Aromaterapeutisk vejledning omkring hjemmefødsel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aromaterapeutisk vejledning omkring hjemmefødsel"

Transkript

1 Aromaterapeutisk vejledning omkring hjemmefødsel Tilføjet af Ulla Kvintel søndag 04. maj 2008 Sidst opdateret søndag 09. august 2009 Alterne.dk - dit naturlige liv Når der anvendes aromaterapi i forbindelse med fødsel, så er det vigtigt at have råd med fra en aromaterapeut. Vi kan læse i bøger om de æteriske oliers virkning, men der er virkningen generel og ikke sat op i forhold til den person vi er, eller i forhold til vores egne gener m.m., så det er sikrest at rådføre sig med en terapeut. Olierne virker også på barnet. Dorthe: Vi snakkede i telefon sammen tidligere i dag omkring min snart forestående hjemmefødsel. Jeg har læst på nettet, at olier som frankincense/olibanum (virak på dansk/u.k.), geranium, lavendel, rose samt ylang ylang skulle være gode under selve udvidelsesfasen. Jasmin og muskatsalvie skulle være gode under selve pressefasen. Det, jeg havde forestillet mig, var to olier til brug i duftlampen, en til udvidelsesfasen som bestod af en, gerne flere af ovenstående, samt en til brug under pressefasen, som bestod af de to ovennævnte. Jeg ved ikke, om du har mulighed for at lave sådanne to blandinger eller om det er nødvendigt, at jeg indkøber det hele til at blande selv? Du nævnte noget om en olie til at smøre mellemkødet med, men da jeg har planer om at føde i vand, er det måske ikke så aktuelt, men send mig gerne oplysninger alligevel, det er jo ikke altid, at planer holder. Jeg er blevet anbefalet til smertelindring at koge en gryde vand med revet ingefær i et par timer. Det varme vand bruges efterfølgende til at gennemvæde klude til at lægge over lænden. Dette skulle efter flere udsagn fra andre kvinder være et mirakelmiddel.

2 Ulla: Jeg kender det ikke, men det lyder som alle tiders. Når man anvender æteriske olier, er der visse ting, de har indvirkning på, positivt eller negativt, så derfor skal jeg vide lidt om dig. Vi skal finde det, der er bedst for dig + din mand. 1. Hvordan er dit helbred, har du nogen skavanker m.m.? Før jeg vejleder om olier, er det vigtigt for mig at vide, hvad jeg evt. ikke må anbefale m.m. 2. Hvordan er din graviditet forløbet ind til nu? 3. Hvordan er din sindsstemning? Lider du af humørsvingninger, depressionslignende tilstande eller lign.? Dorthe: 1. Generelt er mit helbred ok. Jeg døjer noget med mit fordøjelsessystem og så er vores datter og kommende datter produceret vha. reagensglasmetoden pga. sygdom. Min mand døjer en del med hovedpine og samtidig er hans luftveje ikke så gode. Han bruger jævnligt astmaspray og har allergi overfor græs og katte, dog i mild grad.

3 2. Jeg har haft en del mindre blødninger og plukkeveer gennem min graviditet og har derfor gået sygemeldt siden midten af 5. måned. Barnet har dog igennem det hele haft det godt. Her til sidst har jeg døjet rigtig meget med ondt i ryggen. 3. Humørsvingninger har jeg masser af og jeg har også haft depressionslignende tilstande, særligt om vinteren. Dette har dog ikke været specielt udpræget de sidste par år. Min stresstærskel er rimelig lav, men det er ikke overhovedet ikke noget, der bekymrer mig i forbindelse med fødslen, da jeg klarede min ældste datters fødsel uden problemer. Ulla: Jeg ser ingen umiddelbare problemer i forhold til aromaterapi og de gener, du beskriver, tværtimod. Vær obs. på din mands astma. Dog mener jeg ikke, at de olier jeg anbefaler, vil genere ham; man kan somme tider bedre tilstanden med æteriske olier. Visse dufte kan dog forværre den, især de syntetiske. Jeg kan evt. blande olierne til dig, da du ellers skal købe hele flasker. Jasmin m.fl. kan anvendes til at fremme graviditet. Jasmin indvirker på hormonsystemet m/k og forbedrer sædkvaliteten. Grapefrugt er fin til kvalme til de fleste. Der skal udvises forsigtighed med visse æteriske olier de første 3 mdr., især dem der påvirker hormonsystemet og livmoderen. Den gravide er bærer af et foster, der ikke tåler alting.

4 Pleje af maveskindet kan ske gennem hele perioden, som beskyttelse mod strækmærker og styrkelse af vævet. Der kan også være brug for efter-fødsel pleje/massage af maveskindet. 30 ml vildroseolie styrker og plejer huden, mindsker arvæv m.m. tilsættes 10 dr. rosegeranium regenererer væv, astringerer, regulerer hormonsystemet, reducerer stress og angst (forsigtighed tilrådes, hvis der gives blodfortyndende medicin, eller der er problemer mod størkning af blodet). 5 dr. lavendel extra særlig hudpleje, regenererer væv og meget andet. 5 dr. evighedsblomst blødgør huden, regenererer, forbedrer hudens kondition, arvæv + påvirker immunsystemet positivt, modvirker stress, chok m.m.; giver afslappet søvn, god ved astma, allergi m.m. (kan gå ind på gamle traumer). Evighedsblomst kan erstattes af 3 dr. neroli den gravides 1. hjælp ved de forskellige sindsstemninger. Ryg og lændemassage især op til den sidste tid op til fødslen: 70 ml perikonolie + 30 ml jojobaolie; mandelolie er meget fed, så det er godt at blande den op, mandel- eller jojobaolie er ok.

5 7 dr. petit grain antispastisk, modvirker mavebesvær, stimulerer immunsystem og milt, modvirker for stærk svedningafsondring. 5 dr. romersk kamille antianæmisk, styrker fordøjelse, beroliger, afbalancerer, løsner kramper m.m. 3 dr. muskatelsalvie afspænder, gavner hormonbalancen, løsner kramper m.m., virker antidepressivt (dog ikke på alle), styrker fordøjelsen, kan styrke veer - sjældent (vær opmærksom) kan det sænke blodtrykket dog ikke drastisk, virker lettere narkotiserende, bedøvende. 3 dr. jatamansi (nardus indisk, ikke dansk) virker antispastisk, modvirker muskelstivhed og muskelspændinger, stabiliserer, modvirker stress, rastløshed m.m. Det er vigtigt at huske at massere lårene, for mange rygspændinger har relationer til spændinger i lårene. De er jo også belastet under en graviditet. Fødselsforberedelser: Jeg er lidt varsom med at anvende de æteriske olier for meget, der går stærkt ind på det kvindelige hormonsystem til det hele. Ikke fordi de er så skadelige som alle de syntetiske stoffer, men fordi spektret for deres anvendelse er så bredt, og fordi der også er andre muligheder. Jeg vil hellere bruge dem efter fødslen, så kvinden hurtigt kan få styr på en normal rytme igen. Smidiggørelse af mellemhuden/mellemkødet:

6 20 ml basisolie: 2/3 perikonolie nervestyrkende + 1/3 hvedekimsolie - rig på E-vitamin, forbedrer vævets elasticitet, understøtter muskel- og kirtelfunktion 3 dr. rosenolie - antiseptisk, krampeløsnende, fin til behandling af skeden 2 dr. muskatelsalvie - antiseptisk, hjælper psykisk overskridelse af grænser, styrker fordøjelsen, kan også styrke veer (vær opmærksom), kan sænke blodtrykket, letter narkotiserende Der skal kun anvendes få dråber til massagen, så derfor er risikoniveauet meget lavt. Da det kan være lidt svært at massere sig selv, kan din mand evt. massere dig. Det skal være en blid massage og det skal føles rigtigt. Da der kun skal anvendes få dråber forventer jeg ikke, at det vil øge dine plukveer, men du skal være opmærksom. Føder du i sengen eller i et badekar? Dorthe: Jeg føder i kar, så vidt muligt, ellers på sofa. Ulla: Jeg er i fødselssammenhæng kun aromaterapeut, ikke jordmoder, så jeg kan kun anvise på et overordnet plan. Dog har jeg være til flere foredrag med en meget kendt tysk jordmoder, som anvender aromaterapi m.m.

7 Når fødslen er i gang: Massage af mave - godt for at fremme ro, mor-barn samhørighed, og fødselsangst/ stress 70 ml mandelolie + 30 ml jojobaolie; mandelolie er meget fed, så det er godt at blande den op, mandel- eller jojobaolie er ok, 7 dr. cedertræ harmoniserer, styrker, stress, selvtillid, centrerer, styrker det at være til stede, virker let smertelindrende, antiseptisk, 5 dr. lavendel extra modvirker stress, afspænder, afbalancerer psykisk og emotionelt - også barnet, giver selvtillid, væk med det negative, stærkt hudplejende 1 dr. rose - antiseptisk, krampeløsnende, modvirker chok (det kan være voldsomt for barnet), befordrer kærlighed 1 dr. neroli den gravides førstehjælpsolie, til næsten alle sindsstemninger Masser hele maven blidt, men især underlivet ned mod bækkenet, mens veerne trækker op til den sidste fase selve fødslen Hvis veerne svækkes kan de stimuleres med

8 20 ml jojobaolie tilsat 1 dr. jasmin styrker livmoder og veer, styrker bånd mellem mor og barn 2 dr. muskatelsalvie styrker veer og hæmmer ve-smerter 2 dr. ylang ylang indvirker hormonelt (styrker livmoderen til sammentrækning også ved kejsersnit. Styrker brystet efter amning. Blandingen af æteriske olier kan tilsættes badevandet, men den metode, du beskriver, er absolut anvendelig 7 dr. cedertræ, 5 dr. lavendel extra, 1 dr. rose og 1 dr. neroli omrøres godt i en spsk. honning. Honningen tilsættes badevandet, nu kan de æteriske olier blande sig i badevandet, i stedet for at ligge ovenpå, for æteriske olier kan normalt ikke opløses i vand. Duftlampen under fødslen: 5 dr. cedertræ, 7 dr. lavendel extra, 1 dr. rose, 2 dr. muskatelsalvie Omsorg for den nervøse fader eller fødselshjælper giver tryghed, blidhed, sikkerhed og varme (en teddybjørn) 10 ml jojobaolie som terapeutisk parfumeolie, ellers er doseringen til 50 ml basisolie

9 1 dr. rose eller jasmin sedativ (beroligende), kærlig, modvirker stress 3 dr. rosentræ virker antidepressivt, modvirker angst, afbalancerer emotionelt, antispastisk 5 dr. benzoe modvirker stress, den favner dig, køler nervesystemet, varmer emotionelt, grounder 5 dr. grape opfrisker, giver positivitet, øger koncentration, modvirker stress, bruges ved udmattelse 5 dr. lime opfrisker, fremmer koncentration, køler, opmuntrer 4 dr. bergamot afbalancerer, opbygger og opløfter humøret, beroliger, køler, giver klarhed Denne blanding vil ikke kollidere med den blanding, der skal anvendes til kvindens massage m.m. Her er det også vigtigt at have kendskab til mandens helbred. Held og lykke med den kommende fødsel og det nye medlem af familien. Og så kommer efterfødsels plejen, som i de fleste tilfælde er ganske uproblematisk.

10 Sprængning af mellemkødet. Pleje af maveskind Hormonbalancen tilbage til det normale Amning - stop af amning Det nye ansvar Manglende eller ikke nok moderfølelse iflg. egne overbevisninger

Aromaterapi på hospices - 5

Aromaterapi på hospices - 5 Aromaterapi på hospices - 5 Tilføjet af Ulla Kvintel tirsdag 28. december 2010 Dette gælder for aromaterapi: Der er generelle retningslinjer om virkning og mange erfaringer, men der er altid undtagelser.

Læs mere

Forebyggelse af influenza

Forebyggelse af influenza Forebyggelse af influenza Tilføjet af Ulla Kvintel søndag 19. juli 2009 Sidst opdateret onsdag 12. august 2009 Influenzaen kommer - til efteråret - siger de kloge. Og hvem har så lyst til at tænke på influenza

Læs mere

Lindring af fødselsveer

Lindring af fødselsveer Information om graviditet, fødsel og barsel Lindring af fødselsveer Vejledning til håndtering af fødselssmerter Graviditet, fødsel og barsel Ikke medicinsk smertelindring Der er ikke to fødsler, der er

Læs mere

Fødselssmerter kan lindres...

Fødselssmerter kan lindres... Fødselssmerter kan lindres... Indhold Vand 3 Massage 3 Morfin 4 Lattergas 5 Steriltvandspapler 6 Akupunktur 7 Epidural 8 Pudendus 10 Fødselssmerter kan lindres Der er ikke to fødsler, der er ens. Ligesom

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

Smertelindring under fødslen

Smertelindring under fødslen Gentofte Hospital Fødeafdeling Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Smertelindring under fødslen Der er store individuelle forskelle på, hvordan smerter i forbindelse med en fødsel opleves. Den samme kvinde

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Patientinformation februar 2011 Bornholms Hospital Bornholms Hospital Igangsættelse af fødslen Igangsættelse af fødslen Man skal have en god grund til at sætte fødslen i gang. Det er der forskellige årsager

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten.

Sundhedsstyrelsen Ny i Danmark graviditet og fødsel. Anbefalinger til kommende forældre. Tillykke med graviditeten. Sundhedsstyrelsen 16. 11.2016 Ny i Danmark graviditet og fødsel Anbefalinger til kommende forældre Tillykke med graviditeten. Denne pjece er skrevet til dig, der er gravid og til din mand for at fortælle

Læs mere

AKUPRESSUR. Bedre graviditet og fødsel med. Catrine Saramarie Marcussen. Fødselsforberedelse og smertelindring med akutryk alle kan lære det.

AKUPRESSUR. Bedre graviditet og fødsel med. Catrine Saramarie Marcussen. Fødselsforberedelse og smertelindring med akutryk alle kan lære det. Catrine Saramarie Marcussen Bedre graviditet og fødsel med AKUPRESSUR Fødselsforberedelse og smertelindring med akutryk alle kan lære det muusmann FORLAG Catrine Saramarie Marcussen Bedre graviditet og

Læs mere

Med venlig hilsen Hong

Med venlig hilsen Hong Kære læser Du sidder nu med materialet fra mit foredrag. Venligst kontakt mig, hvis du ønsker at kopiere eller gengive tekst og/eller billeder da alt materiale er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke

Læs mere

Guide til smertestillende under fødslen

Guide til smertestillende under fødslen Guide til smertestillende under fødslen Kære gravide og partner! Med denne lille bog ønsker jeg, at give dig overblik over hvilke muligheder du som fødende har for smertelindring under dit barns fødsel.

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

Smertelindring - under fødslen

Smertelindring - under fødslen Information til gravide og fødende Smertelindring under fødslen Regionshospitalet Herning Sidst revideret August 2012 Version 1. September 2012 Smertelindring - under fødslen Hospitalsenheden Vest Indholdsfortegnelse

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Igangsættelse af fødsel Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødemodtagelsen på Aalborg Universitetshospital, Nord samt Fødegangen

Læs mere

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Der er en mening med sygdom. Når du forstår den mening, ved du, at din krop er her for at hjælpe dig. Jeg er terapeut og hjælper dig med at

Læs mere

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER ANDEN VERSION CHLEOPATRA 2017 Chleopatra Oils GUIDE TIL NATURLIG KOSMETIK ~ 2 ~

Læs mere

Findes det perfekte i virkeligheden i at favne det uperfekte?

Findes det perfekte i virkeligheden i at favne det uperfekte? Fødselsforberedelse for dig, som vil have det hele med. Undervisere: Psykoterapeut Tina Hutnik og Sygeplejerske Trine Winther START: Tirsdag D. 07-04-2015 - Kl. 19-21. TILMELDING: info@trinew.dk PRIS:

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og alkohol

Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og alkohol Anbefalinger om kost mm Juli 2011 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og

Læs mere

Æteriske olier. Egemos Resinoid 50% 10 ml. 45,- Enebær 10 ml. 30,- 100 ml. 210,- Estragon 10 ml. 75,- Eucalyptus 10 ml. 25,- 100 ml.

Æteriske olier. Egemos Resinoid 50% 10 ml. 45,- Enebær 10 ml. 30,- 100 ml. 210,- Estragon 10 ml. 75,- Eucalyptus 10 ml. 25,- 100 ml. Æteriske olier 100 % rene, ufortyndede olier. Anvendes dråbevis. Olie Enhed Pris Enhed Pris Absinth (malurt) 10 ml. 4 Anis 10 ml. 2 100 ml. 150,- Appelsin 10 ml. 25,. 100 ml. 150,- Baldrian* 5 ml. 40,-

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>>

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>> Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? på GRAVIDITETEN Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste

Læs mere

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel BABY PÅ VEJ sexlivet før og efter fødsel INDHOLD: FORANDRINGER UNDER GRAVIDITETEN 4 Sex under og efter graviditeten 5 SEX OG GRAVIDITET 6 Hvis lysten forsvinder 6 Tålmodighed og forståelse 8 Det ufødte

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012

Rebozo under fødslen Rebozo under fødslen, OUH. November 2012 Rebozo under fødslen Baggrund Rebozo har sin oprindelse i Mellemamerika, hvor metoden er et arbejdsredskab for fødselshjælpere og jordemødre. Brugen af rebozo bredte sig til USA for 20-30 år siden, hvor

Læs mere

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl.

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. Som borger i Københavns Amt er de nærmeste fødesteder Amtssygehuset

Læs mere

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Information til forældre Regionshospitalet Randers/Grenaa Patienthotellet Ammepolitik Regionshospitalet Randers har en ammepolitik, der tager udgangspunkt i De

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Ansigtsmasker til tør hud. Peelingmaske 1-2 modne tomater 1/2 agurk 1-2 spsk honning. Fugtmaske 2 dl cremefraiche 1/2 moden banan 2 spsk honning

Ansigtsmasker til tør hud. Peelingmaske 1-2 modne tomater 1/2 agurk 1-2 spsk honning. Fugtmaske 2 dl cremefraiche 1/2 moden banan 2 spsk honning Ansigts masker Hvis man ikke lige har taget et ansigtsdampbad, kan man åbne porerne ved at dække ansigtet med et vådt, varmt (dog ikke ubehageligt varmt) håndklæde i 5 minutter, før masken lægges. Man

Læs mere

Sphincterruptur - gode råd til dig der har beskadiget lukkemusklen

Sphincterruptur - gode råd til dig der har beskadiget lukkemusklen Sphincterruptur - gode råd til dig der har beskadiget lukkemusklen Obstetrisk og Ergoterapi og Fysioterapiafdelilng Hospitalsenheden Vest Redaktører: Fysioterapeut Lone Agergaard, Herning Afd. Sygeplejerske

Læs mere

MAN SKAL IKKE FINDE SIG I SMERTER - KST VIRKER UANSET ALDER

MAN SKAL IKKE FINDE SIG I SMERTER - KST VIRKER UANSET ALDER MAN SKAL IKKE FINDE SIG I SMERTER - KST VIRKER UANSET ALDER KST til de små, KST til de lidt større KST til de ældre, og KST til de ældste KST til dem, der unødigt har lidt ondt, hvor det IKKE er nødvendigt

Læs mere

Ny vakuum terapi cupping maskine

Ny vakuum terapi cupping maskine Ny vakuum terapi cupping maskine Til professionel brug. Model: MCWNV-600 FUNKTIONER 1. Den specielt designet vakuumpumpe kan hurtigt forbedre blod- og lymfecirkulationen. 2. Vakuumpumpen kan løsne fedt

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Velkommen til HELSEMASSAGENS. Behandlings overblik

Velkommen til HELSEMASSAGENS. Behandlings overblik Velkommen til HELSEMASSAGENS Behandlings overblik Terapeutisk massage 60 min: 500,-kr 90 min: 650,-kr Terapeutisk massage er specielt velegnet når du døjer med vedvarende eller tilbagevendende ømhed og

Læs mere

DU VED, DU ER I GOD BEHANDLING, NÅR DU KAN LEVE ET LIV SOM ALLE ANDRE

DU VED, DU ER I GOD BEHANDLING, NÅR DU KAN LEVE ET LIV SOM ALLE ANDRE DU VED, DU ER I GOD BEHANDLING, NÅR DU KAN LEVE ET LIV SOM ALLE ANDRE Er du ikke længere begrænset af din HS, hverken fysisk eller psykisk? Materialet er støttet økonomisk af Abbvie. Det er valideret af

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Tør hud, hår og negle

Tør hud, hår og negle Tør hud, hår og negle Tilføjet af Charlotte Rachlin fredag 16. maj 2008 Sidst opdateret lørdag 17. maj 2008 Uddrag fra aromaterapeutisk svar på et spørgsmål om tør hud, hår og negle: Huden er et stort

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad

til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad MINI-KURSUS: REPARER DIN KROP til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad Arbejdsark til video 1: Den rette strategi DEN TYPISKE KOM-I-FORM STRATEGI Hvad er de typiske strategier

Læs mere

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg De sidste levedøgn De sidste levedøgn Når døden nærmer sig, opstår der tit usikkerhed og spørgsmål hos de nærmeste. Hvad kan man forvente i den sidste levetid?

Læs mere

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund Mestringsteknikker og - værktøjer II Fysioterapeut Janni Langelund Åndedrættet En lille åndedrætsøvelse Vi skal tælle vejrtrækninger 30 sekunder Tæl på enten en udånding eller indånding Når i er færdige,

Læs mere

Smertelindring ved fødsel

Smertelindring ved fødsel Information til gravide Smertelindring ved fødsel Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Jordemodercentrene Smertelindring ved fødsel Denne pjece informerer om de forskellige former for

Læs mere

Fødeplanambulatoriet. Information til gravide. Vælg farve. Samtaler og fødselsaftaler. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken

Fødeplanambulatoriet. Information til gravide. Vælg farve. Samtaler og fødselsaftaler. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information til gravide Fødeplanambulatoriet Samtaler og fødselsaftaler Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Velkommen til Fødeplanambulatoriet Fødeplanambulatoriet

Læs mere

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL?

Fødslen HVORNÅR ER FØDSLEN I GANG? HVORNÅR ER DU I FØDSEL? I denne pjece kan du få svar på dine spørgsmål om fødslen. Informationen i pjecen gælder for alle fødesteder i Region Nordjylland (Fødegangen på Aalborg Universitetshospital Nord og fødegangene på Sygehus

Læs mere

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage Line Neess AROUSAL Arousal, (eng. 'opvågning'), udtryk for hjernens vågenhed, modtagelighed for sanseindtryk, parathed Når sansestimuli fra de forskellige sansekanaler når

Læs mere

Patientinformation om igangsættelse af fødsler

Patientinformation om igangsættelse af fødsler Patientinformation om igangsættelse af fødsler Denne pjece gælder kun for kvinder, som ikke tidligere har fået foretaget kejsersnit eller andre større operationer på livmoderen. I Danmark sættes ca. 25

Læs mere

Sundhed, trivsel og håndtering af stress

Sundhed, trivsel og håndtering af stress Sundhed, trivsel og håndtering af stress Institut for Idræt 2008 Markana en del af AS3 Companies 1 Program Hvad er stress og hvad er sundhed i et individuelt og organisatorisk perspektiv? Årsager, reaktioner

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Information til gravide Vending af foster i sædestilling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information

Læs mere

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien Patientinformation Genoptræning efter fødsel Fysioterapien Indhold Efter fødslen... side 4 Bækkenbunden... side 5 Knibeøvelser... side 6 Knib inden belastninger... side 7 Målet med bækkenbundstræningen...

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending

Læs mere

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen til verden - til forældre med for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære forældre Hjertelig tillykke med jeres lille for tidligt fødte barn.

Læs mere

Smertelindring under fødslen.

Smertelindring under fødslen. Indholdsfortegnelse Du kan selv gøre noget Massage Varmt vand Geleposer Akupunktur Smertelindring under fødslen. Tens Steriltvandspabler Cocktail Morfin Epidural Pudendus Lokalbedøvelse Patientinformation

Læs mere

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Birgitte Nymann 2011 02-11-2011 FLAD MAVE HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Spis maven flad Mad, sukker, alkohol, fordøjelse Sov maven flad Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Afspænd

Læs mere

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK

FØDSEL. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor med klinik på Frederiksberg og mor til tre. Privatjordemoder.dk VORESBØRN.DK FØDSEL FAMILIEN MOR Anne Bach, 35 år, indehaver af butikken Thelittlethings.dk FAR Kasper Steensen, 36 år, finance analyst. BØRN Karen, 2½ år og lillebror, 3 uger. JORDEMOREN Anne Ruby, privat jordemor

Læs mere

en e-bog af yo ga FOR TO KOM I FYSISK OG MENTAL TOPFORM UNDER GRAVIDITETEN EN KORT INTRODUKTION

en e-bog af yo ga FOR TO KOM I FYSISK OG MENTAL TOPFORM UNDER GRAVIDITETEN EN KORT INTRODUKTION en e-bog af t r i n e h e d e g a a r d yo ga FOR TO KOM I FYSISK OG MENTAL TOPFORM UNDER GRAVIDITETEN EN KORT INTRODUKTION Kære Læser, Du kender det sikkert godt. At være gravid kan være forbundet med

Læs mere

Aromaterapi på hospices

Aromaterapi på hospices Aromaterapi på hospices Tilføjet af Ulla Kvintel fredag 17. december 2010 Sidst opdateret tirsdag 28. december 2010 Det er svært at snakke om døden. Vi oplever den forskelligt. Aromaterapi kan på mange

Læs mere

Måske behøver din næste hovedpine aldrig at blive til noget? Gode råd ved spændingshovedpine

Måske behøver din næste hovedpine aldrig at blive til noget? Gode råd ved spændingshovedpine Måske behøver din næste hovedpine aldrig at blive til noget? Gode råd ved spændingshovedpine Spændingshovedpine er den mest udbredte hovedpine Næsten alle voksne har oplevet at have hovedpine i en eller

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Betnovat 1 mg/ml kutanopløsning Betamethason (som betamethasonvalerat) Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

lær massage Forkæl din parter

lær massage Forkæl din parter Forkæl din parter lær massage Berøring i form af massage har været praktiseret i flere tusind år, og dens virkninger er veldokumenterede og fortæller os tydeligt, at massage er godt for os regelmæssig

Læs mere

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN

Planlagt kejsersnit SÅDAN FOREGÅR OPERATIONEN Det er besluttet, at du skal føde ved kejsersnit. Inden dagen for kejsersnittet skal du til en forundersøgelse på hospitalet og deltage i et informationsmøde om det at få lavet et planlagt kejsersnit.

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet.

Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. Fødestillinger og bristninger Interview med Li Thies-Lagergren, jordemoder, Mmid, ph.d, adjunkt på Jordemoderskolen Lund Universitet. 1 Li Thies-Lagergren er medfvorfatter til en artikel, som har publiceret

Læs mere

Værd at vide om amning

Værd at vide om amning Informationspjece Værd at vide om amning "10 skridt mod vellykket amning" Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Jordemodercentrene Kære forældre... Med denne pjece henvender vi os til

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Planlagt kejsersnit. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Planlagt kejsersnit. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Planlagt kejsersnit Patientinformation www.koldingsygehus.dk Det er nu blevet besluttet, at du skal føde ved kejsersnit. I det følgende beskrives det almindelige forløb

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Undgår du også tandlægen?

Undgår du også tandlægen? STYRK munden Undgår du også tandlægen? HJÆLPER DIG! Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk

Læs mere

Eksempler på spørgsmål Generelle spørgsmål til den kommende mor Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling og tidligere graviditeter

Eksempler på spørgsmål Generelle spørgsmål til den kommende mor Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling og tidligere graviditeter Eksempler på spørgsmål Generelle spørgsmål til den kommende mor Civilstatus Fødselsland Mor's fødselsland Spørgeskema 1 Far's fødselsland Spørgeskema 2 Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling

Læs mere

STRESS. En guide til stresshåndtering

STRESS. En guide til stresshåndtering STRESS En guide til stresshåndtering Kend dine signaler Vær opmærksom på følgende symptomer: Anspændthed Søvn Har du problemer med at slappe af? Er du irritabel? Er du anspændt? Er du mere træt end du

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet Patientvejledning Træningsprogram ved smerter i underlivet Smerter og spændinger i underlivet er et stort problem for mange kvinder. Det kan der være mange årsager til, og det er vigtigt at få klarlagt

Læs mere

S T A N L E Y R O S E N B E R G I N S T I T U T Organmassage

S T A N L E Y R O S E N B E R G I N S T I T U T Organmassage S TA N L E Y R O S E N B E R G I N S T I T U T Organmassage Mave Cardia [C] Pylorus [P] Ptosis Maven er nedsunken. Svært ved at løfte armene over hovedet, hængemave, svært at tømme maven, spiser uden at

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående

Læs mere

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse.

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse. Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet. Kære Maria Tølbøll Glavind, Jeg har studeret de 45 sider Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet, som

Læs mere

Fit moms 2 be. Bootcamp

Fit moms 2 be. Bootcamp Fit moms 2 be Bootcamp 12 ugers bootcamp for gravide Vores fit moms 2 be bootcamps er designet til gravide der ønsker at få det bedste ud af sin graviditet og som ønsker at give sit ufødte barn de bedste

Læs mere

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN TILLYKKE MED GRAVIDITETEN! Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er naturligvis dig,

Læs mere

Til medarbejdere. Graviditet. Vælg farve. Vejle og Middelfart Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Til medarbejdere. Graviditet. Vælg farve. Vejle og Middelfart Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Til medarbejdere Graviditet Vælg farve Vejle og Middelfart Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 2 Tillykke Tillykke med din graviditet! At vente et barn er en begivenhed i livet, som forbindes med stor glæde

Læs mere

Badger Balm Produkter 2014

Badger Balm Produkter 2014 Badger Balm Produkter 2014 Badger Balm Badger er et lille familieejet og familievenligt firma, der ligger i landlige omgivelser i staten New Hampshire i det nordøstlige USA.Vi blander økologiske planteekstrakter

Læs mere

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage

SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage SPECIALPÆDAGOGISK Børnemassage Line Neess C DAGENS PROGRAM Sparring Flere teknikker Fodbade uden vand Hovedbundsmassage Sansebane Cirkelmassage Haser og achilles Oliemassage af underben og fødder Hvordan

Læs mere

Mindfulness på arbejde

Mindfulness på arbejde Mindfulness på arbejde Hvad kan støtte os i mindful væren når vi er på arbejde Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor Inviter kroppen med på arbejde Det er fint

Læs mere

Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel.

Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel. Omkring fødsel Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel. Selv gamle i gårde opdrættere, der mener de har oplevet alt, hvad der næsten kan gå galt i en fødsel, må ofte sande, at det

Læs mere

Kom godt fra start. Din ultimative guide til sikker og effektiv efterfødselstræning. E-guide 1 Uge 0-12 efter fødslen

Kom godt fra start. Din ultimative guide til sikker og effektiv efterfødselstræning. E-guide 1 Uge 0-12 efter fødslen Kom godt fra start Din ultimative guide til sikker og effektiv efterfødselstræning E-guide 1 Uge 0-12 efter fødslen En e-publikation af Thora Bjørn-Kristensen Med babyskridt til topform Velkommen til Superfit

Læs mere

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk afdeling 2 Definition Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for sukkersyge, der opstår under

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Rehnés. of Denmark. Smykker med effekt

Rehnés. of Denmark. Smykker med effekt Rehnés of Denmark Smykker med effekt Alle smykker er magnetsmykker udført i kirugisk rustfrit stål og er 100% nikkelfri, de er enten rhodineret eller forgyldt med 24 karat guld og kan tåles af alle dog

Læs mere

Amning, når dit barn skal opereres

Amning, når dit barn skal opereres Egne noter: Amning, når dit barn skal opereres Videnscenter for amning af børn med specielle behov Børneafdelingerne Blegdamsvej 9 2100 København Ø Telefon Børneklinikken 3082: 35 45 30 82 Børnekirurgisk

Læs mere

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende Palliativt Team Vejle Lindrende behandling ved alvorlig sygdom Sct. Maria Hospice Center Når døden nærmer sig Information til pårørende rev. Marts 2009 De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt

Læs mere

Patientinformation. Når du skal føde. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken

Patientinformation. Når du skal føde. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Patientinformation Når du skal føde Vælg billede Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Forord Det er vores fornemste opgave at hjælpe dig og din partner gennem

Læs mere

Smertelindring under fødslen

Smertelindring under fødslen Fødsler er forskellige og dermed vil smerten, smerteoplevelsen og behovet for smertelindring også opleves forskelligt. Smerte er ikke kun fysisk, men også psykisk betinget. Derfor kan smerte forstærkes,

Læs mere

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Hvordan hænger kost og psyke sammen? 2 3 Sammenhænge imellem livsstil og livskvalitet Livsstil Sund mad

Læs mere

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010 Erfaringer er ikke det du oplever -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Temaeftermiddag Fødsler og Traumer 26.10. Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser

Læs mere

guide Foto: Scanpix August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug

guide Foto: Scanpix August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug Få styr på dit kaffeforbrug Et stort indtag af kaffe kan føre

Læs mere

Indhold på vores KRANIO SAKRAL TERAPI uddannelse:

Indhold på vores KRANIO SAKRAL TERAPI uddannelse: Indhold på vores KRANIO SAKRAL TERAPI uddannelse: Kranio Sakral Terapi 1 Indblik i Kranio Sakral Terapiens historie og den bagvedliggende filosofi. Den nødvendige teoretiske anatomi og fysiologi for forståelsen

Læs mere

Arbejdsmiljø og sunde børn

Arbejdsmiljø og sunde børn 100-året for Kvinders Valgret, NFA 30. september 2015 Arbejdsmiljø og sunde børn Karin Sørig Hougaard Seniorforsker (ksh@nrcwe.dk) Reproduktionsskader Omfatter ændringer, der nedsætter evnen til at få

Læs mere

27. December 2001. Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations første dag.

27. December 2001. Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations første dag. Første dag i sidste menstruation var: 27. December 2001 Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 27. December til 1. Januar, 2002 Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations

Læs mere

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN I mange situationer er det en god idé, at du malker ud. Det gælder både lige efter fødslen og senere i ammeperioden. For eksempel hvis: du er adskilt fra dit barn dit barn har brug for ekstra ernæring

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere