ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD"

Transkript

1 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 19. marts 2015 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen

2 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd pr. 1. januar 2014 Formand Karsten Kristensen Forhandlingssekretær for 3F Transportgruppen i København Næstformand Carl Jesper Hermansen Formand for Skagen Fiskeriforening Christian Rune Petersen Partsfisker Jan Nicolai Hansen Formand for Hanstholm Fiskeriforening Henning Morberg Madsen Landsklubformand for 3F Fiskernes Landsklub Jesper Juul Larsen Formand for Sydvestjysk Fiskeriforening Gustav Øglend Formand for Pelagisk Fiskeriforening i Hirtshals Leif Pinderup Formand for 3F Vest i Lemvig

3 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 3 Beretning 2014 Fiskeriets Arbejdsmiljøråds bestyrelse fik i 2014 to nye medlemmer henholdsvis fra Danmarks Fiskeriforenings Producentorganisation (DFPO) og 3F. Fra arbejdsgiversiden indtrådte næstformand i DFPO Kim Kær Hansen, som afløste Jesper Juul Larsen, og fra arbejdstagersiden indtrådte gruppeformand for 3F Transport Skagerak Mette Niss, som afløser for Leif Pinderup. Der er over året afholdt 4 bestyrelsesmøder samt et årsmøde med direktionen i Søfartsstyrelsen har som tidligere år budt på mange forskellige udfordringer, som vi sammen med erhvervet og vores øvrige samarbejdspartnere fik løst. Vi har som altid haft stor aktivitet i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd på vores kerneområder, og det har spændt vidt lige fra joller til pelagiske trawlere. Aktiviterne har blandt andet været støjmålinger og førsyn, råd og vejledning ved udarbejdelse af APV samt vejledning og introduktion til viften af muligheder i rådets webbaserede Safety Management System. Det har været rådgivning om redningsmidler, og som noget nyt i 2014 har vi kunnet udføre radiosyn, hvilket som oftest blev udført i forbindelse med førsynene. Vi har også hen over året arbejdet med filmprojektet Fiskerimetoder og sikker adfærd, som forventes færdig i maj 2015.

4 4 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD I 2014 fik vi en henvendelse fra Sjøfartsdirektoratet i Norge om at deltage på en sikkerhedskonference for de norske fiskere, hvor man gerne ville have en præsentation af Fiskeriets Arbejdsmiljøråd og -tjeneste. Efter oplægget fik vi meget positiv respons især fra fiskerne, der deltog. Tidligere har Sjøfartsværket i Norge, i samarbejde med fiskeri- og søfartsorganisationerne, oversat en stor del af vores materiale til norsk. I 2014 har vi desuden afsluttet en projektopgave. Vi var hyret af Baltic Sea Regional Advisory Council (BS RAC) som faglige konsulenter på et projekt, som er en del af EU`s strategi for nedbringelse af ulykker i Østersøområdet. I projektet har man besøgt en række lande heriblandt også Danmark. Et af formålene med disse besøg var at undersøge, hvordan arbejdsulykker registreres, og hvordan der arbejdes med arbejdsmiljø og sikkerhed generelt samt uddannelse af fiskere til erhvervet. Projektrapporten med konklusion og anbefalinger kan hentes / læses på BS RAC`s hjemmeside. Projektet blev finansieret af de Svenske Fiskeres Rigsforbund, og BS RAC var projektleder på projektet. Ny lægebog Gennem 2014 har vi i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd også deltaget i udarbejdelsen af den nye lægebog til fiskere og søfarende. Dette arbejde fortsætter ind i 2015.

5 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 5 Psykisk arbejdsmiljø i fiskerierhvervet Det lykkedes i 2014, gennem informationsaktivitetsmidlerne, at få financeret et pilotprojekt, som skulle kortlægge det psykiske arbejdsmiljø i fiskerierhvervet. Projektets titel er Krydspres og følelsesmæssig nedslidning i fiskeri. Pilotprojektet sigtede på at afklare, om forskningen i virksomheder på land og den konstaterede sammenhæng mellem forandringer og manglende forudsigelighed i arbejdet og de negative menneskelige, sociale og samfundsmæssige konsekvenser deraf kunne genfindes i fiskeri. Pilotprojektet omfattede litteraturstudie og interview af et repræsentativt udsnit af fiskere. Pilotprojektet vil på basis af litteraturstudiet og de 25 interviews umiddelbart kunne bruges til at identificere og efterfølgende prioritere en række områder, der kunne gøres til genstand for forebyggelsesmæssig fokus. Pilotprojektet er samtidig et kvalificeret oplæg til en efterfølgende større og fokuseret hovedundersøgelse og intervention. Omvæltninger og det psykiske arbejdsmiljø i fiskeriet i ord og tal Jørgen Møller ChristiansenAnders Berthelsen Carlsbæk Center for Martim Sundhed og Samfund, SDU Projekt Fiskere i krydspres 1:2015 Rapporten kan downloades fra rådet hjemmeside Sikkerhedsudvalgene I sikkerhedsudvalgene har der i 2014 været afholdt 4 kvartalsmøder, samt møder med de større pelagiske trawlere/notfartøjer efter behov. Derudover har alle sikkerhedsudvalgene deltaget i det årlige arbejdsmiljøseminar. I 2014 har udvalgene gennemgået 30 anmeldelser af arbejdsulykker samt 2 søulykkesrapporter. Sikkerhedsudvalgene har i forbindelse med behandling af skadesanmeldelserne udarbejdet forebyggelsesforslag til 9 af ulykkerne. Forslagene er sendt til de pågældende redere som et led i forebyggelsesstrategien. Det er vores erfaring, at man på de pågældende fartøjer tager godt imod forslagene og tager initiativer til at følge op på de anbefalinger, der gives fra sikkerhedsudvalgene. Også i 2014 er der kommet nye kræfter i sikkerhedsudvalgene, og det er dejligt at se, at der er opbakning fra erhvervet.

6 6 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Sikkerhedsudvalgene har i samarbejde med Den Maritime Havarikommission og Søfartsstyrelsen iværksat oplysningsaktiviteter som resultat af konklusionerne på opklaringsarbejdet og udvalgenes gennemgange af søulykker og arbejdsulykker. I 2014 har der blandt andet været ekstra fokus på faren for svovlbrinte i forbindelse med industrifiskeri og ekstra fokus på arbejde ved nettromler. Ligeledes har vi i 2014 forsat arbejdet med at styrke sikkerhedsudvalgenes kompetencer. I skrivende stund må vi desværre konstatere, at antallet af alvorlige arbejdsulykker i fiskeriet er på samme niveau som i 2013, hvilket betyder, at det er vigtigt, at vi som hidtil fokuserer på de ulykker, der er sket, og sammen med erhvervet søger at sætte ind på de områder, hvor vi ser de alvorlige ulykker. Samtidig skal vi også være klar over, at når vi opererer med så få antal skader, som vi gør i fiskeriet, vil små udsving i antallet virke som et stort udsving, men trods alt er det samlede antal anmeldte skader faldende også i Arbejdsmiljøtjenesten Vi har i 2014 også moderniseret APB modulet i det webbaserede Safety Management System, så det lever op til de nye krav, der kommer til mærkning og klassificering af faremærkede produkter. De nye krav bliver gældende fra Samtidig har vi udarbejdet den nye kemiguide således, at der er god sammenhæng med APB modulet i systemet og den nye kemiguide. Erhvervet har også i år flittigt benyttet muligheden for at få rådgivning om støj, kortlægning af støjniveauet, støjmåling, støjdæmpning samt vibrationer både i forbindelse med motorudskiftning, ombygning, nybygning og indflagning.

7 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 7 Der er ingen tvivl om, at støj er et af de områder, der er meget fokus på, når der iværksættes et af førnævnte projekter eller tiltag, og at alle ønsker, at støjen skal sænkes mest muligt. En af de opgaver, som også har fyldt meget i 2014, er assistance i forbindelse med fornyelsessyn på mindre fartøjer under 15 meter. I 2014 har vi lavet førsyn på ca. 90 fartøjer. Det har som tidligere år været en givtig proces, hvor vi har kunnet forberede fartøjsejerne på det ordinære syn, og samtidig har vi fået en god dialog om arbejdsgangen i forbindelse med udarbejdelsen af skibets APV. Her kommer man ind på de operationelle spørgsmål og får en god dialog om alt, som relaterer sig til arbejdsmiljø og sikkerhed. Der er ingen tvivl om, at det er en proces, som er med til at styrke sikkerhedskulturen og øge fokus på egen sikkerhed. Vi har gennem året fået mange positive tilbagemeldinger fra fartøjsejere efter det ordinære syn er udført, og de har fået synet deres fartøj uden bemærkninger. Søfartsstyrelsen er ligeledes kommet med positive tilbagemeldinger.

8 8 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Når øvelse gør mester Ny guide til at gennemføre øvelser på fiskefartøjer I 2014 var et af vores mål at udarbejde en inspirationsguide, der indeholder ideer og vejledninger til afholdelse af forskellige former for øvelser og træning af kompetencer. Guiden indeholder information om, hvordan øvelserne kan tilrettelægges, afholdes og evalueres. NÅR ØVELSER GØR MESTER! En guide til gennemførelse af øvelser om bord Guiden skal være et redskab til inspiration for besætningerne, når de skal udføre forskellige øvelser, og derudover supplerer guiden øvelsesmodulet, som i 2013 blev tilgængelig i det webbaserede Safety Management System. Guiden kan downloades på rådets hjemmeside eller rekvireres ved at kontakte Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Instruktionsvideoer til Safety Management Systemet I 2014 har vi også udarbejdet instruktionsvideoer til blandt andet modulerne i vores webbaserede Safety Management System. Det er små korte videoer på 3 til 10 minutter, der fx beskriver brug og vedligeholdelse af redningsmidler/ sikkerhedsudstyr. Informations streamers, der giver brugerne en visuel præsentation i billeder og film, er tænkt som et supplement til eksisterende guider og andet materiale. Formålet er at give alle brugere mulighed for at få adgang til informationsmaterialet med størst mulig forståelse for indholdets relevans og betydning for den enkelte.

9 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 9 Ny instruktionsvideo til losning af industrifisk - om risici og forholdsregler I 2014 var vi desværre vidne til en tragisk ulykke i Strandby i forbindelse med losning af industrifisk, hvor 2 fiskere mistede livet. Vi har gennem årene med jævne mellemrum haft fokus på dannelsen af svovlbrinte i forbindelse med industrifiskeri, herunder også brugen af multigasdetektorer. På baggrund af hændelsen i Strandby iværksatte vi efterfølgende en oplysningskampagne for at belyse de risici, der er for dannelsen af- og udsættelsen for svovlbrinte i forbindelse med industrifiskeriet samt hvilke forholdsregler, der kan tages for at forebygge ulykker. Dette blev gjort gennem diverse artikler og pjecer samt en oplysningsvideo. Har man ikke set materialet eller artiklerne, der har været bragt i Fiskeritidende og andre medier, kan man stadig se både informationsvideo og informationsmateriale på rådets hjemmeside. Kemi ombord - Guiden for fiskeriet Det øgede fokus på brugen og håndteringen af de kemiske produkter, vi benytter på fartøjerne i dag, har ført til en efterspørgsel af- og et behov for en kemiguide, som beskriver, hvordan brugerne skal forholde sig i forhold til faremærkede produkter, herunder hvilke krav der er til faremærkede produkters anvendelse, anvendelse af sikkerhedsdatablad og oprettelse af arbejdspladsbrugsanvisninger. KEMI OMBORD GUIDEN FOR FISKERIET Guiden indeholder en vejledning i valg af personlige værnemidler, hvor forskellige handsketyper og valg af åndedrætsværn beskrives illustrativt. I guiden er forskellige eksempler på de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, som skal træffes inden brug af det pågældende produkt, herunder eksempel på substitution til et mindre farligt eller mere miljøvenligt produkt. Guiden kan downloades på rådets hjemmeside eller rekvireres ved at kontakte Fiskeriets Arbejdsmiljøråd.

10 10 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Temamøde om krabbeknusere I 2014 havde vi endnu en alvorlig ulykke med krabbeknuser, hvilket førte til, at vi tog initiativ til at afholde et tema/ dialogmøde med fabrikanter, brugere og myndigheder for i fællesskab at forsøge at udvikle ideer og skabe nye løsninger, der kan forbedre sikkerheden. Specielt er de erfaringer fiskerne og producenterne har meget vigtige, når vi skal forsøge at forbedre sikkerheden, uden at det går ud over funktionaliteten. Vi har tidligere haft gode erfaringer med et tæt samarbejde med erhvervet, producenter og myndigheder, og der blev også denne gang fundet en række muligheder, som efterfølgende skal afprøves. ISO certificering For at fastholde og styrke kvaliteten af Fiskeriets Arbejdsmiljøråds og -Tjenestes arbejder og ydelse, blev der i første kvartal af 2014 opbygget og indarbejdet et kvalitetsledelsessystem efter ISO 9001:2008, som skal sikre en forsat ensartet kvalitet af de leverede ydelser til erhvervet. Udover at sikre kvaliteten af udførte opgaver er formålet, at sikre, at der findes de nødvendige kompetencer i afdelingen. Det betyder i dag, at Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste nu er ISO 9001:2008 certificeret. Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste har altid brugt mange ressourcer på at udføre rådgivning top professionelt. ISO 9001 er en blåstempling af de metoder og principper, vi i forvejen fulgte.

11 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 11 Årets læreplads 2014 I lighed med tidligere år har Fiskeriets Arbejdsmiljøråd kåret årets praktikplads. I 2014 var følgende fartøjer indstillet: E 349 CATTLEYA, E 727 JETTE KRISTINE, FN 436 TOVE KAJGAARD, HM 120 ASTORIA og HG 333 ISAFOLD Det er ikke nogen hemmelighed, at det også i år var svært med så mange fine indstillinger fra lærlingene, kun at skulle vælge én, men det lykkedes rådets bestyrelse at finde et fartøj, hvor lærepladsen har udvist særlig stor interesse i at bidrage til, at lærlingen har fået en forståelse af, hvad et godt og sikkert arbejdsmiljø er, og hvor de faglige kompetencer er videregivet med stor vægt lagt på arbejdsmiljø og sikkerhed. I indstillingen lød det om denne læreplads og dens besætning at: Som fiskerelev blev jeg taget rigtig godt imod af alle på skibet og sat grundigt ind i tingene. Jeg kom derfor hurtigt til at føle mig som en del af besætningen. Besætningen var rigtig gode til at lære fra sig, og de satte mig ind i det hele, og gav sig tid til at forklare mig tingene, hvis der var noget, jeg ikke lige forstod. Eftersom grejet, der bruges ombord, er store og tunge, er det selvfølgelig vigtigt med sikkerheden, hvilket derfor også er sat i absolut højsæde på skibet. På min første dag fik jeg udleveret hjelm, sikkerhedssko og redningsvest - alle ting som er påkrævet i arbejdet på dækket. Alt i alt bliver der passet rigtig godt på besætningen, og der er ligeledes et rigtig godt sammenhold ombord. Så derfor mener jeg, at ISAFOLD og dens besætning har fortjent titlen som Årets praktikplads På den baggrund var det en enstemmig bestyrelse i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, som valgte HG 333 ISAFOLD fra Hirtshals.

12 12 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ISO-godkendte flåder med to års serviceinterval I Fiskeriets Arbejdsmiljøråd har vi igen fået foretaget det 2 årige eftersyn af de 8 redningsflåder fra følgegruppen, henholdsvis 2 stk. Viking, Zodiac, Seago og Eurovinil. Kort før årsskiftet havde alle 8 flåder været gennem endnu et 2 årigt syn, hvortil der ikke har været noget at bemærke. Alle eftersynene er forløbet uden, at der har været rapporteret unormale observationer eller uventede fejl på flåderne. Arbejdsmiljøseminar/HSU seminar Seminaret på Hotel Vejlefjord for sikkerhedsrepræsentanterne fra havnesikkerhedsudvalgene og sikkerhedsudvalgene på vore fabriksskibe forløb som forventet. Det var som altid godt besøgt, og der var som sædvanligt stor spørgelyst blandt deltagerne både fra gæster og sikkerhedsudvalgsmedlemmer. Årets program var følgende: Nyt fra Søfartsstyrelsen v/lars G. Nielsen, synschef i Søfartsstyrelsen. Bedre sikkerhed med nye fiskeskibssyn. Revision af medicinkister og lægebogen for fiskere og søfarende v/michael L. Nielsen og Anita Brusen, Center for det Maritime Sundhedsvæsen. Orientering om 1. del af projekt Proaktiv sikkerhedskultur i fiskeriet v/sisse Grøn, Team- Arbejdsliv. Proaktiv sikkerhedskultur i fiskeriet 2. del: Rollespil v/sisse Grøn, TeamArbejdsliv og Tina Geest, erhvervspsykolog. Kemi ombord v/lars Høgner, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Radio Medical Danmark, Hvad kan vi bruges til, og hvordan arbejder vi sammen med SOK og LYRA v/marie Hamming, ledende overlæge Radio Medical. Faktorer af betydning for overlevelse ved forlis af fiskeskibe - erfaringer og udvikling gennem de sidste 20 år, v/embedslæge Henrik Hansen. Det fælles sikkerhedsudvalgsmøde havde følgende punkter på dagsordnen: Behandling af anmeldte skader fra det seneste kvartal.

13 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 13 Bundgarnsseminar I 2014 blev det årlige arbejdsmiljøseminar for bundgarnsfiskere sædvanen tro afholdt i Karrebæksminde, hvor 51 bundgarnsfiskere fra stort set hele landet havde fundet vej. Seminarets formål er at samle alle bundgarnsfiskere i Danmark til en temadag med fokus på de relevante arbejdsmiljø- og sikkerhedsrelaterede emner, der er i netop deres fiskeri. På dagsordenen var følgende punkter: Nyt fra Søfartsstyrelsen v/lars G. Nielsen herunder præcisering af reglerne vedr. radioudstyr i mindre skibe i henhold til fartsområde og åbne og lukkede fartøjer. Den nye lærlingeordning og sammenlægningen af ulykkesforsikringen og skibsforsikringen, hvad betyder disse ændringer for fiskerierhvervet v/allan Buch. Projekt om psykisk arbejdsmiljø i fiskerierhvervet v/ arbejdspsykolog Jørgen Møller Christiansen fra CMSS under Syddansk Universitet Orientering fra Fiskerikontrollen v/fiskerikontrollør Lars Kjærgaard Benzen. Orientering om rapporten Sikkerhed i fiskerierhvervet v/sisse Grøn. Mulige indkøbsordninger for bundgarnsfiskeri v/carsten Hansen, Hvalpsund Net. Orientering om afgift for at stå i skibsregisteret, v/ Allan Buch. Orientering fra bundgarnsudvalget v/niels Erik Jensen, samt valg til bundgarnsudvalget. Fiskerimessen Der bliver gennem året forberedt en række initiativer til informationsaktiviteter til den kommende messe i 2015, og der bliver indkøbt informationsmateriale.

14 14 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Undervisning Vi har i 2014, i lighed med tidligere år, undervist på alle søsikkerhedskurser på Fiskeriskolen i Thyborøn og alle grundforløb på fiskeriuddannelsen, hvor vi har deltaget med arbejdsmiljøprojektet og efterfølgende også været med til evalueringen af projekterne. Derudover har vi været censor på fiskeskipper 3/kystskipperuddannelser på Skagen Skipperskole samt undervist på en temadag på hvert af forløbene. Disse undervisningsdage giver os en god mulighed for at bibringe nye skippere og fiskere værktøjer og viden om arbejdsmiljø og sikkerhed, mens de er i uddannelsesmiljøet og er i læringsprocessen, og det er altid meget motiverede elever, vi møder. Samtidig får vi også mulighed for at få feedback og ønsker fra erhvervet. Søfartsstyrelsen Samarbejdet med Søfartsstyrelsen har også i 2014 været præget af mange opgaver i forbindelse med syn, indflagninger, ombygninger og nybygninger. Vi har et tæt og godt samarbejde med alle i Søfartsstyrelsen, som er vigtig for os og erhvervet. Dette samarbejde tager udgangspunkt i, at vi skal have skibene ud at sejle, og dette uden at man går på kompromis med sikkerheden eller arbejdsmiljøet. I 2014 har vi også samarbejdet med Søfartsstyrelsen om forskellige oplysningskampagner og informationsmaterialer, herunder temadage, og vi har samarbejdet gennem Fiskeskibsudvalget og projekter, hvor Søfartsstyrelsen er repræsenteret i følgegruppen. Ligeledes har vi afholdt 8 kursus for Søfartsstyrelsens nye medarbejdere på Fiskeriskolen i Thyborøn. Forsvarets operationscenter under Værnsfælles Forsvarskommando I 2014 har vi deltaget i møder i den Operative Kontaktgruppe for Søredningstjenesten, hvor vi har stor fordel af at kunne udveksle erfaringer og viden om redningstjenesten og samarbejde med hele netværket omkring søredningen. Vi får vigtige informationer og viden til brug for rådets forebyggelsesarbejde. Samtidig er kontaktgruppen en vigtig samarbejdspartner i forbindelse med koordinering af vores krisehjælp.

15 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 15 Den Maritime Havarikommission Også i 2014 har vi haft et godt og konstruktivt samarbejde med Den Maritime Havarikommission blandt andet om målrettede forebyggelseskampagner og temadage. Vi har samarbejdet om sager og løbende drøftet forebyggende initiativer og målrettede kampagner. Desuden har vi afholdt et 8 kursus for medarbejderne i Den Maritime Havarikommission. Kurset blev afholdt på Fiskeriskolen i Thyborøn. Arbejde uden for fiskerierhvervet Der har i 2014 også været opgaver uden for fiskerierhvervet blandt andet i samarbejde med Søfartens Arbejdsmiljøråd, samt enkelte øvrige arbejdsmiljøopgaver for værfter og andre rederier. Disse opgaver har medvirket positivt til, at vi har kunnet holde stigningen i bidraget på et minimum samtidig med, at det er medvirkende til, at vi kan udbygge rådets kompetencer og knowhow og bidrage til, at vi kan yde den bedst mulige service til fiskerierhvervet. Afslutning 2014 har budt på en lang række udfordringer både store og små, som vi sammen med erhvervet og de øvrige aktører omkring fiskerierhvervet har fået løst således, at ingen er blevet tabere, og alle har kunnet komme videre. I forhold til udviklingen i anmeldelsen af anmeldelsespligtige ulykker i 2014 så er den stadig for nedadgående, hvilket bestyrker os i, at sikkerhedskulturen til stadighed er på rette kurs også i Dertil skal dog siges, at andelen af alvorlige arbejdsulykker er den samme som i 2013, men alt i alt går det den rette vej. Og erfaringerne fra 2014 har givet os og sikkerhedsudvalgene nye mål og pejlemærker for sikkerhedsarbejdet i I 2014 har vi også fået friske kræfter med på holdet i sikkerhedsudvalgene, som er klar til at gå ombord i opgaverne. Vi har nu taget hul på det nye år og er godt i gang. Vi håber, at vi sammen med fiskerierhvervet igen i 2015 kan berette om forsat reduktion i antallet af anmeldelsespligtige ulykker, og at de alvorlige ulykker er reduceret yderligere. Fortjenesten for de gode resultater tilkommer i høj grad de aktive aktører i- og omkring erhvervet. Uden deres engagement og indsats for et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø, havde vi ikke nået de resultater, vi har set den seneste årrække.

16 Auktionsgade 1b 6700 Esbjerg Tel: a.dk Fax: a.dk

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 19. marts 2014 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 23. februar 2011 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Årsberetinig for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 8. februar 2012 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 Årsberetning for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 6. april 2016 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETINIG FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD 14. januar 2013 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD. Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen

Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD. Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen Marts 2017 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd pr. 1. januar 2016 Formand Karsten Kristensen

Læs mere

FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE

FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD HVORDAN ER DE ORGANISERT HVILKEN VEILEDNING OG HJELP YTER DE I HMS ARBEIDET FOR FISKERE LOKALITET 55 28'2 N 008 25'5 Ø ORGANISATIONSPLAN Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Fiskeriets

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Marts 2019 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD

ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Marts 2018 Udarbejdet af Direktør Flemming Nygaard Christensen 2 ÅRSBERETNING FOR FISKERIETS ARBEJDSMILJØRÅD Bestyrelsens sammensætning i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Det nytter! Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet

Det nytter! Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet Forebyggelse af arbejdsulykker i fiskeriet Det nytter! Jørgen Møller Christiansen Seniorforsker Center for Maritim Sundhed og Samfund Syddansk Universitet, Esbjerg Den danske fiskerflåde Værdien af danske

Læs mere

Fiskeriets Arbejdsmiljøråd inviterer alle fiskere, deres pårørende og andre interesserede til åbningen af Projekt Hanstholm.

Fiskeriets Arbejdsmiljøråd inviterer alle fiskere, deres pårørende og andre interesserede til åbningen af Projekt Hanstholm. 26-02-2004 Tema om Projekt Hanstholm 3 MÅNEDER I ARBEJDSMILJØETS TEGN 15. marts inviterer Fiskeriets Arbejdsmiljøråd alle til åbningen af Projekt Hanstholm. Det kommer til at løbe over tre måneder. Den

Læs mere

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri 2 Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der lejlighedsvis anvendes til industrifiskeri Vejledning

Læs mere

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv Færgefart Kurser for ansatte inden for færgefart Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus grundlæggende STCW regulation A/VI/1-1, A-VI/1-3 og A-VI/1-4 Varighed:

Læs mere

Forebyggende arbejde

Forebyggende arbejde Seminar om arbejdsulykker Forebyggende arbejde Anmeldelse af arbejdsulykker bliver ikke kun brugt til erstatningssager. Både Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste og Søfartsstyrelsens OK-Enhed bruger anmeldelserne

Læs mere

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri

Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri 2 Gode råd til skipper og besætning på fartøjer, der anvendes til industrifiskeri Gode råd til skipper og besætning Tobissæsonen

Læs mere

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD Hvad handler det om? Fysisk arbejdsforhold Organisering Relationer Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, 2015 Faglig redaktør Illustrationer Flemming Nygaard Christensen Niels

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) Lovtidende A Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) I medfør af 24 b, i lov om skibes besætning, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart

Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart Sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart Søfartsstyrelsen 2010 Indledning Dansk fiskeri og søfart skal være kendetegnet ved kvalitetsskibsfart. Sikkerhed, sundhed og miljø skal være

Læs mere

HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS. i forhold til personer og fartøj?

HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS. i forhold til personer og fartøj? HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS i forhold til personer og fartøj? 2 GUIDE HVAD GØR JEG EFTER EN ULYKKE TIL SØS I FORHOLD TIL PERSONER OG FARTØJ? Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd 2017 Faglig redaktør

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG SALG- OG LEVERINGSBETINGELSER

VÆRDIGRUNDLAG SALG- OG LEVERINGSBETINGELSER VÆRDIGRUNDLAG SALG- OG LEVERINGSBETINGELSER Auktionsgade 1b DK-6700 Esbjerg Tlf.: 7518 0566 Fax: 7518 0575 post@f-a.dk www.fa.dk CVR.: 18607905 Værdigrundlag Forord På de følgende sider findes Fiskeriets

Læs mere

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe Sikkerhedsarbejde om bord i skibe I denne pjece kan du læse om sikkerhedsarbejde i skibe. Pjecen fortæller om bestemmelserne i kapitel XIA i Meddelelser fra Søfartsstyrelsen A om sikkerhedsarbejde i handelsskibe,

Læs mere

Farlige stoffer og materialer om bord i skibe

Farlige stoffer og materialer om bord i skibe Farlige stoffer og materialer om bord i skibe I denne pjece kan du læse om de forholdsregler, du skal tage for at undgå skadelige påvirkninger, når du arbejder med stoffer og materialer. Det kan fx være

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs Lovforslag nr. L 131 Folketinget 2018-19 Fremsat den 19. december 2018 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs (Sammensætning af Fiskeriets Arbejdsmiljøråd)

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Traditionel åben jolle Båden er under dimensionstal 20, medtager op til

Læs mere

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Denne handlingsplan folder temaerne i Arbejdsmiljørådets strategi ud samt beskriver andre aktiviteter, som rådet iværksætter. Handlingsplanen er inddelt i de temaer, som fremgår

Læs mere

SIKKER DRIFT. Det anbefaler en arbejdsgruppe under Fiskeskibsudvalget, som netop er kommet med en færdig rapport.

SIKKER DRIFT. Det anbefaler en arbejdsgruppe under Fiskeskibsudvalget, som netop er kommet med en færdig rapport. Enmandsbetjente fartøjer SIKKER DRIFT Informations-kampagner, periodiske syn, arbejdsmiljøsyn og risikovurdering - det er nogle af de ting, der skal forsøges for at gøre det mere sikkert at fiske på de

Læs mere

Aktiviteter 2013-2014

Aktiviteter 2013-2014 Aktiviteter 2013-2014 Sammen om et godt arbejdsmiljø Det er imponerende, hvad BAR Undervisning & Forskning har nået i 2013. Stærke samarbejdsrelationer en pjece om opbygning af social kapital blev fulgt

Læs mere

Evalueringsrapport fiskerierhvervet

Evalueringsrapport fiskerierhvervet Evalueringsrapport fiskerierhvervet!!! Proaktiv)sikkerhedskultur)i)fiskerierhvervet) )hvad)skal)der)til?) SISSE)GRØN1,2)) 1 2 TeamArbejdsliv) Center)for)Maritim)Sundhed)og)Samfund,)SDU) ) ) )!!! CMSS,!november!2013!!

Læs mere

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere:

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere: Fiskerilære 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3 Udgiver: Fiskericirklen Copyright: Fiskericirklen Forfattere: Fiskeriteknolog og faglærer Jens Peter Andersen. Født 1955. Fiskeskipper i 17 år. Uddannet som

Læs mere

Gode råd når du skal købe fiskeskib

Gode råd når du skal købe fiskeskib Gode råd når du skal købe fiskeskib 1 Det er en stor beslutning at købe et fiskeskib Vi synes, det er vigtigt, at du får det rigtige skib med hjem. Følg rådene her, så er du godt på vej til en god handel.

Læs mere

arbejdet i MED med psykisk arbejdsmiljø på alle niveauer

arbejdet i MED med psykisk arbejdsmiljø på alle niveauer Projektbeskrivelse Interventionsprojekt i MED-strukturen i en udvalgt kommune Emne: Psykisk arbejdsmiljø Titel (Forslag) Fra vision til praksis arbejdet i MED med psykisk arbejdsmiljø på alle niveauer

Læs mere

Dansk Fartøjsforsikring A/S. Fra begyndelsen af 2013 vil der gælde skærpede krav til ledelse, kapital og drift for alle forsikringsselskaber

Dansk Fartøjsforsikring A/S. Fra begyndelsen af 2013 vil der gælde skærpede krav til ledelse, kapital og drift for alle forsikringsselskaber Juni 2010 Dansk Fartøjsforsikring A/S NYT FRA DFFF ruster sig til fremtiden Fra begyndelsen af 2013 vil der gælde skærpede krav til ledelse, kapital og drift for alle forsikringsselskaber i EU. DFFF s

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? RIB/følgebåd Båden er en Bombard Explorer CE-mærket, under dimensionstal 20

Læs mere

Redningsflåden skal virke

Redningsflåden skal virke Tema om redningsflåder Redningsflåden skal virke Det kan få katastrofale følger, hvis redningsflåden ikke virker. Det kan ske, hvis den er pakket eller monteret forkert, eller hvis udløser-relæet er sat

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

Uddannelse og beskæftigelse

Uddannelse og beskæftigelse Kapitel 3 side 25 Uddannelse og beskæftigelse Siden 1996 har det været en betingelse, at man både opfylder et alderskrav og et uddannelseskrav for at blive fisker. Alderskravet er 16 år. Når man er fyldt

Læs mere

Den 9. maj 2000 forliste Ninette. Den 1. august 2001 forliste Gratia. Og den 13. april 2002 forliste Lissy Bjerregård.

Den 9. maj 2000 forliste Ninette. Den 1. august 2001 forliste Gratia. Og den 13. april 2002 forliste Lissy Bjerregård. 01-11-2003 Tema om stabilitets-video VÆLTEPETER TIL SØS! Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste har lavet en videofilm om stabilitet. Den hedder Væltepeter til søs! og viser, hvor vigtigt det er med en god stabilitet,

Læs mere

KOMPETENCECENTER FISKERISKOLEN

KOMPETENCECENTER FISKERISKOLEN KURSER KOMPETENCECENTER FISKERISKOLEN Kompetencecenterets opgave er at uddanne og udvikle kompetente medarbejdere til fiskerierhvervet og de øvrige blå erhverv. Vi tilbyder alle former for uddannelser

Læs mere

Kurser og efteruddannelse for fiskere

Kurser og efteruddannelse for fiskere Kurser og efteruddannelse for fiskere Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhed for erhvervsfiskere AMU 44381 - Varighed: 15 dage Deltagerpris: 1.650 DKK - AMU: 26.935,5

Læs mere

STCW kurser. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

STCW kurser. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv STCW kurser Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus STCW regulation A-V1/1-1 Varighed: 1 dag Kurset kan afvikles lokalt Formålet med dette 1 dags kursus er

Læs mere

KURS MOD EN SIKKER UDDANNELSE

KURS MOD EN SIKKER UDDANNELSE KURS MOD EN SIKKER UDDANNELSE En guide til lærlinge og praktikpladser i fiskeriet 2 Udgiver Faglig redaktør Forfattere Illustrationer Layout Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Flemming N. Christensen Karsten Korsgaard

Læs mere

Erfaringer med psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer. Bureau Veritas Certification

Erfaringer med psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer. Bureau Veritas Certification Velkommen Erfaringer med psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer Leadauditor Jakob Top, telefon 22 24 68 79 og Business Developer Lars Vestergaard Jensen, telefon 40 20 13 93 Bureau Veritas

Læs mere

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM drøftelse af arbejdsmiljøet PÅ KONTORER Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde, også kaldet

Læs mere

Finans/Offentlig Kontor & Administration

Finans/Offentlig Kontor & Administration I BrancheArbejdsmiljøRådet Finans/Offentlig Kontor & Administration samarbejder arbejdsgivere og arbejdstagere inden for kontor- og administrationsområdet i stat, regioner, kommuner og den finansielle

Læs mere

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007.

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. Årsberetning for året 2007 April2008. Indledning Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. 2007 var et år hvor dansk erhvervsliv

Læs mere

Arbejdsulykker i dansk fiskeri gennem 20 år

Arbejdsulykker i dansk fiskeri gennem 20 år Arbejdsulykker i dansk fiskeri gennem 20 år 1997-2016 Hvad er der sket og gjort, og hvad har virket? Jørgen Møller Christiansen, Helle Østergaard og Jesper Bruus Pedersen Arbejdsulykker i dansk fiskeri

Læs mere

Nyhedsbrev. Husk at sætte kryds i kalenderen til Konsumfisk netværksdag torsdag den 1. november 2012. Oktober 2012. Kære læsere

Nyhedsbrev. Husk at sætte kryds i kalenderen til Konsumfisk netværksdag torsdag den 1. november 2012. Oktober 2012. Kære læsere Nyhedsbrev Oktober 2012 Kære læsere Generationsskifte-selskaberne i både Hvide Sande og Thyborøn-Thorsminde vil gerne gøre opmærksom på, at de hjælper unge, der gerne vil købe sig ind i fiskeriet. Idéen

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelsen

Arbejdsmiljøuddannelsen 2010 Arbejdsmiljøuddannelsen Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse Grundlæggende uddannelse for arbejdsmiljø-/sikkerhedsorganisationens medlemmer. Opbygget på baggrund af bekendtgørelsen om sikkerhedsgruppens

Læs mere

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Den årlige arbejdsmiljødrøftelse den årlige arbejdsmiljødrøftelse 1 Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde,

Læs mere

Offshore/ Erhvervsfartøjer

Offshore/ Erhvervsfartøjer Offshore/ Erhvervsfartøjer Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus STCW regulation A-V1/1-1 Varighed: 1 dag Kurset kan afvikles lokalt På kurset vil du, gennem

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

AMO i praksis. en vej til et godt arbejdsmiljø

AMO i praksis. en vej til et godt arbejdsmiljø AMO i praksis en vej til et godt arbejdsmiljø Indledning Regler om APV Dette inspirationsmateriale er det tredje i rækken fra Grafisk BAR om de nye regler i arbejdsmiljøarbejdet og omhandler arbejdsmiljødrøftelse,

Læs mere

AM 2007 31. oktober 2007 Psykisk arbejdsmiljø & stress i DSB v. Merete Paarup & Birthe Østergaard Petersen

AM 2007 31. oktober 2007 Psykisk arbejdsmiljø & stress i DSB v. Merete Paarup & Birthe Østergaard Petersen AM 2007 31. oktober 2007 Psykisk arbejdsmiljø & stress i DSB v. Merete Paarup & Birthe Østergaard Petersen 1 DSB i tal Kunder dagligt ca. 450.000 Tog dagligt ca. 1.050 S-tog dagligt ca. 1.130 Stationer

Læs mere

SCKK 13. september 2007 Psykisk arbejdsmiljø & stress i DSB v. Merete Paarup & Birthe Østergaard Petersen

SCKK 13. september 2007 Psykisk arbejdsmiljø & stress i DSB v. Merete Paarup & Birthe Østergaard Petersen SCKK 13. september 2007 Psykisk arbejdsmiljø & stress i DSB v. Merete Paarup & Birthe Østergaard Petersen 1 DSB i tal Kunder dagligt ca. 450.000 Tog dagligt ca. 1.050 S-tog dagligt ca. 1.130 Stationer

Læs mere

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014.

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Personalepolitisk Redegørelse Arbejdsmiljø 1 FORORD Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Redegørelsen indeholder både en oversigt

Læs mere

Overenskomstfornyelse Overenskomst for fiskere. Mellem - på arbejdsgiverside

Overenskomstfornyelse Overenskomst for fiskere. Mellem - på arbejdsgiverside Mellem - på arbejdsgiverside Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) og - på lønmodtagerside 3F Fagligt Fælles Forbund, Transportgruppen I

Læs mere

Styrk Arbejdsmiljøet. Medarbejderne

Styrk Arbejdsmiljøet. Medarbejderne Styrk Arbejdsmiljøet med Medarbejderne SAM En metode til at skabe forbedringer i arbejdsmiljøet ved at inddrage de ansatte DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ SAM er baseret på forskningsprojektet

Læs mere

Audit af psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer

Audit af psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer Velkommen Audit af psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer Erhvervs Ph.d. studerende og auditor Anne Helbo, telefon 40 35 40 14 og Business Developer Lars Vestergaard Jensen, telefon 40 20

Læs mere

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER 14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER UDBYTTE Du får overblik over, hvor du allerede er godt med, og hvor du med fordel kan sætte ind for at styrke din virksomhed.

Læs mere

Ledelsens Evaluering 2015

Ledelsens Evaluering 2015 Ledelsens Evaluering 2015 1. Indledning. En arbejdsmiljøcertificering kræver et struktureret og godt arbejdsmiljøledelsessystem. Arbejdsmiljøledelsessystemet har som hovedformål at udvikle og sikre et

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Arbejdsmiljøet et fælles ansvar I socialforvaltningen har vi hver især et ansvar for at tage vare på egen trivsel og arbejdsmiljø. Derudover er det et fælles ansvar for

Læs mere

Oversigt over materiale - Arbejdsmiljørådets Task Force om unge og nyansatte

Oversigt over materiale - Arbejdsmiljørådets Task Force om unge og nyansatte Nedenstående oversigt indeholder materiale indsamlet til brug for Arbejdsmiljørådets Task Force om unge og nyansatte. Materialet er indsamlet af Task Forcens medlemmer medio 2013, som et led i at skabe

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave

Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave Slutkonference for VIPS-projektet Torsdag d. 3. april 2008, kl 13-16.30 Eigtveds Pakhus Virksomheders indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø - Præsentation

Læs mere

ArbejdslivsTopmøde Psykisk arbejdsmiljø i praksis

ArbejdslivsTopmøde Psykisk arbejdsmiljø i praksis ArbejdslivsTopmøde 2019 Psykisk arbejdsmiljø i praksis arbejdsmiljø ArbejdslivsTopmøde 2019 Psykisk arbejdsmiljø i praksis Hvorfor er psykisk arbejdsmiljø sat højt på dagsordenen i 2019? 2019 er arbejdmiljørepræsentanternes

Læs mere

Tilsynsenheden. Afrapportering Uanmeldt tilsyn Sparta-Haderup og Sunds Nørregade 5 og Viborgvej 37 Leder: Michael Poulsen og Jan Spicker

Tilsynsenheden. Afrapportering Uanmeldt tilsyn Sparta-Haderup og Sunds Nørregade 5 og Viborgvej 37 Leder: Michael Poulsen og Jan Spicker Tilsynsenheden Afrapportering Uanmeldt tilsyn 14.4.2011 Sparta-Haderup og Sunds Nørregade 5 og Viborgvej 37 Leder: Michael Poulsen og Jan Spicker Tilsynsførende Dorthe Noesgaard, ergoterapeut Tilsynsførende

Læs mere

Sikkerhedsarbejde. Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe. Regel 1 Anvendelse og definitioner. Regel 2 Passagerskibe

Sikkerhedsarbejde. Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe. Regel 1 Anvendelse og definitioner. Regel 2 Passagerskibe GÆLDENDE Sikkerhedsarbejde Kapitel XI af 1. september 2013 Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe Regel 1 Anvendelse og definitioner 1 I handelsskibe, hvor den fastsatte besætning,

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Kurser og efteruddannelse for fiskere

Kurser og efteruddannelse for fiskere Kurser og efteruddannelse for fiskere Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhed for erhvervsfiskere AMU 44381 - Varighed: 15 dage På kurset Søsikkerhed for erhvervsfiskere

Læs mere

KATALOG FOR Lokale arrangementer og materialer

KATALOG FOR Lokale arrangementer og materialer KATALOG FOR Lokale arrangementer og materialer Fællesarrangementer under AMR 2019 I 2019 sætter vi i fællesskab fokus på arbejdsmiljørepræsentanterne og arbejdsmiljøet på arbejdspladserne. I AMR 2019-KAMPAGNEN

Læs mere

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år Oplæg til MED-Hovedudvalgets årlige arbejdsmiljødrøftelse 2012 Status på arbejdsmiljøet det seneste år Tendenser fra tal Tallene for 2011 er medtaget for at vise udviklingen. Tallene for begge perioder

Læs mere

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Indhold Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS... 2 1 Mission og vision... 2 1.1 Mission... 2 1.2 Vision... 2 1.3 Mål 2015-2019... 3 2

Læs mere

- DER ER STORT SET IKKE MERE SPEKTAKEL I VORES STYREHUS END I NYE BILER!

- DER ER STORT SET IKKE MERE SPEKTAKEL I VORES STYREHUS END I NYE BILER! Tema om støjdæmpning - EN REVOLUTION! DET ER SOM AT KOMME FRA EN TRABANT TIL EN MERCEDES! - HER ER SÅ STILLE, AT VI NÆSTEN IKKE MÆRKER, VI SEJLER! - DER ER STORT SET IKKE MERE SPEKTAKEL I VORES STYREHUS

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats

Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats P r æ s e n t a t i Længere tid på arbejdsmarkedet - Arbejdstilsynets indsats Direktør i Arbejdstilsynet, Søren Kryhlmand 9. april 2019 1. Missionen om at forebygge ulykker, nedslidning og sygefravær 2.

Læs mere

PRØVEKRAV FOR NAVIGATØRER

PRØVEKRAV FOR NAVIGATØRER FOR NAVIGATØRER BEVIS 1.1 Du skal til prøven kunne demonstrere: Skibsfører Styrmand 1. grad Styrmand 2. grad Sætteskipper Styrmand af 3. grad Fiskeskipper af 1. grad Styrmand af 1. grad i fiskeskibe Kystskipper

Læs mere

Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater for udlændinge

Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater for udlændinge Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater for udlændinge Med udgangspunkt i nr. 43996 er kurset tilrettelagt med hovedvægten på at udfordre og bearbejde kursisternes holdning til at arbejde

Læs mere

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a:

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: 1. MISSION Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: Det enkelte branchearbejdsmiljøråd skal inden for rådets område bistå branchens virksomheder med

Læs mere

valg af sikkerheds repræsentant

valg af sikkerheds repræsentant 09 valg af sikkerheds repræsentant din mulighed for at komme i front med arbejdsmiljøet er du den nye sikkerhedsrepræsentant? Det giver mulighed for at sætte fokus på et godt og udviklende arbejdsmiljø,

Læs mere

Sikkerhed i fiskerierhvervet

Sikkerhed i fiskerierhvervet Sikkerhed i fiskerierhvervet SISSE GRØN 1, HANNA B. RASMUSSEN 2 OG THOMAS RØDGAARD POULSEN 2 FLEMMING NYGAARD CHRISTENSEN 3 1 TeamArbejdsliv 2 Center for Maritim Sundhed og Samfund, SDU 3 Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Læs mere

Indeksoversigt. Beregningerne er foretaget for uddannelserne til 1,00 1,00 0,99 0,98 0,97 0,58 0,71 0,86 0,90 0,90 0,87 1,00 0,97 0,97 0,97

Indeksoversigt. Beregningerne er foretaget for uddannelserne til 1,00 1,00 0,99 0,98 0,97 0,58 0,71 0,86 0,90 0,90 0,87 1,00 0,97 0,97 0,97 Kvalitetsindeks for SIMAC 2010 Indeksoversigt Kvalitetsindekset tager udgangspunkt i en beregningsmetode, som er beskrevet i et notat af 6. september 2005 til de maritime skoler/centre (sag. 200506322).

Læs mere

Erfaringer fra arbejdet med ny film om farlige stoffer. Anne Ries, Arbejdsmiljøkonsulent, M. Sc. Søfartens Arbejdsmiljøråd

Erfaringer fra arbejdet med ny film om farlige stoffer. Anne Ries, Arbejdsmiljøkonsulent, M. Sc. Søfartens Arbejdsmiljøråd Erfaringer fra arbejdet med ny film om farlige stoffer Anne Ries, Arbejdsmiljøkonsulent, M. Sc. Søfartens Arbejdsmiljøråd Lidt om mig selv Vikariat 2 måneder Teknisk skole i Slagelse, laborant afd. 9 år

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Program

VELKOMMEN TIL. Program SOCIAL & ARBEJDSMARKED VELKOMMEN TIL Arbejdsmiljø Årsmøde 2013 SOCIAL & ARBEJDSMARKED Program 8.00 Ankomst/registrering af: Arbejdsmiljørepræsentanter der skal deltage i valget til Områdeudvalg 8.20 Valg

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

MSSM 2011 Sikkerhedsorganisationen, hvad sker der, og hvad kan du gøre?

MSSM 2011 Sikkerhedsorganisationen, hvad sker der, og hvad kan du gøre? MSSM 2011 Sikkerhedsorganisationen, hvad sker der, og hvad kan du gøre? Hvordan understøtter arbejdsmiljøreglerne rederiernes sikkerhedsorganisation Kontorchef Per Sønderstrup, Center for Maritime Regulering,

Læs mere

Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg.

Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg. Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april 2015 1 af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i 2014. Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg.) Ud over hvad koordinatorerne lige har berettet, vil

Læs mere

»AMG - en værdifuld spiller i MED-samarbejdet

»AMG - en værdifuld spiller i MED-samarbejdet »AMG - en værdifuld spiller i MED-samarbejdet Rikke Hosbond Trillingsgaard Organisationspsykolog og chefkonsulent, Alectia Mail: Riho@alectia.com Mobil: 30 10 96 79 13.00 Velkommen, program Startøvelse:

Læs mere

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant TJEKLISTE Arbejdssted Adresse Arbejdsleder/kontaktperson Evt. arbejdsmiljørepræsentant Øvrige deltagere/ansatte Dato Sammenfatning af gennemgangen (beskriv selv hovedtrækkene) Årshjul Har I udarbejdet

Læs mere

Nytænkning og udvikling

Nytænkning og udvikling Køb bøgerne i dag Nytænkning og udvikling D. 10. nov. 2014 Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur

De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur Sikkerhedskultur hvorfor nu det? Der er mange gode grunde til at sætte fokus på sikkerhedskulturen i rederiet. Bortset fra grundstødninger

Læs mere

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Studieunit Juni 2019 Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Indhold Introduktion 3 Hvad er skærmbesøg? 3 Hvorfor skærmbesøg i SUF? 3 Hvorfor er skærmbesøg

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen STRESS Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Streespolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Der blev ved overenskomstforhandlingerne i 2005 indgået en aftale mellem KL og KTO vedrørende arbejdsbetinges

Læs mere

SLIPKROG FRIGØR TYSKERTRÆK

SLIPKROG FRIGØR TYSKERTRÆK Slipkrog til "Tyskertræk" SLIPKROG FRIGØR TYSKERTRÆK En ny-udviklet slipkrog kan hurtigt fjern-udløse tyskertrækket. Det har været lovpligtigt siden 1. december. Trækpunktet skal også ned. Den nye slipkrog

Læs mere

Inspektion på Marine og Offshore kraner på skibe. By Ian Fleming McCurdie 20. November 2014, version 1

Inspektion på Marine og Offshore kraner på skibe. By Ian Fleming McCurdie 20. November 2014, version 1 Inspektion på Marine og Offshore kraner på skibe. By Ian Fleming McCurdie 20. November 2014, version 1 Alle skibe har kraner som skal kontrolleres årligt og re-certificeret hvert 5 år. Kraner er ikke underlagt

Læs mere

NÅR ARBEJDSPLADSEN SÆTTER

NÅR ARBEJDSPLADSEN SÆTTER NÅR ARBEJDSPLADSEN SÆTTER SUNDHEDSFREMME PÅ DAGSORDENEN Sundhed handler om at være i stand til mestre de vilkår, livet byder. BST ser Sundhedsfremme på arbejdspladsen som balance og samspil mellem indsatser

Læs mere

uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte Overbygningskurser

uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte Overbygningskurser uddannelse2001 Kurser for tillidsvalgte 2001 Overbygningskurser Overbygningskurser 2001 er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte, TRafdelingen. Pjecen henvender sig til tillidsvalgte Politisk ansvarlig:

Læs mere

Et fælles ansvar. Værktøj til forebyggelse af mobning og chikane i Teknik & Miljø

Et fælles ansvar. Værktøj til forebyggelse af mobning og chikane i Teknik & Miljø Et fælles ansvar Værktøj til forebyggelse af mobning og chikane i Teknik & Miljø Dette værktøj er resultatet af et arbejde, der har været gennemført i Teknik og Miljø i foråret 2014. Her blev der gennemført

Læs mere