

Læs mere

klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist

klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist klik klik Klik loftet på plads! Gyproc GK-systemet gør loftmontage til en leg Nemt, hurtigt...og præcist Monter loftet i en fart med Gyproc GK systemet Gyproc GK er et bæresystem af stål til nedhængte

Læs mere

DEKO PF. den profilfrie systemvæg

DEKO PF. den profilfrie systemvæg DEKO PF den profilfrie systemvæg 2 DEKO PF alternativet til den traditionelle gipsvæg Selv om glasvægge for længst er blevet en fast bestanddel af nutidige indretninger, er efterspørgslen efter den klassiske

Læs mere

Montagevejledning Tripplex - Fantoni vægsystem

Montagevejledning Tripplex - Fantoni vægsystem 1 Montagevejledning Tripplex - Fantoni vægsystem Marts 2016 2 Symmetri Inden montage påbegyndes skal man vurdere rummets bredde og længde, således den bedste symmetri opnås i rummet samt at der tages hensyn

Læs mere

Notat. Budgetspørgsmål 4 til budget 2018 Byggeri i træ frem for beton. Spørgsmål:

Notat. Budgetspørgsmål 4 til budget 2018 Byggeri i træ frem for beton. Spørgsmål: Notat Budgetspørgsmål 4 til budget 2018 Byggeri i træ frem for beton Spørgsmål: Dato: 30. juni 2017 Sags nr.: 00.30.00-S00-16-17 Sagsbehandler: AGGG Baggrund Miljøbelastningen ved byggerier baseret på

Læs mere

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift Praktiske erfaringer med de nye energiregler Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk 1 Energiforbruget i den eksisterende

Læs mere

Nytænkte løsninger til byggeindustrien

Nytænkte løsninger til byggeindustrien Nytænkte løsninger til byggeindustrien by Levering til aftalt tid og pris UPFRONT SOLUTIONS er unikke og nytænkte boligog konstruktionsløsninger til nybyggeri og renovering af eksisterende byggeri. Produktserien

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter Til et murstensbyggeri fra 1950 erne i Gladsaxe er

Læs mere

Udvidelse af Ti eren med ny sammenbygning

Udvidelse af Ti eren med ny sammenbygning Udvidelse af Ti eren med ny sammenbygning H.C. Ørstedsvej 6. Skive FOTO: Loftfoto med angivelse af hvor ny sammenbgning udføres. Beskrivelse. Opførelse af ny skolebygning på 384 m² med undervisningsrum,

Læs mere

KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger

KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger Næstved 26. maj 2010 KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger Anne Marie Holt Christensen Arkitekt og projektleder på kommunens klimaplan Lidt om byen og klimaplanen Byens fornyelse Boligområder

Læs mere

M O N S T R U M. Materiale og konstruktionsbeskrivelse

M O N S T R U M. Materiale og konstruktionsbeskrivelse Materiale og konstruktionsbeskrivelse 2014 Generelt om konstruktion og materialer Alle MONSTRUMs legeredskaber er konstrueret af tømmer i miljøvenlig, PEFC certificeret, gennemimprægneret, nordisk SUPERWOOD,

Læs mere

Historie og nutid mødes

Historie og nutid mødes Ny lancering Endnu et A-vindue Historie og nutid mødes - i moderne og energivenlige rammer! En gennemprøvet energikonstruktion Med Nation Energy tilbyder Idealcombi nu et smukt vindue i en velkendt og

Læs mere

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom Eksempel 1 ENERGIRENOVERING KONTORBYGNING Betonsandwich med flere tilbygninger, 1919-1959, Ellebjergvej, Kbh UDGIVET DECEMBER 2012 Fra energimærke E til A1 Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til

Læs mere

Materialeliste 2. General vejledning til afsætning 3-5. Montageforløb og arbejdsvejledning Tegningsmateriale: Plan, snit, facade og detail 11-16

Materialeliste 2. General vejledning til afsætning 3-5. Montageforløb og arbejdsvejledning Tegningsmateriale: Plan, snit, facade og detail 11-16 Side 1 INDHOLD Materialeliste 2 General vejledning til afsætning 3-5 Montageforløb og arbejdsvejledning 6-10 Tegningsmateriale: Plan, snit, facade og detail 11-16 Generel vejledning til behandling af trykimprægneret

Læs mere

Syv myter om nearly zero energy bygninger

Syv myter om nearly zero energy bygninger Syv myter om nearly zero energy bygninger Myte nr. 1: Der er ikke stor interesse for bæredygtige boliger Myte nr. 2: Lufttætte boliger har dårligt indeklima Syv myter om nearly zero energy bygninger Hos

Læs mere

SPACEPLATES ORANGERIE Tekst og billeder Kendingstal: 01123

SPACEPLATES ORANGERIE Tekst og billeder Kendingstal: 01123 Botanisk tegning af appelsinfrugten Cezanne Princip-model Søpindsvin IDÉ OG PLACERING SPACEPLATES ORANGERIE består af fire kugler, som gennemskærer hinanden som et stilleben af Cezanne, eller som en klase

Læs mere

Bella Hotel. Agenda. Betonelementer udnyttet til grænsen

Bella Hotel. Agenda. Betonelementer udnyttet til grænsen Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Betonelementer udnyttet til grænsen Kaare K.B. Dahl Agenda Nøgletal og generel opbygning Hovedstatikken for lodret last Stål eller beton? Lidt om beregningerne Stabilitet

Læs mere

Løsninger der skaber værdi

Løsninger der skaber værdi UNI-Energy 1 2 Løsninger der skaber værdi 3 Bygherre Bygherre Arkitekt Arkitekt Rådgiver Rådgiver Entreprenør Entreprenør Bygherre admin. Bygherre admin. Slutbruger Slutbruger Lovgivning 4 Baggrund - politisk

Læs mere

ETAGEBOLIGER BORGERGADE

ETAGEBOLIGER BORGERGADE (1.) BYGNINGSBASIS (10) Bygningsbasis, terræn (12) Fundamenter Yder fundament 750mm beton (12)001 Trykstyrke: 30 Mpa Yder fundament 400mm beton (12)002 Trykstyrke: 30 Mpa Inder fundament 350mm beton (12)003

Læs mere

InnoBYG Aktivering af bygningers konstruktion. 5 europæiske energieffektive referencebygninger, hvor termisk masse udnyttes

InnoBYG Aktivering af bygningers konstruktion. 5 europæiske energieffektive referencebygninger, hvor termisk masse udnyttes InnoBYG Aktivering af bygningers konstruktion 5 europæiske energieffektive referencebygninger, hvor termisk masse udnyttes Teknologisk Institut, december 2010 Vodafone Headquarters UK Arkitekt: Fletcher

Læs mere

SÅ NEMT ER DET AT SAMLE HYTTERNE...

SÅ NEMT ER DET AT SAMLE HYTTERNE... ESTISKE TRÆHYTTER SÅ NEMT ER DET AT SAMLE HYTTERNE... Vinduer med termoglas. Sidevinduet kan placeres valgfrit på højre eller venstre side. TEKNISKE DATA Ydre mål væg: 3,09 m x 3,09 m Ydre mål veranda:

Læs mere

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE BYGGEBRANCH AN BLIVE BÆREDYGTIGERE Green Building Council Denmark Frederiksborggade 22, 1.tv. 1360 øbenhavn info@dk-gbc.dk www.dk-gbc.dk Byggebranchen kan komme meget længere ad den bæredygtige vej Danmark

Læs mere

Multipladen. Inspiration og Teknik. kvalitetsporebeton

Multipladen. Inspiration og Teknik. kvalitetsporebeton Multipladen Inspiration og Teknik kvalitetsporebeton Multipladen Multipladen enkelt og effektivt Multipladen fra H+H Danmark A/S er én af hjørnestenene i produktsortimentet et enkelt og effektivt system,

Læs mere

AB - Altankatalog. Maj 2015. Udarbejdet af

AB - Altankatalog. Maj 2015. Udarbejdet af Maj 2015 Udarbejdet af Indholdsfortegnelse Oversigtsplan med andelstyper Lysdiagrammer ejendommen lejligheden Altanen mål og placering fransk altan design og materialitet fastgørelse indsigtsskærm og altandug

Læs mere

Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet

Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Udvikle et værktøj til at vurdere styrker og svagheder i en bygnings boværdi 9 BYBILLEDET 8 ÆLDRE-

Læs mere

FORRETNINGSBETINGELSER

FORRETNINGSBETINGELSER FORRETNINGSBETINGELSER Retningslinjer og vejledning ved indgåelse af samarbejde med BYGCOM A/S Indhold 1 Retningslinjer for BYGCOM s arbejde... 2 2 Retningslinjer for Arkitektens arbejde... 2 3 Hvad leverer

Læs mere

NTI BIM Tools 2011 konstruktion

NTI BIM Tools 2011 konstruktion NTI BIM Tools 2011 konstruktion NTI BIM Tools er en meget omfattende samling hjælpeværktøjer henvendt til byggebranchen. NTI CADcenter har valgt at udgive en lang række af vores populære CAD- og BIM værktøjer

Læs mere

En verden af træ. Udvikling Samarbejde Produktion

En verden af træ. Udvikling Samarbejde Produktion En verden af træ Udvikling Samarbejde Produktion HISTORIE Gennem 3 generationer har arbejdspladsen på Falster, summet af snakken om træ og genlydt af savene, der suser gennem træet. Flexwood har fulgt

Læs mere

StyroWall montagevejledning

StyroWall montagevejledning ...fokus på isolering StyroWall montagevejledning l lette materialer l kort byggetid l enkel montage l god isolering ...fokus på isolering Indhold Forberedelse.......................................3 -

Læs mere

Nordforbrænding bygger en ny, effektiv og miljørigtig ovnlinje. Hvad betyder det for naboerne?

Nordforbrænding bygger en ny, effektiv og miljørigtig ovnlinje. Hvad betyder det for naboerne? N a b o i n f o r m at i o n o m O v n l i n j e 5 Nordforbrænding bygger en ny, effektiv og miljørigtig ovnlinje. Hvad betyder det for naboerne? Derfor bygger vi en ny ovnlinje Ovn, kedel og røggasrensningsanlæg

Læs mere

Klostervej i Ry Bygherre:

Klostervej i Ry Bygherre: K09_T03_H5_00 TEGN. NR. EMNE MÅL DATO REV. NR. REV DATO K09_T03_H5_01 Lodret snit - Niveaufri adgang 1:5 K09_T03_H5_02 Vandret snit - Sektionsadskillelse ved let ydervæg 1:5 K09_T03_H5_03 Vandret snit

Læs mere

Vægge og tag. 103 ApS Anette Krog, Byggesagkyndig 1 H.P. Simonsens alle 21, Odense : GPS ,

Vægge og tag. 103 ApS Anette Krog, Byggesagkyndig 1 H.P. Simonsens alle 21, Odense : GPS , 6:0 - Status på projektet er, at bagmure og skillevægge er rejst og tagkonstruktionen er under opbygning. Vægge er opført i 0 cm tykkelse på elementer. Ok. 6:03 - Dampspærre over bagmurselement og dampspærre

Læs mere

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt.

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt. Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 353 Offentligt Talepapir til samråd i EPU alm. del den 19. august 2010 samrådsspørgsmål Æ af 28. juni 2010, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard

Læs mere

Meget mere end bare fugebånd

Meget mere end bare fugebånd Meget mere end bare fugebånd Bedre isoleringseffekt Markedets bedste garantier Sikker support på byggepladsen December 2015 Professionelle fugeløsninger til professionelle fagfolk Stærke løsninger overalt

Læs mere