Udbygning daginstitutionen Troldemarken i Sommersted Haderslev Kommune Byggeprogram kapitel 3 Funktionsbeskrivelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udbygning daginstitutionen Troldemarken i Sommersted Haderslev Kommune Byggeprogram kapitel 3 Funktionsbeskrivelse"

Transkript

1 Indholdsfortegnelse kapitel Indledning Orientering Organisering Daginstitutionen udadtil Daginstitutionens tanker, ønsker og ambitioner Eksisterende bygning Opvarmede rum Grupperum Flexrum Alrum Køkken Motorik & musik Indgangssituation og garderober Toilet og puslerum Administration og personalefaciliteter Handicaptoilet Depot, rengøring og vaskerum Uopvarmede rum og skure Væksthus & værksted Liggehal Skure og affaldsgård Udearealer og landskab Disponering af grund og legeplads Terræn og overskudsjord Ankomstvej og parkering Belægninger omkring bygningen og på legepladsen Hegn Beplantning Belysning og vand... 15

2 2 / Indledning Orientering Nærværende funktionsbeskrivelse er en overordnet gennemgang af rum- og funktionsområder - såvel inde som ude - i den nye institution i Sommersted. Fast inventar, bygherreleverancer mv. for de enkelte rum er oplistet i rumskemaerne og nævnes kun i hovedtræk i funktionsbeskrivelsen for de enkelte rum. Arealerne angivet i rumskemaer og areal- og rumprogram er vejledende og størrelserne kan varieres, så længe det fri gulvareal i de børnevendte aktivitetsrum andrager minimum 3 m 2 pr. vuggestuebarn og 2 m 2 pr. børnehavebarn. Institution skal således som minimum opfylde bygningsreglementets kvalitetsniveau C, dog må uopvarmede liggehaller og aktivitetsrum ikke medregnes i arealvurderingen Organisering Den nye daginstitution i Sommersted skal dimensioneres til 100 børn alternativt 120 børn - i alderen 0 6 år. Med en aldersfordeling 40/60 mellem vuggestuebørn og børnehavebørn svarer det til hhv. 40vuggestuebørn og 60 børnehavebørn, organiseret i basisgrupper á ca. 20 børn. Ved 120 børn vil fordelingen være 48 vuggestuebørn og 72 børnehavebørn. Daginstitutionen skal organiseres og indrettes som mindre enheder - den lille institution i den store - så der opleves overskuelighed og tryghed for det enkelte barn. Hver enhed består principielt af to børnegrupper med gruppe- og flexrum og tilhørende garderobe og toiletfaciliteter. Disse knyttes sammen af de centrale fællesfaciliteter som alrum, køkken og personalefaciliteter, der skal være let tilgængelige for hele institutionen. Organiseringen tillader således at det enkelte barn kan indgå i fællesskaber af varierende størrelse, fra det lille fællesskab i basisgruppen, fællesskabet mellem to grupper og det store fællesskab for hele institutionen. De fysiske rammer skal tage højde for fremtidige større eller mindre udsving i fordelingen af årgange, således at der kan optages et varierende antal vuggestue- og børnehavebørn samtidig med at den overordnede funktionalitet og sammenhængskraft i institutionen opretholdes. Der lægges således ikke op til rene vuggestue- og børnehavegrupper men en organisering med mere aldersblandede grupper. Overordnet ses dog gerne en bygningsstruktur hvor hovedparten af de mindste børn kan placeres i et område, hvor toilet- og puslefaciliteter er særligt indrettet for de yngste og der er nærhed til liggehal.

3 3 / 15 Dette område ses gerne placeret i en rolig ende af institutionen i tilknytning til et skærmet udeareal ligeledes indrettet med fokus på de yngste i institutionen. Gangarealer i institutionens skal minimerst, så man undgår lange døde gangarealer, uden dog at alle rum bliver gennemgangsrum. Nødvendige gange ses gerne udformet, så der opstår særlige steder i gangforløbene som et aktiv for børnene. Eksempelvis med små nicher, indbyggede legemøbler der slynger sig langs væggen, udstillingsområder mv. Visuel kontakt mellem institutionens rum ses også som en kvalitet. Det kan være i form af døre med glasudskæring i børnehøjde, små kighuller og vinduer samt større glasarealer til de særlige rum som det uopvarmede væksthus og værksted eller motorik og musik. Generelt skal der tænkes på muligheder for at udstille og hænge op, så fotoserier fra diverse aktiviteter, børnenes arbejder mv. bliver et synligt element i institutionen Daginstitutionen udadtil Det er et ønske, at den nye daginstitution fremstår imødekommende og formgives med henblik på brugen af børn med særlige steder, børnevenlig skala og materialer med karakter og oplevelse. Dette ses gerne kombineret med et ønske om at tilbygning og eksisterende bygning danner en ny harmonisk helhed med respekt for skala og karakter i det omgivende landsbymiljø i Sommersted Daginstitutionens tanker, ønsker og ambitioner Nedenstående scenarie er udarbejdet af daginstitution til inspiration for de bydende: Det er en tidlig vintermorgen, jeg skal i børnehave. Jeg ser der er tændt lys i lanterne udenfor, jeg mærker en varm følelse af, at det er mit sted. Da jeg træder ind falder mit blik på info skærmen, juhuu det er i dag vi får besøg af dagplejerne og deres børn. Ved bordet i alrummet sidder Grete sammen med Theodor, Anna og Sofie. De spiser morgenmad og har tændt stearinlys, Godmorgen siger de og kigger smilende hen på mig, godmorgen. Jeg ser Line står ude i køkkenet og bager skolebrød sammen med Emil, Johannes og Yasmin, der spreder sig en dejlig duft af hjemmebag. Jeg sætter mig i sofaen og læser Peter Pedal og hans venner, Acmed og Thorkild kommer og vi læser sammen. Ude på legepladsen trækker vi vores kælke hen til bakken, og vi suser ned, mens vi hviner. Det er koldt, så det bliver dejligt at komme hen til bålet og få en kop urte te.

4 4 / 15 Jeg henter urterne inde i køkkenet, spændt på om de stadig dufter, husker hvordan vi plukkede og tørrede dem i sommers. Jeg ser Peter og Cirkeline står på rapoen, mon de skal vinke til deres forældre, eller står de måske og venter på mig. Vi skal ind og lege i rytmik rummet, lave huler og klatre i ribberne, mens vi synger der var engang en abe.. Døren til samtalerummet står på klem, hvad er det dog de laver? Pia og Jytte sidder og forbereder sig til samling, de ser om det kan lykkes at puste vat med meget tynde sugerør, eller om de skal vælge de lidt tykkere sugerør, mon vi skal spille puste fodbold, det er nemlig sjovt. Jeg går hen og tager en ipad, vi skal lige have undersøgt, hvordan det var med den sol formørkelse i snakkede om i gå til samling, hvad er det for et fænomen. Vi samles i vores grupper. Gitte og Thor har taget noget sne med ind, fordi nogle af de voksne havde sagt de ikke skal spise det, da det er beskidt. Er sneen mon beskidt, det er jo fint hvidt, vi må prøve at tø det op, så vi kan se hvad det indeholder. Vi sidder alle og hygger os, mens vi spiser vores medbragte mad. Hvad er det du har der? det er en squash Karen kan vi ikke prøve plante dem i vores højbede til sommer Jeg går i rytmik rummet hvor vi skal øve os på de tre bukker bruser, jeg håber jeg skal være trold. Ikke en sød trolde som vores bukse, charme og stortrolde her i børnehaven, nej jeg vil være en voldsom og sur gammel trold hvem er det som tramper på min bro. Vi samles i alrummet, vi skal snart hjem. I baggrunden kan vi høre sneflokke kommer vrimlende vi læser, spiller og nogle af de store er i gang med at finger strikke. Asta og Frederik sidder på scenen og er i gang med at konstruere med lego, de har fulgt byggeriet af den nye institution, og prøver nu at forstå virkeligheden ved at lege det de oplevede. Det er blevet lidt mørkere udenfor, vi sætter os i karmen i vinduet, så kan vi se lyset i lanterne og de flakkende lys fra forskellige biler som kommer Eksisterende bygning Den eksisterende institutionsbygning skal indgå i projektet, men funktionerne der placeres her er ikke fastlagt i nærværende byggeprogram. Det er op til de bydende at indarbejde den eksisterende institutionsbygning, så intentionerne i byggeprogrammet så vidt muligt imødekommes. I de efterfølgende afsnit er den ny institution således beskrevet som en helhed uden hensynstagen til hvilke funktioner der bedst placeres i eksisterende bygning.

5 5 / 15 I byggeprogrammets tekniske beskrivelse og rumskemaer for eksisterende bygning er angivet en række minimumstiltag, der skal gennemføres i eksisterende bygning for at bringe denne op på tidssvarende niveau. Herudover afhænger arbejderne af forslag til tilbygning og i hvor høj grad tilbudsgiver vælger at ændre på indretningen i eksisterende bygning. Eksisterende bygning skal efter arbejdernes gennemførelse kunne myndighedsgodkendes til formålet. Bygningen består af to parallelle lave murede længehuse med saddeltag. Der er kælder under en del af huset. Bygningen rummer to grupperum med tilhørende toiletrum og garderober. Herudover mindre værksted, legerum og køkkenalrum. Personalerum og kontor er indrettet i samme lokale og herudover er der personaletoilet, garderobe samt kombineret teknik- og rengøringsrum. Vedlagt byggeprogram er oversigtsplan fra Moderniseringsplan for daginstitutionerne 2010 samt originale arkitekttegninger fra opførelse og aktuelle registreringsfotos fra stedet. Tegninger og foto er på cd-rom som hhv. pdf og jpeg filer. 3.2 Opvarmede rum Grupperum Grupperummene ønskes relativt små, så der netop kan rummes en børnegruppe på ca. 20 børn, da børnene i høj grad vil være fordelt i hele huset ved aktivitet og spisning. Rummene skal kunne anvendes til flere formål og være lette at indrette og ændre samt give mulighed for at indrette små rum i rummet. Rummene ønskes placeret parvis og med intern forbindelse via foldevæg, så en større børnegruppe kan have aktiviteter på tværs af rummene. Et grupperum ønskes placeret, så det via foldevæg kan sammenlægges institutionens alrum. Der ønskes generelt visuel forbindelse til de tilstødende lokaler og døre med glasudskæring i børnehøjde. Vindueshuller ønskes ligeledes placeret i børnehøjde med udkig til udearealer og mulighed for at indtage vindueskarmeog/eller nicher. Fra alle grupperum ønskes direkte udgang til et nært overdækket udeareal, der kan benyttes til leg og ved spisning når vejret tillader det Flexrum I tilknytning til grupperummene indrettes en række mindre flexrum af varierende størrelse, hvor en mindre gruppe børn har mulighed for at lege helt uforstyrret. Rummene tænkes anvendt til eks. afslapning og musik, sove, udklædning, vilde lege, sanserum, fortællehule, dukkekrog, lego-hjørne m.v.

6 6 / 15 De i rumprogrammet angivne flexrum på 15m 2 må gerne varieres i størrelse så der kan etableres forskellige både mindre og større rum. Der kan ikke accepteres rum under 7 m 2. Der ønskes adgang til flexrummene direkte fra grupperummene og evt. intern forbindelse mellem flexrummene Alrum Alrummet er institutionens største rum og vil i sammenhæng med et tilstødende grupperum og motorik & musik kunne danne ramme om særlige arrangementer som forældremøder, fællesspisning og andre større arrangementer. I det daglige er rummet institutionens omdrejningspunkt. Her åbnes og lukkes om morgenen og eftermiddagen, og børnene vil altid kunne findes en voksen. Rummet disponeres med spiseplads til ca. 20 børn, så børn der kommer tidligt kan spise morgenmad ligesom der kan spises frokost med en gruppe børn. Herudover ønskes plads til et sofa-arrangement, hvor der hyggesnakkes, læses højt, børnene kan vågne mv. ligesom der skal være mulighed for at forældrene kan tegne, læse en bog el. lign. med barnet inden der siges farvel. Alrummet ønskes med åben forbindelse til institutionens køkken, og i overgangen mellem de to lokaler indrettes et pædagogisk køkken, hvor børnene har mulighed for at medvirke ved aktiviteter i køkkenet. Se desuden beskrivelse under køkken. Alrum og motorik & musik ønskes placeret så lokalerne via foldevæg kan sammenlægges ved særlige lejligheder, og overgangen mellem lokalerne ønskes udformet så der opstår en scene i alrummet. Se desuden beskrivelse under motorik og musik. Fra alrummet ønskes adgang til uopvarmet væksthus & værksted og direkte udgang til en overdækket terrasse hvor der kan leges og spises. Væksthus & værksted er nærmere beskrevet under selvstændigt punkt. Alrummet kan eventuelt være et gennemgangsrum, men skal disponeres så aktiviteter i rummet kan foregå uforstyrret af gennemgående trafik Køkken I den nye institution skal børnene selv medbringe madpakker, og der vil således ikke være fuld forplejning af børnene. Der skal være mulighed for begrænset tilberedning og behandling af fødevarer. Eksempelvis daglig servering af morgenmad og eftermiddagsmad samt bagning og lejlighedsvis tilberedning af småretter som pizzasnegle, pitabrød, grønsagssupper mv.

7 7 / 15 Køkkenet skal indrettes så arbejdsgangene bliver hensigtsmæssige og tidsbesparende for personalet og indretning, overflader mv. skal overholde krav som beskrevet i Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner. Inventaret angivet i rumskema er at betragte som et minimumskrav, og det bemærkes at selv om der kun vil foregå begrænset tilberedning i køkkenet skal det indrettes med industriopvaskemaskine (skyl ved 80 C) og krav hertil for evt. udsugning skal overholdes. I køkkenet skal der være et minimum af trafik og selve køkkenet afgrænses mod alrummet med et pædagogisk køkkenafsnit, hvor ca. 6 børn fra et hævet niveau kan arbejde med ved en del af et køkkenbord med vask. Vasken skal kunne betjenes fra begge sider. I overgangen mellem køkken og alrum kan også være gennemgående køkkenskabe, der kan betjenes fra begge sider, til opbevaring af eksempelvis service, så man kan dække bord uden at skulle ind i selve køkkenet. I tilknytning til køkkenet placeres aflåseligt køkkendepot til madvarer, service, rullevogne o. lign Motorik & musik Motorik & musik er rummet hvor der er fokus på kroppen og sanserne. Rummet vil blive brugt til tumle, sanglege, teater og musik og indrettes med ribber, spejle store madrasser o. lign. Der skal være god plads til opbevaring af legeredskaber og musikinstrumenter sidstnævnte i aflåselige skabe. Rummet ses gerne udformet med et stort frit gulvareal hvor der i loftet er monteret skinner til ophæng af gynger, hængekøjer og tove eller spotlights og suppleret med indbyggede nicher, klatrehuler eller klæd-ud hjørne. Rummet skal kunne bruges til vilde lege, så der må der ikke være kanter og fremspring, hvor børnene kan komme til skade. Der skal etableres fast musikanlæg i voksenhøjde og anlægget skal kunne aflåses. Da rummet ofte vil danne ramme om støjende aktiviteter, skal der være særlig fokus på akustikken i rummet og lydadskillesen mod de tilstødende rum. Rummet skal kunne sammenlægges med institutionens alrum via foldevæg. Overgangen ses gerne udformet så der opstår en scene mod alrummet til brug ved forældreforestillinger, omrejsende teatre eller når en gruppe børn skal optræde for resten af institutionen. Det kan være et hævet scenepodie mellem lokalerne eller et scenepodie i selve motorik & musik, der vender mod alrummet når rummene er lagt sammen.

8 8 / Indgangssituation og garderober Institutionens indgangssituation skal gennemarbejdes med særligt fokus på at institutionen opleves som den lille institution i den store således at der skabes en overskuelig og tryg ankomst for børnene. Ved garderoberne skal der laves en serie af rum (vindfang, grovgarderobe og børnegarderobe), der gør det muligt at holde mudder og skidt ude af institutionens opholdsrum. Indgangssituationen skal gerne disponeres så trafikken til og fra garderoben ikke forstyrrer de øvrige aktiviteter i institutionen og så toiletter kan benyttes fra legepladsen uden at skulle passere opholdsrum. Mod ankomstpladsen - enten ved de enkelte indgange eller som en niche i eksempelvis alrummet - ønskes et særligt sted hvor børnene kan vinke farvel til forældrene. Som gennemgående princip ønskes børnegarderoberne placeret enkeltvis i tilknytning til de enkelte grupperum og med fælles grovgarderobe og vindfang for to grupper. Børnegarderoberne kan evt. sammenlægges parvis, så længe det sikres at der for det enkelte barn kan skabes en rolig og overskuelig påklædningssituation. Vindfanget vil danne ramme om ankomsten om morgenen og skal være rart og imødekommende med plads til at forældre kan tage overtrækssko på. Her etableres elektronisk infotavle. I børnegarderoben har børnene sit tørre tøj hængende og lokalet skal indrettes med garderobeelementer til 20 børn og plads til opbevaringsskabe til glemt tøj mv. Elementerne udformes med integreret bænk, skohylde, udtrækskasse under bænk og aflukkeligt rum og hylde over knager. I børnegarderoben tager børnene tøj på inden de går på legepladsen, og indretning skal sikre gode pladsforhold for både børn og voksne. Der ses gerne indretning med hævet podie eller påklædningsbænk så de voksne har gode arbejdsstillinger når børnene skal hjælpes. Podiet ses gerne indrettet med et sko/støvlerum til hvert barn. Grovgarderoben bliver stedet hvor børnene kommer ind fra legepladsen, og der skal være plads til at hænge det ofte snavsede og våde tøj inden man bevæger sig længere ind i institutionen. Som i børnegarderoben skal der være plads til at de voksne kan hjælpe til og der skal desuden være plads til udetøj, støvler mv. for 10 voksne samt tørreskabe. Ud over indgangene til de forskellige børneområder ønskes en hovedindgang, som er stedet man benytter som gæst, ved vareindlevering, de første personaler om morgenen o. lign. Indgangen placeres gerne centralt nær alrum og personale- og administrationsfaciliteterne. Det er her institutionens alarm skal placeres, så personale nemt kan lukke op og ned.

9 9 / 15 Afhængigt af udformningen af den nye institution kan hovedindgang og personaleindgang evt. adskilles i to selvstændige indgang eller sammentænkes med en af de øvrige indgange så længe intentionerne i det ovenstående imødekommes Toilet og puslerum Toilet og puslerum placeres i tilknytning til hvert grupperum og skal kunne servicere en børnegruppe på ca. 20 børn fra 0 6 år. Rummene indrettes med god plads til at personalet kan hjælpe børnene og disponeres så det for børnene opleves trygt og overskueligt. I tilbygningen ses toilet- og puslerummene gerne sammenlagt parvis, så to grupper deles om ét som angivet i vejledende funktionsdiagram. Omfang af installationer, inventar, sanitet mv. skal i så fald modsvare to enkeltstående toilet- og puslerum, da rummet skal kunne servicere to børnegrupper. Toilet og puslerum må betragtes som arbejdsrum og skal have dagslysadgang og udover mekanisk ventilation er der ønske om at kunne åbne et vindue evt. et mekanisk styret tagvindue. Institutionen indrettes med principielt én type toilet- og puslerum, der modsvare en sammensat børnegruppe fra 0 6 år. I området for de yngste børn ses toilet og puslerum placeret, så der kan etableres visuel kontakt til grupperummene. Omfang af inventar, installationer sanitet mv. fremgår af rumskemaer, og er at betragte som minimumskrav. Såfremt der laves en anden rumdisponering eksempelvis opdeling i flere toiletrum - skal omfang af inventar, installationer, sanitet mv. modsvare det beskrevne. Rummene indrettes med hæve-/sænkbare pusleborde placeret op ad væggen og afskærmet med skærmvægge, så risikoen for at et barn falder ned minimeres. Opbevaringskurve til de yngste børns skiftetøj skal gerne placeres, så de kan nås fra puslebordet og der skal være fornuftig plads til stativer på hjul til hhv. bleer/affald og brugte klude/vasketøj. I toilet og puslerum i området med de yngste børn skal der være plads til at have sovetøj hængende og rummene skal placeres med god adgang til udendørs liggehal. Se også selvstændigt punkt for liggehal. I minimum ét af institutionens toilet- og puslerum indrettes nær puslebordet en skylleplads behandlet som vådzone, hvor der er mulighed for at vaske barnet med håndbruser eller i løse badekar. Skyllestedet ses gerne kombineret et vandleg område. Selve toiletterne varierer i størrelse så der for de yngste børn er lave toiletter og for de ældste overvejende almindelige toiletter. Ved de yngste børn afskærmes med lave skærmvægge og ved de ældste lidt højere skærmvægge med dør. Det skal være muligt for en voksen at kigge over skærmvæggen. Ved alle toiletter skal der være gode forhold for at personalet kan hjælpe.

10 10 / 15 Herudover indrettes alle toiletrum med urinal afskærmes på to sider med lav skærm. Håndvask til børnene udformes som vaskerende i børnehøjde. Der skal være god plads omkring håndvaskesituationen og over vaskerenden placeres spejl i børnehøjde. I alle toilet- og puslerum skal desuden være en håndvask i voksenhøjde. Over håndvasken placeres spejl. Der skal særligt i toilet og puslerum være opmærksomhed på at undgå klemfælder Administration og personalefaciliteter Administrations- og personalefaciliteterne placeres centralt i institutionens geografi let tilgængeligt fra alrum og hovedindgang, så personalet er synligt og let kan tilkaldes ved pauser og kontorarbejde. Området vil danne ramme om en samlet personalegruppe på op til 30 personer. Der skal indrettes ét kontor med plads til tre arbejdspladser, et mindre mødebord og opbevaringsskabe/reoler. I tilknytning til kontoret indrettes kopirum, hvor institutionens kopi- og printmaskine kan stå og det er muligt at samle kopier mv. Kopirummet vil også kunne fungere som supplerende depot for kontoret. Personalerummet indrettes som personalets pauserum med plads til op til 20 personer i forbindelse med pause eller møde. Desuden indrettes tre medarbejderpladser hvor der kan tilsluttes pc og med plads til personalets mapper, så personalet kan udarbejde dokumentation, forberede møder med forældrene, opdatere institutionens hjemmeside, infoskærme mv. I personalerummet indrettes mindre tekøkken med køleskab til opbevaring af personalets madpakker o. lign. Fra personalerum ønskes direkte udgang til overdækket areal der kan benyttes til pause eller spisning. Personalegarderobe indrettes som selvstændigt rum og gerne med let adgang til personaletoiletter og hovedindgang. Personalegarderoben skal være tilgængelig uden at passere personalerum. Personalegarderoben vil blive brugt til personalets overtøj og personlige ejendele. Udetøj og støvler til brug på legepladsen ønskes placeret i grovgarderoberne se selvstændigt punkt. Der skal etableres to selvstændige personaletoiletter og det ene skal udformes med bademulighed. Der skal etableres to samtalerum til brug ved møder, forældresamtaler, konsulentbesøg o. lign. Rummene ses gerne udformet så de også kan bruges af børnene som supplerende aktivitetsrum og skal opfylde alle myndighedskrav hertil. Det ene rum indrettes med sofagruppe med henblik på mere uformelle samtaler

11 11 / 15 særligt hvor børnene deltager eller eksempelvis er til talepædagog. Det andet samtalerum indrettes som et mere traditionelt møderum med mødebord og stole til 6 personer Handicaptoilet Institutionen skal rumme et handicaptoilet, der indrettes i overensstemmelse med Dansk Handicapråds anbefalinger. Toilettet placeres nær hovedindgangen og vil også fungere som institutionens gæstetoilet Depot, rengøring og vaskerum. Centralt i institutionen og med let adgang fra hovedindgangen placeres et fælles aflåseligt depot til bleer, vareleverancer mv. Der skal kunne køres en u-udpakket europalle ind i rummet. Det skal være et aflåseligt rengørings- og vaskerum centralt i institutionen gerne nær køkken eller toiletrum for de yngste børn, da hovedparten af vasketøjet vil komme herfra. Rummet indrettes med opvaskemaskine og tørretumbler i betjeningsvenlig højde og arbejdsbord hvor der kan lægges tøj sammen. Der skal være vask i arbejdsbordet samt udslagsvask monteret på væg. Under udslagsvasken skal der være gulvafløb med stor rist hvor spande kan tømmes. Der skal i rengørings- og vaskerummet være plads til rengøringsvogn, gulvvaskemaskine støvsuger mv. samtidig med at der arbejdes ved vaskemaskine og tørretumbler eller ligges tøj sammen. Såfremt der kan opnås en bedre lokaledisponering ved adskillelse af rengøringsrum og vaskerum er dette muligt. I så fald ønskes lokalerne placeret i sammenhæng. 3.3 Uopvarmede rum og skure Væksthus & værksted Med adgang fra alrummet etableres et uopvarmet væksthus og værksted som en integreret del af bygningsmassen. Selvom rummet er uopvarmet skal der sikres god ventilation og lydforholdene skal modsvare kravene til de øvrige opholdsrum i institutionen. Rummet vil danne ramme om forskellige hobbyarbejder som ler- og træarbejder, maling mv. ligesom det skal være muligt at tage naturen med indenfor og arbejde med den. Der kan opstilles akvarier til hjembragte haletudser og indrettes med plantekummer på hjul hvor planter kan forspires inden de køres ud om foråret. Rummet indrettes med høvlebænk, arbejdsbord m. vask, vaskerender og åbne hylder til udstilling og opmagasinering af materialer. I rummet etableres brændeovn der kan benyttes i de kolde måneder.

12 12 / 15 Der skal være rigeligt dagslysindtag i rummet og egnet solafskærmning skal forhindre overophedning i sommermånederne. Fra væksthuset skal der være udgang til overdækket terrasse og udeværksted med fast arbejdsbord og udendørs taphane og rende, så aktiviteterne i væksthuset kan trække udenfor når vejret tillader det Liggehal Institutionen skal have to liggehaller med kapacitet til i alt 30/40 krybber ved 100/120 børn. Liggehallerne skal så vidt muligt placeres mod nord/og eller på skyggesiden af bygningen. Placeringen skal desuden sikre nærhed til grupperne med de yngste børn og der skal være opmærksomhed på at skabe en god og tørskoet forbindelse fra toilet og puslerum til liggehal ligesom personalets arbejdsstillinger ved krybberne skal tilgodeses. Madrasser og sengetøj til brug i krybberne skal placeres i selve institutionsbygningen i forbindelse med udgangen til liggehallen, så afstanden til krybberne minimeres mest muligt. Der ønskes integrerede nicher hvor vogne med madrasser og sengetøj kan opbevares. Liggehallen ønskes udformet i henhold til anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens Hygiejne i daginstitutioner, dog skærmet på alle sider og så liggehallen kan aflåses så krybberne kan blive stående uden for institutionens åbningstid. Det er vigtigt, at der sikres tilstrækkelig naturlig ventilation af liggehallen, uden at der sker vandindtrængen o. lign. Ligeledes skal det sikres at der ikke sker utilsigtet solopvarmning eksempelvis ved begrønning af tage el. lignende tiltag Skure og affaldsgård På legepladsen skal placeres et skur til legeredskaber og ved ankomstpladsen skal der etableres en række skure til cykelparkering, børnenes egne barnevogne, klapvogne o. lign. samt en skærmet affaldsgård til institutionens affaldscontainere. Skurene skal placeres under hensynstagen til logistikken ved ankomst til institutionen. Affaldsgården placeres så det er muligt at tilkøre med lastbil uden at krydse parkeringspladsen og gerne med kort afstand til køkken uden at affaldet kommer til at skænde institutions hovedindgang. Skure og affaldsgård skal fremstå ensartede og danne en harmonisk helhed med bygningen. 3.4 Udearealer og landskab I projektet skal være indeholdt ny ankomstvej fra Storegade, parkerings- og ankomstplads samt disponering og etablering af institutions legeplads. Det bemærkes at selve legepladsinventaret såsom gyngestativer, sandkasser, legehuse mv. inkl. tilhørende sand og faldunderlag er bygherreleverance.

13 13 / 15 Tilbudsgiver skal dog i sit forslag disponere så disse elementer er naturligt indlejret i legepladsen. Der må påregnes justering af indretningen i dialog med bygherre og brugere. Legepladsen skal være i alt m2 inkl. bygningens fodaftryk Disponering af grund og legeplads Ved disponering af byggegrunden er det et ønske at bygningen placeres øst-vest, så den vender energimæssigt korrekt og så legepladsen kan udlægges mod syd. Legepladsen ønskes varieret med legeområder indrettet m.h.p. at imødekomme behovene for henholdsvis vuggestue- og børnehavebørn. Gerne så der for de mindste bliver et område der er overskueligt og let afgrænset i tilknytning til den del af institutionen der fortrinsvis rummer de yngste børn. Faciliteter for vuggestuebørn tænkes tæt på huset, hvor der er god nærhed til personalet, mens de større børn kan tage længere væk på eventyr. Overordnet ønskes legepladsen indrettet så de mere kultiverede områder placeres nær bygningen og legepladsen gradvis bliver mere vild og naturpræget jo længere man kommer fra bygningen. Generelt ønskes legepladsen indrettet med bakker og dale, kælkebakke, tilplantede og skyggefulde opholdsområder, små separate legeområder med gemmesteder og klatretræer samt én fælles lille-skov. Der indrettes med sandkasser, der delvist kan overdækkes med sejl eller begrønnet espalier, cykel- og mooncarbane, sansehaver samt bålplads og adgang til vand. Et område ønskes tilplantet med frugttræer samt mulighed for blomster- og køkkenhave samt kolonihavehus til højtlæsning, leg m.v. Et strategisk sted placeres skur til opbevaring af legeredskaber m.v Terræn og overskudsjord Byggefeltet består i dag af eksisterende parkeringsplads samt ubebygget jordbrugsareal adskilt af levende hegn. Totalentreprenør skal foretage de nødvendige reguleringer af terrænet, og der skal etableres fald væk fra bygningen på alle sider. Overskudsjord fra byggeriet skal bevares på grunden og benyttes til at lave en varierende og udfordrende legeplads. Såfremt overskudsjorden eller dele af denne ikke kan bevares på grunden skal den bortskaffes efter gældende regler Ankomstvej og parkering Der skal etableres ny asfalteret ankomstvej fra Storegade med adgang til nyt parkerings- og ankomstareal nord for byggefeltet inkl. plantebælte mod område II jf. Lokalplan Overkørselen ved Storegade udføres som beskrevet i lokalplan 14-1.

14 14 / 15 Den i lokalplanens pkt anførte sti fra Storegade til hallen/skolen udføres ikke nu og skal ikke være indeholdt i projektet. De i lokalplanens pkt. 4.5 og 4.6 nævnte lukninger af eksisterende vejforløb udføres af bygherre uden for byggesagen. P-pladsen skal udformes med 1 p-plads pr. 30 m 2 den samlede udbyggede institution andrager herunder min. én plads til handicappede pr 25 påbegyndte parkeringspladser. Parkeringspladsen skal udføres asfalteret med opstribning af p- pladser og begrønnes med træer. Det skal sikres at trafiksikkerheden i forbindelse med hente/bringe er bedst mulig og dette kan kræve fortovsarealer og overgangzoner. Der skal etableres skure til affald, cykler og børnenes egne barnevogne, klapvogne mv. Se pkt Belægninger omkring bygningen og på legepladsen Det skal være muligt at komme rundt om bygningen med barnevogn på flisebelægning, og der skal som minimum etableres flisearealer udenfor rum med adgang til det fri samt fra parkeringsplads til samtlige ind- og udgange ligesom liggerhaller og legepladsskur skal være tilgængeligt via flisebelagte arealer. Ved primære ind- og udgange etableres skraberiste nedfældet i belægningen. Herudover skal der etableres en sammenhængende sti med robust stenmelsbelægning, der knytter samtlige områder på legepladsen sammen og gør disse tilgængelige og med barnevogn og i kørestol. En del af stien ses gerne udformet, så den kan benyttes som mooncarbane, hvoraf en del er kuperet. Øvrige stier på legepladsen udformes som klippede trampestier i græs og beplantning. Der skal i projektet regnes med ca. 500 m 2 flisebelægning i form af terrasser og belagte stier samt ca. 400 meter stenmelsbelagt sti. Omfang af asfalt belægning i forbindelse med ankomstpladsen afhænger af udformningen af denne og størrelsen på tilbygningen Hegn Der skal etableres hegn omkring legepladsens ydre afgrænsning. Der skal i projektet regnes med ca. 450 m hegn. Der skal etableres min. to personlåger mod parkeringspladsen og én låge mod boldbanerne. Herudover skal der etableres stor låge mod parkeringspladsen for adgang til legepladsen med gartnermaskiner i forbindelse med vedligeholdelse, udskiftning af sand mv.

15 15 / 15 Hegnet skal etableres som 1,5 meter højt galvaniseret hegn med fintmasket metaltråd for minimal vedligeholdelse. Hegnet skal begrønnes med klatreplanter, buske eller integreres i plantebælter. Ved etablering af hegnet skal der være særlig opmærksomhed på klemfælder Beplantning Al beplantning skal indgå i og passe til det eksisterende landskab. Det skal være hjemmehørende arter, der er afvekslende, giver indtryk af årets gang, sætter blomster og bær, har forårs- og efterårsfarver, veksler mellem højt og lavt, åbent og lukket. Forårets komme understreges af udplantning af forårsløg overalt. Store træer og buske kan anvendes som legeredskaber. Døde stammer kan evt. tilpasses og bruges som klatrestativer. Beplantningen ønskes benyttet dels som element der danner rum, giver intimitet, giver oplevelse og variation, forbedrer de klimatiske forhold, gør området smukt og frodigt, skaber gode forhold for dyrelivet og meget andet. Ingen planter må være giftige eller bære giftig frugt. En del af beplantningen skal være hårdfør og hurtigvoksende som eksempelvis pil, hyld eller hassel. Områder der ikke beplantes eller indrettes med legepladsinventar el. lign. begrønnes med forskellige græsser og vilde urter. Der skal i projektet regnes med at ca. 400 m 2 indrettes med legepladsudstyr Belysning og vand Der skal etableres orienteringsbelysning ved ankomst- og parkeringsplads frem til samtlige indgange og fra bygningen til legepladsskur og liggehaller. Herudover etableres som minimum belysning ved terrassen i tilknytning til alrummet. Der skal etableres minimum to udvendige taphaner én ved det udendørs værksted i forbindelse med væksthus og værksted samt én centralt på legepladsen. Alle haner skal kunne lukkes centralt i institutionsbygningens teknikrum.

ROSMUS BØRNEHUS. Behovsanalyse

ROSMUS BØRNEHUS. Behovsanalyse ROSMUS BØRNEHUS Behovsanalyse Vi vil være Syddjurs bedste børnehave/vuggestue som en integreret del af et børne- ungemiljø dækkende fra 0 18 år. Vuggestue/børnehave har sammen med skole/sfo et fælles værdigrundlag,

Læs mere

52. BØRNEHAVEN KLØVERBO

52. BØRNEHAVEN KLØVERBO Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 52. BØRNEHAVEN KLØVERBO Søndre Allé 28A, Stepping, 6070 Christiansfeld Børnehaven er beliggende i Stepping by i tilknytning til

Læs mere

30. BØRNEHAVEN DOLLERUPGÅRD

30. BØRNEHAVEN DOLLERUPGÅRD Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 30. BØRNEHAVEN DOLLERUPGÅRD Skolevej 32, 6640 Lunderskov Institutionen er beliggende i udkanten af Lunderskov by i en firelænget

Læs mere

3.5 BØRNEHAVEN TUSINDFRYD

3.5 BØRNEHAVEN TUSINDFRYD Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2014-2021 Bind III 3.5 BØRNEHAVEN TUSINDFRYD Skovvejen 84, 6000 Kolding Børnehaven er beliggende i den nordlige del af Kolding by, og er normeret

Læs mere

60. BØRNEHAVEN ENGSTIEN

60. BØRNEHAVEN ENGSTIEN 60. BØRNEHAVEN ENGSTIEN Engstien 9, 6000 Kolding Børnehaven er beliggende i Kolding by, og er normeret til er normeret til 65 heldags børnehavepladser opdelt i tre grupper. Aalykkeskolen er nærmeste skole,

Læs mere

25. BØRNEHAVEN SPIREN

25. BØRNEHAVEN SPIREN Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 25. BØRNEHAVEN SPIREN Fynslundvej 110, 6640 Lunderskov Børnehaven er beliggende i området ved Fynslundskolen, og var tidligere

Læs mere

Ideoplæg til nybyggeri af KLUB HVIDING Egebækvej (28-30) 6760 Ribe

Ideoplæg til nybyggeri af KLUB HVIDING Egebækvej (28-30) 6760 Ribe Ideoplæg til nybyggeri af KLUB HVIDING Egebækvej (28-30) 6760 Ribe Forord Klub Hviding er i dag hjemhørende på Vadehavsskolens gang arealer, hvilket ikke er optimale rammer. Derfor er det glædeligt at

Læs mere

VELKOMSTFOLDER. Børnehuset Østre. Børnehuset Østre Danmarksgade 2 5000 Odense C Telefon: 6375 1135

VELKOMSTFOLDER. Børnehuset Østre. Børnehuset Østre Danmarksgade 2 5000 Odense C Telefon: 6375 1135 VELKOMSTFOLDER Børnehuset Østre Børnehuset Østre Danmarksgade 2 5000 Odense C Telefon: 6375 1135 Kære forældre. Vi byder jer velkommen til Børnehuset Østre. Vi glæder os til at lære jer og jeres barn at

Læs mere

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO Glidende overgang 2014 Vonsild SFO Velkommen til glidende overgang Glidende overgang er et tilbud til kommende skolebørn om at starte på Vonsild Skole 1. april. Indtil skolestart - i august - vil børnene

Læs mere

31. BØRNEHUSET LUNDERSKOV AFD. SKRÆNTEN

31. BØRNEHUSET LUNDERSKOV AFD. SKRÆNTEN Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 31. BØRNEHUSET LUNDERSKOV AFD. SKRÆNTEN Reinholdts Bakke 27c, 6640 Lunderskov Institutionen er beliggende i Lunderskov By og opdelt

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

Når jeres barn begynder i vuggestuen, får det sin egen mappe. Denne mappe skal vi i fællesskab udfylde med billeder fra både hjemmet og vuggestuen.

Når jeres barn begynder i vuggestuen, får det sin egen mappe. Denne mappe skal vi i fællesskab udfylde med billeder fra både hjemmet og vuggestuen. Velkommen til Vuggestuen Rønnebo Her i Vuggestuen Rønnebo glæder vi os til at lære jer og jeres barn at kende. Den første dag i vuggestuen afsættes til en uformel snak om jeres barn og barnets vaner, men

Læs mere

Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken.

Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken. Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken. Daginstitutionen Norddalsparken er en aldersintegreret institution med børn i alderen 0-6 år. Lederen er Bente Nielsen, Daglig

Læs mere

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra.

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen elsker sommer Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen er 22 år. Hun læser sprog på Århus universitet. Spansk

Læs mere

- udarbejdet af intern arbejdsgruppe bestående af institutionsleder, medarbejderrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentant.

- udarbejdet af intern arbejdsgruppe bestående af institutionsleder, medarbejderrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentant. 22. marts 2012 Notat Retningsgivende bygherreønsker til Ny daginstitution i Haarby - udarbejdet af intern arbejdsgruppe bestående af institutionsleder, medarbejderrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentant.

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Børnehaven er beliggende i Ødis by. Institutionen er normeret til 37 heldags børnehavepladser med aftalt vip til 40 samt en vuggestuegruppe

Børnehaven er beliggende i Ødis by. Institutionen er normeret til 37 heldags børnehavepladser med aftalt vip til 40 samt en vuggestuegruppe Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 59. ØDIS BØRNEHAVE Ødis Byvej 3, 6580 Vamdrup Børnehaven er beliggende i Ødis by. Institutionen er normeret til 37 heldags børnehavepladser

Læs mere

Velkommen til Skovlyskolens SFO / SFK

Velkommen til Skovlyskolens SFO / SFK Velkommen til Skovlyskolens SFO / SFK 2014 2015 Velkommen til Skovlyskolens SFO/SFK Her kan dit barn kaste sig ud i spændende, udfordrende og til tider eventyrlige oplevelser og samtidig glæde sig over

Læs mere

Indledning. Arkitektonisk udtryk

Indledning. Arkitektonisk udtryk Uglegårdsskolen Uglehuset - Nyt indskolingshus PROJEKTFORSLAG Indledning Arkitektonisk udtryk Nærværende projektforslag for Uglehuset er en viderebearbejdning og detaljering af konkurrenceprojektet fra

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Vuggestuen Mælkebøtten

Vuggestuen Mælkebøtten Vuggestuen Mælkebøtten en Bevægelsesinstitution med fokus på Grundmotorikken 1 Scootertur rundt om de store bakker Tur på de små bakker 2 Vuggestuen Mælkebøtten er en Bevægelsesvuggestue med fokus på Grundmotorikken

Læs mere

24. DAGINSTITUTIONEN ELTANG

24. DAGINSTITUTIONEN ELTANG Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 24. DAGINSTITUTIONEN ELTANG Eltangvej 69, 6000 Kolding Daginstitutionen er beliggende i Eltang, indrettet i en tidligere inspektørbolig

Læs mere

Velkommen til Skovparkens Børnehus

Velkommen til Skovparkens Børnehus Velkommen til Skovparkens Børnehus Et nyt kapitel er startet i jeres liv. For at I får den bedste start her i Skovparkens Børnehus, har vi nogle erfaringer og forventninger, vi her vil give videre til

Læs mere

Børnemiljøvurdering Lørslev Friskole & Børnecenter Børnehaven Mariehuset

Børnemiljøvurdering Lørslev Friskole & Børnecenter Børnehaven Mariehuset Børnemiljøvurdering Lørslev Friskole & Børnecenter Børnehaven Mariehuset Forord I 2006 blev der vedtaget en ny Børnemiljølov. Alle dagtilbud skal udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering, BMV. En børnemiljøvurdering

Læs mere

15. BØRNEHAVEN TROLDBLOMST

15. BØRNEHAVEN TROLDBLOMST Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 15. BØRNEHAVEN TROLDBLOMST Skolevej 16, 6070 Christiansfeld Daginstitutionen er beliggende i Christiansfeld by. Institutionen er

Læs mere

14 glade børn Mudder overalt

14 glade børn Mudder overalt Smtte model: Tur i skoven Hvad skal vi lave 14 glade børn Mudder overalt Sammenhæng: Over en længere periode(efterår og forår) har vi besøgt det samme stykke skov, fra tid til anden. Børnene havde fået

Læs mere

Mobning. Undervisningsmiljøundersøgelse 4.-9. årgang Stige Skole November 2007. Ja, flere gange. Nej. Ja, en enkelt gang.

Mobning. Undervisningsmiljøundersøgelse 4.-9. årgang Stige Skole November 2007. Ja, flere gange. Nej. Ja, en enkelt gang. Undervisningsmiljøundersøgelse 4.-9. årgang Stige Skole November 2007 Mobning Er du inden for de sidste 2 måneder blevet mobbet af nogen fra din egen klasse? Er du inden for de sidste 2 måneder blevet

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

DEN SEJE BÅLMAGER. Formål

DEN SEJE BÅLMAGER. Formål Niveau 1 Spirer Årstid Hele året Forløbets varighed 2 trin + en aften Formål Lejrbålet er en traditionel spejderaktivitet og med dette mærke, skal spirerne lave og opleve et rigtigt spejderlejrbål med

Læs mere

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. I Mejrup området vil vi arbejde for, at vore børn og unge oplever sundhed og trivsel som en naturlig del af deres dagligdag. Vi vil arbejde for en fælles

Læs mere

Motorik og sprog regler

Motorik og sprog regler Motorik og sprog regler Introduktion Regler indrammer børns liv i dagpleje og vuggestue, og skaber et trygt og rart miljø. Men regler er ikke bare regler. De er en del af den pædagogiske praksis, fordi

Læs mere

DII Stennehøjen. Velkomstpjece til DII Stennehøjen. Dii Stennehøjen

DII Stennehøjen. Velkomstpjece til DII Stennehøjen. Dii Stennehøjen DII Stennehøjen Velkomstpjece til DII Stennehøjen Dii Stennehøjen Stennehøjallé 202a 8270 Højbjerg Velkommen til Stennehøjen. Stennehøjen åbnede d. 1 januar 1989. Institutionen er aldersopdelt med 2 børnehavegrupper

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012

Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Tilsynsramme for de planlagte pædagogiske tilsyn i 2012 Børnehus: Søvej Dato: Tirsdag d. 11. sep. 2012, kl. 10.30-13.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Hvad har vi fokus på? Institutionens virksomhedsplan

Læs mere

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne 1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne Denne bevægelsespolitik er udarbejdet på tværs af afdelingerne i institutionen. Alle medarbejdere har deltaget i udarbejdelsen på et fælles personalemøde.

Læs mere

De fysiske rammer 146

De fysiske rammer 146 146 De fysiske rammer Indretning og læringsmiljø De fysiske rammer Beskrevet med input fra leder Joan Straarup og souschef Lis Tulstrup Petersen, Tuen, Rebild Kommune BAGGRUND Kort om metoden Indretningen

Læs mere

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 48 / 23% 139 / 66% 18 / 9% 5 / 2% 49 / 23% 117 / 56% 40 / 19% 4 / 2%

Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 48 / 23% 139 / 66% 18 / 9% 5 / 2% 49 / 23% 117 / 56% 40 / 19% 4 / 2% Forlad arkivet Tilbage Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke Er du glad for din skole? 48 / 23% 139 / 66% 18 / 9% 5 / 2% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle

Læs mere

Telefonnummer: 76 16 64 90 Mail: gudl@esbjergkommune.dk www.tarphagevej.esbjergkommune.dk. Troldene

Telefonnummer: 76 16 64 90 Mail: gudl@esbjergkommune.dk www.tarphagevej.esbjergkommune.dk. Troldene Telefonnummer: 76 16 64 90 Mail: gudl@esbjergkommune.dk www.tarphagevej.esbjergkommune.dk Troldene Kære nye forældre Personalet ønsker med denne lille pjece at byde dig/jer som forældre velkommen, samt

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

SFO Grønnemose. Velkomstfolder

SFO Grønnemose. Velkomstfolder SFO Grønnemose Velkomstfolder SFO GRØNNEMOSE GRØNNEMOSE SKOLE SKOLESVINGET 8 2860 SØBORG TLF:NR.: Henning: 39573243 Kontor: 39573244 0/1. kl. afdeling 39573245 2/3. kl. afdeling 39573226 Personale og ledelse.

Læs mere

Arealforholdene for de børnevendte arealer er i overensstemmelse med de i kommissoriet opstillede nøgletal.

Arealforholdene for de børnevendte arealer er i overensstemmelse med de i kommissoriet opstillede nøgletal. 6.4 IDRÆTSBØRNEHAVEN Ambolten 6B, 6000 Kolding Idrætsbørnehaven er på egen matrikel ved Kolding Hallerne i den sydlige del af Kolding By, og hører administrativt under Daginstitutionen Tved beskrevet i

Læs mere

Sønderborg Kommune - Idéoplæg Børneunivers i Lysabild - D. 03.08.2010

Sønderborg Kommune - Idéoplæg Børneunivers i Lysabild - D. 03.08.2010 Weile arkitekter maa Sønderborg Kommune - Idéoplæg Børneunivers i Lysabild - D. 03.08.2010 Idegrundlag: Formålet med projektet er at samle skole, SFO, børnehave og dagpleje i et nyt børneunivers med henblik

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Hygiejnebesøg i Kastaniebakken

Hygiejnebesøg i Kastaniebakken Hygiejnebesøg i Kastaniebakken Fredag den 5. juli 2013 Deltagere: Mette Stobbe, daglig leder Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge Den Kommunale Sundhedstjeneste Hygiejnebesøg Infektioner er den hyppigste

Læs mere

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Krible-Krable Huset 2012

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Krible-Krable Huset 2012 Forældrehed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Krible-Krable Huset 2012 Dokumentnr.: 727-2012-79651 side 1 Indhold Indledning... 3 Succesmål... 4 Pædagogisk indsats... 5 Samarbejdet med personalet...

Læs mere

Program for Fuglekær. Ønsker til bygning, indgangspartier, legeplads og beliggenhed

Program for Fuglekær. Ønsker til bygning, indgangspartier, legeplads og beliggenhed NOTAT Center for Dagtilbud og Skole Program for Fuglekær Ønsker til bygning, indgangspartier, legeplads og beliggenhed 3. maj 2016 16/4079 Skabe fornemmelsen af det nære og trygge for børnene ved, at institutionen

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Kære Førskole forældre

Kære Førskole forældre I ABC Til forældre Kære Førskole forældre Nu nærmer tiden sig, hvor jeres barn begynder i Førskolen i ABC. Det bliver noget nyt og spændende vi går i møde nogle måneder vi alle ser frem til. Da det er

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Hørgården. Kostpolitikken i Børnehuset Hørgården følger de mål, Roskilde kommune har på kostområdet

Lokal kostpolitik for Børnehuset Hørgården. Kostpolitikken i Børnehuset Hørgården følger de mål, Roskilde kommune har på kostområdet Lokal kostpolitik for Børnehuset Hørgården. Kostpolitikken i Børnehuset Hørgården følger de mål, Roskilde kommune har på kostområdet Det vil vi (vores mål med kostpolitikken) Vi arbejder ud fra Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi

Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi Skriv firmaslogan her Forældresamarbejde og kommunikationsstrategi i Daginstitution Stensballe Vi lægger vægt på et tæt samarbejde mellem institutionens personale

Læs mere

Mad, måltid og bevægelsespolitik

Mad, måltid og bevægelsespolitik Mad, måltid og bevægelsespolitik For Vandfaldet Se områdets overordnede mad, måltid og bevægelsespolitik Vandfaldets Kost politik tager afsæt i Egedals overordnet kostpolitik samt områdebestyrelsens overordnet

Læs mere

1.3 BØRNEHAVEN SKOVHUSET

1.3 BØRNEHAVEN SKOVHUSET 1.3 BØRNEHAVEN SKOVHUSET MODERNISERINGSPLAN FOR DAGINSTITUTIONER OG SKOLER 017 Rebild Kommune Afsnit 3 Moderniseringsplan for daginstitutioner og skoler 017 1.3 BØRNEHAVEN SKOVHUSET Hermesvej 47-930 Støvring

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Langhøj Dagtilbud. Mariehønen. Integreret vuggestue og børnehave. Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer.

Langhøj Dagtilbud. Mariehønen. Integreret vuggestue og børnehave. Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer. Langhøj Dagtilbud Mariehønen Integreret vuggestue og børnehave Mariehønen Bækvej 6, Asp 7600 Struer Tlf. 96 84 89 40 irs@struer.dk http://langhoej.struer.dk Velkommen i Langhøj Dagtilbud, Mariehønen. Når

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

Velkommen i Visby Børnehus

Velkommen i Visby Børnehus En dag på legepladsen Velkommen i Vores bålhytte Med denne pjece vil vi gerne byde jer velkommen i og samtidig fortælle lidt om, hvem vi er og hvad vi laver. I kan læse mere om vores værdier, pædagogiske

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

Solstrålen. Velkommen til. Solstrålens integrerede daginstitution

Solstrålen. Velkommen til. Solstrålens integrerede daginstitution Solstrålen Sct. Jørgens Park 28-32 Børnehaven tlf. nr. 5588 7160 Vuggestuen tlf. nr. 5588 7161 http://net.naestved.dk/solstraalen.aspx Velkommen til Solstrålens integrerede daginstitution I Solstrålen

Læs mere

Børnehaven Solstrålen Solsøhedevej 14 6920 Videbæk. Hjemmeside: www.solstraalen-videbaek.rksk.dk

Børnehaven Solstrålen Solsøhedevej 14 6920 Videbæk. Hjemmeside: www.solstraalen-videbaek.rksk.dk Børnehaven Solstrålen Solsøhedevej 14 6920 Videbæk Hjemmeside: www.solstraalen-videbaek.rksk.dk E-mail: solstraalen-videbaek@rksk.dk Telefon: 99742000 (omstilling) Direkte numre til stuerne: Radisestuen:

Læs mere

BØRNEHUSET RAVNSHOLT TOTALENTREPRISEKONKURRENCE 5. FEBRUAR 2015 DELTAGER NR 1314

BØRNEHUSET RAVNSHOLT TOTALENTREPRISEKONKURRENCE 5. FEBRUAR 2015 DELTAGER NR 1314 BØRNEHUSET RAVNSHOLT TOTALENTREPRISEKONKURRENCE 5. FEBRUAR 2015 DELTAGER NR 1314 2 05-02-2015 Indledning Det nye børnehus Det nye børnehus, Ravnsholt er en samling af de tre børnehaver Skovsneppen, Grøftekanten

Læs mere

Billedpolitik i Dagplejen

Billedpolitik i Dagplejen Billedpolitik i Dagplejen Vejledning i brug af foto og video GOD FORNØJELSE Dagplejen Skanderborg Kommune Denne pjece er henvendt til både ansatte og forældre til børn i Dagplejen. Indledning I Skanderborg

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Retningslinjer for den kommunale dagpleje TILSYN TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR Tilsyn i den kommunale dagpleje ved Struer Kommune Lovgivningen Tilsynet sker i henhold til Dagtilbudslovens 5: Kommunalbestyrelsen

Læs mere

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole

- fokus på skoleparathed og samarbejde med Felsted Centralskole MÅLSÆTNING 1 FORMÅL: Gennem den daglige kontakt med forældrene ønsker vi at skabe trygge rammer, hvor børnene udvikler sig til velfungerende og selvstændige mennesker. Det er vort mål, at børnene lærer

Læs mere

Udbygning daginstitutionen Troldemarken i Sommersted Haderslev Kommune Bilag 2 - Rumskemaer

Udbygning daginstitutionen Troldemarken i Sommersted Haderslev Kommune Bilag 2 - Rumskemaer Udbygning daginstitutionen Troldemarken i Sommersted Haderslev Kommune Bilag 2 - er Indholdsfortegnelse bilag 2 er, vejledning eksisterende bygning... 0.01 0.16 fremtidige forhold opvarmede rum... 1.01

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Karina Abildgaard Jensen. 1017273@ucn.dk. 3. praktikperiode 01.08.2014-31.01.2015. Esther Børnehave

Karina Abildgaard Jensen. 1017273@ucn.dk. 3. praktikperiode 01.08.2014-31.01.2015. Esther Børnehave 2. Rejsebrev 3.praktik i Esther Børnehave på Grønland Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Praktik fra til dd.mm.år: Institutionens navn: Institutionens adresse: Institutionens

Læs mere

Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29. Råderetten

Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29. Råderetten Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29 Råderetten Den 1. juli 2005 blev der vedtaget en lov om råderet i den almene boligsektor. Boligindretning

Læs mere

Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla

Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla Januar 2013 Uddannelsesplan PAU Børnehaven Valhalla Det at have studerende er en naturlig del af arbejdet som pædagog. Vi forventer at de studerende kommer med friske pust fra den teoretiske verden til

Læs mere

Velkommen til Viruplund

Velkommen til Viruplund Velkommen til Viruplund Afdelingsbestyrelsen i Viruplund byder dig hermed velkommen. Vi har skrevet dette velkomstbrev som en hjælp til nye beboere, og det er vores håb, at du vil tage dig tid til at læse

Læs mere

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen ',-.//%/',0121/34/#!/0 Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen 9 cm tykt sort granit med et flot blåt farvespil er brugt som bordplade på kogeøen. Samme granit går igen på gulvet i badeværelserne. Det beviste

Læs mere

BØRNEMILJØVURDERING 2014 Amager Strand Sejlinstitution

BØRNEMILJØVURDERING 2014 Amager Strand Sejlinstitution BØRNEMILJØVURDERING 01 Amager Strand Sejlinstitution Fritidshjemmet Indhold Indhold... 1 Indledning... Det fysiske børnemiljø... Fritten... Spørgeskemaundersøgelse... 3 Omklædnings- og baderum... 3 Pigernes

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

FYSISK BØRNEMILJØ Solgården Redigeret 27/9-10 Sikkerhedsgruppen i Solgården har udfyldt de følgende skemaer: SPØRGSMÅL JA DELVIST HANDLEPLAN NØDVENDIG

FYSISK BØRNEMILJØ Solgården Redigeret 27/9-10 Sikkerhedsgruppen i Solgården har udfyldt de følgende skemaer: SPØRGSMÅL JA DELVIST HANDLEPLAN NØDVENDIG FYSISK BØRNEMILJØ Solgården Redigeret 27/9-10 Sikkerhedsgruppen i Solgården har udfyldt de følgende skemaer: 1. Vurderes det, at børnehuset har plads nok?, indendørs har vi mange rum og pænt med plads

Læs mere

Naur Sir Børnehus. Naur Sir Børnehus Sirvej 3 A 7500 Holstebro Tlf. 96115790

Naur Sir Børnehus. Naur Sir Børnehus Sirvej 3 A 7500 Holstebro Tlf. 96115790 E n b a r n d o m e t h u s Naur Sir Børnehus Naur Sir Børnehus Sirvej 3 A 7500 Holstebro Tlf. 96115790 www.naursirskole.dk Velkommen Lyngbjerghus USFH åbnede 1. april 1996 og fra januar 2016 ændredes

Læs mere

STEMPELMÆRKE. Anmelder: Advokaterne Knud Dalgaard- Knudsen & Mogens Jepsen, Ringkjøbing. matr.nr. 26a og 26ab Nørby, Ringkjøbing Jorder

STEMPELMÆRKE. Anmelder: Advokaterne Knud Dalgaard- Knudsen & Mogens Jepsen, Ringkjøbing. matr.nr. 26a og 26ab Nørby, Ringkjøbing Jorder matr.nr. 26a og 26ab Nørby, Ringkjøbing Jorder Anmelder: Advokaterne Knud Dalgaard- Knudsen & Mogens Jepsen, Ringkjøbing. STEMPELMÆRKE KUN GYLDIGT MED AFSTEMPLING AF DOMMERKONTORETS KASSEKONTROLAPPARAT

Læs mere

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Dagplejen 2012

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Dagplejen 2012 Forældrehed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Dagplejen 2012 Dokumentnr.: 727-2012-79651 side 1 Indhold Indledning... 3 Succesmål... 4 Pædagogisk indsats... 5 Samarbejdet med personalet... 7 Samarbejdet

Læs mere

Nim Multihus 2014. Til brugere af Nim Multihus

Nim Multihus 2014. Til brugere af Nim Multihus Nim Multihus 2014 Til brugere af Nim Multihus Denne folder skal gennemlæses af alle som benytter sig af faciliteterne i Nim Multihus. Indeholder en række retningslinjer som skal overholdes. Fællesforeningen

Læs mere

FYSISKE RAMMER OG PÆDAGOGISKE AKTIVITETER:

FYSISKE RAMMER OG PÆDAGOGISKE AKTIVITETER: Side 1 af 5 L11F-4KM6-C2C5 Navn på institution: Peberkværnen Garderobe-og toiletforhold Børnene har deres eget garderobeskab med navn og evt. billede på Pladsforhold og indretning i garderoben er praktiske

Læs mere

Forældresamarbejde. Børneinstitution Skt Klemens-Dalum

Forældresamarbejde. Børneinstitution Skt Klemens-Dalum Forældresamarbejde Børneinstitution Skt Klemens-Dalum 1 I Skt Klemens-Dalum vil vi gerne involvere forældre gennem bestyrelses- og forældrerådssamarbejdet gennem forældremøder gennem strukturerede samtaler

Læs mere

Evaluering af undervisningsmiljøet på EUD 2006 Samlet oversigt

Evaluering af undervisningsmiljøet på EUD 2006 Samlet oversigt 2. Er du kvinde eller mand? Kvinde Mand 61 16,58 % 307 83,42 % Total Responses 368 100.00 % 3. Hvor gammel er du? Under 18 18-20 20-25 25-108 29,35 % 88 23,91 % 101 27,45 % 71 19,29 % Total Responses 368

Læs mere

Velkommen til Mælkevejen og Ønskeøen

Velkommen til Mælkevejen og Ønskeøen Velkommen til Mælkevejen og Ønskeøen Èn institution på 2 matrikler Mælkevejen: Persillehaven 22-24 2730 Herlev 44525890 Ønskeøen: Højderyggen 1 2730 Herlev 44525900 Velkommen til Mælkevejen og Ønskeøen.

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 4. klasse, 5. klasse, 6. klasse M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 13 Er du glad for din skole? Ja,

Læs mere

65. BØRNEHAVEN SCT. HEDVIGSØSTRENE

65. BØRNEHAVEN SCT. HEDVIGSØSTRENE Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 65. BØRNEHAVEN SCT. HEDVIGSØSTRENE Sct. Michaelsgade 10, 6000 Kolding Institutionen er beliggende i den vestlige del af Kolding

Læs mere

27. KONGEÅENS BØRNEHAVE

27. KONGEÅENS BØRNEHAVE 27. KONGEÅENS BØRNEHAVE Østergade 80, 6580 Vamdrup Børnehaven er beliggende i Vamdrup by i forbindelse med Kongeåskolen. Institutionen er normeret til og rummer 60 heldags børnehavepladser, 13 heldags

Læs mere

Nyt kirkecenter ved Tvis Kirke - forslag 1F. Eksteriørperspektiv

Nyt kirkecenter ved Tvis Kirke - forslag 1F. Eksteriørperspektiv Eksteriørperspektiv Mål: ikke målfast Eksteriørperspektiv Mål: Ikke målfast Eksteriørperspektiver- ankomsten - dag og aften Mål: Ikke målfast Nyt kirkecenter ved Tvis Kirke NORD Denne mappe indeholder

Læs mere

Status på madordninger september 2010

Status på madordninger september 2010 Status på madordninger september 2010 2010 Status på madordninger september 2010 Undersøgelsen er udført af seniorkonsulenterne Niels Glavind og Susanne Pade, Bureau 2000. Statusnotatet indeholder samtidig

Læs mere

Randers Kommune. Langå Børnehave. Udviklingsplan for daginstitutionerne. November 2009

Randers Kommune. Langå Børnehave. Udviklingsplan for daginstitutionerne. November 2009 Randers Kommune Udviklingsplan for daginstitutionerne Langå Børnehave November 2009 Udviklingsplan for daginstitutionerne i Randers Kommune Denne udviklingsplan for daginstitutionerne i Randers Kommune

Læs mere

Pædagogisk udgangspunkt

Pædagogisk udgangspunkt Pædagogisk udgangspunkt Børnehaven er bygget til at være funktionsopdelt eller værkstedsopdelt, hvilket helt konkret betyder, at vi har forskellige rum med forskellige aktiviteter. Vi har valgt at fokusere

Læs mere

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål:

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål: Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: - Barnet føler glæde og velvære ved at bruge sin krop. - Barnet udvikler kropsbevidsthed. - Barnet udvikler sin grov- og finmotorik. - Barnet selv klarer af

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Børnehuset Spentrup. Forældrepjece

Børnehuset Spentrup. Forældrepjece Børnehuset Spentrup Forældrepjece Velkommen til Børnehuset Spentrup/Tjørnesvinget Tjørnesvinget er en kombineret institution med 13 vuggestue børn og 36 børnehavebørn. Børnehuset Tjørnesvinget er en del

Læs mere

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her.

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her. 1 Velkomstfolder til Agtrupvej. Velkommen til Vuggestuen Agtrupvej. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen i vuggestuen og fortælle jer lidt om, hvad I kan forvente af vuggestuen og hvad vi forventer

Læs mere

11. BØRNEHAVEN FLORAVEJ

11. BØRNEHAVEN FLORAVEJ Kolding Kommune Fysisk udviklingsplan for børneområdet 2010-2021 Bind III 11. BØRNEHAVEN FLORAVEJ Floravej 1, 6000 Kolding Børnehaven er beliggende i den sydøstlige del af Kolding by. Institutionen er

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Elverdamsskolen Tølløse SFO

VELKOMMEN TIL. Elverdamsskolen Tølløse SFO VELKOMMEN TIL Elverdamsskolen Tølløse SFO Velkommen til Elverdamsskolen Tølløse SFO. Her er en lille folder om SFO en. Den indeholder en række forskellige oplysninger, som vi mener kan være gode at have

Læs mere

Ledelsesgrundlag for fusion mellem Vuggestuen Bulderby og Børnehuset Søstjernen.

Ledelsesgrundlag for fusion mellem Vuggestuen Bulderby og Børnehuset Søstjernen. Historik: Vuggestuen Bulderby (BB) og børnehuset Søstjernen (SØS) har siden juni 2010 haft samme institutionsleder. Dette har betydet af institutionernes ledelse har bestået af 1 leder og 2 souschefer.

Læs mere

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være Velkommen i Svalen Et godt sted at være En daginstitution for de 0-6 årige Skolegade 2, Holbøl 6340 Kruså. Tlf. : 73 76 84 45 Mail:svalen@aabenraa.dk Hjemmeside: svalen-holbøl.dk eller svalen-holboel.dk

Læs mere