Det tavse selvmord - kræver tale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det tavse selvmord - kræver tale"

Transkript

1 Det tavse selvmord - kræver tale Digte til min bror, til de efterladte - og til andre, der vil lytte

2 Den 27. oktober 2002 tog min bror Henrik sit eget liv - han blev 42 år Jeg skrev dengang en række digte for at hjælpe mig selv igennem sorgen. De er alle skrevet indenfor de første 3 måneder efter hans død, men jeg har i årene efter også mange gange haft glæde af at læse dem igen. Allerede dengang jeg havde skrevet dem, var det min tanke, at de måske ville kunne hjælpe andre, men alligevel skulle der gå næsten 13 år, før jeg var klar til at sende dem ud i verden. De er alle skrevet frit fra leveren uden nogen særlig redigering eller gennemgang og jeg udgiver dem, udover ensretning af skrifttype, nøjagtigt som de var og som jeg skrev og satte dem op på det tidspunkt, også forside og forord. På den måde bærer de samme energi som dengang. Jeg har siden da været på en lang, udviklende og givende vej i mit liv, som efter min brors selvmord tog en helt ny drejning og førte mig på nye veje, og hvis jeg skulle skrive digtene i dag ville de på mange måder være meget anderledes og på andre ikke, men det er jo netop ikke det, det de skal. Her handler det om, hvordan jeg havde det dengang, det lige var sket. Dengang benene blev rykket væk under mig og mit liv blev kaos. Jeg sender digtene ud i en ånd af kærlighed og beder om, at de bliver modtaget som sådan. Hvis du kan bruge dem, så tag dem til dig. Hvis du ikke kan, så lad dem blot gå. Kære læser, måske har du selv mistet en, du holder af. Jeg håber, at disse digte kan være dig en trøst i sorgen og en hjælp til at se den i øjnene og tage den til dig. Der er altid en vej igennem mørket, uanset hvad. Når mørket er mørkest, er lyset tættest på. De bedste tanker og ønsker Lisbeth Mahnkopf August 2015

3 Forord, som jeg skrev det i januar 2003, omkring 3 måneder efter min brors selvmord Min bror tog sit eget liv den 27. oktober Det forandrede mit liv for altid. Uanset årsag, uanset baggrund, uanset hvilken historik, der ligger bag, er jeg af den klare overbevisning, at et selvmord i den grad kan bringe et menneske og en familie ud af fatning, fjerne fodfæste og stille spørgsmålstegn ved ethvert grundlag i livet. Et selvmord er ikke kun selve døden og den dermed følgende sorg. Et selvmord bringer så mange uafklarede ting til overfladen, at livet kan være svært at leve efterfølgende. Et selvmord i nærmeste kreds er chok, afmagt, sorg, fortvivlelse, lettelse, ensomhed, skyld, ansvar, vrede og fortielse. Min bror blev 42 år. Han løb ud foran et tog den 27. oktober Vi fik først besked 4 dage senere, den 31. oktober I et forsøg på at bearbejde min egen sorg har jeg skrevet disse digte. Måske kan de være andre til hjælp. Januar 2003 Lisbeth Mahnkopf

4 Sorg Sorg, smerte, fortvivlelse. Ude af stand til at gøre noget, til at handle. Du tog dit eget liv og min handlekraft. Jeg fik ikke lov at hjælpe dig, ikke en gang til at tage afsked med dig. Du tog dit liv helt og mit liv halvt. Spørgsmål, afmagt, meningsløshed. Du forlod denne verden uden ord, efterlod tvivl i overflod. Din beslutning var klar for dig, ikke for os, der overlevede. Hvad stiller jeg op med mine tanker, med alle mine spørgsmål? Jeg vil aldrig få svar. Afvisning, glemsel, svigt. Da du tog dit liv, valgte du fra. Jeg var ikke i stand til at hjælpe dig må du have ment. Ellers ville du have inddraget mig. Du har svigtet mig, og jeg har svigtet dig. Der er så mange ting, jeg gerne ville sige dig. Men du hører ikke mere. Kære bror, du er en del af mig, gjort af samme stof. Hvorfor kunne jeg ikke bruges? Hvor er du nu, og har du fred? Prøver at tænke positivt, prøver at forstå. Du tog dit liv og valgte fra. Jeg må vælge til, vælge livet uden dig.

5 Søndag Natten er mørk, kold og våd. Mine tanker kredser om din færden, søger at forstå din klarhed. Hvad tænkte du? Hvad følte du? Hvor længe har du ventet? Blev du i tvivl? Ville du have standset, hvis jeg havde ringet? Mine tanker kredser om dét sted, hvor toget passerer søndag Hvor var du henne, da du løb? Græd du? Var du bange? Hvad skete der i de hæslige sekunder, fra du sprang, til du blev ramt? Jeg har nu din sorg og din smerte, den vil ikke slippe mig. Jeg vil for altid være bundet. Bundet til dét sted, hvor toget passerer søndag

6 Det tavse selvmord Du har valgt din udvej, nu må jeg vælge min. Sjovt at alle nu ville have hjulpet dig, for næsten ingen hjælper mig. Alle spørger, hvad de kunne have gjort, men det er jo for sent. Jeg overlevede og kan hjælpes, men sorgen og smerten er så stor og mørk, at næsten ingen mere tør hjælpe. Jeg vil ikke vælge samme vej, men tænk, hvis jeg gjorde. Ville de så også gerne have hjulpet mig? Hvorfor er et selvmord tavst? Hvorfor er verden det bagefter? Hvad gør livet så svært, at man ikke kan tale om døden? Et uheld bringer sorgen frem: Den døde og de efterladte behandles med omsorg og støtte. Et selvmord bringer sorgen frem I selskab med angst, vrede, fortvivlelse: Den døde og de efterladte behandles med fortielse.

7 Toget til friheden Du valgte at tage livet af dig. Jeg ville inderligt ønske, du havde taget livet på dig. Taget turen gennem vreden. På den anden side ville du have fundet friheden. Turen var svær, tynget af års vægt. Du fik aldrig fjernet de store sten, skubbede dem blot foran dig, så da rejsen begyndte, var det et bjerg, du skulle over. Du valgte ikke arbejdstøj og støvler. Du valgte den korte tur. Den hurtigste vej. Alligevel må det have været den værste tur i dit liv, den dag, du valgte toget til friheden.

8 Afmagt Det sidder i min mave, presset stiger, tankerne kører. Hvad vil den fortælle mig? Hvad gemmer sig i dybet? Hvad har været fortrængt så længe, at det sidder som en smerte? Du forsvandt, men du gav liv. Pirkede til gamle sår. De springer op og titter frem i helt uanet mængde. Sorgen er så dyb og smerten fylder hullet. Afmagt kræver handling. Jeg vil så gerne handle! Det er dét, der presser på. Blot må jeg nu sande, at jeg kom for sent til toget.

9 Vrede Vrede, et ord jeg først nu kender. Hvor må du have været vred. Vred på livet og dig selv. Selvmord, det er vrede. Toget som modspiller endnu vredere. Nu er du ikke vred mere, det er jeg. Den ulmer og den syder, den fylder mig og tærer mig. Truer mit liv. Det glade liv, hvor vreden blev fortrængt. Den kommer nu, den er på vej. Hvad fanden har du gjort? Bare stikke af, du efterlod jo alt hos os. Vrede mod familien og mod verden. Hvorfor turde ingen bryde vores mønster? Der må vrede til! Den er på vej, ikke længere truende. Den velgørende og befriende vrede.

10 Misbrugte ord Et ord er et ord, eller hvad? Hjertet skal følge med. Ordets sande betydning finder vi først, når det går dybt. Frygteligt koldt. Engang krævede det blot en frakke. Da du tog dit liv, blev det frygteligt koldt. Frygteligt fik dybde, betydningen frygtelig. Koldt blev isnende og dødt. Misbrugte ord i stribevis. Sorg, afmagt, meningsløshed, smerte, skyld, ansvarlighed, vrede, lettelse, ensomhed. Ord med ændrede dimensioner, når dybde og sjæl bliver nået. Ordene i mit hoved fik liv dit liv. Jeg vil behandle dem med omsorg.

11 Afsked Jeg fik ikke taget afsked med dig. Du opsøgte mig i en drøm, det blev vores afsked: Du lå på en seng, helt forvredet. Vi troede, du var død, mor og jeg. Et hvidt klæde lå omkring og over dig. Jeg siger til mor: Henrik er ikke død. Du rører på dig, vender hovedet fra din forvredne stilling, kigger på mor. Jeg kan se, det er anstrengende for dig. Du tager hendes hånd og smiler alt du kan. Hun smiler tilbage til dig. Et smil med stor sorg. Jeg spørger, om jeg må være med. Du vender blikket hen mod mig. Dine øjne, dem vil jeg aldrig glemme. Du tager min hånd, kigger mig dybt i øjnene. Dyb, dyb, sort sorg, vi græder begge to. Du siger ingenting, du kigger dybt i mig. Dine øjne græder, viser sorg. Dine øjne siger alt, undskyld og afsked står der skrevet. Så dør du, stille og fredeligt. Din hånd er kold, men den ligger i min.

12 Ansvar Du valgte din egen død. Jeg prøver at respektere, ikke uden omkostninger. Jeg var jo en del af dit liv, en del af din verden. Derfor har jeg også et ansvar, et ansvar i dit liv, et ansvar i din død. Toget kører ikke af sporet, kører ikke spirituskørsel, lokoføreren er ikke en morder. Derfor har jeg ingen at rette min vrede imod, ingen andre end mig selv, dig og vores familie. Du tog et valg. Et valg, som gav din omverden byrder. Tunge læs i form af vores ansvar. Vores ansvar og skyld i dit liv og død. Jeg vil tage ansvaret på mig, men jeg vil også leve livet. Jeg har ikke valgt døden, det har du. Jeg tager mit ansvar, for din død og mit liv. Hvis jeg havde vidst, havde jeg handlet anderledes, men nu vælger jeg livet.

13 Savn Du skrev i dine breve, de ting, du savnede i livet. Ved du nu, at du er savnet? De breve, du skrev, af hjertet var de ment. Du ville gøre alt du kunne, gøre dit bedste, det skulle være nemt for os. Af hjertet tak for brevene, du skrev, men ved du, at du er savnet? Ved du nu, hvor højt vi elsker dig? Du skriver til os, vi er bedre tjent uden dig. Ved du nu, at det ikke passer? Ved du nu, at vi gerne ville have hjulpet? Vi var ikke bedre tjent uden dig! Vi savner dig! Jeg kan ikke fortælle dig det, alligevel er jeg sikker på, at du lytter. Jeg er sikker på, at du er her, hører hvad vi siger. Jeg savner dig, savner din stemme, bange for, at jeg måske glemmer den. Jeg savner dig, men mærker dig. Hvor du er nu, er du med fred. Derfor ved du godt, at vi ikke var bedre tjent. Derfor ved du godt, at du er savnet. Derfor ved du godt, at vores liv ikke mere er det samme.

14 Sorg i livet, ikke livet i sorg Hvad er det, der fylder? Hvad er det, der kører? Jeg kredser om mig selv og mine tanker, lukker resten af verden ude. Kravler ind, søger, fornemmer, går ind, mærker og smager. Hvad sker der i mit indre? Krop, sjæl og tanker flyder sammen. Et pludseligt stik, smerten bliver nærværende, melder: Klar til omsorg, klar til bearbejdning. Konfrontationen uundgåelig. Ked af det, sorg. Livet kalder, det vil leves. Konfrontationen uundgåelig, for en del af livet er sorg, er smerte. Sorgen fylder, tårer presser sig på. Tåren, Guds gave til mennesket, med dén flyder sorgen ud, med dén vil livet leves. Jeg sørger og giver lov. Jeg sørger, men jeg lever, og jeg har stadig lyst til livet.

15 Ret til livet Jeg har ret til livet, uanset hvad. Opvokset sammen, haft samme grundlag, men din død er ikke på bekostning af mit liv. Vi har hver især taget ansvar, for vores søskendeskab, for vores liv. Din død er ikke på bekostning af mit liv. Mit liv er ikke på bekostning af din død. Jeg klarede den, du gjorde ikke. Det gør ondt, men jeg har ret til livet. Du tog dit ansvar, jeg tager mit. Jeg har ret til livet. Jeg vil smage chokoladen. Jeg må gerne glæde og fornøje. Blive glædet og fornøjet. Jeg må gerne leve livet, mærke det boble og fylde. Jeg må gerne glæde mig til næste dag og næste slag i livet. Jeg er ked af din død, jeg beklager dit valg, jeg savner dig, jeg elsker dig, men jeg elsker også mit liv. Jeg har ret til livet og til chokoladen, vil nyde det i fylde drag, med dig for evigt i mine tanker.

16 Brug for at vide Jeg ser dig for mig igen og igen. Bedst som jeg føler livet, dukker du op i mine tanker med fornyet kraft - mit hjerte nægter at fornægte. For at slippe, må jeg vide, men den viden får jeg aldrig. Du har afsluttet noget, som aldrig bliver færdigt, besat mine tanker. Hvad skete der i tiden inden? Hvor meget har du lidt? Hvor længe har du tumlet med tanken, og skudt den ud? Hvorfor ringede du ikke? Hvorfor søgte du ikke hjælp? Hvad har du tænkt om din familie, og dine børn? Tænkte du også, de blev lettede? Hvad tænkte du med den viden, at de skulle miste deres far? Det må have gjort ondt at svigte, eller var du lettet over din beslutning? Vemodig, trist eller rædselsslagen? Følte du dig dybt alene og svigtet, eller var du med fred? Jeg ser dig for mig igen og igen, den søndag aften, da du låste og gik. Ensom ned ad gaden mod stationen, da du vidste, at alt hvad du gjorde, var for sidste gang. Bare du kunne svare mig. Jeg har brug for at vide, ellers kan jeg ikke slippe.

17 Selvmordets tanker Udfordret! Udfordret til at tænke selvmordets tanker. Hvor langt skal jeg ud? Hvilke tanker fører til handling? Hvilke tanker tænkes i beslutningens klare lys? Hvordan kunne du opgive så meget? Du ved det, men jeg kan ikke spørge dig. Du udfordrer mig i min kamp, min kamp for forståelse, accept og tilgivelse. Dystre tanker i grænselandet skræmmer og forvirrer mig, gør mig bange. Ville jeg også kunne gøre det? Kan livet blive så meningsløst, at jeg svigter? Skyld over de forbudte tanker, men jeg kan ikke bremse dem. Jeg må tage udfordringen op, give lov, må vide. Vide mere om selvmordets tanker for at leve. Leve videre med det faktum, at du ikke blot tænkte selvmordets tanker, men også førte dem ud i livet.

18 Som et lys i vinden Like a candle in the wind, sang Elton John til Diana. Jeg vil synge til dig og de efterladte. Du var som det sårbare lys, uden beskyttelse i vinden. Du søgte ikke ly, men derimod stormen - din flamme gik ud. Den kunne have været tændt igen. Jeg ved godt, at jeg ikke prøvede nok. Jeg kunne have skærmet for vinden, holdt tændstikkerne tørre for dig, fundet et stykke krøllet stanniol til at holde dig oppe. Bare du havde bedt mig, bare jeg selv havde hørt. Da stormen tog fat, væltede dit usikre lys. Nu har jeg købt stanniol. Min flamme er slukket, men bliver tændt igen. Når bare lyset står fast. Så kære venner, vær søde at holde tændstikkerne tørre for mig.

19 Undskyld, jeg havde travlt Jeg kom ikke, det var for dyrt. Jeg kom ikke, jeg havde så travlt, der var så meget, jeg skulle nå. Jeg kom ikke altid, som jeg skulle. Undskyld, jeg ikke gjorde mere. Undskyld, jeg ikke så det. Nu har jeg ikke så travlt mere, nu er der ikke så meget, jeg skal nå. Nu ved jeg bedre.

20 Hjerterfri Livet efter et selvmord, en tavs affære. Som et spil hjerterfri, hvor jeg er Spar Dame - ligesom du var det i dit korte liv. Mange undgik dig helst, du gav problemer. Ofte byttede jeg dig også bort, spillede spillet, undgik den krævende udfordring det er med Spar Dame på hånden. Undskyld, undskyld min ven. Hvor ville jeg dog gerne spille spillet om, og gøre hvad jeg kunne have gjort. Nu er jeg Spar Dame i livets hjerterfri, som mange efterladte efter selvmord. De fleste bytter os bort, undgår at få os for tæt. Sårbar, farlig at omgås, at have os på hånden kræver indsigt og mod. Jeg vil drage læring af dit liv, vil spille, være med, opsøge hænderne, som Spar Dame i livets hjerterfri.

21 Du ville ikke hjælpes Da du tog dit liv, afviste du os, vi kunne ikke hjælpe dig. Da du levede, afviste du os, vi kunne ikke hjælpe dig. Du ville selv, og du ville meget, hvad, tror jeg ikke altid, du vidste. Som bladet, der fløj i vinden, lod du dig føre på må og få. Afventede ofte livets udvikling, lod udefra kommende ting bestemme din færd. Ind imellem tog du styringen og valgte til, boksede entusiastisk, gav ofte hurtigt op. Sjældent har du været så handlekraftig, som den dag, du valgte fra. Du ville ikke hjælpes. Jeg har været vred på dig mange gange, har villet hive fat i dig mange gange. Men inderst inde var jeg bange for din reaktion, vidste aldrig helt, hvor du var, hvad du forventede, i hvilket omfang og hvornår. Jeg er sikker på, at du ofte har følt dig svigtet, men du sagde intet og var svær at læse. Jeg føler mig som en kylling, turde ikke gøre så meget. Nu ved jeg, at jeg skulle have insisteret!

22 Tid at slippe, tid at leve En skelsættende dag, når den nye verden åbner sig. Fra én verden til en anden igennem rædslernes dal. Balancerende på grænsen, frygten bag og håbet for. Slip! Og gå! Frygt ikke! Jeg vil ikke glemme. Jeg må gerne leve, skal ikke straffes. De første famlende skridt i den nye verden, tid at slippe, tid at leve. Jeg bringer mindet med mig for altid. Drager læring af turen. Tilgiver, at du valgte døden og svigtede os, tilgiver, at jeg ikke gjorde nok, tilgiver omgivelserne, at de ikke gjorde nok. Slipper min vrede, føler mig fri. Rædslernes dal vil altid følge mig, men den nye verden er nået. Du vil altid være med mig i den, med fred.

23 Tro på din vej Uanset hvad du har oplevet, uanset hvad du har med dig og hvordan du har det, så er der altid noget du kan gøre for at hjælpe dig selv til et bedre liv. Der er altid noget, du kan gøre for at hjælpe dig selv igennem sorg, mørke og udfordringer, og at hjælpe sig selv kan også være at opsøge og tage imod hjælp. Når man oplever et selvmord og verden vakler, er det ikke blot selve selvmordet, der kommer til overfladen. Det er hele livet og hvad det enkelte menneske har med sig. Derfor er der heller ingen oplevelse eller proces, der er ens. Det kan være rigtigt godt og meget givende at møde mennesker i samme situation, så der er noget at spejle sig i og så man ikke føler sig helt alene, men selve processen vil altid være individuel alt efter, hvad vi hver især har med os. Ingen vej er ens. Du har din egen helt unikke vej og derfor kan man heller ikke altid sammenligne og forvente, at fordi nogen har det på én måde og måske har gavn af at gøre noget, at det så nødvendigvis også gælder for dig, og alene den erkendelse kan være en stor lettelse for mange mennesker, fordi ingen sorg eller proces er forkert. Der er ingen forkerte måder at have det på. Der er ingen forkerte veje eller forkerte følelser. Det univers, der har skabt dig, har ikke skabt dig med følelser, du ikke må have. Tro på, at du har styrken til at gå den vej, der er din.

24 Bare du af hjertet tror, da er ingen bøn for stor Lisbeth Mahnkopf Personlig udvikling Energiarbejde Healing Coaching Hjælp til at komme videre personlig vejledning, healing, coaching og bevidsthedsarbejde Telefon lm@mahnkopf.dk Facebook: Instagram: Gengivelse, kopiering eller brug af hele eller dele af denne bog er ikke tilladt og i særlige tilfælde kun efter skriftlig aftale og med tydelig angivelse af kilde

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken. Prædiken: Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl

Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken. Prædiken: Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl Gudstjeneste 150614-10.30 - Brændkjærkirken Trinitatis søndag 2. tr. Tekster: Ef 1.3-14; Matt 28,16-20 v. sognepræst, Ole Pihl Salmer: DDS: 13 Måne og sol DDS: 448 Fyldt af glæde DDS: 674 Sov sødt barnlille

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Så vær dag ikke bekymrede for dagen i morgen

Så vær dag ikke bekymrede for dagen i morgen 1 Prædiken til 15. s. e. trin kl. 10.00 i Engesvang 729 - Nu falmer skoven 29 - Spænd over os dit himmelsejl 728 - Du gav mig, o Herre 730 - vi pløjed og vi så de 477 - Som korn fra mange marker 13 - Måne

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

mange tusindlapper til dem, der lider langt borte. Men de fleste af os oplever det som mere krævende at være tilgængelig og til støtte og hjælp for

mange tusindlapper til dem, der lider langt borte. Men de fleste af os oplever det som mere krævende at være tilgængelig og til støtte og hjælp for FORORD Baggrunden for de artikler, der er samlet i denne bog, er en tragedie, som ramte mennesker langt borte. I nytåret 2005 sad vi lamslåede foran fjernsynsapparaterne og så, hvordan tsunamikatastrofen

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430

Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Sidste søndag i kirkeåret II Gudstjeneste i Jægersborg kirke kl. 10.00 Salmer: 732, 448, 46, 638, 321v6, 430 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Opfordringen i denne søndags

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den.

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. 17. jul. 2012 Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. nedenfor er altså mit bud på en tekst der handler om kamp og kærlighed, kampaspektet

Læs mere

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk.

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. 1. INT. VÆRELSE. DAG. (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. Hey! Regitze kigger afventende på ham med korslagte arme. (Vred)

Læs mere

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere!

Det er blevet Allehelgens dag.. den dag i året, hvor vi mindes de kære elskede, som ikke er hos os længere! ALLEHELGEN 2012 HA. Der er dage, hvor jeg slet ikke har lyst til at stå ud af sengen Jeg tænker på hende hele tiden. Der er ikke noget, der er, som det var før. Sådan udtrykte en mand sig. Han havde mistet

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Prædiken til midfaste kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til midfaste kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til midfaste kl. 10.00 i Engesvang 736 - Den mørke nat forgangen er 298 Helligånden trindt på jord 457 Du som gik foran os 69 - Du fødtes på jord 439 O, du Guds lam 539 v 4: Af mit lys i mørke

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken

fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken Prædiken Høstgudstj. søndag den 28. september 2014 i Skibet kirke fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. 1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 36-208/ 379-680 Hinge kl.10.30: 36-208- 621/ 379-287- 680 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen Lidt om troen Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: Lidt At være en kristen Om Frelse Dåb Helligånden Livet som kristen Evigheden Jesus kommer igen Himmelen Evigheden Gud og dig

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014.

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Stine Munch Korsfæstelsen er så svær... Det var Guds mening, og alligevel menneskets utilstrækkelighed og dårskab der er skyld i det.. Som

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser)

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Start: Vi synger: Må din vej gå dig i møde Historien om tvillingerne: Der var en gang to tvillinger. De lå i

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 413: Vi kommer, Herre, til dig ind DDS 448: Fyldt

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE

DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE DE UNDERJORDISKE LYRIK ALBUM: IND I FLAMMERNE 1. Ind I Flammerne Selvom jeg ved at der kun er mørke for enden af tunnelen kaster jeg mig hovedløst ind i flammerne der omgiver dig Du efterlader mig i et

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 30. august 2015 kl. 10.00. Salmer: 298/434/208/164//365/439/192/613 Åbningshilsen Den sidste søndag i august, sensommerens næstsidste dag, første søndag

Læs mere

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor...

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... 1 Gud, tak for, at du kalder os for dine børn og fordi du kender os helt og alligevel holder af os og vil have med

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 Godmorgen I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, og vi sidder

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE?

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? En øvelse i at blive bevidst omkring de områder af dit liv hvor du holder dig selv tilbage Basisbehov Jeg udsætter ofte at spise selvom jeg er sulten eller skipper/glemmer

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

Side 1 Tanker ud fra Henri J. M. Nouwens bog: Den sårede læge At tjene i verden i dag v. ReFokussamlingen - Odense 9. januar 2016

Side 1 Tanker ud fra Henri J. M. Nouwens bog: Den sårede læge At tjene i verden i dag v. ReFokussamlingen - Odense 9. januar 2016 Side 1 Tanker ud fra Henri J. M. Nouwens bog: Den sårede læge At tjene Medfølelse som åndelig disciplin! Jeg indleder denne 2. sektion med lidt fra epilogen fra David Benners bog: At vandre sammen - og

Læs mere

6. søndag efter trinitatis I Salmer: 736, 396, 493, 608, 474, 52

6. søndag efter trinitatis I Salmer: 736, 396, 493, 608, 474, 52 6. søndag efter trinitatis I Salmer: 736, 396, 493, 608, 474, 52 Vores ord kan skabe kærlighed og glæde, men ord kan også slå ihjel. Ligeså nemt det er med få ord at skabe glæde hos et andet menneske,

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har

Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har prædiken til Nytårsdag fredag den 1/1 2016 II: Matt 6,5-13 i Ølgod Kirke. Ved Jens Thue Harild Buelund.

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

ADOPTIVBARN BIOLOGISKE FORÆLDRE ADOPTIVFORÆLDRE

ADOPTIVBARN BIOLOGISKE FORÆLDRE ADOPTIVFORÆLDRE ADOPTIVBARN BIOLOGISKE FORÆLDRE ADOPTIVFORÆLDRE Baggrund Processen med at lave filmen: Grader af Åbenhed i Adoption - 2 mødre & 2 fædre Erfaringer med at lave filmen for Ankestyrelsen Adoption, Tilgængelighed

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Søskendeproblematikken

Søskendeproblematikken Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskendeproblematikken - søskende til børn med epilepsi 1 Emner Tal med søskende Information til søskende Opmærksomhed til søskende Følelser hos søskende 2 Søskende positive

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen Inderst Inde Et manuskript af 8.B, Herningsholmskolen 3. Gennemskrivning, juni 2009 1 SC. 1 FLASHBACK - MØRKT RUM Intromusik Irakiske oprørssoldater terrorisrer private hjem, Lejla er fanget i mængden,

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Din tro har frelst dig!

Din tro har frelst dig! Din tro har frelst dig! Luk 17,11-19 14. søndag efter Trinitatis Salmer: 15-750-448-325-439/477-375 Alt står i Guds faderhånd, hvad han vil, det gør hans Ånd. I Jesu navn, amen! Sognepræst Tine Aarup Illum

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Men han banede sig vej imellem dem og gik. Jesus lod sig ikke påvirke af, hvad andre mente, af, at det han gjorde og sagde faktisk

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Indstillinger til. Patienternes Pris 2015 Psykiatrien

Indstillinger til. Patienternes Pris 2015 Psykiatrien Indstillinger til Patienternes Pris 2015 Psykiatrien Forord Region Nordjylland og Patientinddragelsesudvalget ønsker at få tilfredsheden frem. Derfor er Patienternes Pris stiftet. Indstillingerne fortæller

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Salmer: 180 Hører til, I høje Himle 456 Vor Herre Jesus 179 Herren god (mel. Bøj, o Helligånd) 457 Du som gik foran os (Asger Pedersen) 438 Hellig 192.7 Du,

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér?

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér? Prædiken til 2. påskedag 2014. Salme 16,5-11 - 1.Korinterbrev 15,12-20 - Johannesevangeliet 20,1-18 Er det mon sådan, at en sejr kan ligge gemt i nederlaget? Det har været temaet, som har klinget med i

Læs mere

EN SMUK BOG MICHELLE DETTMER UNGE DER HAR MISTET. Michelle MICHELLE DETTMER EN SMUK BOG

EN SMUK BOG MICHELLE DETTMER UNGE DER HAR MISTET. Michelle MICHELLE DETTMER EN SMUK BOG Unge der har mistet En Smuk Bog er skrevet for unge af unge, der har mistet. Bogen kan både læses i en sammenhæng eller anvendes som en opslagsbog, hvor du slår op under et tema, du gerne vil vide mere

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 5,20-26 1 6. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 12. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 736/434/436/306//493/439/726/397 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Vi er denne sommersøndag

Læs mere

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke.

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Korsvar Jesus tog de tolv til side og sagde til dem:»se, vi går op til Jerusalem, og

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Æblerne hænger og lyser, georginerne stråler i. bedet. En munter glæde ved at gro, som var det. forårsdage, som det hedder i sangen, der i de her

Æblerne hænger og lyser, georginerne stråler i. bedet. En munter glæde ved at gro, som var det. forårsdage, som det hedder i sangen, der i de her 16.s.e.trin.15.9.2013. Høstgudstjeneste. Domkirken kl. 10 og Gråbrødre 17: 729 Nu falmer, 730 Vi pløjed, (305 Kom Gud Helligånd), 224 Stat op, 728 Du gav mig. Nadver: 349 Herren, han har. Døden kaster

Læs mere