Jeg har fire vigtige konklusioner fra klimamødet i Polen:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg har fire vigtige konklusioner fra klimamødet i Polen:"

Transkript

1 Klimamøde i Poznan nødvendig tomgang eller bare markeringer før stormen?... 2 EU fejler i klimaforhandlinger... 2 Skærpet konflikt om klimastøtte mellem i- og ulande... 3 Menneskerettighederne slettet i klimaforhandlingerne... 4 Risikoen ved at plante træer... 5 En global aftale om drivhusgasser fra skibsfart?... 5 Doha leverede ikke varen... 6 De rige lande sylter FN og ulandene... 7 Kapitalflugt dræner udviklingslandene... 8 G20 - not the usual suspects but business as usual... 9 Grøn skattereform nu... 9 Arrangementer... 11

2 Jeg har fire vigtige konklusioner fra klimamødet i Polen: Det var faktisk et tomgangsmøde. Ikke bare på den sædvanlige FN-måde. For der er jo altid tomgang i disse processer, uden at jeg plejer at kritisere det. Jeg mener nemlig, at det er vigtigt med den slags boring meetings. De er både nødvendige og fredsskabende. Men her var de få resultater meget små, og det er kun lige netop, at man kan sige, at forhandlingsforløbet nu skifter gear til de rigtige forhandlinger, der er helt nødvendige op til København. ideer. Vi bør ændre holdning og revurdere vores bistand. Og så skal der leveres. Mødet var desværre præget af voldsom mangel på lederskab. EU med den bedste politik lå kvæstet af det, der samtidig foregik i Bruxelles. Og Danmark gik åndeligt set under jorden. Danmark skal lave kompromis med alle i 09! Og intet EUland viste lyst til at tage førertrøjen. Opmuntrende nok var det ulandene, der rykkede mest. Og Kina viser tydelig vilje - hvis altså USA er med. Ulandenes tålmodighed med os rige er ved at være opbrugt. Det viste de sidste timer af mødet. De vil have de penge, som vi har lovet igen og igen de sidste 17 år. Ulandsbistand + klimabistand. Og de er trætte af vores bistandsformynderi. De vil selv administrere uden alle vores kloge Og endelig håbet. Jeg tror, viljen til en aftale i København er til stede. Det var igen Al Gore, der leverede håbet. Direkte fra Obama. Men jeg er i tvivl, om viljen er til en ambitiøs aftale. Skal det lykkes, må der virkelig kæmpes. Fra græsrødder, det grønne erhvervsliv og grønne politikere for igen at få EU i førertrøjen. Det går nemlig ikke uden EU. Og her må vi kigge os grundigt rundt for at finde nye allierede. Hvad kom der ud af, at diplomater, NGO er og mediefolk rejste til Poznan for at mødes i 14 dage? De aftalte at mødes igen om 3 måneder. Sådan kan resultatet af den netop afsluttede FN-klimakonference opsummeres. Da repræsentanter for verdens lande mødtes for et år siden på Bali, var der enighed om at sætte gang i en toårig intensiv forhandlingsproces frem mod mødet i København. Men desværre må man konstatere, at forhandlingerne endnu ikke for alvor er kommet i gang, og dermed bliver det vanskeligere at nå et resultat i København.

3 Den manglende fremdrift skyldes især EU. I det seneste års tid har unionen ikke været i stand til at fremlægge forslag, som handler om kernen i forhandlingerne hvordan der skabes et effektivt globalt klimasamarbejde. På Bali blev det aftalt, at der skal udformes nye mekanismer for udvikling og overførsel af teknologi samt sikres finansiering til ulandenes indsats for at begrænse drivhusgasudslippet og tilpasse sig klimaforandringerne. EU kom tomhændet til mødet i Poznan og var ikke engang i stand til at gå i dialog med ulandene om gode og dårlige sider af de forslag, de har fremlagt i årets løb. Dermed forspildte EU muligheden for at få udstukket nogle klare linjer og mål for det kommende års forhandlinger. En af de vigtige konklusioner er desværre, at 15 års europæisk lederskab i de globale klimaforhandlinger er slut. EU har reelt ingen visioner og synes at fokusere på at slippe billigst muligt fra aftalerne. Verdens største økonomi vil ikke bruge mere end håndører på klimaproblemet. Den manglende handlevilje fra EU s side står i skærende kontrast til, hvordan finanskrisen er blevet håndteret. EU s statsog regeringschefer har netop besluttet at bruge milliarder kroner på en gigantisk hjælpepakke. Heldigvis viste mødet i Poznan, at Kina og andre ulande tager klimaproblemet og forhandlingerne alvorligt. Gentagne meldinger fra Obama og hans folk giver også håb om, at andre lande vil tage over, hvor EU har sluppet, for som Bolivias forhandler erklærede i Poznan Kloden er vigtigere end Wall Street. De sidste timer på klimatopmøde i Polen var der ikke meget, der tydede på, at de rige lande og udviklingslandene er ved at finde sammen for at løse den globale klimakrise. Tværtimod ser kløften mellem dem ud til at blive større. Jeg har deltaget i 12-partskonferencen i klimakonventionen, og dette er et af de sørgeligste øjeblikke, jeg har oplevet, sagde den indiske chefforhandler. Flere andre af ulandenes forhandlere fulgte trop og udtrykte stor skuffelse over, at der ikke lykkedes at nå til enighed om mere støtte fra de rige lande til ulandenes tilpasning til klimaændringerne. Den rige del af verden er hovedansvarlig for udslippet af drivhusgasser, men udviklingslandene rammes hårdest af klimaændringerne. Derfor mener ulandene, at forureneren må betale, og de rige lande må yde støtte til de nødvendige tiltag for at modgå klimaændringer i udviklingslandene. Det er også det, som fremgår af FN s klimakonvention fra 1992 og den efterfølgende Kyoto-protokol. Alligevel er der ikke sket ret meget. Støtten fra de rige lande er fortsat meget langt fra det vurderede behov. Det var det, slagsmålet mellem i- og ulande på klimamødets sidste timer gik ud på. De rige lande har ikke leveret det, de har lovet, og udviklingslandene er ved at miste tålmodigheden.

4 Forud var det ellers endeligt lykkedes at nå til enighed om etableringen af den tilpasningsfond under Klimakonventionen, som ulandene har ønsket. Men da det kom til at fylde flere penge i fonden, sagde de rige lande altså stop. Derfor var ulandenes forhandlere skuffede de sidste sene nattetimer i Poznan, og udtrykte, at vejen frem mod en klimaaftale i København næste år ser ud til at blive meget svær. Hvis vi skal nå den klimaaftale i København, som verden har brug for, må de rige lande det næste år vise langt større vilje til at yde støtte til udviklingslandene, for den skade vores forurening har påført dem. På 60-årsdagen for vedtagelsen af FN s verdenserklæring om menneskerettigheder stod en småsvedig og overtræt gruppe af skov-forhandlere, NGO'ere og repræsentanter for oprindelige og lokale befolkninger tæt presset sammen i et lille forhandlingslokale ved klimakonferencen i Poznan, Polen. De ventede på at høre resultatet af den foregående nats forhandlinger om, hvorvidt og hvordan beskyttelse af regnskovene skal inddrages i en ny klimaaftale. På trods af at ivrigt hviskende stemmer i korridorerne mange timer i forvejen havde spredt rygtet om det skuffende resultat, var luften fuld af en spændt venten, imens den endelige forhandlingstekst blev delt ud direkte fra printeren, stadig varm. Og der var meget på spil. Lige siden det blev kendt, at 20 procent af den globale CO2-udledning stammer fra regnskovsødelæggelser, har oprindelige og lokale befolkninger fra hele verden frygtet, at den næste klimaaftale vil lede til, at deres regeringer begynder at tvangsfjerne landsbyer og forbyde brændeindsamling og smålandbrug - blot for at kunne tjene millioner af dollars på at bevare regnskovene som mennesketomme klimaskove. For at undgå dette havde de tilstedeværende repræsentanter for oprindelige og lokale befolkninger arbejdet hårdt på at få indskrevet i teksten, at den næste klimaaftale skal støtte op omkring oprindelige og lokale befolkningers menneskerettigheder og interesser. Men selv efter 60 år er og forbliver overholdelse af menneskerettighederne et betændt emne i verdens hovedstæder, og hen over natten var ord som rettigheder, interesser, folkeslag og FN s deklaration om oprindelige folks rettigheder blevet slettet, især efter hårdt pres fra New Zealand, Canada og USA, som til sidst fik sikret, at teksten blev endnu svagere, end hvad der blev vedtaget til klimakonferencen på Bali sidste år. Men klimaforhandlingerne er heldigvis ikke slut endnu, og på vej mod klimatopmødet i København næste år fortsætter den 60 år lange kamp for menneskerettighederne. Forhåbentlig vil vi til den tid kunne fejre Menneskerettighedserklæringens 61 års fødselsdag med en klimaaftale, som giver verdens skovlevende befolkninger en garanti for, at de ikke kommer til at betale prisen for den globale klimaindsats.

5 De fleste får en god fornemmelse ved at plante et træ. Træer er stærke, smukke og vedvarende. De er symbolet for liv, de giver læ i århundreder og skærmer os fra naturens luner. Oven i købet oplagrer de CO2, mens de vokser. Det virker oplagt at rejse skov for klimaets og naturens skyld. Hvorfor modsætter miljøorganisationer som Nepenthes sig så skovrejsning som tiltag under klimakonventionen? To vigtige grunde: - Træplantning kan ikke erstatte indsatsen for at reducere udledningerne fra fossile brændsler - ellers vinder vi ikke kampen i det lange løb. - Det er bedre at bremse ødelæggelsen af oprindelig skov end at plante ny - naturskov må ikke erstattes af plantager. I de sidste tre år har mange lande arbejdet på at få bevarelse af skove i ulande med i den klimaaftale, der skal vedtages i København i december Stærke lande som Indien og Kina kæmper for at få skovrejsning med også. I disse lande er meget af skoven blevet fældet før i tiden, og man planter nu ny. I år fik de styrket teksten om skovrejsning endnu et nyk. Det vækker bekymring hos Nepenthes og andre miljøorganisationer. Problemet er, at klimakonventionen er blind for de af skovenes værdier, som rækker ud over CO2-lagring. Medmindre vi kan adskille beskyttelsen af naturlig skov fra nyrejsning af plantager og prioritere førstnævnte, risikerer vi at få et system, hvor en plantage har samme værdi som en naturlig skov - selvom den naturlige skov har langt større biodiversitet, beskyttelsesevne og modstandskraft og derfor samlet set større samfundsværdi. Det skal fastlægges politisk, at skovaftalen skal prioritere biodiversitet og sociale forhold, rettigheder og unik natur - ellers bliver det svært at lave regler for en klimamekanisme for skov i ulandene, der tilgodeser andet end skovenes indhold af CO2. Udledningerne af klimagasser fra skibsfart og luftfart er ikke medtaget i Kyotoprotokollen. Da det samtidigt er et område, hvor der er kraftig stigning i udledningerne, og hvor der potentielt kan skaffes mange penge ved en afgift til brug for klimatilpasning, teknologiudbredelse og reduktion af udledninger i ulandene, er det vigtigt at få området med i en ny klimaaftale.

6 Fra både Danmark og Norge ligger der i klimaforhandlingerne forslag om globale skatter eller kvotehandelssystemer med salg af udledningsrettigheder baseret på en skibtil-skib ordning, som både kan begrænse udledningerne og give et provenu, som kan bruges til klimatiltag i udviklingslandene. Et globalt system evt. med en fritagelse af de mindste skibe - er efter manges mening det letteste at administrere og vil give klart det største provenu til anvendelse i ulandene. Fra ulandene lyder kritikken dog, at en sådan global beskatning vil skade dem, da for eksempel de små ø-stater er mere afhængige af skibsfart end de vestlige lande. Kravet fra ulandene er, at en beskatning kun må omfatte de rige lande, eller anløb i de riges landes havne under henvisning til, at ulandene ikke skal påtage sig de samme klimaforpligtelser som de rige lande. For at finde et kompromis mellem de to forslag udarbejdede NGO erne på klimamødet i Poznan derfor et forslag, som tager udgangspunkt i det globale system men supplerer med en passende kompensation til de ramte ulande taget fra det indtjente provenu. Opmuntrende var det derfor, at alliancen af små ø-stater fremhæver netop dette område som et af tre, hvor man har haft og forventer et fremtidigt meget konstruktivt samarbejde med NGO erne. FN-konferencen om finansiering af udvikling blev i 2002 et markant vendepunkt efter et årti med faldende udviklingsbistand. Men tiden efter terrorangrebet på World Trade Center og troen på, at den globale fattigdom kan udryddes, syntes som en fjern fortid på opfølgningskonferencen i Doha i denne måned. Konferencen var blevet gidsel af henholdsvis finans-, fødevare og klimakriserne. diskussion handlede om udviklingsbistanden, som under tidligere økonomiske recessioner er faldet kraftigt, senest i 1990erne, hvor udviklingsbistanden faldt med næsten 25 procent. G8-landene med USA i spidsen kæmpede hårdt imod genbekræftelsen af løftet om 0,7 procent af BNI og også internt i EU-kredsen havde bl.a. de østeuropæiske lande store problemer med løfterne. De mange kriser rammer verdens fattigste særdeles hårdt. Efter et årti med imponerende vækstrater i udviklingslandene, forventer Verdensbanken, at den økonomiske vækst vil falde fra 6.4 til 4.5 procent i Samtidig halveres de private udenlandske investeringer, og de private pengeoverførsler til familierne i hjemlandet (også kaldet remittances) forventes at falde voldsomt. Men konferencens største Derfor er slutdokumentet også udvandet ift. tidligere topmødebeslutninger, og det nævnes f.eks. ikke, at G8-landene skal levere 130 mia. dollars i udviklingsbistand i Hvis den nuværende praksis forsætter, vil EU-landene give cirka 500 milliarder kroner mindre i udviklingsbistand end oprindeligt lovet i perioden 2005 til Og i korridorerne på Hilton hotellet i Doha anses det ikke længere for realistisk, at EU s

7 finansministre vil gennemføre de lovede stigninger i udviklingsbistanden, i en tid med lavere vækst, øget arbejdsløshed og stigende behov for redningspakker til egne erhvervssektorer. Opfølgningskonferencen om finansiering af udvikling i Doha leverede ganske enkelt ikke løsningerne på de globale kriser og vil derfor sandsynligvis fremover blive vurderet som et vendepunkt mod sværere tider og en dalende politisk opbakning til verdens fattigste. På få måneder har de rige lande fundet milliarder dollars frem til at redde deres finansielle institutioner. Vi mangler stadig at se lignende redningspakker, når det gælder kriserne i ulandene. Topmødets fiasko var dog givet på forhånd. Forhandlingerne havde før topmødet bevæget sig i sneglefart, idet EU og USA i langt højere grad havde investeret deres energi i G20-topmødet i Washington to uger forinden. I sin åbningstale til mødet om Financing for Development i Doha i starten af december advarede FN s generalsekretær Ban Ki-moon derfor om, at "hvis ikke finanskrisen håndteres korrekt i dag bliver den morgendagens humanitære krise" og uddybede, at det er de fattigste lande, der vil blive ramt hårdest. Desværre tyder topmødets resultat på, at de rige landes finansielle problemer har forårsaget en akut døvhed blandt deres regeringsledere og repræsentanter, som forhindrede dem i at høre generalsekretærens advarsler. Generelt er resultatet fra Doha ikke et skridt fremad men blot en gentagelse af beslutningerne fra topmødet i Monterrey i Ifølge en vurdering fra EURODAD er resultatet på visse områder endda et skridt tilbage. Den manglende deltagelse fra statsoverhoveder (herunder vores egen statsminister, som ellers er formand for Danmarks Afrika Kommission) var desuden et klart signal om, at mødet ikke var en prioritet. Det er et rigtig skidt signal at sende til verdens fattige, der i forvejen kæmper med høje fødevarepriser samt tørke, oversvømmelser, orkaner og andre klimarelaterede forandringer. Forandringer som de rige lande bærer ansvaret for. EU og USA har ganske vist opdaget, at de tektoniske plader for verdensøkonomien har forskubbet sig, og at vi i dag er på vej mod en multi-polariseret verden. Løsningen for de fattigste lande er dog ikke en ny eksklusiv klub som G20-gruppen. FN er det eneste rigtige forum for global regulering. Her er de fattigste lande i det mindste repræsenteret.

8 2008 vil gå over i historiebøgerne som et hårdt år for de rige lande og som et katastrofalt år for de fattige. De kriser, som de rige lande lige nu køber sig ud af, vil få alvorlige efterdønninger i de fattige lande flere år ud i fremtiden: Investeringslysten er forduftet, der er lukket for långivning, og man må frygte, at den faldende bistand vil aftage yderligere, hvilket er skamfuldt og gør opnåelsen af 2015-målene umulig. Men udover at kæmpe videre for, at flere midler når udviklingslandene, bør blikket også vendes mod de enorme midler, der forsvinder ud af udviklingslandene. MS s rapport, "Hole in the Pocket: Why Unpaid Taxes are the Missing Link in Development Finance" viser, at imens OECD-landene årligt giver ca. 600 milliarder kroner i bistand, forsvinder op til otte gange så meget ( kroner) ud af bagdøren. Kapitalflugten skyldes både korruption og illegale aktiviteter, men ikke mindst skattesvindel og skatteflugt, der typisk begås af multinationale virksomheder. Samtidigt tvinger kapitalstærke virksomheder udviklingslandene til at underbyde hinanden i forhold til beskatning alt for at vinde investorernes gunst. Kampen mod fattigdom bliver håbløs, hvis man vender det blinde øje til disse problemer, der underminerer skattegrundlaget for udviklingslandene. Mellemfolkeligt Samvirke mener, at den oprydning i finanssektoren som flere vestlige lande i øjeblikket gennemgår, ligeledes bør omfatte udviklingslandene og det internationale skattesystem. Problemets omfang bør kortlægges, og derefter løses i et multilateralt forum Doha-runden synes umiddelbart godt tilpasset dette formål. En del af løsningen kunne være transparente internationale standarder, der tvinger virksomheder til at oplyse, hvor meget de tjener i et land og hvor meget de betaler i skat. Bistanden bør øges, og der bør fokuseres på at styrke svage staters muligheder for at monitorere, gennemskue og inddrive skatter. Der bør ligeledes oprettes et samarbejde mellem skattemyndigheder i Nord og Syd for at undgå skattely og hvidvaskning af penge, der, hvis de blev i udviklingslandene, kunne udgøre et stabilt skattegrundlag og skabe både udvikling og øget ejerskab.

9 Mange kommentatorer har beskrevet G20- topmøde i Washington 15. november som starten på en ny epoke. I Politikens leder lød det blandt andet, at flere af topmødets beslutninger "vil fundamentalt ændre det verdensøkonomiske samarbejde. Til det bedre". En central årsag til det nye verdensregime beskrev Financial Times den 17. november: "Verdens finansielle regler vil ikke længere kun blive bestemt af de rige landes klub". Altså en henvisning til den geopolitiske bredde i G20-gruppen, og at topmødet varsler enden på G8-gruppens enevælde over det finansielle system. G8-gruppen har utvivlsomt udspillet sin rolle, men er der virkelig grundlag for at tale om et nyt "verdensøkonomisk samarbejde"? I topmødets erklæring noterer man sig finanskrisens betydning for ulandene og vigtigheden af overholdelsen af FN s mål. Men af hele det afrikanske kontinent var det kun Sydafrika, som var inviteret til topmødet. Forinden topmødet beklagede Den Afrikanske Union derfor, at de afrikanske lande stort set ikke var repræsenteret og påpegede, at Afrika bør blive rådført angående enhver reform af det finansielle system. Erklæringens handlingsplan siger heller intet om, hvordan man har tænkt sig at sikre opfyldelsen af 2015-målene. Ligesom der ikke står noget om, at de rige lande vil gennemføre de bistandsstigninger til ulandene, som de har forpligtet sig til, men ikke gennemført. Den samlede internationale bistand er således faldet siden Derudover ignoreres FN stort set i resten af erklæringen på nær en enkelt reference til konferencen om Financing for Development i Intet er dog nævnt om opfølgningskonferencen, som blev afholdt i Doha, Qatar to uger efter G20- topmødet. I stedet lægges der op til en central rolle for den Internationale Valutafond, der af mange afrikanske lande betragtes med stor skepsis. Det er tydeligt, at de fattigste lande ikke har stået højt på topmødets dagsorden, og at landene ikke er blevet tilstrækkeligt hørt. Derfor er der altså ikke tale om et nyt verdensøkonomisk samarbejde. Mange undersøgelser viser, at økonomiske virkemidler er blandt de mest effektive til at ændre vores adfærd i mere miljøvenlig retning. Man kan f.eks. nævne, at både Danmark og andre lande har fået hele markedet til at skifte til lavsvovl-dieselolie

10 over-night, blot ved at indføre en afgiftsdifferentiering. Derfor er det vigtigt at bruge dette virkemiddel, bl.a. for at opfylde Danmarks og andre landes klimamålsætning. Sidste år gennemførte regeringen og Dansk Folkeparti en differentiering af registreringsafgiften på biler ud fra deres energiforbrug og dermed CO2-udslip. Differentieringen var slet ikke stor nok alligevel har den haft betydelig effekt. Men man kan komme langt længere ad denne vej. Vi skal have en grøn skattereform med lavere skat på arbejde og højere skat for forurening og brug af fossile brændsler. Det er der bred opbakning til i den økonomiske sagkundskab i ind- og udland - i EU, OECD m.v. Ideen har været lagt på is i Danmark siden regeringsskiftet. Men nu tages den op igen. Regeringens skattekommission, som skal aflevere 1. februar 2009, har bl.a. til opgave at understøtte regeringens klimamål. Det blev yderligere understreget af statsministerens tale på Venstres landsmøde i november. Man skal dog være opmærksom på, at nogle af de grønne afgifter vender den tunge ende nedad. Derfor skal den sociale balance sikres. Det kan sagtens gøres ved f.eks. at hæve personfradraget og overførselsindkomsterne tilsvarende. Men man skal naturligvis ikke bruge provenuet til lempelse af topskatten. Regeringen har tilkendegivet, at den vil sætte skattestoppet på pause i foråret, mens der besluttes en skattereform og så skal det indføres igen. Det er altså nu, slaget skal slås. Det Økologiske Råd indleder det sammen med den grønne tænketank Concito, med en konference på Christiansborg den 29. januar om en grøn skattereform. Her vil vi fremlægge konkrete forslag. Der kommer talere fra blandt andet OECD, EU-kommissionen, Estland og Tyskland samt den danske overvismand m.fl. Konferencen slutter med debat mellem skatteordførerne for fire af de største partier. For yderligere omtale af konferencen den 29. januar se under Arrangementer.

11 Tirsdag den 13. januar 2009 Kl Fælledvej 12, København N Den januar Galleri Galschiøt i Odense Den 29. januar Kl Fællessalen, Christiansborg 2. tirsdag i måneden kl Hvor: En cafe i København (Se: MS inviterer til fyraftensmøde Mellemfolkeligt Samvirke inviterer alle med interesse for governance, lokaldemokrati, empowerment og udvikling til fyraftensmøde i vores nye lokaler på Fælledvej. For fuldt program se: Tilmelding til Karen Jørgensen på: kj@ms.dk ØKO NET holder 15-års fødselsdag ØKO NET inviterer til 15-års fødselsdag med jubilæumsreception, klimaseminar og jubilæumsfest. Sæt kryds i kalenderen! Invitation og program til weekenden følger inden længe. Læs mere på: International konference om grøn skat Det Økologiske Råd afholder i samarbejde med Concito en international konference om grøn skat. Se det fulde program på: Tilmelding til Anne-Mette Wehmüller: annemette@ecocouncil.dk Betaling: 250 kr., studerende/ledige: 75 kr. I over 300 byer verden over mødes folk med interesse for miljø til en månedlig uformel komsammen kaldet Green Drinks. Hensigten er at skabe netværk på tværs af NGO'er, industri, universiteter og andre med interesse for miljø, bæredygtighed og CSR. Mange mennesker har på denne måde udvekslet erfaringer, fundet jobs, skabt netværk, m.v. Pris: Gratis, men tilmelding modtages gerne: greendrinks.cph@gmail.com Yderligere oplysninger: Kontakt Anders Knudsen: Nyt om grønne og økologiske arrangementer fra hele landet på:

12

Status for de internationale klimaforhandlinger - Vejen frem mod COP15

Status for de internationale klimaforhandlinger - Vejen frem mod COP15 Status for de internationale klimaforhandlinger - Vejen frem mod COP15 Udfordringen Kyotoprotokollens forpligtelser løber kun til 2012 USA er ikke med (ca. 20% af udledningerne) De store udviklingslande

Læs mere

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Nyhedsbrev 2 fra Kinainfo.dk Januar 2009 8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Tema 1: Kina og finanskrisen 8 pct. vækst den

Læs mere

Vejen mod COP15 og en international klimaaftale

Vejen mod COP15 og en international klimaaftale Vejen mod COP15 og en international klimaaftale Peder Lundquist og Gro Iversen Klima- og Energiministeriet Udfordringen Kyotoprotokollens forpligtelser løber kun til 2012 USA er ikke med (ca. 20% af udledningerne)

Læs mere

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder?

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Af: Kristin S. Grønli, forskning.no 3. december 2011 kl. 06:51 Vi kan fordoble mængden af afgrøder uden at ødelægge miljøet, hvis den rette landbrugsteknologi

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

World Wide Views. Det danske borgermøde. Spørgeskema. September 2009

World Wide Views. Det danske borgermøde. Spørgeskema. September 2009 World Wide Views Det danske borgermøde September 2009 Spørgeskema Første tema-debat Klimaforandringerne og deres konsekvenser Det er forskelligt fra person til person, hvordan man ser på klimaforandringer,

Læs mere

Tema 2 Miljø COP15 1

Tema 2 Miljø COP15 1 Tema 2 Miljø COP15 1 Eksamens-synopsis i samfundsfag Ordet synopsis bruges om en kort skriftlig beskrivelse af handling og pointe i et skuespil eller en film. Inden et filmselskab skyder penge i et projekt

Læs mere

WTO-Doha-udviklingsdagsordenen: EU er parat til at gå endnu videre inden for de tre nøgleområder i forhandlingerne

WTO-Doha-udviklingsdagsordenen: EU er parat til at gå endnu videre inden for de tre nøgleområder i forhandlingerne IP/04/622 Bruxelles, den 10. maj 2004 WTO-Doha-udviklingsdagsordenen: EU er parat til at gå endnu videre inden for de tre nøgleområder i forhandlingerne For at tilføre WTO-forhandlingerne under Doha-udviklingsdagsordenen

Læs mere

Beboer i skoven. Rot Vannsin, 56 år

Beboer i skoven. Rot Vannsin, 56 år Beboer i skoven Rot Vannsin, 56 år Prey Lang er mit hjem. Jeg bor i skoven, og jeg lever af skoven. Fx samler jeg mad, urtemedicin og byggematerialer i skoven. Jeg tapper også harpiks fra træerne, som

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Økonomisk Udvikling, Finanser og Handel 11.01.2010 UDKAST TIL BETÆNKNING om klimaforandringernes økonomiske og finansielle indvirkning på AVS-staterne

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Foreløbig uredigeret udgave. Beslutning -/CP.15

Foreløbig uredigeret udgave. Beslutning -/CP.15 Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Uofficiel oversættelse af Copenhagen Accord Foreløbig uredigeret udgave Partskonferencen Beslutning -/CP.15 tager Københavnssaftalen

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (Omtryk - Manglende bilag) AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 242 Offentligt Bilag 1 N O T A T Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup den 3.

Læs mere

Jeg er glad for nu at have lejlighed til at fortælle om forventningerne til Verdensbankens årsmøde i Washington den 11.-13. oktober.

Jeg er glad for nu at have lejlighed til at fortælle om forventningerne til Verdensbankens årsmøde i Washington den 11.-13. oktober. Samrådsspørgsmål Æ: Ministeren bedes redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Washington den 11. - 13. oktober 2008 Jeg er glad for nu at have lejlighed til at fortælle om

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-26

ÆNDRINGSFORSLAG 1-26 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udviklingsudvalget 30.4.2010 PE441.160v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 1-26 (PE441.159v01-00) om EU s holdning i forbindelse med G20-topmødet i Toronto AM\814973.doc PE441.160v01-00

Læs mere

Klimaaftalen: En succes for diplomatiet en katastrofe for mennesker og klima

Klimaaftalen: En succes for diplomatiet en katastrofe for mennesker og klima NOAHs analyse af Parisaftalen. Version 1. Klimaaftalen: En succes for diplomatiet en katastrofe for mennesker og klima Dette er NOAHs egen foreløbige analyse, som bl.a. er en sammenfatning af nogle af

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-16

ÆNDRINGSFORSLAG 1-16 .. EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Økonomi- og Valutaudvalget 2010/2102(INI) 06.10.2010 ÆNDRINGSFORSLAG 1-16 Sirpa Pietikäinen (PE448.751v01-00) Skat og udvikling - samarbejde med udviklingslandene om god

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet. John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010

Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet. John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010 Europa 2020: Klimadagsordnen frem mod COP 16 et perspektiv fra civilsamfundet John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 21. maj 2010 COP 15 og reduktioner (eller mangel på samme) Copenhagen Accord: Vi bør samarbejde

Læs mere

Jeg repræsenterede 92-Gruppen i den danske delegation til FN-topmødet den 14.-16. september 2005 i New York, også kendt som 2005 World Summit

Jeg repræsenterede 92-Gruppen i den danske delegation til FN-topmødet den 14.-16. september 2005 i New York, også kendt som 2005 World Summit WWF Verdensnaturfonden Ryesgade 3F 2200 København N Tlf. 35363635 Fax: 35247868 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Notat Til 92-Gruppen Fra Kim Carstensen Dato 18. september 2005 Emne Rapport fra FN-topmødet 14-16

Læs mere

Før topmødet hvad er forhindringerne? Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd

Før topmødet hvad er forhindringerne? Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd Før topmødet hvad er forhindringerne? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Det handler både om klimaet og forsyningssikkerheden Prisstigninger for fossile brændsler Kulpris Oliepris Hvad er målet En global

Læs mere

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2

HK-KLUBBEN. Er du blandt de langtidsfriske? Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD. Langtidsfrisk? Læs side 2 Foto: Finn John Carlsson HK-KLUBBEN Regionshuset - Sjælland Blad no. 1-2014 INDHOLD Langtidsfrisk? Læs side 2 Er du en del af fællesskabet Håber på ny MED-aftale Husk din fødselsdag Elever på besøg Brittas

Læs mere

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15.

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15. Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 106 Offentligt Samrådsspørgsmål E [samrådet finder sted den 25.2.2010 kl. 13] Vil ministeren redegøre for, hvorledes man fra dansk side påtænker

Læs mere

En mand et parti og hans annoncer

En mand et parti og hans annoncer En mand et parti og hans annoncer Anders Samuelsen formand for Liberal Alliance Når en dansk politiker annoncerer for et tocifret millionbeløb, så bliver det bemærket! Når en politiker kritiserer de andre

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

Klimabarometeret Januar 2012

Klimabarometeret Januar 2012 Klimabarometeret Januar 212 2. januar 212 RAPPORT 79 % af danskerne vil gerne finansiere omstillingen til vedvarende energi gennem en gradvist stigende energiregning. Det viser Klimabarometeret, som i

Læs mere

Tale til afslutningsdebatten Ellen Trane Nørby, politisk ordfører, Venstre 29. maj 2013

Tale til afslutningsdebatten Ellen Trane Nørby, politisk ordfører, Venstre 29. maj 2013 Tale til afslutningsdebatten Ellen Trane Nørby, politisk ordfører, Venstre 29. maj 2013 ----------------------- DET TALTE ORD GÆLDER -------------------------- Socialdemokraternes og SFs topfolk siger,

Læs mere

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert I dag er det vigtigt at huske, at 1. maj er arbejdernes internationale kampdag. I Danmark er 1. maj både en kampdag og en festdag! Men rundt om i verden ser

Læs mere

L 15 Forslag til lov om indgåelse af protokoller om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem

L 15 Forslag til lov om indgåelse af protokoller om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Page 1 of 11 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 15 Forslag til lov om indgåelse af protokoller om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem

Læs mere

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde Samfundsfag Energi & Miljø Enes Kücükavci Klasse 1.4 HTX Roskilde 22/11 2007 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse..2 Indledning.3 Opg1..3 Opg2..4 Opg3..4-5 Opg4..5-6 Konklusion 7 2 Indledning:

Læs mere

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER 1 FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER Socialdemokraterne og SF vil omprioritere fra: Højere lønsumsafgift på den finansielle sektor (1,0 mia. kr.). Reform af selskabsskatten (3,2

Læs mere

NYT OM MILJØ & UDVIKLING

NYT OM MILJØ & UDVIKLING 92-GRUPPENS NYHEDSBREV NYT OM MILJØ & UDVIKLING December 2013 Nr.91

Læs mere

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os.

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Kim Simonsen tale 1. maj Det talte ord gælder. I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Men måske skulle vi ikke kun kalde det en kampdag. Måske skal vi også

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

foto: Ane Gerken DANMARK : KLIMADUKSEN LØBER FRA REGNINGEN FOR A FAIR CLIMATE DEAL

foto: Ane Gerken DANMARK : KLIMADUKSEN LØBER FRA REGNINGEN FOR A FAIR CLIMATE DEAL foto: Ane Gerken DANMARK : KLIMADUKSEN LØBER FRA REGNINGEN FOR A FAIR CLIMATE DEAL 1 Danmark: Klimaduksen løber fra regningen Folkekirkens Nødhjælp og Roskilde Festival 2009 Folkekirkens Nødhjælp Nørregade

Læs mere

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand

Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Venstres dødsliste for dansk u- landsbistand Policy Advice Maj 2015 Hvis meningsmålingerne holder, vil der efter folketingsvalget være et politisk flertal - bestående af Venstre, Liberal Alliance og Dansk

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING

DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING Indledning 1. Den Europæiske Union giver sin uforbeholdne støtte til De Forenede Nationer, er fast besluttet på at værne

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

To streger under facit Nyt kapitel

To streger under facit Nyt kapitel To streger under facit Nyt kapitel Udfordringen frem mod 2020 Sund økonomi er fundamentet for holdbar vækst og varig velfærd. Det går igen fremad for dansk økonomi, men de offentlige finanser er presset

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015.

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. Erhvervsområdet har de seneste år været vant til at se

Læs mere

Samfundsansvar December 2015

Samfundsansvar December 2015 Samfundsansvar December 2015 1 Sammen bliver vi med sikkerhed bedre! Indhold 1. AT GØRE DIG UBEKYMRET... 2 2. HISTORIEN OM ICM... 3 3. VÆRDIER OG ADFÆRD... 3 4. CERTIFICERINGER OG POLITIK... 4 5. MENNESKERETTIGHEDER

Læs mere

Om Brøndby Supporters Trust

Om Brøndby Supporters Trust Om Brøndby Supporters Trust Aktive ejere af Brøndbyernes IF Fodbold A/S Brøndby Supporters Trust (BST) er en forening for alle, der interesserer sig for, hvordan Brøndby IF ledes i dag og udvikles i fremtiden.

Læs mere

Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at holde årets Sankt Hans-tale, her ved Thisted Roklub.

Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at holde årets Sankt Hans-tale, her ved Thisted Roklub. Sankt Hans-tale 2012 Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at holde årets Sankt Hans-tale, her ved Thisted Roklub. Det er, på trods af en kølig og våd vejrudsigt, nu her ved midsommer, at vi kan

Læs mere

Samfundsfag, niveau C Appendix

Samfundsfag, niveau C Appendix Samfundsfag, niveau C Appendix SAMFUNDSFAG, NIVEAU C APPENDIX 1 Den politiske situation i Danmark efter valget i juni 2015 I maj 2015 udskrev den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt folketingsvalg

Læs mere

Klima Hvad skal der ske?

Klima Hvad skal der ske? Klima Hvad skal der ske? - Synspunkter og forslag fra 92-gruppen i forbindelse med klimakonventionsmødet i Polen, december 2008 Verden står overfor en global klimakrise - Videnskaben, med FN s klimapanel

Læs mere

Beretning 2014. Produktion

Beretning 2014. Produktion Beretning 2014 Driften af vores vindmølle er stabil og tilfredsstillende. Den kører heldigvis uden de store problemer. Møllen får sin faste service 2 gange om året, et stort og et lille eftersyn, og får

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Tak for muligheden for at tale til denne høring. Nu er dobbeltbeskatningsoverenskomster

Tak for muligheden for at tale til denne høring. Nu er dobbeltbeskatningsoverenskomster Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 642 Offentligt BUDSKABSNOTITS Folketingets Skatteudvalgs høring om Danmarks indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster Onsdag den 29. april

Læs mere

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde,

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde, Indvielsen af Anstændighedens Plads i Roskilde. Tale af Sara Glerup 16.04.16. Intro: Anstændigheden mangler plads Tillykke! Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det

Læs mere

Samrådsspørgsmål AL. Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009?

Samrådsspørgsmål AL. Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009? Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 24 Offentligt Samrådsspørgsmål AL Vil ministeren redegøre for hovedemnerne på dagsordenen for Verdensbankens årsmøde i Istanbul den 6. -7. 2009?

Læs mere

MERE MOBILITET MERE VÆKST LIBERAL ALLIANCES UDSPIL TIL VÆKSTFORHANDLINGERNE 2014

MERE MOBILITET MERE VÆKST LIBERAL ALLIANCES UDSPIL TIL VÆKSTFORHANDLINGERNE 2014 MERE MOBILITET MERE VÆKST LIBERAL ALLIANCES UDSPIL TIL VÆKSTFORHANDLINGERNE 2014 AFSKAF REGISTRERINGSAFGIFTEN SÆNK BENZIN- OG DIESELAFGIFTEN LAVERE ENERGIAFGIFTER BEDRE VILKÅR FOR TURISME AFGIFTER PÅ TYSK

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

Klimaudfordringen globalt og nationalt

Klimaudfordringen globalt og nationalt Klimaudfordringen globalt og nationalt Titel. Gate 21 Jarl Strategisk Krausing Forum 27. maj 2016 CONCITO Christian Ibsen, direktør Danmarks grønne tænketank www.concito.dk CONCITO Danmarks grønne tænketank

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere

Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere Organisation for erhvervslivet 19. februar 2009 Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere højtuddannede AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ,

Læs mere

Vi eliminerer den største stopklods for dine investeringer dig selv

Vi eliminerer den største stopklods for dine investeringer dig selv Vi eliminerer den største stopklods for dine investeringer dig selv De uvildige finansielle rådgivere kæmper en indædt kamp om at vinde kundernes gunst. Ifølge direktøren i Miranova, Rune Wagenitz, er

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt Notat Ministersekretariatet J.nr. SNS- Ref. CLJ Miljøministerens besvarelse af spørgsmål DF, DG og DH fra Folketingets Miljø- og

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Unges syn på klimaforandringer

Unges syn på klimaforandringer Juli 2009 Unges syn på klimaforandringer Der er kommet stadig større fokus på klimaforandringer og global opvarmning i takt med, at der kan konstateres klimaforandringer i form af for eksempel højere temperaturer,

Læs mere

Klimabarometeret 2015

Klimabarometeret 2015 Klimabarometeret CONCITOs klimabarometer har siden afdækket danskernes viden og holdninger til en lang række klimaspørgsmål. Dette års undersøgelse viser blandt andet, at et stort og stabilt flertal af

Læs mere

For EU-27 vil det hjemlige udslip i 2008-12 med fuld brug af tilladte kreditter ligge 66 mio. tons eller kun 1,1 procent under 1990-niveau 2.

For EU-27 vil det hjemlige udslip i 2008-12 med fuld brug af tilladte kreditter ligge 66 mio. tons eller kun 1,1 procent under 1990-niveau 2. 23. september 2008 Klimapolitik på kredit EU Både Klimakonventionen og Kyoto-Protokollen bygger på den fælles forståelse af, at det er de rige lande, der har hovedansvaret for de historiske udslip af drivhusgasser

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

Europa-Huset 19.11.2015

Europa-Huset 19.11.2015 Opgør med myterne om Danmark som foregangsland EuropaHuset 19.11.2015 Støttet af Tankevækkende tendenser i energiforbruget Det samlede energiforbrug i EU28 har ligget nærmest konstant siden 1995 på trods

Læs mere

Klimakonference. -www.ve.dk

Klimakonference. -www.ve.dk Klimakonference -www.ve.dk Agenda 1. Hvad er egentlig miljø- og klimapolitik 2. Hvad er klimaforandringer i den politiske verden a. Internationalt perspektiv b. Dansk perspektiv 3. Fremtidige udfordringer

Læs mere

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Og så er det landsstyremedlemmet for finanser og udenrigsanliggender, der skal fremlægge.

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Og så er det landsstyremedlemmet for finanser og udenrigsanliggender, der skal fremlægge. 2. mødedag, onsdag den 5. marts 2008. Dagsordenens punkt 42. Forslag til Landstingsbeslutning jævnfør forretningsorden 32 stk. 6, 2 om at de skattemæssige fradrag med mere for 2009 fastsættes således,

Læs mere

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn DIMISSIONSTALE 2015 Kære studenter. I medierne beskrives de unge ofte som curlingbørn. Curlingbørn fordi deres forældre har fejet alle problemer og forhindringer væk, så de aldrig har oplevet, at noget

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer 2015/1 BSF 114 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 31. marts 2016 af Josephine Fock (ALT), Rasmus Nordqvist (ALT) og Christian Poll (ALT) Forslag

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt Introduktion til Danfoss Kort om Danfoss Medarbejdere 22.500 Globalt salg Salgsselskaber Fabrikker Tre største markeder Ejerskab Hovedkvarter

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...side 1 Indledning...side 2 Problemformulering...side 3 Problemstilling...side 3 Historie...side 4 Produktion...side 5 Økologi...side

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

Tema 1. Økonomi krisepakker?

Tema 1. Økonomi krisepakker? Tema 1 Økonomi krisepakker? 1 Eksamens-synopsis i samfundsfag Ordet synopsis bruges om en kort skriftlig beskrivelse af handling og pointe i et skuespil eller en film. Inden et filmselskab skyder penge

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Caspar Olausson, klimachefforhandler

Caspar Olausson, klimachefforhandler Caspar Olausson, klimachefforhandler Klimaforhandlingernes historie 1992: Klimakonventionen vedtages Deltagere: 196 parter, der arbejder ved konsensus Formål: At undgå farlige menneskeskabte klimaforandringer

Læs mere

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs

Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs En artikel fra KRITISK DEBAT Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster jobs Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. februar 2013 Konkurrenceevnepakkerne er den

Læs mere

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat 1. Introduktion Kære Folketingskandidat Sex & Samfund laver i samarbejde med avisen 24timer denne spørgeskemaundersøgelse om folketingskandidaternes holdninger til sex, seksuel sundhed og seksuelle rettigheder.

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

KAMPEN OM VANDET. Rollespil til aktivitetsdag i Røde Kors emneuge 2013 om RESPEKT, fordomme og forskelle

KAMPEN OM VANDET. Rollespil til aktivitetsdag i Røde Kors emneuge 2013 om RESPEKT, fordomme og forskelle KAMPEN OM VANDET Rollespil til aktivitetsdag i Røde Kors emneuge 2013 om RESPEKT, fordomme og forskelle 1 INTRODUKTION Hændelse 1 Det har altid været svært at finde vand i M bitu, men inden for de sidste

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Europaudvalget 2004-05 (1. samling) EUU Alm.del Info Note 28 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 7. februar 2015 Folketingets Repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Rasmus Nexø Jensen Sagsnr.: 2014-0035-0248 Dok.: 1307903

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 577 af 27. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 577 af 27. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 577 Offentligt J.nr. 2011-318-0409 Dato: 22.06.2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 577 af 27. maj 2011.

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

TILSYN Arbejdstilsynet trues af massefyring - igen Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Onsdag den 26. august 2015, 05:00

TILSYN Arbejdstilsynet trues af massefyring - igen Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Onsdag den 26. august 2015, 05:00 TILSYN Arbejdstilsynet trues af massefyring - igen Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Onsdag den 26. august 2015, 05:00 Del: En stor del af Arbejdstilsynets aktiviteter har været baseret på midlertidige

Læs mere

Medarbejderudvikling øger optimismen

Medarbejderudvikling øger optimismen TREPART AMU skal tilpasses efterspørgslen Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Onsdag den 2. september 2015, 05:00 Del: Der er hårdt brug for uddannelser, der i højere grad matcher virksomhedernes behov, mener

Læs mere

Opgavedel A: Paratviden om økonomi

Opgavedel A: Paratviden om økonomi Prøve i økonomi Denne prøve består af en hel række delopgaver. Du skal besvarer så mange som muligt opgaven er lavet, så det helst ikke skulle være muligt at alle når at besvarer alle opgaver på den givne

Læs mere