Ud med mælk og ind med Her er listen over erstatningsvarer for mælkeprodukter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ud med mælk og ind med Her er listen over erstatningsvarer for mælkeprodukter"

Transkript

1 Ud med mælk og ind med Her er listen over erstatningsvarer for mælkeprodukter Har du en lille baby, der stadig kun får modermælkserstatning? Det er dejlig nemt. Så er det ikke nødvendigt at kende erstatningsvarer endnu. Men inden længe skal det lille barn i gang med fast føde. Før du ser dig om, spiser dit barn mad som resten af familien. Så har du brug for erstatningsvarer! Måske laver du særlig mad kun til dit barn med mælkeallergi? Måske det samme til alle. Det er op til dig og din familie. Det kan sagtens lade sig gøre, at lave dejlig familiemad uden mælk. Det handler kun om nye vaner. Og om erstatningsvarer, der kan hjælpe dig i hverdagen. Jeg plejer at sige, at det ikke er nødvendigt med særlige allergiopskrifter. Du kan sagtens stadig bruge helt almindelige opskrifter som før. Og kun erstatte det nødvendige. HUSK, denne oversigt er KUN vejledende! Producenter kan ændre deres produkter fra den ene dag til den anden. Derfor er det vigtigt, altid at kigge på varens ingrediensliste, inden du køber den. Men med viden om hvilke produkter, du kan gå efter, bliver det hele meget nemmere. 3 områder hvor erstatningsvarer er vigtige: 1. Fedtstof smør, olie og margarine 2. Mælk og mælkedrikke 3. Ost, is, yoghurt, fløde osv.

2 1: Fedtstof smør, olie og margarine Smør: Den gode gamle Lurpak duer selvfølgelig ikke, når du skal undgå mælk. Men det er bare vane. Er du vant til rigtig smør på brødet? Måske bare i weekenden - så skal du sikkert vænne dig til alternativerne. Men hjemme hos os spiser vi nu alle mælkefri margarine på brødet. Også når der er gæster. Også selvom der måske er sat en Kærgården på bordet. Olie: Meget fedtstof i madlavningen kan nemt erstattes af olie. Olie bruger de fleste i forvejen. Olie er ofte vegetabilsk og indeholder ikke mælkeproteiner. Men for at være helt sikker - kig altid lige ingredienserne igennem. Margarine: Bemærk at der kan være mælk i plantemargarine, bage- og stegemargarine. Vær derfor meget opmærksom. Jeg anbefaler FRI plantemargarine eller Nutana plantemargarine til bagværk og på brødet. FRI er et Coop-produkt. Den finder du i fx SuperBrugsen og Kvickly. Nutana findes i butikker som Føtex, Bilka og SuperBest. Det er en smagssag, om du foretrækker den ene frem for den anden. Så prøv dig frem. Nutana er en lille smule mere fast i konsistensen end FRI. Blå Becel smørbar og den Flydende Becel original er også uden mælk. Blå Becel smørbar er ikke velegnet til bagning, men til at komme på brød. Den Flydende Becel original er god til at stege i og kan bruges i madlavning og bagning. Herudover findes også Ama Plante fri for mælkebestanddele. Jeg har ikke selv prøvet den. Den findes på hylderne i Føtex og Bilka. Her ser du billeder af nogle af de nævnte produkter:

3 2: Mælk og mælkedrikke Mælk: Når vi taler mælk som erstatningsvare, er det vigtigt at pointere, at jeg IKKE taler om ernæringsrigtig drikkemælk til små børn. Det anbefales at børn med mælkeallergi indtil 3 års alderen får suppleret sin kost med højt hydrolyseret modermælkserstatning, som indeholder den ernæring, de har brug for. Her taler jeg om den almindelige madlavning, mælk i bagværk og mælk på morgenmaden til de lidt større børn. Der findes masser af alternativer. Der er fx sojadrik, risdrik, havredrik, mandeldrik mm. Nogle mærker kan du købe i de fleste supermarkeder (Naturli, Provamel, Rice Dream), andre mærker finder du kun i Helsekosten. I dag er der et stort og varieret udvalg indenfor vegetabilske drikke. Bemærk at Laktosefri mælk ikke er fri for mælk, kun fri for mælkesukker! Det er oplagt at tro, at fx gedemælk og fåremælk er ok til en mælkeallergiker. Men det er det ikke. Proteinet ligner komælken for meget. Kakao og andre mælkedrikke: Der findes også kakaodrikke og andre mælkedrikke med smag som fx jordbær, banan og vanilje. De fleste er lavet på soja, andre på ris, nogle er lavet på havre. Koldskål og smoothie: Naturli har Soya Koldskål og Soya Smoothie. Koldskålen fås bl.a. i Føtex, Bilka, SuperBest, Løvbjerg, Irma og helsekostbutikker i Helsamkæden. Og Smoothien fås bl.a. i SuperBest og helsekostbutikker i Helsamkæden. Her ser du billeder af et udvalg af de nævnte produkter:

4 3: Ost, is, yoghurt, fløde osv. Ost: Skal du finde alternativer til ost, er du nødt til at kigge i Helsekosten. Det er desværre ikke alle, der har vegetabilsk ost i sortimentet. Men kig dig omkring, spørg om den lokale helsekost vil tage nogle varer hjem til dig. Måske har du mulighed for at handle i Sverige engang imellem. De har et meget større udvalg af disse varer, end vi har herhjemme. Der findes alternativer til både skiveost, smøreost og revet ost. De produkter jeg kender, og som jeg kan købe lokalt, er i mærket Tofutti, der er baseret på soja. Her ser du nogle billeder: Is: Der findes også lidt forskellige muligheder indenfor is. Sværest er alternativer til flødeis. Men det findes! Husk at ikke alle sodavandsis er uden mælkeproteiner. Det kan lyde underligt, men skummetmælkspulver er fx en meget brugt ingrediens i mange ting. Husk også at tjekke for spor af mælk, hvis du også skal undgå dette. Du kan finde alternativer til flødeis i større supermarkeder, både SuperBrugsen, Kvickly og SuperBest har mulighed for at få mærket Tofuline hjem. Så spørg i din lokale butik. Jeg ved ikke med fx Føtex og Bilka, men spørg dig frem. Tofuline er en sojais og fås blandt andet med vanilje- og chokoladesmag. Som mælkeallergiker, kan det være fornuftigt at begrænse indtaget af soja mest muligt, da sojaproteinet minder meget om komælksproteinet. Derfor er risikoen for at udvikle sojaallergi større, når du i forvejen ikke tåler komælk. Sodavandsis finder du nemt de fleste steder. Kontakt evt. de forskellige isproducenter, og få en liste over alle deres is inkl. ingredienslister. Så kan du se, hvilke is der er ok. Her ser du billeder af et udvalg af mulige produkter (Champagnebrus og Filur fra Frisko):

5 Yoghurt og desserter: Du kan få yoghurt lignende alternativer fx i mærket Alpro. Kan købes i større supermarkeder. Alpro soja naturel kan bruges til bagning i stedet for yoghurt og cremefraiche. Den kan også bruges til at lave dressing med. Alpro findes også i forskellige smagsvarianter, og i små portioner velegnet til børn. Men der er igen tale om et produkt baseret på soja. Så jeg vil ikke anbefale dig, at give dit mindre barn yoghurt til morgenmad eller mellemmåltid dagligt. Brug det til særlige lejligheder. Alpro har også to Soya yoghurt varianter (Mild & Creamy). Jeg har set dem i SuperBest, men ved ikke, hvor de ellers kan fås. Spørg efter dem i dit lokale supermarked, måske kan de bestille dem hjem. Du kan også få soja-desserter, der minder lidt om mousse. Jeg har set det i mærkerne Provamel og Alpro. Nogle supermarkeder har det, ellers er det Helsekosten. Jeg kender ikke til super gode alternativer til cremefraiche. Men du finder det nok i Sverige. Står der kærnemælk i en bageopskrift, kan du i stedet bruge en blanding af Alpro naturel og fx risdrik (50/50). Det fungerer fint. Her ser du billeder af et udvalg af de nævnte produkter:

6 Fløde: Der findes rigtig gode alternativer til madlavningsfløde, som fx kan bruges til at jævne suppen, i bagværk eller saucer. Naturli har en sojacuisine. Oatly imat er baseret på havre. Provamel er soja og Rice Dream er lavet på ris. Så der er lidt at vælge i mellem. Nogle af varianterne kan gryne lidt, hvis de varmes for meget op, så kom dem evt. i til sidst. Naturli, Provamel og Oatly imat findes i nogle supermarkeder. Rice Dream skal du nok i Helsekosten efter. Der findes også alternativer til piskefløde, men om det er gode alternativer, må du selv afgøre. Det er noget med at prøve sig frem. Der findes både med soja, ris og havre. Jeg synes, de fleste fungerer bedst blandet op med andre ting. Carlshamn er på havre, Soyatoo har både en soja- og en risvariant. Du kan også få flødeskum på sprayflaske. Du kan kun købe disse produkter i Helsekosten, i netbutikker eller alternativt i Sverige. Odense Marcipan producerer noget der hedder Erlet. Det bliver brugt som fx stivelse i flødeskum og cremer. Det kan fås i engros-leddet (S Engros, Metro osv.), men ikke i almindelige dagligvarebutikker. Den er bedst blandet op med vaniljecreme, makroner, marmelade eller andet, da den har en lille bismag. Men jeg har selv brugt den en del. Bemærk at Odense Marcipan ikke kan garantere, at den er fri for spor af mælk. Her ser du billeder af et udvalg af de nævnte produkter:

7 Hvad gør du så helt konkret med madlavningen? Baby: For at det 0-1 årige barn kan trives og udvikle sig, som det skal, er det vigtigt at kosten hver dag indeholder de vitaminer og mineraler, kroppen på det stadie har behov for. En højt hydrolyseret modermælkserstatning* indeholder netop det, et mælkeallergisk barn dagligt har brug for (hvis barnet ikke ammes). *højt hydrolyseret modermælkserstatning: mælkeproteinerne bliver spaltet i mindre dele, som det komælksallergiske barn ikke reagerer på, eftersom immunsystemet ikke genkender dem. Når dit barn skal til at have grød og mos, er det en god idé at blande modermælk eller højt hydrolyseret modermælkserstatning i maden. Større børn: Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det mælkeallergiske barn får specialfremstillet modermælkserstatning som supplement i de første 3 leveår. Det sikrer, at barnet får de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, det har behov for i de år, hvor kroppen og hjernen udvikler sig mest. Madlavning, bagning m.v.: Jeg vil anbefale dig, at du tager udgangspunkt i den måde, du plejer at lave mad på. Bruger de opskrifter, du plejer at bruge på kager osv. Skal der fx mælk, margarine eller andet i, som dit barn ikke kan tåle, erstatter du bare 1:1 med de erstatningsvarer, du nu kender til. Resten er lige ud af landevejen. Du vil nok i større eller mindre grad opleve, at nogle af dine retter ikke er lige så nemme at gøre mælkefrie som andre. Så bruger du dem, der er nemme til at starte med. Så du får samlet nogle succeser. Det kan være en rigtig god hjælp i starten, at søge inspiration til nye måder at gøre tingene på. På - finder du masser af gennemtestede opskrifter. Velbekomme! Lad os sammen skabe glade børn

8 Vil du gerne læse endnu mere? Jeg håber, du nu har et indblik i, hvilke muligheder der er, for at finde erstatninger til mælkeprodukter. Har du lyst til at læse mere, har jeg her samlet lidt relevante indlæg fra hjemmesiden i en pdf: Advarsel mod risdrik til børn under 3 år og lidt om sojadrik Skal du undgå andre allergener? Soja som erstatning for ko-mælk Læs mere her (klik):

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 HVAD KAN JEG SPISE I STEDET FOR? Med denne lille guide giver jeg dig inspiration til,

Læs mere

Sådan holder du nemt. børnefødselsdag uden mælk

Sådan holder du nemt. børnefødselsdag uden mælk Sådan holder du nemt børnefødselsdag uden mælk 1 INDHOLD Sådan håndterer du mælkeallergi...3 Børnefødselsdag uden mælk...4 Hemmeligheden bag bløde og luftige boller...5 Find kreativiteten frem og bag en

Læs mere

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation Hospitalsenheden Horsens Under indlæggelse Spørg plejepersonalet efter ugens menukort - så kan du forberede dig og vælge,

Læs mere

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud Patientinformation Aarhus Universitetshospital Afdeling O og HOJ O-ambulatorium og sengeafdeling Tlf. 7846 2927 og 7846 3203 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.kaebekir.auh.dk Gode råd om mad og ernæring

Læs mere

ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI

ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI Til køkkenprofessionelle ARLA - DIN PROFESSIONELLE MEJERIPARTNER PÅ LAKTOSEFRI HVORFOR VÆLGE LAKTOSEFRIE MEJERIPRODUKTER? Du tager hensyn til de 3-6% af befolkningen, der er overfølsomme over for mælkesukker*

Læs mere

Laktose GUIDE _Laktosefri_A5_folder_ART04_TJ.indd 1 09/03/

Laktose GUIDE _Laktosefri_A5_folder_ART04_TJ.indd 1 09/03/ Laktose GUIDE SÅDAN KAN DU FÅ EN NEMMERE HVERDAG MED MEJERIPRODUKTER SOM LAKTOSEINTOLERANT HVAD ER LAKTOSEINTOLERANCE? Laktose er navnet på det sukker, der naturligt findes i mælk. Det er bl.a. laktosen,

Læs mere

Kostvejledning: Til personer, der har problemer med at tåle mælk. Laktoseintolerans

Kostvejledning: Til personer, der har problemer med at tåle mælk. Laktoseintolerans Kostvejledning: Til personer, der har problemer med at tåle mælk Laktoseintolerans Indholdsfortegnelse: Hvad er laktose...3 Hvad er laktoseintolerans...3 Børn og laktose...4 Kostvejledning...4 Gode råd...4

Læs mere

Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans?

Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans? Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans? Information, som skal gives af sundhedspersonale. 1 Når man reagerer på komælk, beror det sandsynligvis på Komælksproteinallergi Man er allergisk

Læs mere

Indhold. Indledning MADGUDINDEN

Indhold. Indledning MADGUDINDEN Indledning Det er altid dejligt at spise is og man skal bestemt ikke snydes for is, selvom man ikke kan tåle fløde, mælk eller yoghurt. I denne bog har jeg samlet nogle af mine bedste opskrifter på lækre,

Læs mere

PRODUKTKATALOG 2014/15

PRODUKTKATALOG 2014/15 PRODUKTKATALOG 2014/15 Økologi 2 Mælk 7 Mælk til kaffe 11 Fløde 12 Syrnet naturel 14 Yoghurt med frugt 17 Laktosefri 20 Dessert og mellemmåltid 22 Til småtspisende 25 Drikke 27 Skiveost 30 Skæreost 33

Læs mere

Laktosereduceret diæt

Laktosereduceret diæt Laktosereduceret diæt Du har fået denne folder, da det er blevet konstateret, at du eller dit barn har laktoseintollerance. Hvad er laktose? Laktose kaldes også mælkesukker. Det er en naturlig del af mælk

Læs mere

Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling

Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling Vejledning om Ernæring til småtspisende grøn recept og betaling Formål: At medarbejderne kender regler om Grøn recept, samt får kendskab til andre muligheder om Kost til småtspisende. Målgruppe: Retningslinjen

Læs mere

Mælkeallergi BørN Og MAD

Mælkeallergi BørN Og MAD Mælkeallergi Børn og mad 2 Mælkeallergi børn og mad Hvad er mælkeallergi? 3 Sådan stilles diagnosen 4 Mælkeallergi behandles med diæt 6 Hvilken slags mælk eller mælke - erstatninger kan dit barn tåle?

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

Energi- og proteindrikke. Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt

Energi- og proteindrikke. Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt Energi- og proteindrikke Hjemmelavede opskrifter velegnet til dig, der vil op i vægt Når maden skal fede 3 gode råd 1. Hyppigt og lidt ad gangen er løsningen, når appetitten er lille. Spis mange små måltider

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Opskrifter - småt og godt

Opskrifter - småt og godt Til patienter og pårørende Opskrifter - småt og godt Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hvorfor småt og godt? Før operation og efter sygdom har din krop brug for ekstra mad og drikke. For at

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Information til forældre Nestlé Health Science støtter amning, og at modermælk er den bedste mad for dit barn. Alfamino er en fødevare til særlige

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Buldervang 2009 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt. Vi spiser sund og varieret kost. Vi spiser

Læs mere

NÅR DU SKAL TAGE PÅ SPIS MANGE SMÅ ENERGIRIGE MÅLTIDER HVER DAG.

NÅR DU SKAL TAGE PÅ SPIS MANGE SMÅ ENERGIRIGE MÅLTIDER HVER DAG. NÅR DU SKAL TAGE PÅ SPIS MANGE SMÅ ENERGIRIGE MÅLTIDER HVER DAG. Læs pjecen og få ideer til, hvordan du kan tage på eller stabilisere din vægt. Mad og måltider spiller en stor rolle i vores liv! Jo ældre

Læs mere

Rebilds dagplejere. November 2018

Rebilds dagplejere. November 2018 Rebilds dagplejere November 2018 Sund mad i dagplejen- programmet Holdninger/interesse/forvirring Fremtidens forældre Økologi, bæredygtighed, særlige lejligheder, religioner, vegetar m.m. Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

Tips og råd ved komælksproteinallergi. Indeholder forslag til opskrifter med Althéra

Tips og råd ved komælksproteinallergi. Indeholder forslag til opskrifter med Althéra Tips og råd ved komælksproteinallergi Indeholder forslag til opskrifter med Althéra Althéra til børn med komælksproteinallergi Allergier bliver mere og mere almindelige, og i dag rammes næsten hvert tredje

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Velkommen Din Private Kok glæder sig til at give dig nogle dejlige og varierede madoplevelser hver dag. Vi har mange

Læs mere

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU:

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU: ÆG- OG REJESALAT 1 ½ spsk. soja yoghurt (fx Alpro soya naturel) 3 spsk. mayonnaise 1 spsk. ketchup ½ spsk. sukker Lidt citronsaft Smages til med salt og peber 1 hårdkogt æg 150 g rejer Soja yoghurt, mayonnaise

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 Høje-Taastrup Kommune tilbyder mad og drikke til alle børn under 3 år. Det betyder, at alle børn i kommunens dagplejer og vuggestuer

Læs mere

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E?

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Hvad er tilladt hvad må jeg??? Alt er tilladt (pånær stjernefrugt) noget med måde Man er ikke på diæt men skal spise

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Adosan beriget mad til småtspisende

Adosan beriget mad til småtspisende Adosan beriget mad til småtspisende Hvorfor ændre madvaner eller spise mere, når man ikke har lyst til at spise. Det er en bedre ide at berige den mad, man er vant til, med proteiner, fedt og kulhydrater

Læs mere

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter Patientinformation Kostråd til hæmodialysepatienter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Indledning Kosten er en vigtig del af behandlingen, når man er hæmodialysepatient Sammen med selve dialysen,

Læs mere

Dragsbæk Foodservice Sortimentsliste opdateret Side 1 / 7

Dragsbæk Foodservice Sortimentsliste opdateret Side 1 / 7 Side 1 / 7 Naturli økologisk soyadrik m/ Calcium og vanille, 1L Alternativ til mælk med samme mængde proteiner og calcium. Mild, rund smag og blød mundfornemmelse. God til smoothies, på morgenmaden, til

Læs mere

Brasiliensk Tapioca TAPIOKA PANDEKAGER TUTORIAL HVORDAN LAVER MAN DEM?

Brasiliensk Tapioca TAPIOKA PANDEKAGER TUTORIAL HVORDAN LAVER MAN DEM? Iva de Souza, BA in Physical Education Integrative Health & Fitness Consulting Brasiliensk Tapioca Tapioka er stivelsesholdig mel fremstillet af maniok rodknolden. I Brasilien kaldes roden også for mandioca

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Mælkeallergi Børn og mad

Mælkeallergi Børn og mad Mælkeallergi Børn og mad 2 Hvad er mælkeallergi? 3 Sådan stilles diagnosen 4 Mælkeallergi behandles med diæt 6 Hvilken slags mælk eller mælke -erstatninger kan dit barn tåle? 7 Varedeklarationer 9 I køkkenet

Læs mere

Opskrifter. Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad. Supper

Opskrifter. Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad. Supper Opskrifter Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad Supper Grøntsagssuppe af rå grøntsager 1 kogt kartoffel 1 gulerod, 1 tomat En lille smule peber Selleri, agurk osv. efter smag

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2012 - BØRNEHUSENE BULDERVANG MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK BØRNEHUSENE BULDERVANG Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt Vi spiser

Læs mere

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 3327-Nestle-opskriftbog-DONE.ind1 1 05/12/08 12:25:22 Kom godt i gang Uanset hvad årsagen er til, at man har brug for ernæringsdrikke,

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Har du mistanke om at dit barn har KOMÆLKS- PROTEINALLERGI?

Har du mistanke om at dit barn har KOMÆLKS- PROTEINALLERGI? Har du mistanke om at dit barn har KOMÆLKS- PROTEINALLERGI? Information til forældre "Kan det være komælksproteinallergi?" Det er et spørgsmål, som det ikke altid er så nemt at svare på. Men hvis det er

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Juli 2016 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Dette materiale er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Ved hjælp af cases, opgaver og videoer får du ideer til og mulighed for at tænke

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Mad og måltider i. DAG- PLEJEN For Skanderborg Kommune

Mad og måltider i. DAG- PLEJEN For Skanderborg Kommune Mad og måltider i DAG- PLEJEN For Skanderborg Kommune Kære Forældre til børn i dagplejen i Skanderborg Kommune Denne pjece er en del af udmøntningen af Skanderborg Kommunes kostpolitik på dagplejeområdet.

Læs mere

Komplet kostpleje. Det handler om lyst og indstilling.

Komplet kostpleje. Det handler om lyst og indstilling. Komplet kostpleje Hvad har man brug for i dette koncept, ud over lysten til at tabe sig? Aloe Vera Gel (forsyner kroppen med næringsstoffer) FiguAktiv Proteinshaken (reducerer insulinspejlet og sætter

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

smør olivenolie rapsolie blandingsprodukt fedtstoffer

smør olivenolie rapsolie blandingsprodukt fedtstoffer Opgave 1: Hvad er fedtstoffer lavet af, og hvad bruger vi dem til? Skriv i skemaet, hvad de forskellige fedtstoffer er lavet af. Det kan du læse på indpakningen. Snak om, hvad I bruger de forskellige fedtstoffer

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

Kost og ernæring når man som barn har tygge- og synkevanskeligheder

Kost og ernæring når man som barn har tygge- og synkevanskeligheder KOMMUNEN INFORMERER Kost og ernæring når man som barn har tygge- og synkevanskeligheder En vejledning for borgere, pårørende og fagprofessionelle Hvad er synkevanskeligheder? Dysfagi er en samlet betegnelse

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Resource Ernæringsdrikke. Meget ernæring i en lille mængde når appetitten er lille og behovet er stort

Resource Ernæringsdrikke. Meget ernæring i en lille mængde når appetitten er lille og behovet er stort Resource Ernæringsdrikke Meget ernæring i en lille mængde når appetitten er lille og behovet er stort Resource er en god udvej Navnet Resource er inspireret af det engelske ord resource, som betyder forråd

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år Kostpolitik Kostpolitik 0-6 år Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik - for børn i kommunale dagtilbud Denne pjece indeholder Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik for børn i alderen 0 til 6 år i dagtilbud

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Gode råd. - til dig med sparsom appetit

Gode råd. - til dig med sparsom appetit Gode råd - til dig med sparsom appetit Appetit på mere April 2016 Gode råd til dig med sparsom appetit Jo ældre du bliver, jo vigtigere bliver maden. Maden giver din krop energi og byggesten, så den blandt

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1) I medfør af 7-9 og 60, stk. 3, i lov om fødevarer, jf. lovbekendtgørelse nr. 999 af 2. juli 2018, fastsættes efter bemyndigelse

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 11.100 kj/dag + råderum på 1200 kj/dag til tomme kalorier svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til ca.

Læs mere

Tid til velsmagende sundhed

Tid til velsmagende sundhed biogan biogan.dk Tid til velsmagende sundhed Nyheder & tilbud 01.01.2018-15.03.2018 Kontakt salgskonsulent Niels Esbjerg på 2138 4881 eller niels@biogan.dk for at få glæde af de gode tilbud Biogan A/S

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1) I medfør af 7-9 og 60, stk. 3, i lov om fødevarer, jf. lovbekendtgørelse nr. 46 af 11. januar 2017, fastsættes efter

Læs mere

VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke

VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke M1 DU1+2 VELBEKOMME! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Ordkort (I) med ord for Et øget kendskab til og brug af mad/drikke ord for typisk dansk mad og - Vendekort (VK) med ordene i Parvis, mindre

Læs mere

SUNDE VANER - GLADE BØRN

SUNDE VANER - GLADE BØRN Sundhedsplejen sætter spor Hjørring Sundhedscenter SUNDE VANER - GLADE BØRN Anbefalinger til børn over 3 år MÅLTIDER Det er de færreste børn der spiser helt optimalt hvad end der er tale om antal måltider

Læs mere

Kredsudstilling, konsum, 4. februar 2015 på Kold College

Kredsudstilling, konsum, 4. februar 2015 på Kold College Hold nr. 51, Skummetmælk, letmælk, sødmælk og fløde 101 849 Sød konsummælk Skummetmælk Øko 1000g 0,1% Thise Mejeri 15 15 13,5 13,95 102 727 Sød konsummælk Harmonie Øko 1000g 0,1% 13 15 14,0 14,10 103 801

Læs mere

Bliv klar til turen i supermarkedet

Bliv klar til turen i supermarkedet Bliv klar til turen i supermarkedet Denne side er lavet til dig, der går på Grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Du kan også bruge materialet, hvis du går på en anden ungdomsuddannelse eller i 9. eller

Læs mere

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Gældende for: Vuggestuen Vimmerby Vuggestuen Småland D.I.I. Villekulla Udarbejdet Maj 2010 Indholdsfortegnelse Formål og målsætning... 1 Køkkenpersonalets arbejde... 1

Læs mere

Kredsudstilling nr

Kredsudstilling nr Hold 51 Skummetmælk, letmælk, sødmælk og fløde 5101 2434 Christiansfeld Mejericenter 15,0 15,0 12,6 Sød konsummælk 0,1% Økologisk Gram Slot 1000ml Pose 5102 1613 Hobro Mejeri 15,0 15,0 13,8 Sød konsummælk

Læs mere

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over.

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over. BRUNSVIGER KAGEKONE 400 g Amo Hvedemel 100 g margarine (mælkefri) 50 g gær 50 g sukker 1 æg Ca. 2 dl lunken risdrik (ca. 37 C) Remonce: 100 g margarine (mælkefri) 150 g brun farin 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD

PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD SMAGER PÅ RETTERNE PHILADELPHIA ELSKER ALLE FORMER FOR MAD Philadelphia har vundet bredt indpas som spread i sandwich og bagels. Men som du måske allerede ved, er Philadelphia meget mere end en sandwich

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

Årsopgørelse 2015 - Konsummælksprodukt

Årsopgørelse 2015 - Konsummælksprodukt Prod.nr. Produkt Hold nr. 51, Skummetmælk, letmælk, sødmælk og fløde 1. udst. 2. udst. 736 Sød konsummælk Arla 24 minimælk Christiansfeld 14,80 15,00 29,80 1 836 Sød konsummælk Lærkevang 1000g Slagelse

Læs mere

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som 2015 er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som Vores honningproduktion bygger på traditioner helt tilbage fra 1921. Biavlen var oprindeligt et familieforetagende, der er

Læs mere

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Email: piach@nexs.ku.dk How do they work? Ny forskningsrapport fra DTU udkom 3. maj 2017

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1)

Bekendtgørelse om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer 1) BEK nr 1341 af 28/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 28. marts 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2018-29-31-00413 Senere ændringer

Læs mere

I dette kapitel beskrives fremstillingen af konsummælk, surmælksprodukter og oste. Smør beskrives i kapitlet om fedtstoffer.

I dette kapitel beskrives fremstillingen af konsummælk, surmælksprodukter og oste. Smør beskrives i kapitlet om fedtstoffer. Mejeriprodukter Mejeriprodukter Mejeriprodukter er samlebetegnelsen for en række produkter, der er fremstillet af mælk. I Danmark er de fleste mejeriprodukter lavet af komælk. Mejeriprodukter inddeles

Læs mere

De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad

De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad De 10 kostråd og skolemad vejledning til skolemad Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for lidt fisk, fuldkorn,

Læs mere

Mere energi i mindre mad. Hæmatologisk Afdeling

Mere energi i mindre mad. Hæmatologisk Afdeling Mere energi i mindre mad Hæmatologisk Afdeling Mere energi i mindre mad Mad er en vigtig del af behandlingen. Den mad der anbefales til syge er ofte anderledes end maden til raske. Ved sygdom og behandling

Læs mere

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter

Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Kost efter en kæbeoperation - Flydende kost - Med gode opskrifter Hvis du har fået lavet en operation på kæben enten planlagt eller på grund af brud på kæben skal du spise flydende kost i en periode for

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Sundhedspolitik Sundhedspolitik for Dannevirkeskolen

Sundhedspolitik Sundhedspolitik for Dannevirkeskolen Sundhedspolitik Sundhedspolitik for Dannevirkeskolen Sundheden påvirkes umærkeligt af den måde, vi lever på Sundhedspolitik Sundheden påvirkes umærkeligt, af den måde vi lever på, og alle de ting vi udsætter

Læs mere

Nutramigen Råd og opskrifter

Nutramigen Råd og opskrifter Nutramigen Råd og opskrifter Hvad er Nutramigen? Nutramigen bruges til at forebygge allergi hos højrisiko børn samt til udredning og behandling af børn med allergi overfor mælkeprotein. I Nutramigen er

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST

Madens historier. Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Madens historier Ruth og Rasmus løser mysteriet om MÆLK OG OST Mælk og ost Mmmmm, jeg ELSKER mælk, siger Rasmus. Derhjemme får jeg kærnemælk. Ved du så, at mælk kommer fra koen? Og at man kan lave mælk

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring 18-03-2015 1-1811-8/1/ANP Version 4 FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring Dokumentet opdateres løbende i takt med Sundhedsstyrelsen modtager spørgsmål til de nye anbefalinger Hvorfor kommer

Læs mere

Når appetitten er lille

Når appetitten er lille Når appetitten er lille er behovet stort Kost til småtspisende Du kan selv gøre meget for hurtigere at blive rask nemlig spise og drikke det rigtige Denne pjece vil give dig gode råd om, hvad du skal

Læs mere

Sunde mad og spisevaner

Sunde mad og spisevaner Sunde mad og spisevaner Oplæg af Maiken M. Jensen Kost og Ernæringskonsulent Lemvig kommune 1 Sund mad er vigtig fordi den..., Bidrager med livsvigtige vitaminer og mineraler Indeholder gavnlige kostfibre

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr 2 MÆLK, ÆG, FISK OG SKALDYR Varedeklarationer Side 4 Mælk Side 7 Æg Side 13 Fisk Side 16 Skaldyr

Læs mere

Sammenligning af åblomst fødevarer med traditionelle produkter mht. til næringsindhold

Sammenligning af åblomst fødevarer med traditionelle produkter mht. til næringsindhold Sammenligning af åblomst fødevarer med traditionelle produkter mht. til næringsindhold Januar 2013 Indholdsfortegnelse Formål Udarbejdelse Indsamling af data Resultater Konklusion Frost åblomst Pong åblomst

Læs mere

Kredsudstilling nr

Kredsudstilling nr Hold 51 Skummetmælk, letmælk, sødmælk og fløde 5101 1666 Slagelse Mejericenter 13,0 15,0 14,5 14,60 Sød konsummælk 0,1% Lærkevang 1000ml 5102 1667 Slagelse Mejericenter 15,0 15,0 14,5 14,80 Sød konsummælk

Læs mere

Madservice på dit plejecenter

Madservice på dit plejecenter Madservice på dit plejecenter Velkommen til Madservice Her kan du finde praktiske oplysninger vedrørende: Bestilling Afbestilling Betaling Mellemmåltider Ønskemenu/tilkøb Pårørende/gæster I Madservice

Læs mere

Kosttilskudsguide til ammende

Kosttilskudsguide til ammende Kosttilskudsguide til ammende Din baby bygges af byggesten, som den får fra din ammemælk! Derfor har du som ammende de allerbedste muligheder for at give din baby en god start på livet. Først og fremmest

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Børnehusene Buldervang Mad- og måltidspolitik BØRNEHUSENE BULDERVANG Hvorfor en Mad- og Måltidspolitik? Hvorfor en Mad- og Måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er en fælles vedtaget og nedskrevet

Læs mere

Mad hjem til dig- Plejecentre. Madservice Viborg

Mad hjem til dig- Plejecentre. Madservice Viborg Mad hjem til dig- Plejecentre Madservice Viborg Velkommen og velbekomme Vi er glade for at kunne byde dig indenfor i Madservice Viborg. Velkommen til et køkken med gamle dyder, friske råvarer og mange

Læs mere