ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD"

Transkript

1 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 19. marts 2014 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen

2 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd pr. 1. januar 2013 Formand Karsten Kristensen Forhandlingssekretær for 3F Transportgruppen i København Næstformand Carl Jesper Hermansen Formand for Skagen Fiskeriforening Christian Rune Petersen Partsfisker Jan Nicolai Hansen Formand for Hanstholm Fiskeriforening Henning Madsen Landsklubformand for 3F fiskernes landsklub Jesper Juul Larsen Formand for Sydvestjysk Fiskeriforening Gustav Øglend Formand for Pelagisk Fiskeriforening i Hirtshals Leif Pinderup Formand for 3F Vest i Lemvig

3 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 3 Beretning 2013 Bestyrelsens sammensætning har været uændret siden 2012, og der blev over året afholdt 4 bestyrelsesmøder samt et årsmøde med direktionen i Søfartsstyrelsen har som tidligere år været præget af stor aktivitet i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd på vores kerneområder. Der har været stor efterspørgsel på blandt andet støjmålinger og før-syn, råd og vejledning ved udarbejdelse af APV samt vejledning og introduktion til viften af de muligheder, der er i rådets webbaserede Safety Management System. Sideløbende har der været stor aktivitet i forbindelse med rådets projekter hen over hele året. Af den grund har vi medio 2013 ansat konsulent Lars Høgner, så det øgede ressourcebehov i forbindelse med projektaktiviteterne dækkes. I 2013 har den øgede interesse fra vores nabolande medført, at vi blandt andet har været i Holland for at præsentere vores webbaserede Safety Management System for de hollandske interessenter, fiskeriorganisationer og myndigheder. Dette har medført, at man nu undersøger mulighederne for at lave samme løsning for de hollandske fiskere. Ligeledes har Sjøfartsværket i Norge, i samarbejde med os, oversat vores stabilitetsguide til norsk. Vi er stolte over, at landene omkring os mener, at det vi laver her i Danmark er så godt, at de gerne vil oversætte og bruge det. I 2013 har vi desuden samarbejdet med Baltic Sea Regional Advisory Council (BS RAC), hvor vi har været faglige konsulenter på et projekt, der er en del af en EU strategi for nedbringelse af ulykker i Østersøområdet. I projektet har man besøgt en række lande, der grænser op til Østersøen. Formålet med disse besøg er at lave en rapport indeholdende oplysninger om, hvordan arbejdsulykker registreres, og hvordan der arbejdes med arbejdsmiljø og sikkerhed generelt samt uddannelse af fiskere til erhvervet. I forbindelse med besøgene er der mulighed for erfaringsudveksling af ideer til fremme af sikkerhed, arbejdsmiljø og rekruttering af unge fiskere. Der aflægges, så vidt det er muligt, besøg hos uddannelsessteder, myndigheder og lokale fiskefartøjer. Projektet afsluttes i Projektet finansieres af de Svenske Fiskeres Rigsforbund. Sally Clink fra BSRAC sekretariatet med adresse i København er projektleder på projektet. Projektet blev søsat med et kick-off møde, som blev afholdt hos Søfartsstyrelsen i februar 2013.

4 4 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Projekt Proaktiv sikkerhedskultur i fiskeriet hvad skal der til? er et forskningsprojekt under Center for Maritim Sundhed og Samfund (CMSS), hvor Fiskeriets Arbejdsmiljøråd er projektdeltager og har været idèskaberne bag projektet. Projektet har to formål: Dels at beskrive den udvikling der har været i sikkerheden i fiskerierhvervet i de sidste 15 år, og dels at tilrette og afprøve nogle af de virkemidler som er udviklet til søfartserhvervet ud fra de resultater, som er opnået i den internationale forskning indenfor sikkerhedskultur. I slutningen af november måned blev der lagt sidste hånd på den første rapport, som beskriver udviklingen i sikkerhedskulturen, samt analyserer dataene fra ulykkesdatabaserne i Søfartsstyrelsen og Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Rapporten vil være tilgængelig på rådets hjemmeside. Projektets fokus er sikkerhedskultur dvs. den kultur og adfærd, der er i erhvervet, når det gælder sikkerhed og ulykker. Formålet er at forebygge arbejdsulykker ved at højne sikkerhedskulturen i fiskerierhvervet. Interventionsdelen vil blive afviklet i første halvdel af I projektet forsøger vi at belyse, hvor vi er i dag, hvordan vi er nået hertil, og hvordan sikkerhedskulturen har flyttet sig gennem de sidste 15 år. Udover kortlægningen indeholder projektet en fase med intervention og sidst en vurdering af effekten.

5 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 5 I december 2013 fik Fiskeriets Arbejdsmiljøråd tilsagn om midler fra den Europæiske Fiskerifond til et projekt med titlen Fiskerimetoder og sikker adfærd. Projektets formål er at give kendskab til de mest repræsentative fiskerimetoder i dansk fiskeri og sætte fokus på forebyggelsesarbejdet og sikkerhedskulturen i fiskerisektoren. Filmene henvender sig til både nye og erfarne fiskere. I projektet vil vi producere 4 nye film om forskellige fiskeriformer. Filmene skal optages ombord på fartøjerne og skal have særlig fokus på håndteringen af fiskeredskaberne og samtidig vise hele processen gennem en fangstrejse. I filmene vil der blive lagt stor vægt på forebyggelse af arbejdsulykker ved brug af arbejdspladsvurderingen (APV) som værktøj. Projektets forventede effekt er at reducere antallet af arbejdsulykker yderligere og nedbringe antallet af near miss situationer, der opstår under arbejdet på et fiskefartøj. Projektet forventes gennemført i løbet af I 2013 har vi i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd også deltaget, og gør stadig, i udarbejdelsen af den nye lægebog til fiskere og søfarende. Dette arbejde fortsætter ind i I 2013 forsøgte vi sammen med CMSS at søge midler i den Europæiske Fiskerifond til et pilotprojekt, som skulle kortlægge det psykiske arbejdsmiljø i fiskerierhvervet med arbejdstitelen Krydspres og følelsesmæssig nedslidning i fiskeri. Dette fik vi afslag på, men vi arbejder på at finde alternativ finansiering, så det bliver muligt at gennemføre projektet i Pilotprojektet sigter på at afklare, om forskningen i virksomheder på land og den konstaterede sammenhæng mellem forandringer og manglende forudsigelighed i arbejdet og de negative menneskelige, sociale og samfundsmæssige konsekvenser kan også findes i fiskeriet. Pilotprojektet vil omfatte litteraturstudie og interviews af et repræsentativt udsnit af fiskere. Pilotprojektet vil på basis af litteraturstudiet og de 25 interviews umiddelbart kunne bruges til at identificere og efterfølgende prioritere en række områder, der kunne gøres til genstand for forebyggelsesmæssig fokus. Pilotprojektet vil samtidigt være et kvalificeret oplæg til en efterfølgende større og fokuseret hovedundersøgelse og intervention.

6 6 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Sikkerhedsudvalgene I sikkerhedsudvalgene har der i 2013 været afholdt 4 kvartalsmøder samt møder med de større pelagiske trawlere / notfartøjer efter behov. Derudover har alle sikkerhedsudvalgene deltaget i seminaret. I 2013 har udvalgene gennemgået 32 anmeldelser af arbejdsulykker samt 2 søulykkesrapporter. Sikkerhedsudvalgene har i forbindelse med behandling af skadesanmeldelserne udarbejdet forebyggelsesforslag til 8 af ulykkerne. Forslagene er sendt til de pågældende redere som et led i forebyggelsesstrategien. Det er vores erfaring, at man på de pågældende fartøjer tager godt imod forslagene og tager initiativer til at følge op på de anbefalinger, der gives fra sikkerhedsudvalgene. I 2013 er der kommet nye kræfter i sikkerhedsudvalgene blandt andet i Nord og Vest. Det er dejligt at se, at der er opbakning fra erhvervet. Sikkerhedsudvalgene har i samarbejde med Den Maritime Havarikommission iværksat oplysningsaktiviteter, som resultat af konklusionerne på opklaringsarbejdet og udvalgenes gennemgange af både søulykker og arbejdsulykker. Arbejdet med udviklingen af sikkerhedsudvalgenes styrker og kompetencer, som i 2013 blev iværksat i forbindelse med projektet Proaktiv sikkerhedskultur i fiskeriet hvad skal der til? fortsætter også i det kommende år. Ligeledes kan vi med et tilbageblik på 2013 konstatere, at der er et lille fald i antallet af alvorlige ulykker i fiskeriet, hvilket er glædeligt. Det er dog vigtigt, at vi som hidtil fokuserer på de ulykker, der er sket og sammen med erhvervet søger at sætte ind på disse områder. Her er det også for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd et privilegium at kunne konstatere, at det erhverv vi servicerer, har taget sikkerheden alvorligt og har været med til at holde kurven for alvorlige ulykker på rette kurs, så man igen i år kan se en reduktion af alvorlige ulykker.

7 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 7 Arbejdsmiljøtjenesten Arbejdsmiljøtjenesten har i 2013 udbygget det webbaserede Safety Management System Systemet blev i 2013 opdateret med to nye moduler, således at man nu kan foretage registrering af afholdte øvelser i systemet og derved få en samlet Logbog over alle afholdte øvelser. I lighed med de øvrige moduler i systemet, er det muligt at få en advisering fra systemet, når det indtastede tidspunkt for næste øvelse nærmer sig. Yderligere er der i systemet blevet mulighed for at føre og udskrive logbog på udstyr, syn og eftersyn, hvilket har været efterspurgt fra flere brugere. Det andet modul, som systemet blev opdateret med, er et modul til udarbejdelse af arbejdspladsbrugsanvisning (APB), der bruges til gennemgang af faremærkede kemiske produkter ombord. Modulet er et nyttigt værktøj, som medvirker til øget fokus på, hvilke kemiske produkter, der anvendes til forskellige arbejdsopgaver ombord, og på hvordan disse produkter bliver håndteret sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Vi har gennem 2013 assisteret en del fartøjer i forbindelse med gennemgang af de kemiske produkter i form af en kemisk arbejdspladsvurdering, hvor produktets egenskaber og egne værnemidler bliver vurderet. I 2014 bliver der udarbejdet en ny kemiguide, som belyser området med faremærkede kemiske produkter, og hvordan disse håndteres på en sikkerhedsmæssig korrekt måde.

8 8 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD En af de store opgaver, vi havde i 2013, var assistance i forbindelse med fornyelsessyn på mindre fartøjer mellem 9 til 10 meter. Vi har lavet før-syn af ca. 80 fartøjer. På den måde har fartøjsejerne haft mulighed for at få rettet fejl og mangler inden det ordinære syn, som Søfartsstyrelsen gennemfører. En anden gevinst er muligheden for at få en snak om alt, som relaterer sig til arbejdsmiljø og sikkerhed, og vi lytter og kommer med råd og vejledning. Denne dialog giver mulighed for at komme omkring mange emner på sikkerhedsområdet, og for at der sker en udvikling af den enkeltes opfattelse af egen sikkerhed. Det er positive personer og holdninger vi forlader, når vi har afsluttet et før-syn, og alle føler sig godt klædt på til det ordinære syn. Vi udfører synene efter samme fremgangsmåde som Søfartsstyrelsen, hvilket ud over førnævnte fordel ruster den enkelte fisker bedst muligt til synet. Det bekræftes da også af de tilbagemeldinger, vi får fra Søfartsstyrelsen, efter de har udført det ordinære syn. Vi kan også mærke, at vores indsatser og kampagner fra tidligere år har skabt fokus på sikkerheden. Det kan vi blandt andet konstatere ved en stor stigning i henvendelserne vedr. oplysninger om redningsveste, PLB er og ikke mindst stabilitet, hvilket også kan ses på besøgstallene på vores hjemmeside. I forbindelse med stabilitetsprojektet og filmene på nettet er her et par af de kommentarer som er kommet. Har aldrig helt forstået det, men nu forstår jeg det. En anden er Man finder ud af, at stabilitetsproblemer ikke altid bare kan løses med mere ballast. Stabilitetsguiden viser mange andre muligheder. I forhold til videoerne er det forskellige sekvenser, som er fremhævet som øjenåbnere. Det er bl.a. betydningen af lænseporte, betydningen af opskodning i last, og fordele/ risiko ved rulledæmpningstank er også blevet fremhævet. Den positive feedback er for os et godt udtryk for, at vi har udarbejdet et materiale, der rammer der, hvor det er tiltænkt og gør en forskel der, hvor det har størst effekt og betydning - nemlig ude ved den enkelte fisker.

9 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 9 Årets Læreplads Som altid er det svært at vælge, når der er flere egnede kandidater. L 757 ALTJE POSTMA var indstillet sammen med AS 73 ANNIKA og RI 427 METTE HELENE. Men med indstilling fra både nuværende og tidligere lærlinge er det lykkedes at finde et fartøj, hvor lærepladsen har udvist særlig stor interesse i at bidrage til, at lærlingen har fået en forståelse af, hvad et godt og sikkert arbejdsmiljø er, og hvor de faglige kompetencer er videregivet med stor vægt på arbejdsmiljø og sikkerhed. Valget faldt på L 757 ALTJE POSTMA. De to lærlinge Patrick Rønn & Martin Nees Kynde har begge indstillet fartøjet og besætningen og begrunder indstillingen med følgende: Man er motiveret og meget bevidste om det ansvar, man har når maner med til at uddanne nye unge fiskere. Jeg kom godt igennem alle tænkelige opgaver lige fra bunden af maskinen, i messen, på dækket, lasten og styrehuset. Alle er meget tålmodige overfor mig, og jeg havde en meget forstående og hjælpsom skipper. Man får indtryk af, at alle er rigtig interesseret i at give unge mennesker en chance, og man giver gerne eleverne mulighed for at gøre noget på egen hånd og vise, hvad man duer til. Jeg kan ikke forestille mig en praktikplads, hvor man kan lære mere end på L 757. Skipperen er en virkelig fin og tålmodig fyr, der har lagt stilen om bord, og det foregår i et godt arbejdsmiljø, hvor sikkerheden er i top. Jeg mener at have fået gode kammerater om bord på L 757, og jeg vil gerne anbefale dem til Årets Praktikplads På den baggrund var det en enstemmig bestyrelse i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, som valgte L 757 ALTJE POSTMA fra Thyborøn.

10 10 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ISO-godkendte flåder med to års serviceinterval Fiskeriets Arbejdsmiljøråd er gennem de seneste år ofte blevet kontaktet af fiskere med fartøjer mellem 12 meter Loa. og 15 meter pp, som gerne vil have mulighed for at anvende ISO A flåder på deres fartøjer i lighed med deres kolleger i fartøjer under 12 meter med samme fartsområde. Dette har imidlertid ikke været muligt, da de er over 12 meter i længden, til trods for de kun havde fartsområde i havområde A1 ligesom det var tilfældet for de fartøjer, som havde tilladelse til at anvende ISO flåder. Forudsætningen for at Søfartsstyrelsen oprindelig gav tilladelse til, at man kan anvende ISO A redningsflåder med 2 årige synsintervaller i fiskeskibe op til 12 meter i længden var, at der blev etableret en følgegruppe, som er repræsentativ for denne flådetype, placeret på fiskeskibe som ligeledes er repræsentative for fiskeriet i denne fartøjsgruppe. Fiskeriets Arbejdsmiljøråd etablerede på daværende tidspunkt en følgegruppe på 8 redningsflåder fra 4 forskellige leverandører - 2 stk. Viking, Zodiac, Seago og Eurovinil. I 2013 var alle 8 flåder fra følgegruppen gennem det første 2 årige syn, hvortil der ikke har været noget at bemærke. Alle eftersynene er forløbet uden, at der har været observerede fejl på flåderne. På den baggrund tog vi spørgsmålet op om, hvorvidt det vil være muligt også at lade ordningen omfatte fiskefartøjer mellem 12 meter Loa. og 15 meter pp (Meddelelser F fartøjer) med fartsområde i havområde A1 samt krav til medicinkiste C. Søfartsstyrelsen tillod på den baggrund at man kunne anvende ISO A flåder i fiskefartøjer med en længde mindre end 15 meter. Dette vil for mange fartøjsejere betyde en reduktion af omkostningerne til anskaffelse og vedligeholdelse af redningsflåde, uden at man går på kompromis med sikkerheden.

11 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 11 Arbejdsmiljøseminar Årets arbejdsmiljøseminar blev afholdt på Color Hotel i Skagen. Her deltog som vanligt sikkerhedsrepræsentanter fra havnesikkerhedsudvalgene og sikkerhedsrepræsentanter fra de fartøjer, som er så store, at de har deres selvstændige sikkerhedsudvalg ombord, og derudover var der indbudte gæster. Årets program var følgende: Jens F. Carstens fra Søfartsstyrelsen orienterede om seneste nyheder fra Søfartsstyrelsen, derudover orienterede han om styrelsens erfaringer fra de nye syn, samt erfaringer fra de fartøjer, hvor F.A.R har været på før-syn, samt hvilke fejl og mangler der var på de synede fartøjer. (Foto fra Seminar) Lars H. Jacobsen fra Den Maritime Havarikommission skulle have præsenteret udviklingen i ulykker, forlis, dødsfald samt vigtigheden af samarbejdet med sikkerhedsudvalgene set i forhold til det forebyggende arbejde. Men han måtte desværre melde afbud i sidste øjeblik. Connie Gert fra Søfartens Arbejdsmiljøråd præsenterede De 8 Sikkerhedsled, der kan bruges som værktøjer til at styrke den gode sikkerhedskultur. En sikkerhedskultur er aldrig stærkere end det svageste led. Rundvisning på Skagens ny skipperskole, samt simulatorøvelser. Det fælles sikkerhedsudvalgsmøde havde følgende punkter på dagsordnen: Evaluering af årets arbejdsmiljøseminar. Orientering om nyt projekt om udvikling af proaktiv sikkerhedskultur i fiskeriet v/sisse Grøn, CMSS Esbjerg. Projektets fokus er sikkerhedskultur. Formålet er at forebygge arbejdsulykker gennem udvikling af værktøjer til at højne sikkerhedskulturen. Behandling af anmeldte skader fra det seneste kvartal.

12 12 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bundgarnsseminar I 2013 blev det årlige arbejdsmiljøseminar for bundgarnsfiskere igen afholdt i Karrebæksminde. Formålet er at samle alle bundgarnsfiskere i Danmark til en temadag med fokus på de relevante arbejdsmiljø- og sikkerhedsrelaterede emner, der er i netop deres fiskeri. Seminaret var også i 2013 godt besøgt. På dagsordenen var følgende punkter: Nyt fra Søfartsstyrelsen ved Jeppe Makvarth. Søren Hyllen fra Fiskeriskolen i Thyborøn orienterede om Skolens efteruddannelsestilbud. Resultatet af redningsvestekampagnen v/erik Pedersen fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Orientering fra NaturErhvervstyrelsen v/vicefiskeriinspektør Claus Ville og Fiskerikontrollør Lars Kjærsgaard Bendtsen. Søredningsevent på havnen i Karrebæksminde v/fiskeriskolen, hvor alle fik lejlighed til at prøve redningsdragter og entrer en redningsflåde fra vandet. Visning af rådets nye film om søredning, som er udarbejdet for midler fra Trygfonden. Orientering fra Bundgarnsudvalget v/niels Erik Jensen samt valg til Bundgarnsudvalget. Fiskerimessen I 2013 var vi på Danfish, hvor vi som altid havde stor søgning. Vi får gennem deltagelse på fiskerimessen i Aalborg mulighed for at sætte arbejdsmiljø og sikkerhed i fokus og herigennem præge fiskernes holdning. Vi havde i år fået nyt messemateriale, som fungerede rigtig godt. På Danfish kommer størsteparten af landets fiskere for at se, hvad der rører sig i erhvervet, og 2013 var da heller ikke nogen undtagelse. Dette gør fiskerimessen til et vigtigt og oplagt udstillingsvindue for formidling og information omkring arbejdsmiljø. Fiskerimessen forløb godt, og der var som førnævnt stor søgning og interesse fra messens besøgende. Vi fik hjulpet og talt med mange af vores brugere, og vi fik også lavet mange aftaler på messen om besøg på et senere tidspunkt.

13 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 13 Vi havde mange, der ville snakke om flåder, redningsveste, APV og stabilitet, derudover var der mange, som havde konkrete spørgsmål vedr. arbejdsmiljø og sikkerhed, og som mange sagde, nu viste de, at vi var her, og vi stod på listen over dem, man skulle nå at besøge. Ud over fiskerimessen har vi deltaget i en lang række lokale generalforsamlinger samt forskellige seminarer og konferencer med oplæg og præsentationer. Undervisning Vi har i 2013 undervist på alle søsikkerhedskurser på Fiskeriskolen i Thyborøn og alle grundforløb på fiskeriuddannelsen, hvor vi har deltaget med arbejdsmiljøprojektet. Derudover har vi været censor på alle fiskeskipper 3/kystskipperuddannelser på Skagen Skipperskole samt undervist på en temadag på hvert af forløbene. Disse undervisningsdage giver os en god mulighed for at bibringe nye skippere og fiskere værktøjer og viden om arbejdsmiljø og sikkerhed, mens de er i uddannelsesmiljøet og læringsprocessen, hvor de er meget motiveret. I 2013 har vi ligeledes afholdt et 8 kursus for de nye sikkerhedsudvalgsmedlemmer, der endnu ikke havde gennemgået kurset, samt opfrisket kurset for øvrige sikkerhedsudvalgsmedlemmer. Det er vigtigt, at de opnår og vedligeholder de kompetencer, der er nødvendige for udøvelse af arbejdet i sikkerhedsudvalgene, jf. lovgivningen på området, samt bidrager til at fremme af arbejdsmiljø og sikkerhed på danske fiskefartøjer.

14 14 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Søfartsstyrelsen Samarbejdet med Søfartsstyrelsen i 2013 har som tidligere år været præget af mange opgaver i forbindelse med syn, indflagninger, ombygninger og nybygninger. Vi har arbejdet tæt sammen både med regionerne og hovedkontoret i København, og her har samarbejdet som altid været præget af den holdning, at vi skulle have tingene løst på en fornuftig og professionel måde med respekt for alle parter, og uden at gå på kompromis med sikkerheden eller arbejdsmiljøet. Derudover har vi gennem 2013 samarbejdet med Søfartsstyrelsen om oplysningskampagner og informationsmaterialer, og gennem Fiskeskibsudvalget samt projekter, hvor Søfartsstyrelsen er repræsenteret i følgegruppen. Søværnets Operative Kommando I 2013 har vi deltaget i møder i den Operative Kontaktgruppe for Søredningstjenesten, hvor vi har stor fordel af at kunne udveksle erfaringer og viden om redningstjenesten og samarbejde med hele netværket omkring søredningen. Vi får vigtige informationer og viden til brug for rådets forebyggelsesarbejde. Den Maritime Havarikommission I 2013 har vi i lighed med tidligere år haft et godt og konstruktivt samarbejde med Den Maritime Havarikommission blandt andet om målrettede forebyggelseskampagner, og sikkerhedsudvalgene har kommenteret på søulykkesrapporter. Ligeledes har vi samarbejdet om sager og løbende drøftet forebyggende initiativer og målrettede kampagner. I 2013 har vi også afviklet et kursus for medarbejderne i Den Maritime Havarikommission. Kurset blev afholdt på Fiskeriskolen i Thyborøn.

15 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 15 Arbejde uden for fiskerierhvervet Fiskeriets Arbejdsmiljøråd har også i 2013 udført konsulentopgaver uden for fiskerierhvervet. Flere af opgaverne har været i samarbejde med Søfartens Arbejdsmiljøråd og har været opgaver for deres medlemmer. Derudover har det været værfter og rederier, som har rekvireret konsulentbistand i forbindelse med støjdæmpning og støjmåling. Opgaverne uden for fiskerierhvervet har medvirket positivt til, at vi har kunnet holde stigningen i bidraget på et beskedent niveau, og de er med til at styrke rådets kompetencer, og dermed kan vi yde en endnu bedre service over for fiskerierhvervet. Afslutning Året 2013 har på mange områder været et begivenhedsrigt år, som har været præget af store udfordringer men også af store sejre. Vi har søsat nye projekter og fået bekræftet, at sikkerhedskulturen er på rette kurs, samt at der i 2013 har været en lille reduktion i antallet af alvorlige arbejdsulykker. Vi har fået ny viden, som igen har givet os nye pejlemærker og målsætninger. Sammen med aktørerne i erhvervet har vi fået løst alle de opgaver, vi er blevet stillet overfor gennem året. Vi er godt i gang med det nye år, hvor vi også får friske kræfter med på holdet i sikkerhedsudvalgene, som er klar til at gå ombord i opgaverne. Vi håber, at vi sammen med fiskerierhvervet kan fortsætte den positive udvikling i forhold til ulykker på fiskeskibe og vise en reduktion i antallet igen i Erhvervet kan med god grund være stolte af de resultater, der er opnået, og uden deres engagement og vilje til at skabe et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø gennem årene, havde vi ikke kunnet nå dertil, hvor vi er i dag.

16 Auktionsgade 1b 6700 Esbjerg Tel: a.dk Fax: a.dk

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 19. marts 2015 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 23. februar 2011 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 8. februar 2012 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE

FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE LOKALITET 55 28'2 N 008 25'5 Ø ORGANISATIONSPLAN Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Fiskeriets

Læs mere

ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 14. januar 2013 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 6. april 2016 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere:

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere: Fiskerilære 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3 Udgiver: Fiskericirklen Copyright: Fiskericirklen Forfattere: Fiskeriteknolog og faglærer Jens Peter Andersen. Født 1955. Fiskeskipper i 17 år. Uddannet som

Læs mere

Det nytter! Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet

Det nytter! Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet Det nytter! Jørgen Møller Christiansen Seniorforsker Center for Maritim Sundhed og Samfund Syddansk Universitet, Esbjerg Den danske fiskerflåde Værdien af danske

Læs mere

Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD. Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen

Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD. Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd pr. 1. januar 2016 Formand Karsten Kristensen

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Redningsflåden skal virke

Redningsflåden skal virke Tema om redningsflåder Redningsflåden skal virke Det kan få katastrofale følger, hvis redningsflåden ikke virker. Det kan ske, hvis den er pakket eller monteret forkert, eller hvis udløser-relæet er sat

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Du skal vejlede og påvirke holdninger Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side

Læs mere

Kurser og efteruddannelse for fiskere

Kurser og efteruddannelse for fiskere Kurser og efteruddannelse for fiskere Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhed for erhvervsfiskere AMU 44381 - Varighed: 15 dage Deltagerpris: 1.650 DKK - AMU: 26.935,5

Læs mere

Diakonhøjskolens Diakonforbund Årsmøde d. 18. juni 2011.

Diakonhøjskolens Diakonforbund Årsmøde d. 18. juni 2011. Diakonhøjskolens Diakonforbund Årsmøde d. 18. juni 2011. Dagsorden: 1. Valg af dirigent, referent og stemmetællere. Dirigent Leif Bønning, referent Lisbeth Skals Jensen, stemmetællere bliver valgt, når

Læs mere

1.0 Baggrund. 2.0 Formål

1.0 Baggrund. 2.0 Formål 1.0 Baggrund Den danske alkoholkultur giver mange sundhedsmæssige og sociale problemer. I Danmark har der tidligere været en forestilling om, at den bedste måde at give unge fornuftige alkoholvaner var

Læs mere

BALANCE-projektet Nyhedskatalog

BALANCE-projektet Nyhedskatalog Nyhedskatalog Information om BALANCE-projektet fra: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, BALANCEkoordinatoren, Arbejdsmiljø København og Psykiatrifonden. Indhold Kære TRIO... 3 Nyt fra BALANCE-koordinationen...

Læs mere

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat 1. Introduktion Kære Folketingskandidat Sex & Samfund laver i samarbejde med avisen 24timer denne spørgeskemaundersøgelse om folketingskandidaternes holdninger til sex, seksuel sundhed og seksuelle rettigheder.

Læs mere

Når lyd bliver til støj

Når lyd bliver til støj Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 Når lyd bliver til støj NY_Når lyd bliver til støj_layout.indd 1 2014-10-24 10:30:40 Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

A RBEJDSMILJØUDVALGET S

A RBEJDSMILJØUDVALGET S Side 12 FOA, Fag og Arbejde, Aalborg Arbejdsskadeafsnittet Tlf. 4697 3131 Sagsbehandler Ghita Elmo Andersen A RBEJDSMILJØUDVALGET S V EJLEDNING TIL SIKKERHEDS-/ ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Miljøansvarlig/formand

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Marts 2019 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Årsberetning for året 2008.

Årsberetning for året 2008. Årsberetning for året 2008. Så er det igen blevet tid til at se tilbage på endnu et år i NOCA, og jeg vil derfor her gøre status over foreningens aktiviteter i 2008. Som også vil være temaet for konferencen

Læs mere

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Baggrund Energistyrelsen har med sit udbud af 450 MW møller i en række kystnæreområder, skabt mulighed for øget havneaktivitet

Læs mere

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE Underviservejledning Idegrundlag Ideen med projektet er, at mellemstore virksomheder med 50-250 ansatte bliver i stand til at indføre arbejdsmiljøledelse med afsæt i ulykkesforebyggelse med en relativt

Læs mere

Faglig identitet om at skabe et fælles engagement i uddannelsen

Faglig identitet om at skabe et fælles engagement i uddannelsen Faglig identitet om at skabe et fælles engagement i uddannelsen Oplæg ved Kvalitetspatruljens temakonference 2011 Hvordan skabes de bedste rammer for et grundforløb Pointerne Engagement i uddannelsen er

Læs mere

Tips til færre ulykker på arbejdspladsen

Tips til færre ulykker på arbejdspladsen Tips til færre ulykker på arbejdspladsen Indledning Ulykker kan have store konsekvenser. Det gælder ikke mindst for dem, der bliver ramt, men også for familien, virksomheden og hele samfundet. I værste

Læs mere

Forebyg arbejdsulykker!

Forebyg arbejdsulykker! Forebyg arbejdsulykker! INDLEDNING Arbejdsulykker kan medføre alvorlige konsekvenser som sygefravær, tab af erhvervsevne, varige mén og tab af livskvalitet for dem, ulykken rammer. Heldigvis er antallet

Læs mere

PRAKSIS SOM INSPIRERER

PRAKSIS SOM INSPIRERER PRAKSIS SOM INSPIRERER Tema 2 Samarbejde på tværs Anbefalingerne til Samarbejde på tværs er lavet på baggrund af samtaler med ledere og medarbejdere fra jobcenter Mariagerfjord, Thisted og Aalborg samt

Læs mere

Internt fokus på rygestop Erfaringer fra Forebyggelsescenter Nørrebro

Internt fokus på rygestop Erfaringer fra Forebyggelsescenter Nørrebro Internt fokus på rygestop Erfaringer fra Forebyggelsescenter Nørrebro Projektleder Kira Baun Temadag om tobaksforebyggelse Knudshoved 22/1-2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Sundhed

Læs mere

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012:

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012 De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Indledning: Dagtilbudsloven 5 beskriver at: Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet

Læs mere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere 1. Overordnet målsætning Med en bevidst rekrutteringsstrategi ønsker vi at fastholde og tiltrække medarbejdere, der kan medvirke til, at Gentofte

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Marts 2018 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012.

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Indledning Hjertelig velkommen til vores generalforsamling. Deltagere i vores generalforsamling kan kun være forbrugere,

Læs mere

LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner

LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner LOAvisen #3 December 2014 LOAvisen Orientering til alle med interesse for det gode skib LOA af Aalborg - udgivet af LOA og støtteforeningen LOAs Venner Hidtil har LOA og støtteforeningen LOAs Venner udgivet

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken Torsdag den 20. juni 2013 fra kl. 10 Indledning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad siger Samarbejdsaftalen om kompetenceudvikling? INSPIRATION: Kompetenceudvikling ved omstilling & forandring

Indholdsfortegnelse. Hvad siger Samarbejdsaftalen om kompetenceudvikling? INSPIRATION: Kompetenceudvikling ved omstilling & forandring KOMPETENCEUDVIKLING Indholdsfortegnelse Forord Hvad siger Samarbejdsaftalen om kompetenceudvikling? INSPIRATION: Kompetencestrategi INSPIRATION: Når MUSen gør en forskel INSPIRATION: Kompetenceudvikling

Læs mere

Bedst at forebygge et dårligt helbred

Bedst at forebygge et dårligt helbred 3F Aalborg afdeling Telefon 7030 0858 Når du kontakter 3F Aalborg Du er altid velkommen til at henvende dig i 3F Aalborg, men for at gøre det lettere for dig selv, så henvend dig direkte i din egen gruppe.

Læs mere

Referat Pædagogisk Forum for Erhvervsuddannelser Torsdag den 28. august 2014 kl. 13.00 15.00 Mødelokale 3, Holstebro

Referat Pædagogisk Forum for Erhvervsuddannelser Torsdag den 28. august 2014 kl. 13.00 15.00 Mødelokale 3, Holstebro Hospitalsenheden Vest Staben RH-HV HR Birgit Meldgård Sangill - lægesekretærelever Erna Leth - social- og sundhedsassistentelever + redderelever Kate Gahner Larsen - elever med speciale i offentlig administration

Læs mere

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering.

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Aktivering Temadag SUS 10.november 2005 Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Sammivik har mange holdninger til og erfaringer med aktivering. Alle i

Læs mere

Aalborg Kommunale Kunstforening. Referat af ordinær generalforsamling. Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30

Aalborg Kommunale Kunstforening. Referat af ordinær generalforsamling. Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30 Aalborg Kommunale Kunstforening Referat af ordinær generalforsamling Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30 I Teknik- & Miljøforvaltningens & Forsyningsvirksomhedernes kantine på Stigsborg Brygge 5, Nørresundby

Læs mere

Vækstforums møde den 24. marts 2009 - bilag til pkt. 4. Et sammenhængende kompetencecenter for alle fiskeriets uddannelser

Vækstforums møde den 24. marts 2009 - bilag til pkt. 4. Et sammenhængende kompetencecenter for alle fiskeriets uddannelser Et sammenhængende kompetencecenter for alle fiskeriets uddannelser handlingsplan august 2008 Visionen Visionen er at skabe center hvor kompetencer i fiskeriet knyttes sammen så synergier opstår med henblik

Læs mere

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET den 05.03.2013 i Borgmesterens Mødelokale Afbud Charlotte Bøgelund Thomsen (F) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Pavillon Darumvej... 4 3 Beskæftigelsesministerens

Læs mere

MSSM 2011 Sikkerhedsorganisationen, hvad sker der, og hvad kan du gøre?

MSSM 2011 Sikkerhedsorganisationen, hvad sker der, og hvad kan du gøre? MSSM 2011 Sikkerhedsorganisationen, hvad sker der, og hvad kan du gøre? Hvordan understøtter arbejdsmiljøreglerne rederiernes sikkerhedsorganisation Kontorchef Per Sønderstrup, Center for Maritime Regulering,

Læs mere

Baggrund Region Sjælland har afsat puljemidler i 2016 til finansiering af de prioriterede indsatsområder på arbejdsmiljøområdet.

Baggrund Region Sjælland har afsat puljemidler i 2016 til finansiering af de prioriterede indsatsområder på arbejdsmiljøområdet. Vejledning til ansøgning til Arbejdsmiljøpuljen i 2016 Baggrund Region Sjælland har afsat puljemidler i 2016 til finansiering af de prioriterede indsatsområder på arbejdsmiljøområdet. Ansøgninger til puljen

Læs mere

- et varmt og rart sted

- et varmt og rart sted - et varmt og rart sted KOSTSKOLEN I SØNDERJYLLAND Kostskolen er et dejligt sted, hvor alle mennesker kan være. Lærerne er gode til at lære os nye ting. Man får mange venner her nede og alle er næsten

Læs mere

Job- og personprofil. Vicedirektør Kunder & Produktion NaturErhvervstyrelsen

Job- og personprofil. Vicedirektør Kunder & Produktion NaturErhvervstyrelsen Job- og personprofil Vicedirektør Kunder & Produktion NaturErhvervstyrelsen 1. Indledning NaturErhvervstyrelsen søger en vicedirektør, der skal opbygge og lede en helt ny afdeling, Kunder & Produktion

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 Tilbagemeldinger fra kurset Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 6 7 timer på et kursus lørdag er noget af en mundfuld, men tiden blev udnyttet på en fornuftig

Læs mere

STCW kurser. Offshore. Færgefart. Erhvervsfartøjer. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

STCW kurser. Offshore. Færgefart. Erhvervsfartøjer. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv STCW kurser Offshore Erhvervsfartøjer Færgefart Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus STCW regulation A-V1/1-1 Varighed: 1 dag Kurset kan afvikles lokalt

Læs mere

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Allerførst velkommen til den årlige

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

Region Sjælland Beretning

Region Sjælland Beretning Region Sjælland Beretning Beretning for perioden november 2011 til april 2013 Kongresperiode 2010-2013 Region Sjælland Beretning for perioden november 2011 til april 2013 Kongresperiode 2010-2013 På midtvejsmødet

Læs mere

YHEDSBREV Vestjysk Motocross Club, Tinghedevej 7, 6715 Esbjerg N www.vmcc.dk

YHEDSBREV Vestjysk Motocross Club, Tinghedevej 7, 6715 Esbjerg N www.vmcc.dk 1 6. j uni 2 0 0 9 Numme r 2 YHEDSBREV Vestjysk Motocross Club, Tinghedevej 7, 6715 Esbjerg N www.vmcc.dk Opdatering Kære medlemmer, bruger, sponsorer og andre interessenter af Vestjysk MotoCross Club.

Læs mere

Aktivt liv for borgere i Horsens Kommune, der modtager førtidspension

Aktivt liv for borgere i Horsens Kommune, der modtager førtidspension Aktivt liv for borgere i Horsens Kommune, der modtager førtidspension For mennesker, der har fået bevilget førtidspension, kan hverdagen godt gå hen og blive lidt trist, inaktiv og passiv. Man holder sig

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Højslev Ældrecenter. Generelt

Læs mere

Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2

Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Indholdsfortegnelse 012. Orientering fra Ældrerådets formand til mødet den 10. februar 2011 28 013.

Læs mere

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8

REFERAT. Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 7. december 2015 Statens Kunstfonds Bestyrelse Møde nr. 10 Mødedato: 2. december 2015 Tidspunkt: Kl. 10.00 16.00 Sted: Lokale 8 REFERAT Til stede fra bestyrelsen: Gitte Ørskou (fmd.), Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Referat af Generalforsamling 20. februar 2016.

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Referat af Generalforsamling 20. februar 2016. Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning. 3. Kassereren fremlægger det reviderede regnskab til godkendelse på generalforsamlingen. 4. Behandling af indkomne forslag. 5. Fastsættelse af

Læs mere

Referat for møde i LUA

Referat for møde i LUA Referat for møde i LUA Dato: Fredag den 11. marts 2016 Kl. 10.00 12.00 i mødelokale 1, Social & SundhedsSkolen, Herning Deltagere: Repræsentanter fra FOA: Kim Henriksen, formand for LUA Grethe Nielsen

Læs mere

Referat af Stiftende repræsentantskabsmøde Håndbold Region Øst. lørdag den 6. november 2010, kl. 10.00-12.00

Referat af Stiftende repræsentantskabsmøde Håndbold Region Øst. lørdag den 6. november 2010, kl. 10.00-12.00 Referat af Stiftende repræsentantskabsmøde Håndbold Region Øst lørdag den 6. november 2010, kl. 10.00-12.00 Hotel Hvide Hus, Strandvejen 111, 4600 Køge. Side 2 af 7 Stiftende Repræsentantskabsmøde 2010

Læs mere

SKOLEBESTYRELSEN Marbækskolen

SKOLEBESTYRELSEN Marbækskolen SKOLEBESTYRELSEN Marbækskolen Dagsorden til skolebestyrelsens møde Onsdag den 24. oktober 2007 kl. 18.30 21.00 (Morten klargør lokalet) Medlemmer: Jette Christensen Inge Geertsen Marina Lund - afbud Liselotte

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Kompasset december 2015

Kompasset december 2015 Kompasset december 2015 Nytårskur: Der er i Sejlklubben tradition for, at vi mødes nytårsaftensdag kl. 11.00 til lidt lækkert vådt og tørt til ganen, hvor vi så har mulighed for at ønske hinanden godt

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2011

Formandsberetning for Foreningen Agape 2011 Formandsberetning for Foreningen Agape 2011 18. oktober 2011 kunne man læse en overskrift i Kristelig dagblad, hvor der stod: Kirkelige organisationer skjuler kristendommen. I den tilhørende artikel kunne

Læs mere

Generalforsamling i VBK

Generalforsamling i VBK Generalforsamling i VBK Referat af ordinær generalforsamling d. 24.11.2015 1. Valg af dirigent samt referent og 2 stemmetællere. 2. Bestyrelsens beretning formand Per Nørgaard Klaus Rasmussen blev valgt

Læs mere

NLP OG COACH UDDANNELSE

NLP OG COACH UDDANNELSE NLP OG COACH UDDANNELSE www.tradium.dk Kunne du tænke dig at blive bedre til at forstå, hvad der foregår i kommunikationen mellem mennesker? Blive bedre til at lytte og forstå hvad andre fortæller og dermed

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager Møde slut: 12.30 Fraværende: Poul Larsen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 18 sprotokol fra sidste

Læs mere

Feedback i erhvervsuddannelserne

Feedback i erhvervsuddannelserne Karin Hartje Jakobsen Bente Lausch Karsten Holm Sørensen Feedback i erhvervsuddannelserne Serieredaktion: Jens Ager Hansen og Claus Madsen Karin Hartje Jakobsen, Bente Lausch og Karsten Holm Sørensen Feedback

Læs mere

Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose

Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T HSU AMKU S A G S N O T A T 16. NOVEMBER 2011 Vedr.: Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid

Læs mere

Velkommen til: Breddesektionens områdemøde Lørdag, den 24. april 2010 kl. 10.00

Velkommen til: Breddesektionens områdemøde Lørdag, den 24. april 2010 kl. 10.00 Velkommen til: Breddesektionens områdemøde Lørdag, den 24. april 2010 kl. 10.00-1 - Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Breddesektionens beretning Den skriftlige beretning fremgår af bilag 1 på siderne 3-5

Læs mere

Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016

Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016 Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016 5.1 Lokalbestyrelser 5.1.1 SLS-Bornholm 5.1.2 SLS-DST 5.1.3 SLS-Esbjerg 5.1.4 SLS-Hillerød 5.1.5 SLS-Hjørring 5.1.6 SLS-Holstebro 5.1.7

Læs mere

STATUS TIL STYREGRUPPEN Maj 2012

STATUS TIL STYREGRUPPEN Maj 2012 Status på Bydelsmødre i Danmark BY Status 1. Amager NY! Starter op efteråret 2012 2. Ballerup NY! Uddannelse afsluttes 13.6. 3. Bispebjerg Erfaren gruppe 4. Brøndby Strand NY! Er uddannet og i gang. 5.

Læs mere

Referat for temagruppemøde den 24. og 25. april 2012 Torvehallerne, Vejle

Referat for temagruppemøde den 24. og 25. april 2012 Torvehallerne, Vejle Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen Gitte Petersen - cn19175@rk.dk - 3637 7656 Kurt Æbelø - kurt.abelo@fredericia.dk - 7210 7236 18. februar 2013 Referat for temagruppemøde den 24. og 25. april 2012

Læs mere

Årsberetning. Medlemmer: Resultater: 2. Division

Årsberetning. Medlemmer: Resultater: 2. Division Årsberetning Medlemmer: Medlemstal 84 aktive, betalende via klubmodul Derudover har vi haft et dame hyggehold og der er blevet brug 26 spillere på damer serie 2 og 36 spillere på herre serie 3, indtil

Læs mere

Byforum 2015: Dagsorden 1. møde - 21/5

Byforum 2015: Dagsorden 1. møde - 21/5 Dagsorden 1. møde - 21/5 Velkommen og formål med vores temagruppe: Byforum 2015 dialog, koordinering og udvikling. Hvad sker der i de to andre temagrupper: Velkommen El Hvalsø og Blomstrende by i bevægelse.

Læs mere

Brønderslev Kommune. Det Lokale Beskæftigelsesråd. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Det Lokale Beskæftigelsesråd. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Det Lokale Beskæftigelsesråd Beslutningsprotokol Dato: 26. maj 2008 Lokale: Jobcentret Tidspunkt: kl. 09.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/104 Godkendelse af dagsorden...

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 2 plejepersonaler fra henholdsvis afdeling A og B og gruppeleder, samt gennemført dialogmøde

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Risagerlund og Plejecentret i Valdemarsgade, Brønderslev Kommune. Torsdag den 27. august 2009 fra kl. 8.00

Anmeldt tilsyn på Risagerlund og Plejecentret i Valdemarsgade, Brønderslev Kommune. Torsdag den 27. august 2009 fra kl. 8.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Risagerlund og Plejecentret i Valdemarsgade, Brønderslev Kommune Torsdag den 27. august 2009 fra kl. 8.00 Indledning Vi har på vegne af Brønderslev Kommune aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde

Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde Resume af projektbeskrivelse Kroppen på Toppen -i børnehøjde Projektet går ud på at alle børn (0-6 årige) i Aalborg Kommunes institutioner skal have Kroppen på Toppen ved at få mere fysisk aktivitet, flere

Læs mere

Kvindelig Meningsdanner

Kvindelig Meningsdanner Kvindelig Meningsdanner Kursus for kvinder med minoritetsbaggrund 1 På dette kursus kan du møde: Du vil selvfølgelig møde de andre spændende deltagere på kurset. Men ud over dem, vil du også møde en række

Læs mere

Ledelsens beretning for 2015.

Ledelsens beretning for 2015. Ledelsens beretning for 2015. Regionsledelsen (RL) På årsmødet den 16. januar 2015 konstaterede man, der var 3 fra regionsledelsen, nemlig Ane Gleerup, Jens Andersen og Claus Christensen, der havde genopstillet

Læs mere

Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter

Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter 1 Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter K Kost R Røg A Alkohol M Motion & regnskab 2008 Udarbejdet af Lise Zaar Ungdomsskolen Juni 2009 Navn: Mad er hot. Vi er blevet opmærksomme

Læs mere

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013 Kommunerne og valgdeltagelsen Kommuna Den 19. november 2013 er der kommunalvalg. Det er vigtigt, at så mange som muligt tager del i demokratiet den dag. Derfor opfordrer

Læs mere

Regionsgeneralforsamling 7. april 2016, Region Nordjylland Mundtlig beretning 2013-2016

Regionsgeneralforsamling 7. april 2016, Region Nordjylland Mundtlig beretning 2013-2016 Regionsgeneralforsamling 7. april 2016, Region Nordjylland Mundtlig beretning 2013-2016 Indledning og præsentation Kære medlemmer Med denne beretning vil vi gerne indvie dig i de mange aktiviteter og gøremål,

Læs mere

Referat møde med indbudte og andre borgere vedr. havneprojekt d. 14 jan. 2014.

Referat møde med indbudte og andre borgere vedr. havneprojekt d. 14 jan. 2014. PRÆSTØ LOKALRÅD. Referat møde med indbudte og andre borgere vedr. havneprojekt d. 14 jan. 2014. 1. Velkomst ved lokalrådets formand Henny Jørgensen Henny Jørgensen bød velkommen til de over 30 fremmødte

Læs mere

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse.

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse. Til forældre og andre venner. Endnu en periode med en glad og arbejdsom atmosfære er forløbet siden sidste nyhedsbrev. Og nu er det næsten blevet sommer! Eleverne nyder de udendørs aktiviteter, og humøret

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Othello, Fredericia Kommune. Tirsdag den 8. november 2011 fra kl.9.00

Uanmeldt tilsyn på Othello, Fredericia Kommune. Tirsdag den 8. november 2011 fra kl.9.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Othello, Fredericia Kommune Tirsdag den 8. november 2011 fra kl.9.00 Indledning Vi har på vegne af Fredericia Kommune aflagt tilsynsbesøg på Othello. Generelt er formålet

Læs mere

- Generalforsamling 2011 - sektion 21 Den 9. januar kl. 10.15 i Ringsted klubhus

- Generalforsamling 2011 - sektion 21 Den 9. januar kl. 10.15 i Ringsted klubhus - Generalforsamling 2011 - sektion 21 Den 9. januar kl. 10.15 i Ringsted klubhus Præmie overrækkelse kl. 09.15 Dagsorden. Punkt 1. Punkt 2. Punkt 3. Punkt 4. Valg dirigent. Viggo Jakobsen 009 Slagelse.

Læs mere

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv!

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv! BLIV BRUGERLÆRER og få indsigt i dit liv! En brugerlærer fortæller, inspirerer og motiverer Nu har du chancen for at blive brugerlærer. Det er et godt tilbud til dig, der gerne vil hjælpe andre og ikke

Læs mere

Protokol 16. Områdegruppebestyrelsesmøde (ekstraordinært) 22. Oktober på Næsbylund.

Protokol 16. Områdegruppebestyrelsesmøde (ekstraordinært) 22. Oktober på Næsbylund. Protokol 16. Områdegruppebestyrelsesmøde (ekstraordinært) 22. Oktober på Næsbylund. Deltagere: Niels Henrik Nielsen, John Kildsgaard, Henrik Novak, Hans Jørgen Worm-Laursen, Poul Balle, Lajla Hallundbæk,

Læs mere

Referat fra årsmøde 17. maj 2010

Referat fra årsmøde 17. maj 2010 Ad.1 Ad. 2 Bjørn Semberg, Hi. Formandens mundtlige beretning. Formanden mindes afdøde kammerater med mindeord og 1 minuts stilhed. Efter at have omtalt fusionen pr. 01. januar 2010 gennemgik han den fremsendte

Læs mere

Beretning. for. sæsonen 2003-2004

Beretning. for. sæsonen 2003-2004 Beretning for sæsonen 2003-2004 Indholdsfortegnelse 1 Bestyrelsens overordnede/generelle arbejde i 2003-2004... 2 1.1 Sammensætning og konstituering i sæsonen... 2 1.2 Kick-off møde... 2 1.3 Samarbejdet

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning nå næste NIVEAU Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning - introduktion og inspiration til Mentee Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion til og formål med mentorordningen 2. Gode råd og vejledning

Læs mere

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Generelt: Så er det atter blevet tid til at mødes til generalforsamling og bl.a. gøre status over det året som nu er gået.. 2011 er et lidt specielt år for

Læs mere

Temadag om evaluering - Branchemiljørådene

Temadag om evaluering - Branchemiljørådene Temadag om evaluering - Branchemiljørådene Hvordan kan BAR og andre aktører dokumentere effekter af sine aktiviteter? Flemming Pedersen EFFEKTEVALUERING KAN VI DET? Ønsket om at dokumentere indsatser fører

Læs mere

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv Færgefart Kurser for ansatte inden for færgefart Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus grundlæggende STCW regulation A/VI/1-1, A-VI/1-3 og A-VI/1-4 Varighed:

Læs mere