Den 1. december Den 2. december Den 3. december Den 4. december

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den 1. december Den 2. december Den 3. december Den 4. december"

Transkript

1 Juletale 2012 Jeg har et par gange her ved juleafslutningerne haft en anderledes julekalender med. Søholmskolens egen julekalender, som for hver dag har en meddelelse til børnene helst et godt budskab eller noget som kan gøre os en smule klogere. Alt i verden forandrer sig jo med lynets hast, og vi skal hele tiden huske at opdatere. Vi er jo i år gået ind i ipad-alderen her på Søholmskolen. Så her kommer en julekalender-app, som jeg nu vil åbne for jer. Den 1. december er der i julekalenderen en ønskeseddel fra julemanden, som jo ellers selv plejer at være den, der giver gaver. Men en julemand har altså også ønsker. Noget for noget, siger han, og han melder sig dermed ind i danskernes almindelige udveksling af gaver. Julemanden ønsker sig den ny superhurtige jule-ipad med Retina-skærm og ios6-funktioner - og et 64 tommer fladskærms-tv vel at mærke uden sne på skærmen. Den 2. december har julemanden kun små ønsker. Han ønsker sig sne på spray og blå blink som erstatning for rensdyrbjælder. Plus en jule-ringetone på mobilen, som spiller Driving Home for Christmas med Chris Rea hver gang et nyt barns ønskeseddel på sms kommer ind på beskeder. Den 3. december. Jeg kender en dreng, som hedder Jens, og som hedder Hjulmand til efternavn det staves H-J-U-L-mand men det lyder lige som julemand. Jens går i 5. klasse i en skole i en anden by. Jens har lavet sin egen juleblog, og på den skriver han: I gamle dage var børnene ret tilbagestående, og de havde hverken juleferie eller julekalender. Og da TV ikke var opfundet endnu, kan jeg slet ikke forstå, hvordan de overhovedet kom igennem højtiden. Min bror og jeg hænger julen igennem skiftevis foran smart-tv et og i-pad erne. Hen på eftermiddagen juleaftensdag siger vores mor, at vi skal tage vores pæneste tøj på, og når vi har gjort det, sætter vi os igen hen foran fjernsynet og ser julegudstjeneste og Disneys juleshow. Altså, jeg synes helt klart, at Disney er den sjoveste, og det gælder også for min bror her er vi for en enkelt gangs skyld helt enige -, men min mor siger, at det er vigtigt, at vi hører præstens smukke ord og de pæne sange, så julestemningen kan indfinde sig. Den 4. december indeholder kalenderen en meddelelse om, at videnskaben har fundet ud af, at slik er meget sundt. Det er vigtigt, at alle spiser færre gulerødder og meget mere marcipan og chokolade. Det er vigtigt, at børns blodsukker ikke falder, så skolen skal derfor stille skåle med gratis slik til børnene på alle gange og i alle klasseværelser.

2 Den 5. december. Dagens kalender fortæller, at en gruppe forskere har fundet ud af, at lektier er meget mere skadelige for børn, end man tidligere har troet. Lektier skal derfor omgående afskaffes. Det har overraskende mange børn faktisk allerede for længst gjort, men det er kun en fordel, for så skal der nemlig ikke bruges så mange kræfter på at komme de sidste lektier til livs. Den 6. december. Børn skal have flere pauser! Skoledagen skal derfor både starte og slutte med et meget langt frikvarter, og midt på dagen skal der være halvanden times spisepause. Det bliver op til elevrådet at finde ud af, om der stadig bliver plads til lidt undervisning i ugens løb. Men 7. december indeholder julekalenderen det lidt kedelige budskab fra regeringen, at børn i fremtiden skal gå længere tid i skole hver dag. Det kan derfor blive nødvendigt at udvide spisepausen yderligere. 8. december. Julen er traditionernes tid, og denne dag genopliver julekalenderen den traditionelle, gode, gamle århusianer-jule-vits. Hvorfor går århusianerne på bordet juleaften? Det er fordi, de har hørt, at der skal gås på bordet! 9. december. I år faldt julesneen jo allerede i starten af december, og sneen er her op mod jul næsten fuldstændigt forsvundet igen. Børnene er også for længst trætte af at kælke og løbe på skøjter, og de bliver derfor meget skuffede, hvis der er nogen form for vinterudstyr i pakkerne under juletræet. I stedet ønsker de sig Robinson-spillet, hvor det gælder om at stemme hinanden hjem. Det er et populært spil, hvis man har en ven eller veninde, man er lidt træt af at lege med. 10. december. En fobi er noget, man er bange for. Nogen er bange for edderkopper, og det kaldes araknofobi. Flyskræk kaldes aerofobi, og hvis man er bange for at gå over store åbne pladser, lider man af agorafobi. Også julemænd kan faktisk have fobier. Frygten for at sidde fast i skorstenen hedder på engelsk Santa Claustrofobi på godt dansk Santa Klaustrofobi. 11. december. Der er mange forskellige slags nisser: Gårdnisser, skovnisser, kirkenisser, skibsnisser, sommernisser, sætternisser, vatnisser og kravlenisser. Det, der er fælles for alle nisser, er, at de - i modsætning til mennesker - er mere glade for ris end for ros. 12. december er julekalenderdag for nye ord i det danske sprog. Det er 11 år siden at Retskrivningsordbogen sidst udkom, og nogle af de over 4000 nye ord i det danske sprog er Google, blogge, smartphone, wellness, bonusbarn og ForældreIntra.

3 13. december gøres Lucia-dagen (lysdagen) til jule-klimadag på Søholmskolen. Der skal spares på energien. Det har alt for mange elever faktisk gjort i timerne gennem længere tid, så der kan ikke spares ret meget mere. Men der kan godt spares fremover for eksempel ved kun at sætte et enkelt, lille lys i brudekransen i dagens Luciaoptog. 14. december. Der indføres lov om mandelgaver til alle. Efter at have spist tre store portioner andesteg med rødkål og bjerge af brune kartofler behøver ingen i fremtiden kæmpe sig gennem en enorm skål risalamande for at finde mandelen i bunden af skålen, og mandelen er jo ofte allerede smuttet Risalamande-spiseriet har længe været helt ude af kontrol, og opgøret med det ses som en stor sejr for julerettighedsforkæmperne. 15. december har min gode ven Jens Hjulmand igen skrevet på sin juleblog om jul i gamle dage: Julen i gamle dage var en meget streng tid for moren i huset. Allerede om sommeren begyndte hun nemlig at slagte, så hun kunne lave masser af stegt flæsk og blodpølse. Det er der altså ikke ret mange børn nu til dags, som gider spise, men dengang var hverken pizzaer, pommes-fritter eller burgere jo opfundet, så de stakkels børn var nødt til at have helt andre madvaner. 16. december. Denne dag viser den nyeste jule-statistik, at 37 % af danskerne ikke ønsker sig noget til jul eller ikke ved, hvad de skal skrive på ønskesedlen. I takt med den stigende velstand ser julemanden sin beskæftigelse truet, men det ser så til gengæld ud til, at der i fremtiden bliver mere tid til en af julemandens yndlingsbeskæftigelser, nemlig at gå til andespil. 17. december. Jens Hjulmand skriver på sin blog: I de gode gamle dage kom julemanden i en kane fuld af pakker og med 6 rensdyr eller deromkring foran. Rudolf var altid forkølet og havde derfor en enormt rød næse, men alligevel blev han aldrig hjemme - børnenes pakker skulle jo ud! Det er derfor der blev skrevet en sang til Rudolfs ære. Det er den, som starter med: "Kender I den om Rudolf?" Og det er jo egentlig lidt åndsvagt at blive ved med at spørge om det år efter år! Den 18. december har Rudolf med den røde tud igen fået voldsom snue. Julemanden ønsker sig derfor et uldent halstørklæde til Rudolf, og det skal være i FCK-farverne blå og hvid, så Rudolf kan have det på, når han er på græs henne i Parken. 19. december. Bag lågen i kalenderen gemmer sig det triste budskab, at det tager femten en halv times gåtur at forbrænde en portion andesteg med sovs og brune kartofler. Ikke godt for en noget overvægtig julemand, der hellere tager kanen end går. Alene at forbrænde et glas portvin, som julemanden jo tænk bare på hans røde portvinstud - holder meget af, kræver en rask gåtur på 23 minutter.

4 20. december. Jens Hjulmand skriver på sin jule-blog: Jeg tror, at børnene i gamle dage har leget en hel del julelege, som de har jaget tiden bort med, for tiden var også lang dengang, for julen varede lige til påske. Det er lige modsat i dag, hvor julen næsten starter til påske! Det eneste julepynt, der fandtes før i tiden, var kravlenisser, men de var så til gengæld alle steder i husene. Mange steder havde de jo også rigtige nisser, som boede på loftet, og som hvert år til jul fik et stort fad risengrød. Hvad de fik at spise resten af året, hører man egentlig sjældent om, synes jeg. Efterhånden, som troen har vundet frem og slået overtroen på flugt, er nisserne gået stærkt tilbage. 21. december er der et smukt billede i kalenderen af julemandens kone. Måske vidste I slet ikke, at julemanden er gift? Det er han. Hans kone hedder Merry - Merry Christmas. Den 22. december altså i morgen men jeg må indrømme, at jeg har kigget I ved, sådan bare lige jeg har jo været nødt til at åbne de næste dages låger for at kunne fortælle jer om de tre sidste dage inden jul Den 22. december er julemanden desværre nødt til at gå til psykolog, for der er ingen, der længere tror på ham. Psykologen forklarer ham, at der faktisk er mange flere, der tror på julemanden, end der tror på Helle Thorning og på Villy Søvndal. Så bliver julemanden glad igen. Julemanden tænker, at det alligevel skal siges til Thornings og Søvndals ros, at selv om de godt nok har haft fingrene i meget, så har de dog ikke vovet at røre ved julen. 23. december. Nye undersøgelser viser, at det faktisk står bedre til med de danske børns læseevner end tidligere. Vi er ikke på læse-førstepladsen endnu, men heldigvis viser nye internationale juletal, at ikke mindre end 95 % af de danske børn spiser risalamande til dessert juleaften. Det bringer Danmark ind på en flot 1. plads i denne tunge kategori. Det er her som i al anden sport hårdt at nå toppen, men det er endnu hårdere at blive der. Så det bliver utroligt spændende at se til næste jul, om vi fortsat er nummer 1 på verdensplan i risalamande-spisning. 24. december. Julemanden siger sit job op. Ellers var jeg nok blevet fyret, siger han. Det er ikke til at få plads til alle gaverne i kanen mere, og det er ikke til at komme ned gennem skorstenene, sådan som der i denne vinter bliver fyret i brændeovnene. Så tager han sin hue og falske skæg af. Jeg tror også, at han vil smide sin store mave. Det gør han nu ikke, for det er vist hans egen mave, så den bliver han nødt til at beholde på. Ho-ho-ho, siger han, og om lidt er han glad og veltilfreds på vej hjem i kanen i sin kane!

5 Søholmskolen ønsker alle en god jul og et godt nytår, Peter Tellerup

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Guds søn. Andagt fra Skyd skrevet af Carsten Hjorth Pedersen.

Guds søn. Andagt fra Skyd skrevet af Carsten Hjorth Pedersen. Guds søn I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Og Ordet blev kød og tog bolig iblandt os. Det betyder, at Gud blev menneske, da Jesus kom til vores jord den første jul. Men hvad

Læs mere

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere.

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Den perfekte jul Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Ordet Fangers store julekonkurrence "Skriv om din perfekte jul" blev en stor succes Ca. 400 skoleelever sendte i julen 2012

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest Indholdsfortegnelse side 2: side 4: side 5: side 6: side 7: side 10: side 11: side 12: side 13: Keld har ordet Siden sidst Kalenderen Nyt om Idre Fjäll Mere siden sidst Nyt fra Klubben Evakueringsøvelse

Læs mere

Den interviewede - Sabine. Okay Okay

Den interviewede - Sabine. Okay Okay Interviewer holde øje med hvordan det går med interviewet fordi det er en af de første gange vi laver et af de her interview, så de sidder lige og holder øje, okay? Yes Er vi klar til at starte? Observatør

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

flytter med Af Marie-Louise Truelsen. Foto: Peter Nørby.

flytter med Af Marie-Louise Truelsen. Foto: Peter Nørby. Jul N i s s e n flytter med Nisser er både kitch og kærlighed. Kitch, fordi de som regel ikke er det kønneste, man har set. Kærlighed, fordi de ofte repræsenterer barndommen, mistede forældre eller bare

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch ONDSKABEN Jan Guillou ONDSKABEN Bearbejdet af Kirsten Kirch Special-pædagogisk forlag Ondskaben Bearbejdet af: Kirsten Kirch ISBN 87 7607 001 8 Lay-out af omslag: Torben Madsen Foto omslag: Fra filmen

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede.

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede. Støtteforeningen Hjælp de ældre i Rumænien Formandens beretning 2012 Da vi sidste år vedtog, at ændre vores vedtægter, således, at vi overgav plejehjemmets drift til Torben, og valgte at starte et nyt

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

Bilag. Minoritetspiger i Ungdomsskolen. betydningen af køn og etnicitet for læring og relationer

Bilag. Minoritetspiger i Ungdomsskolen. betydningen af køn og etnicitet for læring og relationer Bilag Minoritetspiger i Ungdomsskolen betydningen af køn og etnicitet for læring og relationer Maria Clemensen Speciale Forår 2006 Roskilde Universitetscenter Pædagogik og Uddannelsesstudier Vejleder:

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere