Instruktionsmateriale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Instruktionsmateriale"

Transkript

1 Instruktionsmateriale

2 Side 2 Klubinstruktør I Indholdsfortegnelse Side 3-7 Side 8-14 Side Side 18 Side Side Side Side 27 Side 28 Side Side Materiel Billardet Ballerne Køen Kridtet Holdning og køføring Kropsstilling og benstilling Baghånden Centrumstød Trækstød Medløbsstød Effekt Fejlstød Hvad forstår man ved et godt gennemstød? Stødteknikken Forskellige teknikker Tempo-håndledsteknik Skubbe-håndledsteknik Skubbe-underarmsteknik Øvelser

3 Side 3 Klubinstruktør I Materiel Billardet Et billardbord til turneringsbrug må overholde nogle ganske bestemte krav, hvad angår dimensioner, bandehøjde, klæde m.v. Konstruktionen er forholdsvis simpel. En tyk skiferplade hviler på en træramme, som igen er understøttet af konsoller eller ben. Klædet spændes direkte ud over skiferpladen. Stilleskruer sørger for, at bordet kan stilles i vater. Binderne er en bestemt type gummi, hvis profil må være udformet således, at ballens afslag bliver korrekt. Trærammen uden om banderne er forsynet med afmærkninger ( diamanter ), der har lige stor indbyrdes afstand. De er ikke til pynt. Spillerne bruger dem til at beregne ballernes baner. Med diamanterne kan man med pinlig nøjagtighed regne ud, hvor en bal vil havne efter at have ramt 5-6 bander (også kaldt diamantsystemet). I Danmark anvendes tre hovedtyper af borde, et til keglebillard, et til caramboledisciplinerne og et til poolborde. Den væsentligste forskel på de to typer er, at keglebillardet er udstyret med seks huller og poolbillardet der også er udstyret med huller er mindre. Carambolebillardet benyttes til turneringer i to størrelser. Det største af disse (1/1 match: spilleflade 284 x 142 cm, vægt kg) er det mest udbredte i Danmark, mens det mindre (1/4 match) er ret sjældent. I de store billardlande som Holland, Belgien og Vesttyskland er det til gengæld meget populært. Billardets klæde, der er hæftet til trærammen, så det ligger i spænd, findes i forskellige kvaliteter. Det er normalt en vævning af uld forstærket med nylon. På nogle typer løber ballerne længere end på andre. Man taler om hurtige og langsomme klæder. Til de tekniske discipliner fri, cadre og 1-bande er det langsomme klæde at foretrække, fordi det gør det lettere at holde ballerne samlet. Hvis klædet skal bevare sine egenskaber længst muligt, må det holdes rent. Det bør støvsuges mindst en gang om dagen, så kridtet ikke får lov at arbejde sig ind i det. En fintmærkende spiller mærker på ballernes løb tydelig forskel, om bordet er støvsuget eller ej. Men selv et velplejet klæde slides, ikke mindst pga. det problematiske kridt, og må derfor udskiftes regelmæssigt - mindst en gang om året. På et helt nyt klæde opfører ballerne sig meget anderledes end på et tilspillet. Det viser sig især ved, at ballen får mindre afslag fra banden. Man taler om, at ballen skrider. Årsagen er, at friktionen er mindre på et nyt klæde, hvor kridt og andre urenheder endnu ikke har sat sig fast. I vigtige turneringer spilles der altid på helt nyt klæde, men det forandrer sig så hurtigt, at en mesterspiller kan spore ændringer i ballernes løb allerede under det første parti, hvilket er noget han må tage højde for i sine beregninger. Priserne for billardborde går i 2003-priser fra ca kr. til omkring kr. Sidstnævnte pris er den normale for et 1/1 match til turneringsformål.

4 Side 4 Klubinstruktør I Materiel Ballerne Ballerne er et kapitel for sig. Tidligere blev de lavet af elfenben, men i dag benyttes udelukkende syntetiske baller fremstillet af støbt kunstharpiks. Dette materiale er i modsætning til elfenben meget ensartet i strukturen og tyngdepunktet ligger nøjagtigt i centrum, hvilket sikrer, at ballen løber meget korrekt. Men selv om materialet er uhyre stabilt og kan klare de store trykpåvirkninger, det bliver udsat for i kraftige stød, er det klart, at det slides. Kridtet, der sætter sig på ballerne, medvirker også til denne slitage. Forskellen på nye og brugte baller kan være betydelig. Med nye baller kan man få langt større virkning (effekt) i ballen. I de store turneringer spilles der altid med nye baller. Men selv med nye baller kan man ikke undgå, at der sætter sig kridt eller fnug på dem. Dette kan medføre, at der opstår en situation, alle billardspillere frygter. Ballen springer pludselig ved kontakt med en anden bal og får et helt andet afslag end normalt. Man kalder fænomenet butage. Det er derfor ikke sjældent, at man ser spillere bede dommeren tørre ballerne af - midt i partiet. Dommeren vil herefter tegne ballernes skygger op med en kridtblyant, så han - efter at have renset dem - kan lægge dem nøjagtig hvor de lå. Ballerne lever længere, når de vedligeholdes. Til det formål findes der i handelen forskellige væsker til polering af baller. Selv gamle og slidte baller kan - i hvert fald et parti eller to - opføre sig som nye, når de er blevet poleret. Det vil dog være tilstrækkeligt, hvis man altid har en ren, fnugfri klud liggende, hvor man spiller, og gør flittigt brug af den, hver gang man ser, at der har sat sig kridt fast på ballerne. Et sæt baller til turneringsbrug koster (2003) kr.

5 Side 5 Klubinstruktør I Materiel Køen Det er meget afgørende for ens succes ved billardbordet, at man har en god kø, og ikke mindst, at man har tillid til den. Den bør føles som ens forlængede arm. Det er derfor anbe falelsesværdigt at anskaffe sig egen kø, lige så snart man har fundet ud af, at man vil spille billard mere seriøst. Hvis man overvejer at købe en kø, skal man huske på, at pris og kvalitet ikke altid følges ad. Forsiringer og anden udsmykning kan muligvis gøre køen smukkere, men kan ikke forbedre dens spillemæssige egenskaber. En kø er først og fremmest et redskab, der skal fungere efter hensigten, som kun er at formidle den plan, spilleren har med sit stød. Den skal kunne give en bal et maksimum af effekt med et minimum af kraft. Energien i stødet må ikke gå tabt i vibrationer i træet. Det forudsætter, at træet er af en udsøgt kvalitet, ensartet i strukturen, rigtigt lagret osv. De mest anvendte træsorter er ahorn og hvidbøg. Køen skal naturligvis også være lige, hvilket man nemt kan checke ved at lade den rulle hen over billardet. Langt de fleste køer er fabriksfremstillede, og der er store pris- og kvalitetsforskelle på markedet. Man skal i det mindste regne med at give en kr. for en kø, men vil man have noget mere pålideligt at spille med, skal man ofre noget mere - fra 1500 kr. og opefter. Med pålidelig menes foruden selve træets kvalitet også forarbejdningen. Af praktiske grunde er alle køer til turneringsbrug delt i to dele - en kolbe og en spids. Her skal man være særlig opmærksom på gevindet. Det skal være stramt og slutte tæt. Der findes enkelte håndværkere, som laver køer på bestilling, således at man kan få en kø, der føles helt rigtig i hånden. Disse køer vil ofte være i en bedre kvalitet end de seriefremstillede, fordi de enkelte dele er meget nøje afstemt efter hinanden. Generelt kan man sige, at kravet om kvalitet bliver større, jo længere man bevæger sig fra kolben ud mod spidsen af køen. Med andre ord: læderet (også kaldet tippen eller duppen ), der skal være limet på benkappen, er den vigtigste del af køen. Hvis læderet ikke er i orden, kommer man ingen vegne med selv den bedste kø. Også læderet findes i mange former og kvaliteter. Man bør udsøge sig et, der ikke er for blødt, svampet, da dette vil hindre en i at give ballen den tilsig tede effekt. Endelig skal man huske at vedligeholde læderet, hvilket først og fremmest indebærer, at man sørger for, at det har en lidt ru overflade, så det kan tage imod kridtet. A = En god dup B = En slidt dup Til det formål benytter de fleste en klods med sandpapir. Endvidere skal man sikre sig, at læderet flugter med benkappen. Et nyt læder kan hurtigt komme til at ligne en paddehat, hvis man ikke skærer det til, eller sliber det i kanten med fint sandpapir.

6 Side 6 Klubinstruktør I Materiel Man ser ofte gode spillere hærde læderet ved at fugte kanten af det med lidt spyt og gnide efter med f.eks. bagsiden af et stykke sandpapir. Før man vælger kø, bør man gøre sig nogle overvejelser om, hvilken form for billard man regner med at spille. Hvis man hovedsagelig vil spille de tekniske discipliner (fri, cadre og 1-bande), skal man have en kø, der er noget anderledes, end hvis man har tænkt sig at spille 3-bande. Til kegler anvendes for det meste førstnævnte type. En kø til de tekniske discipliner har som oftest en vægt på ca gram, og træets diameter ved benkappen er 10,7-11,0 mm. Køen til 3-bande vejer normalt lidt mere, omkring gram, og træets diameter i spidsen vil være mm. At 3-bandekøen har mere vægt, skyldes naturligvis at det er et spil, der kræver at ballerne får langt mere fart. Den øgede tykkelse af træet er med til at give stabilitet i de store stød. Balancen i køen er også noget, man skal lægge mærke til. Af stor betydning er det, at køen til de tekniske discipliner er fortung, dvs. at dens balancepunkt ligger ret langt fremme på køen (over 40 cm regnet fra bunden). Køen til 3-bande må gerne være mere bagtung. Når køen skal transporteres, anvendes et etui eller kø-kogger, hvor der er plads til flere køer med ekstraspidser plus alt det løse i form af kridt, sandpapir og andet til vedligehold else af køen. Ekstraspidserne har især betydning for turneringsspilleren. For hvilken mod stander gider vente på, at man sætter nyt læder på, når det er faldet af midt i partiet? Ved længere tids opbevaring må man sikre sig, at køen ikke befinder sig på et fugtigt sted eller står og læner sig op ad en væg, så den med tiden bliver u-formet. Hvis det er en flerdelt kø, der står i et kø-stativ, har gevindet bedst af, at den ikke er skruet helt sammen.

7 Side 7 Klubinstruktør I Materiel Kridtet I billardspillets barndom - før billardkridtet blev opfundet - var der nogle spillere, der havde fundet ud af, at de ved at stikke spidsen af køen op mod det kalkede loft kunne ramme ballen længere ude i siden, uden at læderet gled af på den. I dag er det ikke længere nødvendigt at afkalke lofterne, når man spiller billard. Kridtet fås i små praktiske terninger med papir omkring. At kridte køen rigtigt er ikke helt uvæsentligt. Man ser mange spillere, der i løbet af kort tid får udhulet et stykke kridt. Selv om de bruger det flittigt - ofte så energisk, at det synger i ørerne! - bemærker de ikke, om der overhovedet kommer kridt på læderet. Den bedste måde at få kridt på køen på er ved for det første at sørge for, at læderet er i orden (se ovenfor). Dernæst kridter man ved at dreje køen, mens man lægger mærke til om kridtet dækker helt ud til kanten af læderet. Ellers er det man let risikerer et kiks - at læderet glider af.

8 Side 8 Klubinstruktør I Holdning og køføring Det er meget vigtigt, at man allerede som begynder, opnår en korrekt og afslappet kropsstilling, der er i balance, når man står ved bordet. Koncentrationen er en meget vigtig faktor i billard, og det gælder om at, kunne oparbej de maksimal koncentration, under en kamp. Men det kan være svært, hvis man står i en forkert stilling. Hvis man kan mærke at det strammer eller gør ondt i ben eller rygmusk ler, er det vigtigt at man forsøger at finde en anden stilling, eller ændre på stillingen, da musklerne kan blive trætte eller ømme, og dette vil på et tidspunkt, påvirke hjernen i en sådan grad, at der vil være stor fare for, at man mister koncentrationen. Den stilling der passer til langt de fleste spillere opnår man på følgende måde: Man placere baghånden 3040 cm. fra bagenden af køen. Armen holdes ned langs med kroppen, med køen i 90 gra der, i samme højde som bor det. Man stiller sig nu, foran stød bal len, i stødretningen, med højre fod ud for stødballen. Fødderne placeres overfor hinanden, med ca. 40 cm. imellem. Det er vigtigt at man står i den korrekte afstand til bal len. Det opnår man ved at gå frem mod ballen, indtil kø spidsen er lige bagved ballen. Her er det vigtigt at armen stadigt holdes langs kroppen. Man taget et skrid frem på venstre fod.

9 Side 9 Klubinstruktør I Holdning og køføring Man løfter hælene, således at man drejer på tåspid serne. Drejningen skal være sådan at fødderne står i en vinkel på 45 grader i forhold til stødretningen. Drejer man mindre end 45 grader, vil dette bevir ke at man får et forringet overblik og højre hånd vil komme for langt fra kroppen, og håndleddet vil dreje udad. Drejer man mere end 45 grader, vil højre hånd blive låst mod kroppen, sigtet vil blive dårligt, og det vil være meget svært at udføre et gennemstød. Man bøjer derefter svagt i knæene og i lænden og bøjer fremover, men dog aldrig så meget at albuen er højere end skulderen.

10 Side 10 Klubinstruktør I Holdning og køføring Drejer man mindre end 45 grader, vil dette bevirke at man får et forringet overblik og højre hånd vil komme for langt fra kroppen, og håndleddet vil dreje udad. Drejer man mere end 45 grader, vil høj re hånd blive låst mod kroppen, sigtet vil blive dår ligt, og det vil være meget svært at udføre et gennemstød. Man bøjer derefter svagt i knæene og i lænden og bøjer fremover, men dog aldrig så meget at albuen er højere end skulderen. Det er en meget forekommende fejl, at spilleren står for langt nede over køen, og her vil albuen altid være hø jere en skulderen. Et gennemstød er meget svært at udføre i denne stilling og overblikket forringes væsentligt. Man skal dog samtidig passe på ikke at stå for højt, idet dette også kan forringe overblik ket og træfsikkerheden.

11 Side 11 Klubinstruktør I Holdning og køføring Når man har opnået den korrekte stilling, vil man bemærke at, baghånden er placeret lige over højre knæ, at overarm og kø, danner en lige linie, og ikke mindst at næsen er lige over køen, så man har et øje på hver side af køen. OBS! OBS! En oftest forekommende fejl er denne benstilling

12 Side 12 Klubinstruktør I Holdning og køføring Baghånden Man holder om køen, med tommel og pegefinger, eller med tommel og ringfinger, køen hviler på de andre tre fingre, oven på fingerled nummer 2. Grebet skal være let, sådan at man kan få en finger ind mellem hånden og køen, men dog stadig med fuld kontrol. Det er vigtigt at man er afslappet i håndleddet. Man holder om køen, så samme måde som man holder i håndtaget på en taske eller en pose. Hånden og armen skal være i lige linje, hånden må ikke dreje udad, idet køen skal kunne bevæges i dens længderetning, så man opnår et lige stød. Køen skal ved alle stød så vidt muligt være vandret. I stødøjeblikket skal vinklen mellem under- og overarm, være grader. Dette opnår man ved at placere baghånden cm. fra køens bagende. Det er vigtigt at baghånden placeres sådan, at køen ikke laver lodrette bevægelser, pumper. Det er meget forekommende fejl hos mange spillere.

13 Side 13 Klubinstruktør I Holdning og køføring Den bagerste hånd, baghånden, holder afslap pet med alligevel nogenlunde fast om køen. I regel mere fast ved de kraftige end ved de mindre kraftige stød Køen hviler overvejende på langfingeres midterste led med støtte af de andre fingre. Tommelfingerens inderside har kontakt med og støtter pegefinger og/eller langfinger. Har man tendens til at pumpe med køen, kan det være fordi baghånden er for langt fremme eller for langt tilbage på køen. Anbringes baghånden for langt fremme, vil der også være store muligheder for, at køen kommer ud af balance. På samme måde som kroppen skal være i balance i forhold til fødderne, skal underarmen være det i forhold til køen.

14 Side 14 Klubinstruktør I Holdning og køføring Ved de fleste stød, hvor ballerne skal bevæge sig over en større afstand, holder man lidt bag ved køens balancepunkt (ca. en hånds-bredde). Det giver større usikkerhed at holde meget langt tilbage på køen, fordi man vil få svært ved at bevæge køen i en lige linje. Der vil komme en tendens til at skovle. A = Korrekt køføring B = Forkert køføring (Skovle) Omvendt hæmmer det bevægelsen fremad i stødet, hvis man holder for langt fremme på køen. Kun hvis kroppen følger med frem, kan man holde ved eller foran balancepunktet. Hånden, der hviler på bordet, forhånden, har kun det formål at holde køen fast i stødet. Den må aldrig fungere som støtte for kroppen. Der må derfor under ingen omstændigheder overføres nogen vægt til forhånden, ved at man læner sig forover i stødet. Al vægt fordeles ligeligt på benene.

15 Side 15 Klubinstruktør I Centrumstød De forskellige håndstillinger også kaldet broer til forhånden, der nødvendigvis må beherskes, kan godt give begynderen grå hår i hovedet. De virker i starten alt andet end naturlige. Især plejer det at volde problemer at anbringe fingrene rigtigt til den håndstilling, der anvendes ved hovedparten af centrumstød. Den vil herefter blive refereret til som grundstillingen. Vanskeligheden består i at forme den løkke med pegefingeren og tommelfingeren, der skal holde køen på plads, samtidigt med at de andre fingre placeres, så de fungerer som et solidt fundament for denne løkke og dermed for køen. Broen til grundstillingen formes lettest ved, at man starter med at lægge hånden fladt på bordet, hvorefter man danner løkken ved at bøje pegefingeren, så den får kontakt med indersiden af tommelfingerens yderste led.

16 Side 16 Klubinstruktør I Centrumstød Til sidst bøjes langfingeren således, at tommelfingeren kommer til at hvile på dens inderste led. Ringog lillefingeren kan spredes mere eller mindre ud på bordet for at give maksimal støtte for hånden. Løkken skal kun være en smal passage, som køen kan glide igennem. Der må ikke være så meget plads, at køen kan bevæges til nogen af siderne, da dette uvægerlig vil medføre et ustabilt stød. Her vil begynderen ofte have problemer med at finde den rigtige balance, hvor køen holdes i et fast greb, men hvor den alligevel kan glide uhindret. Så længe man støder i området omkring ballens vandrette akse i centrum eller med skævt uden anden effekt kan man anvende grundstillingen. Der er imidlertid et par andre ting, man skal være opmærksom på, når man spiller med skævt. For det første må man ikke glemme kroppens balance.

17 Side 17 Klubinstruktør I Centrumstød Man skal desuden være opmærksom på, at et stød med skævt ikke må afsluttes med nogen form for bevæ gelse af køen ud til siderne. A= Korrekt. Lige køføring B = Forkert. Stødet drejes i stødet A B Køen skal næsten i alle stød holdes vandret, og det uanset om man har til hensigt at støde højt eller dybt i ballen. Det sidste reguleres ved at anvende andre håndstillinger end grund stillingen. Disse håndstillinger er essentielle (nødvendige), hvis ballens effektmuligheder skal udnyttes maksimalt. De har ligeledes betydning for tempofordelingen mellem bal 1 og bal 2.

18 Side 18 Klubinstruktør I Trækstød Man kan anvende flere forskellige typer håndstilling ved udførelse af trækstød. Den mest almindelige i de tekniske discipliner er den lave bro den flade hånd vist i figurerne herunder. Det er den letteste af de lukkede håndstillinger, da broen egentlig kun består i at forme løkken. Det giver yderligere støtte for køen, hvis man bøjer langfingeren, så den berører indersiden af tommelfingeren, dog uden at løfte den. Fordelen ved den flade håndstilling er, at den giver et meget roligt og stabilt trækstød med stor virkning. Det øger ligeledes virkningen af trækstødet, hvis man rykker tæt på ballen med forhånden.

19 Side 19 Klubinstruktør I Medløbsstød Håndstillingen til medløbsstød tager udgangspunkt i grundstillingen. Den eneste forskel er, at broen gøres højere Ringfingeren skubbes ind under langfingeren, der herved kan hæve tommelfingeren og løkken til det niveau man ønsker Det er kun i særlige tilfælde, at man ikke anvender en håndstilling, hvor køen holdes fast med en løkke. Når ballerne ligger meget tæt, som f.eks. i de små placeringsstød, og i ameri kanerserien, hvor de ikke skal have ret meget fart, anvendes af mange spillere en åben forhånd. Årsagen er, at der i et så lille stød ikke er behov for at køen holdes på plads, og derudover kan det for nogle føles lidt krampagtigt at forme en normal bro, når de tre baller ligger helt samlet. Det skal understreges, at man bør gå meget tæt på stødballen med forhånden i sådanne stød, der skal have minimal fart. Kun på den måde kan man opnå fuldstændig kontrol med tempoet.

20 Side 20 Klubinstruktør I Medløbsstød Det skal tilføjes, at det absolut ikke er nogen fejl at anvende den lukkede bro i de samme situationer, blot man altid husker at gå tæt på ballen. Den åbne forhånd anvendes til tider også ved lidt større afstande mellem ballerne. Når ballerne befinder sig i en sådan position, at man er nød til at ramme langt ude i siden af bal 2. dvs. snitte eller ramme tyndt på den, kan man bruge den åbne hånd til at gøre det lettere at sigte: Med den almindelige bro ville løkken befinde sig i sigtelinien og dermed være i vejen. Når stødballen ligger nær den bande, man støder ud fra, er man nødt til at placere hånden på trærammen. For at sikre et lige så stabilt stød som ude på bordet anvendes en håndstilling, der minder om den lave bro i trækstødet. Tommelfingeren er an bragt på den ene side, så den fungerer som en støtte langs med køspidsen mens de andre fingre ligger som støtte for køen på den anden side. Stillingen kan benyttes ved mindre kraftige stød, og stød hvor køen ligger skråt på banden. Bemærk, at køen stadig kører direkte på trærammen.

21 Side 21 Klubinstruktør I Effekt Ved enhver drejning af baller omkrig centrum er der tale om en rotationseffekt. Denne kan opdeles i højde, side- og tværgående effekt. Højdeeffekten opdeles i: Med løbseffekten: Køen rammer stødballen over den horisontale midterlinje. A: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå med løbseffekten. Trækeffekten: Køen rammer stødballen under den horisontale midterlinje. A: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå trækeffekten. Hvis ballen rammes præcist i centrum, vil den først bevæge sig af sted rent rutschende (dvs. ikke rullende) på grund af friktionen med klædet, for derfor at gå over til medløbseffekten. Sideeffekten opdeles i: Venstre effekt: Køen rammer stødballen til venstre for den vertikale midterlinje. A: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå venstreeffekt Højre effekt: Køen rammer stødballen til højre for den vertikale midterlinje. B: Den del af ballen, som skal rammes, for at opnå højreeffekt. Med disse rotationer er der mulighed for et stort antal kombinationer fra venstreskævt/ medløb til højreskævt/trække og med alle de variationer, der ligger imellem.

22 Side 22 Klubinstruktør I Effekt Uden effekt Med højreeffekt Med venstreeffekt For at få et indtryk af, hvordan en bal, som er spillet med sideeffekt, vil opføre sig efter sammenstød med en bande, er der medtaget et antal figurer, hvor der er stødt med såvel højre- som venstreeffekt. Til sammenligning er der tillige angivet, hvorledes en bal uden sideeffekt vil opføre sig efter sammenstød med en bande Uden effekt Med højreeffekt Med venstreeffekt

23 Side 23 Klubinstruktør I Effekt Uden effekt Med højreeffekt Med venstreeffekt Sideeffekten har indflydelse på den retning, som stødballen og (eller) bal-2 får, efter sammenstød med banden. I det øjeblik stødballen rammer bal-2, opnår der en vis friktion. Gennem denne friktion vil stødballen med højreeffekt efter kollisionen få en svag drejning mod højre, og bal-2 vil få en svag drejning mod venstre. Hvis der stødes med venstreeffekt, vil resultatet for begge baller være det præcist modsatte A: Med venstreeffekt B: Uden effekt C: Med højreeffekt For at få et indtryk af, hvordan en bal, som er spillet med sideeffekt, vil opføre sig efter sammenstød med en bande, er der medtaget et antal figurer, hvor der er stødt med såvel højre- og venstreeffekt. Til sammenligning er der tillige angivet, hvorledes en bal uden sideeffekt vil opføre sig efter sammenstød med en bande.

24 Side 24 Klubinstruktør I Effekt Hvis ballen er blevet stødt blødt, vil den, efter sammenstød med bande, opføre sig anderledes end, hvis den var blevet stødt hårdt. Ud fra illustrationerne kan du også slutte, at stødt med højreeffekt vil stødballen, efter sammenstød med banden, ændre kurs mod højre, og med venstreeffekt mod venstre. Pilen som er tegnet fra bal 2, viser tilbageløbslinien for bal 1 (stødballen) efter sammenstødet mellem denne og bal 2 samt banden. Uden effekt. Pilen som er tegnet fra bal 2, viser tilbageløbslinien for bal 1 (stødballen) efter sammenstødet mellem denne og bal 2 samt banden. Med venstreeffekt Pilen som er tegnet fra bal 2, viser tilbageløbslinien for bal 1 (stødballen) efter sammenstødet mellem denne og bal 2 samt banden. Med højreeffekt

25 Side 25 Klubinstruktør I Fejlstød (kikset stød) Når man lavet et kikset stød, kan der være flere muligheder, til at det er sket. Duppen kan glide af på ballen, fordi man ikke har kridtet godt nok. Det kan også være at duppen er så hård, at den trænger til at blive raspet. Det kan man gøre med et stykke sandpapir, så dup pen igen kan modtage kridt. Men mange finder også ud af, at det ikke var på grund at man glende kridt at stødet kiksede. Årsagen kan være der hvor ballen er blevet ramt. Rundt om hele ballen, er der en 10 mm. kiksezone. Hvis ikke duppen, kridtet eller stødet, er helt per fekt, vil der være en stor fare for at man kikser stødet, når man rammer i denne kiksezone. Se figuren. Ballens diameter er 61,5 mm. dvs. at man har ca. 40 mm. at støde på, inden for kiksezonen. Kiksezonen er den samme, uanset hvilken hældning køen har (se fig. nr. 2). Det er derfor vigtigt at man er omhyggelig når man rammer omkring kiksezonen. Når vi taler om hældning på køen, er det vigtigt at man er klar over at centerlinien ændre sig, når man hæver bagenden af køen. Dette er vigtigt at vide, når ballen ligger ved en bande, hvor man er nødt til at støde med høj baghånd. Her skal man ikke ramme så dybt, som mange vil tro. Det punkt på ballen, hvor man skal ramme, for at få ballen til at løbe tilbage ændre sig, samtidig med at centerlinien, ændre sig.

26 Side 26 Klubinstruktør I Fejlstød (kikset stød) For at kunne opnå et godt stød, er der en ting som er meget vigtig, at man kan lave et lige stød, dvs. en lige bevægelse med køen, fremad. Mange spillere har det problem, at de vugger med køen, hvilket bevirker at køen laver en buebevægelse, mens man kører frem og tilbage. Det er nævnt før, i forbindelse med afsnittet om baghånden, at dette kan være fordi, man holder for langt fremme eller for langt tilbage på køen. Et godt gennemstød kan kun laves hvis man kan bevæge køen lige frem og tilbage, og hvis overarmen holdes rolig.

27 Side 27 Klubinstruktør I Hvad forstår man så ved et godt gennemstød? Hvis man nu forestiller sig at stødballen, var så blød, at man kunne støde lige igennem, når man ramte, så ville der ske det, at køen fortsatte fremad, indtil den stoppede af sig selv, når underarmen ikke kunne komme længere. Det er det vi vil have til at ske når vi laver et gennemstød. For mange spillere, særligt keglespillere, har det mere været reglen, end undtagelsen, at alle stød de udfører, er korte stød. Det vil sige, at de efter at have ramt ballen, trækker køen hurtigt tilbage. det betyder at de får en meget dårlig føling med ballerne, det benævnes normalt at spille med tempo. Tempo er et begreb man bruger til at omtale farten i ballerne. En anden ting som er vigtig, for at kunne udføre et godt gennemstød, er køens bevægelse, før stødet. Trækker man køen med små hurtige bevægelser, eller i små ryk, med forskellig fart og længde på køspidsen, mellem forhånd og bal, vil det i langt de fleste tilfælde være et kort stød man laver. Selve forbevægelsen, den måde man trækker køen på, inden stødet, skal foregå i tre tempi: 1. Man går ind til ballen, her er det så vigtigt, at man har bestemt sig for, hvordan man vil spille ballen, idet det vil være svært at ændre mening med ballen, når man har nået dette punkt. 2. Man sigter, samtidigt holdes køen i ro, man må ikke sigte, og så samtidig trække køen frem og tilbage. Når man er færdig, bruger man lidt tid på at koncentrere sig om farten på ballerne. 3. Når man når frem til dette punkt, skal punkt 1 og 2 være i orden, ellers bør man rejse sig op og starte forfra. Selve stødet foregår på følgende måde: 1 gang: Træk køen helt tilbage til forhånden og frem til ballen igen. 2. gang: Træk køen helt tilbage til forhånden og frem igen. 3. gang: Træk køen helt tilbage til forhånden og stød fremad, med samme fart på kø en, som der er brugt til at trække køen 1. og 2. gang. Når køen rammer bal len, fortsætter man fremad med køen, indtil underarmen og albuen laver et naturligt stop. For at kunne udføre gennemstødet, er det vigtigt, at der imellem stødbal og bal-2 er mindst 6 cm., det vil sige 1 bals afstand, da der ellers vil være stor fare for, at man laver touche, dvs. at man rammer ballen to gange. Det er også vigtigt, at selve stødet er en lang blød bevægelse. Det kan være svært for begyndere at lave dette stød, derfor er det fornuftigt at man ligger ballerne med en afstand på cm., jo større afstanden er, der mindre er risikoen for at lave touche.

28 Side 28 Klubinstruktør I Stødteknikken Den måde, hvorpå der stødes, kalder man stødteknikken. Hermed forstås ikke alene stødet. Guidelines for stødet Læs nedenstående igennem, før du begynder at arbejde med dit stød. 1. Bestem dig til, hvad du vil spille, FØR du går i stilling ved bordet. 2. Placer venstre hånd (broen) tættere på stødballen ved bløde stød, end ved hårde stød. 3. Placer baghånden længere fremme ved bløde stød, end ved hårde stød. 4. Placer køspidsen lige bag ved stødballen, og peg direkte mod det sted på stødballen, hvor du ønsker at ramme, og fasthold køen i denne stilling, uden at file frem og til bage. 5. Vær sikker på at din forhånd er stabil ved alle stød. 6. Man skal stræbe efter at køens bevægelser, før stødet, skal være, lette, lige, ynde fulde, flydende, solide, men samtidigt autoritære. Bevægelserne må ikke være hurtige og uelegante. 7. Baghånden skal altid være løs og afslappet. 8. Sørg for at du med det samme lærer at få rytme i køens bevægelser. 9. Forsøg ikke at styre ballen, ved at dreje køen til den ene eller anden side, når du støder af. Forsøg at opnå så perfekt et lige stød, som muligt. 10. Bliv stående i stillingen, efter stødet, indtil du føler at stødet er gjort færdigt. Frys fast i denne stilling du har i stødøjeblikket. Kig eventuelt på en golfspiller, hvordan han gør, det er næsten det samme du skal gøre. 11. Lad venstre hånd blive liggende på bordet, indtil ballerne ruller godt, eller indtil en af ballerne kommer tæt på forhånden, at du er nød til at flytte den, også når du laver trækstød. Det forbedrer gennemstødet og gør, at du bliver stående i stillingen. Den bevægelse, som går forud for det egentlige stød, hører også sammen med stødteknikken. Denne teknik kan opdeles i fire hovedgrupper, nemlig: to vedrørende håndleddet, en vedrørende underarmen og en vedrørende underarmen og håndleddet. Man kan indordne enhver spillesituation under en af disse teknikker. I praksis ser vi, at mange hjemme-billardspillere ofte kun har en stødteknik til rådighed; de øvrige bør trænes intenst. At beherske en af stødteknikkerne, måske endda dårligt, er nemlig en ulempe, da kun et begrænset repertoire af stedformer derved er mulig. Vi skal se nærmere på de forskellige teknikker

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL DEN DANSKE BILLARD UNION MATERIALEREGLEMENT FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL 2014-2015 DDBU SPORTSBILLARD INDHOLDSFORTEGNELSE PARAGRAF 1. PARAGRAF 2. PARAGRAF 3. PARAGRAF 4. PARAGRAF 5.

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler.

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. Snooker regler Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. 1. Beskrivelse og spillemateriel Snooker er et positions- og pointspil. Points

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag.

Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk og skub) af 240 liter affaldsbeholder med dobbeltlåg og ergonomiske håndtag. HUMUS Sylbækvej 1, DK-8230 Åbyhøj Tlf. +45 86 25 34 00 Fax +45 86 25 35 22 Tlf. +45 47 10 70 77 Fax +45 47 10 70 79 E-mail: genplast@post.tele.dk Ergonomisk 2-hjulet affaldsbeholder Håndtering (vip, træk

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Konditionstræningsprogram

Konditionstræningsprogram Træningsprogram mormorarme og bingovinger Sådan sammensætter du de forskellige programmer: Dag 1 Konditionstræning program 1 Dag 2 Styrketræning program 2 Dag 3 pause Dag 4 styrke- og konditionstræning

Læs mere

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Patientinformation Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Skulderøvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Det er

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

International 5 kegler

International 5 kegler International 5 kegler KAPITEL 1 - ALMINDELIGE BESTEMMELSER. 1 - Anvendelse af reglerne 1. CEB-reglementet for 5-kegler er et led i CEB's love og regler. Det kan anvendes ved alle Europamesterskaber såvel

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1.

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1. ERGONOMSIK Om ergonomisk Når noget er ergonomisk designet betyder det at det er behageligt for kroppen at arbejde med. Det kan være et håndtag der er formet efter fingrene eller det kan være et par sko

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde Er dit arbejde farligt? KROP & FYSIK Skærmarbejde 1 Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen? spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte selvfølgelig ikke på

Læs mere

Optræning. Af bækkenbunden. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Optræning. Af bækkenbunden. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Optræning Af bækkenbunden Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Indhold Bækkenbunden...3 Bughulen...4 Venepumpeøvelser...5 Træning af bækkenbunden...7 Knibeøvelser...9 Lette

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

VÅDBOG. Nappedam Kajak. Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak. Nappedam kajak Vådbog Side 1

VÅDBOG. Nappedam Kajak. Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak. Nappedam kajak Vådbog Side 1 Nappedam kajak Vådbog Side 1 Nappedam Kajak VÅDBOG Version 5. marts 2011 Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak Dette hæfte kan både benyttes af instruktører og roere i begynderundervisningen.

Læs mere

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen.

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen. Øvelser 5 effektive øvelser for mave og ryg - helt uden redskaber 18-07-2007 kl. 23:12 af Lotte Paarup Herunder har vi samlet 5 effektive øvelser, som styrker og stabiliserer rygsøjlen. Øvelserne kræver

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

FØRSTEHJÆLP TIL DIT SPIL

FØRSTEHJÆLP TIL DIT SPIL FØRSTEHJÆLP TIL DIT SPIL Er dit korte spil ramt af sygdom, eller har du fået virus i tilbagesvinget? Tag det helt roligt. Vi ringede 112 og fik fat på en flok PGA-trænere, som står klar med livreddende

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Scapula. Backward rocking. Bevæg dig langsomt tilbage med vægt på armene. Vægtfordeling til siderne

Scapula. Backward rocking. Bevæg dig langsomt tilbage med vægt på armene. Vægtfordeling til siderne Backward rocking Backward rocking Backward rocking Stå på alle 4, skub fra med armene og hold lænden vandret. Bevæg dig langsomt tilbage med vægt på armene. Kom så langt tilbage som du kan, mens du fortsat

Læs mere

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange).

1. Gå i rask tempo i 1 3 min. Kig frem. Gentag efter kort pause (4 gange). Vandrende pind & Ugle Her får du grundtræning af hele kroppen. Du får trænet dit kredsløb og din balance og styrket arme, ben, mave og ryg. Dertil trænes en bedre bevægelighed i corpus (mave/ryg regionen).

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent CRAWL Fra Plask&Leg til Talent Lidt om mig Træner siden 1993 - Kolding, S68 Hjørring, Roskilde Svømning, Hovedstadens Svømmeklub - Fra svømmeskole, via årgangssvømning til at blive cheftræner Uddannelsesmæssige

Læs mere

Fri og smertefri bevægelse

Fri og smertefri bevægelse Fri og smertefri bevægelse - din genvej ud af smerterne En lidt anderledes forklaring på hvorfor du har ondt og hvordan du bliver smertefri Introduktion En mindre skade på mit knæ, gav mig for nylig anledning

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Sid godt foran. computeren. Find den rigtige position foran skærmen Foto: Scanpix Guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sid godt foran computeren Find den rigtige position foran skærmen 2 PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring

Arbejdsteknik. Arbejdsteknik. Daglig erhvervsrengøring Arbejdsteknik Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring. Arbejdsteknik

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING (DK)

MONTAGEVEJLEDNING (DK) MONTAGEVEJLEDNING (DK) Tillykke med Deres nye møbel fra dk3 ROYAL SYSTEM reolen blev tegnet i 1948 af den legendariske danske designer og producent Poul Cadovius. Det var ét af verdens første væghængte

Læs mere

Anterior (Ventral) Mod forsiden af kroppen Posterior (Dorsal) Mod bagsiden af kroppen. Medial/Lateral

Anterior (Ventral) Mod forsiden af kroppen Posterior (Dorsal) Mod bagsiden af kroppen. Medial/Lateral Anatomiens sprog Ligesom på mange andre fagområder, anvender anatomi sit eget særlige fagsprog, og mange opfatter det anatomiske sprog, som værende indviklet eller kompliceret, når de først stifter bekendtskab

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD

Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD Inspiration til Servietfoldninger fra ASP-HOLMBLAD 1. Servietten bredes ud, og kanterne bøjes ind mod midten. 2. Servietten bøjes én gang til. 3. Servietten lægges i fem læg. 4. Alle steder, hvor kanterne

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skærmarbejde Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Skærmarbejde 2 www.krop-fysik.dk Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen?, spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte

Læs mere

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv.

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv. ITTF's Bordtennislove I dette dokument finder du den danske bordtennis unions oversættelse af ITTF's bordtennislove. Her kan du finde alt om, hvilke regler der er når man spiller en bordtenniskamp. ---

Læs mere

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven.

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven. Mål!-væg Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjee i haven. 1 Indledning Målvæggen er klassikeren for alle fodboldfans. Vi viser dig en model i stabil Birk-multiplex, som kan adskilles

Læs mere

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5 Design Ergonomi Indledning Ergonomi er endnu et projekt hvor vi for lov at arbejde med design, og opleve hvad der kan stå bag et design. Som nu i dette projekt, måden man bruger et produkt på, og hvor

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Skulderbrud. Gentofte Hospital Medicinsk afdeling F. Patientinformation. Ved et skulderbrud er knoglen i overarmen brækket tæt ved skulderleddet.

Skulderbrud. Gentofte Hospital Medicinsk afdeling F. Patientinformation. Ved et skulderbrud er knoglen i overarmen brækket tæt ved skulderleddet. Gentofte Hospital Medicinsk afdeling F Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Skulderbrud Ved et skulderbrud er knoglen i overarmen brækket tæt ved skulderleddet. Skulderbrud opstår oftest,

Læs mere

DEN DANSKE BILLARD UNION SPILLEREGLER FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SKOMAGER 2014-2015 DDBU SPORTSBILLARD

DEN DANSKE BILLARD UNION SPILLEREGLER FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SKOMAGER 2014-2015 DDBU SPORTSBILLARD DEN DANSKE BILLARD UNION SPILLEREGLER FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SKOMAGER 2014-2015 DDBU SPORTSBILLARD Side 1 24-10-2014 INDHOLDSFORTEGNELSE: S P I L L E R E G L E R F O R K E G L E B I L L A

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

En læreplads som keglebillardspiller.

En læreplads som keglebillardspiller. En læreplads som keglebillardspiller. En total uddannelse der følger dig hele vejen til succes. Forfatter: Kjeld Reby Løren Side 2 af 140 Side 3 af 140 Indhold Forord... 7 Hvorfor har jeg skrevet denne

Læs mere

Råd om vedligeholdelse Følg disse nemme råd om vedligeholdelse for at få den optimale glæde af sengen.

Råd om vedligeholdelse Følg disse nemme råd om vedligeholdelse for at få den optimale glæde af sengen. Råd om vedligeholdelse Følg disse nemme råd om vedligeholdelse for at få den optimale glæde af sengen. Velkommen til en ny verden med din Hästens-seng Nyd din drømmeseng resten af dit liv begynder her.

Læs mere

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv:

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv: At slå hinanden så man får varmen 077 To og to skiftes i til at slå hinanden over det hele. Begynd med din partners fødder, slå grundigt op ad hendes ben og derefter over hele hendes krop. Slå virkelig

Læs mere

BORDTENNIS INTERNATIONALE SPILLEREGLER MED TILLÆG UDARBEJDET AF BTE-BORDTENNISEXPERTERNE

BORDTENNIS INTERNATIONALE SPILLEREGLER MED TILLÆG UDARBEJDET AF BTE-BORDTENNISEXPERTERNE BORDTENNIS INTERNATIONALE SPILLEREGLER MED TILLÆG UDARBEJDET AF BTE-BORDTENNISEXPERTERNE 30. MAJ 2002 2 TILLÆG TIL DE INTERNATIONALE SPILLEREGLER OMFATTER: 2.11.1. a) og b) ET SÆT 2.13.3. a) og b) VALG

Læs mere

HMI-nr. Pris ekskl. moms Pris inkl. moms Microlight kontakt 33106 DKK 400,00 DKK 500,00

HMI-nr. Pris ekskl. moms Pris inkl. moms Microlight kontakt 33106 DKK 400,00 DKK 500,00 0/1 kontakter En 0/1 kontakt er en kontakt med en tænd/sluk-funktion, der f.eks. kan erstatte venstre- eller højreklik, dobbeltklik eller hold-funktion på en computermus/trackball/joystick. Læs mere under

Læs mere

Special Olympics - Bordtennis

Special Olympics - Bordtennis Indholdsfortegnelse Side Sektion A - Officielle konkurrencer... 2 Sektion B - Faciliteter og udstyr... 2 Bordet... 2 Nettet... 3 Bolden... 3 Battet... 3 Definitioner...4 Sektion C - Konkurrenceregler...

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

LookFIT. Frie vægte. Af: LookFIT Teamet

LookFIT. Frie vægte. Af: LookFIT Teamet 1 - Spark bagud med sjippetov set fra siden Start med nogle enkelt hop for at finde rytmen. Studs op og ned ved at bruge ankelleddet aktivet. Bevægelsen gennemføres ved at bøje i knæet på den passive fod,

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund.

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND PRÆSENTERER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE Sidste års medalje vindere. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND Revideret januar 2008. Danske double spilleregler for

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Lev længe. Lev godt.

Lev længe. Lev godt. PLACERINGSBESKRIVELSE Lev længe. Lev godt. Forbedret Energi Smertelindring Bedre søvn Anti Aging Vægttab ----------------------------------------- Virker via kroppens infrarøde system --------------------------------

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Det er snart 20 år siden jeg startede med at arbejde med EF- FEKT. I den periode er der kommet og gået mange forskellige træningsformer og

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Øvelsesprogram til brystopererede

Øvelsesprogram til brystopererede Øvelsesprogram til brystopererede Regionshospitalet Randers Fysioterapien Hensigten med denne pjece er at give oplysninger og råd, som kan bidrage til at mindske gener efter brystoperationen. Efter en

Læs mere

SUNDHED & FORSVAR FORSVARETS SUNDHEDSTJENESTE CENTER FOR IDRÆT TRÆN TIL FORSVARETS BASISKRAV

SUNDHED & FORSVAR FORSVARETS SUNDHEDSTJENESTE CENTER FOR IDRÆT TRÆN TIL FORSVARETS BASISKRAV SUNDHED & FORSVAR FORSVARETS SUNDHEDSTJENESTE CENTER FOR IDRÆT TRÆN TIL FORSVARETS BASISKRAV 1. UDGAVE, 1. OPLAG NOVEMBER 2014 AUTORISATION Nærværende publikation FSU 902-63 TRÆN TIL FORSVARETS BASISKRAV

Læs mere

xxx Kommune Forflytningshåndbog Du er din egen sikkerhedschef. HUSK DET!

xxx Kommune Forflytningshåndbog Du er din egen sikkerhedschef. HUSK DET! xxx Kommune Forflytningshåndbog Du er din egen sikkerhedschef. HUSK DET! SIDE 2 Generelt Forflytning i hjemmeplejen kan først foregå når du enten har været på forflytningskursus eller du er blevet oplært

Læs mere

Forflytningskompendium

Forflytningskompendium Forflytningskompendium Forflytningsteknik Forflytninger tager udgangspunkt i det funktionsniveau som den, der skal have hjælp har. Funktionsniveauet beskrives ud fra, hvordan man klarer at holde sig oprejst

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

DANAGE TARGET Face type 'TUNING'. Tuningvejledning.

DANAGE TARGET Face type 'TUNING'. Tuningvejledning. DANAGE TARGET Face type 'TUNING'. Tuningvejledning. Danage Target face type 'Tuning' Vejledning - 2 - Danage Skydeansigt type 'Tuning', vejledning. Introduktion. Denne vejledning i at anvende Danage Skydeansigt

Læs mere

Ergonomi på kontorarbejdspladser

Ergonomi på kontorarbejdspladser Ergonomi på kontorarbejdspladser Hvad er ergonomi Bio-psyko-social Gennemgang af hele arbejdssituationen Se med nye øjne på indretning af arbejdspladsen Udnyttelse af teknologien, hvor den findes Se kritisk

Læs mere

BRUGERMANUAL (FORKORTET UDGAVE) Forkortet udgave Komplet manual findes på engelsk på: http://primera-healthcare.eu/en/slide-printer-support.

BRUGERMANUAL (FORKORTET UDGAVE) Forkortet udgave Komplet manual findes på engelsk på: http://primera-healthcare.eu/en/slide-printer-support. 062113-511311 BRUGERMANUAL (FORKORTET UDGAVE) Forkortet udgave Komplet manual findes på engelsk på: http://primera-healthcare.eu/en/slide-printer-support.html 2012 All rights reserved i Afsnit 1: Kom godt

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Monteringsanvisning. Santex E-line. Skydepartier. Udv. karmbredde/-højde = mål på rammeudskæring Tolerance bredde: Tolerance højde:

Monteringsanvisning. Santex E-line. Skydepartier. Udv. karmbredde/-højde = mål på rammeudskæring Tolerance bredde: Tolerance højde: Monteringsanvisning Santex E-line Skydepartier Udv. karmbredde/-højde = mål på rammeudskæring Tolerance bredde: +5 5 mm Tolerance højde: +7 7 mm Tjek altid at du har modtaget det rigtige antal komponenter,

Læs mere

Dental ergonomi. Kroppen

Dental ergonomi. Kroppen Dental ergonomi METTE KREBS Normalt er det tandlægen, der spørger patienten, hvordan det går med tænderne. Men hvordan går det med tandlægerne? Inden for de sidste par år har undersøgelser fra både Dansk

Læs mere

Stærk. tømrerløsning. Nye flotte tagrender på en weekend. Gør det selv og spar over 8000,-

Stærk. tømrerløsning. Nye flotte tagrender på en weekend. Gør det selv og spar over 8000,- Gør det selv og spar over 8000,- LET SVÆRT SVÆRHEDSGRAD: Ved du, hvordan du betjener din overfræser, er der ingen problemer i jobbet her. Øv dig evt. på en stump plade i forvejen. TIDSFORBRUG: Du skulle

Læs mere

Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandarden består af tre dele:

Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandarden består af tre dele: Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering Kursusstandarden består af tre dele: Formalia regler for administration af Dansk Klatreforbunds kursus 1. Kursets indhold beskriver de elementer, der som

Læs mere

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser

xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive øvelser 4 ekstra øvelser xxx MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her hvordan du: FOREBYG LØBESKADER 1sid2er 5 effektive r 4 ekstra r Foto: Scanpix Forebyg løbeskader med 5 effektive r Af Mai Libach Hansen

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

Testmanual for Constant-Murley Score 1

Testmanual for Constant-Murley Score 1 Testmanual for Constant-Murley Score 1 Subjektive Del A. Smerte Patienten bedes på en 15 cm linje angive sin værste smerte i skulderen oplevet indenfor de sidste 24 timer ved normale dagligdags aktiviteter.

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

Handy Glidlet, model 100, 110, 120

Handy Glidlet, model 100, 110, 120 Handy Glidlet, model 100, 110, 120 Brugsanvisning Dansk 7DK160188-02 Handy Glidlet Lang Handy Glidlet Kort Handy Glidlet Bred Produktoversigt Produkt Model Varenr. Størrelse Mål (a x b) Handy Glidlet Kort,

Læs mere