Opslag af satspulje FJERDE UDMØNTNING AF SATSPULJEN STYRKET SUNDHEDSINDSATS FOR SOCIALT UDSATTE OG SÅRBARE GRUPPER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opslag af satspulje FJERDE UDMØNTNING AF SATSPULJEN STYRKET SUNDHEDSINDSATS FOR SOCIALT UDSATTE OG SÅRBARE GRUPPER"

Transkript

1 Opslag af satspulje STYRKET SUNDHEDSINDSATS FOR SOCIALT UDSATTE OG SÅRBARE GRUPPER FJERDE UDMØNTNING AF SATSPULJEN STYRKET SUNDHEDSINDSATS FOR SOCIALT UDSATTE OG SÅRBARE GRUPPER Som led i satspuljeaftalerne på sundhedsområdet for henholdsvis 2009 og 2010 er der afsat midler til en ansøgningspulje, der har til formål at styrke sundhedsindsatsen for socialt udsatte og sårbare grupper. Puljen er tidligere udmøntet i 2009, 2010 og j.nr /1/ RPN [Afdeling] Axel Heides Gade København S Tlf E-post sst@sst.dk Web sst.dk Dir. tlf E-post sura@sst.dk forestår nu fjerde udmøntning af puljen. Der udmøntes i mio. kr. Kommuner og jobcentre inviteres hermed til at indsende projektansøgninger til puljen. Der kan med fordel indgås partnerskaber mellem kommuner. Formål Puljen skal overordnet bidrage til, at socialt udsatte og sårbare personer får bedre mulighed for aktivt at påvirke egen og familiens sundhed og helbred. Formålet med puljen er: At understøtte forebyggelses- og sundhedsfremmende indsatser, der fremmer kvalitet og sammenhæng i den social- og sundhedsfaglige indsats for socialt udsatte og sårbare grupper. At fremme indsatser, som medvirker til at mindske social ulighed i sundhed og bryde sundhedsmæssige konsekvenser af negativ social arv. Målgrupper Puljens overordnede målgruppe er socialt udsatte og sårbare borgere, som på grund af deres sociale status eller situation kan forventes at være sundhedsmæssigt udsatte. Prioriterede temaer og målgrupper for 4. udmøntning I 2012 vil ansøgninger indenfor følgende to overordnede temaer blive prioriteret:

2 Tidlig opsporing og indsats i jobcentre Fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn Side 2 Tema 1: Tidlig opsporing og indsats i jobcentre Mange borgere, som er i kontakt med jobcentrene og/eller den sociale forvaltning, trives dårligt, har problemer med alkohol eller stoffer, eller har udpræget risikoadfærd. Fx skyldes 48 % af alle førtidspensioner og 50 % af alle langtidssygemeldinger psykiske vanskeligheder af varierende sværhedsgrad. Endvidere har % af de ledige kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2 og 3 alkoholproblemer som barriere for deres beskæftigelse. Samtidig er der et stort overlap mellem personer med mentale helbredsproblemer og alkoholproblemer, idet ca. halvdelen i alkoholbehandling også har psykiske vanskeligheder af varierende sværhedsgrad. Formålet med indsatsen er at øge jobsøgendes muligheder for at komme i støttet eller ordinær beskæftigelse gennem tidlig opsporing og en differentieret indsats overfor mentale helbredsproblemer samt alkohol. Målgruppen er arbejdsledige i matchgruppe 2, som er i risiko for at fjerne sig fra arbejdsmarkedet (risikosager). Krav for projekternes indhold Projekterne skal have fokus på tidlig opsporing af ledige med psykisk mistrivsel og/eller mulige alkoholproblemer. Udover tidlig opsporing, skal projekterne sikre henvisning til relevante tilbud og/eller behandling. Ansøger kan søge til en eller begge af de nedenstående indsatser: 1. Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug Ledige i matchgruppe 2 screenes i jobcenteret eller beskæftigelsescentret for muligt storforbrug eller alkoholafhængighed. Til brug for opsporingen gennemføres en AUDIT-screening, som består af 10 spørgsmål. Afhængig af screeningens resultat, tilbydes borgeren a), b) eller c): a) Hvis der ikke er indikation på stort alkoholforbrug tilbydes en almindelig beskæftigelsesrettet indsats. b) Hvis screeningen tyder på at borgeren har et storforbrug eller et skadeligt forbrug af alkohol tilbydes en beskæftigelsesrettet indsats suppleret med en kort alkoholintervention. Den korte intervention består af 5 rådgivnings/vejledningsforløb af 20 minutters varighed. Interventionen skal basere sig på metoden den motiverende samtale. Der kan indgås aftaler med læger eller sygeplejersker fra de kommunale alkoholbehandlingsinstitutioner, sundhedscentre eller almen praksis om varetagelse af denne funktion. En forudsætning er dog at de sundhedsprofessionelle kender den anvendte metode. c) Hvis screeningen tyder på, at borgeren har en alkoholafhængighed eller et skadeligt forbrug, som ikke reduceres ved kort intervention, henvises der til alkoholmisbrugsbehandling.

3 Side 3 Materiale om Audit-screening kan findes på: 2. Tidlig opsporing af psykisk mistrivsel Ledige i matchgruppe 2 screenes i jobcenteret eller beskæftigelsescentret for dårlig trivsel. Til brug for opsporingen anvendes trivselsindekset WHO-5 (se link), som er et redskab til måling og graduering af trivsel. Redskabet består af 5 spørgsmål, og er let at anvende. Afhængig af screeningens resultat, tilbydes borgeren a), b) eller c): a) Hvis der ikke er indikation på mistrivsel tilbydes en almindelig beskæftigelsesrettet indsats. b) Hvis der er indikation på at borgeren kunne lide af en egentlig depressionstilstand, henvises borgeren til egen læge for videre udredning og evt. behandling. Hvis borgeren lider af angst og/eller depression tilbydes deltagelse i et kommunalt eller regionalt kursusforløb (psykoedukation) omkring håndtering af dagligdag og egenomsorg med symptomer på angst og/eller depression. Hvis borgeren ikke ønsker dette, tilbydes deltagelse i en af aktiviteterne nævnt under punkt c. I tillæg til kommunalt/regionalt tilbud om kursusforløb kan ansøger som en option indarbejde forslag om at borgere i sådanne kursusforløb også tilbydes samtaler ved en erhvervspsykolog. Fokus vil her være på at omsætte kursets læring til handling i den enkeltes liv. c) Hvis der er indikation på mistrivsel, men ikke indikation på en egentlig depressionstilstand, tilbydes borgeren - som en integreret del af beskæftigelsesindsatsen - deltagelse i et af følgende forløb: Kursus i mindfulness og stresshåndtering over 6 12 uger. Det skal sikres, at kursusudbyder har de faglige kompetencer til at gennemføre sådanne indsatser. Det kan fx gøres ved at anvende uddannede psykologer, som har en tillægsuddannelse i mindfulness. Et mentorforløb i form af samtaler og netværksmøder med fokus på at støtte borgeren i at (gen-) etablere kontakt til uddannelse eller arbejde. Det skal sikres, at mentorerne er fagligt kvalificeret til at rådgive borgere som er psykisk sårbare om arbejdslivet. Det kunne fx være erhvervspsykologer med særlig kompetence i at rådgive psykisk sårbare om arbejdsmarkedsforhold. Indsatserne nævnt under punkt c) monitoreres dels ved afsluttende brugertilfredshedsundersøgelse, og dels ved at deltagerne løbende udfylder WHO-5 skemaet (ved start, midtvejs og slutning). Materiale om WHO5 er vedlagt. Tema 2: Fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn Et ud af fem skolebørn har tre eller flere tegn på mistrivsel i deres hverdag. Der er imidlertid meget stor forskel mellem skolernes indsats i forhold til elevernes trivsel.

4 Mental trivsel og sundhed fremmer indlæring, øger chancerne for at gennemføre et uddannelsesforløb og beskytter mod risikoadfærd i form af misbrug, rygning og fysisk inaktivitet. Disse faktorer fremmer både børns sundhedstilstand nu og her, og beskytter samtidig mod fremtidig dårlig sundhed. Indsatser for mental trivsel i skolen kan således være med til at bryde negativ social arv og fremme lighed i sundhed. Side 4 Der findes evidensbaserede indsatser til fremme af trivsel og forebyggelse af mistrivsel blandt børn og unge. Disse har overvejende fokus på udadreagerende problematikker i skolerne. Et eksempel på en sådan evidensbaseret indsats er PALS (Positiv Adfærd i Læring og Samspil). Formål Formålet med indsatsen er dels at forebygge mistrivsel, dårlig sundhed og risikoadfærd blandt børn og unge ved at styrke trivselsindsatser på skolerne, dels at styrke opsporing af og indsatser overfor børn, som allerede mistrives. Målgruppe Børn og unge i 6-15 års alderen med trivselsproblemer eller med risiko for udvikling af trivselsproblemer. Krav for projekternes indhold Projekter, der ansøger om midler indenfor dette temaområde, skal arbejde med en evidensbaseret trivselsindsats på skoler. Indsatsen skal have fokus på både styrkelse af børnenes sociale kompetencer, forebyggelse og afhjælpning af adfærdsproblemer. Der findes 2 forskellige indgange til arbejdet med projektet. Der kan således ansøges om midler til: 1. Skoler/Kommuner, der ikke tidligere har arbejdet med evidensbaserede trivselsindsatser 2. Skoler/kommuner, der tidligere har arbejdet med evidensbaserede trivselsindsatser. De to indgange beskrives nedenfor: 1. Skoler/Kommuner, der ikke tidligere har arbejdet med evidensbaserede trivselsindsatser Ved denne indgang arbejdes der i projektets første fase (1½ - 2 år) med implementering af en evidensbaseret trivselsindsats. I projektets anden fase (1½ - 2 år) arbejdes der med udvikling og afprøvning af en trivselsindsats, der integrerer skolesundhedstjenesten og har specifikt fokus på sårbare og indadvendte børn. Nedenfor beskrives projektets indhold for hver af de to faser: a) Implementering af en evidensbaseret trivselsindsats Der skal arbejdes med metoder, der som minimum kan sikre identifikation af udadreagerende problematikker blandt børn og unge, og som tilbyder helhedsorienterede indsatser til at øge trivsel, mindske adfærdsproblematikker og styrke læringsmiljøet i skolerne. Indsatsen på skolen skal bevæge sig på tre niveauer: a) Et generelt forebyggende alment niveau b) Tiltag for børn og unge i risikozonen for

5 udvikling af trivselsproblematikker og c) Indgribende tiltag for børn og unge samt deres familier til afhjælpning af problematikker. Side 5 Indsatsen skal omfatte: Screeningsværktøj til identifikation af trivselsproblematikker på klasse/skoleniveau Værktøjskasse til generelle indsatser i forhold til skolemiljø Tilbud til forældre og elever på individ og gruppeniveau Uddannelse til skolens ansatte Kompetenceudvikling af PPR og terapeuter b) Udvikling og afprøvning af en trivselsindsats, der integrerer skolesundhedstjenesten og har specifikt fokus på de sårbare og indadvendte børn Først når der er opnået et trygt skolemiljø, hvor de udadreagerende problematikker ikke optager uforholdsmæssigt mange ressourcer, vil indsatser i forhold til mere indadvendte problematikker kunne opnå særlig virkningsfuld kraft. I tilknytning til en evidensbaseret indsats i forhold til de udadreagerende problematikker skal projekterne arbejde med udvikling af en indsats, der skal sikre opsporing af og specifikke tiltag til sårbare, indadvendte, deprimerede og angste børn og unge. Modellen skal ligeledes udvikle samarbejdet med skolesundhedstjenesten omkring opsporingen og gennemførelsen af indsatser. Indsatsen skal som minimum omfatte: Tryghedsplaner, der omfatter en udvidet trivselsindsats Redskab til observation af signaler på mistrivsel på individniveau Program for oplæring af personale til observation af signaler på mistrivsel Kompetenceudvikling af PPR, terapeuter og skolesundhedsplejersker i familierådgivning og kognitivt adfærdsterapeutisk/- pædagogiske arbejde Henvisningskriterier og -muligheder 2. Skoler/Kommuner, der tidligere har arbejdet med evidensbaserede trivselsindsatser Ved denne indgang arbejdes der i projektets første fase (1½ - 2 år) med udvikling og planlægning af en trivselsindsats, der integrerer skolesundhedstjenesten og har specifikt fokus på de sårbare og indadvendte børn. I projektets anden fase (1½ - 2 år) arbejdes der med implementering og afprøvning af en trivselsindsats, der integrerer skolesundhedstjenesten og har specifikt fokus på de sårbare og indadvendte børn. Nedenfor beskrives projektets indhold for hver af de to faser: a) Udvikling og planlægning af en trivselsindsats, der integrerer skolesundhedstjenesten og har specifikt fokus på de sårbare og indadvendte børn Først når der er opnået et trygt skolemiljø, hvor de udadreagerende problematikker ikke optager uforholdsvis mange ressourcer, vil indsatser i

6 forhold til mere indadvendte problematikker kunne opnå særlig virkningsfuld kraft. Side 6 I tilknytning til en evidensbaseret indsats i forhold til de udadreagerende problematikker skal projekterne arbejde med en udvikling af en indsats, der skal sikre opsporing af og specifikke tiltag til sårbare, indadvendte, deprimerede og angste børn og unge. Modellen skal ligeledes udvikle samarbejdet med skolesundhedstjenesten omkring opsporingen og gennemførelsen af indsatser. Indsatsen skal som minimum omfatte: Tryghedsplaner, som omfatter en udvidet trivselsindsats Redskab til observation af signaler på mistrivsel på individniveau Program for oplæring af personale til observation af signaler på mistrivsel Kompetenceudvikling af PPR, terapeuter og skolesundhedsplejersker i familierådgivning og kognitivt adfærdsterapeutisk/- pædagogiske arbejde Henvisningskriterier og -muligheder b) Implementering og afprøvning af en trivselsindsats, der integrerer skolesundhedstjenesten og har specifikt fokus på de sårbare og indadvendte børn Begge ovennævnte temaer har fokus på afprøvning af metoder for sundhedsfremme og forebyggelse. For begge temaer gælder, at indsatserne omfatter flere elementer som: Tilbud til borgerne (enten som individer eller i grupper) Strukturelle tiltag (tiltag der sætter rammer for borgernes adfærd, fx gennem regulering, tilgængelighed, strukturering) Kompetenceudvikling til de personalegrupper, som arbejder med målgrupperne. Projekterne under tema 2. Fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn kan ansøge om midler til: Projektledelse, der kan stå for implementering og koordinering af indsatsen på en eller flere skoler i kommunen og/eller på tværs af kommuner. Projektlederen skal være skolelærer, pædagog, psykolog (PPR) eller sundhedsplejerske Udarbejdelse og afprøvning af screeningsværktøj til opsporing af trivselsproblemer herunder udadreagerende og indadvendte problematikker. Udarbejdelse af en værktøjskasse med indsatsmuligheder i forhold til skolemiljøet, forældre, elevgrupper, individuelle indsatser Uddannelse af lærere, pædagoger, PPR og skolesundhedsplejersker i anvendelse af screeningsværktøjer til opsporing af trivselsproblemer samt indsats- og henvisningsmuligheder. Kompetenceudvikling, der initieres under projektets udviklingsgruppe af PPR og Skolesundhedsplejersker i familierådgivning Kompetenceudvikling af PPR og skolesundhedsplejersker i kognitivt adfærdsterapeutisk/-pædagogiske arbejde på elevgruppe, individuelt og familieniveau.

7 Gennemførelse af rådgivningsforløb med forældre Gennemførelse af terapiforløb med elever på gruppe-, individ- og familieniveau Side 7 For projekter, der ønsker at arbejde med PALS Socialstyrelsen står for implementeringen af PALS i en række kommuner. Alle projekter, der ønsker at arbejde med PALS (både for hvem PALS er nyt og dem, der tidligere her arbejdet med PALS), skal derfor indgå i et tæt samarbejde med Socialstyrelsen. Mere information om PALS kan hentes information på: Eller ved henvendelse til Gøye Svendsen: tlf: , gsv@servicestyrelsen.dk Kriterier for støtte For tema 2. Fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn gives der ikke støtte til projekter, som ikke omfatter indsatser i forhold til sårbare og indadvendte børn og unge. 1. Projektets organisering og forankring Projekterne kræver kommunal opbakning og tilkendegivelser på chef/direktørniveau om ønsker og mulighed for brobygning på de relevante forvaltningsområder (skole, sundhed, job, børne- og familie) Indsatsens organisering skal klart fremgå (organisatorisk placering og ledelsesmæssig forankring): o Projekterne skal forankres i hhv. jobcentre og skoler o Projektledelsen vil for tema 1. Tidlig opsporing og indsats i jobcentre være placeret i arbejdsmarkeds- /beskæftigelsesforvaltningen eller jobcentrene og for tema 2. Fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn i skoleforvaltnings regi, skolesundhedstjenesten eller PPR o Der etableres et samarbejde mellem alle relevante forvaltninger gennem nedsættelsen af en styregruppe med deltagelse af repræsentanter fra hver forvaltning, projektledelse, skoler/jobcentre, skolesundhedstjenesten Det skal være beskrevet, hvilke forbindelser, der er mellem indsatsen og øvrige eksisterende rammer og tilbud inden for det pågældende tema. Der skal redegøres for planerne for projektets faglige, organisatoriske og finansielle forankring efter projektperiodens ophør. 2. Dokumentation Projektskitsen skal indeholde en klar beskrivelse af projektets indhold og proces i overensstemmelse med de ovenfor beskrevne mål og indsatser. Projektskitsen skal indeholde en kort beskrivelse af kommunens/jobcentrets baggrund og vision for deltagelse i projektet herunder tanker om Kommunens organisatoriske og politiske muligheder for brobygning og implementering af indsatsen. Projektskitsen skal indeholde konkrete mål for de forventede resultater,

8 og det skal fremgå, hvordan projektets aktiviteter forventes at føre frem til disse (projektets forandringsteori). Plan for styregruppe og sammensætning skal fremgå. For tema 2. Fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn skal der vedlægges plan for opnåelse af tilslutning fra 80% af personalet på de deltagende skoler Side 8 3. Evaluering og afrapportering De enkelte projekter er forpligtede til at afrapportere om: Projektets målopfyldelse og resultater Effekten af projektindsatsen Forløbet af projektets gennemførelse. Afrapporteringen skal finde sted undervejs og ved projektafslutning. vil desuden forestå en samlet evaluering af de iværksatte projekter. Med henblik på en vurdering af resultaterne af puljens formål vil evalueringen bl.a. omfatte vurdering af projekternes faglige og organisatoriske målopfyldelse, effektvurdering samt vurdering af udbredelsespotentialet i de resultater og metoder, som er udviklet i projekterne. De enkelte projekter er forpligtigede til at bidrage til evalueringen med dokumentation og andet relevant materiale. Ansøgerkreds Puljen kan søges af kommuner og jobcentre. Der kan søges om støtte på vegne af partnerskaber etableret mellem kommuner. Blandt de fagligt egnede ansøgninger og projekter, vil der være fokus på at sikre en geografisk spredning af projekterne. Økonomi I fjerde udmøntningsrunde af puljen udmøntes i alt 30 mio. kr. Der tildeles støtte til projekter med en varighed af mellem tre og fire år. Budgettet skal være i relation til projektets omfang. Der er ikke krav om egenfinansiering, men det betragtes som en fordel, hvis ansøgninger fra kommuner indeholder et element af egenfinansiering. Ansøgningsproces og tidsfrister Tidsfrister Ansøgninger skal være i hænde senest 25. juni 2012 kl Projektstart skal ligge senest 1. januar 2013 Ansøgningsprocedurer s ansøgningsskema SKAL anvendes og udfyldes fuldstændigt. Ansøgninger, der ikke er skrevet i ansøgningsskemaet, kommer ikke i betragtning.

9 Ansøgningen sendes underskrevet, elektronisk, til I emnefeltet skrives Pulje til styrket sundhedsindsats for udsatte grupper 4. udmøntning. Side 9 Ansøgningen kan også sendes med post til: Forebyggelse og borgernære sundhedstilbud Axel Heides Gade København S Mrk. Pulje til styrket sundhedsindsats for udsatte grupper 4. udmøntning Der gøres opmærksom på, at ikke påtager sig at returnere eventuelle bilag vedlagt ansøgningen. Yderligere oplysninger Spørgsmål vedrørende økonomi og administration: Kasper Dahl, tlf: , kad@sst.dk Generelle faglige spørgsmål: Rikke Primdahl, tlf: , rpn@sst.dk

x Skole(r)/kommune, der tidligere har arbejdet med evidensbaserede trivselsindsatser

x Skole(r)/kommune, der tidligere har arbejdet med evidensbaserede trivselsindsatser Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper 1. Projektets titel: Styrket indsats for social udsatte og sårbare grupper fremme af mental sundhed og trivsel

Læs mere

Indsæt Billede Fra fil her. Kick-Off 15. april Tidlig opsporing og indsats i jobcentre

Indsæt Billede Fra fil her. Kick-Off 15. april Tidlig opsporing og indsats i jobcentre Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Kick-Off 15. april 2013 Tidlig opsporing og indsats i jobcentre Program 10.00-10.25 Velkommen og generel orientering om satspuljen V/ Rikke Primdahl,

Læs mere

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte Til de kommunale sundheds- og socialforvaltninger samt kommunale og kommunalt støttede væresteder Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af

Læs mere

Kamilla Bolt og Marie Jakobsen

Kamilla Bolt og Marie Jakobsen Evaluering af satspuljer socialt udsatte 2012-udmøntningen Evalueringen af Jobcenterprojekter Kamilla Bolt og Marie Jakobsen 1 SATSPULJEUDMØNTNING 2012 JOBCENTER Agenda Kort om puljen Introduktion til

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

UDMØNTNING AF SATSPULJEN. Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge april 2012 j.nr /1/ANP

UDMØNTNING AF SATSPULJEN. Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge april 2012 j.nr /1/ANP UDMØNTNING AF SATSPULJEN Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge 2012-2015 Kommuner inviteres hermed til at indsende ansøgninger om deltagelse i modelprojekt på området Forebyggende indsats for

Læs mere

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Dato 24-02-2017 Sagsnr. 4-1613-205/1 bpse bpse@sst.dk Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Hermed inviteres regioner til at søge om midler

Læs mere

SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD

SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD SUNDHEDSTJEK: STYRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD I forbindelse med aftalen om satspuljen på sundheds- og ældreområdet for 2016-2019, er det besluttet at udbyde en ansøgningspulje til gennemførelse

Læs mere

Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling. Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien

Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling. Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien Opslag af satspulje: Den gode psykiatriske afdeling Udvikling af modelafdelinger i psykiatrien Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2010-2013 har fået til opgave at forestå satspuljeprojektet

Læs mere

Job og Aktiv Jobcenter Kolding

Job og Aktiv Jobcenter Kolding September 2015. Job og Aktiv Jobcenter Kolding Sundstyrelsen, Sundhedscenter Kolding og Job center Kolding Tilkendelser af førtidspensioner i Kolding kommune Baggrund 3-årigt projektsamarbejde mellem Jobcenter

Læs mere

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser

Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Satspuljeopslag: Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske lidelser Ansøgningsfrist den 5. april 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundheds- og ældreområdet

Læs mere

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Satspuljeopslag: Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Ansøgningsfrist den 23. april 2019 kl. 12.00 22. februar 2019 Som led i satspuljeaftalen på

Læs mere

Det overordnede mål med puljen er at styrke indsatsen for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade.

Det overordnede mål med puljen er at styrke indsatsen for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade. Dato 01-02-2018 Sagsnr. 4-1613-260/1 Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade delpulje om afprøvning af redskaber og andre indsatser til målrettet tidlig

Læs mere

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: En vej væk fra misbrug - arbejdsmarkedsrettet sundhedsindsats 2. Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Indsats(er) der ansøges

Læs mere

Mental sundhedsfremmeindsatser i jobcentre - hvorfor og hvordan

Mental sundhedsfremmeindsatser i jobcentre - hvorfor og hvordan Mental sundhedsfremmeindsatser i jobcentre - hvorfor og hvordan Erfaringer og resultater fra projektet Tidlig opsporing og indsats i jobcentre 1 Disposition Kort om projektet Hvorfor er tidlig opsporing

Læs mere

Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt:

Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Tema: Fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn Målgruppe: Børn og unge i 6-15 års alderen

Læs mere

- Lighed i håndteringen af børn og unge med kronisk somatisk sygdom

- Lighed i håndteringen af børn og unge med kronisk somatisk sygdom Udmøntning af satspuljen - Lighed i håndteringen af børn og unge med kronisk somatisk sygdom Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner, i samarbejde med regioner, til at ansøge om satspuljemidler til

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Ambulant kontakt efter udskrivning fra psykiatrien til forebyggelse af selvmord

Udmøntning af satspuljen Ambulant kontakt efter udskrivning fra psykiatrien til forebyggelse af selvmord Dato 01-02-2017 Sagsnr. 4-1613-176/1 Udmøntning af satspuljen Ambulant kontakt efter udskrivning fra psykiatrien til forebyggelse af selvmord Hermed inviteres regioner til at søge om midler til et pilotprojekt

Læs mere

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Satspuljeopslag: Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Ansøgningsfrist den 1. november 2019 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet

Læs mere

Forebyggelsesmidler 2018

Forebyggelsesmidler 2018 Forebyggelsesmidler 2018 Indsats Problemstilling Metode Målsætning jf. 1: Styrket indsats for overvægtige børn og deres familier Sundhedsplejerskerne i skolesundhedstjenesten udfører opsporing af overvægt

Læs mere

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes

Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Dato 07-03-2018 Sagsnr. 4-1611-128/9 Puljeopslag: Iværksættelse af initiativer til støtte og rådgivning til familier med et barn med diabetes Hermed inviteres patientforeninger og andre organisationer

Læs mere

Pulje til fremme af lighed i sundhed og sundhedsvæsenet

Pulje til fremme af lighed i sundhed og sundhedsvæsenet Pulje til fremme af lighed i sundhed og sundhedsvæsenet Der afsættes en ansøgningspulje på 20 mio. kr. til at gennemføre indsatser, der kan reducere den sociale ulighed i behandling. BAGGRUND Det er velkendt

Læs mere

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Dato 12-06-2018 Sagsnr. 4-1611-128/5 Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Hermed inviteres kommuner, regioner

Læs mere

Dato Sagsnr /1 og /1

Dato Sagsnr /1 og /1 Dato 23-11-2017 Sagsnr. 4-1214-391/1 og 4-1214-392/1 Puljeopslag: Udmøntning af midler til understøttelse af udarbejdelse af genoptræningsplaner og metoder til patientinddragelse for patienter med erhvervet

Læs mere

Afsluttende evaluering af "Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper"

Afsluttende evaluering af Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper APRIL 2017 SUNDHEDSSTYRELSEN Afsluttende evaluering af "Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper" TIDLIG OPSPORING OG INDSATSER I JOBCENTRE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

18.01.13. Projektbeskrivelse til Sundhedsstyrelsens satspulje Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper.

18.01.13. Projektbeskrivelse til Sundhedsstyrelsens satspulje Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper. Projektbeskrivelse til Sundhedsstyrelsens satspulje Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper. 18.01.13 Tema Målgruppe Projektets navn Baggrund og vision for projektet Tidlig opsporring

Læs mere

Mental sundhed. Niels Sandø Specialkonsulent

Mental sundhed. Niels Sandø Specialkonsulent Mental sundhed Niels Sandø Specialkonsulent Hvad er mental sundhed Mental sundhed er mere end fraværet af psykisk sygdom. At opleve at have det godt At fungere godt i hverdagen. WHO-definition: Mental

Læs mere

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes

Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Satspuljeopslag: Målrettet opsporing af mennesker med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes Ansøgningsfrist den 22. november 2018 kl. 12.00 Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner til

Læs mere

Nordisk Folkesundhedskonference

Nordisk Folkesundhedskonference Nordisk Folkesundhedskonference 24. august 2017 Mistrivsel og arbejdsmarkedstilknytning 1 9 AUGUST 2017 Helle Engelund, COWI Disposition 1. Kort om projektet 2. Metode og datagrundlag 3. Resultater og

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Udmøntning af satspuljen

Udmøntning af satspuljen Udmøntning af satspuljen Kultur på Recept I aftalen om satspuljen på sundhedsområdet for 2016-2019 har regeringen, og de øvrige satspuljepartier afsat midler til et pilotprojekt om Kultur på Recept. Der

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR. Informationsmøde om puljen

Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR. Informationsmøde om puljen Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR Informationsmøde om puljen Velkommen Formål med informationsmødet Socialstyrelsens perspektiver på den tidlige og forebyggende indsats på børnog

Læs mere

Hvad kan der søges om støtte til? Under tilskudspuljens 2. udmøntning kan der ansøges om midler til følgende tre typer af projekter:

Hvad kan der søges om støtte til? Under tilskudspuljens 2. udmøntning kan der ansøges om midler til følgende tre typer af projekter: 2. udmøntning af tilskudspuljen til iværksættelse af kommunalt og regionalt forankrede vægtstoprådgivere og nøglepersoner på særligt udsatte arbejdspladser Sundhedsstyrelsen udmønter nu ca. 21 mio. kr.

Læs mere

Indsæt Billede Fra fil her. Tidlig opsporing og sundhedsindsatser i jobcentre. Specialkonsulent Rikke Primdahl, Sundhedsstyrelsen

Indsæt Billede Fra fil her. Tidlig opsporing og sundhedsindsatser i jobcentre. Specialkonsulent Rikke Primdahl, Sundhedsstyrelsen Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Tidlig opsporing og sundhedsindsatser i jobcentre Specialkonsulent Rikke Primdahl, Sundhedsstyrelsen Hvorfor tidlig opsporing og forebyggende sundhedsindsatser?

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Forsøg med medicinfrit afsnit i psykiatrien

Udmøntning af satspuljen Forsøg med medicinfrit afsnit i psykiatrien Dato 03-02-2017 Sagsnr. 4-1613-177/1 Udmøntning af satspuljen Forsøg med medicinfrit afsnit i psykiatrien Hermed inviteres regioner til at søge om midler til forsøg med et medicinfrit afsnit i psykiatrien.

Læs mere

Godkendelse af ansøgning til satspuljeinitiativet "Flere skal med"

Godkendelse af ansøgning til satspuljeinitiativet Flere skal med Punkt 4. Godkendelse af ansøgning til satspuljeinitiativet "Flere skal med" 2017-010755 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at godkender, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Udbygning af de regionale selvmordsforebyggende

Udmøntning af satspuljen Udbygning af de regionale selvmordsforebyggende Dato 31-01-2017 Sagsnr. 4-1613-176/2 Udmøntning af satspuljen Udbygning af de regionale selvmordsforebyggende centre Hermed inviteres regionerne til at søge om midler til udbygning af de regionale centre

Læs mere

Opslag af satspuljen Center for kompliceret sorg

Opslag af satspuljen Center for kompliceret sorg Opslag af satspuljen Center for kompliceret sorg Offentlige og private organisationer - gerne i et samarbejde inviteres hermed til at ansøge om satspuljemidler til etablering, drift og forankring af et

Læs mere

Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade

Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade Dato 08-12-2017 Sagsnr. 4-1214-393/1 Puljeopslag: Patientforeninger iværksætter initiativer til støtte for pårørende til mennesker med erhvervet hjerneskade Hermed inviteres patientforeninger på hjerneskadeområdet

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Ansøgningsskema for satspuljeprojektet:

Ansøgningsskema for satspuljeprojektet: Ansøgningsskema for satspuljeprojektet: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Frist for indsendelse af ansøgning: 18. maj 2018 kl. 12.00 Skemaet sendes til: E-mail:

Læs mere

Uddannelse af yderligere 95 vægtstoprådgivere som del af satspuljen Vægttab og vægtvedligeholdelse blandt svært overvægtige voksne

Uddannelse af yderligere 95 vægtstoprådgivere som del af satspuljen Vægttab og vægtvedligeholdelse blandt svært overvægtige voksne OPSLAG PLADSER PÅ VÆGTSTOPRÅDGIVERUD- DANNELSEN j.nr. 7-311-38/78/MAE Uddannelse af yderligere 95 vægtstoprådgivere som del af satspuljen Vægttab og vægtvedligeholdelse blandt svært overvægtige voksne

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Ansøgningerne skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest 28. april 2016 kl 12.00.

Ansøgningerne skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest 28. april 2016 kl 12.00. Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for børn og unge som pårørende Regioner, kommuner og private organisationer inviteres hermed til at indsende ansøgninger om deltagelse i udvikling af styrkede indsatser

Læs mere

Skema 2, der beskriver og begrunder kommunens ønske om at deltage i projektet må højst fylde 8 sider med punkt 12.

Skema 2, der beskriver og begrunder kommunens ønske om at deltage i projektet må højst fylde 8 sider med punkt 12. N O T A T Vejledning til ansøgningsskema om projektstøtte til satspuljen Styrket indsats i svangreomsorgen for udsatte gravide Hvilke oplysninger skal ansøgningen indeholde? Ansøgningsskema (skema 1),

Læs mere

VISIONSPOLITIK SUNDHEDSPOLITIK. Varde Kommune 2014-2018

VISIONSPOLITIK SUNDHEDSPOLITIK. Varde Kommune 2014-2018 VISIONSPOLITIK SUNDHEDSPOLITIK Varde Kommune 2014-2018 Godkendt af Byrådet den 01.04.2014 1. Indledning Alle borgere i Varde Kommune skal have mulighed for at leve et godt liv hele livet have mulighed

Læs mere

Afprøvning af En vej ind. Informationsmøde for kommuner. 10. august 2016

Afprøvning af En vej ind. Informationsmøde for kommuner. 10. august 2016 Afprøvning af En vej ind Informationsmøde for kommuner 10. august 2016 Oplæg v. Faglig leder Birgit Mortensen og specialkonsulent Stine Trøjborg Thomsen Center for Børn, Unge og Familier, Socialstyrelsen

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Ansøgning I har ansøgt om midler fra ansøgningspuljen til understøttelse af omlægning

Ansøgning I har ansøgt om midler fra ansøgningspuljen til understøttelse af omlægning Eigil Jensen Lemvig Kommune Vasen 10 7620 Lemvig Tilskud fra Socialstyrelsens ansøgningspulje til understøttelse af omlægning til en tidlig og forebyggende indsats på området for udsatte børn og unge og

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt VIDA 15.26.01.20 Ansøgningsfrist d. 1. september 2015

Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt VIDA 15.26.01.20 Ansøgningsfrist d. 1. september 2015 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om deltagelse i projekt VIDA 15.26.01.20 Ansøgningsfrist d. 1. september 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...

Læs mere

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019 Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge Den 30. september 2019 Dagens program 1. Baggrund og formål med projektet 2. Hvad indebærer deltagelse i et modningsprojekt?

Læs mere

Muligheder og barrierer for at gennemføre alkoholforebyggelse i kommunalt regi. Lars Iversen, sociolog, medlem af bestyrelsen for Alkohol og Samfund

Muligheder og barrierer for at gennemføre alkoholforebyggelse i kommunalt regi. Lars Iversen, sociolog, medlem af bestyrelsen for Alkohol og Samfund Muligheder og barrierer for at gennemføre alkoholforebyggelse i kommunalt regi Lars Iversen, sociolog, medlem af bestyrelsen for Alkohol og Samfund De politiske argumenter imod! Har vi overhovedet et problem

Læs mere

UDMØNTNING AF MIDLER FRA FINANSLOVEN 2019

UDMØNTNING AF MIDLER FRA FINANSLOVEN 2019 Dato 13-03-2019 anp@sst.dk Sagsnr. 1-1012-200/1 7222 7597 UDMØNTNING AF MIDLER FRA FINANSLOVEN 2019 SUNDHEDSPLEJEBESØG DE FØRSTE 1.000 DAGE HOS FAMILIER I UDSATTE POSI- TIONER OG I DAGTILBUD Regeringen

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling

Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling Som led i det sundhedspolitiske udspil Mere borger, mindre patient et stærkt fælles sundhedsvæsen fra 2013 er der afsat 112 mio. kr. i perioden

Læs mere

Sagsnr

Sagsnr Dato 25. oktober 2013 TRM@dkma.dk Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Indhold 1. Ydelsesbeskrivelse... 2 1.1. Indledning... 2 1.2. Puljeformål... 3 1.3. Målgruppen... 3 1.4. Projektets organisering... 4 2. Krav...

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for alkoholbehandling KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for alkoholbehandling Baggrund og formål Ca. 140.000 personer i Danmark er alkoholafhængige, hvoraf hovedparten vurderes at ville have gavn

Læs mere

Nedenfor følger tidsplan for udbuddet. 20. juni Forventet indgåelse af kontrakt 27. juni. 1. Generelle oplysninger. 1.1 Udbudsform

Nedenfor følger tidsplan for udbuddet. 20. juni Forventet indgåelse af kontrakt 27. juni. 1. Generelle oplysninger. 1.1 Udbudsform Kravspecifikation for evaluerings- og dokumentationsopgaver i forbindelse med satspuljeprojektet styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Indholdsfortegnelse... 1. Generelle oplysninger...2

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

Sammen om fastholdelse (FL )

Sammen om fastholdelse (FL ) Side 1 af 5 (/da.aspx) Sammen om fastholdelse (FL 17.46.66.10) Formålet med ansøgningspuljen er at afprøve en model for at bevare sygemeldte medarbejderes tilknytning til arbejdspladsen. Baggrund Det er

Læs mere

Udmøntning af satspuljen En særlig indsats for børn og unge som pårørende til borgere med psykiske lidelser

Udmøntning af satspuljen En særlig indsats for børn og unge som pårørende til borgere med psykiske lidelser Udmøntning af satspuljen En særlig indsats for børn og unge som pårørende til borgere med psykiske lidelser 10. april 2015 1. Indledning I aftalen om satspuljen på sundhedsområdet for 2015-2018 har regeringen

Læs mere

Videreudvikling af en moderne, åben og inkluderende psykiatri. Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen

Videreudvikling af en moderne, åben og inkluderende psykiatri. Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Videreudvikling af en moderne, åben og inkluderende psykiatri Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Regeringens psykiatriudvalg Vigtigt at borgere med psykiske lidelser får samme adgang til sundhedstilbud, motion

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade delpulje om kapacitetsudvidelse

Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade delpulje om kapacitetsudvidelse Dato 01-02-2018 Sagsnr. 4-1613-252/1 Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade delpulje om kapacitetsudvidelse Hermed inviteres regionerne og private behandlingstilbud

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

INDSTILLING OG BESLUTNING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København INDSTILLING Udkast til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2015-2025 Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte første udkast til

Læs mere

Puljen "Håndholdt indsats i ressourceforløb" - FL

Puljen Håndholdt indsats i ressourceforløb - FL Side 1 af 6 (/da.aspx) Puljen "Håndholdt indsats i ressourceforløb" - FL 17.46.78.30 Formålet med ansøgningspuljen er at nedbringe sagsmængden for den koordinerende sagsbehandler i jobcenteret samt at

Læs mere

Formål Det overordnede formål med puljen er at styrke trivsel og sundhed generelt blandt mindre ressourcestærke borgere.

Formål Det overordnede formål med puljen er at styrke trivsel og sundhed generelt blandt mindre ressourcestærke borgere. Opslag af satspulje Forebyggelsesindsatser i nærmiljøet Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2010-2013, inviterer hermed kommuner til at ansøge om midler til forebyggelse og sundhedsfremme i nærmiljøer

Læs mere

Kursus til undervisere i den opsporende samtale. Slagelse 28-29 januar 2014

Kursus til undervisere i den opsporende samtale. Slagelse 28-29 januar 2014 Kursus til undervisere i den opsporende samtale Slagelse 28-29 januar 2014 3 dages kursus for undervisere mål med kurset Deltagerne: kan gennemføre undervisning om den korte opsporende samtale har udarbejdet

Læs mere

Puljeopslag: Pulje til at tilpasse indretning og fysiske omgivelser i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd

Puljeopslag: Pulje til at tilpasse indretning og fysiske omgivelser i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd Puljeopslag: Pulje til at tilpasse indretning og fysiske omgivelser i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd Sundhedsstyrelsen inviterer hermed kommuner og private leverandører på ældreområdet

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 1 of 5 Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

P R O J E K T B E S K R I V E L S E. Projekt om empowerment for personer fyldt 30 år

P R O J E K T B E S K R I V E L S E. Projekt om empowerment for personer fyldt 30 år P R O J E K T B E S K R I V E L S E Projekt om empowerment for personer fyldt 30 år 13. marts 2014 Implementering/ass Baggrund Det fremgår af aftalen om en reform af kontanthjælpssystemet, at der skal

Læs mere

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Lene S. Olesen, Sundhedsstyrelsen Regeringens psykiatriudvalg Vigtigt at borgere

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Dato: 08.04.2013 2012 Ansøgningsskema

Læs mere

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes?

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Velkommen til temadagen Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Formål Viden og inspiration Erfaringsudveksling - til det videre arbejde med implementering

Læs mere

Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr.

Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr. Strategi for Sundhed 2016-2021 Sammen satser vi sundt Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr. 480-2014-148763 Indhold Forord... 2 Sundhed fra flere sider... 3 Den Sunde sammenhæng...

Læs mere

Brug for alle indsats til udsatte kontanthjælpsmodtagere

Brug for alle indsats til udsatte kontanthjælpsmodtagere P R O J E K T B E S K R I V E L S E Brug for alle indsats til udsatte kontanthjælpsmodtagere 6. juni 2012 J.nr. 2012-0000313 2. kt. Problemstilling Målgruppen for initiativet Brug for alle er kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune 1 Hvad sker der på forebyggelsesområdet? Regeringen har stigende fokus på forebyggelse Regeringsgrundlaget nationale

Læs mere

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed for kommunerne i Region Hovedstaden Sammen er vi stærkere I foråret

Læs mere

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Indledning Varde Kommune ønsker med denne Rusmiddelstrategi at sætte fokus på brug og misbrug af både alkohol og illegale rusmidler. Brug og misbrug af alkohol og illegale

Læs mere

Mere om at skabe evidens

Mere om at skabe evidens Mere om at skabe evidens Dokumentation, procesevaluering og implementeringsforskning Tine Curtis, centerchef TrygFondens Forebyggelsescenter Syddansk Universitet Hvad har kommunen brug for, for at kunne

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Sagsnr. 2013083548 4488 9344

Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Dato 22. august 2013 TRM@dkma.dk Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Indhold 1. Ydelsesbeskrivelse... 2 1.1. Indledning... 2 1.2. Puljeformål... 3 1.3. Målgruppen... 3 1.4. Projektets organisering... 3 2. Krav...

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen

GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen GLADSAXE KOMMUNE ADHD Handleplan, oversigt over indsatsområder i Gladsaxe Kommune NOTAT Dato: 29. januar 2014 Af: Dorthe Bevensee Følgende oversigt er udarbejdet på baggrund af anbefalinger i den nationale

Læs mere

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016 Fredericia Kommune Sundhedsstrategi Gældende fra oktober 2016 Indhold Indledning... 3 Nationale mål... 3 Lokale politiske mål... 4 Temaerne... 4 Sundhed til udsatte og sårbare borgere... 5 Stærke børn

Læs mere

UDBUDSMATERIALE. Tilbud skal være afgivet senest mandag den 31. maj 2010 kl Den maksimale beløbsramme er kr.

UDBUDSMATERIALE. Tilbud skal være afgivet senest mandag den 31. maj 2010 kl Den maksimale beløbsramme er kr. UDBUDSMATERIALE Tilpasning af ICDP programmet med en sundhedsfaglig dimension i forbindelse med satspuljen vedr. børns trivsel i udsatte familier med overvægt og andre sundhedsrisici samt uddannelse af

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015 Projektkommissorium A. Familieorienteret 30-06-2015 B. Projektbeskrivelse Som led i det sundhedspolitiske udspil Mere borger, mindre patient et stærkt fælles sundhedsvæsen er der afsat 56 mio. kr. i perioden

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

Godkendelse af status på Sundhedspolitik , ultimo 2016

Godkendelse af status på Sundhedspolitik , ultimo 2016 Punkt 2. Godkendelse af status på Sundhedspolitik 2015-2018, ultimo 2016 2016-040894 Sundheds- og Kulturudvalget indstiller, at byrådet godkender status på Sundhedspolitik 2015-2018, ultimo 2016. Mads

Læs mere

Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr.

Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr. Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021 Sammen satser vi sundt Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr. 480-2014-148763 Indhold Forord... 2 Sundhed fra flere sider... 3 Den Sunde

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

Notat. Alkoholpolitisk handleplan for Hørsholm Kommune 2014-2016. Baggrund. Sundhedsudvalget. Bilag:

Notat. Alkoholpolitisk handleplan for Hørsholm Kommune 2014-2016. Baggrund. Sundhedsudvalget. Bilag: Notat Til: Vedrørende: Bilag: Sundhedsudvalget Alkoholpolitisk handleplan Alkoholpolitisk handleplan for Hørsholm Kommune 2014-2016 Målgrupper og indsatser for forebyggelse og behandling af risikabel alkoholadfærd

Læs mere

Vejledning til ansøgning for satspuljen. Kultur på Recept

Vejledning til ansøgning for satspuljen. Kultur på Recept Vejledning til ansøgning for satspuljen Kultur på Recept Hvilke oplysninger skal ansøgningen indeholde? Vedlagte ansøgningsskema, projektbeskrivelsesskema og budgetskemaer udfyldes elektronisk ved indskrivning

Læs mere

Ansøgningsskema for satspuljeprojekt

Ansøgningsskema for satspuljeprojekt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Ansøgningsskema for satspuljeprojekt Satspuljen til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede

Læs mere

INFORMATIONSMØDE: Styrkelse af børn og unges mentaliseringsevne, handlekraft og sociale færdigheder

INFORMATIONSMØDE: Styrkelse af børn og unges mentaliseringsevne, handlekraft og sociale færdigheder INFORMATIONSMØDE: Styrkelse af børn og unges mentaliseringsevne, handlekraft og sociale færdigheder Mindfulness med mentaliseringsbaserede elementer Mentaliseringsguiden Robusthed.dk 18. September 2017

Læs mere