GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2007"

Transkript

1 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning som er baseret på krav i bygningsreglementer og standarder. - beskrive metoder og principløsninger. - give vejledning til bygherrer og rådgivere. Korrekt valg af glas og øvrige materialer, ligesom rigtige konstruktionsprincipper er sammen med korrekt montering forudsætningerne for en tilfredsstillende funktion af glastaget. 2. Anvendelse Vejledningen gælder for alle skråtstillede glassystemer. 3. Konstruktioner 3.1 Fugt og afvanding Glasset skal monteres i egnede profilsystemer efter producentens anvisning og opfylde kravene i Glas - industriens Monteringsanvisning. Det skal sikres at vand bortledes fra false, dræn og den udvendige tagflade. Glastaget skal udføres med to-trinstætning: en udvendig fugttætning med kanaler til dræning af lækagevand og kondens, og indvendig luftog damptætning. Glastaget skal have tilstrækkelig hældning. Ved lavere hældning end 27 grader (1:2) kan der være risiko for problemer med vandafledning, smudsansamling og kondensafdryp på indersiden. Udvendige klemlister/dækprofiler skal udformes så vand og sne ikke kan samles. Glastaget skal have en tilstrækkelig sarghøjde (normalt 1/15 af glashøjden, dog min 300mm) så sne ikke blokerer for åbninger til drænkanalerne i profilsystemet. Snefangere bør undgås U g 2 K U r > U g > 1,6 W/m Min. 27 o (1:2) Sarg med tilstrækkelig højde Figur 1. Generelle konstruktive krav til udformning af glastag.

2 GLASTAG SIDE 2 Ved glastage med små hældninger og god isoleringsevne kan sne bliver lig gende og dermed reducere lysgennemgangen. (se figur 1). Facadesystemer kan ikke bruges i tag. Profilsystemer er normalt aluminium eller stål. Glas monteret på træ bør monteres som vist i Glarmesterarbejde - bygningsglas og montering Alu-dækliste Butylstrimmel Tætningsliste Hærdet glas eller floatglas Figur 2. Tagfod og tagpartier nedenfor glastaget bør ikke være bedre isoleret end glastaget (U r U g ) for bl.a. at undgå sneophobninger og dermed frostsprængninger. (se figur 2). Lamineret glas Tætningsliste Alu-sprosser Figur 3. For at undgå termisk brud må glaspartier med uhærdet glas ikke føres udover ramme/ydervæg så samme glas er i to forskellige klimazoner. (se figur 3.) Afdækninger udføres mindst mulige, men i henhold til Glasindustriens Monteringsanvisning 3.2 Profilsystemer og tilslutninger Ved valg af profilsystem skal der tages hensyn til: Tæthed, kuldebro og afledning af kondensvand, regnvand og smeltevand. Der anvendes rammesystemer som er specielt udviklet til glastagskonstruktioner, hvor tætningen er optimeret og kuldebroer er minimeret for at undgå utætheder og kondens. Figur 4. I tagkonstruktioner af træ skal termoruder monteres i godkendt profil. Profilsystemet i et tag skal have to - trinstætninger og have mulighed for trykudligning. Totrinstætningen indebærer, at den yderste del skal være så regntæt som muligt og give mulighed for trykudligning, så vand ikke suges ind i konstruktionen. Den inderste del skal være luft- og damptæt. Den udvendige tætning bliver aldrig 100% tæt, derfor skal profilsystemet have indbyggede drænkanaler, som der ved sammenbygning skal tages hensyn til fortsat fungerer. Denne vejledning gælder ikke for systemer med udvendige tætninger baseret på silikone, hvor særlige krav er gældende.

3 GLASTAG SIDE Glas Glas i et glastag er normalt termoruder, der skal være DS mærkede, samt i øvrigt opfylde de krav som stilles til varmeisolering, lys, solafskærmning, sikkerhed og lyddæmpning. Glasvalget er blevet mere kompleks med flere nye funktionsglas. De forskellige funktioner af glas beskrives i afsnit 5. Montering i h.t. gældende Glasindu - striens Monteringsanvisning. Grundlag for garantiordningen. Termorudestørrelserne kan p.g.a. vægten være afgørende for håndteringen. Glas vejer 2,5 kg/m 2 pr mm. glas tykkelse. 4. Dimensionering I øjeblikket findes der ingen gyldige standarder eller retningslinier for bestemmelse af glastykkelser, hvorfor dimensionering foretages på baggrund af anerkendte metoder og erfaring indtil disse standarder for glasdimensionering foreligger. Sikkerhedsniveauet og laster fastlægges i henhold til DS409 og DS410. Ved dimensionering skal der foretages en styrkeeftervisning på glasset, samt en eftervisning af at kanttrykket ikke er for stor. Udover dette, er der også krav til maksimal udbøjningen af glasset. angiver den dimensionsgivende last på ruden. Glassets dimension fastlægges på baggrund af den dimensionsgivende belastning, de aktuelle understøtningsbetingelser, samt anerkendte plade - teorier. I styrkeeftervisningen regnes glas at have følgende regningsmæssige styrker: Glastype Lamineret glas Floatglas Hærdet float Regningsmæssig bøjningstrækstyrke 18 MPa 30 MPa 50 MPa I Dimensioneringsskemaet i vejledningen, er der angivet typiske termorudemål og glasdimensioner under bl.a. følgende forudsætninger. - Ruderne er rektangulære og understøttet på alle 4 sider. - Fuld koblingseffekt. De enkle glas har samme udbøjning. - Udvendig glas er floatglas, regningsmæssig bøjningstrækstyrke 30 MPa. - Indvendigt glas er lamineret floatglas, regningsmæssig bøjningstrækstyrke 18 MPa. - Normal snelast for sadeltag uden sneophobning m.v. - Vindlast for en bygning med en max. højde på 8 m i i fladt og åbent terræn.. - Nedbøjning vurderes for karakteristisk last dvs. last uden sikkerhed. Der henvises i øvrigt til de i skemaet angivne forudsætninger. 4.1 Styrkeeftervisning Laster fundet iht. DS409 og DS410 med tillæg på snelaster og egenlaster,

4 GLASTAG SIDE Udbøjning og kanttryk Termoruder må ikke udsættes for et kanttryk, der overstiger 2 kn/lbm, og største tilladelige udbøjning af glaskanten er 1/300 af sidelængden, dog max. 8 mm. Dette betyder at den bærende konstruktion af glasset skal have nødvendig stivhed, så udbøjningskravene kan opfyldes. Der anbefales en maksimal udbøjning midt på glasset på max. 1/125 af korteste spændvidde. 4.3 Personlast Dimensionering af glastage omfatter ikke personlast eller sikkerhed mod gennemtrædning. Der skal foretages særskilt vurdering af glaskonstruktion ved personlast. 5. Funktionsglas Valg af glas til tag er afhængig af hvilke funktioner det skal opfylde. De vigtigste er: Personsikkerhed Varmeisolering Lystransmission Solenergitransmission Lyddæmpning 5.1 Personsikkerhed I Bygningsreglementet henvises til vejledning om personsikkerhed. Som hovedregel for valg af glas til termoruder med hensyn til sikkerhed og styrke anbefales følgende: Yderste glas bør være hærdet sikkerhedsglas ved risiko for termisk brud Inderste glas skal være lamineret glas. Som enkeltglas skal anvendes lamineret glas (eventuelt hærdet lamineret) Trådglas må ikke anvendes i glastag. 1. Hærdet glas eller 2. Floatglas 1. Lamineret glas eller 2. Floatglas eller hærdet glas med underliggende sikkerhedsn Fig 5.1 Termorudekonstruktion jvf. DS/INF119: Hærdet glas eller 2. Floatglas 1. Hærdet glas eller 2. Floatglas Fig 5.2 Enkeltlagskonstruktion jvf. DS/INF119:2007. Laminat 5.2 Varmeisolering Varmeisoleringen forbedres ved brug af termoruder afhængig af brug af energiglas, luftafstand og gasfyldning. Bygningsreglementerne foreskriver krav til varmeisolering for at reducere energiforbruget til opvarmning. U-værdier for termoruder beskrives som midtpunktsværdier, som efterfølgende skal indregnes sammen med profilernes U-værdi og linietab, for at beregne hele glastagets isoleringsevne (i henhold til DS 418: Beregning af bygningers varmetab) U-værdi i termoruder i skrå flader. U-værdier er normalt oplyst for lodret monterede termoruder. I skråtstillede termoruder medfører konvektionen en større energiafgivelse, og dermed en forringet isoleringsevne. I DS418 er gengivet kurver for forventede U-værdier afhængig af lodret, 45 grader og vandret monterede termoruder.

5 GLASTAG SIDE Solafskærmning Lys- og solenergi-transmissionen varierer med glassets tykkelse, farve og eventuel belægning. Total solenergitransmittansen (g-værdi) reduceres ved hjælp af solafskærmende glas. Bygningsreglementet foreskriver krav til, at minimere energiforbruget til belysning, ventilation og køling. Termisk brud Ved store temperaturforskelle mellem glasoverfladens varme midterzone og de koldere kanter udvides midterzonen så meget, at trækspændingerne langs kanterne kan få glas til at revne. Slagskygger forøger risikoen for termisk brud. Termisk brud undgås ved anvendelse af hærdet sikkerhedsglas (eventuelt varmeforstærket glas) Se BYG-ERFA (31) : Termisk brud i glas. 5.4 Lyddæmpning Ved krav om lyddæmpning anvendes lyddæmpende termoruder. Lyddæmpning opnås ved at kombinere forskellige glastykkelser, luftmellemrum og specielt lyddæmpende lamineret glas. Rw (C;C tr ) angiver lydreduktionstallet, og korrektionsværdier. Glasbeskrivelse 6.1 Enkeltglas Personsikkerheden opfyldes ved brug af lamineret glas. Risikoen for termisk brud minimeres ved hjælp af hærdet glas. Lydæmpning er afhængig af glasopbygningen. 6.2 Termoruder Personsikkerheden opfyldes ved brug af lamineret glas som nederste glas. Risikoen for termisk brud minimeres ved hjælp af hærdet glas. Lydæmpning er afhængig af rudeopbygningen. En beskrivelse af glas i termoruder bør indeholde krav til de forskellige funktioner, som ruden skal opfylde. Beskrivelsen af termoruder i glastag skal indeholde: Format (Bredde x Højde), herunder eventuelt facon (fx henvisning til tegning), Konstruktion, opbygning (angives udefra og ind), fx ,4. Funktionerne beskrives som: Personsikkerhed, Modstandsklasse Energimærkning U/LT/g: U-værdi i W/m 2 K (varmeisolering) som centerværdi for glasset (U g ) LT (lystransmittans) i % g-værdi (total solenergitrans - mittans) i % Lydreduktion som vægtet reduktionstal: Rw i db evt. med (C; C tr ) 6.3 Eksempler Eksempler på beskrivelser af glas til glastage: 800 x 1500mm. 2-lags termorude ,4: udv. 6mm solafskærmendeenergiglas, 15mm argon, indv. 8,4mm lamineret glas, Energimærkning; 1,1/66/34. Indv. lamineret sikkerhedsglas 2(B)2. Rw: 36 (-1; -3) db

6 GLASTAG SIDE 6 7. Solafskærmning For at opnå hensigtsmæssige temperaturforhold og for at undgå gener ved direkte solstråling, anvendes der solafskærmende glas. Der kan supplerende anvendes ventilation og andre fysiske solafskærmninger som fx udv. eller indv. markiser, persienner og gardiner. Ventilationsåbninger kan kombineres med røgventilation. Oplukkesystemer kan udføres som simple manuelt oplukkelige vinduer eller kombineret med automatiske klima anlæg. Hvor der anvendes fysiske solafskærmninger til regulering af temperatur, solindfald og evt. skygge- og mørklægning skal der tages højde for muligheden for termisk brud 8. Brand For glastage som skal opfylde brandmodstandsevne gælder særlige krav med hensyn til brand. Hele konstruktionen, inkl. glas skal være afprøvet og godkendt. Udførelse af brandventilations åbninger skal være CE-mærket og udføres i h.t. DS/EN Det bemærkes, at tagelementer med kort kollapstid ikke er tilladt at benytte som termisk (naturlig) brandventilationsåbninger. 9. Montage Termoruder skal monteres iht. Glas - industriens gældende Monterings- anvisning. Vedr. håndtering og opbevaring henvises til Glasindustriens Håndtering og opbevaring af glas og termoruder på byggepladsen. 10. Drift og vedligeholdelse Samtlige glas- og profiloverflader skal holdes rene. Adkomstanlæg til rengøring og service af glastag til såvel indvendig som udvendig side skal planlægges i projekteringsfasen. Bevægelige dele som hængsler, motorer til ventillationsåbninger og gardiner, røgdetektorer m.m. kræver justeringer og smøring med jævne mellemrum Glastage må ikke betrædes. BILAG: Dimensioneringsskema Naverland 2 DK-2600 Glostrup Tlf: Fax: gs@glasindustrien.dk For omfattende informationer om termoruder og bygningsglas besøg:

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning

Læs mere

Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Glastag - forhistorie GS GF GS April 2006 + Dimensionering?? 1999 (rev.07) Dec.06

Læs mere

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning

Læs mere

LAMINERET GLAS og lamineret

LAMINERET GLAS og lamineret LAMINERET GLAS og lamineret sikkerhedsglas DS/EN 14449 Folielamineret DATABLAD Udarbejdet af Glasindustrien Maj 2005 Generelt Lamineret glas består af to eller flere glaslag sammenklæbet/lamineret ved

Læs mere

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2)

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2) Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas VEJLEDNING Denne beskrivelsesvejledning dækker almindeligt anvendte termoruder og enkeltglas til vinduer/facader og glastage i byggeriet. Anvisningen

Læs mere

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Alufacadesektionen CW A Curtain Wall Adviser Martin Asly Lading 31-01-2019 Martin Asly Lading mlading@cwadviser.com CW A Curtain Wall Adviser Ingeniørrådgivning

Læs mere

LAMINERET GLAS Mange varianter

LAMINERET GLAS Mange varianter LAMINERET GLAS Mange varianter VEJLEDNING 1. Lamineret Lamineret glas er udført iht. DS/EN 14449 og DS/EN ISO 12543. Lamineret glas består af to eller flere lag glas, som er lagt sammen med mellemlag af

Læs mere

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018 GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING Indledning Denne beskrivelsesvejledning dækker almindeligt anvendte termoruder og enkeltglas til vinduer/facader og glastage i byggeriet. Anvisningen omfatter ikke glas i løst

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD 1. Generelt Dette datablad giver et resume af produktstandarden DS/EN 12150-1 Bygningsglas termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas Del 1: Definition og beskrivelse

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg af indvendige

Læs mere

GLAS kursus september 2017

GLAS kursus september 2017 GLAS kursus september 2017 1. Bygningsreglementet BR15. BR krav til facader. Nye publikationer. Nyt BR18 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg

Læs mere

Tingene er ikke, som vi plejer!

Tingene er ikke, som vi plejer! Tingene er ikke, som vi plejer! Dimensionering del af bærende konstruktion Mandag den 11. november 2013, Byggecentrum Middelfart Lars G. H. Jørgensen mobil 4045 3799 LGJ@ogjoergensen.dk Hvorfor dimensionering?

Læs mere

GLAS kursus BR Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator

GLAS kursus BR Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator GLAS kursus BR18 1. Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Energi og indeklima 4. Glas-reklamationer:

Læs mere

Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med buet glas, CVP med ISD 1093

Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med buet glas, CVP med ISD 1093 Udgave 1.2 2019 Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med buet glas, med ISD 1093 Produktbeskrivelse Elektrisk fladtagsvindue med buet glas til flade tage med tagpap eller tagmembran Et oplagt produkt

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg København Ø. Att.: Lars Max Nielsen. d

Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg København Ø. Att.: Lars Max Nielsen. d Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø Att.: Lars Max Nielsen d. 16.9.2011 RAPPORT PC Nordsjælland Helsingør - Ny Lukket Afdeling Fløj 3 Afdeling 2713,

Læs mere

Energiglasset som giver god varmeisolering og meget dagslys

Energiglasset som giver god varmeisolering og meget dagslys Varmeisolering Energiglasset som giver god varmeisolering og meget dagslys Pilkington Optitherm SN Dette glas forbedrer varmeisoleringen i vinduet, noget som giver varmere glasoverflader og mindre risiko

Læs mere

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Januar 2014 Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse 10 Indledning...

Læs mere

Energiforbedring af vinduer med forsatsrammer. Fordele. Kitfals. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm. Lufttæt fuge Bagstop. Mørtelfuge

Energiforbedring af vinduer med forsatsrammer. Fordele. Kitfals. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm. Lufttæt fuge Bagstop. Mørtelfuge Energiløsning UDGIVET APRIL 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Energiforbedring af vinduer med r Oprindelige bevaringsværdige vinduer fra før 1950-60 med ét lag glas bør energiforbedres med en med en energirude

Læs mere

GLAS kursus Funktioner og valg af glas: Indeklima og Energi. 4. Glas-reklamationer: Opbevaring, håndtering, skader, brudmønstre

GLAS kursus Funktioner og valg af glas: Indeklima og Energi. 4. Glas-reklamationer: Opbevaring, håndtering, skader, brudmønstre GLAS kursus - 2016 1. Bygningsreglementet Nyt BR15. BR krav til facader. Nye publikationer 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Indeklima

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Produktdatablad Fast fladtagsvindue med buet glas, CFP med ISD 1093

Produktdatablad Fast fladtagsvindue med buet glas, CFP med ISD 1093 Udgave 1.1 2017 Produktdatablad Fast fladtagsvindue med buet glas, med ISD 1093 Produktbeskrivelse Fladtagsvindue uden opluk med buet glas til flade tage med tagpap eller tagmembran. Kan ikke opgraderes

Læs mere

Energiforbedring af vinduer med koblede rammer. Fordele. Kitfals. Sprosse. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm Lufttæt fuge Mørtelfuge. Mørtelfuge.

Energiforbedring af vinduer med koblede rammer. Fordele. Kitfals. Sprosse. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm Lufttæt fuge Mørtelfuge. Mørtelfuge. Energiløsning UDGIVET FEBRUAR 2010 REVIDERET DECEMBER 2014 Energiforbedring af vinduer med koblede rammer Oprindelige bevaringsværdige vinduer fra før 1950-60 med ét lag glas bør energiforbedres med en

Læs mere

Udskiftning af termoruder. Fordele. Monteringsbånd (udvendig regnskærm) Monteringsbånd (indvendig lufttætning) Afstandsprofil. Glasfals.

Udskiftning af termoruder. Fordele. Monteringsbånd (udvendig regnskærm) Monteringsbånd (indvendig lufttætning) Afstandsprofil. Glasfals. Energiløsning UDGIVET JUNI 2009 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udskiftning af termoruder Når en termorude skal udskiftes, bør det vurderes, om det er nok med ruden, eller om hele vinduet bør skiftes. Hvis de

Læs mere

Sapa Building System. Energieffektive løsninger

Sapa Building System. Energieffektive løsninger Sapa Building System Energieffektive løsninger Omkring 8% af jordskorpen består af aluminium Sapa Facadesystem 4150 SSG Structural Glazing Vor Structural Glazing-løsning baseres på facadesystem 4150 med

Læs mere

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhedsglas - forhistorie TI DS/INSTA 154 GF DS/INF 119 1986 1987 1995

Læs mere

Store termoruder og andre problemer med vinduer

Store termoruder og andre problemer med vinduer Store termoruder og andre problemer med vinduer Revnede termoruder: Termiske revner Kantskader fra produktion eller montage Svigt i opklodsning af ruden Svigt i montage af karme Konstruktive forhold i

Læs mere

Sapa Glastag Frihed til design

Sapa Glastag Frihed til design Sapa Glastag 5050 Frihed til design Sapa Glastag 5050 Sapa Glastag 5050 giver mulighed for praktisk talt en hvilken som helst udformning af taget (ensidet tag, sadeltag eller selvbærende tag). Statisk

Læs mere

INTERGLAS GLASPROGRAM

INTERGLAS GLASPROGRAM INTERGLAS GLASPROGRAM 3 lags Lavenergi termorude: Vare nr Opbygning udv. afstandl. Indv Tykkelse mm Vægt Kg / m2 Ug værdi W / m2k Lydreduktion db Lystransmission % g- Værdi % Fås med Varmkant 10.090 4

Læs mere

SAPA GLASTAG 5050 Frihed til design

SAPA GLASTAG 5050 Frihed til design SAPA GLASTAG 5050 Frihed til design Sapa Glastag 5050 Sapa Glastag 5050 giver mulighed for praktisk talt en hvilken som helst udformning af taget (ensidet tag, sadeltag eller selvbærende tag). Statisk

Læs mere

Produktdatablad Fast ovenlyskuppel, CFP med ISD 0000A/0100A

Produktdatablad Fast ovenlyskuppel, CFP med ISD 0000A/0100A Udgave 1.2 2019 Produktdatablad Fast ovenlyskuppel, med ISD 0000A/0100A Produktbeskrivelse cvp Ovenlyskuppel uden opluk til flade tage med tagpap eller tagmembran uden opluk. Kan ikke efterfølgende opgraderes

Læs mere

MicroShade. Type: MS-A. Datablad. Progressiv solafskærmning

MicroShade. Type: MS-A. Datablad. Progressiv solafskærmning MicroShade Datablad Type: MS-A MicroShade er en effektiv solafskærmning, der er opbygget af mikro-lameller i et bånd af rustfrit stål. MicroShade båndet monteres indvendigt i en to- eller trelags lavenergitermorude.

Læs mere

GLAS kursus nov. 2016

GLAS kursus nov. 2016 GLAS kursus nov. 2016 1. Bygningsreglementet Nyt BR15. BR krav til facader. Nye publikationer 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Indeklima

Læs mere

Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med buet glas, CVP ISD 1093

Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med buet glas, CVP ISD 1093 Udgave 1.0 2017 Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med buet glas, ISD 1093 Produktbeskrivelse Elektrisk tophængt fladtagsvindue med buet glas til flade tage med tagpap eller tagmembran. Innovativ

Læs mere

Energiforbedring af vinduer med forsatsrammer. Fordele. Kitfals. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm. Lufttæt fuge Bagstop. Mørtelfuge

Energiforbedring af vinduer med forsatsrammer. Fordele. Kitfals. Kitfals. Kitfals. Ramme. Karm. Lufttæt fuge Bagstop. Mørtelfuge Energiløsning UDGIVET APRIL 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Energiforbedring af vinduer med r Oprindelige og bevaringsværdige vinduer fra før 1950-60 med ét lag glas bør energiforbedres med en forsats ramme

Læs mere

SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge

SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge SAPA GLASPARTI 3074/3050 Isolerede og uisolerede vægge Sapa Glasparti 3074 3074 Glaspartier består af isolerede, 74-138 mm dybe aluminiumprofiler. Glassene monteres fra indersiden med glaslister. Det ydre

Læs mere

Produktdatablad Fast fladtagsvindue med plant glas, CFP med ISD 2093

Produktdatablad Fast fladtagsvindue med plant glas, CFP med ISD 2093 Edition 1.1 2017 Produktdatablad Fast fladtagsvindue med plant glas, med ISD 2093 Produktbeskrivelse Fladtagsvindue uden opluk med plant glas til flade tage med tagpap eller tagmembran. Kan ikke opgraderes

Læs mere

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk Afsnit Kommentartype = ge = generelt te = teknisk ed = redaktionel SB GE I Danmark har vi i løbet af de seneste år skærpet energikravene til bygninger meget betydeligt frem mod 2020. Det medfører nye konstruktioner

Læs mere

Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur. Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas

Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur. Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas Monterings- og håndterings-anvisning for brandbeskyttende glas Inhold 1.0 Generel produktinformation

Læs mere

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett. 74 Noter Referencer Standarder Danske DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002 DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.1:1995 DS 490: Lydklassifi

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg

Læs mere

Type: MS-A Vertical. Datablad. Progressiv solafskærmning

Type: MS-A Vertical. Datablad. Progressiv solafskærmning Datablad Type: MS-A Vertical MicroShade er en familie af effektive solafskærmninger, der er opbygget af mikro-lameller i et bånd af stål. MicroShade båndet monteres indvendigt i en to- eller trelags lavenergitermorude.

Læs mere

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1 INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG 2019 Side 1 Velkommen til Interglas I denne brochure finder du en vejledningen for montering af glas i tag. Du kan finde flere produkter og

Læs mere

God energirådgivning Klimaskærmen. Vinduer og solafskærmning

God energirådgivning Klimaskærmen. Vinduer og solafskærmning God energirådgivning Klimaskærmen Vinduer og solafskærmning Anne Svendsen Lars Thomsen Nielsen Murværk og Byggekomponenter Vinduer og solafskæmning 1 Foredraget i hovedpunkter Hvorfor har vi vinduer? U-værdier

Læs mere

Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med plant glas, CVP med ISD 2093

Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med plant glas, CVP med ISD 2093 Udgave 2.0 2016 Produktdatablad VELUX INTEGRA fladtagsvindue med plant glas, CVP med ISD 2093 Produktbeskrivelse Elektrisk fladtagsvinduet med plant glas til flade tage med tagpap eller tagmembran Et oplagt

Læs mere

Integrerede plisségardiner. Nimbus. Den optimale plissé løsning til facaden. Det intelligente persiennesystem

Integrerede plisségardiner. Nimbus. Den optimale plissé løsning til facaden. Det intelligente persiennesystem Integrerede plisségardiner Nimbus Den optimale plissé løsning til facaden Det intelligente persiennesystem Arbejdsmiljø: Da plisségardinet forbedrer rudens g-værdi (evnen til at holde solens varme ude)

Læs mere

Santex Vinterhaver - Star

Santex Vinterhaver - Star Santex Vinterhaver - Star Santex Vinterhaver Star Vil du gerne have et rum, du kan nyde året rundt, så skal du vælge en vinterhave. Hvis du derudover gerne vil have samme nydelse år efter år, så vælger

Læs mere

FORSKELLIGE TYPER GLAS

FORSKELLIGE TYPER GLAS FORSKELLIGE TYPER GLAS FLOATGLAS Floatglas (kalk-soda-silikatglas) fremstilles ved en proces, hvor glasmassen flyder ud over et bad af flydende tin. Glasset opnår derved en ensartet tykkelse, blank overflade

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg

Læs mere

Pilkington Pyrostop og Pilkington Pyrodur

Pilkington Pyrostop og Pilkington Pyrodur Pilkington Pyrodur BRANDBESKYTTENDE GLAS og Pilkington Pyrodur En effektiv barriere mod røggasser, flammer og varmestråling Brandbeskyttende glas: Personlig og materiel sikkerhed Brandbeskyttende Glas

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1 Vinduer og yderdøre 0 1 BYGNINGSDELE VINDUER OG YDERDØRE Registrering Ved at opgøre antallet af vinduer for hver facade for sig kan der tages hensyn til solindfald

Læs mere

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade Miljøoptimeret Solafskærmning i Facadeglas MicroShade Et Vindue mod Fremtiden MicroShade For Energirigtige og æredygtige Glasfacader rbejdsvenligt Lys fskærmning af solindfald spiller en vigtig rolle i

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1 Vinduer og yderdøre 0 1 BYGNINGSDELE VINDUER OG YDERDØRE Registrering Ved at opgøre antallet af vinduer for hver facade for sig kan der tages hensyn til solindfald

Læs mere

CONTRAFLAM 30 Brandbeskyttende sikkerhedsglas til indvendig brug

CONTRAFLAM 30 Brandbeskyttende sikkerhedsglas til indvendig brug Lamineret sikkerhedsglas iht. EN 14449 CONTRAFLAM 30 Brandbeskyttende sikkerhedsglas til indvendig brug Hærdet glas Opskummende interlayer Forsegling A2-s1, d0 +2/-1 mm Personsikkerhed (EN 12600) 1 (B)

Læs mere

Interglas. Genereret onsdag 06 marts, Varenr : E Producent : Press Glass

Interglas. Genereret onsdag 06 marts, Varenr : E Producent : Press Glass Varenr : E10.010 Producent : Press Glass Termoruder med lavenergi og varm kant er den mest brugte termorude den har en U-værdi på 1,1 ved 16 mm afstandsliste. Den bruges typisk til udskiftning af duggede

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1. Vinduer og yderdøre 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE BYGNINGSDELE 0 1 Vinduer og yderdøre 0 1 BYGNINGSDELE VINDUER OG YDERDØRE Registrering Ved at opgøre antallet af vinduer for hver facade for sig kan der tages hensyn til solindfald

Læs mere

Omfang: Arbejdet omfatter levering af nye vinduer, som koblede elementer med kitfalse, til hele ejendommen.

Omfang: Arbejdet omfatter levering af nye vinduer, som koblede elementer med kitfalse, til hele ejendommen. Udbudsbeskrivelse koblede vinduer. Omfang: Arbejdet omfatter levering af nye vinduer, som koblede elementer med kitfalse, til hele ejendommen. Der benyttes følgende trævinduestype: Vipo Vinduer Tlf.: 9794

Læs mere

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004 Hvis du mangler yderligere information, bedes du venligst kontakte os. Kort resumé af retningslinjerne for montage af glastag, for detaljeret oplysninger om montage se side 3-23. 1. Kontroller styrken

Læs mere

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre BR10 kap. 7 Energikrav til vinduer og yderdøre Energikrav til vinduer iht. BR10 Indholdsfortegnelse: Side 2 Generel information Side 3 Oversigt energikrav iht. BR10 kap. 7 Side 4 Nåletræsvinduer - Forenklet

Læs mere

Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas

Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas Denne vejledning giver råd om tiltag, som kan reducere risikoen for delaminering. VEJLEDNING Glas tåler meget - men ikke alt Bygningsglas er et materiale

Læs mere

Outrup glas vejledning

Outrup glas vejledning Outrup glas vejledning Valg af glas og ruder Valg af glas og ruder Indhold. Lavenergi glas Lydruder Ornamentglas Sikkerhedsglas Sikringsglas Solafskærmende glas Rudens opbygning Varm kant Side 3 Side 4

Læs mere

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade Miljøoptimeret Solafskærmning i Facadeglas MicroShade Et Vindue mod Fremtiden MicroShade For Energirigtige og æredygtige Glasfacader Frihed til Design MicroShade båndet har standardhøjde på 140 mm med

Læs mere

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS ÅRSMØDE I GLASINDUSTRIEN FREDAG 10. MAJ 2019 KL 13 DEN GAMLE BY I AARHUS, VIBORGVEJ 2, 8000 AARHUS C Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS 2018-19 Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Læs mere

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer det er størrelsen, der gør det Det er de store ting, man først lægger mærke til, men

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet

SkanDek tagelementer. - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer - nye normer for fremtidens byggeri, når det gælder tid, pris og kvalitet SkanDek tagelementer det er størrelsen, der gør det Det er de store ting, man først lægger mærke til, men

Læs mere

Produktdatablad Fast ovenlyskuppel med akryl, CFP med ISD

Produktdatablad Fast ovenlyskuppel med akryl, CFP med ISD Udgave 1.1 2017 Produktdatablad Fast ovenlyskuppel med akryl, med ISD Produktbeskrivelse cvp Ovenlyskuppel uden opluk til flade tage med tagpap eller tagmembran. Kan ikke opgraderes med motor Klassisk

Læs mere

Monteringsanvisning for Snorudløb type 1

Monteringsanvisning for Snorudløb type 1 1.1 Montering af betjeningssnor på hjul Figur 1 Hvis betjeningssnor med hjul ikke er monteret på glasset gøres dette med en unbrako nøgle. Se efter at snorens længde er den rigtige til glassets højde.

Læs mere

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning.

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Energiforbrug Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Varmeisolering - nybyggeri Et nybyggeri er isoleringsmæssigt i orden,

Læs mere

Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem!

Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem! Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem! Med alle komponenter til facadeløsninger, der efterfølgende fremtræder med murstensoverflade. For både nybyggeri og renoveringsprojekter. Isolering

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD Generelt Termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas er varmebehandlet floatglas med permanent indbyggede overfladespændinger, fremstillet i en proces hvor glasset

Læs mere

Produktdatablad VELUX INTEGRA ovenlyskuppel CVP

Produktdatablad VELUX INTEGRA ovenlyskuppel CVP Udgave 1.0 2016 Produktdatablad VELUX INTEGRA ovenlyskuppel Produktbeskrivelse Elektrisk ovenlyskuppel til flade tage med tagpap eller tagmembran oplukkelig med fjernbetjening Leveres med fjernbetjening

Læs mere

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS VEJLEDNING Anvendelsen af glas til mange formål er i dag så udbredt i byggeri og teknologisk produktion, at dokumentation med klassifikation, type, art og værdier i det individuelle glas er blevet påtrængende

Læs mere

fynbo glas Glasfakta 2013

fynbo glas Glasfakta 2013 fynbo glas Glasfakta 2013 4 Varmeisolering Energiglas gør det muligt at åbnefor vægge og tag med store vinduer og glaspartier der reducere energiforbruget uden at give afkald på komforten. S. 6 S. Brandsikring

Læs mere

Af Erik Busch, Dansk Beton - Blokgruppen

Af Erik Busch, Dansk Beton - Blokgruppen 12.4.1 Letklinkerblokke Af Erik Busch, Dansk Beton - Blokgruppen Letklinkerblokke er lette byggeblokke, der på samme måde som Lego klodser - dog i større format - ud fra standardstørrelser opbygges til

Læs mere

GRUND- LÆGGENDE OM GLAS

GRUND- LÆGGENDE OM GLAS GRUND- LÆGGENDE OM GLAS Pilkington udviklede floatglasprocessen som i dag er verdensstandard for produktion af planglas Glas som byggemateriale Almindeligt planglas produceres af sand, soda og kalk med

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision, 1.09.15 Tekniske informationer Hansen Unitl element: Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt: Glastykkelse:

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

CLIMAPLUS LUX. Optimal energibalance. www.glassolutions.dk

CLIMAPLUS LUX. Optimal energibalance. www.glassolutions.dk CLIMAPLUS LUX Optimal energibalance CLIMAPLUS LUX Introduktion I Bygningsreglement 2010 er der skærpede krav til vinduerne - der fokuseres nu på den samlede energibalance fremfor U-værdi. Derfor lanceres

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Produktdatablad Ovenlyskuppel med brandventilation CSP

Produktdatablad Ovenlyskuppel med brandventilation CSP Udgave 1.0 2016 Produktdatablad Ovenlyskuppel med brandventilation CSP Produktbeskrivelse Elektrisk brandventilationskuppel til flade tage med tagpap eller tagmembran CE-mærket iht. EN 12101-2:2003 Åbningshøjde

Læs mere

Santex Vinterhaver - Design

Santex Vinterhaver - Design Santex Vinterhaver - Design Santex Vinterhaver Design Nyd udefornemmelsen inden døre året rundt og forøg både husets værdi og din livskvalitet. Santex Design er en ny eksklusiv serie af vinterhaver. Rummene

Læs mere

Det usynlige forsatsvindue. Enkelt og let at montere på eksisterende vinduesrammer Isolerer bedre end termoglas

Det usynlige forsatsvindue. Enkelt og let at montere på eksisterende vinduesrammer Isolerer bedre end termoglas Det usynlige forsatsvindue Enkelt og let at montere på eksisterende vinduesrammer Isolerer bedre end termoglas En lys idé Optoglas er et system for nem og nænsom varme- og lydisolering af eksisterende

Læs mere

Produktdatablad Underelement polyuretan GIU

Produktdatablad Underelement polyuretan GIU Udgave 1.0 2018 Produktdatablad Underelement polyuretan Produktbeskrivelse Thermo-modificeret trækerne omstøbt med polyuretan. Overfladen fremstår uden synlige samlinger Fast underelement Kan kun monteres

Læs mere

vinduet til din personlighed en revolution

vinduet til din personlighed en revolution vinduet til din personlighed en revolution svarre er vinduet til et hjem, hvor kun det ultimative er godt nok. Det er vinduet, der giver huset lys og liv men også arkitektonisk helhed udefra. Den særlige

Læs mere

FULDGLASVÆG DANSK KVALITET. triplan.dk T.: +45 4353 9999 triplan@triplan.dk

FULDGLASVÆG DANSK KVALITET. triplan.dk T.: +45 4353 9999 triplan@triplan.dk FULDGLASVÆG FAKTA OM TP LITE TP Lite er en fuldglasvæg med ét lag glas TP Lite med T-dørkarme leveres med lydreduktion, som tilgodeser normale lydkrav til mødelokaler Glasset fastholdes af profiler i bund

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen UnitAl facadeprincipper Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision F, 14.01.15 Tekniske informationer Hansen UnitAl element: Dimensioner: Bredde:

Læs mere

Sapa Facade 4150/4150 SX. Fleksibelt system til alle typer facader

Sapa Facade 4150/4150 SX. Fleksibelt system til alle typer facader Sapa Facade 41/41 SX Fleksibelt system til alle typer facader Sapa Facade 41/41 SX Sapa 41 SX/41 gør montagen enkel, og giver stor frihed omkring design og funktion. Facaden kan udføres som udenpåliggende

Læs mere

Produktdatablad Underelement fyrretræ GIL

Produktdatablad Underelement fyrretræ GIL Udgave 1.0 2018 Produktdatablad Underelement fyrretræ Produktbeskrivelse Imprægneret højkvalitets fyrretræ, som påføres enten vandbaseret hvid akrylmaling eller vandbaseret klar akryllak Fast underelement

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD 1. Generelt Dette datablad giver et resume af produktstandarden DS/EN 12150-1 Bygningsglas termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas Del 1: Definition og beskrivelse

Læs mere

Energiberegning på VM plast udadgående Energi

Energiberegning på VM plast udadgående Energi www.vmplast.dk Energiberegning på VM plast udadgående Energi VM plast udadgående Energi A VM plast udadgående Energi B VM plast udadgående Energi C Vinduer & døre i plast VM Plastvinduer & Døre Energimærkningsordningen

Læs mere

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering Projektering / Etagedæk og Lofter / Dimensionering Dimensioneringstabeller De efterfølgende tabeller 1 og 2 indeholder maksimale spændvidder for Gyproc TCA etagedæk udført med C-profiler. Spændvidder er

Læs mere

INTERGLAS GLASPROGRAM

INTERGLAS GLASPROGRAM INTERGLAS GLASPROGRAM 2 lags Lavenergi termorude: TERMORUDE MED 2 LAG GLAS 1. Float glas(alm. Klart glas) 2. Lav energi belægning 3. Mellemrum (normalt med Argon) 4. Indvendig tætning af Butyl 5. Afstandsprofil

Læs mere

RC Mammutblok. rc-beton.dk

RC Mammutblok. rc-beton.dk RC Mammutblok rc-beton.dk RC MAMMUTBLOK RC Mammutblok er næste generations præisolerede fundamentsblok, hvor der er tænkt på arbejdsmiljø, energi optimering og arbejdstid. Blokkene kan anvendes til stort

Læs mere

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN VEJLEDNING GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN SIDE 2 Glassikre miljøer Boligen Publikationen giver retningslinjer for valg af glas i boliger, hvor personer risikerer at komme i kontakt

Læs mere

KONDENS PÅ GLAS VEJLEDNING. Nogle årsager, nogle råd. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016. Indledning. Definition af kondens

KONDENS PÅ GLAS VEJLEDNING. Nogle årsager, nogle råd. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016. Indledning. Definition af kondens Nogle årsager, nogle råd VEJLEDNING Indledning De senere års stramninger i Bygningsreglementet har betydet en øget udvikling i energieffektive 2- og 3-lags energiruder. De nye velisolerede ruder har ændret

Læs mere

Modul 2: Vinduer og solafskærmning

Modul 2: Vinduer og solafskærmning Modul 2: Indholdsfortegnelse Hvorfor har vi vinduer?...2 Forklaring på komponenter i vinduer...2 Uværdier Definition og eksempler...3 Oversigt med U-værdier for ruder...4 Sollys og solenergi...5 Sammensat

Læs mere

Sapa Facadekomplettering. Flere valgmuligheder for funktion og udseende

Sapa Facadekomplettering. Flere valgmuligheder for funktion og udseende Sapa Facadekomplettering Flere valgmuligheder for funktion og udseende Indvendige basisprofiler Basisprofiler i rektangulær, T- eller I-form. Det er muligt at kombinere de forskellige former for at opnå

Læs mere