Medieplan for Gørlev skole 2013/14

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Medieplan for Gørlev skole 2013/14"

Transkript

1 Medieplan for Gørlev skole 2013/14 I skoleåret 2013/14 er der fokus på den fortsatte udvikling af elevers og læreres færdigheder i arbejdet med it og medier. Arbejdet understøttes af kollegial sparring, samarbejde med it-vejlederen og særlige forløb iværksat og understøttet af ledelsen. Arbejde tager udgangspunkt i Fælles Mål for de enkelte fag samt Faghæfte 48, Fælles Mål for It- og mediekompetencer i folkeskolen. Oversigt over mediekompetencer i Fælles Mål vedlægges medieplanen. Skolens læseplan for IT giver en oversigt over de it-færdigheder eleverne skal opnå på de forskellige klassetrin. Alle elever fra og med 1. klasse har fået udleveret netbook til brug på skolen, så det er muligt at integrere brugen af computer i den daglige undervisning. Skolen har købt abonnement til en række digitale læremidler fordelt på alle klassetrin og en bred vifte af fag. Fagteamene samler erfaringer fra brugen af disse læremidler og skal i løbet af efteråret tage stilling til hvilke digitale læremidler der skal arbejdes med i det/de kommende år. På alle klassetrin laves et tværfagligt projekt hvor it- og mediekompetencer spiller en væsentlig rolle. De involverede lærere vælger selv det fag-faglige indhold. Det it-faglige indhold aftales med it-vejlederen som også er behjælpelig med ideer til programmer og materialer og evt. småkurser til lærerne. Beskrivelse af projektet skal lægges i Intras dokumentarkiv under IT i undervisningen inden efterårsferien. Når projektet er gennemført, føjes evalueringen til beskrivelsen. Ansvarlig lærer og projektets tidsmæssige placering skal fremgå af klassens årsplan. Ansvaret for det tværfaglige projekt fordeles på lærerne således: 1. klasse dansk, 2. klasse matematik, 3. klasse billedkunst, 4. klasse natur/teknik, 5. klasse engelsk, 6. klasse matematik, 7. klasse dansk, 8. klasse samfundsfag. Den ansvarlige lærer aftaler med klassens lærere hvilke fag der inddrages i projektet. Den udbredte brug af internettet til kommunikation og informationssøgning bevirker at elever på alle klassetrin skal lære at forholde sig kritisk og korrekt både når de henter information fra nettet, og når de selv kommunikerer eller publicerer via nettet. Klasselæreren er ansvarlig for at spørgsmålet om netetik løbende tages op på et niveau der er passende for klassetrinet. Alle lærere der benytter internettet i undervisningen skal løbende arbejde med kildekritik, søgestrategier og ophavsret.

2 Læseplan for IT skoleåret I læseplanen er angivet, på hvilket klassetrin eleverne bør stifte bekendtskab med forskellige teknikker, programmer og ressourcer. Skal eleverne blive kompetente brugere af IT og medier, er det en forudsætning, at de får lejlighed til at bruge, konsolidere og forfine teknikkerne på de efterfølgende klassetrin. Ansvaret for arbejdet med elevernes IT-færdigheder fordeles blandt klassens lærer via klassens årsplan. Børnehaveklassen Indledende øvelser: Logge på skolens netværk Arbejde med værktøjslinien i et tegneprogram Skrive enkelte ord i tekstbehandlingsprogram Introduceres til betydningen af layout Spille på computeren 1. klasse Brug af computer: Internet: Åbne programmer der er installeret på computeren Åbne en browser og indtaste netadresse Gemme og åbne dokumenter på egen computer Arbejde med formatering af skrift Bruge redigeringsværktøjerne marker, klip, kopier, sæt ind Vurdere opsætning Gemme og hente filer på lokalnettet Bruge funktionen Udskriv og vælge den rigtige netværksprinter Indtaste tal Indsætte en enkel formel Bruge sumfunktionen Kunne åbne browseren Indtaste en web-adresse og åbne siden f.eks. Netfidusen Have kort orientering om sikkerhedsproblemer på nettet Læse- og skrivestøtte: Blive fortrolige med at anvende CdOrd.

3 2. klasse Geogebra: Præsentation: Kommunikation: SkoleIntra: Internettet: Indsætte sidefod med navn og klasse Begynde at bruge stavekontrol Indsætte billeder Arbejde med WordArt/Fontwork Indsamle og indtaste en serie data. Fremstille simpel grafisk præsentation af disse data Kende programmets værktøjspanel Spejling, drejning og skubning Lave en kort lineær præsentation baseret på egne billeder og med indtalte kommentarer. F.eks. præsentation af en ekskursion, klassen har været på. Vurdere, om præsentationen virker efter hensigten Skrive med hinanden og læreren i Skolekom eller SkoleIntra. Aflevere en tekst som vedhæftet fil Chatte med hinanden i sikkert chatrum, f.eks. på Skolekom Orienteres om sikkerhed i forbindelse med og chat (Se evt. Eleverne arbejder med logbog, samlemapper, læselog etc. Gå på opdagelse på 3. klasse Kommunikation: Medier: Præsentation: Konsolidere grundlæggende færdigheder. Indsætte egne billeder og redigere indsætningsmåde, størrelse og beskæring. Arbejde procesorienteret med løbende redigering af tekst og layout. Indtaste tekst, tal og enkle formler. Slette, ændre og kopiere celleindhold. Sende regneark som vedhæftet fil. Åbne vedhæftet fil og kende sikkerhedsrisici i den forbindelse. Besvare mail med og uden citat. Optage billeder med digitalt kamera Overføre billeder til computeren Vurdere kvaliteten af billeder Gemme billeder på skolens netværk Finde og åbne de gemte filer. Fortælle en historie v.hj.a. præsentationsprogram. Indsætte multimedieklip, billeder og talebobler Arbejde med musestyret animation.

4 Søgning: Spil: Finde information om samme emne på min. 2 internetsider (opgivet af læreren) samt i bøger på biblioteket. Diskutere fordele og ulemper ved anvendte metoder og fundne resultater. Tale om elevernes brug af computerspil. Relatere til andre former for spil. Tale om ergonomi i forbindelse med spil og arbejde ved computer. 4. klasse Generelt: Geogebra: Billeder: Internet: Søgning: Vurdering af hjemmesider: Arbejde med flere vinduer åbne samtidig. Indsætte og formatere tekstboks. Arbejde med layout: formatering af rækker, kolonner, celler, tekst, tal, rammer og skygger. Arbejde med søjle- og cirkeldiagrammer Arbejde med enkle konstruktioner Indskanne og gemme egne tegninger og billeder. Optage video og overføre den til computeren Møde forskellige filtyper og lære om filstørrelse, billedkvalitet og anvendelse/formål Have en generel information om nettets opbygning og adresser på nettet. Informeres om, hvordan information gøres tilgængelig på nettet. Kende til muligheden for at beskytte information adgangskoder og sikre forbindelser. Have at vide, at computeres og brugeres adfærd på nettet registreres på forskellig vis. Søge tekst og billeder v.hj.a. større søgemaskine som f.eks. Google. Eksperimentere med præcision af søgekriterier. Gemme tekst, billeder og internetadresser til senere brug Tale om ophavsret og regler for brug og offentliggørelse af andres tekster og billeder. Kende til princippet i links (hypertekst) i søgeresultater og andre netdokumenter. Se på forskellige hjemmesider. Vurdere f.eks. er det let at aflæse formål/budskab? er det let at navigere på siden? kan man se, hvem der er afsender? kan man se, hvornår siden sidst er opdateret? Tale om, hvad der gør en hjemmeside god/dårlig. Fremstilling af hjemmeside: Eleverne udarbejder hjemmeside eller netavis i Intra.

5 Tale om regler for offentliggørelse herunder copyright og personbeskyttelse. Lave aftaler om formål, udseende, hvad der skal offentliggøres, opdatering. Udforme og offentliggøre hjemmesiden. Vide hvor hjemmesiden ligger og kende dens internetadresse. Vurdere og justere den færdige hjemmeside. Kommunikation: Repetere reglerne for sikker chat. Repetere adfærdsnormer på mail og chat. Tale om etik i forbindelse med brug af chatrooms og Facebook. Tale om handel via net og mobiltelefon. 5. klasse Geogebra: Præsentation: Billeder: Dataopsamling: Internet: Bruge menupunkterne sideopsætning, spalter og tabeller I skriveprocessen er der fokus på såvel indhold som layout og brug af illustrationer. Kende til relativ og absolut cellereference samt autofyld-funktioner. Eleverne udarbejder selv regneark til løsning af opgaver. Eleverne indgår i en drøftelse af, hvornår det er formålstjenligt at bruge regneark. Eleverne skal bruge regneark eller andre programmer til eksperimenter Programmet inddrages herefter løbende ved arbejde med geometri og funktioner Producere præsentation med tidsstyrede animationer, indtaling eller lydspor, hyperlinks, hotspots. Eleverne skal sammenholde formål og resultat. Eleverne skal vurdere produktet fra en æstetisk synsvinkel. Manipulere billeder og clipart Præsenteres for computeren som redskab til opsamling, behandling og formidling af data. Se evt. funktioner på DMIs hjemmeside. Eksperimentere med dataopsamling, f.eks. indsætte tæller på hjemmeside. Have viden om virus, virusbeskyttelse, sikkerhedsopsætning, firewall. Have viden om andre angreb på computersikkerhed. Kende til licensrettigheder og programmer til fri afbenyttelse. 6. klasse N/T: Kunne bruge Sideskift, sektionsskift, tabulator, punktopstilling Eksperimentere med diagramtyper og vurdere relevans i forhold til datamaterialet. Formatere et diagrams udseende. Indsamle data og bearbejde dem elektronisk. F.eks. kurver over temperatur, nedbør, solskinstimer m.v.

6 Generelt: Medier: Internet: Intranet: Vurdere opgavens art, formål og hensigtsmæssig brug af IT herunder tidsforbrug. Producere en kort videofilm f.eks. reklamespot Tage stilling til formål, målgruppe, indhold, form Udarbejde storyboard Redigere filmen på computer og tilføje effekter og lydspor Gemme filmen Vise filmen og vurdere det færdige produkt Vurdere et antal hjemmesider for produkter. Overveje: budskab, målgruppe, æstetik, funktionalitet, reklameværdi Sammenligne med produktannoncer i TV og trykte medier Fornyet fokus på logbog, portfolie og samlemapper. Overveje, hvordan klassen bedst udnytter funktionerne i ElevIntra. 7. klasse Regneark/ Geometriprogram: Arbejde med typografier og afsnitsformatering Fokus på layout i relation til genrer Arbejde med relevante funktioner og deres grafiske afbildning Løse større opgaver med brug af regneark og geometriprogram. Løbende vurderes hvornår og hvordan det er formålstjenligt at bruge computer. Søgning: Databaser: Kildekritik: Medier: Eleverne præsenteres for forskellige søgemaskiner og får lejlighed til at sammenligne søgeresultater. Der arbejdes fortsat med søgestrategi og vurdering af websteders kvalitet. Elektroniske leksika inddrages i undervisningen Eleverne skal blive opmærksomme på at alle har adgang til at lægge informationer på Internettet. De skal vurdere kildernes lødighed. De skal være opmærksomme på styrker og svagheder ved Wikipedia og andre wiki er (En wiki er en hjemmeside hvor enhver ved hjælp af en browser kan oprette, vedligeholde og forfatte webdokumenter og websider i samarbejde med andre). Eleverne præsenteres for forskellige typer video-klip på nettet. De vurderer målgruppe, formål, relevans og kvalitet. Orienteres om forskellige metoder og programmer til distribution af lyd og video over nettet 8. klasse

7 Præsentation: Dataindsamling: Billedbehandling: Fokus på layout og udarbejdelse af rapport herunder fodnoter og indholdsfortegnelse Introduceres til statistiske formler Eleverne skal udarbejde en præsentation, der kan fungere som støtte og illustration i forbindelse med en fremlæggelse Eleverne skal tage stilling til hensigtsmæssig brug af skabeloner, animationer og links samt evt. brug af lyd og video De skal vurdere om præsentation og fremlæggelse støtter hinanden De skal vurdere, om mediets muligheder blev udnyttet optimalt Indsamle og analysere data i forbindelse med fysikundervisningen Arbejde med billedkomposition og billedmanipulation Vurdere billeders troværdighed På alle klassetrin inddrages fagspecifikke programmer og internetportaler når det skønnes formålstjenligt.

8 Uddrag fra Fælles Mål 2009 Fælles Mål 2009 træder i kraft august Oversigten er udarbejdet af skolekonsulenterne i Tønder kommune og bringes med tilladelse derfra. It- og mediekundskab kl. Trinmål Billedkunst Dansk Matematik Natur og teknik anvende computerens billedskabende muligheder i maleprogrammer gemme og hente billedfiler i forbindelse med billedarbejde skrive de små og store bogstaver i håndskrift og på computer Udtrykke sig i enkle produktioner med billede og tekst Orientere sig på skærmsider og anvende tekstbehandling i skrivearbejdet udtrykke sig i enkle produktioner med billeder, lyd og tekst samt i dramatisk form Finde information i trykte og elektroniske medier. opstille, behandle og afkode enkle modeller, der gengiver træk fra virkeligheden, bl.a. vha. regneudtryk, tegninger og diagrammer (modelleringskompetence) anvende hensigtsmæssige hjælpemidler herunder konkrete materialer, lommeregner og it, bl.a. til eksperimenterende udforskning af matematiske sammenhænge (hjælpemiddelkompetence). løse konkrete problemer ved hjælp af hovedregning, lommeregner, it og enkle skriftlige beregninger ordne resultater og erfaringer på forskellige måder Formidle resultater og erfaringer med relevant fagsprog på forskellige måder, ved fortælling, tegning, udstilling eller fremvisning.

9 It- og mediekundskab klasse Slutmål og trinmål Billedkunst Dansk 4. klasse Dansk 6. klasse Engelsk Historie 4. klasse Matematik Musik 4. klasse Musik 6. klasse Natur og teknik anvende elementær indsigt i brug af teknikker, metoder og materialer i tegning, maleri, collage, grafikformer, foto og skærmbaserede billeder udtrykke sig i forskellige former for levende billeder, først og fremmest video anvende computerens billedskabende muligheder i male- og billedbehandlingsprogrammer anvende digitalkamera og scanner i forbindelse med billedarbejder, bl.a. som forlæg, illustration og dokumentation anvende begreber fra informationsteknologien, herunder billedfiltyper og billedfilformater læse alderssvarende skønog faglitteratur med god forståelse af det læste og læse sig til viden i fagbøger og på internet skrive med sammenhængende og funktionel håndskrift og skrive på computer med enkel skriveteknik Anvende et enkelt layout i såvel håndskrevet som elektronisk tekst Kunne søge på internettet og anvende grundlæggend tekstbehandling på computer udtrykke sig i billeder, lyd og tekst i flermediale produktioner samt i dramatisk form Søge information på systematisk måde læse alderssvarende skøn- og faglitteratur hurtigt og sikkert med god forståelse og indlevelse og læse sig til viden i fagbøger, aviser og på internet Søge ordforklaring i ordbøger og ved søgning på nettet til forståelse af ord og fagudtryk skrive med sammenhængende og funktionel håndskrift og skrive på computer med funktionel skriveteknik Layoute tekster til bestemte formål og modtagere Kunne søge hensigtsmæssigt på internettet og bruge tekstbehandling varieret i egne skriveprocesser Fremlægge nære emner, evt. ved hjælp af it anvende billedordbø-ger og enkle it-baserede ordforrådsprogrammer Anvende elektroniske medier til enkle opgaver og spil opsøge viden om fortiden i forskellige typer medier Hjemkundskab vurdere, planlægge og tilberede dagskost, måltider og retter ud fra kostanbefalinger og digitale kostberegninger vælge og anvende hensigtsmæssige hjælpemidler herunder konkrete materialer, lommeregner og it, bl.a. til eksperimenterende udforskning af matematiske sammenhænge (hjælpemiddel-kompetence) anvende de fire regningsarter til antalsbestemmelse ved hjælp af hovedregning, lommeregner, it og skriftlige beregninger bruge it til at undersøge og konstruere geometriske figurer komponere små melodier med udgangspunkt i sangstemmen, ved hjælp af musikinstrumenter eller på computer skabe lydillustrationer over fortællinger, tekster eller billedforløbs samtale om musikkens funktioner i forskellige sammenhænge, bl.a. ved fester og religiøse handlinger og i medier anvende krop, stemme, musikinstrumenter og andre klangkilder, herunder computer, i skabende musikalsk arbejde betjene musiklokalets tekniske udstyr skabe enkle melodier eller små musikstykker ved hjælp af computer vælge og anvende udstyr, redskaber og hjælpemidler, der passer til opgaven samt organisere forløbet, når det foregår individuelt eller i grupper Ordne og vurdere data konkludere ud fra iagttagelser, undersøgelser, datasøgning, dataopsamling, faglig læsning og interview både på skolens område og uden for dette Formidle resultater af egne og andres data på flere forskellige måder hente og bruge kunstbilleder og fotos fra kamera, usb-stick, internet hente inspiration i billedkunsten, i egen kultur og andre kulturer, bl.a. på udstillinger, i film, billedbaser og i forskellige miljøer anvende billedet som et personligt kommunikations- og meddelelsesmiddel anvende computergrafik i forbindelse med layout, bl.a. i foldere, tekster og på skilte udtrykke sig i forskellige billedformer,

10 herunder maleri, tableau, udstillingsvindue, video og multimedie

11 It- og mediekundskab klasse Slutmål og trinmål Biologi Dansk ( klasse) Engelsk 9. klasse Engelsk 7. klasse Fys/kemi anvende informationsteknologi i forbindelse med informations-søgning, dataopsamling, bearbejdning og formidling videreudvikle og eksperimentere med anvendelsen af it-baserede hjælpemidler i arbejdet med og formidlingen af biologiske emner og problemstillinger i naturen og i laboratoriet Anvende it til søgning af data og informationer om relevante biologiske problemstillinger forstå og bruge forskellige trykte og elektroniske kilder målrettet og kritisk beherske en læselig, personlig og sammenhængende håndskrift og skrive på computer med hensigtsmæssig skriveteknik bruge informationsteknologi hensigtsmæssigt i forskellige skriveprocesser hensigtsmæssigt anvende informationsteknologi bevidst og søge ordforklaring i ordbøger og ved søgning på nettet til forståelse af ord og fagudtryk søge skøn- og faglitteratur på bibliotek og internet til egen læsning og opgaveløsning kommunikere mundtligt og skriftligt gennem digitale medier Anvende engelsk som et internationalt kommunikationsmiddel anvende fagets hjælpemidler, herunder ordbøger, itbaserede ordforrådsprogrammer, grammatiske oversigter og computerens stave- og grammatikkontrol hensigtsmæssigt Udnytte medierne, herunder de elektroniske medier, i forbindelse med informations-søgning og kommunikation anvende viden om kultur- og samfundsforhold i arbejdet med engelsk sprog, litteratur, sagprosa, lydog billedmedier samt it kommunikere mundtligt og skriftligt gennem digitale medier i enkle, undervisningstilrettelagte forløb Anvende engelsk som kommunikationsmiddel i kontakten med elever eller klasser i udlandet foretage ord til ord opslag i en ordbog, anvende itbaserede ordforrådsprogrammer simple grammatiske oversigter og benytte computerens stavekontrol i enkle lærerstyrede forløb Anvende elektroniske medier til kommunikation og informationssøgning tale med om ungdomskulturer i engelsktalende lande, først og fremmest på baggrund af arbejdet med musiktekster, blade, film, tv og internettet anvende informationsteknologi i forbindelse med informationssøgning, dataopsamling, bearbejdning og formidling. anvende it-teknologi til informations-søgning, dataopsamling, kommunikation og formidling vælge og benytte udstyr, redskaber og hjælpemidler der passer til opgaven, herunder feltudstyr og dataloggere modtagere layoute tekster til bestemte formål og Kunne søge hensigtsmæssigt på internettet og bruge tekstbehandling varieret i egne skriveprocesser kommunikere mundtligt og skriftligt gennem digitale medier Anvende engelsk som et internationalt kommunikations-middel kende til eksempler på kulturforhold og levevilkår i engelsktalende lande, især fra arbejdet med engelsk sprog, litteratur, sagprosa, lyd- og billedmedier samt it Læse skøn- og faglitteratur hurtigt og sikkert med godt udbytte og læse sig til viden i fagbøger, aviser, opslagsværker og på internet anvende viden om kultur- og samfundsforhold i arbejdet med engelsk sprog, litteratur, sagprosa, lydog billedmedier samt it Bruge ordforklaring, opslagsværker, ordbøger og søgning på internet som et naturligt redskab til forståelse af ord og fagudtryk foretage målrettet og kritisk søgning af skøn- og faglitteratur på bibliotek og på internet til egen læsning og opgaveløsning skrive struktureret og med bevidste valg i en form, der passer til genre og kommunikations-situation beherske en læselig, personlig og sammenhæn-gende håndskrift og skrive på computer med hensigtsmæssig skriveteknik Layoute og bruge overskrift, teksttyper og billeder i egne produktioner, så det fremmer kommunikation og vidner

12 om æstetisk bevidsthed Kunne anvende informationsteknologi kritisk med reference til benyttede kilder, bruge tekstbehandling og kunne arkivere og systematisere af egne tekster Geografi Idræt Matematik Tysk Hjemkundskab og sløjd, valgfag Undervisningen skal udvikle elevernes interesse og nysgerrighed over for natur- og kulturgeografi, naturviden-skab og teknik og give dem lyst til at lære mere anvende globus, kort - herunder digitale kort og satellitbilleder - samt elektroniske data som et arbejdsredskab til at skabe overblik og sammenhæng Foretage undersøgelser, målinger og registreringer på grundlag af egne iagttagelser og oplevelser i natur- og kulturlandskabet Anvende informations-teknologi i forbindelse med informations-søgning, undersøgelser, registrering, bearbejdning og fremlæggelse anvende it-teknologi til informationssøgning, dataopsamling, kommunikation og formidling indsamle og bearbejde relevante geografiske oplysninger gennem elektroniske medier samt fremstilleog formidle kende til digitale muligheder i forbindelse med pulsmåling, konditionstest og energi-omsætning anvende digitale muligheder i forbindelsemed fysisk aktivitet, fysiologi og anatomi kende, vælge og anvende hjælpemidler i arbejdet med matematik, herunder it og have indblik i deres muligheder og begrænsninger (hjælpemiddelkompetence) kende til forskellige hjælpemidler herunder it og deres muligheder og begrænsninger samt anvende dem hensigtsmæssigt, bl.a. til eksperimenterende udforskning af matematiske sammenhænge, til beregninger og til præsentationer (hjælpemiddelkompetence). bruge it til tegning, undersøgelser, beregninger og ræsonnementer vedrørende geometriske figurer udføre simuleringer, bl.a. ved hjælp af it deltage i udvikling af strategier og metoder med støtte i bl.a. it forberede og gennemføre præsentationer af eget arbejde med matematik, bl.a. med inddragelse af it anvende ordbøger, grammatiske oversigter, stave- og grammatikkontrol anvende computeren til informationssøgning og kommunikation anvende IT og mediers muligheder i forbindelse med tekstproduktion, kommunikation og informationssøgning Der henvises til de konkrete Fælles mål for valgfag Hjemkundskab: Digitale kostberegninger Sløjd: Bruge IT og medier i arbejdsprocessen

13 grafiske afbildninger og præsentationer

Formål for faget engelsk. Delmål for 2. 4. klasse. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug

Formål for faget engelsk. Delmål for 2. 4. klasse. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug Formål for faget engelsk Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Årsplan matematik 7 kl 2015/16

Årsplan matematik 7 kl 2015/16 Årsplan matematik 7 kl 2015/16 I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale, og har matematikfessor som suplerende materiale, samt kopisider. I systemet er der,ud over grundbogen, også kopiark

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer skelne mellem definitioner og sætninger, mellem enkelttilfælde og generaliseringer og anvende denne indsigt til at udforske og indgå i dialog om forskellige matematiske begrebers

Læs mere

Matematik. Formål for faget matematik. Slutmål for faget matematik efter 9. klasse. Matematiske kompetencer. Matematiske emner

Matematik. Formål for faget matematik. Slutmål for faget matematik efter 9. klasse. Matematiske kompetencer. Matematiske emner Formål for faget matematik Matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

IKT Handleplan for Randersgades Skole

IKT Handleplan for Randersgades Skole IKT Handleplan for Randersgades Skole IKT Handleplan Skolens IKT handleplan er en plan, der gør det overskueligt for elever og lærere at se hvad der forventes de enkelte klasser har arbejdet med på it-området.

Læs mere

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE

FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FORBEDRING AF UDEOMRÅDE, 6-8 LEKTIONER, 7.-8. KLASSE FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kompetenceområde: 1. Geometri og målinger: 2. Matematiske kompetencer: 3. Tal og algebra: Kompetencemål: 1. Eleven kan forklare

Læs mere

Årsplan i dansk for 4. klasse

Årsplan i dansk for 4. klasse Årsplan i dansk for 4. klasse Periode Emne Mål Handleplan Evaluering August - November November - Februar Marts - Juni Helt ærligt! Klap hesten! Nyt forsøg Læsekursus Se nedenfor Bogsystemet: Den sikre

Læs mere

Oversigt trin 2 alle hovedområder

Oversigt trin 2 alle hovedområder Oversigt trin 2 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...5 Kommunikation...6 Computere og netværk...7 1 It- og mediestøttede læreprocesser

Læs mere

trinmål Undervisningen skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kompetencer, der sætter dem i stand til at:

trinmål Undervisningen skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kompetencer, der sætter dem i stand til at: It og medieundervisning 4. 6. klasse Hovedområd er i Junior-PCkørekort Elevkompetencer Junior-PC-kørekort trinmål Fag trinmål IT- og mediestøtte de læreprocesse r Det forventes at eleven: kan bruge grundlæggende

Læs mere

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software.

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software. Bh. klasse Eleverne skal opnå fortrolighed med computerens almene betjening. Magte elementær anvendelse af maskiner og enkle programmer Eleverne opnår færdigheder så de selv kan: Tænde og slukke computeren

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

IT- og medieplan. Børnehaveklasse - 3. klasse. Hovedområde 1 Trinmål Vejledning. IT- og mediestøttede læreprocesser

IT- og medieplan. Børnehaveklasse - 3. klasse. Hovedområde 1 Trinmål Vejledning. IT- og mediestøttede læreprocesser Hovedområde 1 Trinmål Vejledning IT- og mediestøttede læreprocesser bruge it- og medieværktøjer i et procesorienteret arbejdsforløb med hjælp fra læreren bruge en logbog på en computer kende til at gemme

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: august 2011 - juni

Læs mere

IKT-kompetencer for eleverne på Carolineskolen

IKT-kompetencer for eleverne på Carolineskolen IKT-kompetencer for eleverne på Carolineskolen Ledelsen forventer, at der sammen med årsplanerne fra hver klasse medfølger en IKT handleplan, som beskriver, hvorledes IKT indgår i undervisningen. IKT-kompetenceplan

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning

Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Inspiration til brug af mapop i din læringsmålstyrede undervisning Dette er en hjælp til dig der gerne vil bringe mapop ind i din læringsmålstyrede undervisning. Vi tager udgangspunkt i Læringsmålstyret

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Digital foto

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Digital foto Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Digital foto April 2016 Fælles mål Digital foto Introduktion Nye digitale teknologier gør det i dag muligt at lave fotos og medieproduktioner

Læs mere

meget svært ved at anvende et enkelt layout i elektroniske tekster Er usædvanlig god til/meget god til/god til/har svært ved/har

meget svært ved at anvende et enkelt layout i elektroniske tekster Er usædvanlig god til/meget god til/god til/har svært ved/har Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan for It-kompetence STATUS it 2. klasse 4. klasse 6. klasse 9. klasse Produktion og formidling layout Computerskrift og tekstbehandling

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested.

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested. Vandhullet med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Naturfaglige undersøgelser Eleven kan sortere og klassificere om naturfaglige

Læs mere

Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi

Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi Vejledning til skriftlig prøve i fysik/kemi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Januar 2016 1 Indhold Indledning... 3 Mål og krav... 4 Indhold... 5 Hjælpemidler... 5 Opgavetyper... 6 Eksempler på opgaver...

Læs mere

Vejledning til skriftlig prøve i biologi

Vejledning til skriftlig prøve i biologi Vejledning til skriftlig prøve i biologi Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Januar 2016 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mål og krav... 4 Indhold... 5 Hjælpemidler... 5 Opgavetyper... 6 Vurdering

Læs mere

Fagplan for tysk. Enghaveskolen Fagplan Tysk- side 1. Fagformål. Centrale kundskabs- og færdighedsområder

Fagplan for tysk. Enghaveskolen Fagplan Tysk- side 1. Fagformål. Centrale kundskabs- og færdighedsområder Fagplan for tysk Fagformål Eleverne skal i faget tysk udvikle kompetencer til at forstå og udtrykke sig på tysk både mundtligt og skriftligt i et forståeligt og sammenhængende sprog. Eleverne skal samtidig

Læs mere

Læseplan for valgfaget spansk

Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere

Indhold Børnehaveklassen... 1 1.Klasse... 2 2.klasse... 3 3.klasse... 4 4.klasse... 5 5.klasse... 6 6.klasse... 7 7.-9.klasse... 7

Indhold Børnehaveklassen... 1 1.Klasse... 2 2.klasse... 3 3.klasse... 4 4.klasse... 5 5.klasse... 6 6.klasse... 7 7.-9.klasse... 7 Indhold Børnehaveklassen... 1 1.Klasse... 2 2.klasse... 3 3.klasse... 4 4.klasse... 5 5.klasse... 6 6.klasse... 7 7.-9.klasse... 7 Børnehaveklassen Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen Kunne

Læs mere

Tornhøjskolens IKT-plan 2010-2011. 1 Eleven har set - eller prøvet 2 Kan med hjælp 3 Kan selv. Ansvarlig: Teamet med klasselærer som tovholder

Tornhøjskolens IKT-plan 2010-2011. 1 Eleven har set - eller prøvet 2 Kan med hjælp 3 Kan selv. Ansvarlig: Teamet med klasselærer som tovholder Tornhøjskolens IKT-plan 2010-2011 1 Eleven har set - eller prøvet 2 Kan med hjælp 3 Kan selv Ansvarlig: Teamet med klasselærer som tovholder 1 At stille skarpt med ørerne at lytte. At lyde skaber billeder

Læs mere

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab Formål for faget billedkunst Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

FAG DANSK MATEMATIK BILLEDKUNST TEAM

FAG DANSK MATEMATIK BILLEDKUNST TEAM FAG DANSK MATEMATIK BILLEDKUNST TEAM 0. klasse Tænd/sluk kursus. Personligt brugernavn til hver elev. Skrive tal og bogstaver i skriveprogrammet WORD Evt. 10 finger system Værsgo grammer 1. klasse Bruge

Læs mere

Årsplan for engelsk i 6. klasse Skoleåret 2016/2017

Årsplan for engelsk i 6. klasse Skoleåret 2016/2017 Årsplan for engelsk i 6. klasse Skoleåret 2016/2017 Udgangspunktet for undervisningen er De forenklede fællesmål for faget engelsk. Arbejdsformer: Vi arbejder både i grupper, i par og enkeltvis. Desuden

Læs mere

trinmål arbejde procesorienteret

trinmål arbejde procesorienteret Hovedområder i Junior-PCkørekort IT- og mediestøttede læreprocesser Elevkompetencer Det forventes at eleven: kan bruge grundlæggende funktioner i relevante IT- og medieværktøjer samt kende de mest almindelige

Læs mere

Den nære omverden Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Den nære omverden Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne gennem oplevelser og erfaringer med natur og teknik opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge og udvikler

Læs mere

Billedkunst - læseplan for Engskolen

Billedkunst - læseplan for Engskolen Billedkunst - læseplan for Engskolen Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at se og sanse

Læs mere

Indskolingens klimalæseplan 2010

Indskolingens klimalæseplan 2010 Indskolingens klimalæseplan 2010 Aktiviteter for arbejdet med grøn hverdag: Opbygge rutiner i hverdagen, der varetager børnenes opmærksomhed ift. miljøbevidsthed vi sortere affald i klassen. Undervisning

Læs mere

Årsplan i 1. klasse. Billedkunst

Årsplan i 1. klasse. Billedkunst Billedkunst Årsplan i 1. klasse. Billedkunst Mål for faget er at eleverne: oplever glæde ved at fortælle gennem billeder udvikler fantasi og kreativitet lærer at udtrykke og meddele sig i forskellige billedformer

Læs mere

Slutmål for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab efter 9. klassetrin

Slutmål for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab efter 9. klassetrin FÆLLES MÅL 2009 SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING Formål for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Formålet med undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er,

Læs mere

IT- og medieplan. 4. klasse - 6. klasse. Hovedområde 1 Trinmål Vejledning. IT- og mediestøttede læreprocesser

IT- og medieplan. 4. klasse - 6. klasse. Hovedområde 1 Trinmål Vejledning. IT- og mediestøttede læreprocesser Hovedområde 1 Trinmål Vejledning IT- og mediestøttede læreprocesser Det er naturligt at fortsætte de procesorienterede arbejdsformer ved computeren, hvor eleverne nu i stigende grad kan være hinandens

Læs mere

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur Faglighed, test og evalueringskultur Joan Bentsen Søren Witzel Clausen Jens Peter Møller Birgitte Lund Nielsen Henrik Nørregaard Evaluering og test i geografi Indhold Forord 5 Test i geografi og skolens

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2011 Maj 2013 Institution HTX Grenå Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx Kom-IT A Lasse Pallesen Hold

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Ringsted Lilleskole, Uffe Skak Årsplan for 5. klasse, matematik Som det fremgår af nedenstående uddrag af undervisningsministeriets publikation om fælles trinmål til matematik efter 6. klasse, bliver faget

Læs mere

Materielt Design 2. 6. klasse

Materielt Design 2. 6. klasse Materielt Design 2. 6. klasse Faget Materielt Design på Interskolen er en samtænkning af følgende af folkeskolens fag: håndarbejde, sløjd og billedkunst. Undervisningen vil derfor i praksis inddrage alle

Læs mere

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14:

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Udgangspunktet bliver en blød screening, der skal synliggøre summen af elevernes standpunkt. Det betyder i realiteten, at der uddeles 4 klasses

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2012/13

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2012/13 Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2012/13 Uge Forløb/ emner Organisering 32-36 Hvad finder du i skoven? Makkerarbejde Tværfagligt med matematik. 37-41 Genstande og egenskaber Makkerarbejde 43-47 Hvor

Læs mere

Smørum Bibliotek Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700. Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750

Smørum Bibliotek Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700. Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700 Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Mandag til torsdag 7-21 Fredag 7-19 Lørdag og Søndag 7-17 Med personale: Mandag 13-20 Tirsdag til fredag 13-17 Lørdag 10-14

Læs mere

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2015-16 Lærer: KC Forord til faget i klassen I den daglige undervisning vil vi skifte mundtligt og det skriftligt arbejde. Dette gør vi bl.a. gennem fællessnak på klassen og med hinanden og gennem forskellige

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Sprog og læsning 2016

Sprog og læsning 2016 Sprog og læsning 2016 I Ørsted Børneby er målet at leve op til den kommunale handleplan for læsning, som sigter mod, at 90 % børnene skal være sikre læsere. Den sproglige udvikling er en vigtig del af

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Cpr.nr. Samlet indstilling uddannelsesparat Delvis uddannelsesparat Ikke uddannelsesparat

Cpr.nr. Samlet indstilling uddannelsesparat Delvis uddannelsesparat Ikke uddannelsesparat Bilag 1a Dansk: den obligatoriske optagelsesprøve Prøvegrundlag: en tekst af max 1 normalsides omfang. Teksttyperne kan være prosa, lyrik eller sagprosa. Herudover kan indgå et mindre skriftligt arbejde

Læs mere

IT-læseplan Gråsten Skole

IT-læseplan Gråsten Skole h 2015 IT-læseplan Gråsten Skole Skolens læseplan for øget inddragelse af IT og digitale læremidler. IT-læseplan Gråsten Skole Side 1 IT-læseplan Gråsten Skole Denne IT-læseplan er udarbejdet som et led

Læs mere

Lærervejledning til SøgSmart

Lærervejledning til SøgSmart Lærervejledning til SøgSmart Kære lærer Du sidder med lærervejledningen til SøgSmart, et digitalt, interaktivt informations søgningsværktøj. Ved at bruge SøgSmart får eleverne styrket deres kompetencer

Læs mere

Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen

Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen Børnehaveklassen Kunne bruge tænde/slukke funktionen på maskinen Kunne bruge piletasterne Kunne bruge musen enter, shift-, mellemrums- og backspacetasters navn og brug Kunne udføre simple skriveopgaver

Læs mere

Læseplan for valgfaget filmkundskab

Læseplan for valgfaget filmkundskab Læseplan for valgfaget filmkundskab Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Filmproduktion 4 Filmanalyse 6 Indledning Faget filmkundskab som valgfag er etårigt og kan placeres i 7., 8.

Læs mere

Fælles Mål 2009. Sorø Matematik i Marts 2009. Vi får et nyt faghæfte -igen

Fælles Mål 2009. Sorø Matematik i Marts 2009. Vi får et nyt faghæfte -igen Fælles Mål 2009 Sorø Matematik i Marts 2009 Vi får et nyt faghæfte -igen Vi får et nyt faghæfte -igen Du Anna, det der nye faghæfte, hvad skal det egentlig til for? Hvem er blandet ind i at lave det? Hvad

Læs mere

Fransk - 2. fremmedsprog

Fransk - 2. fremmedsprog Fransk - fremmed Fagformål for faget Eleverne skal i faget udvikle kompetencer til at kommunikere på både mundtligt og skriftligt, så de kan anvende nationalt og globalt i deres aktuelle og fremtidige

Læs mere

IT HANDLEPLAN PÅ KIRKEBY SKOLE

IT HANDLEPLAN PÅ KIRKEBY SKOLE IT HANDLEPLAN PÅ KIRKEBY SKOLE Intentionen med planen er at angive rammer for, hvad vi på Kirkeby Skole forventer eleverne skal lære om IT i deres skoleforløb på Kirkeby Skole. Som udgangspunkt skal de

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

IT & medieplan for Kirke Hyllinge skole Kendskab, Hjælp & Selvstændighed

IT & medieplan for Kirke Hyllinge skole Kendskab, Hjælp & Selvstændighed Hensigt med lære At stille skarpt med ørerne at lytte. At lyde skaber billeder og stemninger. At turde noget, spille skuespil samt udtrykke sig klart og tydeligt. At gå tæt på mennesker, at udvikle kritisk

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget Sløjd

Slutmål og undervisningsplan for faget Sløjd Sløjdundervisningens formål: Formålet med undervisningen i sløjd er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, der knytter sig til skabende og håndværksmæssig fremstilling. Eleverne skal endvidere

Læs mere

Undervisningsplan for dansk Mellemafdelingen, 3., 4. og 5. klasse

Undervisningsplan for dansk Mellemafdelingen, 3., 4. og 5. klasse M E L L E M A F D. Undervisningsplan for dansk Mellemafdelingen, 3., 4. og 5. klasse Det følgende er faste elementer i undervisningen. Planlægningen og placeringen i årsplanen er med til at sætte rammen

Læs mere

KCH IT-HANDLEPLAN 2011

KCH IT-HANDLEPLAN 2011 KCH IT-HANDLEPLAN 2011 IT-fagligt indhold 0. klasse Tænde og slukke for computeren Hente programmer ved hjælp af ikoner Åbne og lukke programmer Betjene musen Netværk: Logge på elevdrev med brugernavn

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

IT- & MEDIEkompetencer vol. 2.0 Tinglev Skole, august 2013 NH & MA

IT- & MEDIEkompetencer vol. 2.0 Tinglev Skole, august 2013 NH & MA 0.- 3. klasse Mål Programmer/links Klasse behandle udstyret pænt 0. tænde computeren og logge sig på skolens netværk med uni-login. 0. Logge af og lukke rigtigt ned for computeren åbne og lukke programmer

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Hanna Cohen s Holy Communion

Hanna Cohen s Holy Communion Hanna Cohen s Holy Communion Niveau 7. klasse Varighed 10 lektioner Om forløbet Forløbet tager udgangspunkt i kortfilmen Hannah Cohen s Holy Communion. Filmen handler om den 7-årige jødiske pige, Hannah,

Læs mere

Bedømmelseskriterier Engelsk

Bedømmelseskriterier Engelsk Bedømmelseskriterier Engelsk Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse ENGELSK NIVEAU F... 2 ENGELSK NIVEAU E... 5 ENGELSK NIVEAU D... 8 Gældende

Læs mere

IT i undervisningen. Læseplan for. Dansk Skoleforening for Sydslesvig. 1. 10. klassetrin

IT i undervisningen. Læseplan for. Dansk Skoleforening for Sydslesvig. 1. 10. klassetrin Dansk Skoleforening for Sydslesvig Læseplan for IT i undervisningen 1. 10. klassetrin grundskolen, hovedskolen, realskolen, fællesskolen og gymnasiet 2002 Indholdsfortegnelse Formål 5 Centrale kundskabs-

Læs mere

Ringsted Lilleskole En høj grad af elevaktivitet er en forudsætning for at kunne lære et fremmedsprog.

Ringsted Lilleskole En høj grad af elevaktivitet er en forudsætning for at kunne lære et fremmedsprog. Læseplan for engelsk fra 0. 2. klasse Engelskundervisningen fra 0. 2. klasse tilstræber en alsidig, eksperimenterende, varieret og særdeles udviklende undervisning. I arbejdet med engelsk i indskolingen

Læs mere

Læseplan for faget dansk som andetsprog supplerende. 10. klasse

Læseplan for faget dansk som andetsprog supplerende. 10. klasse Læseplan for faget dansk som andetsprog supplerende 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Læsning 5 Lytning 6 Skrivning 7 Tale 8 It og medier 9 Innovation og entreprenørskab 10

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi B 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Lundebakkeskolens. IT-trinmål

Lundebakkeskolens. IT-trinmål Lundebakkeskolens IT-trinmål Skoleåret 2012/2013 Indhold FORMÅL... 3 FÆRDIGHEDSNIVEAUER... 4 SKEMAET... 4 TRINMÅL FOR BØRNEHAVEKLASSEN... 5 TRINMÅL FOR 1. KLASSE... 6 TRINMÅL FOR 2. KLASSE... 7 TRINMÅL

Læs mere

Læseplan for valgfaget billedkunst

Læseplan for valgfaget billedkunst Læseplan for valgfaget billedkunst Indledning Valgfaget billedkunst er et-årigt og kan placeres på 7., 8. eller 9. klassetrin. Eleven kan efter eget ønske vælge valgfaget på flere årgange, hvorved undervisningen

Læs mere

Læsning på mellemtrinnet Sommeruni 2015 ved Mia Graae

Læsning på mellemtrinnet Sommeruni 2015 ved Mia Graae Læsning på mellemtrinnet Sommeruni 2015 ved Mia Graae - om tegn på skriftsprogsvanskeligheder og tiltag i undervisningen Færdigheds- og vidensmål: I kan planlægge og gennemføre et læringsmålstyret forløb

Læs mere

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Overblik I dette modul lærer du at anvende det online-baserede billedredigeringsprogram Befunky i

Læs mere

IT på Johannesskolen

IT på Johannesskolen IT på Johannesskolen Gældende fra skoleåret 2002/03 Mål: Eleverne skal beherske brugen af de almindelige IT-værktøjer. Brugen af IT skal indgå som en naturlig del af undervisningen. Dvs. værktøjet skal

Læs mere

IT-handleplan for Hillerslev skole - udarbejdet 2011. På Hillerslev Skole er brugen af IT en integreret del af undervisningen i alle fag.

IT-handleplan for Hillerslev skole - udarbejdet 2011. På Hillerslev Skole er brugen af IT en integreret del af undervisningen i alle fag. HILLERSLEV SKOLE IT-handleplan for Hillerslev skole - udarbejdet 2011 På Hillerslev Skole er brugen af IT en integreret del af undervisningen i alle fag. For at synliggøre dette har vi udarbejdet følgende

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Klassetrinsoversigt 0. kl. 1. kl. 2. kl. 3. kl. 4. kl. 5. kl. 6. kl. 7. kl. 8. kl. 9. kl. Computere og netværk

Klassetrinsoversigt 0. kl. 1. kl. 2. kl. 3. kl. 4. kl. 5. kl. 6. kl. 7. kl. 8. kl. 9. kl. Computere og netværk I nedenstående klassetrinsoversigt gives et indblik i, hvornår man begynder at introducere klasserne for de enkelte programmer på Lundehusskolen. Som udgangspunkt introduceres klasserne for de enkelte

Læs mere

Oversigt trin 3 alle hovedområder

Oversigt trin 3 alle hovedområder Oversigt trin 3 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...4 Kommunikation...5 Computere og netværk...6 It- og mediestøttede læreprocesser

Læs mere

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget matematik Ørestad Friskole 1. af 11 sider Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold Undervisningens organisering og omfang side 2

Læs mere

Orientering om eksamen AVU 2016

Orientering om eksamen AVU 2016 AVU: Eksamen Orientering om eksamen AVU 2016 Framelding Du kan framelde dig prøverne ved faglærer. Modtager du SU eller deltager du efter aftale med kommunen, forventes det, at du deltager i prøverne.

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Ikke-lineære funktioner

Ikke-lineære funktioner I elevernes arbejde med funktioner på tidligere klassetrin har hovedvægten ligget på sammenhænge, der kan beskrives med lineære funktioner. Dette kapitel berører ligefrem proportionalitet og stykkevist

Læs mere

Læsepolitik. for Billund Kommune

Læsepolitik. for Billund Kommune Læsepolitik for Billund Kommune Aug. 2009 Billund Kommune informerer Forord Børn i Billund Kommune skal blive endnu bedre læsere! Læsepolitik for Billund Kommune er den overordnede ramme, som er blevet

Læs mere

Pædagogisk læringscenter Bjedstrup Skole og Børnehus 04-12-2011

Pædagogisk læringscenter Bjedstrup Skole og Børnehus 04-12-2011 IT handleplan Denne IT-handleplan er en skabelon for arbejdet med IT på Bjedstrup Skole & Børnehus. Efter hvert skoleår evaluerer de ansatte på skolen IT-handleplanen på form og indhold, og den tilpasses

Læs mere

Tysk (2. fremmedsprog)

Tysk (2. fremmedsprog) Tysk ( fremmed) Fagformål for faget tysk Eleverne skal i faget tysk udvikle kompetencer til at kommunikere på tysk både mundtligt og skriftligt, så de kan anvende tysk nationalt og globalt i deres aktuelle

Læs mere

Skriftlige prøver. Alle eksaminer starter kl. 9.00. og årsprøver starter kl. 8.35. undtagen skr. musik: kl. 8.00. www.nordfyns-gym.

Skriftlige prøver. Alle eksaminer starter kl. 9.00. og årsprøver starter kl. 8.35. undtagen skr. musik: kl. 8.00. www.nordfyns-gym. Skriftlige prøver Alle eksaminer starter kl. 9.00 undtagen skr. musik: kl. 8.00 og årsprøver starter kl. 8.35 Før prøven Mød i god tid sygdom og forsinkelse meldes til kontoret! Hjælpemidler er eget ansvar

Læs mere

Digitale færdigheder i forskole-3. klasse Forskolen 1. klasse 2. klasse 3. klasse UNI-login

Digitale færdigheder i forskole-3. klasse Forskolen 1. klasse 2. klasse 3. klasse UNI-login Digitale færdigheder i forskole-3. klasse Forskolen 1. klasse 2. klasse 3. klasse UNI-login UNI-login At kunne logge på diverse apps med At kunne logge på diverse apps med eget UNI-login uden eller med

Læs mere

It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 3. klasse

It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 0. 1. Klasse. It-bogen for 3. klasse Computere og netværk Trinmål 1 kompetencer, der sætter dem i stand til at 1. kende de forskellige dele af et skærmbillede It-bogen for 0. 1. 1. kende navnene på computerarbejdspladsens forskellige enheder

Læs mere

Matematik på Humlebæk lille Skole

Matematik på Humlebæk lille Skole Matematik på Humlebæk lille Skole Matematikundervisningen på HLS er i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål, dog med få justeringer som passer til vores skoles struktur. Det betyder

Læs mere

Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget

Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget Forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning i matematikfaget STOV Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet Program mandag 08.30 09.00 Velkomst præsentation og forventningsafstemning 09.00

Læs mere

LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE

LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE LÆSNING handleplan for børnehaveklasse - 3. klasse SKOLEAFDELINGEN SILKEBORG KOMMUNE Handleplan for LÆSNING Redaktion: Karl Aage Baarstrøm og Jette Kolind Sats og layout: Tove Raaby Copyright: Skoleafdelingen,

Læs mere

Valgfagskatalog Social- og sundhedshjælperuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse

Valgfagskatalog Social- og sundhedshjælperuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse Valgfagskatalog Social- og sundhedshjælperuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse 1 Indholdsfortegnelse: Kreative udtryksformer og billedkunst trin 2 3 Musik, sang og bevægelse 4 Innovation 5 Læring,

Læs mere

AMU-kurser. Brug din 6-ugers ret! www.cv2.dk

AMU-kurser. Brug din 6-ugers ret! www.cv2.dk Brug din 6-ugers ret! AMU-kurser Hvis du er ledig med ret til 6 ugers selvvalgt uddannelse, har du i denne brochure gode muligheder for at finde spændende kurser inden for Personlig udvikling, IT, Salg,

Læs mere

Mediepolitikken tager udgangspunkt i Hvidovre kommunes plan På vej mod digital dannelse 2012-2015.

Mediepolitikken tager udgangspunkt i Hvidovre kommunes plan På vej mod digital dannelse 2012-2015. Mediepolitik for fritidshjemmet/fritidsklubben Ærtebjerg - januar 2014. Mediepolitikken tager udgangspunkt i Hvidovre kommunes plan På vej mod digital dannelse 2012-2015. De konkrete mål for Digital Dannelse

Læs mere

Oversigt trin 1 alle hovedområder

Oversigt trin 1 alle hovedområder Oversigt trin 1 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...4...4 Kommunikation...5...5 Computere og netværk...6...6 It- og mediestøttede

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34 Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 33-34 Årsprøve og rettevejledledning 34-36 Årsprøven i matematik Talmængder og regnemetoder 37 Fordybelses uge 38-39 40 Termins-prøve 41 Studieturen 42 Efterårsferie

Læs mere