ALT OM SPASTICITET. Solutions with you in mind

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ALT OM SPASTICITET. www.almirall.com. Solutions with you in mind"

Transkript

1 ALT OM SPASTICITET Solutions with you in mind

2 HVAD ER SPASTICITET? Kroppens muskler opretholder, hvad der kaldes normal muskel tonus, et niveau af muskelspænding, hvilket gør det muligt for os at holde kroppen opret. Når spændingen i disse muskler øges, bliver de stive og siges at være spastiske. Når musklerne bliver spastiske reduceres deres bevægelighed, og al bevægelse af disse muskler kan være smertefuldt. Spasticitet er en af de mest almindelige symptomer på MS og mere eller mindre vedvarende muskelstivhed. Der kan komme perioder med forværring med ufrivillige muskelspasmer. Under disse perioder reduceres muskelfunktionen muskelstivhed, der hyppigt er generaliseret, og som forårsager mere eller mindre vedvarende stivhed. Det er normalt forbundet med midlertidige perioder med forværring, i form af ufrivillige muskelspasmer, hvorunder muskelfunktion vedblivende reduceres. Det er en af de primære årsager til invaliditet ved MS, da det har tendens til at være forbundet med smerter (vedvarende eller på grund af spasmer), ændringer i blærekontrol og i søvn, manglende evne til at gå og foretage andre bevægelser, inklusive dem, som er påkrævet for personlig hygiejne. Spasmer er ufrivillige muskelbevægelser i lemmer og torso. Der er tre slags spasmer: Bøjemuskler: får lemmerne til at bøje i leddene Strækkemuskler: får lemmerne til at strække i leddene. Adduktorer: indadfører lemmerne mod kroppens midtlinje (armene trukket mod kroppens torso, benene samlet, etc.).

3 HVAD ER SYMPTOMERNE? Personer, som lider af spasticitet forbundet med MS, kan udvise en række symptomer, herunder: Hyperton tilstand (øget muskel tonus), som i visse tilfælde kan føre til muskelstivhed, stive led og vandladningsforstyrrelser Spontan muskelaktivitet i form af ustyrlige muskelspasmer, som enten er af isoleret art eller forekommer som en række hurtige muskelsammentrækninger (kaldet klonus) Overdrevne senereflekser Symptomerne er forbundet med: Smerter, som kan strække sig fra ubetydelige (anspændte muskler) til svære (smertefulde spasmer i arme og ben). Natlig opvågning: på grund af smerter og/eller vandladningsforstyrrelser. Forringelse af muskelfunktion, som kan påvirke gang, alle andre typer bevægelse og tale Disse symptomer på spasticitet kan resultere i funktionelle lidelser, inklusive ændringer i kropsholdning forårsaget af øget muskeltonus (muskelspænding eller aktivitetsstatus). Muskler skal normalt opretholde et passende niveau af muskel tonus for at holde kroppen opret og muliggøre bevægelse, men skal samtidig tillade fleksibilitet og hastighed under bevægelse. Spasticitet er resultatet af øget muskel tonus, som resulterer i nedsat muskelrespons. Disse effekter kan øge træthedsfornemmelsen betydeligt og gøre det til en udfordring, at udføre daglige aktiviteter.

4 Spasticitet kan desuden føre til følgende: Problemer med at bruge ben og arme: personer, som lider af spasticitet forbundet med MS, har tendens til at opleve nedsat bevægelighed, hvilket ofte indebærer nedsat livskvalitet og en ændring i daglige aktiviteter. Træthed/mangel på energi: til stede hos mere end 90 % af patienter med MS. Træthed forbundet med MS kan have en dramatisk virkning på patienters professionelle og sociale liv. Vandladningsforstyrrelser: dette er et meget almindeligt problem hos MS-patienter. Som resultat skal en høj procentdel af patienter hyppigt lade vandet. Søvnforstyrrelser: dette er den faktor, som bidrager mest til træthed hos patienter med MS. Spasmer: pludselige, smertefulde muskelsammentrækninger, der kan afbryde søvn og bidrage til træthed om dagen. Spasticitet kan gøre det vanskeligt at gå, sidde ned eller komme ud af en stol, tage bad, strække sig, klæde sig på eller vanskeliggøre andre daglige aktiviteter. Endvidere rapporterer nogle patienter, at ustyrlige spasmer ofte forårsager ubehagelige situationer. Spasticitet kan reducere dit selvværd. Derfor skal patienten tale ærligt og åbent med de personer, han eller hun omgiver sig med (dvs. pårørende, venner, plejepersonale). Ikke alle, der lider af spasticitet, har smerter. Når der er smerter, skyldes de som regel muskelstivhed, som resulterer i en afkortning af senerne, hvilket gør det vanskeligt at bøje eller strække lemmerne. Vævet bliver knudret (sammentrukket), og resultatet er smerter. Nogle personer med spasticitet lider af dybe, vedvarende smerter i leddene. Undertiden kan en vis grad af spasticitet hjælpe med at kompensere for motorisk svaghed i benene, og gøre det muligt for patienter at gå, rejse sig op eller flytte sig fra en siddeplads til en anden. HVORFOR FOREKOMMER DET? Nervesystemets grundlæggende celler kaldes neuroner og beskyttes med en slags hinde lavet af protein, som kaldes myelin (ligesom et strømkabel er beskyttet af plastik). Neuroner udsender de signaler der er nødvendige for den normale funktion af vores motoriske evner

5 og sanser. Centralnervesystemet (CNS) (som inkluderer hjernen, lillehjernen og rygmarven) er ansvarligt for håndtering af disse funktioner, hvilket f.eks. lader nogle muskler trække sig sammen, mens andre afspænder, når de udfører en bestemt bevægelse. Dette sker, fordi hjernen sender meddelelser til rygmarven og derfra til musklerne. Hos MS patienter sendes disse meddelelser ikke korrekt, fordi banerne mellem hjernen, rygmarven og musklerne er beskadiget. Meddelelserne forvrænges, og flere muskelgrupper trækker sig sammen samtidig, når de ikke skulle gøre det. Præcis motorisk kontrol mistes mere og mere og samtidig sammentrækning af strække- og bøjemuskler fører til en mangel på koordination, ofte med smertefulde og invaliderende resultater. Som alle symptomer forbundet med MS er spasticitet resultatet af fremskreden nedbrydning af myelin og af nervefibrene. Dette resulterer i en tilsvarende nedbrydning af signalet, som sendes af neuronerne, som er ansvarlige for at bære impulser fra hjernen og rygmarven til musklerne, og forårsager derved overdreven aktivering. Alfa motoriske neuroner (ansvarlige for muskelsammentrækninger) påvirkes i særdeleshed.

6 HVOR HYPPIGT FOREKOMMER DET? Spasticitet forekommer i forskellig hos langt størstedelen af patienter med MS grad. MS er en yderst variabel sygdom mht., hvordan den giver sig til udtryk og skrider frem. Fra et symptom-synspunkt (f.eks. spasticitet) ses attakker hyppigst i begyndelsen. Attakker betragtes som værende enhver ny og brat ændring eller symptom (der varer mere end 24 timer) eller en tydelig forværring af tidligere symptomer. Attakker af spasticitet kan variere betydeligt i intensitet, varighed og bedringsperiode fra patient til patient. Deres intensitet kan strække sig fra mild, hvor de slet ikke påvirker dagligdagen til svær, hvor de i meget høj grad påvirker personens daglige aktiviteter. Varigheden af attakker kan variere fra et par dage (altid mere end 24 timer) til flere uger, med en bedringsperiode, der varer fra et par dage op til 3 måneder. For størstedelen af patienter holder MS-symptomerne op med at forekomme som attakker og bliver simpelthen permanente. Dette er ligeledes tilfældet med spasticitet, hvor der opleves et vedvarende niveau af stivhed med flere eller færre spasmer. DIAGNOSTICERING OG MONITORERING Der kan udføres forskellige tests for at diagnosticere og monitorere fremskreden spasticitet. Disse tests evaluerer muskelaktivitet: Analyse af karaktertrækkene ved frivillige og ufrivillige bevægelser af arme og ben. Måling af hyppigheden og intensiteten af spontan muskelaktivitet (spasmer, klonus). Spørg patienten, omsorgsgiveren eller sundhedsplejeren om dennes overordnede indtryk. Evaluering af patientens evne til at udføre visse aktiviteter, såsom at gå eller påtage sig visse opgaver i forbindelse med personlig pleje, eller af patientens generelle livskvalitet.

7 Måleskalaer findes til at hjælpe med at evaluere graden af spasticitet fra et klinisk synspunkt, såsom Ashworthskalaen, den numeriske skala (NRS) af overordnet klinisk indtryk, etc No spasticity Significant degree of spasticity BEHANDLINGER Personer, som lider af MS, behandles sædvanligvis af et multidisciplinært team bestående af speciallæger og specialister i sygepleje, psykologer, talepædagoger og/eller fysioterapeuter. Dette team vil bestemme, hvad er den bedste behandling i din situation. Formålene med behandling af spasticitet er: Bevægelsesevne: at forbedre brugen af de påvirkede lemmer og personens evne til at udføre sine daglige aktiviteter.

8 Komfort: at lindre smerter og ubehag forbundet med stivhed eller spasmer. Personlig pleje: at gøre det lettere at udføre personlig hygiejne selvstændigt Livskvalitet: at forbedre eller bevare evnen til at udføre daglige aktiviteter (bevægelsesevne, arbejde, familie, fritidsaktiviteter...). De tilgængelige retningslinjer for behandling af spasticitet forbundet med MS er beskrevet nedenfor til information: 1. Ikke-farmakologiske behandlinger a) Fysioterapi Fysioterapi (rehabilitering) er en afgørende del af behandlingen af symptomer på MS og inkluderer de følgende forskellige muligheder: Fysioterapi: øvelser med passive bevægelser, der omfatter instruktioner i regelmæssig udførelse af øvelserne, da de hjælper med at styrke, udstrække og afspænde musklerne og samtidig forbedrer leddenes bevægelighed og øger blodomløbet. Fysioterapeuten vil sandsynligvis også give patienten en række øvelser til at lave hjemme. Inden fysioterapeuten beslutter, hvilken behandling skal følges, vil han/hun undersøge patienten for at få en ide om, hvordan han/ hun har det, og hvordan han/hun bevæger sig. Fysioterapi kan hjælpe med at afhjælpe symptomerne og kan desuden sikre, at patienten ikke antager endårlig

9 holdning eller dårlige vaner under bevægelse, som kunne gøre spasticiteten værre. Patienten skal måske ændre den måde, han/hun går på, eller i visse tilfælde bruge et hjælpemiddel, som lader ham eller hende bevæger sig lettere og således forebygger muskelspasmer. Ved mild MS tilrådes patienter som regel at holde sig i god fysisk form ved at lave strækøvelser og styrketræning. I tilfælde af moderat til svær spasticitet kan fysioterapeuten inkludere øvelser og holdninger, som reducerer muskel tonus (for at undgå overdreven muskel tonus, således at musklerne er mindre stive), afkølingsterapi og teknikker til mobilisering af musklerne. Fysioterapeuten giver som regel patienten et træningsprogram med strækøvelser for at forsøge at bevare korrekt muskellængde, hvorved chancerne for mindre hyppigere spasmer øges, og der er mindre stivhed. Strækøvelserne kan være aktive (udført af patienten) eller passive (udført vha. en anden person), hvilket er grunden til, at fysioterapeuten også inkluderer omsorgsgiveren i instruktionerne.

10 Badebehandling (øvelser i et svømmebassin) kan også hjælpe med at afspænde musklerne. Undertiden kan brugen af kolde pakker eller lignende (kuldebehandling) også være nyttigt Massage kan desuden hjælpe med at mildne muskelstivhed. Ergoterapeuter kan når de ter muligt samarbejde med fysioterapeuterne. De forsøger at bestemme, hvordan fysiske symptomer påvirker patienternes dagligdag og vil hjælpe dem med at bevare deres uafhængighed ved at lære dem bevægelser, som tager højde for deres spastiske symptomer. De etablerer f.eks., hvordan spasticitet påvirker, måden hvorpå patienter rejser sig fra og sætter sig i en stol, eller med andre ord, hvordan bevægelse til og fra stolen påvirker deres spasticitet. En ergoterapeut vil desuden anbefale hjælpemidler, som kan hjælpe patienten med at udføre daglige bevægelser, og sørger for at sengen, stolen eller kørestolen, som anvendes af patienten, er passende. b) Operation Afhængig af patienten og karaktertrækkene af hans eller hendes spasticitet kan operation være en alternativ behandlingsmulighed for svære tilfælde af spasticitet forbundet med MS. Forskellige typer operationer anvendes til at behandle spasticitet. Ortopædkirurgi kan være en mulighed, hvis kirurgen beslutter at forlænge senerne, foretage artrodese eller behandle misdannelser på anden vis. Kirurgisk korrektion kombineret med passende rehabilitering kan forlænge hvileperioder, reducere smerter og forebygge liggesår (svækket hudvæv, som kan blive hårdt, tørt og få en perlehvid, grå eller sort farve). c) Forskellige ortopædiske hjælpemidler: Har til formål at fremtvinge korrekt stilling af de deformerede lemmer og gøre det muligt at bruge dem.

11 d) Alternative behandlinger: Alternative behandlinger kan inkludere akupunktur (for visse typer smerter) og afspændingsmetoder såsom yoga og meditation. 2. Primære lægemiddelbehandlinger Forskellige lægemidler kan ordineres til behandling af spasticitet. De rækker fra muskelrelakserende midler til lavdosis antiepileptiske midler. De vigtigste lægemidler er beskrevet nedenfor. Perorale muskelrelakserende midler. Benzodiazepiner Tilladte cannabinoider 3. Invasive (injicerbare) lægemiddelbehandlinger Behandling med lokale injicerbare lægemidler er et alternativ for patienter med spasticitet, som kun påvirker et lille område (fokal spasticitet), eller som ikke reagerer på peroral medicin. En række forskellige behandlinger findes: Neurotoksiner: disse, som injiceres direkte i musklen, reducerer muskelspænding og behandler lokaliseret (fokal) spasticitet. Virkningerne varer cirka 2-4 måneder. Er tilbøjelige til at være en del af et program, som inkluderer rehabilitering. Nerveblokade, som anvender neurolytiske stoffer: injektion af fenol eller alkohol ind i nervespidserne i det påvirkede område, hvorved de ødelægges og medfører muskelafspænding. Resultaterne er relativt kortvarige og proceduren skal gentages hyppigt og regelmæssigt. Intraktekalt indgivet muskelrelakserende midler: en sidste udvej for patienter med spasticitet i underekstremiteterne, som ikke reagerer passende på andre lægemidler, eller hvis patienten ikke kan tåle anden medicin. Indgivet ved at anlægge et kateter eller lille rør omkring rygmarven og forbinde det til et medicinreservoir og infusionspumpe. Det implanteres kirurgisk under bugvæggens hud for at indgive lægemidlet direkte i rygmarven. Kræver særlig pleje og observation af professionelle.

12 Solutions with you in mind

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM TRÆTHED www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

DIAGNOSE OG BEHANDLING AF DUCHENNES MUSKELDYSTROFI. En familieguide

DIAGNOSE OG BEHANDLING AF DUCHENNES MUSKELDYSTROFI. En familieguide DIAGNOSE OG BEHANDLING AF DUCHENNES MUSKELDYSTROFI En familieguide Designed by r//evolution 01434 606155 Textsatz deutsche Version: www.catalinakirschner.de INDHOLD FORBEHOLD 03 1 INDLEDNING 04 2 SÅDAN

Læs mere

Huntingtons Sygdom Information til HS-ramte og deres familier

Huntingtons Sygdom Information til HS-ramte og deres familier Huntingtons Sygdom Information til HS-ramte og deres familier Udgivet i 2013, revideret i 2015, af Bystævneparken 23, 701 2700 Brønshøj Tlf. 53 20 78 50 www.huntingtons.dk kontor@huntingtons.dk Pjecen

Læs mere

Mere om MS (multipel sklerose)

Mere om MS (multipel sklerose) Mere om MS (multipel sklerose) EXT-11/2008-15 EX.1498 www.novartis.dk Mere om MS (multipel sklerose) Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Attakvis MS (RRMS) 6 Sekundær-progressiv

Læs mere

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE)

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) Udarbejdet i samarbejde med læge Anna Tsakiri Neurologisk afdeling, Glostrup Hospital. Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Hvordan

Læs mere

værd at vide om Rygmarvsskader

værd at vide om Rygmarvsskader værd at vide om Rygmarvsskader 2 værd at vide om rygmarvsskader Hvad er en rygmarvsskade? Rygmarvsskader er en samlet betegnelse for en række forskellige skader på rygmarven, som er den samling af nerver,

Læs mere

Om HSP (Hereditær Spastisk Paraparese)

Om HSP (Hereditær Spastisk Paraparese) Om HSP (Hereditær Spastisk Paraparese) Nedenstående artikel er oversat og gengivet med tilladelse fra Spastic Paraplegia Foundation (www.spfoundation.org) med tilføjelser om danske forhold. Index: - Hvad

Læs mere

GLA:D. Deltagermateriale. Godt liv med Artrose i Danmark (GLA:D) 1.4. Deltagermateriale. Godt Liv med Artrose i Danmark

GLA:D. Deltagermateriale. Godt liv med Artrose i Danmark (GLA:D) 1.4. Deltagermateriale. Godt Liv med Artrose i Danmark GLA:D Deltagermateriale Godt liv med Artrose i Danmark (GLA:D) 1.4. Deltagermateriale Godt Liv med Artrose i Danmark 15 Hvad er artrose? Artrose er en lidelse, som er meget almindelig. Artrose rammer hele

Læs mere

Forord. Helle Thagesen, overlæge, Roskilde Sygehus. faktabog_tryk.indd 1 03-10-2008 13:12:59

Forord. Helle Thagesen, overlæge, Roskilde Sygehus. faktabog_tryk.indd 1 03-10-2008 13:12:59 Forord Mange danskere rammes hvert år af Parkinsons sygdom, og der findes i Danmark ca. 6000-7000 personer, der lider af sygdommen. Når man får stillet diagnosen Parkinsons sygdom, melder der sig mange

Læs mere

Spasticitet. hvad er det nu lige, det er

Spasticitet. hvad er det nu lige, det er side 12 fysioterapeuten nr. 04 februar 2009 Spasticitet hvad er det nu lige, det er Objektiv måling af tonus kræver en del udstyr. Her måler Jakob Lorentzen (forrest) og Jens Bo Nielsen tonus over ankelleddet

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

Pjecen trykkes i 15.000 eksemplarer. Udgivelsesår: 2010. www.epilepsiforeningen.dk epilepsi@epilepsiforeningen.dk

Pjecen trykkes i 15.000 eksemplarer. Udgivelsesår: 2010. www.epilepsiforeningen.dk epilepsi@epilepsiforeningen.dk svar på epilepsi Svar på epilepsi er forfattet af Per Sidenius, ledende overlæge på Neurologisk Afdeling F., Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, og udgivet af Dansk Epilepsiforening med støtte fra

Læs mere

Introduktion 3. Information til pårørende, venner og besøgende 4. Dit forløb på intensivafdelingen 9. Når du forlader intensivafdelingen 12

Introduktion 3. Information til pårørende, venner og besøgende 4. Dit forløb på intensivafdelingen 9. Når du forlader intensivafdelingen 12 Indhold Side Introduktion 3 Information til pårørende, venner og besøgende 4 Dit forløb på intensivafdelingen 9 Når du forlader intensivafdelingen 12 Hjemme igen hvordan bliver mit liv nu? 13 Hvordan alvorlig

Læs mere

http://www.knowware.dk

http://www.knowware.dk Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menu AVis sindstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde I samme menu kan du

Læs mere

Sygepleje. sygeplejerske info om myelomatose

Sygepleje. sygeplejerske info om myelomatose Sygepleje Dette kapitel omhandler sygepleje til patienter med myelomatose. De udvalgte indsatsområder for sygeplejen relaterer sig specifikt til den kontekst, som udgør hverdagen for mange patienter med

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er angstlidelser? 04 Hvorfor får nogle angstlidelser? 06 Hvad sker der

Læs mere

Idrætspsykologi. Træning

Idrætspsykologi. Træning Idrætspsykologi Træning Idrætspsykologi... 2 Holdninger & værdier... 4 Trænerfilosofi.... 4 Den Positive Træners Mentale Model... 5 Målsætning... 10 Hvad er en målsætning?... 10 Hvorfor have en målsætning?....

Læs mere

Hvad er urininkontinens?

Hvad er urininkontinens? Denne informationsfolder handler om urininkontinens og de problemer de forskellige typer af urininkontinens kan medføre. Samtidig er det en vejledning i, hvordan problemet kan afhjælpes med de hjælpemidler,

Læs mere

5HKDELOLWHULQJV&HQWHU IRU 0XVNHOVYLQG

5HKDELOLWHULQJV&HQWHU IRU 0XVNHOVYLQG 1. Indledning og læsevejledning 3 2. Principper for god behandlingspraksis 7 3. Sygdomsbeskrivelse 15 4. Psykologiske aspekter 23 5. Hjælp og pleje 31 6. Fysioterapi 39 7. Hjælpemidler, bolig, transport

Læs mere

Sygdomme Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) Beckers muskeldystrofi Charcot-Marie-Tooth Duchennes muskeldystrofi Duchennebærer-diagnosen Dystrophia

Sygdomme Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) Beckers muskeldystrofi Charcot-Marie-Tooth Duchennes muskeldystrofi Duchennebærer-diagnosen Dystrophia Muskelsvind Teksten er udarbejdet af konsulenter ved Institut for Muskelsvind. Teksten stammer fra Muskelsvindfondens hjemmeside: www.muskelsvindfonden.dk Væsentlige dele af stoffet er revideret ultimo

Læs mere

SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER

SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER UD AF DEPRESSIONEN SUPPLEMENT ELLER ERSTATNING TIL LYKKEPILLER Strategier, indsatser og værktøjer, der vil hele din depression, øge dit humør og skabe livsglæde på en naturlig måde. 1 Ud af depressionen

Læs mere

Sygdommen, behandling og forebyggelse

Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er en depression? 05 Hvorfor får nogle en depression? 08 Hvilke symptomer

Læs mere

DEMENSTYPER I OVERBLIK En kort gennemgang af demenstyper med gældende beskrivelser fra bl.a. Videnscenter for demens. Gennemgangen er samlet og

DEMENSTYPER I OVERBLIK En kort gennemgang af demenstyper med gældende beskrivelser fra bl.a. Videnscenter for demens. Gennemgangen er samlet og DEMENSTYPER I OVERBLIK En kort gennemgang af demenstyper med gældende beskrivelser fra bl.a. Videnscenter for demens. Gennemgangen er samlet og sammensat af DemensCentrum Aarhus med brug af informationer

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

STOL PÅ IDRÆT - idræt på en stol

STOL PÅ IDRÆT - idræt på en stol Vibeke Pilmark & Margit Vestergaard STOL PÅ IDRÆT - idræt på en stol Indholdsfortegnelse I denne del af hæftet kan man finde beskrivelse af træningsformer og ideer til øvelser og aktiviteter. Forslag til

Læs mere

Generaliseret angst, socialfobi og panikangst. Forord

Generaliseret angst, socialfobi og panikangst. Forord Generaliseret angst, socialfobi og panikangst En vejledning til patienter og pårørende Forfattere: Professor, dr. med., chefpsykolog Jørn Halberg Beckmann, Odense Universitetshospital Forskningschef, cand.scient.

Læs mere

Bachelorprojekt. Psykomotorisk behandlingseffekt af kroniske smerter. Udarbejdet af: Kirsten Veedfald Jensen

Bachelorprojekt. Psykomotorisk behandlingseffekt af kroniske smerter. Udarbejdet af: Kirsten Veedfald Jensen Bachelorprojekt Psykomotorisk behandlingseffekt af kroniske smerter Udarbejdet af: Kirsten Veedfald Jensen Årgang: 2009 VIA University College, Randers Psykomotorikuddannelsen Vejleder: Lars Gøttsche Afleveringsdato:

Læs mere

Sarkomer Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden 49 2100 København Ø Telefon 35 25 75 00 www.cancer.dk 2647-2013-1.500

Sarkomer Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden 49 2100 København Ø Telefon 35 25 75 00 www.cancer.dk 2647-2013-1.500 Sarkomer Indhold 2 Indledning 3 Hvad er sarkomer? 6 Hvad er symptomerne på sarkomer? 7 Hvilke undersøgelser skal der til? 10 Hvor syg er jeg? 13 Hvilken behandling findes der? 13 Behandling af bløddelssarkomer

Læs mere

Børn med cerebral parese i Danmark. Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall

Børn med cerebral parese i Danmark. Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall Børn med cerebral parese i Danmark Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall Børn med cerebral parese i Danmark Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall Børn med

Læs mere