Retningslinje for klagesagsbehandling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinje for klagesagsbehandling"

Transkript

1 1 Retningslinje for klagesagsbehandling Formål med retningslinjen Forslag, kritik og klager er en værdifuld hjælp for psykiatrien i Region Syddanmark! De er bidrag til at fastholde og udvikle et højt serviceniveau. Klager skal modtages positivt, idet de ofte resulterer i forbedringer af serviceniveauet og giver anledning til at identificere de problemstillinger, der ligger patienter og andre på sinde. Psykiatrien i Region Syddanmark ønsker at sikre En fair og korrekt behandling af patientklager En smidig og gennemskuelig klagesagsbehandling Et system for læring af klager på alle niveauer i organisationen Anvendelse Retningslinjen anvendes ved modtagelse af såvel mundtlige som skriftlige klager. Klagesagsbehandlingen bør foregå i en åben og fair kultur. Selvom klager kan afdække fejl fra personalets side, er det vigtigt at sikre læring på et generelt niveau med fokus på de underliggende problemstillinger og ikke på den enkelte person. Det er således vigtigt at der sker en samlet vurdering af de medvirkende faktorer i hver klagesag. Dette vil sikre en højere grad af succes for efterfølgende forbedringstiltag. Se bilag 1. Anvendelsesområde Retningslinjen gælder for psykiatrien i Region Syddanmark. Definitioner/ordforklaring Hvad er en klage? En klage kan defineres som ethvert udtryk for utilfredshed i forhold til behandlingen/opholdet i psykiatrien. Klagen kan vedrøre autoriserede sundhedspersoners faglige virksomhed, opførsel, serviceniveau, faciliteter, medicinering, tvang mv. Patientforsikringssager defineres også som klager. Klager kan være mundtlige eller skriftlige og kan indgå flere forskellige steder.

2 2 Hvem kan klage? Patienter, pårørende, besøgende og professionelle som handler på vegne af patienterne, f.eks. bistandsværger. Det er afgørende, at der forud for behandling af en klagesag, foretages en vurdering af, om klager er påklageberettiget. Klagetyper Behandlingen af klager afhænger af hvilken type klage, der er tale om. Følgende er en skematisk oversigt over forskellige typer klager og den ansvarlige myndighed for behandlingen heraf. Klagens art Klager over serviceniveau, fysiske rammer, ventelister, personalets opførsel mv. Klager over den faglige virksomhed, der udøves af personer inden for sundhedsvæsenet Klager over tvangsforanstaltninger * Skader i forbindelse med undersøgelse, behandling mv. Ansvarlig myndighed Psykiatrien i Region Syddanmark Sundhedsvæsenets Patientklagenævn Det Psykiatriske Patientklagenævn Patientforsikringen * tvangsindlæggelse, tvangstilbageholdelse, tilbageførsel, tvangsbehandling, tvangsfiksering, anvendelse af fysisk magt, beskyttelsesfiksering, personlig skærmning, der uafbrudt varer mere end 24 timer og aflåsning af døre i afdelingen, jfr. Lov om anvendelse af tvang i psykiatrien. Tavshedspligt På ethvert tidspunkt i sagsbehandlingen, skal alle involverede overholde tavshedspligten. Klager skal gøres opmærksom på, at flere forskellige personer/myndigheder i forbindelse med behandlingen vil komme til at se journalmateriale mv. Behandlingen af klager Fremgangsmåde Følgende er en beskrivelse af arbejdsgangen for behandlingen af klager. Se også flowbeskrivelsen, som er vedlagt som bilag til denne retningslinje. Beskrivelsen giver et visuelt overblik herover. Overordnet gælder det, at når en klage modtages, skal der ske en vurdering af klagetype, således at klagen med det samme stiles til rette modtager, jfr. inddelingen i skemaet ovenfor. Enhver

3 3 modtager af en klage har pligt til at sørge for, at klagen sendes til rette myndighed og at klager hjælpes på dét niveau, der er behov for hjælp. 1. KLAGER DER SKAL BEHANDLES I PSYKIATRIEN: Klager kan stiles til flere forskellige niveauer i psykiatrien. Når en klage modtages, vil der derfor være forskellige sagsgange, alt afhængig af hvortil klagen indgik. Klager afgivet til afdelingens personale Klager stilet til afdelingsledelsen Klager stilet til sygehusledelsen Klager stilet til psykiatridirektøren/-staben/- regionsrådet. Det tilstræbes, at svar på klager afsendes hurtigst muligt og inden 10 arbejdsdage fra modtagelsen! Alle involverede i klagen har ansvar for, at tidsfristen overholdes. Hvis denne frist undtagelsesvist ikke kan overholdes, skal klager orienteres herom sammen med en tidsangivelse af, hvornår svar kan forventes. Klager afgivet til afdelingens personale Klager, der afgives direkte til personalet vil i de fleste tilfælde være mundtlige. Når klagen modtages, skal den aktuelle medarbejder sørge for, at der sker en afklaring af klagers ønsker. Klager bør give udtryk for, om vedkommende ønsker, at der arbejdes videre med klagen eller om det blot er et udtryk for frustration af mere generel art. Hvis der skal arbejdes videre, udfylder medarbejderen og klager sammen et registreringsskema, se bilag 2. Det udfyldte skema afleveres til afdelingsledelsen, som har ansvaret for at klagen besvares og håndteres. Afdelingsledelsen skal registrere og opbevare skemaerne. Sygehusledelsen skal løbende underrettes om sager af en alvorligere karakter. Afrapportering sker kvartalsvis, inddelt efter klagetyper mv. til sygehusledelsen og til psykiatridirektøren gennem psykiatristabens jurist. Rapporten skal være et fast punkt på dagsordenen på møderne mellem afdelingsledelser og sygehusledelsen. Endvidere bør afdelingsledelsen diskutere de indkomne klager i de lokale kvalitetsudvalg i forbindelse med den kvartalsvise afrapportering mhp. at sikre læring af klagerne og at iværksætte forbedringer.

4 4 De kvartalsvise afrapporteringer samles i en halvårlig statusrapport, som sendes til sygehusledelsen og psykiatridirektøren. Sygehusledelsen sender denne til Kvalitetsrådet, som på baggrund heraf skal tage stilling til, om der skal ske fælles indsatser på tværs af sygehuset. Sygehusledelsen viderebringer statusrapporten med evt. indsatsområder til psykiatriledelsen. Klager stilet til afdelingsledelsen Når en klage modtages af afdelingsledelsen, forsøger denne i første omgang at få klagen forligt. Det kan ske ved, at den behandlingsansvarlige overlæge/afdelingssygeplejerske tilbyder klageren et møde, hvor klagens indhold kan behandles. I mange tilfælde kan der opnås konsensus mellem klageren og afdelingen på denne måde. Ved mødet med klageren kan også deltage andre, f.eks. andet personale eller repræsentant for afdelingsledelsen, hvis det er hensigtsmæssigt. Hvis klagen ikke kan bilægges på denne måde, sendes kopi heraf, sammen med udtalelse fra afdelingen til sygehusledelsen, som herefter kvitterer for modtagelsen direkte til klager og til afdelingsledelsen. Sygehusledelsen inddrager stabens jurist i udformning af svar til klager. Kopi heraf sendes til afdelingsledelsen. Afdelingen registrerer klagen og en evt. samtale med klager på registreringsskemaet, se Bilag2 Udarbejdelse af udtalelse påbegyndes, så snart det står klart, at klagen ikke kan bilægges på afdelingsniveau, således at sagsbehandlingstiden bliver så kort som muligt. Afdelingsledelsen behandler disse klager, som de mundtlige klager, i det lokale kvalitetsudvalg. Klagerne indgår i de kvartalsvise afrapporteringer til sygehusledelsen. Dette sikrer fokus på læring af klagerne og iværksættelse af evt. forbedringstiltag. Klager stilet til sygehusledelsen Når en klage stiles direkte til sygehusledelsen, sender sygehusledelsen en kvitteringsskrivelse direkte til klager. Samtidig sendes en kopi af klage, samt kvitteringsskrivelse til psykiatristaben og til afdelingsledelsen. Afdelingsledelsen udarbejder herefter en udtalelse, der sendes til psykiatristabens jurist. Psykiatristabens jurist udarbejder på baggrund heraf et svar på klagen, som sendes til sygehusledelsen. Sygehusledelsen sender herefter svar til klager, med kopi til afdelingsledelsen. Klager stilet til psykiatridirektøren/-staben/ - regionsrådet Når en klage stiles direkte til psykiatridirektøren, sender psykiatristaben en kvitteringsskrivelse til klager. Samtidig sendes en kopi af klage til afdelingsledelsen og sygehusledelsen. Afdelingsledelsen udarbejder herefter en udtalelse, der sendes tilbage til psykiatristaben m. kopi til sygehusledelsen.

5 5 Psykiatristaben udarbejder på baggrund heraf et svar på klagen, som sendes til klager med kopi til afdelingsledelse og sygehusledelsen. Afrapportering af klager Uanset hvilken del af psykiatrien, der modtager klagen, skal sygehusledelsen og afdelingsledelsen således informeres via kopi af klage og besvarelse heraf om alle indkomne klager over psykiatrien, som ikke skal behandles af andre myndigheder. Psykiatridirektøren får årligt udarbejdet en rapport over samtlige klager ved psykiatristabens jurist. Rapporten sendes til sygehusledelsen og kvalitetsenheden Patientklagenævnene og Patientforsikringen udgiver årsrapporter over deres virksomhed. 2. KLAGER OVER FAGLIG VIRKSOMHED V. SUNDHEDSVÆSENETS PATIENTKLAGENÆVN Hvis en klage omhandler klage over undersøgelse, diagnose, behandling, pleje, journalføring, tavshedspligt, aktindsigt, information og samtykke til behandling m.v., er det Sundhedsvæsenets Patientklagenævn, der har kompetence til at behandle klagen. Sundhedsvæsenets Patientklagenævn er desuden ankeinstans ift. afgørelser om tvang fra de Psykiatriske Patientklagenævn. Når en sådan klage indkommer, skal klager således oplyses om rette klagemyndighed. Der skal gives vejledning i anvendelse af klageskema på eller oplysning om adresse og telefonnummer. Pjecen vil De klage over sundhedsvæsenet udleveres. Det kan også aftales, at psykiatrien videresender klagen direkte. Når en sag indbringes for Patientklagenævnet, er sygehusmyndigheden forpligtet til efter anmodning at fremsende sagens akter. Nævnet sørger i øvrigt selv for sagens oplysning og træffer bestemmelse om tilvejebringelse af evt. yderligere erklæring mv. 3. KLAGER OVER TVANG V. DET PSYKIATRISKE PATIENTKLAGENÆVN Klager over tvang, udøvet i henhold til psykiatriloven, behandles af Det Psykiatriske Patientklagenævn for Syddanmark. Klagen kan fremsættes af patienten selv eller af patientrådgiveren eller af en anden person patienten har bemyndiget dertil. Ved udøvelse af tvang i henhold til psykiatriloven skal patienten altid orienteres mundtligt og skriftligt om sin ret til at indbringe tvangen for Det psykiatriske Patientklagenævn. Der skal, i det omfang psykiatriloven foreskriver dette, beskikkes patientrådgiver.

6 6 Den behandlingsansvarlige overlæge har ansvar for, at der fra afdelingen udarbejdes en erklæring om det/de påklagede tvangsindgreb, og at denne sammen med behandlingsplan(er) og tvangsprotokol(ler) fremsendes til Det Psykiatriske Patientklagenævn inden for den i psykiatriloven fastsatte tidsfrist (frist på 7 hverdage for sager, hvor tvangsbehandling er tillagt opsættende virkning og 14 dage for andre sager, jfr. Psykiatrilovens 36, stk.3) For at fremme sagens behandling i Det Psykiatriske Patientklagenævn, herunder hurtig berammelse af tidspunkt for møde i Patientklagenævnet, bør man pr. fax fremsende meddelelse til Patientklagenævnet om klagen, så snart denne modtages, og ligeledes fremsende erklæringen og øvrige akter pr. fax, samtidig med at de fremsendes med almindelig post. Patienten har ret til fri og uhindret kommunikation med patientrådgiveren. 4. PATIENTFORSIKRINGSSAGER Sager, der omhandler skader pådraget under undersøgelse eller behandling i psykiatrien er ikke direkte klager, hvilket betyder at der ikke skal sendes en afgørelse til patienten. Afdelingsledelsen har i disse sager en forpligtelse til at hjælpe med sagens oplysning. Fremgangsmåden for disse sager er, at patienten eller en efterlevende skal udfylde et anmeldelsesskema, som sendes til Patientforsikringen (PF). PF sender herefter kopi af anmeldelsesskemaet til den relevante afdeling, som skal udfylde en anmeldelse og sende denne retur sammen med alt journalmateriale til PF. Kopi af anmeldelse sendes til patienten og denne vil herefter have mulighed for at indsende bemærkninger til afdelingens anmeldelse til PF. Lov om erstatningsansvar giver mulighed for følgende erstatningsmuligheder: Helbredsmæssige udgifter og andet tab Tabt arbejdsfortjeneste Svie og smerte Varigt mén Tab af erhvervsevne Tab af forsørger og udgifter til begravelse Renter

7 7 Udarbejdet januar 09 af Jens Egon Hansen, Leif Olstrup, Lene von Bülow, Karsten Sauer og Ulla Wernberg-Møller, bl.a. efter inspiration fra den engelske klagesagsvejledning Complaints Procedure fra Chancellor Care Ltd og retningslinjer fra de tidligere amter. Bilag 1: Hvordan tager man bedst imod en klage Det er vigtigt for sundhedspersoner at være bevidste om ikke at virke defensive eller afvisende ved modtagelsen af en mundtlig klage. Selvom det kan være svært, er det også vigtigt ikke at tage kritik personligt. Klager er ofte en direkte følge af utilstrækkelig kommunikation. Derfor er det af afgørende betydning for at forebygge utilfredshed, at der er åbenhed og løbende information og at der tages hensyn til den enkelte patients behov. Følgende principper bør følges ved modtagelsen af klager: LYT: Det er vigtigt først og fremmest at lytte til, hvad klager siger og ikke at drage forhastede konklusioner. Forbliv rolig og professionel. FORSTÅ: Det er af afgørende betydning for den efterfølgende behandling af klagen, at der sker en forventningsafstemning ved afgivelse af klagen. Hvad ønsker klager, at klagen skal føre til? BEKLAG: Sørg for altid at give udtryk for beklagelse, om ikke andet så over at klager er utilfreds. Uanset hvor triviel eller seriøs klagen er, bør modtageren af klagen som udgangspunkt give udtryk for beklagelse for, at klager føler sådan, som han/hun gør. VIDEREGIVELSE: Når en klage er modtaget, skal den altid registreres og videregives til rette sted.

8 8 Bilag 2 Registrering af klager i Psykiatrien Mundtlig: Skriftlig: Hvad handler klagen om (kort resumé): Navn på den person, der indgiver klagen: Patientens navn: CPR: Indlæggelsesdato: Må afdelingen kontakte klager på baggrund af henvendelsen hvis nødvendigt: Ja Nej Afdelingens handlinger på baggrund af klagen herunder resumé af samtalen og henvisning til bilag: Sendt til afdelingsledelsen d.: Af:

9 9

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 2. december 2013 om Forretningsorden før Det Psykiatriske Patientklagenævn. Kapitel 1

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 2. december 2013 om Forretningsorden før Det Psykiatriske Patientklagenævn. Kapitel 1 Selvstyrets bekendtgørelse nr. 15 af 2. december 2013 om Forretningsorden før Det Psykiatriske Patientklagenævn I medfør af 43, stk. 4, i Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Patientrettigheder. Generel information om dine rettigheder som patient

Patientrettigheder. Generel information om dine rettigheder som patient Patientrettigheder Generel information om dine rettigheder som patient 2 PATIENTRETTIGHEDER Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter E-mail: kontakt@specialhospitalet.dk www.specialhospitalet.dk

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Årsberetning 2008. Det Psykiatriske Patientklagenævn

Årsberetning 2008. Det Psykiatriske Patientklagenævn Årsberetning 2008 Det Psykiatriske Patientklagenævn ÅRSBERETNING 200 1 Indhold Forord... 3 AFSNIT 1... 4 1. Det psykiatriske patientklagenævn ved Statsforvaltningen... 4 2. Sagsantal... 5 3. Sagsbehandlingstiden...

Læs mere

Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN

Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN Indledning Reglerne om klager og anke over eksamen står i kapitel 10 og 11 i Undervisningsministeriets eksamensbekendtgørelse.

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Når du bliver behandlet på et offentligt sygehus, et privat sygehus, hos egen læge eller anden autoriseret sundhedsperson, er du omfattet af

Læs mere

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift,

Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om reglerne for opkrævning af registreringsafgift, Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Tale Samrådsspørgsmål G 12. november 2014 J.nr. 14-4367518 Samrådsspm G Mener ministeren, at der er tilstrækkelig klarhed om

Læs mere

Nunatsinni Nakorsaaneqarfik Landslægeembedet. Årsberetning 2014 og 2015

Nunatsinni Nakorsaaneqarfik Landslægeembedet. Årsberetning 2014 og 2015 Nunatsinni Nakorsaaneqarfik Landslægeembedet Årsberetning 2014 og 2015 Maj 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 3 AFSNIT I: Det Psykiatriske Patientklagenævn... 4 1.1. Sammensætning 1.2. Kompentenceområder

Læs mere

Klager over Psykiatrien

Klager over Psykiatrien September 2014 Klager over Psykiatrien Information om klagebehandling i Psykiatrien i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk Vejledning om klagemuligheder Forslag, kritik og klager er en værdifuld hjælp

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 18. december 2007 Sag nr. 5 Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden Bilag 3 Koncern Sekretariatet Juridisk Sekretariat Kongens

Læs mere

Årsberetning 2009. Det Psykiatriske Patientklagenævn

Årsberetning 2009. Det Psykiatriske Patientklagenævn Årsberetning 2009 Det Psykiatriske Patientklagenævn Indhold FORORD... 2 AFSNIT 1... 3 1. Det psykiatriske patientklagenævn ved Statsforvaltningen... 3 2. Sagsantal... 4 3. Sagsbehandlingstiden... 6 4.

Læs mere

Handleplan vedrørende alvorlige ulykker-dødsfald i den nærmeste familie/ i personalegruppen og skilsmisser for børn i Børnehusene Tjæreborg

Handleplan vedrørende alvorlige ulykker-dødsfald i den nærmeste familie/ i personalegruppen og skilsmisser for børn i Børnehusene Tjæreborg Handleplan for sorg og krise Handleplan vedrørende alvorlige ulykker-dødsfald i den nærmeste familie/ i personalegruppen og skilsmisser for børn i Børnehusene Tjæreborg Denne handleplan skal bruges som

Læs mere

ÅRSBERETNING 2006 FOR DET PSYKIATRISKE PATIENTKLAGENÆVN I VEJLE AMT

ÅRSBERETNING 2006 FOR DET PSYKIATRISKE PATIENTKLAGENÆVN I VEJLE AMT Tilsynet i henhold til grundlovens 71 (2. samling) 71-tilsynet alm. del - Bilag 18 Offentligt ÅRSBERETNING 2006 FOR DET PSYKIATRISKE PATIENTKLAGENÆVN I VEJLE AMT Udgivet af Statsforvaltningen Midtjylland

Læs mere

Overvejelser om indførelse af ombudsmandsordning i Region Syddanmark

Overvejelser om indførelse af ombudsmandsordning i Region Syddanmark Afdeling: Regionssekretariatet Udarbejdet af: Hanne Damm Journal nr.: 07/12 E-mail: Hanne.Damm@regionsyddanmark.dk Dato: 26. maj 2007 Telefon: 76631106 Notat Overvejelser om indførelse af ombudsmandsordning

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Årsberetning 2007. Det Psykiatriske Patientklagenævn ved Statsforvaltningen Syddanmark

Årsberetning 2007. Det Psykiatriske Patientklagenævn ved Statsforvaltningen Syddanmark Årsberetning 2007 Det Psykiatriske Patientklagenævn ved Statsforvaltningen Syddanmark Indhold Skemaoversigt... 4 Forord... 5 AFSNIT 1... 7 1. Det Psykiatriske Patientklagenævn ved Statsforvaltningen Syddanmark...7

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Noter Dine rettigheder som patient Kommunikation Varenr. 700100 Oplag 1 Vi er til for dig På Region Sjællands sygehuse er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Således inddeles gruppeundersøgelser i:

Således inddeles gruppeundersøgelser i: Gruppeundersøgelser Indledning En gruppeundersøgelse kan iværksættes med udgangspunkt i en patient, undersøgt på Arbejdsmedicinsk klinik, hvor man erfarer, at der er et generelt arbejdsmiljøproblem på

Læs mere

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv. Forretningsorden Det regionale Arbejdsmarkedsråd for Hovedstaden Januar 2015 AMK Øst 1. Opgaver 1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse

Læs mere

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 / Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 Social behandling af alkohol - og stofmisbrug Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Leverandører 3. Kvalitetsstandardens opbygning

Læs mere

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter.

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. november 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. november 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus. I rapporten bad jeg afdelingen og Vejle Amt om

Læs mere

Anmeldt ledelsestilsyn på Alkoholrådgivningen i Næstved Kommune

Anmeldt ledelsestilsyn på Alkoholrådgivningen i Næstved Kommune Næstved Kommune Borger og Udvikling www.naestved.dk Anmeldt ledelsestilsyn på Alkoholrådgivningen i Næstved Kommune Mødedato 2. december 2014 Tid 13.00 14.30 Sted Sundhedscentret Mødedeltagere Anne Planck,

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Fejlagtig praksis for registrering af tidspunkt for indgivelse af ansøgninger om førtidspension er bragt til ophør Når selv simple ting

Læs mere

Oplæg. DUKHs erfaringer Den gode sagsbehandling. Handicapfaggruppens konference Dansk Socialrådgiverforening 10. Marts 2016

Oplæg. DUKHs erfaringer Den gode sagsbehandling. Handicapfaggruppens konference Dansk Socialrådgiverforening 10. Marts 2016 Oplæg DUKHs erfaringer Den gode sagsbehandling Handicapfaggruppens konference Dansk Socialrådgiverforening 10. Marts 2016 Socialfaglig konsulent Lotte Egebak Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

NOTAT. Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter

NOTAT. Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter Find vejen frem VIA University College Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter 1. Indledning Formålet med sygeplejerskeuddannelsen er at kvalificere den studerende

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Lovbekendtgørelse nr. 1111 af 1. november 2006 Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien Herved bekendtgøres lov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 16 af 26. august 2015 om patientrådgivere I medfør af 37 i Inatsisartutlov nr. 24 af 3. december 2012 om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien fastsættes: Kapitel

Læs mere

Lovgrundlag og jura Alkohollederkurset, 24.-27. april 2012. Anette Søgaard Nielsen Behandlingscenter Odense

Lovgrundlag og jura Alkohollederkurset, 24.-27. april 2012. Anette Søgaard Nielsen Behandlingscenter Odense Lovgrundlag og jura Alkohollederkurset, 24.-27. april 2012 Anette Søgaard Nielsen Behandlingscenter Odense Sundhedsloven 141. Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri behandling til alkoholmisbrugere.

Læs mere

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal Side 1 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side Side 2 Forord... 3 1. Anvendelsesområde... 4 2. Formål... 4 3. Pligt

Læs mere

I patientens fodspor. Introduktion

I patientens fodspor. Introduktion I patientens fodspor Version nr. 1, 11. juli 2011 Side 1 af 2 Introduktion Formålet med at gå i en patients fodspor er, at en sygehusledelse får indblik i, hvordan mødet med sygehuset opleves ud fra patienters

Læs mere

Juridiske retningslinier for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter

Juridiske retningslinier for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter Sygeplejerskeuddannelsens Lederforsamling Juridiske retningslinier for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter 1. Indledning Formålet med Sygeplejerskeuddannelsen er, at kvalificere den

Læs mere

PPR ydelser. Familierådgivningen. Bestilling af ydelse

PPR ydelser. Familierådgivningen. Bestilling af ydelse Pædagogisk Psykologisk Rådgivning PPR ydelser Familierådgivningen Bestilling af ydelse Bestilling af ydelse sker ved at udfylde henvisningsskemaet som kan hentes på Handleguide.dk under Professionelle/skemaer

Læs mere

Patientklager - Patientombuddet / Discliplinærnævnet Dokumentbrugere : SYD Administratione n - Syd, S afd. led. Alle

Patientklager - Patientombuddet / Discliplinærnævnet Dokumentbrugere : SYD Administratione n - Syd, S afd. led. Alle Patientklager - Patientombuddet / Discliplinærnævnet SYD Administrationen - Syd (DistG) Patientklager - Patientombuddet / Discliplinærnævnet Dokumentbrugere : SYD Administratione n - Syd, S afd. led. Alle

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens direktion Rådhuset 1599 København V Brev er d.d. fremsendt pr. e-mail. 15-06-2010 Sagsnr. 2009-180637 Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen

Læs mere

Distriktspsykiatrien Holbæk

Distriktspsykiatrien Holbæk istriktspsykiatrien Holbæk Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Sundby Børnehus. Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune

Sorg- og kriseplan. Sundby Børnehus. Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune Sorg- og kriseplan Sundby Børnehus Linde Alle 42 4800 Nykøbing F. Guldborgsund kommune Definition af krise: Kortvarigt forløb, som efterfølges af sorg. Eller: Truende forstyrrelse i et menneskes livssituation,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse

TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse TVANG I PSYKIATRIEN om psykiatriske patienters rettigheder ved tvangsanvendelse I denne vejledning kan du læse om de regler, der gælder for patienter, der mod deres vilje indlægges eller tilbageholdes

Læs mere

Uddrag af sundhedsloven

Uddrag af sundhedsloven Region Syddanmark Uddrag af sundhedsloven Samrådet for abort og sterilisation 16-07-2012 Internt ledelsessekretariat Uddrag af: Sundhedsloven, afsnit VII og VIII Lovbekendtgørelse nr 913 af 13. juli 2010

Læs mere

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2006 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 24. januar 2006 af Psykiatrisk Afdeling Herning. I rapporten anmodede jeg afdelingsledelsen om nærmere oplysninger

Læs mere

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning Voksenservice 1 2 1. Overordnede rammer 1.1 Formål med lovgivningen 1.2 Hvem kan modtage ydelsen Vedligeholdende træning At afhjælpe væsentlige følger af fysiske

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN MAJ, 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

DANSK DEPRESSIONSDATABASE FREQENTLY ASKED QUESTIONS

DANSK DEPRESSIONSDATABASE FREQENTLY ASKED QUESTIONS Problemstilling/handling/kommentarer Inklusion & indberetning Skal en ydelse, f.eks. selvmordsscreening, der er registreret i et system (f.eks. Middelfart) registreres igen i et andet system (f.eks. Kolding-Vejle)

Læs mere

Hukommelses- klinikken

Hukommelses- klinikken Hukommelsesklinikken Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling og

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

1. Overordnede rammer Levering af madservice til borgere i eget hjem 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 83,stk. 1 nr. 3.

1. Overordnede rammer Levering af madservice til borgere i eget hjem 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 83,stk. 1 nr. 3. Kvalitetsstandard Levering af til borgere i eget hjem 1. januar 2012 1. Overordnede rammer Levering af til borgere i eget hjem 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 83,stk. 1 nr. 3. 1.2 Politiske målsætninger

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Regionspsykiatrien Viborg-Skive

Regionspsykiatrien Viborg-Skive VELKOMMEN TIL Regionspsykiatrien Viborg-Skive (indlagte patienter) sykiatri og Social Regionspsykiatrien Viborg-Skive Regionspsykiatrien Viborg-Skive er en del af Region Midtjyllands samlede behandlingstilbud

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Eksamensreglement HG 2013-2014. Underviser og censor

Eksamensreglement HG 2013-2014. Underviser og censor Eksamensreglement HG 2013-2014 Underviser og censor Tradium Kirketoften 7 9500 Hobro Tlf. 96 57 02 64 Tradium Minervavej 57 8960 Randers SØ Tlf. 87 11 43 08 Denne folder er Tradium s regler til underviser

Læs mere

Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2010-11 71 alm. del Bilag 89 Offentligt. Årsberetning 2010. Det Psykiatriske Patientklagenævn

Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2010-11 71 alm. del Bilag 89 Offentligt. Årsberetning 2010. Det Psykiatriske Patientklagenævn Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2010-11 71 alm. del Bilag 89 Offentligt Årsberetning 2010 Det Psykiatriske Patientklagenævn Indhold FORORD... 2 AFSNIT 1... 3 1. Det psykiatriske patientklagenævn

Læs mere

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen?

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen? Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt Talepapir Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Sundhedsudvalget o.a. Anledning: Samråd Q, R og S om akuttelefonen

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Den 4. november 2009 udtalte statsforvaltningen, at det ikke havde været i overensstemmelse med lovgivningen

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.2 brugerinddragelse

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.2 brugerinddragelse Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.2 brugerinddragelse 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.2 brugerinddragelse

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 Udkast af 26. oktober 2015 til Kapitel 1 - Formål Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 1 Formål Bestyrelsen er Fonden

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K 19. januar 2010 aw@danskepatienter.dk Høringssvar vedr. ændring af patientklagesystem Det er med stor interesse, at Danske

Læs mere

Region Syddanmarks retningsgivende dokument for utilsigtede hændelser

Region Syddanmarks retningsgivende dokument for utilsigtede hændelser Region Syddanmarks retningsgivende dokument for utilsigtede hændelser 1 Dokumenttype: Regionalt retningsgivende dokument Anvendelsesområde: Alle regionale sociale tilbud i Region Syddanmark Målgruppe:

Læs mere

Sygefraværspolitik i Statens Administration

Sygefraværspolitik i Statens Administration Side 1 af 6 Sygefraværspolitik i Statens Administration 27. april 2011 Indhold Formål... 1 Hvornår og hvordan melder du dig syg?... 2 Hvornår og hvordan melder du dig rask?... 2 Kontakt til den sygemeldte

Læs mere

SIKO SAMVIRKENDE IDRÆTSKLUBBER I ODENSE. Etiske Retningslinjer

SIKO SAMVIRKENDE IDRÆTSKLUBBER I ODENSE. Etiske Retningslinjer SIKO SAMVIRKENDE IDRÆTSKLUBBER I ODENSE Etiske Retningslinjer Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Formål:... 3 Samarbejdspartnere:... 3 Generelle retningslinjer:... 3 Alkohol:... 4 Doping:...

Læs mere

SAMARBEJDET. mellem patienter, pårørende og Psykiatrien i Region Syddanmark

SAMARBEJDET. mellem patienter, pårørende og Psykiatrien i Region Syddanmark SAMARBEJDET mellem patienter, pårørende og Psykiatrien i Region Syddanmark VELKOMMEN TIL PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK Portræt af patient/pårørende og kort citat: Min oplevelse af mødet med PIRS. Rum

Læs mere

Til brug for klager over energimærker udarbejdet af certificerede energimærkningsfirmaer

Til brug for klager over energimærker udarbejdet af certificerede energimærkningsfirmaer KLAGESKEMA Til brug for klager over energimærker udarbejdet af certificerede energimærkningsfirmaer Vejledning: Klageskemaet udfyldes, underskrives og indsendes til det certificerede energimærkningsfirma,

Læs mere

Persondataloven hvad er nyt?

Persondataloven hvad er nyt? Persondataloven hvad er nyt? Den 27. februar 2013 Indhold Behandling af data... 2 Dataansvar og datasikkerhed... 3 Offentlighed... 4 Den registreredes rettigheder... 5 Nedenfor følger en oversigt over

Læs mere

Indledning. Det betyder bl.a.:

Indledning. Det betyder bl.a.: Den Røde Tråd - Skolestart i Halsnæs Natur og Udvikling Indledning I Halsnæs Kommune ønsker vi, at børn og forældre oplever en god overgang mellem kommunens tilbud. Den røde tråd skal være med til at sikre

Læs mere

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure DT-9 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: AFC, 2. kontor Ikrafttræden: 1. april 2013 Senest redigeret:

Læs mere

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes Notat Til: Vedrørende: Social- Seniorudvalget Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelser. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelse efter

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning & vedligeholdende træning Servicelovens 86, stk. 1 og 2 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning - Servicelovens 86.1 Formål med genoptræning?... 4 Hvem kan få bevilget

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 04-06-2016. Sagsbehandlingstider i patientklagesystemet

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 04-06-2016. Sagsbehandlingstider i patientklagesystemet Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder 2007 Side 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1. UANSØGT AFSKED SOM FØLGE

Læs mere

Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse. Region Syddanmark og de 22 kommuner 05-11-2007

Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse. Region Syddanmark og de 22 kommuner 05-11-2007 Indsatsen for børn i familie med et menneske med en sindslidelse 1 Region Syddanmark og de 22 kommuner Aftalens tilblivelse og revision Organisatorisk: Arbejdsgruppen Intensivt tidsforløb Drøftelser og

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d.

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 1 of 6 2 of 6 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV (EU) L 332/126 DIREKTIVER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV (EU) 2015/2392 af 17. december 2015 om Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår indberetning af faktiske eller

Læs mere

Afsnit Ø2 Psykiatrien Øst

Afsnit Ø2 Psykiatrien Øst Afsnit Ø2 Psykiatrien Øst Velkommen til Psykiatrien, Region Sjælland Psykiatrien, Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit

Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit Kære læser Denne pjece henvender sig til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit i Psykiatrien i Region Nordjylland.

Læs mere

Sagsforløb i forbindelse med ansøgning om særlig støtte og specialpædagogiske pladser 2016-2017

Sagsforløb i forbindelse med ansøgning om særlig støtte og specialpædagogiske pladser 2016-2017 Sagsforløb i forbindelse med ansøgning om særlig støtte og specialpædagogiske pladser 2016-2017 For private institutioner kan der søges om støttemidler til børn. For alle institutioner kan der søges om

Læs mere

Lørdag den 7. marts 2009. Tema: Opfølgning på Symposium 2008 Har du styr på ådin klagesag. Moderator: Søren Bach-Petersen, Esbjerg

Lørdag den 7. marts 2009. Tema: Opfølgning på Symposium 2008 Har du styr på ådin klagesag. Moderator: Søren Bach-Petersen, Esbjerg Lørdag den 7. marts 2009 Tema: Opfølgning på Symposium 2008 Har du styr på ådin klagesag Moderator: Søren Bach-Petersen, Esbjerg Programmet for formiddagen: 9.00-9.40 Klagesagsbehandling på regions og

Læs mere

Sygefraværsspolitik. C:\polweb\bilag2-1.doc 1/ 5

Sygefraværsspolitik. C:\polweb\bilag2-1.doc 1/ 5 Sygefraværsspolitik Indledning Kalundborg Kommune ønsker, at sygefraværspolitikken skal være med til at skabe forståelse, accept og klarhed om kommunens holdning til håndtering af sygefravær. Kalundborg

Læs mere