Instruktionsmateriale

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Instruktionsmateriale"

Transkript

1 Instruktionsmateriale

2 Side 2 Klubinstruktør I Indholdsfortegnelse Side 3-7 Side 8-14 Side Side 18 Side Side Side Side 27 Side 28 Side Side Materiel Billardet Ballerne Køen Kridtet Holdning og køføring Kropsstilling og benstilling Baghånden Centrumstød Trækstød Medløbsstød Effekt Fejlstød Hvad forstår man ved et godt gennemstød? Stødteknikken Forskellige teknikker Tempo-håndledsteknik Skubbe-håndledsteknik Skubbe-underarmsteknik Øvelser

3 Side 3 Klubinstruktør I Materiel Billardet Et billardbord til turneringsbrug må overholde nogle ganske bestemte krav, hvad angår dimensioner, bandehøjde, klæde m.v. Konstruktionen er forholdsvis simpel. En tyk skiferplade hviler på en træramme, som igen er understøttet af konsoller eller ben. Klædet spændes direkte ud over skiferpladen. Stilleskruer sørger for, at bordet kan stilles i vater. Binderne er en bestemt type gummi, hvis profil må være udformet således, at ballens afslag bliver korrekt. Trærammen uden om banderne er forsynet med afmærkninger ( diamanter ), der har lige stor indbyrdes afstand. De er ikke til pynt. Spillerne bruger dem til at beregne ballernes baner. Med diamanterne kan man med pinlig nøjagtighed regne ud, hvor en bal vil havne efter at have ramt 5-6 bander (også kaldt diamantsystemet). I Danmark anvendes tre hovedtyper af borde, et til keglebillard, et til caramboledisciplinerne og et til poolborde. Den væsentligste forskel på de to typer er, at keglebillardet er udstyret med seks huller og poolbillardet der også er udstyret med huller er mindre. Carambolebillardet benyttes til turneringer i to størrelser. Det største af disse (1/1 match: spilleflade 284 x 142 cm, vægt kg) er det mest udbredte i Danmark, mens det mindre (1/4 match) er ret sjældent. I de store billardlande som Holland, Belgien og Vesttyskland er det til gengæld meget populært. Billardets klæde, der er hæftet til trærammen, så det ligger i spænd, findes i forskellige kvaliteter. Det er normalt en vævning af uld forstærket med nylon. På nogle typer løber ballerne længere end på andre. Man taler om hurtige og langsomme klæder. Til de tekniske discipliner fri, cadre og 1-bande er det langsomme klæde at foretrække, fordi det gør det lettere at holde ballerne samlet. Hvis klædet skal bevare sine egenskaber længst muligt, må det holdes rent. Det bør støvsuges mindst en gang om dagen, så kridtet ikke får lov at arbejde sig ind i det. En fintmærkende spiller mærker på ballernes løb tydelig forskel, om bordet er støvsuget eller ej. Men selv et velplejet klæde slides, ikke mindst pga. det problematiske kridt, og må derfor udskiftes regelmæssigt - mindst en gang om året. På et helt nyt klæde opfører ballerne sig meget anderledes end på et tilspillet. Det viser sig især ved, at ballen får mindre afslag fra banden. Man taler om, at ballen skrider. Årsagen er, at friktionen er mindre på et nyt klæde, hvor kridt og andre urenheder endnu ikke har sat sig fast. I vigtige turneringer spilles der altid på helt nyt klæde, men det forandrer sig så hurtigt, at en mesterspiller kan spore ændringer i ballernes løb allerede under det første parti, hvilket er noget han må tage højde for i sine beregninger. Priserne for billardborde går i 2003-priser fra ca kr. til omkring kr. Sidstnævnte pris er den normale for et 1/1 match til turneringsformål.

4 Side 4 Klubinstruktør I Materiel Ballerne Ballerne er et kapitel for sig. Tidligere blev de lavet af elfenben, men i dag benyttes udelukkende syntetiske baller fremstillet af støbt kunstharpiks. Dette materiale er i modsætning til elfenben meget ensartet i strukturen og tyngdepunktet ligger nøjagtigt i centrum, hvilket sikrer, at ballen løber meget korrekt. Men selv om materialet er uhyre stabilt og kan klare de store trykpåvirkninger, det bliver udsat for i kraftige stød, er det klart, at det slides. Kridtet, der sætter sig på ballerne, medvirker også til denne slitage. Forskellen på nye og brugte baller kan være betydelig. Med nye baller kan man få langt større virkning (effekt) i ballen. I de store turneringer spilles der altid med nye baller. Men selv med nye baller kan man ikke undgå, at der sætter sig kridt eller fnug på dem. Dette kan medføre, at der opstår en situation, alle billardspillere frygter. Ballen springer pludselig ved kontakt med en anden bal og får et helt andet afslag end normalt. Man kalder fænomenet butage. Det er derfor ikke sjældent, at man ser spillere bede dommeren tørre ballerne af - midt i partiet. Dommeren vil herefter tegne ballernes skygger op med en kridtblyant, så han - efter at have renset dem - kan lægge dem nøjagtig hvor de lå. Ballerne lever længere, når de vedligeholdes. Til det formål findes der i handelen forskellige væsker til polering af baller. Selv gamle og slidte baller kan - i hvert fald et parti eller to - opføre sig som nye, når de er blevet poleret. Det vil dog være tilstrækkeligt, hvis man altid har en ren, fnugfri klud liggende, hvor man spiller, og gør flittigt brug af den, hver gang man ser, at der har sat sig kridt fast på ballerne. Et sæt baller til turneringsbrug koster (2003) kr.

5 Side 5 Klubinstruktør I Materiel Køen Det er meget afgørende for ens succes ved billardbordet, at man har en god kø, og ikke mindst, at man har tillid til den. Den bør føles som ens forlængede arm. Det er derfor anbe falelsesværdigt at anskaffe sig egen kø, lige så snart man har fundet ud af, at man vil spille billard mere seriøst. Hvis man overvejer at købe en kø, skal man huske på, at pris og kvalitet ikke altid følges ad. Forsiringer og anden udsmykning kan muligvis gøre køen smukkere, men kan ikke forbedre dens spillemæssige egenskaber. En kø er først og fremmest et redskab, der skal fungere efter hensigten, som kun er at formidle den plan, spilleren har med sit stød. Den skal kunne give en bal et maksimum af effekt med et minimum af kraft. Energien i stødet må ikke gå tabt i vibrationer i træet. Det forudsætter, at træet er af en udsøgt kvalitet, ensartet i strukturen, rigtigt lagret osv. De mest anvendte træsorter er ahorn og hvidbøg. Køen skal naturligvis også være lige, hvilket man nemt kan checke ved at lade den rulle hen over billardet. Langt de fleste køer er fabriksfremstillede, og der er store pris- og kvalitetsforskelle på markedet. Man skal i det mindste regne med at give en kr. for en kø, men vil man have noget mere pålideligt at spille med, skal man ofre noget mere - fra 1500 kr. og opefter. Med pålidelig menes foruden selve træets kvalitet også forarbejdningen. Af praktiske grunde er alle køer til turneringsbrug delt i to dele - en kolbe og en spids. Her skal man være særlig opmærksom på gevindet. Det skal være stramt og slutte tæt. Der findes enkelte håndværkere, som laver køer på bestilling, således at man kan få en kø, der føles helt rigtig i hånden. Disse køer vil ofte være i en bedre kvalitet end de seriefremstillede, fordi de enkelte dele er meget nøje afstemt efter hinanden. Generelt kan man sige, at kravet om kvalitet bliver større, jo længere man bevæger sig fra kolben ud mod spidsen af køen. Med andre ord: læderet (også kaldet tippen eller duppen ), der skal være limet på benkappen, er den vigtigste del af køen. Hvis læderet ikke er i orden, kommer man ingen vegne med selv den bedste kø. Også læderet findes i mange former og kvaliteter. Man bør udsøge sig et, der ikke er for blødt, svampet, da dette vil hindre en i at give ballen den tilsig tede effekt. Endelig skal man huske at vedligeholde læderet, hvilket først og fremmest indebærer, at man sørger for, at det har en lidt ru overflade, så det kan tage imod kridtet. A = En god dup B = En slidt dup Til det formål benytter de fleste en klods med sandpapir. Endvidere skal man sikre sig, at læderet flugter med benkappen. Et nyt læder kan hurtigt komme til at ligne en paddehat, hvis man ikke skærer det til, eller sliber det i kanten med fint sandpapir.

6 Side 6 Klubinstruktør I Materiel Man ser ofte gode spillere hærde læderet ved at fugte kanten af det med lidt spyt og gnide efter med f.eks. bagsiden af et stykke sandpapir. Før man vælger kø, bør man gøre sig nogle overvejelser om, hvilken form for billard man regner med at spille. Hvis man hovedsagelig vil spille de tekniske discipliner (fri, cadre og 1-bande), skal man have en kø, der er noget anderledes, end hvis man har tænkt sig at spille 3-bande. Til kegler anvendes for det meste førstnævnte type. En kø til de tekniske discipliner har som oftest en vægt på ca gram, og træets diameter ved benkappen er 10,7-11,0 mm. Køen til 3-bande vejer normalt lidt mere, omkring gram, og træets diameter i spidsen vil være mm. At 3-bandekøen har mere vægt, skyldes naturligvis at det er et spil, der kræver at ballerne får langt mere fart. Den øgede tykkelse af træet er med til at give stabilitet i de store stød. Balancen i køen er også noget, man skal lægge mærke til. Af stor betydning er det, at køen til de tekniske discipliner er fortung, dvs. at dens balancepunkt ligger ret langt fremme på køen (over 40 cm regnet fra bunden). Køen til 3-bande må gerne være mere bagtung. Når køen skal transporteres, anvendes et etui eller kø-kogger, hvor der er plads til flere køer med ekstraspidser plus alt det løse i form af kridt, sandpapir og andet til vedligehold else af køen. Ekstraspidserne har især betydning for turneringsspilleren. For hvilken mod stander gider vente på, at man sætter nyt læder på, når det er faldet af midt i partiet? Ved længere tids opbevaring må man sikre sig, at køen ikke befinder sig på et fugtigt sted eller står og læner sig op ad en væg, så den med tiden bliver u-formet. Hvis det er en flerdelt kø, der står i et kø-stativ, har gevindet bedst af, at den ikke er skruet helt sammen.

7 Side 7 Klubinstruktør I Materiel Kridtet I billardspillets barndom - før billardkridtet blev opfundet - var der nogle spillere, der havde fundet ud af, at de ved at stikke spidsen af køen op mod det kalkede loft kunne ramme ballen længere ude i siden, uden at læderet gled af på den. I dag er det ikke længere nødvendigt at afkalke lofterne, når man spiller billard. Kridtet fås i små praktiske terninger med papir omkring. At kridte køen rigtigt er ikke helt uvæsentligt. Man ser mange spillere, der i løbet af kort tid får udhulet et stykke kridt. Selv om de bruger det flittigt - ofte så energisk, at det synger i ørerne! - bemærker de ikke, om der overhovedet kommer kridt på læderet. Den bedste måde at få kridt på køen på er ved for det første at sørge for, at læderet er i orden (se ovenfor). Dernæst kridter man ved at dreje køen, mens man lægger mærke til om kridtet dækker helt ud til kanten af læderet. Ellers er det man let risikerer et kiks - at læderet glider af.

8 Side 8 Klubinstruktør I Holdning og køføring Det er meget vigtigt, at man allerede som begynder, opnår en korrekt og afslappet kropsstilling, der er i balance, når man står ved bordet. Koncentrationen er en meget vigtig faktor i billard, og det gælder om at, kunne oparbej de maksimal koncentration, under en kamp. Men det kan være svært, hvis man står i en forkert stilling. Hvis man kan mærke at det strammer eller gør ondt i ben eller rygmusk ler, er det vigtigt at man forsøger at finde en anden stilling, eller ændre på stillingen, da musklerne kan blive trætte eller ømme, og dette vil på et tidspunkt, påvirke hjernen i en sådan grad, at der vil være stor fare for, at man mister koncentrationen. Den stilling der passer til langt de fleste spillere opnår man på følgende måde: Man placere baghånden 3040 cm. fra bagenden af køen. Armen holdes ned langs med kroppen, med køen i 90 gra der, i samme højde som bor det. Man stiller sig nu, foran stød bal len, i stødretningen, med højre fod ud for stødballen. Fødderne placeres overfor hinanden, med ca. 40 cm. imellem. Det er vigtigt at man står i den korrekte afstand til bal len. Det opnår man ved at gå frem mod ballen, indtil kø spidsen er lige bagved ballen. Her er det vigtigt at armen stadigt holdes langs kroppen. Man taget et skrid frem på venstre fod.

9 Side 9 Klubinstruktør I Holdning og køføring Man løfter hælene, således at man drejer på tåspid serne. Drejningen skal være sådan at fødderne står i en vinkel på 45 grader i forhold til stødretningen. Drejer man mindre end 45 grader, vil dette bevir ke at man får et forringet overblik og højre hånd vil komme for langt fra kroppen, og håndleddet vil dreje udad. Drejer man mere end 45 grader, vil højre hånd blive låst mod kroppen, sigtet vil blive dårligt, og det vil være meget svært at udføre et gennemstød. Man bøjer derefter svagt i knæene og i lænden og bøjer fremover, men dog aldrig så meget at albuen er højere end skulderen.

10 Side 10 Klubinstruktør I Holdning og køføring Drejer man mindre end 45 grader, vil dette bevirke at man får et forringet overblik og højre hånd vil komme for langt fra kroppen, og håndleddet vil dreje udad. Drejer man mere end 45 grader, vil høj re hånd blive låst mod kroppen, sigtet vil blive dår ligt, og det vil være meget svært at udføre et gennemstød. Man bøjer derefter svagt i knæene og i lænden og bøjer fremover, men dog aldrig så meget at albuen er højere end skulderen. Det er en meget forekommende fejl, at spilleren står for langt nede over køen, og her vil albuen altid være hø jere en skulderen. Et gennemstød er meget svært at udføre i denne stilling og overblikket forringes væsentligt. Man skal dog samtidig passe på ikke at stå for højt, idet dette også kan forringe overblik ket og træfsikkerheden.

11 Side 11 Klubinstruktør I Holdning og køføring Når man har opnået den korrekte stilling, vil man bemærke at, baghånden er placeret lige over højre knæ, at overarm og kø, danner en lige linie, og ikke mindst at næsen er lige over køen, så man har et øje på hver side af køen. OBS! OBS! En oftest forekommende fejl er denne benstilling

12 Side 12 Klubinstruktør I Holdning og køføring Baghånden Man holder om køen, med tommel og pegefinger, eller med tommel og ringfinger, køen hviler på de andre tre fingre, oven på fingerled nummer 2. Grebet skal være let, sådan at man kan få en finger ind mellem hånden og køen, men dog stadig med fuld kontrol. Det er vigtigt at man er afslappet i håndleddet. Man holder om køen, så samme måde som man holder i håndtaget på en taske eller en pose. Hånden og armen skal være i lige linje, hånden må ikke dreje udad, idet køen skal kunne bevæges i dens længderetning, så man opnår et lige stød. Køen skal ved alle stød så vidt muligt være vandret. I stødøjeblikket skal vinklen mellem under- og overarm, være grader. Dette opnår man ved at placere baghånden cm. fra køens bagende. Det er vigtigt at baghånden placeres sådan, at køen ikke laver lodrette bevægelser, pumper. Det er meget forekommende fejl hos mange spillere.

13 Side 13 Klubinstruktør I Holdning og køføring Den bagerste hånd, baghånden, holder afslap pet med alligevel nogenlunde fast om køen. I regel mere fast ved de kraftige end ved de mindre kraftige stød Køen hviler overvejende på langfingeres midterste led med støtte af de andre fingre. Tommelfingerens inderside har kontakt med og støtter pegefinger og/eller langfinger. Har man tendens til at pumpe med køen, kan det være fordi baghånden er for langt fremme eller for langt tilbage på køen. Anbringes baghånden for langt fremme, vil der også være store muligheder for, at køen kommer ud af balance. På samme måde som kroppen skal være i balance i forhold til fødderne, skal underarmen være det i forhold til køen.

14 Side 14 Klubinstruktør I Holdning og køføring Ved de fleste stød, hvor ballerne skal bevæge sig over en større afstand, holder man lidt bag ved køens balancepunkt (ca. en hånds-bredde). Det giver større usikkerhed at holde meget langt tilbage på køen, fordi man vil få svært ved at bevæge køen i en lige linje. Der vil komme en tendens til at skovle. A = Korrekt køføring B = Forkert køføring (Skovle) Omvendt hæmmer det bevægelsen fremad i stødet, hvis man holder for langt fremme på køen. Kun hvis kroppen følger med frem, kan man holde ved eller foran balancepunktet. Hånden, der hviler på bordet, forhånden, har kun det formål at holde køen fast i stødet. Den må aldrig fungere som støtte for kroppen. Der må derfor under ingen omstændigheder overføres nogen vægt til forhånden, ved at man læner sig forover i stødet. Al vægt fordeles ligeligt på benene.

15 Side 15 Klubinstruktør I Centrumstød De forskellige håndstillinger også kaldet broer til forhånden, der nødvendigvis må beherskes, kan godt give begynderen grå hår i hovedet. De virker i starten alt andet end naturlige. Især plejer det at volde problemer at anbringe fingrene rigtigt til den håndstilling, der anvendes ved hovedparten af centrumstød. Den vil herefter blive refereret til som grundstillingen. Vanskeligheden består i at forme den løkke med pegefingeren og tommelfingeren, der skal holde køen på plads, samtidigt med at de andre fingre placeres, så de fungerer som et solidt fundament for denne løkke og dermed for køen. Broen til grundstillingen formes lettest ved, at man starter med at lægge hånden fladt på bordet, hvorefter man danner løkken ved at bøje pegefingeren, så den får kontakt med indersiden af tommelfingerens yderste led.

16 Side 16 Klubinstruktør I Centrumstød Til sidst bøjes langfingeren således, at tommelfingeren kommer til at hvile på dens inderste led. Ringog lillefingeren kan spredes mere eller mindre ud på bordet for at give maksimal støtte for hånden. Løkken skal kun være en smal passage, som køen kan glide igennem. Der må ikke være så meget plads, at køen kan bevæges til nogen af siderne, da dette uvægerlig vil medføre et ustabilt stød. Her vil begynderen ofte have problemer med at finde den rigtige balance, hvor køen holdes i et fast greb, men hvor den alligevel kan glide uhindret. Så længe man støder i området omkring ballens vandrette akse i centrum eller med skævt uden anden effekt kan man anvende grundstillingen. Der er imidlertid et par andre ting, man skal være opmærksom på, når man spiller med skævt. For det første må man ikke glemme kroppens balance.

17 Side 17 Klubinstruktør I Centrumstød Man skal desuden være opmærksom på, at et stød med skævt ikke må afsluttes med nogen form for bevæ gelse af køen ud til siderne. A= Korrekt. Lige køføring B = Forkert. Stødet drejes i stødet A B Køen skal næsten i alle stød holdes vandret, og det uanset om man har til hensigt at støde højt eller dybt i ballen. Det sidste reguleres ved at anvende andre håndstillinger end grund stillingen. Disse håndstillinger er essentielle (nødvendige), hvis ballens effektmuligheder skal udnyttes maksimalt. De har ligeledes betydning for tempofordelingen mellem bal 1 og bal 2.

18 Side 18 Klubinstruktør I Trækstød Man kan anvende flere forskellige typer håndstilling ved udførelse af trækstød. Den mest almindelige i de tekniske discipliner er den lave bro den flade hånd vist i figurerne herunder. Det er den letteste af de lukkede håndstillinger, da broen egentlig kun består i at forme løkken. Det giver yderligere støtte for køen, hvis man bøjer langfingeren, så den berører indersiden af tommelfingeren, dog uden at løfte den. Fordelen ved den flade håndstilling er, at den giver et meget roligt og stabilt trækstød med stor virkning. Det øger ligeledes virkningen af trækstødet, hvis man rykker tæt på ballen med forhånden.

19 Side 19 Klubinstruktør I Medløbsstød Håndstillingen til medløbsstød tager udgangspunkt i grundstillingen. Den eneste forskel er, at broen gøres højere Ringfingeren skubbes ind under langfingeren, der herved kan hæve tommelfingeren og løkken til det niveau man ønsker Det er kun i særlige tilfælde, at man ikke anvender en håndstilling, hvor køen holdes fast med en løkke. Når ballerne ligger meget tæt, som f.eks. i de små placeringsstød, og i ameri kanerserien, hvor de ikke skal have ret meget fart, anvendes af mange spillere en åben forhånd. Årsagen er, at der i et så lille stød ikke er behov for at køen holdes på plads, og derudover kan det for nogle føles lidt krampagtigt at forme en normal bro, når de tre baller ligger helt samlet. Det skal understreges, at man bør gå meget tæt på stødballen med forhånden i sådanne stød, der skal have minimal fart. Kun på den måde kan man opnå fuldstændig kontrol med tempoet.

20 Side 20 Klubinstruktør I Medløbsstød Det skal tilføjes, at det absolut ikke er nogen fejl at anvende den lukkede bro i de samme situationer, blot man altid husker at gå tæt på ballen. Den åbne forhånd anvendes til tider også ved lidt større afstande mellem ballerne. Når ballerne befinder sig i en sådan position, at man er nød til at ramme langt ude i siden af bal 2. dvs. snitte eller ramme tyndt på den, kan man bruge den åbne hånd til at gøre det lettere at sigte: Med den almindelige bro ville løkken befinde sig i sigtelinien og dermed være i vejen. Når stødballen ligger nær den bande, man støder ud fra, er man nødt til at placere hånden på trærammen. For at sikre et lige så stabilt stød som ude på bordet anvendes en håndstilling, der minder om den lave bro i trækstødet. Tommelfingeren er an bragt på den ene side, så den fungerer som en støtte langs med køspidsen mens de andre fingre ligger som støtte for køen på den anden side. Stillingen kan benyttes ved mindre kraftige stød, og stød hvor køen ligger skråt på banden. Bemærk, at køen stadig kører direkte på trærammen.

21 Side 21 Klubinstruktør I Effekt Ved enhver drejning af baller omkrig centrum er der tale om en rotationseffekt. Denne kan opdeles i højde, side- og tværgående effekt. Højdeeffekten opdeles i: Med løbseffekten: Køen rammer stødballen over den horisontale midterlinje. A: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå med løbseffekten. Trækeffekten: Køen rammer stødballen under den horisontale midterlinje. A: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå trækeffekten. Hvis ballen rammes præcist i centrum, vil den først bevæge sig af sted rent rutschende (dvs. ikke rullende) på grund af friktionen med klædet, for derfor at gå over til medløbseffekten. Sideeffekten opdeles i: Venstre effekt: Køen rammer stødballen til venstre for den vertikale midterlinje. A: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå venstreeffekt Højre effekt: Køen rammer stødballen til højre for den vertikale midterlinje. B: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå højreeffekt. Med disse rotationer er der mulighed for et stort antal kombinationer fra venstreskævt/ medløb til højreskævt/trække og med alle de variationer, der ligger imellem.

22 Side 22 Klubinstruktør I Effekt Uden effekt Med højreeffekt Med venstreeffekt For at få et indtryk af, hvordan en bal, som er spillet med sideeffekt, vil opføre sig efter sammenstød med en bande, er der medtaget et antal figurer, hvor der er stødt med såvel højre- som venstreeffekt. Til sammenligning er der tillige angivet, hvorledes en bal uden sideeffekt vil opføre sig efter sammenstød med en bande Uden effekt Med højreeffekt Med venstreeffekt

23 Side 23 Klubinstruktør I Effekt Uden effekt Med højreeffekt Med venstreeffekt Sideeffekten har indflydelse på den retning, som stødballen og (eller) bal-2 får, efter sammenstød med banden. I det øjeblik stødballen rammer bal-2, opnår der en vis friktion. Gennem denne friktion vil stødballen med højreeffekt efter kollisionen få en svag drejning mod højre, og bal-2 vil få en svag drejning mod venstre. Hvis der stødes med venstreeffekt, vil resultatet for begge baller være det præcist modsatte A: Med venstreeffekt B: Uden effekt C: Med højreeffekt For at få et indtryk af, hvordan en bal, som er spillet med sideeffekt, vil opføre sig efter sammenstød med en bande, er der medtaget et antal figurer, hvor der er stødt med såvel højre- og venstreeffekt. Til sammenligning er der tillige angivet, hvorledes en bal uden sideeffekt vil opføre sig efter sammenstød med en bande.

24 Side 24 Klubinstruktør I Effekt Hvis ballen er blevet stødt blødt, vil den, efter sammenstød med bande, opføre sig anderledes end, hvis den var blevet stødt hårdt. Ud fra illustrationerne kan du også slutte, at stødt med højreeffekt vil stødballen, efter sammenstød med banden, ændre kurs mod højre, og med venstreeffekt mod venstre. Pilen som er tegnet fra bal 2, viser tilbageløbslinien for bal 1 (stødballen) efter sammenstødet mellem denne og bal 2 samt banden. Uden effekt. Pilen som er tegnet fra bal 2, viser tilbageløbslinien for bal 1 (stødballen) efter sammenstødet mellem denne og bal 2 samt banden. Med venstreeffekt Pilen som er tegnet fra bal 2, viser tilbageløbslinien for bal 1 (stødballen) efter sammenstødet mellem denne og bal 2 samt banden. Med højreeffekt

25 Side 25 Klubinstruktør I Fejlstød (kikset stød) Når man lavet et kikset stød, kan der være flere muligheder, til at det er sket. Duppen kan glide af på ballen, fordi man ikke har kridtet godt nok. Det kan også være at duppen er så hård, at den trænger til at blive raspet. Det kan man gøre med et stykke sandpapir, så dup pen igen kan modtage kridt. Men mange finder også ud af, at det ikke var på grund at man glende kridt at stødet kiksede. Årsagen kan være der hvor ballen er blevet ramt. Rundt om hele ballen, er der en 10 mm. kiksezone. Hvis ikke duppen, kridtet eller stødet, er helt per fekt, vil der være en stor fare for at man kikser stødet, når man rammer i denne kiksezone. Se figuren. Ballens diameter er 61,5 mm. dvs. at man har ca. 40 mm. at støde på, inden for kiksezonen. Kiksezonen er den samme, uanset hvilken hældning køen har (se fig. nr. 2). Det er derfor vigtigt at man er omhyggelig når man rammer omkring kiksezonen. Når vi taler om hældning på køen, er det vigtigt at man er klar over at centerlinien ændre sig, når man hæver bagenden af køen. Dette er vigtigt at vide, når ballen ligger ved en bande, hvor man er nødt til at støde med høj baghånd. Her skal man ikke ramme så dybt, som mange vil tro. Det punkt på ballen, hvor man skal ramme, for at få ballen til at løbe tilbage ændre sig, samtidig med at centerlinien, ændre sig.

26 Side 26 Klubinstruktør I Fejlstød (kikset stød) For at kunne opnå et godt stød, er der en ting som er meget vigtig, at man kan lave et lige stød, dvs. en lige bevægelse med køen, fremad. Mange spillere har det problem, at de vugger med køen, hvilket bevirker at køen laver en buebevægelse, mens man kører frem og tilbage. Det er nævnt før, i forbindelse med afsnittet om baghånden, at dette kan være fordi, man holder for langt fremme eller for langt tilbage på køen. Et godt gennemstød kan kun laves hvis man kan bevæge køen lige frem og tilbage, og hvis overarmen holdes rolig.

27 Side 27 Klubinstruktør I Hvad forstår man så ved et godt gennemstød? Hvis man nu forestiller sig at stødballen, var så blød, at man kunne støde lige igennem, når man ramte, så ville der ske det, at køen fortsatte fremad, indtil den stoppede af sig selv, når underarmen ikke kunne komme længere. Det er det vi vil have til at ske når vi laver et gennemstød. For mange spillere, særligt keglespillere, har det mere været reglen, end undtagelsen, at alle stød de udfører, er korte stød. Det vil sige, at de efter at have ramt ballen, trækker køen hurtigt tilbage. det betyder at de får en meget dårlig føling med ballerne, det benævnes normalt at spille med tempo. Tempo er et begreb man bruger til at omtale farten i ballerne. En anden ting som er vigtig, for at kunne udføre et godt gennemstød, er køens bevægelse, før stødet. Trækker man køen med små hurtige bevægelser, eller i små ryk, med forskellig fart og længde på køspidsen, mellem forhånd og bal, vil det i langt de fleste tilfælde være et kort stød man laver. Selve forbevægelsen, den måde man trækker køen på, inden stødet, skal foregå i tre tempi: 1. Man går ind til ballen, her er det så vigtigt, at man har bestemt sig for, hvordan man vil spille ballen, idet det vil være svært at ændre mening med ballen, når man har nået dette punkt. 2. Man sigter, samtidigt holdes køen i ro, man må ikke sigte, og så samtidig trække køen frem og tilbage. Når man er færdig, bruger man lidt tid på at koncentrere sig om farten på ballerne. 3. Når man når frem til dette punkt, skal punkt 1 og 2 være i orden, ellers bør man rejse sig op og starte forfra. Selve stødet foregår på følgende måde: 1 gang: Træk køen helt tilbage til forhånden og frem til ballen igen. 2. gang: Træk køen helt tilbage til forhånden og frem igen. 3. gang: Træk køen helt tilbage til forhånden og stød fremad, med samme fart på kø en, som der er brugt til at trække køen 1. og 2. gang. Når køen rammer bal len, fortsætter man fremad med køen, indtil underarmen og albuen laver et naturligt stop. For at kunne udføre gennemstødet, er det vigtigt, at der imellem stødbal og bal-2 er mindst 6 cm., det vil sige 1 bals afstand, da der ellers vil være stor fare for, at man laver touche, dvs. at man rammer ballen to gange. Det er også vigtigt, at selve stødet er en lang blød bevægelse. Det kan være svært for begyndere at lave dette stød, derfor er det fornuftigt at man ligger ballerne med en afstand på cm., jo større afstanden er, der mindre er risikoen for at lave touche.

28 Side 28 Klubinstruktør I Stødteknikken Den måde, hvorpå der stødes, kalder man stødteknikken. Hermed forstås ikke alene stødet. Guidelines for stødet Læs nedenstående igennem, før du begynder at arbejde med dit stød. 1. Bestem dig til, hvad du vil spille, FØR du går i stilling ved bordet. 2. Placer venstre hånd (broen) tættere på stødballen ved bløde stød, end ved hårde stød. 3. Placer baghånden længere fremme ved bløde stød, end ved hårde stød. 4. Placer køspidsen lige bag ved stødballen, og peg direkte mod det sted på stødballen, hvor du ønsker at ramme, og fasthold køen i denne stilling, uden at file frem og til bage. 5. Vær sikker på at din forhånd er stabil ved alle stød. 6. Man skal stræbe efter at køens bevægelser, før stødet, skal være, lette, lige, ynde fulde, flydende, solide, men samtidigt autoritære. Bevægelserne må ikke være hurtige og uelegante. 7. Baghånden skal altid være løs og afslappet. 8. Sørg for at du med det samme lærer at få rytme i køens bevægelser. 9. Forsøg ikke at styre ballen, ved at dreje køen til den ene eller anden side, når du støder af. Forsøg at opnå så perfekt et lige stød, som muligt. 10. Bliv stående i stillingen, efter stødet, indtil du føler at stødet er gjort færdigt. Frys fast i denne stilling du har i stødøjeblikket. Kig eventuelt på en golfspiller, hvordan han gør, det er næsten det samme du skal gøre. 11. Lad venstre hånd blive liggende på bordet, indtil ballerne ruller godt, eller indtil en af ballerne kommer tæt på forhånden, at du er nød til at flytte den, også når du laver trækstød. Det forbedrer gennemstødet og gør, at du bliver stående i stillingen. Den bevægelse, som går forud for det egentlige stød, hører også sammen med stødteknikken. Denne teknik kan opdeles i fire hovedgrupper, nemlig: to vedrørende håndleddet, en vedrørende underarmen og en vedrørende underarmen og håndleddet. Man kan indordne enhver spillesituation under en af disse teknikker. I praksis ser vi, at mange hjemme-billardspillere ofte kun har en stødteknik til rådighed; de øvrige bør trænes intenst. At beherske en af stødteknikkerne, måske endda dårligt, er nemlig en ulempe, da kun et begrænset repertoire af stedformer derved er mulig. Vi skal se nærmere på de forskellige teknikker

Et billardbord til turneringsbrug må overholde nogle ganske bestemte krav, hvad angår dimensioner, bandehøjde, klæde m.v.

Et billardbord til turneringsbrug må overholde nogle ganske bestemte krav, hvad angår dimensioner, bandehøjde, klæde m.v. Materiel Billardet Et billardbord til turneringsbrug må overholde nogle ganske bestemte krav, hvad angår dimensioner, bandehøjde, klæde m.v. Konstruktionen er forholdsvis simpel. En tyk skiferplade hviler

Læs mere

BEGYNDER KURSUS DEN DANSKE BILLARD UNION FORTÆLLE HVAD DDBU ER OG HVILKE RELATIONER KLUBBER OG SPILLER HAR TIL DDBU

BEGYNDER KURSUS DEN DANSKE BILLARD UNION FORTÆLLE HVAD DDBU ER OG HVILKE RELATIONER KLUBBER OG SPILLER HAR TIL DDBU KURSUS SAMMENSÆTNING DVD 1 ER TILKNYTTET OG UDLEVERES FORTÆLLE HVAD DDBU ER OG HVILKE RELATIONER KLUBBER OG SPILLER HAR TIL DDBU FORTÆLLE LIDT OM HVORDAN KLUBBEN FUNGER o HVILKE INTERNE TURNERINGER SOM

Læs mere

Tempo-håndledsteknik Skubbe-håndledsteknik Skubbe-underarmsteknik

Tempo-håndledsteknik Skubbe-håndledsteknik Skubbe-underarmsteknik Klubinstruktør I Side 2 Klubinstruktør I Indholdsfortegnelse Side 3-7 Side 8-14 Side 15-17 Side 18 Side 19-20 Side 21-24 Side 25-26 Side 27 Side 28 Side 29-30 Side 31-33 Materiel Billardet Ballerne Køen

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Kegleregler. 1. Til turneringer i keglebillard benyttes de i DDBU's materialereglement godkendte billarder og kegler.

Kegleregler. 1. Til turneringer i keglebillard benyttes de i DDBU's materialereglement godkendte billarder og kegler. Kegleregler Definition og spillets ide Ved hjælp af den røde spillebal dirigeres den ene eller begge hvide baller i position til fortsat scoring. Scoring og fortsat spil opnås når: Hvid bal vælter kegler.

Læs mere

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL DEN DANSKE BILLARD UNION MATERIALEREGLEMENT FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL 2014-2015 DDBU SPORTSBILLARD INDHOLDSFORTEGNELSE PARAGRAF 1. PARAGRAF 2. PARAGRAF 3. PARAGRAF 4. PARAGRAF 5.

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLE SNOOKER POOL

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLE SNOOKER POOL DEN DANSKE BILLARD UNION MATERIALEREGLEMENT FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLE SNOOKER POOL 2015-2016 DDBU SPORTSBILLARD INDHOLDSFORTEGNELSE PARAGRAF 1. PARAGRAF 2. PARAGRAF 3. PARAGRAF 4. PARAGRAF 5.

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Guns and Roses Brain Break

Guns and Roses Brain Break FANGET!! Formål: At prøve at fange en anden persons finger på den ene side, imens man på samme tid forsøger at undgår at ens finger bliver fanget af personen på den anden side. 1. Stå i rundkreds i mindre

Læs mere

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen

Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Sådan skal du træne, når du har et brud på skulderen Du har brækket overarmen, og bruddet er fundet egnet til konservativ behandling. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage en operation. Bruddet vil

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Du har fået syet supraspinatus-senen og må nu ikke bruge din skulder aktivt i 6 uger. Selvom du skal holde skulderen i ro, er det vigtigt,

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet

Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Sådan træner du efter pladsgørende operation i skulderleddet Du har fået en pladsgørende operation i skulderleddet. Nu skal du begynde at træne skulderen, så du holder skulderens bevægelighed og styrke

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet

Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Sådan træner du armen efter operation af brud på kravebenet Du er blevet opereret for et brud på kravebenet. I begyndelse skal du bruge armslyngen hele tiden, men når smerterne aftager, kan du bruge slyngen

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet 1 EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, der har fået fjernet en knude i brystet. Heri finder du information, råd og øvelser,

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag.

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag. HUMUS Sylbækvej 1, DK-8230 Åbyhøj Tlf. +45 86 25 34 00 Fax +45 86 25 35 22 Tlf. +45 47 10 70 77 Fax +45 47 10 70 79 E-mail: genplast@post.tele.dk Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge

Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Sådan træner du skulderen ved brud på kravebenet behandlet med armslynge Du har et brud på kravetbenet, og du har derfor fået en armslynge på til at aflaste bruddet. I begyndelsen skal du bruge armslyngen

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Træningsprogram. Pladsgørende operation i skulderleddet Ortopædkirurgisk Afdeling Træningsprogram Pladsgørende operation i skulderleddet 1 Efter operationen Du må få dage efter operationen i princippet bruge din arm frit inden for smertegrænsen, med mindre

Læs mere

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Fra tyndfed til fit for fight sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Guide: Sådan bliver du stærk Fra tyndfed til fit for fight Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Krisztina Maria INDHOLD

Læs mere

Styrketræning med frie vægte

Styrketræning med frie vægte Styrketræning med frie vægte Er det bedst at styrketræne i maskiner, eller bedre at bruge løse vægte? Der er fordele og ulemper ved begge dele. I maskinerne er bevægelserne mere kontrollerede, det er nemmere

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler.

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. Snooker regler Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. 1. Beskrivelse og spillemateriel Snooker er et positions- og pointspil. Points

Læs mere

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte?

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? jerome@falconbasket.dk 6. november 2006 Version 1.03 Indledning I løbet af den tid jeg har været træner, er det blevet klart, at utrolig mange ungdomsspillere

Læs mere

Træningsprogram til stolemotion

Træningsprogram til stolemotion Træningsprogram til stolemotion At sidde på stolen: Sæt dig ude på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for at benene er placeret i ret vinkel. Tempo: Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt.

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n INTRODUKTION FORORD Det er svært at finde materialer til målmandstræning, men efter selv at have søgt på Internettet,

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Nakkeøvelser Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Øvelser som styrker, stabiliserer og forbedrer udholdenhed af din nakke og giver

Læs mere

Sådan træner du armen efter syning af supraspinatus

Sådan træner du armen efter syning af supraspinatus Sådan træner du armen efter syning af supraspinatus med abduktionsbandage Du er blevet opereret i skulderen, hvor du har fået syet din supraspinatussene. De første 6 uger efter operationen må du ikke bruge

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol DGI Skydning Hjælp på banen Pistol Indhold Nulpunktet 3 Det optimale sigte 4 Det rigtige fokus 5 Aftrækkerfingeren 6 Hovedplacering 7 Rekyloptag 8 Håndfatning 9 Vejrtrækning 10 Skydning med pude 11 Fokuspunkter

Læs mere

Den Danske Billard Union s spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til Internationale regler.

Den Danske Billard Union s spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til Internationale regler. Spilleregler for SNOOKER Den Danske Billard Union s spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til Internationale regler. 1. - Beskrivelse og spillematriel. Snooker er et positions- og pointspil. Point

Læs mere

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi

I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi 44 I akrobatik arbejder vi sammen, og her er det særlig vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Børn kan ofte mere og er ofte langt stærkere, end vi forestiller os og måske også end de selv forestiller

Læs mere

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel.

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. At sidde på stolen Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. Tempo Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt. Variere gerne tempoet. I balanceøvelser

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

Træning med lille elastik

Træning med lille elastik Til patienter og pårørende Træning med lille elastik Vælg farve Vælg billede Fysioterapien Øvelsesprogram med lille elastikbånd Ved træning med elastik kan du styrketræne dine muskler. Elastikken er let

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

Regulativ for dommer i keglebillard

Regulativ for dommer i keglebillard Regulativ for dommer i keglebillard Afsnit 1. 1.1 Dommeren (oftest i turneringskampe - keglerejseren) alene leder partiet med udelukkelse af enhver anden person. I tvivlstilfælde kan dommeren dog rådføre

Læs mere

Fleksibilitets, balance og styrke screening:

Fleksibilitets, balance og styrke screening: Fleksibilitets, balance og styrke screening: Nedenfor er gennemgået en enkelt kropsscreening test. Den tester din basale fleksibilitet, stabilitet, balance og styrke. En grundig screening kræver op mod

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-1085 patientinformation Skulder-/albuesektoren afd. E ÅRHUS SYGEHUS, NØRREBROGADE patientinformation De har fået

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 1. marts 2015 2. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1.

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1. ERGONOMSIK Om ergonomisk Når noget er ergonomisk designet betyder det at det er behageligt for kroppen at arbejde med. Det kan være et håndtag der er formet efter fingrene eller det kan være et par sko

Læs mere

Naturfitness Tekster til illustrationerne

Naturfitness Tekster til illustrationerne Naturfitness Tekster til illustrationerne OBS! Ved brug af illustrationerne, skal tegneren Bettina Reimer krediteres med sin signatur: Løft af egen vægt 1. Armhævninger i gren Udfordringen til denne øvelse

Læs mere

Sundhedsstien i Gyttegård

Sundhedsstien i Gyttegård Balancebomme Her kan du træne din balance. Du kan gå almindelig linegang frem og tilbage over bommen eller konkurrere med en ven. For at gøre det sværere kan du prøve at lukke øjnene, sætte tempoet op

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

SPYDKAST. Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk!

SPYDKAST. Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk! REGLER Kast med bold, hyler eller spyd. Når du skal kaste, skal du have tilløbsbanen for dig selv - og der må ikke stå andre end dommerne i og på siden af det kasteområde, hvor redskabet skal lande. Du

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 0-12 uger

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 0-12 uger Træningsprogram Program titel: Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 0- uger Lavet af: Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej

Læs mere

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til

Qi-Gong. (ikke presse) ind under kroppen, som vist til Qi-Gong Du skal - som det første du sætter på plads hver gang du starter træningen - sørge for at stå med vægten ligelig fordelt på foden, nøjagtig som i de indrammede områder vist på tegningen her til

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Sådan træner du foden

Sådan træner du foden Du kan med fordel træne foden dagligt, medmindre vi har lavet anden aftale. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Hjørring Tlf. 97 64

Læs mere

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps Patientinformation Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram

Læs mere

Træning ved hofte-/lyskeskader

Træning ved hofte-/lyskeskader Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Hvad er en hofte-/lyskeskade Hofte-/lyskeskader er ofte komplicerede og langvarige. Det er ikke ualmindeligt, at genoptræningen

Læs mere

3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ#

3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ# 3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ# Funktionstest af hele bevægelseskæden med store krav til mobilitet, styrke og stabilitet af fod, knæ og core, men mest test af styrken i hofte- og lårmuskulatur. Udførsel:) Udøveren

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

Education purposes only Thomas van Elst

Education purposes only Thomas van Elst 1 - Firefodsstående skuldpres Brostående med strakte arme og ben. Sænk overkroppen til hovedet er i kontakt med underlaget og pres op igen. 2 - Spider push-ups Stå på tæer og strakte arme med skulderbreddes

Læs mere

Bedre håndbold uden skader!

Bedre håndbold uden skader! Bedre håndbold uden skader! Indledning Oversat og gengivet fra norsk efter tilladelse fra E-post: ostrc@nih.no Hjemmeside: www.klokeavskade.no Træningsprogrammet er lavet for at forbedre præstationen og

Læs mere

Programmet vil I også kunne finde på Falcons hjemmeside, hvor der vil være noget visuel hjælp i form af fotos og videoklip.

Programmet vil I også kunne finde på Falcons hjemmeside, hvor der vil være noget visuel hjælp i form af fotos og videoklip. Sommertræning 2006 Kære spillere på pige og juniordameholdet Så står sommeren for døren. Nogle vil rejse på ferie, andre vil blive i byen, men for alle gælder, at nu har vi ikke længere mulighed for at

Læs mere

Træningsmateriale 400 meter

Træningsmateriale 400 meter Træningsmateriale 400 meter Indhold Generelt om lang sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Lektion 2 lange stigningsløb... 4 Lektion 3 fartkontrol... 5 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere