Manual for Standpladsklarering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manual for Standpladsklarering"

Transkript

1 Manual for Standpladsklarering Juni 2016

2 Side 2 Indholdsfortegnelse: 1. Standpladsklarering generelt..side 3 2. Standpladsklarererens ansvar Side 4 3. Standpladskategorier...Side 5 4. Udførelse af standpladsklarering...side Klarering af brobetjente standpladser...side Klarering af ikke brobetjente standpladser Side Klarering af fjernstandpladser.side Fejlmelding og alarmering..side 16 Forkortelser: FOD DGS GPU Foreign Object Debris Docking Guidance System Ground Power Unit

3 Side 3 1. Standpladsklarering generelt. Hvad er en standpladsklarering? at sikre at standpladsen er ryddet for køretøjer og grej, og at der er foretaget gående FOD inspektion helt ud til sikkerhedslinjen, inden fly taxier ind på standpladsen og at standpladsen i forbindelse med pre-dept. check bliver ryddet for FOD, og at køretøjer, grej (tipcones, wheelchocks osv.) bliver opstillet i de afmærkede felter. Illustration: Eksempel på standpladsindretning.

4 Side 4 2. Standpladsklarererens ansvar. Det er standpladsklarererens ansvar: at sikre, at der foretages en gående FOD inspektion af standpladsen helt ud til sikkerhedslinjen. at sikre, at standpladsen er ryddet for køretøjer, grej (tipcones, wheelchocks osv.) og FOD (belægningssten betragtes også som FOD), inden fly taxier ind på standpladsen. at sikre, at broen/broerne er korrekt parkeret, inden fly taxier ind på standpladsen. Hvis klarereren inden for de orange standpladssikkerhedslinjer observerer hindringer, som kan udgøre en risiko for skader på fly, skal DGS, hvor det er muligt, holdes slukket alternativt skal Flystoppet aktiveres, så flyet ikke kører ind, før hindringerne er fjernet. Hvis mængden af grej gør, at det ikke er muligt at klarere standpladsen før flyets ankomst, skal DGS, hvor det er muligt, holdes slukket. I dette tilfælde skal KASTRUP APRON tlf adviseres herom, således, at der ikke sendes en marshaller ud til at vinke flyet ind. Det er standpladsklarererens ansvar at beordre personer væk, og få fjernet handlingsgrej fra standpladsarealet, inden flyet kører ind. Ligeledes skal standpladsklarereren beordre uvedkommende personer væk fra broen, mens den er under manøvrering til/fra flyet. Det er standpladsklarererens ansvar at sikre at køretøjer og personer, som ikke er involveret i flyets indkørsel og parkering, forbliver uden for de orange sikkerhedslinjer, indtil flyet er parkeret, og flyets anti-collision lights og motorer er slukket. Det vil sige: Kun Marshaller må være på standpladsen før flyet er parkeret. Kun personale, der tilkobler GPU eller påsætter wheelchocks, har lov til at gå ind på standpladsen, når flyet er parkeret og stadig har motorene kørende og anti-collision lights tændt. Hvis der under flyets indkørsel på standpladsen opstår en nødsituation f.eks. risiko for kollision skal standpladsklarereren trykke på den sorte flystopknap og derved tilkendegive over for flybesætningen, at flyet skal standses øjeblikkeligt. Hvis der er trykket på flystopknappen, skal standpladsklarereren tjekke, at DGS viser stop. Hvis flyet stoppes, før det er nået helt ind på standpladsen, skal KASTRUP APRON tlf straks underrettes herom, så rullevejen bag standpladsen holdes lukket for passerende fly. Standpladsklarereren skal gribe ind og slukke DGS alternativt trykke på flystopknappen hvis den indrullende flytype ikke stemmer overens med den valgte flytype i DGS. Det er handlerens ansvar, at standpladsen i forbindelse med pre-dept. check bliver ryddet for FOD, og at køretøjer, grej (tipcones, wheelchocks osv.) bliver opstillet i de afmærkede felter.

5 3. Standpladskategorier Side 5 Standpladser opdeles på følgende hovedkategorier: Terminalstandpladser. Brobetjente terminalstandpladser Ikke brobetjente standpladser Fjernstandpladser. Fjernstandpladser er standpladser, hvor passagererne altid skal transporteres med bus mellem flyet og terminalbygningen. TERMINALSTANDPLADSER Brobetjent Ikke brobetjent A18,A19,A20,A21,A22,A23 A25,A26,A27,A28,A30,A31,A32,A33,A34 A4,A6,A7,A8,A9,A11,A12,A14,A15,A17 B2,B3,B4,B5,B6,B7,B8,B9,B10,B15,B16,B17,B19 C10,C26,C27,C28,C29,C30,C32,C33,C34A,C34B, C35,C36,C37,C39. F1,F4,F5,F7,F8,F9 D1,D2,D3,D4 D6,D8,D10,D12 FJERNSTANDPLADSER Brobetjent Ikke brobtjent A50,C43,C45,C47,C49 E60,E70,E71,E72,E73,E73,E74,E75,E76,E77,E78 F89,F90,F91,F92,F93,F94,F95,F96,F97,F98 G15, G16, G17, G18, G19 G110,G111,G112,G113,G114,G120,G121,G122,G123, G124,G125,G126,G127,G128,G129,G130,G131,G132, G133,G134,G135,G136,G137 H101,H102,H103,H104,H105,H106,H107 W1, RI, RII, RIII

6 Side 6 4. Udførelse af standpladsklarering Følgende illustrationer viser anbefalede fremgangsmåder for gående FOD inspektion af en standplads.

7 Side 7 standpladstegning-1.dgn OBS fremgangsmåde på store standpladser (gruppe E og F fly)

8 Side 8 Eksempel på FOD som kan forårsage skader på fly.

9 Side Klarering på brobetjente terminalstandpladser Det er handlingsselskabet, der har ansvaret for standpladsklarering på brobetjente terminalstandpladser. I de tilfælde, hvor flyet ledes ind og/eller stoppes på standpladsen af en CPH marshaller, påhviler ansvaret for standpladsklarering marshalleren, f.eks. i tilfælde hvor DGS er U/S i længere tid. Før flyet ankommer til standpladsen, skal standpladsklarereren sikre sig: at der er foretaget FOD inspektion af standpladsen således, at arealet inden for sikkerhedslinjerne er fri for handlingsgrej, køretøjer eller efterladt FOD (belægningssten betragtes også som FOD). Denne inspektion er obligatorisk og skal udføres gående på standpladsen som vist på illustrationerne Fremgangsmåde for gående FOD inspektion af standplads at broen/broerne er korrekt parkeret i den blå cirkel med hvidt kryds. På kombinationsstandpladser er det også vigtigt at tjekke om nabo-broen holder korrekt. at broens spærreflade er fri for handlingsgrej og køretøjer. at handlingsgrejet er opstillet i de afmærkede felter. at den korrekte flytype er tastet ind, før DGS aktiveres. Standpladsen skal tjekkes, uanset om broen skal anvendes. Først når ovennævnte er kontrolleret, må DGS aktiveres. Hvis DGS er ude af drift, skal der tilkaldes marshaller til parkering af flyet. Hvis der opstår en nødsituation under flyets indkørsel, skal standpladsklarereren trykke på den sorte flystopknap i broen. Herved viser DGS "STOP", og flyet bringes til standsning. Hvis flyet på grund af flystoppet endnu ikke er nået helt ind på standpladsen, skal broføreren straks underrette KASTRUP APRON tlf herom via telefonen i broen. Handlingsselskabets standpladsklarerere og handlingspersonale må ikke agere marshallere, og ved hjælp af tegngivning søge at dirigere et fly ind på standpladsen.

10 Side 10 Standpladser med automatisk opstart af DGS (Klareringsbokse) på brobetjente standpladser (A7, A9, A11, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B10, B15, B16, B17, B19, D1, D2, D3, D4) (anvendes ved flytyper uden bro-betjening) Standpladsklarereren (handleren) skal sikre sig at DGS er tændt og viser Stop/Wait DGS tændes automatisk, når det ankommende fly er landet. Den lysende røde lampe indikerer, at standpladsen ikke er klareret. Når standpladsen er klareret, aktiveres kortlæser med ID kort, hvorved DGS skifter fra Stop/Wait til den ankommende flytype f.eks. B Rød lampe slukker og grøn lampe lyser, hvilket indikerer at standpladsen nu er klareret. Hvis der opstår en nødsituation under flyets indkørsel, skal standpladsklarereren trykke på den sorte flystopknap som er placeret ved siden af kortlæseren og derved få flyet bragt til øjeblikkelig standsning. Herved viser DGS "STOP". Standpladsklarereren skal altid være klar til at aktivere flystop på klareringsboksen indtil det indkørende fly er stoppet. Hvis flyet på grund af flystoppet, endnu ikke er nået helt ind på standpladsen, skal klarereren straks underrette KASTRUP APRON tlf Handlingsselskabets standpladsklarerere og handlingspersonale må ikke agere marshallere, og ved hjælp af tegngivning søge at dirigere et fly ind på standpladsen. Et aktiveret flystop kan frigives ved at dreje knappen i pilens retning. Herefter vil indkørsel af fly fortsætte. Klareringsboks på bro-betjente standpladser. Før standpladsen forlades, skal handlingsselskabet sikre sig: at standpladsen i forbindelse med pre-dept. check bliver ryddet for FOD, og at køretøjer, grej (tipcones, wheelchocks osv.) bliver opstillet i de afmærkede felter. at broen/broerne er korrekt parkeret.

11 Side 11 Bugsering til og fra standpladsen Når fly bugseres til og fra standpladsen med traktor, er det traktorførerens ansvar ikke at køre ind på- eller fra en standplads hvor der er hindringer som kan beskadige fly. Hvis der er hindringer på standpladsen kontaktes OC. Tlf Klarering på ikke-brobetjente terminalstandpladser (A25-A34, F1-F9, D6-D12) Det er handlingsselskabet der har ansvaret for standpladsklarering på ikke-brobetjente terminalstandpladser med automatisk opstart af DGS (Klareringsbokse). I de tilfælde, hvor flyet ledes ind og/eller stoppes på standpladsen af en CPH marshaller, påhviler ansvaret for standpladsklarering marshalleren, f.eks. i tilfælde hvor DGS er U/S i længere tid. Før flyet ankommer til standpladsen, skal standpladsklarereren sikre sig: at der er foretaget FOD inspektion af standpladsen således, at arealet inden for sikkerhedslinjerne er fri for handlingsgrej, køretøjer eller efterladt FOD (belægningssten betragtes også som FOD). Denne inspektion er obligatorisk og skal udføres gående på standpladsen som vist på illustrationerne Fremgangsmåde for gående FOD inspektion af standplads På de standpladser hvor piloten selv stopper flyet efter stoplinjer malet på belægningen, er det CPH markservice s ansvar, at standpladserne støvsuges med nedenfor beskrevne frekvens. CPH markservice registrerer alle støvsugninger på remote standpladser og sender dem til TRO. Standpladserne A25 til og med A34: CPH markservice støvsuger standpladserne med en frekvens, der afspejler mængden af flytrafik på Standpladsen. I de tilfælde, hvor flyet ledes ind og/eller stoppes på standpladsen af en CPH marshaller, påhviler ansvaret for standpladsklarering marshalleren.

12 Side 12 Standpladser med automatisk opstart af DGS (Klareringsbokse). D6 - D12, F1 - F9. Standpladsklarereren (handleren) skal sikre sig at DGS er tændt og viser Stop/Wait DGS tændes automatisk, når det ankommende fly er landet. Den lysende røde lampe indikerer, at standpladsen ikke er klareret. Når standpladsen er klareret, aktiveres kortlæser med ID kort, hvorved DGS skifter fra Stop/Wait til den ankommende flytype f.eks. B Rød lampe slukker og grøn lampe lyser, hvilket indikerer at standpladsen nu er klareret. Hvis der opstår en nødsituation under flyets indkørsel, skal standpladsklarereren trykke på den sorte flystopknap som er placeret ved siden af kortlæseren og derved få flyet bragt til øjeblikkelig standsning. Herved viser DGS "STOP". Standpladsklarereren skal altid være klar til at aktivere flystop på klareringsboksen indtil det indkørende fly er stoppet. Hvis flyet på grund af flystoppet, endnu ikke er nået helt ind på standpladsen, skal klarereren straks underrette KASTRUP APRON tlf Handlingsselskabets standpladsklarerere og handlingspersonale må ikke agere marshallere, og ved hjælp af tegngivning søge at dirigere et fly ind på standpladsen. Et aktiveret flystop kan frigives ved at dreje knappen i pilens retning. Herefter vil indkørsel af fly fortsætte. Eks. på klareringsboks monteret på stanspladser D6 D12, F1 F9.

13 Side 13 Før standpladsen forlades, skal handlingsselskabet sikre sig: at standpladsen i forbindelse med pre-dept. check bliver ryddet for FOD, og at køretøjer, grej (tipcones, wheelchocks osv.) bliver opstillet i de afmærkede felter. Bugsering til og fra standpladsen Når fly bugseres til og fra standpladsen med traktor, er det traktorførerens ansvar ikke at køre ind på- eller fra en standplads hvor der er hindringer som kan beskadige fly. Hvis der er hindringer på standpladsen kontaktes OC. Tlf Klarering på fjernstandpladser På de fleste fjernstandpladser udføres standpladsklarererfunktionen af CPHs marshallere. I de tilfælde, hvor flyet ledes ind og/eller stoppes på standpladsen af en CPH marshaller, påhviler ansvaret for standpladsklarering marshalleren, f.eks. i tilfælde hvor DGS er U/S i længere tid. Før flyet ankommer til standpladsen, skal standpladsklarereren sikre sig: at der er foretaget FOD inspektion af standpladsen således, at arealet inden for sikkerhedslinjerne er fri for handlingsgrej, køretøjer eller efterladt FOD (belægningssten betragtes også som FOD). Denne inspektion er obligatorisk og skal udføres gående på standpladsen som vist på illustrationerne Fremgangsmåde for gående FOD inspektion af standplads På de standpladser hvor piloten selv stopper flyet efter stoplinjer malet på belægningen, er det CPH markservice s ansvar, at standpladserne støvsuges med nedenfor beskrevne frekvens. CPH markservice registrerer alle støvsugninger på remote standpladser og sender dem til TRO. Det er handlingsselskabet der har ansvaret for standpladsklarering på fjernstandpladser med automatisk opstart af DGS (Klareringsbokse).

14 Side 14 Standpladserne F89 til og med F98 CPH markservice støvsuger standpladserne med en frekvens, der afspejler mængden af flytrafik på Standpladsen. I de tilfælde, hvor flyet ledes ind og/eller stoppes på standpladsen af en CPH marshaller, påhviler ansvaret for standpladsklarering marshalleren. Standpladserne E70 til og med E78 CPH markservice støvsuger standpladserne med en frekvens, der afspejler mængden af flytrafik på Standpladsen. I de tilfælde, hvor flyet ledes ind og/eller stoppes på standpladsen af en CPH marshaller, påhviler ansvaret for standpladsklarering marshalleren. Standpladserne H101, H103, H104, H106 og H107 og C45 & C49 CPH markservice støvsuger standpladserne med en frekvens, der afspejler mængden af flytrafik på Standpladsen. I de tilfælde, hvor flyet ledes ind og/eller stoppes på standpladsen af en CPH marshaller, påhviler ansvaret for standpladsklarering marshalleren. Hvis marshalleren ønsker det, kan DGS tændes ved hjælp af et betjeningspanel, som normalt er placeret på en mast, ved printerhytten eller på teknikøen. Dette panel må kun betjenes af marshalleren. Under flyets indkørsel skal marshalleren opholde sig så nær nødstoppet, at dette uden forsinkelse kan aktiveres i en nødsituation. Hvis DGS er ude af drift, skal flyet i stedet vinkes ind af marshalleren. Handlingsselskabets standpladsklarerere og handlingspersonale må ikke agere marshallere, og ved hjælp af tegngivning søge at dirigere et fly ind på standpladsen. Før standpladsen forlades, skal handlingsselskabet sikre sig: at standpladsen i forbindelse med pre-departure tjek bliver ryddet for FOD, og at køretøjer, grej (tipcones, wheelchocks osv.) bliver opstillet i de afmærkede felter. Bugsering til og fra standpladsen Når fly bugseres til og fra standpladsen med traktor, er det traktorførerens ansvar ikke at køre ind på- eller fra en standplads hvor der er hindringer som kan beskadige fly. Hvis der er hindringer på standpladsen kontaktes OC. Tlf

15 Side 15 Fjernstandpladser med automatisk opstart af DGS (Klareringsbokse).E70-E75, H102 og H105 Standpladsklarereren (handleren) skal sikre sig at DGS er tændt og viser Stop/Wait DGS tændes automatisk, når det ankommende fly er landet. Den lysende røde lampe indikerer, at standpladsen ikke er klareret. Når standpladsen er klareret, aktiveres kortlæser med ID kort, hvorved DGS skifter fra Stop/Wait til den ankommende flytype f.eks. B Rød lampe slukker og grøn lampe lyser, hvilket indikerer at standpladsen nu er klareret. Hvis der opstår en nødsituation under flyets indkørsel, skal standpladsklarereren trykke på den sorte flystopknap som er placeret ved siden af kortlæseren og derved få flyet bragt til øjeblikkelig standsning. Herved viser DGS "STOP". Standpladsklarereren skal altid være klar til at aktivere flystop på klareringsboksen indtil det indkørende fly er stoppet. Hvis flyet på grund af flystoppet, endnu ikke er nået helt ind på standpladsen, skal klarereren straks underrette KASTRUP APRON tlf Handlingsselskabets standpladsklarerere og handlingspersonale må ikke agere marshallere, og ved hjælp af tegngivning søge at dirigere et fly ind på standpladsen. Et aktiveret flystop kan frigives ved at dreje knappen i pilens retning. Herefter vil indkørsel af fly fortsætte. Eks. klareringsboks monteret på stanspladserne H102 og H105 Før standpladsen forlades, skal handlingsselskabet sikre sig: at standpladsen i forbindelse med pre-dept. check bliver ryddet for FOD, og at køretøjer, grej (tipcones, wheelchocks osv.) bliver opstillet i de afmærkede felter.

16 Side 16 Bugsering til og fra standpladsen Når fly bugseres til og fra standpladsen med traktor, er det traktorførerens ansvar ikke at køre ind på- eller fra en standplads hvor der er hindringer som kan beskadige fly. Hvis der er hindringer på standpladsen kontaktes OC. Tlf Fejlmelding og alarmering. V I G T I G T! FÆRDSELSUHELD OG ULYKKER: Tilkald ambulance, politi m.m. på lokal 2000 * BRAND: Benyt den røde brandmelder, som findes på alle standpladser. Slå glasset itu, og tryk knappen ind eller alarmér på lokal 2000 * Bliv i nærheden, indtil hjælpen når frem SKADER PÅ FLY: F.eks. hvis passagerbroen rammer flyet Tilkald assistance på lokal 3500 * FEJL PÅ BROER / DGS / 400Hz / VENTILATIONSANLÆG M.M.: Tilkald assistance på lokal 3600 * NB! Benyt ikke alarm 112 på airside. Alarmér altid via lokal 2000 (OC). Al udrykningskørsel i lufthavnen skal rekvireres via CPHs Operationscenter (OC), som koordinerer direkte med Alarmcentralen i byen. Lokal 2000 kan bruges fra både CPH- og SAS-telefoner. Fra eksterne telefoner og mobiltelefoner kaldes Det er obligatorisk, at alle fejl og skader på broer, DGS og andre faste standpladsinstallationer bliver meldt til CPHs Tekniske Vagtcentral (TVC) på lokal KASTRUP APRON tlf Standpladsdisponering tlf Det er ikke tilladt at anvende defekt udstyr og grej.

17 Side 17

18 Side 18

Manual for Standpladsklarering

Manual for Standpladsklarering Manual for Standpladsklarering Side 2 Indholdsfortegnelse: 1. Standpladsklarering generelt..side 3 2. Standpladsklarererens ansvar Side 4 3. Standpladskategorier...Side 5 4. Udførelse af standpladsklarering...side

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 5.1 Flyhandling under ekstreme vejrforhold... 5-2 5.2 Standpladsklarering... 5-2 5.3 Anvendelse af broer på standpladser... 5-2 5.4 Krav til brooperatøren... 5-2 5.5 Flyankomst...

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 5.1 Flyhandling under ekstreme vejrforhold... 5-2 5.2 Standpladsklarering... 5-2 5.3 Anvendelse af broer på standpladser... 5-2 5.4 Krav til brooperatøren... 5-2 5.5 Flyankomst...

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 7.1 Alarmering ved uheld/hændelser på airside... 7-2 Vigtige telefonnumre 7.2 Indberetningspligt... 7-2 7.3 Flyvesikkerheden i Københavns Lufthavn... 7-3 7.4 Håndtering af diverse

Læs mere

CPH's FOD vision: Alle har ansvar for at holde lufthavnen ren og fjerne løse objekter på Airside, i eller omkring flytrafikerede områder.

CPH's FOD vision: Alle har ansvar for at holde lufthavnen ren og fjerne løse objekter på Airside, i eller omkring flytrafikerede områder. CPH's FOD vision: Alle har ansvar for at holde lufthavnen ren og fjerne løse objekter på Airside, i eller omkring flytrafikerede områder. Procedure til forebyggelse af FOD på Airside Side 2 CPH s FOD vision:

Læs mere

Velkommen til Esbjerg Model Flyveklub

Velkommen til Esbjerg Model Flyveklub Velkommen til Esbjerg Model Flyveklub Sikkerhedsregler Ordensreglement for EMF / Dec. 2013. Generelle ordensregler for Esbjerg Modelflyveklub også for takt og tone! Så både du og andre kan færdes behageligt

Læs mere

Tillæg til Appendiks 4

Tillæg til Appendiks 4 Tillæg til Appendiks 4 Betjening af broer & DGS Oktober 2013 Betjening af broer & DGS Side 2 Indhold 1. Sikkerhedskrav vedrørende betjening af broer og DGS..... s.3 2. Standpladsklarering... s.3 3. Spærreflader...

Læs mere

Brugerguide til Wuxus - For dig som er chauffør.

Brugerguide til Wuxus - For dig som er chauffør. Brugerguide til Wuxus - For dig som er chauffør. Log ind Trin 1 - Log ind Trin 2 - Start dagen Opgaver Accepter / Afvis opgave Scanner Lasteoversigt Slut dag Accepter / Afvis opgave Denne guide hjælper

Læs mere

OneRemote INT Converter. Type 32002638. Brugervejledning. Betjening med Bang & Olufsen. Triax C-HD207CX. 32002638u3dk

OneRemote INT Converter. Type 32002638. Brugervejledning. Betjening med Bang & Olufsen. Triax C-HD207CX. 32002638u3dk OneRemote INT Converter Type 32002638 Brugervejledning Betjening med Bang & Olufsen Triax C-HD207CX 32002638u3dk Daglig betjening med Beo4, Beo5, Beo6 Afspille funktioner OO OK o o0 Play press 1 sec. Play

Læs mere

Advarsler Før Deres PSmover tages i brug, bedes De venligst læse det følgende omhyggeligt igennem:

Advarsler Før Deres PSmover tages i brug, bedes De venligst læse det følgende omhyggeligt igennem: Brugermanual Tillykke med valget af Deres nye PSmover Deres nye PSmover er en god hjælp når du skal have flyttet Deres campingvogn eller trailer. PSmover består af følgende komponenter: 2 trækruller med

Læs mere

Spillebeskrivelse. spillehallen.dk

Spillebeskrivelse. spillehallen.dk Spillebeskrivelse spillehallen.dk INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. GENERELT OM BAKER STREET 211B 3 2. GEVINSTTAVLEN 4 3. GEVINSTBONUS 4 4. TERNINGEBORD 4 5. VALGFRIT SPIL 5 6. HOUSE OF CRIME 5 7. LONDON LIGHT 6

Læs mere

Rediger eller opret institutionsmedarbejder på en ungdomsuddannelse

Rediger eller opret institutionsmedarbejder på en ungdomsuddannelse Rediger eller opret institutionsmedarbejder på en ungdomsuddannelse Institutionens brugeradministrator på Optagelse.dk kan oprette medarbejdere med forskellige roller og rettigheder. Når du opretter en

Læs mere

IntoWords ipad Tjekliste

IntoWords ipad Tjekliste IntoWords ipad Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Ipad 1 Login til Skole 2 Login til Privat 3 Login til Erhverv 4 Værktøjslinjen 5 Indstillinger i IntoWords 6

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO på iphone/ipod/ipad

Brugermanual til MOBI:DO på iphone/ipod/ipad Brugermanual til MOBI:DO på iphone/ipod/ipad Introduktion Med MOBI:DO opnås, der adgang til skræddersyet de guides, der er lavet til at støtte en, i opgaver i hjemmet. Adgangen til guides sker enten via:

Læs mere

De- & Anti-icing af fly 01 OKT 14 30 APR 15.

De- & Anti-icing af fly 01 OKT 14 30 APR 15. De- & Anti-icing af fly 01 OKTT 14 30 APR 15. 6. DA/Brugervejledning de/anti-icing af fly. 1. Generelle vilkår Denne vejledning omhandler operationelle retningslinjer for de/anti-icing i Københavns Lufthavn.

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

Vejledning MODEL VARENUMMER CL13-0725. Se illustration 4-11. Monteringsvejledning af Comfort Light. Design and development by

Vejledning MODEL VARENUMMER CL13-0725. Se illustration 4-11. Monteringsvejledning af Comfort Light. Design and development by Vejledning Comfort Comfort Cruise Light Design and development by DK Monteringsvejledning af Comfort Light Montage skal foretages af professionelt værksted. For ikke at beskadige ledningsnet samt isoleringer,

Læs mere

MANUAL ISOREADER. Ver. 04 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL ISOREADER. Ver. 04 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! ISOREADER 981 002 701 Ver. 04 03-10-2013 Indholdsfortegnelse 1 Funktion og forbindelse... 4 2 Hvad betyder de enkelte lys/ lamper... 5 3 Læs øremærke (transponder)... 6 4

Læs mere

Telefoni Brugervejledning

Telefoni Brugervejledning Telefoni Brugervejledning pr. 1. NOVEMBER 2012 tv, fiberbredbånd og telefoni til os i midt- og vestjylland Altibox Danmark A/S Danmarksvej 26 8660 Skanderborg Tlf. 70 300 600 www.altibox.dk info@altibox.dk

Læs mere

Guide til oprettelse af ruter og interessepunkter på Endomondo

Guide til oprettelse af ruter og interessepunkter på Endomondo Guide til oprettelse af ruter og interessepunkter på Endomondo Indhold: A. Oprettelse af profil på Endomondo B. Oprettelse af selve ruten C. Redigering af oprettet rute D. Oprettelse af interessepunkter

Læs mere

Dansk Ride Forbunds Stævnesystem Netværksopsætning

Dansk Ride Forbunds Stævnesystem Netværksopsætning Dansk Ride Forbunds Stævnesystem Netværksopsætning Redigeret april 2009 Stævnesystemet kan bruges i netværksopsætning med flere stævnesystemer der benytter en fælles database. På denne måde kan man arbejde

Læs mere

Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD)

Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD) Sådan benytter du HOTLINEs ServiceDesk (SD) Hvor finder jeg ServiceDesk?...2 Fanebladet Start Startside...3 Hvordan opretter jeg en ny opgave?...4 Hvordan laver jeg et skærmdump og får lagt det ind i min

Læs mere

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej.

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. 8 GUG SKOLE Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. Figur 114. Skoleruter til Gug Skole. Vejene Sønder Tranders Vej, Solhøjsvej og Landlystvej

Læs mere

Mi-Light kontroller/router for iphone/android for styring af RGB+RGBW+CW/WW+DÆMP

Mi-Light kontroller/router for iphone/android for styring af RGB+RGBW+CW/WW+DÆMP Mi-Light kontroller/router for iphone/android for styring af RGB+RGBW+CW/WW+DÆMP Rækkevidde : 30m Farve : Hvid Materiale: Plast WiFi frekvens: 2,4 GHz Strømforsyning: USB DC5V, 500mA (MEDFØLGER IKKE) Kabel

Læs mere

TÅRNBYPARKENS festsal

TÅRNBYPARKENS festsal Boligorganisationen Tårnbyhuse TÅRNBYPARKENS festsal Ordensreglement og vejledning Boligorganisationen Tårnbyhuse Ordensreglement for festsalen i Tårnbyparken Musik og dans skal ophøre klokken 2.00, og

Læs mere

hjertestarterskab/aed - din garanti for en tryg opbevaring!

hjertestarterskab/aed - din garanti for en tryg opbevaring! hjertestarterskab/aed - din garanti for en tryg opbevaring! Hver dag rammes 10 danskere af hjertestop! Under 10% af disse mennesker overlever! Sundhedsstyrelsen anbefaler at alle hjertestartere placeres

Læs mere

Flex coil a/s Knøsgårdvej 115 DK-9440 Aabybro Tel.: +45 98 24 49 99 Fax: +45 98 24 49 90 e-mail: flexcoil@flexcoil.dk web: www.flexcoil.

Flex coil a/s Knøsgårdvej 115 DK-9440 Aabybro Tel.: +45 98 24 49 99 Fax: +45 98 24 49 90 e-mail: flexcoil@flexcoil.dk web: www.flexcoil. El-batterier HEA BRUGERVEJLEDNING 1 Revision: 17. Revision: Juni 201017. Juni 2010 INDEX SIDE VED MODTAGELSE AF VARE.... 3 TRANSPORTERINGS- SAMT LØFTEANVISNING.. 3 INSTALLATIONS INSTRUKTIONER.. 4 VEDLIGEHOLDELSES

Læs mere

Brugerguide Integration af erhvervsdata fra NN Markedsata til Microsoft Dynamics NAV 2015

Brugerguide Integration af erhvervsdata fra NN Markedsata til Microsoft Dynamics NAV 2015 Brugerguide Integration af erhvervsdata fra NN Markedsata til Microsoft Dynamics NAV 2015 Indledning Med Navne & Numre Erhverv Webservice til Microsoft Dynamics NAV kan du oprette og vedligeholde data

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR NB1200 Ver. 1.01

BRUGERMANUAL FOR NB1200 Ver. 1.01 BRUGERMANUAL FOR NB1200 Ver. 1.01 NAUTRONIC SCOREBOARD SYSTEM A/S Danmarksvej 1B, DK-8660 Skanderborg. Phone +45 8651 1166 Fax +45 8652 5373 Email Nautronic@nautronic.com - 0 - INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Setup...

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

Generelt. Dvs. entreprenørfirmaets navn, aktivitetens registreringsnummer og navn, sted i lufthavnen, samt nærmeste indkørselslåge.

Generelt. Dvs. entreprenørfirmaets navn, aktivitetens registreringsnummer og navn, sted i lufthavnen, samt nærmeste indkørselslåge. Juni 2003 Generelt Lufthavnens afspærrede område kaldes i daglig tale "airside", og området udenom betegnes "landside". Ordensreglerne gælder for airside samt CPH-matrikler uden for det afspærrede område.

Læs mere

Apron Safety for fodgængere

Apron Safety for fodgængere Apron Safety for fodgængere 0 Januar 2009 Indhold: A. Undervisning af fodgængere på airside B. Hvem har det overordnede flyvesikkerhedsmæssige ansvar i lufthavnen? 1. Hvilke regler gælder for mig, når

Læs mere

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 007 1 1 Grafteori Grafteori Dette er en kort introduktion til de vigtigste begreber i grafteori samt eksempler på opgavetyper inden for emnet. 1.1 Definition af

Læs mere

Vejledning til dagpengekortet på Selvbetjeningen

Vejledning til dagpengekortet på Selvbetjeningen Vejledning til dagpengekortet på Selvbetjeningen Denne vejledning indeholder eksempler på, hvordan du udfylder dit dagpengekort. Du kan benytte samme vejledning til udfyldelse af efterlønskort eller et

Læs mere

1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S)

1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S) Send Digitalt. Elementerne i Send Digitalt vinduet 1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S) 2. Tjek kan anvendes til at kontrollere, om der kan sendes

Læs mere

Teoriprøve nr. 10. 1. N-BEG certifikat udstedes kun til ansøgere, der er fyldt 15 år. Prøven for opnåelse af N-BEG certifikatet kan tidligst aflægges:

Teoriprøve nr. 10. 1. N-BEG certifikat udstedes kun til ansøgere, der er fyldt 15 år. Prøven for opnåelse af N-BEG certifikatet kan tidligst aflægges: Teoriprøve nr. 10 Antal spørgsmål i prøven: 24 Beståelseskrav: 75% = 18 spørgsmål Tid til rådighed: 30 minutter Bilag: Visual Approach Chart for EKOD 1. N-BEG certifikat udstedes kun til ansøgere, der

Læs mere

Tillægsmanual til B&O kompatibel HT0100B&O

Tillægsmanual til B&O kompatibel HT0100B&O Tillægsmanual til B&O kompatibel HT0100B&O 1.1 - Sådan virker det På denne modtager er det muligt at betjene enheden via et Bang & Olufsen TV. Den originale fjernbetjening fungerer stadig helt normalt,

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 4.1 Særlige lufthavnsregler... 4-2 4.1.1 Generelt 4.1.2 Vigepligt på airside 4.1.3 Hastighedsbegrænsning på airside 4.1.4 Kørsel med motor i tomgang 4.1.5 Parkering på airside

Læs mere

SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE

SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE CARAMBOLE SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE 3-BANDE CARAMBOLE - 1-BANDE CARAMBOLE FRI CARAMBOLE - CADRE SPILLEREGLER FOR CARAMBOLEDISCIPLINERNE. FÆLLES REGLER FOR ALLE SPILLEFORMERNE. 1. BILLARDER OG BALLER.

Læs mere

Afsnit Indhold Side. General information 3. 1 Beskrivelse 4. 2 Samlevejledning 4. 3 Igangsætning 5. 4 Reservedelsliste 6.

Afsnit Indhold Side. General information 3. 1 Beskrivelse 4. 2 Samlevejledning 4. 3 Igangsætning 5. 4 Reservedelsliste 6. INDHOLD Afsnit Indhold Side General information 3 1 Beskrivelse 4 2 Samlevejledning 4 3 Igangsætning 5 4 Reservedelsliste 6 5 Sikkerhed 8 6 Produkt specifikation 8 7 Pumpe 9 8 Vedligehold 9 9 Tilslutning

Læs mere

C-Tec Temple of Gold Spillebeskrivelse Rev. 02 Compu-Game A/S, Randersvej 36, DK 6700 Esbjerg

C-Tec Temple of Gold Spillebeskrivelse Rev. 02 Compu-Game A/S, Randersvej 36, DK 6700 Esbjerg C-Tec Temple of Gold Spillebeskrivelse Rev. 02 Compu-Game A/S, Randersvej 36, DK 6700 Esbjerg Tlf.: 76 10 98 00 Fax: 76 10 98 98 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. GENERELT OM TEMPLE OF GOLD 3 2. GEVINSTTAVLEN 4

Læs mere

Tillægsmanual til B&O kompatibel HT0210ViB&O

Tillægsmanual til B&O kompatibel HT0210ViB&O Tillægsmanual til B&O kompatibel HT0210ViB&O 2 1.1 - Sådan virker det På denne modtager er det muligt at betjene enheden via et Bang & Olufsen TV. Den originale fjernbetjening fungerer stadig helt normalt,

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. Waoo Web TV på computer SE DESUDEN WAOO WEB TV QUICK GUIDE TIL IPAD FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER VEJLEDNING. Waoo Web TV på computer SE DESUDEN WAOO WEB TV QUICK GUIDE TIL IPAD FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER VEJLEDNING Waoo Web TV på computer SE DESUDEN WAOO WEB TV QUICK GUIDE TIL IPAD FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Oversigt over indholdet på Waoo Web TV....4 TV-kanaler på computer... 4 Velkommen

Læs mere

Android mobil app manual Version 170516

Android mobil app manual Version 170516 Android mobil app manual Version 170516 Indhold Introduktion... 2 Installation... 2 Gå ind på Google Play... 2 Gå ind på Mobil app en... 3 Indstillinger... 3 Telefonnummer... 4 Favorit udgående id... 4

Læs mere

Sound-Shuffle BRUGER VEJLEDNING. Sekventiel og vilkårlig afspilning. www.tts-shopping.com

Sound-Shuffle BRUGER VEJLEDNING. Sekventiel og vilkårlig afspilning. www.tts-shopping.com Sound-Shuffle Sekventiel og vilkårlig afspilning BRUGER VEJLEDNING www.tts-shopping.com www.tts-shopping.com Vigtig information Opbevar disse instruktioner til fremtidig reference Lad ikke din Sound-Shuffle

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 1 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Sådan skal du udfylde og sende dit dagpengekort

Sådan skal du udfylde og sende dit dagpengekort 9. juli 2014 Version 1.1 Sådan skal du udfylde og sende dit dagpengekort Du kan altid se på forsiden af Mit3F, hvornår du skal indsende det næste dagpengekort. Du finder dagpengekortet på Mit3f ved at

Læs mere

B e r n s t o r f f s m i nd e E f t e r s k o l e

B e r n s t o r f f s m i nd e E f t e r s k o l e Wildschönau, Østrig B e r n s t o r f f s m i n d e E f t e r s k o l e HVOR SKAL VI BO? VI SKAL BO PÅ TO HOTELLER I WILDSCHÖNAU I ØSTRIG Pension Sonnenfels Familie Weissbacher A- 6311 Wildschönau Mühltal

Læs mere

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen, Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen

Læs mere

Før du går i gang med din ansøgning. Sådan udfylder du ansøgningen

Før du går i gang med din ansøgning. Sådan udfylder du ansøgningen Sa dan udfylder du ansøgning om optagelse pa en 2- faglig kandidatuddannelse med kandidattilvalg i Russisk, Religionsvidenskab eller Oldtidskundskab- Vinteroptag Hvis din bacheloruddannelse er blevet forlænget

Læs mere

Tillykke med din nye ipad. Denne guide hjælper dig med at oprette et Apple-ID mens du sætter din ipad op

Tillykke med din nye ipad. Denne guide hjælper dig med at oprette et Apple-ID mens du sætter din ipad op Tillykke med din nye ipad Denne guide hjælper dig med at oprette et Apple-ID mens du sætter din ipad op Indhold Regler for brug af ipad... 3 Skærm lås... 3 Brug af Citrix... 3 Mail og kalender... 3 Dropboks...

Læs mere

Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse

Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til det digitale ansøgningssystem! Når du har logget på ansøgningssystemet, åbner systemet

Læs mere

RACE MANUAL. Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016

RACE MANUAL. Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016 RACE MANUAL Cyclingfreak.dk Aarhus Mountainbike Challenge 2016 AFHENTNING AF STARTNUMMER Vi anbefaler deltagere at afhente deres startnummer i god tid. De kan afhentes i nedenstående tidsrum: Torsdag/fredag:

Læs mere

Indhold Motorola Xoom... 1

Indhold Motorola Xoom... 1 Motorola Xoom Her er en guide til softwareopdatering af Motorola Xoom, opsætning og sletning af e-mail, skift af adgangskode og signatur, samt nulstilling ved bortkomst. Indhold Motorola Xoom... 1 Start

Læs mere

Brugermanual for styreskab Master Chain 4.0

Brugermanual for styreskab Master Chain 4.0 Fodermaskine 1: Manuel Brugermanual for styreskab 88.340 - DK INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION Se side Styringens funktioner. 3 Styreskab, display og tastatur. 4-5 Hovedmenu oversigt. 6-7 Servicemenu oversigt.

Læs mere

GT1000 Brugervejledning

GT1000 Brugervejledning Brugervejledning Tekniske specifikationer SMS kommando Bemærkning Spænding Strømforbrug GSM frekvenser Antal optokoblet indgange Belastning relæudgang Arbejdstemperatur 7 14 VDC typisk 12VDC 2A (maks)

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 4.1 Særlige lufthavnsregler... 4-2 4.1.1 Generelt 4.1.2 Vigepligt på airside 4.1.3 Hastighedsbegrænsning på airside 4.1.4 Kørsel med motor i tomgang 4.1.5 Parkering på airside

Læs mere

Afsnit Emne Side. 1.1 Om Lokale Bestemmelser Appendikser til Lokale Bestemmelser Definitioner...1-3

Afsnit Emne Side. 1.1 Om Lokale Bestemmelser Appendikser til Lokale Bestemmelser Definitioner...1-3 Indhold Afsnit Emne Side 1.1 Om Lokale Bestemmelser... 1-2 1.2 Appendikser til Lokale Bestemmelser... 1-2 1.3 Definitioner...1-3 Bilag 1 Særlige lufthavnsmarkeringer, -skilte og -lys CPH Lokale Bestemmelser

Læs mere

HAVARI. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om havariet fra lufthavnens beredskabsleder d. 03-05-2013 kl. 08:20 UTC.

HAVARI. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om havariet fra lufthavnens beredskabsleder d. 03-05-2013 kl. 08:20 UTC. HAVARI Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-203 UTC dato: 03-05-2013 UTC tid: 08:07 Begivenhed: Accident Sted: EKAH Personskade: Minor Notifikation Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL Ver 3.7 INDHOLDSFORTEGNELSE BETJENING... side 3 TIL- OG FRAKOBLING... side 4 TILKOBLING NIVEAU 1... side 5 TIL- OG FRAKOBLING NIVEAU 2... side 6 TIL- OG FRAKOBLING

Læs mere

Arduino kursus lektion 4:

Arduino kursus lektion 4: Arduino kursus lektion 4: I denne lektion skal vi bruge et digitalt termometer til at aflæse temperaturen! Herefter skal vi tænde 3 dioder som hver indikerer forskellige temperaturer! Opgave 1: Temperatursensor

Læs mere

Brugervejledning til Web-LIMS Online registrering af prøver til Toldlaboratoriet

Brugervejledning til Web-LIMS Online registrering af prøver til Toldlaboratoriet Brugervejledning til Web-LIMS Online registrering af prøver til Toldlaboratoriet Indhold Adgang og opstart... 2 Registrering af opgave... 3 Registrering af opgave med fysisk prøve... 3 Registrering af

Læs mere

RS-210 ERHVERVS TYVERI ALARM. Ver. 2-0 BRUGER VEJLEDNING

RS-210 ERHVERVS TYVERI ALARM. Ver. 2-0 BRUGER VEJLEDNING RS-210 Ver. 2-0 ERHVERVS TYVERI ALARM BRUGER VEJLEDNING - Rudolph Schmidt A/S Ver. 2-0 Rev. 9.10.1997 Dokument: RS-210b 2 Brugervejledning Indholdsfortegnelse : Denne vejledning beskriver de generelle

Læs mere

Tv-boks til dig med Tv i flere rum. Installationsvejledning (model: VIP2502EW med VAP2404E)

Tv-boks til dig med Tv i flere rum. Installationsvejledning (model: VIP2502EW med VAP2404E) Tv-boks til dig med Tv i flere rum Installationsvejledning (model: VIP2502EW med VAP2404E) Indholdsfortegnelse Trin 1 Inden installation af trådløs tv-boks 4 Trin 2 Placering af trådløs tv-boks 5 Trin

Læs mere

WIFI INTERNET ADAPTOR

WIFI INTERNET ADAPTOR WIFI INTERNET ADAPTOR Trådløs forbindelse fra inverter/gateway til router NETGEAR WNCE2001 DANSK QUICKSTART VEJLEDNING Indhold 1 Stikforbindelser... 3 2 Etablering af forbindelse til router... 3 2.1 Adapteren

Læs mere

Trin for trin-guide til Fællesskema 2016

Trin for trin-guide til Fællesskema 2016 Trin for trin-guide til Fællesskema 2016 1. Vigtige ændringer i 2016... 1 2. Oversigt over, hvordan du indsender markkort og Fællesskema... 1 3. Hent marker fra IMK til fællesskemaet... 3 4. Hent resten

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 2.1 Ordensregler... 2-2 2.2 Bygningsmæssige ændringer... 2-2 2.3 Opbevaring af farlige stoffer... 2-2 2.4 Anvendelse af vejsalt på airside... 2-2 2.5 Udtømning af vand på airside...

Læs mere

Afsnit Emne Side. 1.1 Om Lokale Bestemmelser... 1-2 1.2 Definitioner... 1-2. Bilag 1 Særlige lufthavnsmarkeringer, -skilte og -lys

Afsnit Emne Side. 1.1 Om Lokale Bestemmelser... 1-2 1.2 Definitioner... 1-2. Bilag 1 Særlige lufthavnsmarkeringer, -skilte og -lys Indhold Afsnit Emne Side 1.1 Om Lokale Bestemmelser... 1-2 1.2 Definitioner... 1-2 Bilag 1 Særlige lufthavnsmarkeringer, -skilte og -lys CPH Lokale Bestemmelser Trafikafdelingen (TRO) 30 JAN 15 1-1 1.1

Læs mere

Manual til PRO DK180

Manual til PRO DK180 Manual til PRO DK180 Indhold Forord... 4 Alarmens generelle opbygning... 5 Placering af alarmen... 7 Oversigt over alarmen... 8 Tag alarmen i brug... 10 Programering af alarmen... 11 Indtastning af egen

Læs mere

Taxiregulativ for Odense Kommune pr. 1. oktober 2007

Taxiregulativ for Odense Kommune pr. 1. oktober 2007 Taxiregulativ for Odense Kommune pr. 1. oktober 2007 Indl. I medfør af 13, stk. 2 i lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999 med senere ændringer har Odense Kommune fastsat følgende: Kap. Almindelige

Læs mere

Medicinoverforbrugshovedpine - Når piller mod hovedpine giver hovedpine

Medicinoverforbrugshovedpine - Når piller mod hovedpine giver hovedpine Medicinoverforbrugshovedpine - Når piller mod hovedpine giver hovedpine Denne brochure er lavet i samarbejde med Dansk Hovedpinecenter, Migræne & Hovedpineforeningen og Danmarks Apotekerforening. Når piller

Læs mere

Medicinoverforbrugshovedpine - Når piller mod hovedpine giver hovedpine

Medicinoverforbrugshovedpine - Når piller mod hovedpine giver hovedpine Medicinoverforbrugshovedpine - Når piller mod hovedpine giver hovedpine Denne brochure er lavet i samarbejde med Dansk Hovedpinecenter, Migræne & Hovedpineforeningen og Danmarks Apotekerforening. Når piller

Læs mere

Grafisk Tekniker. Serigrafi. Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge.

Grafisk Tekniker. Serigrafi. Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Checkliste: Brug nedenstående checkliste for at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Indstillingsparametre: 1) X- & Y-akserne (nulstil) 2) Montering af stencil (+/- 1 mm.). 3) Anlæg (monter). 4) Kontravægte.

Læs mere

Sikkerhedsstillelse ved overførsel af affald i EU-området (ikke-midlertidig-behandling)

Sikkerhedsstillelse ved overførsel af affald i EU-området (ikke-midlertidig-behandling) Sikkerhedsstillelse ved overførsel af affald i EU-området (ikke-midlertidig-behandling) I forordning 1013/2006 artikel 4, stk. 5 og i artikel 6 er der anført at der skal stilles en sikkerhedsstillelse

Læs mere

Side 2 CS 9452 Brugervejledning. Afsnit Navn Side. 1 Ordforklaring (terminologi) 3. 3 Betjeningsknapper og -lamper 6

Side 2 CS 9452 Brugervejledning. Afsnit Navn Side. 1 Ordforklaring (terminologi) 3. 3 Betjeningsknapper og -lamper 6 BRUGERVEJLEDNING Side 2 CS 9452 Brugervejledning INDHOLDSFORTEGNELSE: Afsnit Navn Side 1 Ordforklaring (terminologi) 3 2 Introduktion 5 3 Betjeningsknapper og -lamper 6 4 Fuld tilkobling, Deltilkobling,

Læs mere

Differentialregning 1.lektion. 2x MA September 2012

Differentialregning 1.lektion. 2x MA September 2012 Differentialregning 1.lektion 2x MA September 2012 1 Figur 1: Hvor stejl er den blå linje? Figur 2: Hvor stejl er den røde kurve i punktet P? 2 Figur 3: Hvor hurtigt kører cyklisten? 3 Eksempel: Cyklistens

Læs mere

PARAGON SUPER II. Betjeningsvejledning

PARAGON SUPER II. Betjeningsvejledning PARAGON SUPER II Betjeningsvejledning Side 2 Paragon Super II Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning...3 2 Faciliteter...4 3 Funktionsbeskrivelse...5 3.1 Operationstilstande...5 3.2 Ind- og udgangstilstande...6

Læs mere

Brugervejledning Fiberbredbånd TV Telefoni 01 Fiberbredbånd TV Telefoni

Brugervejledning Fiberbredbånd TV Telefoni 01 Fiberbredbånd TV Telefoni Brugervejledning Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold Oversigt over indholdet i waoo.tv...4 TV kanaler på computer... 4 Velkommen til waoo.tv... 6 Waoo! Web TV betjeningsvejledning...11 Genvejstaster...14

Læs mere

Instruks for brug af stofseler til magtanvendelse (SEL 128)

Instruks for brug af stofseler til magtanvendelse (SEL 128) Instruks for brug af stofseler til magtanvendelse (SEL 128) Udstedt: 12. februar 2015. Redigeret oktober 2015 Godkendt af: Myndighedschef Ove G. Jensen 1.0 Opbygning Magtinstruksen er rent teknisk opdelt

Læs mere

Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium

Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium Institutions adresse: Leder: Funktion: Bygninger: Formål: Ansvar: Marselisborg Gymnasium Birketinget 9 8000 Århus C Rektor Kirsten Skov Marselisborg Gymnasium

Læs mere

Kontaktpersoner Vejledere, programudvalg, skoleudvalg mv.

Kontaktpersoner Vejledere, programudvalg, skoleudvalg mv. Kontaktpersoner Vejledere, programudvalg, skoleudvalg mv. Indhold Hvordan opretter man en ny kontaktperson?... 2 Rollen... 5 Accounten... 6 Tildeling af rollerne Main supervisor og Co supervisor... 8 Hvordan

Læs mere

MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP)

MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP) MANUAL TIL RESULTATINDBERETNING OG OPDATERING AF KLUBSPECIFIKKE DATA I DANSK TENNIS FORBUND OG UNIONERNES HOLDTURNERINGSPROGRAM (HTP) Dansk Tennis Forbund 22. april 2015 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Compact Trappelift. Brugsanvisning. Juni 04

Compact Trappelift. Brugsanvisning. Juni 04 Brugsanvisning Compact Trappelift NEBA A/S - Baldersbuen 17 - Box 220 - DK-2640 Hedehusene - Telefon 46 59 01 77 Telefax 46 59 01 97 - e-mail: neba@neba.dk Juni 04 Brugsanvisning til Compact 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015

Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Sikkerhedsbestemmelser for flugtskydning med haglgevær under Danmarks Jægerforbund (DJ) Januar 2015 Indhold KAPITEL 1 - ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 KAPITEL 2 - SIKKERHEDSBESTEMMELSER FOR DEN ENKELTE

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE Sådan ser du svarprocenten og rykker for eller tilbagekalder besvarelser I denne vejledning kan du læse, hvordan du kan følge arbejdspladsens svarprocent på spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Faxe Syd den 9. oktober 2013 Privat leverandør af hjemmepleje Tilsynet blev udført af konsulent Annelise Dehn og ekstern

Læs mere

WebGIS. Zoom. Klik på knappen Startside (skift øst/vest) hvis du vil se kommuner i den anden landsdel. September 2014

WebGIS. Zoom. Klik på knappen Startside (skift øst/vest) hvis du vil se kommuner i den anden landsdel. September 2014 WebGIS September 2014 WebGIS er en webside, der viser HMN Naturgas gasledninger. Private kan se hvor gas stikledningen ligger på deres egen grund. Visse samarbejdspartnere har fået lidt udvidet adgang

Læs mere

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse:

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse: Brugermanual til NaboLink enhederne: Indholdsfortegnelse: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016 1 Side 1. Standard sæt indeholder.... 2 2. AlarmLink indeholder.... 2 3. Udvidet sæt

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

Mi-Light 6W WiFi LED pære E27 RGBW (Kold Hvid)

Mi-Light 6W WiFi LED pære E27 RGBW (Kold Hvid) Mi-Light 6W WiFi LED pære E27 RGBW (Kold Hvid) Kun så længe lager haves Vær opmærksom på at den hvide farve er kold hvid (6000K) WiFi 6W LED RGBW E27 pære Kan styres via iphone og android (kræver kontroller)

Læs mere

- Der må ikke forekomme tekster, tegninger eller billeder udvendigt på breve og pakker til udsendte soldater, der kan virke anstødelige.

- Der må ikke forekomme tekster, tegninger eller billeder udvendigt på breve og pakker til udsendte soldater, der kan virke anstødelige. Opdateret: 25. maj 2016 Små Missioner Denne side indeholder: Generelle retningslinjer for brev- og pakkepost Postens vej Adresser Posttakster Kvittering for forsendelser fra Danmark Efterlysning/Undersøgelse

Læs mere

Herunder følger svar på de ting jeg lovede at følge op på Brug lige 5 minutter på at få de sidste informationer med -

Herunder følger svar på de ting jeg lovede at følge op på Brug lige 5 minutter på at få de sidste informationer med - Kære Alle Først vil jeg sige alle tak for Jeres store engagement på det udvidede administrator kursus i onsdags. Det var dejligt at fornemme at I virkelig har taget systemet til Jer trods det at administratormodulet

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at det nu er muligt at bogføre

Læs mere

Manual til skinnelayoutprogram

Manual til skinnelayoutprogram Manual til skinnelayoutprogram Version 1.1 13. marts 2005 Skinnelayoutmanual af 13. marts 2005, version 1.1 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt over startbillede... 3 3 Menulinie... 4

Læs mere

Stofa SmartTv. Vejledning i Stofa SmartTv

Stofa SmartTv. Vejledning i Stofa SmartTv Stofa SmartTv Vejledning i Stofa SmartTv TIPS & TRICKS Få det bedste ud af dit Stofa SmartTv KANALLISTE OG PROGRAMBJÆLKE 3 4 I stedet for at skifte mellem tv-kanalerne med ch +/- knapperne kan du bladre

Læs mere

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] --

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- -- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- Miljø- og Fødevareministeriet mfvm@mfvm.dk Sagsnr. 2015-5970 Doknr. 281069 Dato 05-11-2015

Læs mere

GODKEND OG AFSTEM JOB

GODKEND OG AFSTEM JOB DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 1. september 2015 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 GODKEND OG AFSTEM JOB ENTREPRISESTYRER Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk EAN

Læs mere