DET GODE HJEM - DET GODE LIV I LEJRE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET GODE HJEM - DET GODE LIV I LEJRE"

Transkript

1 Oplæg DET GODE HJEM - DET GODE LIV I LEJRE Indsigter fra tidligt inddragelsesforløb forud for udvikling af Degnejorden i Lejre Februar 2016 Louise Vang Jensen louise@isitabird.dk

2 SITUATIONEN SOM VI SER DEN Degnejorden skal gøres til Vores Sted Midt i Lejre Stationsby skal der bygges en moderne landsby. Den skal hænge godt sammen med omgivelserne og blive til noget ganske særligt. Byggeriet på Degnejorden skal være et skønt og eftertragtet sted at bo. Der skal være plads til natur, initiativ og gode rammer for, at fællesskaber kan trives. Hvad skal der til? Lejre Kommune ønsker at opnå en større forståelse for ønsker og behov i forhold til boligvalg hos potentielle nye beboere på Degnejorden og i kommunen generelt. IS IT A BIRD har derfor gennemført interviews med fem forskellige typer af potentielle tilflyttere ung, single, børnefamilie, par med udeboende børn og ældre. Interviewene har givet indsigt i perspektiver på det gode hjem, nærmiljø og hverdagsliv. Indsigterne fra undersøgelsen blandt de potentielle tilflyttere indgår i forarbejdet til formuleringen af arkitektkonkurrencen for Degnejorden.

3 Indhold METODER OG RESEARCH OMFANG 5 PORTRÆTTER AF POTENTIELLE TILFLYTTERE 4 KRITERIER FOR ET GODT HJEM 4 FAKTORER DER GØR LEJRE ATTRAKTIV INDSIGTER FRA BORGERWORKSHOP

4 METODE OG RESEARCH OMFANG

5 METODE OG RESEARCH OMFANG Dyb indsigt gennem etnografiske interviews Etnografiske interviews har givet indgående forståelse af respondenternes livssituation, forhold til tidligere og nuværende boliger samt perspektiver på kriterier for et godt fremtidigt hjem. Hvert interview er suppleret med brugerrejser og hierarkiseringskort, der visuelt har hjulpet til at forstå respondenternes bolighistorie, erfaringer og referencer, som grundlag for fremtidige boligønsker. Research omfang 10 timers interview - hjemme hos respondenter bosat i Lejre Kommune og Københavns Kommune. Antal deltagere: 8 Alder: år Køn: 5 kvinder, 3 mænd Spredning: Ung, single, børnefamilie, par med udeboende børn og ældre

6 5 PORTRÆTTER AF POTENTIELLE TILFLYTTERE

7 Mød Per og Lise, 64 og 58 år, bosat i Allerslev Et godt hjem kræver, at det er rart at være i. At det har gode funktioner, at der er gode naboer, og at det ligger i et godt kvarter. Alle de der cirkler er vigtige og er en del af det gode hjem.

8 Parret med udeboende børn Per og Lise Præsentation Per er 64 år og arbejder på DTU. Lise er 58 år og arbejder i Roskilde Kommune. De har dannet par i 20 år og bor i Allerslev. Per har to børn fra tidligere ægteskab, som er flyttet hjemmefra. Nuværende situation Parret flyttede til Lejre i De er meget glade for at bo i Lejre og vil gerne blive boende i kommunen, hvor de værdsætter og deltager aktivt i det frivillige foreningsliv. De ønsker at bo i et funktionelt hus i et godt kvarter og opbygge godt naboskab. Per og Lises hus er ifølge dem selv ikke velegnet til at blive gamle i. Det er for vedligeholdelseskrævende. De ser derfor tre muligheder for sig: At gennemrenovere huset, at rive huset ned og bygge et nyt på grunden eller at flytte til noget andet i området. I forhold til sidstnævnte har de kig på Degnejorden. Tanker om en fremtid i Lejre Degnejorden er et attraktivt område for Lise og Per, da det er tæt på indkøb og offentlig transport og derfor et godt sted at blive gammel.

9 Parret med udeboende børns indgang til at flytte til Lejre Nabofællesskab i Roskilde Nærvær og mangfoldighed i Lejre Det gode seniorliv på Degnejorden OPLEVELSE AF VÆRDIEN AF FÆLLESSKAB OG NÆRHED Per og Lise boede i et tæt bykvarter i Roskilde og fandt kvalitet i at have meget med hinanden at gøre spise sammen, lave projekter sammen og deles om bil, redskaber og tørretumbler. Her var de en del af et fællesskab. FALDT FOR LEJRES LUFT OG NÆRE FÆLLESSKABER Parret har fået mere luft omkring sig i Lejre samtidig med nem adgang til de større byer. Nærområdets kvalitet er det brogede miljø, både i mennesker og bebyggelse. Foreningslivet og nærheden til naboer og lokale beslutningstagere er guld værd. FREMTIDIG BOLIG PÅ DEGNEJORDEN Degnejorden ligger tæt på offentlig transport og indkøbsmuligheder, og et nybyggeri vil kræve minimum vedligeholdelse. Det er derfor et sted, hvor Per og Lise kan blive gamle. De drømmer om en tæt bebyggelse med fælles jorde, -bygninger og - faciliteter.

10 Mød Line, 25 år, bosat på Amager Min kæmpe drøm er at få lov at bo i Gammel Lejre ved sagnlandet, skibssætningen og kongehøjen. Det er det område, der gør Lejre spændende og autentisk.

11 Den unge Line Præsentation Line er 25 år og studerer turisme på Ålborg Universitet i Sydhavnen. Det seneste halve år har hun været i praktik i Visit Lejre. Hun bor med sin kæreste i en lejlighed på Amager og pendler til Lejre. Nuværende situation Line drømmer om at bo i Lejre og allerhelst i et ældre hus i Gammel Lejre. Hun har gjort en stor indsats for at finde noget, men føler sig i limbo; hun er snart færdiguddannet og kan derfor ikke få plads i studieboligerne, men samtidig har hun heller ikke økonomi til at købe et hus. Hun søger en lejebolig og kan ikke finde noget i Lejre. Lines omgangskreds har en forventning om, at det er besværligt at komme til Lejre. Denne forventning havde hun også selv, indtil hun begyndte at pendle og oplevede, at det var nemt. Tanker om en fremtid i Lejre Line ønsker at have base i Lejre og tage toget ind til København, når hun vil bruge byens tilbud. Hun håber at kunne overtale sin kæreste til at flytte med, hvis hun finder noget, de kan bo i.

12 Den unges indgang til at flytte til Lejre Et trygt hjem i Fredensborg Ro og natur i Biltris Autenticitet og sjæl i Gammel Lejre FØRSTE OPLEVELSE MED LANDLIVET Da Line flyttede hjemmefra, flyttede hun ind hos en familie, der boede på landet lige uden for Fredensborg. Her var hyggeligt. Hun følte sig tryg og hjemme. ØNSKE OM PERMANENT LANDLIV Line flyttede senere til København og afprøvede københavnerlivet. Da hun efter 3 år i byen slog op med sin kæreste og skiftede studie, ønskede hun at komme væk. Hun flyttede ind hos sin kusine i Biltris og blev forelsket i området, der lå drømmeagtigt. FREMTIDIG BOLIG I GAMMEL LEJRE Lines drøm er at flytte til Gammel Lejre i et ældre hus, der knirker og er kroget. Lejre lever op til Lines ønske om hus og omkringliggende natur med autenticitet og sjæl, hvor man kan fornemme historien. Hun har lært byen af kende via sin praktik i Lejre Kommune.

13 Mød Thomas og Christina, 45 og 38 år, bosat i Valby Lejre virker attraktivt i forhold til børn. Der er lukkede stisystemer og gode forhold for musik, billedkunst og sport. Det virker som en progressiv kommune med et godt fællesskab. De voksne gider også være sammen. Det, synes jeg, lyder ret attraktivt!

14 Børnefamilien Thomas og Christina Præsentation Thomas på 45 og Christina på 38 bor med deres to sønner på 6 og 9 år i deres nyistandsatte drømmehus i Valby. Nuværende situation Thomas og Christina troede, at huset i Valby ville blive deres drømmehjem, men savner stadig en følelse af at være hjemme og landet det rigtige sted. Huset er relativt dyrt og gør det svært at få tid til det vigtigste i hverdagen; familien og de aktiviteter, der ligger udenfor arbejdstiden. Familien fortæller, at dagen starter op, når de kommer hjem fra arbejde. Thomas og Christina boede tidligere på Vesterbro og identificerede sig med bydelen. Det føltes grænseoverskridende at flytte langt væk fra byen. De valgte derfor Valby, men har erfaret, at de ikke bruger byen alligevel. At flytte til en villavej i udkanten af byen var første skridt ud af København, og nu er de mentalt klar til at tage skridtet videre. Tanker om en fremtid i Lejre Thomas og Christina drømmer om at flytte til Lejre for at komme tættere på naturen og bo billigere, så de kan arbejde mindre og få mere tid med børnene i hjemmet. De drømmer om Lejre som et sted med nærvær, natur og som et slaraffenland for børn.

15 Børnefamiliens indgang til at flytte til Lejre Den gode barndom på landet Natur og nærhed udenfor byen Tæt fællesskab i Lejre OPVOKSET PÅ LANDET Thomas og Christina er begge opvokset på landet. De oplevede glæden ved at være børn i fællesskabende idrætsklubber og forsamlingshuse. ØNSKE OM NATUR OG NÆRHED Familien boede på Vesterbro kombineret med en kolonihave i Valby. Her oplevede de kvaliteterne ved et tæt og broget nærmiljø. Købet af en ødegård i Sverige med et tæt vennepar samt ferier i naturen har øget deres fascination og behov for nærhed til natur. FREMTIDIG BOLIG I LEJRE De søger at blive en del af et tæt fællesskab i Lejre, hvor børnene kan løbe ind og ud hos hinanden. I Lejre kan de få natur, foreningsliv og mere tid til familien ved at bo billigere og kunne arbejde mindre. Det er en mental proces at flytte fra byen til landet, og det er først nu, de er klar.

16 Mød Katja, 48 år, bosat på Christianshavn At bo med nogle fede mennesker har førsteprioritet. Et sted hvor man er sammen med nogle mennesker, som man har lyst til at dele en flaske rødvin med om aftenen, og hvor ungerne lige kan komme rendende. Så må det gerne være noget gammelt skrammel.

17 Singlen Katja Præsentation Katja på 48 bor i en lejlighed på Christianshavn med byens bedste udsigt. Hendes to børn på 22 og 23 bor med hende on-off. Nuværende situation Katja føler sig hjemme på Christianshavn pga. mangfoldigheden. Her hilser hun både på alkoholikerne og direktørerne. På Christiania er hun del af et tæt fællesskab, hvor hun kan engagere sig og finde legekammerater. Hendes børn flytter snart hjemmefra, og Katja overvejer derfor at flytte for ikke at bo alene. Hun ønsker liv og mennesker omkring sig og ser mange muligheder i at deles om tingene. Samtidig har hun også brug for nogle gange at kunne lukke sin egen dør og være sig selv. Tanker om en fremtid i Lejre Katja finder ligheder mellem Christianshavn og Lejre, da begge områder byder på et mangfoldigt fællesskab, hvor hun føler, at hun kan finde ligesindede; mennesker, der er politisk aktive, vil diskutere samfundsproblemer og bor på sjove måder. I Lejre vil hun desuden få have og natur.

18 Singlens indgang til at flytte til Lejre Natur og fællesskab udenfor storbyen Hjemmefølelse på Christianshavn Bofællesskab i Lejre FØRSTE OPLEVELSE MED LANDLIVET Som 30-årig flyttede Katja, mand og børn til Rødovre. Her fik den tætte natur en overraskende stor betydning for Katja. Familien flyttede senere til Osted, hvor hun oplevede stor glæde ved at være en del af et ligesindet fællesskab af pendlere på Lejre Station. AT FØLE SIG HJEMME I ET OMRÅDE Katja blev skilt fra sin mand og flyttede med sine børn til Christianshavn. Her følte hun sig meget hurtigt hjemme og godt tilpas, da mangfoldigheden i området giver hende plads til at være sig selv. Hun er en engageret del af et nært fællesskab på Christiania. ØNSKE OM BOFÆLLESSKAB GERNE I LEJRE Snart er børnene flyttet hjemmefra, og Katja ønsker ikke at bo alene. Hun drømmer derfor om at bo i en form for fællesskab med fælles udearealer, -køkken, -sauna og -dyr. Hun længes efter det ligesindede fællesskab i Lejre, hvor hun kan bo i natur og stadig tæt på by.

19 Mød Annette og Elfinn, 79 og 81 år, bosat i Lejre Folk er så glade for hinanden her, og det er dejligt. Naboen græder, hver gang vi kommer ind, fordi vi skal flytte. Ja, sådan en nabo kan vi ikke undvære.

20 De ældre Annette og Elfinn Præsentation Annette og Elfinn bor i Bygaden i Lejre. Her har de boet i 45 år. De elsker Lejre og har et stort ønske om at blive boende. De deltager aktivt i det frivillige foreningsliv og er glade for nærheden og historien i området. Nuværende situation Deres hus kræver konstant vedligeholdelse, har fire planer og en stor have, hvilket Annette og Elfinn ikke længere vil stå for vedligeholdelsen af. De leder efter et et-plans-hus med nem eller ingen vedligeholdelse, der ligger meget tæt på indkøb og offentlig transport. Huset skal ikke være stort, men unikt og pænt at se på samt være lejebolig, så de får udbetalt husets værdi til at forsøde tilværelsen. Dette kan de ikke finde i Lejre, og de har derfor fundet et passende sted i Nordhavn, der desuden er tæt på kulturelle tilbud og parrets børnebørn. Tanker om en fremtid i Lejre Degnejorden ville ifølge parret have været attraktivt for 10 år siden, men nu er de blevet ældre og har behov for kortere afstand til indkøb og offentlig transport. Den perfekte seniorbolig skulle ligge få meter fra deres nuværende bolig.

21 De ældres indgang til at flytte til Lejre Tæt på arbejde i Hvalsø Natur, kultur og netværk i Lejre Havudsigt i Nordhavn som plaster på såret FØRSTE OPLEVELSE MED OMRÅDET Annette og Elfinn blev gift i 1961 og flyttede til Hvalsø, da Elfinn således kom tæt på sit arbejde på Risø nord for Roskilde. De kørte tit gennem Lejre og lærte på den måde området at kende. De flyttede til huset i Bygaden for at få mere plads. 45 ÅR I BYGADEN FORGÆVES JAGT EFTER SENIORBOLIG I LEJRE Parret elsker at bo i Lejre pga. naturen, kulturen og netværkene. De har et tæt forhold til naboerne, politikerne og foreningslivet i byen. De holder af, at alting er indenfor gåafstand. Parrets nuværende hus og have kræver for meget vedligeholdelse. Drømmen har været at blive boende i samme område i et nybygget, arkitekttegnet et-plans-hus med under 0,5 km til daglige indkøb og offentlig transport. Da dette ikke findes, har de købt en lejlighed i Nordhavn.

22 4 KRITERIER FOR ET GODT HJEM

23 4 KRITERIER FOR ET GODT HJEM JEG VIL GERNE BO I EN UNIK BOLIG MED SJÆL ET GODT HJEM STOPPER IKKE, HVOR GRUNDEN STOPPER NABOFÆLLES- SKAB ER VIGTIGT, MEN JEG SKAL KUNNE VÆLGE DET TIL OG FRA JEG VIL GERNE VÆRE EN DEL AF ÉT STORT MANGFOLDIGT FÆLLESSKAB I BYEN

24 JEG VIL GERNE BO I EN UNIK BOLIG MED SJÆL Jeg vil gerne have, at huset er noget i sig selv. Jeg vil gerne indrette mig i huset, i stedet for at huset er lagt ned over mig. Jeg vil gerne mærke, at andre har boet der, at huset har sjæl, så det ikke bare er vægge og gulve. Et område kan også skabe sjæl ved ikke bare at være en græsplæne, men have bakker og kurver. - Line, 25 år

25 JEG VIL GERNE BO I EN UNIK BOLIG MED SJÆL Boligen skal have sjæl og ikke ligne parcelhusene At et hjem har sjæl har større betydning end de perfekte kvadratmeter. Sjæl giver huset karakter og gør det hyggeligt. Sjæl findes, når tingene ikke er for polerede, tænkte og snorlige. Huset skal have en historie. Man må gerne kunne mærke, at der har boet nogen før. Huset må gerne knirke og være kroget. I et nybyggeri skaber man sjæl ved at lade sig inspirere af gamle huse, gerne med brug af træ og mulighed for selv at bygge til, så man kan sætte et personligt præg på hjemmet, der således ikke bliver for færdigtænkt. Jeg vil hellere have det lidt koldt end at bo et eller andet kedeligt sted, hvor jeg ikke synes, der er noget sjæl. Katja, 48 år Parcelhusene omkring Degnejorden fremhæves af samtlige respondenter som et sted, hvor de IKKE har lyst til at bo. Det er for firkantet, ens og upersonligt, så man bliver helt dårlig. Kvarteret indbyder ikke til åbenhed og mangfoldighed, og husene er bare blevet klasket ned uden tanke for det bakkede underlag, solen og kiler af natur. Det er gab og ligner bæ. Nogle respondenter mener endda, at udsigt til parcelhusene vil fjerne charmen i et hus. De der røde parcelhuse man kan se fra Allerslev, de kunne ligge alle steder. De er ved gud kedelige at se på. Det kunne være sjovt, hvis byggeriet på Degnejorden i stedet afspejlede det, vi forbinder med Lejre liv og skævhed. - Christina, 38 år

26 ET GODT HJEM STOPPER IKKE, HVOR GRUNDEN STOPPER Alle de steder hvor jeg har boet, har nærmiljøet betydet halvdelen. Det har været helt grundlæggende. - Per, 64 år

27 ET GODT HJEM STOPPER IKKE, HVOR GRUNDEN STOPPER Hjemmefølelsen afgøres i høj grad af nærområdet For respondenterne er beliggenheden og nærområdet centralt i forhold til at kunne føle sig hjemme. Nogle respondenter mener, at det er vigtigere end selve huset. Nærmiljøet skal indbyde til ophold etablering af fællesskab. Man skal have lyst til at gå rundt i nærområdet. Det skal være noget at komme hjem til. Da man sad på Vesterbro, så kiggede man på huset og faldt for det, men jeg synes ret hurtigt erfaringsmæssigt, at vi ved, at det er beliggenheden, der er det vigtigste. - Thomas, 45 år der gerne skal udgøre et fællesskab Folk tiltrækkes af og søger bolig efter, hvor de kan etablere fællesskaber. Gode relationer vejer tungt i ønsket om at blive boende i eller flytte til et område. Fede mennesker, som man har lyst til at bruge tid sammen med, betyder mere end materialitet. Et godt nærmiljø skal have mangfoldighed, åbenhed og tolerance, så der er plads til også at være speciel og træde lidt ved siden af. Fællesskab er en stor overskrift for det, jeg bliver tiltrukket af. Katja, 48 år

28 NABOFÆLLESSKAB ER VIGTIGT, MEN JEG SKAL KUNNE VÆLGE DET TIL OG FRA Hvis man skal have et fællesskab, er det også vigtigt at kunne trække sig tilbage. Lige så social jeg er, ligeså asocial kan jeg være og skal kunne trække mig helt tilbage. - Katja, 48 år

29 NABOFÆLLESSKAB ER VIGTIGT, MEN JEG SKAL KUNNE VÆLGE DET TIL OG FRA Et nabofællesskab af ligesindede hvor man kan lukke sin egen dør De potentielle tilflyttere til Degnejorden ønsker at bo med folk i nærområdet, der går op i mere end eget liv og gerne vil fællesskabet. Respondenterne ønsker at kunne indgå i et fællesskab af ligesindede, hvor man føler man passer ind. Folk må gerne have forskellig alder og livssituationer, så man kan inspireres og lære af hinanden, men grundholdninger og lysten til fællesskab skal være gennemgående. Det handler ikke om, hvilket job man har, men om menneskesyn. Det er befriende at være sammen med nogen, der er forskellig fra en selv, men jeg har svært ved at være sammen med folk, der er helt anderledes fra mig politisk. Christina, 38 år Fællesskabet skal ikke fungere som et totalt kollektiv, hvor man skal gå i takt. Man skal hjælpe hinanden, men ikke være afhængige af hinanden. Den private bolig skal være selvkørende med eget toilet, bad og som minimum et tekøkken, så man kan lukke døren og selv bestemme. Det er vigtigt at kunne lukke af for fællesskabet efter behov. Det er fint at lave forskellige ting med andre, så længe man gider og synes, det er sjovt, men det er også rart at kunne trække sig ud. Hvis man bor i kollektiv, er man nødt til at være enige helt ned i deltaljen, og det gider jeg sgu ikke. - Per, 64 år

30 FACILITETER VI KAN VÆRE FÆLLES OM At deles om noget åbner op for flere muligheder og aktiviteter, hvilket de potentielle tilflyttere ser som et plus. Der skal lægges op til, at folk deler ting og faciliteter på kryds og tværs for at styrke fællesskabet. Jeg kan godt lide lidt deleøkonomi, at vi ikke alle skal købe en græsslåmaskine. Fælles rum vil jeg da synes var dejligt, hvis det var med nogen mennesker, man havde lyst til at være sammen med. Så kunne man dele og få noget mere. - Katja, 48 år - Fælles udeareal - Fælles haveredskaber og værktøj - Fælleshus med hyppig aktivitet, fællesspisning og plads til overnattende gæster - Fælles bil - Fælles tørretumbler - Fælles sauna

31 JEG VIL GERNE VÆRE EN DEL AF ÉT STORT MANGFOLDIGT FÆLLESSKAB I BYEN Det er det, der er kendetegnende ved Lejre. Herude er der et bredt udsnit af befolkningen. Der er såkaldt fine direktører, og der er landmanden, og alle mennesker har godt af at omgås hinanden, og det er det, der er så dejligt herude. Annette, 79 år

32 JEG VIL GERNE VÆRE EN DEL AF ÉT STORT MANGFOLDIGT FÆLLESSKAB I BYEN Fællesskaber kan også etableres udenfor nærområdet Respondenterne vil gerne bo i nærheden af ligesindede, men vil samtidig gerne føle sig som en del af en mangfoldig by. De fællesskaber, man indgår i, er ikke afgrænset til nærområdet, men findes også i frivillige foreninger og i det fælles kulturhus Felix. Degnejorden skal man gøre plads til alle ved at skabe variation i bebyggelse og boligtyper. Området skal også tiltrække beboere, der er villige til at betale lidt ekstra. Det her med fællesskaber behøver ikke nødvendigvis være lige der, hvor man bor. Men det er vigtigt, at der er nogle mødesteder. - Katja, 48 år...og skabe tryghed og mangfoldighed Et boligområde må ikke lukke sig om sig selv. Det skal åbne op til det store fællesskab i byen. At bo på landet forbindes med en fællesskabsfølelse, hvor man hilser på hinanden, hvilket skaber tryghed. Man mødes i mangfoldighed i den fælles sportsklub eller rundt om Sankt Hans-bålet i ét samlende fællesskab. I kvarteret her kan man vælge fire steder at gå til fodbold. Der er ikke ét sted eller ét Sankt Hans bål, som man samles om, og det er sådan et sted, vi begge kommer fra og tænkte, at vi ville væk fra, men nu savner vi det faktisk lidt. - Thomas, 45 år

33 4 FAKTORER DER GØR LEJRE ATTRAKTIV

34 4 FAKTORER DER GØR LEJRE ATTRAKTIV EN BY JEG KAN ENGAGERE MIG I OG BLIVE EN DEL AF ET ROLIGT HVERDAGSLIV, TÆT PÅ NATUREN EN BASE PÅ LANDET, TÆT PÅ STORBYENS PULS EN BY HVOR JEG KAN MÆRKE HISTORIENS VINGESUS

35 EN BY JEG KAN ENGAGERE MIG I OG BLIVE EN DEL AF Det er dejligt at føle, at man er en del af samfundet. Jeg skulle ikke bo på Lars Tyndskids mark, det er ikke mig. - Annette, 79 år

36 EN BY JEG KAN ENGAGERE MIG I OG BLIVE EN DEL AF Frivillighed og engagement Tæt på det politiske liv Projektkulturen og foreningslivet i Lejre har stor værdi og tiltrækningskraft. Det værdsættes, at både børn og voksne har steder at samles. Lejre forbindes med personer, der har overskud og altid gang i noget. Et godt nærmiljø er et sted, hvor der er mulighed for frivilligt engagement. Jeg ved ikke, om det er et grundlæggende menneskeligt behov, men jeg har i hvert fald behov for, at man kan engagere sig i noget, hvis man har overskud til det. Lise, 58 år Respondenterne fra Lejre er tæt på politikerne og fortæller anekdoter om dem. Det har stor betydning for indbyggerne, at politikerne og borgmesteren er synlige, møder op til arrangementer og er klar til at tage en snak, når man støder ind i hinanden. Værdierne fra kommunestrategien Vores Sted bemærkes og værdsættes - at skabe gode rammer for fællesskab, at integrere naturen i alt og skabe frirum til initiativ har bred appel. Vi har oplevet værdien af at bo i en lille kommune. Vi er meget tæt på hele beslutningsgrundlaget. Vi hilser jo personligt på politikerne og borgmesteren og får en snak. Den nærhed er guld værd. - Per, 64 år

37 ET ROLIGT HVERDAGSLIV, TÆT PÅ NATUREN Når jeg går ud af døren i København, bruger jeg meget tid på at tage stilling til biler og mennesker. I Biltris blev jeg næsten altid helt glad. Man havde fornemmelse af dagens gang, lys og luft. Det er nemmere for mig at føle mig hjemme et sted, hvis omgivelserne ikke forstyrrer, men bare giver ro omkring. - Line, 25 år

38 ET ROLIGT HVERDAGSLIV, TÆT PÅ NATUREN Ro og tid i hverdagen Tæt på naturen De potentielle tilflyttere til Degnejorden har en forventning om, at landlivet giver mere tid og forenkler livet i kraft af færre valgmuligheder. Lejre forbindes med en rolig sjæl. Dette indbefatter også, at unge mennesker har en frygt for, at livet på landet bliver for kedeligt især om vinteren. Men erfaringen er anderledes, og det skal synliggøres. Jeg kunne godt tænke mig et viktualierum, hvor man kan have alt muligt lækkert stående. Jeg har igen en illusion om at få tid til at lave noget mere fra bunden af, når vi flytter derned. Nu må vi se. Thomas, 45 år, børnefamilie Naturens potentialer er åbenlyse for dem, der har adgang til den. Her har man luft omkring sig, kan motionere, rense hovedet og få smukke syn. Drømmehjemmet ligger derfor tæt på naturen og meget gerne med udsigt til grønt. Lejres natur beskrives som autentisk og sjælfuld og er kendetegnet ved bakker og højdedrag, som nybyggeri skal tænkes ind i forhold til. Ligesom man skal bevare kiler af natur i det byggede miljø. For mig er det helt unikt med bakkerne og højdedragene i Lejre, og det gør ikke noget, hvis der lå huse, og man kunne bo i det, men de skulle bygges ind i naturen. Line, 25 år

39 EN BASE PÅ LANDET, TÆT PÅ STORBYENS PULS Vi fik en klaustrofobisk fornemmelse af kun at have by omkring os. Vi tager altid på ferie i natur og vidder og vil gerne bygge et liv op omkring det. Derfor blev vi betaget af Lejreområdet. Det er tæt på offentlig transport, så vores venner kan komme hjem til os uden at skulle bruge en bil, og vi kan tage toget til byen, hvis vi skal ud at spise og have noget vin. - Christina, 38 år

40 EN BASE PÅ LANDET, TÆT PÅ STORBYENS PULS Tæt på arbejdspladser i byerne Tæt på byens puls og kulturelle tilbud Folk fremhæver togstationen i Lejre og cykelafstanden til Roskilde som et stort plus, der bringer en hurtigt til arbejde og gør, at man kan undvære bilen og dermed spare både på penge og forurening. Togforbindelsen er helt essentiel for, at vi har lyst til at bo her. Per, 64 år Potentielle degnejordsbeboere er glade for den aktivitet og de tilbud, der findes i Lejre, men værdsætter også muligheden for nemt at kunne tage til Roskilde eller København for flere kulturelle tilbud og byliv. Vi har masser af venner i København, og vi bruger kulturen meget. En halv time herfra og tog hver halve time - det kan ikke være nemmere. - Annette og Elfinn, 79 og 81 år

41 EN BY HVOR JEG KAN MÆRKE HISTORIENS VINGESUS Lejres natur er mystisk og uberørt. Du føler, at du bor i den autentiske del af Danmark. Lige pludselig er der bakker over det hele og gravhøje, moser og træer, og der er fortællinger til hver ting. Det er som et udendørs museum. Hver gang tænker jeg: Årh, hvor er det fedt!. - Line, 25 år

42 EN BY HVOR JEG KAN MÆRKE HISTORIENS VINGESUS En autentisk del af Danmark Lejre er et område med meget historie og mange fortællinger, hvilket respondenterne fremhæver som en stor kvalitet. Specifikt nævnes Sagnlandet, nationalpark Skjoldungernes land, Ledreborg Slot og udgravningerne af vikingeborge. Vi skulle ikke bo i Hvalsø i dag. I Lejre er der naturen, sagnlandet og Gorm den gamle kom sejlende hertil. Dét er historie. Annette, 79 år

43 Line Groes CVR-NR: Forsikring: IF Forsikring Jyske Bank: Revisor: CTM revision

Sindal. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer

Sindal. Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Sindal Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Side 1 Sindal Publiceret af Cathrine Borg 06 januar 2016 klokken 14:01 Powered by Enalyzer Svar status Ikke svaret Afvist

Læs mere

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Hovedbudskab Byliv, social mangfoldighed og social bæredygtighed handler ikke kun om det, der foregår

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI

Bosætningsanalyse. Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI Bosætningsanalyse Hvem bor i Høje-Taastrup Kommune og hvem er flyttet til de sidste 10 år og hvorfor? Johannes Bakker og Helle Engelund, COWI 1 Formål og datagrundlag Formålet med undersøgelsen er at besvare

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Elevevaluering på Agroskolen 1. Hovedforløb Maj 2015

Elevevaluering på Agroskolen 1. Hovedforløb Maj 2015 1 2 Indhold 1 Jeg er tilfreds med den måde, mine lærere underviser på... 3 2 Undervisningen er på et niveau, der passer fagligt til mig... 3 3 Jeg deltager aktivt i timerne og er altid forberedt... 5 4

Læs mere

2. Rejsebrev. Pernille Gram

2. Rejsebrev. Pernille Gram 2. Rejsebrev Pernille Gram Studerendes navn: Studienummer: Pernille Gram Kristensen PV11214 1 E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Praktik fra til dd.mm.år: Institutionens navn: Institutionens adresse: Institutionens

Læs mere

Bynatur og livskvalitet

Bynatur og livskvalitet AARHUS UNIVERSITET Bynatur og livskvalitet Danske Parkdage 2011 Lars Kjerulf Petersen Institut for Miljøvidenskab, AU-Roskilde Fremlægge analyser fra LiNaBy-projektet Derigennen sige noget om bynaturens

Læs mere

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier Slægtskabelser - relationer mellem børn i pleje, forældre, og plejeforældre Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier idahammen@hotmail.com Program for formiddagen Lidt om undersøgelsen

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

BOSÆTNING 2012. Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune

BOSÆTNING 2012. Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 7: Spørgeskemabaseret analyse Alderssegmenter: De 17-29 årige og de 30-39 årige BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune

BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune BEBOERFORTÆLLINGER - CIRKLEN Perspektiver og anbefalinger til Cirklen et bomiljø under Socialpsykiatrien Høje-Taastrup kommune Udarbejdet af SocialRespons, Juni 2015 Indhold Forløb, baggrund & introduktion

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange Referat fra tema2 Byudvikling og Bosætning Pilegårdsskolen, Langeskov 14.05 2007 Program 19.00 Musik og velkomst ved udvalgsformanden 19.15 Niras informerer om cafebordsmetode 19.20 Hanne fortæller om

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Livskraft hele livet. Seniorpolitik

Livskraft hele livet. Seniorpolitik Livskraft hele livet Seniorpolitik Forord Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup Kommune. Kommunen ønsker en helhedsorienteret seniorpolitik, som kan sikre rammerne og vise retningen, når samarbejdet

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad tid lukker museet i januar? 2. Hvad koster entreen for børn? 3. Hvor længe varer

Læs mere

Studienummer: 12309. Ditterosenberghansen@gmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013. Institutionens kontakt e- mail og evt.

Studienummer: 12309. Ditterosenberghansen@gmail.com. Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013. Institutionens kontakt e- mail og evt. Studerendes navn: Ditte Rosenberg Hansen Studienummer: 12309 E-mail.: Ditterosenberghansen@gmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktikperiode Praktik fra til: dd.mm.år: 01.02.2013-31.07.2013 Institutionens

Læs mere

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh milik publishing Engang troede menneskene i Grønland på Havets Moder. Hun boede på havets bund og herskede over alle havets

Læs mere

Flytninger fra byer til land- og yderkommuner

Flytninger fra byer til land- og yderkommuner Flytninger fra byer til land- og yderkommuner Højtuddannede og socialt udsatte gruppers flyttemønstre og motiver KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvorfor vælger henholdsvis højtuddannede og socialt udsatte

Læs mere

Behovsanalyse omkring ældre og ensomhed

Behovsanalyse omkring ældre og ensomhed Behovsanalyse omkring ældre og ensomhed Esbjerg Kommune 2015 1 Indhold Indledning... 3 Hvad betyder det at være ensom?... 3 Omfang af ensomhed... 4 Baggrund for behovsanalysen... 4 Risikofaktorer der kan

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Indhold: Spørgsmål og svar fra dagen Side 3 10. Alle spørgsmål i samlet rækkefølge Side 11 Hjælpe spørgsmål til uddybning

Læs mere

Del 5: Spørgeskemabaseret analyse

Del 5: Spørgeskemabaseret analyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 5: Spørgeskemabaseret analyse -Planområder: Byområder Byggerier på forsiden: Yderst billede til venstre: Strandholmen, Nørresundby

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Rejsebrev fra Færøerne

Rejsebrev fra Færøerne Rejsebrev fra Færøerne Hygge under aftensmaden. Side 1 af 6 Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Cathrine Dohn Jensen PS12414 1022065@ucn.dk Praktikperiode: 2. el. 3. Praktikperiode nr. 2. Praktik

Læs mere

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Eksempel Beboerdemokrati Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Er du 47,37 42,11 Mand Kvinde 2 Hvor gammel er du? 27,78 11,11 5,56 11,11 11,11 11,11 22,22 18-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab?

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Kursets fokus er ikke tab 10 kg på 10 uger, men at slutte fred med kroppen og maden. Derigennem

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

De tre nye projektpionere vil ryste områdets unge sammen

De tre nye projektpionere vil ryste områdets unge sammen De tre nye projektpionere vil ryste områdets unge sammen Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Tre unge iværksættere har sat sig et mål: De vil samle Greves unge og sætte gang i nogle aktiviteter,

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Artikel fra Muskelkraft nr. 3, 2004 Sproget er en hæmsko Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Af

Læs mere

Tendenser på boligmarkedet

Tendenser på boligmarkedet Tendenser på boligmarkedet Erfaringer med billige boliger, skæve boliger og ungdomsboliger Vejle Kommune, 29. marts 2016 P r o f e s s o r, a r k i t e k t, C l a u s B e c h - D a n i e l s e n, S b i,

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Holmegaard Høj Den perfekte bolig

Holmegaard Høj Den perfekte bolig Holmegaard Høj Den perfekte bolig SMUKKE RÆKKEHUSE I NATURSKØNT OMRÅDE Billeder af bygningerne er ikke rigtige fotografier, men 3D-visualiseringer, da de ikke er færdigbygget. Der tages forbehold for ændringer

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 2 INNOCENT NDUGO

MANUSKRIPT TIL PROFIL 2 INNOCENT NDUGO MANUSKRIPT TIL PROFIL 2 INNOCENT NDUGO PROFIL 2 INNOCENT NDUGO MAND 45 ÅR FLYGTNING FRA KENYA BOET HER I DK I 20 ÅR BLIND PGA. ARBEJDSULYKKE KAN DANSK BLINDSKRIFT TALER FLYDENDE DANSK OG KISWAHILI OMSKOLET

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 HØJE KOLSTRUPS IMAGE Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 Helhedsplanen for Høje Kolstrup blev igangsat for 4 år siden. Derfor gennemfører vi nu en opfølgende undersøgelse af planens betydning for

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst.

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst. E-mail nyhedsbrev nr. 56 Cafe aften på Café Tower, kl. 18.00-20.00 Stürups Plads 1, dør 230 i Helsingør 3. marts 2016 Hver d. første torsdag i en måned er vi velkomne på restauranten til en cafeáften,

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17

BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 BO - LEVE - ARBEJDE EN BOSÆTNINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED KOMMUNE 2014-17 Sådan gør vi I Næstved Kommune har vi en vision med fokus på bosætning der hedder Mærk Næstved Godt liv for familien 2014-17. Visionen

Læs mere

U-days - kampagneplakater

U-days - kampagneplakater U-days - kampagneplakater Den 1., 2. og 3. marts 2012 blev der afholdt u-days, som er et åbent hus-arrangement, der samler alle videregående uddannelser i Aarhus. I den forbindelse kørte u-days blandt

Læs mere

INDSIGTER FRA BORGERWORKSHOP

INDSIGTER FRA BORGERWORKSHOP INDSIGTER FRA BORGERWORKSHOP 11.02.2016 MOTIVATION FOR AT DELTAGE I WORKSHOP Deltagerne på workshoppen kan inddeles i tre overordnede motivations-grupper: 1. De der ønsker at flytte til Degnejorden Både

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm. F)

Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm. F) Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 153 Offentligt Social- og integrationsministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar 2012 (SOU alm. del samrådsspm.

Læs mere

Aage, Ejner og Elna. Søren Ryge Petersen og Marlene S. Antonius

Aage, Ejner og Elna. Søren Ryge Petersen og Marlene S. Antonius Aage, Ejner og Elna Søren Ryge Petersen og Marlene S. Antonius 2 3 11 Billederne Aage kan godt huske, da Marlene kom og spurgte, om hun måtte fotografere dem til sit projekt. Sådan noget pjat ville jeg

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Velkommen i nabolaget

Velkommen i nabolaget Velkommen i nabolaget Velkommen til Hillerød Kommune og livet som Hillerødborger Vi har lavet denne folder som et lille bidrag til, at du kommer godt i gang med at bo i Hillerød Kommune. På de næste sider

Læs mere

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger

Notat. Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14. Resume af Følgegruppens holdninger Notat Noter og resume af følgegruppe møde for Kanalgadeprojektet den 13.03.14 Resume af Følgegruppens holdninger Især fire forhold blev nævnt af følgegruppen: 1. Gruppen efterspørger en bedre løsning for

Læs mere

Personas. Horsens på forkant med sundhed

Personas. Horsens på forkant med sundhed Personas Horsens på forkant med sundhed Materiale og metode Baggrundsmateriale Interviews af borgere Feltstudier på hospital og i hjemmeplejen Egne erfaringer (tidligere ansættelser i hjemmeplejen og på

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet. Mens Health Week 2016

Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet. Mens Health Week 2016 Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet Mens Health Week 2016 Det empiriske fundament Feltbesøg på fire virksomheder City Renovation, Alfa Laval, Arla og Stiholt Enkeltinterviews 22 informanter Ovenstående

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Læs annoncer Kærester - Venner - Sex - og meget mere... Mærke 00 Den optimistiske fyr OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Jeg er en optimistisk hiv-smittet

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

Min Livshistorie. Skriv eventuelt livshistorien sammen med dine pårørende, det giver ofte en god oplevelse. God fornøjelse. Navn:.

Min Livshistorie. Skriv eventuelt livshistorien sammen med dine pårørende, det giver ofte en god oplevelse. God fornøjelse. Navn:. Min Livshistorie En livshistorie er en fortælling om dit liv. Livshistorien omhandler alt det du har oplevet og alt det, der har betydning for dig. Din livshistorie hjælper således os på Tullebølle Plejecenter

Læs mere

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen xxx er 22 år og bor i Ringsted. Han er bror til yyy, som blev interviewet umiddelbart før xxx. De bor 5 minutters gang fra hinanden. xxx bor alene, hans kæreste er flyttet en måneds tid før. Jeg kontaktede

Læs mere

Ugebrev 45 Indskolingen 2014

Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. I skrivende stund er det ikke fredag endnu, men jeg er sikker på, at vi er mange, der har haft en dejlig Halloweenfest, når fredagen

Læs mere

Forstaden tænkt og oplevet

Forstaden tænkt og oplevet Forstaden tænkt og oplevet 4. maj 2011 Claus Bech-Danielsen, SBi/AAU Forstad som et sted at bo GENERELT OM FORSTAD hvad er en forstad? ARKITEKTERNES FORSTAD visioner og idealer BEBOERNES FORSTAD oplevede

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere