Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 16. februar 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 16. februar 2010"

Transkript

1 Det Politisk-Økonomiske Udvalg PØU alm. del Bilag 66 Offentligt 10. februar 2010 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 16. februar 2010 Dagsorden 2. udgave 1. (FF) Revisionsrettens årsberetning om budget gennemførelsen i 2008 Rådsanbefalinger KOM-dokument foreligger ikke 2. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten: Proceduren for uforholdsmæssigt store underskud for Malta, Letland, Litauen, Ungarn, Polen og Rumænien Rådskonklusioner og henstillinger KOM(2010)10, KOM82010)24 og KOM(2010)50 3. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten: Pakke vedr. Grækenland Hhv. rådsudtalelse, rådshenstilling, rådskonklusion og rådsafgørelse KOM(2010) (Evt.) Statistik Grækenland - udgået 5. Det Indre Marked - Servicedirektiv Rådskonklusioner KOM-dokument foreligger ikke 6. Udnævnelse af ny næstformand for Den Europæiske Centralbank Rådsindstilling KOM-dokument foreligger ikke 7. Eventuelt

2 2 Der fremsendes dokumenter vedrørende følgende dagsordenspunkter, som skønnes at vedrøre Politisk-Økonomisk udvalgs ansvarsområde: 2. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten: Proceduren for uforholdsmæssigt store underskud for Malta, Letland, Litauen, Ungarn, Polen og Rumænien (revideret version) 3. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten: Pakke vedr. Grækenland (ny version)

3 3 Dagsordenspunkt 2: Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten Proceduren for uforholdsmæssigt store underskud [Revideret version] Resumé ECOFIN ventes på det kommende rådsmøde at konkludere, at Malta, Litauen, Letland, Ungarn, Polen og Rumænien har gennemført effektive tiltag i overensstemmelse med de tidligere vedtagne henstillinger, samt at vedtage reviderede henstillinger med udskudte frister til Malta, Litauen og Rumænien. KOM(2010) 10, KOM(2010) 24 og KOM(2010) 50 Baggrund EU-landene har i lyset af den økonomiske krise gennemført betydelige finanspolitiske lempelser med henblik på at styrke aktivitet og beskæftigelse. EUlandenes ekspansive økonomiske politik nødvendiggør gennemførelsen af exitstrategier med fokus på den finanspolitiske konsolidering og holdbarhed inden for rammerne af Stabilitets- og Vækstpagten. Ved udgangen af 2009 havde i alt 20 EU-lande modtaget henstillinger om at bringe deres offentlige underskud under 3 pct. af BNP, og i løbet af 2010 forventes de fleste EU-lande at have modtaget henstillinger. Den 2. december 2009 vedtog ECOFIN henstillinger for 13 lande (Belgien, Italien, Portugal, Nederlandene, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Tyskland, Østrig, Frankrig, Irland, UK og Spanien), herunder reviderede henstillinger med udskudte frister for Frankrig, Spanien, UK og Irland, der havde gennemført effektive tiltag i overensstemmelse med anbefalingerne, men havde været ude for en uventet negativ økonomisk udvikling siden henstillingen. De 13 henstillinger er baseret på fælles principper for exitstrategier vedtaget på ECOFIN-mødet den 20. oktober 2009 og er indbyrdes konsistente mht. frist for at bringe underskuddet ned under 3 pct. af BNP og krav til gennemsnitlige årlige strukturelle budgetforbedringer. Henstillingerne indebærer således, at lande med relativt store underskud får relativt lange tidsfrister for korrektion, men bliver samtidigt stillet over for relativt ambitiøse krav vedr. de årlige strukturelle budgetforbedringer, jf. bilag. Landenes anbefalinger kan inddeles i nogle grupper, der afhænger af landenes respektive underskud og andre nøgletal, særligt Lande med treårige frister for at få underskuddet ned under 3 pct. af BNP og anbefalinger om årlige gennemsnitlige strukturelle budgetforbedringer på ½ - ¾ pct. af BNP tre år i træk. Lande med fireårige frister for at få underskuddet ned under 3 pct. af BNP og anbefalinger om årlige gennemsnitlige strukturelle budgetforbedringer på som hovedregel ¾ -1½ pct. af BNP.

4 4 Lande med femårige frister for at få underskuddet ned under 3 pct. af BNP og anbefalinger om årlige gennemsnitlige strukturelle budgetforbedringer på som hovedregel ca. 1¾ - 2 pct. af BNP. De fleste lande skal starte konsolideringen i 2010, mens enkelte lande som havde et vist finanspolitisk råderum forud for den økonomiske krise og fortsat har mindre underskud end de fleste andre lande kan vente til I gennemsnittet skal EU-landene gennemføre strukturelle budgetforbedringer på godt 1 pct. af BNP flere år i træk. Indhold Den 7. juli 2009 blev proceduren for uforholdsmæssigt store underskud iværksat for Malta, Litauen, Letland, Ungarn, Polen og Rumænien, og Kommissionen har seks måneder efter iværksættelsen foretaget vurderinger af, hvorvidt landene har gennemført effektive tiltag til strukturelle budgetforbedringer i overensstemmelse med henstillingerne af juli Betingelserne for, at Rådet kan vedtage reviderede henstillinger, fremgår af Stabilitets- og Vækstpagten og indebærer, at 1) landet skal have iværksat effektive tiltag i overensstemmelse med de oprindeligt vedtagne anbefalinger og 2) der skal være opstået uventede, negative økonomiske forhold efter vedtagelsen af den oprindelige henstilling, som har betydelige ugunstige effekter på de offentlige finanser. Kommissionen vurderer, at Malta, Litauen, Letland, Ungarn, Polen og Rumænien har iværksat effektive tiltag til strukturelle budgetforbedringer i overensstemmelse med Rådets tidligere henstillinger. Kommissionen vurderer endvidere, at den mindre favorable økonomiske udvikling og udsigterne for Malta, Litauen og Rumænien i Kommissionens seneste prognoser sammenlignet med prognosen, som lå til grund for Rådets henstillinger af juli, har ugunstige effekter på de offentlige finanser. Kommissionen foreslår på den baggrund, at Rådet vedtager reviderede henstillinger under Traktatens artikel (tidligere 104.7) til Malta, Litauen og Rumænien. Kommissionens forslag til reviderede henstillinger omfatter en forlængelse af fristen for korrektionen af det uforholdsmæssigt store underskud på ét år, samt skærpede årlige konsolideringskrav, jf. tabel 1.

5 5 Tabel 1 Reviderede henstillinger til Malta, Litauen og Rumænien Tidspunkt for henstilling Nominel budgetsaldo 2009 (% af BNP) Konsolidering start Frist for korrektion Årlig strukturel stramning (gns., % af BNP) Malta juli , Den nødvendige stramning Ny henstilling januar , ¾ i 2011 Litauen juli , ½ Ny henstilling januar , ¼ Rumænien juli , ½ Ny henstilling januar , ¾ Kilde: Kommissionens anbefalinger vedr. korrektion af de uforholdsmæssigt store underskud og Kommissionens efterårsprognose af november Kommissionens forslag til anbefalinger i de reviderede henstillinger til Malta, Litauen og Rumænien ligger på linje med anbefalingerne i henstillingerne vedtaget den 2. december De reviderede henstillinger omfatter endvidere følgende anbefalinger: Malta anbefales at benytte enhver mulighed udover den finanspolitiske stramning til at accelerere reduktionen af den offentlige gæld. Derudover anbefales Malta at styrke den mellemfristede budgetplanlægning og overvågningen af budgetimplementeringen, og Malta opfordres til at implementere reformer mhp. at øge den potentielle BNP-vækst og styrke den langsigtede holdbarhed af de offentlige finanser. Litauen anbefales at styrke den mellemfristede budgetplanlægning og opfordres til at implementere reformer mhp. at øge den potentielle BNPvækst og styrke den langsigtede holdbarhed af de offentlige finanser Rumænien bør specificere de nødvendige tiltag ift. at bringe underskuddet under 3 pct. af BNP i 2012 og øge reduktionen af underskuddet, hvis de økonomiske og/eller budgetmæssige forhold bliver bedre end forventet; fortsætte implementeringen af tiltag, som forbedrer de finanspolitiske rammer, herunder vedtagelse og implementering af nye finanspolitiske regler (Fiscal Responsibility Law), som bl.a. opretter et uafhængigt finanspolitisk råd og fastlægger bindende mellemfristede finanspolitiske rammer; vedtage og implementere udkastet til pensionsreform med bl.a. en stigning i pensionsalderen og ændring af pensionsindekseringsreglerne. Rumænien har i samarbejde med IMF udarbejdet et program for stabilisering af økonomien, der bl.a. omfatter en strategi for finanspolitisk konsolidering, tiltag for at styrke troværdigheden og gennemsigtigheden af den offentlige budgetplanlægning samt tiltag inden for den finansielle sektor bl.a. i forhold til at sikre rekapitalisering af bankerne samt et styrket finansielt tilsyn. Programmet understøttes af en finansieringspakke på i alt 20 mia. euro (5 mia. euro fra EU, 13 mia.

6 6 euro fra IMF, samt bidrag fra øvrige multilaterale institutioner). EU s lån på 5 mia. euro ydes gennem den under artikel 143 (tidligere 119) oprettede finansieringsfacilitet, som åbner for, at EU kan give mellemfristet økonomisk assistance til medlemsstater, der ikke har euroen som valuta, og som står over for betalingsbalance- eller kapitalbalanceproblemer. Rådets beslutning om at yde mellemfristet assistance til Rumænien blev vedtaget den 6. maj Første rate af EU s lån på 1,5 mia. euro blev udbetalt i juli 2009 efter indgåelsen af et såkaldt Memorandum of Understanding i juni 2009, som fastsætter en række betingelser i overensstemmelse med Rumæniens økonomiske program, som skal opfyldes inden de næste udbetalinger af lånet fra EU. Anden rate på 1,0 mia. euro ventes udbetalt inden for den nærmeste fremtid. I den forbindelse ventes indgået et supplerende Memorandum of Understanding, der justerer betingelserne for fremtidige udbetalinger i lyset af de forværrede økonomiske udsigter i Rumænien. På ECOFIN-mødet den 16. februar ventes endvidere vedtaget en beslutning, der ændrer rådsbeslutningen af den 6. maj 2009 om at yde mellemfristet assistance til Rumænien. Formålet er, at betingelserne vedr. mellemfristet finanspolitisk konsolidering stemmer overens med anbefalingerne i proceduren for uforholdsmæssigt store underskud. Der er således alene tale om konsekvensændring af beslutningen fra maj For så vidt angår Letland, Ungarn og Polen vurderer Kommissionen, at landene har iværksat effektive tiltag, der udgør passende fremskridt mod korrektion af underskuddene, i overensstemmelse med Rådets tidligere henstillinger, jf. tabel 2. Kommissionen vurderer ikke, at den økonomiske udvikling berettiger at vedtage reviderede henstillinger med udskudte frister til disse lande. Tabel 2 Henstillinger til Letland, Ungarn og Polen (juli 2009) Nominel budgetsaldo 2009 (% af BNP) Konsolidering start Frist for korrektion Årlig strukturel stramning (gns., % af BNP) Letland januar ,0 (-10) ¾ Ungarn januar ,1 (-3,4) i alt ½ over Polen januar ,4 (-6,6) ¼ Anm.: Tallene i parentes er den offentlige saldo for 2009 (i pct. af BNP) fra hhv. Kommissionens forårsprognose 2009 og en opdatering heraf (for Letland), som lå til grund for henstillingerne. Kilde: Kommissionens anbefalinger vedr. korrektion af de uforholdsmæssigt store underskud og Kommissionens efterårsprognose af november Kommissionen bemærker ift.

7 7 Letland, at der er behov for betydelige stramninger i 2011 og 2012 for at bringe underskuddet under 3 pct. af BNP i 2012, Ungarn, at der er betydelig risiko forbundet med budgetmålet for 2010, og at der er risiko for manglende efterlevelse af stramningskravet på i alt 0,5 pct. af BNP i Polen, at der er behov for yderligere betydelige konsolideringstiltag for at bringe underskuddet under 3 pct. af BNP i På den baggrund bør nye finanspolitiske lempelser undgås, budgettet for 2010 implementeres strengt, uventede ekstraindtægter bruges til at nedbringe underskuddet og yderligere konsolideringstiltag forberedes for 2011 og Hjemmelsgrundlag Vedtagelsen af henstillinger om at bringe situationen med et uforholdsmæssigt stort underskud til ophør inden for en given frist har hjemmel i artikel Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Ikke relevant. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Ikke relevant. Statsfinansielle konsekvenser Sagen har ikke statsfinansielle konsekvenser. Samfundsøkonomiske konsekvenser Sikring af sunde og holdbare offentlige finanser i EU-landene vil understøtte vækst og beskæftigelse i Danmark. Høring Sagen har ikke været i høring. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Proceduren for uforholdsmæssigt store underskud vedr. Malta, Litauen, Ungarn, Polen og Rumænien blev forelagt Folketingets Europaudvalg til orientering den 26. juni 2009 forud for ECOFIN den 7. juli Supplerende samlenotat om proceduren for uforholdsmæssigt store underskud vedr. Letland blev oversendt til Folketingets Europaudvalg den 1. juli 2009.

8 8 Holdning Dansk holdning Regeringen støtter, at Malta, Litauen, Letland, Ungarn, Polen og Rumænien har gennemført effektive tiltag i overensstemmelse med Rådets henstillinger af 7. juli 2009, og støtter vedtagelsen af en revideret henstilling til Malta, Litauen og Rumænien. Danmark har ifølge den nye Traktat generelt ikke stemmeret i sager vedrørende proceduren for uforholdsmæssigt store underskud når det gælder eurolande, men regeringen støtter dog også principielt en revideret henstilling til Malta. Iværksættelsen af proceduren for alle lande, der overskrider Traktatens referenceværdi på 3 pct. af BNP, er vigtig for at give støtte til lande, der står over for væsentlige udfordringer i forbindelse med at sikre sunde og holdbare offentlige finanser. Der lægges vægt på, at konsolideringsstrategierne er tilstrækkeligt ambitiøse i forhold til at sikre hurtig og effektiv konsolidering, hvor lande med størst underskud får længere frister for korrektion, men forpligter sig til større årlige budgetforbedringer. Andre landes holdninger Der ventes bred enighed om, at Malta, Litauen, Letland, Ungarn, Polen og Rumænien har gennemført effektive tiltag i overensstemmelse med Rådets henstillinger af 7. juli 2009, og bred støtte til vedtagelsen af reviderede henstillinger til Malta, Litauen og Rumænien.

9 9 Dagsordenspunkt 3: [Ny version] Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten: Pakke vedr. Grækenland Resumé ECOFIN ventes på rådsmødet den 16. februar 2010 at vedtage en pakke af udtalelser og anbefalinger, der understøtter Grækenland egen konsolideringsplan i form af stabilitetsprogrammet, hvor hovedmålet er at bringe underskuddet ned under 3 pct. af BNP senest i KOM(2010) 26 Baggrund ECOFIN vedtog på mødet den 2. december 2009 under Traktatens artikel 126(8) en beslutning om, at Grækenland ikke har taget effektive tiltag til at bringe budgetunderskuddet ned under 3 pct. af BNP senest i 2010 i overensstemmelse med Rådets henstilling fra den 27. april Indhold Grækenlands underskud skønnes at have udgjort 12,7 pct. af BNP i Grækenland har fremlagt et stabilitetsprogram med en konsolideringsplan, der indeholder en række konkrete finanspolitiske tiltag til at bringe underskuddet under 3 pct. af BNP i ECOFIN ventes den 16. februar 2010 på basis af initiativer fra Kommissionen at vedtage en pakke af udtalelser og anbefalinger, der understøtter Grækenlands egen konsolideringsplan. Kommissionen har foreslået en pakke, der indeholder følgende beslutninger: 1. rådsudtalelse om Grækenlands opdaterede stabilitetsprogram for rådshenstilling om strukturreformer under Traktatens artikel 121(4) 3. rådskonklusion om at offentliggøre rådshenstillingen under Traktatens artikel 121(4) 4. rådsafgørelse under Traktatens artikel 126(9), der retter et pålæg om, at Grækenland skal sikre korrektion af det uforholdsmæssigt store underskud senest i 2012 Ad 1 Kommissionen har lagt op til en rådsudtalelse om det græske stabilitetsprogram, der vurderer, at der er tale om et tilstrækkeligt ambitiøst program i lyset af størrelsen af konsolideringsbehovet og den relativt høje grad af fremrykkede tiltag. I budgettet for 2010 er der fremlagt konkrete finanspolitiske tiltag, hvor hovedvægten er lagt på forbedringer af offentlige indtægter og i mindre grad på besparelser på offentlige udgifter. I programmets yderste år planlægges en mere balanceret konsolideringssammensætning mellem udgifter og indtægter, omend planerne for ikke er lige så detaljerede som planerne for Programmet indeholder en bred vifte af budgetmæssige tiltag og strukturreformer, der har til formål at adressere de strukturelle ubalancer i Grækenlands økonomi og vende den opadgående trend i den offentlige gæld. Konsolideringsplanen er behæftet med risici relateret til blandt andet de makroøkonomiske forudsætnin-

10 10 ger, og det er derfor nødvendigt at sikre fuld gennemførelse af de tiltag, der er præsenteret i programmet. De strukturelle forhold, der er årsag til tab af konkurrenceevne og betalingsbalanceunderskud kræver implementering af omfattende strukturreformer på linje med de reformer der er præsenteret i programmet. Ad 2 Kommissionen lagt op til en rådshenstilling om strukturreformer under Traktatens artikel 121(4) i lyset af, at Grækenlands økonomiske politik ikke er i overensstemmelse med de overordnede økonomisk-politiske retningslinjer og indebærer risici for ØMU ens funktionsmåde. Grækenland har således ikke i tilstrækkeligt omfang gennemført reformer i overensstemmelse med de overordnede retningslinjer og den græske økonomiske politik indebærer risici ift. ØMU en, idet udviklingen på de finansielle markeder med stigende rentespænd har en afsmittende effekt på en række andre lande. Henstillingen anbefaler, at Grækenland med start i 2010 konkretiserer og gennemfører en pakke af strukturreformer, som beskrevet i stabilitetsprogrammet og ifølge den tidsplan, der er beskrevet heri. Grækenland anbefales at gennemføre; reformer, der reducerer de offentlige lønudgifter, og sikrer effektiviseringer af lønsystemet og adresserer behovet for lønmoderationer mhp. at styrke konkurrenceevnen pensionsreformer mhp. at forbedre den finanspolitiske holdbarhed, herunder reformer, der styrker incitamenterne til senere tilbagetrækning sundhedsreformer, der sikrer bedre kvalitet i sygehusvæsenet og samtidig sikrer bedre kontrol med udgifterne til blandt andet medicin effektiviseringer af den offentlige administration reformer, der sikrer forbedringer af produktmarkederne, konkurrencen og erhvervslivets rammevilkår. tiltag for at styrke arbejdsudbud, reducere sort arbejde og forbedre uddannelse og kvalifikationer i arbejdsstyrken med henblik på at understøtte produktivitet og beskæftigelse effektiviseringer af midlerne fra EU s strukturfonde styrker regulering af finanssektoren og styrket finanstilsyn Den græske regering opfordres til at melde tilbage til Kommissionen, om de tiltag og den tidsplan der vedtages i respons til ovennævnte anbefalinger. Ad 3 Kommissionen anbefaler at rådshenstillingerne om strukturreformer under Traktatens artikel 121(4) offentliggøres. Ad 4 Kommissionen har lagt op til en rådsafgørelse under Traktatens artikel 126(9), der retter et pålæg til Grækenland om, at Grækenland skal bringe underskuddet ned under 3 pct. af BNP senest i Artikel 1 i pålægget fastslår, at Grækenland skal:

11 11 bringe situationen med et uforholdsmæssigt stort underskud til ophør senest i sikre en årlig strukturel budgetforbedring på mindst 3½ pct. af BNP i både 2010 og 2011, og mindst 2½ pct. af BNP i Det kræver at underskuddet i nominelle termer ikke overstiger mio. i 2010, mio. i 2011 og mio. i Artikel 2 i Kommissionens pålæg fastslår at Grækenland skal gennemføre en række finanspolitiske tiltag i overensstemmelse med stabilitetsprogrammet: A) Finanspolitiske tiltag der skal gennemføres inden 15. maj 2010, som annonceret i stabilitetsprogrammet: Udgifter: Grækenland skal flytte 10 pct. af budgetbevillingerne (udover løn og pension) til ministerierne til en reservebeholdning mhp. at identificere besparelser. reducere de samlede udgifter til offentlige lønninger (lønsum) via en kombination af blandt andet lønafdæmpning, ansættelsesstop i 2010 og reducere tillæg til offentligt ansatte nedbringe udgifter til overførsler gennem nominelle reduktioner og reduceret indeksregulering af overførsler mv. Indtægter: Grækenland skal implementere en progressiv skat for alle typer indkomst og en symmetrisk behandling af arbejds- og kapitalindkomst ophæv undtagelser i skattesystemet, inkl. indkomst fra tillæg til offentligt ansatte effektivisere beskatningen af selvstændige sikre øgede indtægter fra boligbeskatningen øge afgifter på tobak og alkohol udspecificere og implementere de planlagte skattereformer, og benytte potentielle effektivitetsgevinster til at reducere underskuddet yderligere. B) Yderligere tiltag for at sikre opfyldelse af målene i 2010-budgettet: Grækenland skal som annonceret i stabilitetsprogrammet være parat til om nødvendigt at implementere yderligere tiltag for at sikre overholdelse af budgetmålene med fokus på fortsat afdæmpning i udgifterne. C) Yderligere tiltag der skal vedtages inden udgangen af 2010: Udgifter: Grækenland skal vedtage nødvendige reformer, der klart reducerer aldringseffekten på budgettet via en reform af sundheds- og pensionssystemer, herunder via indførelsen af en stigning i den lovbestemte pensionsalder. reducere antallet af offentlige ansatte

12 12 reformere og indføre fælles principper for lønsystemet i den offentlige sektor Indtægter: Grækenland skal bekæmpe skatteunddragelse og -svindel samt modernisere skatteadministrationen Finanspolitisk ramme: Grækenland skal bl.a. konkretisere de tiltag der skal implementeres i 2011 og 2012 mhp. at efterleve målene i stabilitetsprogrammet, desuden styrke Finansministeriets position i forbindelse med budgetforhandlinger og tilsynet med budgettets implementering samt reformere skattevæsenet. D) Yderligere tiltag der skal vedtages inden 2012: Grækenland skal i 2011 og 2012 på udgiftssiden gennemføre permanente tiltag, der sigter mod besparelser på det offentlige forbrug, herunder via reduktion i offentlige lønninger, overførsler og offentlig beskæftigelse samt på indtægtssiden fortsætte implementeringen af reformen af skatteadministrationen. Rammerne for Grækenlands finanspolitik skal styrke de institutionelle mekanismer med henblik på at levere troværdige officielle budgetprognoser, undlade at inkludere tiltag, der har karakter af engangstiltag i budgetmålene samt vedtage yderligere strukturelle udgiftsminimerende tiltag for at opnå balance på den mellemfristede budgetmålsætning (MTO). Artikel 3: fastslår at Grækenland bør: føre effektiv kontrol og tilsyn med indtægter og udgifter, herunder ved at vedtage en lov inden 15. maj 2010, der gør det lovpligtigt på månedlig basis at levere en rapport om implementeringen af det offentlige budget styrke indsatsen med at indsamle og behandle offentlig statistik samarbejde med Kommissionen om en handlingsplan til at takle statiske, institutionelle og styringsmæssige mangler samt modtage teknisk hjælp fra Kommissionen vedr. indsamling af fiskale og andre makroøkonomiske statistikker Artikel 4: fastslår at Grækenland skal: forelægge for Rådet og Kommissionen og offentliggøre inden 16. marts 2010 en rapport, der udspecificerer en tidsplan for implementeringen af tiltagene for forelægge for Rådet og Kommissionen og offentliggøre inden 15. maj 2010 en rapport, der udspecificerer de tiltag, der skal gennemføres i overensstemmelse med denne rådsafgørelse. Efterfølgende skal Grækenland på kvartalsbasis offentliggøre rapporter om opfølgning på pålægget. Kommissionen og Rådet skal analysere rapporterne og vurdere om Grækenland overholder denne rådsafgørelse Artikel 5 fastslår at Grækenland skal tage effektive tiltag til at overholde denne rådsafgørelse inden 15. maj 2010.

13 13 Hjemmelsgrundlag Vedtagelsen af pålæg om at bringe situationen med et uforholdsmæssigt stort underskud til ophør inden for en given frist har hjemmel i Traktatens artikel 126(9). Vedtagelse af rådshenstillinger om strukturreformer og beslutning af disses offentliggørelse har hjemmel under Traktatens artikel 121(4). Nærhedsprincippet Ikke relevant. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig i sagen. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Ikke relevant. Statsfinansielle konsekvenser Sagen har ikke statsfinansielle konsekvenser. Samfundsøkonomiske konsekvenser Sikring af sunde og holdbare offentlige finanser i EU-landene vil bidrage til en gunstig økonomisk udvikling i Europa og derigennem også understøtte vækst og beskæftigelse i Danmark. Høring Sagen har ikke været i høring. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Pakken af anbefalinger til Grækenland har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Beslutningen om, at Grækenland ikke har gennemført effektive tiltag i overensstemmelse med Rådets henstilling fra april 2009, blev forelagt Folketingets Europaudvalg forud for ECOFIN den 2. december Holdning Dansk holdning Danmark har ifølge den nye Traktat ikke stemmeret i sager vedrørende implementering af Stabilitets- og Vækstpagten, når det gælder pagtens gennemførelse over for eurolande. Regeringen støtter imidlertid principielt de ventede udtalelser og anbefalinger, herunder afgørelsen om at rette pålæg til Grækenland om finanspolitisk konsolidering. Andre landes holdninger Der ventes bred opbakning til pakken af udtalelser og anbefalinger vedrørende Grækenlands offentlige finanser.

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt 8. februar 2015 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 13. juli 2010 1. Den europæiske finansielle tilsynspakke a) (evt.)

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012 Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3205 - økofin Bilag 4 Offentligt Enhed International Økonomi Sagsbehandler [INI] Koordineret med [INI] Sagsnr. Doknr. Dato Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december

Læs mere

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Europaudvalget, Finansudvalget 2005 2638 - Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7.

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3324 - Økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med 1. Udkast til EU s budget for 2014 - Præsentation

Læs mere

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram, som Portugal har forelagt

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram, som Portugal har forelagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Forslag til RÅDETS UDTALELSE om det økonomiske partnerskabsprogram, som Portugal har forelagt DA DA 2016/0358 (NLE) Forslag

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2016 (OR. en) 10796/16 ECOFIN 678 UEM 264 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS AFGØRELSE om konstatering af, at Portugal

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november 2012 Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3198 - økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Sagsbehandler [INI] Koordineret med [INI] Sagsnr. Doknr. Dato Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 13. november

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0294 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0294 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0294 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2016 COM(2016) 294 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om konstatering af, at Spanien ikke har truffet

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/401/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Cypern

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/401/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Cypern EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.5.2016 COM(2016) 295 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om ophævelse af afgørelse 2010/401/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Cypern DA DA

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af beslutning 2008/713/EF om et uforholdsmæssigt stort underskud i Det Forenede Kongerige

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af beslutning 2008/713/EF om et uforholdsmæssigt stort underskud i Det Forenede Kongerige EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.11.2017 COM(2017) 801 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om ophævelse af beslutning 2008/713/EF om et uforholdsmæssigt stort underskud i Det Forenede

Læs mere

Om Stabilitets- og Vækstpagten

Om Stabilitets- og Vækstpagten Om Stabilitets- og Vækstpagten Af Christen Sørensen Stabilitets- og Vækstpagten blev implementeret med to forordninger, 1466/97 (den forebyggende del) og 1467/97 (den korrigerende del), der efterfølgende

Læs mere

Europaudvalget Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2009 2954 - Økofin Bilag 3 Offentligt 24. juni 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. juli 2009 1. Præsentation af formandskabets arbejdsprogram Udveksling af synspunkter

Læs mere

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg 18. marts 2009 Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg Dagsordenspunkt 1a Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.6.2014 COM(2014) 405 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2014

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.4.2005 KOM(2005) 154 endelig 2005/0064 (SYN) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1466/97 om styrkelse af

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2016 (OR. en) 10793/16 ECOFIN 675 UEM 261 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS AFGØRELSE om konstatering af, at Spanien

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.4.2005 KOM(2005) 155 endelig 2005/0061 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1467/97 om fremskyndelse og afklaring

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3088 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3088 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3088 - økofin Bilag 2 Offentligt 6. maj 2011 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. maj 2011 1) Forslag til forordning vedr. short selling mv. - Generel

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3054 - Økofin Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3054 - Økofin Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3054 - Økofin Bilag 4 Offentligt 30. november 2010 Supplerende kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 7. december 2010 1) Moms forlængelse af regel om minimumsniveau

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt 13. august 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Nyt brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 267 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Maltas nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Maltas stabilitetsprogram

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/288/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Portugal

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/288/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Portugal EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2017 COM(2017) 530 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om ophævelse af afgørelse 2010/288/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Portugal DA

Læs mere

Skriftlig forelæggelse af dagsordenen for ECOFIN 14. juni 2019

Skriftlig forelæggelse af dagsordenen for ECOFIN 14. juni 2019 Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3699 - økofin Bilag 3 Offentligt 11. juni 2019 Skriftlig forelæggelse af dagsordenen for ECOFIN 14. juni 2019 Denne skriftlige forelæggelse vedrører sagerne på ECOFIN 14. juni

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. september 207 (OR. en) 240/7 ECOFIN 647 UEM 23 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS AFGØRELSE om ophævelse af beslutning 2009/45/EF

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Forslag til RÅDETS UDTALELSE om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN DA DA 2013/0396 (NLE) Forslag til RÅDETS

Læs mere

3. Rådsmøde nr (uddannelse, ungdom og kultur) den 15. februar 2010 Forelæggelse ved undervisningsministeren

3. Rådsmøde nr (uddannelse, ungdom og kultur) den 15. februar 2010 Forelæggelse ved undervisningsministeren Europaudvalget 2009-10 EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 19. EUROPAUDVALGSMØD E Mødedato: Fredag den 12. februar 2010 Tidspunkt: Kl. 10.00 Sted: Vær 2-133 Dagsorden Den

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Udfordringer De offentlige finansers holdbarhed Udsigt til lavvækst på den anden side af krisen Offentlige finanser Underskuddene er problematiske: De kan drive

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1.

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1. STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2008:26 3. november 2008 Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) Resumé: Samlet set opfyldte de 27 EU-lande ØMU-kriterierne for både det

Læs mere

(Forelagt af Kommissionen i henhold til EF-traktatens artikel 189 A, stk. 2, den 19. marts 1997)

(Forelagt af Kommissionen i henhold til EF-traktatens artikel 189 A, stk. 2, den 19. marts 1997) Ændret forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om fremskyndelse og afklaring af gennemførelsen af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud /* KOM/97/0117 ENDEL - CNS 96/0248 */ EF-Tidende

Læs mere

Oversigt over resuméer

Oversigt over resuméer Oversigt over resuméer Formål og målsætninger Udgangspunktet før krisen Skærpede finanspolitiske udfordringer Udfordringens størrelse Regeringens strategi for konsolidering Det offentlige forbrug er historisk

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juli 2017 (OR. en) 10738/17 ECOFIN 586 UEM 216 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 12. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 104 C, stk. 14, andet afsnit,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 104 C, stk. 14, andet afsnit, Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om fremskyndelse og afklaring af gennemførelsen af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud /* KOM/96/0496 ENDEL - CNS 96/0248 */ EF-Tidende nr.

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.7.2016 COM(2016) 519 final Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at pålægge Portugal en bod for ikke at have truffet virkningsfulde foranstaltninger

Læs mere

Addendum til Danmarks Nationale Reformprogram Danmarks indmeldinger under Konkurrenceevnepagten

Addendum til Danmarks Nationale Reformprogram Danmarks indmeldinger under Konkurrenceevnepagten Addendum til Danmarks Nationale Reformprogram Danmarks indmeldinger under Konkurrenceevnepagten I lyset af de betydelige økonomiske udfordringer, som de europæiske lande står overfor, blev der indgået

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.7.2016 COM(2016) 518 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om at pålægge Spanien at træffe foranstaltninger til den nedbringelse af underskuddet, som

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 41 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 41 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 41 Offentligt 15. juli 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

9195/16 ams/aan/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A

9195/16 ams/aan/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en) 9195/16 ECOFIN 447 UEM 194 SOC 311 EMPL 207 COMPET 281 ENV 326 EDUC 181 RECH 173 ENER 189 JAI 435 NOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Kommissionen har for første gang benyttet landerapporterne til at påtale risikoen for aggressiv skatteplanlægning i en række medlemslande.

Kommissionen har for første gang benyttet landerapporterne til at påtale risikoen for aggressiv skatteplanlægning i en række medlemslande. Europaudvalget 2017-18 EUU Alm.del EU Note 20 Offentligt Til Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer 14. marts 2018 Kontaktperson: Martin Jørgensen (3622) Samråd

Læs mere

STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU

STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU Karoline Garm Nissen og Maria Hove Pedersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den globale økonomiske krise og aktive finanspolitiske lempelser førte til, at

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Fælles samråd ( nationalt semester

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.11.2011 KOM(2011) 821 endelig 2011/0386 (COD)C7-0448/11 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fælles bestemmelser om overvågning og evaluering af

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Finlands nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Finlands nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 275 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Finlands nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Finlands konvergensprogram

Læs mere

NYE FINANSPOLITISKE RAMMER

NYE FINANSPOLITISKE RAMMER NYE FINANSPOLITISKE RAMMER Den statsgældskrise, der truer stabiliteten i Den Økonomiske og Monetære Union, fremhæver det presserende behov for væsentlige forbedringer af den finanspolitiske ramme. En omfattende

Læs mere

EU'S FINANSPOLITISKE RAMME

EU'S FINANSPOLITISKE RAMME EU'S FINANSPOLITISKE RAMME For at sikre stabilitet i Den Økonomiske og Monetære Union er det nødvendigt, at rammen for at undgå uholdbare offentlige finanser er robust. En reform (som led i sixpack), der

Læs mere

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer 43 Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer Thomas Munk Gade og Marianne C. Koch, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De offentlige finanser er under pres i EUs medlemslande. Markant økonomisk nedgang og

Læs mere

Europaudvalget 2007 2804 - Økofin Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 2804 - Økofin Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 2804 - Økofin Bilag 1 Offentligt 24. maj 2007 6. kontor Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 5. juni 2007 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Proceduren for uforholdsmæssigt

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 27. marts 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 201 (Alm. del) af 16. januar

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND FOR FORSLAGET

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0520 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0520 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0520 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.7.2016 COM(2016) 520 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om at pålægge Portugal at træffe foranstaltninger

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002 4 Stabilitets- og vækstpagten status i 00 Tina Winter Frandsen og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING Den generelle vækstafmatning i Europa har betydet, at de offentlige finanser

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Sveriges nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Sveriges nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 276 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Sveriges nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Sveriges konvergensprogram

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Anvendelsen af artikel 260 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ajourføring af oplysninger, der anvendes

Læs mere

9249/15 pfw/bbi/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A

9249/15 pfw/bbi/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. juni 2015 (OR. en) 9249/15 UEM 186 ECOFIN 391 SOC 354 COMPET 266 ENV 348 EDUC 172 RECH 163 ENER 205 JAI 368 EMPL 227 NOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 255 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Danmarks konvergensprogram

Læs mere

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Tabel 1 og 2 nedenfor viser den faktiske (effektive) gennemsnitlige

Læs mere

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Tabel 1-4 nedenfor viser den lovbestemte pensionsalder i alle

Læs mere

EU s mekanisme for finansiel stabilisering (EFSM) ventes at bidrage til programmet med 22,5 mia. euro.

EU s mekanisme for finansiel stabilisering (EFSM) ventes at bidrage til programmet med 22,5 mia. euro. Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Notat 28. november 2010 Låneprogram til Irland ydelsen af et EU-lånebidrag gennem den europæiske mekanisme for finansiel stabilisering

Læs mere

under henvisning til protokollen vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter, særlig artikel 12,

under henvisning til protokollen vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter, særlig artikel 12, 30.4.2014 L 129/5 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 422/2014 af 16. april 2014 om tilpasning med virkning fra den 1. juli 2011 af vederlag og pensioner til tjenestemænd og øvrige ansatte

Læs mere

9262/15 tm/kb/ef 1 DG B 3A - DG G 1A

9262/15 tm/kb/ef 1 DG B 3A - DG G 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. juni 2015 (OR. en) 9262/15 UEM 197 ECOFIN 403 SOC 365 COMPET 277 ENV 360 EDUC 183 RECH 174 ENER 217 JAI 379 EMPL 238 NOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

RESTREINT UE. Strasbourg, den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg, den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr.

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund Skatteudvalget 2015-16 L 99 Bilag 9 Offentligt Notat 26. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om etablering af et arbejdsprogram

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

Finanspolitikken til grænsen

Finanspolitikken til grænsen Finanspolitikken til grænsen John Smidt Direktør, Det Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk DJØF debat 3. marts 2015 Agenda Kort om de finanspolitiske rammer Baggrunden -EU og i Danmark Vurdering af

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Notat. Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013. 28. maj 2013

Notat. Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013. 28. maj 2013 Notat 28. maj 2013 Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013 De Økonomiske Råds vurdering af konjunkturudsigterne er stort set på linje med ministeriernes. Både ministerierne og DØR forventer, at væksten

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

9263/15 aan/aan/ikn 1 DG B 3A - DG G 1A

9263/15 aan/aan/ikn 1 DG B 3A - DG G 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. juni 2015 (OR. en) 9263/15 UEM 198 ECOFIN 404 SOC 366 COMPET 278 ENV 361 EDUC 184 RECH 175 ENER 218 JAI 380 EMPL 239 NOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten?

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 3. maj 2012 Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 1. Indledning Økonomi- og Finansministrene i EU (ECOFIN-rådet) skal i løbet

Læs mere

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder I dag ligger Danmark på en fjerdeplads i EU, når det gælder om at have den højeste andel af den voksne befolkning i beskæftigelse. Ifølge en fremskrivning

Læs mere

9291/17 bmc/lma/ef 1 DG B 1C - DG G 1A

9291/17 bmc/lma/ef 1 DG B 1C - DG G 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. juni 2017 (OR. en) 9291/17 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ECOFIN 397 UEM 146 SOC 377 EMPL 291 COMPET

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Europaudvalget 2006-07 EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 19. september 2007 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2007-3060-0062 Dok.: CHA41406 G R U N D N O T A T

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

9021/19 aan/ht/ipj 1 ECOMP 1A

9021/19 aan/ht/ipj 1 ECOMP 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2019 (OR. en) 9021/19 ECOFIN 468 UEM 139 SOC 346 EMPL 260 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3068 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 10. februar 2011 FVM

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0268 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0268 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0268 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 268 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Nederlandenes nationale reformprogram for

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0394 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0394 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0394 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.5.2013 COM(2013) 394 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING med henblik på at bringe situationen med et

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0339 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0339 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0339 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.5.2016 COM(2016) 339 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Nederlandenes nationale reformprogram for

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Christiansborg Svar på Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalgets

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2017

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2017 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2017 COM(2017) 517 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Maltas nationale reformprogram for 2017 og med Rådets udtalelse om Maltas stabilitetsprogram

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2018

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2018 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2018 COM(2018) 404 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2018 og med Rådets udtalelse om Danmarks konvergensprogram

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere