Årsrapport 2007 Naturvejlederen ved Præstø Fjord

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsrapport 2007 Naturvejlederen ved Præstø Fjord"

Transkript

1 Årsrapport 2007 Naturvejlederen ved Præstø Fjord En nyslået ridder på en af sommerens naturvejlederture

2 Årsrapport for Naturvejlederen ved Præstø Fjord Dette er en årsrapport for naturvejlederprojektet ved Præstø Fjord. Beskrivelsen af årets arbejdsopgaver og resultater er relateret til projektets delmål. FORANKRING AF NATURVEJLEDEREN VED PRÆSTØ FJORD I DE NY KOMMUNER Der har i projektets første år været en del arbejdsopgaver relateret til det generelle formål med at forankre Naturvejlederen ved Præstø Fjord i de nye kommuner. Ændring af organisationen i projektet har krævet oprettelse af ny følgegruppe, nye forretningsgange for administration, samarbejde med nye kolleger, nye netværk mm. Naturvejlederen har deltaget i visionsmøder for Faxe Kommune. Visionsmøderne har udmøntet sig i et arbejdsdokument for kommunens planstrategi. Det har været et meget spændende arbejde at deltage i, og har bidraget til at få sat naturvejledning på plakaten i Faxe Kommune. Herudover har naturvejlederen/østsjællands Museum i samarbejde med Faxe Kommunes planchef arbejdet med at udforme et oplæg om status og visioner for naturvejledning i Faxe Kommune. Her er der givet helt konkrete bud på hvordan naturvejledningen kan være med til at løfte opgaverne i forbindelse med kommunens ny strategiplan. Herudover er der til projektets ny følgegruppe blevet udpeget to deltagere der kan skabe en mere direkte forbindelse med skoleområdet. Naturvejlederen er endvidere blevet koblet til dialogmøder mellem skoleledere fra Vordingborg Kommunes skoler og eksterne samarbejdspartnere, og ligeledes udviklingsmøder med Faxe Kommunes skoleledere. Naturvejlederen er blevet inviteret indenfor i et nyoprettet Naturråd i Faxe Kommune. Igen et tiltag der er med til at eksponere naturvejledningens rolle i kommunen. Igen i år har naturvejlederen deltaget i lokal netværksgruppe for naturvejledere i Vordingborg Kommune. Gruppen har til formål at øge synligheden af naturvejledernes arbejde i kommunen, at forbedre samarbejdet og sikre brugerne størst muligt udbytte af naturvejlederne. I år udmøntede samarbejdet sig i et fælles arrangement på Borgdagene i Vordingborg. Sammen med naturvejlederne kunne børn og voksne opleve hvordan man parterer en hjort, og hvad man i gamle dage brugte de forskellige dele af dyret til. Dyret blev åbnet op, og alle fik lov til at se dyrets lunger, hjerte og tarme. Derefter blev der med fælles hjælp hevet og trukket for at få overfrakken af dyret. Skindet blev i ægte Pokahonta-stil syet på ramme og kødet blev skåret ud og tilberedt på bålet. Til sidst var der kun den fri magi tilbage, som fandt hvile i troldkvindens amuletværksted. Det

3 var en populær attraktion, der skabte opmærksomhed om naturvejledning og trak mange børn og voksne til på middelaldermarkedet. Naturvejlederen har i samarbejde med Østsjællands Museum udarbejdet et tilbudsmateriale til Roskilde Museum, om deltagelse i et forskningsprojekt. Deltagelse i forskningsprojektet har ikke direkte forbindelse med naturvejledningsfunktionen, men det er en udvidelse af museernes arbejdsmark, naturvidenskabelige og økonomiske fundament. Deltagelse i forskningsprojekter vil altid betyde indkøb af samme antal timer kvalificeret naturvejledning. For naturvejlederprojektet vil deltagelse i forskningsprojekter (=økonomi) skabe en flexibilitet i planlægning af årets aktiviteter med mulighed for fx at øge kapaciteten i højsæsonen, projektansætte lærere til skoleprojekter eller hyre spændende fagpersoner ind på ture for offentligheden. DELMÅL 1: SKOLER OG INSTITUTIONER: Generelt ang. skoler institutioner: Naturvejlederen har gennemført ture for skoler og institutioner, der har ringet og booket en tur. Turene har primært foregået ved Fiskerhuset på Feddet. Skolebørn fik også glæde af samarbejdet med naturvejlederne i Vordingborg Kommune i forbindelse med Borgdagene i Vordingborg, hvor mange hundrede børn deltog i hjorte-aktiviteterne. Naturvejlederen har sammen med de formidlingsorienterede medarbejdere på Østsjællands Museum og Museerne i Vordingborg arbejdet med en fælles hjemmeside, der formidler en række faste undervisningstilbud. Naturvejlederen har stået for at koordinere dette arbejde, og for at ensrette tilbuddene, der er målrettet lokale skoleklasser og tilrejsende lejrskoler, Siden sommeren 2007 har Naturvejlederen ved Præstø Fjord også figureret som et fast skoletilbud via hjemmesiden for Center for Undervisningsmidler i Næstved, Foredrag og kurser for lærere og pædagoger er nu præsenteret på egen hjemmeside. I året er afholdt foredrag ved to forældremøder for børnehavebørn, med overskriften Hvad kan man bruge naturen til?, samt et spejderlederkursus om Knogler du finder i naturen.

4 Naturvejlederen har arbejdet sammen med Skov og Naturstyrelsen omkring arrangementer i forbindelse med Getmoving kampagnen i Sundhedsugen, uge 41. Specielt ang. Geologivognen: Geologivognen udgør et mobilt element i naturvejledningen. Geologivognen er udviklet af Østsjællands Museum. Naturvejlederen blev i 2007 introduceret til Geologivognen, og har benyttet geologivognen som en aktiv del af de offentlige ture. Naturvejlederen har arbejdet med konkrete undervisningsforløb til geologivognen, der i 2008 vil blive udmøntet i emnekasser i Geologivognen. Emnekasserne lægger sig indholdsmæssigt op ad Naturen i Historientemaet. Specielt ang. økobaser: Naturvejlederen har i løbet af året arbejdet med dette element, som støtter skoler og institutioners selvhjulpne brug af naturen. I Kalvehave Havn påbegyndtes arbejdet med at etablere en økobase, og der er i løbet af året opnået et godt samarbejde med lærere fra den lokale skole, institutioner, havnefogeden, lokalrådet og det lokale lærerseminarium (Vordingborg). I november ansøgte naturvejlederen Friluftsrådet om tilskud til naturgrej til økobasen. Opførelsen af en økobase ved i Fiskerhuset i Faxe Kommune, trak i flere omgange ud, da der ikke kunne findes mandskab på kommunens jobcenter til at klare det lovede byggearbejde. Dette blev der rykket for i flere omgange. I starten af september blev vi klar over at byggeriet heller ikke kunne komme i gang dette år. I den noget frustrerede ventetid begyndte andre muligheder dog at dukke op. Der blev nemlig fundet en egnet kommunal grund. Stedet er et godt alternativ til det privatejede område ved Fiskerhuset. Fiskerhuset har i årevis været et formidlingspunkt for naturvejledningen, og vil fortsat være det. Men det vil være et mere bæredygtigt projekt at opstille en økobase på kommunens jord, hvor det både tæller at målgrupperne får lettere adgang til økobasen, og ejerforholdet er lettere at navigere i. Fra grunden i Faxe Ladeplads er der 15 min gang til togstation og adgang til skov, eng, vandhul, vandløb og strand. Med disse muligheder indenfor rækkevidde er fokus pt. blevet ændret. Dette arbejde er endnu i de indledende faser, og foregår i nært samarbejde med planchefen for Faxe Kommune. Naturvejlederen har i 2007 udbudt to lærerkurser med Naturen i historien tema på økobaserne (i september og oktober) i samarbejde med Center for Undervisningsmidler og de to museer.

5 Naturvejlederen har sammen med Skov og naturstyrelsen indledt et samarbejde omkring et udeskoleprojekt for en lokal skole i Præstø. Projektet et knyttet til Faksinge Skov og indebærer foreløbigt en bålplads, og siden en shelterplads med plads til en overnattende skoleklasse. DELMÅL 2: LOKALE OG TURISTER Ang. naturvejledertilbud i samarbejde med lokalt turisme netværk De offentlige ture og arrangementer udgør hjørnestenen i samarbejdet med det lokale turismenetværk. Alle offentlige ture er planlagt i fællesskab med en til flere samarbejdspartnere. Samarbejdspartnere tæller turistkontorer, lodsejere, museer, frivillige fortællere, præster, kirketjenere, gravere, naturvejledere, Faxe Kommunes Agenda 21 medarbejder, politikere, spejdere, Skov og Naturstyrelsen, skovfogeder, havnefogeder, sejlklubber, campingplads og enkelt kostskole. Et eksempel på ture og arrangementer i samarbejdets tegn er Skovens Dag, der blev afholdt i samarbejde med en lokal fortæller, den lokale kostskole og det lokale skovdistrikt under temaet sundhed og bevægelse. Turen formidlede Faksinge Skov og de historiske bygninger der er placeret midt i skoven. Fortælling og naturvandring bragte os omkring det tidligere tuberkulosesanatoriums historie og terapeutiske brug af naturen, til hvordan det senere åndsvageforsorgen ligeledes brugte naturen, og frem til den nuværende kostskole og lokalbefolknings brug af skov og eng til både sport og rekreative formål. Nye offentlige ture og arrangementer har været udviklet til temaet Naturen i Historien. Årets heksetur gik til Kludeegen i Leestrup Skov på en solbeskinnet søndag i oktober. Naturvejlederen havde inviteret museumsinspektør Berit Christensen ud i skoven for at fortælle om sagn og overtro. Berit medbragte fra museet nogle historiske genstande fra en lokal heks! På den måde blev træet i skoven kædet sammen med historien. Naturvejlederen viste desuden rundt i skoven hvor vi skulle finde tryllepulver, djævlebid og meget meget andet. Tilsidst kunne alle flette en heksehat og stå forberedte til Alle helgenes aften. En meget populær familietur gik til Jungshoved Voldsted, hvor børn og voksne kunne komme på detektivarbejde i knoglefund, potteskår og mønter. Turen var bygget op omkring et stjerneløb hvor grupperne bevægede sig mellem forskellige poster. Posterne indeholdt praktiske opgaver der formidlede livet i middelalderen eller eksempler på simple videnskabelige metoder, der kan belyse fortidens historie. Ellers har året budt på Blå Flag ture ved Præstø og Kalvehave Havn hvor børn og unge, var på snorkelsafari med naturvejlederen. Her blev der både undervist i hvordan man bruger snorkeludstyret, og om de fantastiske dyr man kan opleve under vandoverfladen.

6 Årets sidste naturtur, blandt de i alt 31 ture i Faxe og Vordingborg Kommune, blev afsluttet med bulder og brag fra en af istidens gletcherfloder, der løb gennem kommunen for blot nogle årtusinder siden. Naturvejlederen har desuden indledt at samarbejde med Falster Statsskovdistrikt om den generelle formidling af Faksinge Skov. I en fremtidig Præstø Fjord Naturpark vil formidling være en vigtig del og naturvejlederen har derfor deltaget i den udvidede projektgruppe omkring naturparkprojektet. Årets arbejde med at planlægge ture for 2008 har også udmøntet sig i en dialog med Faxe Turistbureau, om hvor de gerne ser at der afholdes ture for turisterne, samt nye tiltag for udenlandske turister. En helsides annonce i det lokale Faxe Turistkatalog for 2008 er også resultatet af dette samarbejde. Markedsføring af de offentlige ture Årets offentlige ture og arrangementer har været annonceret via følg. medier: - Egen folder med kalender over naturvejledningsarrangementer ved Præstø Fjord. Denne folder blev uddelt via Feddet Camping, turistkontorer, museer, vandrehjem, biblioteker, kommunekontorer mm. - Skov og Naturstyrelsens folder over naturture på Sjælland og Øerne - Via de lokale turistinformationer - Via naturvejlederens hjemmeside samt på Feddet Campings hjemmeside - I Nyhedsbreve og hjemmesider fra Østsjællands museum og Museerne i Vordingborg - På og - Med pressemeddelelser, der har resulteret i omtale i lokalaviser og lokalradio - På plakat i A-skilt med Dagens Naturvejlederarrangement (for ture på Feddet) ved Feddet Camping I 2007 har Amtets populære turfolder Grønne ture været erstattet af Skov og Naturstyrelsens Ture på Sjælland og Øerne. Det er meget positivt at Skov og Naturstyrelsen valgte at skabe en erstatning for amtets turfolder, men det var desværre mange lokale turgæster der ikke var klar over at dette alternativ fandtes. Pressedækning af de offentlige ture Der har været udsendt pressemeddelelser til 9 ud af 10 ture. Det er et område som igen i år har været prioriteret højt. Projektets ture har igen i år været godt dækket af lokalpressen. Der har været notitser om turene i Faxebugten, Haslevposten, Sydsjællands Tidende, i lokalaviser fra Sydsjællandske medier, samt radioindslag i Regionalen, Radio Valde og Radio Østsjælland om ture og aktiviteter.

7 Vi har haft flere avisomtaler af vores snorkelarrangementer, bl.a. i den regionalt omdelte Søndags Avisen, som ellers sjældent tager vores ture. Der var også et indslag i TV2øst Set og Sket om snorkeldykningen i Kalvehave Havn. Naturvejlederen har medvirket i Tv-optagelser til to udsendelser med titlen Fri Formiddag af hver ½ times varighed, med Sille Roulund, TV2 øst i Faksinge Skov. Til den offentlige tur På heksejagt i skoven blev der også optaget et indslag til Fri Formiddag, med medturleder Berit Christiansen. At styrke frivillige formidlere og arbejdsgrupper: Gennem årene har Naturvejlederne ved Præstø Fjord aktivt arbejdet med at benytte frivillige som en del af formidlingsstrategien. Dette arbejde har naturvejlederen brugt meget tid på i Der er med tiden høstet en del erfaring med hvor stor forskel der er på hvordan forskellige frivillige formidlere ønsker at samarbejdet fungerer. Nogle vil gerne stå for turene alene og ønsker kun hjælp med markedsføringen, andre vil gerne have en arrangør med der kan sige velkommen og samle op på de praktiske ting på turene, og andre igen har haft behov for hjælp med at skrive ansøgninger og projektbeskrivelser. I starten af 2007 holdt naturvejlederen møder med de frivillige fra Bådelauget Udsigten om at konkretisere, beskrive og afsøge mulige økonomiske midler til et formidlingsprojekt, hvis praktiske del skulle indebære byggeri af en lokalhistorisk lodsebåd. Projektet er pt. strandet pga. bådelaugets vanskeligheder med at skaffe originale skibstegninger. Det vides ikke om og hvornår projektet vil blive genoptaget. Naturvejlederen var sammen med museumsinspektør Berit Christensen ankerperson på opbygning af udstilling om Stege Bugt gennem 100 år i de Gule Stalde, Kalvehave Havn. Udstillingen blev lavet af de frivillige i Bådelauget Udsigten. Naturvejlederen stod for arbejde med at tilrette tekster og fotomateriale til 8 plancher i nært samarbejde med trykkeri, samt for optryk af udstillingsfolder på engelsk. Udstillingen blev åbnet i maj 2007 ved lokalpolitiker, Birthe Helt og museumschef, Keld Møller Hansen. Naturvejlederen havde planlagt et samarbejde med naturvejleder Stig Nøhr, Møns Turisme omkring kompetenceudvikling for frivillige formidlere. Dette samarbejde nåede i

8 2007, grundet lukning af naturvejlederstillingen i Møns turisme, desværre kun at komme til udtryk i udveksling af erfaringer og deltagelse i et guidemøde ved Møn turisme. I oktober holdt naturvejlederen foredrag for den lokale Faxe-afdeling af Danmarks Naturfredningsforening om naturvejledning i Faxe Kommune, med særlig fokus på erfaringer med at samarbejde med frivillige formidlere. Naturvejlederen har i 2007 støttet frivillige i lokal kunstnergruppe i arbejdet med at trykke en natur- og kunstkalender. Samt åbnede en ny udstilling i juni 2007 der formidler naturen ved Præstø Fjord gennem de 12 lokale kunstneres indtryk af naturen. Der var åbningstale ved Borgmester Rene Tuekjær. Udstillingens billeder er malet af 12 lokale kunstnere, og viser hvordan kunstnerne opfatter naturen omkring Præstø Fjord. Der blev også i år trykt en folder til udstillingen. Folderen er et katalog over de 12 billeder/kunstnere og en opfordring til at gå ud i naturen for at opleve de steder hvor billederne er malet. Udstilling og folder modtog økonomisk støtte af den lokale bank, og Nordea Danmarkfonden til dækning af udgifter. I samarbejde med Danmarks Borgcenter har naturvejlederen i 2007 inviteret frivillige fortælleguider fra Vordingborg indenfor i den offentlige naturkalender for Naturvejlederen har meldt sig til Friluftsrådets netværk om Frivillige Formidlere. Arrangementer i 2007 Deltagere Børn Deltagere Voksne Deltagere I alt Antal Arrangementer Åbne Arrangementer Lukkede Arrangementer A Skoleklasser m.v. B Grønne Foreninger/ Organisationer C Andre Foreninger D Familiegrupper E Kurser for Voksne I Alt I skemaet ovenfor ses antallet af ture i Det skal bemærkes at der siden Rønnede Kommune nedlagde naturvejledningen kun har været en naturvejleder ved Præstø Fjord, og det ses af antallet af offentlige ture (Åbne Arrangementer). Til sammenligning har der de sidste to år været hhv. 47 og 48 offentlige ture. Naturvejleder Sara Gelskov har stået for at planlægge årets offentlige ture, og endnu en gang har det været en fornøjelse at kunne samle en flot skare af frivillige turledere og lokale kloge hoveder, der har

9 afholdt 8 af turene i kalenderen i år. Naturvejlederen har endvidere solgt to ture til Slagelse Kommune, som manglede formidlere til deres sommerprogram. Øvrige arbejdsområder: Deltagelse i møder og netværk - Friluftsrådets møde d. 28. november - Det regionale netværksmøder, og i fast erfagruppe med kolleger fra lokalområdet - Netværk for marin formidling, hvilket især har været givtigt for snorkelturene - Naturvidenskabelig workshop, arrangeret af det Arkæologiske Råd d. 24. august Deltagelse i kurser og konferencer - Studietur om formidling til Berlin, med Museerne i Vordingborg, d februar - Lærerkursus om brug af Geologivognen, d. 17. februar Skrivekursus for Naturvejledere, d februar - Naturvejlederforeningens Årskonference på Bornholm, d april, med ansvar for programpunkt d. 12. april - Deltaget i kursusdag om formidling af vejret, med det regionale naturvejledernetværk, d. 1. november Personale I juni måned var agronom Helene Kampp Rasmussen, ansat i praktikforløb hos naturvejlederen. Følgegruppen Der har været afholdt møde på følgende dato: d. 9/11 Samt møde i forretningsudvalget d. 7/9 Medlemmer af følgegruppen Tove Damholt, arbejdsgiver og leder af Østsjællands Museum* Keld Møller Hansen, museumsleder på Museerne i Vordingborg*

10 Poul Petersen, lokal repræsentant fra Friluftsrådet Pernille Ullegaard, konsulent Kultur og Fritid, Faxe Kommune Jesper Kjærulff, fagchef for pædagogik, Vordingborg Kommune. *medlem af forretningsudvalget

11 Regnskab 2007 Regnskab BUDGET Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter Lønninger (Pension, Atp og Aer) ,53 Kørsel ,55 Kurser, rejser o.lign ,50 Kontor og telefon 7757,96 Andre kontoromkostninger Forbrugsmaterialer til arrangementer,samt møder og gaver ,36 Markedsføring (årsrapport og folder) ,25 Tidskrifter og kontingenter ,00 Tilskud drift Friluftsrådet ,00 Faxe Kommune ,00 Vordingborg Kommune ,00 Østsjællands Museum ,00 Museerne Vordingborg ,00 Nordea Fonden 5000,00 Kørselsgodtgørelse Indtægter fra ture og kurser ,00 I alt , ,00 Resultat 21200,85 Balance

12 Arbejdsplan 2008 Arbejdsopgaver relateret til det generelle formål med at forankre Naturvejlederen ved Præstø Fjord i de nye Faxe og Vordingborg kommuner. - Deltage i dialogmøde med skoleledere omkring skolesamarbejdet i Vordingborg Kommune, januar. - Deltage i projektgruppe omkring den ny skolemodel i Faxe Kommune, dato ikke fastsat. - Arbejde med markedsføringsstrategi, plan klar i februar. - Skifte arbejdsplads til Geomuseum Faxe, når museets ny lokaler står klar, juni. - Deltage i netværksgruppe for naturvejledere i Vordingborg kommune, med det formål at forøge synligheden af naturvejledernes arbejde i kommunen. Arrangement afholdes i september. Arbejdsopgaver relateret til delmål: DELMÅL 1: SKOLER OG INSTITUTIONER: Generelt ang. skoler institutioner: Naturvejlederen vil i 2008 bruge tid på markedsføring og samarbejde (med skoleforvaltninger og lærerteams) omkring tilbuddene for målgruppen, på økobaserne og naturligvis på afholdelse af ture. - Trykke folder med skoletilbud, marts - Afholde bestilte ture for skoler, institutioner og andre grupper, løbende - Udbyde skoletilbud med opbrækning af dyr i samarbejde med lokal naturchef og med Avnø Naturskole, august-oktober. - Tilbyde arrangement i sundhedsugen/getmoving i samarbejde med Falster statsskovdistrikt, oktober. - Omsætte offentlige ture med Naturen i Historien -tema til skoletilbud, løbende Specielt ang. geologivognen: - Lave kasser til geologivognen, februar-marts - Udbyde lærerkursus i brug af geologivognen, september/oktober Specielt ang. økobaser: - Klargøre økobaselokaler i De Gule Stalde og indkøb af grej, februar-april - Samarbejde med seminariet i Vordingborg omkring fremstilling af lærervejledninger til emnekasser i økobaser, feb-april - Økobasetilbud i De Gule Stalde lanceres for målgruppen, april - Økobase De Gule Stalde indvies og tages i brug, maj/juni - Projektbeskrivelse af økobase i Strandparken, Faxe Kommune

13 - Skaffe samarbejdspartnere og arbejdsgruppe omkring økobasen i Strandparken - Udbyde lærerkursus, med kørekort til selvstændig brug af økobaserne, september/oktober DELMÅL 2: LOKALE OG TURISTER Ang. naturvejledertilbud i samarbejde med lokalt turisme netværk Naturvejlederen planlægger og markedsfører offentlige ture i samarbejde med lokale aktører. Alle ture i naturkalenderen er planlagt i samarbejde med en eller flere aktører. - Afholde og markedsføre egne og frivillige formidleres offentlige ture, feb-nov - Taste offentlige ture ind i kultunaut.dk, januar - Taste offentlige ture ind i naturnet.dk, februar - Trykke folder om offentlige ture, februar - Uddele folder om offentlige ture til biblioteker, turistkontorer, kommunekontorer, museer, vandrehjem, campingpladser, samarbejdspartnere, naturcentre, marts-juni - Deltage i udvidet projektgruppe omkring oprettelse af Naturpark ved Præstø Fjord, løbende - Afholde blå flag arrangementer ved Præstø Havn og Kalvehave Havn, juni-juli - Planlægge offentlige ture for 2009, okt-dec Desuden i arbejdet med at styrke frivillige formidlere og arbejdsgrupper: Naturvejlederen går i 2008 ind i netværk omkring Frivillige formidlere. - Samarbejde med frivillige fra Bådelauget Udsigten omkring nyopsætning af udstilling om Stege Bugt gennem 100 år i de Gule Stalde, Kalvehave Havn, januar+april - Udstilling i Fiskerhuset skal udskiftes i 2009, ny udstilling forberedes, okt-dec ARBEDJSOPGAVER I ØVRIGT: - Deltage i Friluftsrådets møder og forskellige naturvejledernetværk, herunder fx regionale netværk og netværk for kulturhistorie, frivillige formidlere og marin formidling, løbende - Forberede og afholde temadag om klimaproblematik, for det regionale netværk, februar - Deltage i Naturvejledernes Årskonference med temaet friluftsliv i Thy Nationalpark, april - Deltage i Fuglsømøde, for museumsansatte - Skrive årssrapport 2008 og årsprogram 2009, december

Årsrapport 2006 & Årsplaner 2007

Årsrapport 2006 & Årsplaner 2007 Årsrapport 2006 & Årsplaner 2007 Naturvejlederne ved Præstø Fjord 1 Indholdsfortegnelse Forord side 3 Året der gik side 4 Arrangementer side 4 Andre aktiviteter side 6 Markedsføring side 8 Presse side

Læs mere

Årsrapport 2008 Naturvejlederen ved Præstø Fjord

Årsrapport 2008 Naturvejlederen ved Præstø Fjord Årsrapport 2008 Naturvejlederen ved Præstø Fjord Årsrapport for Naturvejlederen ved Præstø Fjord Dette er en årsrapport for naturvejlederprojektet ved Præstø Fjord. Beskrivelsen af årets arbejdsopgaver

Læs mere

Årsrapport 2005 & Årsplaner 2006

Årsrapport 2005 & Årsplaner 2006 Årsrapport 2005 & Årsplaner 2006 Naturvejlederne ved Præstø Fjord Stien til Fiskerhuset 1 Indholdsfortegnelse Forord ved Formand Signe Bartel side 3 Året der gik side 4 Arrangementer side 4 Særlige arrangementer

Læs mere

Årsrapport 2009 Naturvejlederen ved Præstø Fjord

Årsrapport 2009 Naturvejlederen ved Præstø Fjord Årsrapport 2009 Naturvejlederen ved Præstø Fjord Årsrapport for Naturvejlederen ved Præstø Fjord Af Naturvejleder Sara Gelskov Dette er en årsrapport for naturvejlederprojektet ved Præstø Fjord. Beskrivelsen

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 20667 Navn naturvejleder: Sara Gelskov Navn nærmeste leder: Tove Damholt Arbejdssted: Østsjællands Museum Adresse: Højerup Bygade 38 Postnummer/By:

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20570 Navn naturvejleder: Søren Frederiksen Navn arbejdsgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune Arbejdssted: Land, By og Kultur Kultur, Natur og Fritid

Læs mere

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser 4. NYTTIGE ADRESSER Børn og sundhed www.altomkost.dk www.boernemad og bevaegelse.dk www.doktorskrump.dk www.dgi.dk www.eventyrvaerkstedet.dk www.folkesundhed.dk www.folkesundhed.kk.dk www.frugtkvarteret.dk

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2013

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2013 Naturvejlederløntilskud Årsplan 2013 Referencenummer: 20667 Navn naturvejleder: Sara Gelskov Navn arbejdsgiver: Tove Damholt Arbejdssted: Østsjællands Museum Adresse: Højerup Bygade 38 Postnummer/By: 4660

Læs mere

Naturvejledning i Ballerup kommune Aktiviteter i 2014

Naturvejledning i Ballerup kommune Aktiviteter i 2014 Naturvejledning i Ballerup kommune Aktiviteter i 2014 Arrangementer og ture i 2014 Som det fremgår af tabellerne nedenfor, har der i alt været gennemført 100 ture og arrangementer i 2014, hvoraf ca. 80%

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2014

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2014 Naturvejlederløntilskud Årsplan 2014 Referencenummer: 20667 Navn naturvejleder: Sara Gelskov Navn arbejdsgiver: Tove Damholt Arbejdssted: Østsjællands Museum Adresse: Højerup Bygade 38 Postnummer/By: 4660

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Inviter borgerne på NATURENS DAG - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens dag er den

Læs mere

5 Naturvejledning Vision: Naturvejledning Målet med naturvejledning er Direkte formidling

5 Naturvejledning Vision: Naturvejledning Målet med naturvejledning er Direkte formidling 5 Naturvejledning Vision: Skov-og Naturstyrelsens vision for naturvejledning er: Gennem et landsdækkende netværk af naturvejledere at give borgerne direkte oplevelser i naturen med det formål at øge deres

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Udstilling på Lyø Kultur- og Besøgscenter 27. juni 8. august 2010 DET HELE STARTEDE MED MØLLEN PÅ LYØ Når man får Lyø ind i sjælen! 1970 gav Kulturministeriet tilskud

Læs mere

ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET. Fra Skjoldungeland til Nationalpark

ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET. Fra Skjoldungeland til Nationalpark Oktober 2012 ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET Fra Skjoldungeland til Nationalpark På de sidste bestyrelsesmøder i nationalparkprojekt Skjoldungelandet er det vurderet, at fortsat udviklings- og forankringsarbejde

Læs mere

Nyhedsbrev November 2011

Nyhedsbrev November 2011 Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev November 2011 VIKINGERNES JELLING Tirsdag den 15. november kl. 19.30 vil ledende arkæolog ved Vejle Museum RASMUS B. IVERSEN samle trådene i de sidste års

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2011

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2011 Naturvejlederløntilskud Årsplan 2011 Naturvejleder: Marie Roland (barselsvikar for Sara Gelskov maj-december 2010) Arbejdssted: Geomuseum Faxe Adresse: Østervej 2 Postnummer/By: 4640 Faxe Delmål: (Planlagte

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: 19176 Naturvejleder: Michael Schack Arbejdssted: Gram Slot Adresse: Slotsvej 54 Postnummer/By: 6510 Gram Kort resumé af årets vigtigste begivenheder:

Læs mere

Naturvejlederløntilskud

Naturvejlederløntilskud Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20661 Navn naturvejleder: Navn arbejdsgiver: Arbejdssted: Rikke Skriver Vesterlund Middelfart Museum Middelfart Museum Adresse: Algade 8 Postnummer/By:

Læs mere

Destination Djursland Destination Djursland er etableret for at medvirke aktivt til at fremme og udvikle turis-

Destination Djursland Destination Djursland er etableret for at medvirke aktivt til at fremme og udvikle turis- Partnerskabsaftale mellem Danmarks Jægerforbund, Destination Djursland, DGI Karpenhøj, Friluftsrådet, Skov- og Naturstyrelsen Kronylland, Naturhistorisk Museum, og Syddjurs Kommune om fælles, koordinerende

Læs mere

Fortidens ansigter projiceret levende formidling

Fortidens ansigter projiceret levende formidling Rapport: Fortidens ansigter projiceret levende formidling Et samarbejdsprojekt mellem Ringkøbing-Skjern Museum og Museet for Varde By og Omegn. Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.42-03-0025 Kontaktperson:

Læs mere

Glasmuseets Venners generalforsamling lørdag d. 27. februar 2016. Formandens beretning v. Karen Siune

Glasmuseets Venners generalforsamling lørdag d. 27. februar 2016. Formandens beretning v. Karen Siune Glasmuseets Venners generalforsamling lørdag d. 27. februar 2016. Formandens beretning v. Karen Siune I det forløbne år har bestyrelsen arbejdet med at efterleve de målsætninger, som foreningen Glasmuseets

Læs mere

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Det har igen været et år med stor aktivitet i klubben. Jeg vil give en kort oversigt over de vigtigste begivenheder og omtale nogle af de

Læs mere

Årsrapport. AQUA Sø- og Naturcenter & Silkeborg Naturfagscenter

Årsrapport. AQUA Sø- og Naturcenter & Silkeborg Naturfagscenter Årsrapport AQUA Sø- og Naturcenter & Silkeborg Naturfagscenter 2014 Et helt nyt friluftsareal med bålhytte blev taget i brug i 2014. Her er der sommerskoleeleverne, der er i gang med at grave årest første

Læs mere

VER-DI. Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling. Præsentation Nationalpark Mols Bjerge

VER-DI. Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling. Præsentation Nationalpark Mols Bjerge VER-DI Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling Præsentation Nationalpark Mols Bjerge er resultatet af et netværksarbejde, der blev iværksat med henblik på at

Læs mere

Årsrapport 2010: AQUA Sø- og Naturcenter

Årsrapport 2010: AQUA Sø- og Naturcenter Årsrapport 2010: AQUA Sø- og Naturcenter Vandhulsundersøgelse ved Skovens Dag på Klostermølle Naturvejleder Lars Nygaard AQUA Sø- og Naturcenter Vejlsøvej 55 8600 Silkeborg For AQUA Sø- og Naturcenter

Læs mere

Naturvejleder Faxe 2012. Kom med på tur!

Naturvejleder Faxe 2012. Kom med på tur! Naturvejleder Faxe 2012 Kom med på tur! Skovens Dag - Skovtur for hele familien 29. april, kl. 11.00-13.00 Mødested: P-pladsen ved Strandegård Dyrehave. Fra Faxe Ladeplads køres mod syd og ca. 500 m efter

Læs mere

Salg af Skarresø Camping og Skarridsøhjemmet

Salg af Skarresø Camping og Skarridsøhjemmet VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Notat Dato: 30. september 2015 Sagsb.: lofra Sagsnr.: 15/25874 Dir.tlf.: +45 7236 3636 E-mail: lofra@holb.dk Salg af Skarresø Camping og Skarridsøhjemmet Kort opsummering af notatets

Læs mere

Formandens beretning 2012

Formandens beretning 2012 Formandens beretning 2012 Der var ved sidste års begyndelse store planer for en nyindretning af arkivlokalerne på 1. salen i Bregninge, og ommøbleringen var faktisk påbegyndt med flytningen af nogle store

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012. Referencenummer: 20652. Navn naturvejleder: Helen Holm. Navn arbejdsgiver: Center for Uddannelse

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012. Referencenummer: 20652. Navn naturvejleder: Helen Holm. Navn arbejdsgiver: Center for Uddannelse Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20652 Navn naturvejleder: Helen Holm Navn arbejdsgiver: Center for Uddannelse Arbejdssted: Næstved Kommune Adresse: Rådmandshaven 20 Postnummer/By:

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Referat af fællesmødet fredag den 23. januar 2015 kl. 12.00 ca. 14.00, mødelokale 1, Rådhuset, Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing.

Referat af fællesmødet fredag den 23. januar 2015 kl. 12.00 ca. 14.00, mødelokale 1, Rådhuset, Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing. Direktionen Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: alh@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Februar 2015 J. nr. 11/12879 Ref: alh Referat af fællesmødet fredag den

Læs mere

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning Notat om museumsprojekt på Hundested havn Stærk folkelig opbakning Det har længe været ønsket i Hundested, at kunne etablere et museum for Knud Rasmussen. I 1990erne arbejdede stærke, lokale kræfter for

Læs mere

- Projektbeskrivelse - Genetablering af bro over Susåen ved Herlufsholm. Brobygning mellem kultur, historie, friluftsliv, natur og motion

- Projektbeskrivelse - Genetablering af bro over Susåen ved Herlufsholm. Brobygning mellem kultur, historie, friluftsliv, natur og motion - Projektbeskrivelse - Genetablering af bro over Susåen ved Herlufsholm Brobygning mellem kultur, historie, friluftsliv, natur og motion Visualisering af den nye bro over Susåen ved Herlufsholm. I baggrunden

Læs mere

Nyhedsbrev. Ungemiljøet. Sommerferien sig nærmer. Kære forældre. Husk datoen. Skolestart

Nyhedsbrev. Ungemiljøet. Sommerferien sig nærmer. Kære forældre. Husk datoen. Skolestart J U N I 2 0 1 5-4 Nyhedsbrev Ungemiljøet Kære forældre Det var så det første år med den nye skolereform. En reform som har skabt megen debat og meget omtale i medierne. Sommerferien sig nærmer Elle elever

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Aktiv Natur Velvære Bildsø skov og Strand

Aktiv Natur Velvære Bildsø skov og Strand Aktiv Natur Velvære Bildsø skov og Strand www.aktivnatur.dk Præsenteret af Sven Heiner Idémand og formand af foreningen Min erhvervsbaggrund kort: Uddan. Bygningssnedker Uddan. Bygningsingeniør Uddan.

Læs mere

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702 August 2007 Blad 702 Velkommen tilbage BKF-nyts redaktion byder kolleger og samarbejdspartnere velkommen tilbage til jobbet. Mange spændende opgaver ligger og venter på os. Budget 2008, den fortsatte implementering

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

Ny Naturvejlederordning fra 2016

Ny Naturvejlederordning fra 2016 Ny Naturvejlederordning fra 2016 Samarbejdspartnere Center for Børn og Undervisning Center for Kultur, Frivillighed og Borgerservice Center for Teknik og Miljø Østsjællands Museum Stillingen er normeret

Læs mere

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Danske Naturparker - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Friluftsrådet - paraply for friluftslivet Friluftsrådet er en selvstændig, ikke-statslig paraplyorganisation, der samler over 90

Læs mere

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn.

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn. Skovhusets bestyrelse 19.03.2015 Skovhusets oplæg til brug for møde med KFIU d. 14.4.15. 1. KFIU`s beslutning Uddrag af KFIU-referat af møde d. 6 nov. 2014: Forvaltningen indstiller: 1. At udvalget godkender

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

Projektbeskrivelse Reservebedsteordning

Projektbeskrivelse Reservebedsteordning Projektbeskrivelse Reservebedsteordning Projektbeskrivelse Projektets navn: Reservebedsteordning 1. Baggrund Flere af Stevns Kommunes småbørnsfamilier savner et nært netværk, der kan træde til, når familiens

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 1 of 5 Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik. Visionen

Læs mere

Årsberetning og regnskab 2007

Årsberetning og regnskab 2007 Årsberetning og regnskab 2007 Foreningen afløste den 1. januar 2007 Kultursamarbejdet i Ringkøbing Amt og har fungeret i 1 år. 1 Kultursamarbejdets vision er at synliggøre Midt- og Vestjylland og dets

Læs mere

bogstart børn elsker bøger! Indhold:

bogstart børn elsker bøger! Indhold: bogstart bogstart børn elsker bøger! Indhold: Bogstart godt i gang 2 Startvanskeligheder 3 Netværksmøder 3 Bogstart på vej i fængsel 3 Nyt fra forskning 4 Nyt fra Medborgercentre 4 Børnehavebiblioteker

Læs mere

Naturvejleder Faxe 2015. Kom med på tur!

Naturvejleder Faxe 2015. Kom med på tur! Naturvejleder Faxe 2015 Kom med på tur! Den levende natur i Faxe Kalkbrud 30. maj kl. 14-16 Mødested: Geomuseum Faxe, Østervej 2, 4640 Faxe Deltag i dagens arrangement hvor Naturvejleder Faxe og Danmarks

Læs mere

Giv naturen en hånd - Danmarks Fredede områder

Giv naturen en hånd - Danmarks Fredede områder Giv naturen en hånd - Danmarks Fredede områder DN s fredningsskilte i fredede områder - Arbejdsplan Som led i projektet Fredninger i Danmark arbejder DN med formidlingsprojekter i en række af vores fredede

Læs mere

Information om kurset gives gennem jordemoder, praktiserende læger, dagspressen og opslag i f.eks forretninger.

Information om kurset gives gennem jordemoder, praktiserende læger, dagspressen og opslag i f.eks forretninger. Oplysninger om eksemplet Kommune/organisation: Nordfyns Kommune Afdeling: Børn og Unge forvaltningen Hvad er praksis primært til gavn for: Andet: Forberede forældrene til forældrerollen. Hvordan gavner

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 FUNDRAISING JDE ØKONOMI EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide

Læs mere

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010 NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK www.redbarnet.dk/natur Årsrapport og strategi, 2009-2010 INDHOLD Forord ved Mimi Jakobsen 3 Indledning 4

Læs mere

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL Ledelsesplan 2012 LedNytTUBA 28. november 2011 JKL TUBAs idégrundlag og historie TUBA er en landsdækkende rådgivning for unge fra alkoholfamilier. Med udgangspunkt i et kristent menneskesyn, der fremhæver

Læs mere

Kort projektbeskrivelse for formidlingsprojektet. Naturvejleder Faxe år

Kort projektbeskrivelse for formidlingsprojektet. Naturvejleder Faxe år Kort projektbeskrivelse for formidlingsprojektet Naturvejleder Faxe år 2013-2015 Vision Visionen er, at lærere på Faxe Kommunes skoler bruger naturen og lokalområdet som det grønne klasseværelse. Visionen

Læs mere

Troldbjergskoven. Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen

Troldbjergskoven. Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen Troldbjergskoven Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2012 Baggrund I middelalderen havde Hvide-slægten meget store jordbesiddelser i Danmark, og de rådede over

Læs mere

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Allerførst velkommen til den årlige

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

Referat fra 13. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Mandag den 1. december 2014

Referat fra 13. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Mandag den 1. december 2014 Dok.nr. 152655-14 Sagsnr. 11/12126 Referat fra 13. naturparkrådsmøde i Naturpark Vesterhavet Mandag den 1. december 2014 Sted: Årre Kantinen Tid: 1. december 2014 kl. 14.00 16.00 Deltagere: Preben Friis-Hauge,

Læs mere

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens

TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens TENNISSPORTENS DAG ARRANGØRMANUAL Denne korte manual giver et overblik over, hvad I som klub kan gøre for at optimere jeres Tennissportens Dag-arrangement. Manualen er delt op tre i afsnit om henholdsvis

Læs mere

FJORDENS DAG 2016 SPONSORSAMARBEJDE

FJORDENS DAG 2016 SPONSORSAMARBEJDE FJORDENS DAG 2016 SPONSORSAMARBEJDE DET ER HELT NATURLIGT Fjordens Dag er et af Danmarks største naturarrangementer, som hvert år i september besøges af ca. 40.000 gæster. I 25 år har Fjordens Dag tiltrukket

Læs mere

Hvem er vi & hvad gør vi?

Hvem er vi & hvad gør vi? Hvem er vi & hvad gør vi? KULTUR- OG SKOLETJENESTEN KULTUR- OG SKOLETJENESTEN MIDT- OG VESTSJÆLLANDS OPGAVER Kultur- og Skoletjenesten Midt- og Vestsjælland informerer om undervisningsmaterialer, pædagogiske

Læs mere

1. Koordinator funktionen i Kolding Provstis Menighedspleje:

1. Koordinator funktionen i Kolding Provstis Menighedspleje: 1. Koordinator funktionen i : Koordinator funktionen: Funktionsområder: Varetagelse af besøgstjeneste for, herunder oprettelse af samt koordinering af besøgstjeneste i private hjem, plejehjem, aflastningstjeneste

Læs mere

Evaluering af Ungekampagne 2011 i Sorø, Faxe og Ringsted

Evaluering af Ungekampagne 2011 i Sorø, Faxe og Ringsted Evaluering af Ungekampagne 2011 i Sorø, Faxe og Ringsted I perioden oktober november 2011 blev kampagnen Snyd ikke dig selv / Snyd ikke virksomheden gennemført. Bag kampagnen stod de lokale beskæftigelsesråd

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21978 Navn naturvejleder: Kristian Herget Navn arbejdsgiver: Formidlingspartnerskabet Natur, Kultur og Friluftsliv Arbejdssted: Syddjurs Kommune

Læs mere

Museum Vestsjælland. Museum i skolen. Gentofte Hovedbibliotek den 18. marts 2014

Museum Vestsjælland. Museum i skolen. Gentofte Hovedbibliotek den 18. marts 2014 Museum Vestsjælland Museum i skolen et lokalt partnerskab Gentofte Hovedbibliotek den 18. marts 2014 Ea Matzon Esm@vestmuseum.dk Museum i Skolen Indhold 1. Samarbejdet mellem institutionerne 2. Organisering

Læs mere

Dato: 29. januar 2015. Mødested: Sønderbro Kirkes sognelokale. Mødestart kl. 16,15. R e f e r a t. Åbne punkter. Til efterretning.

Dato: 29. januar 2015. Mødested: Sønderbro Kirkes sognelokale. Mødestart kl. 16,15. R e f e r a t. Åbne punkter. Til efterretning. Sønderbro Kirkes sognelokale Møde nr. Blad nr. 1 Mødestart kl. 16,15 R e f e r a t Lars Skytte Nielsen Anette V. Egly AVE Karl-Ole Petersen - KOP Gert Fruelund Jensen - GF Tove Asmussen TA Anne Marie Kristensen

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Baggrund Formål Få børn og andre ud i naturen, Børn er i dag halvt så meget i naturen som deres bedste forældre var, da de var børn (Gallup-undersøgelse 09)

Læs mere

Beskrivelse af Restaurant Skarresø. - Konkurrence, muligheder og samarbejder

Beskrivelse af Restaurant Skarresø. - Konkurrence, muligheder og samarbejder Beskrivelse af Restaurant Skarresø - Konkurrence, muligheder og samarbejder Restaurant Skarresø Indledning I det projekt, som er beskrevet om Skarresø vandrehjem, campingplads og restaurant, er restauranten

Læs mere

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Inddrag samarbejdsudvalget (SU) tidligt i processen og drøft følgende: Hvem skal være med til processen med de trin? er det SU, et underudvalg eller andre? Aftal

Læs mere

Tønder Festival som kulturelt Fyrtårn 2015-16: Grænseoverskridende kulturmøde i børnehøjde og Talentudvikling i verdensklasse

Tønder Festival som kulturelt Fyrtårn 2015-16: Grænseoverskridende kulturmøde i børnehøjde og Talentudvikling i verdensklasse Tønder Festival som kulturelt Fyrtårn 2015-16: Grænseoverskridende kulturmøde i børnehøjde og Talentudvikling i verdensklasse 1. Baggrunden for projektet På baggrund af et ekstremt bæredygtigt samarbejde

Læs mere

Nyhedsbrev, februar / marts 2015 GODT NYTÅR! TAK FOR SIDST. Fællesmøder med Lokalforum

Nyhedsbrev, februar / marts 2015 GODT NYTÅR! TAK FOR SIDST. Fællesmøder med Lokalforum Nyhedsbrev, februar / marts 2015 GODT NYTÅR! Måske en lidt sen nytårshilsen, men da dette er det første nyhedsbrev i 2015, er det vel på sin plads at starte med det. Vi ser frem til 2015 med forventning.

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

NYT FRA IDRÆTS- OG FRITIDSKONSULENT JESPER THERKILDSEN jesper.therkildsen@kalundborg.dk - tlf.24 94 38 09

NYT FRA IDRÆTS- OG FRITIDSKONSULENT JESPER THERKILDSEN jesper.therkildsen@kalundborg.dk - tlf.24 94 38 09 NYT FRA IDRÆTS- OG FRITIDSKONSULENT JESPER THERKILDSEN jesper.therkildsen@kalundborg.dk - tlf.24 94 38 09 ÅBNING AF KLØVERSTIER I UBBY/JERSLEV Indvielse lørdag den 24. MAJ 2014 kl. 11:00 ved Hvidebækhallen

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde torsdag d. 8. marts 2012

Referat af bestyrelsesmøde torsdag d. 8. marts 2012 af bestyrelsesmøde torsdag d. 8. marts 2012 Deltager fra bestyrelsen: Formand Anja Valhøj (ANV), Næstformand Shaddie Mackeprang (SM), Kasserer Andreas Boye (AB), Best.medlem Sussi S. Hansen (SSH), Best.medlem

Læs mere

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007 Den ordinære generalforsamling blev indkaldt til afvikling fredag den 16. marts 2007 kl. 19.00 i Strib Sognegård. 1. Dagsordenen: 2. Valg af dirigent 3. Formandens beretning 4. Regnskab 2006 5. Indkomne

Læs mere

Lundeborg Lystbådehavn på position:

Lundeborg Lystbådehavn på position: Nr. 2 april - 2004 Mindeord Jeg har just modtaget den sørgelige meddelelse at Poul Olsen er død. Poul fungerede som næstformand i Alpha29-klubben siden 1999 og på vores bestyrelsesmøde i januar var Poul

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: Naturvejleder: Rikke Laustsen Arbejdssted: Tårnby Naturskole Adresse: Granatvej 3 Postnummer/By: 2770 Kastrup Kort resumé af årets vigtigste begivenheder:

Læs mere

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården Rudersdal Museer Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014 Mothsgården 23. april 2013 januar 2014 Efterår 2013 9. juni 2013 samt efterår 2013, forår 2014 og efterår 2014 To før sommer 2013, tre efter

Læs mere

Annette Vilhelmsen (SF) og Henrik Klitvad (DTF) til FTU Event i Rosengårdcentret. Spil med Play & Stay-bolde i Vedbæk Tennisklub

Annette Vilhelmsen (SF) og Henrik Klitvad (DTF) til FTU Event i Rosengårdcentret. Spil med Play & Stay-bolde i Vedbæk Tennisklub T ennissportens Dag er Dansk Tennis Forbunds årlige landsdækkende event, der har til formål at gøre danskerne opmærksomme på tennissporten og skaffe nye medlemmer til de danske tennisklubber. Konceptet

Læs mere

6 års fødselsdag - Hip Hip!

6 års fødselsdag - Hip Hip! Nyhedsbrev Marts 2016 6 års fødselsdag - Hip Hip! Læs om klubbens udvikling Besøg os på adressen Slotsgade 5, 7800 Skive onsdag eller torsdag aften mellem 19 og 22. HUSK: GENERALFORSAMLING den 23. marts

Læs mere

Mødereferat. Hvor langt er vi? De fysiske rammer på Carlsberg er på plads med aftalen om at leje Depot Valby samt det tilhørende udendørs areal.

Mødereferat. Hvor langt er vi? De fysiske rammer på Carlsberg er på plads med aftalen om at leje Depot Valby samt det tilhørende udendørs areal. Mødereferat Mødedato : 19. januar 2008 kl. 11.00 Hvor : Carlsberg Deltagere : Se særskilt liste For referatet : Kirsten Mejnholt Dagsorden : 1) Status på festivalen generelt. a. Hvor langt er vi b. www.beerfestival.dk

Læs mere

Ungdomsbo. Beslutningspunkter: Debatpunkter: Orienteringspunkter: Referat fra bestyrelsesmøde nr. 148, mandag den 13. maj 2013 kl. 16.

Ungdomsbo. Beslutningspunkter: Debatpunkter: Orienteringspunkter: Referat fra bestyrelsesmøde nr. 148, mandag den 13. maj 2013 kl. 16. Referat fra bestyrelsesmøde nr. 148, mandag den 13. maj 2013 kl. 16.00 Bestyrelsen: Mail-adresse: Claus-Peter Aanum. (CPA) Formand clauspeteraanum@me.com Berit Skanderup (BS) Næstformand skanderup@fanonet.dk

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014 Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik

Læs mere

LOKALE MILJØINITIATIVER TILSKUDSANSØGNING

LOKALE MILJØINITIATIVER TILSKUDSANSØGNING LOKALE MILJØINITIATIVER TILSKUDSANSØGNING SENDES TIL: Skov- og Naturstyrelsen, Presse- og Informationskontoret, Haraldsgade 53, 2100 Ø, sns@sns.dk Oplysninger om ansøger Navn: Agenda 21 center Indre Nørrebro

Læs mere

Nyhedsbrev. Nr. 6 november 2009. Medlem af Tegnerne Peder Stougaards drøm er gået i opfyldelse!

Nyhedsbrev. Nr. 6 november 2009. Medlem af Tegnerne Peder Stougaards drøm er gået i opfyldelse! Nyhedsbrev Nr. 6 november 2009 Medlem af Tegnerne Peder Stougaards drøm er gået i opfyldelse! Dansk Plakatmuseum er åbnet i ny udstillingsbygning i Den Gamle By Plakaten er et spillevende medie og er nu

Læs mere

Samskabelse på den gode måde

Samskabelse på den gode måde PROJEKTBESKRIVELSE Samskabelse på den gode måde Baggrund for projektet I de seneste år er den danske velfærd under stadig stigende pres. Pres forstået som prioritering af at få velfærdskronerne til at

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark Januar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om etablering af nationalparker i Danmark (beretning

Læs mere

Ikke desto mindre mener vi, at der er et stort uudnyttet potentiale for både borgere og brugere.

Ikke desto mindre mener vi, at der er et stort uudnyttet potentiale for både borgere og brugere. Projekttitel: Madpakkehus og Naturstier ved Faxe Kalkbrud - Optimering af rekreativ infrastruktur i og omkring Faxe Kommunes største turistattraktion Ansøger: Center for Udvikling, Faxe Kommune ved Centerchef

Læs mere

Den Blå Rambla - oplevelser på, ved og i vand

Den Blå Rambla - oplevelser på, ved og i vand Den Blå Rambla - oplevelser på, ved og i vand Breddeidrætsprojektet Den Blå Rambla havde et forrygende år 2015 med over 200 afviklede events og aktiviteter i samarbejde med mere end 20 idrætsforeninger

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Vallensbæk Sejlklub

Referat af bestyrelsesmøde i Vallensbæk Sejlklub Referat af bestyrelsesmøde i Vallensbæk Sejlklub Dato: Den 7. oktober 2014 Tid: Kl. 17:30 20:30 Sted: Deltagere: Afbud: VSK klubhus Kenneth Bøggild, Claus Voigt Andersen, Peter Jensen, Henrik Borch, Mogens

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektperiode: Skoleåret 2005/2006. Forud herfor et introduktionsmøde ultimo skoleåret 2004/2005. Projektets baggrund: En god sundhedstilstand spiller en afgørende

Læs mere

Tønder Kommune Kultur- og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 4. december 2013. lokale 121. Starttidspunkt for møde: 15:00.

Tønder Kommune Kultur- og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 4. december 2013. lokale 121. Starttidspunkt for møde: 15:00. Mødedo: 4. december 2013 Mødelokale: Tønder Rådhus, lokale 121 Starttidspunkt for møde: 15:00 Fraværende: 4. december 2013 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side Åbne dagsordenspunkter 1 Forslag til revideret

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

INVITATION BLIV SAMARBEJDSPARTNER OG FÅ ALLE FORDELENE!

INVITATION BLIV SAMARBEJDSPARTNER OG FÅ ALLE FORDELENE! INVITATION BLIV SAMARBEJDSPARTNER OG FÅ ALLE FORDELENE! Flere cyklister i din kommune giver sundere borgere og en renere by med mindre trængsel og mere liv. Vi cykler til arbejde 1.- 31. MAJ 2012 Vi cykler

Læs mere

DEN 2007. KNU December. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 30. Årgang Nr. 305. Sct. Georgs Gildet Ølstykke. Side 1

DEN 2007. KNU December. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 30. Årgang Nr. 305. Sct. Georgs Gildet Ølstykke. Side 1 KNU December DEN 2007 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 30. Årgang Nr. 305 Side 1 Bjarne Sørensen Birgitte Friis-Mikkelsen 15. December 18. December Redaktionen ønsker tillykke

Læs mere