BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk"

Transkript

1 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS

2 Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar til brug... 4 Generel anvendelse af dukapc... 5 Moduloversigt... 5 Sådan bruger du modulet... 7 Din første Sådan læses og besvares en Oprettelse af personer i adressebogen TV-Guide Nyheder Vejrudsigt Underholdning Facebook Internet Udvalgte hjemmesider Søgning Indtast adresse Tilføj (gem) egne favoritter Tekstbehandling Billeder Videotelefon Musikafspiller Filmafspiller (ikke tilgængelig på dukapad) Filhåndtering Scenarie 1 - Gem billeder du har modtaget i en Scenarie 2 - Send en med en vedhæftet fil Scenarie 3 - Kopier en mappe med dokumenter fra dukapc til en USB pen Scenarie 4 - Kopier udvalgte billeder fra en CD til dukapc Hjælp Fjernbetjening Lydindstillinger Batteriniveau Teknisk information Lås computeren op og i Trådløst internet Anvendelse af computeren uden om dukapc (Windows) Fejlsøgning kommer ikke frem til modtageren Tastaturet skriver kun store bogstaver Tasturet vil ikke skrive tal Genveje Gode råd om sikkerhed... 48

3 Tak fordi du har valgt at købe en dukapc. Vi håber, du vil få stor glæde af produktet, og at du vil opleve, at en verden af spændende muligheder åbner sig. Med dukapc får du adgang til internettet på en nem, enkel og sikker måde, og du behøver ikke at vide noget om computere. Denne brugervejledning hjælper dig med at komme godt fra start. God fornøjelse! Sammen med denne brugervejledning finder du Kom godt i gang, der i tekst og billeder beskriver, hvordan du pakker din dukapc ud, slutter den til og tænder for den. Følg blot vejledningen trin for trin. På bagsiden af Kom godt i gang vejledningen finder du en oversigt over hvilke knapper på tastaturet, der har hvilke funktioner. Oversigten er god at have liggende fremme ved siden af computeren. I tilfælde af, at din nye dukapc skal sendes ind til service, anbefaler vi, at du gemmer den originale emballage.

4 Første gang din dukapc tændes, klargør den sig automatisk, så den passer præcis til dig. Det sker, når du ser det følgende billede på skærmen (1). I nogle tilfælde vil din dukapc allerede være helt klargjort, inden den sendes til dig, og i så fald kan du springe nedenstående over og gå direkte til næste overskrift dukapc er klar til brug : 1 Hvis du ikke har bestilt internet via dukapc, skal du forbinde til dit eget internet- se vejledningen i afsnittet Trådløst internet Skulle der opstå problemer med klargøringen, vil du blive bedt om at ringe til dukapc kundeservice på tlf.: , som vil hjælpe dig over telefonen. Når din dukapc er klargjort, vises nedenstående skærmbillede: 2 Tryk på den store OK (2) knap, og du er nu klar til at bruge din dukapc.

5 Du kan nu se, at dit navn og din adresse står i øverste højre hjørne. Du vil få vist dukapc startsiden, som er det billede, du fremover vil møde, når din dukapc tændes: Hver af de gule knapper på startsiden symboliserer et modul (3). Du kan se flere moduler ved at trykke på Frem pilen (4). På startsiden vælger du, hvilket modul du ønsker at benytte. 5 Når du er inde i et modul, kan du komme tilbage til startsiden ved at trykke på dukapc Startside knappen i øverste venstre hjørne (5). Går det helt galt, kan du altid slukke computeren ved at trykke på tænd/sluk knappen (se Kom godt i gang vejledningen). Når du tænder igen, vil alt være som før. HUSK, at bruger du dukapc modulerne, kan du som udgangspunkt ikke kan gøre noget galt - så du kan roligt gå i gang med at bruge din computer og lære den at kende. Hvis du ønsker at indsætte et profilbillede af dig selv, kan du trykke på billedet i øverste højre hjørne (6) ved siden af dit navn. De fleste problemer kan som regel afhjælpes ved at slukke for computeren og tænde den igen. Prøv derfor altid dette, inden du ringer til kundeservice.

6 Fra startsiden kan du vælge, hvilket modul (program) du ønsker at anvende. Du kan til enhver tid komme tilbage til startsiden ved at trykke på dukapc-logoet i øverste, venstre hjørne af skærmen (4). I hvert modul er der indbygget en hjælpefunktion, se efter den lille hjælper. Her fortæller hjælperen dig, hvad du skal gøre. Kig derfor altid efter hjælperen, hvis du bliver i tvivl. Du kan i de fleste tilfælde trykke på hjælperen for at få endnu mere hjælp. Alle moduler i dukapc fungerer på nogenlunde samme måde. I listen til venstre træffer du valg om, hvad du ønsker at se i indholdsruden midt på skærmen. I højre side finder du altid den lille hjælper, med aktuel hjælp og mulighed for at se mere hjælp. Herunder vil du også ofte se knapper, som giver dig forskellige muligheder. Her følger en gennemgang af de enkelte moduler i dukapc: - Dette modul giver dig adgang til at sende og modtage elektronisk post, . Som bruger af dukapc har du allerede nu fået tildelt en adresse, som du kan se i skærmens øverste højre hjørne lige under dit navn. Internet åbner den del af internettet op, hvor man kan se hjemmesider. dukapc har udvalgt en række hjemmesider/favoritter, som er interessante for de fleste, og som er sikre at bruge. Nyheder - dukapc er en kilde til opdaterede nyheder døgnet rundt. I nyhedsmodulet kan du vælge mellem de sektioner, du også finder i en typisk avis, f.eks. Indland og Sport. Nyhederne opdateres løbende, så du altid er opdateret med det seneste nye. Underholdning - her finder du en række spil, bl.a. 7-kabale og Quiz, der giver god træning i at anvende din dukapc og samtidig sætter de små grå i gang. Herudover er der genveje til de kendte Windows-spil som f.eks. Skak, Minestryger og Edderkop. TV-Guide giver adgang til TV-programmerne for cirka 35 kanaler. Ud over selve programoversigten har du også adgang til uddybende beskrivelser af de enkelte programmer. Vejrudsigt - I samarbejde med DMI leverer dukapc altid den nyeste vejrudsigt, som du kender den fra fjernsynet. Man kan se den aktuelle vejrudsigt for en bestemt region eller for hele landet, samt eventuelle varsler om farligt vejr, som f.eks. snestorm eller skybrud. Facebook er en social tjeneste på internettet, hvor mennesker kan dele information om stort og småt med deres venner og familie. Tekstbehandling gør din dukapc til en avanceret skrivemaskine. Du kan gemme de dokumenter, du skriver på computeren, så du kan finde dem frem igen senere og rette i dem. Hvis du har en printer, kan du også skrive dokumenterne ud på papir. Printeren kan købes ved henvendelse til dukapc Kundeservice eller direkte på vores hjemmeside. Billeder - Du kan bruge computeren som et avanceret fotoalbum. Ved at sætte en CD, DVD, USB pen eller et hukommelseskort med billeder på i computeren, får du vist de billeder, der ligger på dette medie.

7 Musikafspiller Du kan afspille CD er med musik og lydbøger m.m. Du kan også afspille lydfiler som f.eks. MP3-filer. Filmafspiller gør det muligt for dig at se dine DVD film direkte på din dukapc. Videotelefon (Skype) giver dig mulighed for at bruge din dukapc som en avanceret telefon. Der er indbygget mikrofon, højtalere og et lille videokamera i computeren, så dem du taler med, kan se dig. Hvis dem du taler med ligeledes har et videokamera, kan du også se dem. Filhåndtering - Her kan du organisere filer (billeder, dokumenter m.m.) og mapper på din dukapc. Du kan flytte, kopiere, slette og omdøbe disse. I de kommende afsnit vil vi gå i detaljer med de enkelte moduler. Vi anbefaler, at du starter med noget helt simpelt, f.eks. TV-Guide eller Vejrudsigt.

8 modulet giver dig adgang til at sende og modtage elektronisk post. Din e- mail adresse, som andre skal bruge for at skrive til dig, fremgår af skærmens øverste højre hjørne, umiddelbart under dit navn. Adressen kan f.eks. være hvor den første halvdel er dit navn (eller et andet kalde-navn, du har valgt, f.eks. Den anden halvdel er fælles for alle dukapc brugere og er kaldes snabel-a. adressen kan du give til venner og familie, som derefter kan skrive til dig. Hvis du sender en til en person, vil denne person automatisk kunne se din adresse og vil derfor let kunne skrive et svar til dig. Hvis du skal udtale adressen vil lyde: karenp snabel-a dukamail punktum DK modulet er opbygget efter samme skabelon som de øvrige moduler i dukapc. Det betyder, at når du har lært at bruge det ene modul, er du så godt som uddannet i de andre også. Tryk på knappen på startsiden for at starte modulet. I listen til venstre (1) vil du se de s (beskeder), du har modtaget. Listen vil indeholde en velkomst fra dukapc (2), og hvis du allerede har modtaget fra nogen, du kender, vil de også ligge der Lad os starte med at læse velkomst en. Tryk på en i listen til venstre (1), der hvor der står Velkommen til dukapc (2).

9 I ruden midt på skærmen får du nu indholdet af en at se (3). Den aktive er markeret med grønt i venstre side (2): Såfremt du allerede har modtaget andre s, vil de fremgå af listen til venstre (1), under Modtaget post. Tryk blot på hver enkelt i listen, og indholdet vises midt på skærmen (3). En slettes ikke fra systemet, før du selv beder om det, så du kan let finde den frem igen. Hvis du ønsker at besvare den , der er på din skærm, skal du trykke på knappen Besvar denne til højre på skærmen (4). Ønsker du at sende en videre til andre, skal du trykke på Videresend denne (5). Ønsker du at slette den, trykker du på Slet denne (6). Du vil derefter blive spurgt, om du er helt sikker på, at du ønsker at slette. Tryk på Skriv ny i skærmens højre side (7). Du bliver nu spurgt, om du ønsker hjælp til at skrive din Tryk på Ja. Hjælpen følger dig trin for trin gennem dét at skrive og sende en . Når du på et senere tidspunkt er blevet fortrolig med at skrive og sende s, kan du svare Nej til hjælpen og på den måde spare lidt tid. Tryk på Næste trin, hvor du bliver bedt om at indtaste en overskrift til din

10 8 9 En har altid en overskrift (ofte kaldet Emne ), som skal udfyldes. Tryk derfor i det blanke felt under Skriv overskrift på skærmen (8) og skriv dernæst på tastaturet, hvad du synes, der skal stå. Det kan f.eks. være Min første eller Invitation til eftermiddagskaffe. Du vil se, at en lodret pind blinker på skærmen der, hvor du skal til at skrive. Denne pind kaldes computerens markør og viser, hvor det næste bogstav vil blive skrevet. Du kan flytte markøren med tastaturets piletaster, og du kan også flytte den ved at trykke der, hvor du gerne vil have den hen. Når du har udfyldt feltet med overskriften, trykker du på knappen Næste trin (9), hvorefter du ser følgende skærmbillede:

11 10 Her skal du indtaste selve teksten til din . Det står dig helt frit for, hvad du vil skrive, men ovenstående er et eksempel på en ganske kort . Du kan bevæge markøren op og ned i teksten ved hjælp af tastaturets piletaster, hvis du f.eks. skal rette en stavefejl eller tilføje et ord. Du skifter linje med Enter knappen. Skriver du forkert og ønsker at slette, trykker du blot på Slet knappen, som sidder lige over Enter knappen (ved brug af dukapad se medfølgende vejledning). Piletasterne er også anvendelige, hvis du skriver mere tekst, end der er plads til på skærmen. Så ruller/bladrer teksten automatisk op eller ned, når du flytter markøren. Teksten ruller også automatisk, når du skriver, hvis pladsen på skærmen bliver for lille. Når teksten i din er, som den skal være, trykker du på Næste trin (10) og skal nu vælge, hvem en skal sendes til:

12 11 12 For at du kan sende en , skal modtageren være oprettet i din adressebog på computeren. Hvordan det gøres kan du læse mere om i afsnittet Oprettelse af personer i adressebogen. Når du modtager din dukapc, er der oprettet to modtagere på forhånd. Dels dukapc Kundeservice, som du er meget velkommen til at skrive til med ris, ros, spørgsmål og kommentarer, og dels dukapc Autosvar, som vi vil benytte nu. Når du sender en til dukapc Autosvar, vil du helt automatisk få en retur meget kort tid efter. På den måde ved du, at du har gjort alting rigtigt, og at din er nået frem. Du er altid velkommen til at sende s til dukapc Autosvar, hvis du vil øve dig eller afprøve, om det hele fungerer, som det skal. Tryk på dukapc Autosvar (11) på skærmen for at vælge denne modtager. Linjen farves nu grøn som tegn på, at den er valgt. Hvis du kommer til at vælge den forkerte modtager, trykker du blot på vedkommende igen, og den grønne farve forsvinder. Der skal vælges mindst én modtager, men du kan godt vælge flere, hvis du f.eks. skal sende en invitation rundt til flere i familien. Når den rette modtager er valgt, trykker du på Næste trin (12), og du får at vide, at din er klar til afsendelse:

13 13 Dette er blot til information, og du kan roligt trykke på Næste trin (13) Herefter vil du se al den information, du har indtastet, på ét skærmbillede (14). Dette er det samme skærmbillede, som du vil møde, hvis du svarer Nej til tilbuddet om hjælp til at skrive e- mailen. Skulle du ønske at rette noget, inden du sender en af sted, kan du nå det endnu. Tryk blot i det felt, hvor du ønsker at ændre i teksten. Brug evt. piletasterne til at flytte markøren hen til stedet, hvor der skal rettes, og foretag så ændringerne. Nu er du klar til at sende en dette gøres ved at trykke på knappen Send denne (15).

14 Du vil dernæst modtage denne besked om, at din er afsendt: Tryk på OK, og du kommer tilbage til Modtaget post i modulet, hvor du kan se de modtagne s. Nu er det blot at vente på svar. Hvis du har sendt din til dukapc Autosvar, vil du ganske hurtigt få en tilbage. Det er beviset på, at den , du sendte, kom frem til modtageren. Hvis du ønsker at vedhæfte (medsende) en fil f.eks. et eller flere billeder til din skal du skal du læse afsnittet Scenarie 2 bagerst i denne vejledning. Når du modtager en , vil du i listen til venstre under Modtaget post (1) kunne se de forskellige s du har modtaget, hvem afsenderen er, og hvad vedkommende har skrevet i overskriftsfeltet. Hvis en er ulæst, vil konvolutten være lukket. Har du derimod tidligere læst en, vil konvolutten stå åben. Når du har modtaget svaret på en , så tryk på den i venstre side af skærmen (2), hvorefter den bliver grøn, og indholdet vises midt på skærmen (3). Hvis du synes at skriften er for lille, kan du trykke på knappen Gør større (4) umiddelbart under teksten: Hvis den modtagne er fra dukapc Autosvar, vil du i bunden af en se et lille billede. Tryk på billedet (5), og det bliver vist i stor størrelse. Tryk på Gå tilbage knappen, når du er færdig med at se på billedet.

15 På samme måde kan venner og familie sende billeder, dokumenter og små videoklip med e- mail, og du kan se dem i stor størrelse på skærmen ved at trykke på dem og efterfølgende udskrive dem. Hvis du ønsker at gemme den eller de filer, du har modtaget, skal du trykke på knappen Gem vedhæftede fil(er) (6) under de vedhæftede filer. Herefter vil du blive spurgt, om dukapc skal gemme filerne for dig. Svar Ja (anbefales), hvis du er tvivl om hvordan man gemmer filer, eller svar Nej, hvis du selv vil bestemme, hvor filerne skal gemmes på din dukapc. Hvis du ønsker selv at bestemme, hvor filerne skal gemmes, anbefaler vi, at du læser afsnittet Filhåndtering. Nu har du både sendt og modtaget en . Hvis du modtager en , som du ønsker at besvare, kan du anvende knappen Besvar denne (7), når du har en fremme på skærmen. Når du besvarer en på denne måde, behøver du ikke at vælge en modtager, da modtageren automatisk vil være den person, der skrev den oprindelige til dig. Når du får oplyst en adresse af en person, som du gerne vil skrive til, skal personen først oprettes i din adressebog på dukapc. Adressebogen indeholder alle de personer, som du kan skrive til, og du kan oprette og slette personer, som du ønsker. I det følgende beskrives, hvordan du opretter en person i adressebogen, så du efterfølgende kan sende en til vedkommende. Start med at gå ind i modulet fra startsiden. Åbn nu adressebogen ved at trykke på knappen Vis adressebog (8) i nederste højre hjørne af skærmen: Du ser nu adressebogen, som allerede indeholder to personer, nemlig dukapc Autosvar og dukapc Kundeservice (1). Bemærk, at din adressebog vil være anderledes, hvis du allerede har oprettet eller slettet personer i den Du kan komme væk fra adressebogen, og tilbage til modulet igen, ved at trykke på Tilbage til s (2).

16 For at oprette en person i adressebogen skal du trykke på knappen Tilføj ny person (3) i nederste venstre hjørne: Du bliver nu spurgt, om du ønsker hjælp til at tilføje personen: Tryk på Ja, hvorefter følgende introduktion vises: Når du har læst introduktionen, skal du trykke på Næste trin. Derefter vises skærmbilledet, hvor du skal indtaste personens navn:

17 For eksemplets skyld antager vi, at personen hedder Karen Petersen. Navnet indtastes i indtastningsfeltet. Det er ikke vigtigt, om du staver navnet korrekt. Du trykker herefter på Næste og kommer så frem til følgende skærmbillede: 4 For eksemplets skyld antager vi, at personen har oplyst, at hans adresse er Denne adresse indtaster du derfor i feltet, og det er MEGET VIGTIGT, at du indtaster den præcis, som du har fået den oplyst af personen.

18 @-tegnet (kendt som Snabel-a) skrives ved, at du holder den højre Alt Gr knap på tastaturet nede og derefter trykker på tasten 2 over bogstaverne Q og W. Du kan også vælge at ved at trykke knappen (4) på skærmen til højre for indtastningsfeltet: Skriv altid adresser: Uden mellemrum Med små bogstaver Uden æ, ø og å Uden punktum til sidst Husk, at du kan få hjælp til de forskellige taster på tastaturet i den medfølgende tastaturvejledning på bagsiden af Kom godt i gang vejledingen. Efter at du har indtastet adressen og kontrolleret, at den er præcis som oplyst, trykker du på Næste trin, og du får nu vist følgende skærmbillede, Tryk på Næste trin: Du får herefter vist de indtastede oplysninger til godkendelse:

19 Du har mulighed for at rette oplysningerne, hvis noget er forkert, og når du er færdig, trykker du på Gem knappen. Personen vil nu blive vist i adressebogens liste til venstre på skærmen, og du har nu mulighed for at sende en til vedkommende på samme måde, som du tidligere sendte en til dukapc Autosvar (se ovenfor). I adressebogen har du også mulighed for at ændre og slette allerede eksisterende personer. Vælg blot personen i listen til venstre, hvorefter navn og vises i indholdsfeltet midt på skærmen. Ved hjælp af knapperne til højre på skærmen kan du dernæst vælge, hvad du ønsker at gøre. Tryk på knappen Tilbage til s for at komme ud af adressebogen.

20 I TV-guiden kan du se, hvad der kommer i fjernsynet de næste 7 dage: Vælg TV-kanal i listen til venstre (1), og vælg en dag i toppen af skærmen (2) Du kan trykke på den enkelte udsendelse i oversigten midt på skærmen (3) og læse mere om udsendelsen. Tryk på den uddybende beskrivelse for at skjule den igen. Hvis du vil se, hvad der kommer senere på dagen, kan du bladre med Ned knappen (4).

21 dukapc får leveret nyheder døgnet rundt fra Jyllands-Posten. Når du trykker på Nyheder på startsiden, vil du i nyhedsmodulet få vist avissektionerne i skærmens venstre side (1). 2 1 Tryk eksempelvis på Indland (2), hvorefter overskrifterne i denne sektion kommer frem Du kan nu trykke på overskriften af den artikel (3), du ønsker at læse, hvorefter artiklen vises midt på skærmen(4): Hvis nyhedens tekst er så lang, at der ikke er plads på én side, kan du bladre ned og op med knapperne Ned og Op nederst på skærmen (5).

22 I oversigten til venstre kan du bladre op og ned med Op og Ned knapperne (6), så du kan se endnu flere nyheder. Du kan folde sektionen sammen igen ved at trykke på den. Hvis du har åbnet Indland skal du således blot trykke på Indland igen (2) for at se samtlige sektioner. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) leverer vejrudsigten til dukapc: I listen til venstre (1) kan du vælge, om du vil se vejrudsigten for hele landet eller for en region. Vejrudsigten for det valgte område vises midt på skærmen (2) dukapc husker selv, i hvilken region du bor, hvis du trykker på knappen Husk min region i højre side (3), efter at du har valgt din region. Bemærk, at der kommer en lille stjerne ud for den valgte region. Nederst til højre på skærmen kan du se, om DMI varsler farligt vejr (4), eksempelvis snestorm eller kraftig regn.

23 Her finder du en række spil, bl.a. 7-kabale og quiz (1), der giver god træning i at anvende din dukapc, og samtidig sætter de små grå i gang. Herudover er der genveje til de kendte Windows spil: Minestryger, Skak, Napoleon, Hjerterfri, Majong, Purple Place, 7-kabale og Edderkop (2). 2 1 Quiz I quizzen bliver du præsenteret for 10 spørgsmål i forskellige kategorier, hvor du til hvert spørgsmål får 3 forskellige svarmuligheder. Tryk på det svar, du mener er det rigtige og derefter på Videre knappen. Det handler om at svare rigtigt på flest mulige spørgsmål, på kortest mulig tid, så det er med at være rap på fingrene! 7-Kabale I 7-kabalen skal du trykke på det kort, du ønsker at flytte, hvorefter kortet markeres med en gul ramme. Dernæst trykker du på det sted, hvor du ønsker at flytte kortet hen. Ønsker du at vende et kort fra bunken, trykker du blot på bunken i øverste venstre hjørne, hvorefter kortet kommer frem. Øvrige spil De øvrige spil er genveje til de kendte Windows-spil. For at vende tilbage til dukapc, skal du blot trykke på det røde kryds i øverste højre hjørne af spillet. Du kan også bruge 7-kabalen i Underholdningsmodulet til at øve dig i at bruge musen. Så bruger du blot pilen og musens venstre knap, når du skal flytte et kort.

24 Hvis du ønsker at benytte Facebook modulet i dukapc, SKAL du først ringe til dukapc Kundeservice på telefon for at få oprettet en Facebook brugerprofil og få den knyttet til din dukapc (kan kræve at du kan modtage en SMS). Det er hurtigt gjort og koster naturligvis ikke noget. Du vil i mellemtiden se følgende besked på skærmen: Når du har talt med Kundeservice og Facebook modulet er klar til brug, kan du fortælle dine venner og din familie, at du nu er Facebookbruger. Oplys din adresse til dem og bed om at de tilføjer dig som ven på Facebook. Facebook er en social tjeneste på internettet, hvor mennesker kan dele information om stort og småt med deres venner og familie. Det betyder, at du ved at etablere forbindelse på Facebook med disse mennesker kan følge med i, hvad de skriver om sig selv også selvom det er personer, du kun sjældent taler med. Mange brugere af Facebook lægger også billeder op med jævne mellemrum, så det er let for dig og andre at se dem. Du har også mulighed for at skrive, hvad du selv gør eller tænker, så andre kan holde forbindelsen med dig ved lige Hver gang en person tilføjer dig som ven på Facebook, vil du få det oplyst nederst til højre på skærmen (1):

25 Du kan nu vælge, om du ønsker at være venner med personen på Facebook, hvilket indebærer, at du kan se, hvad personen skriver, og at personen kan se, hvad du eventuelt vælger at skrive inde i Facebook modulet. For at blive ven med personen, skal du blot trykke på Godkend knappen (1). Hvis du ikke ønsker at være ven med vedkommende, trykker du i stedet på Afvis knappen (1). Når du har fået dine første Facebook venner, vil de blive vist i listen til venstre på skærmen under Alle (2). Tryk på en person i listen for at få vist, hvad vedkommende har skrevet. Tryk på dit eget navn for at se, hvad andre har skrevet til dig. Eller tryk på Alle (3) for at se alle de nyeste opdateringer fra alle vennerne. Du kan trykke på et indlæg (4) og få vist eventuelle billeder og yderligere tekst, som brugeren har lagt ind på Facebook. Ved at trykke på indlægget kan du også selv skrive en kommentar (5), som brugeren og alle vennerne på Facebook derefter straks kan læse. Hvis du bliver glad for at bruge Facebook og ønsker at bruge mere avancerede funktioner, kan du gøre det på facebooks hjemmeside (6) i Internetmodulet. Vi anbefaler, at du får en person, som er vant til at benytte Facebook, til at hjælpe dig i gang. Men du kan også ringe til dukapc Kundeservice og få hjælp. Et af målene med dukapc er at hjælpe dig i gang med at bruge internettet. Når du har trykket på Internet, har du forskellige muligheder. Du kan enten selv vælge, hvad du vil søge efter, eller du kan prøve at kigge på en af de hjemmesider, dukapc har udvalgt til dig. dukapc har udvalgt en række hjemmesider (favoritter), som du kan starte med at øve dig på, og som er relevante for de fleste mennesker. Favoritterne er opdelt i kategorier, som du kan se i venstre side af skærmen (1), f.eks. Det offentlige, Netbanker og Sundhed

26 Når du vil se, hvad der gemmer sig under en kategori, trykker du på den. Herefter bliver den markeret med grøn (2), og du kan se de favoritter den indeholder, midt på skærmen (3). Hvis du trykker på den lille pil i højre side af favoritten (4) eller på selve teksten, får du vist flere informationer om hjemmesiden. Hvis du vil besøge hjemmesiden, trykker du på knappen Vis side (5), hvorefter indholdet kommer frem på skærmen i en såkaldt browser. Hvis der er flere favoritter i kategorien, end der er plads til at vise på skærmen, kan du bladre Ned (6) og se dem. Hvis du henvender dig til andre end dukapc kundeservice, f.eks. din bank, for at få hjælp, så husk at oplyse, at du har en dukapc, da den adskiller sig fra en almindelig PC på en række områder. Hvis du selv ønsker at søge efter noget på internettet, skal du trykke på kategorien Søgning og opslag (7). Du har flere muligheder for at søge, du kan f.eks. bruge Krak til at finde personer eller telefonnumre. Det mest almindelige at bruge når man skal søge på internettet er Google (udtales guugel) Tryk først på favoritten Google søgning. Tryk i søgefeltet og indtast herefter et eller flere søgeord i søgefeltet (8). Ønsker du f.eks. at søge efter en opskrift på kylling, skriver du opskrift kylling. Tryk herefter på Enter eller på knappen Søg (9). Herefter får du vist resultaterne af din søgning på Googles hjemmeside.

27 Tryk på et af resultaterne (teksten med blå) (10). Herefter vil hjemmesiden du har trykket på blive vist. 10 Hvis du kender adressen på den hjemmeside, du ønsker at se, skal du trykke på favoritten Indtast adresse (11). Skriv adressen i feltet, f.eks.: og tryk på knappen Gå til (12) Når man har trykket på Vis side, søgt efter en hjemmeside eller skrevet en adresse, bliver resultatet vist i en browser. En browser er et program, der bruges til at vise en hjemmeside. Nedenfor ser du et billede af browseren i dukapc.

28 13 14 Den øverste del er dér, hvor du ser selve hjemmesiden (13). Nederst i browseren ser du en række knapper (14): Hvis du trykker på knappen Tilbage til favoritter, kommer du tilbage til oversigten med favoritter, hvor du også kan søge. Med knappen Tilføj kan du selv gemme en hjemmeside/favorit. Læs mere herom længere nede. Du kan trykke på knappen Hjælp, hvis du ikke kan huske, hvad de forskellige knapper er til og få hjælp til disse. Har du en printer og ønsker at udskrive den aktuelle hjemmeside, kan du trykke på Udskriv. Med knapperne Gør større og Gør mindre kan du zoome (forstørre) på hjemmesiderne. Hvis du f.eks. synes, at teksten står for småt, kan du gøre den større. Hvis du trykker på knappen Forrige side kommer du tilbage til den hjemmeside du kom fra. Med pilene Op og Ned kan du bladre op og ned på siden for at få vist mere indhold. Hvis du bruger en dukapc med berøringsfølsom skærm (Bordmodel eller dukapad), kan du trykke på knappen Tastatur, for at få et tastatur, du kan skrive på frem på skærmen.

29 I dukapc har du mulighed for selv at tilføje favoritter til kategorien Egne favoritter. Hvis du er på en hjemmeside, du ønsker at huske/gemme, skal du blot trykke på knappen Tilføj Herefter får du vist et udsnit af hjemmesiden, du er ved at tilføje til favoritter (15). Du har nu mulighed for at give den et andet navn end det foreslåede (16), men du kan også bare trykke på Gem knappen (17). Favoritten/siden er nu gemt i kategorien Egne favoritter, så du nemt kan besøge siden næste gang, du ønsker dette. Tilføj f.eks. din egen kommune, venner eller families hjemmesider eller din banks hjemmeside. Om internet og hjemmesider På hjemmesider er der oftest en masse links (genveje i mellem hjemmesider). Et link er et billede eller et stykke tekst, som man kan trykke på for at komme videre til mere information. Hvis du trykker på et link, vises efter kort tid en ny side med det ønskede. På mange hjemmesider er der tillige en søgefunktion. Den består af et indtastningsfelt, hvor ét eller flere søgeord kan indtastes, og en Søg-knap eller et billede af et forstørrelsesglas, som man kan trykke på for at få vist de søgeresultater, der indeholder det indtastede ord. Du kan navigere rundt på hjemmesider ved at trykke på links. Ikke alle hjemmesider egner sig godt til berøringsfølsomme skærme, da det kan være svært at ramme små felter med store fingre. Derfor anbefaler vi, at man bruger en mus til at trykke med, hvis man har vanskeligheder. Når musen er tilsluttet computeren, fører du den rundt på bordet, og på skærmen vil du se en lille pil, der følger dine bevægelser. Brug pilen til at pege på det ønskede link, og tryk derefter på musens venstre knap for at følge linket (musens højre knap virker ikke i dukapc). Hvis du vil gå på internettet ligesom på en helt almindelig computer, skal du trykke på knappen Skjul dukapc på startsiden. Tryk herefter på Internet Explorer (det blå e.) Funktionen er også meget anvendelig, hvis familien er på besøg og ønsker at låne computeren til at gå på internettet. Se mere om dette under punktet Anvendelse af computeren uden om dukapc.

30 Udtryk og begreber En hjemmesideadresse ser typisk sådan ud: og udtales vvv-punktumdukapc-punktum-dk eller bare dukapc-dot-dk (dot er det samme som punktum). www står for World Wide Web og.dk betyder at det er en dansk side. Mange firmaer bruger.com det står for company (firma). Tekstbehandlingsmodulet åbner en masse muligheder. Du kan nemlig anvende computeren som en avanceret skrivemaskine. I modsætning til en traditionel skrivemaskine begynder du her blot at skrive løs uden at bekymre dig om eventuelle slåfejl. Du skal nemlig hele tiden huske på, at alt kan ændres. Du retter det bare, når det passer dig (nu, senere eller til sidst). Tryk på Tekstbehandling på startsiden for at starte tekstbehandlingsmodulet. I listen til venstre (1) kan du se de forskellige placeringer på din dukapc. Tryk på Dokumenter (2). Herefter vil du se en mappe med navnet Dokumenteksempler Tryk på denne. Midt på skærmen kan du nu se de dokumenter, mappen indeholder. Vi har lagt 2 eksempler på filer heri et Word-dokument (blå) og en PDF-fil (rød). En PDF-fil vil typisk være et dokument, du f.eks. modtager fra det offentlige, eller et kontoudtog, som det ikke er muligt at redigere og lave ændringer i. Når du selv skriver en ny tekst, vil denne blive gemt som et Word-dokument i mappen Dokumenter (Standard), og du vil senere kunne arbejde videre med dokumentet (redigere) Her skal vi prøve at skrive et helt nyt dokument tryk på knappen Skriv ny tekst i skærmens højre side (3).

31 Vælg først hvilken skrifttype, størrelse og farve du ønsker at skrive med - Tryk på Skrift i øverste linje (4) for at vælge, hvilken skrifttype du vil skrive med. Tryk på aa for at gøre bogstaverne større. Tryk herefter på farvepaletten (5) for at vælge farve. Brug tastaturet og skriv f.eks. Hær kan du skrive din tekst For at gemme denne tekst på computeren, trykker du på Gem tekst knappen (6). Du bliver nu spurgt om, hvilket navn du vil give teksten og taster f.eks. Min første tekst : Tryk herefter på Gem, og teksten vil med det samme blive gemt i mappen Dokumenter (Standard). Det er altid en god idé at give teksterne et meningsfyldt navn, så man kan finde dem igen - f.eks. Brev til Karen.

32 7 Hvis du vil lave rettelser i teksten, vælger du først teksten ved at trykke på den (7). 8 Herefter trykker du på Redigér tekst (8) og går i gang med evt. rettelser. Du kan f.eks. trykke på æ et i Hær og rette det til Her.

33 Når du er inde at redigere en tekst, har du altid følgende muligheder: 1. Hvis du er tilfreds med den tilrettede tekst, trykker du blot på Gem tekst (9) for at gemme teksten. Du vil, ligesom før, blive spurgt om, hvilket navn, du ønsker at give teksten, og her kan du bare trykke på Gem, så beholder teksten sit nuværende navn Min første tekst. Hvis du ændrer navnet, vil der blive gemt en kopi med det ny navn. 2. Du kan også vælge Fortryd (10), hvis du ikke ønsker at gemme ændringer til teksten. 3. Har du en printer tilsluttet, kan du vælge Udskriv (11), hvorefter teksten bliver udskrevet på printeren. Når du har udskrevet en tekst, står den stadig på skærmen. Når du er færdig med teksten, trykker du blot på Gem tekst (9). Hvis du er i tvivl, om du vil gemme teksten til senere, så bare gem teksten der er rigeligt med plads på computeren. Når en tekst er længere, end man kan se på skærmen, kan man trykke på pilene for at komme længere op/ned i teksten (12). Du kan også bruge pilene på tastaturet (se informationsarket), eller øve dig i at bruge det såkaldte rullegardin i højre side, hvor du skal trykke med fingeren, som vist med pilen, for at bladre nedad i dokumentet. Du kan også bruge musen. Tryk på det du ønsker at bladre i og rul med det lille hjul midt på musen. Når du er tilbage på oversigten for alle dine tekster, kan du oprette en ny tekst ved blot at trykke på Skriv ny tekst.

34 Du kan bruge computeren som et avanceret fotoalbum til at se billeder og fotografier. Tryk på Billeder på startsiden for at starte Billedmodulet. Du kan enten se billeder, der ligger på selve computeren, eller billeder der ligger på et eksternt medie, som f.eks. en CD, DVD, USB pen eller et hukommelseskort. I listen til venstre (1) kan du se de forskellige placeringer på din dukapc. Tryk f.eks. på Billeder (2). Herefter vil du se en mappe med navnet Billedeksempler tryk på denne (3). Vi har lagt nogle eksempler på billedfiler ind i forvejen. Hvis du ønsker at se ét af billederne i stor størrelse, skal du blot trykke på selve billedet (4). Hvis du sætter et eksternt medie i computeren, f.eks. et hukommelseskort fra et kamera, vil dette også fremgå af listen i venstre side. Sætter du f.eks. en USB pen med billeder i computeren, vil der blive vist en USB i venstre side af billedmodulet (1), som du kan trykke på

35 Efter du har trykket på et billede, har du forskellige muligheder: Du kan trykke på knapperne Forrige og Næste (9) for at bladre i mellem billederne i mappen. Endvidere har du mulighed for at trykke på knappen Start diasshow (7) for at få vist alle billederne i mappen automatisk. Hvis et foto skulle vende forkert, har du mulighed for at trykke på Rotér (8) til enten højre eller venstre for at vende det rigtigt. Når du ønsker at komme tilbage til oversigten, skal du trykke på knappen Gå tilbage (6). Hvis du har en printer tilsluttet, kan du udskrive billedet ved at trykke på knappen Udskriv billede (5). Se afsnittet om Filhåndtering, hvis du ønsker at gemme billeder på din dukapc, som du f.eks. modtager pr. eller har liggende på et hukommelseskort. Videotelefon gør det muligt for dig at bruge din dukapc som en avanceret telefon til andre, der også har programmet Skype installeret. Der er indbygget mikrofon og højtalere i computeren. Endvidere er der et lille webcam (et lille videokamera) over skærmen, så dem, du taler med, kan se dig. Hvis dem du taler med også har et webcam, kan du også se dem. Hvis du af en eller anden grund ikke ønsker, at de skal kunne se dig, kan du også benytte Videotelefonen som en almindelig telefon uden video. Det er gratis at bruge Videotelefon til andre, der også har dukapc Videotelefon eller det program som hedder Skype, og det gælder også, selvom de bor i udlandet. Når du starter Videotelefon første gang, vil du se dette billede: Hvis du ønsker at bruge Videotelefon, SKAL du ringe til kundeservice og sige, at du gerne vil oprettes i Skype. Herefter vil de hjælpe dig med at komme i gang. Det er en god idé, hvis du kender nogen, der bruger programmet Skype - ellers vil du ikke have nogen, du kan tale med. Efter at du er blevet oprettet og starter Videotelefon, vil du måske se dette billede. Herefter vil Videotelefon-modulet starte, og du kan gå i gang med at bruge det.

36 I venstre side kan du se en liste over Kontakter (1). Under Kontakter har du mulighed for at søge efter nye kontaktpersoner og tilføje disse ved at trykke på knappen Tilføj ny kontaktperson (2). Når du trykker på Tilføj ny kontaktperson (2), vil du blive hjulpet igennem denne proces via 5 enkle trin følg vejledningen på skærmen. Hvis du trykker på en kontakt fra listen, vil du kunne se oplysninger om den valgte person midt på skærmen (3): Hvis personen er online (det vil sige, at vedkommende er tilsluttet internettet og kan kontaktes), vil denne have et grønt telefonrør i kontaktlisten. Det vil være muligt at trykke på knapperne Start opkald eller Start videoopkald (4). Hvis der er nogen, der har forsøgt at tilføje dig til deres kontaktliste, vil der i venstre side under kontakter være en anmodning, du kan acceptere eller afvise (5). På knappen Omdøb kontaktperson (6) har du mulighed for at give dine kontakter mere sigende navne, du kan f.eks. omdøbe max.dukamail.dk til Martin. Du har også mulighed for at slette personer fra kontaktlisten med knappen Slet denne person (7) - du kan altid tilføje dem igen. Det kan være en fordel at efterlade din dukapc i modulet Videotelefon, når du er færdig med at bruge den. Dette vil gøre det muligt for andre at ringe til dig, da videotelefonen skal være aktiv, for at du kan ringes op.

37 I Musikafspiller kan du høre musik og lydbøger mm. I siden af din dukapc er der en CD-skuffe (ikke tilgængelig på dukapad). CDskuffen åbnes ved at trykke på knappen uden på skuffen. Her kan du putte en CD i (den skal trykkes fast midt på, så det giver et klik). Du kan også høre musikfiler, som f.eks. MP3 og WMA, der allerede ligger på computeren eller på et eksternt medie, som f.eks. en USB pen. Hvis du sætter et eksternt medie i computeren som f.eks. en CD med musik på, vil der blive vist CD eller DVD i venstre side af musikmodulet (1). I listen til venstre (2) kan du se de forskellige placeringer på din dukapc. Tryk f.eks. på Musik (3). Herefter vil du se en mappe med navnet Musikeksempler (4) Tryk på denne. Vi har lagt nogle eksempler på musikfiler ind i forvejen Hvis du ønsker at høre ét af numrene, skal du blot trykke på selve nummeret midt på skærmen (5). Nederst i midten (6), kan du afspille, pause, stoppe, spole mm. ligesom på en almindelig båndeller CD afspiller. I højre side under hjælpen kan du skrue op og ned for lydstyrken (7). Hvis computeren (internettet) kan genkende den CD, du har puttet i, vil der blive vist informationer om nummeret, f.eks. kunstner, album og titel.

38 Filmafpilleren gør det muligt for dig at se dine DVD-film direkte på din dukapc. I siden af din dukapc er der en CD-skuffe Her kan du putte en DVD i (den skal lige trykkes fast, så det giver et klik). CD-skuffen åbnes ved at trykke på knappen uden på skuffen. Herefter vil der typisk starte en forfilm (1), hvorefter du selv i DVD-menuen, skal vælge at du vil starte afpilningen. Under billedet (2) kan du afspille, pause, stoppe, spole mm. ligesom på en almindelig videoeller DVD-afspiller. Endvidere er der en DVD menu knap til at komme tilbage til hovedmenuen og en Fuld skærm knap til at få vist filmen, så den fylder hele skærmen. Tryk på ESC-knappen på dit tastatur for at forlade fuldskærmsvisning. I højre side under hjælpen kan du skrue op og ned for lydstyrken (3)

39 Filhåndtering af noget af det mere komplicerede, du kan foretage dig i dukapc, men frygt ikke! Læs vejledningen grundigt og kom godt i gang. Ud over hjælpen i denne brugervejledning vil du direkte på skærmen løbende kunne læse hjælp og vejledning til, hvordan man løser forskellige opgaver. For at forstå et filsystem er det vigtigt at kende nedenstående begreber: Fil: En fil er f.eks. et billede, en tekst, en lyd eller en video. Filer kan man gemme i mapper. Mappe: En mappe er en beholder eller kasse. I denne mappe kan man gemme sine filer. Hvis man f.eks. har holdt sølvbryllup, kan man lave en mappe, der hedder Sølvbryllup I denne mappe kan man gemme alle billederne (billedfiler) fra festen samt den tale man har skrevet (tekstfil). Placering: På en dukapc skelner vi mellem 4 forskellige lokale placeringer, hvor filer og mapper kan gemmes: Billeder (bruges til at gemme billedfiler) Dokumenter (bruges til at gemme tekstdokumenter) Musik (bruges til at gemme musikfiler) Video (bruges til at gemme videofiler) Ud over at have filer og mapper liggende direkte på din dukapc, kan man også bruge eksterne medier f.eks.: CD eller DVD, USB pen og Hukommelseskort Flytte: Hvis man flytter en fil eller en mappe til en anden placering, bliver indholdet slettet fra det sted, man flyttede det fra, og placeret på det sted, man valgte at flytte det til. Kopiere: Hvis man kopierer en fil eller en mappe til en anden placering, bliver indholdet kopieret til det sted, man valgte at kopiere det til, og altså ikke slettet fra det sted, man kopierede det fra. Hvis du ønsker at arbejde med dine filer uden for dukapc kan du f.eks. kopiere dem til en USB-pen. Omdøb: Hvis man omdøber en fil eller en mappe, giver man filen eller mappen et nyt navn. Det et vigtigt at give sine mapper og filer sigende navne, så man nemt kan regne ud, hvad de dækker over f.eks. en begivenhed og et tidspunkt: Sølvbryllup Slette: Hvis man sletter en mappe, sletter man også de filer, der ligger i denne mappe.

40 Her vil se på nogle forskellige scenarier: For at gemme billeder eller andre filer, du har modtaget pr. , skal du først åbne modulet. Herefter skal du vælge den , billederne er vedhæftet til (1). Under selve teksten finder du en oversigt over de filer, der er vedhæftet til en (2) Du kan enten trykke på det enkelte billede (2) og herefter trykke på knappen Gem fil. eller du kan trykke på knappen Gem vedhæftede fil(er) (3)lige under de vedhæftede filer. Herefter spørger dukapc, om du ønsker hjælp det nemmeste er at sige Ja til dette. Herefter vil dukapc automatisk gemme dine filer for dig. Billeder bliver gemt i Billeder, og tekster bliver automatisk gemt i Dokumenter osv. Hvis du ikke ønsker hjælp og selv ønsker at bestemme, hvor filerne skal gemmes, skal du trykke på Nej. Hvis du siger Nej, vil du blive spurgt, om du ønsker dette tilbud i fremtiden Vi anbefaler, at du siger Ja til dette, indtil du er fortrolig med filer og mapper.

41 4 5 Herefter skal du vælge den eller de filer, du ønsker at gemme tryk på Vælg (4) ud for de billeder (eller andre filer), du ønsker at gemme. Når du har valgt en fil, bliver den markeret med grønt og flueben, og der står nu ikke længere Vælg, men i stedet Fravælg på knappen. Når du har valgt de filer, du ønsker at gemme, skal du trykke på Gem valgte fil(er) (5). Herefter skal du vælge en placering på computeren, hvor du ønsker at gemme filen. 7 6 Da det er billeder, du skal gemme, skal du trykke på placeringen Billeder (6). Herefter vælger du den mappe billedet skal gemmes i, f.eks. Billeder (standard) mappen (7). 8 9 Du har også muligheden for at oprette en ny mappe og selv navngive denne ved at trykke på knappen Opret ny mappe (8). Når du har valgt en mappe, og denne er markeret med grønt, trykker du på Gem fil(er) (9). Du har nu gemt billederne på din dukapc og kan f.eks. se dem i billede-modulet eller selv vedhæfte dem til en ny . Tekstfiler fylder ikke så meget, billedfiler fylder lidt mere, afhængigt af hvor store de er og videofiler fylder meget.

42 Hvis du ønsker at vedhæfte (medsende) en fil f.eks. et eller flere billeder til din skal du trykke på knappen Vedhæft fil(er) (1), når du sender en ny Ønsker du f.eks. at vedhæfte et billede, trykker du på placeringen Billeder (2) i venstre side. Herefter vælger du den mappe, f.eks. Billedeksempler (3), det billede du ønsker at vedhæfte, er placeret i. Nu skal du trykke på knappen Vælg (4) ud for den enkelte fil (billede), du ønsker at vedhæfte. Du kan også trykke på knappen Vælg alle (5), hvis du ønsker at vedhæfte alle de filer, du ser i den mappe du står i (Læs mere om mapper og filer under afsnittet Filhåndtering). Tryk på knappen Vedhæft valgte fil(er) (6), og de valgte filer vil være vedhæftet en. Tryk herefter på knappen Send denne (7).

43 Først skal du starte Filhåndteringsmodulet fra startsiden. Herefter skal du trykke på en placering i venstre side, f.eks. Dokumenter (1). Så skal du trykke på den mappe, du ønsker at flytte, f.eks. Dokumenteksempler (2) denne bliver markeret med grønt og indholdet bliver vist midt på skærmen (3) Tryk på knappen Håndter valgte mappe (4). Herefter får du 4 valgmuligheder: Da du ønsker at kopiere mappen, trykker du på knappen Kopier mappen (5). 5 7 Tryk på den placering, du ønsker at kopiere mappen til f.eks. USB (6) (kræver at du har sat en USB-pen i computeren kan købes hos dukapc). 6 Tryk på knappen Kopier til den valgte placering (7) for at kopiere mappen - herefter vil mappen være kopieret. Dette kræver, at du har sat en CD med billeder på i computeren. Først skal du starte Filhåndteringsmodulet fra startsiden.

44 Herefter skal du trykke på en placering i venstre side f.eks. CD (1). Så skal du trykke på den mappe, de billeder, du ønsker at kopiere, er placeret i, f.eks. (Standard) (2). Ud for hvert af de billeder, du ønsker at kopiere (3), skal du trykke på Vælg (4), hvorefter de bliver markeret med grønt. Når du er færdig med at vælge billeder, skal du trykke på knappen Håndter valgte filer (5). Herefter får du 4 valgmuligheder: Da du ønsker at kopiere billederne, trykker du på knappen Kopier fil(er) (6) Da det er billeder, du skal gemme, skal du trykke på placeringen Billeder (7). Herefter vælger du den mappe, billedet skal gemmes i, f.eks. Billeder (standard) mappen (8). 10 Du har også muligheden for at oprette en ny mappe og selv navngive denne ved at trykke på knappen Opret ny mappe (9). 9 Når du har valgt en mappe, og denne er markeret med grøn, trykker du på Gem fil(er) (10). Du har nu gemt billederne på din dukapc og kan f.eks. se dem i billede-modulet eller selv vedhæfte dem til en ny .

45 Selvom dukapc er let at bruge, kan der naturligvis opstå behov for hjælp. Telefonnummeret til dukapc står på selve computeren, men du kan også finde det ved at trykke på knappen Hjælp nederst på startsiden. Ud over telefonnummeret til dukapc Kundeservice, får du også oplyst en adresse, du kan skrive til os på adressen er også gemt i din adressebog under dukapc Kundeservice, så det er nemt at skrive til os. Under Hjælp gemmer der sig en række funktioner og indstillinger, du selv eller kundeservice kan have brug for, for at komme videre (1) Hvis du ringer til dukapc Kundeservice, har vi muligheden for at overtage styringen af din computer. Vi får adgang til at fjernstyre din computer ved at kundeservice beder dig om at trykke på denne knap (1). (2) Her kan du justere, hvor høj lyden på din computer skal være. Du kan også slå lyden helt fra. (3) Her kan du se, hvor meget batteri der er tilbage på batteriet (gælder ikke for dukapc Bordmodel). Knappen Teknisk information (5) bør du kun trykke på, hvis Kundeservice beder dig om det. Men kommer du til at trykke på den ved en fejl, så sker der ikke noget ved det. Du kan altid trykke på Gå tilbage knappen. Lås computer op (6) giver mulighed for at låse funktioner i Windows op bl.a. kontrolpanelet, som giver adgang til at installere programmer samt printere mm. Med knappen Lås computer kan du låse computeren igen, når du har foretaget de ønskede ændringer, for at undgå uhensigtsmæssigheder.

46 (4) Hvis du ikke har internet igennem dukapc eller ønsker at forbinde til et trådløst internet i dit eget hjem eller et andet sted, skal du trykke her Følg vejledningen under Hjælp og information på skærmen. I venstre side kan du se en oversigt over de forbindelser, det er muligt at forbinde til (7). Vælg det trådløse netværk, du ønsker at forbinde til, ved at trykke på det (8). Herefter får du vist information om netværket midt på skærmen (9). Tryk på Opret forbindelse (10) for at forbinde til det valgte netværk. Indtast koden på det trådløse netværk (se vejledning på skærm) og tryk på Opret forbindelse (11). Du har nu forbindelse til internettet. 11 Ændringer foretaget i oplåst tilstand er på eget ansvar. dukapc kan ikke love, at vi kan reparere eventuelle problemer, som er forårsaget under oplåst tilstand.

47 dukapc kundeservice yder ikke hjælp til emner uden for dukapc. Hvis du eller andre får behov for at anvende computeren til andet end det, der ligger i selve dukapc, er der også mulighed for dette. Det kan f.eks. være at installere et spil, et program eller en printer. Gå til startsiden ved at trykke på dukapc-logoet i skærmens øverste venstre hjørne. Tryk dernæst på Skjul dukapc knappen i skærmens bund. Nu forsvinder dukapc startsiden fra skærmen, og du får mulighed for at starte forskellige programmer op (Lås først computeren op for at få adgang til alle Windows programmer). Eksempelvis kan du gå på internettet ved at trykke på det blå e med teksten Internet Explorer i skærmens venstre side eller i bunden (1): Når du ønsker at få dukapc startsiden frem igen, trykker du blot på den røde dukapc-knap i skærmens venstre side eller i bunden (2). For at benytte de mange muligheder i Windows og bl.a. få adgang til Kontrolpanel, skal du trykke på Windows startknappen (5).

48 Prøv altid at slukke helt for computeren, tag derefter strømmen helt af computeren (stikket ud) og tænd den igen. Dette løser de fleste problemer. Hvis du oplever en blå skærm, hvor der står, at du ikke må slukke computeren, fordi den installerer opdateringer, skal du bare lade den stå den slukker selv, når den er færdig. Hvis du oplever problemer med din dukapc, er du velkommen til at skrive en til dukapc Kundeservice eller at ringe til os på telefon Husk at have computeren tændt og i nærheden af computeren når du ringer. Vi anbefaler, at du forsøger at afhjælpe problemet ved at gennemlæse nedenstående information om typiske fejlsituationer: Der kan godt gå nogen tid, fra du afsender en og til den når frem til modtageren. Den hyppigste årsag til, at s ikke kommer frem til modtageren er, at adressen er stavet forkert i adressebogen. Der skal kun et enkelt bogstav til, for at din ikke kan finde frem til modtageren. Kontroller derfor, at adressen er helt korrekt indtastet. Brug kun små bogstaver Undlad at bruge æ, ø, å En adresse indeholder aldrig mellemrum Der skal ikke være punktum til sidst. Dernæst kan modtageren have sat sit program til kun at modtage s fra kendte personer, og da du aldrig har skrevet med vedkommende før, vil du være en ukendt person. Bed vedkommende tjekke, om det skulle være tilfældet. CL Knappen CAPS LOCK er ved et uheld blevet trykket ned. Find blot knappen på tastaturet og tryk en enkelt gang på den, så vil bogstaverne igen blive skrevet med småt. Se evt. tastaturinformationsarket. Knappen Num Lock er ved et uheld blevet trykket ned. Find blot knappen på tastaturet og tryk en enkelt gang på den, så vil du igen kunne skrive tal. Du kan lukke programmer også dukapc, ved at holde knappen Alt nede samtidig med at du trykke på knappen F4. Herefter kan du starte dukapc igen. Du kan minimere (skjule dukapc) ved at trykke Alt+F10

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook Din Chromebooks tastatur og pegefelt... 8 De allerførste

Læs mere

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold Kom godt i gang Indhold Indledning.....2 Hovedmenu.....4 Oprettelse af brugere.....6 Organisationer og personer.....9 Aktiviteter... 11 E-mails... 14 Tilbud salgspipeline... 16 Enkle tilpasninger... 18

Læs mere

Kom godt i gang. Indhold. Kom godt i gang. Version 2.0 webcrm december 2011

Kom godt i gang. Indhold. Kom godt i gang. Version 2.0 webcrm december 2011 Kom godt i gang Indhold Indledning.....2 Hovedmenu.....3 Oprettelse af brugere.....4 Organisationer og personer.....6 Aktiviteter.....7 E-mails.....8 Tilbud salgspipeline.....9 Enkle tilpasninger... 10

Læs mere

Når det kniber med at se skærmen.

Når det kniber med at se skærmen. Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej 1 8270 Højbjerg Når det kniber med at se skærmen.

Læs mere

Alt det du kan med din iphone. Bogen. Kim Krarup Andersen. Skrevet til ios 5

Alt det du kan med din iphone. Bogen. Kim Krarup Andersen. Skrevet til ios 5 Alt det du kan med din iphone Kim Krarup Andersen iphone 3GS iphone 4 iphone 4s Bogen Skrevet til ios 5 iphone Bogen alt det du kan med din iphone Kim Krarup Andersen iphone Bogen alt det du kan med din

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Indholdsfortegnelse Oplæsning af tekst... 3 VoiceOver... 6 Opgave til oplæsning... 6 IntoWords til ipad... 78 Oplæsning... 10 Skriv

Læs mere

Doro Liberto 820. Dansk

Doro Liberto 820. Dansk Doro Liberto 820 Dansk 9 10 15 1 2 8 7 11 12 16 17 3 13 18 4 6 14 5 Bemærk! Tegningerne i vejledningen er kun ment som illustration. Det betyder, at tegningerne muligvis ikke helt ligner din telefon. Dansk

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere

Kom godt i gang med Zaptor. Brugervejledning

Kom godt i gang med Zaptor. Brugervejledning Kom godt i gang med Zaptor Brugervejledning Fold ud og få et hurtigt overblik over din Zaptor tilslutning (med kort) Zaptor-boks (med kort) ETHERNET Computer USB RF-IN Switch er kun nødvendig hvis du har

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Hvorfor nu dette hér?... 2. Start hér: Trim dit interface!... 3

Hvorfor nu dette hér?... 2. Start hér: Trim dit interface!... 3 Hvorfor nu dette hér?... 2 Nogle generelle overvejelser... 2 Start hér: Trim dit interface!... 3 Tilpas dit skrivebord, og hold orden på tingene... 3 Orden & oprydning sparer tid!... 3 Tilpas (indstil)

Læs mere

1. Installation Installation 1 2 3 4 2

1. Installation Installation 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Installation Installation 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Æskens indhold Æskens indhold a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -holder c Biloplader d RDS-TMC-trafikmodtager*

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Den opbyggelige historie om hvordan man kan starte her:... og ende her: Skrevet af Kim S. Andreasen og Jens Sørensen Kom godt i gang med regnskabsdelen

Læs mere

TomTom Online-vejledning

TomTom Online-vejledning TomTom Online-vejledning Indhold Æskens indhold 7 Æskens indhold... 7 Læs dette først 8 Placering af enheden... 8 Montering i bilen... 8 Tænd og sluk... 9 Opsætning... 9 GPS-modtagelse... 9 Stik til micro-sd-kort...

Læs mere

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden NIS Kvikguide Kom godt i gang Velkommen til NIS EG Kommuneinformations webbaserede lovinformationssystem. Denne kvikguide giver dig en kort introduktion til arbejdet med NIS, så du kan gå i gang med det

Læs mere

Bruge Hjælp. Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider

Bruge Hjælp. Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider Bruge Hjælp Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider Om de indbyggede hjælpefunktioner Adobe Reader 7.0 indeholder

Læs mere

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL Lister kan i Excel anvendes til forskellige formål. Her skal vi se på et af disse, nemlig anvendelsen af lister til "databaselignende" funktioner. For at kunne anvende de

Læs mere

Version 4.3 2013. Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables

Version 4.3 2013. Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables Version 4.3 2013 Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables Udviklet i samarbejde med Bygaden 7, DK-4040 Jyllinge, Danmark INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...5 SKRIDT FOR

Læs mere

Kom godt i gang med det grundlæggende

Kom godt i gang med det grundlæggende Kom godt i gang med det grundlæggende Kom godt i gang Tobii Communicator Kom godt i gang med det grundlæggende Gælder for Tobii Communicator Version 4.6 og nyere. Ret til ændring af indholdet uden forudgående

Læs mere

Alt om netværk. 20 siders tema

Alt om netværk. 20 siders tema 0 siders tema Alt om netværk Netværk i hjemmet sådan gør du Vælg mellem tre netværkstyper Installation og opsætning Del mapper og printer Guide til trådløse routere Guide til homeplugs Spørgsmål og svar

Læs mere

K I M K R A R U P A N D E R S E N

K I M K R A R U P A N D E R S E N K I M K R A R U P A N D E R S E N PUBLISHER 2010 LÆR DET SELV PUBLISHER 2010 LÆR DET SELV Bliv fortrolig med den helt nye brugerflade Lær at bruge programmet og dets værktøjer Skab flotte publikationer

Læs mere

Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010

Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010 Benny Christen Grandahl Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010 OfficeTips.dk 2012 1 Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook Af Benny Christen Grandahl, OfficeTips.dk 1. udgave, 1.oplag, Februar

Læs mere

ipad Brugerhåndbog Til ios 5.1-software

ipad Brugerhåndbog Til ios 5.1-software ipad Brugerhåndbog Til ios 5.1-software Indholdsfortegnelse 9 Kapitel 1: Overblik over ipad 9 Oversigt 10 Knapper 12 Bakke til Micro-SIM-kort 12 Hjemmeskærmen 16 Bruge Multi-Touch-skærmen 18 Kapitel 2:

Læs mere

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD: CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Værktøjslinjen... 1 1.1. Ordbogsværktøjet, SkanRead og C-Pen... 2

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer. Brugervejledning Optagelse.dk

Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer. Brugervejledning Optagelse.dk Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer Brugervejledning Optagelse.dk Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen,

Læs mere

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE EN PRAKTISK GUIDE TIL NYE MEDIER I TURISTINDUSTRIEN UDARBEJDET AF SEISMONAUT FOR MIDTJYSK TURISME DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE En praktisk guide til nye medier i turistindustrien

Læs mere