Slutrapport for projekt Brande Energicentral

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slutrapport for projekt Brande Energicentral"

Transkript

1 Side 1 Slutrapport for projekt Brande Energicentral 1 Projektpartnere i Brande Energicentral Indledning Baggrund og formål for projektet Processen i projektet Resultater Mange løsninger og mange forhindringer Energikortlægningen på de 4 virksomheder Udvidelsespotentialet for fjernvarmen Løsninger for et samlet effektivt energisystem i Brande Step 1 simpel udnyttelse af overskudsvarmen vha. varmepumpe Step 2: Fælles procesanlæg på bioenergi Step 3: Varmepumpe med gasmotor til elproduktion Step 4: Model vindmøllestrøm til varmepumpe gennem oprettelse og drift af Brande Energicentral Konklusion Fremadrettede aktiviteter Fase 3: Projektforslag Fase 4: Entrepriser Fase 5: Ibrugtagning Konceptudvikling og organisering Epilog Bilagsoversigt... 30

2 Side 2 1 PROJEKTPARTNERE I BRANDE ENERGICENTRAL Brande Fjernvarme KMC/AMK BioMar Siemens Bionaturgas Månsson (Planlagt bionaturgasanlæg, samarbejde mellem Axel Månsson Holding og Bionaturgas Danmark) WH Rådgivende Ingeniører Dansk Fjernvarmes Projektselskab Grøn Energi, som er projektledere for fase 2 forprojektet og repræsenterer dermed partnerskabet i denne rapport. 1 INDLEDNING Denne rapport samler de resultater, som er fremkommet under projekt Brande Energicentral, der er støttet af Region Midtjylland under FjernvarmeVækst programmet. Desuden gives der et overblik over fremtidige aktiviteter, som dette projekt har muliggjort samt hvorledes processen for lignende projekter kan konceptualiseres og sikre en øget udbredelse til andre dele af Region Midtjylland. Brande Energicentrals partnere ønsker at udnytte de store mængder overskudsvarme der er fra de 4 procesvirksomheder i byen, som producerer hhv. kartoffelmel og fiskefoder. Overskudsvarmen fra virksomhederne kan dække hele Brandes varmeforbrug af fjernvarme og individuel naturgasfyr + 40 % mere. Der er kort sagt overskudsvarme i rigelige mængder og projektet har haft til formål at undersøge, hvorledes denne varme kan udnyttes til glæde for alle. Overskudsvarmen har dog vist sig ikke at være nem eller særlig rentabel at udnytte. Udfordringen er, at afgifter på overskudsvarme, forrentning af investering i overskudsvarmeanlæg, krav om tilbagebetalingstid mv. resulterer i en varmeproduktionspris, der har svært ved at konkurrere med fjernvarmens nuværende varmeproduktionspriser. Brande fjernvarme har i dag 1123 forbrugere med et samlet varmebehov på MWh årligt, hvilket svarer til ca. halvdelen af byen. På nuværende tidspunkt produceres varmen som MWh på naturgas og de resterende MWh på flis. Brande Fjernvarme ønsker at konvertere resten af byen, som har naturgasfyr til fjernvarme. Det samlede varmebehov inklusive individuelle naturgasfyrede forbrugere bliver herved max MWh. Et samarbejde mellem Brande Fjernvarme og industrien er oplagt, da der på de 4 procesvirksomheder i Brande, bortventileres varme hvert år svarende til MWh, hvilket vil kunne dække varmebehovet i Brande med 140 %, altså langt over det maksimale udvidelsespotentiale.

3 Side 3 2 BAGGRUND OG FORMÅL FOR PROJEKTET I Brande er således en række virksomheder og fjernvarmeselskabet gået sammen om at optimere og udnytte energistrømmene i byen for at sikre forbrugerne billigere varme, virksomhederne en bedre konkurrenceevne og ikke mindst en grønnere og fossilfri varmeproduktion. Der er i projektgruppen et ønske om i fællesskab at kunne bidrage til en grønnere og mere energieffektiv varmeproduktion, som samtidig er billigere, som udnytter eksisterende ressourcer og som kan bidrage til at skabe øget vækst i området Nærværende rapport beskriver resultaterne fra fase 2 i projekt Brande Energicentral, som er omfattet af støtte fra Region Midtjylland. Overordnet rækker projektet langt ud over fase 2, da der er store fremtidsperspektiver og udviklingsmuligheder for Brande by, men også for Region Midtjylland og Danmark. Projektet har følgende visioner: Foregangsprojekt for effektiv energiudnyttelse på tværs af brancher o Organisering, herunder principper for aftaler mellem parterne Producere varme fossilfrit og billigt vha.: o Udnyttelse af overskudsvarme o Integration af fluktuerende energikilder som vind og sol o Udnytte lokale ressourcer som flis, halm og gylle o Forsyne flere forbrugere med grøn og effektiv fjernvarme Understøtte effektive produktionsvirksomheder o Reducere varmeregningen og dermed at frigøre midler til andre investeringer o Skabe arbejdspladser, både hos partnere og underleverandører o Sikre attraktive boligforhold gennem billig energiforsyning og et erhvervsliv i vækst Demonstration af teknologier o Systemudvikling hvilke teknologier skal fungere sammen og hvordan, dvs. styring o Afdække behov for teknologiudvikling eller -tilpasning til systemløsningerne Gennem projektet har formålet været at forsøge at nå et skridt længere mod de ovenstående mål gennem analyser og beregninger, som kunne sikre at de løsninger som implementeres også er dem, der giver god økonomi for både forbrugerne, fjernvarmen, og virksomhederne på både kort og lang sigt. Der var på forhånd et behov for at understøtte denne proces, hvor rentable tiltag implementeres gradvist samtidig med at de bidrager til fælles synergier. Denne infrastruktur for udveksling af varme betegnes Brande Energicentral. Dette er beskrevet i resultatkontrakten mellem projektpartnerne og Region Midtjylland. Her fremgår det at: Formålet med projektet Brande Energicentral er at etablere et sammenhængende vedvarende energisystem i Brande, der forbinder energitunge industrier med Brande Fjernvarme, og derved opnår synergier der medfører mindre ressourceforbrug. Dette indebærer udnyttelse af industriel overskudsvarme og minimering af fossil brændselsanvendelse. Nedenfor er illustreret de overordnede faser i projektet hvor nærværende rapport beskriver den indledende idefase, fase 1 og fase 2, som er omfattet af tilskuddet fra Region Midtjylland.

4 Side 4 Grøn Energi Grøn Energi Rådgivere : DFP (Dansk Fjernvarmes Projektselskab) & WH Rådgivende Ingeniører Ide Konceptbeskriv. Ansøgn. Fj.vækst Intressent analyse Forprojekt Konceptudvikling Investeringsplan Tilbud Ansøgn. VE til proces Projektforslag Godkendelse af alle delprojetker Delprojekt 1 Underleverandører Delprojekt 2 Entrepriser Delprojekt 3 Nærværende rapport beskriver resultaterne fra disse to faser, som er omfattet af tilskuddet fra Region Midt Delprojekt 4 Delprojekt X Ibrugtagning Dokumentation af energibesparelsen Evaluering Kontrol af tilskud Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5 Figur 1: Faseopdeling af projektet Brande Energicentral Denne rapport beskriver resultaterne fra primært fase 2, som er i direkte forlængelse af fase 1 og ansøgningen om tilskud. I dette projekt, som fase 2 udgør, har fokus været at nå frem til en gennemarbejdet løsning som umiddelbart efter kan etableres og tjene som foregangsprojekt for lignende projekter i Region Midtjylland og tilskynde til omstillingen af energiforsyningen i området.

5 Side 5 3 PROCESSEN I PROJEKTET Dette projekt dækker over aktiviteterne i fase 2 jf. ovenstående Figur 1: Faseopdeling af projektet Brande Energicentral, og består af flere delopgaver, som fremgår af nedenstående figur. Fase 2 - Forprojekt Energikortlægning på de 4 virksomheder Beregning af løsninger Januar - Februar Uddybende beregninger Marts - April Løsningsforslag April - Maj Juni - August Figur 2: Delopgaver i fase 2 Disse delopgaver vil her kort bliver beskrevet, hvorefter det næste afsnit af rapporten beskriver resultaterne fra delopgaverne. Fase 2 løber fra januar til og med august Det aftaltes ved projektets opstart straks at påbegynde energikortlægningen og denne aktivitet forløb i ca. 6 uger, med afslutning ultimo februar. Fire fabrikkers (Biomar, AKM, KMC1 og KMC2) energiflow kortlægges samt udvidelsespotentialet for Brande Fjernvarmes varmebehov. I marts måned udviklede og beregnede rådgiverne på forskellige løsninger, bl.a. baseret på dialog mellem relevante projektpartnere. Resultatet af denne proces blev gennemgået på statusmødet primo april Her udvælges de løsninger som ønskes dybere beregnet, som gennemføres i april og maj. Beregningerne har vist det sværere at nå frem til en økonomisk holdbar løsning for alle parter, hvorfor der har kørt en iterativ proces med uddybende beregninger og nye løsningsforslag henover sommeren. Og først i august er der den endelig løsning fremkommet. Forprojektet (fase 2) havde som mål ved afslutningen at have konkrete tilbud og beregninger på udvalgte (ikke alle) tiltag, som kan omfattes af en evt. herefter kommende ansøgning til VE til proces, men som næste afsnit om resultaterne vil beskrive, har det ikke være nemt at finde frem til en optimal løsning for alle parter, derfor er dette mål kun delvist opnået. Sideløbende med processen omkring beregninger og udvikling af løsninger arbejdede Grøn Energi på formidling i pressen. Det aftaltes mellem partnerne at alle på forhånd bliver orienteret, såfremt man går offentligt med en historie om projektet. Grøn Energi har bl.a. skrevet en Klumme til Energy Supply og Politiken var på besøg hos KMC og tale om projektet og udfordringen i at finde en løsning, hvor afgifter ikke bremser gode intentioner. Ansvarsfordelingen har for de forskellige delopgaver været følger: - WH Rådgivende Ingeniører - ansvarlige for energikortlægningen i virksomhederne.

6 Side 6 - Dansk Fjernvarmes Projektselskab - ansvarlige for kortlægningen af fjernvarmens potentialer og muligheder samt den endelige løsningsbeskrivelse og beregninger. - Grøn Energi - ansvarlig for presseformidling, projektledelsen og fremdriften i projektet, herunder løbende dialog med partnere samt afrapportering til Region Midtjylland. - KMC/AMK, BioMar og Brande Fjernvarme er ansvarlige for at stille sin viden og relevant data til rådighed. - De øvrige deltagere, Siemens og Bionaturgas Månsson har bidraget med relevant viden og indspark i form af mulige løsninger, f.eks. vindmølle og biogasanlæg.

7 Side 7 4 RESULTATER Det har været en udfordring for projektet Brande Energicentral at finde den bedste løsning på energisynergierne på tværs af de involverede partnere. De løsninger, som umiddelbart er mest logiske bliver nedprioriteret på grund af afgifter og dermed en dårligere økonomi. Resultaterne viser, at der fra de fire virksomheder er overskudsvarme nok til at dække langt over det maksimale udvidelsespotentiale i Brande. Der er MWh overskudsvarme tilgængeligt, hovedsageligt som lavtemperaturenergi, hvor det nuværende behov er ca MWh og ved maksimal udvidelse vil varmebehovet være ca MWh, altså langt mindre end den varmemængde, som på nuværende tidspunkt blot bortventileres. Jf. nedenstående udklip fra resultatkontrakten, har hovedformålet været at kortlægge forretningsperspektiverne for de involverede partnere i projektet. Dette har vist sig vanskeligere end antaget og denne proces har derfor krævet en større indsats, hvilket har betydet at der har været færre ressourcer til at opfylde de andre mål omkring udbredelse og afdækning af vækstpotentiale. Dog vil disse områder blive adresseret i de efterfølgende afsnit i rapporten. 4.1 MANGE LØSNINGER OG MANGE FORHINDRINGER Projektet viste sig undervejs at være omfattet af mange udfordringer i forhold til at få både økonomi og visionerne om energioptimering og grøn omstilling til at gå hånd i hånd. I de næste afsnit vil resultaterne fra de forskellige delopgaver blive gennemgået samt de kreative veje og nye løsninger, som er opstået undervejs i projekter og udregninger for disse blive gennemgået. 4.2 ENERGIKORTLÆGNINGEN PÅ DE 4 VIRKSOMHEDER KMC A.m.b.a. er en proces- og salgsvirksomhed ejet af landmænd. KMC ejer derivatfabrikken, som videreforarbejder kartoffelstivelsen til derivater samt pulverfabrikken, som producer kartoffelpulver ud fra rå kartofler. KMC ejer desuden AKM, som er en procesvirksomhed, som forarbejder kartofler til stivelse, proteiner og protomylasse. Disse tre KMC fabrikker behandler tons kartofler om året (50 % af produktionen i Danmark), der bliver til tons produkter. KMC oplever et stigende marked for

8 Side 8 forædlede fødevarer. Mål om 5 % vækst om året fra mod 2020 og forventer derfor at være i Brande i mange år fremover. Biomar A/S er en proces virksomhed, der forarbejder råvarer til fiskefoder i to ekstruderings- og tørringslinjer. Biomar producerer tons fiskefoder om året. Energikortlægningen fra de fire frabrikker blev gennemgået på projektmødet i april, hvor det blev fremlagt for projektpartnerne, hvor store potentialer for overskudsvarme der reelt er på de i alt 4 fabrikker. Det skal bemærkes, at tallene er udarbejdet som årsgennemsnit ud fra nuværende driftsforhold. Ved den endelige projektering skal der tages hensyn til årsvariationer, samtidighed, fabrikkernes ude-tid og eventuelle ændringer i produktionen. De fire fabrikkers overskudsvarmepotentiale er: - BioMar A/S: Samlet mulig varmeeffekt kw. o Samlet mulig overskudsvarme til fjernvarme MWh/år. - KMC Pulver: Samlet mulig varmeeffekt kw. o Samlet mulig overskudsvarme til fjernvarme MWh/år. - KMC Derivat: Samlet mulig varmeeffekt kw. o Samlet mulig overskudsvarme til fjernvarme MWh/år. - AKM: Samlet mulig varmeeffekt kw. o Samlet mulig overskudsvarme til fjernvarme MWh/år. - Samlet potentiale af overskudsvarme fra de 4 fabrikker MWh/år. De væsentligste overskudsvarmekilder stammer fra tørreafkast med lufttemperaturer mellem 40 og 50 C. Potentialet opstår ved køling af afkastene til 15 C. Energiforbruget til de nødvendige varmepumper er ikke medregnet i potentialet. Med en COP på varmepumpen på 5 kan der derfor leveres knap MWh som fjernvarme. Der arbejdes dog ikke videre med energiafkast, som kan integreres i virksomhederne og derved reducere deres forbrug, da disse her er vurderet til at blive udnyttet bedre internt i processerne. Varmekilderne blev herefter vurderet og prioriteret i forhold til: Afgifter Effekt Drift tid Timernes fordeling over året Spildevandspris Afstand fra varmecentral Ved køling af røggasser fra kedelanlæg og ovne betales fuld energiafgift. Disse forholdsvis varme afkast forudsættes udnyttet af fabrikkerne. Hvis fjernvarmen kan levere proceskøling, hvor fabrikkerne ellers ville anvende køletårn, så vil varmen være et spildprodukt og afgiftsfritaget. Imidlertid er der ikke væsentlige kilder på de 4 fabrikker, hvor der er behov for proceskøling.

9 Side 9 Ved afsætning af overskudsvarme skal der betales overskudsvarmeafgift med en fastsat procentdel af afsætningen. Ved anvendelse af varmepumpe betales dog ikke overskudsvarmeafgift for COP under 3. I Brande er det overskudsvarmeafgiften ved anvendelse af varmepumpe med COP over 3,1, der er aktuel. Dette resulterede i udvælgelse af tørreafkastene fra CWS 1 & 2 på KMC Derivatfabrik som primære overskudsvarmekilder til udnyttelse til fjernvarme, idet der kan genvindes 2,6 MW overskudsvarme på hvert tørreafkast stort set året rundt ved montering af varmegenvindingsanlæg på hver af de to tørrere (For beregning se bilag 1 - Resultater 4 fabrikker). Ved udetid på en tørrer skiftes til varmegenvindingen på den anden tørrer. Derivatfabrikken ligger tæt på fjernvarmecentralen, hvilket er 200 m væk. Sekundær overskudsvarmekilde er tørreafkastene på tørrerne på KMC Pulverfabrikken. Her er der tale om stor overskudsvarmeeffekt og lang driftstid. Pulverfabrikken ligger dog i en vis afstand fra fjernvarmecentralen; ca. 1 km væk. For både KMC Derivat - og KMC Pulverfabrik må påregnes samme udgift til rensning af spildevand, som fremkommer ved kondensering af vanddampen i tørreafkastene. Det har ikke været muligt at fastlægge hvor rent vandet og om udgiften dermed kunne sænkes. Denne udgift er ikke ubetydelig og er derfor medtaget i de efterfølgende beregninger 4.3 UDVIDELSESPOTENTIALET FOR FJERNVARMEN Sideløbende med energikortlægning, blev udvidelsespotentialet for Brande Fjernvarme analyseret og set i forhold til de nuværende forsyningsområder. Brande fjernvarme har i dag 1123 forbrugere med et samlet varmebehov på MWh årligt. På nuværende tidspunkt produceres MWh på naturgas og de resterende MWh på flis. Det vil sige 32,6 % af det samlede års nuværende varmebehov produceres således via naturgas. Fjernvarmeselskabet vil gerne konvertere resten af byens naturgasfyr til fjernvarme. Det samlede varmebehov inklusive individuelle naturgasfyr bliver så ca MWh. Der er udarbejdet en kortlægning af udvidelsespotentialet (Bilag 2 - Kortlægning af varmeafsætningspotentialet) samt der er udarbejdet et forslag til en udbygningsplan for fjernvarmen i Brande (Bilag 3 - Tilslutningstakt for udvidelser Energibehov pr år). Et samarbejde med industrien er oplagt, da der på de 4 procesvirksomheder i Brande, bortventileres varme hvert år svarende til MWh, hvilket vil kunne dække Brande bys varmebehov og langt over det maksimale udvidelsespotentiale. For at overskudsvarmen kan anvendes i fjernvarmen kræves det at temperaturen kan hæves til niveauet i fjernvarmen. Nedenfor ses den nuværende varighedskurve for fjernvarmeproduktionen på de nuværende anlæg, og hermed fordelingen mellem mængden produceret på hhv. flis og naturgas.

10 Side 10 Årlig varmeproduktion på naturgas MWh Årlig varmeproduktion på flis MWh Figur 3: Varighedskurve for den nuværende produktionssammensætning for Brande Fjernvarme En del af industriens overskudsvarme kunne allerede i dag udnyttes ved at etablere en varmepumpe på 3 MW. Herved reduceres naturgasforbruget og flisforbruget hver især med MWh. Det vil spare klimaet for årligt ton CO2. Dette fremgår af nedenstående figur, som viser varighedskurven for nuværende varmebehov med en 3 MW gasmotordrevet varmepumpe til udnyttelse af overskudsvarme integreret. Årlig varmeproduktion på Eksisterende anlæg MWh Årlig varmeproduktion på Overskudsvarme MWh Figur 4: Varighedskurve for varmebehov inkl. 3 MW overskudsvarme via gasmotordrevet varmepumpe

11 Side 11 Med udbygning af fjernvarmeområdet er der regnet på implementering af overskudsvarme på først 6 MW og siden 9 MW. Hvis de individuelle gasforbrugere omstilles til fjernvarme ville en varmepumpe på 6 MW være optimal til at udnytte overskudsvarmen i industrien. Udvides fjernvarmen med nye områder og kan der etableres 6 MW varmepumper, som udnytter overskudsvarmen, vil forbruget af naturgas i Brande falde med ca MWh. Dette svarer til en CO2 reduktion på ton pr år. Og vil samtidigt give alle forbrugere i Brande en grønnere og mere effektiv varmeforsyning. Se bilag 4 Forsyning med overskudsvarme via varmepumper og egenproduceret el med varighedskurver med og uden effekt af akkumuleringstank. Nedenfor er scenarierne for integrering af overskudsvarme fra procesvirksomhederne i Brande vist i forhold til hinanden og forskellige udvidelsespotentialet: Scenarier for fjernvarmeproduktionen i Brande Samlet overskudsvarme potentiale nuværende varmebehov nuværende varmebehov med 3 MW overskudsvarme 3 MW overskudsvarme + nye områder 6 MW overskudsvarme + nye områder overskudsvarme flis naturgas Figur 5: Scenarier for fjernvarme udbredelsen i Brande Varmeproduktionsprisens udvikling ved stigende varmebehov i Brande har betydning for valget af løsninger, derfor er dette medtaget her som forudsætning for udvikling af løsninger. Brande Fjernvarmes varmeproduktionspris er beregnet ved stigning i varmeproduktion med henholdsvis scenarierne for udvidelsen i forhold til nuværende varmebehov. I nedenstående skema kan ses, hvor meget varmeproduktions prisen stiger ved forøgelse i varmebehovet, ligeledes ses den reelle marginalpris til den ekstra varmeproduktion. Her ses det, at varmeproduktionsprisen for varmegenvindingsanlægget for at blive grundlast for fjernvarmen, bør ligge mellem 225 og 350 kroner.

12 Side 12 Figur 6: Varmesalgspris med det nuværende produktionsapparat På baggrund af overskudsvarmepotentialerne samt potentialerne for udvidelse af fjernvarmeområdet i Brande er der herefter udviklet og beregnet på forskellige tekniske løsninger. 4.4 LØSNINGER FOR ET SAMLET EFFEKTIVT ENERGISYSTEM I BRANDE Efter energikortlægningen og analysen af fjernvarmens udvidelsespotentiale, gik projektgruppen i gang med at udvikle tekniske løsninger til, hvordan varmen kan udnyttes bedst muligt, til den bedste pris for både forbrugere, Brande Fjernvarme og virksomhederne. Flere forskellige løsninger var oppe at vende undervejs og hver gang har beregningerne vist et ikke tilfredsstillende resultat. Det har været en kringlet proces, hvor der er gået frem og tilbage og fundet nye løsninger undervejs. Mange af forhindringerne skyldes afgifter og regler, der bremser de åbenlyse og logiske løsninger, derfor har det været nødvendigt at tænke kreativt og finde komplicerede løsninger til et ellers simpelt projekt. På figuren nedenfor, er der forsøgt tegnet et overblik over processen mellem de løsningsforslag, som er opstået undervejs i projektet og hvilken ejerskabstype de har vekslet imellem.

13 Side 13 Forprojekt Konceptudvikling Investeringsplan Tilbud Ansøgn. VE til proces Biomasse baseret + overskudsvarme via VP Biogas baseret + overskudsvarme via VP Siemens mølle Fælles ejerskab gennem Brande Energicentral Virksomhedsejet løsning Fælles proces damp anlæg VP på nuværende N.gas baseret proces + Egen vindstrøm Overskudsvarme via VP VP på nuværende N.gas baseret proces + gasmotor til egen strøm prod. VP på nuværende N.gas baseret proces (Fjernvarmen ejer VP) VP på nuværende N.gas baseret proces (KMC ejer VP) VP på biomasse baseret proces (KMC ejer VP) Figur 7: Proces for udvikling af løsninger til Brande Energicentral I det følgende bliver de forskellige løsningsforslag gennemgået og forklaret samt hvorfor de er fravalgt og nye er udviklet Step 1 simpel udnyttelse af overskudsvarmen vha. varmepumpe På baggrund af energikortlægningen og beregningen af udvidelsespotentialet for fjernvarmen, blev de første mulige løsninger fremlagt projektgruppen og gennemgået i forhold til investering og driftsomkostninger. Fordele og ulemper ved de forskellige løsninger blev diskuteret i projekt gruppen. De første mulige løsninger som blev gennemgået er: 1. Virksomheden ejer varmepumpen og leverer overskudsvarme til fjernvarme fra proces under anvendelse af varmepumpe. 2. Virksomheden ejer varmepumpen og leverer overskudsvarme til fjernvarme fra proces under anvendelse af varmepumpe. Overskudsvarmen kommer fra biomasse. Spildevandspris 10 kr/m3. 3. Virksomheden leverer overskudsvarme til fjernvarme fra proces. Fjernvarmen etablerer varmepumpe. Længere afskrivningstid og lavere forrentningskrav. Nedenfor er sammenfattet de første og indledende beregninger på de forskellige løsninger. De uddybende beregninger kan findes i bilag 5 - Økonomivurdering varmepumpe - første beregning.

14 Side 14 Første beregning Virksomhedens investering inkl. energisparetilskud Fjernvarmens investering Virksomhedens driftsomkostninger Fjernvarmens drift omkostninger Samlet varmepris (Ekskl. Moms) Varmepumpe på nuværende gasbaseret proces Varmepumpe på biomasse-baseret proces Fjernvarme ejet varmepumpe ,- 267,- 366,- Tabel 1: Summerede beregningsoversigt på varmeprisen ud fra virksomhedens udgifter til procesenergi De mellemregninger, som tabellen ikke viser, er beregningen af virksomhedens udgift til proces energien. Selvom tabellen ovenfor viser at biomasse baseret proces energi giver den billigste varmepris, så er det langt fra en god løsning, da den p.t. meget billige naturgas uden afgifter til proces betyder, at der ikke er penge til forrentning og afskrivning af det meget dyrere kedelanlæg til biomasse fra virksomhedens økonomiske synspunkt. Selvom biomassebrændsel i runde tal koster 180 kr./mwh og naturgas til proces kan købes til omkring 250 kr./mwh, så vil prisen for KMC s procesenergi blive alt for dyr for dem. Derfor fravælges denne løsning. De første beregninger er ikke umiddelbart fordelagtige for parterne. De beregnede priser for hhv. proces energien og varmen ligger over hvad der er acceptabelt for både virksomheden og fjernvarmen Step 2: Fælles procesanlæg på bioenergi Da de første løsninger alle umiddelbart ikke er optimale at implementere, opstod der i diskussionen mellem projektpartnerne nye ideer. Der blev udvalgt tre mulige forslag til løsninger, som de næste beregninger skulle fokusere på. De løsninger, der efterfølgende blev regnet videre på er: - Fælles dampcentral baseret på halm, som leverer procesvarmen til alle 4 fabrikker - Fælles dampcentral baseret på biogas, som leverer procesvarmen til alle 4 fabrikker - Ejerskabsvarianter af varmepumpe, som leverer fjernvarme fra overskudsvarme Rådgiverne har regnet videre på løsningerne, og resultaterne blev gennemgået sammen med de tidligere løsninger. Det viser sig at ved både biogas dampcentralen og halm dampcentralen bliver den leverede dampvarme markant dyrere end den nuværende med naturgas som brændsel. Og da varmeprisen til fjernvarmen ikke bliver markant billigere, fravælges disse løsninger. Biogas løsningen er som udgangspunkt fornuftig og projektpartneren Bionaturgas Månsson var villig til at bidrage til at opførelsen af anlægget ville blive koordineret med den fælles dampcentral, men ideen skrottes alligevel. Prisen for afgiftsfritaget naturgas til proces er og vil forblive utrolig lav i lang tid, derfor er biogas for dyrt til anvende til procesformål. Alene brændselsudgiften er højere for biogas og selv med 2,70 kr. i tilskud pr. m 3 og indregning af alle typer af tilskud (inkl. VE til proces som dog IKKE kan gives samtidigt med driftsstøtte!) er biogas for dyrt til at anvende til proces. Beregningerne kan ses i Bilag 6 -biogas og halm beregninger.

15 Side 15 Det er tankevækkende, at så mange af de umiddelbare bedre og grønnere løsninger må fravælges pga. af den lave pris på naturgas. Selvom virksomhederne er villige til at samarbejde og omstille til mere miljøvenlig baseret produktion, så spænder økonomien ben for intentionerne Step 3: Varmepumpe med gasmotor til elproduktion Ideen om et fælles procesanlæg var i teorien god, men beregningerne viste klart at det ikke kunne svare sig for virksomhederne. Derfor vendes blikket mod varmepumpeløsningerne igen. Derfor arbejdes der videre på løsningen med varmepumper til at udnytte overskudsvarmen til fjernvarme ud fra de prioriterede kilder, der blev præsenteret i forlængelse af energikortlægningen. Som nævnt, er der forskellige ejerskabsstrukturer, som har betydning for økonomien. Der blev regnet videre på om fjernvarmen kan tage investeringen uden, at projektet mister muligheden for at sælge energibesparelsen, da den er virksomhedens. Desuden er det beregnet, hvilken effekt varmepumpen skal have, ud fra en marginalpris på max 200,- (ekskl. moms) som vil resultere i, at overskudsvarmen bliver grundlast for fjernvarme i Brande. Den optimale effekt er 3 MW, som varmepumpeløsningen herefter bliver optimeret efter og beregningerne ligeledes tilrettet. Desuden ser det ud til at egen produktion af el til varmepumpen via en gasmotor, er det mest optimale ud fra afgiftsregler, hvilket medregnes. I vinterperioden, hvor varmegenvindingen erstatter naturgasfyring, er der regnet med en afregningspris på 300 kr./mwh, da overskudsvarmen, da skal være konkurrencedygtig med et nyt anlæg hos Brande Fjernvarme (incl. forrentning og afskrivning). Dette giver et lidt større spillerum til forrentning og afskrivning, derfor regnes der på en varieret varmepris. Ligeledes vil det skabe mulighed for, der er råderum for, at Brande Fjernvarme kan bære en stor del af investeringen Nedenstående tabel opsamler de tidligere varianter af varmepumpeløsningerne med opdaterede omkostninger til investeringer samt den nyeste løsning ud fra en effekt på 3 MW for varmepumpen med egenproduktion af el via gasmotor (Bilag 7 - økonomivurdering varmepumpe - anden beregning). Tabellen viser således beregningerne inklusive en korrigeret anlægssum for de tidligere varianter af løsninger. Anden beregning Virksomhedens investering inkl. energisparetilskud Fjernvarmens investering Virksomhedens driftsomkostninger Fjernvarmens drift omkostninger Samlet varmepris (Ekskl. Moms) Varmepumpe på nuværende gasbaseret proces Varmepumpe på biomasse-baseret proces Fjernvarme ejet varmepumpe 3MW Varmepumpe på nuværende + gasmotor til el ,- 293,- 366,- 335,- Tabel 2: Summerede beregningsoversigt på varmeprisen ud fra virksomhedens udgifter til procesenergi

16 Side 16 Derudover er der lavet en beregning på fjernvarmeprisen baseret på varmepumpe via overskudsvarme og egen produktion af el via en gasmotor. Her er beregningerne renset for forrentning og afskrivninger samt vederlaget til virksomheden for salg af varmen er sat til 0 kr./mwh., for at give et billede, hvilket råderum der reelt er for investeringerne og hvorledes en optimal ejerstruktur kan etableres. Scenarie 1 overskudsvarme 0 kr./mwh Scenarie 2 overskudsvarme 0 kr./mwh Scenarie 3 overskudsvarme 0 kr./mwh Scenarie 4 - overskudsvarme 150 kr./mwh 3 MW overskudsvarme Overskudsvarme til rådighed COP værdi af varmepump e El til Varmepump e Varme til nettet fra varmepump e Samlede varme fra gasmotor Samlede varmeprodu ktion Varmeprodu ktionspris MW MWh MW MW Kr./MWh 3 5 0,75 3,75 1,2 4,95 204, ,5 7,5 2,4 9,90 204, ,25 11,25 3,61 14,86 204, ,75 3,75 1,03 4,78 312,97 Umiddelbart ser produktionsprisen fornuftig ud, men der stadig ikke medregnet investeringer og vederlag til virksomheden Step 4: Model vindmøllestrøm til varmepumpe gennem oprettelse og drift af Brande Energicentral Til det afsluttende projektmøde i juni blev der forelagt en ny ide, da en frikørt Siemens vindmølle kan købes af Brande Fjernvarme og levere strøm til varmepumpen billigt. En løsning der på det tidspunkt ikke var beregnet endnu og ville kræve udvikling af styringsenhed, da møllen skal kobles direkte til anlægget og nettet derfor ikke balancerer frekvensen fra møllen. Desuden skal styringsenheden kunne koble vindmøllen fra, når den ikke producerer strøm og koble varmepumpen på det almindelig el net. Derfor blev det aftalt at regne videre på denne løsning, da alle projektpartnere var enige om at vindmøllestrøm til driften af varmepumpen alt andet lige var en bedre løsning end en naturgasbaseret motor. Nedenfor er der skitseret det bedst mulig set-up for at integrere vindmøllen og udnytte energien bedst på tværs af projektpartnerne med det formål at levere grønnere og mere energieffektiv varme til forbrugerne i Brande. I dette koncept indgår både KMC, Siemens og Brande Fjernvarme i ejer strukturen som efterfølgende er beskrevet.

17 Side 17 Brande Energicentral Elnettet Elnettet KMC Måler Siemens mølle Måler Måler Fjernvarme BRANDE BY Figur 8: Principskitse for Brande Energicentral med vinddrevet varmepumpe Alle aktiviteterne samles i Brande Energicentral, som oprettes som et selvstændigt selskab med de deltagende firmaer som ejere. Ejerkredsen vil som minimum være: KMC A.m.b.a. Siemens Windpower A/S Brande Fjernvarme A.m.b.a. Hvorvidt det skal være med tre lige store ejerandele analyseres i forbindelse med opstillingen af den økonomiske model i de detailberegninger, som skal gennemføres efter bestyrelserne i virksomhederne har taget stilling til at ville fortsætte med oprettelsen af Brande Energicentral. Selskabsformen vil antageligt mest hensigtsmæssigt kunne vælges som A.m.b.a., hvor alt overskud fra driften i fuldt omfang udloddes til ejerne efter afholdelse af drifts- og finansieringsomkostninger. Alternativet ville være et aktieselskab, hvilket i givet fald ville udløse skattepligt af overskuddet før udlodning. For Brande Fjernvarme A.m.b.a. ville dette være en ulempe, da selskabet er fritaget for skattepligt som rent varmeproducerende selskab. Kapitalgrundlaget for etableringen af Energicentralen vurderes at kunne ske inden for Varmeforsyningslovens rammer med kommunegaranti, da formålet med energicentralen er varmeproduktion, og dermed er anlægget underlagt Varmeforsyningsloven. Det antages, at der som

18 Side 18 konsekvens heraf vil kunne ske en 100 % finansiering i Kommunekredit til en fast rente på ikke over 3 % p.a. + garantiprovision til Ikast-Brande Kommune. Aftalegrundlaget mellem parterne skal som udgangspunkt have, at der skal være en fordel for alle parter, og at anlægget skal drives samlet set optimalt, hvilket skal afstedkomme et driftsoverskud efter afholdelse af drifts- og finansieringsomkostninger, som kan udloddes til parterne. Parternes bidrag og forpligtelser over for selskabet Brande Energicentral skal som udgangspunkt være: Siemens Windpower: Overdrager den eksisterende vindmølle til Energicentralen, som etablerer direkte forsyning fra møllen til varmepumpen i Energicentralen. Bidrager ligeledes med vedligehold og drift af vindmøllen Koblingen til el-nettet sker efter Frederikshavn-modellen, som beskrives efterfølgende. KMC: Modtager køleeffekt til kondensering af afkast fra tørrelinjer og returnerer varmeeffekt som fødekilde til varmepumpen. Modtager ikke vederlag for overskudsvarmen, men får del i driftsoverskuddet. Brande Fjernvarme: Aftager varmen fra varmepumpen som grundlast i varmeforsyningen. Varetager driften af Brande Energicentral med reference til bestyrelsen i Brande Energicentral. Investeringsfordeling og afregning mellem parterne: Siemens-møllen skal overdrages til Brande Energicentral for at sikre afgiftsfrihed for egenproduktionen af strøm. Overdragelsen af møllen kan ske til en aftalt nedskrevet værdi. Løbende betales evt. en forpagtningsafgift på lejet jord (placeringen på Siemens matrikel). KMC investerer i anlæg på egen grund og genererer derved muligheden for salg af energibesparelsen, hvis tilbagebetalingstiden for anlægget er over 1 år efter modregning af salgsværdien for energibesparelsen. Efter år 1 overdrages genvindingsanlægget til Brande Energicentral for restværdien (etableringsomkostningen minus salgssummen for energibesparelsen), hvorefter Brande Energicentral driver og vedligeholder anlægget samt bekoster spildevandsafledningsudgiften for kondenseringen. Der afsættes midler i Brande Energicentral til drift og vedligeholdelse af anlægget og indgås driftsaftale med Brande Fjernvarme herom. Brande Fjernvarme betaler til Brande Energicentral for den modtagne varme med en pris der svarer til substitutionsprisen, som er flisfyring på det eksisterende anlæg om sommeren og naturgasfyring på den eksisterende naturgaskedel om vinteren. Princippet for prisfastsættelsen fastsættes i det videre arbejde med den økonomiske model. Fordelene ved denne model, som er inspireret af Bjerringbro-modellen, er, at den samlede investering samles i ét selskab, hvor investeringen kan afholdes på fjernvarmelignende vilkår. Ved at holde investeringen i varmegenvindingsanlægget i virksomhedens regi i anlægsåret og minimum 1. drift år, kan energigenvindingen sælges som energibesparelse, hvorved der opnås et ikke ubetydeligt anlægstilskud. Efter overdragelse af genvindingsanlægget til Energicentralen ydes der ikke vederlag for levering af varmen fra kondensering af afkastluften, hvorfor der heller ikke skal tillægges industrioverskudsvarmeafgift af virksomheden. Omkostningen til bortledning af kondensatet betales af energicentralen.

19 Side 19 Overskuddet, der vil fremkomme i Energicentralen, vil efter afholdelse af alle omkostninger inkl. forrentning og afskrivning kunne udloddes til ejerkredsen efter en aftalt fordelingsnøgle. Denne er ikke fastlagt endnu. Nedenfor ses den uddybede økonomivurdering af løsningen med oprettelse af Brande Energicentral (Bilag 8 - Brande Energicentral optimeret beregning): Brande Energicentral ejer varmepumpen og Siemens vindmølle. Selskabet betaler alle investeringer og driftsomkostninger -på KMC efter første år. Noter: Overskudsvarmekilde temperatur før køling temperatur efter køling effekt ækvivalente fuldlasttimer varmepumpe kold side til varmepumpe fra varmepumpe 48 C 20 C 2400 kw 6290 timer 40 C 15 C Fjernvarme Returtemperatur Fremløbstemperatur varmepumpe varm side til varmepumpe fra varmepumpe 37 C 70 C 42 C 75 C Eldrevet NH3 varmepumpe COP tabelopslag 5 Tilskud til energibesparelse 380 kr/mwh excl moms Brande Energicentrals investering efter KMC er betalt, skønnede beløb varmepumpe 4,5 mill. kr. Placeres i energicentralen overskudsvarmevekslere 3,0 mill. kr. Placeres på KMC rør og tilslutninger 0,4 mill. kr. elinstallation 0,3 mill. kr. vindmølleanlæg 1,0 mill. kr. Nyt koblingsudstyr vindmølletilslutning 1,0 mill. kr. Kabelforbindelse ml. møllen og energicentralen ændring af skorsten 0,5 mill. kr. bygning 1,0 mill. kr. energitilskud til KMC -5,7 mill. kr. transmissionsledning KMC/Energicentralen 1,0 mill. kr. tilslutninger 0,2 mill. kr. 7,2 mill. kr. tillæg til KMC, 1. års drift 3,8 mill. kr. 11,0 mill. kr.

20 Side 20 Aftag fra varmepumpe som grundlast i alle varmekildens driftstimer. Aftaget fjernvarme MWh/år vederlag 0 kr/mwh KMC's bidrag til Energicentralen Priser elpris til varmepumpe 0,99 kr/kwh NB salg af vindmøllestrøm 0,35 kr/kwh drift & vedligeholdelse varmepumpe drift & vedligeholdelse vindmølle 15 kr/mwh 0 kr/kwh Siemens bidrag til Energicentralen. Brande Energicentrals variable omkostninger overskudsvarme kr. excl moms elsalg fra vindmølle kr. excl moms el fra egen vindmølle kr. excl moms Salgsværdien af eget forbrug 1 elforbrug fra net kr. excl moms elforbrug transmissionsledning kr. excl moms varmetab kr. excl moms drift & vedligeholdelse varmepumpe drift & vedligeholdelse vindmølle overskudsvarmeafgift 2014 spildevand 40 kr/m3 Faste omkostninger (fjv finansiering) renter og afdrag - 4% p.a år i alt kr. excl moms - kr. excl moms - kr. excl moms kr. excl moms NB kr. excl moms kr excl moms kr. excl moms Salgspris for varmen Indtægt for varmesalg Rådighedsbeløb (til deling mellem ejerne) 350 kr/mwh excl moms kr./år kr./år Der er i beregningen to faktorer, som har afgørende betydning for økonomien og dermed overskuddet til deling mellem parterne: elprisen og spildevandsafgiften. Det antages at elprisen kan købes til en reduceret varmepumpetarif, men dette skal verificeres. Ligeledes udgør spildevandsafgiften en ikke ubetydelig udgift, 1 Er ikke en faktuel udgift, men et rådighedsbeløb

21 Side 21 som det skalaundersøges om kan reduceres, evt. kan spildevandet anvendes andetsteds i produktionen eller udledes til nedsivning og derved en billigere udgift. Samtidig skal det bemærkes, at salgsprisen for varmen til Brande Fjernvarme er sat til 350,-, hvilket er lige i overkanten af, hvad ønsket havde været. Til gengæld indgår Brande Fjernvarme i ejerkredsen og har således del i driftsoverskuddet, hvilket kan tjene som argument for, at man ønsker at indgå aftale om en fast pris på 350 kr./mwh. Dette forslag er det mest robuste og optimale for alle parter og sikre desuden en grønnere og mere energieffektiv varmeproduktion til Brande by med stort engagement fra virksomhederne i byen til glæde for alle parter.

22 Side 22 5 KONKLUSION Det har gennem projekt vist sig at være yderst besværligt at udnytte den åbenlyse overskudsvarme, som eksisterer i Brande. Grundet afgiftsproblematikken og den forholdsvis lave substitutionspris som fjernvarmen har i Brande i kraft af det flisbaserede anlæg og den billige naturgaspris, bliver det en ekstremt kompliceret løsning projektet ender ud i. Det er for projektgruppen uforståeligt hvorfor det ikke kan være ligetil at bruge al den varme, som på nuværende tidspunkt ikke varmer andet end gråspurvene og luften over Brande. Beregningerne har desuden vist at selvom Brande Fjernvarme påtager sig investeringen, så giver projektet en dårlig økonomi, da energisparetilskuddet dermed bortfalder, eftersom energibesparelsen er virksomhedens. For at energisparetilskuddet kan indgå i økonomien, skal virksomheden påtage sig en betydelig del af investeringen og grundet virksomhedernes krav om korte tilbagebetalingstid, bliver denne løsning igen for dyr. Derudover er ejerskabsstrukturen afgørende, da der er forskel i både afgifter og beskatning alt efter hvilken ejerskabsstruktur der vælges. Så er det jo også bemærkelsesværdigt, at Energistyrelsens meget omtalte ordning VE til proces, ikke er interessant for industrien så længe afgiftsfri naturgas er billigste varmekilde til procesformål. Med de nuværende priser på fossil naturgas og som ikke ser ud til at stige foreløbigt, vil det på ingen måde kunne svare sig for virksomhederne, selv med det betydelige tilskud, som ordningen indbefatter, at omstille til en grønnere løsning, hvilket jo virker umiddelbart mod hensigten med ordningen. Der er en dobbelt læring fra Brande. Med det enorme overskudsvarmepotentiale der er tilstede skal det kunne lade sig gøre at udnytte til fjernvarmeformål hvis ikke det kan lykkes her, så kan det ingen steder. Modsat er marginalprisen på flis i Brande, som er det billigste brændsel pt. Kan det lade sig gøre med flis som marginalpris, så kan alle andre også lykkedes med etablering af overskudsvarmeprojekter. Brande Energicentral er en robust løsning, der er gennemarbejdet og alle andre mulige løsninger er afsøgt. Dette koncept kan oprettes alle steder hvor der er potentiale og vilje til at etablere en grønnere og mere energieffektiv varmeproduktion til gavn for byens borgere. Slutteligt et par gode citater samlet op i projektet: Fjernvarmens fremtid er at opsamle lunkent spildvarme og distribuere det ud Spild er det nye brændsel 1,5 mio. M 3 naturgas fortrænges Samfundet er vinderen overordnet set

23 Side 23 6 FREMADRETTEDE AKTIVITETER Da denne rapport omhandler fase 2 af den overordnede projekt plan for udvikling og etablering af Brande Energicentral og dermed er resultaterne, som er beskrevet i nærværende rapport, og den beslutning der tages ved afslutning, er afgørende for projektets videreforløb, vil dette afsnit gennemgå hvilke fremadrettede aktiviteter der vil være. Selvom den løsning der er fundet med fælles ejerskab og en fornuftig økonomi, så skal flere ting detailberegnes og der kan undersøges flere af de muligheder som var oppe og vende under projektet herunder: Ny teknologi? (fremadrettet næste fase) Vindmølle integrering hvor stort er behovet for styring? Lavtemperatur nye typer units hos forbrugerne, evt. hos nye forbrugere Kan nye forbrugere nøjes med 50 graders fremløb? Hvilken betydning vil det have for prisen? Bedre COP på VP og billigere varme? Mindre ledningstab? Etablering af yderligere varmeudnyttelseskapacitet (der er stadig rigelig med overskudsvarme) Formidling af projektet i form af en workshop eller artikel jf. resultatkrav 1.6 og 1.7 i resultatkontrakten, skal gennemføres efterfølgende, når resultatkontrakten er godkendt af Region Midtjylland. Det er projektgruppens forslag at formidlingen skal indeholde følgende: Tjene som inspiration for andre værker til at igangsætte overskudsvarmeprojekter Artikel i FJERNVARMEN, sandsynligvis i oktober-nummeret Kontakt til Politiken om evt. opfølgning på artiklen tidligere på året Gerne et fyraftensmøde i Brande, oktober eller november (på det tidspunkt er processen måske allerede kommet videre ift. beslutninger) - Med deltagelse af Viegand & Maagøe oplæg om overskudsvarmepotentialet i Region Midtjylland (dialog herom er positiv) Grøn Energi agter at bruge Brande som case i Grøn Energis arbejde omkring drejebog for implementering af store varmepumper i fjernvarmen Som det fremgår af nedenstående figur, ligger en stor del af arbejdet i de efterfølgende faser, som også er beskrevet i ansøgningen til dette projekt. Her var de fremadrettede aktiviteter tænkt som det efterfølgende er uddybet. Grøn Energi Grøn Energi Rådgivere : DFP (Dansk Fjernvarmes Projektselskab) & WH Rådgivende Ingeniører Ide Konceptbeskriv. Ansøgn. Fj.vækst Intressent analyse Forprojekt Konceptudvikling Investeringsplan Tilbud Ansøgn. VE til proces Fremadrettet vil aktiviteterne omfatte disse fase Projektforslag Godkendelse af alle delprojetker Delprojekt 1 Underleverandører Delprojekt 2 Entrepriser Delprojekt 3 Delprojekt 4 Delprojekt X Ibrugtagning Dokumentation af energibesparelsen Evaluering Kontrol af tilskud Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5 Figur 9: Faseopdeling af projektet Brande Energicentral

24 Side FASE 3: PROJEKTFORSLAG VE til proces er jo ikke interessant for industrien så længe afgiftsfri naturgas er billigste varmekilde. Derfor igangsættes godkendelsesprocedurerne for delprojekterne, herunder udarbejdelse af udbud og indsendelse af projektforslagene til kommunen, uden VE til proces ansøgning. Der skal laves aftaler med underleverandørerne til de forskellige delprojekter og underleverancer. 6.2 FASE 4: ENTREPRISER Dernæst igangsættes fase 4, som er selve entreprisedelen af projektet. Denne fase er opdelt i fire umiddelbart implementerbare delprojekter samt flere ønskede delprojekter, som har hver deres primære formål: Delprojekt 1: Installation af anlæg til udnyttelse af overskudsvarmen KMC s produktionsproces Delprojekt 2: Etablering af Varmepumpe anlæg til brug i fjernvarmenettet Delprojekt 3: Etablering af kabelforbindelse mellem vindmøllen og energicentralen Delprojekt 4: Udbygning af Fjernvarmenettet i Brande, herunder transmissionsleding til KMC og udbygning af distributionsnettet til at omfatte de nye privatkunder Det afgøres senere i projektet om delprojekterne skal gennemføres, i hvilken rækkefølge eller parallelt, afhængig af hvad analyserne i de foregående faser anbefaler. Ligeledes kan der komme flere delprojekter til, der fx kunne være: Delprojekt 5: Etablering af lavenergi bydel, med Bestseller som primær interessent Delprojekt 6: Omlægning og integrering af flere industrivirksomheders energiforbrug Delprojekt 7: Større varmelager mhp. bedre integration af fluktuerende VE-baseret energiproduktion Undersøgelse af yderligere mulige delprojekter kan være en del af aktiviteterne i en senere fase, som muligvis søges støttet af FjernvarmeVækst på et senere tidspunkt. 6.3 FASE 5: IBRUGTAGNING Dette vil være en løbende proces eftersom delprojekterne etableres løbende. Der vil være noget dokumentation til audit af energibesparelsen, men da projektet ikke søger tilskud fra VE til procces, vil dette udgå.

25 Side 25 7 KONCEPTUDVIKLING OG ORGANISERING Som nævnt i konklusionen så er konceptet for Brande Energicentral relevant for mange andre områder, hvor der overskudsvarmepotentiale og et fjernvarme selskab. Den vigtigste læring fra Brande Energicentral er at det kan lade sige gøre at udnytte overskudsvarmen selv med det billigste substitutionsbrændsel overhovedet, nemlig flis. Dette afsnit vil gennemgå nogle af de faktorer som er afgørende for at et lignende koncept kan etableres andre steder. Med den undtagelse at det ikke er muligt at sige noget generelt om der er fjernvarme og hvad prisen er for fjernvarmen er i det givne område eller hvorvidt der er et overskudsvarme potentiale disse to ting vil altid skulle kortlægges indledningsvist. Faktorer, der er vigtige for et projekt tilsvarende Brande Energicentral, kan igangsættes er tre delte. Dels skal fjernvarme selskabet i området være interesseret i at indgå et samarbejde og undersøge mulighederne. Dels skal der være industrivirksomheder, som har et overskudsvarme potentiale og som har interesse og kan se værdien i at levere denne til byens borgere. Dels er begge af de ovenstående afhængige af et stærkt lokal samfund, som er interesseret i at sikre en grønnere og mere effektiv energiforsyning samt et godt samarbejde på tværs af industri, forsyning og borgere. Lokal samfundet Forsyningsselskab Insustrivirksomhed(er) Derudover er der konkrete faktorer som fjernvarmeselskabet har brug for, for at vurdere mulighederne. Disse er: - Volumen på mængden af overskudsvarmen - Driftstiden - Størrelsen - Temperature og fugt indholdet i overskudsvarmen - Prisen på det nuværende brændsel - Mulighed for afsætning af varmen som grundlast skal matche drift timerne for anlægget Disse faktorer er vigtige at kende for selskabet, da de har indflydelse på, hvor effektivt overskudsvarmen kan udnyttes af fjernvarmeselskabet. For industrivirksomheden/-erne, der er involveret er det ligeledes vigtigt at kende de ovenstående faktorer, ikke mindst fordi det også giver dem en indsigt i om projektet har en rentabilitet, som er acceptabel. Mange af disse faktorer vil kunne findes ved at få kortlagt energistrømmene på virksomhederne, hvilket vil have den anden sidegevinst, at virksomheden får mulighed for at effektivisere driften, da energieffektivisering og besparelser her vil blive opdaget. Yderlige faktorer som er vigtige, som har mere politiske baggrunde er: - Stærkt fællesskab i byen blandt industri, forsyning og borgere, hvor man ønsker at hjælpe hinanden - Ønske om at udnytte eksisterende værdier i lokalsamfundet til alle borgers bedste Det har i Brande været afgørende for projektet, at der har været en enorm vilje fra alle projektpartnere til at ville lykkedes med projektet, selvom det har været vanskelig at finde frem til en løsning, som gav alle parter gevinst og kunne lade sig gøre inden for det sæt rammebetingelser, der eksisterer. Det gamle ordsprog, som siger, at hvor der er vilje, er der en vej, det passer meget godt i tilfældet med Brande, da regler, afgifter og rammebetingelser bestemt ikke gør det nemmere at gennemføre overskudsvarme projekter.

26 Side 26 Når det er sagt, så er konceptet lokal energicentral den mest optimale løsning, som tilgodeser alle parter og sikre det bedste resultat. Virksomhed 1 Virksomhed 2 Virksomhed 3 Til højre er konceptet visualiseret. Det er afgørende, at der er en eller flere virksomheder, som har en mængde overskudsvarme. Og et fjernvarmeselskab, der kan nyttiggøre varmen. Er der tilfældigvis lokale VE ressourcer i området, er det oplagt at undersøge om de kan integreres. Samler man disse partnere og ressourcer i selskabet Energi Fjernvarme selskab Energi Central - Billigere og grønnere varme - Mere energieffektiv infrastruktur - Lokalt selskab Central får alle borgere den billigste, grønneste og mest energieffektive varmeforsyning. Evt. VE ressourcer i lokal området (Biomasse, Sol, Vind etc.) Inden et projekt sættes i gang, er det vigtigt at have for øje, at processen mod målet ikke nødvendigvis løber i en lige linje. Det er en anden erfaring fra Brande Energicentral. Som det er beskrevet i de foregående afsnit, har projektet været omkring mange forskellige tekniske løsninger og flere forskellige varianter disse. Det kan være, at det oplagte og logiske valg, som i Brande var at konvertere procesenergien til VE baseret og derfra udnytte overskudsvarmen, umiddelbart virker ligetil, men når det regnes efter og skal give værdi for alle parter, så falder ideen til jorden. Det kan virke omsonst, at det ikke kan svare sig at blive mere miljøvenlig som produktionsvirksomhed, fordi markedsprisen på de fossilebrændsler er alt for lav til at andet kan svare sig økonomisk for virksomhederne. Derfor er det vigtigt, at alle parter på forhånd er indforstået med, at der ikke nødvendigvis er én løsning givet på forhånd og at processen for at finde frem til en brugbar løsning kan tage flere loops. Nedenfor ses en procesmodel baseret på erfaringerne fra Brande. Det er vigtigt at have de indlagte gates eller stopklodser, i løbet af processen, hvor alle parter samles og drøfter fremskridtet. Her skal der hver gang tages stilling til om parterne fortsat tror på projektet og ønsker at fortsætte. Faserne mellem de froskellige gates kan tage længere eller kortere tid. Fokuseringen handler meget om at få kortlagt potentialerne og afsøgt de faktorer, som er nævnt ovenfor. Jo tidligere i forløbet, at potentialerne afklares, jo nemmere er det at vurdere projektets rentabilitet. Videre er det vigtigt, at der i fasen omkring udvikling af løsninger, er plads til at køre i loop et par gange, da det kan vise sig, at den umiddelbare løsning ikke er den rigtige og der skal søges nye muligheder. Ligesom der kan være behov for at gennemregne forudsætningerne og validerer beregningerne en ekstra gang inden, der tages stilling til at igangsætte projektet. Processer er ikke en statisk ting og vil udvikle sig forskelligt afhængigt af det enkelte projekt, men modellen giver inspiration hvordan den kunne se ud. Ide Opstartsmøde Afklaringsmøde Afslutningsmødet Projektmøde April Udvikling af Gate 1 Ideudvikling Gate 2 Fokusering Gate 3 Gate 4 løsninger Test og validering Gate 5 Sæt igang Figur 10: Proces for udvikling og etablering af "lokal energicentral"

Økonomiske overvejelser. v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP)

Økonomiske overvejelser. v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Økonomiske overvejelser v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Temadag om luft som varmekilde Kolding - d. 12. november 2018 Kort om DFP DFP er et A.m.b.a selskab,

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER

PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Til Haslev Fjernvarme Dokumenttype Rapport Dato Marts 2015 PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER PROJEKTFORSLAG 4,5 MW SOLVARME OG 8.000 M3 VARMELAGER Revision 3 Dato 2015-03-31 Udarbejdet

Læs mere

Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger

Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger ERFA-MØDE KRAFTVARME & VARMEPUMPER Kolding, den 29. maj 2018 Projektchef Jørgen Risom, ingeniør M.IDA Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Disposition

Læs mere

INDUSTRIEL OVERSKUDSVARME. Rammebetingelser

INDUSTRIEL OVERSKUDSVARME. Rammebetingelser INDUSTRIEL OVERSKUDSVARME Rammebetingelser VIEGAND MAAGØE OVERSKUDSVARME Potentiale, teknisk & økonomisk Udvikling af løsning: Optimering af processen (ingen overskudsvarme tilbage) Udnyttelse til proces

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris?

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Investering i elvarmepumpe og biomassekedel Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Økonomi i varmepumpeprojekter

Økonomi i varmepumpeprojekter Økonomi i varmepumpeprojekter v/ Projektingeniør Kim Søgaard Clausen Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Temadag om store varmepumper i fjernvarmen Kolding - d. 29. januar 2018 Disposition Hvad er vigtigt

Læs mere

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer Varmepumper i energispareordningen Ordningens indflydelse på investeringer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling,

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Eltariffer Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne

Læs mere

Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper

Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper Niels From, PlanEnergi Tekniske og økonomiske råd om store varmepumper Kolding, den 29. september 2016 Niels From 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma >

Læs mere

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Ravnhavevej Christiansfeld Telefon , kl Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A.

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Ravnhavevej Christiansfeld Telefon , kl Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.A. Ekstraordinær generalforsamling tirsdag den 24. oktober 2017 kl. 19,30 på Brødremenighedens Hotel Fraværende med afbud: HC Jensen. side 727 Referat Formand, Jens Jørgen Madsen, bød velkommen. Der var ud

Læs mere

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Sådan sikres fremtidens elproduktionskapacitet Kasper Nagel, Nina Detlefsen og John Tang Side 1 Dato: 25.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Nagel, Nina Detlefsen

Læs mere

Store varmepumper i fjernvarmen Hvorfor og hvordan?

Store varmepumper i fjernvarmen Hvorfor og hvordan? Store varmepumper i fjernvarmen Hvorfor og hvordan? Niels From, PlanEnergi House of Energy Fleksenergi 28. februar 2018 Store varmepumper i fjernvarmen Aalborg, den 28. februar 2018 Niels From 1 PlanEnergi

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Varmepumper som energibesparelse

Varmepumper som energibesparelse Varmepumper som energibesparelse v/ Projektchef Jørgen Risom, ingeniør M.IDA Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Gastekniske Dage 2018 Billund, den 08. maj 2018 Om DFP DFP er et andelsselskab og ejes

Læs mere

Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye

Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye Strategiplan for 2012 2013 /Investeringsplan. Indkøb af nye motorer fra Jenbacher type Jenbacher JMS 620, varmeeffekt 4,4 MW Indkøb af nye røggasvekslere for motorer type Danstoker Indkøb af ny Elkedel

Læs mere

SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA. Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY

SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA. Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY 17012019 1 AGENDA Indledning, formål & den korte konklusion Mejlby fjernvarme Screeningsrapport (maj 2018) Nuværende

Læs mere

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen. Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen. Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen Bjarke Lava Paaske blp@ens.dk Ver. BLP/01.06.2015 Baggrund Fossile brændsler skal udfases Øget elektrificering - udbygning

Læs mere

Varmekilder Overfladevand Sø, å, fjord, hav

Varmekilder Overfladevand Sø, å, fjord, hav Varmekilder Overfladevand Sø, å, fjord, hav Niels From, PlanEnergi Varmekilder Overfladevand Kolding, den 29. september 2015 Niels From 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma > 30 år med VE 30 medarbejdere

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

FlexCities. Tekniske og økonomiske analyser

FlexCities. Tekniske og økonomiske analyser FlexCities Tekniske og økonomiske analyser Anvendelse af industriel overskudsvarme Etablering af transmissionsledninger Etablering af ny produktionskapacitet Integration mellem el- og fjernvarmesystemer

Læs mere

Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025

Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025 Principoplæg til Kommune Vision om en fossilfri varme- og elforsyning i 2025 Hvordan kan Kommune være frontløber med ny teknologi, spare forbrugerne penge og få en fossilfri varme- og elforsyning på samme

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina

Læs mere

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker.

ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. ATES-systemer i decentrale kraftvarmeværker og barmarksværker. Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Januar 2014 Indledning De decentrale kraftvarmeværker og barmarksværkerne står overfor store

Læs mere

Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014

Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014 Stoholm Fjernvarme a.m.b.a. Ekstraordinær generalforsamling den 29. januar 2014 Solvarme og varmepumpe 1 Oversigt 1. Baggrund for projektet 2. Solvarme 3. Varmepumpe 4. Nye produktionsenheder 5. Stabile

Læs mere

Hvad har vi lært? del 2:

Hvad har vi lært? del 2: Hvad har vi lært? del 2: Tekniske forhold og erfaringer Varmepumper i forhold til biomasse Fleksibelt elforbrug Kombinationer med solfangere Køling af returvand Fjernvarmetemperaturenes betydning Specialkonsulent

Læs mere

Notat. Støttebehov for store varmepumper

Notat. Støttebehov for store varmepumper Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: ris Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2016-10352-7.0 08-07-2016 Støttebehov for store varmepumper Konklusion De decentrale kraftvarmeværkers grundbeløb ophører med udgangen

Læs mere

Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR. Projektleder: Finn Bertelsen

Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR. Projektleder: Finn Bertelsen Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR Projektleder: Finn Bertelsen Om Kalundborg Forsyning Kalundborg Forsyning: Leverer driftspersonale til både Renseanlæg og Varmeforsyning Står for al kundehåndtering

Læs mere

Rejsehold og muligheder for tilskud til varmepumpeprojekter

Rejsehold og muligheder for tilskud til varmepumpeprojekter Rejsehold og muligheder for tilskud til varmepumpeprojekter Bjarke Paaske Rejseholdet for store varmepumper Center for forsyning blp@ens.dk Tlf.: 2572 7295 Den grønne omstilling i DK Udfasning af fossile

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang Fremtidens boligopvarmning Afdelingsleder John Tang Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % af boliger På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder

Læs mere

Tre stk. gylletanke med et samlet volumen på 14.342 m³ etableres i løbet af sommeren 2013.

Tre stk. gylletanke med et samlet volumen på 14.342 m³ etableres i løbet af sommeren 2013. Lemvig den 31. juli 2013 SFJ/SEB Lemvig Kommune Lemvig Rådhus Teknik & Miljø Rådhusgade 2 7620 Lemvig Høringssvar fra Lemvig Varmeværk A.m.b.a (LV)/ Lemvig Kraftvarme A/S (LKV) vedr. Projektansøgning fra

Læs mere

VARMEPUMPEREJSEHOLDETS INDSATS 2017

VARMEPUMPEREJSEHOLDETS INDSATS 2017 VARMEPUMPEREJSEHOLDETS INDSATS 2017 - AKTIVITETER OG ERFARINGER Varmepumperejseholdets indsats i 2017 - aktiviteter og erfaringer Kontor/afdeling Center for Forsyning Version 2 J nr. MRO/JRI Indledning

Læs mere

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2015-15740-15.0 10. marts 2016 Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Baggrund Det er politisk aftalt, at grundbeløbet til decentral kraftvarme

Læs mere

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger IDA Energi, Århus d. 26/2-2014 Bjarke Paaske Center for køle- og varmepumpeteknik Mekaniske varmepumper (el) Politiske mål Danmark og udfasning af oliefyr,

Læs mere

UDNYTTELSE AF OVERSKUDSVARME FIX IDE ELLER FORNUFT?

UDNYTTELSE AF OVERSKUDSVARME FIX IDE ELLER FORNUFT? UDNYTTELSE AF OVERSKUDSVARME FIX IDE ELLER FORNUFT? ENERGI PÅ TOPPEN 10. MAJ 2017 1 VIEGAND MAAGØE 2 OVERSKUDSVARME - FIX IDE ELLER FORNUFT? Stort spørgsmål at skulle svare på!!! Ingeniøren tænker: Kombineret

Læs mere

OPTIMERING AF VARMEKILDEN

OPTIMERING AF VARMEKILDEN OPTIMERING AF VARMEKILDEN VARMEPUMPE En varmepumpe har en køleside og en varmeside: Centralvarme Overskudsreturløb varme fra proces Centralvarme Køling retur Fremløb til proces VARMEPUMPE En varmepumpe

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

KIM S. CLAUSEN, GRØN ENERGI DREJEBOG OG INSPIRATIONSKATALOG FOR UDBREDELSE AF VARMEPUMPER TIL FJERNVARME.

KIM S. CLAUSEN, GRØN ENERGI DREJEBOG OG INSPIRATIONSKATALOG FOR UDBREDELSE AF VARMEPUMPER TIL FJERNVARME. KIM S. CLAUSEN, GRØN ENERGI DREJEBOG OG INSPIRATIONSKATALOG FOR UDBREDELSE AF VARMEPUMPER TIL FJERNVARME. GRØN ENERGI FJERNVARMENS UDVIKLINGS- OG ANALYSEENHED DAGSORDEN Hvorfor er store varmepumper til

Læs mere

Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning

Baggrundsnotat: - Grøn omstilling i den individuelle opvarmning Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning En kombiløsning bestående af en varmepumpe og en gaskedel, en såkaldt hybridvarmepumpe, er en individuel opvarmningsform, der kombinerer

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

ANALYSER AF FREMTIDENS FJERNVARMESYSTEM I VIBORG - BEHOVSBASERET TEMPERATURSTYRING OG VARMEPUMPER BASERET PÅ OVERSKUDSVARME ELLER UDELUFT

ANALYSER AF FREMTIDENS FJERNVARMESYSTEM I VIBORG - BEHOVSBASERET TEMPERATURSTYRING OG VARMEPUMPER BASERET PÅ OVERSKUDSVARME ELLER UDELUFT 1 ANALYSER AF FREMTIDENS FJERNVARMESYSTEM I VIBORG - BEHOVSBASERET TEMPERATURSTYRING OG VARMEPUMPER BASERET PÅ OVERSKUDSVARME ELLER UDELUFT V/ Morten Abildgaard 2 EJER- OG KONCERNSTRUKTUR Viborg Fjernvarme

Læs mere

Varmepumper i fjernvarmen

Varmepumper i fjernvarmen Varmepumper i fjernvarmen Niels From, PlanEnergi Varmepumper i fjernvarmen Workshop for Region Syddanmark Odense, den 12. november 2014 Niels From 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma 30 år med VE 30

Læs mere

CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME. Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken

CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME. Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden. Sammen

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Varmepumper i fjernvarmen - virker det?

Varmepumper i fjernvarmen - virker det? Varmepumper i fjernvarmen - virker det? Erfaringer fra 10 MW VP-anlæg på Kalundborg Centralrenseanlæg Finn Bertelsen, Projektleder Kalundborg Forsyning 03-09-2018 1 Svar på spørgsmål Virker det? svar:

Læs mere

Temadag for leverandører af overskudsvarme. Bjarke Paaske, PlanEnergi 5. sept. - Kolding

Temadag for leverandører af overskudsvarme. Bjarke Paaske, PlanEnergi 5. sept. - Kolding Temadag for leverandører af overskudsvarme Bjarke Paaske, PlanEnergi 5. sept. - Kolding 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma 30 år med VE 30 medarbejdere Kontorer i Skørping Aarhus København Fjernvarme

Læs mere

Udnyttelse af overskudsvarme Guide til virksomheder

Udnyttelse af overskudsvarme Guide til virksomheder Udnyttelse af overskudsvarme Guide til virksomheder Energiklyngecenter Sjælland Guide til udnyttelse af overskudsvarme i erhvervet Gode eksempler Tilskudsmuligheder Step-by-step Regler og rammevilkår Maja

Læs mere

Investeringer. Driftsøkonomien

Investeringer. Driftsøkonomien Beretning 2015 Nørre Snede Varmeværk har nu i 2 år haft samarbejde med Ejstrupholm Varmeværk. Et samarbejde, som har vist sig som en god løsning for begge værker, hvor vi især samarbejder om maskinerne

Læs mere

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet.

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Status for Handleplan for varme- og energiforsyning Roskilde Kommune 2010-2015 Emne/opgave (Aktører og opgavestart) Status pr. 31.12.2011 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Roskilde Kommune vil i

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller.

Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller. Pejlemærker for kraftvarme og fjernvarmeproduktion ved et energisystem med en kraftig udbygning med møller. El-Forbrug og en 30 % forøgelse af den faktiske mølleproduktion for vinteren 2010 se Det er den

Læs mere

FJERNVARME PÅ GRØN GAS

FJERNVARME PÅ GRØN GAS FJERNVARME PÅ GRØN GAS GASKONFERENCE 2014 Astrid Birnbaum Det vil jeg sige noget om Fjernvarme - gas Udfordringer Muligheder Fjernvarme i fremtiden Biogas DANSK FJERNVARME Brancheorganisation for 405 medlemmer,

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Randers Kommune har udarbejdet følgende projektforslag om tilslutningspligt til Værum-Ørum

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

Energispareordningens betydning for varmepumper og solfangere

Energispareordningens betydning for varmepumper og solfangere Energispareordningens betydning for varmepumper og solfangere Bjarke Paaske, PlanEnergi 1 PlanEnergi Rådgivende ingeniørfirma 30 år med VE 30 medarbejdere Kontorer i Skørping Aarhus København Fjernvarme

Læs mere

Fremtidige produktionsmuligheder

Fremtidige produktionsmuligheder Fremtidige produktionsmuligheder Hvilke muligheder har vi? Biomassevarme. Ikke lovligt at skifte til afgiftsfrit brændsel. Biomassekraftvarme. Lovligt at anvende afgiftsfrit brændsel men p.t. meget lave

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre via regionalt transmissionsnet

Udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre via regionalt transmissionsnet Udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre via regionalt transmissionsnet Branchemøde for fjernvarmen 5. sep. 2018 Anders Kofoed-Wiuff Baggrund for SEP-projektet Analyserne er gennemført i foråret 2018

Læs mere

Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper

Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 16. december 2014 Udarbejdet af: Nina Detlefsen & Jesper Koch Kontrolleret af: Kim Clausen Beskrivelse: Denne

Læs mere

Transmission i Sønderjylland

Transmission i Sønderjylland Datacenter Kassø Transmission i Sønderjylland Fakta: - 90% af varmebehov - 96 km rør - Knap 106 MW varmepumper - Årlig varmeproduktion: 650.000 MWh - Investeringer - Varmepumper ~0,55 mia. kr. - Transmission

Læs mere

STORE VARMEPUMPEPROJEKTER I FJERNVARMESYSTEMET. Udarbejdet for Energistyrelsen og Grøn Energi

STORE VARMEPUMPEPROJEKTER I FJERNVARMESYSTEMET. Udarbejdet for Energistyrelsen og Grøn Energi STORE VARMEPUMPEPROJEKTER I FJERNVARMESYSTEMET Udarbejdet for Energistyrelsen og Grøn Energi FOLDEREN INDEHOLDER UDDRAG AF: Drejebog til store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet og Inspirationskatalog

Læs mere

ANALYSE AF DECENTRALE KRAFTVARMEANLÆG FREM MOD 2020. John Tang

ANALYSE AF DECENTRALE KRAFTVARMEANLÆG FREM MOD 2020. John Tang ANALYSE AF DECENTRALE KRAFTVARMEANLÆG FREM MOD 2020 John Tang FORUDSÆTNINGER Der regnes generelt på Decentrale anlæg og på ændringer i varmeproduktion Varmeproduktion fastfryses til 2012 niveau i 2020

Læs mere

Varmepumper som energibesparelse

Varmepumper som energibesparelse Varmepumper som energibesparelse Hvordan beregnes energibesparelsen så den understøtter den grønne omstilling? Nina Detlefsen, Kasper Nagel og Christian Holmstedt Hansen Grøn Energi er fjernvarmens tænketank.

Læs mere

Samproduktion af varme og køling er oplagt til LT fjernvarme. DE Application manager Charles W. Hansen Grundfos

Samproduktion af varme og køling er oplagt til LT fjernvarme. DE Application manager Charles W. Hansen Grundfos Samproduktion af varme og køling er oplagt til LT fjernvarme DE Application manager Charles W. Hansen Grundfos Fælles energicentral Grundfos og Gues idriftssat 2012 3 kølemask./varmepumper Proceskøling

Læs mere

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN SEPTEMBER 2018 OKSBØL VARMEVÆRK TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN FORBRUGER OG SELSKABSØKONOMI ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER

Læs mere

VE til proces tilskudsordningen

VE til proces tilskudsordningen VE til proces tilskudsordningen DGF Gastekniske Dage 2016 Billund 3. maj 2016 Nikolaj Ladegaard 2. maj 2016 Side 1 VE til Proces teamet Carl-Christian Munk-Nielsen (chef) Ásbjørg Abrahamsen Astrid Kuijers

Læs mere

Oplæg og status om Energistyrelsens varmepumpepulje. Bjarke Paaske, PlanEnergi 29. august - Aalborg

Oplæg og status om Energistyrelsens varmepumpepulje. Bjarke Paaske, PlanEnergi 29. august - Aalborg Oplæg og status om Energistyrelsens varmepumpepulje Bjarke Paaske, PlanEnergi 29. august - Aalborg 1 Nye initiativer 2016 PSO-tariffen udfases Billigere elektricitet Billigere varmeproduktion Varme Energispareordningen

Læs mere

Biogasanlægget Greenfarm se

Biogasanlægget Greenfarm se Biogasanlægget Greenfarm se Forsyner i dag Laurbjerg (1500 syd-vest for anlægget) med fjernvarme. Biogasmotor på anlægget producerer strøm til el-nettet og spildvarme på motor overføres via fjernvarmeledning.

Læs mere

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Bilag nr. 1 PROJEKTFORSLAG for Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Hollensen Energy A/S 30. maj 2011 PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF RØGGASKØLING PÅ

Læs mere

Det åbne land og de mindre byer

Det åbne land og de mindre byer Udkast strategi Det åbne land og de mindre byer Fælles mål Der anvendes ikke fossile brændsler i boligopvarmningen på landet i 2035. Der gennemføres energirenovering af boliger på landet koordineret med

Læs mere

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden.

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen

Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a Driftsleder Kim K. Jensen Lidt om Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a. Christiansfeld Fjernvarmeselskab A.m.b.a. blev stiftet i 1965 og der blev bygget en

Læs mere

GRØN KOLLEKTIV VARME GUIDE

GRØN KOLLEKTIV VARME GUIDE GRØN KOLLEKTIV VARME GUIDE Udarbejdelse af forretningsmodeller for overskudsvarmeprojekter Notat Gate 21 Guide til udarbejdelse af forretningsmodeller for overskudsvarmeprojekter Projekt nr.: 10401428

Læs mere

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a.

Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. Punkt 11. Godkendelse: Etablering af solvarmeanlæg, Kongerslev Fjernvarme A.m.b.a. 2015-060394 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender projekt for etablering af

Læs mere

VE til proces set fra et. energiselskab

VE til proces set fra et. energiselskab VE til proces set fra et Hvem er vi? energiselskab v. Christina Monrad Andersen Lokalenergi Handel A/S To veje til at få tilskud VE til proces: Projekter som erstatter fossile brændsler til procesformål

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen

Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen Initiativer til udbredelse af store eldrevne varmepumper i fjernvarmeforsyningen Specialkonsulent Jørgen Risom, BSc Eng. Rejseholdet for store varmepumper jri@ens.dk Ver. 10-09.2015 Den grønne omstilling

Læs mere

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Nordre Strandvej 46 NOTAT Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012 Til: NVV Fra: Lasse Kjelgaard Jensen Vedrørende: Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Formål Formålet

Læs mere

Fjernvarme fra SK Varme A/S

Fjernvarme fra SK Varme A/S GRUNDEJERFORENINGEN SKOVSØPARKEN www.skovsoeparken.dk bestyrelsen@skovsoeparken.dk Dato: 18. april 2011 Fjernvarme fra SK Varme A/S På sidste års generalforsamling blev omlægning til mere miljøvenlige

Læs mere

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge Nyt stort fjernvarmesystem i Køge TRANSFORM konference den 21. november 2012 Lars Gullev Direktør, VEKS Fjernvarme i Hovedstaden VEKS Interessentskab Interessentskab mellem mellem 12 12 kommuner kommuner

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune

Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Strategisk Energi- og Klimaplan 2020 Høje-Taastrup Kommune Mod en fossilfri fremtid Hvor er vi, hvor skal vi hen og hvordan når vi målet? Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup

Læs mere

Bioenergi (biogas) generelt - og især i Avnbøl - Ullerup. Helge Lorenzen. LandboSyd og DLBR specialrådgivning for Biogas og gylleseparering

Bioenergi (biogas) generelt - og især i Avnbøl - Ullerup. Helge Lorenzen. LandboSyd og DLBR specialrådgivning for Biogas og gylleseparering Bioenergi (biogas) generelt - og især i Avnbøl - Ullerup Helge Lorenzen LandboSyd og DLBR specialrådgivning for Biogas og gylleseparering Flere fordele og muligheder Hæve andelen af vedvarende energi.

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015

Grevinge varmeværk. Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Grevinge varmeværk Informationsmøde d. 28. oktober 2015 Velkommen! Ved bestyrelsesformand Vagn Ytte Larsen Formål med mødet: Information og dialog Dagsorden Dagsorden Kl. 19.00 Velkommen - Bestyrelsesformand

Læs mere

Eksempler på små overskudsvarmeprojekter v. Hans Baden, Rådgivende Ingeniør Ivar Lykke Kristensen

Eksempler på små overskudsvarmeprojekter v. Hans Baden, Rådgivende Ingeniør Ivar Lykke Kristensen 14.00 14.15 Velkomst og Indledning v. John Tang 14.15 14.45 Eksempler på små overskudsvarmeprojekter v. Hans Baden, Rådgivende Ingeniør Ivar Lykke Kristensen 14.45 15.15 Afgiftsmæssige aspekter ved overskudsvarme

Læs mere

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016 Miljørapport til Udkast til Varmeplan Indhold Miljørapport til Udkast til Varmeplan...1 Varmeplanens indhold...1 Formål:...1 Mål:...1 Indhold:...1 Nul-alternativ...2 Indvirkning på miljøet...2 Bilag 1.

Læs mere

Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang

Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang DISPOSITION Elektrificering sætter dagsordenen så langt øjet rækker Økonomiske rammer afgør, hvad vi skal investere i Uafhængighed

Læs mere

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse.

Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. Punkt 6. Varmeplanlægning - etablering af solfangeranlæg, Mou Kraftvarmeværk A.m.b.a. Projektgodkendelse. 2012-33569. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender projekt for etablering

Læs mere

ØSTJYSK FJERNVARME - SAMARBEJDE OM FJERNVARME OVER KOMMUNEGRÆNSER

ØSTJYSK FJERNVARME - SAMARBEJDE OM FJERNVARME OVER KOMMUNEGRÆNSER ØSTJYSK FJERNVARME - SAMARBEJDE OM FJERNVARME OVER KOMMUNEGRÆNSER Christian Niederbockstruck Horsens Varmeværk a.m.b.a Energikonference 2012 Region Midtjylland 02.02.2012 Baggrund for fjernvarmesamarbejde

Læs mere

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 17. februar 2015 kl. 17:00. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere:

REFERAT AF BESTYRELSESMØDE. Tirsdag, den 17. februar 2015 kl. 17:00. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag, den 17. februar 2015 kl. 17:00. I fjernvarmens mødelokale, Præstevænget 11. Deltagere: Bestyrelsen Driftsleder Henning Mikkonen Administrativ medarbejder Holger Skott

Læs mere

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 21. marts 2018.

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 21. marts 2018. - 1 - Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 21. marts 2018. Bestyrelsens beretning Indledning 2017 blev desværre året, hvor vi måtte komme til en erkendelse af, at det heller ikke i

Læs mere

Baggrundsnotat: "Virksomhedernes afhængighed af gas

Baggrundsnotat: Virksomhedernes afhængighed af gas mia. kwh Baggrundsnotat: "Virksomhedernes afhængighed af gas De danske virksomheder står for omkring 35 pct. af gasforbruget i Danmark, og der var omkring 22.600 gasinstallationer til produktionserhverv

Læs mere