Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop"

Transkript

1 Test af vandmængde ved sprøjtning af tæt gulerodstop Projekt: udvikling af nye teknikker i behandling af havebrugskulturer Konklusion: Traditionel marksprøjte: stigende vandmængde gav bedre nedtrængning og fordeling i den tætte gulerodstop ind til 300 liter vand pr. ha. Mere end 300 liter vand pr. ha gav umiddelbart ikke nævneværdig bedre nedtrængning og fordeling, blot sprøjtevæske der løber af bladene. 225 liter vand pr. ha var næsten på højde med 300 liter vand pr. ha under optimale sprøjtebetingelser (jævn mark, vindstille, tørt etc ). Under mindre optimale forhold vil 300 liter vand pr. ha give en mere sikker nedtrængning, fordeling og effekt. Med 225 l/ha øges markkapaciteten med næsten 5 ha pr. dag sammenlignet med 300 l/ha (se forudsætninger neden for). Luftsprøjte: bedste resultat med luftsprøjten blev opnået med fuld luft, normal bomhøjde (70 cm) og 45 liter vand pr. ha. Mindre luft, lavere bomhøjde eller mindre vand gav dårligere nedtrængning og fordeling i den tætte gulerodstop. Ingen af de afprøvede sprøjteteknikker opnåede fuld nedtrængning helt til jorden gennem den meget kompakte gulerodstop. Der blev opnået en lidt bedre nedtrængning og fordeling med traditionel marksprøjte end med luftsprøjten. Der var lidt afdrift ved luft-sprøjten. Dette skyldes formentligt den kompakte top. Baggrund: Bladplet og knoldbægersvamp optræder hyppigt med kraftige angreb i gulerødder sidst på sommeren og i løbet af efteråret. Typisk kommer bladplet i august mens det endnu er varmt. Bladplet kan afløve gulerødderne i løbet af få uger, så de ikke længere kan høstes med topløfter. Knoldbægersvamp optræder typisk senere i løbet af september, når gulerodstoppen bliver meget tæt og kraftig og vælter ned på jordoverfladen. Herfra smittes bladene med knoldbægersvamp, så toppen rådner nede fra. Ofte bliver toppen så tæt og kraftig at den ligger som en tyk tæt måtte af gulerodstop under ny opretstående bladvækst. Hvis ikke der sprøjtes med svampemidler går der hurtigt råd i de nederste blade, som fortsætter over i de friske blade. I løbet af få uger vil hele toppen være rådnet og begyndende råd vandre fra bladene ned i halsen af gulerødderne. Gulerødderne skal herefter høstes med skærløfter og kvaliteten vil være dårligere. For at undgå at toppen rådner helt væk, sprøjtes den tætte gulerodstop typiske med svampemidlerne Signum WG eller Ortiva Top. Effekten af denne svampesprøjtning afhænger af i hvor høj grad det lykkes at sprøjte ned i toppen (nedtrængning) og få fordelt dråberne bedst muligt (fordeling). Nærværende test belyser vandmængdens betydning for nedtrængning og fordeling i gulerodstoppen. Formål: 1. at undersøge hvad vandmængden betyder for fordelingen af dråber og nedtrængning i tæt gulerodstop, når der sprøjtes mod svampesygdomme i efteråret med traditionel marksprøjte. 2. at undersøge luftsprøjtens evne til at sprøjte ned i tæt gulerodstop sammenlignet med traditionel sprøjte.

2 Beskrivelse: Testen blev gennemført om aftenen den 10. september ved Viborg i en gulerodsmark til halmdækning. Gulerødder er etableret i bede af fire rækker og en bedbredde af 2,2 meter. Sorten er Nairobi. Marken blev sået den 16. maj med et plantetal på 2 mio. planter pr. ha. Marken er sprøjte med Mn og to gange med B. Marken er tidligere sprøjtet to gange forebyggende med Ortiva Top mod bladplet og knoldbægersvamp i august og september. På sprøjtetidspunktet den 10. september har gulerødderne en størrelse af ca. 65 ton/ha rod, 40 ton/ha top og gennemsnitlig rodvægt af 40 g. Til test af nedtrængning og fordeling blev der anvendt fluorescerende sporstof af typen Helios, som lyser i mørke, når det belyses med ultraviolet lys. Der blev tilsat spredemiddel af typen Sp50 (100 ml til 100 l vand) for at sikre samme spredeeffekt, som når der sprøjtes med færdigformulerede svampemidler. Inden sprøjtning af sporstof blev der sprøjtet med rent vand på vandfølsomt papir, for at få indtryk af dråbestørrelserne samt et indblik i, hvor sprøjtevæsken rammer. Test af stigende mængde vand med traditionel sprøjte Lindus marksprøjte, som i den aktuelle situation ville vælge at køre med 225 l/ha vand og luftinjektionsdyse, AIXR 025 ved 5 bar og 7 km/t (grov dråbestørrelse). Test med 150, 225, 300, 400, 600 l/ha. Test af luftmængde, bomhøjde og vandmængde med luftsprøjte som i den aktuelle situation ville vælge at køre med 45 l/ha og et lufttryk på 36 cm VS. (fuld luft). Test med 45 og 50 l/ha. Der blev afprøvet fuld og halv luftmængde, samt forskellig bomhøjde. Testen blev gennemført under ideelle sprøjtebetingelser med næsten vindstille vejr og jævn flad mark. Behandlingerne blev udført om aftenen mellem kl. 19:00 og 23:00. Resultaterne blev observeret/registreret sammen med sprøjteførerne sidst på aftenen efter at det var blevet mørkt og med ultraviolet lys som får dråberne til at lyse i mørket. Der er altså tale om en visuel bedømmelse af nedtrængning og fordeling. Resultater og indtryk Test med rent vand og fugt-følsomt papir hæftet på bladene viste fin dråbestørrelsesfordeling med både luftsprøjte og traditionel sprøjte ved hhv. 45 liter vand pr. ha (36 cm VS), 225 liter vand pr. ha (5 bar) og 300 liter vand pr. ha (3,5 bar). Sprøjtning ved øget tryk med traditionel sprøjte gav ikke større nedtrængning. Dråbestørrelsen var ens, ved sprøjtning med 025 ved 5 bar og med 03 ved 3,5 bar (samme væskemængde). Sprøjtning ved 3,5 bar anbefales frem for sprøjtning ved 5 bar. Test med fluorescerende sporstof viste, at ingen af de afprøvede sprøjteteknikker sprøjtede gennem toppen og helt til jorden. Toppen på gulerødderne var meget kompakt, og derfor vanskelig at trænge ned i for sprøjte-væsken. På nær sprøjtning med 150 l/ha blev den øverste opretstående del af toppen dækket fint ved alle sprøjtninger både med luftsprøjte og traditionel marksprøjte.

3 Med traditionel marksprøjte viste 225 liter pr. ha at give næsten lige så god nedtrængning og fordeling som 300 liter vand pr. ha. Der var en lille tendens til at 300 liter vand var bedre. Alt over 300 l/ha gav ingen nævneværdig bedre nedtrængning. 150 l/ha var for lidt, hvor stort set alt sprøjtevæsken sidder i den øverste del af den grønne gulerodstop. Luftinjektions TWIN-dysen blev også afprøvet, mest af alt for at dokumentere, at den ikke dur til denne type sprøjtning. Det blev bekræftet i testen med dårlige nedtrængning og fordeling. Test af luftsprøjten viste god nedtræning og fordeling i den øverste del af bladmassen. Men lige som med den traditionelle marksprøjte kniber det med at trænge ned i den nederste tætte gulerodstop. Kun ganske lidt trænger ned i bunden af den tætte top. Sprøjtning med mindre luft, hvor lufttrykket reduceres fra 36 cm VS til 20 cm VS gav ikke bedre nedtræning eller fordeling. Sprøjtning med mindre bomhøjde hvor bomhøjden reduceres fra 70 cm til 35 cm gav ikke bedre nedtræning eller fordeling. Når bomhøjden reduceres fra den anbefalede højde på 70 cm, når dråberne ikke at blive fordelt jævnt på tværs af sprøjtebommen inden sprøjtevæsken blæses ned i toppen, med det resultat at sprøjtevæsken koncentreres på bladene i brede striber lige under væskeforstøverne. Der blev opnået en bedre nedtrængning og fordeling med traditionel sprøjte end med luftsprøjten. Det skyldes formentlig den modstand luften møder, når den rammer den mur af tæt kompakt gulerodstop halvvejs ned mod jordoverfladen. Der var lidt afdrift ved luftsprøjten. Dette skyldes formentligt også den kompakte top. Teknikken med luftsprøjtens små dråber og evne til at trænge ned i afgrøden, kan sandsynligvis bedre udnyttes inden toppen vælter og klasker sammen. Med andre ord: de bedste sprøjtninger udføres forebyggende i gulerødder, mens toppen endnu er opretstående og endnu ikke er væltet. Det vil sige først i august. Dette søges afprøvet først i august Oversigt over afprøvede indstillinger af sprøjter Sprøjte Vand Hastighed Tryk/luft Bomhøjde Resultat Liter/ha Dyse-type 1) km/timen bar/cm VS cm lilla 8 3 bar 50 Ikke OK lilla 6,5 4,5 bar blå 6 4,8 bar 50 Bedst i test Alm. spr brun 6 3 bar brun 4 3 bar blå 6,5 3 bar TWIN 025 6,5 5 bar cm VS cm VS 60 Luft spr cm VS cm VS cm VS 30 Ikke OK cm VS 30 Ikke OK 1) : Til almindelig sprøjte er der anvendt dyser af typen Teejet AIXR110-

4 Diskussion: Testen viser, at man i forbindelse med svampesprøjtning i efteråret i gulerødder med tæt kraftig kompakt top opnår den sikreste sprøjte-strategi med traditionel marksprøjte og 300 liter vand pr. ha sammenlignet med de øvrige afprøvede teknikker. Er forholdene gode det vil sige optimalt vejr og plan mark kan man opnå næsten samme nedtrængning og fordeling med 225 liter vand pr. ha. De første og vigtigste svampesprøjtninger udføres på et tidspunkt hvor gulerodstoppen endnu står opret og hvor det er muligt at sprøjte helt i bund. Her vil det sandsynligvis også være tilstrækkeligt med 225 liter vand pr. ha (6,5 km/t, 3,1 bar, 03-dyse). Forskellen mellem sprøjtning med 225 liter vand pr. ha og 300 liter vand pr. ha ligger primært i den lavere kapacitet, som følge af at sprøjten skal fyldes hyppigere. Ved Århus Universitet er der udviklet et regneark til beregning af marksprøjtens kapacitet: regnearket Efter indtastning af bedriftens forudsætninger får man hjælp til beregning af den aktuelle kapacitet. Forudsætninger: gennemsnitlig markstørrelse til halmdækkede gulerødder: 20 ha afstand mellem mark og påfyldningssted: 3 km opfyldning er: 50 l/min transporthastighed på landevej: 15 km/t Med de forudsætninger bliver markkapaciteten følgende: 225 liter pr. ha (6,5 km/t) = 4,66 ha/time 300 liter pr. ha (6,5 km/t) = 4,06 ha/time Med en arbejdsdag på 8 timer kan man nå næsten 5 ha mere med traditionel marksprøjte med 225 kontra 300 liter vand pr. ha.

5 Testen blev gennemført af GartneriRådgivningen ved Niels Enggaard Klausen og Pernille Kynde. LRM, Projektet er støttet af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne og Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter

Maskiner og planteavl nr. 65 2007. FarmTest. Sprøjteteknik i jordbær

Maskiner og planteavl nr. 65 2007. FarmTest. Sprøjteteknik i jordbær Maskiner og planteavl nr. 65 2007 FarmTest Sprøjteteknik i jordbær Sprøjteteknik i jordbær Af Niels Enggaard Klausen, Dansk Landbrugsrådgivning, Planteproduktion og Hans Henrik Pedersen, AgroTech, Afdeling

Læs mere

Sprøjteteknik og dysevalg

Sprøjteteknik og dysevalg Sprøjteteknik og dysevalg Planteverndag i potet 17. juni 2009 Niels Enggaard Klausen, innovationskonsulent AgroTech, Danmark Hvem står foran jer? Gartner og hortonom AgroTech arbejder med innovation Jeg

Læs mere

Afsætning af sprøjtevæske gennem fiberdug

Afsætning af sprøjtevæske gennem fiberdug Afsætning af sprøjtevæske gennem fiberdug Projekt: udvikling af nye teknikker i behandling af havebrugskulturer English summery Title: Deposition on small plants when spraying through fleece with conventional

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

Maskiner og planteavl nr. 84 2007. FarmTest. Sprøjteteknik i kartofler

Maskiner og planteavl nr. 84 2007. FarmTest. Sprøjteteknik i kartofler Maskiner og planteavl nr. 84 2007 FarmTest Sprøjteteknik i kartofler Sprøjteteknik i kartofler Af Niels Enggaard Klausen, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteproduktion Titel: Sprøjteteknik

Læs mere

Sprøjtekenskab. Komponenter til 100 % effekt. Bombevægelser. Viden, værdi og samspil. - dysevalg og ny teknologi

Sprøjtekenskab. Komponenter til 100 % effekt. Bombevægelser. Viden, værdi og samspil. - dysevalg og ny teknologi Sprøjtekenskab Viden, værdi og samspil - dysevalg og ny teknologi Komponenter til 100 % effekt Bombevægelser Vandrette bevægelser Ξ Stor betydning for fordeling af sprøjtevæsken. Dyser / vandmængde ; 10%

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Anvendelse af rækkesprøjter. Forskelle på typer og anvisninger til bedste afskærmning.

Anvendelse af rækkesprøjter. Forskelle på typer og anvisninger til bedste afskærmning. Anvendelse af rækkesprøjter. Forskelle på typer og anvisninger til bedste afskærmning. Som en del af projektet "Udvikling af nye teknikker i rækkeafgrøder, havebrug, med fokus på biologiske midler og sprøjteteknik,

Læs mere

Sprøjteteknik i planteværnsforsøg. Forsøgsseminar 10.marts 2010 Ghita Cordsen Nielsen, Landscentret Planteproduktion

Sprøjteteknik i planteværnsforsøg. Forsøgsseminar 10.marts 2010 Ghita Cordsen Nielsen, Landscentret Planteproduktion Sprøjteteknik i planteværnsforsøg Forsøgsseminar 10.marts 2010 Ghita Cordsen Nielsen, Planteproduktion Sprøjtning i forsøg Skal ligne praksis mest muligt. Den lave kørehastighed gør det dog ikke helt muligt.

Læs mere

Udplantning af persillerod

Udplantning af persillerod Udplantning af persillerod Kan man plante gulerødder? I flere andre grønsagskulturer har man løst udfordringerne med ukrudtbekæmpelse i økologisk produktion ved at skifte fra såning til udplantning. Generelt

Læs mere

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede.

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede. Supplerende forsøg med bekæmpelse af blåtop på Randbøl Hede. Af Hans Jørgen Degn Udarbejdet for Randbøl Statsskovdistrikt, 2006. 1 Indledning. Den voksende dominans af blåtop er et alvorligt problem på

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Hvidkløver er en flerårig bælgplante, der formerer sig ved krybende rodslående stængler. Hvidkløverens blomster er samlet i et hoved

Læs mere

+ 6 tons pr hektar i vinterraps - det er inden for rækkevide

+ 6 tons pr hektar i vinterraps - det er inden for rækkevide Klaus Nielsen BASF A/S klaus.nielsen@basf.com + 6 tons pr hektar i vinterraps - det er inden for rækkevide Foto: + 1 tons Gavnø 2015, Steen Knarberg Påvirkning af udbytte komponenter i raps Udbytte pr.

Læs mere

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse Plantekuvøse Gå til forside: Klik HER Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, at vi har tomater, agurker, peberfrugte osv. i vores drivhuse. Juli og

Læs mere

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Dyrkning af æbler på meget smalle træer, der danner en frugtmur, giver en god kvalitet af æbler, der er lette at plukke. Søjletræer er forædlet til netop at

Læs mere

Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter:

Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter: Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter: -Lammene skal gøres hurtigt færdig efter fravænning og helst slagtes ved 100 dages alderen, hvis man skal undgå at misbruge godt foder. Og det mål nås

Læs mere

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Besigtigelse på golfbanen den 12. juli 2006 Deltagere Klub Manager Bent Petersen, chefgreenkeeper Jan Bay og konsulent Bente Mortensen,

Læs mere

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16

En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster. Side 1 af 16 En blomstrende hobby af Bomhusets Blomster Side 1 af 16 Side 2 af 16 Zonale Pelargonier: Zonale pelargonier er dem med den kraftigste vækst og er de mest almindelige sorter på markedet. De vokser hurtigt

Læs mere

tegning NATUREN PÅ KROGERUP

tegning NATUREN PÅ KROGERUP tegning NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Høj præcision hele livet

Høj præcision hele livet Keramiske sprøjtedyser Høj præcision hele livet www.kuhn.com be strong, be KUHN KERAMIK FOR HØJ PRÆCISION Nye dyser kan være en stor investering. Derfor kan det være en fordel at køre med KUHN dyser, da

Læs mere

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ.

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ. Bilag Detaljer i sammenligningen af 3 beskyttet natur og FOT i Vordingborg og Holstebro kommuner Udarbejdet af Åge Nielsen, Miljøministeriet, september 2012. Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret

Læs mere

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 1 Torrild lokalråds bestyrelse, Torrild den 8. december 2015. Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 Dagsorden: 1. Velkomst ved formand Henrik Iversen 2. Oplæg ved Kommunaldirektør

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Afdrift. Poul Henning Petersen og Marian Damsgaard Thorsted

Afdrift. Poul Henning Petersen og Marian Damsgaard Thorsted Afdrift Poul Henning Petersen og Marian Damsgaard Thorsted Afdrift i forhold til dråbestørrelse Vind 3 m/s 50 cm 20 micron 50 micron 100 micron 150 micron 400 micron 0,3 2,2 5 20 125 Afdrift i meter Afdrift

Læs mere

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Fuchsia Havens Perler Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Voksemedium. Jord til Fuchsia skal være humusrig og luftførende. Her i haven bruger vi en grov næringsberiget spagnum tilsat

Læs mere

Dysevalg og sprøjteteknik på konventionelle sprøjter

Dysevalg og sprøjteteknik på konventionelle sprøjter Planteavlsnyt Dysevalg og sprøjteteknik 2016 på konventionelle sprøjter 11. marts 2016 Gefion At finde den bedste sammenhæng mellem dysevalg, hastighed og vandmængde til den konkrete sprøjteopgave er en

Læs mere

Flisningsdemo den 27. september 2007 hos Søren Enggaard

Flisningsdemo den 27. september 2007 hos Søren Enggaard Flisningsdemo den 27. september 2007 hos Søren Enggaard Nordic Biomass havde den 27. september 2007 inviteret til demonstration af flishuggere til brug i energipil. Formålet var at få afprøvet nogle af

Læs mere

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag!

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Hvordan kan det blive mere perfekt? Her kommer historien - for dem der har lidt tid. Jeg har i mange år forsøgt at slå rekorden for den største

Læs mere

TILDELING AF ANTIBIOTIKA TIL TØR- OG VÅDFODER

TILDELING AF ANTIBIOTIKA TIL TØR- OG VÅDFODER Støttet af: TILDELING AF ANTIBIOTIKA TIL TØR- OG VÅDFODER ERFARING NR. 1402 Antibiotika tildelt til foder skal opblandes, så alle grise i en sti får den tiltænkte dosis. Der er testet forskellige metoder

Læs mere

Lektion 7s Funktioner - supplerende opgaver. Omvendt proportionalitet og hyperbler. Matematik på Åbent VUC

Lektion 7s Funktioner - supplerende opgaver. Omvendt proportionalitet og hyperbler. Matematik på Åbent VUC Lektion 7s Funktioner - supplerende opgaver Omvendt proportionalitet og hperbler 1: 4 m m 1; 8; 6; 4, 8 ; 4;..; 4 4,9 m ( = 4 ) : 1.5 kr. 65 kr..5; 1.5; 8;..; 417 Ja mdr. 15. : 6,6 kr., kr. 1, kr. 9,9

Læs mere

Først falder den med 20% af 100 = 20 kr, dernæst stiger den med 30% af 80 = 24 kr. Der er 91 dage mellem datoerne, svarende til 13 uger.

Først falder den med 20% af 100 = 20 kr, dernæst stiger den med 30% af 80 = 24 kr. Der er 91 dage mellem datoerne, svarende til 13 uger. ud af deltagere må være børn, da der er dobbelt så mange børn som voksne. Derfor er der i alt børn med på skovturen. ud af børn må være piger, da der er dobbelt så mange piger som drenge. Det vil sige,

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 2. SOFbyg skin2 Hvis dokumentet SOFbyg skin1 er fulgt, har vi nu en kajak beklædt med stof og imprægneret med epoxy, slebet og klar til forstærkningen med

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1 Side 1 I denne vejledning skal vi bruge 7 billeder som skal sættes ned i størrelse. Bagefter sættes de sammen 3 i den ene rækker og 4 i den anden. Til sidst sættes de 2 rækker sammen så det er som en collage.

Læs mere

Landbrugsdyser og tilbehør Katalog L 2018 ESV Elektrisk stopventil

Landbrugsdyser og tilbehør Katalog L 2018 ESV Elektrisk stopventil Landbrugsdyser og tilbehør Katalog L 2018 ESV Elektrisk stopventil injektion fladsprede dyse 3 Ekstremt lav afdrift, luftinjektionsdyse til professionelt brug. Op til 90 % afdriftsreduktion afhængigt af

Læs mere

Lille Georgs julekalender 2010. 1. december

Lille Georgs julekalender 2010. 1. december 1. december I hver af de øverste bokse skal der skrives et af tallene 1, 2, 3,..., 9. Alle tre tal skal være forskellige. I de næste bokse skrives de tal der fremkommer ved at man lægger sammen som vist.

Læs mere

Lav en vejrudsigt på baggrund af prognosemodeller

Lav en vejrudsigt på baggrund af prognosemodeller Lav en vejrudsigt på baggrund af prognosemodeller Det er svært at spå især om fremtiden men ved hjælp af numeriske prognosemodeller, der udregner atmosfærens tilstand flere døgn frem i tiden er det rent

Læs mere

FarmTest nr. 62 2010. Udtagningsteknik. i ensilagestakke KVÆG

FarmTest nr. 62 2010. Udtagningsteknik. i ensilagestakke KVÆG FarmTest nr. 62 2010 i ensilagestakke KVÆG i ensilagestakke Indhold Indledning... 3 Fotos og videosekvenser... 4 Hvilken type skal man vælge?... 4 Skrælleteknik... 4 Enklere udtagningsteknik... 5 Præcision,

Læs mere

Projekt: Kogeø, en guide til at bygge en fed bålplads ver. 1.1 af Høng Crewet

Projekt: Kogeø, en guide til at bygge en fed bålplads ver. 1.1 af Høng Crewet Projekt: Kogeø, en guide til at bygge en fed bålplads ver. 1.1 af Høng Crewet 1. Indledning og krav Efter tur til Middelaldermarkedet i København d. 12/6 2011 blev det i bestyrelsen vedtaget at kigge på

Læs mere

Matematik på VUC Modul 2 Opgaver. Vægtenheder...2 Rumfangenheder...6 Længdeenheder...8 Blandede opgaver med vægt, rumfang og længde...

Matematik på VUC Modul 2 Opgaver. Vægtenheder...2 Rumfangenheder...6 Længdeenheder...8 Blandede opgaver med vægt, rumfang og længde... Købmandsregning Vægtenheder...2 Rumfangenheder...6 Længdeenheder...8 Blandede opgaver med vægt, rumfang og længde...9 Udarbejdet af: Niels Jørgen Andreasen, VUC Århus nja@vucaarhus.dk Modul 2,1 - købmandsregning

Læs mere

Linolie 1 2 3. Knud Bro Alle 4 E, 3660 Stenløse. Telefon 48184302. www.linolie123.dk

Linolie 1 2 3. Knud Bro Alle 4 E, 3660 Stenløse. Telefon 48184302. www.linolie123.dk Linolie 1 2 3. Knud Bro Alle 4 E, 3660 Stenløse. Telefon 48184302. www.linolie123.dk Linolie 1 2 3. Knud Bro Alle 4 E, 3660 Stenløse. Telefon 48184302. www.linolie123.dk Project 115 Airless sprøjte- og

Læs mere

Fremtidens sprøjteteknik bygger på luft og vand. ...din frontløber i marken

Fremtidens sprøjteteknik bygger på luft og vand. ...din frontløber i marken Konceptbeskrivelse Fremtidens sprøjteteknik bygger på luft og vand...din frontløber i marken Danfoil a/s har i de seneste to år gennemført fem væsentlige projekter nemlig : at opnå godkendelse af danfoil

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de mindre øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne.

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens.

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens. Rapport Bjælken Indledning Vi arbejdede med opgaverne i grupper. En gruppe lavede en tabel, som de undersøgte og fandt en regel. De andre grupper havde studeret tegninger af bjælker med forskellige længder,

Læs mere

CARLSHØJ Direkte tlf.: 7732 0507 Dato: 08.06.2012

CARLSHØJ Direkte tlf.: 7732 0507 Dato: 08.06.2012 Den selvejende almene boligorganisation CARLSHØJ DAB mrk.: ASG-2011-032338 Direkte tlf.: 7732 0507 Dato: 08.06.2012 GRØN RAPPORT Rapporten er udarbejdet på baggrund af gennemgangen d. 24.05.2012 Deltagere:

Læs mere

Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan

Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan Borgernes holdning til åbent land og grønne områder I Århus og på landsplan Århus Kommune 26. marts 2007 Indholdsfortegnelse 1 Indledning og sammenfatning... 4 1.1 Resumé... 4 2 Brug og værdisætning af

Læs mere

Vedledning i brugen af regnearksmodel til Beregning af indtjening fra planteavl

Vedledning i brugen af regnearksmodel til Beregning af indtjening fra planteavl Vedledning i brugen af regnearksmodel til Beregning af indtjening fra planteavl Indhold Koncept... 1 Indtastningsfelter... 3 Bedriftsoplysninger... 3 Anvender du maskinstation?... 3 Har du ledig arbejdstid?...

Læs mere

PENDLING I NORDJYLLAND I

PENDLING I NORDJYLLAND I PENDLING I NORDJYLLAND I 2 Indholdsfortegnelse Pendling i Nordjylland Resume... 3 1. Arbejdspladser og pendling... 4 Kort fortalt... 4 Tabel 1 Arbejdspladser og pendling i Nordjylland i 2007... 4 Tabel

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan.

Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan. Generelt indtryk Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan. 135mm f/2,8 er ikke et stort objektiv. Det vejer og fylder

Læs mere

Forslag til Kommuneplan 2016. Redegørelse

Forslag til Kommuneplan 2016. Redegørelse Forslag til Kommuneplan 2016 Redegørelse for nye rammeudlæg vedrørende Kystnærhedszonen, landskabelige interesseområder, beskyttede dyre- og plantearter samt beskyttet natur Nærværende hæfte er udarbejdet

Læs mere

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet.

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser er beplantninger, hvis eneste formål er at være til gavn for vildtet. Det kan de f.eks. være som ynglested, dækning og spisekammer.

Læs mere

Godt i gang i marken 2015 Korn og raps. Tommy Agermose 13-15. august 2014

Godt i gang i marken 2015 Korn og raps. Tommy Agermose 13-15. august 2014 Godt i gang i marken 2015 Korn og raps Tommy Agermose 13-15. august 2014 Disposition Ukrudtsbekæmpelse vintersæd Ukrudtsbekæmpelse vinterraps Skadedyr vinterraps Vækstregulering vinterraps Ukrudtsbekæmpelse

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

PIRANA - MAteMAtIk 4 PIRANA

PIRANA - MAteMAtIk 4 PIRANA Facitliste - Matematik 4 Facitliste Dette er facitlisten til Pirana - Matematik 4. De fleste stykker i bogen har indlagt diverse tjek, så de rettes direkte i bogen. Facit på de stykker er ikke her i facitlisten.

Læs mere

Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det!

Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det! Frihåndsquiltning på maskine Du kan lære det! 10 trin til dig fra BaliQuilt, som hjælper dig på vej til at quilte på maskine. BONUS: Tre øvelser til at komme i gang på. Trin nr. 1 tilbehør Der er tilbehør

Læs mere

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine!

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Vi er Danmarks største online hvidevareforhandler. Spørg

Læs mere

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder 2 3 1. Hvad kommer du til at tænke på, når du ser bygningerne? 2. Er det bygninger, som du har lyst til at komme

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Vandafstrømning på vejen Formål: Hvordan forsinker man vandet der hvor det rammer? Her skal I styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Mini-overflødighedshorn

Mini-overflødighedshorn Mini-overflødighedshorn 10 pers. (9 ringe) Ingredienser Kransekagemasse 150 g flormelis 30 g past. æggehvider 500 g ren, rå marcipan Sprøjteglasur 75 g sigtet flormelis ca. 30 g past. æggehvider Pynt 200

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning Rev udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning april 2010 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Arbejdsgange i KemiGuiden 4 21 Oprettelse af en leverandør 4 22 Oprettelse af kategorier

Læs mere

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Anvendelse af ikke økologisk gødning på økologiske bedrifter er jævnligt oppe til debat. Næsten alle planteavlere benytter sig af muligheden for

Læs mere

Videregående pc-vejledning

Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 11: Billeder 4 Et eventyr 1 Som I ved er jeg installatør og har min egen forretning. For nylig kunne jeg leje et kælderlokale billigt til lagerrum - men der

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Spark afgrøden i gang!

Spark afgrøden i gang! Spark afgrøden i gang! Agronom Andreas Østergaard DLG Qvade Vækstforum 18.-19. Januar 2012 Spark afgrøden i gang! Så tidligt i et godt såbed Brug sund og certificeret udsæd Sørg for at planterne har noget

Læs mere

KOM SKIMMELSVAMP I FORKØBET

KOM SKIMMELSVAMP I FORKØBET KOM SKIMMELSVAMP I FORKØBET SKIMMELSVAMP 8 GODE RÅD 1 Hold en temperatur i alle rum på 18-22 grader 2 Skab gennemtræk i boligen I 10 minutter to gange dagligt 3 Kontroller udsugning i bad og køkken 4 Lad

Læs mere

Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21. Om Test en Elcykel

Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21. Om Test en Elcykel OG FÅ EN FLYVENDE START PÅ EN SUNDERE HVERDAG Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21 1 Om Test en Elcykel Projekt

Læs mere

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold:

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold: Orientering fra skæludvalget Sæsonen er så småt ved at komme i gang. Vi fortsætter i år med at analysere skæl fra Vejle og Rhoden Å. Men vi skal jo have nogle skæl først! Derfor: Forsyn dig med en prøvepose

Læs mere

Billedkvalitet kræver gode kabler

Billedkvalitet kræver gode kabler Billedkvalitet kræver gode kabler Når du indstiller dit nye digitale tv, benyt da følgende: Frekvens. 346Mhz/346000KHz Symbolrate. 6900 Modulation. 64 QAM Netværks ID. 0 Her på siden kan du læse mere om

Læs mere

ER DU EN DYGTIG SPRØJTEFØRER? v/ Maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen

ER DU EN DYGTIG SPRØJTEFØRER? v/ Maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen ER DU EN DYGTIG SPRØJTEFØRER? v/ Maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ? Dagsorden Konsekvensen af en dårlig sprøjtefører Hvad kan vi gøre for at forbedre resultatet? Hvad er nedbrydningstiden

Læs mere

SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION AF UDVALGTE VEJE I AABENRAA KOMMUNE. Teknisk notat ver. 2.

SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION AF UDVALGTE VEJE I AABENRAA KOMMUNE. Teknisk notat ver. 2. SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSINSPEKTION AF UDVALGTE VEJE I AABENRAA KOMMUNE. Teknisk notat ver. 2. SE Trafik Side 1 af 19 Vangelystvej 10, 5250 Odense SV Tlf. 6160 7260 Mail: steen@setrafik.dk CVR-nr. 3492

Læs mere

Personlighedstest Iværksætterprofil i projektarbejde

Personlighedstest Iværksætterprofil i projektarbejde Personlighedstest Iværksætterprofil i projektarbejde Først kommer en række spørgsmål om dig som person. Du skal vælge det af de to udsagn, der bedst beskriver dig. 1. Hvilket udsagn beskriver dig bedst

Læs mere

Vejledning i dragtsyningsteknikker LANG BUKS

Vejledning i dragtsyningsteknikker LANG BUKS 1 Syvejledning / syprøver: Anette Kvist Nielsen Redigering: Dragtgruppen Idèoplæg: Hanne Dyhr og Kamma Gudmand-Høyer 2 SY-VEJLEDNING TIL LANGE BUKSER 1800-tallets mandsbukser var hovedsageligt lange bukser.

Læs mere

First Feeder. Godt begyndt er halvt fuldendt. Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk

First Feeder. Godt begyndt er halvt fuldendt. Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk First Feeder Godt begyndt er halvt fuldendt Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk First Feeder Tjørnehøj Mølle møder dagligt, de udfordringer de danske smågriseproducenter står overfor, og som har betydning

Læs mere

2587 GAU Gødningsprojekt fra start til slut.

2587 GAU Gødningsprojekt fra start til slut. 2587 GAU Gødningsprojekt fra start til slut. 1. Baggrunden for aktivitetens gennemførelse Projektet har til formål at afdække og udvikle miljøvenlige løsninger på højaktuelle problemstillinger indenfor

Læs mere

Mål, tidsforbrug og baggrund. Landbrug Målet er, at eleverne reflekterer over, hvad de forbinder med landbrug.

Mål, tidsforbrug og baggrund. Landbrug Målet er, at eleverne reflekterer over, hvad de forbinder med landbrug. rne i elevhæftet Der er 27 forslag til opgaver i elevhæftet. Du kan vælge dem, som du synes passer bedst til din undervisning og elevernes forudsætninger. rne giver eleverne mulighed for at tilegne sig

Læs mere

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it 16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it Tanker bag opgaverne Det er min erfaring, at elever umiddelbart vælger at bruge det implicitte funktionsbegreb,

Læs mere

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie

Læs mere

Interview med paramediciner Dino Pedersen

Interview med paramediciner Dino Pedersen Interview med paramediciner Dino Pedersen Dato: 1. november 2011 Interview: Så kan vi lige starte med dit navn, så? Paramediciner: Mit navn det er Dino Pedersen. Interviewer: Pedersen? Paramediciner: Dino

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Terrasse og facade. www.keflico.com

Terrasse og facade. www.keflico.com Terrasse og facade i hårdttræ www.keflico.com Miljø FSC certificeret terrasse og facade Miljøet er vigtigt for os alle og derfor er efterspørgslen på miljøcertificeret træ stigende. Keflico ønsker at tilbyde

Læs mere

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have?

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016 Er der andre grøntsager der skal plantes, sås eller liggers? Ærter Bladdelleri Jordbær Rabarber Kamille Squash

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Når skellettet er klar til beklædning, dvs. skelettet er høvlet så der ikke er nogle skarpe kanterskelettet er lakeret med fortyndet lak

Læs mere

Vandbehandling i trykfilter

Vandbehandling i trykfilter Vandbehandling i trykfilter Af Bjarne Søes, serviceleder SILHORKO I naturligt, iltfattigt grundvand (råvand) forekommer der en række stoffer, der er uønskede i drikkevand. Målet er rent drikkevand i overensstemmelse

Læs mere

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling:

Tørring. Materialelære. Friluftstørring og lagring. stabling: Tørring Friluftstørring og lagring Stabling Stabling af træ har overordentlig stor betydning for opnåelse af en god og ensartet ovntørring. Ved stablingen bør det tilstræbes at opbygge træstablen på en

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11015

SKØNSERKLÆRING J.nr. 11015 SKØNSERKLÆRING J.nr. 11015 Besigtigelsesdato: 28. juni 2011 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

Genoptræning efter graviditiet

Genoptræning efter graviditiet Terapiafdelingen Genoptræning efter graviditiet Patientinformation www.koldingsygehus.dk 2 INDHOLD Bækkenbunden side 4 Venepumpeøvelserne side 6 Træning af bækkenbunden side 8 Knibeøvelser side 10 Hvilestilling

Læs mere

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012

Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Guide til malerarbejde Af Erik Jensen - Juli 2012 Jeg er efterhånden blevet spurgt en del gange om tips til malerarbejde, så nu tog jeg mig sammen og lavede denne billedguide af en tanklakering. Det kunne

Læs mere

Statusrapport for projektet: Afprøvning af den nye PCR teknik til test for virus i kartoffelknolde til erstatning for den gamle ELISA-teknik

Statusrapport for projektet: Afprøvning af den nye PCR teknik til test for virus i kartoffelknolde til erstatning for den gamle ELISA-teknik Bilag 2 Statusrapport for projektet: Afprøvning af den nye PCR teknik til test for virus i kartoffelknolde til erstatning for den gamle ELISA-teknik ved forsker Mogens Nicolaisen, Danmarks JordbrugsForskning,

Læs mere

Jeg er den direkte vej til en tastefejl

Jeg er den direkte vej til en tastefejl Flemming Jensen Jeg er den direkte vej til en tastefejl - om livet med en talblind Papyrus Publishing Tilegnet Louise Bech Via sin kærlighed og ærlighed har hun givet mig mulighed for at give udtryk for

Læs mere

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger 3. udgave. April 213 I denne udgave er fx tilføjet kabelsystemer, som er anvendt i nyere forbindelser samt en mere detaljeret beskrivelse af

Læs mere

6. juni 2016. Redaktion Økonom Sonia Khan soah@rd.dk. Udgiver Realkredit Danmark Lersø Parkalle 100 2100 København Ø Risikostyring

6. juni 2016. Redaktion Økonom Sonia Khan soah@rd.dk. Udgiver Realkredit Danmark Lersø Parkalle 100 2100 København Ø Risikostyring 6. juni 2016. To ud af tre boligejere overvejer forbedringer i boligen 66 % af alle boligejere overvejer at lave forbedringer i deres bolig indenfor de kommende 12 måneder. Ser vi på fordelingen imellem

Læs mere