for en TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i Bag for en Sag 2016.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "for en TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i Bag for en Sag 2016."

Transkript

1 TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i Bag Sag 2016.

2 Bag Sag......afholdes landet over torsdag d. 13. oktober Selve projektet består i en aktivitet, hvor børn og voksne i fællesskab bager i institutioner, skoler, klubber, kollegier og alle tænkelige foreninger med det gode formål at støtte Børns Vilkår. Det er vigtigt, at et læringsaspekt inkorporeres i projektet i større eller mindre omfang, hvormed bagningen sættes ind i en historisk, kulturel og håndværksmæssig kontekst, samtidig med at der sættes fokus på sociale problematikker og genereres viden om ernæring, kost og de gode råvarer. Hermed får bagningen faglig og tværfaglig relevans. Nedenfor kan du finde forslag til, hvordan du kan integrere Bag Sag og de relaterede sociale problemstillinger i undervisningen. God læselyst!

3 Forslag til forløb Rammerne om Bag Sag er meget brede, Behandling af sociale problemstillinger hvilket giver den enkelte stor frihed til at køre forløbet, som man vil. Det kan køres som et enkelt- Eksempelvis ensomhed og mobning fag, et tværfagligt forløb eller en projektuge med Desværre er ensomhed og mobning et stadigt fokus på det sociale. Man kan altså koncentrere sig voksende problem blandt børn og unge i dag. om indsamlingen til BørneTelefonen, gå til begrebet Heldigvis er det ingen hemmelighed. På skolerne bagning fra utallige faglige vinkler eller arbejde i er der bred forståelse for, at denne problematik skal dybden med mobning, fællesskab, venskab osv. tages seriøst. Opgaven med at støtte børnene i De enkelte tilgange kan kombineres, så de passer deres sociale dannelse skal løftes i fællesskab til klassetrinnet og tiden, der er til rådighed for mellem institutionerne og hjemmene. Børns Vilkår forløbet. er en kompetent ressource i denne sammenhæng. Gennem Bag Sag udbredes kendskabet til Alfa omega er, at eleverne er fælles om den gode denne organisation blandt både forældre, lærere og sag: At hjælpe jævnaldrende. Dermed er fællesskab børn. på en og samme tid målet med under visningen og rammen, som arbejdet foregår indenfor. Begreber som sammenhold vs. ensomhed, fællesskab og Skolens sociale ansvar fælles ansvar vs. mobning kan behandles både direkte og indirekte. Begreber som ensomhed og mobning kan være meget abstrakte og svære at håndtere, hvis de står På skolen er opgaven med at støtte børnenes alene som overskrift for et undervisningsforløb. udvikling af deres sociale bevidsthed ikke knyttet til Det er ikke altid lige nemt at gå direkte til sagens de enkelte fag. Det vil derfor være naturligt at gå kerne. Det kan blive for personligt og ubehageligt. sammen i et tværfagligt samarbejde eller på tværs Gennem indsamlingen til Børns Vilkår er det muligt af klasser og årgange om opgaven. Samtidig er Bag i starten at forholde sig til begreberne udefra for at Sag et simpelt, overskueligt og veltilrettelagt løsne op for det svære emne. koncept også for den enkelte lærer i et konkret fagligt forløb. Alle er en del af fællesskabet om at hjælpe andre, der har det svært og som måske føler sig udenfor. Måske er forskellen på de og vi slet ikke så stor, når det kommer til stykket

4 Den mobbefrie skole kan være et temmelig hultrungende navn, hvis det blot er et prædikat, der findes frem og støves af i forbindelse med den årlige Eksempler på relevante spørgsmål anti-mobbeuge. Kun ved løbende at tænke trivsel ind i undervisningen, kan skolen for alvor bidrage til, at børnene udvikler fornuftige omgangsformer samt Vidste I, at der stadigvæk i gennemsnit er 1-2 børn i hver klasse, som føler sig mobbet? opmærksomhed omkring andres trivsel. Vidste I, at Børns Vilkår rådgiver over børn Ligesom Bag Sag byder på adskillige og unge på BørneTelefonen hvert år? muligheder for at arbejde med det sociale miljø blandt børnene, er det en oplagt mulighed for Hvad er mobning? lærergruppen for at få kendskab til Børns Vilkårs virke og de tilbud, organisationen har til børn. Hvorfor kan man føle sig ensom? Hvordan fungerer fællesskabet her? Motivation Hvornår har vi det godt sammen? Elevernes motivation er afgørende for, at projektet Hvornår kunne det være bedre? bliver en succes. Bag Sag hænger direkte sammen med Den Store Bagedag. Derfor vil den være en del af elevernes bevidsthed, måske allerede inden læreren bringer forslaget om deltagelse på banen. Det at kunne hjælpe andre er dog ofte en motivationsfaktor i sig selv. Endelig vil det praktiske arbejde med bagningen appellere til eleverne, fordi det er sjovt og en aktivitet, som de kan lave i fællesskab. Hvordan kan jeg bidrage til, at ingen udstødes af fællesskabet?

5 Faglighed og tværfaglighed Udover fællesskab er bagning også: Produktion af mad er en af de mest basale forud- Miljøstudier sætninger for vores liv og trivsel. Spørgsmål såsom kommer kyllingen da ikke vakuumpakket? og Naturvidenskab kommer brødet ikke i poser?, stilles oftere end man lige tror. Et forløb, der tager udgangspunkt i Historie bagning fra start til slut, vil derfor kunne blive meget nærværende for børnene. Undervisningen i skolen Geografi får en konkret og reel forbindelse til det virkelige liv. Religion Uanset om man vælger et enkelt fagligt forløb, en tværfaglig ramme eller kaster sig ud i det helt store Håndværk projekt for hele skolen, skal fagligheden være med. I Bag Sag er der masser af faglighed for alle Sprog faggrupper. Sundhed Følgende forslag er blot en åbning til de utallige faglige vinkler, der er på Bag Sag. Brug dem som inspiration og lad fantasien få frit spil i planlægningen af jeres eget bageforløb. Miljø: Det grønne islæt Det grønne islæt ligger som et fælles tema i skolens fag. Vi skal skabe godt bagværk baseret på friske økologiske råvarer. Det er udgangspunktet for undervisningen, og på denne måde vil børnenes miljømæssige bevidsthed udvikles gennem hele forløbet. Hvor direkte denne dimension skal behandles kan tilpasses det konkrete forløb. Alene det, at slå de økologiske æg ud og se blommens dybe, gule farve ved siden af de blege, cremefarvede buræg, gør indtryk.

6 Naturvidenskabelige fag De naturvidenskabelige fag kan helt naturligt lade For overhovedet at kunne bruge en opskrift, må undervisningen udspringe fra børnenes nysgerrighed. man kende lidt til måleenheder. Vægt- og rummål Mange spørgsmål ligger lige for, når man står med kan være nemmere at lære i køkkenet end ud fra fingrene i dejen. Da Bag Sag ligger i ugen op tegningerne i matematikbogen. Måske er der også til skolernes motionsdag, er det oplagt at udnytte en opskrift, der skal dobles op, eller en engelsk sammenhængen mellem de to aktiviteter. Et samlet opskrift på brownies, hvor måleenhederne er ren tema kunne være: Fysisk og mentalt velvære. Den volapyk i starten. ernæringsmæssige sammenhæng ligger i spørgsmål som hvorfor spiser vi? og hvilket brød er bedst at I gæringens mystik ligger der også en hel videnskab spise op til motionsdagen?. gemt. Frem med mikroskopet og find ud af, hvad gær er. Er gær levende? Hvad er forskellen på gær I arbejdet med at besvare disse spørgsmål kan man og bagepulver? Hvordan kan det få dejen til at hæve? blandt andet komme omkring fordøjelsessystemet, Hvorfor er det vigtigt, at gæren ikke skoldes? Og hvad kostpyramiden og varedeklarationer. Sammenligner mon resultatet bliver, hvis man helt glemmer den? man forskellige opskrifter for lignende bagværk, vil Forskellen på langtids- og korttidshævning er også der være små forskelle at finde. Lidt mere af det ene, værd at undersøge. lidt mindre af det andet. En spiseske olie i det ene brød, hundrede gram smør i det andet. Hvad er Endelig er det jo svært at bage så varieret, som vi forskellen ernæringsmæssigt og smagsmæssigt? gør i Danmark, uden råvarer. Da det meste af landet Hvis det er melet, der skiftes ud, kan man snakke fibre består af solid næringsrig muld, har vi gennem og kornsorter. Måske hente korn på en økologisk gård årtusinder kunnet udvikle bagekunsten. og male sit eget mel til brødet, der senere skal bages over bål. Gulerødder er sunde. Er gulerodskage så også sundt?

7 Historie Geografi Danmark er et landbrugsland! Lige siden stenalder- I et større perspektiv kan man sammenligne menneskerne slog sig ned og begyndte at dyrke bagning i forskellige lande. Det grove rugbrød har jorden og holde husdyr, har landbruget spillet en længe været en vigtig del af danskernes kost. vigtig rolle i landets udvikling. Landet var frugtbart Hvorfor spiser de det ikke i andre lande? I disse år fra naturens side, og med menneskelig snilde er viger kernebrødet dog tilbage for hvidt brød i mange landbruget blevet intensiveret gennem tiderne, så forskellige udgaver. Globaliseringen påvirker vores det i dag er et af de mest avancerede og effektive i kostvaner. Er det sandwichen, som Brandon og verden. Denne udvikling kan følges langt tilbage. Brenda får med i skole i Beverly Hills, Jamie Olivers Nogle af de vigtigste førskriftlige kilder vi har er hurtige natmad eller shawarmabaren på hjørnet, redskaber samt efterladenskaber i køkkenmøddinger. der får os til at ændre kostvaner? En stor del af vores kendskab til danskernes levevis gennem tiderne har vi derfor fået gennem indsigt i deres madproduktion og kostvaner. Religion Kornprodukter har altid været en vigtig del af kosten. Således åbner Bag Sag op for alle perioder i Der er også religiøse åbninger i Bag Sag. landets historie. På lokalmuseerne udstilles land- Oblaten, den lille flade mønt, er der da ikke megen brugsredskaber fra de tidligste tider såvel som fra næring i. Hvorfor spiser vi den så? Nogle religioner industrialiseringen. Mange steder er der mulighed har direkte forskrifter for, hvad man må spise for at kværne sit eget korn, som man gjorde i hvornår. Hvorfor må jøderne for eksempel klare sig stenalderen tals køkkenredskaber kan sam- med ugæret knækbrød hen over påsken? menlignes med maskinparkerne, der i dag fylder op i køkkenerne. Hvad bagte man dengang, og hvad bager vi i dag? Hvordan har bagningen udviklet sig? Hvorfor? Og hvad betyder det for vores måde at leve sammen på? I dag står bagere, brød- og kageproducenter for størstedelen af produktionen af bagværk. Men vi skal ikke langt tilbage i historien for at finde et familieliv centreret om aktiviteterne i køkkenet. Mormors håndskrevne bagebog eller familiens opskrift på chokoladekage kan være kernen i et lokalhistorisk forløb, hvor eleverne forsker i deres egen slægt.

8 Håndværk Sprog Et hurtigt kig ind ad bagerens vindue, hvor de Som sproglærer er der naturligvis meget at arbejde italienske ciabattaboller ligger side om side med med inden for området kultur og tradition. Men stenalderbrødet, afslører hurtigt, at bagning ikke hvad hedder køkkenudstyret og ingredienserne på udelukkende handler om overlevelse. Det er et kunst- engelsk? Ordforrådet trænes nu engang bedre, når nerisk håndværk. Det æstetiske spiller en stor rolle, man står med tingene i hænderne, end når man når vi beslutter, hvad vi vil putte i munden. Vi spiser sidder med næsen i en bog. Bag sag og gør med øjne, næse og mund. sproget levende brug det til kommunikation i køkkenet. Måske er der mulighed for at invitere en Uanset om vi bager for at leve eller for at nyde, er engelsktalende person som gæste-lærer i køkkenet. bagning håndværk. Konditorkagerne er nok mere På den måde vil sproget være nødvendigt for at avanceret håndværk end den færdige brødblanding, få bagt. men oplevelsen af at skabe noget med egne hænder vil altid være til stede i køkkenet. Bag Sag er Gennem arbejdet med at læse og forstå opskriften på en gang konkret bagehåndværk og en praktisk får eleverne kendskab til endnu et område inden for tilgang til undervisning inden for de forskellige den faglitterære genre. Ikke kun som fremmed- fagområder i folkeskolen. sprogslærer, men også som dansklærer, kan der være mulighed for at arbejde med ord og måle- Før arbejdet i køkkenet kan begynde, kan andre enheder, som vi ikke anvender så ofte i dag. praktiske fag involveres. I sløjdværkstedet kan For at bevare forbindelsen til vores rødder er det en eleverne lave deres egne piskeris, grydeskeer eller fordel blandt andet at kunne tyde mormors hånd- bordskånere. Med nål og tråd kan de kreere skrevne kogebog. grydelapper, forklæder og viskestykker. Ikke som enkeltstående forløb under temaet vi laver julegaver, men som et helt naturligt element i sammen at bage sag. Bag for fællesskabet Bagning er stadig en væsentlig del af vores kultur om end en smule gemt væk. Bag Sag og Den Store Bagedag vil sammen slå et slag for, at det sociale element i det at bage ikke går tabt. Fællesskabet i køkkenet rummer noget andet og noget vigtigere end fællesskabet foran spillekonsollens kampscener.

for en TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL

for en TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i Bag for en Sag 2014 Bag for en Sag......afholdes landet over torsdag d. 9. oktober 2012. Selve projektet

Læs mere

hjælp en ven BAG FOR EN SAG Støt en god sag Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i den årlige Bag for en Sag 2011.

hjælp en ven BAG FOR EN SAG Støt en god sag Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i den årlige Bag for en Sag 2011. BAG FOR EN SAG DEN 13. oktober 2011 og støt børns vilkår Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i den årlige Bag for en Sag 2011. hjælp en ven Sif orellana Idérig forfatter Jeg

Læs mere

BAG FOR EN SAG DEN 08. OKTOBER 2009 OG STØT BØRNS VILKÅR

BAG FOR EN SAG DEN 08. OKTOBER 2009 OG STØT BØRNS VILKÅR BAG FOR EN SAG DEN 08. OKTOBER 2009 OG STØT BØRNS VILKÅR BAG FOR EN SAG......afholdes landet over torsdag d. 08. oktober 2009. Selve projektet består i en aktivitet, hvor de børn og voksne i fællesskab

Læs mere

for en TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i Bag for en Sag 2019.

for en TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i Bag for en Sag 2019. TRÆK I FORKLÆDET OG GØR EN FORSKEL Undervisningsmateriale for skoler og institutioner som deltager i Bag Sag 2019. Bag Sag......afholdes landet over torsdag d. 10. oktober 2019. Selve projektet består

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5

Indholdsfortegnelse. Indledning side 2. Forbrænding og stofskifte side 2-5 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Forbrænding og stofskifte side 2-5 Husk Morgenmad side 6-7 Let og lækkert brød og boller side 8-23 Morgenmad på den proteinrige måde. side 24-31 Middagsretter der

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen Center for Børn og Familie DAGTILBUD Kost og madkultur i Dagplejen April 2015 Mætte børn er glade børn - der har lyst og energi til at lege og lære. Det er derfor vigtigt at børnene dagen igennem får nok

Læs mere

Gratis FOreBYGGelsestilBUD. - til skoler og KLUBBer. sparrin. events. Oplæg. Under visning

Gratis FOreBYGGelsestilBUD. - til skoler og KLUBBer. sparrin. events. Oplæg. Under visning Gratis FOreBYGGelsestilBUD - til skoler og KLUBBer g sparrin events Under visning Oplæg ! Kære lærere og pædagoger I sidder her med SSP Frederiksberg og Forebyggelsesområdets fælles tilbudspjece over den

Læs mere

MANGOEN. Et undervisningsforløb

MANGOEN. Et undervisningsforløb MANGOEN Et undervisningsforløb Udarbejdet af: Maria Wulff Christiansen, Anne Borg Jensen, Maria Buch Jensen og Mikkel Dresen. Hvorfor er emnet relevant? I Danmark har der gennem tiden været en tradition

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Handleplan for mad og måltider i børne-, juniorog ungeuniverser

Handleplan for mad og måltider i børne-, juniorog ungeuniverser Handleplan for mad og måltider i børne-, juniorog ungeuniverser Baggrund I Haderslev Kommune prioriteres det sunde liv. Kommunen vil være helt i front inden for sundhedsfremme og forebyggelse. Målet er

Læs mere

Det gode samarbejde mellem skole og klub De gode historier

Det gode samarbejde mellem skole og klub De gode historier Det gode samarbejde mellem skole og klub De gode historier I forbindelse med projektet Det gode samarbejde mellem skole og klub har CUR været med på sidelinjen, når der blev afprøvet forskellige former

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering Idrætsefterskolen Ulbølle

Undervisningsmiljøvurdering Idrætsefterskolen Ulbølle Undervisningsmiljøvurdering Idrætsefterskolen Ulbølle Arbejdet med undervisningsmiljøvurdering på Idrætsefterskolen Ulbølle tager afsæt i elevholdet 2010/11 og afvikles i november måned 2010. Formålet

Læs mere

Elevevaluering på Agroskolen 1. Hovedforløb Maj 2015

Elevevaluering på Agroskolen 1. Hovedforløb Maj 2015 1 2 Indhold 1 Jeg er tilfreds med den måde, mine lærere underviser på... 3 2 Undervisningen er på et niveau, der passer fagligt til mig... 3 3 Jeg deltager aktivt i timerne og er altid forberedt... 5 4

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 12. marts 2010 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Underspørgsmål

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

Søren Chr. Sørensen 3. September 2013 NETVÆRK TIL SPREDNING AF NATURFAGLIG KULTUR

Søren Chr. Sørensen 3. September 2013 NETVÆRK TIL SPREDNING AF NATURFAGLIG KULTUR Søren Chr. Sørensen 3. September 2013 NETVÆRK TIL SPREDNING AF NATURFAGLIG KULTUR Skolens naturfaglige profil Fra fragmenteret indsats Ingen bevidst profil/strategi Den naturfaglige profil skifter fra

Læs mere

Et stjerneskud det gode NF-forløb. Løvens Kvarter 17 2620 Albertslund 45114350 Kontaktperson: Lars Fisker 43992660 eller 61712660 lf@kghf.

Et stjerneskud det gode NF-forløb. Løvens Kvarter 17 2620 Albertslund 45114350 Kontaktperson: Lars Fisker 43992660 eller 61712660 lf@kghf. Projektnummer 129580 Et stjerneskud det gode NF-forløb Kontaktinformation Projektets overordnede formål og konklusion Redegørelse for konkrete tiltag i projektet Kongsholm Gymnasium og HF Løvens Kvarter

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Matematikkens Dag 2011

Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Matematikkens Dag 2011 Pressemeddelelse Dag Sundhed og livsstil går hånd i hånd på Dag 2011 Kroniske sygdomme og ikke mindst livsstilssygdomme fylder meget i menneskers bevidsthed og oplevelse af livskvalitet, og koster samfundet

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

Kunst med melklister

Kunst med melklister Kunst med melklister Hvornår: Torsdag d. 6. og 13. juni 2013 Deltagere: Alle dagplejere og børn i gr.l Hvorfor: Vi har alle erfaret at de fleste børn er vilde med at røre ved noget der er klisteret og

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside.

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside. Hvordan har du det I TK s Ungdomsklub børnemiljøvurdering 2010 Samlet svar: Drenge & Piger Skema udleveret til: 80 medlemmer. Modtaget svar: 31 stk. svarende til 39 % Den videre proces. På baggrund af

Læs mere

Jubii 2 jeg har maddag

Jubii 2 jeg har maddag Jubii 2 jeg har maddag 2014 Annette Søby, Ida-Marie Søby, Ester Larsen og forlaget mellemgaard Sat med Stone Serif og Stone Sans Redaktør: Kaj Sørensen Grafisk produktion : KWG Design, Odense Grafiker

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

BLÅGÅRD SKOLE TRYGHED GODE RESULTATER VENSKABER OVERSKUD. www.blg.kk.dk

BLÅGÅRD SKOLE TRYGHED GODE RESULTATER VENSKABER OVERSKUD. www.blg.kk.dk BLÅGÅRD SKOLE www.blg.kk.dk TRYGHED GODE RESULTATER VENSKABER OVERSKUD Foto: Henning Hjorth Velkommen til Blågård Skole Blågård Skole er en moderne folkeskole tæt på, hvor I bor. Vi er en ambitiøs skole,

Læs mere

Beretning ved Ryslinge Friskoles generalforsamling 2010.03.31. Hvor ligger Ryslinge Friskole i elevernes bevidsthed.

Beretning ved Ryslinge Friskoles generalforsamling 2010.03.31. Hvor ligger Ryslinge Friskole i elevernes bevidsthed. Beretning ved Ryslinge Friskoles generalforsamling 2010.03.31. Hvor ligger Ryslinge Friskole i elevernes bevidsthed. Ligger den mellem Sofienlundskolen og Jacksons Five, som de skildrede i årets musical

Læs mere

Børn og unges rettigheder

Børn og unges rettigheder Artikel 2 Vi er alle sammen forskellige, men vi er også alle sammen ens. Vi er nemlig alle sammen mennesker, og har lige ret til at have det godt. Vi har lige ret til at lege og være med til at bestemme.

Læs mere

Velkommen til Myretuen/Klubben

Velkommen til Myretuen/Klubben Velkommen til Myretuen/Klubben Myretuen er Klostermarksskolens SFO. Vores børn er fordelt på 0. kl. 3. kl. Vi har til huse i Klostermarksskolens indskolingsbygningen. Klubben er Klostermarksskolens ungdomstilbud

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 29. september 2010 Følgende institutioner indgår i resultatvisningen: Sdr. Kongerslev Skole Periode: Resultatet baserer sig på besvarelser, som ikke er afgrænset af en periode.

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Hvad er årsagen til, at du ikke forventer at afslutte din uddannelse denne sommer?

Hvad er årsagen til, at du ikke forventer at afslutte din uddannelse denne sommer? Uddannelsesevaluering 2012 Kandidat i Kommunikation (medier) Hvad er årsagen til, at du ikke forventer at afslutte din uddannelse denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen levet op til dine forventninger?

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder

Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Handleplan for mad og måltider på botilbud og væresteder Baggrund 2 Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra: Kløvervænget, Borgercaféen, Nr. 1, Svanen og Beskyttet beskæftigelse. Derudover

Læs mere

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Det er ikke legende let Jeg kan godt mærke, at det sidder i mig endnu. Chokket altså. Fra de gange jeg er faldet ned på togskinnerne. Det kommer jeg mig

Læs mere

Februar 2015. Så er vi klar med den 2. udgave af skoleavisen Solsiderne skrevet af eleverne på Solhverv Privatskole.

Februar 2015. Så er vi klar med den 2. udgave af skoleavisen Solsiderne skrevet af eleverne på Solhverv Privatskole. Så er vi klar med den 2. udgave af skoleavisen Solsiderne skrevet af eleverne på Solhverv Privatskole. Siden sidst har vi haft en masse dejlige arrangementer på skolen, og sidst i november og hele december

Læs mere

imo-learn MOVED BY LEARNING

imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn MOVED BY LEARNING Lær inkorporeret læring at kende, lær imo-learn at kende imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn omdefinerer den måde, vi lærer på, og sikrer en revolutionerende ny læringsoplevelse.

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Fra hjemkundskab til madkundskab. Læringsmålstyret undervisning

Fra hjemkundskab til madkundskab. Læringsmålstyret undervisning Fra hjemkundskab til madkundskab Læringsmålstyret undervisning 1. Velkomst og kaffe/brød 2. Madkundskab 2015 læringsmålstyret undervisning 3. Vi laver vores egen frokost incl. udvikler undervisningseksempler

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 4. årgang M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 24 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for det meste

Læs mere

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden.

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden. forord: rå madvaner Rimelig rå er en bog om moderne og sunde madvaner, hverdagsmad med rawfood, næringsrigtig energimad og klimavenlig mad. Det er min overbevisning, at hele familien har den største glæde

Læs mere

Ugebrev 34 Indskolingen 2014

Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Allerførst velkommen tilbage til jer alle efter en dejlig varm og solrig sommerferie, det er tydeligt, at børnene har nydt det, men alle

Læs mere

Så vær dag ikke bekymrede for dagen i morgen

Så vær dag ikke bekymrede for dagen i morgen 1 Prædiken til 15. s. e. trin kl. 10.00 i Engesvang 729 - Nu falmer skoven 29 - Spænd over os dit himmelsejl 728 - Du gav mig, o Herre 730 - vi pløjed og vi så de 477 - Som korn fra mange marker 13 - Måne

Læs mere

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4%

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja,

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Surroundings Surrounded & Light Extension

Surroundings Surrounded & Light Extension I N S P I R A T I O N S M A T E R I A L E Surroundings Surrounded & Light Extension Olafur Eliasson Esbjerg Kunstmuseum 28.06.-31.12.2003 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Esbjerg Kunstmuseum præsenterer

Læs mere

Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave

Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave Så kan I regne med, at vi her har nogle klare holdninger, en tydelig pædagogik og klassiske traditioner. Så kan I mærke og se, at her er der voksne tilstede og en

Læs mere

Nyhedsbrev. Tilbageblik på et fantastisk skoleår. Artikler af særlig interesse:

Nyhedsbrev. Tilbageblik på et fantastisk skoleår. Artikler af særlig interesse: Juni 2009 Nyhedsbrev Artikler af særlig interesse: ForældreIntra2 Profilanalyse Tilbageblik på et fantastisk skoleår Indhold: Tines leder side 1 ForældreIntra side 2 Profilanalyse side 3 Datoer side 4

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Unges trivsel og mistrivsel En udfordring for både unge og voksne

Unges trivsel og mistrivsel En udfordring for både unge og voksne Sjette netværksmøde i: Sammen om de unge implementering af ungepakken Onsdag d. 26. oktober 2011 Munkebjerg Hotel, Vejle Unges trivsel og mistrivsel En udfordring for både unge og voksne Jens Christian

Læs mere

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% 84 / 26% 178 / 55% 56 / 17% 6 / 2%

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% 84 / 26% 178 / 55% 56 / 17% 6 / 2% Dato4.december207 Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke Er du glad for din skole? 84 / 26% 198 / 61% 32 / 10% 10 / 3% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 Hold: Køn: Ikke viste hold: 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 6B, 6C, 7A, 7C, 8A, 8B, 8C M, K 6A Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Er

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6D, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C, 8D, 9A, 9B, 9C, Læs 1, Læs 2 Køn: M, K Ikke viste hold: 6C Resultater i antal og

Læs mere

Retningslinjer for uddeling

Retningslinjer for uddeling Retningslinjer for uddeling til andre børn. Fødselsdage og specielle lejligheder Bestyrelsen og personalet anbefaler, at der kun deles ud, ved fødselsdag og afslutning i børnehuset. For at begrænse børnenes

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for

Læs mere

Nyhedsbrev. Tilfredshedsundersøgelse blandt vores elever. Artikler af særlig interesse: Indhold:

Nyhedsbrev. Tilfredshedsundersøgelse blandt vores elever. Artikler af særlig interesse: Indhold: Februar 2011 Nyhedsbrev Artikler af særlig interesse: Computere i overbygning Lille Hus og Jorn At være ny på Th. Langs Tilfredshedsundersøgelse blandt vores elever Indhold: Tines leder side 1 Computere

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014 Indledning og emne Mobning er et kendt begreb. Alle kender til det. Jeg har valgt, at arbejde med mobning, fordi jeg syntes det er et spændende emne. Jeg har valgt at arbejde med to tekster. Min hovedtekst

Læs mere

fotos af jeres vægge, og drøft dem. fotos giver en mulighed for at se sig selv udefra.

fotos af jeres vægge, og drøft dem. fotos giver en mulighed for at se sig selv udefra. Fotos: BØrnEHavEn i FrEDEnsgÅrDEn og HEEr BarnEHagE 3 Gode råd FrA ForSKer åsta birkeland til At Se På VÆGGeNe Med Nye ØJNe vægge kan fremkalde handlinger Men væggene kan også fremkalde handlinger og på

Læs mere

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge DEBAT 16. AUG. 2015 KL. 14.32, Politiken Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge Vi har helt misforstået, hvad der skal til for at lære de unge noget, siger lektor Mette Pless på baggrund af en

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER nyt for fagfolk 2014 Børn i krise: LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER Side 4 6 Fokus på underretninger: GRIB IND I TIDE Side 14 15 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke

Læs mere

Ugebrev 47 Indskolingen 2014

Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Fælles info: Ingen særlig fællesinfo i denne uge. Håber I alle får en god weekend! På indskolingens vegne Rengøring: Uge Børnehaveklassen 1. og 2. klasse 3. klasse 46 Malou

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL Arrangementer For at styrke samarbejdet og fællesskabet afholder vi arrangementer, hvor børn, forældre og lærere/pædagoger kan være sammen udenfor almindelig åbningstid. Vi

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter Når katastrofen rammer Vejledning til temaer og elevaktiviteter 0.-3. klasse Indhold 3 Til underviseren 4 Skole 6 Nødhjælp 7 Leg og tryghed 8 Fold og klip Til underviseren Aktiviteterne handler om nødhjælp

Læs mere

Ruth og Rasmus hitter rede i æg og kyllinger

Ruth og Rasmus hitter rede i æg og kyllinger Madens historier Ruth og Rasmus hitter rede i æg og kyllinger Æg og kylling De skal have smør-selv-madder i børnehaven. Ruth og Rasmus hjælper med at gøre pålæg klar. Rasmus piller skallen af de hårdkogte

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Hvordan er resultatrapporten bygget op? Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Rapporten giver jer en oversigt over resultaterne

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 4 side 1

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 4 side 1 Spis brød til... Opgaveark Opgaveark til Spis brød til... Opgave 4 side 1 Opgave 4: Hvad er madkvalitet? Et æble er ikke bare et æble. Æbler kan være røde, gule eller grønne, store eller små, sure eller

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Det har igen - været et travlt år på skolen, denne gang ikke mindst pga. Byggeriet af børnehaven og faglokalerne. Men måske er det på sin plads

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Medarbejdertilfredshed 2010 - Den gode tilbagemelding til dine medarbejdere

Medarbejdertilfredshed 2010 - Den gode tilbagemelding til dine medarbejdere Medarbejdertilfredshed 2010 - Den gode tilbagemelding til dine medarbejdere Klassiske udfordringer - Ved du hvordan du skal gribe tilbagemeldingen an? - Viser undersøgelsen dårlige resultater om dig som

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud

Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud FORÆLDREPJECE SPROG Indhold Forældrepjece om sprogtilegnelse i Elsted Dagtilbud 3 Gode råd 3 Sprogforståelse 5 Når der er knas med sproget 5 Sprogvurdering 6 Sprogarbejdet i Elsted Dagtilbud 7 Sprogvejleder

Læs mere

Afgangseksamen nærmer sig!

Afgangseksamen nærmer sig! Kildeskolenyt! - f jo ONu nd sne: Afgangseksamen nærmer sig! Mens foråret så småt meldte sig, fik vi hold på terminsprøverne for de 24 afgangselever. Der er nu en god måned til at finpudse fagligheden

Læs mere

Kostpolitik for Duponts Gård

Kostpolitik for Duponts Gård Kostpolitik for Duponts Gård VI MINDSKER SUKKERET Fredericia Kommune vælger at se råderummet som forældrenes, og derfor skal børn og unge så vidt muligt ikke tilbydes sukkerholdig kost og drikke, mens

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Når sundhed. styrker. dit liv. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Når sundhed. styrker. dit liv. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Når sundhed styrker dit liv Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Ud af comfortzonen med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8

Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8 Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8 Vi kan slet ikke tænke os en påske uden påskeliljerne! Det er Grundtvigs skyld. ja, eller: først er det Guds skyld.

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 23. november 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning,

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 23. november 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning,

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Årsplan for matematik i 2. klasse 2013-14

Årsplan for matematik i 2. klasse 2013-14 Årsplan for matematik i 2. klasse 2013-14 Klasse: 2. Fag: Matematik Lærer: Ali Uzer Lektioner pr. uge: 5(mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag) Formål for faget matematik Formålet med undervisningen

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere

Ugebrev 45 Indskolingen 2014

Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. I skrivende stund er det ikke fredag endnu, men jeg er sikker på, at vi er mange, der har haft en dejlig Halloweenfest, når fredagen

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

Tegn på læring sådan gør I

Tegn på læring sådan gør I Tegn på læring sådan gør I 1 2 3 Tegn på læring sådan bruger I materialet At sætte ord på læring sådan gør I At evaluere læring sådan gør I 4 Redskaber sådan holder I fokus 5 Cases sådan kan det gøres

Læs mere

Velkommen til trivselsmøde i 0.B

Velkommen til trivselsmøde i 0.B Velkommen til trivselsmøde i 0.B Samarbejde fordi sammenhold omkring børn giver sammenhold mellem børn fordi jeres samarbejde kan forebygge ensomhed, isolation og mobning blandt børnene fordi det skaber

Læs mere