Vildt undersøgt ved Veterinærinstituttet, DTU i 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vildt undersøgt ved Veterinærinstituttet, DTU i 2008"

Transkript

1 Vildt undersøgt ved Veterinærinstituttet, DTU i 2008 Som en del af samarbejdsaftalen mellem Skov- og Naturstyrelsen og Veterinærinstituttet udarbejdes der årligt en kortfattet rapport, der i hovedpunkter beskriver arbejdet i det forløbne år. Indledning Veterinærinstituttet er et institut under Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som hører under Videnskabsministeriet. Veterinærinstituttets opgave er at forske i fødevaresikkerhed, forebyggelse og bekæmpelse af husdyrsygdomme, samt zoonoser og antibiotikaresistens, og at være en del af det danske veterinære beredskab. Opgaverne løses gennem diagnostik, overvågning, forskning og rådgivning. Instituttets hjemmeside har adressen: Veterinærinstituttet (før Danmarks Fødevareforskning, tidligere Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning og før det DVI og Statens Veterinære Serumlaboratorium) har i mere end 70 år undersøgt vildt for forekomst af sygdom med henblik på at vurdere sundhedstilstanden i dansk vildt. Undersøgelse af vildt Dødfundet vildt undersøges kun ved Veterinærinstituttet, Afd. for Fjerkræ, Fisk og Pelsdyr, Sektion for Pelsdyr og vildtsygdomme, Hangøvej 2, 8200 Århus N. Det vil sige, at alt vildt, der ønskes undersøgt, skal indsendes til instituttets afdeling i Århus. Ifølge Ministeriet for Familie og Forbrugeranliggenders bekendtgørelse nr. 11 af kan enhver indsende vildt, prydfugle og fjerkræ til almindelig undersøgelse, hvorimod alle andre dyrearter skal indsendes af en dyrlæge. Vildt undersøges sædvanligvis i henhold til instituttets vurdering, og undersøgelserne er gratis, dog betaler indsender for forsendelse. Serier af eller i øvrigt planlagte indsendelser fx i forbindelse med projektarbejde skal aftales med instituttet og særlig aftale om pris for undersøgelserne kan fastsættes. Fugle til undersøgelse for fugleinfluenza indsendes efter aftale med Fødevarestyrelsen. Dette sker ved at kontakte Fødevarestyrelsens fugleinfluenza hotline på Tlf: Sektion for pelsdyr og vildtsygdomme Afdelingen er bemandet af seniorforsker, dyrlæge og Ph.d. Anne Sofie Hammer, projektforsker og dyrlæge, Ph.d. Trine Hammer Jensen (50 %) og har i 2008 haft et skift i medarbejderstaben fra forskningsassistent og dyrlæge Helle Juul Hansen til forskningsassistent og dyrlæge Charlotte Mark Salomonsen. Derudover beskæftiger afdelingen 4 laboranter. Vildt indbragt til instituttet underkastes en standardiseret undersøgelse med udgangspunkt i den medfølgende indsendelsesseddel. Instituttets arbejde er kvalitetssikret i henhold til aftale med DANAK, akkr.nr Når undersøgelsen er afsluttet meddeles svaret skriftligt til indsenderen. Instituttet gemmer sædvanligvis ikke prøvemateriale, ligesom der af hensyn til mulig smitterisiko sædvanligvis ikke udleveres restmateriale efter overstået undersøgelse. Dog gemmes fra nogle dyr organprøver og blodprøver med henblik på evt. videre undersøgelser og forskning.

2 Afholdte kurser Sektionen har i 2008 afholdt 6 kurser i Hygiejne og Vildtsygdomme for jægere. Fra januar 2006 blev EU forordning nr. 853/2004 ang. hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer taget i anvendelse. Den danske implementering betyder, at jægere fremover skal tilbydes efteruddannelse i hygiejne og vildtsygdomme. Kravet om uddannelse gælder foreløbig kun for jægere, der markedsfører vildt til vildthåndteringsvirksomheder eller har videresalg af større mængder vildt, men ikke når vildt nedlægges til brug i egen husholdning. Andet Møder og foredrag: Anne Sofie Hammer deltog i Årsmødet for the European Subsection af Wildlife Disease Association i Kroatien oktober 2007 Trine Hammer Jensen holdt foredrag om mårhunde - og sygdomme hos mårhunde på et informationsmøde om mårhunde arrangeret af det jagtkommunale råd i september 2008 Publikationer: Fund af trikiner i vilde mink på Bornholm, Nyt fra Veterinærinstituttet, Dansk Veterinærtidskrift, 9. april 2008 Mårhunde til undersøgelse på Veterinærinstituttet, Nyt fra Veterinærinstituttet, Dansk Veterinærtidskrift, 10. september 2008 Undersøgt vildt i 2008 I 2008 blev der undersøgt materiale fra i alt 540 vilde dyr. Veterinærinstituttet undersøgte kadavere af 172 pattedyr, 42 fugle og 27 organer/småprøver, i alt prøver fra 241 dyr modtaget med henblik på obduktion og påvisning af sygdomme eller dødsårsag. Herudover blev undersøgt i alt 142 vilde mink indfanget i forbindelse med Skov og Naturstyrelsens projekt vedrørende bekæmpelse af vildtlevende mink og 37 kragefugle samt 23 ræve blev undersøgt for trikiner i forbindelse med Fødevarestyrelsens overvågning af denne parasit. Der blev i 2008 endvidere modtaget 97 vilde fugle til undersøgelse for højpatogen fugleinfluenza af Beredskabsstyrelsen, hvoraf 25 var rovfugle, 66 var svømme- eller vadefugle og 6 var andre fugle. Af de 97 fugle blev 5 edderfugle undersøgt yderligere for at finde dødsårsagen. Der blev ikke påvist højpatogen fugleinfluenza i vilde fugle i 2008.

3 Alle vildtindsendelser Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Figur 1: Alle vildtindsendelser, 2008 Vildtindsendelser udenfor projekter Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Figur 2: Alle vildtindsendelser minus indsendelser til undersøgelse for fugleinfluenza og trikiner, 2008

4 Bakteriologiske undersøgelser Histologiske undersøgelser Parasitologiske undersøgelser Salmonella positive Fugleinfluenza (AIV) AIV positive Salmonelladyrkning Plasmacytoseundersøgelse Plasmacytosepositive Distemperundersøgelse Distemperpositive Trikinundersøgelser Trikin positive Figur 3: Udførte undersøgelser på indsendt vildt, 2008 Art Parathion Coumatetetralyl Bromadiolon Difenacoum Brodifacoum Botulisme Hættemåge Musvåge Musvåge Påvist Ikke påvist Ikke påvist Påvist Påvist Påvist Påvist Påvist Påvist Ræv Ræv Ikke påvist Ikke påvist Ikke påvist Ikke påvist Ikke påvist Ikke påvist Ikke påvist Ikke påvist Figur 4: Toksikologiske undersøgelser udført i 2008 Ikke påvist Ikke påvist

5 Resultater I dette afsnit knyttes kommentarer til påviste sygdomme hos de forskellige dyrearter. Rådyr I 2008 har instituttet modtaget 43 rådyr og 13 småprøver fra rådyr. En stor del af de indsendte rådyr var enten trafikdræbte (15 stk) eller afmagrede. Alle rådyr var inficerede med parasitter i varierende grad. 19 rådyr var moderat eller massivt inficeret med parasitter og i 9 af rådyrene fandtes lungeorm. Hos 5 rådyr blev der påvist Sarcocystis-sporer i muskulaturen.. Sarcocystis er en encellet parasit, der findes vidt udbredt i den danske vildtbestand. Sarcocysterne kan smitte til mennesker og andre dyr, der fortærer rådyrkødet, hvis ikke kødet opvarmes tilstrækkeligt inden spisning. Der blev i 2008 indsendt 5 rådyr fra Fyn med afmagring og diarre. Yderligere blev der indsendt to rådyr fra Sjælland med samme symptomer og fund. Det er desværre endnu ikke lykkedes at finde årsagen til de mange tilfælde af diarre og afmagring på Fyn, men det er bekymrende at der er fundet rådyr med samme uspecifikke obduktionsfund på Sjælland. Instituttet planlægger i 2009 at sende materiale fra disse rådyr til yderligere undersøgelse på et laboratorium i Schweiz. Billede 1: Afmagret rådyr med diarre fra Fyn I øvrigt er der påvist en lang række forskellige fund i de indsendte rådyr fra rådyr havde lungebetændelse, heraf var kun det ene rådyr frit for lungeorm. Derudover blev der i to rålam fra en vildtplejestation fundet infektion med tarmparasitten Cryptosporidium, som sjældent ses hos dansk vildt. Det ene af disse rålam var endvidere smittet med bakterien Campylobacter, der kan forårsage tarmbetændelse hos dyr og mennesker.

6 En ældre rå var død af yersiniose og blev fundet drægtig med tre lam. Yersinia er en bakteriesygdom, der jævnligt forårsager blodforgiftning/leverbetændelse hos rådyr med talrige gullige bylder i leveren og andre organer. Leverbetændelse hos rådyr kan dog også skyldes mange andre bakterier, bl.a. modtog vi i 2008 en lever fra et rådyr, hvor årsagen var hæmolytiske colibakterier. Disse bakterier stammer formodentlig fra en eller flere læsioner i dyrets tarmkanal og spredes med blodet til leveren. Billede 2: Lever fra rådyr med yersiniose. Der ses talrige gule bylder i levervævet. Hos tre bukke fandtes hjernehindebetændelse. Den ene af disse havde endvidere en byld under huden i hovedet samt kraniebrud. Hjernehindebetændelse betragtes ikke som værende smitsomt hos rådyr. Når bukke fejer opsatsen, samt hvis knoglevævet ved roden af stængerne bliver udsat for mekanisk beskadigelse er der risiko for bakteriel infektion, som kan sprede sig og resultere i dødelig hjernehindebetændelse. Af andre ikke smitsomme lejlighedsfund kan nævnes: 5 rådyr med blodforgiftning med varierende indgangsport (bylder i hud, tænder, spiserør, næsehule), et rådyr med tarmslyng og kronisk hjerteklapbetændelse, et rådyr med betændelse i løben (maven) og to rådyr med ondartet kræft (lymfom hos det ene rådyr samt galdegangscarcinom hos det andet rådyr). Hos et rådyr blev påvist grutforgiftning. Dette er en tilstand, der opstår ved fortæring af store mængder meget energiholdigt foder. Det energiholdige foder forårsager en fejlgæring i formaverne, der medfører et kraftigt ph-fald, som giver ætsninger i vomvæggen. Dette nedbryder barrieren mellem blodet og bakterier samt andre indholdsstoffer i formaverne, hvilket giver en voldsom akut blodforgiftning. I 2008 blev endvidere fundet et rådyr med leverikter og massiv lever- og galdegangsbetændelse. Leverikter er et sjældent fund hos rådyr, men leverikter påvises relativt ofte i andre drøvtyggere i Danmark (kvæg og får) og kan sagtens smitte til rådyr. Smitten sker via en mellemvært, en ferskvandssnegl, som begrænser udbredelsen i Danmark til de områder, hvor mellemværten trives.

7 Dådyr, krondyr og sika I 2008 har instituttet modtaget et dådyr og to småprøver fra dådyr, samt et krondyr og organer fra et krondyr og en sikahjort til undersøgelse. Det ene krondyr havde en ondartet kræftsvulst i leveren (galdegangscarcinom), hvilket er en tilstand der relativt hyppigt ses hos hjortedyr, dog uden nogen årsag er kendt. Det andet krondyr var en kalv, der var massivt inficeret med parasitter, bl.a. lungeorm og havde kronisk lungebetændelse og tarmbetændelse. Den indsendte sikahjort var død som følge af grutforgiftning. Dette er en tilstand, der opstår ved fortæring af store mængder meget energiholdigt foder. Det energiholdige foder forårsager en fejlgæring i formaverne, der medfører et kraftigt ph-fald, som giver ætsninger i vomvæggen. Dette nedbryder barrieren mellem blodet og bakterier samt andre indholdsstoffer i formaverne, hvilket giver en voldsom akut blodforgiftning. Det indsendte dådyr havde en stor byld på bringen. Desværre var de indre organer udtaget, så det var ikke muligt at fastslå om dådyret endvidere havde blodforgiftning. I organer fra et andet dådyr blev påvist fedtlever. Fedtlever er en fysiologisk tilstand, der opstår når kroppen tærer på sine fedtdepoter. Ved stor mobilisering af fedt fra kroppen kan leveren overbelastes. Sygdomsvoldende fedtlever opstår sjældent som primær årsag til sygdom, men ses ofte hos velnærede dyr, der af en eller anden grund stopper med at spise. Hjorte kan udvikle fedtlever af mange forskellige årsager. Som i dette tilfælde, ses lejlighedsvist spontant udviklet fedtlever i sidste del af brunstperioden. Dette kan eventuelt være forbundet med stress og negativ energibalance. I en indsendt klov fra et dådyr blev fundet tegn på kronisk knoglebetændelse, sandsynligvis som følge af et traume på kloven. Billede 3A og B: Klov fra dådyr med kronisk knoglebetændelse i yderste tåled. Hare og kanin Langt størstedelen af de 29 indsendte harer var inficerede med forskellige parasitter og coccidier. Visse arter af coccidier kan medføre tarm- og leverbetændelse og dødsfald blandt harer, hvilket vi

8 har fundet hos 4 af de indsendte harer i De samme forhold gør sig gældende hos kaniner. I 2008 har instituttet modtaget en lever fra en kanin, denne kanin havde leverbetændelse forårsaget af coccidier. Leverbetændelse ses relativt hyppigt hos harer. Virussygdommen akut haredød giver en akut fatal leverbetændelse, der kan spredes blandt harer som en epidemi. Desværre kan det være svært at stille diagnosen ved mikroskopisk undersøgelse af levervævet, når leveren er i begyndende forrådnelse, hvilket sker forholdsvis hurtigt. Derfor planlægger instituttet i 2009 at sende materiale fra harer mistænkt for akut haredød i de foregående 5 år til yderligere undersøgelse ved et udenlandsk laboratorium der forsker i netop denne sygdom. Akut haredød er påvist hos to harer i 2008, men hos yderligere 4 kan diagnosen ikke afvises på baggrund af den mikroskopiske undersøgelse. Dog kan leverbetændelsen påvist hos disse harer også skyldes massiv infektion med coccidier. 4 af de undersøgte harer havde pseudotuberkulose. Pseudotuberkulose er en bakteriesygdom, forårsaget af bakterien Yersinia pseudotuberculosis. Sygdomme kan give anledning til massedødsfald blandt harer. Makroskopisk ses hvidgule bylder eller pletter i organerne. Samme forandringer ses ved bakteriesygdommen Pasteurellose, der også kan give akutte dødsfald blandt harer, ofte med hvidgule pletter i lungerne. Pasteurellose er påvist hos 1 hare undersøgt på instituttet i Hvidgule pletter i organerne kan også skyldes infektion med bakterien Francisella tularensis, der kan give anledning til sygdommen tularæmi hos mennesker. Diagnosen er ikke stillet på danske harer i 2008, men en af laboratoriets medarbejdere blev smittet med sygdommen i forbindelse med obduktion af en hare. Derudover modtog instituttet 6 trafikdræbte harer og en harekilling, der formodentlig var dræbt af et mindre rovdyr. I efteråret undersøgte instituttet 3 unge harer fra forskellige dele af landet. Alle 3 harer var døde som følge af afmagring og parasitbelastning, hvilket kunne tyde på, at unge harer kan have svært ved at klare sig, når kulden sætter ind. Af lejlighedsfund hos harer obduceret i 2008 kan nævnes livmoderbetændelse, lungebetændelse, lungehindebetændelse, samt 3 harer med blodforgiftning forårsaget af bakterieinfektion og en enkelt hare med en godartet bindevævstumor på læben. Billede 4: Hare med godartet tumor på overlæben

9 Ræv I 2008 modtog instituttet 17 ræve og tre småprøver fra ræve til undersøgelse. Derudover blev der undersøgt 23 ræve for trikiner i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Der blev ikke fundet trikiner i nogle af disse ræve. 12 af de indsendte ræve var trafikdræbte. Størstedelen af disse var i god foderstand og lavgradigt inficeret med parasitter. Den ene havde endvidere overfladisk hudbetændelse, men ingen skabmider. Der blev påvist skab i en ræv fra Lemvig og i hud fra en ræv fra Hellebæk. 2 ræve fandtes inficeret med lungeorm (Crenosoma vulpis), der kan smitte til hunde. En enkelt ræv var død som følge af blodforgiftning, sandsynligvis opstået sekundært til en massiv infektion med parasitter, bl.a. hageorm, der havde forårsaget adskillige knuder i mavetarmkanalen, tarmkrøset og nettet. Hos en anden ræv blev påvist akut nyrebækkenbetændelse forårsaget af bakterieinfektion. To rævehvalpe fra Silkeborg fandtes negative for gift. Hvalpene var i så dårlig foderstand og inficerede med parasitter (bl.a. piskeorm), at de formodentlig er døde som følge af sult og almen svækkelse. Mårhunde I løbet af efteråret 2008 har der været observeret mårhunde flere steder og instituttet modtog 5 mårhunde til obduktion for første gang i en længere periode. To af mårhundene blev nedlagt ved Egense, to var påkørt ved Sidselbjerg strand og en blev nedlagt syd for Ikast. Ingen af disse mårhunde havde tegn på sygdom, og der blev ikke fundet tegn på alvorlige zoonoser (trikiner, rævens lille bændelorm). Til gengæld havde mårhundene en blanding af almindeligt forekomne tarmparasitter bland andet tarmikter (Alaria), som kræver snegle og frøer som mellemværter. Parasittens livscyklus kræver endvidere længere vandring i mårhundens krop, inden de voksne individer kan findes i tarmen, hvorfor det antages at disse mårhunde har levet vildt et stykke tid. Mårhundene kan formodentlig være indvandret fra Tyskland, hvor der i nogle områder er flere mårhunde end ræve. A Billede 5A: Tarmikte i tarmindhold fra mårhund. B: Mårhund modtaget til obduktion. B

10 Pindsvin 30 pindsvin blev indsendt til undersøgelse i af disse pindsvin var døde som følge af infektion med Salmonella enteritidis, hvilket giver anledning til fatal tarm- og leverbetændelse hos pindsvin. 13 pindsvin fandtes inficerede med parasitten Capillaria, der kan være en lungeorm.. Af disse 13 pindsvin var 9 endvidere inficerede med lungeormen Crenosoma, der kan smitte til hunde. Dødsårsagen hos 7 pindsvin blev fundet at være parasitær lungebetændelse, mens 4 andre pindsvin var afmagrede og havde lungebetændelse af anden årsag. To pindsvineunger fandtes døde som følge af fejlsynknings-lungebetændelse, hvilket er en relativt hyppig dødsårsag hos flaskefodrede dyreunger. Hos et pindsvin fandtes livmoderbetændelse, mens to andre fandtes afmagrede og med tarmbetændelse af ukendt årsag. to pindsvin var døde som følge af blodforgiftning, mens der hos 2 andre pindsvin blev fundet massiv fedtlever. Fedtlever er en fysiologisk tilstand, der opstår når kroppen tærer på sine fedtdepoter. Ved stor mobilisering af fedt fra kroppen kan leveren overbelastes. Sygdomsvoldende fedtlever opstår sjældent som primær årsag til sygdom, men ses ofte hos velnærede dyr, der af en eller anden grund stopper med at spise. Grævling I 2008 undersøgte instituttet 12 grævlinger. 10 af disse var trafikdræbte, mens en var død som følge af lungebetændelse, tarmbetændelse og hudbetændelse og en anden var død som følge af tarmbetændelse og hudbetændelse. Den første af disse 2 grævlinger var massivt inficeret med tarmparasitter, mens der i øvrigt sås få eller ingen parasitter i de undersøgte grævlinger. En trafikdræbt grævling havde kronisk lunge- og leverbetændelse. I to trafikdræbte grævlinger fra Århus fandtes antistoffer mod virussygdommen plasmacytose og i en anden trafikdræbt grævling fandtes en eksotisk Salmonellatype, som formodentlig har været uden helbredssmæssig betydning for grævlingen. Øvrige mårdyr I 2008 har instituttet undersøgt materiale fra 156 mårdyr, heraf var 5 indsendelser blodprøver fra vildtlevende mink til undersøgelse for plasmacytose og fugleinfluenza.. Der blev undersøgt 142 vilde mink indfanget i forbindelse med Skov og Naturstyrelsens projekt vedrørende bekæmpelse af vildtlevende mink.. Af indsendelser uden for projektet modtog instituttet 2 mårer, 2 husmårer, 4 vilde mink og en odder. Disse 9 dyr var enten trafikdræbt eller skudt og fandtes uden sygdomsmæssige forandringer. Mårdyrene undersøges for trikiner i forbindelse med Fødevarestyrelsens overvågning af denne parasit. Alle indsamlede mårdyr blev undersøgt for smitsomme sygdomme. 37 af de vilde mink havde antistoffer mod den smitsomme virussygdom plasmacytose. Som en del af et forkningsprojekt finansieret af Danske Pelsdyravleres Forskninngsfond vil disse mink også blive undersøgt for selve plasmacytoseviruset. Ingen af dyrene havde dog patologiske forandringer, der kunne tyde på

11 plasmacytose. 36 af de plasmacytoseposistive mink var indfanget på Bornholm, mens den sidste var fanget ved Viborg. En enkelt mink fra Bornholm fandtes positiv for Campylobacter. Dette er formodentlig et lejlighedsfund. I 2008 påviste Veterinærinstituttet trikiner af arten Trichinella pseudospiralis i vilde mink indfanget på Bornholm. Denne parasitt er udbredt over hele verden hos vilde dyr og kan, som den eneste trikinart, smitte fugle. Den adskiller sig også fra de øvrige arter ved at være mindre og ved ikke at danne kapsler i muskelcellerne. Trichinella pseudospiralis tåler ikke frysning og ødelægges hurtigt, hvis det kød, den findes i, begynder at forrådne. Den smitter kun svin i ringe omfang, men kan give moderat til alvorlig sygdom hos mennesker. Risikoen for smitte med trikiner fra dansk vildt til mennesker anses for minimal, eftersom de relevante dyrearter, der kan forventes at indgå i parasittens livscyklus her i landet (primært rovdyr, rovfugle og gnavere) ikke jages med henblik på konsum. Det er første gang, man har påvist denne art af trikiner i Danmark, men den er ikke ukendt i denne del af verden. Man har tidligere påvist den hos bl.a. vildsvin og los i Sverige, mårhunde i Finland og vildsvin i Nordtyskland. Sidste gang der fandtes trikiner i Danmark var i midten af 1990 erne, hvor parasitterne blev fundet i 3 ræve fra Thy. Dengang var det dog ikke muligt at bestemme, hvilken art det drejede sig om. Der er indtil videre kun fundet trikiner i vilde mink på Bornholm, men der er sandsynligt, at andre vilde dyr indgår i trikinernes livscyklus. På Bornholm findes hverken ræve eller andre vildtlevende rovdyr, som grævling, husmår eller ilder, men det er sandsynligt, at smitten kan spredes gennem rovfugle, kragefugle eller måger. Det er meget muligt, at det er fugle der har bragt parasitten til øen. Bornholm har også en relativt stor bestand af vildtlevende katte, som muligvis kan indgå i parasittens livscyklus. Foreløbig indsamles og undersøges et større antal vilde mink fra Bornholm ligesom der undersøges 50 råger for at afklare, om de skulle bære trikiner. Veterinærinstituttet vil forsøge at skaffe midler til at afdække, hvordan smitten spredes mellem vildtlevende dyr på Bornholm. Området er relativt afgrænset, og der er et begrænset antal dyrearter, der kan indgå naturligt i en livscyklus for T. pseudospiralis, så man kunne få vigtig viden om, hvordan en ny sygdom etableres i et område. Billede 6: Kort over Bornholm. Prikkerne viser hvor de 2 mink med Trichinella pseudospiralis blev indfanget. Havpattedyr I alt 12 havpattedyr blev obduceret, herunder 1 marsvin, som havde lungebetændelse formodentlig på grund af lungeorm, 1 hvidnæset delfin som stadig er i undersøgelse og 10 spættede sæler. Alle

12 10 spættede sæler var årsunger med alvorlig lungebetændelse som følge af lungeorm. Dette er kendt fra andre lande som den mest almindelige infektion og dødsårsag hos årsunger om efteråret. Der findes flere forskellige lungeorm, hvoraf den største type sætter sig i de større forgreninger af luftvejene i lungerne og tilstopper disse. Dette betyder at der ikke kan ske tilstrækkelig luftudveksling og sælen dør. Vi så disse lungeorm i alle undersøgte sæler. Vi påviste ikke sælpest i nogen af de undersøgte havpattedyr. Billede 7: Hvidnæset delfin modtaget til obduktion. Billede 8: Hjerte fra sæl med lungeorm. Der ses små lungeorm i hjertet. Øvrige pattedyr I 2008 har instituttet undersøgt 9 muldvarpe, to bævere og en rotte. De 9 muldvarpe var alle raske dyr dræbt i fælder. Den ene bæver var trafikdræbt, mens den anden var afmagret og havde

13 lungebetændelse. Rotten havde hudbetændelse og der blev fundet to forskellige arter af pelsmider på den. Fasan og agerhøne I 2008 modtog Veterinærinstituttet kun en fasan (opdrætsfugle indgår ikke i denne optælling), hvilket forhåbentligt er tegn på en god sundhedstilstand hos disse fugle. Den ene modtagne fasan havde en aflang flæsket knude under huden på brystet, som ved mikroskopisk undersøgelse viste sig at være et lymfom (en kræftform udgående fra lymfecellerne). And og gås Instituttet modtog i 2008 tre andefugle samt leveren fra en kortnæbet gås til undersøgelse (fugle indsendt til undersøgelse for fugleinfluenza indgår ikke i denne optælling). Heraf var den ene fugl (formodentlig en sortand) i for fremskreden forrådnelse til videre undersøgelse. I den indsendte lever fra den kortnæbede gås samt i en edderfugl blev der påvist syrefaste stavbakterier (Mycobacterium avium), der forårsager sygdommen aviær tuberkulose eller fugletuberkulose. Tilstanden viser sig oftest ved gullige knuder i organerne med fast indhold og afmagring af fuglen. Fugletuberkulose ses lejlighedsvist hos vilde fugle i Danmark. Den sidst indsendte andefugl var en gråand med tegn på akut blodforgiftning. 5 edderfugle indsendt til undersøgelse for fugleinfluenza blev ekstraordinært undersøgt for anden dødsårsag efter de var fundet negative for fugleinfluenza. Edderfuglene var døde som følge af pasteurellose eller fuglekolera, der er en bakteriesygdom, som i nogle år medfører omfattende dødsfald, især blandt svømmefugle. Den ene af edderfuglene havde endvidere fugletuberkulose med tuberkuløse processer i tarmene. Svaner Veterinærinstituttet modtog fire svaner til obduktion i 2008 (fugle indsendt til undersøgelse for fugleinfluenza indgår ikke i denne optælling). Tre af de 4 indsendte svaner var afmagrede og formodentlig døde som følge af sult og almen svækkelse. Den ene af disse svaner havde endvidere lungebetændelse. Den fjerde indsendte svane var i god foderstand, men havde omfattende indre blødninger og var altså sandsynligvis død som følge af ydre vold. Alkefugle og skarv I 2008 blev der undersøgt 4 skarver, mistænkt for at være blevet skudt. Hos de 2 fugle blev der fundet hagl i kroppen ved røntgenundersøgelse, mens der ikke fandtes hagl i de 2 andre fugle. Fuglene var i god foderstand men massivt inficerede med parasitter. Mågefugle I 2008 modtog instituttet 15 mågefugle til undersøgelse. Af de 15 fugle stammede 9 sølvmåger fra Læsø, hvor der var set massedødsfald blandt mågerne. 4 af disse måger blev undersøgt og fundet positive for giftstoffet disulfoton, der er et parathion-lignende stof. Det må derfor antages, at dødsfaldene blandt mågerne på Læsø skyldtes forgiftning. 2 sølvmåger og en hættemåge fra Hadsund blev også fundet positive for parathion.

14 Derudover modtog instituttet en trafikdræbt måge, en hættemåge med salmonellose og en ride fra Grønland med læsioner på fødderne og omkring næbbet, som var positive for poxvirus ( fuglekopper ). Due Der blev kun indsendt 2 duer til undersøgelse i Af disse var den ene død som følge af infektion med parasitten Trichomonas, der forårsager sygdommen gul knop, mens den anden var død som følge af ydre vold. Rovfugle I 2008 modtog instituttet 10 rovfugle til undersøgelse. Heraf var de to fugle ugler, en slørugle og en mosehornugle. Mosehornuglen var død som følge af sult og afmagring, mens sløruglen formodentlig var trafikdræbt. To ud af 4 indsendte musvåger var i god foderstand, den ene havde omfattende indre blødninger, der muligvis kunne være opstået som følge af skud med hagl. De to andre musvåger var afmagrede, den ene havde kronisk ledbetændelse i et knæled, mens den anden havde både lungebetændelse og tarmbetændelse. Af de to indsendte spurvehøge, var den ene sandsynligvis død som følge af påflyvning/ydre vold, mens den anden var afmagret og muligvis død som følge af sult og almen svækkelse. En indsendt lidt mager vandrefalk viste sig at have et stærenæb i brystmuskulaturen. Der sås en del betændelse omkring dette fremmedlegeme, men det var desværre ikke muligt at fastslå om betændelsen havde givet anledning til blodforgiftning, da fuglen var i fremskreden forrådnelse på undersøgelsestidspunktet. Endvidere fandtes falken inficeret med Trichomonas, der forårsager sygdommen gul knop hos duer. Sygdommen kan smitte til rovfugle, der fouragerer på duer, men i dette tilfælde var forandringerne i svælget ikke af et sådant omfang, at de kan have forårsaget falkens død. Billede 9 A og B: Stærenæb i brystmuskulaturen hos vandrefalk. Der ses kronisk bylddannelse omkring næbbet. Instituttet modtog endvidere en ung havørn, der viste sig at have slugt en ca. 15 cm lang bensplint, der sad fastkilet nederst i spiserøret. Ørnen var afmagret og inficeret med diverse parasitter, bl.a. luftrørsorm, og havde betændelse i luftsækkene.

15 Billede 10: Ung havørn. Obduktionen viste at havørnen havde et ca 15 cm langt knoglestykket fastkilet i den nederste del af spiserøret med deraf følgende beskadigelse af slimhinden. Kragefugle Veterinærinstituttet modtog to krager og en ravn til undersøgelse. Derudover undersøgte instituttet 33 krager og 4 råger for trikiner. Disse undersøgelser blev udført i forbindelse med Fødevarestyrelsens overvågning af denne parasit. Der blev ikke fundet trikiner i nogle af disse fugle. Den ene krage viste sig ved modtagelsen at være i så fremskreden forrådnelse at den ikke var egnet til videre undersøgelser, mens den anden krage havde processer på fødderne og ved næbbet forenelige med infektion med poxvirus ( fuglekopper ). Ravnen havde blødninger i hals og brystmuskulaturen og var sandsynligvis død som følge af ydre vold. Konklusion Der er fortsat en meget stor artsdiversitet i det undersøgte materiale, og instituttet glæder sig over dette. For at opretholde bredden i undersøgelserne, kræves der en konstant indsendelsesfrekvens fra naturinteresserede, ornitologer, landmænd, dyrlæger, jægere og professionelle naturforvaltere. Sektionen holder derfor årligt foredrag og kurser om vildtrelaterede sygdomme og meddeler undervisning om sundhed og sygdom hos vildt for at udbrede interesse for og viden om fagområdet og skærpe interessen for at indsende yderligere materiale til undersøgelse. Dyrlæge Charlotte Mark Salomonsen, forskningsassistent Dyrlæge, Ph.d. Anne Sofie Hammer, seniorforsker Dyrlæge, Ph.d. Trine Hammer Jensen, projektforsker

Vildt undersøgt ved Veterinærinstituttet i 2007

Vildt undersøgt ved Veterinærinstituttet i 2007 Notat Aarhus, den 28. januar 2009 j.nr. 55013-0014 Vildt undersøgt ved Veterinærinstituttet i 2007 Som en del af samarbejdsaftalen mellem Skov- og Naturstyrelsen og Veterinærinstituttet udarbejdes der

Læs mere

Årsrapport 2009 Center for Vildtsundhed

Årsrapport 2009 Center for Vildtsundhed Årsrapport 2009 Center for Vildtsundhed 1 Rapporten er udarbejdet af: Anne Sofie Hammer, Lena Rangstrup- Christensen, Trine Hammer Jensen og Mariann Chriél Veterinærinstituttet Afdeling for Fjerkræ, Fisk

Læs mere

Vildt undersøgt ved Danmarks Fødevareforskning i 2005

Vildt undersøgt ved Danmarks Fødevareforskning i 2005 Aarhus, den 9. juli 2007 DVI j.nr. 55013-0014 Notat Vildt undersøgt ved Danmarks Fødevareforskning i 2005 Som en del af samarbejdsaftalen mellem Skov- og Naturstyrelsen og Danmarks Fødevareforskning udarbejdes

Læs mere

Vildt undersøgt ved Danmarks Veterinærinstitut i 2003.

Vildt undersøgt ved Danmarks Veterinærinstitut i 2003. Aarhus, den 11. juli 2007 DVI j.nr. 55013-0014 Notat Vildt undersøgt ved Danmarks Veterinærinstitut i 2003. Som en del af samarbejdsaftalen mellem Skov- og Naturstyrelsen og Danmarks Veterinærinstitut

Læs mere

Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark

Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Fødevarestyrelsen December 2006 Rev. 2.0 Juli 2007 Rev. 3.0 Juli 2008 Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Beredskabsplanen dækker den situation, at der hos dyr, som har opholdt

Læs mere

Årsrapport for Center for Vildtsundhed 2010

Årsrapport for Center for Vildtsundhed 2010 Årsrapport for Center for Vildtsundhed 2010 1 Rapporten er udarbejdet af: Mariann Chriél, Trine Hammer Jensen, Jakob Harslund, Lena Rangstrup-Christensen, Anne Sofie Hammer, Ole Roland Therkildsen, Christian

Læs mere

og alvorligt problem i Da

og alvorligt problem i Da Hjerteorm hos hund e og alvorligt problem i Da Af Dyrlæge, Ph.d.-studerende Jakob Willesen, Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme, Den K Hjerteorm hos hund var før 1990 en eksotisk sygdom i Danmark. I dag

Læs mere

Vildtudbyttestatistik for jagtsæsonen 2010/11

Vildtudbyttestatistik for jagtsæsonen 2010/11 Vildtudbyttestatistik for jagtsæsonen 2010/11 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. november 2011 Tommy Asferg Aarhus Universitet, Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Vildt undersøgt ved Danmarks Fødevareforskning i 2006

Vildt undersøgt ved Danmarks Fødevareforskning i 2006 Aarhus, den 17. marts 2009 DVI j.nr. 55013-0014 Notat Vildt undersøgt ved Danmarks Fødevareforskning i 2006 Som en del af samarbejdsaftalen mellem Skov- og Naturstyrelsen og Danmarks Fødevareforskning

Læs mere

Lyme Artrit (Borrelia Gigt)

Lyme Artrit (Borrelia Gigt) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Lyme Artrit (Borrelia Gigt) Version af 2016 1. HVAD ER LYME ARTRIT (BORRELIA GIGT) 1.1 Hvad er det? Borrelia gigt (Lyme borreliosis) er en af de sygdomme,

Læs mere

Parasitter hos danske ederfugle

Parasitter hos danske ederfugle Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 13, 2016 Parasitter hos danske ederfugle Enemark, Heidi; Stensgaard, Marie; Al-Sabi, Mohammad Nafi Solaiman; Chriél, Mariann Published in: Rapport for Center for Vildtsundhed

Læs mere

VitCox Tilskudsfoder til kvæg, får, geder og fjerkræ. part of

VitCox Tilskudsfoder til kvæg, får, geder og fjerkræ. part of VitCox Tilskudsfoder til kvæg, får, geder og fjerkræ part of Hvad er coccidiose/ cryptosporidiose? En smitsom tarmbetændelse forårsaget af parasitter, som lever i tarmens celler Cellerne borer sig ind

Læs mere

Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 2010/11 og 2011/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere

Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 2010/11 og 2011/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere Videnblad nr. 4. 19. juni 213 Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 21/11 og 211/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere Ole Roland Therkildsen 1, Karsten Laursen 1, Peter Sunde & Mariann

Læs mere

Rapportering af diagnostiske undersøgelser af faldvildt 2013

Rapportering af diagnostiske undersøgelser af faldvildt 2013 Rapportering af diagnostiske undersøgelser af faldvildt 2013 Rapportering af diagnostiske undersøgelser af faldvildt 2013 Rapportering af diagnostiske undersøgelser af faldvildt 2013 Mariann Chriél, Mette

Læs mere

Strategi til forebyggelse af græsmarksparasitter

Strategi til forebyggelse af græsmarksparasitter Strategi til forebyggelse af græsmarksparasitter og Salmonella m.m. Astrid Mikél Jensen, Dansk Kvæg Veterinære forhold og Råvarekvalitet Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg Afdeling for Ernæring og Sundhed -

Læs mere

Sundhedsstyring i vildtfugleopdræt II

Sundhedsstyring i vildtfugleopdræt II Sundhedsstyring i vildtfugleopdræt II vfl.dk 1 / 8 Sundhedsstyring i vildtfugleopdræt II Udgivet: Marts 2011 Rapporten er udarbejdet af: Dyrlægerne Lis Olesen & Susanne Kabell Videncentret for Landbrug

Læs mere

Bedst tilvækst hos kvier med hyppige foldskift

Bedst tilvækst hos kvier med hyppige foldskift K050607E1A16.qxd 31/05/05 10:40 Side 16 TEMA GRÆSMARKSPARASITTER SIDE 16-21 Parasitter koster penge og velfærd Græsmarksparasitter er et problem i dansk kvægbrug. Parasitterne er årsag til synlig eller

Læs mere

Varedeklaration for Vildtudbyttet

Varedeklaration for Vildtudbyttet Danmarks Statistik 14. januar 2015 Varedeklaration for Vildtudbyttet 0 Administrative oplysninger om statistikproduktet 0.1 Navn Vildtudbyttet 0.2 Emnegruppe Miljø og energi 0.3 Ansvarlig myndighed, kontor

Læs mere

Bekendtgørelse om jagttid for visse pattedyr og fugle m.v. 1)

Bekendtgørelse om jagttid for visse pattedyr og fugle m.v. 1) Bekendtgørelse om jagttid for visse pattedyr og fugle m.v. 1) I medfør af 3, stk. 2 og 3, 4, stk. 2, 20, stk. 4, 49, stk. 3, og 54, stk. 3, i lov om jagt og vildtforvaltning, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov.

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse af dit kæledyr, hvor vi sammen med dig, nøje gennemgår dit kæledyrs helbred og vaccinerer efter behov. Der findes i dag en bred vifte af vacciner til hund. På

Læs mere

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn. Denne information er udarbejdet af personalet, vi har taget udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledning:

Læs mere

DIAGNOSTIK AF INDSENDTE GRISE HOS LABORATORIUM FOR SVINESGYDOMME

DIAGNOSTIK AF INDSENDTE GRISE HOS LABORATORIUM FOR SVINESGYDOMME DIAGNOSTIK AF INDSENDTE GRISE HOS LABORATORIUM FOR SVINESGYDOMME ERFARING NR. 1717 Ledbetændelse, mavesår, PCV2, Helicobacter og PRRS blev i højere grad observeret hos slagtesvin end hos smågrise ved obduktion

Læs mere

Producent-info 1-2014 [07.02.14]

Producent-info 1-2014 [07.02.14] 1. Danpo sænker noteringen med 1 øre/kg godkendt kylling pr. slagtedag fra søndag/mandags slagtningen d. 9./10. februar 2014 og indtil videre 2. Hudlidelser udseende mulig opståen mulig forebyggelse 3.

Læs mere

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab?

Resistens. Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Resistens Er Danmark på vej ud af det gode selskab? Robert Skov, overlæge Anette Hammerum, Seniorforsker Mikrobiologisk Overvågning og Forskning Statens Serum Institut Disposition Baggrund Antibiotikaforbrug

Læs mere

AT HOLDE HØNS. Få inspiration og viden om hønsehold. - sammen med din nabo eller i din egen have WWW.HOENSPAASAMSOE.DK WWW.DN.DK

AT HOLDE HØNS. Få inspiration og viden om hønsehold. - sammen med din nabo eller i din egen have WWW.HOENSPAASAMSOE.DK WWW.DN.DK AT HOLDE HØNS - sammen med din nabo eller i din egen have Få inspiration og viden om hønsehold WWW.HOENSPAASAMSOE.DK Hønsefolder.indd 1 WWW.DN.DK 06/01/15 10.48 INDHOLD AT HOLDE HØNS sammen med din nabo

Læs mere

PED situationen i Europa

PED situationen i Europa PED situationen i Europa Anette Bøtner Dyrlæge Professor i beredskab for virussygdomme DTU Veterinærinstituttet København: Produktionssygdomme Lindholm: Eksotiske virus 3 Lindholm - eksotiske virussygdomme

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 302 Offentligt

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 302 Offentligt Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 302 Offentligt Folketingets Miljøudvalg Christiansborg 1240 København K Pesticider og Genteknologi J.nr. 001-12649 17. marts 2015 Folketingets

Læs mere

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure.

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. Svamp De færreste er klar over, at svamp kan smitte. 15% af befolkningen har fodsvamp, og mange har svamp i skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. svamp

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

10 / 2014 www.jaegerforbundet.dk TEMA

10 / 2014 www.jaegerforbundet.dk TEMA Jan Skriver TEMA Det her med rovdyr og jægere er en gammel historie, og den udvikler sig hele tiden. For 100 år siden forfulgte vi jægere de rovdyr, der lever af de samme vildtarter, som vi mennesker har

Læs mere

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Institut for Klinisk Medicin: Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Udarbejdet af Adjungeret lektor, ph.d. Aage Kristian Olsen Alstrup Institut for Klinisk Medicin Aarhus Universitetshospital Formål

Læs mere

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser INFEKTIONS- SYGDOMME S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser Statens Serum Institut Artillerivej 5 2300 København S TIL DEN GRAVIDE Tel.:

Læs mere

Dyrebingo B I N G O. en myg et pindsvin en fugl en slange en hamster. en kat en akvariefisk et vildsvin en svane et egern

Dyrebingo B I N G O. en myg et pindsvin en fugl en slange en hamster. en kat en akvariefisk et vildsvin en svane et egern en myg et pindsvin en fugl en slange en hamster en kat en akvariefisk et vildsvin en svane et egern en muldvarp en hare en skildpadde en frø en snegl en ræv en hund en kanin en mus en kronhjort en undulat

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Kronvildt Dåvildt Sikavildt Råvildt Mufflon Vildsvin

Kronvildt Dåvildt Sikavildt Råvildt Mufflon Vildsvin Kronvildt Dåvildt Sikavildt Råvildt Mufflon Vildsvin Største hjorteart DK Findes i hele Jylland, det meste af Sjælland og enkelte steder på Fyn Polygam. Brunst i september-oktober. Der sættes en kalv i

Læs mere

Rapport om kontrol i 2012 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen

Rapport om kontrol i 2012 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Rapport om kontrol i 2012 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Marts 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Case-by-case-kontrollen...3

Læs mere

National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr

National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr National Rådgivningstjeneste for MRSA fra dyr Tinna Ravnholt Urth Statens Serum Institut MRSA Methicillin Resistent Staphylococcus aureus STAFYLOKOKKER Stafylokokker er bakterier, der findes overalt De

Læs mere

Hjerteorm hos hund (Angiostrongylus vasorum)

Hjerteorm hos hund (Angiostrongylus vasorum) Hjerteorm hos hund (Angiostrongylus vasorum) Indledning: Hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er i de senere år blevet et stadigt stigende problem i Danmark, især omkring Storkøbenhavn, Nordsjælland og

Læs mere

Parasitter og sygdomme i fisk

Parasitter og sygdomme i fisk Kapitel 11 side 93 Parasitter og sygdomme i fisk En stor del af vores fiskebestande huser en række forskellige parasitter, som ofte er uskadelige for fisken selv. Fisk kan også leve med forskellige sygdomme.

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

Vaccination af mink. Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet.

Vaccination af mink. Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet. Vaccination af mink Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet. Hvad kan vi vaccinere mod Hvalpesyge. Virusenteritis. Smitsom lungebetændelse. Botulisme. Hvad kan vi ikke vaccinere

Læs mere

Patientinformation. Mavesår. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling

Patientinformation. Mavesår. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling Patientinformation Mavesår Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk Afdeling Mavesår Hvad er et mavesår? Hos raske personer er slimhinden i mavesæk og tolvfingertarm intakt og uden sår, fordi den er modstandsdygtig

Læs mere

BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA!

BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA! BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA! BORRELIOSE ER EN SYGDOM DER KAN DE. GIVE UBEHAGELIGE FØLGER FOR HUN N TAL MED DIN DYRLÆGE OM, HVORDA MOD D HUN DIN DU BEDST BESKYTTER FLÅTER OG SMITTE MED BORRELIA. HVAD ER

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Forvaltningsplan for dåvildt i Jammerbugt og Thisted Kommuner

Forvaltningsplan for dåvildt i Jammerbugt og Thisted Kommuner Forslag til Forvaltningsplan for dåvildt i Jammerbugt og Thisted Kommuner Forslag til Forvaltningsplan for dåvildt i Jammerbugt og Thisted Kommuner Side 1/9 Forvaltningsplan for dåvildt i Jammerbugt og

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.del B Offentligt Bredgade 54 Kaj Bank Olesen Tiphedevej 10 CHR 59544 Rådgivningsbesøg

Læs mere

Lopper og flæskeklanner. Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting

Lopper og flæskeklanner. Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting Lopper og flæskeklanner Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting Lopper på minkfarme 1. Hvilke lopper finder man på mink? 2. Hvorledes påvirker lopper mink? 3. Hvordan bekæmper man lopper? Loppeproblemerne

Læs mere

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym *

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym * 14. oktober 2009 Til Politiet Lokalstationen Viborg Rødevej 1 8800 Viborg Anne C. Abildgaard På vegne af Hesteinternatet af 1999 Rørbækvej 7-7323 Give www.hesteinternatet.dk Tlf.: 22 17 32 75 Anmeldelse

Læs mere

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Disposition PED Historik Status på PED i Europa og USA Nyt vedr. overvågning og beredskab i DK Diagnostik, sygdomsforløb

Læs mere

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed er et meget omdiskuteret område. Hesteejere oplever ofte forskellige meldinger, afhængig af hvem

Læs mere

Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark

Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Rev. 4.0 Juni 2017 Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Denne beredskabsplan beskriver, hvordan der skal ageres ved fund af trikiner hos dyr, som har opholdt sig i Danmark (jf. Trikinforordningen,

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød

Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød Rapport om Kontrol i 2008 for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød Marts 2009 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Virksomhedernes ansvar... 3 3. Case-by-case kontrollen...

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Organkirurgisk Afdeling Mavesår Patientinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er et mavesår? Sår i mavesæk eller tolvfingertarm. Hos raske personer er slimhinden i mavesæk og tolvfingertarm intakt og

Læs mere

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening

Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Generel information Forebyggelse af livmoderhalskræft ved vaccination og screening Information om HPV og livmoderhalskræft udarbejdet af: Professor, overlæge, dr. med. Susanne Krüger Kjær, Rigshospitalet/

Læs mere

Unger bør af hensyn til deres velfærd og udvikling ikke tages fra moderen/kuldet, før de er ca. 6 uger gamle.

Unger bør af hensyn til deres velfærd og udvikling ikke tages fra moderen/kuldet, før de er ca. 6 uger gamle. Pasningsvejledning Rotter Den brune rotte (Rattus norvegicus) er et af de større medlemmer af musefamilien. Den findes også vildtlevende i naturen i Danmark, men er i dag blevet meget almindelig som laboratorieog

Læs mere

RASK ELLER SYG? Til forældre med et barn i dagtilbud i: Vuggestue Børnehave Integreret institution Dagpleje. Magistratens 1.

RASK ELLER SYG? Til forældre med et barn i dagtilbud i: Vuggestue Børnehave Integreret institution Dagpleje. Magistratens 1. RASK ELLER SYG? Til forældre med et barn i dagtilbud i: Vuggestue Børnehave Integreret institution Dagpleje Magistratens 1. afdeling Personalet i Århus Kommunes dagtilbud sikrer, at raske børn har gode

Læs mere

1.1. Opgavesæt T. FVU-læsning. 1. august - 31. december 2007. Forberedende Voksenundervisning

1.1. Opgavesæt T. FVU-læsning. 1. august - 31. december 2007. Forberedende Voksenundervisning 1.1 Opgavesæt T FVU-læsning 1. august - 31. december 2007 Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause og 45 minutter til opgavesæt 2 Prøvedeltagerens navn Prøvedeltagernummer Prøveinstitution

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2011 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Agenda 1. Vildkendskab 2. Pattedyr a. Gnavere og støttetandede b. Hovdyr c. Rovdyr d. Hovdyr 3. Fugle a. Andefugle Pattedyr De større danske pattedyr

Læs mere

Sund mad. til din kat. Din kat vil elske maden. www.atelier.dk. Killinger hjælpeløs hyggelig sød. Andre kattebøger: ATELIER Sund mad til din kat

Sund mad. til din kat. Din kat vil elske maden. www.atelier.dk. Killinger hjælpeløs hyggelig sød. Andre kattebøger: ATELIER Sund mad til din kat Din kat vil elske maden Andre kattebøger: Killingen går på stille poter ind i dit liv Er dit hjerte allerede erobret af en lille killing, der tillidsfuldt ligger hos dig? Eller leder du stadig efter den

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Shock Kredsløbssvigt, dvs. ikke nok blod og dermed ilt ud i kroppens væv herunder hjernen. Hvis reaktionen ikke stoppes, skades nyrer, lever, hjerte og lunger,

Læs mere

www.vet.bayer.dk Har min kat orm?

www.vet.bayer.dk Har min kat orm? www.vet.bayer.dk? Orm er hyppige parasitter hos katte! Næsten alle katte kommer på et tidspunkt i kontakt med orm. Katte, der lever ude, får ofte orm, og på et givet tidspunkt vil mere end halvdelen af

Læs mere

Fugle i Guldager Plantage

Fugle i Guldager Plantage Bogfinken er en meget almindelig ynglefugl i Danmark. Den træffes hele året. Om sommeren lever de især af insekter og smådyr. Om vinteren lever de mest af frø og frugt, som de finder på buske og på jorden.

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, der kaldes insektædere

Læs mere

Veterinære forhold. Biogas muligheder og begrænsninger. Kaspar Krogh Dyrlæge, VFL, Kvæg

Veterinære forhold. Biogas muligheder og begrænsninger. Kaspar Krogh Dyrlæge, VFL, Kvæg Veterinære forhold Biogas muligheder og begrænsninger Kaspar Krogh Dyrlæge, VFL, Kvæg Program veterinære forhold Smittekilder Gylle Restprodukter animalsk oprindelse Energiafgrøder Smitte og smitterisiko

Læs mere

Samspil mellem varroa og virus

Samspil mellem varroa og virus Samspil mellem varroa og virus Forsker Roy Mathew Francis, sektionsleder Steen Lykke Nielsen & seniorforsker Per Kryger, Offentlig bisygdomsbekæmpelse, Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi AKI-symptomer:

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere

Vejledning i fældefangst

Vejledning i fældefangst Arkivfoto/Danmarks Jægerforbund, Kalø Vejledning i fældefangst DET ER VIGTIGT at betragte regulering som en del af vildtplejen, der med hjemmel i lovgivningen kan sikre en effektiv indsats. Fældefangst

Læs mere

Høring om udkast til ændring af slagtefjerkræbekendtgørelsen samt konsumægsbekendtgørelsen

Høring om udkast til ændring af slagtefjerkræbekendtgørelsen samt konsumægsbekendtgørelsen Til interne og eksterne høringsparter J.nr.: 2015-28-31-00124/2015-28-31-00125 Dato: 1. februar 2016 Høring om udkast til ændring af slagtefjerkræbekendtgørelsen samt konsumægsbekendtgørelsen Fødevarestyrelsen

Læs mere

Information om råger og rågekolonier i byer

Information om råger og rågekolonier i byer Naturforvaltning Den 18. januar 2016 Information om råger og rågekolonier i byer Indledning Råger og rågekolonier i byer er for nogle en glæde for andre en gene. Rågekolonier i byer medfører tit mange

Læs mere

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Deltagerinformation Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Protokoltitel: Hypofraktioneret versus normofraktioneret helbrystbestråling

Læs mere

Hvis katten ikke er din

Hvis katten ikke er din Hvis katten ikke er din Katten har det særlige privilegium, at den normalt får lov at løbe frit ud og ind af boligen. Nogle katte knytter sig til flere familier, fordi mange mennesker fodrer tilløbende

Læs mere

The Moredun Foundation. News Sheet Vol. 4, No. 10. Toxoplasmosis in Sheep. Toxoplasmose hos får

The Moredun Foundation. News Sheet Vol. 4, No. 10. Toxoplasmosis in Sheep. Toxoplasmose hos får The Moredun Foundation News Sheet Vol. 4, No. 10 Toxoplasmosis in Sheep Toxoplasmose hos får Oversat af: cand. mag. Annedorte Westergaard og dyrlæge Inga Stamphøj (Published February 2006) Susan Rodger

Læs mere

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? Fugle Form og funktion Middel (4.- 6. klasse) Danmarkshallen og Den Globale Baghave Seneste opdateret 08.06.2015 Lærervejledning Hjemme på skolen: I forbindelse med

Læs mere

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Pressemeddelelse den 3. august 2012 Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Der står 5 afmagrede heste hos en hesteejer i Farsø. Hesteejeren er blevet politianmeldt i sidste uge, og Preben Møller fra Aars politi

Læs mere

Patient- information

Patient- information Patientinformation Denne patient information er en vejledning, som kan bruges under behandlingsperioden. Den er tænkt som et supplement til den information, der gives af lægen eller sygeplejersken. Behandlingen

Læs mere

Ti myter om influenza og forkølelse

Ti myter om influenza og forkølelse Ti myter om influenza og forkølelse Af: Malene Steen Nielsen Flagga, Cand.scient 25. oktober 2013 kl. 13:03 Myterne om influenza og forkølelse cirkulerer, ligesom sygdommene selv, lystigt rundt i vinterkulden.

Læs mere

Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen

Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Marts 2014 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Case-by-case-kontrollen...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.)

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) 1 I lov om nr. 466 af 12. juni 2009 om forbud mod hold af ræve, foretages følgende ændring: 1. 5 ophæves.

Læs mere

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. juni 2014 Tommy Asferg Institut for

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler. Plantago ovata Forssk.

Indlægsseddel: Information til brugeren. Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler. Plantago ovata Forssk. Indlægsseddel: Information til brugeren Husk Psyllium-frøskaller, hårde kapsler Plantago ovata Forssk. Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

6. Børn i sundhedsvæsenet

6. Børn i sundhedsvæsenet Børn i sundhedsvæsenet 123 6. Børn i sundhedsvæsenet Sundhed afhænger af mange forhold En befolkningsgruppes helbredstilstand afhænger af mange forhold som livsstil, arbejdsmæssige og sociale forhold og

Læs mere

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Agenda Baggrunden for sokkeprøverne Hvorfor er de som de er? Sygdommene de diagnosticerer

Læs mere

Kendetegn for vildt Rovdyr

Kendetegn for vildt Rovdyr Kendetegn for vildt Rovdyr Rovdyr: Ulv, ræv, grævling, mårhund, vaskebjørn, skovmår, husmår, ilder, mink, lækat, odder, spættet sæl, gråsæl Ulve Fredet Ræv Sorte ører Normalt rødbrun Hvide aftegninger

Læs mere

UDKAST - UDKAST Bekendtgørelse om vildtskader 1)

UDKAST - UDKAST Bekendtgørelse om vildtskader 1) Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 369 Offentligt UDKAST - UDKAST Bekendtgørelse om vildtskader 1) I medfør af 37, 49, stk. 3, og 54, stk. 3 og 4, i lov om jagt og vildtforvaltning,

Læs mere

Pjece om Børnevaccinationsprogrammet. Danmark

Pjece om Børnevaccinationsprogrammet. Danmark Pjece om Børnevaccinationsprogrammet i Danmark 1 Di-Te-Ki-Pol Hib OPV MFR Di-Te Børneundersøgelse 5 uger 3 mdr. 5 mdr. 12 mdr. 15 mdr 2 år 3 år 4 år 5 år 12 år Di-Te-Ki-Pol: Difteri-Stivkrampe-Kighoste-Polio

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

Førstehjælp. Indledning:

Førstehjælp. Indledning: Førstehjælp Indledning: I det følgende vil vi primært beskæftige os, med emnerne førstehjælp i forbindelse med elektrisk stød og/eller forbrænding, da det er de væsentligst forekomne skader i forbindelse

Læs mere

Smittebeskyttelse i fåre- og gedebesætninger. Kaspar Krogh Dyrlæge, VFL

Smittebeskyttelse i fåre- og gedebesætninger. Kaspar Krogh Dyrlæge, VFL Smittebeskyttelse i fåre- og gedebesætninger Kaspar Krogh Dyrlæge, VFL Program Aktuelle smitsomme sygdomme hos får og geder Schmallenbergvirus Byldesyge Maedi Q-feber, Border disease. Smittebeskyttelse

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

Screeningsundersøgelse af den danske slagtekyllingebestand for IB stamme D388

Screeningsundersøgelse af den danske slagtekyllingebestand for IB stamme D388 Screeningsundersøgelse af den danske slagtekyllingebestand for IB stamme D388 En screeningsundersøgelse af danske slagtekyllingebesætninger i månederne januar til april 2007 har vist, at IB stammen D388

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2011 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Agenda 1. Vildkendskab 2. Andefugle a. Svaner b. Gæs c. Gravænder d. Svømmeænder e. Dykænder f. Skalleslugere Øvrige fugle 1. Lommer 2. Lappedykkere

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

Seniorrådgiver Iben M. Thomsen, Skov & Landskab, Københavns Universitet

Seniorrådgiver Iben M. Thomsen, Skov & Landskab, Københavns Universitet Mulige årsager til problemer med thujahække Seniorrådgiver Iben M. Thomsen, Skov & Landskab, Københavns Universitet Flere kirkegårde i Jylland har i de sidste par år undret sig over, at deres thujahække

Læs mere

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse Patientinformation Akut bugspytkirtelbetændelse Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk Afdeling Akut bugspytkirtelbetændelse Bugspytkirtlen producerer enzymer, som medvirker til fordøjelsen af kosten, vi spiser.

Læs mere

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund

Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Guide: Træk vejret korrekt og bliv sund Bedre fordøjelse, sundere ryg, mindre stress, bedre søvn listen over fordele er lang og du skal blot forbedre noget, du alligevel gør 20.000 gange hver eneste dag:

Læs mere