10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?"

Transkript

1 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du?

2 Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

3 Problemet nærmer sig Kan faren her gøre noget for at forebygge, at datteren begynder at ryge hash, hvis det bliver 'normalt' i klassen? Faren kan gøre meget, fx forbyde datteren at gå til fest i parallelklassen. Faren kan tage problemet op på næste forældremøde og undersøge, om der er en fælles holdning til problemet. Uanset hvad forældrene gør, betyder det ikke ret meget nu. Det er kammeraterne, der har størst indflydelse.

4 Klar til fest? "Min søn er på vej til fest. Jeg har hørt, at et par af hans kammerater har prøvet hash. Gad vide om han kan sige nej, hvis han får det tilbudt?"

5 Klar til fest? Hvad kan forældrene her gøre eller sige for at ruste deres søn mod gruppepresset? 1. Forældrene kan tale til hans fornuft. Gode argumenter virker bedst. 2. Forældrene kan med fordel love ham en belønning, hvis han lader være med at ryge hash. 3. Forældrene skal ikke sige noget. Faren for, at han begynder at ryge hash, er nok vildt overdrevet.

6 Tegn på rus "Da min søn kom hjem fra fest i nat, virkede han påvirket og undgik mit blik. Jeg er i tvivl, om det var på grund af hash."

7 Tegn på rus Moren har mistanke om, at sønnen har røget hash. Hvilke tegn skal hun kigge efter? 1. De typiske tegn er røde øjne, langsomme bevægelser, snøvlende tale og 'ædeflip'. På langt sigt kan sønnen blive mere sløv og indadvendt. 2. Moren skal ikke holde sin søn under observation. Hun må spørge ham direkte, og hvis han benægter, må hun stole på det. Tillid er vigtig. 3. Kig på de unges øvrige livsstil. Hvis kammeraterne fx ryger og drikker alkohol, er det sandsynligt, at sønnen også gør det. Og hash kan også være inde i billedet.

8 Mistanke og kontrol "Min søn er blevet mere passiv og har isoleret sig med computeren. Jeg har mistanke om, at han ryger hash, men han benægter. Hvordan kan jeg finde ud af, om han taler sandt?"

9 Mistanke og kontrol Moren er tydeligt nervøs for, om hendes 15-årige søn ryger hash. Hvad skal hun gøre? 1. Når hun ikke kan få et sikkert svar fra drengen selv, er hun nødt til at tjekke ham og lede hans skuffer igennem for at finde tegn på, om han ryger hash. 2. Hun kan ikke gøre noget. Kontrol vil ødelægge tilliden mellem dem. Moren må leve med usikkerheden. Han ved, at han kan komme, hvis han har problemer. 3. Snak med ham. Fortæl ham, hvad hun er bange for. Lad ham sige, om der er hold i det.

10 Når man bor i et glashus... "I drikker da selv rødvin hver dag så hvorfor skulle jeg høre på jer? Alkohol er meget mere skadelig end hash."

11 Bor i et glashus Forældrene drikker rødvin hver dag. Nu er de i tvivl, om de kan tillade sig at blande sig i datterens forbrug af rusmidler. 1. Forældrene har både ret og pligt til at sætte rammer. Der er forskel på at være voksen og være et ungt menneske, der er i færd med at kvalificere sig til fremtiden. 2. Når forældrene ikke kan være gode rollemodeller, bør de blande sig udenom. De gør bare ondt værre. 3. Forældrene skal ikke selv tale med datteren. De skal i stedet prøve at få en pædagog eller en lærer til at tage samtalen.

12 Jeg tog ikke selv skade! "Jeg har selv røget hash, da jeg var ung. Det gjorde vi alle sammen i 70'erne. Og vi tog sgu ikke skade."

13 Jeg tog ikke selv skade! Denne far accepterer hashrygning. Hvordan tror du, det påvirker sønnen? 1. Der er større risiko for, at sønnen ryger hash, fordi faren har en accepterende holdning til det. 2. Risikoen for, at sønnen ryger hash, bliver hverken større eller mindre af, at faren accepterer det. Det er kammeraterne, det kommer an på. 3. Risikoen for, at sønnen ryger hash, bliver mindre. Unge vil ikke ligne deres forældre.

14 I dårligt selskab "Da vi flyttede, og vores søn kom i en ny skole, begyndte problemerne. I den nye klasse ryger de hash til festerne. Han er også selv begyndt."

15 I dårligt selskab Sønnen ryger hash åbenlyst. Forældrene overvejer at flytte ham til en ny skole. Men sønnen vil ikke. Skal de trumfe det igennem alligevel? 1. Forældrene må stå fast og få ham væk fra det skadelige rusmiddelmiljø. 2. Hvis forældrene flytter ham mod hans vilje, vil han i trods fortsætte med både hashrygning og omgang med vennerne. 3. Forældrene kan tale med ham og give ham en chance for at rette op. Men sæt en tidsfrist på, så han mærker, at det er alvor.

16 Ud af ensomheden "Min datter, som før var meget ensom, har endelig fået en veninde. Men veninden har mange problemer jeg tror også, hun ryger hash en gang imellem."

17 Ud af ensomheden Moren frygter, at veninden skal påvirke datteren i en uheldig retning. Er en 'problem-ven' bedre end ingen ven, når man er ung og ensom? 1. Nej, 'problem-venner' kan skaffe flere problemer. Moren bør sætte en stopper for venindeforholdet. Også selv om det betyder et skoleskift. 2. Moren bør tale med pigerne om problemet. Først og fremmest datteren, men også veninden. 3. Moren kan ikke gøre noget. Datteren vælger selv sine venner. Moren må bare håbe på, at hun har givet datteren tilstrækkelig ballast til at tage fornuftige valg.

18 Pjækkeri "Min søn ryger hash og pjækker ofte fra skole. Jeg er bange for, at han skal droppe helt ud og ikke få en uddannelse."

19 Pjækkeri Hvad skal denne far gøre? 1. Tal med skolen om, hvad de i fællesskab kan gøre. 2. Tag det roligt og se tiden an. Masser af unge har en periode, hvor de flipper ud og så vokser de fra det, og kommer ind på sporet igen. Faren skal ikke gøre noget. 3. Aftal en fast ugeplan med sønnen, så hans tid bliver fyldt op med skole, lektier og fritidsinteresser. Og følg op på den.

20 På politistationen "Vores 15-årige søn er taget for at sælge et par gram hash på skolen. Politiet tog ham ind til en afhøring og ville derefter tale med os."

21 På politistationen Hvad skal eller kan forældrene gøre i denne situation? 1. Gør det så flovt for sønnen som muligt. Det er vigtigt, at drengen mærker konsekvenser af sine handlinger. 2. Skyld og straf nytter ikke noget. Forældrene må tage sig af drengen og sørge for, at han skifter miljø med det samme. Forsøg med et skoleskift, efterskole eller lignende. 3. Gør ingenting. Forældrene har ingen indflydelse alligevel. De kan blot sørge for at få et godt liv selv.

22 Oplæg til fælles diskussion 8. klasse: Skal hash være med i klassens politik om rusmidler? Hvordan kan vi som forældregruppe hjælpe hinanden? Hvilke aftaler skal forældregruppen have? 9. klasse: Hvad kan vi som forældre gøre i fremtiden, når vores unge spredes over flere skoler? Hvad kan vi samarbejde om i fremtiden? Skal vi ringe til hinanden, når der opstår problemer?

23 Modeloptagelser: Fotograf Signe Vad Tak til de unge, der medvirker som modeller på billederne.

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer

sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer Til forældre med børn i grundskolen: Dit barns festkultur sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer 2011 Myter og fakta om rusmidler og tobak 13 tips om at tackle alkohol og tobak med en teenager Gode råd

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK 1 2 Khadija Y. H. Abdi er social- og sundhedshjælper og mor til tre. Hun er født i Somalia og kom til Danmark som 35-årig. Khadija

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE?

DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE? DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

for FORÆLDRE om hash

for FORÆLDRE om hash for FORÆLDRE om hash HASH er mange ting Hash fremstilles af hampplanten Cannabis Sativa, hvis harpiks, blade og blomster indeholder stoffet THC, som ved rygning eller spisning giver en rus. Fra planten

Læs mere

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så?

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE For undervisere og vejledere Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? 1 To gode værktøjer Dialog-barometret Hvor på skalaen er din bekymring

Læs mere

Sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer

Sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer Til grundskolens lærere, ledelse og skolebestyrelse: Sæt rammer for alkohol, tobak og stoffer 2011 Danske børn starter for tidligt med at drikke alkohol og de drikker sig ofte fulde Der er også stadig

Læs mere

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Vold i hjemmet 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Indholdsfortegnelse Indledning Side 2 Problemformulering Side 2 Vold mellem ægtefæller og kærestepar Side 3 Voldelige mænd Side 3 Voldelige

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere