status Lever du livet eller lever livet dig?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "status Lever du livet eller lever livet dig?"

Transkript

1 Daisy Løvendahl Personlig rådgiver status Lever du livet eller lever livet dig?

2 Vælg til og fra #1. tid til at tjekke ind Fælles for de mennesker, jeg arbejder med, er, at det, de gør, betyder noget for dem. Det lykkelige liv kredser om at udleve sig selv i alle områder af livet, og de bruger dem selv meget. Alle, der på den måde er stærkt til stede, har travlt, og de lever derfor med en risiko for, at de lader livet leve dem og flyder med alle de muligheder, der er, uden egentlig at gøre det, der er allervigtigst for dem. Derfor skal man jævnligt tage sig tiden til at tjekke ind. Det er for de fleste af mine klienter en konstant udfordring at holde deres kurs. Der er altid mange muligheder og meget, der skal gøres. Det betyder, at tiden til det vigtigste kun kommer, hvis man hele tiden tager den. At flyde med kan sagtens være et godt liv, men det er ofte også et liv, der lever en og ikke omvendt. For at leve det liv, man virkelig vil, er man nødt til at give ens personlige valg og mål prioritet. Nogle formår at handle på deres ønsker og manifestere sig professionelt, samtidigt med at de nyder deres liv med deres kære. De er generelt meget bevidste om at vælge til og fra. Store resultater skabes ikke ved at håbe på, at man når det. De ambitiøse projekter laves ikke ved hele tiden at ende nederst i bunken. Livsformål udleves sjældent, hvis man lader livet tage en og føre en af sted. Det handler om forskellen mellem at gøre det godt og gøre det ekstraordinært. Forskellen bunder i modet til at sætte sig mål og manifestere dem. Vi kan ikke komme fra godt til ekstraordinært uden at vide, hvad, vi selv mener, er ekstra og uden at sætte fokus på mål og udvikling. Derfor er det tid til at gøre status. I den ideelle verden gør du dette, cirka seks måneder efter at du har lavet din strategi, men du kan gøre det, når du vil. Det vigtigste er at gøre det, når du føler, at det kan give dig værdi.

3 Skab fokus #2. skriv din succesliste Brug et par timer på at reflektere over den tid, der er gået, og skriv din succesliste. Formålet med at gøre dette er at skabe fokus på det, du bruger din tid på, og det, der gør dig glad. Dette fokus skal skabes for at give dig en højere bevidsthed om dine succesoplevelser. Jeg oplever jævnligt, at mine klienter glemmer det, de opnår, og mere ser det, de ikke når. Det skaber en unødvendig følelse af ikke at nå nok. I et travlt liv med mange bolde i luften er det nemt at føle, at den ene dag bare tager den anden. Derfor er der brug for, at der stoppes op, at mærke efter og fejre det, som er godt. Alt for mange af mine klienter glemmer, hvor seje de egentlig er, fordi de har mere travlt med at nå det næste end at nyde det, de er lykkedes med. Du skal også skrive denne liste, for at du kan vurdere, om du i hverdagen prioriterer det, der er vigtigst for dig. Begynd med at skrive alt det, du har gjort og er lykkedes med. Det skal helst både være de helt små ting og de lidt større. Alt lige fra færdiggørelsen af et stort arbejdsprojekt, en ny meditationspraksis eller en ugentlig tidlig hentning af børn tæller. Det kan både være konkrete handlinger, mål, der er opnået, eller tanker, som du har fokuseret på. Det er helt fint også at tænke på det, der ikke har været, som du ønskede det, og give det en kærlig tanke, men prøv at vende fokus mod alt det, du har i dit liv, og alt det, du har gjort godt. Så tag den næste time og giv dig selv rum til refleksion. Gå udenfor eller åbn vinduet helt op. Sæt musik på og skænk dig selv en drink. Tænk på, om dine prioriteter afspejler det, der dybest set er vigtigst for dig. Hvad har gjort dig glad de sidste seks måneder? Hvilke mål har du nået? Hvad giver dig en følelse af, at livet er meningsfyldt? Hvad har du oplevet af små succeser? Hvad har du manifesteret, som betyder noget for dig? Når du har tænkt over dette, har du elementerne til din succesliste.

4 Lær af dig selv #3. gør status Find dine noter frem, fra da du lavede din strategi. Jeg anbefaler mine klienter, at de har en mappe med alle deres papirer samlet, så de nemt kan se på, hvad de tidligere har besluttet, og drage læring af, hvordan det hænger sammen med hverdagen. Det kan også være en god ide at have nogle nøgleord hængende et sted, som man ofte ser, sammen med en papirkalender, hvor ens mål og ønsker er skrevet ind, såsom weekend med familien i sommerhus, kæresteaften, vennemiddag, deadline for ti kilometers løb, delmål på et vigtigt arbejdsprojekt og lignende. Når du sammenholder din succesliste med din strategi, hvilket billede tegner der sig så? Hænger det, du gør, sammen med det, du gerne ville? Der, hvor der er sammenhæng, kan du reflektere over, hvad det har givet dig at gennemføre dine prioriteringer, som du har. Hvilken følelse giver det dig at leve dit liv, som du gør? Hvad har du lært, som du kan tage med videre? Hvad støtter dig i at handle i overensstemmelse med dine ønsker? Hvis du ikke på alle områder har levet på en måde, der afspejler det, du gerne ville, så reflekter over: Hvad forhindrede dig i at følge din strategi? Det kan både være, at du helt eller delvist ikke fulgte din strategi. I begge tilfælde er det godt at blive klar over, hvad der forhindrede dig i at følge den. Det er helt fint at blive klogere undervejs. Så hvis du valgte noget andet, fordi det gav bedre mening i situationen, så er det super godt. Hvis du derimod ikke valgte noget andet, men der bare skete noget andet, så spørg dig selv: Hvad har det givet mig ikke at følge min strategi? Hvad har det kostet mig ikke at følge min strategi? Afslut denne del af øvelsen med at stille skarpt på, hvor du har ladet livet overtage styringen og er gledet med, og hvor du har haft kaptajnshatten på og har stået ved roret. Det kan både være befriende at overgive sig til det, som er, men det kan også være en frustrerende følelse af bare at glide med i strømmen. Reflekter over: Lever du livet, eller levet livet dig?

5 Elsk dit liv #4. Forny dit engagement Ideen med at gøre status handler i kernen om at blive klogere på, hvilke mønstre vi er styret af. Nogle mennesker er super gode til at lave en strategi, men knap så gode til at følge den. De overvældes ofte af det, der tilfældigvis sker. Det kan både føre noget godt med sig, men også give følelsen af kontinuerligt ikke at have styr på sit eget liv og prioriteter. Det viser sig ofte som en irriterende gentagelse af mønstre, man egentlig gerne vil af med. Et andet eksempel er dem, der er super gode til både at lægge strategien og følge den. Deres udfordring kan være, at de gør det, de har planlagt, selv om de konkrete situationer kalder på noget andet. Det er som en operation, der lykkes, men patienten dør. Det giver ingen mening at holde fast i en løberutine, hvis man i virkeligheden har en familie, der har meget brug for én eller at holde romantiske weekender, hvis man i virkeligheden drømmer om at arbejde igennem. Livskunsten ligger i at kunne lægge strategien, handle på den og have indsigten til at skifte kurs eller lægge til kaj, hvis nuet kalder på noget andet. Så brug fem minutter på at stille ind på, hvad status er for dig lige nu: Hvor er jeg overordnet henne i mit liv? Er jeg på rette vej? Kan jeg mærke lykken? Hvis du har mod på mere, så rund denne øvelse af med at spørge dig selv: Hvad skal have fokus de næste seks måneder? Uanset hvad du finder frem til gennem dine refleksioner, så afslut med at sætte dig nogle konkrete mål for de næste seks måneder. Det må gerne være et fornyet løfte om at give energi til mål, du tidligere har sat. Det kan være meget stærkt at forny dit engagement over for et ønske. Det er også helt i orden at komme med noget nyt, som støtter dig i at udleve dit livsformål. Mit råd er, at du arbejder med tre mål og maksimalt fem mål. Husk, at det du hele tiden giver prioritet, er det, der fylder i dit liv. For at holde fokus på dine prioriteter og din strategi for, hvordan de udleves, vil jeg anbefale dig at bruge ugepraksissen til hele tiden at holde dig fast i det, du vil, og udfordre dig til at få de store beslutninger ind i hverdagen. Livet leves ikke ved at skabe overblik to gange om året, men ved at du hver dag og hver uge handler på det, der gør dig lykkeligere.

6 Statusmanualen er et redskab til at følge op på din strategi og blive klogere på, hvordan du rent faktisk prioriterer. Når du gør status, får du en værdifuld indsigt i, hvad der støtter og forhindrer dig i at handle på det, som du virkelig gerne vil. Livet er ikke en strategi eller et håb. Det er de konkrete valg, man træffer hele tiden. Det levede liv er alle hverdagene, som tilsammen bliver ens liv. Derfor skal man også gøre status og reflektere over dem. Manualen er en del af en serie på fire manualer, der tilsammen giver et overblik over, hvordan man lever det gode liv som et dedikeret menneske med mange projekter og stort arbejdspres. Daisy Løvendahl er personlig rådgiver. Hun er specialiseret i at hjælpe dedikerede mennesker med at forbinde sig til deres livsformål, bruge deres styrker og udfolde deres kreativitet. Daisy Løvendahl er cand.comm. i kommunikation og filosofi fra RUC. Hun er desuden certificeret lifeand business coach og certificeret i styrkebaseret udvikling. Du kan kontakte Daisy på eller på Du kan læse mere om hende på:

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv

strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver strategi - Udlev dine værdier og elsk dit liv www.daisylovendahl.dk #1. Engager dig i dit liv Derfor skal du have en strategi Inspirationen til denne manual kom fra en

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Mentorens værktøjskasse

Mentorens værktøjskasse Mentorens værktøjskasse Den vigtigste forudsætning for at kunne fungere som en god mentor i DJ mentor, er et oprigtigt ønske om at stille sin erfaring og opmærksomhed til rådighed for et mindre erfarent

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care

De syv gode vaner. Stephen R. Covey. I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care De syv gode vaner Stephen R. Covey I samarbejde med American Association of Diabetes Educators og Bayer Diabetes Care Dansk oversættelse og bearbejdning Else Marie Sørensen og Bjarne Ahrens En rejse Livet

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Coach dig selv til Succes

Coach dig selv til Succes Coach dig selv til Succes i alle livets forhold 6 guidede øvelser til personlig vækst Af Birgit Friis Certificeret Coach Indhold Baggrund for denne udgivelse 4 Coach dig selv til succes 6 ØVELSE 1: Skibet

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

5 skridt. til at find dine VÆRDIER og styrke din INTEGRITET. Peter Bæklund. gdgdgdg

5 skridt. til at find dine VÆRDIER og styrke din INTEGRITET. Peter Bæklund. gdgdgdg 5 skridt til at find dine VÆRDIER og styrke din INTEGRITET gdgdgdg Peter Bæklund 1 Læs det her først Du er velkommen til at gi rapporten væk eller dele den med hvem du vil. Du kan tilbyde den som en bonus,

Læs mere

Forord 5. Litteraturforslag 186. Om forfatterne 192

Forord 5. Litteraturforslag 186. Om forfatterne 192 Indholdsfortegnelse Forord 5 1. Indledning: om livskvalitet 6 2. Hvem er jeg? 18 3. Livshjulet 28 4. Mig selv 38 5. Parforhold 44 6. Børn 54 7. Job 64 8. Fritid 78 9. Økonomi 90 10. Sundhed 102 11. Personlig

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Talentfuldekvinder.dk Erhvervscoach og psykoterapeut Lisbeth Olesen Tlf. 2949 4588 mail@talentfuldekvinder.dk 1

Talentfuldekvinder.dk Erhvervscoach og psykoterapeut Lisbeth Olesen Tlf. 2949 4588 mail@talentfuldekvinder.dk 1 Talentfuldekvinder.dk Erhvervscoach og psykoterapeut Lisbeth Olesen Tlf. 2949 4588 mail@talentfuldekvinder.dk 1 Indholdsfortegnelse Forord 6 Kapitel 1 - Introduktion 9 - Hvad vil det sige "at være leder

Læs mere

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Jeg har på baggrund af flere opfordringer valgt at lave denne lidt mere hands on udgave af de redskaber jeg har brugt til at skabe struktur og velvære

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Anja Vintov FLYT DIG LIDT. Små skridt til store forandringer. Gads Forlag

Anja Vintov FLYT DIG LIDT. Små skridt til store forandringer. Gads Forlag Anja Vintov FLYT DIG LIDT Små skridt til store forandringer Gads Forlag ANJA VINTOV FLYT DIG LIDT Gads Forlag Indhold Forord... 6 Kapitel 1 Hverdagsmod er vejen frem... 10 Kapitel 2 Smerten er dit vækkeur...

Læs mere

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb og skolens almene del.

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere