ÅRSRAPPORT. Sundhedsstyrelsens årsrapport for overvågning af bivirkninger 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSRAPPORT. Sundhedsstyrelsens årsrapport for overvågning af bivirkninger 2014"

Transkript

1 ÅRSRAPPORT Sundhedsstyrelsens årsrapport for overvågning af bivirkninger 2014

2 ÅRSRAPPORT 2 Indhold 3 Forord 4 Bivirkningsindberetninger i Bivirkningsindberetninger fra landets hospitaler i 2014 fordelt på region 8 Udarbejdelse og iværksættelse af Handlingsplan III ( ) 9 Sundhedsstyrelsens landsdækkende indsats rettet mod psykiatrien 10 Webservice kan gøre det nemmere at indberette bivirkninger ved medicin 11 Ny procedure for indhentning af supplerende information til bivirkningsindberetninger 12 Fokusområder i HPV-vaccinen følges stadig tæt 13 Opgørelser over indberettede bivirkninger om sæson-influenzavacciner 14 Antihistaminet promethazin (Phenergan m.fl.) blev receptpligtigt 14 Analyse af indberetninger om formodede bivirkninger og rapporterede utilsigtede hændelser i forbindelse med anvendelse af vestimulerende lægemidler til igangsættelse af fødsler 15 Fokus på brugere af antiepileptika og indberettede formodede bivirkninger relateret til disse lægemidler 17 Bivirkningssignaler Interaktionsdatabasen 20 Internationalt samarbejde om bivirkningsovervågningen 22 Kvalitet og prioritering fokusområder i 2015

3 ÅRSRAPPORT 3 FORORD Forord I 2014 rundede den danske bivirkningsdatabase næsten indberetninger. Indberetninger, Sundhedsstyrelsen har modtaget siden Langt størstedelen af indberetningerne kommer fra læger, men tallene fra 2014 peger dog på, at det er en tendens, der er ved at vende. Forudsætningen for god lægemiddelovervågning er gode data og bedst mulig udnyttelse af disse. Det var derfor centralt for Sundhedsstyrelsens arbejde med overvågning af medicin og bivirkninger i 2014 at motivere til flere indberetninger, men i særdeleshed også til at få skabt grundlag for, at de bivirkningsindberetninger, vi modtager, er gode nok, og at de data og de redskaber, vi har til rådighed, i stadig højere grad bliver brugt i overvågningsarbejdet. Vi har fået godt udbytte af vores analyseværktøj til analyse af indberettede bivirkninger og til identifikation af eventuelle mønstre i komplekse indberetningsdata. Med afsæt i vores nationale bivirkningsindberetningsdata arbejdede vi i 2014 målrettet med identifikation og analyse af disse og satte fokus på flere problemstillinger. Mediesager der prægede overvågningsarbejdet Ligesom året før var der i 2014 flere mediesager, der prægede overvågningsarbejdet. Særlig var der i 2014 fokus på sikkerheden ved vacciner ikke kun HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, men også sæsonens influenzavacciner og senest MFR-vaccinen. Det er ikke nyt, at sager, der får mediernes opmærksomhed, kommer til at fylde og også påvirker indberetningsstatistikken vi har set det tidligere, og vi kommer også til at se det fremover det er en tendens, der er kommet for at blive, og som vi skal forholde os til og gøre plads til i vores arbejde. Ny webservice til lettere indberetning står nu til rådighed I 2014 afsluttede vi arbejdet med en ny webservice, som forenkler bivirkningsindberetningen for læger ved automatisk at trække data over fra lægesystemerne til den elektroniske indberetningsblanket en aktivitet, som Rådet for Lægemiddelovervågning har lagt særlig vægt på. Datagenbrug, tidsbesparende og eliminering af fejl og bedre indberetninger er webservicens tilsigtede virkning. Webservicen står til rådighed for de firmaer, der leverer fagsystemer til lægepraksis, regioner, kommuner og apoteker. Jordemødre skal indberette bivirkninger Den 1. april 2014 trådte der nye regler i kraft, der gjorde det obligatorisk for jordmødre at indberette bivirkninger på lige fod med læger. Jordemødrene har dermed fået pligt til at indberette formodede bivirkninger en pligt, der var bred tilslutning til at indføre. Det har været meget tilfredsstillende at se, at jordemødrene har påtaget sig denne opgave på en konstruktiv måde.

4 ÅRSRAPPORT 4 BIVIRKNINGSINDBERETNINGER I 2014 Bivirkningsindberetninger i 2014 I 2014 nåede antallet af bivirkningsindberetninger i den danske bivirkningsdatabase tæt på indberetninger i alt. Der er indberetninger helt tilbage fra slutningen af 1960 erne, hvor det første nationale system til registrering af bivirkninger, som vi kender det i dag, blev etableret. Dengang var det kun læger, der kunne indberette bivirkninger, men de seneste år er der begyndt at komme flere indberetninger fra andre sundhedsprofessionelle og fra medicinbrugere og pårørende. Figur 1 viser den akkumulerede andel af bivirkningsindberetninger fra de forskellige indberettertyper i perioden 1967 til Medicinbrugere, andre ikke-sundhedsprofessionelle, jurister m.m. Andre sundhedsprofessionelle Læger Figur 1: Akkumuleret andel af bivirkningsindberetninger pr. indberettertype ( ) 61,5% (3.999) 38,5% (2.500) Alvorlige indberetninger Ikke-alvorlige indberetninger Figur 2: Antal bivirkningsindberetninger i 2014 inklusive dubletter fordelt på alvorlige og ikke-alvorlige bivirkninger. Dubletter betyder, indberetninger, der er indberettet til Sundhedsstyrelsen flere gange det sker fx, hvis både lægen og patienten selv indberetter bivirkningen. I 2014 modtog Sundhedsstyrelsen bivirkningsindberetninger inklusive dubletter og eksklusive dubletter.

5 ÅRSRAPPORT 5 BIVIRKNINGSINDBERETNINGER I 2014 Mange indberetninger fra medicinbrugere og pårørende Siden medicinbrugere i 2003 fik mulighed for selv at indberette formodede bivirkninger til Sundhedsstyrelsen, er andelen af indberetninger fra medicinbrugere, pårørende og andre ikke-sundhedsprofessionelle personer steget. I 2014 udgjorde andelen af indberetninger fra denne gruppe 28 % af alle indberetninger fra 2014 og 15 % af alle indberetninger i hele databasen. Indberetninger fra medicinbrugere og pårørende bidrager både i kvantitet og kvalitet til den samlede indberetning af bivirkninger, og de er generelt veldokumenterede med værdifuld information. Men indberetninger fra medicinbrugere er ikke et alternativ til indberetninger fra læger og andre sundhedsprofessionelle men et supplement, som komplementerer hinanden. Læs mere i Sundhedsstyrelsens rapport fra 2012: Bivirkningsindberetninger fra medicinbrugere og pårørende i Danmark. Bivirkningsindberetninger fra andre sundhedsprofessionelle (fx tandlæger, sygeplejersker og farmaceuter og jordemødre) er også stigende, og udgjorde over 20 % af indberetningerne i Dog udgør indberetninger fra disse samlet set kun en lille del af alle indberetninger i den danske bivirkningsdatabase. Fald i indberetninger fra læger Andelen af bivirkningsindberetninger fra læger er faldet støt, og selvom der totalt set stadig er flest indberetninger fra læger, udgjorde de kun 44% af indberetningerne i Det er det laveste niveau nogensinde, og faldet skyldes ikke kun, at andre grupper er begyndt at indberette mere, men der er også tale om et fald i absolutte tal der var 300 færre bivirkningsindberetninger fra læger i 2014 sammenlignet med i Bivirkningsindberetninger fra læger har nogle særlige kvaliteter og er vigtige for Sundhedsstyrelsens arbejde med overvågning af sikkerheden ved medicin. Vi ved fra undersøgelser, at læger gerne vil indberette formodede bivirkninger, men det kniber med tiden. Derfor har vi udviklet en webservice, der kan lette lægernes arbejde med at indberette bivirkninger. Læs mere om webservicen på side 10. Sundhedsstyrelsen har forsat fokus på at motivere læger til at indberette flere bivirkninger I Sundhedsstyrelsen har vi løbende fokus på at styrke lægernes incitament og muligheder for at indberette bivirkninger. I 2014 afsluttede vi en kampagne rettet mod læger i hospitalspsykiatrien. Læs mere om kampagnen på side 9.

6 ÅRSRAPPORT 6 BIVIRKNINGSINDBERETNINGER FRA LANDETS HOSPITALER I 2014 FORDELT PÅ REGION Bivirkningsindberetninger fra landets hospitaler i 2014 fordelt på region I 2014 modtog Sundhedsstyrelsen i alt 1330 bivirkningsindberetninger fra landets hospitaler 1 herunder også fra psykiatrien i de fem regioner. Fordelingen af indberetninger fra de enkelte regioner er vist i Figur 3. To indberetninger kom fra hospitaler i Grønland og på Færøerne og er ikke vist i figuren. Samlet set steg antallet af bivirkningsindberetninger fra hospitalerne i 2014 sammenlignet med Særligt var der en stor stigning i antallet af indberetninger fra Region Hovedstaden og Region Sjælland. Bivirkningsmanagerfunktionen gør en forskel En af forklaringerne på stigningen i antallet af indberetninger fra Region Hovedstaden og Region Sjælland er, at netop disse to regioner har en bivirkningsmanager 2. Siden Region Hovedstaden fik en bivirkningsmanager i 2013, har indberetningerne her fra været stødt stigende. Det tyder på, at det er den samme tendens, vi ser fra Region Sjælland, som etablerede en bivirkningsmanagerfunktion i februar Sundhedsstyrelsen har indgået et formaliseret samarbejde med bivirkningsmanagerne i Region Hovedstaden og i Region Sjælland, hvor vi blandt andet leverer opgørelser over de bivirkningsindberetninger, vi modtager fra bivirkningsmanagerne. Opgørelser, som de to regioner bruger til evaluering af bivirkningsmanagerfunktionen og til fortsat styrkelse af patientsikkerheden Hovedstaden Midtjylland Syddanmark Sjælland Nordjylland Figur 3: Bivirkningsindberetninger fra danske hospitaler i 2013 og 2014 fordelt på region. To indberetninger er modtaget fra hospitaler i to forskellige regioner og er derfor talt med for begge regioner. Der er i figuren ikke korrigeret for befolkningstal i de fem regioner. 1 Kun indberetninger modtaget direkte fra hospitalerne er medtaget i denne opgørelse. 2 En regional bivirkningsmanager hjælper læger i regionen med at indberette formodede bivirkninger til Sundhedsstyrelsen. Lægen skal blot opgive patientens navn og CPR-nummer, formodet bivirkning, og hvilken medicin der mistænkes, og så klarer bivirkningsmanageren indberetningen til Sundhedsstyrelsen.

7 ÅRSRAPPORT 7 BIVIRKNINGSINDBERETNINGER FRA LANDETS HOSPITALER I 2014 FORDELT PÅ REGION Generel stigning i antallet af indberetninger fra hospitalspsykiatrien I 2014 modtog vi dobbelt så mange indberetninger fra hospitalspsykiatrien sammenlignet med 2013, som kan skyldes Sundhedsstyrelsens landdækkende indsats rettet mod psykiatrien i regionerne, som vi lancerede i marts Indsatsen havde til formål at motivere til flere bivirkningsindberetninger fra psykiatrien Hovedstaden Midtjylland 6 22 Syddanmark 10 9 Sjælland 5 7 Nordjylland Figur 4: Bivirkningsindberetninger fra hospitalspsykiatrien i 2013 og 2014

8 ÅRSRAPPORT 8 UDARBEJDELSE OG IVÆRKSÆTTELSE AF HANDLINGSPLAN III ( ) Udarbejdelse og iværksættelse af Handlingsplan III ( ) Handlingsplan III trådte i kraft i 2014 og er en videreførelse af erfaringerne og tiltagene fra Handlingsplan for en styrket lægemiddelovervågning , som videreførte Bivirkningshandlingsplan Disse handlingsplaner har haft fokus på at øge antallet af indberetninger, at gøre det nemmere at indberette, at styrke Sundhedsstyrelsens faglige og kommunikative arbejde med bivirkninger og at styrke samarbejdet mellem alle aktører om bivirkninger. De to helt overordnede formål med Handlingsplan III er flere og bedre indberetninger og optimering af det konkrete lægemiddelovervågningsarbejde nationalt og internationalt. Fokus på bivirkningsindberetningernes kvalitet Den tredje handlingsplan har særligt fokus på kvaliteten af indberetningerne og ikke kun på kvantiteten. Det er konkret udmøntet i en fokuseret follow-up-procedure på bivirkningsindberetninger, så der bruges ressourcer på at indhente opfølgende information på netop de indberetninger, hvor det skønnes at bidrage til vurderingen. Endvidere har Sundhedsstyrelsen nedsat et Kvalitetsforum for Bivirkninger, hvor formålet er at arbejde for at optimere mulighederne for at få bedre kvalitet i indberetningerne og konkretisere, hvordan kvaliteten forbedres. Læs mere om den nye follow-upprocedure på side 11. Styrket undervisning af læger og medicinstuderende i bivirkningsindberetning For yderlige at øge kvaliteten af indberetningerne er der taget initiativ til at undervise lægerne i forbindelse med deres uddannelse. Fremover styrkes derfor undervisning i bivirkningsovervågning på både medicinuddannelsen og på lægernes hoveduddannelse. Der arbejdes på også at få undervisning ind på andre sundhedsprofessionelle uddannelser, fx sygeplejerskeuddannelsen. Samarbejde med Patientombuddet Sundhedsstyrelsen har i 2014 udbygget samarbejdet med Patientombuddet, der modtager (anonyme) oplysninger om bivirkninger som følge af medicineringsfejl (utilsigtede hændelser), så der kan foretages koordinerede udmeldinger. Samtidig har Sundhedsstyrelsen styrket samarbejdet med Patientombuddet på analyseområdet, så der udarbejdes mere helhedsorienterede analyser af sikkerhedsproblemstillinger.

9 ÅRSRAPPORT 9 SUNDHEDSSTYRELSENS LANDSDÆKKENDE INDSATS RETTET MOD PSYKIATRIEN Sundhedsstyrelsens landsdækkende indsats rettet mod psykiatrien I 2014 afsluttede vi en landsdækkende indsats rettet mod psykiatrien i regionerne. Kampagnen kørte fra marts til oktober Formålet med indsatsen var at skabe større opmærksomhed på at melde bivirkninger og øge kendskabet til lægernes forpligtelse til at melde formodede alvorlige og uventede bivirkninger. Derudover skulle indsatsen gøre patienter og pårørende i psykiatrien opmærksomme på, at de også selv kan melde bivirkninger til Sundhedsstyrelsen. Baggrunden for indsatsen Sundhedsstyrelsen modtager generelt meget få bivirkningsindberetninger fra læger, patienter og pårørende inden for psykiatrien til trods for, at medicinsk behandling af psykiske lidelser ofte giver mange bivirkninger og i visse tilfælde også alvorlige bivirkninger. Ligeledes viste en undersøgelse, Sundhedsstyrelsen foretog i 2013, at der generelt mangler viden om og fokus på bivirkninger inden for psykiatrien. I 2013 modtog Sundhedsstyrelsen kun 78 indberetninger fra hele hospitalspsykiatrien, og tallet har ligget på det niveau i flere år. Indsatsens resultater I 2014 modtog vi i alt 158 indberetninger fra hospitalspsykiatrien (se Figur 4). Derudover viste en evaluering af indsatsen, ikke overraskende, at der både var kritik og ros til kampagnen, men overordnet set, har kampagnen båret frugt i nogle regioner mere end andre. Langt de fleste regioner tilkendegav, at kampagnen har medvirket til, at der er kommet mere fokus på at melde bivirkninger end tidligere, ligesom der med kampagnen er skabt mere klarhed over, hvilke bivirkninger der skal meldes. I Region Midt har indsatsen ført til en beslutning om etablering af en bivirkningsmanagerfunktion specifikt for psykiatrien i regionen.

10 ÅRSRAPPORT 10 WEBSERVICE KAN GØRE DET NEMMERE AT INDBERETTE BIVIRKNINGER VED MEDICIN Webservice kan gøre det nemmere at indberette bivirkninger ved medicin I juni 2014 stillede vi en ny webservice til lettere bivirkningsindberetning til rådighed. Webservicen giver sundhedsprofessionelle mulighed for at indberette bivirkninger ved medicin direkte fra et af de fagsystemer, de bruger til daglig. Sundhedsstyrelsen regner med, at det vil få flere til at indberette bivirkninger og dermed bidrage til et bedre overblik over sikkerheden ved den medicin, som er på markedet i Danmark. Ud over at sundhedsprofessionelle fremover kan indberette direkte fra fx en elektronisk patientjournal på hospitalet eller i en lægepraksis, kan de også slippe for at indtaste en række basisoplysninger om sig selv, patienten og om den medicin patienten tager. Står til rådighed på Den Nationale Serviceplatform Det er op til ejere og leverandører af it-systemer i sundhedsvæsenet at implementere den nye webservice i de lokale systemer. Den nye webservice er til rådighed på Den Nationale Serviceplatform (NSP), hvor der også findes en mere detaljeret beskrivelse og dokumentation af webservicen. Læs mere om webservicen: NSP Service: Bivirkningsindberetning.

11 ÅRSRAPPORT 11 NY PROCEDURE FOR INDHENTNING AF SUPPLERENDE INFORMATION TIL BIVIRKNINGSINDBERETNINGER Ny procedure for indhentning af supplerende information til bivirkningsindberetninger Når Sundhedsstyrelsen modtager en bivirkningsindberetning, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at indhente supplerende oplysninger hos den, der har indberettet bivirkningen, så sagsbehandlingen af indberetningen bliver så fyldestgørende som mulig. I slutningen af 2014 implementerede vi en ny follow up-procedure, der skal sikre en fokuseret og relevant proces for indhentning af supplerende information til bivirkningsindberetninger. Processen tager udgangspunkt i, at den supplerende information skal kunne bidrage væsentligt til den videnskabelige vurdering af bivirkningsindberetningen. Tidligere har virksomheder haft mulighed for at stille supplerende spørgsmål til alle indberetninger, men med den nye procedure er der stillet en række veldefinerede kriterier op for, hvornår der kan indhentes supplerende information til en indberetning. Det gælder for: Alle alvorlige indberetninger 3 Alvorlige og ikke-alvorlige indberetninger relateret til lægemidler, som har været markedsført i mindre end 2 år. Desuden kan der søges supplerende information til ikke alvorlige sager, hvor nedenstående kriterier er opfyldt: Lægemidler, der er omfattet af Sundhedsstyrelsens follow up-liste. Sager vedrørende graviditet Sager vedrørende mor/barn, eller medfødte skader Off label-brug af medicin til børn Hvis der er andre væsentlige forhold, der gør, at de supplerende oplysninger vil kunne ændre den videnskabelige vurdering af indberetningen væsentligt, er det også muligt at søge follow up. Proceduren er udviklet i samarbejde med Rådet for lægemiddelovervågning og efter drøftelse med Lægeforeningen og andre relevante sundhedsfaglige organisationer samt industriens organisationer. Processen vil løbende blive evalueret i samarbejde med de relevante parter. Læs mere om indhentning af supplerende information til bivirkningsindberetninger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Opfølgning på bivirkningsindberetninger (follow-up). 3 En indberetning er alvorlig, hvis en eller flere af bivirkningerne er alvorlige. En alvorlig bivirkning er karakteriseret som en bivirkning, der er dødelig, livstruende, kræver hospitalsindlæggelse eller forlængelse af hospitalsindlæggelse, eller som resulterer i vedvarende eller betydelig invaliditet eller uarbejdsdygtighed, eller som er en medfødt anomali eller fødselsskade.

12 ÅRSRAPPORT 12 FOKUSOMRÅDER I 2014 Fokusområder i 2014 HPV-vaccinen følges stadig tæt Sundhedsstyrelsen havde også i 2014 fokus på sikkerheden ved HPV-vaccinen. Samlet set var antallet af indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen faldet væsentligt fra 2013 til 2014, mens andelen af alvorlige indberetninger dog samtidig steg. Alle alvorlige indberetninger bliver vurderet af en læge, og konklusionerne her fra blev også i 2014 offentliggjort i vores nyhedsbrev Nyt Om Bivirkninger Ikke-alvorlige indberetninger Alvorlige indberetninger Figur 5: Indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen fra fordelt på alvorlige og ikke-alvorlige indberetninger POTS som mulig bivirkning til HPV-vaccinen I 2013 anmodede Sundhedsstyrelsen på baggrund af danske indberetninger Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, om at undersøge POTS (Postural Orthostatic Tachycardi Syndrom), som en mulig bivirkning til HPV-vaccinen. EMA s vurdering af signalet pågik i 2014, og bivirkningskomitéen PRAC afsluttede i starten af december 2014 en årlig gennemgang af sikkerheden ved HPV-vaccinen Gardasil, hvor den mulige sammenhæng mellem HPV-vaccinen og POTS blev grundigt vurderet. Bivirkningskomitéen konkluderede, at det på nuværende tidspunkt hverken er muligt at be- eller afkræfte, om der er en årsagssammenhæng mellem vaccination med Gardasil og forekomsten af POTS. POTS skal derfor overvåges nøje i forbindelse med kommende gennemgange af sikkerheden ved Gardasil, og der er iværksat et særligt tiltag i form af et nyt spørgeskema, som skal sikre opfølgning på bivirkningsindberetninger, hvor symptomer kunne tyde på POTS.

13 ÅRSRAPPORT 13 FOKUSOMRÅDER I 2014 Information om sikkerheden ved HPV-vaccinen som led i satspulje I juni 2014 blev der indgået aftale om, at satspuljen for 2014 skulle indeholde aktiviteter vedrørende HPV-vaccinen. Sundhedsstyrelsen udarbejdede i den forbindelse informationsmateriale til sundhedspersoner, der er tilgængeligt på Sundhedsstyrelsens hjemmesiden Bivirkninger ved HPV-vaccinen. Derudover udarbejdede Sundhedsstyrelsen en folder, der kan udleveres af lægen til en dialog med piger, der skal vaccineres, og deres forældre om fordele og risici ved vaccinationen. Fortsat overvågning af indberettede formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen Som led i Sundhedsstyrelsens bivirkningsovervågning arbejder vi sammen med eksperter på yderligere analyser af de danske indberetninger om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Eventuelle konklusioner herfra vil blive inddraget i den videre vurderingen af HPV-vaccinen. Opgørelser over indberettede bivirkninger om sæson-influenzavacciner Vacciner og sikkerheden ved dem var et emne, der fyldte meget i medierne i I november 2014 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen derfor en opgørelse over indberettede bivirkninger om sæsoninfluenzavaccinerne fra de seneste ti år. I vores elektroniske nyhedsbrev Nyt Om Bivirkninger gennemgik vi også influenzasæsonens indberetninger og vurderede alle de indberettede alvorlige bivirkninger. Denne gennemgang af indberetninger om formodede bivirkninger ved sæsoninfluenzavaccinerne er blevet en fast del i nyhedsbrevet to gange i løbet af en influenzasæson. Indberetninger om bivirkninger relateret til sæsoninfluenzavacciner de seneste ti år Det fremgik af opgørelsen fra november 2014, at vi i løbet af de sidste ti år har modtaget i alt 384 indberetninger, der er relateret til influenzavaccination. Heraf er 141 indberetninger blevet kategoriseret som alvorlige. Blandt de alvorlige har der typisk været beskrevet kendte bivirkninger, som fx tilfælde af Gullian Barré Syndrom og trombocytopeni. Blandt de ikke alvorlige indberetninger er der også hyppigst beskrevet kendte bivirkninger som feber, muskel- og ledsmerter - bivirkninger, der oftest forsvinder i løbet af 1-2 dage. I løbet af tiårsperioden har der været 13 indberetninger, hvor den formodede bivirkning førte til dødsfald. Der var primært tale om ældre svækkede personer i risikogruppen. Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at der i ti af tilfældene ikke var nogen sammenhæng med vaccinen, mens en mulig sammenhæng ikke kunne udelukkes i de sidste tre tilfælde. Disse tre tilfælde omhandler neurologiske bivirkninger, der er beskrevet i produktinformationen. Sundhedsstyrelsens konklusion på opgørelsen Samlet set var konklusionen på opgørelsen, at vi fortsat vurderer, at fordelene opvejer de mulige risici og stadig anbefaler influenzavaccinationer til risikogrupper baseret på det samlede videnskabelige grundlag. Læs opgørelsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Influenza vaccination vurderes fortsat som effektiv og sikker for risikogrupper og gennemgangen i Nyt Om Bivirkninger december 2014.

14 ÅRSRAPPORT 14 FOKUSOMRÅDER I 2014 Antihistaminet promethazin (Phenergan m.fl.) blev receptpligtigt Efter en nyere vurdering af sikkerheden ved brug af promethazin til blandt andet allergiske sygdomme, transportsyge og søvnløshed, ændrede Sundhedsstyrelsen medicinens status fra håndkøbsmedicin til receptpligtig medicin i december Receptpligten blev gældende for både Phenergan promethazin ERA filmovertrukne tabletter 25mg 100 stk. og Phenergan oral opløsning 1mg/ml til børn fra 2 år. Promethazins misbrugspotentiale havde i længere tid skabt bekymring og viste sig så i praksis. Derfor igangsatte vi en større analyse af brugen af promethazin, som første til, at medicinen nu er receptpligtig. Skærpet fokus på sikkerheden ved brug promethazin efter henvendelse fra apoteker Det var en henvendelse fra en apoteker, der skærpede vores fokus på brugen af promethazin. I Nyt Om Bivirkninger december 2012 gjorde vi opmærksom på vores skærpede overvågning af promethazin og opfordrede til at indberette ved mistanke om overforbrug eller misbrug af medicinen. Vi fik efterfølgende en ny indberetning med mistanke om misbrug af promethazin, og vi blev samtidig opmærksomme på, at Giftlinjen ligeledes havde fået flere henvendelser om uhensigtsmæssig brug af promethazin. Sundhedsstyrelsen indgik derfor et samarbejde med Giftlinjen om at identificere mulige sikkerhedsproblemer i forbindelse med brugen af promethazin. Baggrunden for at gøre promethazin receptpligtig Vi identificerede fire alvorlige sikkerhedsproblemer forbundet med brugen af Phenergan promethazin ERA filmovertrukne tabletter 25 mg 100 stk., hvilket er baggrunden for, at medicinen nu er receptpligtig: 1. Misbrug brug af større doser end de anbefalede 2. Alvorlige bivirkninger ved brug af anbefalet dosis 3. Alvorlige interaktioner med psykofarmaka 4. Udtalt sedativ effekt til fare for trafiksikkerheden. Læs mere om promethazin i Nyt Om Bivirkninger december Analyse af indberetninger om formodede bivirkninger og rapporterede utilsigtede hændelser i forbindelse med anvendelse af vestimulerende lægemidler til igangsættelse af fødsler I Sundhedsstyrelsens Plan for overvågning og tilsyn med regionernes brug af lægemidler til igangsættelse af fødsler 4 fra august 2013 fremgår det blandt andet, at der i gennemføres tværgående analyser af indberettede formodede bivirkninger og rapporterede utilsigtede hændelser i forbindelse med medicinsk igangsættelse af fødsler. Den første af disse analyser publicerede Sundhedsstyrelsen i Nyt Om Bivirkninger december Formålet med planen er at øge kvaliteten, sikkerheden og trygheden ved medicinsk igangsættelse af fødsler og blev udarbejdet på anmodning fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

15 ÅRSRAPPORT 15 FOKUSOMRÅDER I 2014 Kort om analysen Analysen blev udarbejdet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Patientombuddet og omfatter lægemidlerne dinoproston, misoprosol og oxytocin. Vi analyserede bivirkningsindberetninger og utilsigtede hændelser, der var indberettet i Her identificerede vi 30 fødselsforløb, hvor der var indberettet formodede bivirkninger til Sundhedsstyrelsen og 37 utilsigtede hændelser med relation til et fødselsforløb rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. På den baggrund identificerede vi fem problemstillinger: 1. Administration af misoprostol i større doser end anbefalet 2. Igangsættelse af fødsel hos kvinder, der tidligere har fået foretaget kejsersnit 3. Midlertidig hjemsendelse efter administration af misoprostol på hospitalet 4. Forkert dosering af oxytocin 5. Problemer med oxytocindrop. Sundhedsstyrelsen fortsætter overvågningen af lægemidler til igangsættelse af fødsler Sundhedsstyrelsen fortsætter arbejdet med at overvåge og føre tilsyn med regionernes brug af lægemidler til igangsættelse af fødsler tæt. I 2014 blev der igangsat et projekt imellem Sundhedsstyrelsen, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Jordemoderforeningen og Statens Serum Institut. Projektet har til formål at undersøge muligheden for at gennemføre en registerundersøgelse af bivirkninger ved anvendelse af lægemidler til igangsættelse af fødsler. Muligheden for at gennemføre en registerundersøgelse afhænger af datakvaliteten af registreringerne i Fødselsregisteret og Landspatientregisteret. I slutningen af 2014 påbegyndte vi indhentning af oplysninger fra landets fødesteder og disse oplysninger vil sammenholdes med oplysninger i registrene. Fokus på brugere af antiepileptika og indberettede formodede bivirkninger relateret til disse lægemidler Efter en revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod epilepsi vurderede Sundhedsstyrelsen i foråret 2014, at det var relevant at foretage en analyse af brugere af antiepileptika og indberettede formodede bivirkninger relateret til disse lægemidler. I den forbindelse udarbejdede Sundhedsstyrelsen en rapport. Rapporten indeholder en litteraturgennemgang med fokus på bivirkninger relateret til antiepileptika, en analyse af, hvor mange brugere af de forskellige antiepileptika der var i perioden samt en analyse af de formodede bivirkninger relateret til disse lægemidler, der blev indberettet til Sundhedsstyrelsen i samme periode. Resultatet af analysen Resultatet af litteraturgennemgangen viste blandt andet, at de fleste alvorlige kroniske bivirkninger var relateret til de ældre antiepileptika. For de nye lægemidler var der i perioden endnu ikke set alvorlige kroniske irreversible bivirkninger. Der er dog undtagelser, fx pigmentforandringer i øjne og hud ved behandling med retigabin. Det skal dog understreges, at mange af de nye lægmidler kun har været anvendt kort tid, og deres bivirkningsprofil følges tæt.

16 ÅRSRAPPORT 16 FOKUSOMRÅDER I 2014 Størst antal brugere af benzodiazepiner I analyseperioden var antallet af voksne brugere størst for benzodiazepiner (clobazam, clonazepam, diazepam og midazolam) og medicin med gabapentin, pregabalin og lamotrigin. Både for benzodiazepiner og for gabapentin og pregabalin havde langt de fleste fået udskrevet medicinen for en anden indikation end epilepsi. Antallet af brugere per år var især øget for medicin med gabapentin, lamotrigin og pregabalin. For gabapentin og pregabalin skyldtes stigningen især patienter, der har fået medicinen udskrevet for andre indikationer end epilepsi. Bivirkningsindberetninger fulgte antallet af brugere Antallet af bivirkningsindberetninger relateret til antiepileptika fulgte i store træk antallet af brugere, så der var flest indberetninger om den medicin, der havde flest brugere. De fleste bivirkningsindberetninger beskrev velkendte symptomer, der er beskrevet i produktresuméerne, som fx svimmelhed, udslæt, kvalme og opkastning. Læs hele rapporten på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Brugere og bivirkninger af antiepileptika i Danmark.

17 ÅRSRAPPORT 17 BIVIRKNINGSSIGNALER 2014 Bivirkningssignaler 2014 Hver uge overvåger vi bivirkningsindberetningerne i bivirkningsdatabasen for eventuelt nye bivirkningssignaler. Et bivirkningssignal er en ny mulig årsagssammenhæng mellem en bivirkning og en bestemt type medicin eller et nyt aspekt af en allerede kendt sammenhæng. Herudover har vi også meget fokus på korrekt anvendelse af medicin i klinisk praksis det vil sige, om medicinen bliver brugt i overensstemmelse med den gældende vejledning og produktresumé. Bivirkningssignaler kan komme fra mange andre kilder end bivirkningsindberetninger, som fx overvågningsprogrammer, den videnskabelige litteratur, forskellige typer studier, lægemiddelmyndigheder i andre lande, medierne eller henvendelser fra borgere og sundhedsprofessionelle. I 2014 overvågede og identificerede Sundhedsstyrelsen en række bivirkningssignaler fra forskellige kilder. Tabel 1 beskriver kort de bivirkningssignaler, som vi arbejdede videre med i Medicin Bivirkningssignal Kilde Status og evt. formidling Benzodiazepiner Alzheimers sygdom. Litteratur Signal afsluttet. Anbefaling fra PRAC om fortsat rutineovervågning. Cetirizin Intens kløe ved seponering. Rutineovervågning Signal afsluttet. Firmaet, der har markedsføringstilladelsen opdaterer produktinformationen. Citalopram Dentocain (articain) Docetaxel "Hospira" Dopamin-agonister Epirubicin Medac og Sendoxan (cyclophosphamid) Fosphenytoin QT-forlængelse ved samtidig behandling med metadon. Alvorlig allergisk reaktion. Mistanke om produktfejl. Brystsmerter. Mistanke om produktfejl. Seponeringssyndrom (dopamine agonist withdrawal syndrome). Feber hos patienter med lavt antal neutrofile hvide blodlegemer (febril neutropeni). Mistanke om produktfejl. Fejldosering på grund af forveksling med andet produkt. Rutineovervågning Henvendelse fra sundhedsfaglig Henvendelse fra sundhedsfaglig Litteratur Henvendelse fra sundhedsfaglig Dansk Patient Sikkerheds Database (DPSD) Signal afsluttet. Artikel i Nyt Om Bivirkninger i november Signal lukket. Signal lukket. Signal afventer evaluering. Signal bliver monitoreret. Signal afsluttet. Artikel i Nyt Om Bivirkninger og OBS-meddelelse fra Patientombuddet i juni Lamotrigin Hårtab. Rutineovervågning Signal afventer evaluering. Sendt videre i EU-netværket. Levemir Knudedannelse og ømhed ved injektionssted. Rutineovervågning Signal lukket.

18 ÅRSRAPPORT 18 BIVIRKNINGSSIGNALER 2014 Meropenem Methylphenidat Methylphenidat "Sandoz" Alvorlig allergisk reaktion. Mistanke om produktfejl. Behandling af skizofrene med methylphenidat er kontraindiceret. Henvendelse fra sundhedsfaglig Overvågningsprogram Signal under evaluering. Signal afsluttet. Artikel i Nyt Om Bivirkninger planlagt. Manglende effekt. Rutineovervågning Signal afsluttet. Artikel i Nyt Om Bivirkninger planlagt. Pregabalin Misbrug. Overvågningsprogram Signal under evaluering. Warfarin og miconazol Øget risiko for blødning Rutineovervågning Signal afsluttet. Artikel i Nyt mundhulegel (kendt interaktion). Om Bivirkninger planlagt. Tabel 1. Liste over bivirkningssignaler, som Sundhedsstyrelsen havde fokus på i Vurdering af bivirkningssignaler Det er en kompleks og tidskrævende proces at opdage og vurdere bivirkningssignaler, og derfor bliver alle signaler prioriteret ud fra en klinisk vurdering og mulig konsekvens for patienterne og folkesundheden som helhed. Når et nyt muligt signal bliver opdaget, skal det først valideres og bekræftes, inden der bliver arbejdet videre med det. Et signal kan blive lukket når som helst i processen, hvis der fx ikke kan påvises nogen årsagssammenhæng mellem medicinen og bivirkningen. Nogle gange sker det tidligt i processen og andre gange først, når evalueringen er afsluttet, og det videre forløb (handling) er besluttet. Sundhedsstyrelsens signalproces er vist i Figur 6. Opdage signal Validere signal Bekræfte signal Evaluere signal Handling Afslutte signal Figur 6: Sundhedsstyrelsens signalproces. En handling kan eksempelvis være at lukke signalet uden ydereligere tiltag, at formidle signalet til danske sundhedsprofessionelle og borgere, at sende signalet videre i EU-systemet til den Europæiske Bivirkningskomité (PRAC) eller det land i EU, der overordnet er ansvarlig for godkendelse og overvågning af medicinen eller at fortsætte med at overvåge signalet enten i et overvågningsprogram eller i Sundhedsstyrelsens og medicinalfirmaets rutineovervågning. Formidling af bivirkningssignaler På vores hjemmeside sundhedsstyrelsen.dk og i vores nyhedsbrev Nyt Om Bivirkninger informerer vi løbende danske medicinbrugere og sundhedsprofessionelle om bivirkningssignaler og problemstillinger, der er vigtige for patientsikkerheden.

19 ÅRSRAPPORT 19 INTERAKTIONSDATABASEN Interaktionsdatabasen I 2014 afsluttede Sundhedsstyrelsen i tæt parløb med de kliniske farmakologiske afdelinger på Aarhus, Odense og Bispebjerg Hospital med at udvide det faglige indhold af Interaktionsdatabasen. Kort om projektet Projektets formål var at udvide Interaktionsdatabasen med data fra interaktionsafsnittet i lægemidlernes produktresuméer. Tidligere var databasen primært opdateret på baggrund af data fra publicerede studier, hvilket, især for ny medicin, kan være uhensigtsmæssigt, fordi der ved godkendelsestidspunktet kan være viden om interaktioner i produktresuméer, som endnu ikke er publiceret. Dette er nu forbedret, så interaktionsdatabasen også medtager den nyeste viden fra produktresuméerne, som ikke er publiceret i den videnskabelige litteratur. Herudover blev alle interaktioner, som frarådes i Interaktionsdatabasen (røde interaktioner), gennemgået igen for at sikre, at advarslerne i Interaktionsdatabasen er reelle og klinisk betydningsfulde. Læs mere om projektet i Sundhedsstyrelsens årsrapport for overvågning af bivirkninger Interaktionsdatabasen integreret i lægernes fagsystemer I 2014 arbejdede vi også på en løsning, som muliggør, at data fra Interaktionsdatabasen kan integreres i et af de fagsystemer, lægerne bruger til dagligt og derved bidrage med et bedre overblik over sikkerheden ved medicinen i forbindelse med ordinering og i sidste ende øge patientsikkerheden. Det er et vigtigt tiltag, som vi arbejder videre med i Læs mere om Interaktionsdatabasen på interaktionsdatabasen.dk.

20 ÅRSRAPPORT 20 INTERNATIONALT SAMARBEJDE OM BIVIRKNINGSOVERVÅGNINGEN Internationalt samarbejde om bivirkningsovervågningen EU s bivirkningskomité, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), holder møde hver måned i Det Europæiske Lægemiddelagentur, European Medicines Agency (EMA) i London. Alle EU-medlemslande har et medlem og en suppleant i komitéen. Seks eksperter inden for henholdsvis farmakoepidemiologi, vacciner og kommunikation og repræsentanter for sundhedsprofessionelle og patienter er også medlemmer af komitéen. Komitéen vurderer sikkerheden ved alle markedsførte lægemidler på baggrund af alle tilgængelige data, fx bivirkningsindberetninger og resultater af farmakoepidemiologiske undersøgelser. Sundhedsstyrelsen er aktivt involveret i dette internationale arbejde, og vi står i spidsen for sikkerhedsgennemgange af en række lægemidler i det internationale samarbejde. Vi informerer løbende om resultaterne af PRAC s vurderinger i vores nyhedsbrev Nyt Om Bivirkninger, men også via direkte kommunikation til læger og relevante organisationer. I 2014 blev blandt andet følgende sager behandlet i komitéen: Diacerin til behandling af osteoarthritis og risiko for alvorlig diaré og påvirket leverfunktion Domperidon til behandling af kvalme og risiko for hjerterytmeforstyrrelse Zolpidem til behandling af søvnløshed og risiko for medicinpåvirkning den følgende dag Angiotensin-receptor blokkere, angiotensin-converting enzyme inhibitorer og direkte renin inhibitorer til behandling af hypertension, hjertesygdom og proteinuri og risiko for hyperkaliæmi, hypotension og nedsættelse af nyrefunktionen ved samtidig brug af to af disse lægemidler Agomelatine til behandling af depression og risiko for påvirket leverfunktion Valproate til behandling af epilepsi of bipolær lidelse og risiko for medfødte misdannelser ved brug under graviditet Testosterone til behandling af hypogonadisme og risiko for hjertebivirkninger Ponatinib til behandling af leukæmi og risiko for blodpropper Ivabradine til behandling af angina pectoris og risiko for bradycardi. Komitéens dagsordener og referater fra møderne bliver offentliggjort på EMA s hjemmeside. Referater fra møderne bliver også offentliggjort på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: EU s bivirkningskomité PRAC.

21 ÅRSRAPPORT 21 INTERNATIONALT SAMARBEJDE OM BIVIRKNINGSOVERVÅGNINGEN Sundhedsstyrelsen er aktiv i forskellige internationale arbejdsgrupper Sundhedsstyrelsen har også gennem 2014 deltaget aktivt i det fælleseuropæiske samarbejdsprojekt SCOPE - Strengthening Collaborations for Operating Pharmacovigilance in Europe. Formålet med projektet er at understøtte vidensdeling og erfaringsudveksling inden for lægemiddelovervågning mellem EU-medlemslandene. Projektet skal give overblik, fælles forståelse og praktiske værktøjer til de nationale myndigheder inden for en række områder, der skal føre til øget patientsikkerhed ved medicin i hele Europa. Arbejdet i 2014 har især handlet om at skabe overblik over den nuværende status for processer og arbejdsgange i de forskellige medlemslande inden for de forskellige områder. Danmark bidrager med information inden for alle områder, men er især aktive inden for bivirkningssignalhåndtering og kommunikation. SCOPE-projektet fortsætter frem til udgangen af 2016.

22 ÅRSRAPPORT 22 KVALITET OG PRIORITERING FOKUSOMRÅDER I 2015 Kvalitet og prioritering fokusområder i 2015 Vi skal hele tiden sørge for, at vi bruger ressourcerne der, hvor det giver os mest sundhed for pengene. Derfor er det også en del af bivirkningshandlingsplan , som er udarbejdet i et samarbejde med Rådet for Lægemiddelovervågning, at Sundhedsstyrelsen har etableret et kvalitetsforum, som skal hjælpe os med at identificere områder, hvor vi kan forenkle og sanere opgaver, som kun giver ringe sundheds- og sikkerhedsmæssigt udbytte. Det er typisk ændringer i vores arbejdsrutiner fx med læger og lægemiddelindustri, hvor vi gennem ændringer og tilpasninger kan gøre bivirkningsarbejdet endnu mere relevant og fokuseret. Vi har allerede omlagt vores måde at søge supplerende information i forbindelse med indberettede formodede bivirkninger. Stadig fokus på at forenkle indberetning af bivirkninger Indberetning af bivirkninger fra patienter og pårørende er et vigtigt element i lægemiddelovervågningen. Det er en udfordring ikke alene i Danmark men også internationalt at gøre indberetningen så enkel, at den kan udfyldes af alle uden særlige forudsætninger. Vi vil i 2015 tage særlige initiativer for at lette medicinbrugernes indberetning og et af elementerne vil være en kort film om, hvordan man indberetter og en helt praktisk gennemgang af det særlige elektroniske skema, som bruges til dette. Vi har i Danmark inden for de senere år i samarbejde med Rådet for Lægemiddelovervågning udviklet Sundhedsstyrelsens måde at arbejde med lægemiddelovervågning. Der er etableret nye IT-systemer, nye faglige videnskabelige arbejdsområder er prioriteret og kommunikationen er intensiveret. Men det er vigtigt at følge med i, hvordan de øvrige EU-lande klarer opgaven, og om vi kan lære noget af dem. Derfor skal vi i 2015 besøge et eller flere af vores søsterorganisationer og her drøfte særligt udvalgte områder for at se, om der er noget, vi, inden for de rammer vi har, kan gøre bedre og med mere kvalitet. Mere inddragelse af patienter og medicinbrugere Det er vigtigt for Sundhedsstyrelsen at inddrage brugerne i vores arbejde. Vi vil derfor igen i 2015 etablere samarbejder med udvalgte patientorganisationer og drøfte de udfordringer og de muligheder vi sammen har for at samarbejde om lægemiddelsikkerheden. Antallet af indberettede bivirkninger i Danmark ligger højt det er godt for det bidrager til lægemiddelsikkerheden. Men vi skal ikke bare fokusere på kvantiteten kvaliteten af indberetninger er også rigtig vigtig at fastholde og udvikle. Derfor kommer vi også til i 2015 at tage en række initiativer for at øge kvaliteten i indberetningerne. Vi vil gøre dette målrettet og i samarbejde med de sundhedsprofessionelle og på en sådan måde, at det medfører mindre bureaukrati. Kvalitet og prioritering skal endnu mere i højsædet i 2015.

Handlingsplan for en styrket lægemiddelovervågning 2014-2015. Formål. Baggrund

Handlingsplan for en styrket lægemiddelovervågning 2014-2015. Formål. Baggrund Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMKFH Sags nr.: 1302280 Dok. Nr.: 1470847 Dato: 04. juni 2014 Handlingsplan for en styrket lægemiddelovervågning

Læs mere

Nyt om Pradaxa (dabigatran etexilat) og Xarelto (rivaroxaban)

Nyt om Pradaxa (dabigatran etexilat) og Xarelto (rivaroxaban) Nyt om Pradaxa (dabigatran etexilat) og Xarelto (rivaroxaban) Indledning Sundhedsstyrelsen samarbejder med Forskningens Hus, Trombosecenter Aalborg, om monitoreringen af en gruppe af blodfortyndende midler,

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE SYGDOMME JUNI 2015 RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE ME Sundhedsstyrelsens ordning om eksperimentel behandling RÅDGIVNING OM EKSPERIMENTEL BEHANDLING VED LIVSTRUENDE MEME Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. Baggrund Hvert kvartal offentliggør Statens Serum Institut forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft er indtil videre

Læs mere

Møde i Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg

Møde i Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg R E F E R A T Emne Møde i Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg Mødedato 18. september 2015 kl. 12-15 Sted Sundhedsstyrelsen, bygning Møllen, mødelokale 501 Deltagere Afbud Tyra Grove Krause (Statens Serum

Læs mere

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes Dok.nr. 14/01741-2/ RI 2/7 Hvad har temaet ført til? Forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes var tema for de tilsynsbesøg,

Læs mere

Læge i Region Hovedstaden

Læge i Region Hovedstaden Læge i Region December 2014 Lægeforeningen Se nyhedsarkiv Status på Sundhedsplatformen Spørgeskemaundersøgelse om IT-systemer på Region s hospitaler Herfra kan du også printe nyhedsbrevet Kalender for

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af osteoporose Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Årsrapport over Utilsigtede hændelser i Glostrup Kommune i 2015

Årsrapport over Utilsigtede hændelser i Glostrup Kommune i 2015 Årsrapport over Utilsigtede hændelser i Glostrup Kommune i 2015 Indledning Denne rapport er udarbejdet af risikomanageren i Glostrup Kommune i januar 2016. Rapporten har til formål dels at dokumentere

Læs mere

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Baggrund. Fejlmedicinering er et fokusområde for sundhedsmyndigheder og regioner, og der er et ønske fra den kliniske side om et bedre

Læs mere

august 2010 Plejecentre Rudkøbing Stigtebo Tullebølle Danahus Lindelse Humble + betyder, at der er krav til ændringer Kommentarer vedrørende krav

august 2010 Plejecentre Rudkøbing Stigtebo Tullebølle Danahus Lindelse Humble + betyder, at der er krav til ændringer Kommentarer vedrørende krav Embedslægetilsyn 2010 En samlet oversigt over alle plejecentrenes afvigelser fra gældende regler på sundhedsområdet, der giver anledning til følgende krav: august 2010 Plejecentre Rudkøbing Stigtebo Tullebølle

Læs mere

Patientombuddets Klagecenter. Praksis om plejepersoners pligter og ansvar ved medicinhåndtering

Patientombuddets Klagecenter. Praksis om plejepersoners pligter og ansvar ved medicinhåndtering Patientombuddets Klagecenter Praksis om plejepersoners pligter og ansvar ved medicinhåndtering Oplæg til Temadag på Herlev Hospital den 20. November 2012 ved cand. jur, specialkonsulent Katrine Bosmann

Læs mere

Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser

Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser Inklusion i Rebild Kommune de ansattes besvarelser Nærværende rapport er en udarbejdelse af statistisk materiale, der er dannet på baggrund af spørgeskemaer vedr. inklusion, besvaret af ledere, lærere

Læs mere

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Norddjurs Kommune 19. januar 2012 Forslag Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Baggrund Den 1. januar 2006 trådte anbringelsesreformen på børne- og ungeområdet i kraft. Sigtet med reformen er at

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i J. nr.: 4-17-236/1 Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i Allerød Kommune 2009 Sundhedsstyrelsen Embedslægerne Hovedstaden Borups Allé 177, Blok D-E 2400 København NV Tlf. 72 22 74 50 Fax 72 22 74 20

Læs mere

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden.

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden. Medicinhåndtering Ansvar: 1. Lægen har ansvar for ordinering af receptpligtig medicin. Når lægen har ordineret medicin til en patient, kan enhver varetage medicingivningen, såfremt den ordinerende læge

Læs mere

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2013: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2014 Årsrapport 2013: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Bilag 2 Sundhedsstyrelsens kravspecifikation

Bilag 2 Sundhedsstyrelsens kravspecifikation Dato 16. juli 2013 Sags nr. 2013071835 NVP nvp@dkma.dk Bilag 2 Sundhedsstyrelsens kravspecifikation 1. Vejledning Tildelingskriteriet er det økonomisk mest fordelagtige tilbud, indenfor budgetrammen på

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

LUP Psykiatri 2012. Regional rapport. Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark.

LUP Psykiatri 2012. Regional rapport. Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark. LUP Psykiatri 2012 Regional rapport Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien Dato: 12-04-2013 Indledning I efteråret 2012 blev forældre til patienter i børneog ungdomspsykiatriens

Læs mere

Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg

Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg R E F E R A T Emne Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg Mødedato 15. marts 2016 kl. 12.00-15.00 Sted Sundhedsstyrelsen, bygning Møllen, mødelokale 501 Deltagere Tyra Grove Krause (Statens Serum Institut),

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Sundhedsplejens Telefonvagt

Sundhedsplejens Telefonvagt Sundhedsplejens Telefonvagt i Region Midtjylland Årsrapport 2014 Telefon 7020 8018 Træffes hver dag kl. 17.00 til kl. 19.00 når du er i tvivl, og din egen sundhedsplejerske holder fri Grafisk Service 1228

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005 Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 August 2006 Danske Regioner 1. Indledning Siden midten af 1990 erne har indsatsen for psykisk syge børn og unge påkaldt sig

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DEPRESSION

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DEPRESSION INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DEPRESSION 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af depression Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Spørgsmål om bivirkninger

Spørgsmål om bivirkninger Spørgsmål om bivirkninger Har du spørgsmål om bivirkninger, så kontakt Sundhedsstyrelsen på bivirkninger@dkma.dk eller på 44 88 97 57. Nyt Om Bivirkninger På www.meldenbivirkning.dk kan du tilmelde dig

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2015 2016 Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Årsrapport 2015 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

ANVENDELSE AF VESTIMULERENDE LÆGEMIDLER TIL IGANGSÆTTELSE AF FØDSLER

ANVENDELSE AF VESTIMULERENDE LÆGEMIDLER TIL IGANGSÆTTELSE AF FØDSLER NOVEMBER 2015 ANVENDELSE AF VESTIMULERENDE LÆGEMIDLER TIL IGANGSÆTTELSE AF FØDSLER Analyse af indberetninger om formodede bivirkninger og rapporterede utilsigtede hændelser Analyse af indberetninger om

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA)

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) Version af 2016 1. HVAD ER PFAPA 1.1 Hvad er det? PFAPA er en forkortelse for Periodisk Feber Aftøs

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. Informationspjece til fagperson

Den koordinerende indsatsplan. Informationspjece til fagperson Den koordinerende indsatsplan Informationspjece til fagperson Tovholder Fagpersonen er tovholder på forløbet med en koordinerende indsatsplan og sikrer i samarbejde med borger, pårørende og relevante fagprofessionelle,

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs forvaltning af og Skatteministeriets tilsyn med refusion af udbytteskat

Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs forvaltning af og Skatteministeriets tilsyn med refusion af udbytteskat Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs forvaltning af og Skatteministeriets tilsyn med refusion af udbytteskat Juni 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Således inddeles gruppeundersøgelser i:

Således inddeles gruppeundersøgelser i: Gruppeundersøgelser Indledning En gruppeundersøgelse kan iværksættes med udgangspunkt i en patient, undersøgt på Arbejdsmedicinsk klinik, hvor man erfarer, at der er et generelt arbejdsmiljøproblem på

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og følge op på i 2010. Den internt ansvarlige for den

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN MAJ, 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

Pamol suppositorier 125 mg og 500 mg

Pamol suppositorier 125 mg og 500 mg Pamol suppositorier 125 mg og 500 mg Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug altid Pamol nøjagtig som beskrevet i denne

Læs mere

årsrapport 2010: eksperimentel behandling

årsrapport 2010: eksperimentel behandling årsrapport 2010: eksperimentel behandling 2011 Årsrapport 2010: Eksperimentel behandling Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk Emneord: Eksperimentel behandling; Kræftbehandling;

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Frederikssund

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Onsdag den 30. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde nr. 4 Medlemmer:

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

350.000 ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer

350.000 ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer Danmarks Apotekerforening Analyse 6. maj 215 35. ældre bruger risikolægemidler medicingennemgang kan afdække problemer 6 procent af de ældre, der fik en medicingennemgang, anvendte risikolægemidler, der

Læs mere

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune Kvalitetsstandard Sygepleje Skanderborg Kommune. Indhold Forord... 3 Kvalitetsstandard - sygepleje... 4 2 Forord Denne kvalitetsstandard skal give borgerne en overordnet information om Skanderborg Kommunes

Læs mere

Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen".

Høring: Evaluering og afrapportering projekt det sammenhængende sundhedsvæsen. Punkt 3. Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen". 2014-28512 Forvaltningerne indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget godkender At

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Udgiftspres på sygehusområdet

Udgiftspres på sygehusområdet Kapitel 4 39 Udgiftspres på sygehusområdet Sundhedsudgifterne er stigende. Det er en udvikling, som kendes fra hele den vestlige verden, og som blandt andet er analyseret af OECD. I dette kapitel gennemgås

Læs mere

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013

Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 A NALYSE Udvikling i gennemsnitlig indlæggelsestid blandt unge, voksne og ældre fra 2008 til 2013 Af Bodil Helbech Hansen I dette notat opgøres udviklingen i den gennemsnitlige indlæggelsestid fra 2008

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Patientrettigheder. Generel information om dine rettigheder som patient

Patientrettigheder. Generel information om dine rettigheder som patient Patientrettigheder Generel information om dine rettigheder som patient 2 PATIENTRETTIGHEDER Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter E-mail: kontakt@specialhospitalet.dk www.specialhospitalet.dk

Læs mere

Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af epilepsi

Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af epilepsi Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af epilepsi 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af epilepsi Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark 25-03-2015

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark 25-03-2015 LUP Psykiatri 2014 Regional rapport Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien Region Syddanmark 25-03-2015 Indledning I efteråret 2014 blev forældre til patienter på børneog ungdomspsykiatriens

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Pultz K, Salout M. Pharmakon, Maj 2005. Apotek, plejehjem og hjemmeplejen

Pultz K, Salout M. Pharmakon, Maj 2005. Apotek, plejehjem og hjemmeplejen Titel og reference 20.2 Medicingennemgang på plejehjem og i hjemme plejen. Afprøvet på 5 plejehjem. Pultz K, Salout M. Pharmakon, Maj 2005. Placering i sundhedssektoren Kategori Formål Apotek, plejehjem

Læs mere

Nye botilbud Gennemgang af Medicinpakken Hvordan kommer vi i gang med den? Bjarke Abrahamsen Kirsten Pultz Linda Aagaard Thomsen

Nye botilbud Gennemgang af Medicinpakken Hvordan kommer vi i gang med den? Bjarke Abrahamsen Kirsten Pultz Linda Aagaard Thomsen Nye botilbud Gennemgang af Medicinpakken Hvordan kommer vi i gang med den? Bjarke Abrahamsen Kirsten Pultz Linda Aagaard Thomsen Mål med medicinpakken At reducere antallet af medicineringsfejl, som kræver

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region:

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: 1 Ansøger Sund i Brøndby, Social- og Sundhedsforvaltningen, Brøndby Kommune 2 Kontaktperson/projektleder

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Socialog Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet, Borgerservice samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram,

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Notat. Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Notat. Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Notat Til: Vedrørende: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet Overvejelser omkring strategi på sygedagpengeområdet Udviklingen på sygedagpengeområdet Af

Læs mere

Redegørelse vedrørende sager om magtanvendelse i Ældreområdet 2014.

Redegørelse vedrørende sager om magtanvendelse i Ældreområdet 2014. Redegørelse vedrørende sager om i Ældreområdet 2014. Indledning Social- og Sundhedsudvalget orienteres en gang årligt om antal sager vedrørende indenfor Ældreområdet. Ældre Bevillingsenheden Tlf. 46 11

Læs mere

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne.

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne. I Norddjurs kommune skal alle have lige og let adgang til sundhed uanset fysisk, psykisk social og kulturel forskellighed. Børn/unge i familier, hvor der er fysisk eller psykisk sygdom, sociale problemer

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE kort fortalt 2 KÆRE FORÆLDRE Sprog er et vigtigt redskab til at kunne sætte ord på sine følelser og meninger. Børns sproglige udvikling i de første leveår

Læs mere

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole HERNINGSHOLM IT-CENTER [FIRMAADRESSE] Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole KVALITETSARBEJDET EN DEL AF SKOLENS HVERDAG Kvalitetsarbejdet er en

Læs mere

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner 3. november 2015 Notat vedr. kommunale akutfunktioner Dette notat er godkendt i Temagruppen for behandling, pleje, træning og rehabilitering 3/11/15 som en 1. version. Der pågår arbejde med en 2. version

Læs mere

Registerdata til håndtering af nye lægemidler. Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr Af specialkonsulent Mary Rosenzweig

Registerdata til håndtering af nye lægemidler. Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr Af specialkonsulent Mary Rosenzweig Registerdata til håndtering af nye lægemidler Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr Af specialkonsulent Mary Rosenzweig Sektionens organisation Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr/v Henrik G

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden

Læs mere

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Hovedstaden 25-03-2015

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Hovedstaden 25-03-2015 LUP Psykiatri 2014 Regional rapport Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien 25-03-2015 Indledning I efteråret 2014 blev forældre til patienter på børneog ungdomspsykiatriens dag-

Læs mere

Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse. Region Syddanmark og de 22 kommuner 05-11-2007

Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse. Region Syddanmark og de 22 kommuner 05-11-2007 Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse 1 Region Syddanmark og de 22 kommuner Aftalens tilblivelse og revision Organisatorisk: Arbejdsgruppen Intensivt tidsforløb Drøftelser og

Læs mere

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Unge med en psykisk sygdom efterlyser større opmærksomhed og støtte fra lærerne på skoler og uddannelsesinstitutioner. Det viser en rundspørge foretaget for EN

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DIABETES

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DIABETES INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF DIABETES 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af diabetes Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri

Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri Region/privat udbyder: Psykiatrien i Region Syddanmark Dato: 01. marts 2011 1 1 Specialets hovedfunktionsniveau 1.1 Kort generel beskrivelse

Læs mere

LUP fødende 2012. Præsentation af resultater for Region Syddanmark 19-04-2013

LUP fødende 2012. Præsentation af resultater for Region Syddanmark 19-04-2013 2012 Præsentation af resultater for Region Syddanmark 1 - Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser for fødende () - Ny viden - er den første landsdækkende undersøgelse af sin art - Fødende kvinders

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Som led i udmøntningen af ældremilliarden til løft af ældreområdet er det besluttet, at der efter et år skal gennemføres en erfaringsopsamling. Som det fremgår af tilsagnsbrevet, er det et krav til alle

Læs mere

Årsberetning 2013. Del 1. Dansk Patientsikkerheds Database

Årsberetning 2013. Del 1. Dansk Patientsikkerheds Database Årsberetning 2013 Del 1. Dansk Patientsikkerheds Database Titel: Årsberetning 2013, Dansk Patientsikkerheds Database Del 1. Patientombuddet, 2014. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Medicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

En guide til din behandling med PLENADREN (HYDROCORTISON) -tabletter med modificeret udløsning

En guide til din behandling med PLENADREN (HYDROCORTISON) -tabletter med modificeret udløsning En guide til din behandling med PLENADREN (HYDROCORTISON) -tabletter med modificeret udløsning Oplysninger om din hydrocortisonsubstitutionsbehandling for binyreinsufficiens. VIGTIGT Denne vejledning erstatter

Læs mere

Herlev Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Herlev Bygade 90 2730 Herlev. ssf@herlev.dk

Herlev Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Herlev Bygade 90 2730 Herlev. ssf@herlev.dk Herlev Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Herlev Bygade 90 2730 Herlev ssf@herlev.dk j.nr. 4-17-252/1/VIBR Vedr.: Embedslægeinstitutionens tilsyn med plejeboligenheder i 2006. Embedslægeinstitutionen

Læs mere